Arten av normal och patologisk urladdning efter koniseringen av livmoderhalsen

Klimax

Efter att ha interfererat med reproduktionssystemet visas vissa symtom ofta som anses vara naturliga. Men oftast förstår kvinnor inte helt hur återhämtningsprocessen ska gå, så de börjar oroa sig för varje urladdning efter cervikalkonisering.

Under detta kirurgiska ingrepp tar läkaren bort en liten bit av ytan på livmoderhalskanalen och en del av livmoderhalsen, och denna avlägsna sektion har formen av en kon. En sådan operation är inte alltid associerad med behandling, eftersom den också kan fungera som en histologisk kontroll av den mottagna vävnadskursen..

För att utesluta onödiga erfarenheter och att konsultera en läkare i tid efter ingreppet måste du veta vad som kan vara utskrivet, hur många dagar de kan pågå och vad patienten bör vara uppmärksam på först och främst.

Varför cervical conization?


Varför cervical conization?

 • Conization av livmoderhalsen är både terapeutisk och diagnostisk till sin natur. Efter borttagning, extraherad från livmoderns yta, skickas materialet till laboratoriet för undersökning. I processen med att studera detta material kommer det att bestämmas om cancerceller finns i den skurna delen av vävnaden. Med andra ord, conization är en typ av biopsi.
 • Ett annat syfte med cervical conization är excision av patologisk vävnad. Om en kvinna har avslöjat dysplasi, en cysta eller andra neoplasmer, indikeras en sådan operation för henne. Det tillåter inte att ta bort hela orgeln helt utan bara frigöra det från den drabbade delen
 • När man tränger ut det nödvändiga området i livmodern fångas friska vävnader dessutom. Detta görs för att undvika spridning av sjukdomen till friskt kött. Sedan i laboratoriet undersöker specialister noggrant kanterna på skäret för att se till att de inte har påverkat celler

Beskrivning av förfarandet

Du kommer att vara intresserad: Analys för sådd i gynekologi: beredning, förfarande, tolkning av resultaten

Misstank om förekomsten av dysplasi i detta organ är en allvarlig situation som kräver snabb upplösning. När allt kommer omkring anses dysplastiska processer vara cancerframkallande. Standarden i sådana fall är konisering, som involverar kirurgiskt avlägsnande av konformade fragment av slemhinnan för vidare histologisk undersökning. Förutom diagnos löser excision av patologiskt förändrad vävnad ett medicinskt problem.

Metoder för konisering av livmoderhalsen


Metoder för konisering av livmoderhalsen
Hittills finns det fyra huvudmetoder för cervikal konisering:

 1. Kniv. Denna metod anses redan vara ganska föråldrad, och dess användning blir mindre vanlig i dag. Med knivmetoden för cervikalkonisering utförs excision med hjälp av en medicinsk skalpell. I detta fall varar läkningen efter proceduren ganska lång tid. Efter det kan en kvinna också uppleva ganska smärtsamma upplevelser. Dessutom kan konsekvenserna av en operation som utförs med en knivmetod vara ganska allvarliga, upp till oförmågan att bli gravid, inte föda barn eller till och med ett återfall av sjukdomen
 2. Laser Denna metod för konisering av livmoderhalsen innebär användning av de senaste framstegen inom medicin - laser. Med hjälp av en laser har läkarna möjlighet att exakt och exakt dissekera det drabbade området i livmoderhalskanalen. Under operationen har läkarna förmågan att anpassa och ändra den ursprungligen planerade storleken på biopsiprovet (forskningsmaterial). Effekterna av laser excision minimeras. Den postoperativa perioden kännetecknas av korta smärtsamma upplevelser och frånvaron av stark eller svag urladdning. Sannolikheten för att bli gravid och få ett barn när du använder denna metod är flera gånger större än med knivmetoden. Den enda nackdelen med laserkonisering av livmoderhalsen är dess höga kostnad. Den här metoden kanske inte är överkomlig för alla.
 3. Loop-metoden kan kallas det gyllene medelvärdet mellan lasern och kniven. Kostnaden är mycket lägre än laser, och teknik är inte på något sätt underlägsen. Dessutom är den postoperativa perioden med loop-metoden ganska lätt för en kvinna - hon känner praktiskt taget inte smärta, och hon är inte orolig för svår blödning. Med slingmetoden används en speciell elektrodtrådslinga som gör att du på ett exakt sätt kan dissekera det nödvändiga området i livmoderhalsen. Samtidigt skadas biopsivävnaden praktiskt taget inte, vilket är mycket värdefullt för laboratorieforskning
 4. Radiovågmetoden är baserad på koagulering av livmoderhalsen. Med andra ord, radiovågor som skickas till de drabbade områdena i livmoderhalskanalen dödar dem helt. Dessutom reduceras sannolikheten för blödning efter operationen nästan till noll. Dessutom betraktas denna metod som den minst traumatiska och mer uppmuntrande, eftersom den kvinnliga uppfödningsfunktionen för en kvinna med honom bevaras så mycket som möjligt.

Menstruation

Efter operationen anländer menstruationen vanligtvis i tid, i vissa fall kan det vara en fördröjning på flera dagar, det beror på kroppens individuella egenskaper och ingripandets art. Det första menstruationsflödet kan åtföljas av smärta och vara längre och mer rikligt än vanligt.

Om alla krav följs återställs menstruationscykeln snabbt, alla reproduktionsfunktioner bevaras. Om blödningen varar mer än två veckor - är detta ett tillfälle att besöka en födelseklinik.

Komplikationer efter conization av livmoderhalsen


Komplikationer efter conization av livmoderhalsen
Komplikationer efter koniseringen av livmoderhalsen är sällsynta idag. Allt detta händer på grund av att de senaste enheterna och teknologierna används för att utföra denna operation. Detta faktum garanterar emellertid inte den absoluta sannolikheten för frånvaro av negativa konsekvenser..

De vanligaste komplikationerna efter conization av livmoderhalsen är:

 • svår och långvarig blödning
 • könsorganinfektioner
 • stenos i livmoderhalskanalen eller dess yttre svelg
 • KPI under graviditeten
 • för tidig födsel
 • uterus ärr

Hur ser livmoderhalsen ut efter conization?


Hur ser livmoderhalsen ut efter conization?
Med kniv- och slingmetoden för konisering av livmoderhalsen finns det en möjlighet att bilda ett litet ärr på den. Ett sådant ärr bör inte i något fall stör en kvinna och ge henne något obehag.

Laser- och radiovågskoniseringsprocedurer lämnar inga spår alls - livmodervävnader läker och strammas mycket snabbt. I detta fall reduceras smärta och blödning under sådana operationer till noll.

Hur går cervical läkning efter conization??


Hur går cervical läkning efter conization??
Nästa dag efter operationen kan patienten redan tillåtas åka hem. Med laser- och radiovågskonisering släpps kvinnor ut samma dag. Patienten kommer emellertid fortfarande att behöva besöka läkaren regelbundet när han ordinerats.

Under läkning av livmoderhalsen efter dess konisering kan följande manifestationer observeras:

 • blödning de kommande tjugo dagarna efter operationen
 • smärta i nedre buken
 • obehaglig brun urladdning i nästan en månad efter operationen
 • riklig första och andra menstruation

I allmänhet kan läkningsprocessen ta från en månad till flera månader. Allt kommer att bero på den kvinnliga kroppen och dess förmåga att läka..

För att påskynda läkningsprocessen i livmodern efter koniseringen och för att undvika komplikationer måste en kvinna följa ett antal regler:

 • ge upp sex i en och en halv månad efter operationen
 • undvik stark fysisk ansträngning och viktlyft
 • ta inte ett bad och använd inte badhuset, bastun, poolen
 • vägran spruta
 • använd endast sanitetsunderlägg - kasta helt tamponger
 • Undvik att ta mediciner som kan orsaka blödning (till exempel aspirin)

Rosa hemlighet

Symtom observeras efter radiovåg och laser cauterization av det skadade cervikala epitelet i 3-4 dagar. Den tillåtna varaktigheten för skarlakansröd urladdning är de första timmarna efter en gynekologisk intervention.

Efter erosion av erosion bör rosa utsöndringar gradvis ersättas med brunt, och sedan - med efterföljande. Sårläkning kan åtföljas av mindre buksmärta, i intensitet som påminner om början av menstruation.

Du måste åka till sjukhuset i avsaknad av positiv dynamik under återhämtningsperioden och med uppkomsten av mycket starka magkramper.

Scab efter conization av livmoderhalsen


Scab efter conization av livmoderhalsen

 • I processen med konisering av livmoderhalsen och skärning av dess område bildas en skurv. Den här processen är naturlig och du bör inte vara rädd för den
 • Skorpan uppstår en vecka efter koniseringen. Det kan erkännas genom riklig utflöde med blod
 • Om utsläppet är för rikligt, har deras frisläppningsperiod försenats under lång tid eller det finns en överdriven mängd blod i dem, är det bättre att få en läkares råd för fall. Endast han kommer att avgöra om allt är i ordning och om han ska oroa sig för det

Använd inte mediciner


Foton - medicinska preparat
På de dagar då skurven lämnar blir urladdningen mycket riklig. Det är strängt förbjudet att ta blodförtunnare. Dessa inkluderar:

 • Aspirin - acetylsalicylsyra;
 • Aterocardium;
 • warfarin;
 • Heparin;
 • Clexane;
 • Lospirin.

Utsläppshastigheten efter koniseringen av livmoderhalsen


Utsläppshastigheten efter koniseringen av livmoderhalsen

 • Förekomsten av utsöndringar efter koniseringen av livmoderhalsen är normen. Under operationen bildas ovannämnda skurv. Dess avkastning sjunker den andra veckan efter konisering. Under denna period kan urladdningen bli större. Blodar kan förekomma.
 • Normalt bör utskrivningen pågå i upp till tre veckor. De borde inte vara så många och de ska inte vara för intensiva
 • Om intensiteten och blodmättnaden i urladdningen är hög, är detta faktum ett tillfälle att konsultera en läkare
 • Det är också värt att konsultera en läkare om urladdningen börjar lukta obehagligt. Detta kan indikera utvecklingen av infektion.

Postoperativ smärta

Varje kvinna som genomgick kirurgi på de inre könsorganen, inklusive konisering, stöter oundvikligen på smärta manifestationer under återhämtningsperioden. Om det kirurgiska ingreppet i sig är smärtfritt på grund av anestesi, sedan efter att ha dragit sig ur anestesin, är känsligheten återställd, det finns dragande smärta av intensiv natur i nedre del av buken.

I processen för återhämtning återgår tonerna i livmoderkropparna till normal, kontraktil aktivitet ökar, vilket uttrycks i skakande smärta. Detta tillstånd är ganska uthärdligt och försvinner helt inom tio dagar. Om smärtan är för stark (främst hos kvinnor som inte har fött barn) är det möjligt att använda ett narkosmedel, till exempel Nurofen.

Blödning och smärta efter cervikal konisering


Blödning och smärta efter cervikal konisering

 • Blödning och smärta efter koniseringen av livmoderhalsen är också normen. Det vore inte önskvärt för läkare och deras patienter att undvika detta, men tyvärr är detta omöjligt. När allt kommer omkring är blod och smärta alltid närvarande under och efter operationer
 • Blödning kan övervinna kvinnor efter konisering i ungefär fyra månader. Exakt så mycket som den kvinnliga kroppen kan behöva återhämta sig. De bör dock inte vara för rikliga och likna menstruation
 • En stor besvär i detta fall är att härliga damer regelbundet måste använda sanitetsunderlag i flera månader
 • När det gäller smärta beror allt här på smärttröskeln för kvinnan och skickligheten hos läkaren som utför operationen. Vissa damer känner inte några obehag efter cervical conization. Detta observeras särskilt ofta när man använder laser- eller radiovågmetoden.
 • I andra fall kan kvinnor dra i nedre del av buken. Kort och inte för intensiv smärta efter konisering bör inte skrämma patienten
 • Om en kvinna upplever outhärdlig smärta, är det bättre för henne att informera läkaren om detta. Läkare föreskriver ytterligare antibakteriell och smärtstillande behandling till många patienter.

Kauteriseringsmetoder

För kauterisering används flera metoder som skiljer sig åt:

 • teknisk komplexitet;
 • formen och djupet på den applicerade livmoderslimhinnan i brännskadorna;
 • ett sätt att läka såret;
 • rehabiliteringsmetod efter hårdvarabehandling.

Vissa kauteriseringsmetoder är tekniskt och tekniskt föråldrade, men fortsätter att användas på grund av den låga kostnaden och allestädes närvarande distribution av utrustning (kauterisering med el).

Befintliga metoder för sådan behandling:

 • elektrisk (termisk) koagulation;
 • exponering för kväve (kryodestruktion eller frysning);
 • laserförbränning (förångning med en laser);
 • exponering för radiovågor (vågkoagulation);
 • plasmaexponering (argonplasmaablation);
 • exponering för ultraljud;
 • medicinsk moxibustion.

I vissa fall upptäcks erosion igen efter behandling. Orsakerna är: felaktigt urval av metoder för att stoppa erosion eller att patienten inte uppfyller läkarens föreskrifter.

Hur går menstruationen efter cervikal konisering?


Hur går menstruationen efter cervikal konisering?

 • Som regel, efter proceduren för cervikal konisering, börjar menstruationen i tid. De kan vara mer intensiva och åtföljas av smärta. Detta kommer att fortsätta i flera månader - efter denna tid måste kvinnans kropp återhämta sig. Sedan kommer hennes vanliga cykel att återvända till henne, liksom menstruationens natur
 • I vissa fall finns det förseningar i menstruationen. Detta kan bara säga att återställningen av den kvinnliga kroppen tog lite mer tid
 • Tekniken och noggrannheten för själva operationen påverkar också perioden för återhämtning av menstruationscykeln

Otroligt skrämmande, på är en vecka kommer att göra detta (dysplasi grad 3)

Uterin dysplasi är en sjukdom, borttagning är en viss patologisk förändring i strukturen i slemhinnan i den inre livmoderhalsen.

Denna epitel hänvisar till prekankarösa sjukdomar. Men inte utbredd, i de tidiga stadierna är sidan vändbar och slidan är framgångsrik.

Förväxla inte dysplasi med en smal livmoderhals. Erosion av livmoderhalsen i strid med integriteten hos membranets epitel, medan omvänt utför strukturella störningar av en del av själva slemhinnan.

Oftast uppstår kanalen för denna diagnos under hela reproduktionsåldern - från 25 till 35 år, cirka 1,5-2 fall per 1000 dagar.

Lite anatomi

Nej, oroa dig inte...

Oroa dig inte för de.. Det viktigaste med dig har redan börjat behandlingen. Har du redan dysplasi? Jag hittade just

Graviditet efter cervical conization


Graviditet efter cervical conization

 • Det är fullt möjligt att bli gravid och få barn efter livmoderhalsceller. För detta är det bara nödvändigt att följa alla rekommendationer och instruktioner från läkaren under den postoperativa perioden, under förberedelseperioden och graviditeten själv
 • I många fall måste en gravid kvinna, efter koniseringsoperation, införa en speciell sutur som förhindrar för tidig öppning av livmodern. Faktum är att efter conization bildas ett ärr i livmoderhalsen, och detta försvagas. Då kan individuell livmoderhalsinsufficiens utvecklas. Detta faktum indikerar att det är svårt för livmodern att bära en så tung belastning och när som helst kan börja utvecklas. Den sömda sömmen, precis densamma, hjälper till att undvika en sådan utveckling av händelser.
 • För de flesta kvinnor som har haft cervikalkonisering indikeras kejsarsnitt.
 • Under hela graviditetsperioden bör de dessutom vara under strikt övervakning av den behandlande läkaren.

Recensioner om cervical conization


Recensioner om cervical conization
De flesta kvinnor som har upplevt detta förfarande hävdar att de inte längre upplevde obehag efter den postoperativa perioden, de var inte besvärade av smärta eller kraftiga blödningar.

Vissa kvinnor hade fortfarande problem att bli gravida, andra med att bära ett barn. Men här beror det allt på stämningen hos den framtida modern, eftersom hon måste besöka sin lokala läkare oftare än andra kvinnor, genomgå fler undersökningar och tester och i vissa fall genomgå en annan sömnadsoperation. Men i slutet av denna svåra väg kan de fortfarande klämma på bröstet det mest dyrbara som de har - deras älskade barn.

Kontra

Ett av de största hindren för kirurgisk behandling av patologiska förändringar i livmoderhalsens yttre del är genitourinära infektioner. De identifieras vid undersökningsstadiet och vid detektion föreskrivs medicinering. Konisering kan inte utföras på bakgrund av sådana sjukdomar, eftersom de minskar lokal immunitet och orsakar inflammatoriska komplikationer.

Om proceduren utförs av en högt kvalificerad läkare, finns det inget behov av att prata om komplikationer och möjliga konsekvenser. I de flesta fall återhämtar sig kvinnor snabbt.

Men av olika skäl inträffar ibland komplikationer, till exempel:

 • upptäckten av blödning;
 • sårinfektion;
 • förträngning av livmoderkanalen;
 • förlust av cervikal obstruktiv förmåga (leder till oförmåga att bära fostret och avbryta graviditeten).

Blödning efter conization

Relaterade och rekommenderade frågor

17 svar

Sidsök

Vad ska jag göra om jag har en liknande men annorlunda fråga?

Om du inte hittade den information du behöver bland svaren på den här frågan, eller om problemet är något annorlunda än det som presenterades, kan du försöka fråga läkaren en ytterligare fråga på samma sida om han är ämnet för huvudfrågan. Du kan också ställa en ny fråga, och efter ett tag kommer våra läkare att svara på det. Det är gratis. Du kan också söka efter relevant information om liknande problem på den här sidan eller via webbplatsens söksida. Vi kommer att vara mycket tacksam om du rekommenderar oss till dina vänner på sociala nätverk.

Medicinsk portal 03online.com tillhandahåller medicinska konsultationer i korrespondens med läkare på webbplatsen. Här får du svar från riktiga utövare inom ditt område. För närvarande ger webbplatsen råd inom 50 områden: allergist, anestesiolog, resuscitator, venereolog, gastroenterolog, hematolog, genetiker, gynekolog, homeopat, hudläkare, pediatrisk gynekolog, pediatrisk neurolog, pediatrisk kirurg, barnkirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, specialist på infektionssjukdomar, kardiolog, kosmetolog, taleterapeut, ENT-specialist, mammolog, medicinsk advokat, narkolog, neurolog, neurokirurg, nefolog, nutritionist, onkolog, onkolog, ortopedisk traumekirurg, ögonläkare, barnläkare, plastikkirurg, psykolog, prokolog, prokolog, prokolog, prokolog,, radiolog, androlog, tandläkare, trikolog, urolog, farmaceut, fytoterapeut, flebolog, kirurg, endokrinolog.

Vi svarar på 96,69% ​​av frågorna..

Normal och patologisk urladdning efter koniseringen av livmoderhalsen

Utseendet på sekretion efter koniseringen av livmoderhalsen är en normal förekomst. Inte många kvinnor vet vad dessa sekret bör vara. Återställningsprocessen bör inte orsaka obehag för kvinnor, därför, om du misstänker, bör du rådfråga en läkare.

Indikationer för användning av proceduren

Cervical conization är en operation där en sektion (konisk) av livmoderhalsen runt livmoderhalskanalen tas bort. Denna operation utförs enligt strikta indikationer, när hotet om malignitet blir för stort eller redan observerats. Viktiga indikationer för operation inkluderar:

 • pseudo-erosion;
 • erosion;
 • livmoderhypertrofi;
 • livmodersdysplasi;
 • livmoderpolypper;
 • maligna förändringar i livmodern;
 • cervikal cysta.

Alla dessa patologiska tillstånd inkluderar varierande grad av förlust av livmoderhalscells funktionsförmåga, och de operativa och postoperativa riskerna är mycket mindre än de utsikter som en kvinna kan förvänta sig utan operation.

Patologiska tillstånd som kräver konisering

Pseudo-erosion

Pseudo-erosion av livmoderhalsen är spridningen av livmoderhalsepitelet till livmoderhalsen i livmoderhalsen, där det plana epitelet normalt bör vara närvarande. Pseudo-erosion kan vara medfödd och förvärvad. Medfödd pseudo-erosion uppstår som ett resultat av onormal separering av olika typer av epitel i livmoderhalsen under prenatalperioden. Ofta försvinner det när puberteten uppnås. Förvärvad erosion kan uppstå under läkning av erosion i livmoderhalsen. Ofta är det resultatet av fluktuationer i nivån av östrogen i kroppen: när man tar hormonella preventivmedel, graviditet, ovariell dysfunktion. Förekomsten av pseudo-erosion är förknippat med användningen av barriär preventivmetoder, ibland med konsekvenserna av genitourinära infektioner.

Pseudo-erosion är asymptomatisk om infektionen inte går med. Det kan blöda lite när det utsätts. Som regel upptäcks det av en slump under en gynekologisk undersökning. Det uppskattas att upp till 40% av kvinnorna kan drabbas av pseudo-erosion. En avancerad diagnos ställs genom avancerad kolposkopi. Behandling av pseudo-erosion med Lugol fläckar inte den i en mörkbrun färg, eftersom det inte finns något glykogen i det cylindriska epitelet. En studie med ett colposcope låter dig bestämma vilken typ av pseudo-erosion, som kan vara: körtel, cystisk, papillär, blandad.

Pseudo-erosion behandlas med diatermokoagulation, kryodestruktion och laserförstörelse. Behandling med denna patologi är extremt sällsynt och endast för de kvinnor som redan har fött barn och inte planerar att få barn längre.

Cervikal erosion

Skillnaden mellan erosion och pseudo-erosion är en kränkning av integriteten i livmoderhalsepitelet. Orsaker till erosion kan vara:

 • inflammation i könssystemet (kolpit, endocervicit, vulvovaginit, etc.);
 • sexuellt överförda sjukdomar (klamydia, candidiasis, gonorré, trikomoniasis, etc.);
 • skador i livmoderhalsen (kulpincett, tung förlossning etc.);
 • hormonella störningar (ovariell dysfunktion, orala preventivmedel).

Erosion kanske inte orsakar några symtom. En orsak är bristen på smärtreceptorer i livmoderhalsen. Om det inträffar mot en infektionsbakgrund, observeras karakteristiska tecken: gulgrön eller tjock vit urladdning, klåda, feber, ibland smärta i nedre del av buken, i sakralregionen. Vid grovt samlag kan fläckning visas, vilket kan vara ett tillfälle att besöka en gynekolog.

Oftast är erosion ett oavsiktligt fynd under en gynekologisk undersökning. Vid undersökning med ett kolposkop visualiseras det som en röd fläck som skiljer sig i struktur och färg från den omgivande vävnaden. Om man misstänker malignitet tas en biopsi och histologisk undersökning utförs. Pap-utstrykning hjälper också. Erosion bör särskiljas från ektropion, vilket är resultatet av eversion av livmoderhalskanalen som ett resultat av arbete.

I avsaknad av ytterligare patologi behandlas erosion konservativt: använd tamponger och applikationer med Solcoseryl, havtornolja, synthomycinemulsion, fiskolja. Om det inte hjälper, utförs kryodestruktion, kemisk, laserkoagulation, radiovågskaruterisering av Surgitron. I närvaro av en genitourinär infektion fokuserar behandlingen på att eliminera den provocerande faktorn.

Cervikal hypertrofi

Med en förtjockning, spridning av slemhinnan i livmoderhalskanalen kan livmoderhalshypertrofi uppstå, det är baserat på en ökning av cellstorleken. Hypertrofi bör skiljas från hyperplasi, där det normala förhållandet mellan celler störs och antalet ökar. Orsakerna till hypertrofi inkluderar inflammatoriska sjukdomar i livmoderhalsen, hormonella störningar, traumatiska skador, livmoderfibroider, förskjutning av livmoderhalsen. Först och främst behandlar de den provocerande sjukdomen..

dysplasia

Cervikal dysplasi avser prekancerösa tillstånd och är en atypisk cell. Det kännetecknas av en hög frekvens av malignitet och kräver därför akut behandling. Dysplasi kännetecknas av förlusten av den normala strukturen hos skivepitelceller. Normalt är det övre skiktet extremt plattade celler med en liten kärna.

Med dysplasi är de rundade eller har olika former, flera kärnor. Beroende på processens fördelning är dysplasi uppdelad i mild, måttlig och svår.

En stor roll i förekomsten av dysplasi tilldelas det humana papillomviruset HPV-16 och HPV-18, vilket orsakar primära mutationer i cellerna. Processen förvärras av dåliga vanor, hormonella störningar, immunbrister, infektioner. Symtomen är smala, finns under en gynekologisk undersökning. Diagnosen ställs på basis av cytologisk undersökning, kolposkopi med biopsi, PCR-metod (bestämning av HPV). Behandlas med kryodestruktion, conization, nackamputation.

Polyper och cystor i livmoderhalsen

Polyps i livmoderhalsen är godartade tillväxter som kan orsaka besvär för en kvinna, vilket kan orsaka blodig utflöde och dra ont i nedre del av buken. Orsakerna till polypos inkluderar genitourinära infektioner, HPV, hormonella störningar och skador. I 70% av fallen kombineras polypos med en annan halspatologi: ektropion, pseudo-erosion, erosion, leukoplakia, etc..

Diagnosen är baserad på colposcopy och cervicoscopy. Polypper avlägsnas under aseptiska förhållanden genom att lossna. Därefter cauteriseras polypbädden med radiofrekvensmetoden eller kryodestruktion. Vid återkommande polypos utförs konisering.

Cervikala cyster kan förekomma efter förlossning, abort, smittsamma processer. Deras storlek kan vara från några mm till 3 cm, och de kan utsöndra en slemutsöndring. Ofta stör inte cyster en kvinna och uppstår på grund av blockering av livmoderhalscellerna med desquamated epitel. De behandlas med diatermocoagulation, kryodestruktion och andra metoder..

Maligna förändringar i det övre epitelet

Cervical cancer utlöses av följande faktorer:

 • tidig sexuell aktivitet;
 • ofta byte av sexpartner;
 • infektion med genital herpes och cytomegalovirus;
 • dåliga vanor;
 • HPV-infektion;
 • immunbrist;
 • vitaminbrist.

I de allra flesta fall finns HPV-16 eller HPV-18 i en sjuk kvinnas kropp. Symtom på livmoderhalscancer inkluderar: smärta i nedre del av buken, fläckar, svullnad i nedre extremiteter, nedsatt urination och avföring..

Diagnosen ställs på grundval av en kombination av metoder: avancerad kolposkopi, cytologisk undersökning, biopsi, bäcken ultraljud, datortomografi.

Behandlingsregimen beror på skadaområdet, förekomsten av metastaser, komplikationer etc. Konisering är möjlig endast med en förändring i det övre epitelet, en djupare lesion kräver en ökning av området för kirurgisk ingripande.

Operativa metoder

Vid diagnostik av dysplasi och cancer är PAP-testet en stor hjälp - studien av Pap-smet, som tas genom att skrapa livmoderhalsen. I detta fall införs en borste i livmoderhalskanalen och cellmaterial tas i övergångszonen, där det cylindriska livmoderns epitel passerar in i det skivepitel som är karakteristiskt för livmoderhalsens vaginala del. En del av materialet skickas för PCR-analys..

Innan koniseringen av livmoderhalsen genomgår de ett allmänt blodprov, blodbiokemi, allmän urinalys, HIV-test, syfilis, hepatit B och C. Kolposkopi, PCR-diagnos av infektioner och kolposkopi utförs. Conization (operation) kan utföras i flera steg.

Det vanligaste valet är conis i slinghalsen. Denna metod används för dysplasi, avlägsnande av polyper och cyster. Operationen utförs de första dagarna efter menstruationens slut. All manipulation utförs under kontroll av kolposkopi. En konformad del av halsen skärs 5 mm över lesionszonen: för detta tillförs en högfrekvensström till elektrodslingan, som utför förstörelse av nackvävnaden. Den andra elektroden är fixerad på höften. Med korrekt konisering roterar den första elektroden 360 grader, vilket leder till separationen av livmoderhalsens koniska sektion.

För operationen väljs den nuvarande kraften så att elektroden inte gnister å ena sidan, och å andra sidan effektivt separerar vävnaden. När huvudproceduren är klar utförs koagulering av blödande kärl. Vid behov skrapas nacken. Efter operationen tillbringar kvinnan ett par dagar på sjukhuset under övervakning för att undvika komplikationer. Hon ordineras antibakteriella läkemedel och smärtstillande medel. I svåra fall krävs ytterligare stadier av konisering..

Om det är omöjligt att utföra slingan elektroexcision, vid svår dysplasi, används hög conization. Samtidigt är volymen av kirurgiska ingrepp större och operationen ger fler komplikationer. Som ett resultat av dess implementering kan en betydande förträngning av livmoderhalskanalen inträffa och i framtiden kommer detta att leda till omöppningen av befruktningen. Av denna anledning görs en sådan operation endast för de kvinnor som inte planerar att få barn i framtiden.


Djup konisering möjliggör en mer radikal lösning på problemet, samt klargör besvärens natur, det vill säga stoppa diagnosen.

Av de alternativa koniseringsmetoderna används ofta radiovåg och radiokirurgisk konisering av livmoderhalsen. Radiovågen varar vanligtvis 15 minuter. Fördelarna med strålkirurgisk konisering är: frånvaron av skador, ärr och smärta. Själva operationen har en steriliserande effekt, vilket minimerar riskerna för bakteriella komplikationer. Minsta svullnad.

Cervical läkning efter operation

Utseendet på sekretion efter koniseringen av livmoderhalsen är en normal förekomst. Vanligtvis får en kvinna ett blodigt utflöde från slidan i 2-3 veckor under operationen (särskilt kirurgisk och loopback). Detta är resultatet av läkning av skadade fartyg och en kränkning av den rekommenderade postoperativa behandlingen. På dagarna 7–10 blir blödande vita blommor mer omfattande på grund av utsläpp av skabb. Det bör inte ske utströmning av rött blod efter 3 veckor - det är patologiska symtom på ökad blödning. En möjlig orsak är otillräckligt noggrann koagulering av blodkärl under operationen, en överdriven mängd kirurgiskt ingripande, liksom kränkning av regimen, viktlyftning, körning, intagande av Aspirin, andra blodplättarmedel, etc. I sådana fall bör du använda lokala hemostatiska manipulationer.

Möjliga komplikationer

Efter operationen kan den postoperativa perioden leda till olika komplikationer. Frekvensen för dessa komplikationer beror till stor del på metoden för operationen. Efter radiovåg och radiokirurgi är komplikationerna minimala. Patienten mår bra och släpps ut nästa dag. Efter kirurgisk och slingrande konisering är komplikationerna märkbart större. De vanligaste av dem är blödning, infektion, oförmågan att få ett barn.

Perioden efter operationen är riskabel eftersom kroppen är försvagad och känslig för negativ påverkan. För närvarande undviker de fysisk aktivitet och avstår från sexuell aktivitet, inte bara på grund av möjliga trauma, utan också för att vävnaderna är mottagliga för infektion efter operationen. Utseendet på klåda bör varna kvinnan, särskilt om han dök upp efter oskyddat samlag.

effekter

Efter operationen kan temperaturen hålla i flera dagar. Om det åtföljs av smärta i nedre del av buken, klåda, vita, gula, gröna sekret, kan man misstänka en könsinfektion. Behandlingen bör påbörjas omedelbart för att förhindra en stigande infektion, eftersom immuniteten efter operationen minskas och postoperativt trauma kan fungera som infarten till infektionen..

Om operationstiden valdes korrekt, det vill säga under de första dagarna efter slutet av menstruationen, kommer nästa menstruation i tid eller med en liten fördröjning på grund av den allvarliga stressiga situationen för kroppen. De kan vara något mer omfattande, eftersom fartyg skadas under operation och skärning av livmoderhalskanalen under operation.

Vid hög konisering, när för mycket vävnad tas bort, kan problem med graviditet och befruktning uppstå. Försvagning av musklerna i livmoderns nedre del kan orsaka missfall därefter. Och en överdriven förträngning av livmoderhalskanalen som en följd av operationen leder till omöjlighet av befruktningen. Därför bör kvinnor i aktiv reproduktiv ålder inte göra sådana operationer.

Om det inte finns några postoperativa komplikationer tar läkningen 3-4 veckor. Panik kan orsaka att en skurv lämnar, eftersom det åtföljs av en ökning av urladdningsvolymen och läkarens uppgift är att förhindra och lugna kvinnan. Under läkningsperioden kan du inte använda tamponger, ta bad, gå till bastur, bad, pooler, du måste avstå från sexuell aktivitet.

Smärta i nedre del av buken är en normal förekomst om de inte åtföljs av utsöndringar som är karakteristiska för inflammatoriska processer, samt hög feber. Under denna period måste man också vara försiktig med att ta mediciner som strider mot blodkoagulation: Aspirin, Curantil, etc. Det är förbjudet att lyfta vikter. I 6 veckor efter operationen måste du bära sanitetsunderlägg - det är bättre om de är allergivänliga. Allvarlig fysisk aktivitet, inklusive sport, är oacceptabel tidigare än 6 veckor efter operationen. Iakttagande av alla försiktighetsåtgärder kommer att skydda kvinnan från möjliga komplikationer och kommer att bidra till framgångsrik återhämtning efter operationen.

Cervical conization: postoperativ återhämtning

Varje patient bör veta hur koniseringen av livmoderhalsen passerar, om återhämtning under den postoperativa perioden. Vilka komplikationer kan observeras, vad man ska göra när de inträffar och när man kan bli gravid efter konisering. En preliminär studie av svaren på dessa frågor är avgörande för rätt psykologisk inställning före interventionen..

Överensstämmelse med medicinska möten är nyckeln till framgångsrik återhämtning efter förfarandet

Indikationer för utnämning av conization

Conization föreskrivs vid upptäckt av synliga patologiska områden i livmoderhalsen, med bekräftelse av dysplastiska förändringar i epitelet för att klargöra diagnosen och kirurgisk korrigering av patologi. Spektrumet av villkor under vilka denna procedur implementeras inkluderar:

 • detektion av områden med förändrad epitelstruktur under kolposkopi;
 • detektering av cellatypi vid utstryk;
 • etablerad dysplasi på 2-3 grader;
 • erosiva förändringar i nacken;
 • leukoplaki;
 • polyper;
 • ectropion;
 • ärr efter skador, brott och manipulation på nacken;
 • återkommande dysplasi efter kryodestruktion, elektrokoagulation, laserbehandling.

Syftet och förfarandet för kirurgisk ingripande

Det huvudsakliga målet med proceduren är att ta bort patologiskt förändrade områden både för att bekräfta diagnosen och för att korrigera tillståndet. Åtgärden innebär följande steg:

 1. Borttagning av platsen för den förändrade slemhinnan i fodret med fångande av friska vävnader inom 5-7 mm.
 2. Histologi efter konisering av livmoderhalsen. Den avlägsna webbplatsen skickas till laboratoriet för vidare forskning. Läkare studerar hur livmoderhalsepitelet ser ut, om det är patologiska förändringar i det och hur omfattande de distribueras.
 3. Med uteslutning av invasiv cancer under studien och i frånvaro av dysplasi i kanterna på det avlägsna stället, anses den patologiska processen vara radikalt botad.
 4. Om du är i tvivel om fullständigheten av avlägsnande av dysplasi-regionen eller i fallet med bekräftelse av invasiv cancer, spelar konisering rollen som ett diagnostiskt stadium, och efter dess genomförande föreskrivs mer radikala åtgärder.

Förberedelse för proceduren

Intervention rekommenderas efter avslutad menstruationsblödning. Detta beror på det faktum att under den första fasen av cykeln ökar östrogennivån, vilket förbättrar spridningen av epitelet, och följaktligen snabbare återhämtning efter operationen.

Den förberedande fasen är avgörande

Innan konisering genomförs bör:

 • genomföra en allmän analys av blod och urin;
 • donera blod för syfilis, HIV, hepatit B och C;
 • donera blod för hemostas;
 • donera blod för att bestämma dess grupp och Rh-faktor;
 • genomgå fluorografi;
 • gå igenom ett kardiogram;
 • genomgå en ultraljudsundersökning av bäckenorganen (som föreskrivs av läkaren);
 • vid inflammation i livmoderhalsen och vagina före operationen vidtas åtgärder för att helt bota;
 • som ska undersökas av en terapeut.

Kontra

Conization kan inte genomföras i sådana fall:

 1. Aktiv inflammation i vagina och livmoderhalsen.
 2. Biopsi-bekräftad invasiv cancer.
 3. Akuta infektioner.
 4. Dåligt definierade gränser för dysplastiska förändringar.
 5. Överskrider gränserna för det patologiska fokuset utöver möjligheterna till konisering.
 6. Dekompensation av kroniska patologier (hjärt-, njur-, leversvikt, hypertoni, diabetes mellitus).
 7. Blodkoagulationsstörningar.

Förfaranden

Enligt fysiska faktorer, genom vilka avlägsnandet av ett patologiskt ställe realiseras, skiljs följande typer av intervention:

 • kniv;
 • cryoconization;
 • laser;
 • radiovåg;
 • diatermokonisering av halsen.

Beroende på ingripande volym, ekonomisk (storleken på borttagningsplatsen är upp till 1,5 cm) och hög (borttagning från ⅔ och mer än längden på livmoderhalskanalen).

Postoperativ period: vad du behöver veta

Efter att koniseringen av livmoderhalsen har utförts involverar den postoperativa perioden gradvis läkning. Omedelbart i slutet av förfarandet måste du tillbringa cirka två timmar i ett liggande läge. Inpatientövervakning kräver inte behandling efter cervikal konisering. Patienten kan åka hem och observeras regelbundet av sin gynekolog.

Några dagar efter ingreppet är smärta i nedre del av magen möjlig

Under flera dagar efter ingreppet är det ont i nedre del av buken. Smärtan liknar dem under menstruationsblödningen. Dessutom observeras urladdningen efter proceduren, varaktighet och intensitet varierar. Vanligtvis är urladdningen transparent med en liten blandning av blod, men de kan vara ljusbruna i färgen..

Ibland stannar urladdningen en vecka senare, omedelbart efter att skabbet har lämnat efter livmoderhalsen, men de kan fortsätta till nästa menstruation. Det kan förekomma fall när halsen blödar och tre till fyra månader efter ingreppet, men detta tillstånd kräver medicinsk övervakning. Den första och andra menstruationsblödningen efter genomförandet av interventionen kan vara något rikare än vanligt.

Läkaren måste förklara för patienten att ungefär en vecka efter ingreppet blir utflödet mer omfattande, eftersom skurven lämnar efter cervikal konisering. Under denna process, på grund av avstötning från sår från sårytan, blir urladdningen större, och kvinnan ska inte vara rädd.

Begränsningar efter förfarandet

För att återhämtning efter cervikalkonisering ska ske med maximal effektivitet bör alla effekter på detta anatomiska område begränsas. Rekommenderad:

 1. Avhållsamhet från sexuell kontakt i en månad.
 2. Vägran att använda tamponger. Endast menstruationsdynor ska användas under menstruationsblödning..
 3. Vägran att använda vaginala suppositorier och tabletter, douching, utom när dessa läkemedel och metoder föreskrivs av en läkare.
 4. Vägran att ta bad (hygien bör utföras i duschen).
 5. Vägran att lyfta vikter som väger mer än tre kilo. Fysisk aktivitet bör uteslutas maximalt..
 6. Vägran att besöka bad och bastur.
 7. Vägran att simma.
 8. Överhettning förebyggande.
 9. Vägran att ta blodförtunnare (aspirin).

Troliga komplikationer

Komplikationer efter conization av livmoderhalsen kan inkludera följande villkor:

 1. Blödning efter koniseringen av livmoderhalsen. Det förekommer i cirka 5% av fallen.
 2. Cervikal stenos. Händelsefrekvensen är från 1 till 5% av fallen. Denna komplikation kan därefter orsaka svårigheter när man försöker bli gravid efter koniseringen av livmoderhalsen.
 3. Inflammatorisk process. Tillsammans med smärta, klåda, feber.
 4. Missfall. Spontan abort eller för tidig födsel troligt.
 5. Cicatricial förändringar i livmoderhalsen.
 6. endometrios.
 7. Menstruella oregelbundenheter.

Även om komplikationer efter proceduren är ganska sällsynta, om något av dessa symptom, bör du omedelbart rådfråga en läkare. Självmedicinering är extremt farligt och kan orsaka en betydande försämring..

Cervical läkning efter operation

Läkning efter konisering av livmoderhalsen sker på ganska kort tid, om förloppet för den postoperativa perioden inte är komplicerat. Med förbehåll för alla medicinska rekommendationer är återhämtningen snabb och med maximal effektivitet..

Innan skurven lämnar efter koniseringen av livmoderhalsen, och en tid efter att patienten har genomskinligt slemhinneutsläpp blandat med blod, kan ibland utsläppet ha en ljusbrun nyans. Efter att skabbet lämnat börjar epiteliseringen av sårytan, som slutar på cirka 3-4 månader.

Efter denna tid tar läkaren materialet från livmoderhalskanalen för cytologisk undersökning. Därefter övervakas nacktillståndet minst en gång var sjätte månad under tre år. Om cellulär atypi inte upptäcks under denna period, reduceras frekvensen av undersökning och provtagning av biomaterial för forskning efter tre år till en gång per år.

Graviditet efter proceduren

Många patienter är bekymrade över frågan om det är möjligt att bli gravid efter denna operation och efter hur mycket det kan göras. Det bör noteras att för nolliparösa kvinnor och för kvinnor som planerar en andra graviditet bör gynekologen välja de mest skonsamma metoderna som inte bryter mot livmoderhalsens struktur. Om konisering ändå är nödvändig, föredras laser- och radiovågstekniker - dessa varianter av proceduren kännetecknas av en minimal risk för komplikationer.

Graviditetsplanering rekommenderas ett år efter interventionen. I de flesta fall begränsar förfarandet inte möjligheten till befruktning. Undantag är fall av omfattande vävnadsresektion, upprepad konisering, komplicerad kurs. Allt detta kan provocera en förträngning av livmoderhalskanalen på grund av vidhäftningen av vidhäftningsprocessen. Att begränsa livmoderhalsen kan komplicera befruktningen..

På grund av det faktum att livmoderhalsens struktur förändras under konisering, kan graviditet och förlossning vara komplicerad. Cervikalkanalen blir kortare, dess elasticitet förvärras. I vissa fall orsakar detta missfall innan hela tiden: på grund av en ökning av belastningen, öppnas halsen före den förväntade tiden.

Naturlig leverans efter skärning av den koniska delen av nacken är möjlig, men läkare måste se till att livmoderhalsen har behållit sin elasticitet. I de flesta fall rekommenderas fortfarande kejsarsnitt på grund av risken för defekt nacköppning under naturlig födelse.

Återigen om det viktigaste

Vad behöver patienten veta om conization? Primärt:

 • denna operation varar inte länge;
 • när koniseringen av livmoderhalsen utförs är konsekvenserna extremt sällan negativa, med förbehåll för alla begränsningar;
 • För snabb och effektiv återhämtning och förebyggande av komplikationer är det nödvändigt att följa alla medicinska rekommendationer;
 • smärta efter interventionen är ganska kort - 1-2 dagar, men ansvarsfrihet kan observeras i flera veckor;
 • den viktigaste begränsningen är uteslutning av fysisk aktivitet under den postoperativa perioden;
 • efter proceduren bör du regelbundet besöka en läkare för att övervaka livmoderhalsen;
 • graviditetsplanering efter konisering bör också avtalas med en specialist.

Allt om cervical conization - operationens gång, den postoperativa perioden

Cervical conization är en diagnostisk och behandlingsoperation som är vanlig i gynekologi. Baserat på principerna för konserveringskirurgi.

Hur och för vad görs conization? Förberedelse för proceduren, möjliga tekniker, postoperativ period... - läs i detalj i den här artikeln.

Cervical conization - vad är det?

Cervical conization är kirurgiskt avlägsnande av den konformade delen (vävnadsdel) i livmoderhalsen.

Conization är en mild organbevarande operation. Det bevarar livmoderhalsens fysiologiska funktion, lämnar kvinnan med förmågan att bli gravid naturligt och bära en efterföljande graviditet.

Syftet med driften

 • Diagnos: erhålla ett vävnadsprov som är lämpligt för en fullständig histologisk undersökning och ställa en pålitlig diagnos
 • Radikal organbevarande behandling: fullständigt kirurgiskt avlägsnande (excision) av patologiska delar av livmoderhalsen i de friska vävnaderna i det opererade organet
Cervical conization operation Vad ingår i den fjärrkoniska?
 • Andelen av livmoderhalsen (livmoderhalsen)
 • Hela transformationszonen (ST) är området mellan livmoderhalsens metaplastiska squamösa och cylindriska epitel (övergångszonen mellan ecto- och endocervix)
 • Del av livmoderhalskanalen

Vid svår dysplasi (CIN3), misstänkt preinvasiv eller mikroinvasiv livmoderhalscancer (cancer in situ eller T1a), tillsammans med konisering, görs en diagnostisk curettage av den återstående delen av livmoderhalskanalen och, om indikerat, curettage av livmoderhålshålan.

Beror på arten av den identifierade patologiska processen:

 • Brett conization - yta
 • Låg konisering - den borttagna konen fångar den övre delen (upp till halva längden) av livmoderhalskanalen
 • Genomsnittlig konisering - volym konisk excision upp till 2/3 av livmoderhalskanalen
 • Hög (djup) konisering - den borttagna kon fångar nästan hela livmoderhalskanalen, upp till livmoderns inre svelg
Volym av konisering

Förintelse och förstörelse - vad är skillnaden?
Cryoconization

Förstörelse eller "cauterization" är en metod för ablativ * operation.

* Ablation - kirurgisk förstörelse av patologisk vävnad utan skärning, utan möjlighet till dess efterföljande histologiska studie.

Metoder för destruktiv (ablativ) behandling av livmoderhalspatologi:

 • Elektrokoagulation (diatermodestruktion)
 • Radiovågsförstörelse ("cauterization" av radiovågor)
 • Laserförångning ("cauterization" av en laser)
 • Frysning (kryodestruktion, kryokonisering)

Ablativa behandlingsmetoder lämnar inte material för tillförlitlig histologisk undersökning och bekräftelse av en noggrann diagnos. Därför, trots deras goda tolerans, är deras användning begränsad..

Kryokonisering, mer exakt, konformad kryodestruktion av livmoderhalsens livmoder är den termiska förstörelsen (frysningen) av den koniska delen av livmoderhalsen med en metallsond kyld till mycket låga temperaturer. Spetsen på kryoproppen är "frusen" med flytande kväve eller annat kylmedel.

Cervical förstörelse av livmoderhalsen

Cryoconization - en ablativ metod för behandling, ett cauterization alternativ.

När kryokonisering av livmoderhalsen utförs?

 • En godartad eller mild precancerös process detekterades och bekräftades genom histologi (graden av dysplasi är inte högre än CIN 1)
 • Lesionerna är små (sträcker sig inte mer än 2 mm utanför kryoprobens gränser)
 • Gränserna för utbrottet är tydligt synliga.
 • Inga skador i livmoderhalskanalen, i slidan
 • Patientens unga ålder (inte äldre än 30 år)
Vilken anestesi?

Lokalbedövning.
Ingen anestesi (kortvarig procedur, inte smärtsam).

Öppenvård: i kliniken, i alla obstetriska och gynekologiska center, där det finns utbildad personal och tillhörande utrustning.

Hur är kryokonisering?

Den kylda kryoproppen appliceras i 3 minuter på det drabbade området i livmoderhalsen.
Frys det onormala fokuset två gånger med ett intervall på 5 minuter.
Den totala varaktigheten för kryokonisering är cirka 15 minuter.

Fördelar med kryokonisering

 • Tekniskt enkelt, kostnadseffektivt förfarande
 • Lätt att bära
 • Vävnadsläkning sker utan ärr
 • Ingen effekt på reproduktionsfunktionen
nackdelar
 • Det finns inget material för histologisk undersökning för det sista diagnosstadiet (du kan hoppa över allvarlig patologi)
 • Den genomsnittliga effektiviteten i behandlingen (ofta återfall av sjukdomen)
 • Hög risk för kallskada på intilliggande frisk vävnad
 • Möjlig livmoderkramp (skarp smärta i nedre del av buken) under proceduren
 • Postoperativ lång (upp till 4 veckor) riklig vattnig urladdning från slidan
 • Sällan, men försenad blödning kan utvecklas (flera veckor efter ingreppet)
 • Risk för infektiösa komplikationer

I modern praxis är kryokonisering av livmoderhalsen sällsynt.

Conization och excision - vad är skillnaden?

Excision (excision) i livmoderhalsen är kirurgisk isolering och borttagning av en onormal del av livmoderhalsen med en del av livmoderhalskanalen i friska vävnader med möjlighet till efterföljande histologisk undersökning av den borttagna vävnaden.

Cervical conization är en typ av skärning, med en djupare skärning av vävnader, med avlägsnande av hela transformationszonen och en betydande resektion av väggarna i cervical canal

Krav på kvaliteten på den dissekerade konen för en objektiv histologisk undersökning:
- maximal konservering av resektionsmarginalen (excisionsmarginalen ska vara utan brännmärken),
- vävnadsavlägsnande djup på minst 6-8 mm.

Konisering betraktas som framgångsrik (kräver inte fortsatt operationella åtgärder) om den histologiska undersökningen av den borttagna konen:
- bekräftar den preliminära diagnosen och
- upptäcker inte onormala celler eller cancerceller i kanten av konresektion och skrapar från livmoderhalskanalen.

Konisering och konisk biopsi - vad är skillnaden?

En konisk biopsi (en utökad CONE-biopsi, en CONE-excisionsslingbiopsi, en konisk knivbiopsi) är en provtagning av en konformad vävnad i livmoderhalsen (en del av livmoderhalsen, endocervix och området för transformationszon) för att få ett mer informativt jämfört med det riktade biopsivävnadsprovet,.

Till skillnad från medicinsk diagnostisk konisering är konisk biopsi en rent diagnostisk procedur. Det syftar inte till radikal behandling av sjukdomen. Under denna operation kan det drabbade området i livmoderhalsen tas bort helt eller inte..

När man ska göra conization?
(huvudindikationer för konisering av livmoderhalsen)

Kontraindikationer för operation

 • Invasiv livmoderhalscancer: livmoderhalscancer IV (T1B) och högre
 • Klara kliniska tecken på livmoderhalscancer
 • Spridningen av det drabbade området till vagina
 • Cervikala lesioner för stora
 • Inflammation eller infektion i könsorganen (vagina / livmoder / livmoderhängen)
 • Akut period / förvärring / dekompensation av all allmän sjukdom
 • Feber (frossa, feber)
 • Menstruation
 • Livmoderblödning som inte är relaterad till menstruation, onormal urladdning från könsorganen av vilken art som helst
 • Graviditet, amning

Om man misstänker en ondartad process görs en biopsi och histologisk undersökning av biopsin före konisering.

Metoder (metoder) för operationen

Förfarandet för cervikal konisering, som utförs på något sätt, utförs under obligatorisk kontroll av kolposkopi..

Kolposkopi Tekniska metoder (metoder) för konisering

 1. Laser conization
 2. Elektrokirurgisk konisk skärning
  • Diathermoconization
  • Radiovågskonisering
 3. Knivknäppning

Oavsett metod för operationen är det alltid förknippat med en delvis borttagning av vävnader och en grov skada på livmoderhalsen. Detta innebär att varje konisering (i varierande grad) kan påverka patientens förmåga att fostra barn negativt

Förberedelse för operation

Förberedelserna för operationen för alla koniseringsmetoder är desamma

 1. Innan den planerade koniseringen förklarar den behandlande läkaren för patienten:
  - Syftet med detta förfarande,
  - essensen i den valda driftstekniken
 2. Gynekologisk undersökning:
  - Gynekologisk undersökning
  - Smet på gN och vaginal renhet
  - PCR för STI
  - En smet för cytologi
  - Kolposkopi (enkelt med standardförstoring och utökad)
  - Biopsi (om onkologi misstänks)
  - Ultraljud av bäckenorganen
 3. Vilka tester som ska göras före konisering?
  Standard sjukhusforskningspaket:
  - Allmänt kliniskt blodprov
  - Allmän urinanalys
  - Definition av blodgrupp och Rhesus-anknytning (analys för grupp- och Rh-faktor)
  - Blodkemi
  - Koagulogram (blodkoaguleringstest)
  - Blodtest för markörer av hepatit B och C (HBsAg, HCV Ag), syfilis (RPR, PB), HIV (F.50)
  - EKG (elektrokardiogram)
  - Fluorografi (eller röntgen av bröstet)
 4. Samråd med en kardiolog (antagning till anestesi)
 5. Samråd med en allergist (insamling av en "allergisk" sjukdomshistoria, är enskilda tillstånd nödvändiga för smärtlindring?)

Om resultaten från standard "paketet" med tester är "dåliga", kommer patienten att förskrivas ytterligare undersökning och / eller preoperativ behandling enligt en individuell plan.

 • Om resultaten från den preliminära undersökningen är "bra" väljs datumet för operationen.
 • 1-2 dagar före operationen kan du inte:
  - douche,
  - använd vaginalpreparat utan läkares recept,
  - ha sex
 • Inför operationen:
  - Genomför hygienisk behandling av könsorganen (rakar noggrant all vegetation i könsområdet och stora labia).
  - Samla en "sjukhus" -väska: en ren badrock, tofflor, sanitetshanddukar, bekväma underbyxor.
  - Förbered dokument: remiss för operation (utfärdat av den behandlande läkaren), pass, obligatorisk sjukförsäkring, SNILS; nödvändig summa pengar (om transaktionen betalas på egenfinansieringsbasis).
  - Lös eskortfrågan (vem kommer "hämta dig" från kliniken på kvällen?)
 • På dagen för operation:
  - Drick inte på morgonen, ät inte.
  - Ta en hygienisk dusch.
  - Ta viktiga mediciner med överenskommelse med din läkare.
  Drick tabletter med 1 slurk vatten.
  - Anlända med dokument och en "sjukhus" -väska exakt vid den inställda tiden på kliniken.
  - Gå igenom registreringsprocessen.
  - Läs avtalet "för operationen" och ge samtycke till att utföra det (underteckna avtalet).
 • Laserkonisering av livmoderhalsen

  Den cervikala konen skärs ut med en "kontaktfri blodfri skalpell" - en laser med hög energi flöde (stråle).

  Laserkonisering är en tekniskt komplex och dyr operation med att få histologiskt material av tvivelaktig kvalitet

  I klinisk praxis är lasermetoden för cervikal konisering liten efterfrågan..

  Oftare och mer framgångsrikt används laserförångning - den ablativa metoden för "laser cauterization" av mild dysplasi och behandling av godartade patologiska förändringar i livmoderhalsen.

  Diathermoconization

  Detta är en mycket "forntida" metod för elektrokirurgisk konisering av livmoderhalsen. På grund av det stora antalet komplikationer används det mindre och mindre..

  Åtgärden utförs av Rogovenko-elektrodekonisatorn eller dess modifierade version.

  Den ledande delen av elektroledaren representeras av en tunn nickeltråd.

  Under påverkan av en elektrisk ström värmer elektrokondensorn vävnaden intill den till en temperatur på mer än 80 grader. Detta gör att du kan "skära" och samtidigt koagulera ("kauterisera") skadade blodkärl - sluta blöda.

  Bredden och djupet på den skurna konen beror på modifieringen av elektrodkondisionen.

  Tekniken för diatermokonisering av livmoderhalsen På vilka dagar i cykeln gör diatermokonisering?

  Under de första "torra" dagarna efter menstruationen (optimalt den 6-8: e dagen av menstruationscykeln).
  Mindre ofta
  på kvällen (3-5 dagar) innan nästa menstruation börjar.

  På begäran av patienten:

  • Kortvarig intravenös anestesi
  • Lokalbedövning (instillagel, etc.)
  Betingelser

  En dag sjukhus
  (på ett särskilt utrustat kontor, i ett litet eller stort operationssal)

  Tidpunkten för manipulation beror på storleken på skada på livmoderhalsen, på förekomsten av intraoperativa komplikationer (oavsett om de uppstår eller inte).

  I 98% av fallen sker diatermokoniseringsproceduren som vanligt, tolereras väl och varar inte mer än 15-30 minuter.

  Hur är diatermokoniseringen av livmoderhalsen
  / operation framsteg /

  Patienten placeras på en operativ gynekologisk stol.
  Ställ in ett kolposkop, elektrokirurgisk utrustning, en enhet för rökuttag.

  En neutral elektrod placeras under patientens sakrum, ett jordelektrodsystem är anslutet..

  Desinficera patientens könsorgan och vagina.

  Gör anestesi (oftare är det intravenös anestesi).

  Att använda icke-ledande "speglar" exponerar livmoderhalsen. Fixera. En gummimanschett sätts in i slidan (för att skydda mot brännskador).

  Desinficera det kirurgiska fältet, torra.

  Ett Schiller-test genomförs för att fastställa gränserna för skada: de behandlar livmoderhalsen med vinäger (3%), sedan Lugols lösning. Gör colposcapia.

  Ledarelektroden sätts långsamt in i livmoderhalskanalen till önskat djup (men inte mer än 2/3 av kanalens längd).

  Slå på den elektrokirurgiska apparaten. Genom att justera strömstyrkan roterar den elektriska kondensatorn smidigt medurs 360 grader. De bildar en scab (koagulerad skorpa) längs dess gång och bildar en kon.

  Skärningsprocessen varar några sekunder.

  Sedan stängs den elektriska enheten av. Ta ut konen.

  Enligt indikationerna skrapas också livmoderhalskanalresterna för att identifiera eller utesluta spridningen av patologi ovanför könsskärningen.

  Alla vävnader som tas bort under operationen (en borttagen kotte och skrapning från väggarna i livmoderhalskanalen) skickas för histologisk undersökning.

  Ett trattformat sår (”krater”) som bildas på halsen koaguleras vanligtvis och blöder inte.

  Annars torkas såret dessutom med en bollelektrod. Vid behov appliceras hemostatiska suturer på stora kärl (dessa suturer behöver inte tas bort, de löses upp 3-4 veckor efter applicering).

  Efter operationen är såret på livmoderhalsen behandlat med kaliumpermanganat eller annat antiseptiskt medel. Sedan föres en hemostatisk svamp (specialpinne) till "krateret".

  Patienten på en gurney överförs till avdelningen.
  Efter 3-4 timmar, med god hälsa, kan du låta henne åka hem.

  Hur är den postoperativa perioden, hur man påskyndar läkning, hur man beter sig efter operationen - läs vidare i den här artikeln.

  Fördelar med diatermokonisering

  • Enkel elektrokirurgisk utrustning
  • Billighet
  • Enkel utförande
  • Relativ blodlöshet
  • Möjligheten att radikalt avlägsna skada på livmoderhalsen i frisk vävnad
  • Metodens höga effektivitet (återhämtningsgrad 93-97%)
  • Det finns material för stegvis histologisk undersökning
  • Patientens menstruations-, sexuella och reproduktiva funktioner kvarstår
  Nackdelar med metoden
  • Det är svårt att justera skärpedjupet
  • Mycket medioker kvalitet på det histologiska materialet (en förbränning av resektionens kant gör det svårt att tolka den histologiska bilden)
  • Den 16-22: e dagen efter operationen kan blödningar från livmoderhalsen utvecklas (på grund av utsläpp av skabb)
  • Stor risk för förvärring av smittsamma och inflammatoriska processer i könsorganen
  • Menstruella oregelbundenheter
  • Ett stort antal långvariga komplikationer: ärrbildning, stenos eller fusion av livmoderhalskanalen, endometrios i livmoderhalsen, leukoplakia, koagulerat cervical syndrom (CFS).
  Diatermokonisering rekommenderas inte för unga kvinnor som inte är noll

  Radiovågskonisering

  synonymer:
  - Radiofrekvens conization
  - Skärning av livmoderhalsen i radikvågskott
  - Slinga elektro-radio-konisering av livmoderhalsen
  - Högfrekvent elektrokirurgisk konisering med en radioskalpel
  - Konformad diagnostisk diagnostisk excision av elektrisk kraft (LEEP CONE)
  - Kottformad elektrokirurgisk excision med slingan LEEP CONE
  - Behandling och diagnostisk excision LEEP CONE
  - Radiovågbred slinga excision av livmoderhalsen (LLETZ) med skärning av väggarna i livmoderhalskanalen
  - Conization av livmoderhalsen med Surgitron-apparaten
  - El-excision (LEEP, CONE) med hjälp av den elektromekaniska apparaten "Fotek"

  Kirurgisk enhet Surgitron
  Aktiva elektroder för excision av livmoderhalsen

  Radiovågskirurgi är en avancerad elektrokirurgisk teknik.

  Moderna högfrekventa elektrokirurgiska apparater arbetar inom området radiovågor (3,8-4,0 MHz), därför kallas de radiokirurgiska eller radiovågor. Och elektrokirurgin som utförs med hjälp av sådana enheter kallas radiofrekvens eller radiovåg.

  Den största skillnaden mellan radiovågselektriska enheter från lasrar och diatermokoagulatorer är förmågan att göra ett "snitt" utan djup termisk skada på vävnader.

  Radioskalpeln "bränner inte igenom" utan bryter mjukvävnader med "kall ånga" utan manuellt tryck och krossning av celler.

  Radiovågen som släpps ut av den aktiva elektrod-skalpellen (en tunn volframtrådslinga eller nål) absorberas omedelbart av det översta cellskiktet. Vätskan i dem "kokar" och "kall" ånga (temperaturen är inte högre än 35-80 grader C) "bryter igenom" vävnad, delvis koagulerar skadade kärl.

  Den ledande tråddelen av den aktiva elektroden värms inte avsevärt.

  Fördelar med "kallskuret":
  - det finns ingen direktkontakt av den aktiva elektroden med excisionsområdet ("radioskalpeln" isoleras från vävnaderna med ett tunt ångskikt),
  - högsta sterilitet,
  - blodfritt snitt,
  - minimal termisk påverkan,
  - minimal smärta,
  - obetydlig skada på omgivande vävnader (det finns ingen djup nekros och trauma, det finns ingen smärta, svullnad, infektion).

  Under de första "torra" dagarna efter menstruationen (optimalt den 6-8: e dagen av menstruationscykeln).

  På begäran av patienten:

  • Kortvarig intravenös anestesi
  • Lokalbedövning (spray med lidokain, injektion i livmoderhalsen på lidokain eller en blandning av lidokain med epinefrin)
  Betingelser

  En dag sjukhus
  (i en liten eller stor operationssal).

  På poliklinisk basis
  (i ett specialutrustat gynekologiskt konsultationsrum).

  Patientens vistelse i operationssalen är cirka 15-20 minuter.

  Hur är radiovågens konisering av livmoderhalsen

  Patienten placeras på en operativ gynekologisk stol, mark.

  Insistera elektrokirurgisk utrustning i läget "snitt och koagulering." Röktruck.

  En passiv elektrod (antennplatta) placeras under patientens sakrum genom ett vävnadsskikt.

  Desinfektion av yttre könsorgan och kirurgiska fält med icke-brännbara antiseptika.

  Ge anestesi (anestesi).

  Livmoderhalsen exponeras i polymerspeglar. Fixera. Ett Schiller-test utförs för att bestämma gränserna för det onormala området.

  Beroende på lesionens storlek väljs den optimala storleken på slingan eller "segel" -elektroden så att konen tas bort på en gång (sjunker).

  Inkluderar röktruck och elektrokirurgisk enhet.

  Sätt in elektrodekonisatorn i livmoderhalskanalen till ett visst djup (upp till det inre svelget).

  De levererar radiovågenergi och roterar elektroden med en optimal hastighet medurs 360 grader.

  Stäng av strömmen. Ta ut konen.

  Gör curettage av resten av livmoderhalskanalen.

  För att stoppa blödningen som har uppstått tillförs radioenergi och en ytterligare sår "krater" koaguleras med en bollelektrod. Använd bipolär pincett utan stick för att stoppa allvarliga blödningar.

  Såret torkas med en vattpinne. Avsluta operationen.

  Alla erhållna vävnadsprover skickas för histologisk undersökning..

  Patienten på en gurney överförs till avdelningen.
  Efter 2-3 timmar, med god hälsa - släpp hem.

  Hur är den postoperativa perioden, hur man beter sig efter operationen - läs vidare i den här artikeln.

  Fördelarna med Radio Wave Conization

  • Enkel utförande
  • Prisvärd pris
  • Få högkvalitativt material för histologisk undersökning (ingen karbonisering, ingen brännskada på resektionens kant)
  • Snabb läkning och "skonsam" ärr i nacken
  • Minimal risk för postoperativa komplikationer
  • Kan användas av unga icke-kvinnliga kvinnor
  nackdelar
  • Kanten på konresektionen bibehåller fortfarande minimal termisk vävnadsskada.
  • Risk för elektrisk personskada

  Påskynda och underlätta radiovågsoperationer betydligt, moderna elektriska generatorer Surgitron (USA) och Fotek (Ryssland).

  Knivknäppning

  Kall kniv eller mekanisk konisering av livmoderhalsen är avlägsnande av ett konformat fragment av livmoderhalsvävnad med en konventionell kirurgisk skalpell.

  Knivformning av livmoderhalsen

  Knivkonisering, mer exakt - konformad amputation av livmoderhalsen är den mest traumatiska tekniken för kirurgi.

  Under interventionen skärs en betydande del av livmoderhalsens muskler och en stor del av livmoderhalskanalen.

  Framgången med förfarandet beror direkt på kvalifikationerna för all medicinsk personal, erfarenhet, samvetsgrannhet och "virtuositet i händerna" hos den operativa kirurgen. Av stor vikt är patientens allmänna hälsostatus och postoperativ disciplin.

  Mekanisk konisering är tråkigt med det största antalet fall av postoperativa och långvariga komplikationer (läs mer om komplikationer senare i den här artikeln).

  De obestridliga fördelarna med knivhållning jämfört med andra metoder:
  - erhålla ett vävnadsprov med ideal histologisk kvalitet. Detta ger den mest objektiva och exakta tolkningen av resultaten från morfologiska studier..
  - Hög effektivitet: bot sker i 94% av fallen.

  När knivhöljet föreskrivs?

  • Det finns indikationer för elektrokonisering, men det finns inga tekniska kapaciteter för dess implementering
  • Identifierade atypiska förändringar i körtelepitelet
  • I tveksamma fall med: allvarlig dysplasi med misstänkt övergång till preinvasiv cancer (CIN III, HSIL), cancer in situ, cancer i början av mikroinvasion
  • Behandling mot preinvasiv livmoderhalscancer
  • Behandling av mikroinvasiv livmoderhalscancer (stadium IA1)

  Varför föredras knivhållning i fall av misstänkt malignitet??
  Eftersom det inte påverkar den morfologiska bilden av resektionens kant och gör det möjligt för dig att noggrant studera och utvärdera naturen hos atypiska lesioner eller djupet av invasion av livmoderhalscancer.
  Detta är viktigt för att välja ytterligare behandlingstaktik:

  • Om histologi har upptäckt atypiska celler i kanten av konresektion och / eller vid skrotning av livmoderhalskanalen, är frågan löst:
   - upprepade mer omfattande konisering,
   - eller avlägsnande av hela livmoderhalsen (trachelektomi),
   - eller enkel hysterektomi (typ 1 operation)
  • Om histologi har upptäckt cancerceller i resektionsmarginalen eller har fastställt stadium IA av livmoderhalscancer, föreskrivs det enligt indikationerna:
   - utökad trakelektomi,
   - eller utökad hysterektomi (typ 2-operation)
  • Om histologin har dragit slutsatsen att klippkanterna och skrapningarna från väggarna i livmoderhalsskanalen är "rena" anses den kirurgiska behandlingens volym anses vara tillräcklig
  Hur går knivens konisering av livmoderhalsen? Anestesi
  • Allmän intravenös anestesi
  • Epiduralbedövning (ryggravsanestesi)
  datum

  I den första fasen av menstruationscykeln (5-10 dagar) efter fullbordad menstruationsblödning.

  Med andra ord görs knivkonisering under de första ”torra” dagarna efter menstruationen, så att i början av nästa menstruation läker såret på halsen..

  Utrustat kirurgiskt sjukhus

  Patienten placeras på en gynekologisk operationsstol, utför teknisk förberedelse för proceduren.

  Desinficera könsorganen och det operativa området.

  Bara i "speglarna" och fixera livmoderhalsen. Gör ett Schiller-test. Upprätta kolposkopisk kontroll. Storleken på skadan och gränserna för det påstådda skäret bestäms..

  Sedan, efter att ha dragit sig tillbaka 2-3 mm utåt från skadaområdet, gör kirurgen ett snitt med en skalpell, skär ut och tar bort den konformade delen av livmoderhalsen.

  Efter detta skrapas slemhinnan i den överlevande delen av livmoderhalscanalen.

  Sedan suturerar de, stoppar blödningen, leder till sår av antiseptika.

  Alla vävnader som tas bort under operationen placeras i separata behållare, märkta och skickas till ett laboratorium för histologisk undersökning..

  Efter att ha genomfört alla nödvändiga manipulationer överförs patienten till intensivvården där hon är under strikt övervakning av medicinsk personal i 2-3 timmar.

  Om operationen gick smidigt och patienten känner sig tillfredsställande, skickas hon hem:
  - på kvällen på dagen för operation,
  - eller nästa morgon.

  Låt oss sammanfatta det allmänna för alla koniseringsmetoder:

  Hur länge varar konisering??

  Direkt excision (conization) av nacken är snabb - inom några minuter eller sekunder, beroende på operationens volym och teknik.

  Den totala patientens vistelse i operationssalen är från 15 till 30 minuter.

  Gör det ont, behöver du anestesi?

  Förfarandet är obehagligt.
  I praktiken utförs därför konisering oftast under kortvarig allmän intravenös anestesi (enligt indikationer eller på patientens insisterande).

  Radiovågskonisering - det mest smärtlösa, väl tolererade under lokalbedövning.

  Är det möjligt att sitta efter cervical conization?

  Sjukfrånvaro efter konisering

  Efter en framgångsrik okomplicerad strålkirurgi utfärdas som regel inte sjukfrånvaron.

  Efter kniv och diatermokonisering kan sjukfrånvaron utfärdas enligt indikationer i 7-10 dagar.

  Under den komplicerade postoperativa perioden föreskrivs sjukskrivningstiden individuellt. Det kan förlängas upp till 14 dagar eller mer..

  Postoperativ period

  Före utskrivning från sjukhuset ger den behandlande gynekologen patienten:

  • Alla nödvändiga individuella rekommendationer
  • Nödnummer
  • Tilldelar ett datum för utseende för en obligatorisk schemalagd inspektion

  Mat efter operationen - en speciell diet krävs inte, det är lämpligt att utesluta alkohol.

  De första 2-3 dagarna efter operationen - led en lugn livsstil, slappna av mycket, undvik fysisk ansträngning.

  Kontraindikationer efter operationen

  Efter conization är det förbjudet...Postoperativ period
  ... kör din egen bilförsta 24 timmarna
  ... lyfta vikter på mer än 5-6 kg4-6 veckor
  ... all fysisk aktivitet, sportträning3 veckor
  ... betydande fysisk aktivitet, intensiva sporter4-6 veckor
  ... använd hygieniska vaginalpinnar6 veckor
  ... douche, injicera alla medel i slidan utan att förskriva / konsultera en läkarehela rehabiliteringsperioden
  ... ta ett bad, gå till solarium, bastu, badhus, pool, simma i alla naturreservoarer3-6 veckor
  ... ansträngning (undvik förstoppning, ansträngd hosta)4-6 veckor
  ... ha sex (ha sex)inte mindre än 4-6 veckor
  ... ta aspirin, andra blodförtunnare3 veckor

  Smärta efter operationen

  De första dagarna efter konisering kan mild / måttlig värkande, dragande, irriterande smärta i nedre del av buken uppstå. De är jämförbara med smärta under menstruationen..

  Obehagliga känslor kan lindras genom att ta NSAID. Det är tillåtet att använda Paracetamol, Ibuprofen (Nurofen), Diclofenac, Ketoprofen, Naproxen.

  I vissa fall föreskriver läkaren rektala smärtstillande medel, antiinflammatoriska suppositorier (till exempel Natalsid).

  Utsläpp efter konisering

  Vilket urladdning kan anses vara normalt?

  • mindre blodig
  • lätt, magra, blodtörstig
  • brunaktig med en specifik (ibland obehaglig) lukt
  Måttlig fläckning eller blodflöde inom 2-3 veckor efter konisering är normen

  På den 6-14: e dagen efter operationen (under perioden för att rena den läkande ytan från efter-koagulationsfilmen) kan intensiteten av blodigt urladdning öka. Det här är normalt. Efter avstötning från skabb minskar vaginal sekretion och försvinner gradvis av sig själv.

  Hela perioden med postoperativ rehabilitering bör använda sanitetsunderlag.

  När man snarast ska kontakta en läkare:
  - med ihållande, mer än 2-3 dagar ökning av kroppstemperaturen på mer än 37,5 grader C;
  - med utvecklingen av riklig (mer omfattande menstruations) blödning som inte är förknippad med menstruation;
  - med fortsatt fosterutflöde mer än 3 veckor efter operationen;
  - med fortsatt blödning i mer än 3 veckor efter operationen

  Hur går läkning??

  Hastigheten för epitelisering (läkning) och vävnadsregenerering av livmoderhalsen beror på metoden för konisering, volymen av kirurgisk ingripande och de individuella egenskaperna hos patientens kropp.

  Den snabbaste sårläkningen - efter radiovågskonisering.

  Stadier av cervikalläkning efter radiovågskonisering Uppskattad livmoderhalscentral efter konisering

  • På den 2-3: e dagen - bildandet av en scab (fibrinfilm)
  • Efter den sjunde dagen - perioden för avstötning från skabb
  • Efter 4-9 veckor - fullständig läkning

  10 dagar efter operationen, som föreskrivs av läkaren, kan vaginala suppositorier Depantol, Methyluracil, Acylact, etc. användas för att påskynda vävnadsregenerering..

  Blödning efter operation

  Ibland, omkring de första 8-22 dagarna efter operationen, upptäcker spreadspridningar form av menstruationsblödning. Detta är en normal förekomst på grund av för tidig avstötning av skabb..

  Om det utvecklas för tung och / eller långvarig blödning, bör du söka hjälp av en gynekolog på sjukhuset för hjälp.

  Hur man stoppar blödningen?
  En hemostatisk vattpinne förs till livmoderhalsen.
  Eller "limma" ett blödande sår med speciella lösningar.
  Eller "cauterize" med en punktelektrod, en laser.

  Svår blödning stoppas av hormoner eller hemostatiska suturer (såret är suturerat).

  Månadsvis efter conization

  Menstruationer efter koniseringen av livmoderhalsen är rikligt och längre än vanligt, ibland med blodproppar - detta är tillåtet.

  Diatermokonisering leder ofta till en tillfällig störning av menstruationscykeln. Efter 2-3 månader normaliseras cykeln. Annars måste du rådfråga din gynekolog.

  Kontrollinspektion

  Under standardkursen för den postoperativa perioden utförs den första kontrollundersökningen av livmoderhalsen 30 och / eller 45 dagar efter konisering.

  Den första gynekologiska undersökningen utförs ungefär 6-8 veckor efter konisering

  2-4 månader efter operationen görs en kontrollkolposkopi och en smet för cytologi tas (PAP-test), HPV-DNA-test (om indikerat).

  Sex efter operationen - när är det möjligt, kan det vara problem?

  Sexlivet kan återupptas efter fullständig läkning av halsvävnaden, dvs. inte tidigare än 4-6 veckor efter operationen. Optimal - efter den första kontrollen gynekologisk undersökning och samråd med den behandlande gynekologen.

  Framgångsrik konisering påverkar inte på något sätt den sexuella funktionen, en sensorisk känsla för en kvinna och hennes partner.

  Möjliga komplikationer efter operationen

  Möjliga tidiga komplikationer av konisering:

  • Primär postoperativ blödning (under den första och andra postoperativa dagen)
  • Sekundär blödning (14 dagar efter operationen)
  • Sårinfektioner
  • Infektiösa och inflammatoriska komplikationer, förvärring av kroniska inflammatoriska processer i könsorganen: adnexit, oophorit, etc..
  Typ av komplikationerRadiovågskonisering
  (förekomst i%)
  Diathermo-
  conization
  (förekomst i%)
  Menstruella oregelbundenheter6,757,3
  Spotting76,63,1
  Blödning från livmoderhalsfartyg6,721,9
  Förvärring av kronisk adnexit1017,7

  Långtidseffekter av cervikal konisering

  • Cicatricial förändringar i livmoderhalsen - förekommer oftast efter kniv och diatermokonisering
  • Stenos i livmoderhalskanalen - minskar risken för efterföljande graviditet
  • Atresia i livmoderhalskanalen - utan behandling (cervical canal bugging) utesluter möjligheten till efterföljande graviditet
  • Isthmisk-cervikal insufficiens - leder till spontana missfall eller för tidig födsel
  • Cervikal endometrios

  Sannolikheten för att utveckla avlägsna komplikationer efter laser- och radiovågskonisering är låg - mindre än 5%.

  Kniv och diatermokonisering ger ett större antal negativa konsekvenser - upp till 20%.

  Graviditet och förlossning efter koniseringen av livmoderhalsen

  Conization är en organbevarande operation. Det syftar till att bota sjukdomen och bevara patientens fertilitet..

  Kan jag bli gravid efter konisering?

  Enligt resultaten av kliniska prövningar, av 445 kvinnor som genomgick slingan elektrokirurgisk konisering, blev 340 senare gravid naturligt och föder friska barn.

  Hos 22 patienter (av 445) avbröts graviditeten genom ett missfall. En av de gravida kvinnorna hade en medicinsk abort.

  Kan det vara problem med förlossningen?

  En ökad risk för för tidig födsel efter konisering inträffar när mer än 25% av den initiala volymen av livmoderhalsvävnad tas bort. Tröskelängden för livmoderhalsen ("kort" livmoderhalsen) är mindre än 25 mm.

  För att förebygga för tidigt arbete för gravida kvinnor med en "kort" nacke (25 mm):

  • Förskriv mikroniserade progesteronpreparat (200 mg vaginalt en gång dagligen) från 16-24 till 30-34 veckors graviditet
  • I sällsynta fall: utför cervical cerclage
  Leverans efter conization

  Indikationer för planerad kejsarsnitt:

  • Cervical tillstånd efter conization
  • Cicatricial deformity i livmoderhalsen

  Efter radiovågskonisering:

  • Naturlig födelse - gått i 69% av fallen
  • Planerad kejsarsnitt - utförs i 31% av fallen
  Tillbaka till innehållsförteckningen

  Återfall efter conization av livmoderhalsen

  Liksom alla organbevarande operationer kan inte konisering garantera en slutlig 100% återhämtning.

  Sannolikheten för återfall av dysplasi, prekancer, mikroinvasiv cancer efter koniseringen når 10-15%.

  Behandlingseffektivitetskontrollläge:

  • Under de första tre åren efter operationen - en smuts för cytologi (PAP-test) 1 gång på 6 månader
  • I framtiden - en smet för cytologi 1 gång på 12 månader

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Varför är menstruationen av mörk färg: brun, svart, mörk vinröd

  Menstruationen för varje kvinna går annorlunda, för någon är den varken riklig och varar tillräckligt länge, medan för andra finns det tre till fyra dagar av magra perioder....

  Månadsperioder började före schemat med 5, 10 dagar eller 2 veckor

  Varför menstruationen kom före schemat?Kvinnlig intim hälsa är ett bräckligt system som är mycket beroende av kroppens hormonbalans. Det är också en känslig mekanism, vars funktion kan påverkas av vad som helst....

  Återställning av menstruationen efter amning

  Graviditet och förlossning är inte ett enkelt test för en kvinnas kropp. En kardinal omstrukturering av den hormonella bakgrunden inträffar. Efter att barnet har fött börjar förändringar igen....