Utsläpp efter vakuumavslutning av graviditeten: norm och patologi

Ansvarsfrihet

Vakuumsugning är en avslutning av graviditeten. Jämfört med curettage är detta en mer skonsam procedur. Vakuum mini-abort anses vara en relativt säker och mindre traumatisk metod, men denna operation kräver kirurgi och kräver postoperativ rehabilitering.

Tilldelningar efter vakuum går alltid, men för alla kvinnor är det annorlunda. Färgen, naturen och intensiteten hos bedömd på hur vakuumabort av hög kvalitet utfördes och hur kroppen återställs.

Funktioner i vakuumabort

I avsaknad av kontraindikationer görs sådan rengöring i de tidiga stadierna av graviditeten. Denna metod har flera fördelar jämfört med traditionell curettage och medicinsk abort..

Curettage innebär generell anestesi, och detta är en mycket stor belastning på kroppen. Själva operationen åtföljs av riklig blodförlust och sannolikheten för infektion. Medicinsk abort påverkar den hormonella bakgrunden negativt. Misslyckanden leder till negativa konsekvenser.

Vakuumabort är smärtfri. Kvinnan behöver inte anestesi, förfarandet utförs under lokalbedövning. Hormonell bakgrund drabbas inte allvarligt.

Operationen utförs med specialutrustning som fungerar enligt principen om en dammsugare. Fosterkroppen "sugs ut" från livmodern. Organet i sig skadas inte, men vävnaden kan skadas..

Även med en liten kränkning av endometriumens integritet observeras obetydlig urladdning efter vakuumsugning. Närvaron av blödning indikerar att nivån av blodkoagulering är normal och slemhinnan läker framgångsrikt. Om det inte finns någon utskrivning efter en abort, kontakta en läkare. Det finns en chans att utveckla postoperativa komplikationer.

Normal urladdning efter vakuum

Närvaron av sekret efter rengöring med vakuum är ett tecken på självrengöring av livmodern. De observeras inte länge och börjar omedelbart efter proceduren. I genomsnitt återhämtar kroppen sig inom 1-3 dagar, men mycket beror på hälsotillståndet och individuella egenskaper.

Om graviditeten avbröts efter menstruationen började, varar utskrivningen inte mer än 2-4 dagar. Efter en vecka kan blödningen komma tillbaka. Detta är normalt och förekommer under påverkan av hormoner. Efter en minabortion stoppar progesteronproduktionen abrupt.

Dålig urladdning efter vakuumsugning hos vissa kvinnor kan observeras i 6-10 dagar. Denna varaktighet beror på det faktum att en abort genomfördes med en försening av menstruationen på kvällen till kritiska dagar.

Primär

Den 1: a dagen är det rikligt med urladdning. Under denna period återställs det skadade endometriumet aktivt i livmoderhålet. Efter en abort har primärblödning en skarlakansfärg och medelstark intensitet, varar inte mer än 3-4 dagar och kan innehålla koagler. Dessa är resterna av epitel och ägg. Med tiden minskar volymen och mängden urladdning. De blir bleka och enhetliga..

Brun

Ett tecken på en framgångsrik vakuumabort är brun urladdning. Om de inte har någon lukt, och en kvinna inte känner smärta och obehag, anses detta tillstånd vara normalt för kroppen. När man interagerar med syre, blod koaguleras och mörknar, är det av denna anledning en brun nyans visas.

Vanligtvis varar en sådan urladdning 2–4 dagar. I de fall de inte slutar och volymen ökar måste du se en läkare.

Efter en tid börjar menstruationen efter vakuumsugning. Det är inte alltid möjligt att bestämma den exakta tiden för dess början, därför rekommenderar vi att du läser ytterligare information om detta ämne..

Patologisk urladdning

Överflödigt urladdning efter vakuumavslutning av graviditeten klassificeras som patologisk. Om du måste byta packning varje halvtimme, ring en ambulans. Anledningen till sådant överflöd kan vara dålig rengöring. Ibland förblir äggens membran i livmodern. Detta leder till inflammation och kräver upprepad operation..

Uppkomsten av inflammation kan konstateras av följande symtom:

 • obehag, klåda, sveda i könsorganen;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • svaghet, frossa, feber;
 • smärta i ryggen, buken och bäckenet;
 • yrsel, illamående, kräkningar.

Menstruation efter dammsugning normaliseras efter ungefär en månad, men det kan finnas avvikelser i tidpunkten när atypisk blödning observeras istället för menstruation. Farliga förhållanden inkluderar närvaron av en obehaglig lukt av utsöndringar och den utsöndrade heterogena strukturen.

En annan orsak till oro är den långvariga blödningen, när urladdningen efter vakuumsugning varar mer än 4 dagar och har atypisk färg och konsistens för detta tillstånd.

Efter en minabortion måste dessa egenskaper hos vaginal sekretion uppmärksammas. Eventuella förändringar kan indikera komplikationer och utvecklingen av sjukdomar.

Slemhinnorroé

Efter vakuumsugning känner en kvinna konstant fukt i perineum. Denna effekt skapas av slemhinnor. De stöder hälsosam mikroflora och påskyndar rehabilitering.

Detta betraktas som normen endast i de fall där det transparenta vitaktiga slemet är sparsamt, inte åtföljs av ömhet, klåda och en skarp lukt. Efter några månader bör urladdningen upphöra. Om detta inte händer och känslan av fuktighet inte passerar, utesluts inte utvecklingen av sjukdomar i blodet, trast, tuberkulos, diabetes mellitus och onkologiska patologier..

Gul

Du kan också relatera till gul urladdning efter vakuumabort. De observeras på grund av vaskulär skada under operationen.

Gul färg, frånvaron av blodproppar och lukt är normen för sådana sekretioner. När det gäller tid går de flera månader. Under denna period är det viktigt att övervaka de medföljande symtomen. En förändring i konsistensen av vaginal utsöndring, utseendet på en skarp lukt och en ökning av temperaturen kan indikera aktiv bakteriell reproduktion.

När ingen urladdning sker under vakuumsugning

Frånvaro eller abrupt upphör med urladdning efter vakuumsugning, läkare tillskriver farliga symtom. Efter en mini-abort återställs livmodern. Skadade områden i endometrium, skadade fartyg läker, allt överskott tas ut.

Naturlig rening är normal när resterna av fostret med blod kommer ut på egen hand. I strid med denna process efter en abort finns det ingen urladdning. Detta är dåligt eftersom blodproppar och kramper som förhindrar blodflöde är möjliga.

Det samlas i livmodern, vilket orsakar överbelastning, inflammation och infektion. Sådana tillstånd åtföljs av svåra skärvärk i buken, feber, svaghet.

Läkarna förklarar vanligtvis hur många dagar utskrivningen går efter en abort, varför deras frånvaro är farlig och vad som måste göras i sådana fall. Kvinnor bör komma ihåg rekommendationer, vara mer uppmärksamma på deras tillstånd och inte ignorera uppkomsten av atypiska symtom.

Möjliga komplikationer

Efter någon abort försvagas den kvinnliga kroppen. Oavsett vilken graviditetsvecka och hur rengöringen genomfördes, är processen förknippad med skador på livmoderns epitel. Detta leder till en mängd komplikationer. De farligaste inkluderar hög temperatur och kraftig blödning. Detta är tydliga tecken på infektion..

Under de första dagarna efter en minabortion kan temperaturen nå 37,5 ° C. Vid högre priser, ring en ambulans. Att slå ner temperaturen med vanliga metoder och medel rekommenderas inte. Infektioner och inflammatoriska processer åtföljs ofta av svaghet, illamående, smärtsamma tillstånd.

De tidiga komplikationerna av miniaborter inkluderar menstruations oregelbundenhet. Efter operation och oundvikliga hormonella förändringar händer detta ofta. Meningar kan börja senare eller tidigare än förfallodagen. Det tar flera månader att återhämta sig helt..

Sena komplikationer efter en vakuumabort inkluderar missfall, ektopisk graviditet, infertilitet. Sådana konsekvenser är sällsynta, men de är möjliga..

Rehabiliteringsperiod

I genomsnitt varar rehabilitering efter dammsugning två veckor, men denna period går annorlunda. Dess varaktighet beror på kvinnans ålder, livsstil, förekomsten av kroniska sjukdomar, operationens kvalitet. En representant för det svagare könet behöver ett par dagar för att återhämta sig, medan hos andra normaliseras under många månader.

För att undvika allvarliga konsekvenser får kvinnor ordnat sängstöd. Under denna period är heta duschar, alkohol, sex, besöker baden och bastun, viktlyftning kontraindicerat. Det är mycket viktigt att observera personlig hygien. Det rekommenderas att använda skonsamma medel för daglig tvätt, bära naturliga underkläder, regelbundet byta hygienprodukter.

Kroppen återhämtar sig längre och svårare i fall där det blödar med lukt, långvarig brun utflöde, blodproppar och klumpar uppträder i vaginal utsöndring. Rehabilitering med sådana komplikationer kräver behandling och ständig medicinsk övervakning..

Hur mycket är urladdningen efter vakuumsugning och vad ska det vara

Modern medicin erbjuder tre metoder för abort: medicinsk abort, curettage och vakuumsugning. Vakuumabort anses vara en av de säkraste förfarandena, men även efter det kan det orsaka funktionsfel i reproduktionsorganen. Genom utsöndringar som visas efter vakuumsugning kan du avgöra om allt är i ordning med kvinnans hälsa, eller om det finns komplikationer som kräver ett andra besök hos läkaren.

Funktioner i vakuumabort

Under rening av livmoderhålan genom vakuumsugning upplever inte patienten någon smärta. Det finns inget behov av att tillämpa allmän narkos, det räcker med att begränsa dig till lokalbedövning. Trots att hormonella förändringar i kroppen inträffar är det inte så betydelsefullt.

Operationen utförs med aspiration gynekologisk utrustning, som "suger" fosterägget. Orgelet är inte signifikant skadat, men vävnaden kan fortfarande vara lite skadad..

Om det efter en vakuumabort sker en liten mängd urladdning i form av blod, är detta ganska normalt och detta tillstånd bör inte orsaka några bekymmer. Processen talar om normal blodkoagulation och att livmoderkläderna började läka. Avsaknaden av utsöndringar efter vakuumsugning bör varna. I en sådan situation ska du inte skjuta upp ett besök hos läkaren.

Mindre populära orsaker till smärta

Dessutom kan buken efter en abort skada i vissa andra fall..

 • Det händer att magen gör ont efter en vakuumabort. Det finns inget onaturligt i sådana symtom, eftersom denna typ av abortmetod orsakar mindre skador på kroppen, vilket leder till stress..
 • Dessutom är smärta efter en okomplicerad abort förknippade med hormonella förändringar som börjar uppstå i kroppen. Från befruktningsögonblicket stiger nivån för vissa hormoner betydligt, och när den avbryts börjar den normaliseras till sitt normala tillstånd. Detta är en naturlig process, som oftast inte kräver separat behandling. För kontroll kan du besöka en gynekolog samt en endokrinolog.
 • Påfrestning. Ofta är orsaken till smärta överdriven psykologisk stress, vilket, i kombination med en allmän försvagning av kroppen efter en abort, leder till somatisk smärta.

Det mest traumatiska och farliga sättet, med en stor andel komplikationer. Det utförs under perioder på 6 till 12 veckor. Procedurens framsteg: instrumentell expansion av livmoderhalsen utförs, sedan skrotas fostret från väggen med en kurett (morkaka, membran, embryo). Förfarandet är smärtsamt, anestesi är önskvärt. Läkarnas kvalifikationer i detta fall spelar en viktig roll. Det ger ofta komplikationer i form av inflammatoriska processer i livmodern och bilagorna och kan leda till infertilitet..

Varför gör magen ont vid slutet av kirurgiska ingrepp? Skälen är olika:

 • livmoderväggen är betydligt skadad (resultatet av oprofessionellt);
 • akut endometritis utvecklats;
 • blod kom in i bukhinnan;
 • delar av embryot kvarstår;
 • mycket sällan kan en livmodervägg brista och peritonit kan utvecklas.

Arten av normal urladdning efter vakuum

Oavsett om en normal abort utfördes, eller om en kvinna kom till läkaren med en frysta graviditet, bör utsläppet efter vakuumsugning vara och de indikerar att rengöring av livmodern.

De är kortlivade och visas omedelbart efter proceduren. Vanligtvis är 2-3 dagar för att kroppen ska återhämta sig helt. Det är emellertid svårt att förutsäga hur mycket utsläppet kommer att fortsätta i ett särskilt fall, eftersom kroppens individuella egenskaper, liksom närvaron av kroniska sjukdomar, spelar en viktig roll.

Om aborten genomfördes efter det förväntade datumet för menstruationens början, kan rengöringen av livmodern pågå från 2 till 4 dagar, inte längre. Efter cirka sju dagar börjar menstruationen hos vissa kvinnor igen. Detta beror på ett visst hormon - en mini-abort får produktionen av progesteron att upphöra.

Mindre urladdning efter vakuumsugning kan pågå i 7-10 dagar, inte längre. Vanligtvis är de mycket knappa, har en spridande karaktär. En så lång urladdningsperiod beror på det faktum att ingreppet utfördes före menstruationens början.

Vad säger patologi?

 1. Blodigt utflöde med en obehaglig lukt och samtidigt obehag, indikerar en komplikation.
 2. Gula blodproppar med doften av ruttna fiskar berättar om den inflammatoriska processen med bakteriell vaginos, som åtföljs av förbränning och klåda i slidan.
 3. En purulent och putrefaktiv lukt indikerar utvecklingen av en infektionssjukdom på grund av intag av patogena organismer i mikrofloraen i slidan och livmodern under aspiration eller efter den.
 4. Sexuellt överförda sjukdomar kan orsaka komplikationer. De avser kontraindikationer för abort. Manipulation bör skjutas upp till återhämtning.
 5. Förhöjd temperatur, frossa och svaghet kommer att informera dig om inflammatoriska processer mot bakgrund av förvärrade sjukdomar.

Om dessa egenskaper hos urladdningen uppträder efter en miniabort och tillhörande symtom, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Lossa omedelbart efter vakuumsugning

Under de första 24 timmarna rengörs livmodern mest aktivt. Under denna period sker en snabb återställning av endometrium i könsorganet. Tilldelningar av en mycket ljus färg har medium intensitet, på packningen kan du till och med märka små koagler. Med tiden minskar antalet och volymen av fläckar. De ändrar sin färg till brunaktig, vilket är den absoluta normen..

I frånvaro av en obehaglig lukt indikerar smärta i livmodern, feber, brun urladdning efter vakuumsugning rätt gång i återhämtningsperioden.

Färgförändringen sker på grund av interaktion mellan den avvisade substansen och syre: blodet mörknar och koaguleras. Detta fenomen observeras från 2 till 4 dagar. Med en ökning av volymen och intensiteten för sådan urladdning är specialkonsultation nödvändig.

Rekommendationer för framgångsrik återhämtning

Efter en abort måste tiden gå innan kroppen återhämtar sig. Det beror inte på metoden för avbrott: kroppen försvagar alla procedurer för att störa den naturliga graviditetsprocessen. Återställningsperioden kan vara olika i varaktighet: det beror på kroppens resurser. För att göra uppdateringsprocessen snabbare och enklare rekommenderas:

 • vägra sex under de kommande tre veckorna;
 • koppla av mer;
 • arbeta med ditt psykologiska tillstånd;
 • etablera näring;
 • övervaka regelbunden tömning av tarmen / urinblåsan.

Efter en abort måste du alltid lyssna på din kropp. Framgångsrik och snabb återhämtning är möjlig endast i frånvaro av komplikationer, som vanligtvis indikeras av smärta och blödning. Rehabiliteringsfrågor, möjligheten att ta smärtstillande medel, förebyggande åtgärder för komplikationer bör diskuteras med en läkare.

När man ska kontakta en läkare omedelbart

Felaktigt utfört vakuumsugning är den främsta orsaken till det patologiska tillståndet som uppstår snart. Smittsamma processer kan uppstå på grund av vävnadsskräp i livmodern, vilket kommer att kräva ytterligare rengöring.

Intensiv urladdning efter en abort är ett ogynnsamt symptom. Behovet av att ofta byta hygienprodukter är en alarmerande signal för en kvinna, för i detta fall skulle den mest lämpliga lösningen vara att ringa en "ambulans".

Följande symtom kan indikera början av den inflammatoriska processen:

 • generell svaghet;
 • huvudvärk;
 • svår kramp i nedre del av buken;
 • en betydande ökning av kroppstemperaturen;
 • genital klåda;
 • skarp obehaglig lukt från slidan;
 • illamående, kräkningar.

Diagnostik

Om du får några symtom som är ovanliga under perioden efter abort rekommenderas att du omedelbart kontaktar din läkare för att genomgå en diagnostisk undersökning.

Diagnos utförs i flera steg:

 • allmän urinanalys;
 • klinisk och biokemisk blodanalys;
 • blodprov för korionisk gonadotropin (oftare utförs efter medicinsk abort);
 • vattpinne från vagina för att identifiera patogen mikroflora;
 • colposcopy, som gör det möjligt att utvärdera tillståndet i livmoderhalsen och vaginalslemhinnan;
 • Ultraljud av bröstkörtlarna;
 • ultraljudsundersökning av livmodern och bilagor för att utesluta möjligheten till ofullständig abort och en rest i organet av fragment från en oformad morkaka.

Den sista metoden spelar det största värdet, gör att du kan bedöma tillståndet för organen i det reproduktiva systemet, för att utesluta möjligheten till perforering av väggen. Ibland hänvisas patienten för magnetisk resonansavbildning för att klargöra diagnosen..

Ingen urladdning efter abort

Ett mycket farligt symptom är fullständig frånvaro av sekret. Efter vakuumsugning bör livmodern börja återhämta sig. Detta är en avgörande punkt för reproduktionssystemet. Under denna process läkar de skadade områdena i endometriumet, och allt överskott går genom slidan. Naturlig rengöring, där blod och rester av ägg lämnar fortplantningsorganet på egen hand, är en normal process.

Om det av en eller annan anledning inte finns några sekret efter vakuumsugning, kan vi anta en blockering av livmoderhalsen med ett hematom, på grund av patologier i könsorganets struktur och felaktig abort.

Uppsamling av blod i livmodern kan inte bli obemärkt av en kvinna. Patienten störs av följande symtom:

 1. Svår buksmärta.
 2. Generell svaghet.
 3. Feber.
 4. Ingen urladdning.

Efter en mini-abort förklarar gynekologer för patienterna hur många dagar utskrivningen ska gå och vad deras frånvaro hotar, samt vilka förändringar i hälsan de bör uppmärksamma. Varje kvinnors uppgift är att genomföra alla rekommendationer.

Det är viktigt att inte ignorera de oroande symtomen, och för detta måste du noggrant övervaka urladdningen efter en vakuumabort.

Om bröstet gör ont

Bröstkörtlarna från de första veckorna av graviditeten förändras, kroppen förbereder dem för ammeperioden. Ett kraftigt avbrott provocerar ett fel, en anpassningsperiod behövs när allt är normalt, därför efter en abort och bröstsmärta.

Vanligtvis uppstår obehag och smärta i bröstkörtlarna efter en abort i de senare stadierna. Bröstet kan bli tungt när det är smärtsamt vid beröring. Ett farligt symptom är utseendet på hårda lappar eller fullständig härdning av körtlarna. Manifestationen talar om utvecklingen av mastit - bröstinflammation. I avsaknad av snabb behandling kan en abscess bildas med det efterföljande behovet av operation.

Indikationer och kontraindikationer för vakuumsugning och dess fördelar

Vakuumabort utförs efter det att graviditeten har bekräftats, men kvinnan vill inte bära fostret. En annan indikation för interventionen är en frysta graviditet. Dessutom finns det en viss lista över medicinska indikationer för en abort, eftersom graviditet kan påverka en kvinnas hälsa negativt. Denna lista innehåller:

 • njur- och leversjukdomar;
 • onkologiska sjukdomar;
 • infektionssjukdomar lidit av en kvinna vid graviditetstillfället, vilket kan orsaka födelse av ett barn med patologier;
 • svår diabetes mellitus;
 • hjärt-kärlsjukdomar;
 • våldta.

Denna metod används både för att avsluta en oplanerad graviditet och för att utföra flera gynekologiska interventioner. Så vakuum rengöring utförs:

 • att avlägsna morkaken, som förblev i livmoderhålet efter förlossningen;
 • för att stoppa blödning av livmodern av olika intensiteter;
 • med ett missfall, när läkare vill förhindra en försening av resterna av fostret.

Fördelarna med en vakuumabort:

 1. Hög effektivitet. Det kan sägas med stor sannolikhet att det efter abort inte finns några rester av fosterägget i livmodern.
 2. Låg invasivitet. Inget behov av att utföra farlig curettage av livmodern.
 3. Det finns inget behov av att kvinnor genomgår förberedande förfaranden.
 4. Operationen är helt smärtfri.
 5. Du kan använda olika metoder för anestesi.
 6. Kort rehabiliteringsperiod.

Kontra

Till skillnad från det faktum att vakuumsugning är en ganska mild abortmetod, är det en kirurgisk operation som har vissa kontraindikationer. Denna lista bör innehålla:

 • dålig blodkoagulerbarhet;
 • befintliga infektionssjukdomar som förekommer samtidigt med feber;
 • sjukdomar i bäckenorganen under förvärringar;
 • nyligen aborter;
 • abnormiteter i livmodern;
 • förekomsten av tumörer i könsorganet;
 • graviditetsålder mer än 6 veckor.

Rehabiliteringsperiod

För att säkerställa att utsläppet orsakat av abort slutar snabbare och det inte finns några komplikationer måste du följa vissa regler:

 1. Försök sängstöd i några dagar..
 2. Ta inte bad eller varm dusch.
 3. Uteslut alkohol.
 4. Lyft inte något tungt, ge upp fysisk och emotionell stress.
 5. Oacceptabelt i minst två veckors sexuell kontakt, särskilt inte skyddat.
 6. Tvätta dig själv med skonsamma intima hygienprodukter utan färgämnen och dofter.
 7. Bär endast naturliga underkläder.
 8. Ta receptbelagda antiinflammatoriska och antiseptiska läkemedel.
 9. Tillgång till bastu och pool är strängt förbjudet.
 10. Byt kuddar och underkläder ofta.

Komplikationer efter proceduren

Ingen abort kan ge 100% garanti för att komplikationer inte kommer att inträffa inom en snar framtid. Vanligtvis uppstår patologiska tillstånd antingen på grund av ofullständigt avlägsnande av fosterägget eller på grund av spridningen av den smittsamma processen.

 1. Riklig ansvarsfrihet. Om en kvinna under en lång tid på 1 timme måste byta 2-3 dynor, indikerar detta allvarliga problem.
 2. Markera en ovanlig färg. Utvecklingen av inflammation kan orsaka en ovanlig färg på sekret. De kan vara gulaktiga eller med en grönaktig nyans och luktar alltid dåligt.
 3. Fullständig frånvaro av ansvarsfrihet. Processen med rengöring och återställning av livmodern kan inte passera utan utsöndring av utsöndringar Starka kramper i nedre del av buken. En liten smärta kan förekomma, men om spasmer inte kan avlägsnas även med starka smärtstillande medel är detta allvarligt.
 4. Feber. Detta tillstånd är ett tecken på att bäckenorganen har en inflammatorisk eller infektiös process..

Om du har några av dessa klagomål måste en kvinna söka läkarhjälp.

Hur man undviker komplikationer

Abort är en allvarlig operation, och även de mest skonsamma sätten att bli av med en oönskad graviditet åtföljs ofta av vissa sjukdomar i kroppen. För att undvika möjliga komplikationer måste varje kvinna:

 • klara alla nödvändiga tester innan vakuumsugning;
 • genomgå ultraljuddiagnostik;
 • följ alla rekommendationer från en specialist efter interventionen;
 • ge upp sex i några veckor efter en abort;
 • välj den bästa metoden för att förhindra oönskad graviditet.

Efter vakuumsträvan måste kvinnan vara uppmärksam på urladdningens färg. Normalt bör de vara en skarlakansröd nyans, och efter några dagar bli brunaktig.

Om detta inte händer och hon får ut en gul eller grönaktig nyans, bör du inte tveka. Om möjligt bör du omedelbart besöka en läkare dagen för utseendet och ta tester, eftersom förvärvet av sekretioner av sådana färger signalerar utvecklingen av infektioner som kräver en omedelbar kurs av antibiotikabehandling..

Blödning

Funktioner vid operationen, förekomsten av sjukdomar i äggstockarna och livmodern, inflammatoriska processer, infektioner, dålig blodkoagulation, stark fysisk ansträngning kan provocera blödning efter en abort.

De viktigaste symtomen efter en abort är överdrivet utflöde av blod med blodproppar, smärta i ljumsken, nedre rygg, hypotoni, svaghet, fattigdom, yrsel och huvudvärk med illamående, kräkningar. Antiinflammatorisk och antibakteriell behandling, hormoner, smärtstillande medel föreskrivs. Fysioterapi används.

Gynekologers åsikt

All abort måste behandlas med stort ansvar, eftersom möjligheten att planera en ny graviditet i framtiden kommer att bero på detta förfarande..

Den viktigaste indikatorn på framgången för ett kirurgiskt ingripande är urladdningen efter dammsugning, så varje kvinna bör observera intensiteten, färgen och lukten av urladdningen.

Normalt bör de:

 • vara riklig endast under de första 24 timmarna;
 • efter 5-7 dagar, minska till ett minimum;
 • har en normal lukt som liknar lukten av menstruationsflödet.

Om patienten, efter en vakuumabsorberad abort, känner allmän svaghet, hennes temperatur är förhöjd, slemet som separeras har en ovanlig färg och luktar dåligt, är det nödvändigt att söka medicinsk hjälp.

Vissa kvinnor börjar läsa information om forum om hur man kan provocera missfall omedelbart efter att ha lärt sig om graviditeten. Det kan inte göras i något fall - alla typer av folkmetoder är osäkra, och när kvinnor kommer till sjukhuset efter sådana försök kan de inte göra utan curettage.

Det måste komma ihåg att snabb vakuumsugning är ett effektivt och pålitligt sätt att avsluta en graviditet..

Ett korrekt genomförande av en sådan abort, liksom kontrollen av utsläpp och allmänt välbefinnande efter interventionen, kommer att hjälpa kvinnan att återhämta sig mycket snabbt och utan några allvarliga konsekvenser.

Vakuumsugning är det minst traumatiska sättet att avsluta en tidig graviditet. Med specialutrustning (vakuumprincip) tas embryot bort från livmodern under högt tryck. Förfarandet utförs endast i de tidiga stadierna av graviditeten (vanligtvis upp till 7 obstetriska veckor - detta är ungefär 21 dagars försenat menstruationsflöde). Denna procedur kallas också en mini-abort, eftersom den inte utförs under generell anestesi och efter det finns det sällan allvarliga komplikationer..

Brott mot livmoderväggens integritet

Vid mekanisk curettage finns det risk för perforering av livmoderväggen. De viktigaste tecknen på vävnadsskada är:

 • skarpa smärta i buken (underifrån), de ger till korsryggen;
 • spänningar i bukväggen;
 • blodig vaginal urladdning är mycket riklig;
 • allmän svaghet, yrsel, blekhet i huden;
 • lågt blodtryck, förändring i hjärtfrekvens (takykardi).

Arten av de identifierade skadorna avgör typen av behandling - medicinering, sutur av såret eller borttagande av livmodern.

Vanliga frågor

Varför föreskrivs vakuum efter förlossning? Det finns faktiskt flera möjliga skäl för utnämningen. Detta är livmoderns patologi. För att identifiera dess natur är det nödvändigt att ta prover av inre vävnader. Indikationerna inkluderar behovet av rengöring, till exempel från moderkakan, livmoderhålan efter frukt. Och möjliga komplikationer under förlossningen (serosometer, hematometer osv.) Oavsett anledning till möten är det värt att komma ihåg att du inte kan vägra eller tveka med det här förfarandet, eftersom komplikationer av anledningen till utnämningen kan vara dödliga.

Kan ett fosterägg förbli i livmodern efter en miniabort? Ja, både helt och delvis. Med partiell härdning av fostret i livmoderhålan föreskrivs denna procedur igen eller en mer allvarlig procedur görs. Om fostret är helt kvar i livmodern, indikerar detta en ganska snäv fästning av embryot till livmoderns vägg (det är möjligt att graviditetsåldern var felaktig bestämd). I detta fall föreskrivs en annan abortmetod..

Vilken anestesi används för mini-abort? Oftast ges patienten smärtstillande och / eller lokalbedövning i livmoderhalsen. Men ibland används generell anestesi också. Med lokalbedövning är det möjligt att dra känslor. Att ta sig ur allmän anestesi tar emellertid mer tid, och det kan få konsekvenserna för kroppen. Men i båda fallen fattas beslutet individuellt.

Ska vaginalutflödet ha lukt efter rengöring? Utsläpp har naturligtvis alltid en lukt, men om de får för ljusa och oberättigade färger eller för stark, obehaglig lukt, är detta en klocka att se en läkare. Detta kan indikera infektion i livmoderhålan..

Viktig! Hur avgör jag om en abort lyckas? Efter två veckor måste patienten träffa en tid där hon genomgår ett ultraljudsförfarande som kontrollerar frånvaron av kvarvarande fosterägg i livmoderhålet. En upprepad undersökning genomförs och det är under denna period som det är möjligt att bestämma operationens framgång.

För många är uttrycket vakuumaspiration synonymt med att avsluta en oönskad graviditet. Emellertid utförs denna procedur också med många medicinska indikationer. Dessutom räddades inte en kvinna från livmodersepsis och andra komplikationer exakt genom vakuum. Förfarandet har en kort lista över kontraindikationer och en låg risk för konsekvenser. Det är detta som gör henne till en av de mest eftertraktade bland barnläkare och gynekologer..

Blodproppar efter sug. Orsaker och typ av urladdning efter en abort: normal och patologisk

Och strikt efter och som föreskrivs av läkaren.

I den här artikeln kommer vi att prata om vad som är en miniabort med vakuum och vad vi ska välja en vakuumabort eller medicinsk?

Vakuum miniabort är en minimalt invasiv kirurgisk metod för att avlägsna fosterägg från livmoderhålet med ett speciellt sug. utan expansion av livmoderhalsen, penetration i dess hålighet med kirurgiska instrument och curettage. Jämfört med andra kirurgiska aborter anses vakuumabort vara sparsamt.

Vakuumaborter är en minimalt invasiv operation, därför kallas den för en miniabortion. Längden på proceduren är 10-15 minuter, sjukhusvistelse på sjukhuset krävs inte. Abort under lokalbedövning.

Generell anestesi för proceduren är inte nödvändig och är inte önskvärt, men på begäran av patienten kan läkaren göra det.

Det är viktigt för en kvinna att veta hur man gör en vakuumabort för att psykologiskt förbereda sig för operationen. För manipulation används en speciell anordning - en aspirator, som består av en kanyl och en speciell kateter. En kateter för engångsbruk tränger direkt in i livmodern till patienten och med hjälp av en kanyl som är fäst vid det, sugs fosterets ägg.

Vakuumabort görs efter undersökningen. I frånvaro placeras patienten i en gynekologisk stol och vagina behandlas med ett antiseptiskt medel.

Efter injektionen av det anestetiska läkemedlet sätts ett fast rör (kanyl) in i livmodern och fosterägget sugs genom en kateter med hjälp av en speciell apparat. Innehållet i livmoderkaviteten uppsamlas i en behållare. Detta avslutar operationen.

Indikationer och kontraindikationer för en miniabort

Kontraindikationer för denna typ av operation är:

 1. Infektionssjukdomar i det akuta stadiet. Anledningen till detta är möjligheten att infektion kommer in i könsorganen och utvecklingen av komplikationer och inflammationer i livmoderhålet. Din läkare kommer att rekommendera en initial behandling för infektionen..
 2. Ektopisk graviditet. I detta fall är vakuumsugning omöjlig eftersom fostret är beläget i äggledaren.
 3. Koagulationsinsufficiens.

De tveklösa fördelarna med tekniken är:

Nackdelarna med vakuumaborter är följande faktorer:

 • risk.
 • Begränsad graviditet.
 • Fara för skada på livmodern.

Vad är bättre vakuum eller medicinsk abort?

Båda typerna av abort är sparsamma och används i tidiga stadier. Resultatet är ungefär detsamma - effektiviteten för båda metoderna är 95-98%. Valet av en specifik metod beror på. Medicinsk minabort är mest effektiv upp till 4 veckor. Vakuumabort - från 4 till 6 veckor.

Faktum är att medicinsk abort liknar en naturlig spontanabort. Därför föredrar cirka 60% av kvinnorna att avsluta en oönskad graviditet med denna metod..

Enligt farmakologer kan ett läkemedel för medicinsk abort inte användas för patienter under 18 år och äldre än 35 år. Därför föredras vakuumsugning för dem..

För vissa kvinnor är den avgörande faktorn emissionskursfrågan. Medicinsk abort är en storleksordning dyrare än vakuum, så patienter som är trånga i fonder föredrar kirurgi.

Ibland blir det nödvändigt att göra en vakuumabort efter en medicinsk. Indikationen för proceduren är ovollets ofullständiga utbyte efter intag.

Ett vakuum används också om en missfall inte har börjat efter att ha tagit mifepriston. Enligt statistik sker detta i 4-5% av användningen av medicinsk abort. Du kan inte lämna en sådan graviditet, eftersom läkemedlet har en negativ effekt på fostret.


Rehabilitering efter vakuumabort är ett mycket viktigt ögonblick för att upprätthålla kvinnors hälsa. Mindre aborter påverkar också kroppen, som alla andra ingrepp..

Kroppen återhämtar sig efter en vakuumabort i 3-4 veckor.

De första 6-7 dagarna är den mest kritiska perioden då kontroll av patientens tillstånd av läkaren är nödvändig. En kvinna måste besöka en gynekolog 3-4 dagar efter operationen.

I receptionen utvärderar läkaren huruvida fosterägget helt har lämnat livmodern. Enligt statistik kvarstår graviditet i 1% av fallen. Förresten kan man ofta höra följande fråga: är det möjligt att få en vakuumabort efter medicinsk abort? Sådana beslut fattas först efter samråd med en gynekolog..

En sådan möjlighet finns om läkaren initialt felaktigt bestämde graviditetsåldern. Med denna händelseförlopp fortsätter graviditeten, men fostret kommer att utvecklas med onormalitet.

Under de första tre till fyra dagarna efter abort visar vakuumsugning säng vila, en kost med undantag av fet, kryddig mat.

Användning av alkohol är strängt förbjudet eftersom det kan orsaka ökad blodcirkulation i bäckenorganen och provocera blödning. Det är också värt att överge aktiva fysiska övningar och viktlyft så att magmusklerna inte anstränger sig

Ritning eller värkande smärta i nedre del av buken varar flera dagar efter operationen. Normala smärta liknar periodisk smärta under menstruationen. Du kan lindra smärta med kramplösande medel. Om krampa eller värre smärtor börjar bör du omedelbart rådfråga en gynekolog.

För att förhindra utveckling av infektion efter en vakuumaborteringsmetod förskrivs antibiotika till patienten. Risken för att utveckla infektioner under den postoperativa perioden är ganska hög. I detta avseende rekommenderas inte en kvinna i tre månader att simma i öppet vatten, besök ett bad.


Vanligtvis varar 10-14 dagar.

Fläckig brunröd urladdning indikerar att blodet koagulerar normalt och livmodern rensar normalt.

Hos vissa kvinnor kan menstruationen komma i tid utan att bryta mot tidigare villkor. I genomsnitt börjar ägglossning och ny blödning inom 35-40 dagar. Hos vissa kvinnor börjar menstruationen efter 50-60 dagar.

Fullständig återhämtning av cykeln beror på tidigare graviditeter:

 • hos kvinnor som föder, en period av cirka 3 månader;
 • nulliparous - upp till sex månader.

Om blödning efter en vakuumabort är riklig, skarlakansröd eller med blodproppar, bör du rådfråga en läkare.

Sexliv och graviditet

Sexlivet efter en vakuumabort återupptas efter 3 veckor. Helst bör du avstå från 1,5 månader. Vissa kvinnor har samlag redan från tredje till fjärde dagen efter ingreppet utan att tänka på faran för att utveckla komplikationer.

Under perioden efter en vakuumabort försvagas kvinnans kropp så mycket som möjligt, livmodern är i halvöppen tillstånd och tillgång till alla infektioner garanteras. Sex är en extra börda för kroppen, och den kan reagera på den med ett antal komplikationer.

Oskyddat kön under den postoperativa perioden kan leda till en annan oplanerad graviditet..

Förbud mot en ny i minst tre månader. Helst är planeringen av en graviditet inte tidigare än sex månader efter operationen.

Vid denna tid är kvinnans kropp återställd och hon är redo att uthärda ett friskt barn och bevara sin egen hälsa. Vid ett tidigare datum kan en ny graviditet leda till missfall eller blödning, eftersom slemhinnan i livmodern inte har återhämtat sig, och det kan vara problem med fästning av ett fosterägg till det.


Absolut säkerhet och fullständig frånvaro av komplikationer har ingen artificiell avslutning av graviditeten.

Risken för komplikationer beror på läkarnas kvalifikationer, egenskaperna hos varje organisme, medicinsk utrustning.

Det är inte värt att anpassa sig till ett ogynnsamt resultat.

En vakuumabort som utförs av en kvalificerad läkare är den mest pålitliga och mest skonsamma metoden för att avsluta en graviditet. Men varje ingripande i kvinnans kropp är en viss risk, därför är det lämpligare att förhindra oönskad befruktning.

Men du bör överväga följande möjliga konsekvenser av en vakuumabort:

 1. Ofullständigt fosteravlägsnande.
 2. Menstruationscykelfel.
 3. Infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar.
 4. Pneumoembolism - blockering av stora fartyg med en luftkoagel.
 5. Skada på livmodern eller organen som finns runt den.

Vi hoppas att denna information var användbar för dig, och nu kan du själv bestämma om en medicinsk avbrott av graviditet eller vakuum är bättre?

Hej! 01/28/14 gjorde en vakuumabort under en period av 5 veckor. Omedelbart samma dag började hon ta OK “Novinet” som föreskrivs av läkaren, inga fler läkemedel ordinerades. De första två dagarna fanns det rikligt med fläckar, liknande menstruationen, utan koagler. På dag 3 började brun fläckning, liten, luktfri och även utan blodproppar. Buken skadade inte och gör inte ont, absolut skadade det först efter operationen, i ungefär en halvtimme är hälsotillståndet bra. Den 10: e dagen efter operationen åkte jag till sjukhuset för en planerad undersökning. Gynekologen undersökte inte, skickades till en ultraljudsskanning. Hela tiden, i tio dagar var det utsläpp. Vid ultraljud sa läkaren att allt var bra, det fanns inga rester och att det heller inte fanns blod i livmodern. Jag återvände till gynekologen med en ultraljud, frågade om utskrivningen, han sa till mig att det kan bero på novinet, och en sådan utskrivning kan pågå i 21 dagar, då kommer menstruationen att gå och allt kommer att gå bra. Han sa att jag kom till receptionen efter menstruationen. idag är 02/10/14, 14 dagar har gått, och jag har fortfarande brunt urladdning, igen utan blodproppar och luktfri, min mage skadade inte och skadade aldrig, mitt enda bröst blev tungt och det gör ont. De senaste 2 dagarna på kvällen stiger temperaturen till 37,5, jag svettar mycket på natten, på morgonen finns det ingen temperatur! Berätta, så vitt jag vet, den genomsnittliga urladdningen efter vakuum varar upp till tio dagar. Är det normalt att de har pågått för mig i 14 dagar, min bröstkorg gör ont och temperaturen stiger de senaste 2 dagarna på kvällen till 37,5? Kan dessa sekret orsakas av Novinet OK? Och vilka mediciner kan jag ta för att stoppa dessa sekret som är kompatibla med orala preventivmedel? Och ändå, de första 5-8 dagarna när urinering kom ut små köttiga bitar, bruna, mycket små i storlek. Tack på förhand för ditt svar..

Hej! Ja, det bruna utflödet berodde ursprungligen på att blodet lämnade livmodern, och sedan kunde urladdningen orsakas av Novinet. Dock är din temperatur väldigt pinsamt, den borde inte vara i något av alternativen. Du måste snarast kontakta kliniken där du har haft en abort, se en gynekolog och upprepa en ultraljudssökning. Naturligtvis kanske temperaturen inte är relaterad till abort, men det kan också vara ett tecken på endometrit. Endometritis är en formidabel komplikation som sällan inträffar efter abort och förlossning och kan leda till allvarliga konsekvenser. Det är viktigt att du ser en gynekolog och utesluter endometrit. Vanligtvis, om endometritis bekräftas, förskrivs antibiotika och stödläkemedel, ibland tvättas livmodern, i svåra fall placeras de på ett sjukhus.

Tack så mycket för ditt svar! Så vitt jag förstår utvecklas endometrit på grund av förekomsten av bakteriell vaginos hos en kvinna eller sexuellt överförda sjukdomar (gonoré, trikomoniasis, klamydia, etc.) Men innan aborten bestämde jag alla tester, i en privat klinik, var allt bra. Själva operationen gjordes i stadsdistriktskliniken! Kan jag få någon infektion under själva operationen? Och igen: 1. urladdningen är brun (inte gul, inte grön, absolut luktfri) 2. Buken skadar inte 3. Temperaturen sjunker sedan, stiger sedan, men observeras mest på kvällen från 37,2 till 37,5 Den stiger inte över. Konstigt den takt. började stiga bara på dag 11 och fluktuerar ständigt. Jag läste att på grund av novinet stiger temperaturen också i vissa fall. Novinet, de skrev mig "blint" och gjorde inga tester, bara en läkares rekommendation. Jag ville klargöra med dig om sådana symtom kan orsakas av andra skäl? därför att Under de kommande dagarna kan jag inte komma till läkaren. Tack på förhand!

Beträffande inflammatoriska komplikationer, efter en abort, samt efter annan operation, instrumentens sterilitet, läkarens händer och frånvaron av patologisk flora hos patienten garanterar inte 100% frånvaro av inflammatoriska komplikationer. Genom att klara tester och sterilisera instrument kan vi bara minska procentandelen av sådana komplikationer till ett minimum. Men varje infektiös process kommer alltid till två deltagare: mikroben och människokroppen. Och om en persons immunitet försvagas, kan även de mest gynnsamma bakterierna orsaka allvarliga komplikationer. När det gäller Novinet - ingen särskild undersökning krävs för utnämningen! Det finns emellertid regler för vilka vi måste identifiera kontraindikationer för den andra dosen: fetma, rökning, åderbråck i nedre extremiteter, blodkoagulationsproblem, allvarliga patologier i hjärtat, levern och njurarna. Men för att identifiera detta behövs inga speciella analyser. Patienten ifrågasätts, undersöks bröstkörtlarna, benen, buken, vägde, uppmätt tillväxt, tryck och temperatur och en gynekologisk undersökning utförs. Och bara om något är pinsamt, föreskrivs ytterligare ett koagulogram, ultraljud i bröstkörtlarna och bukhålan och konsultation av en kirurg. När det gäller din temperatur är detta det enda som inte passar in i biverkningarna av Novinet! Allt annat kan vara, men jag hörde inte om temperaturen, och jag läste instruktionerna igen, och jag hittade ingenting där heller..

Avbrott av graviditet vid olika tidpunkter kan leda till en kvinnas död. Och även om modern teknik kan minska denna risk till ett minimum, är noggrann övervakning av vaginal urladdning efter proceduren fortfarande viktig. Av deras intensitet och natur kan man bedöma förekomsten eller frånvaron av komplikationer. Så utsläppet efter en abort bör inte vara mycket rikligt eller långvarigt.

Abort är proceduren för att ta bort fetal vesikel med embryot och andra strukturer, såväl som med det övre skiktet i endometrium. På kvinnans begäran utförs upp till 12 veckor av medicinska och sociala skäl - upp till 20. Abort kan utföras genom vakuum, kirurgiskt avlägsnande eller läkemedelsstimulering av utvisningen av fostret. Valet av metod för abort beror på antalet graviditetsveckor, kvinnans hälsotillstånd. Varje art har sina egna egenskaper och villkor för återhämtning..

Varför visas fläckning efter en abort?

Skälen till ansvarsfrihet efter en abort beror på funktionerna i proceduren. I processen inträffar mekaniskt borttagande av innehållet i livmoderhålan eller avlägsnandet och utvisningen av fosterägget stimuleras (med medicinsk abort). Som ett resultat rengörs livmoderhålan, det övre skiktet i endometriumet avlägsnas, vilket normalt avvisas under menstruationen. På den plats där embryot planerades eller redan har fästs, finns det fortfarande en plattform med gapande fartyg efter borttagning. Vilket är orsaken till den blodiga urladdningen. Dessutom ”rengörs” hela kvarvarande inneryta på livmodern som vid normala perioder.

Vad bestämmer deras intensitet och varaktighet

Arten av blodig urladdning beror på många nyanser.

 • Från äggstorleken. Ju längre graviditetsperiod, desto mer intensiv urladdning, eftersom med graviditetsperioden ökar storleken på livmodern och storleken på det framväxande "barnets plats".
 • Från metoden för abort. Vakuumsugning åtföljs av minimal blodig urladdning och med medicinsk abort är de mest.
 • Från närvaron av gynekologiska sjukdomar. Om en kvinna har myomatösa noder, kan de bryta mot livmoderns sammandragning, vilket resulterar i att blödningen blir mer riklig och långvarig.
 • Från intensiteten av livmodersammandragningar. Den hastighet med vilken livmodern kommer att dra sig samman efter abort påverkar urladdningen. Ju värre, desto mer blir de, upp till livshotande blödningar.
 • Från kvaliteten på proceduren. Om till och med de minsta partiklarna från koror eller fostrets vesikel kvarstår efter avbrott i livmoderhålet, kommer detta att leda till svår blödning, vilket ibland händer många dagar efter ingreppet.

Normens huvudtecken

Det är viktigt att förstå varför det sker ett utsläpp efter en abort och hur de ska vara normala. Viktiga funktioner är följande:

 • högst 14-16 dagar;
 • utan stora blodproppar;
 • smetning från femte till sjunde dagen;
 • bör inte åtföljas av en höjning av temperaturen;
 • smärtfri;
 • luktfri.

Funktioner vid urladdning efter vakuum

Vakuum aspiration (mini-abort) är en av de mindre traumatiska metoderna för att avsluta en graviditet. Det tar upp till fem till sex veckors graviditet, medan fetala vesikeln inte bör överstiga 21 mm i diameter beroende på resultaten av ultraljud.

Under vakuumsugning placeras en speciell kateter i livmoderhålet, med hjälp av vilken den rengörs under tryck. Ägg och ytlig endometrium avlägsnas. Fostrets vesikel i sig har ännu inte tid att invadera livmoderväggen vid denna tid, så det är lätt att ta bort, och konsekvenserna av proceduren är minimal.

Därför är utsläppet hos kvinnor efter en vakuumabort knappt, ibland är det bara en daub i fem till sju dagar. De kan öka något andra dagen efter förfarandet, ibland noteras små (upp till 5 mm) koagler.

Efter operationen

Under en kirurgisk abort med hjälp av ett speciellt verktyg (curetter) avlägsnas fosterägget och sedan skrapas (rengörs) alla väggarna i livmodern. Detta utförs för att helt ta bort chorion - det framväxande "barnets plats". Efter en period av sex veckor eller mer är fosterägget redan ordentligt fäst vid livmodern i väggen, så alla element kan endast tas bort genom att noggrant skrapa.

En abort utförs under intravenös smärtstillande, en kvinna ligger still i cirka 20-30 minuter efter ingreppet. Under denna tid ackumuleras urladdningen i livmoderhålan, och när den flyttas till ett vertikalt läge lämnar det sig. Därför märker kvinnor rikligt urladdning omedelbart efter att ha stigit upp från sängen. De varar i en vecka eller 10-14 dagar, i sin natur och överflöd liknar vanlig menstruation. Samma egenskaper efter en sen abort.

Efter drogavbrott

Medicinsk abort är annorlunda eftersom du bara behöver dricka två typer av tabletter för sitt uppförande. De förstnämnda blockerar verkan av progesteron och orsakar lossning av fosterägget från livmodersväggar. Den andra - som tagits efter 36-48 timmar, stimulerar sammandragningen av myometrium, som ett resultat av vilket fosterblåsan och delar av endometrium lämnar livmoderhulen. Därför indikerar fläckning efter att ha tagit mediciner början på avstötning av endometrium och fosterägg.

Men de är inte alltid omedelbart efter att tabletterna har druckits och kan börja när som helst inom tre till fem dagar. Sekretens intensitet ökar först, koagler kan förekomma (ett fosterägg kommer också upp i form av en koagulering). Gradvis minskar intensiteten. Svag fläckning efter medicinsk abort kan uppstå i ytterligare två veckor efter avbrott.

Om preventivmedel har ordinerats

Ofta, efter abort, särskilt efter mini-abort och kirurgisk abort, ordineras orala preventivmedel till en kvinna för att skydda henne från befruktning inom en snar framtid och för att återhämta sig.

När man tar hormonella tabletter kan urladdningens natur förändras något. Förutom de som är direkt relaterade till avlägsnandet av fosterägget, finns det utstryk som är förknippade med kroppens anpassning till hormoner. Därför kan brun urladdning efter en abort vara längre, fram till nästa menstruation.

Manifestationer av patologiska tillstånd

Efter någon typ av abort utesluts inte komplikationer. De förknippas antingen med ofullständigt avlägsnande av fosterägget eller med infästningen av en infektion. I följande fall måste du snabbt söka medicinsk hjälp.

 • Riklig ansvarsfrihet. Omedelbart efter avslutad och under den första månaden kan blödningar uppstå efter en abort. Om en kvinna saknar två dynor med "maxi", det finns många utsläpp och de är skarlakansröda, måste du besöka en gynekolog.
 • Utsläpp av patologisk färg. Med tillägg av inflammation kommer färgen på utsläppet efter en abort att förändras: de kan bli purulenta, gröna, gula, vattniga, med en avvisande lukt.
 • Brist på urladdning. Normalt, efter sådana procedurer, bör det finnas fläckar (åtminstone smetning). Om det är brist på urladdning efter en abort är detta det första tecknet på deras ansamling i livmoderhålet. Detta händer med en sammandragning av livmoderhalsen, i samband med att blodet inte kan gå utanför. Inuti livmoderhåligheten stiger trycket, det orsakar svår smärta i nedre buken. I en sådan situation är livmoderhalskanalen bougieniserad, varefter utflödet återställs.
 • Tilldelningar åtföljs av smärta. Mindre dragvärk i nedre del av buken är acceptabla. Men med deras förstärkning är det nödvändigt att utesluta brott mot utflödet av sekretioner och inflammation.
 • Det ökar temperaturen. Om hög feber inte är förknippad med andra sjukdomar är detta ett bevis på inflammation i livmoderhålet och små bäcken. Det kan orsakas av brott mot reglerna för avslutande av graviditet, närvaron av en infektion i slidan eller tidig återupptagande av sexuellt samlag (om sex inträffar före utsläppets slut).

Vid sådana klagomål och även om man misstänker en komplikation är det nödvändigt att söka medicinsk hjälp för att ytterligare undersöka och fastställa orsaken.

Hur man förhindrar komplikationer

Abort är ett allvarligt förfarande, även om det är en medicinsk abort. Recensioner av kvinnor bekräftar att implementeringen av alla läkares rekommendationer kommer att skydda mot utvecklingen av komplikationer. Följande bör observeras:

 • genomgå undersökning innan proceduren (vaginala vattpinnar, blodprov);
 • utföra bäcken-ultraljud för att bekräfta graviditetsåldern;
 • följa alla läkares föreskrifter efter proceduren;
 • avstå från sexuellt samlag i två till tre veckor efter en abort;
 • välj en pålitlig metod för ytterligare preventivmedel, rådgör med din läkare.

En abort gör psykisk och fysisk skada på kvinnans hälsa. Därför bör abort behandlas med ansvar, följ alla instruktioner från specialister. Kontrollera urladdningens art efter proceduren. Kom ihåg att det är normalt:

 • blodigt urladdning efter abort bör vara;
 • koaguleringar kan endast uppstå efter en abort som utförts med tabletter;
 • inom en till två veckor bör urladdningen minskas till ett minimum;
 • svår smärta och feber bör inte vara.

Om du har några tvivel (till exempel om en kvinna är orolig för hur mycket utflöde som går efter en abort, eller om hennes mage gör ont), är det bättre att konsultera en läkare. Endast en specialist kan skilja normen från patologin.

Abort är en grov invasion av en kvinnas kropp. När graviditeten börjar inträffar en fullständig omstrukturering av kroppen, vilket hjälper mamma att få ett friskt barn. När embryot avlägsnas kvarstår en bred såryta i livmodern.

Efter artificiell avbrott av graviditeten uppstår störningar i det endokrina och immunsystemets funktion. Därför utsätts en kvinna till en början för risken att utveckla en infektion. För att förhindra detta är det nödvändigt att övervaka vilken urladdning efter en abort inträffade.

Få flickor som inte har några komplikationer efter vakuumsugning, medicinsk eller kirurgisk abort.

Typer av avbrott och allokering

Brun urladdning efter en abort är en naturlig händelse. De skiljer sig mycket från menstruationsblödning: de varar mer än fyra dagar, är rikligt.

Vad är utsläppet efter en abort:

 1. Kirurgisk abort är kapaciteten i hela livmoderkaviteten för att ta bort det fosterägg som finns i det. Efter det verkar riklig blödning, som efter en stund minskar, får en mörkbrun färg. Vid normal återhämtning bör urladdningen gå cirka 10 dagar.
 2. Efter en medicinsk abort som utförs av speciella hormonella läkemedel finns det allvarlig blödning. Det varar mycket längre än efter en medicinsk. Med tiden bör urladdningen bli mörk. Vid någon tidpunkt kommer kvinnan att märka blodproppar av vävnad och blod med ett fosterägg.
 3. Utsläpp efter en mini-abort eller vakuumsugning som utförts i de tidiga stadierna av graviditeten är knappt och kortvarig. Detta beror på att med denna typ av avbrott är livmodertrauma minimal och blödning efter abort inte är så intensiv.

Varje kvinna har blödningar efter en abort. Varför? Tillsammans med blod lämnar vävnadspartiklar som återstår efter proceduren och resterna av det exfolierade endometriet livmodern. Om de stannar kvar i organet uppstår infektion och andra komplikationer som leder till reoperation.

Kirurgisk abort

Abort är en allvarlig operation som kan leda till allvarliga konsekvenser. Vissa kvinnor som i framtiden har tagit detta steg kan inte få barn. Detta beror på det faktum att efter operationen dök upp komplikationer. För att minska riskerna, första gången du behöver noggrant övervaka flickans tillstånd.

Blödning efter en abort är en av indikatorerna på att operationen var framgångsrik, det finns inga komplikationer. Normalt bör blodet vara skarlakansrött, gå rikligt. Efter några dagar pausar det och blir mörkt..

Komplikationer efter abort förekommer oftast på 3-5 dagar. Därför, om du är generad över något, behöver du inte dra på ett besök hos läkaren.

Utsläpp efter en abort, vilket bör varna:

 • Med en obehaglig lukt. Efter en abort, som i andra situationer, bör utsläppet inte vara luktfritt.
 • Om istället för skarlakansrör från slidan gick till exempel gul urladdning.
 • Kraftig blödning de första dagarna efter instrumental abort. Det indikerar allvarlig skada på livmodern under operationen. Om blodet inte slutar kan en kvinna dö.
 • Med stora blodproppar. Detta kan indikera att inte alla partiklar i embryot avlägsnades från livmodern. Om du lämnar dem kommer nedbrytningsprocessen att börja, vilket innebär att det i framtiden kommer att bli stora hälsoproblem. När koagler upptäcks görs en ultraljudssökning..

Hur mycket är utsläppet efter en abort? Varje tjej individuellt, men inte mer än 10 dagar. Nästa menstruation kan börja 30–35 dagar efter abort.

Även om du inte har märkt några förändringar och må bra, är det fortfarande tillrådligt att göra en ultraljud om 2-3 veckor. Detta kommer att lindra ångest och också hjälpa till att identifiera patologi i tid..

Medicinsk abort

Du kan bli av med det oönskade fostret, inte bara kirurgiskt eller med vakuumsugning, utan också ta speciella mediciner. Implementeringen av läkemedelsavbrott inträffar i två stadier: för det första tas en typ av hormonell läkemedel, och en och en halv till två dagar efter det, nästa hormonella läkemedel.

Den kvinnliga kroppen efter pharmabort försvagas kraftigt. På grund av en minskning av immuniteten riskerar flickan att utveckla en infektion. För att minska risken för infektion och komplikationer är det därför nödvändigt att övervaka urladdningen.

Blod efter ett medicinskt avbrott visas inom de första 1-6 timmarna. Hos vissa flickor börjar blödningen efter en abort gå efter det första läkemedlet.

Vad ska vara utsläppet efter en abort:

 • Mycket vaginal blödning som börjar under de första två dagarna efter att ha tagit pillerna. Det tar 5-10 dagar tills livmodern träder ihop.
 • Blödning förvandlas gradvis till en brun daub. Detta beror på det faktum att det finns en minskning i blödningsintensiteten, och blodet har tid att koagulera i slutet.
 • Brun daub som varar 5-10 dagar.

Det är mycket viktigt att övervaka en kvinnas tillstånd efter en farmaceutisk abort, eftersom det kan vara komplikationer. Tecken på patologisk urladdning efter abort med medicinering:

 • Gulbrun, gul, med en grön nyans, riklig ostig. Gula nyanser uppträder i inflammatoriska processer, knutna i trast, gröna i klamydia.
 • Dålig lukt.
 • Tillsammans med obehagliga sensationer i det yttre könsdelområdet. Det kan vara irritation, klåda eller brännande..

För att göra en slutlig diagnos är det nödvändigt att göra en smutsmikroskopi, en ultraljudssökning och genomgå en undersökning på en gynekologisk stol.

Min abort

Modern medicin anser vakuumabort säkrare än kirurgisk och farmaceutisk abort. Men även efter det kan en kvinna ha komplikationer.

Varje organisme är individuell, och det finns därför inga speciella kriterier för en reaktion efter en vakuum-minabortion. Men om något inte är trevligt och orsakar oro är det nödvändigt att genomföra ytterligare inspektion.

Vilken urladdning anses vara normal efter vakuumavbrott:

 • Lätt blödning efter proceduren, som varar i 1-3 dagar.
 • Spotting spotting. De visas 3-5 dagar efter aspiration.

För att beräkna när menstruationen kommer efter en vakuumabort, är det nödvändigt att räkna dagen för operationen för den första dagen av menstruationscykeln. Det är sant att denna metod inte alltid är effektiv, eftersom hos många flickor, efter vakuumsugning, växlar cykeln under flera dagar.

Tecken på komplikationer efter vakuumavslutning av graviditeten:

 • Blod efter en abort är rikligt, en stor dyna impregneras i 1 timme. Om en sådan blödning varar längre än 3 timmar, måste man snarast gå till sjukhuset.
 • Utsöndringarna är klumpar. Kanske vakuumaborteringen utfördes dåligt och fostrets partiklar förblev i livmodern. Ultraljud görs för att se till att det inte finns något inuti..
 • Gul eller vit urladdning med en obehaglig lukt, som åtföljs av temperatur. Troligtvis började den inflammatoriska processen efter aspiration.
 • Om det inte finns någon urladdning alls. Det finns fall när det efter ett vakuumavbrott bildas en blodpropp i halsen och den blockerar blodutloppet. Ett ytterligare symptom är att dra smärta i könsområdet.

Efter aspiration kan annan patologisk urladdning uppstå. Så snart något varnar dig måste du gå till läkaren.

Varje typ av abort kommer att skada en kvinnas hälsa, oavsett om det handlar om sug, kirurgisk behandling eller medicinering. Därför är att ta till denna medicinska manipulation så sällsynt som möjligt, men aldrig bättre.

Efter en abort är en kvinna försvagad fysiskt och komplikationer kan uppstå. Oavsett metod för avbrott, är det alltid förknippat med skador eller till och med fullständigt avlägsnande av epitelet. Rester av ägg och blod från skadade kärl tas bort. Fläckning efter eventuell abort är nödvändig. I sin natur bedömer de hur effektivt och säkert operationen gick. Om urladdningen stoppar för snabbt eller omvänt är för lång och riklig - detta är inte normalt krävs medicinsk intervention.

Funktioner i olika abortmetoder

Beroende på graviditetsåldern utförs abort på ett av tre sätt: medicinskt (i 4-7 veckor), vakuum (upp till 6-7) eller kirurgiskt (från 7 till 12 veckor inklusive). Ju längre period, desto större är sannolikheten för komplikationer (ofullständigt avlägsnande av fosterägget, vävnadsskada, förekomsten av inflammatoriska processer).

Medicinsk abort. Med hjälp av ett steroidpreparat är en konstgjord minskning av nivån av progesteron nödvändig för att fixera embryot i livmodern. Sedan tar kvinnan ett annat läkemedel som förbättrar livmodersammandragningar. Det finns en frigöring av ägg och dess spontana utsöndring.

Vakuumabort är extraktion av ett fosterägg från livmodern tillsammans med endometrium med hjälp av en vakuumanordning. Eftersom en sådan operation utförs på kort tid kallas den också för en mini-abort.

Kirurgisk abort utförs genom curettage av livmodern, avlägsnande av fosterägget tillsammans med de närmaste lagren av endometrium.

Det farligaste är abort för kirurgisk curettage. Med vakuumabort är risken för komplikationer mycket mindre.

Video: Typer av abort och deras funktioner

Vilket urladdning anses normalt

Följande faktorer påverkar vad urladdningen kommer att bli efter en abort:

 • metod för dess genomförande;
 • term för avbruten graviditet;
 • funktioner i kvinnans kropp (livmoderns förmåga att dra sig samman, samt koagulerbarhet och blodkomposition).

Inom 5-10 dagar efter en abort är det blodiga eller bruna utsläpp med gradvis minskande intensitet. I slutändan blir de fläckiga. Koagulerade blodföroreningar ger dem färg..

Patologisk urladdning. När man ska se en läkare

Om brun urladdning förekommer mer än 10 dagar efter en abort, kan detta indikera närvaron av cyster eller polyper i livmodern. Små tillväxter är inte farliga, men kan vara orsaken till smärta i nedre del av magen eller under samlag. En kvinna måste regelbundet genomgå en gynekologisk undersökning för att övervaka livmoderns tillstånd.

Brun urladdning efter en abort är ett tecken på allvarligare sjukdomar. Om de förekommer före och efter den första menstruationen kan detta indikera inflammation i livmoderslimhinnan (endometritis). Därefter visas en sådan urladdning mitt i cyklerna, även om de är regelbundna. Utsläppet har en obehaglig skarp lukt. Inflammatoriska sjukdomar i könsorganen måste elimineras. Ju förr du börjar behandlingen, desto mindre obehagliga konsekvenser av en abort, missfall eller ektopisk graviditet i framtiden.

Komplikationer efter en abort kan visas cirka 2-3 dagar. Kvinnan märker att urladdningen ändrade färg eller intensifierades. Till exempel fanns det ett rikligt gult slem med en lugn lukt. Detta är ett säkert tecken på att infektionen kom in i livmodern, den inflammatoriska processen har börjat. Patogener kan vara streptokocker, stafylokocker eller Escherichia coli. Gula skummande utsläpp med en obehaglig lukt visas när de smittats av klamydia eller Trichomonas (källor till sexuellt överförda sjukdomar).

I det fall kvinnan utvecklar buksmärta på cirka 3-4 dagar, temperaturen stiger, urladdningen blir purulent, hon ska gå till sjukhuset så snart som möjligt så att hon får ultraljud i bäckenorganen, föreskriven antibiotikabehandling.

En läkare bör snarast konsulteras i följande fall:

 • det finns tydliga tecken på uterusblödning;
 • passagen av stora koagler varar i fyra dagar;
 • svaghet ökar, yrsel uppträder.

Detta tillstånd utgör ett hot mot livet, kräver omedelbar sjukhusvistelse och ta reda på orsaken till blödning. Kirurgisk ingripande möjlig.

Om urladdningen är knapp på dag 1-2 och sedan slutar helt, är detta troligtvis resultatet av muskelspasmer i livmoderhalskanalen. Detta tillstånd är också mycket farligt, eftersom blod inte lämnar livmodern, ansamlas där och kan fester. I detta fall bör nackkanalen utvidgas konstgjort. Ibland måste du göra en curettage.

Utsläpp efter vakuumabort

Även om detta förfarande har sina fördelar (det kräver inte användning av metallutspädare som skadar livmoderhalsen, lokalbedövning används), är komplikationer också möjliga. Blodigt utflöde efter en sådan abort visas inom 3-4 dagar. Om de liknar utseende som vanlig menstruation, oroa dig inte. Till en början kan de innehålla koaguler - resterna av ägg och epitel, sedan blir utsöndringarna mer enhetliga, bleka, blir normala.

Efter ungefär en månad kommer normala perioder. Avvikelser i tidpunkten för början av menstruationen är förknippade med kroppens individuella egenskaper (beroende på cykelns varaktighet, hälsotillståndet och kvinnans nervsystem). Oftast inträffar de första cyklerna oregelbundet, eftersom kroppen behöver tid för att eliminera hormonsvikt.

En fullständig återställande av menstruationens natur efter en sådan abort inträffar efter 3-4 månader hos kvinnor som födde tidigare, och hos dem som inte har fött kan återhämtningsprocessen bli ännu mer.

Varning: Under denna period måste preventivmedel användas, eftersom det är omöjligt att förutsäga tidpunkten för möjlig befruktning på grund av cyklens oregelbundenhet.

Tilldelningar efter avslutad graviditet

Blödning efter en sådan abort är normalt. Det är en konstgjord inducerad menstruation. Exfolierat fosterägg bör komma ut med blod. Ju kortare graviditet, desto svagare förändringar i hormonnivåer och desto mer blödning kommer att likna vanlig menstruation.

Inledningen av blödning efter att ha tagit läkemedlet anses vara början på en efterföljande menstruationscykel. Menstruationens början förväntas om en månad. Om de inte kommer, kan det antas att kvinnan blev gravid igen, eftersom befruktning är möjlig redan 2 veckor efter aborten. Om urladdningen är för riklig, sluta inte efter fyra dagar - detta är en patologi. Detta tillstånd innebär att fosterägget inte tas bort helt. Blödning är också möjlig på grund av hjärtsvikt till följd av läkemedlet eller på grund av kärlsjukdomar.

Video: Utsläpp efter medicinsk intervention, möjliga komplikationer

Utsläpp efter operation

Under operationen inträffar skador på blodkärlen i livmodern. Därför är skarlakansröd urladdning efter en abort inte under några dagar. De kan gradvis bli vinröd eller brun, innehålla klumpar. Det är värt att oroa sig om urladdningen inte försvagas, varar mer än 10 dagar.

Om det fortfarande finns koagler i urladdningen efter tio dagar bör du rådfråga en läkare, eftersom detta är ett tecken på ofullständigt avlägsnande av fostret. Ultraljud är definitivt gjort. Troligtvis krävs upprepad rengöring..

Överflöd av kontinuerligt utsläpp av blod innebär att det finns snitt i livmoderkaviteten. Sådan blödning är livshotande. Ibland kan bara en fullständig borttagning av livmodern rädda en kvinna.

Om urladdningen inte är röd, men gröngul med strimmor av blod, ha en obehaglig lukt - detta är också onormalt, innebär att det finns ett fokus på inflammation i livmodern.

Varning: Efter varje abort bör en kvinna besöka en gynekolog efter 15 dagar. Läkaren utför en undersökning, tar en smet för att studera infektioner och ger också rekommendationer om användning av preventivmedel.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

En stavning om månadsvis blod - metoder och konsekvenser

När en kvinna gör en kärlek för månadsblod, är konsekvenserna irreversibla. Mänskligt blod används i kraftfulla och farliga ritualer. Vi beslutade att göra en kärlek för menstruation - studera all information som finns i den här artikeln....

Vilka är perioderna efter duphaston?

Upplagt av admin den 27/7/2019

Menstruation efter att du tagit Duphaston tabletterMånga kvinnor i reproduktiv ålder får problem med menstruations oregelbundenhet. Detta tillstånd i kroppen kan bero på olika faktorer i den inre och yttre miljön....

Menstruation under amning: när menstruationen börjar, hur påverkar de bröstmjölken

Efter födelsen av ett barn produceras ett hormon som kallas prolaktin aktivt i den kvinnliga kroppen. Det stimulerar bildandet av bröstmjölk, hämmar mognad av ägget och början av menstruation....