Orsaker till smärta i nedre del av buken en vecka före menstruation

Intim

I samband med omstruktureringen av kroppen före menstruationen inträffar alltid förändringar i reproduktionsorganen, vilket orsakar obehag för 80% av kvinnorna. Sådana oönskade manifestationer inkluderar det faktum att en vecka innan menstruationen drar nedre buken.
Symtomen kan bero på naturliga orsaker och är en variation i den kvinnliga kroppens normala funktion..

Ångest uppstår när smärta stör den dagliga verksamheten och är långt ifrån en känsla av lätt besvär. För att förstå vad du ska göra om nedre del av buken drar och gör ont i veckan före menstruationens början, kan du, efter att ha tänkt på de möjliga orsakerna till vad som händer.

dysmenorré

Dysmenoré i medicinen kallas menstruationskramper i nedre del av buken före och under kritiska dagar. De orsakas av sammandragningar av livmodern och processen att få ut de extra partiklarna i endometriumet med blod. Smärta kan utlösas av en individuell mängd känsliga receptorer och en låg smärttröskel. På grund av dysmenoré, 8-10 dagar före menstruationens början, gör nedre buken ont och dra.

Symtom kan börja i puberteten och följa kvinnan fram till början av klimakteriet. För många, med ålder eller efter födseln, blir smärtsyndromet mindre märkbart..

Lätt obehag kan utlöses av hormonella förändringar i kroppen eller genom strukturella egenskaper hos det reproduktiva systemet.

Premenstruellt syndrom

Cykliskt syndrom är ett helt komplex av störningar från det endokrina, psykotomiska och vegetovaskulära systemet. Den främsta orsaken till PMS är hormonella störningar hos kvinnor som är i riskzonen och som är benägna att sådana faktorer:

 • överarbete på jobbet;
 • konstant stress;
 • tendens till depressiva tillstånd;
 • skador och kirurgiska ingrepp;
 • inflammatoriska sjukdomar i könsorganen;
 • brist på fysisk aktivitet;
 • brist på balanserad näring.

Inte konstigt att mer än 55% av kvinnorna känner till förkortningen PMS.

Den exakta siffran för hur många dagar innan menstruationen börjar dra i nedre buken - nej. Normen varierar från 2 till 14 dagar. Förutom värkande smärta i nedre del av buken, finns det också tecken som migrän som strålar ut på ögonbollarna, matsmältningsbesvär, smärtsam känslighet hos bröstkörtlarna, svaghet, irritabilitet, överdriven sårbarhet, apati. En kraftig förändring i humöret är karakteristiskt - från upphetsad optimistisk till tårfullt depressiv.

Sjukdomen kan ta symtomen på hjärt-kärlsjukdomar: hjärtklappning, domningar i händerna, svettningar, andnöd.

Tecken på premenstruellt syndrom med ålder kan fördubblas.

Detta tillstånd försvinner vanligtvis i början av menstruationen, men varar ibland några dagar efter det slutförts.

Hormonell obalans

Om nedre del av buken dras starkt 4-5 dagar före menstruationen kan orsaken vara hormonell obalans:

 1. Östrogenbalans är oerhört viktigt för att reproduktionssystemet ska fungera korrekt. Dess överskott, såväl som en brist, kan framkalla obehag och uppblåsthet, samt en kränkning av menstruationscykeln. Ohälsosamma östrogennivåer i kroppen indikeras av tecken som skalning och torr hud, tristhet och håravfall, migrän, sömnlöshet, instabilt blodtryck, bröstsmärta och dåligt humör..
 2. Progesteronnivån före menstruationen bör vara ganska hög, och en ökning i mängden börjar ungefär den 15: e dagen av cykeln, när ägget lämnar follikeln. Hormonbrist provocerar spasmer och sammandragningar i livmodern, vilket leder till värkande smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen före menstruation. Obalans framgår av svullnad och smärta i bröstkörtlarna, riklig urladdning under menstruationen, blödning under den mellanliggande perioden, svullnad i ansiktet.
 3. Den skyldige till obehag i buken kan vara en låg frekvens av "lyckohormoner." Endorfiner är utformade för att jämna ut smärta och stress för kroppen. Men med deras brist, när nedre buken gör ont och drar innan menstruationen, känns det starkare än vanligt. Och det finns depressiva tillstånd, apati, bröstkänslighet och vaginalväggar under sex och störningar i mag-tarmkanalen.
 4. Prostaglandiner är hormonliknande ämnen som spårar och reglerar biokemiska processer i kroppen. Det är de som skickar signaler till hjärnan om obehagliga upplevelser under menstruationen. På grund av hormonell obalans kan antalet prostaglandiner öka och därmed känsligheten för smärta.

Ägglossning

Eftersom det är svårt att avgöra hur många dagar före menstruationen börjar magen att skada, kan detta fenomen påverka ägglossningstiden. Beroende på egenskaperna hos kvinnans kropp kan det förekomma under perioden från 7 till 19 dagar av cykeln. En sådan lucka förklaras av påverkan på kroppen av yttre faktorer - stress, överarbete, hälsostatus och andra.

Lite dragande smärta i nedre del av buken är ett vanligt tecken på ägglossning och kan på grund av en oregelbunden cykel bry sig om en vecka innan menstruationen. Obehag kan åtföljas av liten fläckning, något upphöjd tillstånd, ökad sexuell lust, förvärring av smaklökar och lukt.

Graviditet

Befruktning av ägget kan känna sig mycket specifika symtom - försenad menstruation och det faktum att nedre buken tolereras. Under den andra eller tredje veckan av graviditeten kan dessa symtom lätt förväxlas med de kritiska dagarna som kommer under den nya månaden.

Sådana tecken kan uppträda, både av naturliga skäl i samband med hormonella förändringar i kroppen och bli ett larm.

Följande kan orsaka oro:

 • tre eller fyra dagar före den förväntade månaden är det en ökad temperatur;
 • akut smärta i nedre del av magen och ryggen, vilket ger i ljumsken och pubis;
 • spasmodiska pulserande sensationer;
 • en känsla av spänning och tryck i magen;
 • eventuella obehag som uppträder tillsammans med blodig eller brun urladdning den femte eller sjätte dagen för förseningen;
 • malaise åtföljs av illamående och kräkningar;
 • smärta under den femte veckan av graviditeten kan varna för en ektopisk graviditet.

Även om obehaget inte är för irriterande, måste du se en läkare. Det kommer att vara användbart att ta ett test och se till att du är gravid.

Hormonella preventivmedel

Utseendet på obehag i buken före menstruation kan vara förknippat med att ta OK. Läkemedel påverkar starkt förhållandet mellan hormoner och särskilt menstruationscykeln.

Buksmärta kan indikera en biverkning av ett preventivmedel och deras oförenlighet med kroppen.

Och dessutom observeras symptomet efter en kraftig upphörande av att ta OK, på grund av ett starkt hormonellt hopp.

Kom ihåg att innan du börjar orala preventivmedel och avbryta användningen måste du konsultera en gynekolog. Detta hjälper till att undvika obehagliga överraskningar..

commissures

Oftast orsakar vidhäftningsprocessen bäckskador eller gynekologisk kirurgi. En riskgrupp inkluderar också kvinnor som lider av inflammatoriska sjukdomar eller endometrios. Som ett resultat av uppkomsten av vidhäftningar växer organ tillsammans med varandra genom blodkärl och kapillärer, vilket stör deras rörlighet och normala drift. De karakteristiska tecknen på vidhäftande bildning inkluderar förstoppning, smärta under tarmrörelser och det faktum att 2-3 dagar före menstruationen dras underlivet starkt.

Godartade neoplasmer

Hormonell instabilitet kan leda till utveckling av olika slags formationer och tätningar.

Uterin fibroids är orsaken till 50% av fallen av reproduktionssystemet sjukdom. Detta är en godartad tumör som bildas i myometrium på grund av hormonell obalans. Det främjar tillväxten av östrogenhormonproduktion. Myom utvecklas under hela reproduktionsperioden, fram till början av klimakteriet, när produktionen av östrogen i kroppen upphör.

Risken för sjukdomen ökar när det gäller processer som påverkar den hormonella bakgrunden:

 • inflammatoriska processer;
 • endometrios;
 • endokrina sjukdomar;
 • gynekologisk kirurgi och abort;
 • brist på regelbundet sexliv.

Symtomen på sjukdomen liknar många andra gynekologiska patologier, därför kan en tumör upptäckas endast vid en undersökning av en gynekolog. En anledning att misstänka att något var fel kan vara: mycket starka smärta före menstruation, tryck på urinblåsan, mer omfattande perioder än vanligt, och som ett resultat av riklig blodförlust, blekhet i huden, svaghet.

Inflammatoriska processer

Malaise 3 eller 4 dagar före menstruationens början kan indikera inflammatoriska processer i reproduktionsorganen. Om känslorna vanligtvis inte var för obekväma, kommer inflammationen att öka smärtan kraftigt.

Det orsakande medlet för patogena processer kan vara sexuellt överförda infektioner och virus. Hög sannolikhet för att de förtärs med kallt väder. Kroppen har inte tid att anpassa sig, vilket leder till en kraftig minskning av immuniteten.

Uppkomsten av inflammation är möjlig mot bakgrund av en annan sjukdom av viral eller infektiös karaktär. Detta gäller särskilt för infektioner i bäcken och buk..

De vanligaste inflammatoriska sjukdomarna tillsammans med smärta i nedre del av buken:

 1. Adnexit är en inflammation i äggstockarna och bilagorna. Följande uppsättning symtom är typisk för patologi: feber, svaghet, frossa, illamående, kräkningar, brännande känsla under urinering, purulent urladdning uppträder, spänningar i bukhålan och magvärk vid kramp före menstruation och andra faser av cykeln.
 2. Cervicit är en inflammation i livmoderhalsen, smittsam och inte smittsam i naturen. Sjukdomen kan vara nästan asymptomatisk. I andra fall är lutande känslor i nedre del av buken karakteristiska, särskilt uttalade under sex. Sjukdomen kan manifestera sig som blödning mellan menstruation och även purulent slemhinnor.
 3. Vulvitis är en yttre inflammation i könsorganen. Smärta och stickningar sträcker sig vanligtvis till nedre del av buken och strålar ut till köns- och könsdelarna. En gulaktig urladdning med annan struktur ser ut och har en obehaglig lukt. När symtomen försämras kan feber öka och trötthet kan uppstå..
 4. Endometritis är en akut inflammation i endometriumets ytskikt. Den kroniska formen av sjukdomen utvecklas till följd av infektioner i livmodern och äggledarna, som kan uppstå mot bakgrund av andra gynekologiska sjukdomar, komplikationer efter förlossning och kirurgiska ingrepp. Urogenitala infektioner kan orsaka inflammation - klamydia, ureaplasma, mycoplasma och herpesvirus. Det uppstår med akuta symptom: temperatur över 38 grader, magsmärta, purulent utflöde, migrän, uppblåsthet.

endometrios

Endometrios - tillväxt av endometrial vävnad utanför dess naturliga skikt hos mer än 8% av kvinnorna under reproduktionsperioden. Sjukdomen är av hormonell natur, men medicinska artiklar och studier ger ännu inte ett exakt svar om orsakerna till patologi..

Sjukdom är en av de främsta orsakerna till buksmärta, och det förväxlas ofta med normalt menstruationsbesvär..

Risk för patologi är:

 • kvinnor med en menstruationscykel på mindre än 27 dagar och smärtsam menstruation;
 • de som redan har haft fall av sjukdomen i familjen;
 • flickor vars tidiga första menstruation började tidigt;
 • kvinnor som inte födde eller som senare födde.

Den stora majoriteten av menstruationscykeln, endometrios kan utvecklas nästan asymptomatiskt. Tecken intensifieras och känns när en vecka innan menstruationen börjar obehagligt dra i nedre del av magen och nedre delen av ryggen. Det finns smärta under samlag, fläckar i de sista faserna av cykeln, förstoppning, ofta urinering, en liten temperaturökning.

När man ska söka läkare

Om sjukdomen, åtföljd av obehag i nedre del av buken sju dagar före din period, stör dig regelbundet, bör du kontakta en gynekolog.

Det är också viktigt att uppmärksamma förekomsten av följande symtom:

 • smärtsamt obehag mer än fem dagar innan menstruationen åtföljs av blodig urladdning;
 • obehag uppstår under eller efter sex;
 • du märker ett hopp i kroppstemperaturen;
 • Illamående, kräkningar;
 • smärta sprider sig till korsryggen, benen eller könsorganen;
 • urladdningen fick en gulaktig eller purulent nyans, en obehaglig lukt dök upp;
 • öm och värkande nedre del av buken före menstruation under postpartum eller efter operation.

Om obehag i buken åtföljs av ytterligare symtom, är det bättre att genast genomgå en medicinsk diagnos och göra alla nödvändiga tester..

Baserat på kommentarer på kvinnors forum är många kvinnor vana att överväga smärta några dagar innan menstruationen som en del av menstruationscykeln. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att obehag, som berövar livsglädje, kan vara en oroande klocka och varna för förekomsten av allvarliga patologier, särskilt om du blir sjuk för första gången. En snabb undersökning är nyckeln till att snabbt lösa problemet. Älska dig själv och låt inte smärtan förstöra ditt liv.

Uppblåsthet före menstruationen: varför det händer och hur man kan bli av med det?

Den kvinnliga kroppen är utsatt för påverkan av hormoner, särskilt könsorgan. I slutet av varje menstruationscykel inträffar en förändring av den hormonella bakgrunden, vid vilken menstruationen börjar. Utseendet på uppblåsthet, gasbildning, en ökning av buken i volym är en fysiologisk norm och förklaras av förberedelsen av kroppen för början av en ny fas av cykeln. Obehag och obehag, som stöds av ett dåligt humör, ökad aptit och nervositet, kan minskas med mediciner och folkläkemedel.

Uppblåsthet före menstruationen är ett tillstånd i tarmen, där en stor mängd gaser som inte kan lämna kroppen på egen hand växer och ackumuleras i dess hålighet. På grund av ökningen i tarmvolymen uppstår en ökning i bukhålan, vilket visuellt gör magen större i volym (cirka 3-4 cm).

Mot bakgrund av hormonella förändringar ger uppkomsten av uppblåsthet ytterligare ett skäl till nervositet, särskilt om PMS-perioden faller på en viktig händelse i livet. En ökning av progesteronnivåerna framkallar ökad aptit och vätskeansamling, så en kvinnas vikt kan variera med flera kilogram före och efter menstruation.

Det är lätt att bestämma förekomsten av svullnad. Detta tillstånd manifesteras av följande symtom:

 1. 1. Känslan av fullhet inifrån, som åtföljs av flatulens.
 2. 2. Utseendet på spasmer och drag, värkande smärta i nedre del av buken.
 3. 3. Ökningen i volym av buken, vilket manifesteras i oförmågan att bära hårda kläder.
 4. 4. Utseendet på svullnad i lemmarna.
 5. 5. Rumma i magen, oberoende av matintag.

Situationen förvärras av en störning i avföringen, som är nästan oberoende av den mat som konsumeras. Långvarig förstoppning eller diarré provoserar ytterligare smärta, därför bör problemet bekämpas i början och förhindra dess utveckling.

Kliniska manifestationer beror direkt på vad som exakt provocerade deras utseende. En fast mage, som gör ont, svullna, förstorar och svullnar framför ögonen, är en signal för utvecklingen av en allvarlig sjukdom. För att självständigt erkänna förekomsten av fara, genom att differentiera hormonella förändringar med andra patologier, bör du vara uppmärksam på sådana störande symtom som:

 1. 1. En ökning av kroppstemperatur, frossa, feber - kan indikera förekomsten av en inflammatorisk process i tarmen eller blindtarmsinflammation.
 2. 2. Allvarliga, akuta, spastiska och kvävande smärta i nedre buken.
 3. 3. Uppkomst av kräkningar och riklig diarré.
 4. 4. Halvt besvämningstillstånd, ökad hjärtfrekvens och andning.
 5. 5. Utseendet på puffiness (och inte bara en del av kroppen sväller, utan också ansiktet, magen, skinkorna).

Ovanstående symtom kan uppträda inte bara under menstruationen utan också under utvecklingen av en farlig sjukdom som kräver omedelbar sjukhusvistelse och medicinsk övervakning.

Möjliga orsaker som framkallar ökad gasbildning kan delas upp i två stora grupper:

I det första fallet är flatulens ett normalt fenomen eftersom dess utseende beror på en förändring av den hormonella bakgrunden, vilket inte kräver ingripande från tredje part. Vanligtvis försvinner obehagliga symtom på egen hand efter blödningens början. Fysiologiska orsaker leder inte till svår smärta, kramper och ytterligare störande symtom som inte är förknippade med menstruation.

De patologiska orsakerna till uppblåsthet är förknippade med utvecklingen av en sjukdom. De förekommer i form av akuta kylningsvärk som inte kan passera på egen hand. I detta fall krävs kvalificerad medicinsk hjälp och en omfattande undersökning, på grundval av vilken en diagnos ställs och den bästa behandlingen väljs.

Den andra fasen av den kvinnliga kroppscykeln, som börjar efter ägglossningen, åtföljs av den aktiva produktionen av hormonet progesteron. Detta är nödvändigt för att förbereda kroppen för möjlig befruktning och ohindrad fixering av ägget i livmoderhålet. Mot bakgrund av ökad aktivitet av progesteron hos en kvinna noteras följande:

 1. 1. Ökad aptit - en naturlig skyddande reaktion som dikterar behovet av tillförsel av näringsämnen vid graviditet.
 2. 2. PMS - en uppsättning obehagliga symtom som är förknippade med en förändring i hormonnivåer. Det är nervositet, aggression och plötsliga humörsvängningar som kan orsaka luftväxt och diarré.
 3. 3. Tillfällig kränkning av tarmens rörlighet - inträffar mot bakgrund av ökat blodflöde till bäckenorganen, vilket också är en fysiologisk process.

I vissa fall kan uppblåsthet, nervositet och andra manifestationer som kännetecknar premenstruellt syndrom indikera en graviditet..

Uppblåsthet, gas och en ökning i det nedre buksegmentet i volym, i kombination med svår smärta och ett antal andra patologiska manifestationer, kan indikera förekomsten av farliga sjukdomar, såsom:

 1. 1. Neoplasmer - tumörer i tarmen, äggstocken eller livmodern kan utöva tryck på tarmen själv och störa dess peristalt.
 2. 2. Umbilical eller inguinal hernia, där det finns förlust av en del av tarmen utanför bukhålan.
 3. 3. Den inflammatoriska processen, åtföljd av feber, kräkningar, illamående och diarré.
 4. 4. Kroniska sjukdomar i matsmältningskanalen, som förvärras av en förändring i hormonella nivåer.
 5. 5. Sjukdomar i könsorganet i kronisk form.

Om det i slutet av menstruationscykeln finns en försening eller kraftig blödning, i kombination med illamående, feber och akut smärta i nedre del av magen, behöver patienten akut läkarhjälp. Gaser, uppblåsthet och bukförstoring i frånvaro av ett uttalat smärtsyndrom är normen.

Om ett antal ytterligare symtom som inte är förknippade med hormonella förändringar (kräkningar, feber, frossa) före eller under menstruationen, behöver en kvinna läkare. Om smärtan är måttlig och försvinner efter att ha tagit smärtläkemedlet kan du besöka en läkare själv. I de fall då tillståndet snabbt förvärras och nya symtom ständigt ansluter sig krävs omedelbar sjukhusvistelse.

Speciellt utvalda rättsmedel hjälper dig att bli av med obehag hemma. I alla fall föreskrivs de av läkaren, med hänsyn till kroppens individuella egenskaper.

Användning av läkemedel för uppblåsthet och flatulens rekommenderas efter samråd med en specialist och en fullständig studie av instruktionerna. I vissa fall kan biverkningar utvecklas, så försök inte med din egen hälsa.

De mest effektiva läkemedlen i detta fall är:

 1. 1. Vitt kol är ett enterosorbent som effektivt kan undertrycka gastrointestinal förgiftning och förbättra tarmens rörlighet. Behandlingsförloppet varar 2-3 dagar, varefter patientens tillstånd förbättras.
 2. 2. Espumisan - hänvisar till en grupp skumdämpare som minskar ytspänningen på gasbubblor, vilket gör dem mindre i volym, vilket bidrar till en snabb och smärtfri urladdning.
 3. 3. Motilium - påskyndar tarmens rörlighet, aktiverar naturliga processer och hjälper till att krossa stora gasbubblor.
 4. 4. Linex - innehåller välgörande bakterier som vid intag förbättrar dess funktion. Tabletter kan användas för engångsbruk, men maximal effektivitet uppnås efter en behandlingsperiod på minst 20-25 dagar.
 5. 5. No-Shpa - ett kramplösande medel som eliminerar smärta, obehag och stelhet i magen.

Om behandlingen är ineffektiv och obehaget bara förvärras bör du omedelbart rådfråga en specialist.

Det finns flera recept för alternativ medicin som hjälper till att minska uppblåsthet och flatulens utan att använda droger:

 1. 1. Kamomillte. Ta 1 tsk på ett glas kokande vatten. torka blommor av medicinsk kamomill och insistera i en termos i 1,5-2 timmar, varefter de tillsätter en liten mängd honung och dricker istället för te. Kamomill har en antiseptisk effekt, vilket hjälper till att minska flatulens.
 2. 2. Mintte - du kan lägga till några blad med färsk eller torr mynta i en vanlig drink, vilket har en lugnande effekt.
 3. 3. Torra värme - ta en handduk eller vävnadssektion och stryk den med ett varmt strykjärn och applicera det sedan på nedre del av buken. Värme hjälper till att lindra krampen, eliminera smärta och obehag och bidrar till smärtfritt avlägsnande av gaser. Denna teknik är strängt förbjuden att använda för svår smärta och blödning av okänt ursprung.
 4. 4. Massage för att normalisera tarmens rörlighet - utförs med handflatan eller med en speciell massagematta. Massörande rörelser utförs i en liggande position.

Självmedicinering är effektiv endast om obehaget har en fysiologisk etiologi. I närvaro av allvarliga patologier kan ovanstående metoder provocera en snabb försämring av det allmänna tillståndet.

Det är meningslöst att argumentera med fysiologi, men du kan hjälpa kroppen att överleva en svår period med minimala förluster. Använd följande rekommendationer för att göra detta:

 1. 1. I 3-5 dagar före menstruationens början bör du tänka på en kost, exklusive produkter som orsakar aktiv gasbildning: bröd, sockerhaltiga drycker, kål, naturlig yoghurt, fettkött.
 2. 2. Avvisa användning av salt och kryddig mat, eftersom de provoserar en vätskeretention i kroppen, vilket orsakar uppträdande av ödem.
 3. 3. Ät små måltider, men ofta. Fraktionell näring hjälper till att undvika överätning, vilket minskar belastningen på mag-tarmkanalen.
 4. 4. Drick mycket vatten genom vilket skadliga ämnen elimineras från kroppen..
 5. 5. Ta vitamin B, E, C, vilket hjälper till att minska ömhet och obehag under menstruationen.

Det är vetenskapligt bevisat att under menstruation och PMS spelar psykosomatik en viktig roll. Ju mer en kvinna fixeras på sitt problem, desto mer manifesteras hon. Patienter rekommenderas att regelbundet gå i frisk luft och leva en aktiv livsstil..

Hur man skiljer symtomen före menstruation från graviditet

Termen menstruationscykel betyder kroppens noggranna arbete, som är förberett för befruktningen av barnet: livmodern är fodrad med ett speciellt vävnadsskikt, en bekväm plats för barnet är beredd på graviditetsperioden, ägget mognar. Om befruktningen inte ägde rum, blir kroppen av med de resultat som uppnåtts för att börja om igen.

Innan en ny cykel börjar upplever en kvinna obehagliga stunder eller tecken innan menstruationen, kallad PMS. De åtföljs av stretching smärta i nedre del av buken, ökad irritabilitet, trötthet. Graviditet och menstruation, vars symtom är mycket lika, kan emellertid ha liknande symtom. För varje kvinna är det viktigt att lära sig att skilja dem från varandra..

Menstruation eller graviditet

Så snart befruktning har inträffat i kvinnans kropp upphör menstruationscykeln tills barnet föddes.

Men i vissa fall har kvinnor blött i flera månader. Dessa urladdningar kan knappast kallas en fullständig menstruation. De är inte stora, brunaktiga eller rödaktiga. I själva verket införs ett befruktat ägg i väggarna i livmodern, vilket resulterar i mindre brott med blodig utflöde. De kan visas en gång, men kan förekomma regelbundet, frukthyllan når inte vissa storlekar. Sådan urladdning kan inte kallas menstruation, och deras utseende är ett tillfälle för ett besök hos läkaren.

De viktigaste tecknen före menstruation

Obehagliga känslor förknippade med menstruationens början kan vara mycket individuella. Men de vanligaste tecknen på menstruation är följande:

 • smärta i korsryggen, buken, bröstet;
 • depressivt humör, i kombination med sömnstörningar;
 • huvudvärk.

Om du jämför symptomen på menstruation med de första tecknen på graviditet, kan vi dra slutsatsen att de är väldigt lika. I de första stadierna av graviditeten kan en kvinna vara dåsig, irritabel, med skarpa humörsvängningar. För att förstå kroppens manifestationer måste du lära dig att lyssna på dig själv, känna förändringarna.

Observera dig själv i flera månader. Om symtomen före menstruation är huvudvärk och värk i ryggen, är det troligt att dessa tecken inte kommer att bry dig när graviditeten börjar. Om tvärtom tecken på uppkomst av menstruation är okända för dig, kan vi med tillräckligt förtroende säga att graviditet har inträffat om du lider av migrän, överdriven irritabilitet, humörsvängningar.

Temperaturförändringar kan också indikera en förändring i tillstånd. Kvinnan stiger med flera grader under ägglossningen. Om hon återvände till en konstant indikator, är det värt att förbereda sig för början av menstruationen. Om temperaturkolonnen frös i högre takt kan vi prata om graviditetens början. Men i denna metod finns det ett fel på enskilda egenskaper. För att prata med säkerhet om normal eller förhöjd temperatur måste du mäta den flera månader i rad varje dag för att få en bild av förändringar i kroppstemperatur under en viss period.

Graviditetssymtom

Förutom försenad menstruation kan graviditet manifestera sig med ett antal andra symtom:

 • Permanent trötthet kan orsakas av hormonella förändringar i kroppen, som är de första tecknen på befruktningen.
 • Bröstets reaktion kan förvärras. Alla beröringar av det blir smärtsamma, ibland noteras en ökning i volymer.
 • Kramp, smärta i nedre del av buken, som händer före menstruation, kan vara ett tecken på graviditet före försening.
 • Liten vaginal urladdning, som är ett tecken på att ägget fästs till livmodern.
 • Illamående kan uppstå med en försening i menstruationen och passera tillräckligt snabbt eller följa en kvinna under hela graviditeten.
 • Konstant lust att urinera är förknippat med en gradvis ökning av blod i kroppen, liksom andra vätskor som säkerställer liv för modern och det ofödda barnet. Ju längre graviditet, desto oftare måste du gå på toaletten. Förväxla dock inte detta symptom med den möjliga manifestationen av inflammatoriska sjukdomar, till exempel cystit.
 • Fel i schemat. Om tidigare menstruationer dök upp på en tydligt definierad dag, och nu även efter PMS finns det inga perioder, kan befruktning ha inträffat.
 • Luktkänslighet är ett tidigt tecken på graviditet och orsakas av en kraftig ökning av östrogennivåer i blodet..
 • Att öka temperaturen med flera divisioner kan säga mycket, men för detta måste du hålla en temperaturlogg.
 • Ett positivt testsvar. Apotekstester kan extremt sällan bestämma graviditet tidigare än det kommer att bli en försening i menstruationen. Om du märker andra tecken på graviditet, och testet visar ett negativt resultat, är det värt att upprepa studien efter några dagar.

Vad en kvinna alltid bör vara uppmärksam på

Toxikos under de första månaderna av graviditeten är långt ifrån alls, och en graviditet kan skilja sig mycket från en annan. I vissa fall noterar kvinnor emellertid utseendet på irriterande lukt, en känsla av avvisande av specifika produkter eller omvänt konstiga smakpreferenser. som inte har observerats tidigare. Några av dessa tecken kan indikera graviditet..

Det är redan tydligt att symtomen på menstruation och graviditet är mycket lika. Trots det att du känner en ovanlig smärta i nedre del av buken bör du rådfråga en specialist.

En lätt temperaturökning kan berätta för en kvinna om graviditetens början eller om en trög inflammatorisk process.

Små reglering: om du inte hade lagt märke till uppkomsten av milda perioder, och under cykeln hade du oskyddat samlag, bör du rådfråga en gynekolog, eftersom spottande spotting kan vara ett tecken på en ektopisk graviditet.

Ömhet i bröstkörtlarna, en ökning i volym och svullnad kan indikera både menstruation och graviditet. Utseendet på råmjölk som utsöndras från bröstvårtorna kommer att få en diagnos till förmån för den senare. Emellertid bröstsmärta i ett specifikt område, i kombination med utflöde från bröstvårtorna, mot bakgrund av uteslutning av graviditet, är ett tillfälle för ett brådskande besök hos en mammolog, eftersom sådana symtom kan prata om onkologi.

Allt ovanstående har en stor korrigering: varje organism har sin egen personlighet. Om du inte kan avgöra exakt vilka symtom som stör dig, köp ett apotekstest. Om du har en försening av schemat och du medger att du är gravid kan du kontakta en gynekolog som kommer att undersöka dig och förskriva lämpliga tester. Men i de flesta fall bestämmer en kvinna intuitivt närvaron av graviditet bättre än några tester och analyser.

Snurrar mage och diarré före menstruationen

Orsaker till diarré före menstruation

Ett stort antal kvinnor är intresserade av frågan varför diarré förekommer före menstruationen. Så i samband med de fysiologiska egenskaperna hos den kvinnliga kroppens struktur och funktion påverkar hormonella förändringar som uttrycks varje månad arbetet i alla organ och system. De mest märkbara förändringarna är några dagar före menstruationen. De manifesterar sig i form av förändringar i den emotionella bakgrunden, försämring av huden och störningar i matsmältningsorganets funktion. Om varför diarré inträffar före menstruation och vad man ska göra för att eliminera detta patologiska tillstånd kommer vi att diskutera mer detaljerat i den presenterade artikeln.

Orsaker och symtom

Som redan nämnts är den främsta provocerande faktorn i förekomsten av störningar i mag-tarmkanalens funktion före menstruation hormonell obalans. Det påverkar alla organ och system. Störningar förknippade med matsmältningsprocessen samtidigt som uppkomsten av uppblåsthet och diarré.

Vanligtvis leder ett sådant patologiskt symptom till tanken på matförgiftning eller någon form av sjukdom, men under den premenstruella perioden är orsakerna till uppkomsten av lös avföring:

 • effekten av hormonet progesteron, nämligen en ökning av dess mängd;
 • spasmodiska processer i tarmen;
 • avslappning av muskelfibrer och ökat blodflöde till bäckenet;
 • ett syndrom som kallas irritabelt tarmsyndrom;
 • förändringar i livmodern;
 • matsmältningsproblem.

Menstruation i den andra fasen av cykeln åtföljs av frigörandet av ägget och avstämning av kroppen till en framtida graviditet. Det finns förändringar i tonen i muskelfibrerna i livmodern och rören och en minskning i tonen i musklerna i slidan. I samband med framsteget av ägget och ökningen i ton utförs en effekt på tarmen i form av ökad peristaltis. Allt detta blir orsaken till att mat kvarstår i tarmen under en kortare tid, det är en kränkning av matsmältningen och absorptionen av vätskor, och detta förklarar situationen för diarré före menstruationen.

Med uppkomsten av diarré före menstruationen behöver du inte få panik, eftersom det i de flesta fall försvinner efter 1-3 dagar.

En signifikant effekt på mag-tarmkanalen utövas av fluktuationer i progesteron. Hos vissa kvinnor förekommer ofta aptitförändringar i den andra fasen av menstruationscykeln, vilket leder till bildande av diarré. De kan konsumera vid en given tidpunkt de produkter som de fortfarande inte gillade. Som ett resultat kan matsmältningssystemet inte anpassa sig till sådana förändringar så snabbt och obehagliga känslor, uppblåsthet och diarré börjar manifestera sig..

Ganska ofta åtföljs den premenstruella perioden av en kränkning av matsmältningsprocessen, som är reflex i naturen. Dess utseende kan provocera:

 • hormonella förändringar;
 • reflexförändringar;
 • förändringar i normal diet och diet.

I det här fallet börjar kvinnan oroa sig för smärta, för sin natur, de liknar menstruationen. Deras lokalisering är nedre buken, men de kan också stråla till naveln. En egenskap hos irritabelt tarmsyndrom är att diarré före menstruation visas på morgonen, med tiden det förändras med förstoppning. Även med ofta uppmaningar att göra en tarmrörelse kvarstår en känsla av att tarmarna inte är helt tomma.

Vad bör vara en oro

Det bör noteras att diarré före menstruation endast i sällsynta fall är ett symptom på sjukdomar i matsmältningssystemet med en kronisk kurs, såsom gastrit eller pankreatit. Men det är denna tidsperiod som anses gynnsam för uppkomsten av tarminfektion..

Diarré, som indikerar patologiska processer i kroppen, kan åtföljas av ett stort antal andra patologiska manifestationer och upplevelser. Samtidigt kommer kvinnan att bry sig:

 • ökning av kroppstemperaturen;
 • illamående;
 • alltför intensiv smärta i buken;
 • uppkomsten av en obehaglig lukt och skummig konsistens hos avföringen;
 • långvarig kräkningar.

Observera att diarré också kan indikera graviditet, särskilt om det åtföljs av en känsla av illamående, uppkomsten av kräkningar och en liten ökning av kroppstemperaturen (med flera tiondelar i grad).

Aktiviteter som syftar till att eliminera ett patologiskt symptom

Om matsmältningsstörningar under den premenstruella perioden inte leder till uppkomsten av obehag hos en kvinna, kan du i detta fall inte vidta några åtgärder för att de försvinner. Om diarré åtföljs av illamående, måste du i detta fall, innan du tar några mediciner, genomföra ett graviditetstest. Detta behov förklaras av det faktum att fostret bildas i graviditetens första trimester (särskilt under de första veckorna), och det är mycket känsligt för läkemedel och deras negativa effekt kan orsaka avvikelser i dess utveckling.

Med samtidig förekomst av diarré och magkramper är det optimala alternativet användning av krampläkemedel, till exempel No-shpa. Dessa läkemedel har förmågan att eliminera smärta och återställa normal tarmmotilitet.

Det är nödvändigt att fokusera på det faktum att det är möjligt att bli av med diarré före menstruationen utan att ta mediciner. Allt du behöver göra är att göra följande enkla rekommendationer, till exempel:

 • Det är nödvändigt att öka mängden vätska som konsumeras per dag. Detta hjälper till att återställa kroppens vatten-mineralbalans. Det är tillåtet att dricka te, kompott stilleben.
 • Undvik att äta obekanta livsmedel och livsmedel som kan irritera tarmarna..
 • Det är nödvändigt att föredra spannmål kokta på vatten, ost och osötade brödsmulor.
 • Endast nylagade måltider behövs..

Sammanfattande av den presenterade informationen måste det anges att orsakerna till diarré under den premenstruella perioden kan vara mycket olika. Att bekämpa den kommer att vara effektiv endast om den provocerande faktorn för dess utseende bestäms. Därför är det bästa alternativet att söka råd från en läkare som kan välja de bästa sätten att hantera detta ganska obehagliga symptom..

Det är praktiskt taget all information om hur diarré kan förknippas med den premenstruella perioden och varför den visas. Vi hoppas att det kommer att vara användbart för dig och hjälper dig att hitta svar på frågor som intresserar dig..

Diarré under menstruationen - vad kan detta symptom prata om?

Varför med menstruationsdiarré är en fråga som intresserar ett stort antal flickor. Ofta blir diarré det första symptom på en närmande menstruation. På sådana dagar kräver inte diarré behandling, den passerar på egen hand på samma sätt som den inträffar. Detta är just det största problemet, eftersom det ibland är mycket svårt att bli av med diarré under menstruationen med hjälp av medicineringsmetoden..

Hos vissa kvinnor förekommer diarré endast på den första menstruationsdagen och hos vissa under hela menstruationsperioden. Det kan finnas många skäl till detta, därför är många kvinnor intresserade av varför diarré uppstår under menstruationen, och är det normalt.

Orsaker till diarré under menstruationen

En tarmstörning kombineras alltid med lös avföring. I detta fall blir lös avföring en konsekvens av infektioner och inflammation i kroppen. Diarré under menstruationen är annorlunda eftersom den inte åtföljs av en hög temperatur. Andra funktioner kan emellertid vara närvarande, såsom:

 • obehag i magen;
 • huvudvärk;
 • illamående.

Diarré under menstruationen manifesteras på grund av sammandragningar av livmodersväggar. Sådana rörelser sträcker sig till närliggande organ, inklusive tarmarna. Under påverkan av denna aktivitet börjar diarré. I detta fall kombineras diarré med smärta i nedre del av buken. Dessutom kan diarré under menstruationen orsakas av andra faktorer:

 1. Diarré före menstruation kan uppstå på grund av en ökning av hormonet prostaglandin, vilket kan påverka alla organ och system i kroppen. Det speciella med detta enzym är att det fungerar på ett avkopplande sätt på tarmens muskelvävnad.
 2. Diarré med menstruation kan också visas under påverkan av en förändring av hormonhalterna. En kvinnas kropp under menstruationen tenderar att rena, och därför börjar tarmen ta fram alla skadliga och giftiga ämnen.
 3. Ibland är orsaken till att diarré manifesterar sig under menstruationen en sjukdom i matsmältningssystemet. Under menstruationen blir en kvinnas kropp mer mottaglig för yttre påverkan, och därför förvärras sjukdomen, vilket orsakar diarré.
 4. Diarré under menstruationen är ibland resultatet av ökat blodflöde till organen i könssystemet och bukhålan. Med ökad stress reagerar tarmarna med störningen..
 5. På den första dagen av menstruationen kan diarré uppstå tillsammans med svår smärta i nedre del av buken och blödning. Anledningen till sådana manifestationer är livmoders böjning. Problemet försvinner på egen hand efter födseln när kvinnans höfter expanderar och livmodern får en normal position.

Det vanligaste och huvudsakliga skälet till förekomsten av diarré under menstruationen är hormonella störningar och störningar. I detta fall är det inte möjligt att bli av med diarré. Insatser kan endast göras för att minska symtomen och deras intensitet..

Flytande avföring under menstruationen är normen

I de flesta fall är orsaken till diarré under kritiska dagar det vanliga premenstruella syndromet. Därför kommer det störda tarmen vid slutet av menstruationen att passera av sig själv.

Infektion eller premenstruellt syndrom?

Matsmältningsbesvär kan uppstå till följd av infektion i kroppen. Dessutom är symtomen på tarm- eller magstörningar mycket lik symptomen på premenstruellt syndrom. Den enda skillnaden är att tecknen på en infektionssjukdom verkar något starkare. I allmänhet manifesteras störningen av följande symtom:

 • lös avföring, som manifesterar sig ganska ofta;
 • Stark huvudvärk;
 • allmän svaghet i kroppen;
 • hög kroppstemperatur;
 • illamående;
 • smärta i bukhålan;
 • kräkningar.

Flytande avföring under menstruationen, i kombination med de listade symtomen, kan endast observeras med extremt svår menstruation. I andra fall bör du oroa dig, eftersom sådana tecken bör tillskrivas manifestationer av sjukdomar. I detta fall måste infektionen upptäckas så snart som möjligt för att inte orsaka en ännu allvarligare störning och spridning av infektionen..
Dessutom bör du oroa dig om diarré fortsätter efter menstruationen. I detta fall är avföringens färg och lukt av stor betydelse. Ängest är blodstreck, gröna och svarta inneslutningar samt en skarp obehaglig lukt. Om dessa symtom åtföljs av svår buksmärta är det troligt att diarré uppträtt på grund av en förvärring av sjukdomen.

Förebyggande åtgärder

För att lindra symtomen på diarré under menstruationen måste en kvinna följa vissa förebyggande åtgärder. Under den andra halvan av menstruationscykeln bör du byta till en speciell diet. Följande produkter måste finnas i kosten:

 • köttbuljonger, helst stark;
 • keso;
 • starkt svart te;
 • bovete, havregryn;
 • potatisar;
 • crackers;
 • vitt bröd.

Dessa produkter ger en stark förstärkande effekt. Avföring blir svårare. Du bör dock vara försiktig med din diet och inte överbelasta tarmarna med för tung mat, annars kan förstoppning och tarmhinder förekomma..

Dieten inkluderar också tillfällig uteslutning av vissa livsmedel från kosten. Under perioden före menstruationen ska följande produkter kasseras:

Viktig! Att ta mediciner för att eliminera diarré vid premenstruellt syndrom rekommenderas inte, eftersom det kan skada kroppen. Det är bättre att använda alternativa recept för att lindra symtomen. Till exempel kan en avkok av kamomill, ekbark eller johannesört hjälpa bra.

Dessutom kan du svälja några ärter svartpeppar. För att lindra smärta orsakad av spasmer i tarmen kan du använda det växtbaserade läkemedlet No-spa.

Diarré under perioden med försenad menstruation

Försenad menstruation och diarré följer ofta varandra. Det bör noteras att kombinationen av dessa symtom inte manifesterar sig precis så. Diarré och försenad menstruation uppstår på grund av att den hormonella bakgrunden i en kvinnas kropp allvarligt förändras. Alla system och organ börjar förbereda sig för graviditet, och därför bör hormonförhållandet förändras. En ökning av progesteron i blodet har en avslappnande effekt på tarmarna och andra organ i matsmältningskanalen.

Dessutom, utöver lös avföring, visas andra tecken, såsom huvudvärk, en ökning i bröststorlek, apati, ökad trötthet i kroppen, dåsighet och minskad prestanda. Diarré under graviditeten kan uppstå i ett par månader.

Känna till! Diarré med försenad menstruation är ett säkert tecken på graviditet.

I framtiden kommer avföring att bli svårare, under de senaste månaderna av graviditeten observeras även förstoppning. Ibland uppträder diarré innan menstruationen försenas, i det här fallet är det för tidigt att prata om graviditet. Du bör vänta 2-3 dagar, om kritiska dagar inte kommer i tid måste du köpa ett graviditetstest. Ofta drar hon i korsryggen med diarré och försening hos en kvinna, vilket också är ett tecken på graviditet. Under de första veckorna fixas ägget och därför smärta.

Diarré under ägglossningen

Förekomsten av diarré under ägglossningen indikerar inte ett direkt samband mellan dessa fenomen. Emellertid kan diarré uppstå under ägglossningen till följd av uppkomsten av irriterande tarmsyndrom.

Detta syndrom uppstår på grund av en minskning i avståndet mellan ägget och tarmen. Som ett resultat av ökad belastning på tarmen och bukhålan ökar irritationen i dessa organ.

Ägglossning kan också orsaka ökad sammandragning av tarmsväggen, vilket i sin tur orsakar tunnning av avföringen. Det är inte möjligt att bli av med diarré som uppstår under ägglossning eller under premenstruellt syndrom med läkemedel.

Det enda som kan göras i detta fall är att justera strömmen. Vissa folkmetoder kan också hjälpa. Du bör dock vara särskilt försiktig med symtomen på störningen. Om diarré kvarstår även efter ägglossningen har avslutats, särskilt med feber, bör du besöka en läkare.

Varför uppstår diarré före menstruation (med menstruation) och hur man kämpar

Diarré före menstruation och diarré under menstruationen - är detta normalt eller ska läkaren dyka upp? Många kvinnor är oroliga för detta ämne, för nästan varje kvinna står inför diarré före och under menstruationen. Nu kommer vi att förstå varför tarmsjukdomar ofta förekommer hos kvinnor före menstruation och vad som behöver göras för att förbättra tillståndet..

Fenomenets ursprung

Här är statistik. Cirka 51% av kvinnorna före menstruationen (vanligtvis 12 timmar före dem) har diarré, nedre buken börjar skada - om du inte vidtar åtgärder kommer detta tillstånd att pågå 1-2 dagar. Hos 79% av kvinnorna, den första dagen av menstruationen, uppstår diarré, ont i magen, men nästa dag normaliseras tarmfunktionen, smärtan försvinner. Cirka 21% av kvinnorna lider av långvarig diarré under menstruationen, magen gör ont (eller vändningar) - det börjar före menstruationen och varar i 3-4 dagar, nästan till slutet av menstruationen.

Varför uppstår diarré, varför börjar magen skada under menstruationen? En naturlig orsak (inte relaterad till sjukdom) är följande:

 1. Nästan alla kvinnor upplever obehag före menstruation och under de tidiga dagarna av menstruationen. Endast någon har en mycket tållig dragkänsla eller svag smärta, medan andra har tråkiga kramper. Varför finns det några obehag? Anledningen är att livmodern under menstruationen börjar samlas, "skjuta ut" sina gamla vävnader och ersätta dem med nya. Med spasm kan reflexkontraktion av det angränsande organet, tarmen, uppstå, vilket gör att magen gör ont mer och en stark lust att gå på toaletten.
 2. Innan menstruationens början i en kvinnas blod ökar nivån för hormonet prostaglandin. Hormonet framkallar komprimering av livmodern och släta muskler i tarmen. Svår diarré uppstår. En förändring av den hormonella bakgrunden kan också påverka förändringen i avföringens konsistens.
 3. Diarré kan förekomma före menstruationen på grund av en ökning av koncentrationen av ett annat hormon - serotonin. Överspänningen observeras inte hos alla kvinnor utan bara i den parasympatiska typen. Symtom på en förhöjd serotoninnivå är: en minskning av hjärtfrekvensen under menstruationsperioden, förekomsten av illamående och en minskning av kroppstemperaturen. Kvinnan själv är benägen att fylla, hennes perioder kommer ofta med små förseningar.
 4. Under menstruationen ökar blodcirkulationen i bäckenorganen, dessa organ börjar arbeta i ett accelererat läge, varför peristaltis accelererar i tarmen.
 5. På grund av en hormonell kraftig kraft kan en tjej bli nervös och irriterad innan menstruationen. Detta provocerar den så kallade "neurologiska diarréen" som är förknippad med emotionell instabilitet..

Sätt att förbättra ditt tillstånd

Varför inte panik? Om diarréen är måttlig under menstruationen och magen gör ont ganska tolerabelt, är detta normalt. Det är bara nödvändigt att vidta åtgärder för att förbättra tillståndet. Eftersom situationen normaliseras efter ett par dagar är det bättre att avstå från att ta piller. Du kan prova en speciell diet på menstruationsdagen, vilket kommer att vara användbart för kvinnor under denna period. Kosten inbegriper användning av följande produkter: ris, bovete, köttbuljong, kokt kyckling, starkt te, kaffe utan mjölk, keso, torkat vitt bröd, havremjöl, bananer. Dessa produkter hjälper till att fixa avföringen, eliminera diarré.

Om en kvinna har svår diarré, kan du prova en stark avkokning av johannesört, ekbark, kamomill och ryllik. Det är riktigt att växtbaserade avkok fungerar långsamt, och därför måste du vara hemma när du behandlar med sådana fytokemikalier. Om detta inte är möjligt kan du dricka ett piller - inte ett laxermedel, men ett kramplösande som No-shpa (trots allt kramper under menstruationen provoserar diarré). Dessutom kommer krampläkemedel att göra att magen slutar öm. Detta kommer i hög grad att underlätta kvinnors tillstånd.

När du ska oroa dig

Diarré är inte alltid ofarlig under menstruationen. Ibland beror diarré på allvarlig sjukdom. Följande symtom är alarmerande "klockor":

 • Diarré varar längre än 4 dagar, fortsätter efter menstruation.
 • Diarré åtföljs av kräkningar, illamående, yrsel, migrän, svimning. Magen gör ont mycket och när den berörs och i vila.
 • Diarré började ett par dagar innan menstruationen skulle komma, men menstruationen inträffade inte i tid (det finns en försening under vilken diarré inte slutar).

Varför visas symtomen? Skälen till diarré, illamående, försening kan vara olika - det kan vara följande: tarminfektioner, inflammatoriska sjukdomar i kvinnliga könsorgan, endometrios, etc. Försenad menstruation, illamående och diarré är också ibland tecken på graviditet. I alla fall, med utseendet på de tecken som beskrivs ovan, måste du skynda dig till sjukhuset, klara nödvändiga tester, ta reda på den exakta orsaken. Om orsaken är en sjukdom är förseningar fyllda med komplikationer, så det är bättre att inte riskera det. Var försiktig och var frisk!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Anledningar till försenad menstruation, utom graviditet

Menstruation, menstruation eller reglering är ett periodiskt avslag på livmoderns livmodersystem, åtföljt av blödning. Frånvaron av menstruation orsakar främst en kvinna i reproduktiv ålder misstänker graviditet....

Östrogen: förhöjd, låg, normal, orsaker till överskott och brist


De flesta kvinnor vet inte att östrogener eller kvinnliga könshormoner påverkar inte bara deras reproduktionsfunktion, utan också deras mentala tillstånd och utseende....

Varför skada bröstet efter ägglossningen? Måste jag gå till läkaren?

Författare: Rebenok.online · Publicerat 1/7/2017 · Uppdaterad 14-02-2019Äggstocksperioden åtföljs alltid inte bara av karakteristiska förändringar i kvinnans kropp, utan också av smärta i olika delar av kroppen....