Trikolog: vem det är och vad som läker?

Ansvarsfrihet

Vackert friskt hår är en indikator på hälsa. Om hårbotten börjar avskalas eller håret snabbt tunnas, kan detta indikera utvecklingen av allvarliga sjukdomar. Om du har problem med hår, måste du boka tid hos en trikolog. Vem är det och vad läker? Detta är en läkare som specialiserat sig på patologier för hår och hårbotten.

När man ska söka hjälp hos en trikolog?

Vem är en trikolog? Vad behandlar denna specialist? I själva verket är detta en hudläkare som är specialiserad på hårbotten och kan också bedöma hårets tillstånd, föreskriva lämplig terapi för att eliminera befintliga problem. Det är denna läkare som behandlar skallighet hos både kvinnor och män.

Från artikeln kan du ta reda på vilka sjukdomar trikologen behandlar, med vilka symtom det är värt att kontakta denna specialist.

alopecia

Om det är snabbt håravfall måste du boka tid hos en trikolog. Ett sådant symptom kan indikera allvarliga patologier. Det är nödvändigt att ljuda larmet om skallighet observeras hos barn. Det är möjligt att barnet får diagnosen neuralgiska eller endokrina patologier..

Om alopeci diagnostiseras hos ett barn utförs komplex behandling som syftar till att eliminera sjukdomen som orsakar håravfall. Specialisten arbetar nära med en endokrinolog, neurolog, barnläkare och andra läkare.

Hur behandlar trikolog håravfall? Först och främst bör en omfattande undersökning av hela patientens kropp genomföras. Det är möjligt att skallighet är förknippad med dålig näring eller brist på kvalitetsstöd. I många fall är det möjligt att korrigera situationen genom att ta vitaminer..

trikofytos

Denna sjukdom är ganska sällsynt, men utan hjälp av en specialist kan obehagliga symptom inte elimineras. Patologi kännetecknas av skador på hår och hårbotten av patogena svampar. Källan till infektion kan vara personer med trikofytos eller djur. Sjukdomen överförs lätt genom hushållskontakt..

Pediculosis

Nästan alla var tvungna att hantera en parasitsjukdom orsakad av löss. I större utsträckning påverkas barn av patologi. Löss överförs lätt genom hushållskontakter, varför barn i förskolan och gymnasiet ofta lider av parasiten. Långt borta är de dagar då de fick bort problemet med "farmor" -metoden med fotogen. Om du var tvungen att identifiera löss hos ett barn, bör du kontakta en hudläkare-trikolog.

Seborre

Huden hos en frisk person ger en speciell hemlighet som utför en fuktgivande och skyddande funktion. Detta är samma fett som gör håret fet. Om hudutsöndring ändrar sammansättningen eller börjar produceras mer intensivt diagnostiseras seborré. Med denna patologi bör du definitivt kontakta en trikolog.

Seborré är fylld inte bara med ett oestetiskt utseende på hår, utan också med obehagliga komplikationer. Hårbotten börjar avskalas, inflammatoriska reaktioner visas. En svamp eller bakteriell infektion kan gå med. Patienten är orolig för svår klåda i huden. Många patienter kamar sin hud till blod..

Vad behandlar en trikolog för kvinnor, män och barn? Först och främst bör läkaren normalisera produktionen av hudutsöndring och eliminera keratiniserade epidermala partiklar. Detta kan göras genom att ta keratolytiska läkemedel. Fysioterapeutiska förfaranden visar också bra resultat..

Tidigt grått hår

Alla får sin ursprungliga hårfärg tack vare melanocyter. Med åldern produceras detta ämne i mindre mängder, så håret gradvis missfärgas (blir grått). Om håret blir grått under 25 år kan det tyta på allvarliga hälsoproblem. Även om den ärftliga faktorn också betyder något.

Tidigt grått hår kan vara resultatet av läkemedelsbehandling. Trikologens uppgift är att ta reda på varför håret ändrar färg och struktur och stoppa processen med ytterligare gråning.

Microsporia

Patologi hör också till kategorin svamp. Patogen mikroflora kan påverka naglar och hårbotten. Om du lider av hår bör du inte skjuta upp besöket hos trikologen. Normalt kan patogena svampar finnas på människors hud under lång tid. Problem börjar när kroppens försvar reduceras avsevärt. Patogen mikroflora börjar föröka sig snabbt efter sjukdom eller stress. Microsporia är säsongsbetonad. Oftast, med obehagliga symtom, vänder sig patienter till en trikolog på sommaren eller hösten..

Atrofi i hårbotten

Detta allvarliga kroniska tillstånd kan leda till fullständig håravfall. I det drabbade området blir huden tunnare och upphör att utföra sina funktioner. Om huvudområdet lider börjar håret tunna. Vägran om snabb behandling är full av fullständig skallighet. Atrofi i hårbotten kan börja på grund av inflammatoriska processer i kroppen. Vanligt är åldersrelaterad atrofi. Patienter äldre än 75 år lider av det..

Varje trikolog kan diagnostisera atrofi i hårbotten utan problem. Vem detta är och vad som läker har beskrivits ovan. Tyvärr kommer det inte att vara möjligt att ändra tillståndet på den drabbade delen av huvudet. En specialist kan dock stoppa den fortsatta utvecklingen av den patologiska processen. En kosmetolog eller plastikkirurg hjälper till att förbättra utseendet på en patient som har upplevt atrofi..

Ökad ömtålighet i håret

Om håret faller ut och delas, är det inte alltid möjligt att korrigera situationen genom att använda kosmetiska masker eller ”farmors” recept. En trikolog hjälper till att identifiera den exakta orsaken till torrt hår. Problem med dem kan vara elementära förknippade med en kränkning av kosten. Om patienten föredrar halvfabrikat och mousserande vatten kan det inte vara något som talar om friskt hår. Torra hår ser tråkiga och livlösa ut, lockar är förvirrade. Detta leder i sin tur till ökat håravfall..

Hårets bräcklighet kan också indikera leversvikt, vitaminbrist, diabetes mellitus, tuberkulos, etc. En kvalificerad trikologs uppgift är att identifiera orsaken till den patologiska processen och föreskriva lämplig terapi.

Tyvärr är smala specialister långt ifrån att arbeta i alla medicinska institutioner. En hudläkare kan också förskriva behandling.

Trikolog - barnläkare, hudläkare, kosmetolog. Registrera dig online

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Registrera dig för trikologen

För att boka tid hos en läkare eller diagnostik behöver du bara ringa ett enda telefonnummer
+7 495 488-20-52 i Moskva

+7 812 416-38-96 i St Petersburg

Operatören lyssnar på dig och omdirigerar samtalet till önskad klinik, eller accepterar en beställning för inspelning till den specialist du behöver..

Eller så kan du klicka på den gröna knappen "Registrera dig online" och lämna din telefon. Operatören kommer att ringa dig tillbaka inom 15 minuter och hämta dig en specialist som uppfyller din begäran.

Just nu håller inspelningen på av specialister och kliniker i Moskva och S: t Petersburg.

Vem är en trikolog?

En trikolog är en läkare som har utbildats inom ett område som trikologi. Som regel genomgår läkare utbildning i denna specialisering efter att de fått professionell kunskap inom området dermatologi, eftersom dessa discipliner är inbördes relaterade. Trikologi är en gren av medicinen som studerar patologin i hårbotten och håret själv. Följaktligen måste trikologen ha kunskap och färdigheter för att kunna diagnostisera och behandla sjukdomar i hårbotten och håret.

Trikologen måste ha följande kunskaper och färdigheter:

 • hur är sjukdomarna i hårbotten och håret;
 • befintliga metoder för att behandla patologier i denna grupp, med hänsyn till patientens ålder och andra omständigheter;
 • genomföra olika diagnostiska manipulationer;
 • tillhandahålla nödvändig dokumentation (hänvisning till närstående specialister, sjukfrånvaro), vid behov;
 • faktorer som ökar sannolikheten för att utveckla sjukdomar i hårbotten och håret;
 • metoder för primär och sekundär förebyggande av dessa patologier;
 • regler för vård beroende på typen av hår och hårbotten.

Barnets trikolog

Barns trikolog är en läkare som är engagerad i diagnos och behandling av sjukdomar i hårbotten och hår hos barn. Förutom utbildning inom trikologi måste denna specialist vara kunnig inom pediatrik för att välja behandling enligt åldersegenskaperna hos hans patienter..

Arten av hårproblem hos barn skiljer sig något från de som diagnostiseras hos vuxna. Så hos små patienter finns patologier som trikoptilos, trikonodos, trikoklasi nästan inte. Detta beror på att aggressiva produkter (till exempel hårfärgning) och metoder (torktorkning) sällan används för vård av barns hår, medan de är den samtidiga faktorn för utvecklingen av dessa sjukdomar..

De sjukdomar som barnens trikolog ofta stöter på inkluderar olika mykoser, eftersom barn ofta leker med husdjur och andra barn utan att följa reglerna för personlig hygien. Pedikulos ingår också i listan över vanliga barnsjukdomar i hårfästet. Av stor vikt vid utövandet av pediatrisk trikolog är medfödda patologier i hårbotten och håret.

Följande medfödda sjukdomar i hårbotten och håret är:

 • Spindelformat hår. Med denna sjukdom finns tätningar i håret, som växlar med tunnare platser längs hela axelns längd, vilket gör att det ser ut som en spindel. På tunnare platser bryts håret av, så att hårfästets längd som regel inte överstiger en och en halv centimeter. Folliklarna är tilltäppta med död epitel, och huden på huvudet med denna sjukdom blir som ett rasp. Denna sjukdom manifesterar sig omedelbart efter födseln, när pistolen ersätts med normalt hår.
 • Bambuhår. Med denna avvikelse består håraxeln av fragment som pressas in i varandra, vilket gör att håret ser ut som bambu. Sjukdomen utvecklas på grund av en ärftlig defekt i aminosyrans struktur som är en del av håret.
 • Twisted hair. Med denna patologi har håret (oftare hos flickor) formen av en spiral, eftersom det vrids runt dess axel flera gånger. Den patologiska formen har inte hela hårfästningen utan bara håret i specifika områden. Dessutom är håret tvinnat, de är mycket tunna och rivs snabbt nära roten, har en grå färg.

Dermatolog Trikolog

Kosmetologtrikolog

En trikologkosmetolog är en specialist som hanterar hårsjukdomar och kosmetiska hudfel (akne, åldersfläckar, för tidiga rynkor). Dessutom utför han olika hudvård och medicinska procedurer för huden (oftare i ansiktet, nacken och i decollete)..

En trikologkosmetolog utför följande förfaranden:

 • Rengöring av huden. Denna procedur innefattar att ta bort komedoner (talgproppar som täpper porerna) med händer eller en ultraljudsanordning. Genom rengjorda porer penetrerar näringsämnen huden bättre och eventuella procedurer eller vårdprodukter blir effektivare. Därför är rengöring en av de mest populära förfarandena inom kosmetologi.
 • Massage. Det finns många tekniker för att massera ansiktet och / eller huvudet. Massage kan vara akupressur (effekt på speciella punkter), lymfatisk dränering (vägar till lymfutflöde masseras), tonic (strykrörelser längs massagelinjer). Tekniken väljs beroende på problemet som patienten vände sig till kosmetolog-trikolog.
 • Anti-aging injektioner. Sådana injektioner är utformade för att bekämpa rynkor i ansiktet. Botulinumtoxin används som en aktiv ingrediens i sådana injektioner, vilket orsakar muskelavslappning, vilket resulterar i att hudveckarna slätas ut.
 • Peeling. Denna procedur innefattar djup hudrening med slipande produkter. Olika syror som korroderar toppskiktet på överhuden kan också användas för skalning. Den terapeutiska effekten av denna procedur är att efter det övre skiktet avlägsnas börjar den aktiva celltillväxten, vilket resulterar i att hudtonen släcks ut, små rynkor släcks ut.

Vad behandlar trikologen?

Följande grupper av hår- och hårbottensjukdomar är:

 • svampsjukdomar;
 • infektionsskador;
 • dermatologiska sjukdomar;
 • allergiska reaktioner;
 • patologi hos håraxeln;
 • ohälsosamt håravfall.

Svampsjukdomar

Detta underavsnitt inkluderar sjukdomar orsakade av olika svampmikroorganismer som påverkar hårbotten. Infektion kan uppstå från ett djur eller från en annan person. Det finns också en mängd svampar, som normalt finns på huden, men börjar aktivt föröka sig med försvagad immunitet, närvaron av smittsamma processer eller andra liknande faktorer. Alla sjukdomar av denna typ kombineras i en grupp som kallas mykos i huvudet..

Följande typer av mykos i hårbotten:

 • Trikofytos (ytlig form). Mikroorganismer som provocerar denna sjukdom överförs från smittade människor. Ibland har en person med trikofytos inga symtom, men samtidigt kan han smitta personer i kontakt med honom. Vid en sjukdom uppträder flera skador på huvudet i form av rundade rödaktiga fläckar med suddiga gränser. Inuti dessa fläckar börjar håret tunna och bryta av och bilda kala fläckar. Gråaktiga skalor syns mellan hårfragmenten, och vattniga vesiklar kan förekomma i kanterna, som brister från torra skorpor. Klåda med trikofytos är obetydlig eller helt frånvarande.
 • Trikofytos (djup form). Denna form av huvudets mykos kallas också infiltrativ suppuration, och dess orsakande medel är svampar som lever på djur. Klart skisserade röda fläckar visas på patientens huvud, täckta med skorpor från vilka oser av pus. Huden i det drabbade området är tät och smärtsam. Hår inom röda fläckar börjar lossna och bryter av med tiden. Djup trikofytos kan åtföljas av symtom på allmän rus, nämligen svaghet, feber, huvudvärk.
 • Microsporia. Människor smittas av denna sjukdom från husdjur (oftast från katter), från andra människor eller genom kontakt med jord. Med mikrosporia på kronan, i området med tempel eller krona, visas 1 till 2 skalningsfläckar med en rundad form. Efter en tid förlorar håret i de drabbade områdena sin färg och blir sprött, vilket resulterar i att de bryter av, men inte vid roten, men på en höjd av 5 millimeter. Formad av hampa hår "borste" täckas med en grå beläggning.
 • Favus Oftast behandlar en trikolog denna sjukdom med kvinnor. Det orsakande medlet för denna mykos är svampar som uteslutande parasiterar på människor. Med en favorit på huvudet visas gulbruna täta skorpor som är benägna att fusionera. Ett distinkt symptom på denna mykos är håravfall (med andra svampsjukdomar, håret bryts av) och en specifik lukt av mögel. På grund av svampsporer kan håret se grått ut, vilket är särskilt synligt hos patienter med mörkt hår.

Infektionsskador

En av de vanligaste infektioner som uppstått i praktiken av en trikolog är pedikulos (infektion med löss). Dessa parasiter matar på blod, för vilka de biter huden. Reaktionen på insektsbett är svår klåda i huden, vilket ofta är det första symptom på infektion. Pedikulos kan också bestämmas genom att detektera levande parasiter eller deras larver (nits), som är tätt fästa vid håret. Om inte lämpliga åtgärder vidtas ökar antalet löss snabbt. På grund av repor förekommer sår i hårbotten som kan orsaka infästning av en sekundär bakterieinfektion. Pedikulos är en sjukdom som är vanligare hos små barn, men som kan diagnostiseras hos vuxna patienter..

Den andra vanligt diagnostiserade hårbotteninfektionen är follikulit. I denna sjukdom blir hårsäckar (glödlampor) inflammerade och pus börjar samlas i deras hålighet. Det orsakande medlet för sjukdomen kan vara bakterier (vanligtvis stafylokock), svampar (candida), virala medel (herpesvirus), parasiter (kvaldemodex). Ursprungligen visas abscesser på huvudet runt håraxeln. Efter ett tag bryter hålrummen med purulent innehåll igenom och på sin plats bildas torra skorpor, som bildar stora flagniga områden.

Dermatologiska sjukdomar

Denna undergrupp innehåller patologier som endast påverkar hårbotten utan att påverka hårfästet. Hår med dessa sjukdomar kan förlora sitt friska utseende och / eller falla ut, men detta händer på grund av att den normala funktionen i talgkörtlarna på huvudet störs. Med andra ord, hårproblem i detta fall är en sekundär konsekvens av sjukdomen. Bland alla dermatologiska sjukdomar som en trikolog stöter på i sin praxis, är de vanligaste seborré och psoriasis..

Seborre
Seborré är en patologi där produktionen av talg i huvudet försämras. Beroende på sjukdomens form kan talgkörtlarnas funktion antingen ökas (fet seborré) eller minskas (torr seborré).

Vid fet seborré är det första tecknet på sjukdomen svår klåda. Vid kammning separeras flingor från huden, som skiljer sig från vanlig mjäll i en lösare struktur och större storlek. På grund av talgkörtlarnas ökade funktion förorenas håret snabbt och efter 5 till 6 timmar efter tvättning blir de slarviga. Vid torr seborré, på grund av brist på talg, blir håret tråkigt, torrt och tunt. Hårbotten kliar och är täckt med små grå skalor. På grund av torr hud och konstant kamning på grund av klåda, visas röda skadade områden på huvudet som kan bli inflammerade.

Experter noterar att denna sjukdom utvecklas under påverkan av flera faktorer. De vanligaste orsakerna till seborré inkluderar felaktig hår- och hårbottenvård, hormonell obalans, stress och dålig näring. Under påverkan av dessa omständigheter börjar vissa jästliknande svampar utvecklas intensivt, vilket kränker funktionen hos talgkörtlarna på huvudet..

Psoriasis
Med denna sjukdom förekommer vågiga zoner på huvudet, som kan lokaliseras i hårväxtzonen bakom öronen, på pannan, från baksidan av nacken. Lesioner kan också förekomma i området med håravskiljning eller i parietalregionen. Peeling av huden åtföljs av svår klåda. Genom att kämpa mot huden framkallar patienter uppkomsten av repor och skador, vilket resulterar i inflammation. När sjukdomen utvecklas växer peelingzonerna. På grund av den aktiva exfolieringen av epitelet är huvudet täckt med täta gråskalor av stora storlekar. I avsaknad av adekvat behandling kan psoriasis från huvudet spridas till axlar, ansikte och andra delar av kroppen..

Det finns flera teorier för utveckling av psoriasis och för var och en av dem förenas det faktum att patologi provoseras av en kombination av flera faktorer. Så, patienter med psoriasis diagnostiseras ofta med sjukdomar i mag-tarmkanalen, kroniska infektioner, försvagad immunitet och / eller störningar i det endokrina systemet. Att ta vissa mediciner, effekterna av giftiga ämnen, stress - allt detta ökar också sannolikheten för att utveckla denna patologi.

Allergiska reaktioner

Patologi för håraxeln

Denna grupp inkluderar sjukdomar där den normala strukturen i håraxeln är störd. Anledningen kan vara både brott mot reglerna för hårvård och olika sjukdomar i de inre organen och kroppssystemen.

Följande håraxelpatologier finns:

 • Bubbla hår. Kedjor med bubblor visas i hårets axel, vilket resulterar i svullnad och bulor på hårets yta. Förutom att den tappar hårets normala form blir det sprött och sprött, varför hårfästen snabbt tunnas. Anledningen till utseendet på bubblor är de höga temperaturer som håret utsätts för vid torkning eller styling. Under påverkan av värme expanderar fukt i håret och bildar bubblor.
 • Tunt hår. Med denna sjukdom förlorar håret inte formen eller färgen utan blir mycket tunnare. Detta händer på grund av brott mot hårnäringsprocessen, som inträffar med vitaminbrist (vitaminbrist), kroniska infektioner och hårbottensjukdomar. Överdriven användning av aggressiva produkter (som hårfärgningar) kan också leda till att hårfästningen tunnas ut..
 • Trichoclasia Det manifesteras av sprött hår, varför de börjar delas. Håret är knäckt längs hela längden på flera ställen, men samtidigt bevaras dess integritet eftersom brott inträffar delvis. I de flesta fall är orsaken till trikoklasi den kombinerade effekten av fysiska och kemiska traumatiska faktorer (effekten av heta eller kalla temperaturer, ofta färgning, användning av metallkammar).
 • Knutigt sprött hår. Det är en sjukdom som är ganska vanligt vid utövandet av en trikolog. Små knölar med kontrasterande hårfärg visas på håret, som är belägna över varandra. Utåt liknar de larver av löss. Det är vanligtvis inte hela hårfästet som påverkas, utan dess individuella zoner. Med en kraftig ökning kan man se att nodulen är en hårstrån som har expanderat och sprickat på flera ställen. Det vill säga, nodular fragility är en lokal längsgående delning av håret. Utseendet på sådant hår liknar en tvättduk. Orsaken till detta patologiska tillstånd är en frekvent förändring av hårets struktur med hjälp av kemiska eller fysiska faktorer (perm, uträtning eller curling med pincett).
 • Trichoptilosis. Denna patologi manifesteras genom delning av håraxeln, men inte längs hela längden, men endast i ändarna. Tipsen är indelad i 2 - 3 delar och blir som en kvast. Den odelade delen av håret blir torr och tråkig, eftersom med trikoptilos försämras talgkörtlarna i hårbotten. Sjukdomen är karakteristisk för kvinnor, särskilt med långt hår, men kan också förekomma bland män. Trikoptilos kan bero på seborré eller andra sjukdomar i hårbotten. Ofta är triggermekanismen anemi (anemi) eller andra inre sjukdomar.
 • Trichonodosis. Med denna sjukdom förekommer knölar längs hårets längd, men med en ökning är det tydligt att detta inte är en klyvning, som i fallet med knutig bräcklighet, utan små slingor. Damm- och schampo-rester är tilltäppta i sådana slingor, varför håret blir obehagligt. I stället för knölarna bryts stången, vilket leder till en minskning av hårets täthet. Trikonodos orsakas av skador på håret på grund av felaktig tvätt och / eller kamning..

Ohälsosamt håravfall

Normalt förlorar en person cirka 100 hårstrån per dag, och om mängden fallande hår överstiger detta värde, talar vi om patologi. Alla sjukdomar åtföljda av ohälsosamt håravfall (skallighet) kombineras till en enda grupp som kallas alopecia och har flera former av manifestation.

Följande former av alopecia utmärks:

 • Ärrbildande. Det tillhör den mest ogynnsamma formen av skallighet, eftersom den kännetecknas av en irreversibel karaktär. Med andra ord, hår efter cicatricial alopecia går förlorat för alltid. Vid denna sjukdom utlöses håravfall av förstörelse av hårsäckar, vilket kan vara ett resultat av olika inflammatoriska processer i hårbotten (till exempel follikulit). Orsak till cicatricial alopecia kan också vara vissa autoimmuna eller medfödda sjukdomar, metaboliska störningar, hudtumörer. De primära symtomen på sjukdomen kan vara olika och beror på orsaken som provocerade den. Resultatet av denna patologi är utseendet på huvudet i områden med tät ärrvävnad, i vilken det på grund av brist på blodkärl inte finns några villkor för hårväxt.
 • Androgen. Med denna form av skallighet börjar håret falla ut på grund av överkänslighet mot testosteron (manligt hormon), som ofta ärvs. Det är intressant att endast hår i kronzonen har känslighet. Därför, med androgen alopecia, börjar kronområdet gradvis att bli kallt, men tempel och nacken inte. Denna sjukdom är typisk för män, men i vissa fall diagnostiseras den bland kvinnor, eftersom manliga hormoner också finns i den kvinnliga kroppen..
 • Fokal. Denna form av alopecia åtföljs av lokal håravfall, som ett resultat av vilka rundade kala fläckar visas på huvudet med tydligt definierade gränser. Sjukdomen kan bero på en huvudskada, men oftast är orsakerna oklara. Efter en tid återställs normalt hårväxt i det drabbade området som regel.
 • Diffus. Med denna sjukdom börjar håret falla jämnt ut i hela huvudet. Hårförlust inträffar långsamt, så diffus alopecia, som regel, leder inte till fullständig skallighet. I de flesta fall kontaktar kvinnor trikologen med ett sådant problem. Orsaken till sjukdomen kan vara hormonella förändringar (under graviditet, klimakteriet, efter förlossningen), stress, medicinering eller oral preventivmedel.
 • Total. Med denna sjukdom tappar en person hår i stora mängder under en kort period. Ibland kan skallighet uppstå på bara några dagar. Anledningen är effekten av höga doser av giftiga ämnen (till exempel i händelse av en olycka på en kemisk anläggning eller laboratorium) eller joniserande strålning (vid behandling av cancer). Vid snabb behandling behandlas hårfästen efter total alopeci som regel helt.

Konsultation (mottagning) av trikologen

Efter undersökningen undersöker trikologen patienten och uppmärksammar inte bara hårbotten och håret, utan också ögonbrynen, ögonfransarna, områden på kroppen med hårfäste. Läkaren kontrollerar hårets tillstånd vid rötter, längs hela längden, i ändarna. Huden undersöks också noggrant..

Efter undersökning och förhör skriver trikologen, om nödvändigt, en möte för analys och genomför självständigt några diagnostiska procedurer. Om det finns förslag på att orsaken till problemen är sjukdomar i de inre organen, hänvisar läkaren patienten till andra specialister. Så om du misstänker ett hormonellt misslyckande måste du konsultera en endokrinolog. Vid sjukdomar i hårbotten och håret är det ofta nödvändigt att involvera specialister som gastroenterolog, neuropatolog.

Diagnos och analys av en trikolog

Om patienten avslöjar tecken på en viss sjukdom föreskriver trikologen tester för att bekräfta eller motbevisa den preliminära diagnosen. Som regel föreskrivs både standard och specifika (endast angivna för problem med hår och / eller hårbotten).

Trikologen kan förskriva följande test:

 • Blodtest (allmänt och biokemiskt). Det hänvisar till standardstudier och låter dig identifiera förekomsten av inflammatoriska processer, eftersom de kan orsaka problem med hår eller hårbotten. Genom ett blodprov kan du också bestämma halten av hemoglobin (faller med anemi, som kan åtföljas av håravfall), järn (visar inre organ, där funktion kan orsaka hårbottensjukdomar), olika mineraler (deras brist kan orsaka en försämring av hårets utseende).
 • Analys för parasitinfektioner. Det föreskrivs särskilt ofta för barn, eftersom orsaken till håravfall hos unga patienter ofta görs av helminths (maskar) eller andra parasiter. För att upptäcka giardia (en mängd maskar som lever i tarmen, levern) utförs ett avföringstest, för att upptäcka maskar, är det nödvändigt att donera blod.
 • Trichoscopy Detta är en datorstudie av hårbotten, som hänvisar till specifika analyser och utförs med specialutrustning. Enheten är utrustad med en ljuskälla, en videokamera och ett förstoringsglas, med vilken en trikolog undersöker huden. Bilden visas på en dator och behandlas av ett speciellt program. Uppgifterna erhållna i processen för trikoskopi gör det möjligt att bestämma talgkörtlarnas, folliklarna och håraxeln.
 • Phototrichogram. Detta är en specifik studie som genomförs i flera steg. Först rakar trikologen flera områden på huvudet och tar en bild av huden. Efter en tid tas ett andra skott. Jämförelse av bilder gör att du kan bestämma dynamiken i hårtillväxt, tätheten av hårsäckar i hårbotten och andra faktorer.
 • Biokemisk analys av hår. Denna studie ger dig möjlighet att bestämma nivån av adenosintrifosforsyra (ATP), som är ett slags "bränsle" för folliklarna och håravfall kan börja om det är bristfälligt. Studien låter dig också bestämma graden av skada på håraxeln och andra faktorer..
 • Sådd från hårbotten. Det utförs med misstänkta svampinfektioner. Trikologen skrapar flingorna från huden, varefter de undersöks under ett mikroskop. För tillväxt och reproduktion placeras sedan biomaterialet i en speciell miljö så att det därefter är möjligt att bestämma deras typ, läkemedelsresistens och andra faktorer.
 • Spektral analys av hår. I tillväxtprocessen ackumuleras håret olika mikroelement och makroelement i sig, och denna studie gör det möjligt för oss att bestämma sammansättningen och mängden av dessa ämnen.

När du ska registrera dig för en trikolog?

Alla terapeutiska åtgärder som vidtagits i de första stadierna av någon sjukdom är mycket effektivare. Om patologiska förändringar i hår eller hårbotten upptäcks bör du därför omedelbart kontakta en trikolog.

Det finns följande patologiska tillstånd där du behöver registrera dig hos en trikolog:

 • under mer än 30 dagar överskrider mängden hår förlorat normen;
 • på huvudet finns det en eller flera fokuser med en märkbar hårtunnning eller fullständig skallighet;
 • håret har tappat elasticitet, glans, styrka och alla oberoende försök att eliminera dessa problem (masker, byte av schampo) ger inte resultat;
 • håret har blivit för oljigt vid rötter eller längs hela längden, blir smutsigare och snabbare än vanligt;
 • hudflingor började exfoliera och bildade riklig mjäll;
 • skorpor, sår, svullnad dök upp på huden;
 • strukturen på håraxeln har förändrats (det har blivit tunnare, ojämnt, delat);
 • klåda visade sig i ett specifikt område eller i hela huvudet.

Var tar trikologen?

Trikologbehandling

Behandlingen som föreskrivs av trikologen beror på orsaken som utlöste sjukdomen. Som med alla patologier i kroppen är den mest effektiva komplex terapi, som består av tre huvudområden.

Följande stadier av behandling med en trikolog är:

 • grundläggande;
 • symptomatisk;
 • ytterligare.

Den huvudsakliga behandlingen med en trikolog

Symtomatisk behandling med en trikolog

Ytterligare behandling av hår och hårbotten med en trikolog

Syftet med den ytterligare (stödjande) behandlingen är att återlämna patientens friska hår snabbare. För detta föreskrivs procedurer som påskyndar hårtillväxt, normaliserar aktiviteten hos talgkörtlarna på huvudet och stärker håraxeln.

Följande typer av uppvärmningsförfaranden för hår skiljer:

 • Mesoterapi I denna procedur injiceras olika lösningar av läkemedel i hårbotten genom injektion. Som regel inkluderar lösningens sammansättning flera läkemedel som väljs med hänsyn till patientens problem. Eftersom flera typer av läkemedel med olika effekter används har mesoterapi en omfattande fördelaktig effekt på hud och hår.
 • Darsonvalism. Kärnan i denna metod är att trikologen, som använder en speciell enhet i form av en kam, "kammar" patientens hår. Utsläpp av elektrisk ström genom enheten, vilket leder till att hårsäckarnas näring förbättras och följaktligen börjar håret växa snabbare.
 • Elektrofores Principen för förfarandet är att införa läkemedel i hårbotten med hjälp av elektrisk ström. Gas servetter impregnerade med läkemedlet appliceras på patientens huvud (om det finns skador appliceras servetter över). Sedan fästs elektroder på servetterna genom vilka ström tillförs.
 • Massage. Massera huvudet kan vara manuellt eller hårdvara. I det första fallet utförs effekten på huden av fingrarna, i det andra - en anordning i form av en sugkopp. Massage förbättrar blodcirkulationen, vilket kraftigt påskyndar hårförnyelsen.
 • Kryoterapi. Under kryoterapi utsätts huden i hårbotten för flytande kväve, som har en mycket låg temperatur. Förkylning har en positiv effekt på tillståndet i hårbotten, speciellt vid sebaceous körtelfunktion.

Trikologs råd

Ett betydande antal hårsjukdomar uppstår när patienten under lång tid ignorerar de nuvarande reglerna för att ta hand om håret. En annan faktor som orsakar sjukdomar i hårbotten och håret är en obalanserad kost. Det finns andra orsaker till hårpatologier som kan korrigeras oberoende av patienten. Om i tid att fixa alla brister (vård, kost), kan du undvika förlust, torrhet, sprött hår och andra problem. Därför är rådgivningspatienter i praktiken av en trikolog av stor betydelse för att ge råd om förebyggande av sjukdomar i hår och hårbotten.

Följande regler hjälper dig att undvika många hårproblem:

 • vägran att använda andras kammar, hattar;
 • användningen av hattar för att skydda håret från kylan, solen;
 • användning av speciella hårprodukter på sommaren med skyddsfilter mot solen;
 • förebyggande av överhettning eller hypotermi i hårbotten;
 • inkludering i kosten för produkter med B-vitaminer (magert kött och slaktbiprodukter, spannmål, nötter);
 • avslag på metallkammar och hårtillbehör gjorda av metall;
 • Respekt för vått hår (i detta tillstånd är de särskilt sårbara);
 • tvätta håret inte mer än en gång var tredje dag;
 • urval av schampo och andra produkter i enlighet med typen av hårbotten;
 • medan du torkar håret med en hårtork, använd genomsnittet snarare än den maximala temperaturen i luftströmmen;
 • vid uträtning eller lockning av hår med pincett, strykjärn eller andra anordningar måste särskilda medel användas som skyddar mot termiska effekter.

Perfectil, revalid och andra läkemedel som ordinerats av trikologen

Perfectil är namnet på läkemedlet som trikologen ofta föreskriver till patienter som tilläggsbehandling. Sammansättningen av perfectil inkluderar B-vitaminer (ansvarig för tillväxt, glans, hårelasticitet), mineraler, växt extrakt. Läkemedlet föreskrivs för delvis skallighet, sprödhet eller brott mot hårets struktur. Komponenterna i detta komplex påskyndar cellåtervinningen, därför föreskrivs det också för patologier i hårbotten (torrhet, skalning).

Revalid är ett komplex av vitaminer och mineraler som kan ordineras av en trikolog. Läkemedlet används, liksom andra vitamin- och mineralprodukter, som underhållsterapi. Den revalid innehåller sådana komponenter som zink, järn, kalcium, vitamin B1, vetekimsextrakt. Läkemedlet har en positiv effekt på hårets struktur och efter en administreringskurs blir kärnan mer hållbar och elastisk. Även revalid påskyndar tillväxten och förhindrar håravfall.

Trikolog - allt om en medicinsk specialitet

Trikologi är vetenskapen om hår och hårbotten. Det bör emellertid noteras att det i den officiella klassificeringen av medicinska arbetare inte finns något som heter "trikolog". Enligt ICD-10 tillhör trikologi avsnittet "dermatokosmetologi".

Vem är en trikolog?

Trikolog är en specialdermatolog som hanterar hår- och hårbottenproblem.

Kompetensen hos denna specialist i en snäv klassificering är behandling av skallighet hos både män och kvinnor. Dessutom kan trikologen förskriva förebyggande förfaranden, utveckla teoretiska och praktiska metoder för att lösa sådana patologiska processer.

Vilka sjukdomar behandlar specifikt trikolog?

En specialist i denna klassificering behandlar sådana patologiska processer i hårbotten:

 1. diffus alopecia (fullständig skallighet);
 2. fokal alopeci (håravfall på platser);
 3. tidig graying av hår;
 4. skallighet på grund av genetisk predisposition;
 5. mjäll;
 6. seborre;
 7. orsakslös förändring i hårets utseende (mörkare, ökad skörhet, förlust);
 8. mentagra;
 9. mykotiska sjukdomar som leder till håravfall;
 10. microsporia;
 11. pediculosis;
 12. revorm.

Dessutom kan en trikolog fungera som en angränsande specialist i behandling av cancer. Detta beror på det faktum att håret nästan helt faller ut efter att ha genomgått kemisk behandling eller strålbehandling hos en person.

Trikologen påverkar inte de inre organen under behandlingen. I "arbetsområdet" hos denna specialist är det bara hår och hårbotten. Trikologen kan dock hänvisa patienten för en ytterligare undersökning till en läkare med annan specialisering, om det finns förutsättningar för detta.

När du behöver träffa en trikolog?

Samråd med en specialist på detta område är nödvändigt om följande faktorer är sanna:

 1. håret blev sprött, torrt, utan uppenbar orsak;
 2. hårbotten kliar och flingor;
 3. mjäll dök upp;
 4. hår började falla ut slumpmässigt eller över hela huvuddelen;
 5. ha en genetisk benägenhet för håravfall;
 6. hår började bli grått i en tidig ålder;
 7. efter genomgått behandling med hormonella läkemedel;
 8. om håret börjar falla ut efter förlossningen.

Eventuella problem med hårbotten och håret bör endast lösas med en specialistläkare. Detta beror på att håravfall inte alltid är förknippat med en kosmetologisk faktor. Ofta kan sådana symtom vara en manifestation av allvarlig patologisk process i kroppen, inklusive cancer. Därför är självmedicinering oacceptabel.

Vilka test måste godkännas?

För att göra en noggrann diagnos föreskriver en trikolog eller hudläkare vissa laboratorietester. I mer sällsynta fall, när det finns misstankar om cancerpatologi, kan instrumentdiagnostik förskrivas.

Det standardlaboratoriska diagnostikprogrammet inkluderar följande:

 1. en studie av att skrapa hårbotten;
 2. blod för att upptäcka ett allergen;
 3. biokemiskt blodprov;
 4. hårforskning.

I vissa fall kan en trikolog hänvisa patienten till samråd med en genetiker eller immunolog.

Undersökningen krävs, eftersom det är omöjligt att ställa en diagnos endast med en personlig undersökning.

Trikolog: hur är utnämningen?

Utöver en klinisk undersökning gör läkaren vid möte en personlig undersökning av den drabbade delen av huvudet eller hårfästets allmänna tillstånd. Hänsyn tas också till patientens livsstil, medicinsk historia (både personlig och familj), medicinsk historia. Baserat på den mottagna informationen och resultaten av undersökningen kan trikologen ställa en diagnos och förskriva rätt behandlingsförlopp.

Effektiviteten i behandlingen beror i många avseenden på patienten själv. Från hur han kommer att förhålla sig till sin hälsa och följa rekommendationerna från den behandlande läkaren.

Rekommendationer från en trikolog

Om vi ​​inte talar om en genetisk benägenhet till håravfall eller en sjukdom som fungerade som en etiologi, kan sådana kränkningar förebyggas.

Ohälsosam kost, frekvent stress och nervös belastning kan vara en av de viktigaste etiologiska faktorerna för skallighet. Dessutom bör du vara uppmärksam på sådana omständigheter:

 1. användning av olämpligt schampo eller annan kosmetisk hårvårdsprodukt kan orsaka mjäll eller alopecia;
 2. att stanna utomhus i kallt väder utan huvudbonad påverkar negativt hälsan i hår och hårbotten;
 3. rökning, missbruk av alkohol är också bland de etiologiska faktorerna i alopecia.

Med ovanstående symtom bör du inte ta till användning av kosmetiska produkter. Håravfall är ett medicinskt problem, därför bör en trikolog eller hudläkare göra detta.

trichologist

Trikolog är en hudläkare som diagnostiserar och behandlar sjukdomar i hår och hårbotten.

Innehåll

Allmän information

Trikologi är en vetenskap som fokuserar på studiet av hårets struktur, dess funktioner, tillväxtfaser samt sjukdomar i hår och hårbotten.

Trikologi som bildades i mitten av förra århundradet i det första stadiet av dess utveckling betraktades som en gren av dermatokosmetologi.

För närvarande är denna vetenskap ett oberoende vetenskapligt område i väst, och i CIS är det fortfarande ett underavsnitt av dermatokosmetologi. I detta avseende kan en trikolog i europeiska länder vara både specialist på diagnos och behandling (direkt en trikolog) och en specialist som utför behandling i praktiken (trikoterapeut). I SNG föreskriver en trikolog inte bara behandling utan implementerar den också i praktiken.

Trikologens uppgifter inkluderar:

 • studier och diagnos av hår- och hårbottensjukdomar;
 • utveckling av behandlingar för dessa sjukdomar;
 • valet av en lämplig metod för terapi för den identifierade sjukdomen (medicinering, fysioterapi, etc.);
 • urval av effektiva hårvårdsprodukter.

Eftersom psykoterapeutisk stress är grundorsaken till många hårsjukdomar, måste trikologen ta hänsyn till patientens känslomässiga tillstånd och kunna välja lämplig metod för psykoterapeutisk intervention (enligt olika författare varierar placeboeffekten i trikologi från 20 till 30%).

Barns trikolog behandlar hår- och hårbottensjukdomar hos barn.

Eftersom trikologiska sjukdomar är förknippade med patologier i det endokrina systemet, mag-tarmkanalen och immunitetsstörningar, arbetar trikologen nära med andra smala specialister (gastroenterolog, etc.).

Vilka organ behandlar trikologen

 • skalp;
 • hår.

Vilka sjukdomar behandlar trikologen?

Trikologen behandlar sådana sjukdomar i hår och hårbotten som:

 • Alopecia (skallighet) - delvis eller fullständigt försvinnande av hår i en viss del av huvudet eller kroppen. Patologiskt håravfall kan vara: a) androgenetisk - förknippad med brist på androgener, manifesterat genom tunnare hår och deras förlust i huvudet och pannans krona hos män, och i mitten på kvinnor; b) diffus eller symptomatisk - utvecklas i strid med hårutvecklingscykeln, är förknippad med nedsatt normal funktion av kroppen; c) fokal - orsakad av autoimmunskada på hårrotceller; d) cicatricial - orsakad av irreversibel skada på hårsäckarna och bildandet av ärr (bindväv) på skadestedet.
 • Brocks pseudopelade är en sällsynt patologisk håravfall, i vilken växande flera cirkulära foci av lesion bildas. I början av sjukdomen, på platsen för håravfall, observeras ett karakteristiskt mönster av "fotavtryck i snön", det finns tillväxt av två hårstrån från en glödlampa och atrofi av överhuden på skalan.
 • Seborré är ett patologiskt tillstånd i huden som uppstår när talgkörtlarna störs. Det manifesteras av förtjockning, skalning och klåda i huden, uppkomsten av riklig mjäll och håravfall, vilket kan vara: a) fet - utvecklas med ökad sebaceous utsöndring, ofta åtföljd av vegetoneurosis och papulopustular akne; b) torr - utvecklas med reducerad sebumsekretion, vilket orsakas av en minskning av immuniteten och åtföljs av mjäll; d) blandad, i vilken tecken på en fet och torr typ av seborré upptäcks i ett område.
 • Tidig gråning, som inte är förknippad med åldringsprocessen i kroppen. Hos européer och företrädare för Mongoloidraset verkar grått hår normalt sett inte före 25 år gammalt, och bland representanter för Negroid-raset förefaller det inte före 30 år gammalt, men när ett antal negativa inre faktorer påverkas störs funktionen av melanocyter och tidigt grått hår uppstår.
 • Mjäll är en ökad vågig exfoliering av partiklar i hårbotten, som observeras under en lång period. Uppstår med en metabolisk störning eller infektiös svampinfektion.
 • Svaghet i håret, deras dåliga tillväxt, som observeras när det saknas vitaminer och mineraler i kroppen, när man tar vissa mediciner, med hormonell obalans, etc..
 • Sjukdomar av parasit och svamp, som inkluderar trikofytos, streptodermi i hårbotten, pedikulos, etc..

Hårets tillstånd påverkas av hormonella förändringar, endokrina sjukdomar, en ärftlig predisposition och andra faktorer, därför, för att identifiera och eliminera orsakerna till en ohälsosam hårtyp, är en specialistkonsultation nödvändig.

När det är nödvändigt att kontakta en trikolog

Det allmänna hälsotillståndet påverkar hårets tillstånd, därför rekommenderas en konsultation av en trikolog för personer som:

 • håret blir snabbt smutsigt, tunnare, förlorat sin pomp och glans, dela eller bryta, tunna ut eller aktivt falla ut;
 • mjäll finns, kliande och inflammerad hårbotten som har blivit för fet eller torr.

Stadier av samråd

Trikologkonsultation inkluderar:

 • Undersökning av patientklagomål. Under samtalet specificerar läkaren hur länge patientens oroande problem började, vilka kroniska sjukdomar han lider av, vilka läkemedel han tar, hur han tar hand om håret, finns det liknande problem för de anhöriga osv..
 • En visuell undersökning under vilken läkaren utvärderar tillståndet i hår och hårbotten, kontrollerar om förekomsten eller avsaknaden av tecken på svampsjukdomar och inflammatoriska processer.
 • Utnämning av ytterligare studier.
 • Valet av behandlingsregimer.

Diagnostik

För att ställa en diagnos använder trikologen uppgifterna:

 • Visuell inspektion.
 • Laboratoriestudier (biokemisk blodanalys, studier av hormonstatus, etc.).
 • Datortrikoskopi, som låter dig studera problemområdet i hårbotten och håret under hög förstoring med hjälp av en enhet med en videokamera (trikoskop), och sedan få datorbehandling av den mottagna informationen.
 • Phototrichograms är en ytterligare forskningsmetod som gör att du kan identifiera androgenetisk alopeci i ett tidigt skede, utföra differentiell diagnos av olika typer av alopecia och i dynamik för att utvärdera effektiviteten i behandlingen. För att genomföra fototrichogram i frontoparietal zonen rakar du 1 kvadrat. se, lägg tatueringsprickar i detta område, som sedan låter dig hitta detta område, efter 2 dagar, färga det odlade håret med ett speciellt färgämne och skanna frontoparietalområdet med ett trikoskop. Denna procedur hjälper till att utvärdera tätheten, diametern och mängden hår, procentandelen tunnare, växande och inte växande hår samt deras tillväxthastighet..

Trikologen kan också hänvisa patienten till ett samråd med en endokrinolog och andra smala specialister.

Behandling

Vid behandling av trikologiska sjukdomar använder trikologen övervägande konservativ behandling (medicinska och fysioterapeutiska metoder används) och kirurgiska metoder kan användas för att behandla androgenetisk alopeci.

Konservativa behandlingsmetoder inkluderar:

 • Användning av hårväxtstimulerande medel (minoxidil).
 • Användning av svampdödande läkemedel (ketokonazol, etc.).
 • Plasmolifting är en injektionsmetod genom vilken ett läkemedel tillverkat av patientens blodplasma injiceras. Introducerade trombocyter stimulerar hudcellsarbetet, återställer funktionen av hårsäckar, eliminerar den inflammatoriska processen och håravfallet.
 • Mesoterapi - en injektionsmetod där en mesococktail introduceras i det drabbade området (vitaminer, aminosyror och spårelement ingår).
 • Ozonterapi - normalisering av hårsäckarnas funktion och förbättring av blodinflödesmikroinjektion av ozon-syre-blandning.
 • Cryomassage, där patientens hår kammas in i avskärningar och de drabbade områdena masseras med en bomullspinne på vilken flytande kväve appliceras. Med omedelbar hudkylning rusar blod till denna plats, hudceller i detta område aktiveras, vilket stimulerar hårväxt.

Androgenetisk alopeci behandlas med hårväxtstimulerande medel, och fall som inte kan behandlas konservativt behandlas genom transplantation av patientens eget hår.

Vid behandling av vissa typer av alopeci förskrivs kortikosteroider, men dessa läkemedel har en biverkning och är inte alltid effektiva..

Trikologen hjälper också sina patienter att hitta de bästa hårvårdsprodukterna och anpassa sin kost, kan rekommendera avslappningstekniker och förskriva ett vitamin-mineralkomplex.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är det normalt med en försening efter avbrott av preventivpiller

Hur fungerar orala preventivmedel på cykelnP-piller är artificiella analoger av progesteron och östrogen - kvinnliga könshormoner. Sådana läkemedel som tas oralt kallas kombinerade orala preventivmedel, förkortat COC eller OK.....

När bör din period börja efter att ha tagit preventivpiller??

Om det inte finns några perioder efter att ha tagit födelsekontroll är detta ett tillfälle att konsultera läkare. P-piller antar sin egen hormonella bakgrund, vilket kan skilja sig från det vanliga....

Den första menstruationen hos flickor. Tecken på hur länge första gången varar, symtom, försening

Menstruation är det främsta tecknet hos kvinnor om förmågan att bli gravid och fostra ett barn. Den första utskrivningen hos flickor börjar i tonåren och visar korrekt mognad av reproduktionssystemet....