Orsaker till endometrios hos kvinnor - symtom, behandling, förebyggande

Klimax

Endometrios hos kvinnor är en hyperplastisk godartad sjukdom i det reproduktiva systemet, som kännetecknas av spridningen av livmoderkörtelvävnad utanför kroppen. Fragment av endometrium, den så kallade heterotopia, fungerar på samma sätt som i livmoderkaviteten. Under menstruationen uppträder fläckar och smärta på platserna för dessa tillväxter.
Enligt WHO: s statistik tar endometrios 3: e plats bland alla kvinnliga icke-maligna sjukdomar efter inflammatoriska processer och fibromyomer. Cirka 30% av kvinnor i fertil ålder lider av denna gynekologiska sjukdom. Cirka 176 miljoner människor lider av endometriose över hela världen. Var tionde år ökas antalet diagnoser med 70-75%.

Utvecklingsmekanism

Trots sin höga prevalens är endometrios ännu inte helt förstås. Specialister kan inte svara på frågan varför vissa kvinnor lider av denna sjukdom, medan den kringgår andra.

Vad är kärnan i endometrios - de cellulära strukturerna som utgör livmoderens inre foder går längre än kroppen och bildar patologiska områden.

Oftast ges diagnosen endometrios till kvinnor i åldern 25 till 30 år. En naturlig ökning av endometrium observeras hos varje kvinna under menstruationscykeln. Under menstruationen avvisas det yttre skiktet, vilket kommer ut med blodigt utflöde i frånvaro av graviditet.

Teorier om förekomst

De huvudsakliga orsakerna till endometrios hos kvinnor:

 1. Dysontogenetisk (embryonal) teori. Med förskjutningen av grovmaterialet observeras tillväxten av endometrium.
 2. Implantationsteori. Under menstruationen penetrerar endometrialceller, tillsammans med fläckning, lymfen och blodet och sprider sig genom kroppen.
 3. Metaplastisk teori. Vävnadsgeneration (metaplasia) av coelomic epitel observeras hos flickor fram till puberteten.

Mekanismen för utveckling av endometrios är förknippad med det endokrina systemet. Detta beror på det faktum att sådana kränkningar i barndomen och åldern är extremt sällsynta. Endometriala celler fungerar på samma sätt som livmoderns körtelvävnader och förändras cykliskt under påverkan av hormoner.
Bland de faktorer som predisponerar utvecklingen av endometrios, är det värt att lyfta fram immun- och hormonella störningar, onormal struktur i äggledarna, överdriven fysisk ansträngning och konstant stress. Separat är det nödvändigt att lyfta fram sådana skäl som kirurgisk ingripande (mekanisk skada på livmoderslimhinnan), ett besök i solariet och oprofessionell lerterapi.

Former för endometrios

I enlighet med lokaliseringen av endometrios, skiljer sig följande former av sjukdomen:

 1. Genital. Heterotopi förekommer i äggstockarna, äggledarna, myometrium, livmoderhalsen och bukhinnan.
 2. Extragenital. Endometriala celler når lungorna (pleura), urinblåsa, hjärta (perikardium) och tarmar, fäster och börjar växa.
 3. Kombinerad. Det kännetecknas av närvaron av både könsorgan och extragenitala former av sjukdomen..

Könsformen är den vanligaste. Den patologiska processen leder till utveckling av livmodernadenomos.

Grader: beskrivning och skillnader

I enlighet med prevalensen och tillväxten av heterotopia, skiljer man 4 grader av endometrios. Var och en av dem kännetecknas av ett specifikt område med lokalisering och kliniska manifestationer..
Första graden. Det kännetecknas av närvaron av begränsade patologiska förändringar:

 • Livmoderkropp - tillväxter observeras från insidan av slemväggen.
 • Bilagor - små foci är lokaliserade punktvis och provocerar utseende på cystiska formationer.
 • Bughål - endometriala celler fixeras mellan rektum och vagina.

Symtom kan vara frånvarande, menstruationscykeln bryts inte. Vid utförande av ultraljud finns det inga uttalade tecken på sjukdomen. Den primära kliniska bilden kännetecknas av uppträdande av smärta i nedre del av buken före menstruation.
Andra graden. Vi pratar om groing av patologiska celler i vävnaden i de inre organen. Den patologiska processen åtföljs av uttalade symtom, som manifesterar sig under menstruationen. Förändringar från de inre organen:

 • Livmodern - Heterotopia når muskelskiktet.
 • Äggstockar - cyster bildas på livmoderhängen (4-5 cm). Foci av körtelceller och vidhäftningar bildas runt äggstockarna.
 • Vaginalväggar och livmoderhalsen - under visuell undersökning kan du se punktläsningar.
Det finns en kränkning av menstruationscykeln - den förkortas (den blir högst 26 dagar). Mängden fläckning ökar. 2-3 dagar före menstruationen syns bruna fläckar.
Tredje graden. Med den tredje grad av endometrios, sker följande förändringar:
 • Livmoderkropp - endometriala celler når det serösa skiktet.
 • Bilagor - bilaterala cyster (från 5 till 6 cm) är lokaliserade på äggstockarna. Heterotopies är lokaliserade i äggledarna. Uttalade vidhäftningar förekommer mellan tarmarna och livmoderhängen.
 • Inre organ - körtelvävnadsvävnader når väggarna i tarmen och sacro-uterine ligament.

Symtomatologin på endometrios intensifieras och mot bakgrund av förlusten av en stor mängd blod under menstruationen utvecklas järnbristanemi. Patienter upplever regelbundet illamående, vilket åtföljs av kräkningar.
Fjärde graden. Det utvecklas endast om det inte finns någon behandling för endometrios.

 • Den sista graden av sjukdomen kännetecknas av total skada på bäckenorganen och reproduktionssystemet. Heterotopi växer i den djupa vävnaden i bäckenet, i urinblåsan, sigmoid och rektum.
 • Livmoderhängen fångas fullständigt, vilket åtföljs av bildandet av cyster, vars diameter är mer än 6 cm. Välbefinnandet förvärras kraftigt, det finns ständig smärta i bäckenområdet, vilket är förknippat med en progressiv vidhäftning..

Graviditet och endometrios

Endometrios är en allvarlig sjukdom där riskerna för abort är mycket höga..

Kvinnor som står inför detta problem rekommenderas att tänka noga innan de blir gravida. Experter insisterar på att först måste du helt bota endometrios och genomgå en fullständig rehabiliteringskurs.

Sannolikheten för att bli gravid efter behandling och återhämtning är 55%. Om befruktningen inte inträffar inom 6-12 månader, är det nödvändigt att genomgå en andra diagnos. Läkare tillåter gravida kvinnor som hade endometrios att bli gravida först efter att hormonbehandling har avbrutits. Om befruktning inte inträffar, rekommenderas det att använda ett IVF-program. Tyvärr förekommer infertilitet i 40% av fallen.
Under graviditeten slutar endometrialcellerna att multiplicera och patologiska foci blir mindre. Vid amning finns det inte heller någon utveckling av den patologiska processen. Under graviditeten bör kvinnor med endometrios ta mediciner för att förhindra missfall.

Upprätta diagnos

När de primära symtomen på endometrios uppträder och för profylax rekommenderas att besöka en gynekolog. Specialisten kommer först att genomföra en visuell undersökning och vid behov föreskriva en omfattande undersökning:

 1. Cytologisk undersökning - en aspirationsbiopsi utförs med hjälp av en trubbig nål som sätts in i livmoderhålet. Ett endometrialt fragment undersöks under ett mikroskop. Diagnostiken utförs på poliklinisk basis med hjälp av smärtstillande medel..
 2. Ultraljuddiagnostik - med hjälp av ljudvågor får en specialist en bild av inre organ. För att få en bättre överblick över reproduktionsorganen administreras sensorn transvaginalt. Den transabdominala tekniken är mindre informativ. Med endometrios föreskrivs en ultraljud för den andra halvan av cykeln.
 3. Colposcopy - i den andra fasen av cykeln är det möjligt att få ett exakt resultat med hjälp av ett colposcope. Lesionerna är tätt täckta med körtelepitel och blöder överdrivet.
 4. Computertomografi (CT) är en mindre traumatisk forskningsmetod som hjälper till att bestämma arten och graden av progression av endometrios. Du kan få den mest exakta informationen även i de första stadierna av utvecklingen av sjukdomen.
 5. Magnetic Resonance Imaging (MRI) är en informativ teknik för att visualisera de inre organen i det lilla bäckenet. Studien låter dig känna igen vävnadernas utveckling och struktur. Det utförs huvudsakligen för att bestämma endometriosen i bilagorna.
 6. Laparoskopi är ett kirurgiskt ingrepp som används allmänt för diagnostik. Små snitt görs på huden i buken, genom vilken specialutrustning introduceras. Med hjälp av ett laparoskop kan du exakt bestämma närvaron av foci för endometrios, bestämma formen och graden av sjukdomen.
 7. Laboratorietester är obligatoriska - ett test för tumörmarkörer CA125. Detta tillvägagångssätt eliminerar förekomsten av en ondartad process. Normalt överskrider indikatorerna inte 10-15 enheter / ml.

Den kliniska bilden och symtomen

Endometrios kan uppstå på olika sätt. I det första stadiet av utvecklingen av den patologiska processen är symptom vanligtvis frånvarande. Endast vid en förebyggande professionell undersökning kan en sjukdom upptäckas. Pålitliga symptom som indikerar förekomsten av endometrios:

 • Bäckensmärta. Närvarande hos 16-24% av patienterna med endometrios. Smärtsyndromet har en tydlig lokalisering och diffus natur, det kan vara närvarande hela tiden. På grund av den inflammatoriska processen som utvecklas i skadorna.
 • Dysmenorré. Det observeras i 40-60% av fallen och manifesterar sig som regel under de första 1-3 dagarna. Menstruationsblödning blir ganska rik och varar längre än vanligt.
 • Postmorragisk anemi. Det uppstår på grund av kronisk blodförlust och åtföljs av allvarlig svaghet, hudens gulhet och sklera. Yrsel och dåsighet kan uppstå..

Om inga åtgärder vidtas i de första stadierna av progressionen av den patologiska processen, utvecklas komplikationer av endometrios såsom cyster på äggstockarna, som innehåller blod. De når en storlek på mer än 6 cm och komprimerar nervändarna, vilket är full av neurologiska störningar.

Förebyggande åtgärder

Periodiska besök hos gynekologen - minst en gång var sjätte månad, hjälper till att undvika utvecklingen av komplikationer och behovet av operation. Förväntande taktik för endometrios är oberättigade, eftersom varje menstruationscykel förvärrar situationen. Nya endometriala foci bildas ganska snabbt och vidhäftningar fortskrider. Tillsammans leder detta till hinder i äggledarna och infertilitet. Det är möjligt att den patologiska processen blir ondartad.
De viktigaste förebyggande åtgärderna:

 • Observation av patienter efter gynekologiska operationer och aborter.
 • Rätt behandling av gynekologiska störningar.
 • Genomföra effektiv hormonterapi.

Särskild övervakning är nödvändig för de patienter som är i riskzonen. Vi pratar om kvinnor som är 30 år och äldre, vars menstruationscykel är förkortad, fetma eller immunsuppression. Ytterligare besök hos gynekologen är nödvändiga för rökande patienter och de som har en ärftlig predisposition.

Behandling med enddometrios

Principen för terapi för endometrios utvecklas individuellt, vilket beror på kvinnans ålder, utvecklingen av patologiska förändringar och svårighetsgraden av symtom. Av stor vikt är antalet graviditeter och förlossningar och förekomsten av samtidiga sjukdomar.
Konservativ terapi. Läkemedelsbehandling syftar till att bekämpa spridningen av den patologiska processen och eliminera symtomen på endometrios. Indikationer för konservativ terapi är asymptomatiska och behovet av att upprätthålla reproduktionsfunktioner..
Hormonterapi för endometrios inkluderar:
Östrogenprogestogenläkemedel. Läkemedlen syftar till att undertrycka ägglossningen och minska östrogenproduktionen. Utnämnd i processens första grad.
Gestagener. Gestrinon, noriesteron eller progesteron ordineras i 6-8 månader. Rekommenderas för användning i alla stadier av sjukdomen..
Agonister för att släppa hormoner. Goserelin eller Triptorelin används en gång i månaden. Biverkningar är praktiskt taget frånvarande. Undertryck ägglossningen och förhindra spridning av patologiska foci.
Antigonadotropa läkemedel. Oftast ordineras Danazole, vilket undertrycker produktionen av gonadotropin.
Behandlingen av endometrios är omfattande. Hormonterapi kompletteras med immunstimulerande medel. Krampläkemedel och smärtstillande medel används för att förbättra det totala välbefinnandet och eliminera smärta. Antiinflammatoriska läkemedel är obligatoriska.

Kirurgi

Svår och måttlig progression av endometrios kräver kirurgi. Organbevarande kirurgi (laparotomi eller laparoskopi) syftar till att eliminera vidhäftningarna och cystiska formationerna på äggstockarna och endometriala foci på de inre organen..
Behovet av drastiska åtgärder uppstår om det inte finns något resultat från de läkemedel som används och om det finns skador större än 3 cm. En absolut indikation för kirurgisk behandling är en kränkning av funktionerna hos de drabbade inre organen..
Behovet av en radikal effekt uppstår med utvecklingen av patologiska förändringar efter de vidtagna terapeutiska åtgärderna. Adnexektomi och hysterektomi utförs hos 12% av patienterna.

Prognosen för endometrios

Den patologiska processen har en tendens till återfall, vilket kräver behov av upprepad operation. Återfall återfinns i 15-40% av fallen, vilket beror på graden av progression av endometrios, svårighetsgraden av sjukdomsförloppet, lokaliseringsområdet och behandlingsradikaliteten..
Endometrios är en allvarlig sjukdom som kan elimineras fullständigt i de första utvecklingsstadierna. De viktigaste kriterierna för härdning är välbefinnande och frånvaron av symtom på sjukdomen i 5 år efter avslutad terapi. För patienter i fertil ålder beror effektiviteten av behandlingen på att upprätthålla kroppens reproduktionsfunktion. Efter radikal operation har 60% av kvinnorna en fullständig återhämtning.
Den bästa behandlingen för endometrios är aktiva förebyggande åtgärder. Det är viktigt att identifiera och behandla gynekologiska sjukdomar i tid och inte att försumma läkarnas rekommendationer för att upprätthålla en hälsosam livsstil.

endometrios

Endometrios är ett tillstånd där cellerna i endometriumet (det inre skiktet i livmodern) växer patologiskt och tränger in i andra lager och närliggande organ - äggstockar, äggledare, nedre tarmen, urinblåsan.

Detta är en hormonberoende sjukdom orsakad av en obalans av kvinnliga könshormoner. Sjukdomen är farlig för dess komplikationer: den kan orsaka inflammation i bäckenområdet och bukhinnan, upp till bukhinnebit. En av de obehagliga konsekvenserna för unga kvinnor är utvecklingen av infertilitet.

Endometrios upptäcks huvudsakligen hos kvinnor i den kaukasiska rasen. Sjukdomen diagnostiseras hos nästan 10% av kvinnorna i Europa, och åldersgruppen för kvinnor från 25 till 35 år är mest mottagliga för sjukdomen..

I de tidiga stadierna svarar sjukdomen bra på terapi. Om du upplever smärtsamma symtom bör du därför kontakta din gynekolog så snart som möjligt.

Vad är endometrios?

Endometrium är slemvävnaden som foder till livmoderns inre yta. Vid graviditet är ett befruktat ägg fäst vid det. Om befruktning inte inträffar avvisas endometrium under menstruation och utsöndras sedan. Det är faktiskt menstruation som avvisar ett ofördelat ägg. Hos friska kvinnor är endometrieceller uteslutande belägna i livmoderhålet.

Endometriala celler är mål för kvinnliga könshormoner. Detta betyder att deras vitala aktivitet beror på den kvinnliga kroppens hormonella bakgrund. Som ett resultat av hormonellt misslyckande sker snabb tillväxt av denna vävnad. Det börjar växa i livmoderns submukosala och muskellager, och i mer allvarliga fall kan det växa i bäckenorganen: äggstockar, äggledare, tarmar, urinblåsan, ligamentformiga apparater. I sällsynta fall sträcker sig endometriceller utanför bäckenområdet och transporteras med flödet av blod och lymf tillräckligt långt från livmodern.

Orsakerna till sjukdomen

Den vanligaste orsaken är hormonell obalans, i synnerhet ökade östrogennivåer och progesteronbrist.

Mekanismen för utvecklingen av sjukdomen är ännu inte helt förstås. Sannolikheten för att utveckla endometrios ökar på grund av:

 • ärftlig predisposition;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • endokrina patologier;
 • övervikt;
 • många aborter;
 • kroniska sjukdomar som försvagar immunsystemet;
 • långvarig användning av den intrauterina anordningen;
 • betydande eller långvarig stress;
 • intensiv fysisk aktivitet under menstruationen;
 • promiskuöst sex;
 • permanenta toxiska effekter på kroppen.

Upprepad curettage av livmodern under abort bidrar också till spridningen av endometrieceller utöver deras naturliga placering, och förekomsten av endometrios.

Klassificering och grader av utveckling av endometrios

Uterin endometrios är uppdelad i flera typer vid lokalisering av tillväxter:

 • Genital (inre) livmoderns endometrios: endometriala tillväxter finns både inuti livmodern och utanför det submukosala skiktet. De kan tränga igenom äggledarna, äggstockarna. Växer ofta i muskellagren i livmodern.
 • Extragenital: lokaliserad på någon annan plats i bäckenet utanför könsorganen (pleurahåligheter, mellan tarmen, bukhålor).
 • Kombinerade: lesioner observeras både i könsorganen och utanför i bukhålan.

Extragenital endometrios är mindre vanligt - fall av genital lokalisering är vanligare.

Sjukdomen klassificeras också enligt kursens svårighetsgrad och är indelad i fyra steg:

 1. Den första (enkla) - vävnadstillväxten av liten storlek och i små mängder, lokaliserad främst under slemhinnan i livmodern.
 2. Den andra (mitten) - patologiska vävnader tränger redan in i livmoderns muskelskikt, men antalet är fortfarande litet.
 3. Den tredje (allvarliga) - endometriotiska cystiska formationerna förekommer i äggstockarna, växer djupt in i muskellagren i livmodern, går in i bukhinnan.
 4. Fjärde (mycket svår) - hela könsdelområdet påverkas. Överväxter går utöver dem, parietal peritoneum och andra organ i det lilla bäckenet ingår i processen. Organ utanför bäckenområdet kan påverkas..

Det första och andra steget är oftast mottagligt för medicinsk behandling. Den tredje och fjärde kräver obligatorisk operation.

Svårighetsgraden förvärras vanligtvis med tiden om den inte behandlas.

Endometrios - symtom på sjukdomen

I de tidigaste stadierna kan sjukdomen vara nästan asymptomatisk. En kvinna uppmärksammar inte obehagliga symtom eller förväxlar med vanliga menstruationsproblem.

Beroende på graden av sjukdomens utveckling kan manifestationerna variera avsevärt. De huvudsakliga symtomen på endometrios är:

 • oregelbundna perioder;
 • kraftig blödning under menstruation (hypermenorré);
 • blödning mellan menstruation;
 • svår smärta under menstruationen;
 • livmodersblödning i mitten av cykeln;
 • smärta i bäckenområdet, förvärrande före menstruation;
 • smärta i nedre del av buken vid fysisk ansträngning;
 • obehag eller smärta i bäckenområdet efter sex;
 • svaghet och trötthet;
 • en ökning av ESR och vita blodkroppar;
 • temperaturökning under lång tid;
 • svårigheter att bli gravid;
 • problem med tarmrörelser (om fokusen på endometrios påverkar tarmarna);
 • smärta under urinering (drabbade bakre nackområden);

Symtom är typiska för många andra bäckensjukdomar. Om de inträffar, måste du snarast konsultera en läkare för en noggrann diagnos.

Möjliga komplikationer av endometrios

 • ärrbildning och vidhäftningar;
 • inflammatoriska processer i bäckenet;
 • peritonit;
 • utmattning av äggstockarna och upphörande av ägglossning;
 • infertilitetsutveckling;
 • graviditetspatologi;
 • födelse komplikationer;
 • malign degeneration av patologiska vävnader;
 • ökad risk för äggstockscancer.

Omöppningen av befruktning hänför sig till de allvarliga konsekvenserna av endometrios. Det är inte bra i de tidiga stadierna av sjukdomen och ökar markant med graden av dess utveckling. Detta beror på det faktum att växtväxta endometriala vävnader kan blockera äggledarna, vilket påverkar befruktningen av ett moget ägg. Därför kan du med endometrios inte skjuta upp den planerade graviditeten "för senare".

Diagnos av uterus endometrios

Diagnos börjar med en undersökning av patienten och en studie av hennes medicinska historia. Sedan en gynekologisk undersökning.

För att ställa en diagnos kan en gynekolog förskriva sådana studier:

 • Ultraljud (ultraljud) i livmodern och äggstockarna;
 • kolposkopi;
 • blodprov för att identifiera markörer för endometrios;
 • endometrial biopsi med histologisk undersökning ;;
 • CT (datortomografi) och MRT (magnetisk resonansavbildning);
 • metrosalpingografi (bestämning av äggledarnas patency);
 • hysteroskopi (undersökning av livmodern med ett hysteroskop);
 • Dopplerometri (studie av vaskulärt blodflöde);
 • laparoskopiska undersökningar.

Behandling med enddometrios

Fram till nyligen fanns endast kirurgiska metoder för att eliminera sjukdomen. Med utvecklingen av farmakologi och uppkomsten av en klass hormonella läkemedel har möjligheten till konservativ behandling visat sig. Modern medicin använder både konservativa (terapeutiska) behandlingsmetoder och kirurgiska.

I de första stadierna av sjukdomen används hormonella och antiinflammatoriska läkemedel. Orala preventivmedel föreskrivs för att reglera menstruationscykeln. För att öka progesteronnivåerna används progestininnehållande läkemedel och antiöstrogener tillsätts för att minska östrogennivåerna. Ibland används läkemedel som bromsar hypofysens funktion för att utsöndra gonadotropin för att återställa hormonnivåerna..

Läkemedel inkluderar också terapi för att förhindra bäckeninflammation och öka immuniteten..

För behandling gäller:

 • enfasiga orala preventivmedel av en kombinerad typ;
 • steroidhormoner;
 • gestagenhormoner av långvarig typ;
 • androgenderivat används endast i en aggressiv form för att bromsa spridningen av tillväxtfocier;
 • antiinflammatoriska läkemedel;
 • sedativa.

Flera läkemedel från olika grupper används alltid samtidigt för komplexa effekter och maximal effekt..

Följande mål uppnås med läkemedelsbehandling:

 • eliminering av den inflammatoriska processen;
 • anestesi (vid behov);
 • återställande av funktionen hos endokrina organ (hypothalamus, sköldkörteln, binjurarna) och normalisering av hormonella nivåer;
 • återställande av könsorganet;
 • eliminering av stress och förbättring av nervsystemet.

Det är också nödvändigt att använda vitaminer och restaureringsmedel för att förbättra kroppens allmänna tillstånd.

Om sjukdomen fortskrider trots behandlingen föreskrivs kirurgi.

Kirurgisk behandling av endometrios

Beroende på sjukdomsförloppet utförs följande typer av operationer:

 • Hysteroskopi - en specialapparat för minimalt invasiv kirurgi används. Det är utformat för intrauterin kirurgi. Genomtränger genom livmoderhalsen och tar bort patologiska tillväxten
 • Elektrokoagulering - används för att eliminera tillgängliga små fokuser.
 • Laserförångning - laserförbränning av tillväxtområden.
 • Laparoskopi - en optisk enhet (laparoskop) och en speciell liten storlek manipulator införs genom en liten punktering. Läkning efter punktering av ett laparoskop är snabbare än efter buksnitt.
 • Bukkirurgi - används i fallet med utbredning och mångfald av foci och omöjligt att använda mindre invasiva metoder.

Om barnfödningsfunktionen försämras utförs hormonbehandling och äggledarnas patency återställs kirurgiskt. Om en kvinna är över 40, och hon inte planerar att bli gravid, rekommenderas kirurgisk skärning av den drabbade delen av könsdelarna.

Förebyggande

För att identifiera sjukdomar i de tidiga stadierna måste du regelbundet besöka en gynekolog. Det är lämpligt att göra detta två gånger om året. Särskilt ansvarsfullt bör ges till förebyggande undersökningar för kvinnor med en ärftlig disposition eller andra riskfaktorer.

Följande åtgärder bör också observeras:

 • välja rätt preventivmedel, lita på läkaren och inte reklam;
 • utesluta användningen av en intrauterin enhet om det finns en genetisk predisposition för endometrios;
 • Använd inte spiralen längre än dess giltighet;
 • eliminera sjukdomar som bidrar till förekomsten av endometrios.
 • lev ett hälsosamt liv;
 • undvika överdriven fysisk aktivitet under menstruationen;
 • om möjligt eliminera abort;
 • normalisera vikt;
 • Undvik stress.

Om sjukdomen upptäcktes i de tidiga stadierna kan den botas helt eller hållas under kontroll..

endometrios

Endometrios är en vanlig gynekologisk hormonberoende patologi som drabbar kvinnor i reproduktiv ålder. För att bättre förstå kärnan i sjukdomen, tar vi oss mer i detalj om orsakerna till sjukdomen, de viktigaste symtomen och berättar om vilken livmodern endometrios.

Att tala på ett tillgängligt språk är endometrios en patologisk tillväxt av livmoderens inre lager (endometrium) utanför dess gränser. I detta fall kan endometriala celler sprida sig endast inom reproduktionssystemet (i livmodern, äggstockarna, äggledarna) eller växa på atypiska platser (urinblåsan, tarmen, njurarna, lungorna). Oftast (i 70% av fallen) diagnostiseras kvinnor med genital endometrios, varvid risken är den troliga utvecklingen av infertilitet.

Kärnan i patologiska förändringar är att oberoende av platsen (i livmodern, bukhinnan, njurarna och andra organ) utsätts endometrieceller fortfarande för könshormoner varje månad. Och detta innebär att inom dessa foci uppstår processer som liknar endometrial avstötning i livmodern, och de åtföljs av mikroblödning. Resultatet av patologi är inflammatoriska reaktioner, som sedan leder till bildande av ärr och vidhäftningar.

Vad det är?

Uterin endometrios (adenomyosis) är en sjukdom där celler som har stor strukturell likhet med cellerna i livmoderkaviteten (endometrium) sprider sig utanför dess gränser. Som ett resultat av detta inträffar förändringar som inträffar i endometrium varje månad i endometrioida foci, vilket leder till livmodern endometrios.

Enligt statistik lider många kvinnor i hela världen av denna sjukdom i dag. Men de flesta av dem finner inte tecken på sjukdomen, eftersom endometrios ofta är asymptomatisk. I sådana fall upptäcks denna sjukdom av en slump när man kontaktar en läkare angående infertilitet.

Typer och grader

Uterin endometrios, behandlingen av vilken beror på platsen för inflammationsstället, är en ganska vanlig sjukdom. Sjukdomen kan ha följande former av utveckling:

 1. Genital. Denna form involverar lokalisering av områden med påverkad vävnad i könsområdet. I detta fall kan endometriose manifestera sig i följande detaljer:
  • peritoneal endometrios: inflammationsfokus inträffar i bäckenhinnan, äggstockarna, äggledarna;
  • extraperitoneal: påverkar de nedre segmenten av det reproduktiva systemet och har utveckling i vagina, yttre labia, rektovaginal septum, etc.
  • intern endometrios eller adenomyos: påverkar livmoderens myotiska segment; själva organet förändras, får en rundad form och expanderar i diameter till tillståndet av den gravida 5-6 veckors graviditet.
 2. Extragenital. Det påverkar organsystem utanför livmodern. Påverkade foci i endometrium påverkar lungorna, hjärtat, tarmen, naveln, njurarna.
 3. Blandad. Specificiteten för manifestationen av endometrios kännetecknas av partiella tecken på både könsorgan och extragenitala former. Med en blandad form noteras ett komplicerat-avancerat tillstånd av sjukdomen.

Närvaron av inflammatoriska foci i endometriumet bestämmer graden av ontogenes av endometrios:

 • Jag examen: enstaka manifestationer av formationer på ytan;
 • II-grad: mer utvecklade fokuser med djupa skador;
 • III grad: massiv spridning av endometrium, närvaro av endometriotiska cyster, bukartikulering;
 • IV-grad: massiv och grundlig utveckling av inflammatoriska foci, närvaro av vidhäftningar i bukhålan, cystor i höger och vänster äggstock.

Endometriet växer snabbt och påverkar vävnaderna i slidan, rektum. Den sista graden av sjukdomen kännetecknas av dynamisk utveckling och en komplex, obehandlingsbar, form av endometrios.

Intern endometrios skiljer sig beroende på stadium för spridning av myotiska vävnader i livmodern:

 • I - det första steget;
 • II - skada på upp till 50% av myotiska vävnader (muskellager);
 • III - skada på 100% med efterföljande utveckling av livmoderens serösa membran;
 • IV - uterusvävnadsutvidgning; endometrios expanderar, vilket påverkar bukhålan.

Påverkade områden varierar i form, storlek, karakteristisk nyans. Foci med endometrios beror på sjukdomens stadium, deras form och storlek varierar från några millimeter plack till ett grenat nätverk på två eller flera centimeter. De kännetecknas av en ljus betfärg, liksom en mjölkig vit linje som separerar de inflammerade zonerna för fokalskada från intilliggande vävnader.

Endometrios blir mer synlig och mogen innan menstruationen börjar. Detta beror på hormonella förändringar under denna period. Fokuszoner kan vara både på ytan och växa tillsammans med vävnadsplatser, penetrera djupt inuti och därmed påverka avlägsna områden.

Ovariell endometrios kännetecknas av närvaron av vävnadstillväxt av en vinröd nyans, både extern och intern. Endometrial webbplatser är grupperade; deras bedömning och scenbestämning beror på antalet och lokaliseringen av de drabbade endometrialstyckena. Dessutom är denna sjukdom ofta en av de avgörande faktorerna i förekomsten av ett antal andra sjukdomar: ovariecyster, menstruations oregelbundenheter, vidhäftningsprocesser i bäckenet, vilket leder till ovariell dysfunktion, infertilitet.

Skäl för utveckling

Vad orsakar patologiska förändringar och ger drivkraft för sjukdomens utveckling? Tyvärr vet modern medicin fortfarande inte de exakta orsakerna till endometrios, men det bestämmer ett antal provocerande faktorer som utlöser den patologiska processen. Bland dem är följande villkor:

 1. Insatser förknippade med mekanisk skada på livmoderns inre foder (abort, kejsarsnitt, gynekologisk kirurgi). I det här fallet är det mycket troligt att endometrieceller med blodflöde kommer att tränga in i andra organ, där de i framtiden kommer att börja växa. När en intrauterin anordning installeras utvecklas ofta en inflammatorisk process i området för dess kontakt med slemhinnan, vävnaderna lossnar och endometriecellerna tränger fritt in inte bara i dess muskelmembran utan också provocerar endometrios i livmoderhalsen.
 2. Ärftlig predisposition. En kvinna faller automatiskt in i en riskgrupp om de anhöriga har drabbats av manifestationer av endometrios. I detta fall ökar risken för att utveckla sjukdomen avsevärt. Det finns till och med "familj" -former av endometrios, när denna sjukdom diagnostiseras i samma familj av flera generationer (mormor, mor, dotter).
 3. Retrograd menstruation. Detta fenomen är väl studerat och beskrivet, och det består i det faktum att en liten volym blod som innehåller endometriala celler tränger in från äggledarna in i bukhålan. I närvaro av provocerande faktorer (till exempel med minskad immunitet) förstörs inte sådana celler som främmande, men fortsätter att fungera och växa..
 4. Hormonella störningar. Felaktig hormonterapi, åtföljt av intag av höga doser av östrogen, ökar risken för celldegeneration och bidrar till utvecklingen av patologiska förändringar i livmodern. En viss roll i denna process spelas av leversjukdomar. Denna kropp är ansvarig för bortskaffandet av östrogener och när den inte klarar av dess funktioner samlas hormoner i kroppen och orsakar hormonella störningar.
 5. Kroniska infektions- och inflammatoriska sjukdomar i könsorganen provocerar hormonella störningar, minskar immunförsvarets nivå, vilket leder till patologiska förändringar i vävnadsstrukturen och underlättar utvecklingen av endometrios.

Ytterligare orsaker som väcker utvecklingen av sjukdomen inkluderar endokrina sjukdomar, allergiska reaktioner, hög fysisk aktivitet eller omvänt inaktivitet och en stillasittande livsstil. En speciell roll spelas av faktorer som ogynnsamma miljöförhållanden, effekterna av stressande situationer, dåliga vanor eller övervikt. Således existerar en specifik orsak till sjukdomen helt enkelt inte och endometrios utvecklas under påverkan av ett antal provocerande faktorer, som måste beaktas vid behandlingen av patologi.

symtom

De viktigaste symptomen på endometrios i livmodern och andra organ i närheten kan varieras och liknar manifestationerna av vanliga kvinnliga sjukdomar. Endast en specialist kan ställa en noggrann diagnos och välja en verkligt effektiv behandling..

De första tecknen på endometrios hos kvinnor:

 • kronisk bäckensmärta;
 • svår smärta under de första dagarna av menstruationen;
 • problem med att bli gravid;
 • intermenstrual spotting spotting;
 • en ökning före menstruationen av storleken på det organ där endometriosens fokus ligger
 • smärtsamt samlag;
 • svår depression av en kvinna;
 • smärta under tarmrörelser och urinering;
 • tung och långvarig menstruation, som gradvis slutar med viftande fläckar.

De första tecknen på endometrios syns inte direkt från sjukdomens början. Ibland går det flera år innan en kvinna får veta om sitt tillstånd. Kronisk endometrios påverkar extremt negativt patientens psyko-emotionella tillstånd. Ihållande bäckensmärta i kombination med tung menstruation leder till depression, minskad fysisk aktivitet, irritabilitet, minskad libido.

Anemi utvecklas på grund av blodförlust. Samtidig tecken på endometrios hos kvinnor är förknippade med en minskning av hemoglobinnivåerna. Yrsel uppstår, immunitet minskar, huden blir blek och torr.

Eventuella menstruations oregelbundenheter, särskilt åtföljda av smärta i bäcken och svaghet, är indikationer för undersökning.

Konsekvenser och komplikationer

Avsaknaden av ett kompetent tillvägagångssätt och snabb behandling av endometrios i de tidiga stadierna kan leda till allvarliga komplikationer:

 • infertilitet - förekommer hos cirka 25-40% av det totala antalet kvinnor som lider av endometrios;
 • utveckling av postmorragisk anemi på grund av kronisk blodförlust under lokalisering;
 • utveckling av vidhäftningar i bäckenet och bukhålan;
 • bildning av endometrioida ovariecyster;
 • neurologiska störningar med kompression av nervstammarna;
 • den mest formidabla komplikationen av endometrios är degenerationen av endometrioidvävnad till en malig tumör.

Diagnostik

En gynekologisk undersökning utförs för att diagnostisera sjukdomen..

 1. Användningen av colposcopy gör att du kan klargöra platsen och formen för nederlaget av endometrios.
 2. Av de radiologiska metoderna är metoden för spiralberäknad tomografi av det största värdet, vilket gör att du exakt kan bestämma arten av endometrios, dess lokalisering, dess förhållande till angränsande organ, och också för att klargöra tillståndet i bäckenhålet.
 3. Den mest informativa forskningsmetoden är magnetisk resonans, som på grund av den höga upplösningen av den magnetiska resonansavbildaren ger utmärkt visualisering av bäckenorganen och deras struktur, vilket är särskilt viktigt vid denna sjukdom. Ovarial endometrios med denna metod diagnostiseras med en noggrannhet av 96%..
 4. En av de mest tillgängliga och utbredda metoderna för att diagnostisera endometrios är ultraljudsmetoden. Metoden hjälper till att bestämma platsen för fokus, dynamiken under påverkan av terapi, etc..
 5. En av de mest exakta metoderna för att diagnostisera sjukdomen anses för närvarande som laparoskopi (punktering av bukväggen med syftet att införa en speciell apparat - ett laparoskop). Vid diagnos av ovariell endometrios, till exempel, ger denna metod en noggrannhet på 96%. Laparoskopi ger möjlighet att bestämma fociernas storlek, deras antal, mognad (i färg och form), aktivitet.
 6. Hysteroskopi vid diagnos av intern endometrios ger en känslighet på upp till 83%.
 7. Bestämningen av olika tumörmarkörer i blodet blir allt viktigare. De mest tillgängliga för närvarande är bestämningen av markörer CA 125, CEA och CA 19-9, vars analys utförs genom enzymbunden immunosorbentanalys, samt bestämning av PO-testet (universellt diagnostiskt test för tumörtillväxt). Det visade sig att i blodserum hos friska individer var koncentrationen av tumörmarkörer CA 125, CA 19-9 och CEA i genomsnitt 8,3, 13,3 respektive 1,3 ng / ml. Med endometrios är dessa indikatorer i genomsnitt 27,2, 29,5 respektive 4,3 ng / ml.

Hur man behandlar endometrios?

Taktiken för terapeutisk korrigering bestäms av följande parametrar:

 • ålder;
 • antal graviditeter;
 • antal födelser;
 • förekomsten av den patologiska processen;
 • placering av foci;
 • klinikens intensitet;
 • åtföljande sjukdomar.

Det finns sådana metoder för behandling av endometrios:

 • Medicin.
 • Kirurgisk - laparoskopi med avlägsnande av endometrioida foci eller radikal avlägsnande av livmodern och äggstockarna.
 • Kombinerad.

Målen för terapeutisk korrigering av endometrios är inte bara eliminering av symtom, utan också förebyggande av ogynnsamma processer i form av vidhäftningar, cyster och andra patologier..

Konservativ behandling

Läkaren föreskriver en omfattande behandling, som inkluderar:

 • Diet (kalorifattig mat med en minskning av antalet krydda och kryddig rätter, irriterande kryddor);
 • Immunokorrektion och vitaminterapi;
 • Symtomatisk terapi (smärtstillande medel, antiinflammatoriska läkemedel);
 • Normalisering av funktionerna i det hypotalamiska hypofyssystemet, individuella körtlar av endokrin sekretion (sköldkörtel).

Men de viktigaste läkemedlen är hormoner - läkemedel för behandling av endometrios hos kvinnor. För att tillväxtprocessen för ektopiska foci ska sjunka behövs inte ens hormoner utan "antihormoner". Det är nödvändigt att menstruationscykeln stannar, bara i detta fall försvinner fociernas aktivitet.

För behandling av endometrios gäller:

 1. Orala preventivmedel, eller östrogen, är gestagenläkemedel. Så "Janine" används för endometrios, det är en kombination av "östrogen + progesteron";
 2. Progestogener och progestogener. Förberedelser från denna klass (till exempel med endometrios, "Vizanne" används). Handlingen för denna grupp läkemedel är baserad på det faktum att de binder fast till receptorer som binder östrogen och progesteron, och som ett resultat frisätter androgenreceptorer. I toga har de en direkt antiöstrogen effekt och antiprogesteroneffekt. På samma sätt, med endometrios från denna grupp, används Duphaston;
 3. Antiprogestiner. Dessa inkluderar den syntetiserade steroidgestrinon;
 4. Antestrogena läkemedel (tamoxifen, "Cytosonium"). Det blockerar östrogenreceptorer och hämmar också både tillväxt och follikelbildning;
 5. "Danazole", eller en gonadotropin-hämmare. Dess åtgärd är att skapa en kontrollerad medicinsk konstgjord menopaus. Den slutliga effekten är undertryckandet av spridning och utsöndring av specifika endometrialkörtlar. Den bästa dosen är 400 mg / dag;
 6. Beredningar från gruppen av gonadotropinagonister - frisläppande - faktor. Dessa inkluderar Zoladex. Som ett resultat är det inte klimakteriet som utvecklas, utan en slags "läkemedelskastration" på högsta nivå.

Som ni kan se är valet av läkemedel för endometrios stort. Läkaren som utför behandling av endometrios ska vara en gynekolog - en endokrinolog och ha erfarenhet av att behandla sådana sjukdomar. Att stänga av en eller flera länkar från det hormonella regleringssystemet inom reproduktionsområdet kan trots allt leda till oförutsägbara konsekvenser. För att förhindra detta måste läkaren känna till biverkningarna.

Kirurgisk behandling av livmodern endometrios

De viktigaste indikationerna för kirurgisk ingripande i adenomyos:

 • närvaron av uttalade hyperplastiska förändringar i endometrium;
 • nodal variant av adenomyos;
 • patienten har en kombination av endometrios med myom;
 • svår adenomyos på 3 eller 4 grader av svårighetsgrad;
 • endometrioida cyster i äggstockarna;
 • utvecklingen av endometrios i det bakre cervikala utrymmet;
 • ineffektivitet av hormonell läkemedelsbehandling som varar mer än 3 månader;
 • patienten har absoluta kontraindikationer för att ta hormonella läkemedel, till exempel en historia av tromboembolism, svåra åderbråck, leversjukdom med nedsatt funktion, svår depression, högt blodtryck, svår endokrin patologi och så vidare.

Som ett preparat före operation rekommenderas patienter att ta läkemedel av progestogen eller danazol i flera månader i avsaknad av kontraindikationer. Mottagandet av dessa hormonella medel möjliggör att minska storleken på endometrioida foci, minska svårighetsgraden av den lokala inflammatoriska processen och förhindra bildning av vidhäftningar i bäckenområdet.

Den föredragna metoden för kirurgisk tillgång till endometriosens foci betraktas som laparoskopisk och dess tillämpningsområde är lokaliseringen av endometrios i äggstockarna, livmoderhalsen och bukhinnan i projektionen av det lilla bäckenet med en åtföljande vidhäftningsprocess. De obestridliga fördelarna med denna metod är dess minimala invasivitet och förebyggande av möjliga komplikationer i form av vidhäftningar och blödning.

Unga kvinnor med en diagnostiserad endometrioid ovariecysta rekommenderas att utföra ovarieresektion med fullständigt avlägsnande av kapseln och aspiration av det blodiga innehållet i cysten. För patienter under premenopausal period är det tillrådligt att utföra en adnexektomi, det vill säga fullständigt avlägsnande av äggstocken, eftersom det i denna situation finns en hög risk för malignitet.

Med retrocervikal lokalisering av endometrios, användes omfattande kirurgiska ingrepp under lång tid med excision av stora foci av endometriotiska foci med total tarmresektion genom laparotomi. Med modern teknik inom området gynekologisk kirurgi kan du utföra denna operation transvaginalt.

Radikala metoder för kirurgisk behandling innefattar fullständig utsträckning av livmodern med bilagor med en granskning av bukhinnan och organen i mag-tarmkanalen och urinapparaten. Räckvidden för denna teknik är stabiliteten hos endometriotiska fokuser i förhållande till konservativa terapimetoder, liksom patienter som inte vill upprätthålla reproduktiv funktion och inte har kontraindikationer för användning av kirurgiska behandlingsmetoder.

I 90% av fallen efter adekvat utförd uterp-utsläpp noterar patienterna en fullständig lindring av smärtsyndromet. Denna grupp patienter behöver dock långvarig hormonersättningsterapi med läkemedel som innehåller östrogen. Enligt världsstatistik återkommer sjukdomen i 18% av fallen efter radikal utmattning av livmodern om inte bara de inre könsorganen, utan också tarmarna påverkades. Hormonersättningsterapi, baserad på långvarig användning av östrogeninnehållande läkemedel, minskar risken för återfall och behöver ständig övervakning inte bara av en kvinnas hormonstatus, utan också genomföra rutinmässiga instrumentella undersökningsmetoder.

Efter att kvinnan har genomgått kirurgisk behandling läggs rehabiliteringsfysioterapeutiska förfaranden till (radonbad, elektrofores med införande av zink och jod, terapeutisk douching i vaginala hålrummet osv.).

Är det möjligt att bota livmodern endometrios?

Uterin endometrios är en återkommande kronisk sjukdom. Återfall efter konservativ terapi eller organbevarande operationer under året förekommer i 20% av fallen; efter 5 år av sjukdomens utveckling ökar antalet återfall till 75%.

Med kombinerad behandling (konservativ och kirurgisk organbevarande operation) observeras en mer varaktig effekt, men förvärringar är fortfarande oundvikliga. Den mest optimistiska prognosen för adenomyos hos kvinnor under premenopausal period, eftersom sjukdomens aktivitet avtar med den fysiologiska utrotningen av äggstocksfunktionen

Endometrios och graviditet

Med endometrios handlar det vanligtvis inte om absolut infertilitet, som endast kan elimineras genom komplex medicinsk behandling, utan snarare en betydande minskning av sannolikheten för graviditet. I klinisk praxis finns det fall av befruktning med endometrios, men för det första är detta ganska sällsynt, och för det andra utgör det en viss fara för fostret - i synnerhet ett godtyckligt missfall. I en sådan situation måste en kvinna observeras av en specialistläkare under hela graviditeten och följa hans rekommendationer.

Mekanismen för förekomst och orsakssambandet mellan endometrios och infertilitet är inte tillräckligt tydliga. Det finns flera synpunkter på faktorer som leder till infertilitet vid endometrios:

 • mekaniska kränkningar av äggledarnas patency, brott mot äggstockarnas anatomi, svårigheter att frigöra ägget på grund av vidhäftningar;
  olika endokrina och immunologiska störningar associerade med endometrios. Påverkar negativt både ägglossning och befruktning och implantering av ett befruktat ägg i livmodern.
 • brott mot transportfunktionen hos äggledarna i samband med en ökning av prostaglandiner med endometrios;
 • en ökning av frekvensen av tidig spontan abort;
 • luteiniserat follikelsyndrom;
 • inflammatoriska effekter;
 • Nyligen har det hävdats att befruktningen inte uppstår på grund av ogynnsamma förhållanden för fostret i livmodern - det vill säga kroppen bestämmer om kvinnan för närvarande kan bära och föda ett friskt barn.

Enligt de senaste studierna finns det emellertid ingen riktig ägglossning (anovulation) hos de flesta kvinnor med endometrios, utan vilken graviditetens början är omöjlig. Olika stimulanser i denna situation hjälper dåligt eller ger inte någon effekt alls..

Enligt litteraturen är graviditetsgraden efter behandling, liksom efter organbevarande operationer, ungefär densamma och sträcker sig från 15 till 56% (beroende på sjukdomens svårighetsgrad). Oftast inträffar graviditet inom 6-13 månader efter behandlingen. Därför rekommenderas det att vänta på graviditet i 6-14 månader.

Mycket sällan finns det fall när graviditet inte efter en framgångsrik behandling inte inträffar i mer än sex månader. I en sådan situation bör en kvinna genomgå en annan undersökning som redan syftar till att identifiera ett antal andra faktorer som orsakar infertilitet. I detta fall behöver du aldrig förtvivla och komma ihåg att utvecklingen av modern medicin kan mycket.

De viktigaste förebyggande åtgärderna är följande:

 • behandling av kroniska sjukdomar;
 • medfödd malformationskontroll;
 • besöka en gynekolog för en fysisk undersökning årligen;
 • kontroll av livmodern efter operationen en gång var sjätte månad;
 • en fullständig undersökning under bildningen av menstruationsprocessen i närvaro av en endometrios sjukdom i släktet;
 • undersökning i närvaro av klagomål på smärta under menstruationen;
 • användning av hormonell preventivmedel.

Sjukdomens komplexitet ökar med följande faktorer:

 • kvinnor över 35 år;
 • efter kirurgiska operationer i livmodern;
 • med en ständig kränkning av menstruationscykeln;
 • förekomsten av endokrina störningar i kroppen;
 • vid rökning;
 • ökad mängd östrogen;
 • i närvaro av en IUD;
 • klan ärftlighet.

Förebyggande av endometmos är en serie åtgärder som syftar till att återställa reproduktiv funktion hos kvinnor med en endometrioshistoria; genomföra dagliga aktiviteter i patientens liv med hänsyn till läkarnas rekommendationer.

Det är särskilt viktigt att notera att sjukdomen kan fortsätta utan symtom. Detta innebär att endast konstant förebyggande undersökningar av en gynekolog kan upptäcka endometrios i ett tidigt skede av dess utveckling. Osamlöshet och väntetid ger inte ett gynnsamt resultat för sjukdomen. Många kvinnor är generade över att vända sig till en specialist med klagomål. Det är emellertid viktigt att förstå att ju längre patienten lider av endometrios, desto svårare blir den ytterligare behandlingen. Dessutom är fasen av reproduktiv ålder och önskan att få barn inte så lång som det verkar vid första anblicken. Den resulterande infertiliteten såväl som andra sjukdomar i reproduktionssystemet äventyrar önskan att få barn. Det är därför det är så viktigt att genomgå en gynekologisk undersökning i tid. I synnerhet, om det fanns operationer i livmodern, ökar risken för sjukdomen stadigt.

Separat bör det noteras att förebyggande av sjukdomen med endokrina störningar. Diabetes mellitus, nedsatt njurfunktion, fetma - med en sådan anamnes är det nödvändigt att ständigt genomgå diagnostiska undersökningar med en gynekolog-endokrinolog för att bestämma inte bara endometrios, utan också andra sjukdomar i kroppen. Hormonella störningar i kroppen leder till menstruations oregelbundenheter, vilket i sin tur kan leda till ägglossningsregression. När det sistnämnda inträffar ökar risken för godartad tillväxt av vävnader i könsutsöndring av vagina med efterföljande övergång till bukorganen 2,5 gånger.

För att undvika obehag och förstå vad endometrios är är det nödvändigt att följa de enkla reglerna i vardagen:

 • rationell fraktionell näring;
 • promenader utomhus;
 • aktiva helger;
 • dagliga hygienprocedurer;
 • preferens för preventivmedel med hormonella läkemedel;
 • undvika oönskad graviditet;
 • undersökning av en gynekolog.

Kom ihåg: sjukdomsförebyggande är bättre än den dyraste behandlingen. Det sistnämnda kan hålla en livstid och nå olika faser av remission utan att ha en slutlig regression. Var försiktig och försiktig i relation till din hälsa och ditt intima liv.

Endometrios och IVF

I synnerhet, under denna artikel, är patienter intresserade av om IVF-förfarandet för endometrios kommer att vara effektivt. Det finns också vissa fakta om denna poäng:

 • vanliga former av sjukdomen påverkar äggstockens reserv negativt och minskar antalet ägg som erhålls under stimulering, varför detta händer är ännu inte klart;
 • Endometriosis själva fungerar som grund för att introducera patienter till lämplig riskgrupp angående möjligheten att utveckla en ektopisk graviditet efter överföring av embryon;
 • intern endometrios (d.v.s. adenomyos) minskar möjligheten till framgångsrik implantation av ett embryo inom ramen för implementeringen av PBT-program på samma sätt som med den vanliga (naturliga) befruktningsmetoden.

Folkmetoder

Många folkläkemedel har länge använts för endometrios. De kan inte bota sjukdomen helt, men de hjälper till att eliminera symtomen och förhindra utvecklingen av vissa komplikationer. Det är värt att komma ihåg att endometrios i vissa fall kan ha de allvarligaste konsekvenserna, så behandling med alternativa metoder bör definitivt samordnas med din läkare.

För behandling av endometrios används:

 • En avkok av livmodern. Det har antiinflammatoriska och antimikrobiella effekter, bidrar till normalisering av menstruationscykeln och minskar också risken för degeneration av endometrios till en malig tumör. För att förbereda buljongen ska 2 matskedar gräset i livmodern uterus hällas med 1 liter varmt vatten och kokas i ett vattenbad i 20 minuter. Sila noggrant och ta 100 ml (en halv kopp) 3 gånger om dagen före måltiderna.
 • Infusionen är celandine. Det har antimikrobiella och smärtstillande effekter. För att förbereda infusionen måste 2 matskedar krossat kinesiskt gräs fyllas med 500 ml kokande vatten och insisteras på ett mörkt ställe i 3 timmar. Sikt sedan noggrant och ta 50 ml 4 gånger om dagen före måltiderna.
 • Örtskörd. Innehåller blommor av fläder, kamomill och nässlor samt hallon, mynta och salvia. Samlingen har antiinflammatoriska, antimikrobiella och milda smärtstillande effekter. För att förbereda samlingen måste du ta 20 gram av varje ingrediens, slipa och hälla 2 liter kokande vatten. Insistera på ett mörkt ställe i 4 till 5 timmar, sil sedan och ta en kopp (200 ml) 4 gånger om dagen 30 minuter före måltiderna. Behandlingsförloppet är 10-14 dagar.
 • Infusion av plantain. Det har antiinflammatoriska och antimikrobiella effekter. Hjälper till att stoppa blödning och aktiverar regenerativa processer i skadade vävnader. För att förbereda infusionen måste 50 mg krossade plantablad hällas med 1 liter kokande vatten och insisteras i 1 timme. Infusionen måste filtreras noggrant och tillsätt sedan ytterligare 500 ml varmt kokt vatten. Ta 2 till 3 matskedar via munnen 4 gånger om dagen, en halvtimme före måltiderna. Behandlingsvaraktighet 10 dagar.
 • Rödbetor juice. Hjälper till att normalisera hemoglobinnivåerna och återställa slemhinnor efter blödning. Nypressad betasaft bör tas 50 - 100 ml 3 gånger om dagen före måltiderna.
 • Ett avkok av viburnumbark. Viburnumbark har en sammandragande och hemostatisk effekt och ökar också tonen i livmoderns muskelskikt, vilket hjälper till att stoppa blödningen så snart som möjligt. Häll 2 liter kokande vatten och koka i ett vattenbad i 30 minuter för att förbereda ett avkok av 100 gram krossad bark. Kyl sedan efter vid rumstemperatur, sil och ta 2 matskedar 4 gånger om dagen före måltiderna.
 • Ett avkok av roten av berberis. Denna växt förbättrar livmodersammandragningar och hjälper till att stoppa blödning. För att förbereda ett avkok måste en matsked krossade berberisrötter hällas med 1 liter varmt vatten, koka upp och koka i 20 minuter. Kyl sedan efter vid rumstemperatur, sil och ta 50 ml 3 gånger om dagen före måltiderna.

Kost och näring

Det finns ett antal rekommendationer om livsmedelsintag, efterlevnad som hjälper till att minska svårighetsgraden av de kliniska manifestationerna av sjukdomen och förhindra ett antal komplikationer.

Detta rekommenderas inte för endometrios:

De viktigaste effekterna i kroppenproduktnamn
Stimulerar bildandet av prostaglandiner - biologiskt aktiva substanser som stöder inflammatoriska processer i kroppen.Produkter som leder till fetma - feta sorter av fisk och kött, bakverk, godis (kakor, bakverk).
Omega-6 omättade fettsyror bidrar till utvecklingen av inflammatoriska processer i kroppen, vilket ökar varaktigheten och intensiteten för smärta vid endometrios..Kaffe
Regelbunden och långvarig användning av alkohol kan skada levern - ett organ som är involverat i utsöndring av östrogen från kroppen..Alkoholhaltiga drycker.
Hos vissa kvinnor leder det till ökade nivåer av östrogen i blodet och kan också öka intensiteten på buksmärta.Källor till omega-6 omättade fettsyror - solrosfrön, oliv- och jordnötssmör, margarin, valnötter, mandlar.
Överdriven mängd fettvävnad ökar nivån av östrogen i blodet.rött kött.

Detta rekommenderas för endometrios:

De viktigaste effekterna i kroppenproduktnamn
Minskar östrogenabsorptionen i mag-tarmkanalen.Fiber (särskilt soja- och linfrön).
Ofta och kraftig blödning som observeras vid endometrios kan leda till utveckling av järnbristanemi. Användningen av dessa livsmedel förhindrar utvecklingen av denna komplikation, vilket hjälper till att normalisera nivån av hemoglobin i blodet.Källor till järn - lever, cornel, persikor, aprikoser, katrinplommon, torkade aprikoser, päron, rosor.
Genom att komma in i kroppen blockerar fytoöstrogener (växtöstrogener) i viss utsträckning receptorerna för naturliga östrogener i vävnaderna, vilket minskar effekten de orsakar (endometrial överväxt).Källor till fytoöstrogener - baljväxter och spannmål (vete, soja, ris, havre, korn), grönsaker och frukt (äpplen, röda druvor, morötter, granatäpplen, persilja, vitlök).
Dessa produkter är källor till anticarcinogener - kemiska föreningar som förhindrar ondartad omvandling av endometrios till cancer.Grönsaker - vitlök, tomater, vitkål, broccoli.
De har en antiinflammatorisk effekt, vilket minskar intensiteten hos smärtsyndromet med endometrios.Produkter som innehåller omega-3 omättade fettsyror - fisk (makrill, sill, lax, abborre, karp) och annan skaldjur.

Prognos

Denna sjukdom återkommer ofta. Till exempel är återfallsfrekvensen av endometrios efter operation för att avlägsna foci under det första året 20%, det vill säga 1 av 5 opererade kvinnor under det första året efter operationen kommer att möta samma problem som före operationen.

Hormonell korrigering har en god effekt, men problemet med denna metod för behandling är en kränkning av den naturliga mognaden i livmoderns endometrium, och därför omöjligheten för barnets naturliga befruktning. När graviditet inträffar, som regel, under hela graviditetsperioden, försvinner symtomen på endometrios. När klimakteriet börjar försvinner endometrios också.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Skälen till att nedre buken drar och gör ont efter ägglossningen kan vara många. Låt oss undersöka denna fråga i detalj

Varje kvinna vet om smärta i nedre del av buken under menstruationen. Men obehag i den andra fasen av cykeln - ungefär två veckor innan nästa menstruation - upplevs inte av alla, därför kan det orsaka oro....

Kan jungfruliga använda tamponger??

Med den normala funktionen av det endokrina systemet och en stabil hormonell bakgrund börjar den första menstruationen hos flickor närmare 13 år. Vissa yttre faktorer, liksom kroppens egenskaper, kan förskjuta perioden för början av menarchen till en tidigare eller senare....

De första tecknen på graviditet före menstruation och efter

Den första månaden av graviditeten är en viktig och mycket spännande period i varje förväntad mors liv. I praktiken visar det sig att det mesta av denna underbara period med att lägga ett nytt liv, en kvinna tillbringar antingen i okunnighet eller tvivel om hon lyckades bli gravid ett barn....