Livmoderblödning - orsaker och symtom, hur man stoppar. Dicinon för blödning i livmodern

Intim

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Vad är livmodersblödning?

Orsaker till blödning i livmodern

Orsakerna till livmodersblödning kan vara olika. Ofta orsakas de av sjukdomar i livmodern och bilagor, såsom myom, endometrios, adenomyos), godartade och maligna tumörer. Blödning kan också uppstå som en komplikation av graviditet och förlossning. Dessutom finns det dysfunktionella uterinblödningar - när, utan synlig patologi från könsorganen, är deras funktion försämrad. De är förknippade med ett brott mot produktionen av hormoner som påverkar könsorganen (störningar i hypothalamus-hypofys-äggstocksystemet).

Mycket mindre ofta kan orsaken till denna patologi vara de så kallade extragenitala sjukdomarna (inte relaterade till könsorganen). Livmoderblödning kan uppstå vid leverskada, med sjukdomar förknippade med blödningsstörningar (till exempel von Willebrands sjukdom). I detta fall, utöver livmodern, är patienter också oroliga för näsblödningar, blödande tandkött, blåmärken med mindre blåmärken, långvarig blödning med snitt och andra symtom.

Symtom på blödning i livmodern

Det huvudsakliga symptomet på denna patologi är utsläpp av blod från slidan..

Till skillnad från normal menstruation kännetecknas livmodningsblödning av följande egenskaper:
1. En ökning av volymen blod som utsöndras. Normalt frisätts 40 till 80 ml blod under menstruationen. Med blödning i livmodern ökar volymen blod som förloras och uppgår till mer än 80 ml. Detta kan bestämmas om det finns ett behov av att byta hygienprodukter för ofta (var 0,5 - 2 timme).
2. En ökning av blödningens varaktighet. Normalt, under menstruationen, varar urladdningen från 3 till 7 dagar. Vid uterusblödning överstiger blodutsöndringen sju dagar.
3. Brott mot utsläppets regelbundenhet - i genomsnitt är menstruationscykeln 21-35 dagar. En ökning eller minskning av detta intervall indikerar blödning.
4. Blödning efter samlag.
5. Postmenopausal blödning - i en ålder då menstruationen redan har slutat.

Följaktligen kan följande symtom på uterusblödning särskiljas:

 • Menorrhagia (hypermenorrhea) - överdriven (mer än 80 ml) och långvarig menstruation (mer än 7 dagar), deras regelbundenhet upprätthålls (uppstår efter 21-35 dagar).
 • Metrorragi - oregelbunden fläckning. Uppträder oftare mitt i cykeln och är inte särskilt intensiva.
 • Menometorragi - långvarig och oregelbunden blödning.
 • Polymenorré - menstruation som förekommer oftare än efter 21 dagar.

På grund av förlusten av ganska stora mängder blod är järnbristanemi (en minskning av mängden hemoglobin i blodet) ett mycket vanligt symptom på denna patologi. Det åtföljs ofta av svaghet, andnöd, yrsel, blekhet i huden..

Typer av livmodersblödning

Beroende på tidpunkten för händelse kan blödning av livmodern delas in i följande typer:
1. Blödningar i livmodern under den nyfödda perioden är smala fläckar från slidan som förekommer oftast under den första veckan av livet. De har samband med det faktum att det under denna period sker en kraftig förändring av den hormonella bakgrunden. Passera på egen hand och kräver inte behandling.
2. Blod i livmodern under det första decenniet (före puberteten) är sällsynt och är associerat med tumörer i äggstockarna som kan utsöndra en ökad mängd könshormoner (hormonaktiva tumörer). Således kallas falsk pubertet.
3. Juvenil livmodersblödning - förekommer i åldern 12-18 år (puberteten).
4. Blödning under reproduktionsperioden (åldrarna 18 till 45 år) - kan vara dysfunktionell, organisk eller förknippad med graviditet och förlossning.
5. Blod i livmodern i klimakteriet - på grund av nedsatt produktion av hormoner eller sjukdomar i könsorganen.

Beroende på orsaken delas uterinblödningen upp i:

 • Dysfunktionell blödning (kan vara ägglossande och anovulatorisk).
 • Organisk blödning - förknippad med patologi för könsorganen eller systemiska sjukdomar (t.ex. blodsjukdomar, lever, etc.).
 • Iatrogen blödning - uppstår som ett resultat av att man tar icke-hormonella och hormonella preventivmedel, blodförtunnare, på grund av installation av intrauterina enheter.

Juvenil livmodersblödning

Behandling, beroende på tillstånd, kan vara symtomatisk - använd följande medel:

 • hemostatiska läkemedel: dicinon, vicasol, aminokapronsyra;
 • livmoderkontraherande medel (oxytocin);
 • vitaminer;
 • järnberedningar;
 • fysioterapeutiska förfaranden.

Om det inte finns tillräcklig symptomatisk behandling, stoppas blödningen med hjälp av hormonella läkemedel. Curettage utförs endast med allvarliga och livshotande blödningar.

För att förebygga upprepade blödningar föreskrivna kurser med vitaminer, fysioterapi, akupunktur. Efter att blödningen har stoppats ordineras östrogen-progestogenmedel för att återställa den normala menstruationscykeln. Av stor vikt under återhämtningsperioden är härdning och träning, god näring, behandling av kroniska infektioner.

Reproduktionsblödning

Under reproduktionsperioden finns det många skäl som orsakar blödning i livmodern. I grund och botten är detta dysfunktionella faktorer - när en överträdelse av den korrekta produktionen av hormoner inträffar efter abort, mot bakgrund av endokrina, infektionssjukdomar, stress, förgiftning, tar vissa mediciner.

Under graviditeten, i de tidiga stadierna, kan livmodersblödning vara en manifestation av ett missfall eller en ektopisk graviditet. I de senare stadierna av blödning på grund av placenta previa, cystisk drift. Under förlossning är blödning av livmodern särskilt farlig, mängden blodförlust kan vara stor. En vanlig orsak till blödning under förlossningen är placentabbrott, atoni eller livmoderhypotoni. Under postpartumperioden uppstår blödningar beroende på delar av membranen som finns kvar i livmodern, livmoderhypotoni eller blödningsstörningar.

Ofta kan orsakerna till blödning i livmodern i fertil ålder vara olika sjukdomar i livmodern:

 • myom;
 • livmodern endometrios;
 • godartade och maligna tumörer i kroppen och livmoderhalsen;
 • kronisk endometrit (uterusinflammation);
 • hormonaktiva ovarietumörer.

Graviditet och förlossningsblödning

Under den första halvan av graviditeten inträffar livmodersblödning när det finns ett hot om abort, eller när en ektopisk graviditet avslutas. Dessa tillstånd kännetecknas av smärta i nedre del av buken, försenad menstruation samt subjektiva tecken på graviditet. I alla fall, om det är blödning efter det att graviditeten har fastställts, är det brådskande att söka medicinsk hjälp. I de första stadierna av en spontan missfall med snabb start och aktiv behandling kan graviditet sparas. I de senare stadierna finns det behov av curettage.

En ektopisk graviditet kan utvecklas i äggledarna, livmoderhalsen. Vid de första tecken på blödning, åtföljd av subjektiva graviditetssymtom mot bakgrund av till och med en liten försening i menstruationen, är det brådskande att söka medicinsk hjälp.

Under andra hälften av graviditeten är blödning en stor fara för mamma och fosterets liv, så de behöver akut läkare. Blödning inträffar när placenta previa (när moderkakan inte bildas på livmoderens bakre vägg, men helt eller delvis blockerar ingången till livmodern), lossning av den normalt placerade morkaken eller när livmodern brister. I sådana fall kan blödning vara inre eller yttre och kräver en akut kejsarsnitt. Kvinnor som löper risk för dessa tillstånd bör övervakas noggrant..

Under förlossning är blödning också förknippad med presentation eller frigöring av moderkakan. Under postpartum är vanliga orsaker till blödning:

 • minskad livmodern och dess förmåga att kontrahera;
 • delar av morkaken kvar i livmodern;
 • blödningsstörningar.

I fall där blödning har inträffat efter utskrivning från modersjukhuset är det nödvändigt att ringa ambulans för akut sjukhusvård.

Livmoderblödning med klimakteriet

Dysfunktionell blödning i livmodern

Mycket ofta är dysfunktionell blödning resultatet av artificiella eller spontana aborter.

Dysfunktionell uterusblödning kan vara:
1. ägglossning - förknippad med menstruation.
2. Anovulatorisk - uppstår mellan menstruation.

Vid ägglossningsblödning uppstår avvikelser i varaktighet och volym av blod som utsöndras under menstruationen. Anovulatorisk blödning är inte förknippad med menstruationscykeln, förekommer oftast efter en försening i menstruationen, eller mindre än 21 dagar efter den senaste menstruationen.

Ovariell dysfunktion kan orsaka infertilitet, missfall, därför är det oerhört viktigt att konsultera en läkare i tid om det finns någon kränkning av menstruationscykeln.

Genombrott uterinblödning

Livmoderblödning orsakad av att ta hormonella preventivmedel kallas genombrott. Sådan blödning kan vara mindre, vilket är ett tecken på en period av anpassning till läkemedlet.

I sådana fall bör du rådfråga en läkare för att granska dosen av det läkemedel som används. Oftast, om genombrottsblödning har dykt upp, rekommenderas det att tillfälligt öka dosen av läkemedlet som tas. Om blödningen inte slutar eller blir mer omfattande bör en ytterligare undersökning utföras, eftersom orsaken kan vara olika sjukdomar i reproduktionssystemets organ. Blödningar kan också uppstå när livmoderens väggar skadas av en intrauterin enhet. I detta fall ska du ta bort spiralen så snart som möjligt..

Vilken läkare ska jag kontakta för blödning i livmodern?

Om uterusblödning inträffar, oavsett kvinnans eller flickans ålder, bör du kontakta en gynekolog (registrera dig). Om livmodersblödning började hos en flicka eller ung flicka rekommenderas att kontakta en barngynekolog. Men om det av någon anledning är omöjligt att komma till sådant, bör du kontakta den vanliga gynekologen hos kvinnokonsultationen eller privata kliniken.

Tyvärr kan livmodersblödning vara ett tecken på inte bara en långvarig kronisk sjukdom i de inre könsorganen hos en kvinna, där en rutinundersökning och behandling är nödvändig, utan också symtom på en nödsituation. Nödläge innebär akuta sjukdomar där en kvinna behöver akut kvalificerad medicinsk vård för att rädda sitt liv. Och om sådan hjälp med nödblödning inte tillhandahålls kommer kvinnan att dö.

Följaktligen är det nödvändigt att konsultera en gynekolog i en poliklinik för blödning av livmodern när det inte finns några tecken på en nödsituation. Om blödning av livmodern kombineras med tecken på en nödsituation, bör du omedelbart ringa en ambulans eller, med din egen transport, komma till närmaste sjukhus med en gynekologisk avdelning så snart som möjligt. Tänk på när blödning av livmodern bör betraktas som en nödsituation.

Först och främst bör alla kvinnor veta att blödning av livmodern i något stadium av graviditeten (även om graviditeten inte bekräftas, men det är en försening på minst en vecka) bör betraktas som ett akut tillstånd, eftersom blodutsöndring, som regel, provoceras farligt för fostret och framtiden. mödrar med tillstånd som abrupt placenta, missfall, etc. Och under sådana förhållanden bör en kvinna förses med kvalificerad hjälp för att rädda sitt liv och, om möjligt, för att bevara det bärande fostrets liv.

För det andra bör livmodningsblödning, som började under eller under en tid efter samlag, betraktas som ett tecken på en nödsituation. Sådan blödning kan bero på graviditetspatologi eller allvarliga könsskador under tidigare samlag. I en sådan situation är det viktigt att hjälpa en kvinna, för i hennes frånvaro kommer blödningen inte att stanna, och kvinnan kommer att dö av blodförlust oförenligt med livet. För att stoppa blödningen i en liknande situation är det nödvändigt att suturera alla tårar och skador i de inre könsorganen eller att avbryta graviditeten.

För det tredje, livmodersblödning, som visar sig vara riklig, minskar inte med tiden, kombineras med svår smärta i nedre del av magen eller nedre delen av ryggen, orsakar en kraftig försämring av välbefinnande, blanchering, minskat tryck, hjärtklappning, ökad svettning och eventuellt svimning. Ett vanligt kännetecken på ett akut tillstånd med livmodersblödning är det faktum att en kvinnas välbefinnande försämras, när hon inte kan utföra enkla vardagliga och vardagliga handlingar (hon kan inte stå upp, vrida huvudet, det är svårt för henne att tala, om hon försöker sitta i sängen, faller omedelbart osv.) och ligger bokstavligen i ett lager eller till och med medvetslös.

Vilka tester och undersökningar kan en läkare förskriva blödningar i livmodern?

Trots att uterusblödning kan utlösas av olika sjukdomar används samma undersökningsmetoder (tester och instrumentell diagnostik) när de dyker upp. Detta beror på det faktum att den patologiska processen med uterusblödning är lokaliserad i samma organ - livmodern eller äggstockarna.

Vidare utförs i det första steget olika undersökningar för att bedöma livmoders tillstånd, eftersom den vanligaste blödningen i livmodern beror på patologin hos detta specifika organ. Och endast om, efter undersökningen, inte livmoderpatologi upptäcktes, används metoder för att undersöka äggstockarnas arbete, eftersom blödning i en sådan situation orsakas av en överträdelse av äggstockens reglerande funktion. Det vill säga äggstockarna producerar inte den nödvändiga mängden hormoner i olika perioder av menstruationscykeln, och därför uppstår blödning som ett svar på hormonell obalans.

Så med uterusblödning föreskriver läkaren först följande tester och undersökningar:

 • Allmän blodanalys;
 • Koagulogram (indikatorer för blodkoagulationssystemet) (post);
 • Gynekologisk undersökning (registrering) och undersökning i speglarna;
 • Ultraljud av bäckenorganen (registrera).

Ett komplett blodantal är nödvändigt för att bedöma graden av blodförlust och om en kvinna har utvecklat anemi. Med ett generellt blodprov kan du också identifiera om det finns inflammatoriska processer i kroppen som kan orsaka dysfunktionell blödning i livmodern.

Med koagulogrammet kan du utvärdera hur blodkoagulationssystemet fungerar. Och om parametrarna för koagulogrammet inte är normala, bör kvinnan konsultera och genomgå nödvändig behandling med en hematolog (registrera).

Gynekologisk undersökning gör det möjligt för läkaren att känna med sina händer olika neoplasmer i livmodern och äggstockarna, för att bestämma förekomsten av en inflammatorisk process genom att ändra organens konsistens. Och undersökning i speglarna gör att du kan se livmoderhalsen och slidan, identifiera neoplasmer i livmoderhalskanalen eller misstänka livmoderhalscancer.

Ultraljud är en mycket informativ metod som gör att du kan identifiera inflammatoriska processer, tumörer, cyster, polypper i livmodern och äggstockarna, endometrial hyperplasi samt endometrios. Det är faktiskt att ultraljud kan upptäcka nästan alla sjukdomar som kan orsaka blödning i livmodern. Men tyvärr räcker inte användningen av ultraljud för en slutlig diagnos, eftersom denna metod endast ger en orientering i diagnosen - till exempel med ultraljud är det möjligt att identifiera livmoderfibroider eller endometrios, utan att fastställa den exakta platsen för tumören eller ektopiska foci, bestämma deras typ och utvärdera organets tillstånd och omgivande vävnader - det är omöjligt. Således tillåter ultraljud som sagt att du bestämmer typen av befintlig patologi, men för att klargöra dess olika parametrar och ta reda på orsakerna till denna sjukdom måste andra undersökningsmetoder användas.

När en gynekologisk undersökning kommer att utföras, undersökning i speglarna, ultraljud och ett allmänt blodprov och ett koagulogram görs beror det på vilken patologisk process som upptäcktes i könsorganen. Baserat på dessa undersökningar kan läkaren förskriva följande diagnostiska procedurer:

 • Separat diagnostisk curettage (registrera dig);
 • Hysteroskopi (registrering);
 • Magnetisk resonansavbildning (registrera dig).

Så om endometrial hyperplasi, livmoderhalskanal eller endometrial polypper eller endometrit upptäcks, föreskriver läkaren vanligtvis en separat diagnostisk curettage följt av histologisk undersökning av materialet. Histologi gör det möjligt att förstå om det finns en malign tumör eller malignitet hos normala vävnader i livmodern. Förutom curettage kan läkaren förskriva hysteroskopi, under vilken livmodern och livmoderhalskanalen undersöks från insidan med en speciell anordning - ett hysteroskop. I detta fall utförs hysteroskopi vanligtvis först och sedan curettage.

Om myom eller andra tumörer i livmodern upptäcktes, föreskriver läkaren hysteroskopi för att undersöka organkaviteten och se neoplasma med ögat.

Om endometrios upptäcktes, kan läkaren förskriva magnetisk resonansavbildning för att klargöra placeringen av ektopiska foci. Dessutom kan läkaren med upptäckt endometrios förskriva ett blodprov för innehållet av follikelstimulerande, luteiniserande hormoner, testosteron för att klargöra orsakerna till sjukdomen.

Om cystor, tumörer eller inflammation i äggstockarna upptäcktes utförs inga ytterligare undersökningar eftersom de inte behövs. Det enda som en läkare kan förskriva i detta fall är en laparoskopisk operation (registrera) för att ta bort neoplasmer och en konservativ behandling för den inflammatoriska processen.

I fallet, enligt resultaten av ultraljud (registrering), gynekologisk undersökning och undersökning i speglarna, ingen patologi för livmodern eller äggstockarna upptäcktes, antas dysfunktionell blödning på grund av obalans i hormonbalansen i kroppen. I en sådan situation föreskriver läkaren följande test för att bestämma koncentrationen av hormoner som kan påverka menstruationscykeln och utseendet på livmodersblödning:

 • Ett blodprov för halten kortisol (hydrokortison);
 • Ett blodprov för nivån av sköldkörtelstimulerande hormon (TSH, tyrotropin);
 • Ett blodprov för nivån av triiodothyronin (T3);
 • Blodtest för tyroxinnivå (T4);
 • Blodtest för närvaro av antikroppar mot tyroperoxidas (AT-TPO);
 • Blodtest för närvaro av antikroppar mot tyroglobulin (AT-TG);
 • Ett blodprov för nivån av follikelstimulerande hormon (FSH);
 • Ett blodprov för nivån av luteiniserande hormon (LH);
 • Blodtest för prolaktinnivå (registrera);
 • Ett blodprov för östradiolnivåer;
 • Blodtest för dehydroepiandrosteronsulfat (DEA-S04);
 • Blodtest för testosteron;
 • Ett blodprov för halten könshormonbindande globulin (SHBG);
 • Ett blodprov för nivån av 17-OH-progesteron (17-OD) (registrera dig).

Behandling av uterusblödning

Behandling av livmodersblödning syftar främst till att stoppa blödning, fylla på blodförlust samt eliminera orsaken och förebyggande. De behandlar all blödning på ett sjukhus, för Först och främst är det nödvändigt att utföra diagnostiska åtgärder för att fastställa deras orsaker..

Metoder för att stoppa blödning beror på ålder, deras orsaker, svårighetsgraden av tillståndet. En av de viktigaste metoderna för kirurgiskt stopp av blödning är separat diagnostisk curettage - det hjälper också till att identifiera orsaken till detta symptom. För detta skickas skrotning av endometrium (slemhinnan) för histologisk undersökning. Curettage utförs inte med juvenilblödning (endast om svår blödning inte stannar under påverkan av hormoner och hotar livet). Ett annat sätt att stoppa blödningen är hormonell hemostas (användning av stora doser av hormoner) - östrogena eller kombinerade orala preventivmedel (icke-ovlon, rigevidon, mercilon, marvelon).

Följande mediciner används under symptomatisk terapi:

 • hemostatiska läkemedel (vicasol, dicinon, aminokapronsyra);
 • livmoderkontraherande medel (oxytocin);
 • vid låga hemoglobinvärden - järnpreparat (maltofer, fenuls) eller blodkomponenter (nyfryst plasma, erytrocytmassa);
 • vitaminer och vasokonstriktorer (ascorutin, vitamin C, B6, PÅ12, folsyra).

Efter att blödningen har stoppats förhindras deras förnyelse. I händelse av dysfunktion är detta en kurs av hormonella läkemedel (kombinerade orala preventivmedel eller gestagener), installation av en hormonproducerande intrauterin enhet (Mirena). Om en intrauterin patologi upptäcks behandlar de kronisk endometrit, endometriala polyper, livmoderfibroider, adenomyos, endometrial hyperplasi.

Hemostatiska medel som används för livmodern
blödning

Dicinon för blödning i livmodern

Dicinon (etamsylat) är ett av de vanligaste läkemedlen som används för uterinblödning. Det tillhör gruppen av hemostatiska (hemostatiska) läkemedel. Dicinon verkar direkt på väggarna i kapillärerna (de minsta kärlen), minskar deras permeabilitet och bräcklighet, förbättrar mikrosirkulationen (blodflödet i kapillärerna) och förbättrar också blodets koagulerbarhet på platserna för skador på små kärl. Det orsakar emellertid inte hyperkoagulering (ökad bildning av blodproppar) och försvårar inte blodkärlen.

Läkemedlet börjar verka inom 5-15 minuter efter intravenös administrering. Effekten varar 4-6 timmar.

Dicinon är kontraindicerat i följande fall:

 • trombos och tromboembolism;
 • maligna blodsjukdomar;
 • överkänslighet mot läkemedlet.

Metoden för applicering och dos bestäms av läkaren i varje specifikt fall av blödning. Vid menorrhagi rekommenderas det att man tar dicinon i tabletter, från och med den femte dagen i den påstådda menstruationen och slutar den femte dagen i nästa cykel.

Vad man ska göra med långvarig blödning i livmodern?

Vid långvarig blödning av livmodern är det viktigt att söka medicinsk hjälp så snart som möjligt. Om det finns tecken på svår anemi, måste du ringa en ambulans för att stoppa blödningen och ytterligare övervakning på sjukhuset.

De viktigaste tecknen på anemi:

 • svår svaghet;
 • yrsel;
 • sänka blodtrycket;
 • ökad hjärtrytm;
 • blekhet i huden;
 • svimning.

Folkrättsmedel

Som ett folkemedicin för behandling av livmodersblödning används avkok och extrakt av röd yarrow, vattenpeppar, herdepåse, nässlor, hallonblad, hemoptys och andra medicinalväxter. Här är några enkla recept:
1. Infusion av rödört: 2 teskedar torrt gräs häll ett glas kokande vatten, insister 1 timme och filtrera. Ta 4 gånger om dagen, 1/4 kopp infusion före måltider.
2. Infusion av gräs i en herde påse: 1 matsked torrt gräs hälls med ett glas kokande vatten, insisterade i 1 timme, förpackas och filtreras sedan. Ta 1 matsked 3-4 gånger om dagen före måltiderna.
3. Infusion av dioica nässlor: 1 matsked torkade löv hälls med ett glas kokande vatten, kokt i 10 minuter på låg värme, kyldes sedan och filtrerades. Ta 1 matsked 4-5 gånger om dagen.

Användning av folkrättsmedel är endast tillåtet efter att ha konsulterat en läkare, eftersom livmodersblödning är ett symptom på olika sjukdomar, ofta ganska allvarliga. Därför är det oerhört viktigt att hitta orsaken till detta tillstånd och börja behandlingen så snart som möjligt.

Författare: Pashkov M.K. Koordinator för innehållsprojekt.

Livmoderblödning - orsaker och behandling med mediciner

Diagnosen ställs om stora volymer blod frigörs från livmoderhålet. Dessa urladdningar är oberoende och långvariga. I de flesta fall utgör de inte ett hot mot livet utan förvärrar det allmänna hälsotillståndet. Livmoderblödning indikerar ett allvarligt fel i kroppen.

Är livmodersblödning farligt

Endast under menstruationen anses fläckning från slidan vara normal. Det varar 3-7 dagar, blodvolymen under hela perioden överstiger inte 80 ml. Menstruationscykelns längd är 21–35 dagar. Om urladdningen blir riklig och går utöver normen, talar vi om ett patologiskt tillstånd.

Alla typer av blödningar från livmodern är farliga, därför, när de dyker upp, är det krävande att appellera till en gynekolog. En ambulans måste ringas om flickan eller kvinnan måste byta kuddar mer än en gång varje 1-1,5 timme. Faran för livmodersblödning:

 • utveckling av järnbristanemi, vilket leder till yrsel, svimning, svaghet, blekhet i huden;
 • sänka blodtrycket;
 • förvärring av en extern patologi, ett tecken på blödning;
 • förekomsten av ett hot om missfall under graviditet, spontan abort;
 • svårigheter att stoppa svår blödning, behovet av kirurgiskt ingripande med avlägsnande av livmodern.

Typer av patologi

Under diagnosen bestämmer gynekologen typen av blödning. Behandlingstaktiken beror på detta. Variationer av patologi:

Patologi Tid

Nyfödd period (1 vecka i livet)

Små fläckar från slidan. De uppstår på grund av en kraftig förändring av den hormonella bakgrunden. Behandling kräver inte.

Förknippad med bildandet av hormonaktiva tumörer. Detta leder till puberteten..

Juvenile (12-18 år)

Uppstår under puberteten. En vanlig orsak är ovariell dysfunktion, som uppstår på grund av kroniska infektioner, psykisk stress, överdriven fysisk ansträngning, undernäring.

I reproduktionsåldern (18-45 år)

Uppstår som ett resultat av hormonella störningar orsakade av abort, endokrina sjukdomar, infektioner, stress, medicinering.

I klimakteriet (efter 45 år)

Orsakas av hormonella förändringar i kroppen. Blödning kan indikera förekomsten av godartade och maligna neoplasmer i könsorganen.

Den vanligaste typen av livmodersblödning. Karakteristisk för all reproduktiv ålder. Anledningen är dysfunktion i endokrin system. Underarter: ägglossande blödning (förknippad med menstruation) och anovulatorisk (uppstår mellan dem).

Förknippat med genital patologi, autoimmuna sjukdomar i cirkulationssystemet, lever- eller graviditetskomplikationer (missfall, ektopisk graviditet, trofoblastisk sjukdom).

Orsakas av kontinuerlig användning av progestogener, närvaron av en intrauterin enhet

Uppträder när livmodern inte kan sammandras, varför blödningen inte slutar på länge.

De är förknippade med en minskning av tonen i myometrium. Utsöndring av blod är möjlig med försenade fosterägg i livmoderhålan, separering av moderkakan, livmoderhypotoni efter förlossning.

Arten av uterinblödning

Det kännetecknas av tunga eller långa perioder (mer än sju dagar) med ett regelbundet intervall på 21–35 dagar.

Oregelbunden intermenstrual fläckning av oavsiktlig karaktär observeras.

Det kännetecknas av oregelbunden långvarig blödning av livmodern..

Det kännetecknas av ofta menstruation med en cykel på mindre än 21 dagar.

Orsaker till blödning i livmodern

Blodigt utflöde förekommer på grund av autoimmuna sjukdomar, könsorganiska patologier, hormonella störningar. De viktigaste grupperna av skäl:

 • extragenital - orsakad av störningar i systemorganets arbete;
 • könsorgan - åtfölja sjukdomar och dysfunktioner i könsorganen;
 • förknippade med hormonella förändringar: pubertet, graviditet, klimakteriet.

Extragenitala orsaker

Långvarig urladdning av blod kan prata om allvarliga patologier i den kvinnliga kroppen. Extragenitala orsaker till uterusblödning:

 • infektionssjukdomar: influensa, tyfusfeber, mässling, sepsis;
 • sjukdomar i cirkulationssystemet: hemofili, hemorragisk vaskulit, trombocytopeni, leukemi, autoimmuna sjukdomar, von Willebrands sjukdom, ökad fibrinolys;
 • nedsatt leverfunktion, minskar syntesen av blodets koagulationsfaktorer, försämrar metabolismen av östrogen och blodkoagulationspotentialen;
 • störningar i sköldkörteln, binjurarna, hypofysen;
 • uretral prolaps;
 • sjukdomar i hjärt-kärlsystemet: åderförkalkning, hypertoni;
 • mental och fysisk överarbete, stress, klimatförändringar, vitaminbrist;
 • yrkesmässig akut och kronisk förgiftning.

Genital

Vaginal blödning är oftare förknippad med sjukdomar i könsorganen. Könsskäl till patologi:

 • livmodersjukdomar: myom, myometrial hyperplasi, polyper, endometrios, endometritis, adenomyos, livmodercancer;
 • äggstocksjukdomar: salpingoophoritis (adnexit), dysfunktion, godartade tumörer, cysta, inflammation, cancer;
 • livmoderhalscancer: erosion, dysplasi, cancer;
 • kvinnlig genital tuberkulos;
 • ta olämpliga orala preventivmedel;
 • mekanisk skada på livmodern.

Varför blödas från livmodern med klimakteriet

Äggstocksfunktionen bleknar med åldern, så organen fungerar intermittent. Menstruation kan vara frånvarande i flera månader och sedan vara mycket riklig. En kvinna ska varnas genom utflöde med koagel, intermenstruell blödning. Menstruationens varaktighet under 7-10 dagar och utmatningsvolymen, som hygienprodukter inte klarar av, anses vara patologiska. Orsaker till blödning vid klimakteriet:

 • hormonell obalans;
 • uteruspolypper, myom;
 • maligna sjukdomar i könsorganen.

Orsaker till blödning hos gravida kvinnor

Under normal graviditet bör det inte finnas någon röd eller brun vaginal urladdning. Utseendet av blod är ett tillfälle att konsultera en gynekolog. Orsaker till uterusblödning under graviditetsperioden:

 • fästning av ett fosterägg i livmoderhålan - implantation;
 • ektopisk graviditet;
 • patologi hos ägget;
 • presentation, låg fetalt läge, abrupt placenta;
 • mikrotrauma i livmodersärret;
 • livmoderbrott under förlossningen;
 • överträdelse eller försening av den avlidna efterfödelsen;
 • hotet om missfall, en frusen graviditet;
 • myom.

Behandlingsmetoder för blödning i livmodern

Gynekologen samlar anamnesis, analyserar menstruationsfunktioner, utför en undersökning och ultraljud av bäckenorganen. Baserat på dessa data bestämmer specialisten typen av patologi. Vid behov föreskriver läkaren ytterligare test:

 • studie av koncentrationen av könshormoner i blodet;
 • bestämning av nivån för tumörmarkörer;
 • blodkoagulationsstudie;
 • kolposkopi, laparoskopi, hysteroskopi eller biopsi;
 • magnetisk resonansavbildning av bäckenorganen.

Behandlingen utförs medicinskt eller kirurgiskt. Terapi syftar till att stoppa livmoderutsöndringar och fylla på blodförlust och eliminera orsakerna. I de flesta fall sker behandling på sjukhus.

Symtomatisk terapi

Valet av behandlingsmetoder beror på patientens ålder och svårighetsgraden av tillståndet. För att stoppa blödningen och återställa kroppen föreskriver läkaren följande grupper av läkemedel:

 • hemostatiska tabletter: Vikasol, Ditsinon, aminokapronsyra;
 • läkemedel för livmodersammandragningar med oxytocin: Pituitrin, Gifotocin;
 • preparat eller blodkomponenter för att öka hemoglobin: Fenyuls, Maltofer, nyfryst plasma, erytrocytmassa;
 • vasokonstriktatorpreparat, vitaminer: Ascorutin, vitaminer B6, B12, C, folsyra.

För behandling av uterusblödning i strid med äggstockarna använder läkare ett schema med hormonell hemostas. Patienten ordineras östrogena eller kombinerade orala preventivmedel (COC), som tas i stora mängder. Metoden är lämplig för unga patienter. Läkare erbjuder sådana läkemedel: Regulon, Rigevidon, Marvelon, Mercilon. Med för mycket blodförlust administreras östrogener intravenöst.

Efter avslutad blödning vidtar patienten förebyggande åtgärder - dricker en kurs med hormonella läkemedel (COC, gestagens), vitaminer och mineraler, eliminerar stressfaktorer. Vid identifiering av sjukdomar behandlas de.

Kirurgiskt ingrepp

Om läkemedelsbehandling inte ger resultat, och patienten inte är intresserad av att upprätthålla reproduktionsfunktionen, använder läkare kirurgiska metoder för behandling:

 • Abdomination i buken. Metoden är indikerad för endometrial hyperplasi, adenomyos på 2-3 grader. Operationen utförs genom vagina och livmoderhalskanalen med hjälp av ett endoskop. Total excision av det funktionella och basala skiktet i endometriet utförs av en elektrisk slinga i resektoskopet.
 • Hysterektomi. Avlägsnande av livmodern är nödvändig för maligna tumörer, fibroider, avancerade stadier av endometrios, allvarliga skador. Kirurgen kan utföra operationen genom att öppna bukhålan, genom slidan eller genom laparoskopi - genom små snitt i buken.
 • Separat diagnostisk curettage. Intervention är nödvändig för att stoppa blödning och provtagning av vävnad för histologi. Indikationer är polyper, endometriala patologier, vidhäftningar i livmodern, myom, adenomyos, tidig diagnos av cancer. Curettage utförs genom vagina med en kurett under kontroll av ett hysteroskop.

Hur man stoppar livmodersblödning hemma

Extremt farligt blodförlust för gravida kvinnor. Om uterusutflödet är rikligt, måste du förbättra kvinnans tillstånd hemma före ankomsten av ambulans eller medicinsk tid:

 1. Patienten ska ligga och slappna av, lägga benen strax över kroppsnivån.
 2. En kall värmedyna bör appliceras på magen. För att undvika skada, ta en 5-minuters paus var 15 minut.
 3. En kvinna behöver dricka mycket rent vatten, örtte, torkad fruktkompott, fruktdrycker. En god effekt ger en nässlingsbuljong.
 4. I avsaknad av graviditet kan hemostatiska tabletter tas: Vikasol (15-30 mg per dag) eller Dicinon (3 gånger om dagen, 0,25 g).
 5. Du kan inte värma kroppen, ta läkemedel som minskar livmodern, douching.

Folkläkemedel för blödning av livmodern

Örter kan användas som en hjälpmetod för att behandla patologi. Följande folkläkemedel läggs till läkemedelsbehandling:

 1. Yarrow Infusion: 2 tsk häll örter 250 ml kokande vatten, låt stå i en timme, sil. Drick 4 gånger om dagen i 1/4 kopp före måltid.
 2. Ett avkok av näseldiolöst: 1 msk. l torra löv häll ett glas kokande vatten, blötlägg i vattenbad i 10 minuter. Kyl och sil, ta 1 msk. l 4–5 gånger om dagen.

Video

Hittade ett misstag i texten?
Välj det, tryck på Ctrl + Enter så fixar vi det!

Livmoderblödning, orsaker, symtom, typer av blödningar, behandling, 5 recept för folkläkemedel

Livmoderblödning bör förstås som tilldelning av blod från livmoderhålet. De skiljer sig från menstruation i intensitet, volym, varaktighet av blodförlust och regelbundenhet.

Orsaker till blödning i livmodern.
Livmoderblödning uppstår på grund av en funktionsfunktion i hypothalamus-hypofys-äggstocksystemet, som reglerar äggstockarnas funktioner, det är de så kallade dysfunktionella blödningarna. Brott mot produktion av gonadotropa hypofyshormoner som påverkar follikelmognad och ägglossning leder till störningar i follikulogenes och menstruationsfunktion. Dessutom mognar folliklarna i äggstocken inte eller mognar utan ägglossning också. därför bildas inte corpus luteum. Som ett resultat påverkar östrogen (hyperestrogenism) livmodern, eftersom progesteronproduktionen stannar störs dess cykel. Hyperplasi inträffar (när endometriumet växer för mycket), och sedan avvisas endometriet, vilket åtföljs av livmodersblödning, som är riklig och långvarig.

Det är viktigt att notera att hyperestrogenism med dysfunktionell uterinblödning i hög grad ökar risken för att utveckla adenokarcinom, fibrocystisk mastopati, sjukdomar i livmodern och bihang och bröstcancer.

Dysfunktionell blödning i livmodern delas upp i ägglossning, det vill säga förknippad med menstruation (avvikelser i volym och varaktighet av blodförlust under menstruationen), och anovulatorisk - observeras mellan menstruation och inträffar efter en försening på mindre än 21 dagar efter den senaste menstruationen. Ovariell dysfunktion provocerar ofta utvecklingen av infertilitet, missfall. Genom att kontakta en läkare i tid, nämligen omedelbart efter uppkomsten av menstruations oregelbundenheter, kommer du att undvika farliga konsekvenser i framtiden.

Livmoderblödning kan också orsakas av sjukdomar i livmodern och bilagor, särskilt myom, endometrios, adenomyos, olika tumörer av godartad och malign natur. I mycket sällsynta fall kan sjukdomar som inte är relaterade till könsorganens funktion, särskilt leversjukdom, blod, en kränkning av dess koagulerbarhet, bidra till utvecklingen av livmodersblödning). I detta fall, utöver livmodern, noterar patienter också andra typer av blödningar (näsblödningar, blödande tandköttet, allvarlig blodförlust med mindre nedskärningar etc.). Sådan blödning klassificeras som organisk, det vill säga förknippad med könsstatvetenskap eller systemiska sjukdomar..

Livmoderblödning (riklig) kan också uppstå vid hypotyreos (hypertyreos) eller en funktionsfunktion i sköldkörteln.

Livmoderblödning noteras också som komplikationer av graviditet och förlossning. Långvarig blödning i livmodern kan uppstå vid anemi.

Iatrogena blödningar som observerats som ett resultat av användning av intrauterina preventivmedel, användning av icke-hormonella och hormonella preventivmedel och blodförtunnande är också värda att lyfta fram..

Symtom på blödning i livmodern.
Den huvudsakliga manifestationen av detta patologiska tillstånd är fördelningen av blod från vulven. Livmoderblödning skiljer sig från normal menstruation:

 • Ökad blodförlust (normalt till 40-80 ml, patologi - över 80 ml). En kvinna kan eventuellt märka en patologi vid en mer frekvent förändring av hygienprodukter (varje halvtimme - en och en halv).
 • En ökning av blödningens varaktighet (över sju dagar).
 • Menstruella oregelbundenheter förknippade med en minskning eller ökning av dess intervall.
 • Förekomsten av blödning efter samlag.
 • Observerad blödning av livmodern under postmenopausal period, efter menstruationens upphörande.

Härifrån kan följande symptom på livmodersblödning noteras:
 • Menorrhagia (hypermenorrhea) - överdriven och långvarig menstruation under bibehållande av deras regelbundenhet (21-35 dagar).
 • Metrorrhagia - lågintensiv fläckning i mitten av cykeln.
 • Menometorragi - långvarig blödning av oregelbunden varaktighet.
 • Polymenorré - en kränkning av cykeln, uttryckt i alltför ofta blödning (mindre än 21 dagar). Som regel provoserar långvarig och intensiv blodförlust med denna patologi utvecklingen av järnbristanemi (låg hemoglobin i blodet), där yrsel, svaghet, blek hud, andnöd är vanliga symtom..

Typer av livmodersblödning.

Livmoderblödning av den nyfödda perioden.
De uppstår, som regel, under den första veckan av livet och är knappt blodiga i naturen. Deras utseende beror på en kraftig förändring av den hormonella bakgrunden. De passerar snabbt själva, vanligtvis behövs ingen behandling.

Livmoderblödning det första decenniet (före puberteten).
De observeras mycket sällan och förklaras av närvaron av ovarietumörer, som kan ge förhöjda nivåer av könshormoner (de så kallade hormonaktiva tumörerna). Som ett resultat observeras falsk pubertet..

Juvenil livmodersblödning.
Som regel förekommer de under puberteten hos flickor (12 till 18 år). Den huvudsakliga orsaken som orsakar blödning under denna period är ovariell dysfunktion. Orsakerna till sådana fel kan vara psykologiska skador, kroniska infektioner, överdriven fysisk ansträngning, ofta fall av akuta luftvägsinfektioner, dålig näring. Dessutom spelar en sådan faktor som säsongsbetonning en viktig roll här. Vinter och vår är perioder där blödning oftast observeras, och som regel är de anovulatoriska, det vill säga när ägglossning inte inträffar. Mycket sällan, men sådana fall uppstår när tuberkulösa lesioner i könsorganen, blödningsstörningar, äggstockscancer, livmoderhalscancer och livmoder tumörer kan utlösa blödning. Långvarig och svår uterinblödning under denna period provocerar utvecklingen av anemi. Behandling av flickor under denna period utförs endast under stationära förhållanden.

Om blödning inträffar, bör du definitivt ringa en ambulans, och vid denna tidpunkt måste flickan säkerställa fullständig vila och säng vila. Hon borde ta ett hemostatiskt läkemedel (det kan vara aminokapronsyra, Dicinon, Vikasol (en tablett), lägga en kall värmeplatta på nedre del av buken. Under stationära förhållanden är behandlingen symtomatisk. Vanligtvis används hemostatiska läkemedel, läkemedlen syftar till att minska livmodern (Oxytocin.) Om detta inte räcker föreskrivs hormoner för att stoppa blödningen..

Curettage under denna typ av blödning utförs inte, med undantag för allvarliga och livshotande blödningar, som till och med hormonell behandling inte kunde stoppa. För att förhindra utveckling av upprepad blödning, vitaminbehandling, järnpreparat, liksom vissa fysioterapeutiska förfaranden, föreskrivs akupunktur.

Efter att blödningen har stoppats, föreskriver specialister östrogen-progestogenläkemedel, vars syfte är att återställa den normala menstruationscykeln. Under återhämtningsperioden spelar fysiska övningar, en balanserad kost och behandlingen av befintliga kroniska infektioner en speciell roll..

Fortplantningsblödning (åldrarna 18 till 45 år).
Under denna period kan orsakerna till utveckling av livmodersblödning vara massa. Dysfunktionella faktorer förknippade främst med nedsatt produktion av könshormoner på grund av aborter, endokrina sjukdomar (fetma, diabetes mellitus, etc.) och en smittsam karaktär, allvarlig stress, olika berusningar, samt att ta några mediciner, påverkar främst. Dysfunktionell blödning kan förekomma i alla åldrar, från puberteten till klimakteriet..

Ofta noteras dysfunktionell uterinblödning under barnets förmåga, särskilt i de tidiga stadierna av graviditeten, detta beror oftast på hotet om missfall och ektopisk graviditet (det finns smärta i nedre del av magen, försenad menstruation och vanliga tecken på graviditet), och i de senare stadierna uppstår detta tillstånd på grund av placenta previa eller cystisk drift. Vid de första tecken på blödning under graviditeten, oavsett hur länge, måste du gå till läkaren. I de tidiga stadierna med snabb behandling och lämplig terapi kan graviditet bevaras, men i de senare stadierna finns det ofta behov av curettage.

I slutet av den andra början av det tredje trimestern av graviditeten kan blödning hota livet för både modern och barnet, så en snabb samtal till en specialist spelar en enorm roll här. Ofta noteras blödningar mot bakgrund av placenta previa (när ingången till livmodern är delvis eller fullständigt blockerad), placentabrupp samt i uterusbrott. I dessa situationer kan blödning ha en inre och yttre karaktär, därför kräver akut kejsarsnitt. Representanter för det rättvisa könet, som riskerar att utveckla sådana förhållanden, bör regelbundet observeras av specialister. Vid förlossningsprocessen är förekomsten av blödning (främst på grund av placentabbrott, atoni eller hypotoni i livmodern) särskilt farlig eftersom det åtföljs av stora mängder blodförlust.

Efter leveransen är orsakerna till blödning huvudsakligen:

 • livmoderns dåliga ton och dess svaga förmåga att kontrahera;
 • ofullständiga delar av membranen;
 • blödarsjuka.

Under fertil ålder kan livmodersjukdomar också provocera livmodersblödning: myom, endometrios, tumörer av olika slag, kronisk inflammation (endometrit), hormonberoende äggstumörer.

Livmoderblödning med klimakteriet.
Under klimakteriet utvecklas sådana tillstånd på grund av nedsatt hormonproduktion eller mot bakgrund av sjukdomar i könsorganen. Eftersom hormonella förändringar inträffar i kroppen under denna period är blödning ofta förekommande, men det är viktigt att konsultera en läkare, eftersom de kan bli skadliga för maligna eller godartade neoplasmer. Detta gäller särskilt postmenopausal period. Kom ihåg att snabb tillgång till en läkare (vid de första symtomen och manifestationerna) är nyckeln till framgången för ytterligare behandling.

För en noggrann diagnos utförs separat diagnostisk curettage av livmoderhals- och livmoderkanalerna, varefter en histologisk undersökning av skrapningen föreskrivs för att fastställa orsaken till blödningen. Med dysfunktionell uterinblödning föreskrivs optimal terapi med hormonella läkemedel.

Genombrott uterinblödning.
Liknande blödningar utvecklas mot bakgrund av hormonella störningar. Det är hormoner som ansvarar för den normala menstruationscykeln, eftersom de upprätthåller en balans mellan östrogen och progesteron. Om allt är bra, börjar menstruationen alltid i rätt tid och är inte riklig. Vid hormonell obalans börjar en stark spridning av endometrium, mot vilken dess avslag sker i delar, och resultatet är genombrottsblödning. Hormonfel observeras oftast hos flickor under tonåren och hos kvinnor i klimakteriet.

Genombrottsblödning kan uppstå när man tar hormonella orala preventivmedel, vilket förklaras av anpassning till det använda läkemedlet. I den här situationen bör du rådfråga en läkare angående förändringar i den använda dosen. Om ökningen av doseringen inte stoppar blödningen eller den blir mer riklig, är det nödvändigt att undersökas med avseende på sjukdomar i reproduktionsorganen. Dessutom kan sådana tillstånd utvecklas mot bakgrund av skador på livmodersväggar genom en intrauterin enhet (IUD). I denna situation visas en kvinna att ta bort den intrauterina enheten.

Diagnostik.
Vid den första misstanken om livmodersblödning måste du söka hjälp. Det är mycket bra om en kvinna upprätthåller en menstruationskalender och noterar blödningens intensitet, varaktighet och art. Denna kalender hjälper läkaren i framtiden att diagnostisera och förskriva optimal terapi. För diagnos genomförs analyser av utstryk från livmoderhalsen för cancer, test för förekomst av livmodersblödning. Se till att genomgå ultraljud såväl som att mäta det inre lagret av endometrium (dess tjocklek). De gör också ett allmänt blodprov, "för hormoner." Om en kvinna är överviktig eller när hennes ålder närmar sig klimakteriet görs en biopsi av det inre skiktet i livmodern (ett litet fragment av endometriet plockas och undersöks under ett mikroskop). Noggrann diagnos är central för förskrivning av ytterligare optimal terapi..

Behandling av uterusblödning.
Terapi av sådana tillstånd har fyra huvudmål: stoppa blödning, fylla på blodförlust, eliminera grundorsaken och förebygga. Jag noterar att blödning av livmodern av alla slag behandlas under stationära förhållanden. De tekniker som används för detta tar hänsyn till patientens ålder, orsaken till blödningen och tillståndets svårighetsgrad..

Den huvudsakliga metoden för att stoppa blödning är kirurgisk diagnostisk curettage, vilket också gör det möjligt att ta reda på orsaken till deras utseende. Användningen av hormonterapi är en annan metod för att stoppa blödning. För dessa ändamål används främst östrogena eller kombinerade orala preventivmedel, bland dem Marvelon, Mercilon, etc. För symptomatisk behandling används hemostatiska läkemedel, för livmodersammandragningar, järnpreparat (med en låg nivå av hemoglobin) eller blodkomponenter, vitaminer och vaskulära förstärkande läkemedel (Ascorutin, Folic acid, C-vitamin, B6, B12). Efter att blödningen av livmodern har stoppats vidtas förebyggande åtgärder.
I händelse av dysfunktion föreskrivs hormonbehandling med kombinerade orala preventivmedel eller progestogenbaserade läkemedel, eller en hormonell intrauterin enhet upprättas. Om intrauterina patologier upptäcks under diagnosen föreskrivs lämplig behandling.

Behandling med folkrättsmedel.
För behandling av blödning i livmodern kan traditionella medicinska metoder användas, först bör du börja konsultera en läkare och identifiera deras orsak. För att stoppa blödning av livmodern, avkok och extrakt baserat på hallon, röd ylle, nässlor, hemoptys, herde påse, etc. är effektiva. Här är några recept:

Rödhårig infusion: köp en låda med rödört från ett apotek. Ta två teskedar torrt gräs i ett glas kokande vatten, täck diskarna med vätska och stå i en timme och sil sedan. Redo att dricka infusion fyra gånger under dagen (före måltider), doseringen är 50 ml eller 1/4 kopp.

Rödgödsbuljong: Häll gräset i mängden en matsked med ett fasetterat glas kokande vatten, låt sedan sjuda över låg värme i tio minuter från kokningsögonblicket. Kyl sedan buljongen, sil och du kan dricka. Gör detta före måltiderna tre gånger om dagen för 1/3 kopp. Det visar sin hemostatiska effektivitet, både med inre och yttre blödningar i livmodern.

Infusion av gräs i en herde påse: en matsked av det färdiga gräset (i torr form, köpte på ett apotek), häll ett glas kokande vatten, linda försiktigt och vänta en timme. Sedan, efter att ha insisterat på blandningen, sil du av den och du kan ta infusionen för en matsked. Detta bör göras tre gånger om dagen före måltiderna..

Dioica nässlor infusion: häll en matsked råvaror med ett glas kokande vatten, håll på låg värme i tio minuter, sval sedan och sil. Ta också en matsked fyra gånger om dagen före måltiderna. För förebyggande ändamål, utveckling av livmodersblödning, du kan ta ett extrakt av denna växt, det är lätt att hitta på ett apotek. Doseringen är som följer: 30-40 droppar en halvtimme före en måltid, späd dropparna med vatten (1/4 kopp).

Häll skalet med sex stora apelsiner med en och en halv liter vatten, koka på svag värme tills vätskan minskar till 500 ml. Tappa sedan buljongen, ta fyra teskedar tre gånger om dagen.

Förebyggande av livmodersblödning.
Det bästa förebyggandet anses vara ett systematiskt besök hos en gynekolog (minst en gång om året), en fullständig behandling av befintliga sjukdomar i termer av den sexuella sfären, efterlevnad av personlig hygien och dagliga rutiner, regelbundet sexliv, dessutom med en partner (permanent), hälsosam livsstil och stärka immunitet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Av vilka skäl gör ont i bröstet eller bröstet innan menstruationen, möjliga sätt

Så den kvinnliga kroppen är ordnad att en gång i månaden i stället för det vanliga glada humöret, välbefinnande och brist på smärta, obehagliga symptom dyker upp....

Menstruation efter att ha tagit Postinor: när ska gå, vad ska man göra om det inte finns några?

Denna naturliga process orsakar blödning, för i livmodern finns det många kärl och menstruationen kommer....

Vad bör vara basaltemperaturen före menstruationen?

Vad ska vara bastemperaturen eller förkortad BT före menstruation? Många kvinnor drömmer om en regelbunden menstruationscykel, eftersom detta är ett av huvudtecknen på att reproduktionssystemet fungerar korrekt....