Ospecifik vaginit: orsaker till utveckling, symtom och diagnos

Klimax

Villkorligt patogena mikroorganismer finns naturligt i människokroppen, som under vissa förhållanden kan orsaka sjukdomar. Ospecifik vaginit, annars kallad kolpit, avser specifikt sådana sjukdomar.

Patologi uppstår mot bakgrund av hämning av normal vaginal mikroflora, som ett resultat av vilka patogener börjar föröka sig aktivt, vilket orsakar inflammation i slemhinnorna i organet.

De viktigaste patogenerna och orsakerna

Hos en frisk kvinna innehåller sammansättningen av det vaginala mikrobiomet huvudsakligen laktobaciller som tillhör gruppen mjölksyrabakterier. De hämmar aktiveringen av opportunistisk mikroflora och smittämnen som kommer in i organet från utsidan..

Om antalet och aktiviteten för laktobaciller minskar, tillåter detta mikrober och svampar aktivt att föröka sig, vilket resulterar i att ospecifik vaginit utvecklas, med motsvarande symtom som är karakteristiska för den inflammatoriska processen..

Orsaken till vaginal inflammation kan vara:

 • bakterier - stafylokocker, streptokocker, Escherichia coli och Pseudomonas aeruginosa, Proteus och andra mikroorganismer;
 • virala medel från herpes, papillomas;
 • Candida släkte jäst.

Eftersom mikrobiomets sammansättning kränks, även när patogenet förstörs, kommer sjukdomen att återgå, eftersom organet har tappat sitt skydd. Därför är patologin oftast kronisk till sin natur, och att bli av med det är bara möjligt med komplex behandling, vilket innebär återställande av normal vaginal mikroflora.

Riskfaktorer

Kvinnor kan uppleva ospecifik vaginit i alla åldrar. Skälen till utvecklingen av patologi för olika åldersgrupper kan ha särdrag, till exempel för en tjej kan det vara en brist på östrogennivå, en tjej utvecklar kolpit i närvaro av hypofunktion i äggstocken eller en endokrin systemsjukdom, och hos en äldre kvinna uppstår sjukdomen som ett resultat av en kränkning av syntesen av mjölksyra, som ger skyddande vaginala slemhinnegenskaper.

Det finns ett antal faktorer som oftast orsakar utvecklingen av ospecifik vaginit, särskilt:

 • otillräcklig hygienisk kroppsvård;
 • störningar i det endokrina systemet;
 • låg immunitet;
 • undernäring;
 • behandling med vissa mediciner;
 • förekomsten av medfödda organpatologier;
 • klädd i trånga underkläder gjorda av syntetiska material;
 • ofta byte av sexpartner;
 • komplicerad födelse.

Ospecifik vaginit under graviditeten

Gravida kvinnor stöter ofta på patologi, eftersom kroppens försvar under denna period reduceras avsevärt och den hormonella bakgrunden förändras. Enligt medicinsk praxis upplever mer än hälften av gravida kvinnor vaginal inflammation.

Kolpit kan uppstå vid varje graviditetsperiod. Diagnos kan inte alltid identifiera patogenen, eftersom vissa mikroorganismer finns i kroppen i ett latent (sovande) tillstånd. Klamydia, ureaplasma och ett antal andra smittämnen kan aktiveras när som helst när förutsättningarna för deras reproduktion blir mest gynnsamma.

Under graviditeten är det viktigt att hela tiden övervakas av en läkare och genomgå lämplig behandling i tid. Om ospecifik vaginit inte behandlas kan det leda till polyhydramnios eller lågvatten, toxikos, fosterhypoxi och för tidig födsel.

symtomatologi

Ospecifik vaginit har vanliga karakteristiska symtom, uttryckta i följande fenomen:

 • klåda och sveda i könsområdet;
 • riklig urladdning från slidan;
 • smärta under samlag;
 • urinflödessmärta.

Beroende på sjukdomens svårighetsgrad och form kommer symtomen att ha skillnader. Så i akut form, slemhinnorna röda, svullna och ont, medan den kroniska formen fortsätter med milda symptom på inflammation, utan smärta.

Ett av huvudsymtomen är vaginal urladdning. Tilldelningar kan vara transparenta, vitaktiga eller purulenta, beroende på typen av smittämne och styrkan i den inflammatoriska processen. Om det finns gula klumpar eller blodlager i sekreten, bör du omedelbart rådfråga en läkare, eftersom detta indikerar purulent inflammation, vilket är farligt med komplikationer.

Diagnostik

En erfaren läkare kan enkelt bestämma ospecifik vaginit genom att undersöka slidan med speglar. Den serous-purulenta inflammatoriska processen bestäms av de förtjockade och edematösa slemhinnorna i slidan, täckta med grå filmer. Diffus vaginit kännetecknas av små ljusröda papiller på organets väggar. För att klargöra diagnosen är laboratoriediagnos nödvändig..

För att identifiera patogenen hos en kvinna tas en vaginal utstryk, som sedan undersöks med bakteriostatiska och bakteriologiska metoder. Dessa studier hjälper också till att känna till vaginal mikrofloras sammansättning och patogenens känslighet för antibakteriella ämnen. Förutom en smet, ger en kvinna blod och urin för analys för att bestämma arten och svårighetsgraden av den inflammatoriska processen.

Vaginitläkemedel: behandlingsmetoder och förebyggande

Behandling av patologi bör endast utföras enligt föreskrift av läkaren. En kvinna känner inte till orsakerna och orsaken till sjukdomen, därför kan självmedicinering skada eftersom symtomen minskar, men själva sjukdomen kommer att bli kronisk med periodiska förvärringar och eventuell infästning av en annan infektion.

Kronisk vaginit kan uppstå även på grund av karies eller bihåleinflammation, så mediciner för vaginit måste endast användas efter medicinsk diagnos och samråd med en gynekolog.

Drogbehandling

Behandling av ospecifik vaginit är komplex. Patologi terapisystemet är som följer:

 • eliminering av inflammation med antiinflammatoriska läkemedel;
 • förstörelse av det infektiösa medlet genom antibakteriella, antivirala eller antimykotiska läkemedel;
 • eliminering av en provocerande faktor och behandling av samtidig patologi;
 • återställande av ett normalt mikrobiom i slidan;
 • sexuell partnerbehandling;
 • avhållsamhet från kön under behandlingsperioden.

Vid behandling av kolpit är det mycket viktigt att eliminera den provocerande faktorn och välja rätt medicinering. Vissa kvinnor föredrar folkläkemedel framför läkemedel, men denna metod för behandling måste överenskommas med den behandlande läkaren.

Mediciner mot vaginit kan vara generella eller lokala åtgärder. De första medicinerna tas för svår sjukdom komplicerad av purulent infektion och uttalade symtom. Patienten förskrivs tabletter med en antibakteriell komponent, till vilken patogenen är känslig. Förutom antibakteriella läkemedel måste en kvinna ta antihistaminer som eliminerar klåda, sveda och smärta.

Mild vaginit behandlas uteslutande med lokala läkemedel med antibakteriell effekt - lösningar för tvätt av vagina, salvor, geler eller suppositorier. För att skölja vagina med läkemedel Nitrofural, Dioxidin, Miramistin, apotekslösningar av kamomill eller kalendula.

Vaginala suppositorier används ofta i kampen mot vaginit. För behandling av infektion kan du använda ljus med ett brett spektrum av verkan - Hexicon, Triginan eller Polygynax. Du kan emellertid inte kontrollera användningen av dessa läkemedel, eftersom de själva kan störa den vaginala mikrofloran.

Läkaren kan också förskriva Ginatren..

För att öka koncentrationen av laktobaciller i slidan förskrivs suppositorier som innehåller kulturer av mjölksyrabakterier. Lokala läkemedel kan inkludera immunmodulerande medel och antihistaminer. Suppositorier med interferon kommer att öka immuniteten, och antihistaminkomponenten eliminerar snabbt symptomen på inflammation..

Behandling med folkrättsmedel

Naturliga läkemedel för vaginit hjälper till att återhämta sig inte mindre än apoteksläkemedel, men i vissa fall kan de endast användas som ytterligare terapimedel. Om en kvinnas vaginit orsakas av villkorligt patogen mikroflora och fortskrider i en mild form, kan sjukdomen behandlas med medicinska växter - apotekskamomill, fågelkörsbär, kalendula, ekbark, rödbär och andra örter. Infusioner och avkok av medicinalväxter används för oral administrering, douching, pluggning, bad.

Sätt att behandla:

 • Badkar, douching. För att förbereda lösningar är det nödvändigt att brygga örter som har antiinflammatoriska egenskaper - kamomill, salvia, malva, kalendula, celandine. Två, tre matskedar torra krossade råmaterial hälls i en termos, fylls med en liter kokande vatten och insisterade i tre timmar. Före användning filtreras lösningen.
 • Infusioner för oral administration. Avkok och infusioner av örter kan drickas för att öka immuniteten och stoppa inflammationsprocesserna. Sådana egenskaper har oregano, björnbär, hallonblad, kamomill, akacia. Dessa örter och blommor kan tillsättas te, eftersom de har behaglig smak och lukt. Om ospecifik vaginit uppstår mot bakgrund av en låg nivå av kvinnligt könshormon, är örter som innehåller fytoöstrogener - lakritsrot, humle eller klöver lämpliga. Läkemedelsberedningar i form av infusioner kan beredas i en termos eller i ett vattenbad.
 • Tamponger. Vaginal inflammation kan behandlas med tappar blötläggade med läkemedelskomponenten i naturliga komponenter. Inflammationsbrunn avlägsnar havtornolja, som säljs i nästan alla apotek. Vattpinnar blötläggna med en blandning av honung och propolis kan snabbt eliminera obehagliga symtom..

Förebyggande

Som nämnts tidigare inträffar ospecifik vaginit i närvaro av provocerande faktorer, så att sjukdomen kan förebyggas genom att observera förebyggande åtgärder, särskilt:

 • tvättas dagligen med medel för intim hygien eller tvål, utan skadliga tillsatser;
 • bära underkläder tillverkade av naturliga tyger;
 • använda skyddsutrustning vid byte av sexpartner;
 • Ät bra;
 • regelbundet undersökas av en gynekolog;
 • begränsa konsumtionen av godis, ät jäsad mjölk mer.

Lyamusik

Blogg om graviditet och föräldraskap

Vaginit: former av sjukdomen, symtom och behandling

Vaginit är någon inflammatorisk sjukdom i slidan. Nästan varje kvinna i reproduktiv ålder lider minst en gång av denna typ av sjukdom. Baserat på detta är kolpit en av de vanligaste orsakerna till att kontakta en gynekolog.

Varför utvecklas vaginit??

Orsakerna till kolpit är nära besläktade med tillståndet i mikrofloraen i kvinnans vagina. Hos en frisk kvinna i fertil ålder är mikrofloran fylld med laktobaciller och inte ett stort antal opportunistiska mikroorganismer. I sin tur kan patogena bakterier inte orsaka betydande skador på slidan på grund av dess lilla antal. Laktobaciller i en kvinnas kropp skyddar könsorganen från infektioner. Det är därför deras antal alltid bör överstiga andra typer av bakterier i kroppen.

Med en ogynnsam situation i slidan minskar antalet laktobaciller. Som ett resultat stiger pH och tillåter patogener att multiplicera. Följaktligen blir mindre laktobaciller, desto mer utrymme för patogena mikrober mot vilka en inflammatorisk process bildas.

Vilka former av kolpit finns?

Orsakerna till vaginit kan vara olika och detta beror inte alltid på patogena mikroorganismer. Eventuella faktorer som kan skada väggarna i slidan leder till vaginit. En av de vanligaste orsakerna är till exempel grovt kön eller användning av hygienprodukter av dålig kvalitet.

Fördela:

 • bakteriell vaginos;
 • ospecifik vaginit;
 • vaginal candidiasis;
 • vaginal inflammation med trikomoniasis.

Bakteriell vaginit

Bakteriell vaginit (vaginos) är ett syndrom som uppstår när normal mikroflora i slidan (laktobaciller) ersätts av opportunistiska mikroorganismer. Enligt publicerade data upptäcks sjukdomen hos 30% av medelålders patienter.

Först trodde man att sjukdomen orsakar gardnerella (därav namnet på sjukdomen tidigare - gardnerellos), men det konstaterades därefter att denna patologi utvecklas exakt på grund av mikrobiell obalans. Lactobacilli blir färre, och gardnerella, mycoplasmas, peptostreptococci, fusobacteria, etc. multiplicerar aktivt.

Orsaken till patologin kan vara långvarig användning av antibiotika, preventivmedel, hormonell obalans, minskad immunitet, promiskösa sexuella relationer.

Kliniskt manifesterat av uppkomsten av riklig grå urladdning från slidan med en obehaglig lukt av fisk, tand och brännande känsla är lokalt.
Diagnosen ställs på grundval av klagomål och med en mikroskopisk undersökning av vaginala utstryk: karakteristiska "nyckel" -celler, alkalisk miljö, försvinnande eller ett litet antal Doderlein-celler (laktobaciller).

Behandling av bakteriell vaginit

Vid behandling används antibiotika (ornidazol, metrogil, clindamycin) i tabletter eller vaginala suppositorier under en vecka. Därefter återställs normal vaginal mikroflora med hjälp av eubiotika (bifidumbacterin, vagilac, acylact, lactobacterin).

Vitaminterapi visas för att förstärka kroppen..

Ospecifik vaginit

Icke-specifik vaginit - inflammation orsakad av mikroorganismer (streptokocker, Escherichia coli, anaeroba organismer, stafylokocker), samt uppstår under påverkan av olika mekaniska, termiska, kemiska miljöfaktorer..

Patienter är oroliga för klåda och sveda i slidan, purulent utflöde, smärta under samlag. Diagnosen ställs under en gynekologisk undersökning - inflammation i väggarna i slidan kan uttryckas i varierande grad, upp till bildandet av magesår i allvarliga fall. Sjukdomen kan bli kronisk..

Behandling av ospecifik vaginit

Vid behandling av ospecifik vaginit används samma antibakteriella läkemedel tillsammans med douching 1-2 gånger dagligen med antiseptiska lösningar (dioxid, betadin, miramistin, klorhexidin). Därefter indikeras användningen av eubiotika som återställer den normala mikrofloraen i slidan.

Jästvaginit

Vaginal candidiasis är den vanligaste inflammatoriska sjukdomen i slidan. Mikroskopisk jäst i släktet Candida är det orsakande medlet. Det utvecklas mot bakgrund av långvarig användning av antibiotika, hormoner, cytostatika, minskad immunitet (med diabetes, tuberkulos, etc.)

Det finns akut candidiasis (med en varaktighet på upp till 2 månader) och kroniskt återkommande (respektive med en längre varaktighet av sjukdomen).

Kliniska manifestationer - klåda och brännande i slidan, kännetecknad av ”skämd” urladdning från könsorganen. Ofta går fenomenen dysuria (smärtsam och täta urinering) samman. "Bubblor" bildas på perinealhuden, som sedan spricker, varefter erosion (ytliga sår) bildas.

Behandling av candidal vaginit:

 • antifungala läkemedel i form av vaginala tabletter, kräm, suppositorier (econazol, clotrimazol, isoconazol, nifuratel, gynofort, ketoconazol, etc.) i 7-8 dagar.
 • i den kroniska förloppet av lokal behandling är det inte tillräckligt, det är nödvändigt att använda tabletterade preparat (flukonazol, ketokonazol).

Efter behandlingen har eubiotika också visat sig återställa normal mikroflora. Parallellt försöker de stärka immunitet, korrigera samtidig patologi (noggrant övervaka glykemi vid diabetes, till exempel).

Trichomonas vaginitis

Vaginit med trikomonias avser sjukdomar som överförs genom sexuell kontakt. Det är vanligt. Tyvärr diagnostiseras och behandlas det inte alltid..

Det orsakande medlet för infektionen är Trichomonas vaginalis (en encellig protosoanorganism), har flagella med vilka den snabbt kan röra sig. Trichomonas överlever dåligt i miljön, dör snabbt vid en temperatur på 40 ° C och över, torkning, desinfektion.

Trikomonader överförs ofta i kombination med andra infektioner (klamydia, gonorré, mykos, ureaplasmos). Därför pratar de ofta om en blandad protozoal bakteriell infektion..

Mikroorganismer minskar spermiernas rörlighet, så att denna infektion kan orsaka infertilitet.

Infektionsvägen är främst sexuell. Ibland finns det ett hushållssätt när du använder vanliga handdukar, sänglinne. Vid födelsen infekteras barnet när det passerar genom den infekterade slidan hos modern.

Färsk trikomoniasis isoleras - sjukdomens varaktighet är upp till 2 månader (det finns akut, subakut och låg symptom), kronisk (med en längre sjukdomstid) och vagn, när den patologiska processen i slidan inte utvecklas, men infektionen kan överföras genom sexuell kontakt.

Inkubationsperioden varierar från några dagar till en månad. Ljusheten i den kliniska bilden beror på aktiviteten hos patogenen och kroppens försvar.

Oftare störs patienterna av obehag, klåda och sveda i slidan, skummig gulgrå urladdning i stora mängder. Med låg symptom och kronisk form uttrycks inte klagomål eller är helt frånvarande.

Trichomonas vaginit diagnostiseras genom undersökning i speglarna, men det ledande är en mikroskopisk undersökning av utstryk, där patogenen upptäcks.

Studien ska genomföras innan du tar specifika läkemedel.

Behandling av Trichomonas vaginit

Trichomonas vaginitis måste också behandlas med en sexuell partner. Terapi utförs med antimikrobiella medel (metronidazol, tinidazol, ornidazol). Om behandlingsförloppet är ineffektivt ändras läkemedlet, eller dosen ökas.

Vid en svag, kronisk form av sjukdomen, förskrivs Solkotrichovac-vaccinet, som innehåller speciella sorter av laktobaciller. Efter användning av vaccinet produceras antikroppar i kroppen som förstör Trichomonas. Parallellt normaliseras mikrofloran i vagina och långsiktig immunitet bildas. Med effektiv terapi försvinner klagomål, detekteras inte patogenen i utstryk.

Vaginit och graviditet.

Om du planerar en graviditet måste du naturligtvis eliminera alla infektionscentrum i kroppen. Dessutom är det nödvändigt att sanera könsdelarna genom vilka barnet kommer att föds. Dessutom kan infektionen spridas från vagina ovan, orsaka intrauterin infektion i fostret, vilket kan leda till en hel del komplikationer: från upphörande av graviditet vid olika tidpunkter, tills fostret utvecklar avvikelser, och till och med kan leda till dödfödelse.

Naturligtvis, när en kvinna har klagomål (smärta, vaginal urladdning med en obehaglig lukt, klåda etc.), vänder sig patienter ofta till en gynekolog och får den nödvändiga behandlingen. Men det måste komma ihåg att vaginal inflammation (vaginit) kan uppträda omöjligt - eller asymptomatiskt, så före början av en efterlängtad graviditet kommer det att vara tillrådligt att överföra utstryk från slidan och urinröret för mikroskopisk undersökning.

Och när patogena mikroorganismer upptäcks är det nödvändigt att genomgå en kurs med antimikrobiell terapi och sedan upprepa studien. Oftare är behandlingen ganska effektiv, och du kan börja ett nytt och viktigt steg i ditt liv, som att ha ett friskt barn!

Vaginit förebyggande

För att förhindra uppkomsten av vaginit är det nödvändigt att justera den hormonella bakgrunden under klimakteriet. Dessutom bör särskild uppmärksamhet ägnas åt kvinnor som lider av äggstockspatologi..

Se till att stoppa överföringen av patogena bakterier. Använd kondom vid enstaka samlag. Douche med Miramistin efter att ha kontaktat en ny partner.

Använd mild hygienprodukter, se till att de passar din kropp och inte orsakar allergier och irritationer. Duschning ska endast göras vid behov. Byte av dynor under menstruationen minst var fjärde timme.

Kolpit (vaginit): behandling, läkemedel och folkläkemedel

Kolpitbehandling syftar till att eliminera inflammatoriskt fokus, bli av med infektion, bakteriell infektion. Oftare är behandling av vaginit nödvändig för kvinnor i reproduktiv ålder, mindre ofta krävs i klimakteriet eller före puberteten. Utan adekvat terapi blir patologin kronisk. Detta kan endast förebyggas genom snabb behandling av akut vaginit..

Diagnostik av vaginit

Behandlingen av vaginit hos barn och vuxna väljs genom att ställa en diagnos och bestämma sjukdomens natur. Läkaren föreskriver test för att identifiera patologisk mikroflora, infektionsfakta.

Diagnos av vaginit inkluderar:

 • mikroskopisk undersökning av cervikalsekret för att bestämma patogenen;
 • bakteriologisk kultur för att bedöma känsligheten för patologisk mikroflora av antibiotika;
 • onkocytologi-analys;
 • cytologi;
 • Ultraljud
 • PCR (eftersom behandlingsregimen för vaginit nästan alltid inkluderar behandling av könsinfektioner).

Det här är nyfiken! Kolpit och vaginit är synonyma ord. Vissa forskare anser att bakteriell vaginos är icke-inflammatorisk vaginit..

Kolpitbehandling hos kvinnor

Behandlingsregimen för kolpit bestäms av läkaren baserat på resultaten av diagnosen. Det är nödvändigt:

 • eliminera patogenen;
 • återställa mikroflorabalansen;
 • öka immuniteten.

Självmedicinering är omöjligt.

De grundläggande principerna för behandling av kolpit hos äldre, barn, människor i reproduktiv ålder:

 • etiotropisk kurs;
 • användningen av medel för att stödja funktionen av en fördelaktig mikroflora;
 • sexuell partnerbehandling;
 • förändring i diet;
 • bli av med samtidig patologier;
 • fysioterapi.

Komplex behandling av vaginit är uppdelat i:

Behandling av vaginit (bakteriell, atrofisk och annars) syftar till att eliminera det patologiska medlet. Använd mediciner:

Behandling av atrofisk kolpit

Behandling av atrofisk kolpit syftar till att stabilisera den hormonella bakgrunden. Använd lokalt ljus, tabletter. Vid behov förskrivs systemiska läkemedel - tabletter, injektioner. Oftare görs behandling av kolpit hos postmenopausala kvinnor med till exempel Ovestin.

Det här är nyfiken! Estriol innehöll i Ovestrin, öppnade 1930.

Icke-hormonell behandling av atrofisk vaginit inkluderar:

 • fysioterapi;
 • behandling med en lösning av soda;
 • havtornssuppositorier användbara vid behandling av kronisk vaginit.

Avhållsamhet från sexuell kontakt tills symptomen försvinner helt.

Behandling av bakteriell vaginit

Behandling av kolpit hos kvinnor hemma är möjlig efter en noggrann diagnos och bestämning av patogenen. Läkaren föreskriver läkemedel som patienten använder på egen hand vid en lämplig tidpunkt. Kursen beror på den identifierade patogenen..

För icke-specifik behandling av kolpit hos kvinnor föreskrivs:

 • Terzhinan (kurs på 10 dagar);
 • Polygynax (kurs 7-12 dagar);
 • Meratin-Combi (kurs 10 dagar);
 • Mikozhinaks (kurs 7-12 dagar);
 • jodopolyvinylpyrrolidon, samma Povidon-jod (kurs 7-12 dagar).

Trichomonas kolpitbehandling

För behandling av kolpit förskrivs preparat mot Trichomonas i genomsnitt med 10-dagars kurser, upprepade 3 menstruationscykler..

Användbara läkemedel för behandling av kolpit hos kvinnor:

Vid identifiering av en trikomonasform används Hexicon vid behandling av kolpit. Läkemedlet ordineras för ett ljus 3-4 gånger om dagen. Kursens längd - 1-3 veckor.

Candida colpitis behandling

Behandling av candidal kolpit utförs av Nystatin. Läkemedlet används 2 gånger om dagen i 1-2 veckor.

Effektiva läkemedel för behandling av kolpit (suppositorier, vaginala tabletter):

Behandling av kronisk kolpit

Systembehandling för kolpit används om sjukdomen har förvandlats till en kronisk. De är nödvändiga om patologin är mycket svår. I en specifik form indikeras infektion med gonokocker att administreras intramuskulärt:

 • tetracykliner;
 • cefalosporiner (cefixim).

Vid kronisk trikomonas kolpit inkluderar behandling hos kvinnor nitroimidazoler:

Om sjukdomen är ospecifik, förskriv:

Med svampinfektion, en kronisk kurs, är det nödvändigt:

Behandling av akut vaginit

I akut form föreskrivs vaginit suppositorier och vaginala tabletter. De normaliserar mikroflora, eliminerar patologiska livsformer. Eftersom mikroflorabalansen störs efter kolpitbehandling inkluderar kursen aktuell probiotika.

Flora återställs med hjälp av:

Jäst Colpitis Behandling

Behandling mot jästkolpit fokuserar på antimykotiska läkemedel. Läkaren väljer verktyget och utvärderar patogenens resistens. Om jästliknande svampar provocerade en kronisk sjukdom rekommenderas:

En diet för denna typ av vaginit inkluderar avslag på godis, en betoning på frukt och grönsaker. Undvik salt, stekt, fet, kryddig, mjöl.

Det här är nyfiken! Åsikter om effektiviteten hos immunmodulerare skiljer sig åt: vissa anser att de är nödvändiga, andra är övertygade om att den här typen av läkemedel är värdelös.

Behandling av senil kolpit

Behandling av senil kolpit hos kvinnor syftar till att korrigera den hormonella bakgrunden. Vanligtvis används systemiska effektmediciner. För att lindra symtomen visas:

 • skölj;
 • lokal desinfektionsbehandling.

Den senila formen bekymrar bara kvinnor i avancerad ålder. För denna kategori av patienter är det särskilt viktigt att övervaka kosten, genomgå förebyggande undersökningar och göra gymnastik..

Gravid behandling av kolpit

Behandlingen av kolpit under graviditeten är komplicerad på grund av begränsningar i användningen av mediciner. Behovet av terapi är förknippat med risker för den gravida kvinnan och fostret. Inflammation kan leda till oförmågan att uthärda embryot. För att undvika komplikationer är det nödvändigt att genomgå terapi. Gynekologen väljer kursen.

 • lokal antibakteriell;
 • stimulerande immunitet.

Under graviditeten kommer örter, douching och tvätt i framtiden.

Expertkommentar - Selikhova Maria Viktorovna

Chef för Centrum för kvinnors hälsa, REMEDI. Institutet för reproduktiv medicin.

Behandling av kolpit, gravid bacaginos kan vara lokal (ljus, krämer), kan vara systemisk - oral och parenteral medicinering eller kombinerad - vaginala dosformer plus systemiska läkemedel.

Vi ger en speciell plats för diagnosen och behandlingen av sexpartnern i närvaro av kolpit under graviditeten (särskilt om vi talar om sexuellt överförda infektioner och återkommande ospecifik kolpit och bacagnos hos kvinnor). Den sexuella partnern måste personligen konsultera en urolog: undersökning, utstryk, lösa behovet av behandling av en partner är ett obligatoriskt program för en man vars kvinna lider av kolpit eller bacvinos.

Under graviditeten är medicinering för behandling av kolpit strikt begränsad. Detta beror på att inte alla läkemedel är godkända för användning under graviditet.

För behandling av candidal kolpit hos gravida kvinnor använder vi ofta ett lokalt polyenantibiotikum från makrolidgruppen. För behandling av bakteriell vaginit hos gravida kvinnor kan medel som innehåller antimikrobiella komponenter, kombinerade preparat med antiinflammatoriska, antibakteriella och svampdödande effekter användas. Om frågan om förskrivning av systemisk behandling avgörs, föredras penicillinpreparat, makrolider, cefalosporiner II, III-generationer.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt det andra behandlingsstadiet - återställande av maximal möjlig frisk mikroflora i tarmen och könsorganen. För att göra detta är det möjligt att inkludera probiotika, eubiotika, enterosorberade i återhämtningssystemet mot bakgrund av en sparsam diet med begränsad konsumtion av livsmedel med högt glykemiskt index. Det är godis, mjöl.

Viktig! För en noggrann diagnos, noggrann diagnos och snabb behandling, konsultera en läkare. Det är bättre att inte delta i självmedicinering. Detta leder till allvarliga problem - utveckling av verkliga graviditetskomplikationer, utveckling av resistens (resistens) av mikroorganismer mot läkemedel.

Behandling av vaginit hos flickor

Terapi ordineras av en gynekolog. Öva en omfattande kurs, inklusive:

 • grundlig hygien;
 • antiseptiska instillationer;
 • medicinska applikationer;
 • antibiotika
 • svampdödande läkemedel;
 • antihistaminer;
 • multivitaminer;
 • immunomodulatorer;
 • lactobacilli;
 • fysioterapi.

En öppenvårdskurs är vanligtvis tillräcklig. I avsaknad av resultat eller misstankar om en organisk sjukdom är det nödvändigt att placera patienten på ett sjukhus.

Kolpitbehandling hos äldre kvinnor

I denna åldersgrupp är huvuddelen av fallen atrofisk, senil sjukdom. Orsaken till sjukdomen är en förändring av den hormonella bakgrunden. Endokrinologen väljer terapi baserat på resultaten av ett blodprov. Hormonersättningsterapi stöds av lokala åtgärder för att eliminera patologiska bakterier..

Atrofisk, senil kolpit är ofta obotlig. Kursens huvudmål är att uppnå stabil remission..

Behandling av män med kolpit hos kvinnor

Behandling för kolpit hos män krävs inte. Sjukdomen är lokaliserad på slemhinnan i kvinnlig vagina. Om orsaken till infektion är en patogen som överförs genom sexuell kontakt, förskrivs en partner en kurs av STI-terapi.

Läkemedel för behandling av kolpit

Lokala åtgärder anses vara de mest effektiva. De sätts in i slidan. Användningen av sådana mediciner är förknippad med en minimal risk för komplikationer, biverkningar. Ljus förskrivs oftare. De är säkra för levern, snabbverkande, inte farliga överdoser.

 • Hexicon (antiseptiskt, innehåller klorhexidin);
 • Terzhinan (ett kombinationsläkemedel som hämmar produktionen av protein i patologiska celler);
 • Pimafucin (svampdödande, hjälper till med trikomoniasis, candidiasis);
 • Natamycin (antimykotisk);
 • Betadin (innehåller povidonjod);
 • Polygynax (designad för en 6-dagars kurs);
 • Livarol (innehåller ketokonazol);
 • Clotrimazol (effektiv för infektion med streptococcus, stafylokock).

För att återställa mikroflora visas:

För att upprätthålla behandlingen, justera dieten. Uteslut stekt, salt, kryddig. Inkludera grönsaker, frukt i menyn. Söt, mjöl förbjudet.

För att öka kroppens resistens förskrivs immunmodulerande läkemedel. Skriv ofta:

Behandling av kolpit med folkläkemedel

Huvudrätten kompletteras av douching med buljonger:

Ospecifik vaginit mot bakgrund av förekomsten av opportunistisk flora i slidan


Ospecifik vaginit (kolpit) är en sjukdom av en infektiös och inflammatorisk karaktär som uppstår mot bakgrund av övervägande av övervägande patogen flora i slidan.

Detta inträffar till följd av försvagad immunitet under påverkan av olika faktorer. Ospecifik vaginit måste skilja sig från en specifik process. Den senare är associerad med en specifik patogen mikrob..

orsaker

Som ett resultat av en minskning av antalet laktobaciller blir mjölksyra otillräcklig för att skydda slemhinnan (dessa bakterier syntetiserar det). Detta tillstånd uppstår av följande skäl:

1) Vaginit i den akuta fasen manifesteras ofta hos flickor på grund av oformat vaginalepitel, som är tunt under denna period, med oformad lokal immunitet. Dessutom har den en alkalisk reaktion.

2) Ospecifik vaginit hos äldre kvinnor förknippas med en atrofisk natur när slemhinnan blir torr, tunnare. Detta inträffar som en följd av en minskning av smörjproduktionen i kärnorna i slidan, vilket direkt beror på nivån av östrogen. En liknande miljö är gynnsam för utbredning av mikroorganismer i en villkorligt patogen grupp (närvarande i små mängder på könsorganen).

3) Felaktig personlig hygien provocerar ofta utvecklingen av kolpit. Kvinnor som inte utför dagliga förfaranden riskerar att utveckla vaginit. När allt kommer omkring, mikroorganismer som normalt bör avlägsnas börjar flitigt multiplicera på könsorganen. Det är inte ovanligt att skyddskrafterna för lokal immunitet blir otillräckliga, vilket leder till sjukdom.

Tjejer som tvärtom försöker alltför ta hand om könshygien och förutom vattenförfaranden, använder douching med antiseptika (kaliumpermanganat, furatsilin) ​​oftare än andra lider av förvärringar av kolpit. Detta beror på mekanisk urlakning av inte bara patogen flora utan också laktobaciller. Deras antal räcker inte för att skapa lokal immunitet.

4) Medicinska, diagnostiska förfaranden (curettage av livmodern, abort, sondering, hysterosalpingoscopy, installation eller borttagning av den intrauterina anordningen) har en mekanisk effekt på slemhinnan i livmodern, vilket provoserar en minskning av redoxpotentialen. Dessutom är det möjligt att infektionen kommer att bäras på handskar eller verktyg från utsidan vid utförande av procedurer, medan minskad immunitet inte kommer att kunna bekämpa den.

5) Införandet av olika främmande kroppar i vagina för terapeutiska ändamål eller specifikt (för sexuell tillfredsställelse, preventivmedel, hygieniska tamponger) är en gynnsam bakgrund för reproduktion av patogen flora. Förutom mekanisk skada på vaginalslemhinnan uppstår dess långvariga irritation med föremål. Därefter finns det en inflammatorisk process och en infektion som orsakar ospecifik vaginit.

6) Oregelbundna sexuella relationer orsakar kolonisering av epitelet av mikroorganismer, vilket leder till en infektiös process. Oftast behandlas det av kvinnor på egen hand. Felaktigt utvalda läkemedel orsakar en minskning av skyddet av vaginalslemhinnan och utvecklingen av akut icke-specifik vaginit.

7) Användning av produkter av låg kvalitet för intim hygien, som är en aggressiv miljö för epitelet. Som ett resultat inträffar brännskador och mikrokrackar, i vilka den patogena floran tränger in..

8) En lång kurs med att ta antibiotika eller självbehandling med dem leder till vaginal dysbios med döden av laktobaciller och en förändring av sur till alkalisk miljö. Dessa förhållanden är mest gynnsamma för övervägande av opportunistisk flora.

9) Inflammatoriska sjukdomar i livmodern och livmoderhalskanalen (endometrit, endocervicit) i frånvaro av adekvat behandling eller i avancerad form bidrar till att sänka infektionen i slidan och multiplicera dess medel.

10) Underernäring av vaginalepitel är förknippat med massiv blödning efter födseln eller vid brist på vitamin A i kosten. Det är en viktig komponent för normal funktion av könsorganen som en skyddande barriär. Med sin brist inträffar ospecifik kolpit eller andra inflammatoriska sjukdomar.

De viktigaste riskgrupperna är:

· Patienter med hypofunktion av äggstockarna;

Kvinnor med diabetes.

Hos förväntade mödrar och personer med diabetes förändras mikrofloran ofta med övervägande av patogent, vilket är förknippat med ökade exsudationsprocesser (övergången av den flytande delen av blodet från kapillärer till vagina). Glykogen (kolhydrat), som kommer in i epitelet, blir en bra bakgrund för ospecifik vaginit. Kvinnor med hypofunktion i äggstockarna lider av låga nivåer av könshormoner, vilket leder till en hög surhet i miljön och följaktligen kolpit.

symtom

Symtomens intensitet bestäms av varaktigheten av kolpit och orsaken som orsakade det. Sjukdomens klinik har vanligtvis en lokal karaktär, som inkluderar följande symtom:

1) Utsläpp från könsorganen, inte förändras i kvantitet och konsistens i alla faser av menstruationscykeln - kännetecknas av flytande, inte rikligt. De åtföljs av en obehaglig lukt. Det är inte ovanligt att kvinnor märker en ökning av volymen efter samlag. Denna funktion är associerad med irritation av epitelceller och ökad sekretionsproduktion (överproduktion).

2) Klåda och brännande i västern och direkt i slidan - åtföljer ständigt ospecifik vaginit. Detta inträffar på grund av irritation av slemhinneceptorerna belägna ytligt, vaginal urladdning.

3) Med spridningen av den inflammatoriska processen till urinröret uppträder dysuriska fenomen (täta urinering, smärta, falska begär). De uppträder på grund av svullnaden i epitelcellerna och intensifieringen av deras irritation av olika faktorer..

4) Svullnad och hyperemi (med en ökning av blodtillförseln till vävnaden) kan slemhinnan i slidan inte uttalas, men på grund av kämning av könsorganen förvärras tillståndet.

5) Om orsaken är en förändring av hormonell bakgrund, märker kvinnor en minskning av sexuell lust (partner). I ett långt avancerat stadium av sjukdomen är sexuell kontakt omöjlig på grund av svår klåda och svullnad i könsorganen.

6) Det kan förekomma blodföroreningar i urladdningen, som uppträder med ett trauma mot slemhinnans dilaterade kapillärer efter sexuellt samlag eller med speglar när de undersöks av en gynekolog.

Diagnostiska metoder

Diagnosen av en gynekolog är oftast inte svår redan vid intervjun av patienten. Du kan se inflammation med hjälp av en gynekologisk undersökning med speglar. För kvinnor orsakar denna procedur i närvaro av inflammation stort obehag på grund av ömhet. Undersökningen innebär att man tar en smuts från vagina på mikrofloraen samt att ta material för cytologisk analys (oftast utförs för kvinnor i klimakteriet och med samtidigt sjukdomar i livmoderhalsen).

För att känna igen övervägande av en viss typ av mikroorganism genomförs en bakteriologisk studie. Det resulterande materialet skickas för bakterioskopi (färgning med frisättning av patogener), kultur (materialet appliceras på ett näringsmedium som stimulerar tillväxten av mikroorganismer). Kolpit kännetecknas av ett stort antal leukocyter i smet (mer än 30-60 i synfältet), frånvaron av nyckelceller, men närvaron av desquamated epitel, den tredje eller fjärde renheten i slidan och en minskning av antalet laktobaciller.

Väsentliga komponenter är allmänna och biokemiska blodprover. Ospecifik vaginit i allvarliga fall manifesteras av systemiska indikatorer på inflammation (med en mild kurs och tillräcklig immunitet, det finns ingen systemisk reaktion):

Leukocytförskjutning av formeln till vänster (övervägande av omogna former);

Glykemi (glukos i blodet över 5,5 mmol / l) vid diabetes mellitus;

· C-reaktivt protein kan förekomma.

Om du misstänker icke-specifik hormonell vaginit är ett blodprov för hormoner obligatoriskt, där ett överskott av normen eller en minskning av deras nivå kommer att vara karakteristisk. Utesluta fallande icke-specifik vaginit (med inflammation i livmoders slemhinnor eller hals) kommer att möjliggöra ultraljud av bäckenorganen genom vagina eller främre bukvägg.

En obligatorisk undersökning är en rektal undersökning (visuell och digital) med misstänkt kolpit. Flera metoder används:

1) Under en fingerundersökning undersöker gynekologen med pekfingret väggarna i organet för närvaro av tätningar som kan orsaka vaginit.

2) Sigmoidoskopi utförs genom att införa en enhet i ändtarmen som gör att du kan undersöka dess väggar.

3) Kolonoskopi utförs med en speciell enhet med en kamera i slutet. Med sin hjälp är det möjligt att inte bara täcka ändtarmen utan också de högre delarna av tjocktarmen.

Behandlingsprinciper

Eftersom ospecifik vaginit är en inflammatorisk process krävs komplex behandling för att eliminera orsaken och lokala symtom.

Ursprungligen föreskrivs en antiinflammatorisk behandling för att rena vaginalslemhinnan från patogena mikroorganismer och sekret. För detta ändamål är det nödvändigt att använda antiseptiska medel. För könshygien rekommenderas bad (snarare än douching!) Från medicinalväxter i det förhållande som läkaren rekommenderar. De rekommenderas inte att spendera mer än fyra dagar för att undvika hämning av återställningen av vaginal mikroflora och surhet på grund av lakning från slemhinnan i mjölksyra, som är en grogrund för laktobaciller.

Om det finns klagomål på förbränning och klåda rekommenderas det att använda antipruritiska läkemedel i form av salvor, suppositorier eller antihistaminer. När orsaken till kolpit är (enligt testresultaten) patogen flora, krävs antibakteriella eller svampdödande läkemedel.

För att upprätthålla allmän immunitet rekommenderas det att förskriva immunmodulerande läkemedel som kan köpas i form av vaginala suppositorier. De kan användas utanför sjukhuset med en kurs på högst 15 dagar, som fastställs individuellt av en gynekolog för varje kvinna. För komplex behandling visas patienten också fysioterapeutiska procedurer i upplösningsstadiet..

Återställning av störda hormonhalter utförs genom utnämning av lämpliga läkemedel för korrigering. Upprättad diabetes behandlas med hypoglykemiska läkemedel utöver lokal terapi. I detta fall är korrigering av störningar tillsammans med endokrinolog viktig..

En integrerad fas i terapin är kosten. Det bör innehålla dagliga grönsaker, frukt och mjölksyraprodukter. Irriterande livsmedel (kryddig, stekt, rökt, socker, sodavatten och alkohol) bör uteslutas. I närvaro av svår svullnad i könsorganen krävs en minskning av den dagliga mängden berusad vätska.

Efter avslutad huvudkurs i behandlingen är det nödvändigt att återställa mikrofloran, som utförs genom att ta laktobaciller inuti (hjälper till att återställa floran i tarmen), såväl som lokalt i form av suppositorier eller med hjälp av en vattpinne införd i vagina blött i en suspension av bakterier. Längden på ett sådant förfarande bestäms av läkaren.

Under behandlingen bör du avstå från sexuellt samlag så att du inte irriterar slemhinnan i vaginalen. Efter avslutad terapi är kontroll av tester hos kvinnor nödvändig. Rekommenderade datum:

Hos kvinnor i klimakteriet omedelbart;

· De som är i reproduktiv ålder - på den femte-femte dagen i menstruationscykeln.

För att förebygga återfall av ospecifik vaginit behövs upprepad behandling efter 3-5 månader.

Atrofisk (senil) kolpit

Atrofisk (senil) kolpit är en gynekologisk sjukdom som orsakas av en minskning av östrogenkoncentrationen i blodet, vilket leder till en tunnare del av könsdelens epitelskikt. Sjukdomen diagnostiseras oftare hos kvinnor efter klimakteriet, är mindre vanligt hos unga flickor. Symtom på kolpit: Atrofisk kolpit visar sig inte länge, men det finns vissa tecken på denna sjukdom: - brännande med klåda utanför eller inuti könsorganen, vilket intensifieras vid urinering, samt efter tvättning med tvål; - smärta under samlag, ibland efter samlag kanske en kvinna märker "fläckar" fläckar på hennes underkläder; - Vagina producerar inte smörjmedel, det verkar som om allt är torrt inuti; - en kvinna går ofta för att urinera, vilket också kan indikera cystit, därför krävs en undersökning av en specialist; - utsläppet har en obehaglig lukt, isär med en rödaktig eller brun nyans, vilket indikerar infektionens penetration i det skadade epitelet; - Under träning eller lyft av tunga saker inträffar ofrivillig urinering, men ett liknande symptom uppstår i avancerade fall.

Symtom på kolpit och provocerande faktorer

Det skapar gynnsamma förhållanden för sjukdomens uppkomst, en minskning av östrogennivåer, vilket kan orsakas av följande faktorer:
- klimakteriet och hormonella förändringar i en kvinnas kropp;
- avlägsnande av äggstockarna för cancer i dessa organ eller bröstkörtlar och efterföljande bestrålning;
- "stänga av" funktionen hos könsorganen, särskilt äggstockarna.

Risken är ökad: - Icke-iakttagande av intim hygien eller vanliga procedurer för vatten med aromämnen, antiseptika; - tidig menopaus, diabetes och hypotyreos; - samlag utan kondomer med ofta byte av partner; - syntetiskt underkläder och skador i vaginalslemhinnan som erhållits under gynekologiska förfaranden eller kärlek; - fetma; - försvagning av immunitet; - AIDS.

Behandling

Gynekologen föreskriver, efter att ha genomfört nödvändiga undersökningar och analyser, ersättningsterapi, utformad för att öka östrogennivån i patientens kropp. Hormonella läkemedel med global verkan: Estradiol med Angelique, ibland förskrivet Tibolon, förskrivet Kliogest. Patienten kan ta piller under en lång period - upp till 5 år. Samtidigt föreskriver läkaren suppositorier eller salvor som syftar till att återställa vaginalslemhinnan, eliminera infektionen ("Tetracycline") och svampen ("Terzhinan"). Behandling med Ovestil eller Estriol varar exakt 14 dagar, om nödvändigt kommer läkaren att förskriva upprepad behandling. Om kolpit orsakade urininkontinens, kommer uroseptika att hantera problemet: Negram, Furazolidone, Ofloxacin. Patienter som inte kan ta hormonella läkemedel ordineras douching och bad med kamomill, johannesört eller kalendula. Dessutom rekommenderas att berika menyn med produkter som innehåller naturligt östrogen: nötter och granatäpple, ingefära och bladgrönsaker, bönor och ärter, äpplen och kål. Drick avkok från tallskogen, ryllangen eller sängstrån. För att inte skada slidan under samlag rekommenderas det att använda smörjmedel om könsorganen inte utsöndrar smörjmedel eller producerar det i otillräckliga mängder. Även med en vanlig partner bör du bära en kondom för att skydda dig mot infektioner och bakterier..

Förebyggande

Två gånger om året bör en planerad gynekologisk undersökning äga rum, det är nödvändigt att följa hygiennormer och följa principerna för korrekt näring, särskilt med en diagnos av FCM fibrocystisk mastopati. Sluta röka, ladda kroppen med lätta fysiska övningar dagligen och fråga en läkare om ersättningsterapi efter hormonella förändringar i kroppen. Atrofisk kolpit är inte en mening eftersom sjukdomen svarar bra på behandlingen. Det viktigaste är att diagnostisera sjukdomen i tid för att undvika komplikationer och följ anvisningarna från gynekologen.

Vaginit (kolpit) - orsaker och symtom. Tabletter, kapslar, suppositorier och geler vid behandling av vaginit. Hur man behandlar kolpit hos kvinnor under graviditeten

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Mikrofloran i en kvinnas vagina är unik; en av dess funktioner är att skydda det reproduktiva systemet från infektioner från den yttre miljön och genom sexuell kontakt. Men också vaginalslemhinnan är mycket sårbar och mottaglig för olika inflammatoriska processer, inklusive risken för inflammation i livmodern, rören och äggstockarna, vilket kan leda till infertilitet och många andra obehagliga konsekvenser.

Klåda, sveda i vaginalområdet, utsläpp av ovanlig färg och lukt, smärta under samlag - det här är vaginit eller kolpit. Denna sjukdom är mycket vanlig och är bekant för nästan alla kvinnor. Det utvecklas inte bara med oskyddat och promiskuös sexliv. Vaginit kan utvecklas med hypotermi, stress, överarbete, hormonella förändringar, ta antibiotika, bär obekväma underkläder och även mot bakgrund av allergier. Och inte bara vuxna som har sex med kvinnor är mottagliga för utveckling av vaginit, denna sjukdom finns ofta hos spädbarn upp till tio år gamla, och även hos spädbarn och nyfödda..

Manifestationer av vaginit ger betydande obehag, och varje inflammation i slidan kan leda till allvarliga komplikationer, därför är det inte bara nödvändigt att behandla vaginit, utan det är nödvändigt och samtidigt på ett omfattande och korrekt sätt. Kontakta en gynekolog för att göra detta.

Modern medicin erbjuder ett stort antal läkemedel som är effektiva för en viss typ av inflammation i vaginalslemhinnan. Personlig hygien och traditionell medicin hjälper kolpitbehandlingskomplexet. Men ändå, utan läkemedelsbehandling, är det nästan omöjligt att hantera detta problem helt. Låt oss försöka ta reda på vilka piller, kapslar och suppositorier som är effektiva för vaginit, hur den komplexa behandlingen väljs.

För att göra detta måste du först bestämma vilka typer av kolpit är, eftersom valet av vissa läkemedel beror på detta.

Typer kolpit (vaginit)

Akut och kronisk kolpit

Vaginit, som alla inflammation, kan uppstå akut och kroniskt.

Akut vaginit kännetecknas av en våldsam manifestation av symtom, eventuellt en allmän störning i välbefinnandet. I detta skede, med snabb behandling, kan du uppnå fullständig återhämtning.

Tyvärr är akut vaginit ofta komplicerad av utvecklingen av en kronisk inflammatorisk process. Kronisk vaginit kännetecknas av en trög och raderad kurs, kvinnor vänjer sig vid dess symtom. Men detta är faran, eftersom inflammation långsamt men säkert sprider sig till de överliggande könsdelarna, och till och med urinblåsan med njurar under pistolen. Det vill säga kronisk kolpit i sig är inte farligt, utan komplikationerna.

Dessutom är ett kroniskt inflammatoriskt fokus ingångsporten för andra patogena (patogena) mikrober och virus. Ja, och det bevisas att det är kronisk kolpit som avsevärt ökar risken för att utveckla cancer i könsorganet.

Ospecifik vaginit

Ospecifik vaginit är en inflammation i vaginalslemhinnan som orsakas av infektioner som klassificeras som opportunistiska mikroorganismer, det vill säga dessa mikrober finns i vaginal mikroflora, men orsakar normalt inte inflammation. Utvecklingen av dessa infektioner bidrar till en minskning av immuniteten, inte bara från vaginalen, utan också för allmänheten.

Villkorligt patogena mikroorganismer i vaginalslemhinnan:

 • Gardnerellabakterier (Gardnerella vaginalis);
 • stafylokocker;
 • streptokocker;
 • enterokocker;
 • E. coli (Escherichia coli);
 • svampar av släktet Candida;
 • Proteus och några andra.

Orsaker till ospecifik vaginit:
 • kränkning av personlig hygien hos de yttre könsorganen;
 • promiskuösa samlag och en förändring hos en vanlig partner;
 • ta antibakteriella medel;
 • douching av vagina med antiseptika;
 • skador i vaginalslemhinnan (som ett resultat av kemiska eller fysiska effekter);
 • effekten på vagina av 9-nonoxynol, som finns i preventivmedel som används externt (i kondomer, suppositorier, vaginala tabletter);
 • hormonella störningar, inklusive till följd av stress, graviditet, överarbete;
 • virus (humant papillomavirus, genital herpes, cytomegalovirus, influensa, HIV-infektion och andra);
 • allergier (mat, kontaktallergier mot personliga vårdprodukter (tvål, geler, kuddar, preventivmedel), underkläder (särskilt smal och syntetisk)) och andra skäl.

Bakteriell vaginit (vaginos)

Bakteriell vaginos är en vaginal dysbios som är förknippad med en minskning av antalet "gynnsamma" laktobaciller och tillväxten av villkorligt patogena bakterier (mestadels gardnerellabakterier).
Mer om bakteriell vaginos

Candida colpitis eller trast

Detta är en svampinfektion i vaginalslemhinnan. Svampar av släktet Candida finns i slidan hos alla kvinnor, därför är trast, såväl som bakteriell vaginit, en manifestation av vaginal dysbios. Trast kan överföras både sexuellt och vara en konsekvens av en minskning av immunitet eller med antibiotika.
Mer om trast

Speciell vaginit

Utvecklingen av specifik vaginit bidrar till sexuellt överförda sjukdomar:

 • trikomonasinfektion;
 • gonorré;
 • chlamydia
 • syfilis;
 • ureaplasma;
 • mykoplasma;
 • tuberkulos.

Speciell vaginit kan orsaka tillväxt av opportunistisk mikroflora (gardnerella, candida, stafylokock). Men behandling bör riktas specifikt mot specifik inflammation, och vaginalfloraen kommer att återhämta sig efter att de provocerande faktorerna eliminerats. Med sådan kolpit är det också viktigt att behandla alla sexuella partners för att undvika sekundär infektion och massspridningen av dessa infektioner.

Speciell vaginit förekommer ofta kroniskt, kräver specialiserad behandling och leder ofta till komplikationer, inklusive infertilitet.

Atrofisk kolpit

Atrofisk kolpit är en inflammation i vagina förknippad med brist på kvinnliga könshormoner, nämligen östrogen.

Orsaker till atrofisk kolpit:

 • klimakteriet (klimakteriet);
 • avlägsnande av äggstockarna;
 • ta läkemedel som hämmar produktionen av östrogen (t.ex. testosteron).

Atrofisk kolpit utvecklas hos mer än hälften av kvinnorna 3-4 år efter klimakteriet. Det fortsätter kroniskt under flera år, ibland upp till 10-15 år efter klimakteriet. Den huvudsakliga manifestationen av atrofisk kolpit är torrhet, obehag i slidan, brännande känsla.

Förutom obehag predisponerar atrofisk kolpit tillväxt av opportunistiska bakterier, underlättar infektion med sexuellt överförda sjukdomar och förvärrar deras kurs.

Vaginit (kolpit) - foto

Vilken läkare ska jag kontakta för vaginit?

Om du misstänker någon typ av vaginit, måste kvinnor konsultera en gynekolog (registrera dig) vid en klinik eller i en privat klinik. Eftersom vaginit diagnostiseras och behandlas på poliklinisk basis, är det meningslöst att kontakta de gynekologiska avdelningarna i stads- och distriktssjukhus med misstänkt vaginit.

Diagnostik

Diagnos av vaginit baseras på klagomål och symtom hos patienten, resultaten av en gynekologisk undersökning (registrering), utförd av läkaren själv och resultaten av laboratorietester. Det bör förstås att den faktiska diagnosen av vaginit, det vill säga inflammation i vaginalvävnaderna, görs på grundval av undersökningsdata och de karakteristiska kliniska symtomen som beskrivs av kvinnan. Och ytterligare tester och undersökningar föreskrivs av en läkare för att bestämma typen av vaginit, för att identifiera det mikrob-orsakande medlet i den inflammatoriska processen och följaktligen för att välja den optimala behandlingen som skulle bota sjukdomen. Tänk på vilka tester och undersökningar en läkare kan förskriva för att diagnostisera en mängd olika vaginit och identifiera patogenen för inflammation.

Vilka tester kan en läkare förskriva vaginit?

Så, först och främst, med vaginit, föreskriver läkaren en smet från slidan på mikrofloraen (registrera dig), eftersom denna studie ger dig möjlighet att få objektiv information som indikerar den inflammatoriska processen i slidan, och tentativt bestämma patogenen för inflammation. Med andra ord kan en utstryk på mikrofloran kallas "observation", eftersom det ger en ungefärlig uppfattning om vilken mikrobe som blev den orsakande inflammationsmedlet.

Efter en smet på floraen föreskriver läkaren samtidigt bakteriologisk kultur (registrering) av vaginal urladdning (blodprov) för syfilis (post) och PCR-analys (post) (eller ELISA) av vaginal urladdning för sexuellt överförda infektioner (post) (trichomoniasis, gonoré (post), klamydia (registrera dig), ureaplasmosis (registrera dig), mycoplasmosis (registrera dig)). Både bakteriologisk kultur och analys för syfilis och könsinfektioner bör ge upp, eftersom de tillåter dig att upptäcka olika mikrober som kan provocera vaginit. Och eftersom vaginit kan orsakas av en mikrobiell förening, det vill säga inte bara av en mikroorganism, utan flera samtidigt, är det nödvändigt att identifiera dem alla så att läkaren kan förskriva mediciner som är skadliga för alla mikrobiella källor till inflammation. Enligt instruktionerna måste bakteriologisk kultur och tester för sexuellt överförda infektioner tas, för även om Trichomonads eller gonokocker finns i en smet på mikrofloran kan detta vara felaktigt, och du kan inte fokusera på resultatet av smet ensam.

Efter att ha identifierat det orsakande medlet till vaginit kan läkaren förskriva en kolposkopi (registrera) för en mer detaljerad bedömning av graden av patologiska förändringar och tillståndet i vaginalvävnader. Vid vaginit är colposcopy obligatoriskt för unga nolliparösa flickor..

I princip slutar detta undersökningen av kolpit eftersom dess mål har uppnåtts. För att bedöma tillståndet i organen i det reproduktiva systemet mot bakgrund av den inflammatoriska processen i slidan kan läkaren också förskriva en ultraljud av bäckenorganen (registrera).

De grundläggande principerna för behandling av vaginit

 • Vaginit måste behandlas omfattande med läkemedel för extern användning och oral administration;
 • med specifik vaginit används endast antibakteriella läkemedel som är effektiva mot motsvarande infektioner, enligt resultaten av laboratorietester; de kan inte botas utan att ta antibiotika;
 • varje behandling av vaginit måste slutföras till slutet, eftersom ofullständigt botemedel leder till utvecklingen av en kronisk process och utvecklingen av resistens (resistens) av infektioner mot antibakteriella läkemedel;
 • det är viktigt att följa alla regler för intim hygien, bära naturliga, inte hårda underkläder;
 • under behandling är det önskvärt att utesluta sexuellt samlag, särskilt inte skyddat av en kondom;
 • en behandlingskurs måste tas emot samtidigt av en kvinna och hennes sexuella partner, detta förhindrar utvecklingen av upprepade fall av vaginit, inklusive dess kroniska förlopp;
 • under behandling är det nödvändigt att avstå från att dricka alkohol, det kommer att vara användbart att hålla sig till rätt näring, med undantag av feta, stekt, rökt, kryddig mat, för att begränsa användningen av salt och socker;
 • dieten bör innehålla ett stort antal icke-sura grönsaker och frukter, mejeriprodukter;
 • Det rekommenderas också att undvika hypotermi;
 • Vitaminpreparat föreskrivs i komplexet, vid behov, läkemedel som ökar kroppens försvar (immunostimuleringsmedel, immunmodulerande medel, antivirala medel, laktobaciller i tarmen, etc.) och hormonkorrigerande läkemedel.

Läkemedel för extern användning vid vaginit

Extern användning av läkemedel vid behandling av vaginit är mycket effektiv, vilket beror på påverkan av läkemedel direkt i fokus för inflammation. Tack vare detta är det lättare att agera på bakterier, återställa normal mikroflora och tillståndet i vaginalslemhinnan. En annan viktig positiv effekt av lokal behandling är en signifikant minskning av risken för biverkningar av läkemedel, särskilt jämfört med antibakteriella läkemedel för oral administration.

Lokal terapi av infektiös vulvovaginit involverar användning av läkemedel i form av vaginala tabletter, suppositorier eller kapslar, såsom Macmiror Complex (vaginal kapslar / kräm), som är avsett för aktuell behandling av vulvovaginitis. Den aktiva substansen nifuratel som ingår i dess sammansättning har antibakteriell, svampdödande och antiprotozoal aktivitet, och nystatin tillsätts för att förbättra svampdödande aktivitet. I kliniska studier har Macmirror Complex visat sig vara mycket effektiv mot svampar, bakterier, Trichomonas och deras föreningar med andra patogener. Macmirror Complex skapar gynnsamma förhållanden för att upprätthålla en hälsosam vaginal biocenos, eftersom det inte slingrar laktobaciller.

För närvarande finns det i apoteksnätverket ett stort antal doseringsformer för användning i slidan, effektiviteten, administreringsfrekvensen, den terapeutiska effektens varaktighet beror på dem.

Doseringsformer av läkemedel som används i slidan, och deras egenskaper:

1. Vaginala suppositorier eller suppositorier. Detta är den mest använda doseringsformen i gynekologi. Vaginala suppositorier har vanligtvis formen av en kon med en rundad ände, denna form ger enkel penetrering av suppositorin djupt in i slidan. Eventuella suppositorier utom den huvudsakliga aktiva substansen innehåller glycerin, gelatin och vissa andra tillsatser. Dessa tillsatser bildar en form, bidrar till gradvis upplösning av suppositoriet i den varma miljön i slidan och läkemedlets penetration i slemhinnan. Suppositoriernas positiva effekt är snabba åtgärder och avlägsnande av symtom på vaginit. Vaginala suppositorier rekommenderas vanligtvis inte för användning under menstruationen, eftersom läkemedlet tvättas av menstruationsblod. Dessutom läcker ljus från slidan, vilket minskar läkemedlets varaktighet på slidan av slidan. Användning av suppositorier kan orsaka obehag i slidan (klåda, sveda), dessa symtom försvinner vanligtvis inom 10-15 minuter.

2. Vaginala tabletter är en fast doseringsform, det är ett komprimerat pulver av den aktiva substansen och tillsatser. Ett kännetecken för användningen av denna form av läkemedel är behovet av att väta tabletterna omedelbart före administrering. Vaginala tabletter upplöses långsammare i slidan.

3. Vaginalkapslar - detta är en fast form av vaginala preparat, det är en gelatinkapsel (fall), inuti vilken är en koncentrerad aktiv substans. När det kommer in i den fuktiga och varma miljön i slidan löses gelatinet och en koncentrerad läkemedelssubstans frigörs. Denna form administreras bekvämt, vilket gör att läkemedlets komponenter kan "dröja sig på rätt plats", men effekten kommer inte lika snabbt som vid användning av vaginala suppositorier, så kapslarna används inte för att omedelbart lindra symtomen.

4. Medel för douchning är en flytande doseringsform, som ofta används för tvättning och bevattning av vaginalslemhinnan. Effekten av de läkemedel som införts är på kort sikt därför att monoterapi (behandling med ett läkemedel) inte används. Douching utförs vanligtvis innan andra vaginalpreparat används, men inte i något fall efter.

5. Tamponger - gasväskor tappade med ett medicinskt ämne och sys med tråd, som sätts in i slidan. I detta fall uppnås effekten av applikationer med läkemedel. Tamponger är effektiva vid kroniska former av vaginit, som kombineras med livmoderhalsen (erosion, dysplasi och så vidare).

6. Kräm och gel i applikatorerna - en mycket effektiv dosform av läkemedel, som gör att du får mer långvarig exponering för inflammationsfokus. Men den enda nackdelen är komplexiteten i produktionen, som ett resultat - de höga läkemedelskostnaderna. Många vaginala krämer och geler ger en positiv terapeutisk effekt efter en enda applikation. Vanligtvis finns varje dos av läkemedlet i speciella rör - applikatorer, med hjälp av vilken krämet är jämnt fördelat på vaginalslemhinnan.

7. Hygienprodukter för tvättning (tvål, gel, lotion för intim hygien) används vanligtvis vid komplex behandling av vaginit, men i större utsträckning används dessa medel för att förhindra vaginit och används dagligen under hygienprocedurer. Många produkter för intim hygien innehåller laktobaciller och mjölksyra, vilket gör att du kan balansera den normala mikrofloraen i slidan och öka kroppens motståndskraft mot olika infektioner i könsorganet. Intima geler kan också innehålla växtbaserade ingredienser, som kamomill och kalendula.

Regler för användning av vaginala preparat

 • Behandling med vaginit bör förskrivas av en gynekolog och inte av kvinnan själv på rekommendation av Internet eller en farmaceut.
 • Varje läkemedel har sina egna egenskaper för administration, indikationer och kontraindikationer, allt beskrivs i detalj i instruktionerna.
 • Innan läkemedel införs i slidan måste du tvätta dig själv (eller, om föreskrivs av en läkare, för att döka) och tvätta händerna ordentligt för att inte införa en infektion.
 • Vaginalpreparat injiceras i vagina med fingrar eller en speciell applikator, som kan tillhandahållas av tillverkaren.
 • Olika läkemedel injiceras i vagina i ryggläge med upphöjda och spridda ben (som på en gynekologisk stol), medan ett ljus eller piller skjuts in i slidan så djupt som möjligt. Efter det här förfarandet måste du ligga i minst 15-20 minuter, och om läkemedlet rekommenderas 1 gång per dag, är det bättre att komma in det före sänggåendet.
 • Efter applicering av många vaginala suppositorier kan du inte tvätta dig själv med tvål eller gel för intim hygien, svår klåda eller en minskning av effektiviteten hos det administrerade läkemedlet kan uppstå.
 • När du använder vaginalpreparat är det nödvändigt att använda dagliga kuddar, så det kommer att vara hygieniskt och bekvämt, eftersom många läkemedel läcker ut efter användning.

Douching Antiseptika

 • Klorhexidin 0,05% lösning;
 • Citeal - späd den koncentrerade lösningen med vatten 1:10;
 • Väteperoxid - 10-15 ml av en 3% -ig vattenlösning av peroxid utspädes i 1 liter varmt vatten;
 • Furacilin - 1 tablett per 100,0 ml varmt vatten;
 • Vagotil - 10-15 ml per 1 liter vatten;
 • Protargol 1% vattenlösning;
 • Soda-lösning -1 tesked bakpulver per 250,0 ml vatten.

Antiseptika i form av vaginal douching rekommenderas för alla typer av vaginit, inklusive trast och specifik kolpit. Denna typ av extern behandling används emellertid endast i början av terapin i 2-4 dagar, och endast som föreskrivs av gynekologen. Förlängd douching förstör mikrofloraen i slidan, förhindrar återställning av dess slemhinna, som ett resultat - de skjuter upp läkningsprocessen. Det rekommenderas inte att använda douching mer än 2-3 gånger om dagen.

Douching utförs på ett gynekologisk kontor eller hemma medan du använder en speciell spruta eller Esmarch-mugg. För det här förfarandet är det bättre att ta en ställning, som i en gynekologisk stol (i det liggande badkaret med benen upphöjda och spridda isär). Lösningar introduceras långsamt i uppvärmt tillstånd. Med rikliga tvättutsöndringar introduceras lösningarna i en volym av upp till 1 liter. Efter proceduren måste du ligga i 20 minuter så att det injicerade läkemedlet fungerar.

Vaginala suppositorier, kapslar, tabletter, geler används tidigast 20-30 minuter efter douching. Och efter användning av vaginala dosformer rekommenderas inte douching i 2-3 timmar.

Växtbaserade preparat för douchning vid behandling av vaginit:

 • ett avkok av kamomill;
 • salvia buljong;
 • ett avkok av kalendula;
 • alkohollösning av klorofyllipt - 10 ml utspädd i 1 liter vatten;
 • andra antiinflammatoriska växtbaserade läkemedel.

Reglerna för bedövning med örter är desamma som vid användning av kemiska antiseptika, det vill säga långvarig och frekvent användning rekommenderas inte.

Alternativa metoder för behandling av candidal vaginit eller trast (behandling hemma): douching med läsk, växtbaserade preparat, etc. - video

Recept för folkrättsmedel mot kolpit (vaginit): havtornolja, kamomill, kalendula - video

Vaginala suppositorier (suppositorier), tabletter, kapslar, krämer med antibakteriella, antiseptiska och antiinflammatoriska effekter

LäkemedelsgruppIndikationer för användningMärkesnamnSläpp formulärHur man ansöker?
Metronidazolpreparat
 • Ospecifik vaginit;
 • bakteriell vaginos;
 • Trichomonas colpitis;
 • amöbainfektion;
 • förebyggande av bakteriella infektioner med vaginit;
 • livmoderhalsdysplasi.
metronidazol
Flagil
Metrovagin
500 mg vaginala suppositorierVaginala suppositorier ordineras vanligtvis en gång om dagen före sänggåendet. Vid svår ospecifik vaginit - två gånger om dagen.
Vaginala tabletter och geler används 2 gånger om dagen var 12: e timme. Vaginalgeler införs i vagina med hjälp av en speciell dispenser - applikator, med en dos som innehåller 5 g metronidazol.
Vid akut vaginit förskrivs metronidazolpreparat under 10 dagar. När menstruation inträffar avbryts läkemedlet och kursen startas på nytt från 4 dagars menstruation i 10 dagar, oavsett tidigare mottagna doser.
I kroniska former av vaginit förskrivs metronidazol från 4 dagars menstruation under 10-12 dagar.
Vid trikomoniasis rekommenderas, utöver de vaginala formerna av metronidazol, att metronidazol tas oralt, i svåra fall genom injektion.
Trichopol500 mg vaginala tabletter
Ginalgin250 mg vaginala tabletter
Medazole200 mg vaginala tabletter
metronidazol
Metrogil
Vaginal gel
Klotrimazolpreparat
 • trichomoniasis;
 • svår candidal vaginit (trast);
 • ospecifik vaginit;
 • förebyggande av fosterinfektion under förlossningen.
klotrimazol
Antifungol
Imidil
Candide
500 mg vaginala tabletterTabletterna sätts in i slidan med en speciell applikator. Vid akut vaginit används 500 mg clotrimazol en gång för kronisk vaginit - 3-4 gånger i veckan. Vaginala tabletter och suppositorier om 100 mg används 1 gång per dag vid sänggåendet i 6 dagar. Gelén administreras med en applikator av 10 mg 2 gånger om dagen under 10-14 dagar, eller 30 mg 1 gång per dag under 6 dagar. Läkemedlet avbryts tillfälligt under menstruationen.
klotrimazol100 mg ljus
Gine-Lotrimin,
Imidil
100 mg vaginala tabletter
Candidevaginalgel 30 mg
lotriminvaginalgel 10 mg
OrnidazolpreparatOrnisid
Meratin Combi
500 mg vaginala tabletter1 tablett en gång om dagen - 5-10 dagar. Under behandling med ornidazol rekommenderas inte pauser under menstruationen..
Svampdödande medel
 • Candidiasis vaginitis;
 • andra typer av vaginit som kombineras med trast.
nystatinvaginala suppositorier på 250 och 500 tusen enheter1 ljus 2 gånger om dagen, 7-14 dagar.
Lomexinvaginal kräm1-2 gånger om dagen, är behandlingsförloppet 7-14 dagar. Kremen injiceras med applikatorn djupt in i slidan..
Livarol400 mg vaginala suppositorier1 gång om dagen före sänggåendet från 3 till 5 dagar.
Ginesol-7100 mg ljus,
vaginal kräm 20 mg
1 gång om dagen i 7 dagar.
Pimafucin
Primafungin
100 mg vaginala suppositorier1 gång om dagen före sänggåendet är behandlingen 3-7 dagar.
Gino-Dactanolsuppositorier, vaginala kapslar på 200 mgEn gång om dagen tills symptomen försvinner helt och ytterligare 14 dagar, förskrivs vanligtvis detta läkemedel mot svår candidal vaginit som inte kan behandlas med andra läkemedel.
Gino-Pevaril
Ifenek
50 och 150 mg vaginala suppositorier1 gång per dag, 50 mg - 14 dagar, 150 mg - 3-4 dagar.
Gynofortvaginal krämEn gång.
Vaginala antiseptika
 • Alla typer av ospecifik vaginit;
 • förebyggande av sexuellt överförda sjukdomar;
 • förberedelse för förlossning;
 • trast;
 • specifik vaginit i kombination med lämplig antibiotika.
Hexicon8 och 16 mg vaginala suppositorier och 16 mg tabletter1 ljus eller tablett 2 gånger om dagen, behandling 7-14 dagar.
För att förebygga används ett ljus en gång två timmar efter sexuell kontakt.
VokadinVaginala pessarierPessarier (ringar) administreras med hjälp av applikatorer 1 gång före sänggåendet, behandlingsförloppet är 7-14 dagar.
Iodoxide
Betadine
200 mg vaginala suppositorier1 ljus 1-2 gånger om dagen i 7-14 dagar.
Fluomizine10 mg vaginala tabletter1 tablett (ljus) 1 gång per dag före sänggåendet, behandling 6-7 dagar.
Osarbon250 mg vaginala suppositorier
Chlorchinaldine200 mg vaginala tabletter
Colposeptinvaginala tabletter1-2 tabletter per dag, behandling upp till 2 veckor, som förberedelse för förlossningen 4-7 dagar.
Kombinationsläkemedel
 • Behandling av ospecifik vaginit, inklusive bakteriell vaginos i kombination med vaginal candidiasis;
 • kronisk ospecifik vaginit;
 • förberedelse för förlossning och operationer.
Polygynax (neomycin + polymyxin + nystatin)vaginala kapslar1 kapsel 10-14 dagar, för att förhindra 5-6 dagar.
 • Akut och kronisk icke-specifik vaginit, inklusive i kombination med candidiasis och trikomoniasis;
 • förberedelse för livmoderhalscirurgi.
Terzhinan
(ternidazol + neomycin + nystatin + prednisolon)
vaginala tabletter1 tablett under 10-12 dagar, ta inte pauser under menstruationen.
Mykozhinaks (metronidazol + nystatin + kloramfenikol + dexametason)vaginala tabletter
Gainomax (tioconazol + tinidazol)vaginala suppositorier1 tablett i 7 dagar eller 2 tabletter under 3 dagar.
 • Ospecifik vaginit, särskilt kronisk;
 • cervikal erosion.
Depantol (klorhexidin + dexpantenol)vaginala suppositorier1 ljus 2 gånger om dagen från 7 till 20 dagar.
 • Kombinerad ospecifik vaginit;
 • candidal vaginit;
 • trikomonasinfektion.
Klion-D
(metronidazol + mikonazol)
vaginala tabletter1-2 tabletter under 10 dagar.
Andra antibakteriella läkemedel
 • Bakteriell vaginos;
 • vaginit orsakad av klamydia, ureaplasma och mycoplasma.
Dalacin
Clindacin (clindamycin)
vaginala suppositorier
vaginal kräm
1 ljus före sänggåendet 3 dagar.
Beredningar som innehåller mjölksyra och laktobaciller
 • Alla typer av vaginit, inklusive specifika, i de akuta och kroniska stadierna i kombination med andra antiinflammatoriska läkemedel;
 • preparat som innehåller mjölksyra rekommenderas inte för vaginal candidiasis, de förskrivs efter en svamp mot svampbehandling;
 • atrofisk vaginit;
 • förebyggande av vaginit som förberedelse för förlossning, operationer samt med oskyddat kön;
 • vid komplex behandling av virussjukdomar (humant papillomavirus, herpetisk infektion, etc.).
Acylact
Lactonorm
Lactobacterin
Femilex
vaginala suppositorier1 ljus 2 gånger om dagen i 7-10 dagar.
LactagelGel i rör1 rör i slidan 1 gång per dag i 7-10 dagar. Med förebyggande av vaginit - 1-2 gånger i veckan.
Lactozhinalvaginala kapslar1 kapsel 2 gånger om dagen, 7-10 dagar.
Gynoflorvaginala tabletter1 tablett eller pessary 2 gånger om dagen, behandlingsförloppet är från 7 till 10 dagar.
Mycolact
Molvagin
vaginala pessarier (ringar)

Oftast har kvinnor blandad etiologisk vaginit (bakteriell vaginos, candidiasis, mindre vanligt med trikomoniasis). Därför är de mest relevanta inom gynekologi kombinerade vaginala suppositorier, tabletter och kapslar, som inkluderar ett antibiotikum eller antiseptiskt, en svampdämpande komponent och metronidazolpreparat. De mest effektiva anses vara moderna droger Poliginaks, Terzhinan och Mikozhinaks. Läkemedel som innehåller mjölksyra och laktobaciller hjälper också.

Som profylax för olika sexuellt överförda sjukdomar används antiseptika och beredningar med laktobaciller och mjölksyra, en gång 2-3 timmar efter oskyddad sexuell kontakt.

Med trikomoniasis är den klassiska utnämningen metronidazolpreparat, som förskrivs både intravaginalt och oralt (genom munnen eller som en injektion).

Gonoré behandlas vanligtvis framgångsrikt med bredspektrumantibiotika. Lokal intravaginal behandling föreskrivs för att återställa mikroflora (mjölksyra) och behandla samtidiga infektioner (svampar, trikomonader, gardnerella).

Vaginit orsakad av klamydia, mykoplasma och ureaplasma kräver komplex och långvarig behandling:

 • antibiotika via mun eller injektion, med en behandlingskurs på minst 12 dagar;
 • läkemedel som ökar immuniteten (Cycloferon, Viferon, och så vidare);
 • lokal behandling med antiseptika, antibiotika och läkemedel som innehåller mjölksyra.

Vid atrofisk vaginit används vaginala suppositorier med hormoner:
 • Ovestin;
 • Estrokad;
 • Ginodean depå och andra.

När bakteriell vaginos och / eller trast är fäst mot atrofisk vaginit, förskrivs antiinflammatoriska, antibakteriella och antiseptiska vaginala suppositorier och tabletter enligt laboratoriestudier. Växtbaserade läkemedel, homeopatiska medel och vaginalpreparat som innehåller mjölksyra och laktobaciller används också effektivt för atrofisk vaginit..

Beredningar för behandling av candidal kolpit (trast): suppositorier, tabletter, kapslar, salvor - applicering och doseringsregimer, yttrande från en dermatovenerolog - video

Funktioner för behandling av kolpit under graviditet och efter förlossningen

Kolpit under graviditeten är inte ovanligt, det kan följa en kvinna från befruktningstillfället till själva födelsen, vilket ger betydande obehag och lämnar ett obehagligt intryck i många år. Detta beror främst på en förändring av den hormonella bakgrunden och surheten i vaginalslemhinnan och med immunitet.

Komplicerar avsevärt situationen, det faktum att en kvinna i en intressant position, många vaginala preparat är kontraindicerade på grund av den negativa inverkan på barnet. Och gravida kvinnor måste behandla vaginit, eftersom alla infektioner kan påverka barnet, graviditet, förberedelse av livmoderhalsen för förlossning och för förlossning.

Vanligtvis, efter födseln, försvinner problemet med ospecifik vaginit på egen hand, men det finns situationer när kolpit förvärras under amning. Och samma problem uppstår - kontraindikationer för användning av många läkemedel under amning. Ingen vill avbryta amningen på grund av klåda och vaginal urladdning.

Innan behandlingen påbörjas är det nödvändigt att utföra en laboratoriediagnos av vaginit och fastställa diagnosen. Bakteriologisk kultur hjälper inte bara att bestämma mikrofloras sammansättning, utan också antibiotika som kommer att vara effektiva för behandling av vaginit.

Speciell kolpit kräver intag av lämpliga antibakteriella läkemedel, för detta finns det en uppsättning antibiotika som är tillåtna under graviditet och amning. Och även om deras mottagning endast rekommenderas i svåra fall, behandlas specifik vaginit utan misslyckande vid något stadium av graviditeten, endast i tillstånd av en sjukhusgynekologisk avdelning eller moderskapssjukhus.

Ospecifik vaginit hos gravida kvinnor behandlas mer med lokala vaginala medel. För detta ändamål används kombinerade läkemedel oftare..

Vaginala preparat tillåtna under graviditet och amning:

 • Polygynax;
 • Terzhinan;
 • klotrimazol;
 • Colposept;
 • Betadine och Iodoxide;
 • Pimafucin;
 • Livarol;
 • Hexicon;
 • Acylact, Gynoflor och andra läkemedel med mjölksyra och laktobaciller.

Men även dessa läkemedel rekommenderas inte i de tidiga stadierna, de används i större utsträckning från andra halvan av graviditeten. Det är viktigt att komma ihåg att alla mediciner, särskilt vaginala, endast kan förskrivas av en gynekolog, graviditet är inte tiden för experiment.

Vad är behandlingen för vaginit (vulvovaginit) hos flickor?

Hos flickor som inte har sex är vaginit inte heller ovanligt och ett undantag. Detta gäller naturligtvis för icke-specifik vaginit, inklusive candidiasis. Barn under 10 år lider ofta av vaginit än ungdomar som inte lever sexuellt. Flickor kännetecknas av inte isolerad vaginit, men vulvovaginit - inflammation i labia och vagina.

De främsta orsakerna till vaginit hos flickor:

 • Brott mot hygien i labia: tidigt byte av blöjor, felaktig tvätt, särskilt om flickan gör det på egen hand, använder någon annans handdukar, och så vidare;
 • atopisk dermatit i perineum hos flickor under 2 år;
 • helminthiska angrepp;
 • tarmdysbios;
 • hormonella störningar i tonåren;
 • minskad immunitet mot kroniska sjukdomar: frekventa och långvariga infektionssjukdomar, kronisk tonsillit, bihåleinflammation, adenoidit, tandkaries, pyelonefrit och andra;
 • diabetes;
 • tuberkulos;
 • virala infektioner: Epstein-Barr-virus, cytomegalovirus och andra herpetiska infektioner vid akut och kronisk kurs, influensa, HIV-infektion;
 • sjukdomar som kräver långvarig användning av hormoner och andra cytostatika.

Flickor, liksom vuxna kvinnor, bör regelbundet undersökas av en gynekolog. Detta är inte nödvändigt att vara rädd för när man undersöker labia och vagina hos ett barn, infektion med bakterier och skador på jomfruhinnen är helt uteslutna. Vid behov kommer läkaren att ta nödvändiga tester för att fastställa tillståndet i vaginal mikroflora..

Alla inflammatoriska processer i detta område måste behandlas utan fel, eftersom inflammation kan bli kronisk och leda till komplikationer, såsom fusion av labia minora och labia majora, utveckling av cicatriciala förändringar i vaginalslemhinnan och skador på gonaderna.

Vid behandling av flickor föredras också lokala förfaranden. De vanliga intravaginala beredningarna (suppositorier och annat) föreskrivs inte för flickor på grund av risken för mekanisk skada på jungfruolmen Men det finns speciella doseringsformer av vaginala suppositorier och tabletter för jungfruliga. De är mindre och deras form är perfekt för flickor..

Metoder för extern behandling av vaginit hos flickor:

 • korrekt hygienisk vård av perineum;
 • bad med antiseptika och antiinflammatoriska lösningar (en svag lösning av kaliumpermanganat, ett avkok av kamomill, kalendula);
 • applikationer i labia med antiinflammatoriska salvor och geler (Solcoseryl, Fenistil, Actovegin);
 • smörjning av de yttre könsorganen efter varje hygienprocedur med oljor (havtornsolja, vitaminer A och E, nypolja, persikaolja och så vidare);
 • preparat som innehåller mjölksyra och laktobaciller (till exempel laktobakterin), rekommenderas dessa läkemedel den 3-4: e dagen från början av behandlingen för att återställa normal mikroflora, applicerad på vaginalområdet;
 • hos ungdomar med hormonella störningar använder de applikationer av Ovestin-kräm (innehåller östrogener);
 • Polygynax Virgo-emulsion - läkemedlet finns i kapseln, som är noggrant genomborrad och innehållet injiceras försiktigt i vaginalområdet;
 • ljus Geksikon D - ett antiseptiskt läkemedel som är specifikt utformat för användning i pediatrisk praxis, i form av suppositorier gör att du kan komma in i läkemedlet utan att kränka jomfruhinneintegriteten, men detta läkemedel föreskrivs endast av en gynekolog, om andra behandlingar inte hjälper.

Vanligtvis passerar en flickas vulvovaginit efter korrekt hygienisk vård och flera procedurer för bad, lotioner och applikationer. I svårare fall förskrivs antibiotika för oral administrering. Det är också mycket viktigt att sanera de kroniska fokusen på infektioner och öka immuniteten. För att göra detta måste du kontakta lämpliga specialister som kommer att föreskriva den nödvändiga behandlingen, immunostimulantia (Viferon, Laferobion, Immunoflazid och andra) och multivitaminpreparat (Vitrum, Multitabs, Revit och andra).

Det finns kontraindikationer. Rådfråga din läkare före användning.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Utrozhestan eller Dufaston: vilket är bättre och mer effektivt?

Graviditet är den lyckligaste och bästa tiden under förväntan på ett barn. Att inse att ett nytt liv utvecklas i dig som är otydligt kopplad till dig - vad kan vara bättre?...

Varför det finns smärta under ägglossningen i nedre del av buken?

Ägglossning är en naturlig fysiologisk process som upprepas varje månad i den kvinnliga kroppen och är direkt relaterad till reproduktionsfunktionen....

Sanitärkuddar för kvinnor med urininkontinens. Inkontinensplagg för kvinnor

Urologiska kuddar - vad är det?Urologiska kuddar är specialiserade hygienprodukter som kan bekämpa manifestationerna av urininkontinens....