Vad är lutealfasen? Överträdelser, normen för hormoner

Ansvarsfrihet

Luteal fas: vad är det och vad är dess roll i processen för befruktningen av ett barn? Denna fråga är av intresse för många flickor som planerar en graviditet eller helt enkelt bryr sig om sin hälsa..

Vad det är

En av de viktigaste indikatorerna på hälsotillståndet för en kvinna i reproduktiv ålder är hennes menstruationscykel..

Detta är en komplex fysiologisk process som påverkar förmågan att bli gravid och få ett friskt barn. I genomsnitt upprepas det en gång i månaden och varar 28 dagar (den acceptabla hastigheten är från 21 till 35 dagar). I den normala menstruationscykeln skiljer man två huvudfaser:

 1. proliferativ eller follikulär;
 2. luteal (LF) eller utsöndringsfas

Follikelfasen börjar med menstruation och varar i genomsnitt 14 dagar tills ägget lämnar den dominerande follikeln. Den andra fasen i menstruationscykeln inträffar efter ägglossningen, det vill säga efter att ägget lämnar äggstocken.

Efter det att den första och den andra fasen av menstruationscykeln avslutades, brast follikeln och corpus luteum mognades i äggstocken. Detta stadium kallas lutealfasen, under vilken livmodern förbereder sig för att fästa ett befruktat ägg.

I den luteala eller sekretoriska fasen med deltagande av corpus luteum - en specifik tillfällig kärnkörteln i den kvinnliga kroppen - syntetiseras ett stort antal hormoner, nämligen östrogen och progesteron. Lutealfasens längd är i genomsnitt 13 till 15 dagar.

Hur man känner igen henne

Så vad är den luteala fasen och hur man känner igen den? Den sekretoriska, luteala fasen i cykeln eller fasen i corpus luteum inträffar omedelbart efter ägglossningen och fortsätter tills nästa menstruation börjar. Vid denna tidpunkt inträffar bildningen och den aktiva aktiviteten i corpus luteum, vars huvudfunktion är produktionen av de så kallade graviditetshormonerna: progesteron, östrogen och androgen. Således förbereder en kvinnas kropp för att fostra ett barn. Om befruktning av ägget och dess implantering inte sker, upphör utsöndringen av dessa hormonella substanser. Det inre skiktet i livmodern avvisas och menstruationen börjar i form av karakteristisk fläckning.

Uppenbara symtom finns inte. Dock kan uppmärksamma kvinnor lätt bestämma det offensiva med följande tecken:

 • ökning av basal temperatur;
 • en ökning av volymen av utsöndringar utan att ändra färg och lukt;
 • lätt svullnad i bröstkörtlarna och bröstvårtans känslighet på grund av förberedelserna för en möjlig graviditet.

Betalning

Hur beräknar jag lutealfasen? Den första metoden för att beräkna menstruationscykelns lutfas är aritmetisk. Dela bara antalet dagar i cykeln med två. Denna tid kommer att betraktas som den troliga början av LF. Men inte i alla fall kommer denna beräkning att vara korrekt..

Du kan använda mer pålitliga metoder. I det första fallet mäts basaltemperaturen och tiden när den stiger registreras. Denna period motsvarar ägglossningen, vilket innebär att den beräknade sekretionsfasen börjar. Du kan också använda ägglossningstestet. LF kommer att pågå till den första menstruationsdagen.

Och om det är för kort?

Låt oss se vilka kränkningar av lutealfasen som är möjliga. Med en förändring i den normala processen för äggmognad kan utsöndringsfasen förkortas. I detta fall utvecklas inte en full livmoder endometrium och fosterägget fäster inte.

I de flesta fall, när lutealfasen inte varar mer än 10 dagar, kan en kvinna inte bli gravid.

Enligt statistik diagnostiseras bristen på den andra fasen av cykeln hos cirka 3 av 100 kvinnor som lider av sekundär infertilitet med okända skäl. Och också ungefär hälften av patienterna på det gynekologiska sjukhuset som har tidigare haft två eller fler tidiga abortsepisoder.

Efter att ha hört diagnosen lutealfasinsufficiens (NLF) förstår inte alla flickor vad det egentligen handlar om. De flesta kvinnor associerar en otillräcklig sekretionsfas med PMS eller helt enkelt inte uppmärksamma den.

I själva verket är den korta varaktigheten av lutealfasen mycket farlig för den kvinnliga reproduktionsfunktionen, eftersom det leder till en minskning av produktionen av progesteron, som är ansvarig för normal dräktighet. Lyckligtvis har en kvinna som har genomgått flera nödvändiga stadier av diagnos och behandling verkliga chanser att bli gravid.

Orsaker till NLF

Bland de främsta orsakerna till LF-insufficiens skiljer läkare:

 • kroniska inflammatoriska processer i könsorganet;
 • ofta aborter (aborter, inklusive medicinska), liksom en historia av missfall;
 • mekaniska skador och kirurgiska ingrepp på bäckenorganen;
 • stressande situationer, chock, ett tillstånd av konstant nervös spänning;
 • patologiska störningar i processen för bildning av corpus luteum;
 • problem med produktion av hormoner i binjurebarken, sköldkörteln, hypofysen.

Luteal misslyckande kan åtföljas av följande symtom:

 • en mycket kort eller omvänt en lång menstruationscykel kan observeras;
 • det finns en stor sannolikhet för missfall i de tidiga stadierna av graviditeten, varav en kvinna kan ha två eller fler historia;
 • några dagar före den påstådda menstruationen kan en kvinna ha fläckar;
 • ömhet i bäcken och perineum under de första dagarna av menstruationen.

Ibland bestäms en kort luteal fas hos helt friska kvinnor. Orsakerna till avvikelsen kan förklaras av vissa faktorer, inklusive fysisk aktivitet, professionell sport, passion för dieter och liknande. Hos sådana kvinnor är det inte svårt att normalisera LF. Justera bara din livsstil.

Hormon normer

Lutealfasinsufficiens (NLF) kallas också hypofunktion av corpus luteum, det här är synonymer. I huvudsak betyder det att corpus luteum inte fungerar bra, avger lite progesteron. Hos en ung kvinna i lutealfasen bör progesteron vara på 7-56,4 (mängden beror på den specifika cykeldagen).

Med NLF kan avvikelser från normen för innehållet i andra hormoner (till exempel östradiol) förekomma, en kränkning av deras korrekta förhållande.

Se tabellen över hormonhastigheter beroende på cykelns fas.

Behandling av LF-insufficiens bör utföras strikt under övervakning av en gynekolog som föreskriver läkemedelsbehandling som syftar till att återuppta den hormonella bakgrunden, normalisera menstruationscykeln och stimulera ägglossningen. Förutom mediciner hjälper akupunktur, fysioterapeutiska manipulationer och spa-behandling att hantera problemet med kort LF.

Kompetent: läkaren är ansvarig

Frågorna besvaras av barnläkare-gynekolog Elena Artemyeva.

- Jag fick diagnosen luteal fasbrist. Hur man behandlar henne?

"Hon händer mycket sällan på egen hand." Detta kan vara en konsekvens av polycystiskt äggstocksyndrom, hyperprolaktinemi, endometrial inflammation, sköldkörtelsjukdom och vissa metaboliska störningar. Det är viktigt att förstå orsaken och behandla den. Om inga sjukdomar upptäcks förskrivs progesteronpreparat i den andra fasen av cykeln. Doseringen bestäms av läkaren.

- Länge var jag skyddad av Novaring-ringen. Sedan planerade de en graviditet, jag tog ut en ring. I den första cykeln var ägglossningen på dag 19 i cykeln, menstruationen började dagen 30. Graviditet har inte kommit. Är LF tillräckligt lång för att bli gravid? Läkaren råder oss om han hjälper?

- Ja, vid LF-insufficiens föreskrivs progesteronpreparat (duphaston, utrozhestan). För att beräkna antagningsstart är det nödvändigt att genomgå en ultraljud mitt i cykeln. Ta läkemedlet före menstruation eller innan du får ett blodprov för hCG. Under graviditet måste läkemedlet troligen ta hela första trimestern.

Vad är fel i lutealfasen?

Hur manifesterar lutealfasbristen

Menstruationscykeln är regelbundna förändringar i den kvinnliga kroppen som indikerar dess beredskap för graviditet. Det beror på hypothalamus, hypofysen och regleras av sex hormoner:

 • gonadotropinfrisättande, GnRH;
 • follikelstimulerande, FSH;
 • luteinisering, LH;
 • östrogen;
 • progesteron;
 • testosteron.

Graviditet kan endast uppstå om det finns en balans mellan dessa hormoner..

En normal cykel varar från 21 till 35 dagar. 3 faser utmärks i den:

 1. Menstrual eller follikulär. Det börjar den första dagen av menstruationen och varar från 7 till 22 dagar. Om graviditet inte inträffade efter föregående ägglossning avvisas endometriumet och det finns livmodersblödning. Sedan börjar en ny endometrium bildas. Denna fas kännetecknas av en ökning av koncentrationen av GnRH, FSH och LH och en låg östrogennivå. Under påverkan av dessa hormoner utvecklas en follikel där ägget mognar. Follikeln växer tills en stor mängd LH frigörs.
 2. Proliferativ eller ägglossande. Det börjar från ungefär den 14: e dagen i månadscykeln och varar upp till 3 dagar. I denna fas, under påverkan av höga koncentrationer av LH, inträffar brott i follikelväggen och frigörandet av ägget, dvs ägglossning.
 3. Sekretorisk eller luteal fas. Det varar från ägglossning till början av nästa menstruation, i genomsnitt 14 dagar. En gul kropp bildas på platsen för den brustna follikeln och producerar progesteron, östrogen och peptider. Under deras verkan bildas endometriet intensivt - det tjocknar och groddar med blodkärl för att få ett befruktat ägg. I framtiden kommer en morkaka att bildas av den, som i sig börjar producera hormoner och ge fostret näring.

Om det inte finns någon graviditet förstörs corpus luteum, endometrium sväller och avvisas - en ny cykel börjar. På grund av detta är kvinnans kropp varje månad redo för befruktning.

I händelse av bristande lutealfas reduceras dess varaktighet till 11 dagar eller mindre, progesteron produceras i liten utsträckning och mognad av endometrium fördröjer mer än 2 dagar.

Symtom på lutealfasfel

Kliniskt åtföljs NLF av sådana tecken:

 1. Infertilitet. Denna diagnos ställs till en kvinna, om hon inte blir gravid, efter ett år med regelbunden sexuell aktivitet utan användning av preventivmedel.
 2. Abort i tidiga stadier. Det observeras i första trimestern och är förknippat med placentafel.
 3. Menstruella oregelbundenheter. Manifesteras av rikligt eller magert utflöde, ömhet, en förskjutning i tidpunkten för menstruationen och deras oregelbundenhet.

Dessutom kan en minskning av corpus luteums funktion leda till sjukdomar i bröstkörteln, patologi i endometrium och andra hormonella störningar.

Orsaker till luteal fasbrist

Följande faktorer bidrar till utvecklingen av NLF:

 • endokrina sjukdomar;
 • skada på endometriet, till exempel under abort och missfall;
 • äggstocksfel;
 • missbildningar av livmodern;
 • kroniska gynekologiska sjukdomar och infektioner;
 • kronisk stress;
 • överviktiga eller underviktiga kvinnor;
 • överdriven träning.

Även med den normala bildningen av ägget och dess befruktning kan dessa faktorer störa dess implantation i endometrium och utvecklingen av graviditet.

Diagnostik av fel i lutealfasen

Bland diagnostiska metoder för NLF är laboratoriemetoder av största vikt:

 • LH-koncentration i urin;
 • blodprogesteronnivå;
 • basal temperatur;
 • endometrial biopsi.

Läkaren samlar också en detaljerad medicinsk historia, och tar reda på särdragen i en kvinnas menstruation, förekomsten av kroniska sjukdomar, aborter och missfall. Som instrumentella undersökningsmetoder används ultraljud, dopplerometri och hysteroskopi.

Hur man kan förbättra lutealfasen

NLF-behandling syftar till att korrigera den underliggande sjukdomen och normalisera hormonhalter. För detta ändamål väljer läkaren hormonpreparat för patienten för att kompensera för progesteronbrist. Vid en liten brist kan behandling med folkrättsmedel användas: pion, angelica, hallonblad och andra medicinalväxter som bidrar till en ökning av progesteron.

Nackdelen med denna terapi är svårigheten att välja dosering och den långa väntan på effekten. Att ta örter har också ett antal kontraindikationer och gäller inte helt oskadliga behandlingsmetoder. Därför är det bättre att inte försena behandlingen och vända sig till traditionell medicin.

Att äta nötter, kaniner, baljväxter, kli och pumpafrön ökar progesteronnivåerna.

Luteal insufficiens utvecklas till följd av många sjukdomar och leder till missfall och oförmåga att bli gravid. För att förhindra utvecklingen av denna patologi måste en kvinna i tid behandla endokrina och gynekologiska sjukdomar, leda en hälsosam livsstil, för att undvika abort, skydda sig från oönskad graviditet och övervaka hennes månadscykel. Dessa enkla aktiviteter hjälper henne att upprätthålla sin reproduktionsfunktion och hälsa..

Fysiologi för den normala menstruationscykeln

Upplagt av Corrin K. Welt, MD
Redaktörer: William F. Crowley, Jr, MD
Amy B. Middleman, MD, Ph.D., professor i utbildning
Biträdande chefredaktör Catherine A. Martin, MD

Sammanfattning

Konventionellt är den första menstruationsdagen den första dagen i cykeln (dag 1). Hela cykeln är indelad i två faser: follikulär och luteal.

 1. Den follikulära fasen börjar med menstruationens början och slutar på dagen för en snabb ökning av koncentrationen av luteiniserande hormon (LH).
 2. Lutealfasen börjar dagen för en snabb ökning av LH-koncentrationen och slutar i början av nästa menstruation.

Den genomsnittliga varaktigheten för en vuxen kvinnas menstruationscykel är 28-35 dagar, varav cirka 14-21 dagar faller på follikelfasen och 14 dagar på lutealfasen. Bland kvinnor i åldrarna 20 till 40 år finns det relativt små fluktuationer i cykeltiden. Jämfört med denna åldersperiod observeras mer signifikanta fluktuationer i varaktighet under de första 5-7 åren efter menarkon och de senaste 10 åren före upphörandet av menstruationen (Fig. 3).

I de flesta fall faller toppen av menstruationscykelns varaktighet på 25-30 år och minskar sedan gradvis så att 40-åriga kvinnor har en kortare cykel. Förändringar i menstruationsintervallet inträffar främst på grund av förändringar i follikelfasen, medan varaktigheten av lutealfasen förblir relativt oförändrad.

Introduktion

Den normala menstruationscykeln är en finkoordinerad cyklisk process med stimulerande och hämmande effekter som leder till frisläppandet av ett moget ägg från en pool med hundratusentals primulära folliklar. Olika faktorer är involverade i regleringen av denna process, inklusive hormoner, paracrin och autokrina faktorer som hittills identifierats. Cykliska förändringar i koncentrationen av hormoner i adenohypophys och äggstockar visas i figurerna (Fig. 1 och Fig. 2).

Figur 1. Hormonförändringar under den normala menstruationscykeln. Sekventiella förändringar i koncentrationen av hypofyshormoner (FSH och LH, vänster panel) och äggstockar (östrogen och progesteron, höger panel) i blodserum under den normala menstruationscykeln. Konventionellt är den första menstruationsdagen den första dagen i cykeln (visas här som dag-14).
Cykeln är indelad i två faser: follikelfasen - från början av menstruationen till en kraftig ökning av LH-koncentrationen (dag 0) och lutealfasen - från toppen av LH-koncentrationen till nästa menstruation. För att konvertera serumöstradiolkoncentration till pmol / L (pmol / L), multiplicera diagrammet med 3,67 och omvandla serumprogesteronkoncentrationen till nmol / L (nmol / L) multiplicera med 3,18.

Fig. 2 Menstruationscykel

Denna översikt kommer att diskutera fysiologin i den normala menstruationscykeln..

Faserna och varaktigheten av menstruationscykeln

Konventionellt är den första menstruationsdagen den första dagen i cykeln (dag 1). Menstruationscykeln är indelad i två faser: follikulär och luteal.

 1. Den follikulära fasen börjar med menstruationens början och slutar på dagen för en snabb ökning av koncentrationen av luteiniserande hormon (LH).
 2. Lutealfasen börjar dagen för en snabb ökning av LH-koncentrationen och slutar i början av nästa menstruation.

Den genomsnittliga varaktigheten för den vuxna kvinnans menstruationscykel är 28–35 dagar, varav cirka 14–21 dagar faller på follikelfasen och 14 dagar på lutealfasen [1,2]. Bland kvinnor i åldrarna 20 till 40 år noteras ganska obetydliga fluktuationer under cykelns varaktighet. Jämfört med denna åldersperiod observeras mer signifikanta fluktuationer i menstruationscykelns varaktighet under de första 5-7 åren efter menarchen och de senaste 10 åren före upphörandet av menstruationen (Fig. 3) [1].

Fig. 3 Åldersberoende av menstruationscykelns varaktighet. De visade percentilerna för fördelning av menstruationscykelns varaktighet beroende på ålder erhålls på resultaten för 200 000 cykler. Förlängningen av menstruationsintervallet sker hos kvinnor omedelbart efter menarken och några år före klimakteriet.

I de flesta fall faller toppen av menstruationscykelns varaktighet på 25-30 år och minskar sedan gradvis så att 40-åriga kvinnor har en kortare cykel. Förändringar i menstruationsintervallet inträffar främst på grund av förändringar i follikelfasen, medan varaktigheten av lutealfasen förblir relativt oförändrad [3].

Vidare i denna artikel kommer vi att överväga hormonella förändringar, såväl som förändringar i äggstockarna och endometrium som förekommer i olika faser av menstruationscykeln.

Tidig follikelfas

Den tidiga follikulära fasen är den period då äggstocken är i läget med den lägsta hormonella aktiviteten, vilket leder till låga koncentrationer av östradiol och progesteron i blodserumet (Fig. 1). När den negativa återkopplingen av östradiol, progesteron och eventuellt hämmande A på hypofysen frigörs från de hämmande effekterna leder den sena luteala / tidiga follikulära fasen till en ökning i frekvensen av fluktuationer i koncentrationen av gonadotropinfrisättande hormon (GnRH) med en efterföljande ökning av serumkoncentrationen av follikelstimulerande hormon (FSH) ungefär 30% [4]. Denna lilla ökning av FSH-sekretion verkar involvera poolen av att utveckla folliklar.,

Serumkoncentrationen av inhibin B som utsöndras av den utvalda poolen av små folliklar är maximal i den tidiga follikulära fasen och kan spela en roll för att undertrycka en ytterligare ökning av koncentrationen av FSH i denna fas av cykeln (Fig. 4) [8]. Även vid denna tidpunkt är det en kraftig ökning i frekvensen av fluktuationer i LH-koncentrationen, från en svängning var fjärde timme i den sena luteala fasen till en svängning var 90: e minut i den tidiga follikulära fasen [9].

Fig. 4 Hormonnivåer: äldre och yngre reproduktiva åldrar. De dagliga värdena för nivåerna av gonadotropiner, könssteroider och hämmor i den äldre åldersgruppen (35-46 år; n = 21) visas med rött, i de yngre (20-34 år; n = 23) - i blått.

Den tidiga follikulära fasen kännetecknas också av ett unikt neuroendokrin fenomen: en avmattning eller avslutning av fluktuationer i koncentrationen av LH under sömn, som inte inträffar vid en annan tidpunkt i menstruationscykeln (Fig. 5). Processens mekanism är för närvarande okänd..

Fig.5. Episodisk utsöndring av LH i follikelfasen. Mönster av episodisk LH-sekretion under de tidiga (RFF), mitten (SFF) och sena (PFF) follikelfaserna i menstruationscykeln. Dag 0 är dagen för en kraftig ökning av koncentrationen av LH i mitten av cykeln. I RFF noteras ett unikt undertryckande av LH-sekretion i sömnfasen.

Äggstockar och endometrium. Ultraljudsundersökning avslöjar inga förändringar i äggstockarna som är karakteristiska för denna fas i menstruationscykeln, med undantag för att det ibland kan urskiljas regresserande corpus luteum kvar från föregående cykel. Endometriumet under menstruationen är relativt enhetligt, efter fullbordad menstruation är det ett tunt lager. För närvarande visualiseras folliklar med en diameter på 3-8 mm.

Mellan follikulär fas

En måttlig ökning av FSH-sekretion i den tidiga follikulära fasen stimulerar gradvis follikulogenes och produktion av östradiol, vilket leder till tillväxt av folliklar från den pool som valdes i denna cykel. Så snart flera folliklar mognar före det antrala steget, hypertrofi och delar deras celler, vilket leder till en ökning av serumkoncentrationen av första östradiol (via FSH-stimulering av aromatas) och därefter hämmar A.

En ökning av östradiolproduktionen med den negativa återkopplingsmekanismen påverkar hypothalamus och hypofysen, vilket leder till en minskning av serumkoncentrationen av FSH och LH, såväl som till en minskning i amplituden av LH-vibrationer. Som jämförelse är genereringen av GnRH-pulser något accelererad till medelvärdena på LG-svängningsfrekvensen - en per timme (jämfört med en på 90 minuter i början av follikelfasen). Antagligen sker GnRH-stimulering på grund av slutet av den negativa återkopplingseffekten av progesteron från den föregående luteala fasen. Förändringar i äggstockarna och endometrium. De första sju dagarna från början av menstruationen, med ultraljudsundersökning av äggstockarna, visualiseras antrala folliklar, 9-10 mm stora. En växande koncentration av östradiol i plasma leder till spridning av endometrium, som blir tjockare, antalet körtlar ökar i det och en bild av ett "trippelband" (treskikt) visas, synligt under ultraljudundersökning (Fig.2) [10].

Sen follikelfas

Serumkoncentrationen av östradiol och inhibin A ökar dagligen under veckan före ägglossningen på grund av produktionen av dessa hormoner av den växande follikeln. Koncentrationen av FSH och LH i serum vid denna tidpunkt minskar på grund av effekterna av negativ återkoppling från östradiol och eventuellt andra hormoner som bildas i äggstockarna (Fig. 1). Efter bestämning av den dominerande follikeln inducerar FSH uppkomsten av LH-receptorer i äggstocken och ökar utsöndringen av intrauterina tillväxtfaktorer, såsom till exempel insulinliknande tillväxtfaktor-1 (IGF-1).

Förändringar i livmoderhalsen, livmoderhalsen och slemhinnan i livmoderhalsen. Vid den sena follikulära fasen har den enda dominerande follikeln bestämts, resten av poolen med mogna folliklar stoppar i dess utveckling och genomgår atresi. Den dominerande follikeln ökar i storlek med 2 mm per dag tills en mogen diameter på 20-26 mm uppnås.

En ökande koncentration av östradiol i serum leder till en gradvis förtjockning av livmoderns livmodersättning och en ökning av antalet och "töjbarheten" (kristallisering av slem) av livmoderhalsslemet. Många kvinnor märker dessa förändringar i slemets natur. Studier av mucusprov i livmoderhalskanalen under menstruationscykeln visar en toppkoncentration av mucinproteinet MUC5B i den sena follikulära fasen, vilket kan vara viktigt när spermier kommer in i livmoderhålet [11].

Luteal fas: snabb tillväxt och ägglossning i mitten av cykeln

Östradiolkoncentrationen i plasma fortsätter att öka tills den når sitt maximala värde ungefär en dag före ägglossningen. Sedan inträffar ett unikt neuroendokrin fenomen: snabb tillväxt i mitten av cykeln [12]. Snabb tillväxt representerar en skarp övergång från att kontrollera LH-sekretion med äggstockshormoner (såsom östradiol eller progesteron) genom en negativ återkopplingsmekanism till en plötslig positiv återkopplingseffekt som leder till en tiofaldig ökning i LH-koncentrationen och en något mindre ökning av FSH i serum (fig. 1 ) Förutom östrogen och progesteron finns det andra faktorer som produceras av äggstockarna som bidrar till den snabba ökningen av LH-koncentrationen. Det är omöjligt att uppnå en LH-koncentration i serum som liknar den som observerades i mitten av en cykel genom att helt enkelt administrera östrogen och progestin till kvinnor under den tidiga perioden av den mitten follikulära fasen [13].

Vid denna tidpunkt inträffar LG-pulsens svängningsfrekvens ungefär en gång per timme, men pulssvängningarna ökar kraftigt. Övergången från negativa effekter till positiva återkopplingseffekter i mekanismen för LH-frisättning är för närvarande dåligt förstås. En ökning av antalet GnRH-receptorer i hypofysen kan bidra till detta, men med riktad introduktion av GnRH i hypofysen inträffar förmodligen inte förändringar [14].

Förändringar i äggstockarna. Den snabba tillväxten av LH inleder betydande förändringar i äggstockarna. Ägget i den dominerande follikeln slutför sin första meiotiska uppdelning. Dessutom ökar lokal utsöndring av plasminogenaktivator och andra cytokiner som är nödvändiga för ägglossningsprocessen [15,16]. Ett ägg frigörs från en follikel på ytan av äggstocken ungefär 36 timmar efter en snabb ökning av LH-koncentrationen. Sedan vandrar den ner längs äggledaren till livmoderhålet. Processen för brott i follikeln och frigörandet av ägget är nära besläktad med den snabba tillväxten av LH; därför kan mätning av koncentrationen av LH i serum eller urin användas för att uppskatta ägglossningstiden hos infertila kvinnor.

Redan innan ägget släpps börjar granulosa-cellerna runt det att luteinisera och producera progesteron. Progesteron bromsar snabbt LH-pulsgeneratorn och följaktligen blir slutet av den snabba tillväxtfasen LH-pulser mindre frekvent. Endometrium. En gradvis ökning av serumprogesteronkoncentrationen har en djup effekt på endometriets nedre lager, vilket leder till upphörandet av mitos och "organisationen" av körtlarna [17]. Denna förändring kan upptäckas med ultraljud på relativt kort tid efter ägglossningen: bilden av "trippelremsan" försvinner, endometriet blir jämnt ljus (fig. 2>) [10].

Mellan- och sena luteala faser

Under den mellersta och sena luteala fasen leder utsöndringen av progesteron av corpus luteum [18] till en gradvis ökning av dess koncentration. Detta leder i sin tur till en gradvis minskning av frekvensen av fluktuationer i koncentrationen av LH till en oscillation på 4 timmar. Fluktuationer i koncentrationen av progesteron börjar inträffa strax efter att svängningarna i LH-koncentrationen har minskat. Som ett resultat finns det betydande fluktuationer i serumkoncentrationen av progesteron under lutealfasen (Fig. 6) [19]. Inhibin A produceras också av corpus luteum och toppen av dess koncentration i serum faller i mitten av lutealfasen. Inhibin B-sekretion är praktiskt taget frånvarande i lutealfasen (fig. 4). Serumkoncentrationen av leptin är högst i lutealfasen [20].

Fig. 6 Fluktuationer i LH stimulerar frisättningen av progesteron i den mellersta luteala fasen. Plasmakoncentration av luteiniserande hormon och progesteron inom 24 timmar efter blodprovtagning med 10-minutersintervall hos normala kvinnor som undersöktes i mitten av lutealfasen. Det finns en märkbar korrelation mellan LH-fluktuationer och en ökning av plasmaprogesteronkoncentrationen. För att konvertera serumprogesteronkoncentration till nmol / L (nmol / L) multipliceras med 3,18.

I den sena luteala fasen leder en gradvis minskning av LH-sekretion till en gradvis minskning av produktionen av progesteron och östradiol av corpus luteum i frånvaro av ett befruktat ägg. När ägget befruktas implanteras emellertid det senare i endometriet inom några dagar efter ägglossningen. Den tidiga embryonperioden efter befruktningen börjar med produktionen av korionisk gonadotropin av embryot, som stöder corpus luteum och progesteronproduktion.

Förändringar i endometrium. En minskning av frisättningen av östradiol och progesteron från den regressande corpus luteum orsakar ett upphörande av blodflödet till endometrium, endometrial avstötning och början av menstruation ungefär 14 dagar efter den snabba ökningen av LH-koncentrationen. Menstruation är inte en exakt markör för hormonella händelser i menstruationscykeln, eftersom det finns betydande interindividuell variation mellan början av endometrial avstötning och en minskning av serumhormonkoncentrationen i lutealfasen (Fig. 2) [4]. På grund av en minskning av produktionen av steroider av corpus luteum, är det hypotalamiska hypofyssystemet undantaget från verkan av negativ feedback, det finns en ökning av nivån av FSH och därmed början på nästa cykel.

Översättningen gjordes av specialister från Centrum för immunologi och reproduktion

Vad är den luteala fasen, hur man beräknar den, möjliga kränkningar och deras konsekvenser

En viktig indikator på en kvinnas reproduktiva hälsa är karaktären av menstruationscykeln. När de planerar ett barns födelse försöker många att beräkna på vilka dagar sannolikheten för befruktningen blir störst. Som du vet kan graviditet endast inträffa om ägget mognar i äggstocken och ägglossningen inträffar. I den efterföljande luteala fasen av cykeln är befruktning möjlig. Bristen på denna fas (dess förkortning) indikerar en hormonell obalans, som ofta orsakar infertilitet. Eliminera störningen med speciella läkemedel.

Vad är den luteala fasen, dess funktioner

Menstruationscykeln består av ett antal processer som sker i äggstockarna och livmodern under perioden från en menstruation till en annan.

Den follikulära fasen börjar den första dagen av menstruationen. Det är mognad av ägget, inneslutet i en stark kapsel (follikel). Normalt slutar det med ägglossning (brott i follikelmembranet och utgången av ett moget ägg från det).

Därefter börjar lutealfasen. Det varar från ögonblicket av ägglossning till början av nästa menstruation.

Vad händer i corpus luteum-fasen

Efter brott i follikeln och frigörandet av ägget bildas en gul kropp på sin plats. Detta är en tillfällig körtel som producerar hormoner som skapar förutsättningarna för att fixera ett befruktat ägg i endometriet. Järn bildas av proteiner och gult pigment, vilket ger det en färg.

Processerna i follikulära och luteala faser av cykeln sker under påverkan av hypofyshormoner. Follikulär mognad regleras av follikelstimulerande hormon (FSH). Uppkomsten av ägglossning och bildandet av corpus luteum i lutealfasen inträffar på grund av en kraftig ökning av nivån av LH (luteiniserande hormon).

Efter det att lutealfasen inträffar och corpus luteum visas börjar progesteron och en liten mängd östradiol att produceras i den. Östrogener påverkar tillväxten av endometrium, en ökning av dess tjocklek. Under påverkan av progesteron blir livmoderslimhinnan lösare, vilket underlättar implantering av embryot. Detta hormon produceras i en övervägande mängd, så den luteala fasen kallas progesteron annorlunda..

På grund av ökningen av progesteron inträffar följande:

 • bevarande av embryot, dess fixering i livmodern;
 • försvagning av dess sammandragningar, vilket bidrar till avstötning av ägg;
 • ökad elasticitet och distensibilitet hos livmoderväggarna under graviditeten.

Om befruktningen av ägget inträffar fortsätter ökad progesteronproduktion. Av denna anledning avbryts mogningen av nya folliklar. Progesteron stärker endometriumet, förhindrar dess exfoliering och början av menstruation. I den luteala fasen av cykeln kan innehållet av detta hormon i blodet användas för att bedöma om befruktningen har inträffat eller inte. Vid framgångsrik befruktning förblir dess nivå hög tills bildandet av morkakan.

Om befruktningen inte inträffar dör corpus luteum gradvis, lutealfasen avslutas och produktionen av progesteron reduceras till ett minimum. I detta fall börjar endometriet att exfoliera, följande menstruation inträffar.

Hur man beräknar början av corpus luteumfasen

Det finns flera sätt att bestämma dagen för den cykel på vilken lutealfasen börjar (dvs. ägglossning inträffar).

Kalender metod

Cykelns varaktighet varierar för olika kvinnor, men är vanligtvis inom 21-35 dagar. Om menstruationen kommer ungefär lika många dagar, säger de att cyklerna är regelbundna. Om avbrottet mellan menstruationen ändras hela tiden (till exempel är det 25, sedan 35 dagar), är cyklerna oregelbundna.

Varaktigheten av själva lutealfasen i vilken cykel som helst är 14 dagar (normalt är en avvikelse på 2 dagar upp eller ner tillåten). För att ta reda på vilken dag i cykeln början av fas 2 faller (det vill säga för att bestämma den mest sannolika dagen för ägglossning) är det nödvändigt att subtrahera från antalet dagar i cykel 14. Med en 28-dagars cykel börjar den dag 14 från början av menstruationen, med en 25-dagars cykel vid 11 dag.

Denna metod för att bestämma början av lutealfasen är inte särskilt tillförlitlig, eftersom det i verkligheten finns många faktorer som kan påverka processens gång. Med en oregelbunden cykel är det generellt svårt att göra några förutsägelser. Avvikelser kan uppstå på grund av hormonella störningar, sjukdomar i endokrina organ, användning av vissa läkemedel. Varaktigheten av nästa cykel och tiden för början av lutealfasen påverkas av upplevd nervstress eller en tillfällig förändring av levnadsförhållandena.

Dessutom har till och med en frisk kvinna ibland cykler utan ägglossning, när nivån av progesteron är stabilt låg under hela dess varaktighet, och det finns ingen mening att prata om några beräkningar i samband med uppkomsten av corpus luteum.

Bestämning av basal temperatur

För att bestämma tidpunkten för början av ägglossning och början av lutealfasen kan vara mer exakt genom att rita en graf av basaltemperatur. Det mäts varje dag vid samma tidpunkt i minst 3 månader. Det rekommenderas att göra detta på morgonen utan att komma ur sängen..

Du kan märka att i början av lutealfasen stiger temperaturen till 37 ° -37,2 ° och vid början av menstruationen sjunker den igen med cirka 0,5 °. Om graviditet inträffar sjunker temperaturen inte utan förblir på samma nivå.

Video: Hur man bestämmer bastemperaturen

Metod för bestämning av ultraljud

Denna metod för att bestämma början av lutealfasen är den mest exakta. Ultraljud utförs i fas 1 i cykeln flera gånger. Detta gör att du kan följa follikelns tillväxt och bestämma ägglossningens moment, från vilket början av ägglossningsfasen räknas.

Brott mot varaktigheten av progesteronfasen

Lutealfasen kan vara längre eller kortare än vanligt..

Om menstruationen inte kommer i tid och veta vilken dag denna fas började, kan du bestämma hur länge den varar längre än normalt. Förlängning av corpus luteumfasen indikerar dess ökade aktivitet. Anledningen kan vara antingen början av graviditeten eller bildandet av en cysta.

Att förkorta denna fas kallas dess insufficiens..

Corpus luteuminsufficiens

Om lutealfasen är kortare än 10 dagar, bildas en brist på progesteron i en kvinnas kropp. I detta fall blir full utveckling av endometrium omöjlig. Som ett resultat kan ett befruktat ägg inte fixas i det och graviditeten "bryts ned". För att en kvinna ska bli gravid måste hon eliminera orsaken till misslyckandet och genomgå behandling för att återställa den hormonella bakgrunden.

Orsaker till misslyckande

Det kan visas både av naturliga skäl och som ett resultat av patologier i kroppen..

Lutealfasbrist manifesterar sig ibland även hos perfekt friska kvinnor, om de är dåligt matade eller specifikt följer "hungriga" dieter. Detta villkor främjas av alltför intensiva sporter. För att eliminera det i sådana fall är det ofta nödvändigt att bara normalisera näring och minska fysisk aktivitet.

Orsakerna till patologiskt fel i lutealfasen kan vara:

 1. Brott mot produktion av hormoner FSH och LH. Ofta händer detta på grund av förekomsten av hyperprolaktinemi (ökad produktion av prolaktin i hypofysen).
 2. Brott i hypotalam-hypofyssystemet på grund av sjukdomar och skador i hjärnan, allvarlig stress.
 3. Överdriven produktion av manliga könshormoner (hyperandrogenism) till följd av nedsatt funktion av äggstockarna och binjurarna. Detta leder till en minskning av nivån av progesteron i lutealfasen..
 4. Sjukdomar i sköldkörteln och nedsatt produktion av sköldkörtelhormoner som bidrar till produktionen av könshormoner.
 5. Inflammatoriska, infektionssjukdomar och tumörsjukdomar i äggstockarna och livmodern.
 6. Ovarieutarmning.

Obs: Progesteronbrist förekommer också hos kvinnor som ammar. Efter denna period återställs vanligtvis hormonnivån och den normala naturen av cykeln.

Former av brist

Det finns två former av fel i lutealfasen:

 1. Hypoprogesteron, när corpus luteum har minskat i storlek, är progesteronproduktionen för liten och tjockleken på endometrium är mindre än 10 mm.
 2. Hypestrogenic. Progesteronnivån minskas på grund av att östrogenproduktionen överskrids. I detta fall ligger storleken på corpus luteum inom normala gränser.

Konsekvenser och symtom

För ett tillstånd såsom lutealfasinsufficiens är uppkomsten av menstruationsstörningar karakteristiska. På grund av dess förkortning reduceras hela cykelns varaktighet (upp till 20 dagar eller mindre). Menorrhagia förekommer (menstruationen blir mycket riklig, koaglar förekommer i dem) eller oligomenorrhea (korta perioder av smutsig art).

Konsekvenserna av cykelstörningar är missfall (missfall i tidiga stadier) och infertilitet.

Video: Vilka cykler anses vara normala

Diagnos och eliminering av misslyckande

En av de viktigaste metoderna för att diagnostisera insufficiens i lutealfasen är ett blodprov för progesteron, liksom att bestämma nivån av LH i urinen.

Förhållandet mellan progesteronnivåer i fas 1 och 2 i cykeln bestäms. Med luteinbrist är det mindre än 10. Eftersom produktionen av progesteron även hos en frisk kvinna kan variera avsevärt i olika cykler, för diagnos av en onormal minskning är det nödvändigt att utföra tester i minst 3 cykler.

För att bestämma orsaken till misslyckandet i lutealfasen utförs även tester för andra hormoner.

Hormoninnehåll

Typ av hormon

Normen för innehållet i hormoner under den andra fasen av cykeln

Förändringar i hormonnivåer i lutealbrist

Arten av patologierna som ledde till misslyckandet i lutealfasen

Endokrina störningar, inflammatoriska och andra sjukdomar i äggstockarna och livmodern

Endometrioidcyst eller äggstocks tumör

Sjukdomar i hypofysen, levern, sköldkörteln, vilket leder till hyperprolaktinemi och en minskning av nivån av FSH och LH i lutealfasen

Hyperprolaktinemi, polycystic, fetma, endokrina sjukdomar

Hyperestrogenism, hyperprolaktinemi, sjukdomar i hypofysen, sköldkörteln

Adrenalinsufficiens, hypofyssjukdom

När man studerar orsakerna till insufficiens i lutealfasen utförs en endometrial biopsi ungefär 22-24 dagar av cykeln, vilket gör att vi kan märka ett fördröjning i dess utveckling. För att studera tillståndet i äggstockarna och livmodern används ultraljud, MRI och CT..

Obs: Det är omöjligt att självständigt bestämma förekomsten av lutealfasinsufficiens, eftersom det inte finns några specifika symtom, och det kan vara många orsaker till cykelstörningar och infertilitet. En liknande patologi upptäcks endast med hjälp av laboratorie- och instrumentella diagnostiska metoder..

Behandlingsprinciper

Behandling mot brist på lutealfasen syftar först och främst till att eliminera de underliggande sjukdomarna som ledde till en liknande störning av cykeln. För att rädda en kvinna från infertilitet, använder de ofta stimulering av äggstockarna genom hormonersättningsterapi med progesteronläkemedel, såsom Duphaston, Utrozhestan, Norkolut.

Vad är lutealfasen hos kvinnor?

Det är vanligt att den moderna människan är intresserad av hur hans kropp är strukturerad och hur den fungerar. Nästan varje tjej tänkte minst en gång på vad lutealfasen är och hur det är förknippat med hennes menstruationscykel..

Så menstruationscykeln är en komplex hormonberoende process i en kvinnas kropp, vilket är absolut nödvändigt för att förbereda alla organ och system, särskilt det reproduktiva systemet, för att få graviditet och bli gravid. Menstruationscykeln anses vara från den första blödningsdagen. Dess överträdelse eller fullständig frånvaro av menstruation eller amenorré, indikerar allvarliga hälsoproblem. Normalt hos flickor är cykellängden stabil och skillnaden kan variera från 2 till 5 dagar. Det normala intervallet för cykellängden är 21-35 dagar. Den består av två på varandra följande faser, mellan vilka ägglossning sker:

 1. follikulär fas;
 2. ägglossning;
 3. luteal fas.

Faserna i menstruationscykeln, hur man beräknar varaktigheten för varje fas och vad som händer under varje fas i kroppen

 1. Den follikulära fasen räknas från den första dagen med blodig urladdning eller menstruation. Det varar cirka 12-15 dagar tills ägglossningen. Till exempel, med en cykellängd av 28-30 dagar, ägglossning sker på dag 13-17 av cykeln. I denna fas mognar den dominerande follikeln som innehåller ägget i äggstocken (detta är det parade kvinnliga endokrina organet, som lagrar hela poolen hos en kvinnas ägg från födseln). Runt mitten av cykeln brister membranet i en (sällan två) dominerande follikel och en kvinnlig reproduktionscell, eller ägg, kommer in i äggledarens lumen och börjar röra sig mot livmodern för efterföljande befruktning.
 2. Ägglossning sker vid tidpunkten för follikelmembranets bristning och ett ägg frigörs från det, vilket bär det genetiska materialet hos en kvinna att överföra till hennes avkommor. Ägget rör sig längs munnen på äggledaren för att möta spermierna och för vidare fästning vid livmoderväggen. Om det den här dagen var sexuell kontakt med penetrering, kommer spermierna med ägget att röra sig mot varandra, befruktning inträffar och graviditet kommer att inträffa. Det bör noteras att även friska kvinnor inte har ägglossning i alla cykler. Normalt bör det finnas minst 2 ägglossningscykler av de tre betraktade. Därför föreslår läkarna med misslyckade försök att bli gravid att paret regelbundet försöker bli gravid ett barn i ett år och först sedan undersökas med avseende på infertilitet.
 3. Lutealfasen, eller den kallas corpus luteumfasen, kommer från en kraftig ökning av blodluteiniseringshormonet som svar på ägglossningen och avslutas med den första blödningsdagen av en ny cykel. Samtidigt bildas en gul kropp i äggstocken i stället för follikeln från vilken ägget gick till ägglossning, vars celler börjar producera progesteron. Detta är ett graviditetshormon, eftersom det hjälper till att upprätthålla graviditeten fram till barnets födelsedag. Men om det fanns ägglossning i den aktuella cykeln, och befruktning inte inträffade och graviditet inte inträffade - corpus luteumcellerna upphör att producera progesteron och nästa menstruation börjar. Blödning är en indikator på att en kvinna inte är gravid och hennes kropp förbereder sig för graviditet igen under nästa cykel.

Hur man beräknar den uppskattade dagen för ägglossning

Det förväntade datumet för ägglossning kan beräknas hemma, beroende på längden på menstruationscykeln..

Luteal cykelbrist

Lutealfasbrist i menstruationscykeln är ett mycket vanligt problem för kvinnors reproduktiva hälsa.

Dess närvaro innebär problem med corpus luteumproduktionen av det huvudsakliga graviditetshormonet - progesteron, som ett resultat av vilket embryotransplantationsprocessen störs på grund av underlägsenhet i endometrium, och kvinnan antingen inte blir gravid eller hon har missfall.

Många experter anser att en av fem kvinnor har en cykelstörning, men problemet inträffar huvudsakligen inte specifikt med den sista fasen, utan med äggstockarnas funktion som helhet, brist på ägglossning, otillräcklig tillväxt av endometrium, etc..

Skäl för utvecklingen av insufficiens 2 faser av cykeln

Alla vet att menstruationscykeln regleras av hormoner. Alla hormoner i kroppen är sammankopplade med varandra, och en förändring i koncentrationen hos vissa påverkar andras nivå. Det finns olika skäl för utvecklingen av lutealfasinsufficiens, följande typer kan särskiljas:

1. Funktionella orsaker (förknippade med nedsatt reproduktionsorgan).

a) associerad med hypofunktion av äggstockarna;

 • resistent äggstocksyndrom (när en kvinnas äggstockar slutar svara på hormonstimulering)
 • polycystiskt äggstocksyndrom (en dishormonell sjukdom där äggstockarna producerar alltför stora mängder manliga hormoner och har många cyster)
 • ovariell hypertrofisyndrom (hämning av ovariefunktionen på grund av långvarig användning av läkemedel som undertrycker hypofysstimulerande funktion)
 • utarmat äggstocksyndrom (när äggstockarna slutar fungera till fullo och kvinnans menstruation upphör vid en tidig ålder - upp till 40 år)

b) associerad med endokrin körtelsjukdom

1) hypotyreos (minskad produktion av sköldkörtelhormoner T3, T4 och ökad TSH);

2) hypertyreos (ökad produktion av sköldkörtelhormoner T3, T4)

1) hyperprolaktinemi (ökad produktion av prolaktin i blodet, vilket bidrar till hämningen av produktionen av andra könshormoner);

2) hypofyshypogonadism (nedsatt produktion av könshormoner på grund av patologiska förändringar i hypofysen)

2. Organiska orsaker (förknippade med sjukdomar i organ som är ansvariga för reproduktionssystemet och påverkar inte bara deras funktion utan också strukturen).

 • könssjukdomar

Syneki i livmoderhålan, endometrios, adenomyos, livmoderfibroider, polyper i livmodern, endometrial hyperplasi, endometritis, äggstockscancer eller endometrial cancer, könsinfektioner.

Levercirrhos, hepatit (infektionssjukdom), fet lever (när levervävnad ersätts av fettvävnad)

3. Iatrogen (associerad med tidigare kirurgisk behandling i underlivet).

 • curettage av livmoderhålan (diagnostisk eller terapeutisk);
 • medicinsk abort (avbrytande av graviditet)

4. Andra skäl:

 • ökad fysisk aktivitet;
 • ta vissa droger;
 • stor förlust av kroppsvikt (dålig och obalanserad kost eller avsiktlig svält);
 • en kraftig klimatförändring;
 • svår stress, depressivt humör, nervstörningar;
 • störningar i processen för biosyntes av progesteron (på grund av metaboliska störningar, dålig blodtillförsel till corpus luteum)

Alla dessa skäl påverkar till en eller annan grad balansen mellan hormoner i kroppen, leder till en störning i deras produktion och som ett resultat till underlägsen äggmognad även i närvaro av ägglossning.

Symtom på lutealfasfel

1. Menstruella oregelbundenheter.

 • förseningar eller förkortning av cykeln (när menstruationen inte kommer mer än en vecka eller går ofta än en gång var 21: e dag);
 • oregelbundna perioder;
 • för tungt menstruationsflöde (med koagler);
 • mycket knapp menstruation (mindre urladdning mindre än 3 dagar)

2. Spontan missfall (avslutande av graviditet på ett naturligt sätt) i 1 trimester.

3. Missfall (missfall) i första och andra trimestern, samt vanligt missfall (2 eller fler spontana aborter i rad).

4. Infertilitet (brist på graviditet med regelbunden sexuell aktivitet under ett år eller mer).

Typer av insufficiens 2 faser av cykeln:

 • hypoprogesteron typ

Tecken på denna typ av lutealfasinsufficiens är en låg nivå av progesteron i blodet, en oformad gul kropp (ett tillfälligt hormonorgan som bildas efter att ägget lämnar äggstocken), en liten tjocklek på endometrium (mindre än 10 mm).

I denna form bildas corpus luteum i tillräcklig volym, progesteron reduceras något, endometriet har tillräcklig tjocklek för befruktningen, men östrogenkoncentrationen i blodet ökar kraftigt.

Diagnos: hur man fastställer felet i fas 2-cykeln

Om du misstänker denna patologi är det nödvändigt att samla in en fullständig patienthistoria:

 • sjukdomens historia (hur länge klagomål om förändring i menstruationens varaktighet och natur uppträdde, vilka gynekologiska sjukdomar som finns där, om det fanns kirurgi på könsorganen);
 • undersökning på en gynekologisk stol (bedömning av livmoderens rörlighet och placering, äggstockar, undersökning av livmoderhalsen i speglarna, utstrykning och cytologisk undersökning);
 • ultraljuddiagnostik av bäckenorganen (bedömning av endometriumets tjocklek, dess överensstämmelse med menstruationscykelfasen, kontroll av blodflöde och folliklar, närvaron och storlek på corpus luteum, tillståndet i kvinnans äggstockar);
 • mätning av basal kroppstemperatur (rektal temperatur, uppmätt på morgonen omedelbart efter vakenhet - en liten temperaturskillnad före och efter ägglossning indikerar NLF);
 • bestämning av hormonnivån i blodet för att upptäcka avvikelser i deras indikatorer (LH, FSH, östrogen, progesteron, testosteron, prolaktin, antimullerhormon, inhibin, DHA-S, 17-OH-progesteron, TSH) - låga nivåer av LH, FSH, progesteron och höga prostaglandiner indikerar NLF;
 • blodprov (biokemisk analys, blodkoagulationsanalys (koagulogram));
 • vid behov en endometrial biopsi för att utesluta en malign sjukdom och för att upptäcka en "försening" i endometrial reaktion på hormonella fluktuationer (för kvinnor äldre än 35 år) och hysterosalpingografi för att kontrollera äggledarna för patency;
 • samråd med andra specialister

I princip är det ofta tillräckligt med en kompetent specialist för att utföra eller motbevisa diagnosen NLF för att få en extern undersökning av patienten och historien. Till exempel, med en cykellängd på mer än 35 dagar, frånvaron av menstruation i flera månader, är det inte nödvändigt att prata om denna diagnos. Med NLF noteras en förkortning av den andra fasen av cykeln och istället för de föreskrivna 14 dagarna varar den bara 9-10.

Behandling med luteal fas

Som redan nämnts tidigare är misslyckandet i lutealfasen i cykeln inte en oberoende sjukdom, utan en konsekvens av uppkomsten av olika slags störningar i kvinnans kropp. Därför är det för det första nödvändigt att identifiera i vilket speciellt organ felet inträffade, eliminera den orsaken som ledde till utvecklingen av sjukdomen och genomgripande närma sig dess behandling för att återställa kroppens fulla funktion.

Utnämningen av progesteron ensam i form av Utrozhestan eller Duphaston för att upprätthålla cykelens fas 2 är ofta otillräcklig, eftersom behandlingen bör börja med reglering av follikelfasen i menstruationscykeln, som är ansvarig för äggmognad och endometrial tillväxt. För detta förskrivs follitropiner (medel som bidrar till förbättrad follikulogenes).

Det praktiseras ofta med antestrogenläkemedel och läkemedel som stimulerar ägglossningens utseende och tillväxten av livmodern i livmodern, läkemedel som minskar nivån av prolaktin och androgener. Användning av hormonersättningsterapi (orala preventivmedel) för rebound-effekten (abstinenseffekt), där befruktningen uppstår på grund av ökad äggstocksfunktion efter avslutad COC, utövas också..

Patienten föreskrivs allmän förstärkningsterapi - multivitaminkomplex, växtbaserade beredningar, balanserad näring. Rekommenderas av en minskning av fysisk aktivitet, enklare arbete. I närvaro av en inflammatorisk process i bäckenet utförs antibakteriell behandling, läkemedel föreskrivs som undertrycker syntesen av prostaglandiner (till exempel indometacin), fysioterapi (elektrofores, fonofores, etc.).

Patienter med en liknande diagnos ordineras ofta spa-behandling, inklusive massage, terapeutiska bad, aromterapi och lerterapi, mineralvatten, etc. Det är viktigt att ta hänsyn till den psykomotiska komponenten i ett sådant problem som bristande lutealfas i cykeln och vid behov rekommendera patienten att ta lugnande medel, lugnande medel och örter, eller psykoterapeutisk behandling.

Förebyggande av insufficiens 2 faser av cykeln

Det bästa förebyggandet av gynekologiska sjukdomar, inklusive fas 2-brist, är ett regelbundet besök hos en gynekolog i Aktau och övervaka din egen kropp. Markera varje menstruation i en speciell kalender, så att i fall du självständigt kan märka avvikelser vid ankomsten av kritiska dagar och vid behov söka råd från en specialist.

Dags att behandla alla infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i bäckenet (kolpit, adnexit, cystit etc.). Ta då och då allmänna tester (blod, urin, biokemi, ultraljud) och genomgå en läkarundersökning för att utesluta störningar i organens funktion. Ät på ett balanserat sätt, eliminera skräpmat så mycket som möjligt, liksom alkohol och rökning. Gå in för sport och titta på ditt känslomässiga tillstånd, var mindre nervös, var mer i frisk luft.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Månadsvis 20, 30, 40 år... Vad händer med åldern?

Menstruation är det som förenar en tjej som bara är i vuxen ålder och en mycket mogen kvinna. Och hur återspeglar ålder menstruationscykeln, och vad som anses vara normen i vissa perioder av livet?...

Faserna och varaktigheten av menstruationscykeln är normala och med kränkningar

Naturen blev tänkt så att kvinnlig kropp varje månad är redo för en möjlig graviditet. Vad är ett tecken? En viss fas av menstruationen, och för att ta reda på exakt ägglossningstiden, hjälper en kvinna att upprätthålla sin egen kalender, där hon registrerar menstruationscykeln....

Effektiva hemostatiska läkemedel för blödning i livmodern

En av de allvarligaste patologierna i gynekologi är blödning i livmodern, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser, särskilt hos gravida kvinnor....