Luteal fas och dess effekt på kvinnokroppen

Ansvarsfrihet

Varje kvinna drömmer om att få ett barn, men den önskade graviditeten inträffar inte alltid. För att förstå de möjliga orsakerna till infertilitet bör du veta om de processer som förekommer i de reproduktiva kvinnliga organen. Det är nödvändigt att bekanta dig med informationen om faserna i menstruationscykeln, liksom hur lutealfasen påverkar befruktningen och utvecklingen av ägget och äggstockarnas roll i ett barns befruktning..

Vad är menstruationscykeln

När början av fertil ålder börjar en kvinna sin första menstruation och cykeln upprepas kontinuerligt. Med varje repetition pågår förberedelser för befruktningen av ägget och ytterligare fosterutveckling. Under denna cykel bildas en follikel i äggstockarna, där ägget utvecklas och dör sedan om det inte befruktar. I detta fall lämnar den vagina med den inre fodret i livmodern och fläcken, som kallas menstruation. En sådan urladdning kan vara obetydlig eller riklig, varar i genomsnitt 3-7 dagar och är individuell till sin natur. Efter det döda ägget lämnar livmodern börjar processen att bilda ett nytt igen.

Menstruationscykeln består av faser:

 • menstruations-,
 • follikulär,
 • ägglossningsfaser,
 • luteal.

Cykeln varar 21–32 dagar med möjliga avvikelser upp till tre dagar och är individuell. Det beror på eventuell sjukdom, fysisk aktivitet, hormonella nivåer. Början av menstruationsfasen är den första dagen då fläckning visas.

Oftast förändras cykelns varaktighet inte under hela reproduktionsperioden. Men en kvinna måste övervaka sin hälsa och upprätthålla en kalender för att markera dagarna för menstruationens början, deras varaktighet och antalet utsöndringar. Detta hjälper till att planera befruktningen av barnet eller förhindra en oönskad graviditet. Menstruationsfasen anses vara den mest smärtsamma.

Den follikulära fasen inträffar efter att urladdningen slutar Med sin början i kroppen finns det en syntes av hormoner som påverkar äggstockarna, bildningen och tillväxten av folliklar. Samtidigt börjar äggstockarna att producera ett speciellt hormon östrogen, som spelar en stor roll när det gäller att uppdatera det inre skiktet i livmodern, såväl som förberedelserna för att livmodern tar ett befruktat ägg. Om två veckor bestäms den mest mogna follikeln, där ett nytt ägg skapas. Det börjar öka i storlek och resten kommer att minska. I slutet av fasen kommer hormontillväxtstimulering att stanna.

I början av ägglossningen förstörs follikeln under verkan av luteiniserande hormonet, ägget frigörs och börjar röra sig mot livmodern genom äggledarna. Dessa dagar anses vara de mest gynnsamma för befruktningen. Ägget lever bara två dagar, sedan börjar lutealfasen.

Funktioner i lutealperioden - bildandet av corpus luteum

När folliklarnas väggar spricker och släpper ut ägget visas en gul kropp på sin plats - körteln som utsöndrar hormonet progesteron. Dess aktivitet börjar från det ögonblick ägget släpps och slutar 1-2 dagar innan den nya menstruationen börjar. Varaktigheten för denna period är halva cykeln.

Corpus luteum bildas från väggarna i en sprängande follikel när en follikulär vätska flödar från den. En liten blodpropp kvar på bristningsplatsen, follikelväggarna komprimeras till veck och det inre granulära membranet börjar växa snabbt. Ett speciellt ämne lutein med gul färg ackumuleras i dess celler. Samtidigt omvandlas follikelväggarna till lutealceller, ett nätverk av kapillärer växer runt, vilket ger den bildade körtlarna rätt näring.

När ägget befruktar och kommer in i livmodern fortsätter corpus luteum att växa och utsöndra hormonerna estradiol och androgen, som förbereder bröstkörtlarna för utseendet av mjölk, och minskar risken för uterus sammandragningar. Ett annat hormon, gonadotropin, upprätthåller livskraften i corpus luteum och tillåter inte upphörande av graviditeten. Det formade järnet fungerar tills den fullständiga bildningen av morkakan.

Om graviditeten inte inträffar av någon anledning utvecklas corpus luteum i motsatt ordning, lutealceller dör, nivån av producerade hormoner minskar snabbt. Menstruationscykeln slutar med försvinnandet av corpus luteum och utseendet på nya folliklar.

Hur man beräknar lutealfasen

För att beräkna lutealfasen måste du veta hur många dagar menstruationscykeln fortsätter. Denna kvinna kommer att få hjälp av en kalender där dagar från början av menstruationen markeras.

Lutealfasen varar från ögonblicket av äggmognad till dagen då nästa menstruation börjar och är en halv cykel. För att bestämma dess början måste du dela antalet dagar mellan de första dagarna av två menstruationer med 2. Det resulterande antalet är dagen för ägglossningen, och dagarna mellan ägglossningen och början av nästa menstruation kommer att motsvara varaktigheten på lutealfasen. Med en cykeltid på 28 dagar varar lutealfasen 14 dagar. Med en kortare cykel minskar också fasvaraktigheten.

Men en sådan beräkning är inte alltid korrekt, eftersom cykeltiden av olika skäl varierar. Ägglossning kan ske på dag 12 eller 16 med en idealisk cykel på 28 dagar. Mer exakt kontroll över ägglossningsdagen och början av lutealfasen kan göras om bastemperatur mäts i rektum. När ägglossningen börjar stiger den över 37 °. Mer exakt bestäms dagen för ägglossning med hjälp av ultraljuddiagnostik.

Orsaker till otillräcklig luteal fas

En kort varaktighet av lutealfasen är ett av orsakerna till att en kvinna inte kan bli gravid, därför måste du kontakta en gynekolog med ofta fel i menstruationscykeln. Förkorta perioden mellan ägglossning och menstruation kan vara orsaken till den otillräckliga mängden könshormoner som produceras i corpus luteum. På grund av detta är livmodern inte redo att få ett befruktat ägg, och den snabba döden av corpus luteum under graviditeten kan leda till missfall.

Orsakerna till den otillräckliga varaktigheten av lutealfasen, vilket leder till störning av cykeln, kan vara:

 • kroniska inflammatoriska sjukdomar i könsorganssystemet hos kvinnor;
 • tidigare stress och nervstörningar;
 • ofta aborter och missfall;
 • tidigare skador och operationer på äggstockarna;
 • felaktig produktion av hormoner i binjurarna, hypofysen och sköldkörteln;
 • patologier i utvecklingen av corpus luteum.

Lutfasinsufficiens är svårt att diagnostisera eftersom det förekommer utan symtom, utom i de fall då menstruationscykeln förkortas. Med snabb kontakt med specialister kan du genomföra en ultraljudsundersökning, övervaka nivån på producerade könshormoner, och vid behov göra en biopsi av livmoderens innerfoder. Den huvudsakliga behandlingen består i att återställa den hormonella bakgrunden för att stimulera ägglossning, samt utföra fysioterapeutiska förfaranden, akupunktur och spa-behandling.

Vad är lutealfasen? Överträdelser, normen för hormoner

Luteal fas: vad är det och vad är dess roll i processen för befruktningen av ett barn? Denna fråga är av intresse för många flickor som planerar en graviditet eller helt enkelt bryr sig om sin hälsa..

Vad det är

En av de viktigaste indikatorerna på hälsotillståndet för en kvinna i reproduktiv ålder är hennes menstruationscykel..

Detta är en komplex fysiologisk process som påverkar förmågan att bli gravid och få ett friskt barn. I genomsnitt upprepas det en gång i månaden och varar 28 dagar (den acceptabla hastigheten är från 21 till 35 dagar). I den normala menstruationscykeln skiljer man två huvudfaser:

 1. proliferativ eller follikulär;
 2. luteal (LF) eller utsöndringsfas

Follikelfasen börjar med menstruation och varar i genomsnitt 14 dagar tills ägget lämnar den dominerande follikeln. Den andra fasen i menstruationscykeln inträffar efter ägglossningen, det vill säga efter att ägget lämnar äggstocken.

Efter det att den första och den andra fasen av menstruationscykeln avslutades, brast follikeln och corpus luteum mognades i äggstocken. Detta stadium kallas lutealfasen, under vilken livmodern förbereder sig för att fästa ett befruktat ägg.

I den luteala eller sekretoriska fasen med deltagande av corpus luteum - en specifik tillfällig kärnkörteln i den kvinnliga kroppen - syntetiseras ett stort antal hormoner, nämligen östrogen och progesteron. Lutealfasens längd är i genomsnitt 13 till 15 dagar.

Hur man känner igen henne

Så vad är den luteala fasen och hur man känner igen den? Den sekretoriska, luteala fasen i cykeln eller fasen i corpus luteum inträffar omedelbart efter ägglossningen och fortsätter tills nästa menstruation börjar. Vid denna tidpunkt inträffar bildningen och den aktiva aktiviteten i corpus luteum, vars huvudfunktion är produktionen av de så kallade graviditetshormonerna: progesteron, östrogen och androgen. Således förbereder en kvinnas kropp för att fostra ett barn. Om befruktning av ägget och dess implantering inte sker, upphör utsöndringen av dessa hormonella substanser. Det inre skiktet i livmodern avvisas och menstruationen börjar i form av karakteristisk fläckning.

Uppenbara symtom finns inte. Dock kan uppmärksamma kvinnor lätt bestämma det offensiva med följande tecken:

 • ökning av basal temperatur;
 • en ökning av volymen av utsöndringar utan att ändra färg och lukt;
 • lätt svullnad i bröstkörtlarna och bröstvårtans känslighet på grund av förberedelserna för en möjlig graviditet.

Betalning

Hur beräknar jag lutealfasen? Den första metoden för att beräkna menstruationscykelns lutfas är aritmetisk. Dela bara antalet dagar i cykeln med två. Denna tid kommer att betraktas som den troliga början av LF. Men inte i alla fall kommer denna beräkning att vara korrekt..

Du kan använda mer pålitliga metoder. I det första fallet mäts basaltemperaturen och tiden när den stiger registreras. Denna period motsvarar ägglossningen, vilket innebär att den beräknade sekretionsfasen börjar. Du kan också använda ägglossningstestet. LF kommer att pågå till den första menstruationsdagen.

Och om det är för kort?

Låt oss se vilka kränkningar av lutealfasen som är möjliga. Med en förändring i den normala processen för äggmognad kan utsöndringsfasen förkortas. I detta fall utvecklas inte en full livmoder endometrium och fosterägget fäster inte.

I de flesta fall, när lutealfasen inte varar mer än 10 dagar, kan en kvinna inte bli gravid.

Enligt statistik diagnostiseras bristen på den andra fasen av cykeln hos cirka 3 av 100 kvinnor som lider av sekundär infertilitet med okända skäl. Och också ungefär hälften av patienterna på det gynekologiska sjukhuset som har tidigare haft två eller fler tidiga abortsepisoder.

Efter att ha hört diagnosen lutealfasinsufficiens (NLF) förstår inte alla flickor vad det egentligen handlar om. De flesta kvinnor associerar en otillräcklig sekretionsfas med PMS eller helt enkelt inte uppmärksamma den.

I själva verket är den korta varaktigheten av lutealfasen mycket farlig för den kvinnliga reproduktionsfunktionen, eftersom det leder till en minskning av produktionen av progesteron, som är ansvarig för normal dräktighet. Lyckligtvis har en kvinna som har genomgått flera nödvändiga stadier av diagnos och behandling verkliga chanser att bli gravid.

Orsaker till NLF

Bland de främsta orsakerna till LF-insufficiens skiljer läkare:

 • kroniska inflammatoriska processer i könsorganet;
 • ofta aborter (aborter, inklusive medicinska), liksom en historia av missfall;
 • mekaniska skador och kirurgiska ingrepp på bäckenorganen;
 • stressande situationer, chock, ett tillstånd av konstant nervös spänning;
 • patologiska störningar i processen för bildning av corpus luteum;
 • problem med produktion av hormoner i binjurebarken, sköldkörteln, hypofysen.

Luteal misslyckande kan åtföljas av följande symtom:

 • en mycket kort eller omvänt en lång menstruationscykel kan observeras;
 • det finns en stor sannolikhet för missfall i de tidiga stadierna av graviditeten, varav en kvinna kan ha två eller fler historia;
 • några dagar före den påstådda menstruationen kan en kvinna ha fläckar;
 • ömhet i bäcken och perineum under de första dagarna av menstruationen.

Ibland bestäms en kort luteal fas hos helt friska kvinnor. Orsakerna till avvikelsen kan förklaras av vissa faktorer, inklusive fysisk aktivitet, professionell sport, passion för dieter och liknande. Hos sådana kvinnor är det inte svårt att normalisera LF. Justera bara din livsstil.

Hormon normer

Lutealfasinsufficiens (NLF) kallas också hypofunktion av corpus luteum, det här är synonymer. I huvudsak betyder det att corpus luteum inte fungerar bra, avger lite progesteron. Hos en ung kvinna i lutealfasen bör progesteron vara på 7-56,4 (mängden beror på den specifika cykeldagen).

Med NLF kan avvikelser från normen för innehållet i andra hormoner (till exempel östradiol) förekomma, en kränkning av deras korrekta förhållande.

Se tabellen över hormonhastigheter beroende på cykelns fas.

Behandling av LF-insufficiens bör utföras strikt under övervakning av en gynekolog som föreskriver läkemedelsbehandling som syftar till att återuppta den hormonella bakgrunden, normalisera menstruationscykeln och stimulera ägglossningen. Förutom mediciner hjälper akupunktur, fysioterapeutiska manipulationer och spa-behandling att hantera problemet med kort LF.

Kompetent: läkaren är ansvarig

Frågorna besvaras av barnläkare-gynekolog Elena Artemyeva.

- Jag fick diagnosen luteal fasbrist. Hur man behandlar henne?

"Hon händer mycket sällan på egen hand." Detta kan vara en konsekvens av polycystiskt äggstocksyndrom, hyperprolaktinemi, endometrial inflammation, sköldkörtelsjukdom och vissa metaboliska störningar. Det är viktigt att förstå orsaken och behandla den. Om inga sjukdomar upptäcks förskrivs progesteronpreparat i den andra fasen av cykeln. Doseringen bestäms av läkaren.

- Länge var jag skyddad av Novaring-ringen. Sedan planerade de en graviditet, jag tog ut en ring. I den första cykeln var ägglossningen på dag 19 i cykeln, menstruationen började dagen 30. Graviditet har inte kommit. Är LF tillräckligt lång för att bli gravid? Läkaren råder oss om han hjälper?

- Ja, vid LF-insufficiens föreskrivs progesteronpreparat (duphaston, utrozhestan). För att beräkna antagningsstart är det nödvändigt att genomgå en ultraljud mitt i cykeln. Ta läkemedlet före menstruation eller innan du får ett blodprov för hCG. Under graviditet måste läkemedlet troligen ta hela första trimestern.

Luteal fas, corpus luteum, progesteron - låt oss prata om allt mer i detalj

Menstruationscykeln har en tydlig uppdelning i faser. De regleras enligt hierarkin, vars första länk är hjärnan. Faser ersätter varandra i tur och ordning, och nästa början är omöjlig utan föregående. Den första är mognad av follikeln, så den kallas follikulär. Den luteala fasen i cykeln är dess fortsättning, och efter framgångsrik befruktning övergår den till graviditet.

Funktioner i funktionen av corpus luteum

I den follikulära fasen i menstruationscykeln mognar den dominerande follikeln. Under denna period spelar östrogener och follikelstimulerande hormon (FSH) en avgörande roll. Det senare, tillsammans med luteinisering (LH), utsöndras av adenohypofysen. Utan FSH kan LH-effekter inte realiseras. Follikelstimulerande hormon provocerar bildningen av luteiniserande receptorer på ytan av granulosa-celler i follikeln. Utan dem kan LH inte påverka den mogna follikeln..

De biologiska effekterna av LH är följande:

 • stimulering av androgensyntes som östrogenprekursorer;
 • aktivering av prostaglandiner och proteolytiska enzymer som leder till brott i follikeln;
 • luteinisering av granulosa-celler som bildar corpus luteum;
 • stimulering av syntesen av progesteron från luteiniserade celler, prolaktin fungerar i synergi med LH.

Den tidpunkt då lutealfasen börjar är det vanligt att överväga slutet på ägglossningen. Standard menstruationscykeln varar från 21 till 35 dagar, men i genomsnitt 28 dagar. Varaktigheten för varje fas i cykeln är varierande, men i genomsnitt går 12-14 dagar från den första dagen av menstruation till ägglossning. Varaktigheten av själva lutealfasen är också 12-14 dagar. Efter avslutad upprepas cykeln igen.

Follikelbrott uppstår vid toppen av utsöndringen av luteiniserande hormon. Ägget kommer in i bukhålan och under fluktuationen av fimbriae i slutet av hängorna penetrerar äggledarna. Befruktning bör ske inom 12-24 timmar. Mer än den här tiden bibehålls inte äggcellens livskraft..

I den borstade follikeln sker processen med luteinisering. Cellerna i det granulära membranet fortsätter att föröka sig och växa, de ackumulerar ett specifikt enzym - lutein, vilket ger dem en karakteristisk gul färg. Detta bildar den tillfälliga körteln av intern sekretion - corpus luteum. Varaktigheten av dess existens beror på närvaron av graviditet. Om befruktning inte har inträffat, återgår corpus luteum efter 12-14 dagar.

Varaktigheten av körtelens existens ökar med graviditetens början. Embryot bildar olika typer av celler, varav en är trofoblastlagret. Det bildas 4-5 dagar efter befruktningen. Trophoblastceller börjar utsöndra hormonet chorionic gonadotropin (hCG), som stöder corpus luteum och stimulerar produktionen av progesteron. Denna process pågår tills bildningen av morkakan, varefter den tar på sig corpus luteum, och körteln upplöses gradvis.

Beräkning av menstruationsperioden

Varaktigheten av lutealfasen är normalt 12-14 dagar. För kvinnor som planerar en graviditet, dagen för ägglossningen och tillståndet efter det har betydelse. Brott mot denna period kan berätta om olika patologier som förhindrar graviditetens början. Lika obehagliga konsekvenser förlänger och förkortar förekomsten av corpus luteum.

Fyra pålitliga metoder används som hjälper både att beräkna lutealfasen och bestämma det allmänna tillståndet i menstruationscykeln.

Mätning av basal temperatur

Kroppstemperatur är ett variabelt värde och kan variera under dagen. Bastemperatur återspeglar kroppens kärntemperatur och är relativt konstant. Det påverkas av hormonella nivåer. Från början av menstruationscykeln är den relativt låg, mindre än 37 ° C. I genomsnitt är denna siffra 36-36,6 ° C. Detta fortsätter tills ägglossningen. På dagen för follikelmognad inträffar ett kraftigt hopp i temperaturen till 37 ° C och högre. Temperaturen på 37,1-37,3 ° C kvarstår i ytterligare tre dagar efter ägglossningen.

Under den andra fasen fluktuerar den runt 37-37,5 ° C. Och med menstruationens början börjar den gradvis sjunka till normen för den första perioden.

Läs mer om basaltemperatur under ägglossningen, läs i vår artikel.

Kalender metod

Den luteala fasen i menstruationscykeln kan bestämmas av kalendern. Men denna metod är endast lämplig för kvinnor med en tydlig längd på hela cykeln. Om det varar i klassiska 28 dagar, måste du räkna 14 dagar från den första dagen i den sista menstruationen och ta detta datum för ägglossning. Nästa dag börjar lutealperioden.

Du kan också se hur urvalet ändras. På dagen för ägglossningen och dagen innan såg de ut tjocka, rikliga och slemmiga. Efter bildandet av corpus luteum kan de minska, vaginal torrhet uppträder.

Instrumental metod

Bestäm vilken dag av cykeln som är nu med hjälp av ultraljud. Med modern utrustning kan du se follikeln, corpus luteum och bestämma deras storlek. Dessa parametrar är strikt beroende på dagen efter ägglossningen.

Storleken på follikeln är i genomsnitt 12-15 mm. Efter brott i skalet i det inledande skedet är storleken på corpus luteum flera millimeter mindre. Efter en vecka når den 18-22 mm. Detta indikerar beredskapen för kroppen för graviditet. Om befruktning har inträffat börjar stimulering av corpus luteum med korionisk gonadotropin, det kan öka upp till 30 mm. En storlek större än 30 mm indikerar en bildad cysta i corpus luteum och inte en progressiv graviditet.

Laboratoriediagnostik

Starten av lutealfasen kan bestämmas med ett progesterontest. För att göra detta måste du veta cykeldagen i ordning. Innan ägglossningen är progesteronnormen 0,97-4,73 nmol / L. Den 15: e dagen av cykeln börjar den öka något och sträcker sig från 2,39-9,55 nmol / L. På den 21: e dagen av cykeln, eller den sjunde dagen efter ägglossningen, observeras en topp av progesteron, den når 16,2-85,9 nmol / l.

Men studien bör ta hänsyn till cykelns individuella varaktighet. Om en kvinna inte har ägglossning den 14: e dagen, men senare, måste toppen av progesteron försenas: vid ägglossningens dag, i ordning, lägg till 7 och få datumet för toppen av hormonet.

Ytterligare utveckling av progesteronökning sker under graviditet och före födseln. Men en stor corpus luteumstorlek (över 30 mm) och hög progesteron i frånvaro av ett fosterägg talar för en corpus luteumcyste.

Luteal fas förändras

Luteiniseringsperioden kan variera i riktning för att öka och minska varaktigheten. Båda alternativen gör inget bra och försämrar reproduktionsfunktionen..

Den maximala längden på lutealfasen är 16 dagar. Om menstruationen inte inträffar i tid, förblir progesteron på en hög nivå eller den initialt är förhöjd, kan detta manifestera sig som en brist på menstruation.

Uppförandet av hormoner i olika faser av menstruationscykeln

Den korta luteala fasen är från 2 till 10 dagar. En sådan varaktighet är ett tecken på misslyckande under den andra perioden. Detta är vanligtvis förknippat med låga nivåer av progesteron, som inte produceras i corpus luteum. Låg progesteron i lutealfasen kan inte korrekt förbereda endometriet för embryoimplantation. Strax efter befruktningen inträffar en biokemisk graviditet som kan registreras genom blodprov för hormoner.

Om fostret lyckas fästa sig, kan tecken på hotet om abort uppstå. I det här fallet kommer kvinnan att känna dragande smärta i nedre del av buken, vilket påminner om dem före menstruationen, mörkröd urladdning från könsorganen kommer att dyka upp. Om det inte vidtas brådskande bevarandeåtgärder slutar graviditeten på kort tid..

Symtom på lutealfasfel kan uppstå i följande fall:

 • hormonobalans, vilket ändrar förhållandet mellan LH och FSH;
 • inflammatoriska patologier i könsorganen;
 • endometrios;
 • systemiska sjukdomar (diabetes mellitus, hypotyreos, hypotalamiska tumörer);
 • psykogen faktor.

Den långa lutealfasen och ökad progesteron leder till uppkomsten av ospecifika symtom:

 • försämring av huden, ökad fettighet och utseendet på akne;
 • oönskad hårväxt;
 • viktökning;
 • engorgement och ömhet i mjölkkörtlarna;
 • allmän trötthet, en tendens till dåligt humör, depression;
 • förändringar i blodtrycket;
 • huvudvärk;
 • spotting spotting character.

Samtidigt har en hög koncentration av progesteron en preventiv effekt, en kvinna kan inte bli gravid, menstruations oregelbundenheter uppstår.

Hur kan man sänka progesteronnivåerna utan att skada hälsan? Om den här länken.

Den korta luteala fasen är i de flesta fall en patologi av corpus luteum. Förlängningen av denna period är förknippad med den patologiska förloppet för den follikulära delen av cykeln. Samtidigt observeras förändringar inte bara i koncentrationen av progesteron, utan också i andra hormoner. Estradiol i lutealfasen kommer att öka med follikulär persistens. I detta tillstånd brister inte den dominerande follikeln i äggstockarna, vilket innebär att det inte finns någon ägglossning. Som ett resultat bildas inte corpus luteum, luteinisering är också frånvarande. En ökning i koncentrationen av östradiol inträffar också med en endometrioid ovariecyst eller dess tumörer. Minskat hormon observeras med:

 • testikelfeminisering;
 • hyperprolaktinemi;
 • kraftig viktminskning;
 • tung fysisk ansträngning.

Men för den andra perioden av ovariecykeln spelar andra hormoner också roll. Vid diagnosen undersöks koncentrationerna av följande ämnen:

I vissa fall kompletterar kortisol- och sköldkörtelhormoner studien..

Hormonell korrigering

Kan jag bli gravid i lutealfasen?

Det beror på föregående follikelfas och tillståndet av den hormonella bakgrunden i det följande.

Bristen är en konsekvens av den minskade funktionen av corpus luteum, i sådana fall krävs stöd för lutealfasen. Det utförs med hjälp av progesteronpreparat "Dufaston", "Utrozhestan". Oftast föreskrivs de från dag 14 i cykeln och 25. Användningen av hormoner påverkar inte befruktningen. Korrigering av hormonnivåerna låter dig endast ändra endometriumtillståndet och säkerställa implantation av ägg, om befruktningen har inträffat.

Men det finns vissa svårigheter med utnämningen av läkemedlet:

 • Val av dos. Det måste tilldelas individuellt. För varje kvinna är nivån av progesteron på en viss nivå, och du kan inte säga säkert att med samma blodantal behöver du samma dos av hormonet.
 • Blödning avbokning. Efter att ha tagit progesteron visas blödningar, vilket i termer av tiden motsvarar menstruationsblödning. Men om en kvinna inte skyddades under behandlingen, kan ett foster befinna sig i livmoderhålet. Blödning kommer att leda till frigöring av ägg och missfall. Graviditetstester under denna period är ännu inte effektiva. Därför bör de som genomgår behandling skyddas från graviditet.

Men om brist på corpus luteum redan har observerats under den diagnostiserade graviditeten, med tillgängliga tecken på hotet om avbrott, då är utnämningen av "Duphaston" eller "Utrozhestan" vettig att bevara det. I detta fall tas hormoner fram till bildandet av morkakan, och i allvarliga fall till och med upp till 21 veckors graviditet.

Brist på den andra perioden av menstruationscykeln kan observeras regelbundet hos perfekt friska kvinnor. Därför spelar observationen och diagnosen bara en månad inte så mycket som två till tre månaders studier. Till exempel måste du självständigt mäta bastemperaturen och göra dess schema.

I frånvaro av ägglossning är det omöjligt att prata om bristen på lutealfasen, i detta fall follikeln inte mognar, därför förändras den cykliska karaktären av förändringarna inte. Sådana former av hormonella störningar kräver sökning efter orsaken och dess eliminering, och inte blind administrering av hormoner.

Vad är lutealfasen hos kvinnor?

Det är vanligt att den moderna människan är intresserad av hur hans kropp är strukturerad och hur den fungerar. Nästan varje tjej tänkte minst en gång på vad lutealfasen är och hur det är förknippat med hennes menstruationscykel..

Så menstruationscykeln är en komplex hormonberoende process i en kvinnas kropp, vilket är absolut nödvändigt för att förbereda alla organ och system, särskilt det reproduktiva systemet, för att få graviditet och bli gravid. Menstruationscykeln anses vara från den första blödningsdagen. Dess överträdelse eller fullständig frånvaro av menstruation eller amenorré, indikerar allvarliga hälsoproblem. Normalt hos flickor är cykellängden stabil och skillnaden kan variera från 2 till 5 dagar. Det normala intervallet för cykellängden är 21-35 dagar. Den består av två på varandra följande faser, mellan vilka ägglossning sker:

 1. follikulär fas;
 2. ägglossning;
 3. luteal fas.

Faserna i menstruationscykeln, hur man beräknar varaktigheten för varje fas och vad som händer under varje fas i kroppen

 1. Den follikulära fasen räknas från den första dagen med blodig urladdning eller menstruation. Det varar cirka 12-15 dagar tills ägglossningen. Till exempel, med en cykellängd av 28-30 dagar, ägglossning sker på dag 13-17 av cykeln. I denna fas mognar den dominerande follikeln som innehåller ägget i äggstocken (detta är det parade kvinnliga endokrina organet, som lagrar hela poolen hos en kvinnas ägg från födseln). Runt mitten av cykeln brister membranet i en (sällan två) dominerande follikel och en kvinnlig reproduktionscell, eller ägg, kommer in i äggledarens lumen och börjar röra sig mot livmodern för efterföljande befruktning.
 2. Ägglossning sker vid tidpunkten för follikelmembranets bristning och ett ägg frigörs från det, vilket bär det genetiska materialet hos en kvinna att överföra till hennes avkommor. Ägget rör sig längs munnen på äggledaren för att möta spermierna och för vidare fästning vid livmoderväggen. Om det den här dagen var sexuell kontakt med penetrering, kommer spermierna med ägget att röra sig mot varandra, befruktning inträffar och graviditet kommer att inträffa. Det bör noteras att även friska kvinnor inte har ägglossning i alla cykler. Normalt bör det finnas minst 2 ägglossningscykler av de tre betraktade. Därför föreslår läkarna med misslyckade försök att bli gravid att paret regelbundet försöker bli gravid ett barn i ett år och först sedan undersökas med avseende på infertilitet.
 3. Lutealfasen, eller den kallas corpus luteumfasen, kommer från en kraftig ökning av blodluteiniseringshormonet som svar på ägglossningen och avslutas med den första blödningsdagen av en ny cykel. Samtidigt bildas en gul kropp i äggstocken i stället för follikeln från vilken ägget gick till ägglossning, vars celler börjar producera progesteron. Detta är ett graviditetshormon, eftersom det hjälper till att upprätthålla graviditeten fram till barnets födelsedag. Men om det fanns ägglossning i den aktuella cykeln, och befruktning inte inträffade och graviditet inte inträffade - corpus luteumcellerna upphör att producera progesteron och nästa menstruation börjar. Blödning är en indikator på att en kvinna inte är gravid och hennes kropp förbereder sig för graviditet igen under nästa cykel.

Hur man beräknar den uppskattade dagen för ägglossning

Det förväntade datumet för ägglossning kan beräknas hemma, beroende på längden på menstruationscykeln..

Beräkna längden på lutealfasen (corpus luteum)

Räknemaskinen hjälper dig att beräkna längden på lutealfasen (corpus luteum-fasen) i menstruationscykeln.

Corpus luteum-fasen (progesteron) börjar från ögonblicket av ägglossningen och varar från 12 till 16 dagar (i genomsnitt cirka 13-14 dagar). Vanligtvis är dess varaktighet konstant.

Inom några dagar efter ägglossningen bildas ett corpus luteum på platsen för samfollikeln. Dess huvudfunktion är syntesen av progesteron och östrogen för att stödja en framtida graviditet. Om graviditet inte inträffar, genomgår corpus luteum en omvänd utveckling, efter 10-12 dagar, vilket leder till en minskning av hormonnivån, varefter nästa menstruation börjar. Om graviditet har inträffat - fortsätter corpus luteum att fungera och stödja graviditeten. I avsaknad av graviditet når nivån av progesteron sitt maximala värde ungefär en vecka efter ägglossningen - vid detta tillfälle rekommenderas att ta ett blodprov för progesteron för att bedöma corpus luteumfunktion.

Luteal fas - hur man får reda på om allt är okej med progesteron?

Menstruationscykeln är en komplex fysiologisk process som består av flera steg. Förändringarna som sker i den är konsekventa och upprepas varje månad. En viktig komponent är den luteala fasen, utvecklingen av störningar som kan framkalla ett misslyckande av reproduktionsfunktionen.

Menstruationscykel hos kvinnor

När början av fertil ålder börjar en kvinna sin första menstruation och cykeln upprepas kontinuerligt. Med varje repetition pågår förberedelser för befruktningen av ägget och ytterligare fosterutveckling. Under denna cykel bildas en follikel i äggstockarna, där ägget utvecklas och dör sedan om det inte befruktar.
I detta fall lämnar den vagina med den inre fodret i livmodern och fläcken, som kallas menstruation. En sådan urladdning kan vara obetydlig eller riklig, varar i genomsnitt 3-7 dagar och är individuell till sin natur. Efter det döda ägget lämnar livmodern börjar processen att bilda ett nytt igen.

Menstruationscykeln består av faser:

 • menstruations-,
 • follikulär,
 • ägglossningsfaser,
 • luteal.

Cykeln varar 21–32 dagar med möjliga avvikelser upp till tre dagar och är individuell. Det beror på eventuell sjukdom, fysisk aktivitet, hormonella nivåer. Början av menstruationsfasen är den första dagen då fläckning visas.

Oftast förändras cykelns varaktighet inte under hela reproduktionsperioden. Men en kvinna måste övervaka sin hälsa och upprätthålla en kalender för att markera dagarna för menstruationens början, deras varaktighet och antalet utsöndringar. Detta hjälper till att planera befruktningen av barnet eller förhindra en oönskad graviditet. Menstruationsfasen anses vara den mest smärtsamma.

Den follikulära fasen inträffar efter att urladdningen slutar Med sin början i kroppen finns det en syntes av hormoner som påverkar äggstockarna, bildningen och tillväxten av folliklar. Samtidigt börjar äggstockarna att producera ett speciellt hormon östrogen, som spelar en stor roll för att uppdatera det inre skiktet i livmodern, såväl som i förberedelserna för att livmodern tar ett befruktat ägg.

I början av ägglossningen förstörs follikeln under verkan av luteiniserande hormonet, ägget frigörs och börjar röra sig mot livmodern genom äggledarna. Dessa dagar anses vara de mest gynnsamma för befruktningen. Ägget lever bara två dagar, sedan börjar lutealfasen.

Varje månad genomgår kvinnor i fertil ålder fysiologiska processer, varför kvinnans kropp förbereder sig för befruktning och befruktning. Varaktigheten av menstruationscykeln hos varje kvinna är individuell. I genomsnitt varar det från 28 till 30 dagar..

Tänk på följande huvudfaser i menstruationscykeln:

 • Follikulär eller menstruerad. Det börjar betraktas som den första dagen när uterinblödningen uppträder. Varaktigheten av follikelfasen är 14 till 15 dagar. Under denna fas genomgår kvinnans kropp en serie sjukdomar, ömhet i nedre del av buken, svaghet och nervösa känslor.
 • Äggstockningsfas. Dess början bör betraktas som den 14-15: e dagen av menstruationscykeln. Det varar i genomsnitt 3 dagar och åtföljs av ett brott i follikeln och frigörandet av ägget med dess ytterligare framsteg i äggledaren.
 • Luteal fas. Det börjar från ögonblicket av ägglossning och fortsätter till nästa menstruation.

Menstruationen börjar manifestera under fertil ålder. Det är en förberedelse för befruktningen av ägget, liksom för den kvalitativa och korrekta utvecklingen och bildandet av fostret inuti. Så, vilka faser består denna cykel av:

 1. Menstruations.
 2. Follikulär.
 3. Utveckling av ägglossning.
 4. Luteal fas i cykeln.

Cykellängden kan variera från 21 till 32 dagar. Detta antal beror på individuellt välbefinnande, hormonella nivåer och fysisk aktivitet. Den första fasen är särskilt smärtsam. Follikulär inträffar efter upphörandet av blödningen. För närvarande utförs syntesen av hormoner. I detta fall producerar äggstockarna östrogen, vilket bidrar till förnyelsen av livmoderens övre lager.


När ägglossningen inträffar bryts follikeln upp, och ägget blir fritt och börjar röra sig mot livmodern

Efter två veckor kommer den bildade follikeln att avslöjas, där ägget kommer att bildas och växa. När ägglossningen inträffar bryts follikeln upp, och ägget blir fritt och börjar röra sig mot livmodern. Ägget lever ett par dagar och sedan utvecklas lutealfasen.

Den kvinnliga kroppen är anpassad för befruktning, graviditet och födelse av avkommor. Här får han hjälp av vissa hormoner som är ansvariga för att reglera reproduktionsfunktionen. Menstruationscykeln består av tre faser:

Menstruationen i sig (spotting) indikerar att befruktningen inte inträffade (ägget inte gödde). Lutealfasen i cykeln faller exakt i mitten, därför kallas den ekvatorn.

Efter avslutad blodblödning börjar en ny cykel - bildning och tillväxt av folliklar. Hormonet östrogen ansvarar för denna process. Det inre skiktet i livmodern (endometrium) komprimeras gradvis. Denna fas varar tills äggets bristning, som sedan går in i äggledarna och livmoderns hålighet.

Lutealfasen börjar omedelbart efter ägglossningen. I detta skede mognar corpus luteum. Gul är karakteristiskt för lutein, som innehåller väggarna i folliklarna.

Dessa hormoner styr muskelkontraktionerna i livmodern, vilket kan provocera en missfall eller för tidig födsel. Förutom kontroll, främjar hormoner produktion av mjölk i bröstkörtlarna för matning av barnet.

Corpus luteum reglerar produktionen av hormoner. Om ägget inte befruktas, produceras hormoner många gånger mindre. Kroppen får en signal för att slutföra fasen och övergången till den faktiska menstruationen - avstötning av endometrium och slem från livmoderns innerväggar. Ett odödligt fosterägg kommer ut med slem och blod..

Eftersom den luteala fasen alltid ersätter ägglossningen, är det inte svårt att ta reda på dess början. Om en kvinna håller en dagbok för menstruationen och vet exakt varaktigheten av sin cykel, faller lutealfasen på den andra tredjedelen. Det är nödvändigt att dela antalet dagar i cykeln med 3 för att få startdatum för bildandet av corpus luteum.

Hur länge varar lutealfasen? Med en korrekt menstruationscykel utan avvikelser varar denna fas 2 veckor, det vill säga 14 dagar innan blödningens början. Dagarna för bildandet av corpus luteum med stabila perioder faller den 14, 15 och 16 dagen i den individuella cykeln. Fasens varaktighet kan dock öka med:

 • befruktning av ägget;
 • funktionsfel i reproduktionssystemet.

Finns det fysiologiska tecken på uppkomsten av corpus luteumbildning? Den luteala fasen kan beräknas genom att öka produktionen av progesteron, vilket finns i blodprover. Under bildandet av corpus luteum ökar rektaltemperaturen med 4-5 grader, det vill säga den blir något förhöjd - upp till 37C.

Bildningen av corpus luteum kan också bestämmas genom vaginal urladdning: de blir något rikare än vanligt. Detta beror på aktiviteten i kroppens utsöndringsfunktion. Hos vissa kvinnor åtföljs uppkomsten av corpus luteumbildning av svullnad och bröstförstoring. Ibland åtföljs svullnad i körtlarna av mild smärta vid beröring. Vid patologiska avvikelser i reproduktionssystemet kan smärta i bröstkörtlarna vara allvarliga.

Luteal faslängd

Ta reda på vad den luteala fasen hos kvinnor är, du behöver veta hennes dagar. Längden på denna period är individuell. Menstruationscykeln är lika med en månad, men denna period är ofta lika med 14 dagar. I enskilda fall varierar varaktigheten på lutealfasen från 12 till 16 dagar.


I enskilda fall varierar varaktigheten på lutealfasen från 12 till 16 dagar

Gul kroppsbildning

Lutealfasen hos kvinnor är bara en period från ägglossning till menstruation. Dess varaktighet är 12–16 dagar. Under denna period förbereder kvinnans kropp sig till graviditeten. Follikeln som innehöll ägget före ägglossningen förändras till corpus luteum. Dess huvuduppgift är att frigöra hormonet progesteron, vilket stimulerar tillväxten eller förtjockningen av livmoderslimhinnan.

Efter ägglossning bildas en endokrin körtel (corpus luteum). Det fick sitt namn på grund av färgen på innehållet i det. Skapandet av kroppen från cellerna i äggstocksfollikeln sker i lutealfasen.

Under påverkan av progesteron är livmoderslimhinnan redo att acceptera ett befruktat ägg. Om detta inte händer minskar järnet de följande dagarna i storlek och omvandlas sedan till ärrvävnad. I detta fall produceras progesteron mindre och mindre, och som ett resultat börjar menstruationen.

Om befruktning har inträffat, blir corpus luteum aktivt under påverkan av hormonet och producerar progesteron inom några veckor. Detta hormon gör livmodern i livmodern tjockare, vilket skapar förutsättningar för graviditet. Corpus luteum kvarstår tills progesteron produceras av moderkakan.

Progesteron och Normal

Om en kvinna har ett normalt reproduktionssystem är nivån av progesteron i lutealfasen inom normala gränser. Dess mättnad kan variera beroende på varaktigheten för den andra cykliska fasen, liksom på storleken på corpus luteum.

Lutealfasen kännetecknas av ett betydande hormonprogesteron. Samtidigt varierar dess norm från 6,99-56-63 pmol / L. Detta hormon är helt enkelt nödvändigt för den kvinnliga kroppen. Vid en viss tid ökar han antalet flera gånger. Om detta inte händer, indikerar detta en kränkning i den kvinnliga kroppen.

Funktioner i lutealperioden - bildandet av corpus luteum

Lutealfasen kallas också corpus luteumfasen. Detta namn beror på att follikeln som kommer ut från ägget får en gul färg och den så kallade "gula kroppen" börjar bildas..

Corpus luteum är körteln som producerar progesteron och östrogen..

I händelse av att graviditet inte inträffar sjunker hormonnivån, corpus luteum förstörs och livmoderns epitel avvisas. Efter detta börjar kvinnor sin nästa menstruation.

Vid graviditet förvandlas det befruktade ägget till en blastocyst och ett embryo börjar utvecklas från det. Det är höljet av moderkakan, som bildas av livmoderns epitel och fungerar som en näringskälla för det utvecklande fostret..

Identifiering av lutealfasen är mycket viktig för varje kvinna som vill bli gravid och föda friska avkommor.

När folliklarnas väggar spricker och släpper ut ägget visas en gul kropp på sin plats - körteln som utsöndrar hormonet progesteron. Dess aktivitet börjar från det ögonblick ägget släpps och slutar 1-2 dagar innan den nya menstruationen börjar. Varaktigheten för denna period är halva cykeln.

Corpus luteum bildas från väggarna i en sprängande follikel när en follikulär vätska flödar från den. En liten blodpropp kvar på bristningsplatsen, follikelväggarna komprimeras till veck och det inre granulära membranet börjar växa snabbt. I sina celler ackumuleras ett speciellt ämne gult lutein.

När ägget befruktar och kommer in i livmodern fortsätter corpus luteum att växa och utsöndra hormonerna estradiol och androgen, som förbereder bröstkörtlarna för utseendet av mjölk, och minskar risken för uterus sammandragningar. Ett annat hormon, gonadotropin, upprätthåller livskraften i corpus luteum och tillåter inte upphörande av graviditeten. Det formade järnet fungerar tills den fullständiga bildningen av morkakan.

Om graviditeten inte inträffar av någon anledning utvecklas corpus luteum i motsatt ordning, lutealceller dör, nivån av producerade hormoner minskar snabbt. Menstruationscykeln slutar med försvinnandet av corpus luteum och utseendet på nya folliklar.

Fasfel

Vi har redan räknat ut vilken dag av ägglossningen i cykeln som inträffar. Detta är vad som anses vara den logiska slutsatsen av follikelfasen. Men långt ifrån alltid i en kvinnas kropp händer allt enligt detta schema. Ägglossning kan inte ske om det sker en negativ förändring av den hormonella bakgrunden.

Om hypofysen inte producerar tillräckligt med luteiniserande hormoner kan follikeln inte spricka.

. Som ett resultat kommer ägget inte in i livmodern för befruktning.

En sådan negativ klinisk bild observeras i följande fall:

 • En kvinna lever i en ständig psykologisk eller fysisk stress.
 • Orala preventivmedel tas.
 • Hormonella störningar eller omarrangemang.
 • Nyligen hade en abort eller naturlig födsel.
 • Tidigare diagnostiserad med polycystic.
 • Maligna neoplasmer finns i kroppen.


Om utvecklingsfasen av follikeln förlängs och ägglossningen inte inträffar, kan en kvinna märka brist på menstruation.
I detta fall behöver inte livmoderns hålighet rengöras från endometriumets övre skikt. Men det finns också fall där follikeln förblir inuti äggstocken och inte går ut.

I detta fall fortsätter ett ägg att mogna i detta hålrum. Denna kliniska bild anses vara negativ..

Mot denna bakgrund ökar risken för cysttillväxt. Det kvinnliga reproduktiva systemet kan inte fungera korrekt. Folliklar degenererar till cyster

. Om denna process sker varje månad, diagnostiseras en kvinna med polycystisk äggstock.

Polycystisk sjukdom är en farlig sjukdom, det kan utlösa brott i äggstockarna.

Om operationen inte utförs i tid ökar risken för blödning, vilket kan leda till dödsfall.

För att undvika utveckling av komplikationer i kvinnliga könsorgan är det bara möjligt om du besöker en gynekolog regelbundet. Han kommer att kunna känna igen sjukdomen i ett tidigt utvecklingsstadium. En korrekt utvald behandlingskurs kommer att rädda dig från allvarliga konsekvenser i framtiden. Därför bör ett par besöka läkarmottagningen när de planerar en graviditet. Om det finns perioder är graviditet möjlig, läs på vår webbplats.

Hur man beräknar den luteala fasen korrekt

För att genomföra korrekta beräkningar av denna fas är det nödvändigt att ha en uppfattning om hur många dagar menstruationscykeln genomförs. Det rekommenderas att hålla en speciell kalender där menstruationsdagarna är markerade. Lutealfasen går från tidpunkten för bildandet av ett moget ägg till början av en ny menstruation. Men det tar ungefär hälften av cykeln.

För att ta reda på det är det nödvändigt att dela dagarna mellan början av menstruationen med 2. Samtidigt anger det erhållna värdet dagen för ägglossningen. Och dagarna mellan denna period och den första dagen i nästa menstruation kommer att indikera varaktigheten av lutealfasen. Till exempel, om hela cykeln tar 28 dagar, är fasen 14 dagar..


Det rekommenderas att hålla en speciell kalender där menstruationsdagarna är markerade

Men denna beräkning är inte alltid korrekt, eftersom cykeltiden kan variera av olika skäl. Ägglossningen kan vara den 12-16: e dagen av cykeln. Om varaktigheten för denna fas är mindre än 12 dagar, diagnostiseras dess insufficiens. I detta fall kan det uppstå problem med att bli gravid..

Fasperiod Beräkning

För att bestämma att varaktigheten för progesteronfasen har förändrats måste du korrelera dina data med normen. För detta mäts basal temperatur under minst tre månader. Använd en ren termometer på morgonen - omedelbart efter att du vaknat upp och inte kommit ur sängen. Förfarandet tar sju minuter. Resultatet registreras i ett speciellt schema. I slutet av cykeln måste du ansluta alla mottagna punkter på en rad.

En ökning av basaltemperaturen runt mitten av cykeln är ett tecken på ägglossning. Sedan inträffar en lätt nedgång, men den når inte nivån på follikelfasen, kvarstår över den. Perioden från temperaturhoppet till början av menstruationen betraktas som lutealfasen.

Varaktigheten kan också identifieras med ultraljud. Det ögonblick som den gula kroppen visas är början av fasen, och dess försvinnande är slutet. Men storleken på corpus luteum måste uppfylla vissa parametrar. Omedelbart efter ägglossningen är den något mindre än den dominerande follikeln - cirka 12-15 mm. En vecka efter ägglossningen - 18-22 mm. Denna storlek indikerar dess normala funktion och beredskap för kroppen för implantation av embryot. 20-30 mm - detta är en normal graviditet, men med en ökning till 30-40 mm pratar de om en cysta.

Orsaker till otillräcklig luteal fas

Orsakerna till den kraftiga ökningen av hormonet inkluderar:

 • Befruktning av ägg;
 • Förändringar i månadscykeln;
 • Närvaron av en fibrös cyste på corpus luteum;
 • Nedsatt binjurefunktion;
 • Njursvikt;
 • Tar progesteroninnehållande läkemedel.

Du kan förstå att normen för progesteron i lutealfasen hos kvinnor bryts med följande tecken:

 • Överdriven ömhet eller ömhet i bröstkörtlarna;
 • En kraftig förändring av humör;
 • Vaginal blödning;
 • Systematisk huvudvärk;
 • Minskad sexuell lust;
 • Uppsvälld känsla.

Om progesteron i en period som den luteala fasen i cykeln produceras utöver normen, kan en kvinna ha problem såsom epilepsi, njurfunktion, osteoporos och sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.

För att förhindra en överdriven ökning av progesteron i blodet behöver du:

 • Rådfråga en läkare om att ta vissa hormonella läkemedel;
 • Välj orala preventivmedel endast med hänsyn till kroppens individuella egenskaper.

En minskning av lutealfasen i cykeln inträffar om corpus luteum inte producerar tillräckligt med hormoner. Som ett resultat av detta fenomen är utveckling av infertilitet och missfall under de första månaderna av graviditeten möjlig. För att bestämma varaktigheten på lutealfasen är det nödvändigt att genomgå en ultraljud och donera blod till hormonet progesteron.

Om du studerar den kvinnliga kroppens fysiologi kommer du att kunna förstå alla de processer som sker under menstruationscykeln. Den förvärvade kunskapen hjälper till att planera för ytterligare graviditet.

En kort varaktighet av lutealfasen är ett av orsakerna till att en kvinna inte kan bli gravid, därför måste du kontakta en gynekolog med ofta fel i menstruationscykeln. Förkorta perioden mellan ägglossning och menstruation kan vara orsaken till den otillräckliga mängden könshormoner som produceras i corpus luteum.

Orsakerna till den otillräckliga varaktigheten av lutealfasen, vilket leder till störning av cykeln, kan vara:

 • kroniska inflammatoriska sjukdomar i könsorganssystemet hos kvinnor;
 • tidigare stress och nervstörningar;
 • ofta aborter och missfall;
 • tidigare skador och operationer på äggstockarna;
 • felaktig produktion av hormoner i binjurarna, hypofysen och sköldkörteln;
 • patologier i utvecklingen av corpus luteum.

Lutfasinsufficiens är svårt att diagnostisera eftersom det förekommer utan symtom, utom i de fall då menstruationscykeln förkortas. Med snabb kontakt med specialister kan du genomföra en ultraljudsundersökning, för att övervaka nivån på producerade könshormoner och vid behov göra en biopsi av livmoderns inre foder.

Patologi

På grund av bristande lutealfas minskar risken för framgångsrik befruktning till infertilitet. Bristen på full ägglossning är en utbredd patologi bland kvinnor. Detta bidrar till:

 • kronisk stress;
 • fysisk skada på hypofysen på grund av huvudskada;
 • hyperandrogenism i binjurarna och äggstockarna;
 • överskott av prolaktin i blodet;
 • sköldkörtelpatologi;
 • inflammatoriska processer i de inre könsorganen.

Fasfel orsakas av externa faktorer som kan undvikas om så önskas. Detta är inte en född, utan en förvärvad patologi. Ofta underskattar kvinnor effekterna av stressande omständigheter på reproduktionsfunktionen och underlåter frestelsen att bevisa sin mening eller försvara sin egen synvinkel till varje pris. Nervsystemet påverkar direkt hormonell funktion. Därför upphör hormoner att produceras med kronisk stress.

Hormonterapi kan återställa en störd månadscykel, men inte utan biverkningar. Den hormonella läkemedelsregimen sammanställs av en gynekolog efter en omfattande undersökning av patienten. Det är strängt förbjudet att stoppa eller på annat sätt ändra läkemedelsregimen. En biverkning kan vara hormonberoende eller okontrollerad viktökning. Hormonterapi åtföljs ibland av nervsystemets patologi - störningar, depression, neuros.

Lutealfasbrist utlöses ofta av abort. Tvungen abort bryter med harmonin i reproduktionssystemets funktion, nämligen: produktionen av progesteronhormonet av corpus luteum.

Denna patologi bildas på grund av en otillräcklig mängd av hormonet progesteron i blodet. Corpus luteum producerar hormonet, men det är inte tillräckligt för en framgångsrik utveckling av ägget. Befruktning ägde rum, men kvinnan kan inte bära fostret: en missfall inträffar i de tidiga stadierna av graviditeten.

Vid missfall i de tidiga stadierna krävs en omfattande diagnos som identifierar orsaken till avstötning av fostret. I de flesta fall beror detta på otillräcklig produktion av hormonet progesteron.

Diagnostik utförs på följande sätt:

 • blodprov för progesteron;
 • endometrial biopsi;
 • rektal mätning av kroppstemperatur omedelbart efter vakningen;
 • förtydligande av början av ägglossning (enligt menstruationskalendern);
 • Ultraljud av livmodern under äggets utgång i håligheten;
 • diagnos av utskrivning under ägglossningen;
 • undersökning av livmoderhalsen i den gynekologiska stolen.

Ett blodprov hjälper dig att exakt bestämma mängden hormoner som produceras: tillräckligt eller inte nog. Ibland är det nödvändigt att göra en studie av endometriala vävnader (biopsi) för att klargöra reproduktionssystemets hälsotillstånd. Temperaturmätning krävs endast för att klargöra diagnosen. Bastemperaturen under ägglossningen är något högre än 37 ° C.

En menstruationsdagbok är en värdefull assistent för att bestämma den exakta tidpunkten för ägglossning, det är lämpligt att hålla den ständigt. Om det är möjligt att bestämma den exakta perioden för ägglossning får en kvinna en ultraljud vid denna tidpunkt. Arten av vaginal urladdning, vars produktion idag blir mer intensiv, kommer också att hjälpa till att klargöra den diagnostiska bilden. En frisk kvinnas utsläpp liknar en transparent äggvita, de måste vara elastiska.

Livmoderhalsen bestämmes genom undersökning i en gynekologisk stol. Om vävnaderna kännetecknas av sprödhet och mjukhet, talar vi om det patologiska tillståndet i reproduktionssystemet.

Innan diagnosen ska kroppen vara väl förberedd:

 • sluta ta antibiotika några dagar innan blodprovtagning;
 • utesluta alkohol och tobak;
 • vägra varma, salta, rökt och inlagda ett par veckor före undersökningen;
 • utesluter stekt och för pepparrätter från kosten;
 • intima kontakter med en partner bör uteslutas om ett par dagar.

Som alla test tas blod för hormoner på tom mage och utan vätskeintag.

Vid undersökning av hormoner är det viktigt att utesluta stressande omständigheter några dagar innan blodprovtagning. Det är nödvändigt att helt lugna psyken på vilket sätt som helst. Det kan vara promenader i skogen eller i parken, en fisketur eller en svamptur. Bra hjälp att lugna ner meditation, lyssna på ljud av natur.

Detta tillstånd gäller också patologiskt tillsammans med en kort fas, om inte en följd av en framgångsrik befruktning. Den ökade tiden för denna fas kan också indikera bildandet av en corpus luteumcyst. I vuxen ålder indikerar en lång lutealfas början av klimakteriet. Vad visar det direkta beroendet av luteiniserande hormonet av kvinnans ålder och kroppens allmänna hälsa.

Med åldern ökar koncentrationen av luteiniserande hormon, vilket minskar produktionen av östradiol. När nivån på luteiniserande hormoner blir absolut sätter klimakteriet in. Överskott hormon på grund av bristen på en begäran från kroppen om användning.

Hur manifesterar lutealfasbristen

Den normala förloppet i lutealfasen är nödvändig för en framgångsrik befruktning. För reproduktionssystemets kvalitetsfunktion är det absolut nödvändigt att alla processer sker i strikt sekvens. Om det finns en ökning eller minskning av några funktioner påverkar detta möjligheten att bli gravid. Den vanligaste orsaken till sådana fel är lutealfasbristen.

Många kvinnor kan inte vänta på en efterlängtad graviditet på grund av störningar i corpus luteum. Med en minskning under denna period kan inte progesteron nå den erforderliga nivån. Om lutealfasen slutar mycket tidigt, produceras inte graviditetshormon. Brist på progesteron påverkar utvecklingen av epitelet, som inte mognar till en lämplig nivå. I detta fall, även om det befruktade ägget fäster vid livmodern, kommer morkaken inte att mogna, vilket kan leda till infertilitet eller missfall..


Många kvinnor kan inte vänta på en efterlängtad graviditet på grund av störningar i corpus luteum

Lutealfasproblemet kan erkännas av följande symtom:

 1. Förändring i menstruationscykeln. Blödningens varaktighet minskar eller ökar. Detta kan orsaka svår smärta..
 2. I början av cykeln bildas rosa fläckar.
 3. Jag kan inte bli gravid på länge.

Så låt oss påpeka vad som orsakar dessa problem. Här är de:

 1. Arbetet i hypofysen och hypotalamus störs, vilket kan orsaka liknande problem. Och orsaken till sådana processer kan vara en mängd olika infektioner, skador och nervstress.
 2. Misslyckande i funktionen hos endometrieceptorerna. Detta kan hända med kronisk inflammation, efter infektioner, efter vidhäftningar efter abort och problem med sköldkörteln..
 3. Dålig näring, metaboliska problem, otillräcklig blodtillförsel till corpus luteum kan också ha en negativ effekt på fasen.


Dålig näring, metaboliska problem, otillräcklig blodtillförsel till corpus luteum kan också ha en negativ effekt på fasen
Klart identifierade symtom på patologi finns inte. Du måste kontakta en gynekolog för diagnos under följande tillstånd:

 • oregelbundenhet i månadscykeln;
 • ägglossning eller vaginal urladdning åtföljs av smärta;
 • före menstruation, upptäcker spotting spotting;
 • vanligt missfall i de tidiga stadierna;
 • oförmågan att bli gravid med regelbundet sex.

Hårdvarudiagnostik (ultraljud) hjälper till att identifiera dynamiken i utvecklingen av folliklar och blodflöde i äggstockarna, bestämma tjockleken på endometrium, se defekter i strukturen i corpus luteum eller patologin i dess blodtillförsel.

Ett indirekt symptom på funktionsfel kan vara en minskning av attraktionen mot en partner, för tidig (försenad) sexuell utveckling, oplanerad livmodersblödning och utseendet på kroppshår. Ibland kan ett överskott av luteiniserande hormon uppstå med ett oväntat hårfäste som koncentrerar sig i ansiktsområdet.

Progesteron och Normal

I en normal menstruationscykel skiljer man tre på varandra följande steg:

 • follikulär fas;
 • ägglossning;
 • luteal eller corpus luteumfas.

Under den första halvan av cykeln växer follikeln och utvecklas i kvinnans reproduktionssystem. Från den största och mest utvecklade i mitten av menstruationscykeln kommer ett moget ägg. Denna process kallas ägglossning. Om en kvinna vid denna tid har oskyddat samlag, inträffar graviditet. I avsaknad av intima förbindelser under ägglossningsperioden utvecklas ägget igen och menstruation.

Perioden från det ögonblick som ägget lämnar follikeln till menstruationsflödet kallas lutealfasen (corpus luteum-fasen). Efter ägglossningen börjar en gul kropp bildas på platsen för den brustna follikeln. Denna tillfälliga körtelbildning börjar producera progesteron i en stor volym, därför benämns denna period ofta progesteronfasen.

Precis att säga när lutealfasen börjar, vilken cykeldag det är, ingen specialist kan. Detta beror på att varje organisme är individuell och själva menstruationscykeln utsätts för yttre faktorer. Som ett resultat kan tidpunkten för början av ägglossningen och början av lutealfasen förändras.

Kvinnor är intresserade av de fysiologiska egenskaperna i menstruationscykeln och frågar ofta läkare hur länge lutealfasen varar. Enligt experter sträcker sig perioden mellan 10 och 14 dagar.

Följande parametrar är av avgörande betydelse:

 • menstruationscykellängd;
 • kvinnans ålder;
 • hormonell bakgrund.

Det bör noteras att förlängningen av lutealfasen indikerar förekomsten av möjliga kränkningar i det reproduktiva systemet. I praktiken observeras emellertid en lång fas av corpus luteum hos kvinnor som ett resultat av graviditet, vars närvaro de kommer att lära sig efter nästan en månad (före denna tid kanske graviditetstestet inte är informativt).

För att veta exakt när den luteala fasen i cykeln börjar bör en kvinna föra en dagbok med basal temperatur. Genom att mäta värdena på denna indikator kan du bestämma med hög grad av noggrannhet ögonblicket då ägget lämnar follikelns ägglossning. När basal kroppstemperatur (uppmätt i rektum eller i slidan) når 37–37,3 grader, är det säkert att säga att ägglossning har inträffat. Omedelbart från detta ögonblick börjar lutealfasen. Detta bevisas också av vissa förändringar i kvinnors välbefinnande.

Fel i lutealfasen fungerar ofta som en orsak till infertilitet. För att identifiera dem föreskriver läkare ett blodprov för hormoner under andra halvan av cykeln. Parallellt uppskattas själva fasens längd. För att identifiera möjliga avvikelser utvärderas koncentrationen av progesteron. Under fasen av corpus luteum börjar koncentrationen att växa snabbt.

Vid tidpunkten för ägglossning finns progesteron i den kvinnliga kroppen i en koncentration av 0,49–9,41 nmol / L, men när corpus luteum utvecklas ökar indikatorn kontinuerligt. Det är viktigt att ta hänsyn till tiden då analysen genomfördes direkt. Progesteron i lutealfasen - detta hormons norm - ligger inom området 6,95–56,63 nmol / l.

För att bestämma effektiviteten hos det kvinnliga kroppens reproduktionssystem måste du ta en analys för att identifiera koncentrationen av graviditetshormonet. Detta är särskilt viktigt för kvinnor som planerar att bli gravida inom en snar framtid..

Donera blod för analys för att bestämma hormonnivån i början av den tredje veckan i menstruationscykeln, nämligen mitt i lutealfasen. När resultaten är redo kan du noggrant diagnostisera och bestämma den ytterligare behandlingsregimen. Normala värden är de som varierar i intervallet 7-56,6 nmol / L. När progesteron är högre än normalt i lutealfasen kan du inte göra det utan att genomgå terapi som syftar till att normalisera äggstockarnas arbete.

Efter ägglossningen är nivån av progesteron 7 nmol / L, men efter en vecka stiger denna indikator till 56,6. Detta fenomen anses vara normen för en frisk kvinna..

Funktioner

Den luteala fasen eller corpus luteumfasen är tiden från ägglossningen till början av nästa menstruation eller graviditet. Denna fas är oerhört viktig och viktig för graviditetens början - eller snarare för en framgångsrik fixering eller implantering av embryot, början på dess näring och underhåll av graviditetens början.

Det kallas fasen av corpus luteum eftersom det är under denna tidsperiod som ett fantastiskt hormonorgan visas i kvinnans kropp - corpus luteum, som dominerar i hela detta segment av cykeln. Detta organ är överraskande eftersom det är tillfälligt. Detta är en plats i äggstocksvävnaden som bildas på platsen för en follikelbrast under ägglossningen.

I huvudsak är det dessa rester av granulosa-hormonaktiva celler i follikelmembranet, och det kallas gult eftersom det betraktas från en verklig, levande äggstock, den är verkligen gul - varför namnet "luteum" från det latinska språket betyder "gult". Corpus luteum levereras mycket bra med blod för att aktivt fylla sin huvudroll - produktion av hormoner - främst progesteron.

Här är en gul kropp i verkligheten och tittar noggrant, förutom en stor gul kropp ser vi många små vita ärr - det är vita kroppar.

I genomsnitt varar corpus luteum 10-15 dagar, vilket bestämmer varaktigheten på lutealfasen. Detta beror emellertid också på de individuella särdragen i regleringen av cykeln för varje enskild kvinna - för vissa är cykeln "klassisk bok" 28 dagar, för vissa patienter är cykeln kort - 21-23 dagar, och för någon är den inom 40 dagar, dock alla alternativ är normala.

Det antas att en så annan cykellängd huvudsakligen beror på den första fasen av cykeln - follikulär, bestämd av tillväxthastigheten för den dominerande follikeln och ägglossningstiden (till exempel dag 12, 16 eller 20), och den andra fasen är relativt stabil, oberoende av tidpunkten för ägglossningen och tar cirka 10-15 dagar.

Om graviditet inte inträffade under denna cykel genomgår corpus luteum gradvis en omvänd utveckling - antalet närande kärl minskar, organets storlek minskar - denna period kallas i endokrinologin försvallningsperioden för corpus luteum. Följaktligen sjunker också progesteronnivåerna, livmoderslimhinnan vid tillstånd av progesteronbrist börjar avvisas - menstruationen börjar och en ny menstruationscykel.

I början av nästa menstruation försvinner corpus luteum, och vid platsen för ovariekapselens brott under ägglossningen kvarstår ett litet vitt ärr - den vita kroppen.

Om graviditet har inträffat under denna cykel utvecklas situationen annorlunda - under påverkan av hormoner som utsöndras av de embryonala vävnaderna genomgår inte corpus luteum, men tvärtom, blommar - organets näring intensifieras, det växer i storlek för att utsöndra mer progesteron för att stödja graviditet.

Nu kommer det hormonella organet att vara längre och kallas graviditetens corpus luteum. Det börjar genomgå omvänd utveckling efter 16 veckors graviditet, när moderkakan är fullständigt formad och tar på sig rollen som huvudfiolen i graviditetens hormonella "orkester"..

Bildningen av corpus luteum, dess normala funktion är direkt relaterad till menstruationscykeln, i allmänhet! Den luteala fasen i menstruationscykeln är en viktig del av patientens normala månadscykel, men inte den enda!

Om en kvinna inte har ägglossning, bildas inte corpus luteum. Om det inte finns någon follikeltillväxt i den första fasen av cykeln, kommer ägglossning inte att ske. Om ägglossningen inte inträffar och corpus luteum inte bildas är troligen menstruationscykeln oregelbunden och menstruationen kan vara otillräcklig - tung eller extremt knapp. Därför är det omöjligt att "isolera" den andra fasen av cykeln, att endast uppmärksamma den - det är nödvändigt att utvärdera och vid behov justera hela cykeln i allmänhet.

Diagnostik

För att bekräfta lutealinsufficiens utförs särskilda diagnostiska åtgärder. Här är de:

 1. Problemen med reproduktionssystemets funktion kan indikeras av skillnaden i basaltemperaturindex mellan faserna i cykeln. Detta spårar minskningen i varaktigheten för denna fas..
 2. Med hjälp av ultraljuddiagnostik kan du se de dynamiska processerna i folliklarna, nivån på blodtillförsel till äggstockarna och endometriumets tjocklek. Med denna sjukdom finns det en minskning av blodflödet i corpus luteum.
 3. Analys av hormoner kommer att upptäcka en överträdelse i produktionen av vissa komponenter.
 4. Endometrial biopsi gör att du kan bestämma hur hormonella nivåer påverkar livmoderytoreceptorer.

Diagnos av kort LF

Om det finns problem med omöjlighet av befruktning, är det första steget som måste göras att bestämma om infertilitet orsakas av en kort lutealperiod. För detta tas blodprover för att kontrollera hormoner:

 • follikelstimulerande, ansvarig för äggstocksfunktionen;
 • luteinisering, orsakar ägglossning;
 • progesteronstimulerande tillväxt för livmoderslimhinne.

Och du kan också genomföra en bäcken-ultraljud för att studera livmoderhinnets tjocklek, livmoders tillstånd och dess hals, äggledarna. En läkare kan rekommendera en biopsi av livmoderslimhinnan som tas 1-2 dagar före menstruationscykelens början.

Brott i arbetet med kvinnliga organ kan bestämmas genom att observera bastemperaturen. Skillnaden i indikatorer mellan huvudcyklerna kommer att indikera LF: s varaktighet.

Luteal fas - symtom

Startfasen av corpus luteum kännetecknas av en kraftig förändring av hormonnivåerna. Detta kan inte påverka kvinnans välbefinnande, hennes psyko-emotionella tillstånd.

Som ett resultat av en ökning av koncentrationen av progesteron mot bakgrund av en konstant mängd östradiol och androgener i blodet hos kvinnor observeras följande:

 • humörsvängningar;
 • allmän sjukdom;
 • svaghet;
 • apati;
 • ökad aptit.

Dessa förändringar i välbefinnande observeras fram till slutet av lutealfasen. Om befruktningen inträffar börjar graviditeten utvecklas. När en kvinna under ägglossningen inte hade sexuellt samlag börjar den bildade corpus luteum att vända utvecklingen och efter en menstruation.

Vad är lutealfasen hos kvinnor, vilka hormoner produceras?

Varje månad i den kvinnliga kroppen inträffar vissa viktiga processer som följer med den möjliga gynnsamma befruktningen av barnet.
Ett antal hormoner i lutealfasen inkluderar:

 • östradiol;
 • Progesteron (det beror på att bastemperaturen i lutealfasen stiger);
 • Androgen.

På grund av dessa hormoner under graviditeten minskar sannolikheten för livmoderkontraktion. De påverkar också utvecklingen av bröstkörtlarna för matning av barnet. Om ägget inte har befruktats producerar corpus luteum mycket mindre hormoner. Som ett resultat av detta inträffar nekros och delaminering av endometrium. För närvarande upphör den luteala fasen av ägglossningen och menstruationsblödningen börjar.

Behandling

En sådan sjukdom förekommer inte ensam. Det indikerar förekomsten av vissa problem i kroppen. Först och främst är det nödvändigt att identifiera orsaken till ett sådant misslyckande.


Behandlingen kan börja efter en noggrann diagnos, vilket görs med test och ultraljud

Vid problem med befruktningen till följd av den aktiva produktionen av prolaktiner och androgener fokuseras huvudbehandlingen på att normalisera det hormonella systemets funktion. Om orsaken är en minskning av endometriumens mottaglighet, förskrivs antiinflammatoriska läkemedel och till och med antibiotika.Afton används olika metoder för akupunktur, fysioterapi och vitaminbehandling för att återställa kroppen.

Behandlingen kan börja efter en noggrann diagnos, vilket görs med test och ultraljud. Först och främst syftar behandlingsmetoderna till att stimulera ägglossning. I detta fall förskrivs hormonella icke-steroida läkemedel.

Om du inte är uppmärksam på behandlingen av lutealinsufficiens, kan detta väcka infertilitet, ofta missfall, placental insufficiens och problem med menstruationscykeln.

Förebyggande åtgärder

Eventuella oegentligheter i menstruationscykeln bör vara av oro för reproduktiv hälsa. En av de vanligaste oegentligheterna är menstruation. För att hitta det, bör du föra en dagbok där datumen för början och slutet av menstruationen noteras. Endast en dagbok med regelbundna poster hjälper till att identifiera avvikelser i menstruationscykeln.

Även i avsaknad av synliga problem och regelbundenhet i cykeln är det nödvändigt att besöka gynekologen två gånger om året för en rutinundersökning. Alla inflammatoriska processer eller asymptomatiska sjukdomar i de inre kvinnliga organen kan vara en drivkraft för utvecklingen av patologin i lutealfasen och orsaka infertilitet.

För att reproduktionssystemet ska fungera bra måste du träna och äta rätt.

Förutom måttlig fysisk aktivitet och god kost är det nödvändigt att övervaka mental balans. Det är nödvändigt att helt eliminera stressande händelser eller begränsa dem till det maximala. Granska din bekanta krets som du kommunicerar med, sluta reagera kraftigt på kritik av andra. Att balansera psyken och lindra nervös och fysisk stress hjälper meditation och lyssna på ljud av natur. Det slappnar av kroppens muskler, rensar tankar från negativa minnen och lugnar själen..

Du kan kontrollera produktionen av hormoner genom att använda färskpressad juice från granatäpple, citrusfrukter, äpplen. Linfrö, bärtinkturer och te, växtbaserade beredningar är användbara för en kvinnas hormonella bakgrund. Bland örter finns en röd pensel och en tallskog, samt en samling humlekottar, lindblomma och myntablad.

Det finns vissa förebyggande åtgärder som måste följas under den månatliga menstruationscykeln. I detta fall kan även det tidiga stadiet av sjukdomen bestämmas genom att ändra cykeln. Det är nödvändigt att besöka gynekologen två gånger per år och att inte ignorera varningstecknen.

För att undvika infertilitet är det nödvändigt att behandla alla gynekologiska problem på rätt sätt.


En balanserad diet måste observeras.

Dessutom påverkar en hälsosam livsstil hälsan hos den kvinnliga kroppen. En balanserad diet måste observeras. Samtidigt bör fetter och kolhydrater inte överskrida normen, och det är också nödvändigt att minska konsumtionen av söt, mjöl samt fet och stekt mat. Den bästa lösningen är att konsumera proteinstärkta livsmedel..

Noggrann övervakning av menstruationscykelns förlopp hjälper till att planera graviditeten ordentligt.


Under träning produceras endorfiner som har en positiv effekt på nervsystemet och inre organ.

En korrekt bestämning av lutealfasen såväl som att övervaka dess tillstånd hjälper till att upprätthålla kvinnors hälsa under lång tid. Dessutom kommer det att öka chansen för en framgångsrik befruktning. Glöm inte rätt behandling, vilket kommer att rädda en kvinna från många problem med reproduktionssystemet..

Låg progesteron i lutealfasen

Som nämnts ovan beror koncentrationen av progesteron direkt på fasen i menstruationscykeln. Dess kraftiga tillväxt observeras omedelbart innan ägget lämnar follikeln: under denna period ökar koncentrationen av hormonet nästan tio gånger. En minskning av dess nivå under den andra halvan av cykeln, vid en tidpunkt då bildningsfasen av corpus luteum börjar, indikerar förekomsten av störningar i det hormonella eller reproduktiva systemet hos kvinnor.

Luteal insufficiens betraktas av gynekologer som ett av orsakerna till frånvaron av graviditet. En låg koncentration av progesteron leder till det faktum att fosterägget normalt inte kan fixera i livmoderhålet. Som ett resultat avtar tillväxten, döden och spontan abort inträffar..

Bristen på cykelns luteala fas beror på närvaron av följande patologier:

 • störning av hypotalam-hypofyssystemet till följd av frekventa spänningar, nefroinfektion, skador;
 • hyperandrogenism;
 • ökad koncentration av prolaktin i blodet;
 • inflammation i livmodern;
 • hyper- eller hypotyreos.

Först måste du ta reda på varför en kvinna har låg progesteron i lutealfasen. Behandlingsplanen utvecklas individuellt i full överensstämmelse med den identifierade överträdelsen.

Följande faktorer beaktas:

 • patientålder;
 • blodprogesteronkoncentration;
 • närvaron av kroniska infektioner i kroppen.

Follikulär fas

Det fysiologiska inslaget hos varje kvinna är närvaron av menstruationscykeln, som normalt bör gå igenom tre stadier (1-follikulär fas i menstruationscykeln, ägglossning och 2-luteal fas i menstruationscykeln). Follikulära, ägglossande och luteala faser är integrerade komponenter i den fysiologiska kursen i menstruationscykeln.

Mot bakgrund av dessa fysiologiska fenomen utvecklas en annan (ny) fas av äggstockarna med en trestegs varaktighet:

 • Follikulär fas av cykeln;
 • Ovulation.Ovulation phase - normen för mitten av cykeln;
 • Luteal fas i menstruationscykeln.

Äggstockarna fungerar direkt under kontroll av hjärncentret - hypofysen. Vanligtvis utvecklas lutealfasen ungefär två veckor före den månatliga urladdningen, med andra ord, det är ekvator för menstruationscykeln.

Normalt kännetecknas den luteala fasen i cykeln av den fysiologiska produktionen av progesteron i kroppen.Den bildade corpus luteum styr processen för att förbereda äggen, så genom dess tillstånd är det möjligt att bedöma om en kvinna kan bli gravid.

Follikelfasen börjar den första dagen av den sista menstruationen, varar tills den dominerande follikeln mognar i äggstockarna (eller flera, vilket är sällsynt) och slutar med ett brott i follikeln och utgången från ett moget ägg från äggstocken.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Östrogen: förhöjd, låg, normal, orsaker till överskott och brist


De flesta kvinnor vet inte att östrogener eller kvinnliga könshormoner påverkar inte bara deras reproduktionsfunktion, utan också deras mentala tillstånd och utseende....

Smärta i njurarna under menstruationen - skäl till varför det är farligt och vad man ska göra

Under menstruationen förändras arbetet i alla inre organ och anpassar sig till hormonella förändringar i kroppen....

Månadsvis efter förlossningen

När menstruationen efter förlossningen kommer: återställande av cykeln, oregelbunden cykel, försening. Exklusivt för svetulka.ruUnder graviditeten genomgår kroppen av den förväntade modern en kraftfull hormonell omstrukturering som syftar till att bära fostret, vars huvudsakliga manifestation är upphörandet av menstruationen....