Lochia och andra utskrivningar efter förlossningen

Blödning

Lochia efter förlossningen skapar en kvinna besvär, men med noggrann uppmärksamhet på deras hälsa och korrekt hygien kan de upplevas lugnt och utan konsekvenser..

Avslaget. Vad handlar det om?

Lochia är en urladdning som härstammar från könsorganen (vagina) hos kvinnan vid förlossningen. Urvalsprocessen börjar omedelbart efter födseln och fortsätter tills den skadade livmodervävnaden återgår till det normala som ett resultat av regenereringsprocessen. Den huvudsakliga positiva effekten av denna funktion av den kvinnliga kroppen är rengöring av livmoderhålan från alla de ämnen som samlades i den under 9 månaders graviditet.

Olika utskrivningsstadier efter förlossningen

Mängden, arten och varaktigheten av utsläpp hos alla kvinnor är olika. Läkarna delar vanligtvis varaktigheten av normal fånga i tre stadier. Den första etappen varar 3-4 dagar efter födseln, den andra - startar från 4 dagar och varar cirka 7 dagar, varefter den tredje etappen börjar, som varar 2-4 veckor.

Vad betraktas som normen

Hur länge tar lochia efter förlossningen? Den vanligaste fläcken observeras inom 2-3 dagar efter födseln. Sedan börjar överträdelser av vävnadernas integritet i livmodern gradvis återhämta sig, och postpartumutsöndringar minskar gradvis, både deras antal och varaktighet (varaktighet) minskar.

Alla unga mödrar är mycket oroliga för dessa frågor - hur mycket tid går Lochia efter förlossningen, när de slutar. För att inte oroa dig för mycket rekommenderar läkare att du studerar detta ämne väl. Om du vet exakt hur länge postpartum lochia varar, hur utskrivningen efter förlossningen ser ut, hur mycket det går efter den andra födelsen, kan du alltid kontrollera situationen på ett adekvat sätt.

Oftast, under de första 6-7 dagarna, inträffar urladdning med koaguler - det är så att resterna av livmodern lämnar vävnad (död endometrium och morkaka). Efter en vecka bör dessa blodproppar torka ut, urladdningen bör bli mer flytande. Detsamma kan sägas om slem. Efter ungefär en och en halv månad påminner lochia mer om de vanliga utstryk som uppstår under menstruationen, bara blodet har redan blivit koagulerat.

Du bör börja oroa dig när något annat blandas med normala blodutsöndringar med slem eller blodproppar, till exempel pus. Anledningen till ett oumbärligt besök hos en läkare borde också vara en situation där, efter ett visst antal veckor, blödningar och fläckar efter förlossningen borde ha slutat, och de fortsätter.

Nyckelfunktioner för Lochia

Normen för Lochia bestäms av flera kriterier. En av dem är färg, konsistens, storlek (volym). Den andra punkten som indikerar den normala beskaffenheten av postpartum utsläpp är en förändring i deras typ, färg och volym vid olika tidpunkter på dagen, beroende på kvinnans fysiska aktivitet. Efter att kroppen har legat i vila i flera timmar kan urladdningen öka, medan man går och ammar, de är också mer rikliga och bör då bli mindre.

Strukturera

Om lochiaen ser ut som en röd saftig, isär med blodproppar och slem och sticker ut mycket rikligt under de första dagarna efter leveransen - är detta normalt.

Normen är också att varje dag förändras lochia - de blir mindre, färgen blir ljusare, lukten minskar också. Först blir de mer bruna eller till och med bruna, sedan förändras deras färg gradvis i riktning mot gult, och sedan blir de transparenta. Inom några dagar borde det inte längre finnas blod i sammansättningen av doven, endast slem. Efter 1-1,5 månader bör ansvarsfrihet upphöra.

Lukt

Lukten av fånig är ofta acceptabel, den är inte särskilt obehaglig. Det speciella med denna lukt är att den är ganska specifik (prel).

Avviker Lochia efter kejsarsnitt?

Hur länge tar lochia efter kejsarsnitt? Arten av urladdningen i detta fall är annorlunda, men det gäller endast varaktighet och sammansättning. Eftersom livmodern efter operationen inte reduceras så snabbt är lochia varaktighet en storleksordning längre än efter en normal födsel. Men oftast efter födelse genom kejsarsnitt är det högst 15 dagar.

Postpartum Hygiene

Ställ upp på kuddar, bad är inte önskvärt (endast dusch), spola könsdelar flera gånger om dagen, gå på toaletten så ofta som möjligt.

Skäl till oro och läkare

I vilket fall måste du träffa en läkare? Det kan finnas många skäl till detta. De vanligaste tecken på att du omedelbart måste gå till kliniken eller till och med ringa en ambulans:

 • utsläpp från labia går för länge, eller antalet ökar gradvis;
 • blodutflödet stoppades plötsligt av sig själv, trots att de fortfarande måste fortsätta;
 • nedre del av buken gör ont, temperaturen stiger, allmän hälsa förvärras;
 • själva urladdningen fick ett onormalt utseende (till exempel uppträdde pus).

I vilket fall som helst kommer det inte vara överflödigt att vända sig till läkare för hjälp. Det skulle vara bättre om larmet visade sig vara falskt än vice versa.

Vad är en "lochiometer"

Om misstänkta fläckar först dök upp i sammansättningen av lochia, och sedan plötsligt stoppades urladdningen, kan detta vara ett symptom på en sjukdom, som kallas en lochiometer. Det kan bara upptäckas med hjälp av vaginal undersökning och ultraljud.

Patologisk lochia

Hur lång är utskrivningen efter förlossningen? Normal ska inte stå ut och gå längre än vanligt. Om de drar vidare, är detta ett tillfälle att konsultera en läkare.

Patologiska lochia kan övervägas med flera tecken:

 • ljusröd urladdning varar mer än en vecka;
 • urladdningen ändrar färgen kraftigt - efter blek blir de igen ljusröd;
 • fick en mycket obehaglig lukt;
 • tecken på frossa och feber.

Sexuella relationer under Loch

Intimitet är strikt kontraindicerat i minst en och en halv månad efter födseln. Aktivt samlag interfererar mest med normal återhämtning av kvinnliga organ och kan bidra till bakterietillväxt.

Om du har allt i ordning bryr inte dina buksmärta, resterna av morkaken i livmodern, som du känner, har försvunnit, efter 6 veckor kan du prova på sexuella relationer, men bara efter att ha konsulterat en läkare.

Hur länge tar lochia efter förlossningen? Hur länge tar lochia efter den andra födelsen? Hur mycket tid går Lochia efter förlossningen?

Lochia är de fysiologiska utsöndringarna av postpartum livmodern och består huvudsakligen av blod och nekrotisk vävnad. Hur länge tar lochia efter förlossningen? Denna fråga intresserar många kvinnor som födde sitt första barn..

Sammansättningen av Loch

Hur många Lochia går efter förlossningen, vad är deras sammansättning, varför har de en sådan färg? Lochia består av blod som rinner från området på livmoderväggen till vilken morkaken fästs under graviditeten, endometriala delar som förändras och förtjockas under graviditeten, blod, slem från livmoderhalsen och död vävnad.

Blod i lochia kommer huvudsakligen från ett stort område på det förändrade stället, som återstod efter separationen av morkaken. Blödning från detta område styrs av sammandragningar av livmodermusklerna. Läkning och restaurering av endometrium tar cirka 2 veckor..

Det är därför blödningen är maximalt i början och minskar sedan gradvis. All utskrivning efter födseln sker inom 1,5 månader efter leveransen.

Lochia är sterilt i 2-3 dagar, men efter att ha koloniserats av bakterier, utstrålar en typisk lukt, vilket är normalt. Förväxla inte lukten av vanliga suckers och lukten av sekret om det är en infektion efter födseln.

Hur länge tar lochia efter förlossningen, särskilt för tidigt? Mängden utskrivning kan vara knapp efter sådan förlossning, men mer än vanligt efter en tvillinggraviditet eller under andra förhållanden under vilka livmodern blir större än under normal graviditet.

Typer av Loch

Beroende på färg kan lochia vara av tre typer:

1. Röd lochia efter förlossningen. Hur länge varar en sådan urladdning? De varar de första 4-5 dagarna efter födseln och har en röd färg - därav termen. De består huvudsakligen av blod, delar av membranen, decidual tissue, meconium och cervical slemhinnor.

2. Efter röda suckers ser serös ut. Primära sekretioner ändrar gradvis färg till brunt och blir sedan gula under ungefär en vecka. Serös lochia innehåller mindre röda blodkroppar, men fler leukocyter separerade från det bildande endometriumet, slem från livmoderhalsen.

3. Lochia alba, eller vit lochia, är en vitaktig, grumlig vätska som utsöndras från slidan inom ungefär 1-2 veckor. Dessa utsöndringar består huvudsakligen av decidualceller, slem, leukocyter och epitelceller, kolesterol, fett.

Hur mycket lochia går efter födseln? Denna period kan vara från 4 till 8 veckor, men i genomsnitt oftast 42 dagar.

Antalet Lochia kan variera. Hos vissa kvinnor kan smärtsam sammandragning av livmodern leda till svår blödning med blodproppar, vilket minskar läkningsprocessen..

rekommendationer

Amning stimulerar samverkan i livmodern, vilket leder till en ökning av antalet utsöndrade lochier. Det är irritationen i bröstvårtorna och paralosala areoler som bidrar till frisläppandet av internt oxytocin, vilket är nödvändigt för att minska livmoders myometrium och involvering (återställa dess prenatala storlek).

Ibland kan en kraftig förändring av en kvinnas position, till exempel när hon står upp eller böjer sig plötsligt, leda till att stora mängder blod frigörs från könsorganen - det här är bara dränering av det insamlade blodet i slidan, och det bör inte vara anledning till oro.

Det bör emellertid komma ihåg att endometriumet, till vilket placentvävnaden var fäst, liksom vissa delar av livmoderslimhinnan, är öppen under lång tid, och bakterier kan lätt komma till denna såryta från slidan. Undvik därför att använda vattpinnar. Sanitärkuddar - detta är det bästa alternativet för kvinnor efter förlossningen.

Av samma anledning bör du inte ha sex under postpartum för att undvika infektion, vilket är mycket farligt för både mamman och barnet.

Simning i offentliga pooler undviks också bäst tills fördelningen av lochia är helt stoppad..

Under förlossningen rekommenderas användning av en dusch. Detta kommer att förhindra infektion från att komma in i livmodern från slidan och kommer också att bidra till bättre läkning av suturer efter eventuell episiotomi..

Patologisk lochia

Hur mycket tid går Lochia efter förlossningen? Vad bör vara deras intensitet? Vilka är symtomen på den patologiska processen? Lochia kan vara onormal om infektion inträffar vid denna tidpunkt. En infektion kan misstänkas om:

• Lochia fortsätter att vara ljusröd även efter en vecka;

• Urladdningen blir plötsligt ljusröd. Detta händer medan de redan är bleka;

• en obehaglig lukt observeras;

• allt detta åtföljs av feber med frossa;

• smärta i nedre del av buken ökar avsevärt med tiden.

Det finns en onormalt stark blödning på grund av att dynan blir våt i 1 timme eller mindre eller det finns ett stort antal koagler. Detta är ett tecken på sekundär postpartumblödning och behöver akutvård..

Lochia efter kirurgisk leverans

Många kvinnor tror att flödet av lochia är mycket mindre efter att kvinnan genomgått kejsarsnitt, eftersom livmoderhålrummet rengörs under operationen av läkaren efter att ha tagit bort barnet. Det är inte sant. Flödet av Lochia beror inte på typen av förlossning - normal fysiologisk eller kejsarsnitt. Antalet och varaktigheten av urladdningen är desamma i båda fallen..

Tips för kvinnor

Under förlossningen bör följande regler följas:

1. Vila så mycket som möjligt.

2. Undvik överdrivet promenader eller långvarigt stående, eftersom det ökar blodflödet.

3. Använd inte vaginala vattpinnar efter förlossningen, eftersom de kan främja multiplikation och penetrering av bakterier och infektion på sårytan i livmoderhålan..

4. Undvik samlag i 42 dagar..

Hur länge tar Lochia efter förlossningen

Den vanligaste urladdningen är den första dagen. Försök att inte få panik om blödningen verkar öka när du går hem. Bara lång promenader eller spring kan öka blodflödet. Om packningen är helt våt inom en timme, lägg dig och vila. Om blödningen fortsätter i samma takt i en timme eller mer, eller om du observerar större blodproppar, är det oerhört viktigt att omedelbart konsultera en gynekolog, och om det finns kraftiga blödningar, ring en ambulans.

Hur länge tar lochia efter den andra födelsen, måste de verkligen vara mindre? Baserat på observationer och recensioner av mödrar, efter den andra eller efterföljande födseln, ändras inte antalet och varaktigheten för utskrivning.

Andra tecken som kräver läkarvård:

• urladdningen förblir röd i mer än sju dagar efter födseln;

• det finns en obehaglig lugnande lukt;

• du ​​har symtom på feber eller frossa.

Sen blödning efter förlossningen

Hur länge tar Lochia efter förlossningen? Recensioner av många unga mödrar bekräftar att denna process inte tar mer än 1,5 månader. Vanligtvis är vaginal urladdning ljusrosa eller brun under den andra veckan efter födseln. Var inte orolig om du hittar ljusröd urladdning som visas då och då under de första 6-8 veckorna. Träning eller ökad aktivitet kan orsaka detta. För att stoppa blödningen och minska kramper måste du ligga i ett par timmar. Om detta inte hjälper, måste du kontakta kliniken för födseln.

Hur mycket tid går lochia efter förlossningen? Hur man inte förväxla dem med blödning? Blödning av postpartum är den farligaste. Om du tappar högst 600-700 ml blod efter kirurgisk leverans eller mer än 300-400 ml efter vaginal leverans, klassificeras detta som normal blodförlust. I 1 av 10 fall av det totala antalet alla graviditeter finns det emellertid en sådan komplikation som blödning efter födseln. Det börjar vanligtvis inom 24 timmar efter födseln (tidig blödning av postpartum), men det kan förekomma när som helst inom 6 veckor - sen blodförlust. Efter födseln är den vanligaste orsaken livmoderns oförmåga att dra sig ordentligt, vilket leder till okontrollerad blödning från den plats där morkaken fästs. Ibland kan det vara en följd av ohelade tårar i slidan eller livmoderhalsen. Senare blödning efter födseln kan uppstå som ett resultat av ofullständig frigöring av fragment av morkakan i livmodern eller på grund av infektion. Båda dessa typer av blödningar är farliga och kan leda till morens död..

Hur många lochia gör efter förlossningen, du behöver känna till varje kvinna som förbereder sig för att bli mamma. Men de karakteristiska tecknen på sen blödning av postpartum:

• en packning räcker inte i en timme;

• Lochia förändras inte mer än sju dagar i färg och intensitet;

• det finns stora blodproppar i olika storlekar - med en golfboll eller citron;

• smärta eller svullnad i buken under de första dagarna från födelsetiden;

• blödning kan orsaka medvetande, andnöd, yrsel eller hjärtklappning.

Behandling och förebyggande

Efter födseln undersöker barnmorskan noggrant efterfödelsen och alla membran för att se till att de är intakta och att ingen del finns kvar i dig. Efter separering och separering av moderkakan förhindrar läkare blödning genom att administrera oxytocin eller metylergometrin intravenöst. Dessa läkemedel stimulerar myometrial sammandragning för att minska blödningen. Extern livmodermassage är också nödvändig för samma ändamål. Amning (om planerat) kommer också att stimulera naturliga sammandragningar. Därför används det nu mycket tidigt vid fästning vid bröstet omedelbart efter att barnet föddes.

Under den tidiga postpartumperioden krävs i vissa fall en nävemassage i livmodern. Om blödningen inte slutar, behöver du en procedur som kallas "curettage" för att undersöka livmodern och ta bort bitar av morkaken som inte har extraherats på egen hand. Om livmodern är skadad, det vill säga det finns ett brott i fostrets vägg, kan laparotomi och hysterektomi vara en nödvändig metod för att stoppa blödning.

Processen bör övervakas, i hur mycket lochia som tilldelas efter förlossningen, hur länge den varar. Ibland med intensiv blödning finns det i sällsynta fall behov av transfusion av komponenter eller till och med helblod.

Riskerna

Hur många lochia går efter förlossningen, är deras varaktighet alltid densamma när läkare föreslår mycket blodförlust? Risken för blödning efter födseln är betydligt högre i följande fall:

• polyhydramnios (överdrivet fostervatten);

• födelsen av ett stort barn;

• livmoderfibrer, som inte tillåter livmoderfibrerna att sammandras symmetriskt;

• mamman försvagas på grund av anemi under graviditet, preeklampsi eller svårt långvarigt arbete;

• modern tar örter eller läkemedel som förhindrar blodkoagulation, till exempel ibuprofen, aspirin eller andra liknande läkemedel.

När börjar perioden

Hur många dagar går Lochia efter förlossningen? Hur skiljer jag lochia från menstruation? När kommer den första menstruationen? Om du inte ammar kan den första menstruationen komma om 1 eller 2 månader. Men ibland förlängs väntetiden till 12 veckor. Om du ammar kan din period komma inom några veckor, även om många mödrar som ammar noterar att menstruationen kanske inte kommer förrän barnet är avvänt. När den första menstruationen uppträder kan den skilja sig från föregående blodiga regelbundna utflöde. Det kan vara tyngre eller längre än normalt. Eller så kan det plötsligt stoppa och sedan börja med blodproppar. Det kan också finnas riklig fläckning. Det är nödvändigt att övervaka din menstruation och mängden blod som släpps ut. Om du behöver byta packning oftare än varje timme, och detta fortsätter i flera timmar, ring din läkare.

Postpartum urladdning

Allmän information

Varje ung mamma är alltid orolig för vilken typ av ansvarsfrihet som ska ske efter förlossningen, om denna process är normal för henne. Särskild uppmärksamhet ägnas åt arten av utskrivningen och de läkare som observerar patienterna efter barnets födelse. I samband med den normala utvecklingen av postpartumsprocessen är frågan om hur lång tid ett sådant urladdning tar är mycket viktigt. Det är lika viktigt att kontrollera deras lukt, kvantitet och andra funktioner. Om hur många dagar blodet går efter födseln och andra funktioner i sådana sekret kommer att diskuteras i den här artikeln..

Hur är postpartum perioden

Så, postpartum-perioden börjar i det ögonblick då moderkakan föds upp. Inom medicin är det vanligt att skilja två stadier efter förlossningen:

 • tidigt stadium, varar i två timmar;
 • sent stadium, varar från 6 till 8 veckor.

Under postpartumperioden frigörs morkakan utåt, vilket är separerat från livmoderväggen. På den plats där den separerades bildas en såryta med gapande kärl i livmoderslimhinnan, från vilken blod utsöndras.

Hur mycket dras livmodern efter förlossningen? Denna process påbörjas omedelbart, och så länge livmodern samlas, strammas dess väggar och de sprängda kärlen komprimeras. Under de första 2 timmarna efter förlossningen visas måttligt utsläpp av en ljusröd färg, blodig. Utsläppshastigheten efter förlossningen i det första steget är högst 0,4 l.

Om blodförlusten ökar måste hypotonisk blödning uteslutas. Därefter måste läkaren se till att det inte finns några obemärkt brott i perineum, livmoderhalsen, vaginalväggarna hos en kvinna i förlossningen.

Efter mödan och födelsen av moderkakan är livmoderns vikt cirka 1 kg. Men efter ett visst antal dagar, när postpartumperioden upphör, återgår den till den storlek som anses vara normal, och väger cirka 70 g. För att uppnå detta tillstånd samlas livmodern, men dessa förförelser är inte så intensiva och smärtsamma som under sammandragningar. Hur länge livmodern träder samman efter förlossningen beror också på kroppens egenskaper. I det här fallet känner kvinnan endast milda kramper, som manifesteras främst när den nyfödda suger. Faktum är att med stimulering av bröstvårtorna aktiveras produktionen av hormonet oxytocin, vilket stimulerar livmodersammandragningar.

Postpartum livmoderinvolution är en process som gradvis inträffar, 6-8 veckor. efter förlossningen. Under denna tid läkar sårytan, livmoderns storlek återgår till originalet. Den första dagen efter att barnet föddes palpas kanten på kvinnans livmodern på navelnivån. Redan den fjärde dagen ligger dess botten i mitten mellan naveln och bröstet. På dag 9 är livmoderns botten 1-2 cm ovanför bröstet, det vill säga varje liv efter barnets födelse minskar livmodern med cirka 1 cm.

Hur blödningen inträffar efter förlossningen, hur länge denna process varar, kommer läkaren att berätta i detalj innan kvinnan släpps ut från modersjukhuset. Beroende på hur mycket blödning inträffar efter förlossningen, vad lukten är, mängden och färgen på utsläppet, kan läkaren bestämma om postpartumperioden är normal.

Sådana utsöndringar kallas "lohia". I dess kärna är lochia hemligheten med födelsessåret, som innehåller blodiga kroppar, slem, decidual membran, plasma, lymf. Det är mycket viktigt för väntande mödrar att veta exakt hur mycket lochia som varar efter förlossningen. Vad är lochia och hur lochia ser ut som regel förklarar läkaren innan utskrivning från sjukhuset. Kvinnor bör definitivt notera hur mycket lochia som går efter förlossningen, eftersom detta är en indikator på om processen för återhämtning av kroppen hos en ung mamma utvecklas normalt.

Arten av urladdningen vid olika tidpunkter är följande:

 • När de första två timmarna efter förlossningen är avslutade finns det rödaktig eller brunaktig urladdning, deras karaktär är måttlig. Varaktigheten för sådana sekretioner är från 5 till 7 dagar.
 • Under de första tre dagarna är urladdningsvolymen cirka 300 ml, så underkläderna bör bytas ungefär varannan timme. Blodproppar förekommer troligen i lochia, som är en variant av normen.
 • Från ca 6-7 dagar förändras sugarnas färg - de blir gulaktiga eller med en vitaktig nyans. Deras färg beror på antalet leukocyter involverade i läkning av sår efter födseln..
 • Efter 9-10 dagar börjar vattnig lochia att sticka ut, där mycket slem syns. De har en lätt skugga, blir gradvis mer knappa och efter 3-4 veckor. försvinna helt. Det är, efter en månad upphör lochia som regel att upphöra.

Hur mycket är utsläppet efter förlossningen

Trots att det exakta svaret är hur mycket blödning som inträffar efter förlossningen är det alltid individuellt, normalt går de i genomsnitt från 6 till 8 veckor. Trots antalet dagar efter leveransen är det viktigt att de med tiden blir mer knappa.

Hur länge utskrivningen efter förlossningen varar beror på mycket, så inte alla har samma tid. Hur länge urladdningen varar beror på kroppens fysiologi, livmoderns intensitet, leveransens egenskaper och ett antal andra punkter. Hur mycket postpartum-urladdningen varar beror också på om kvinnan utövar amning. Samtidigt är hur länge utsläppet varar efter förlossningen med blodimpregneringar en indikator på om en ung mors kropp återställs normalt.

Den faktiska frågan är hur mycket urladdningen går efter kejsarsnitt. Det bör förstås att detta är en kirurgisk operation och att kroppen återhämtar sig efter att den varar längre. Följaktligen kan varaktigheten av Lochia efter kejsarsnitt vara längre. Hur länge utflödet efter kejsarsnitt varar beror dock till stor del på hur bra operationen gick, om komplikationer utvecklas efter det. Som regel bör en sådan ansvarsfrihet ta cirka 8 veckor..

En kvinna bör varnas av utsläpp med en lukt efter kejsarsnitt, eftersom detta kan indikera utvecklingen av en inflammatorisk process. Du måste också spåra hur mycket urladdningen går för att inte missa symtomen på patologi. Vid misstankar är det bättre att konsultera en läkare.

Subinvolution av livmodern efter förlossningen

Hur exakt bestäms perioden efter förlossningen ur en fysiologisk synvinkel, bestämd av processen för livmoderkontraktion. Rätt process är separationen av slemhinnan och utloppet av blodproppar från livmoderhålet.

Livmoderinvolvering, det vill säga omvänd utveckling, är en mycket viktig fysiologisk process för en kvinna, eftersom hennes reproduktions- och menstruationsfunktioner återställs. Om livmodern träder ihop dåligt finns det ett hot om utvecklingen av purulent-septiska komplikationer.

Därför bör en kvinna besöka en läkare tio dagar efter att hon släppts ut från modersjukhuset. Specialisten utför en allmän undersökning samt en gynekologisk.

Ibland kan livmodersubinvolution diagnostiseras när återkomsten till de tidigare parametrarna är mycket långsam. Läkaren ställer denna diagnos om en mycket mjuk och lös livmoder, som är stor i storlek, palperas under denna period, och samtidigt inträffar dess sammandragning inte för hand.

För att bekräfta subinvolution efter födseln måste en specialist förskriva en ultraljudsundersökning av bäckenet. En sådan studie kommer att göra det möjligt att hitta en orsak som är ett hinder för livmoders sammandragning. Som regel talar vi om resterna av membranen eller morkakan.

Faktorer som predisponerar för manifestationen av subinvolution av livmodern:

Läkaren fattar ett individuellt beslut om huruvida det är nödvändigt att inlägga en kvinna på sjukhus. Om en ung mamma inte klagar över sin hälsa är hennes tillstånd i allmänhet tillfredsställande och det finns inga rester av membran eller efterfödelse i livmodern, föreskriver läkaren användning av uterotoniska läkemedel. Som regel är detta oxytocin, tinktur av vattenpeppar, metylergometrin.

Om främmande innehåll upptäcks i livmodern tas det bort med vakuumsug. Dessutom praktiseras ibland diffus livmodersköljning, för vilka lösningar av antibiotika eller antiseptika används.

För profylax förskrivs patienten också kortvarig användning av antibiotika - de måste användas inom 2-3 dagar.

Lohiometer

Detta tillstånd är också en komplikation efter förlossningen. Med utvecklingen av lohiometrar kvarstår lochia i livmodern. I de flesta fall manifesteras detta tillstånd den 7–9: e dagen efter barnets födelse. Följande skäl kan provocera denna komplikation:

 • hindring av nackkanalen av mekanisk natur;
 • otillräckligt aktiva livmodersammandragningar;
 • förekomsten av en mekanisk hindring i livmoderhalskanalen (blodproppar, rester av membranen, decidual membran);
 • för starka livmodern framåt.

Om det är under sträckning av fostret, och detta inträffar vid multipel graviditet, stor fosterstorlek, polyhydramnios, minskar livmoderns sammandrag. Detta händer också med långvarig eller snabb arbetskraft, discoordination av arbetskraft, spasm i nacken, kejsarsnitt.

Om lohiometern diagnostiseras i tid, har kvinnan inte tid att förvärra sitt allmänna välbefinnande, hennes hjärtfrekvens och kroppstemperatur förändras inte. I det här fallet är det enda tecknet på ett patologiskt tillstånd mycket knapp utsläpp under den period då de borde vara rikliga, eller så slutar de helt.

I detta fall utförs behandling med lohiometers efter förlossningen och kvinnans tillstånd förbättras gradvis.

Med en missad lochiometer, om läkaren palperar livmodern, noteras smärta, och han fastställer också att storleken på livmodern har ökat jämfört med föregående dag. Om lochiometern missades kan kvinnan därefter utveckla endometrit.

Därför är det viktigt att veta vad som ska vara graden av utskrivning efter förlossningen och rådfråga en läkare i tid om vissa kränkningar inträffar. Terapi är först och främst att säkerställa utloppet av Lochia från livmodern. Inledningsvis föreskriver läkaren konservativ behandling:

 • parenteral administration av papaverin eller no-shp;
 • uterotonics (oxytocin), applicering av förkylning i nedre buken.

Om en kvinna diagnostiseras med uterusinfektion utför specialisten bimanual palpation för att återföra henne till en normal position.

Om livmoderhalskanalen är igensatt gör specialisten sin försiktiga expansion med hjälp av ett finger. Ibland används specialenheter för detta ändamål - Geghar-expanderare.

Under förutsättning att alla åtgärder som beskrivits ovan inte ledde till eliminering av det patologiska tillståndet på 2-3 dagar, genomförs curettage - tömning av livmoderhålan med hjälp av verktyg. Vakuumsugning kan också användas. För att förebygga inflammatoriska processer föreskrivs en kvinna användning av antibiotika.

Hur länge efter lohia curettage varar beror på perioden då proceduren utfördes.

Postpartum endometrit

En annan komplikation som är farligare för hälsan jämfört med en lohiometer är endometrit eller uterusinflammation. Hos en gravid kvinna försvagas immuniteten, eftersom det är nödvändigt att förhindra avstötning av fosterägget, som kroppen anser vara en främmande kropp. Återställningen av immunologiskt skydd sker cirka 5-6 dagar efter barnets födelse eller 10 dagar efter buken. Det är därför alla unga mödrar har en ökad risk att utveckla inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsorganen.

För närvarande predisponerar vissa faktorer för utvecklingen av endometrit efter förlossningen. De anges i tabellen nedan..

Under graviditet
 • manifestation av sen toxikos (efter 20 veckor);
 • multipel graviditet;
 • anemi;
 • mycket stor frukt;
 • felställning;
 • polyhydramnios;
 • inflammation i livmoderhalsen, vagina;
 • kirurgisk ingrepp för isthmisk-cervikal insufficiens;
 • infektionssjukdomar under graviditet;
 • förvärring av kroniska åkommor under graviditet;
 • låg placentation, previa;
 • förekomsten av ett hot om avbrott, särskilt permanent;
 • könsinfektioner före förlossningen;
 • placentabbrott.
Under förlossningen
 • utdragen, för tidig födsel;
 • smalt bäcken;
 • svaghet, discoordination - anomalier av förmåga krafter;
 • obstetriska förmåner under förlossningen;
 • kejsarsnitt;
 • manuell kontroll av livmoderhålan;
 • lång (från 12 timmar) utan vatten;
 • ofta (från tre) vaginala undersökningar för att fastställa den obstetriska situationen.
Är vanliga
 • förlossningsålder (upp till 18 och från 30 år);
 • endokrin patologi;
 • närvaron i historien om gynekologiska sjukdomar - inflammation, abort, fibroider osv.;
 • undernäring;
 • dåliga vanor;
 • kejsarsnittets historia;
 • extragenitala sjukdomar i en kronisk form;
 • dåliga levnadsvillkor.

Symtom på akut endometrit

 • Uppkomsten av endometritis är akut, den utvecklas 3-4 dagar efter födseln.
 • Utsläppet blir brunt, grumligt.
 • Purulent urladdning med en grönaktig nyans noteras lite senare..
 • Ett karakteristiskt symptom - utsläpp med en lukt visas efter förlossningen, medan den obehagliga lukten i postpartumutsöndringar, som regel, liknar ruttet kött.
 • Det allmänna tillståndet förvärras - temperaturen stiger till 38-39 grader, svaghet, ökad hjärtklappning, malaise noteras.
 • Resultaten av perifera blodtester indikerar en inflammatorisk process (leukocyter, ökning av ESR).

Tecken på endometrit i subakut form

Detta tillstånd, som regel, manifesterar sig efter att kvinnan hade utskrivits från modersjukhuset.

 • I det här fallet är det viktigt att notera hur många blödningar efter förlossningen - blödning kvarstår till 10-12 dagar.
 • Temperaturen stiger - ibland till feberindikatorer, ibland något.
 • Om en kvinna ignorerar varningsskyltarna blir urladdningen purulent, får en dålig lukt.

Postpartum endometritis i någon form är ett skäl till sjukhusinläggning. På ett sjukhus genomgår patienten hysteroskopi för att utesluta närvaron av membranrester, morkakor, samt blodproppar eller för att upptäcka deras närvaro. Om någon hittas tas de bort genom vakuumsugning eller curettage..

Diffus tvätt av livmoderhålan utförs också, för vilken antibiotika och antiseptika används. Åtminstone tre sådana procedurer utförs..

Vad du ska leta efter?

Därför är det viktigt att uppmärksamma vad blödning efter förlossning är, hur länge detta fenomen varar. Om vi ​​pratar om normerna för hur mycket blödning går efter förlossningen, bör lochia sluta efter cirka 3-4 veckor.

Om en kvinna inte utövar naturlig utfodring återställs den månatliga cykeln för henne - detta märks av urladdningens natur. Om efter 1-2 månader. efter förlossning blir leukocé rikligt, liknar äggvita, vilket innebär att ägglossning uppstår. Ibland märker en kvinna att perioderna är lite längre än tidigare när hon födde dem. Hur mycket menstruation går beror på kroppens egenskaper, men sådana förändringar är normala.

För närvarande är det mycket viktigt att ta hand om preventivmedel efter födseln, som du definitivt bör prata med din läkare. I det här fallet bör en handlingshandbok inte vara råd från vänner eller ett forum - ett optimalt val av preventivmedel hjälper till att göra en specialist.

Om amning praktiseras, då barnet är en månad gammal, får urladdningen karaktär som slem, inte har en obehaglig lukt. Och under hela perioden med naturlig utfodring ändrar de inte sin karaktär.

En kvinna bör dock vara uppmärksam om en gul urladdning plötsligt dyker upp två månader efter födseln, när lochiaen länge har slutförts. Särskild uppmärksamhet bör ägnas om de vita har en dålig lukt och obehag och klåda kännas i könsorganen. I detta fall ska du genast gå till läkaren.

Läkaren hjälper dig ta reda på varför det finns patologisk urladdning, varför han kommer att ta en smet för att bestämma vaginal mikroflora och sedan förskriva behandling.

Om det inte finns någon förhöjd temperatur innebär detta troligtvis att urladdningen är ett tecken på kolpit. Men om en kvinna också är orolig för temperatur, smärta i nedre del av buken, kan detta vara ett tecken på inflammation i bihögarna eller livmodern. Därför är det omöjligt att kontakta en specialist i detta fall.

Postpartum Hygiene

För att livmodern ska dras aktivt och den kommer att återgå till sin normala storlek är postpartumhygien mycket viktigt:

 • Det rekommenderas att du sover på magen så att trycket på livmodern bidrar till dess aktiva sammandragning och stimulering av utloppet av lochia.
 • Du bör omedelbart besöka toaletten så snart en kvinna känner den första trangen, eftersom en full blåsan och en trångt rektum förvärrar livmodersammandragningar.
 • Det är viktigt att byta packningen varannan timme, eftersom lochia är ett lämpligt medium för förökning av patogena bakterier, vilket sedan leder till infektion.
 • Du kan inte kategoriskt använda tamponger just nu..
 • Varje dag måste du tvätta dig själv minst två gånger med kokt vatten eller en svag lösning av kaliumpermanganat.
 • Det är värt att öva gratis matning, applicera barnet på bröstet på begäran, eftersom vid stimulering av bröstvårtorna syntetiseras oxytocin.

Utbildning: examen från Rivne State Basic Medical College med examen i farmaci. Hon tog examen från Vinnitsa State Medical University. M. Pirogov och en praktik baserad på den.

Arbetslivserfarenhet: Från 2003 till 2013 - arbetat som apotekare och chef för en apotekskiosk. Hon fick brev och distinktioner för många års samvetsgrannhet. Artiklar om medicinska ämnen publicerades i lokala publikationer (tidningar) och på olika internetportaler.

Normen och avvikelser i ansvarsfrihet efter förlossningen: vad ska vara, hur mycket går när de slutar

Födelseprocessen slutar med passagen av morkaken hos kvinnan. Det åtföljs av riklig blodförlust (lochia). Utsläpp efter förlossning anses naturligt, eftersom livmoderns epitel efter dem skadas på grund av delaminering av moderkakan.

Normalt fortsätter utsöndringen av blodiga hemligheter tills vävnaderna i könsorganet är helt läkt. Det finns dock avvikelser från Lochia i varaktighet, hastighet och färg.

Hur mycket naturlig postpartum spotting går?

Hur många dagar som urladdningen går beror på den kvinnliga kroppens förmåga att återhämta sig. Därför är födelseprocessens längd, intensiteten på sammandragningar olika. Läkare kan inte ge ett definitivt svar på hur mycket lochia som går efter förlossningen. De kan bara bestämma den genomsnittliga tiden för avslutad rehabilitering. Allt utanför detta ramverk betraktas som en avvikelse..

Vad är lochia?

Lochia - postpartum urladdning som inträffar omedelbart efter uppkomsten av barnet. Huvudmålet med kroppens defensiva reaktion är att rena livmodern från resterna av morkakan och förhindra dess sekundära infektion.

Sekretionens sammansättning innehåller delar av membranen, livmoderhalsvätskan och döda celler i livmoderns foder. Den skarlakansröda färgen på hemligheten beror på innehållet i ett stort antal röda blodkroppar i den..

Återställning av livmodern efter förlossningen

Vad borde de vara?

Några dagar med Lochia ser ut som vanligt blod med en tjock konsistens. Riklig lochia slutar om en vecka. De ersätts av en liten mängd gulaktig eller brunaktig sekretion, vilket indikerar regenerering av livmoderepitelvävnad.

Tilldelningar efter en månad bör likna de symtom som är karakteristiska för slutet av menstruationen. Ett långsiktigt symptom bör inte skrämma kvinnor, eftersom det är normalt. Du måste vara försiktig om hemligheten tar på sig en grönaktig nyans eller observeras 2 månader efter leveransen.

Låt oss mer detaljerat överväga vilken typ av suckers, beroende på hur länge de varar:

 1. De första 2-3 dagarna - en blodig ljus skarlakans hemlighet av flytande konsistens.
 2. En vecka. Förvärv av slem med en tjockare konsistens och mörk färg. Tecken indikerar restaurering av blodkärl.
 3. 2-3 veckor - minska mängden utsöndrad sekretion och ändra färg till brun.
 4. Från 3-4 veckor - en transparent hemlighet.

Längden är normal

I genomsnitt går utskrivningen efter en naturlig födelse från 6 till 8 veckor. Emellertid är det hos kvinnor både överensstämmelse med normen och avvikelser från det angivna schemat. Lite avvikelser från den fastställda tidsramen anses inte vara onormal om kvinnan inte märker en försämring av välbefinnandet och andra patologiska symtom. En kvinna bör definitivt konsultera en läkare när lochia slutar på mindre än 5 veckor eller varar mer än 2 månader.

En kvinna bör vara vaken under en kort tid med utskrivning. Efter ett tag kommer de borttagna vävnadsfragmenten att sönderdelas och orsaka inflammation i livmodern eller dess nacke.

Hur mycket kan hålla?

Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket blödning inträffar efter förlossningen:

 • babyvikt (födelsen av stora barn åtföljs av ett större trauma för det barnfödda organet);
 • kroniska könssjukdomar som inte behandlas före leverans;
 • blodkoagulationsnivå;
 • leveransmetod;
 • matningsmetod.

Innan patienten släpps ut från sjukhuset bör barnläkare ge henne information om hur länge utskrivningen varar och vad den är. Normalt är urladdningstiden från 40 till 62 dagar.

Vad den gula färgen indikerar?

När urladdningen slutar får hemmeligheten en gul eller ljus färg. Det ska inte ha en lukt.

Följande symtom indikerar progressiva sjukdomar:

 • utsläpp med en lukt;
 • känsla av klåda och sveda i perineum;
 • hypertermi;
 • buksmärtor.

Den klibbiga, geléliknande konsistensen av den gula hemligheten är också ett tillfälle att kontakta en gynekolog. Ett symptom är karakteristiskt för att utveckla infektion och endometrit.

Det är svårt att säga exakt hur mycket efter födseln den gula urladdningen går. Vanligtvis är denna period upp till 2 veckor, varefter hemligheten får en lätt nyans.

Grön (purulent urladdning)

Grön urladdning efter förlossning är ett tecken på avvikelser som uppstår i den kvinnliga kroppen. Symtomet betraktas som patologiskt, oavsett återhämtningsperiod..

Purulent urladdning indikerar:

I detta fall kommer kvinnan att förskrivas antibakteriell behandling. Det kommer att avbrytas först när tilldelningen slutar.

En obehaglig lukt är en avvikelse.?

Utsläpp med obehaglig lukt bör inte märkas. Låt oss mer överväga vilken urladdning som ska vara normal. Under de första 3-4 dagarna släpps hemligheten mest aktivt och har en karakteristisk lukt av blod. Vid den 10: e dagen minskar mängden och får en något sur lukt.

En kvinna bör varnas av den fiskiga lukten av utsläpp efter förlossningen. Problemet utvecklas på grund av förvärring av trast, utan att personlig hygien inte följs.

Smutsig lukt är karakteristisk för:

 • endometrit;
 • vaginit;
 • colpitis;
 • postpartum peritonit.

Gå lochia efter kejsarsnitt?

Under flera veckor observeras också blödning från könsorganen efter kejsarsnitt. Låt oss överväga mer detaljerat hur mycket lochia som fördelas efter förlossningen.

Hur ser de ut?

Varaktigheten och utbredningen av lochia efter kejsarsnitt är densamma som efter naturlig födsel. Normal färg på hemligheten:

Varaktighet

Normalt varar Lochia efter kejsarsnitt upp till 30 dagar. Överdriven blödning i mer än 1,5 månader orsakar yrsel och svaghet hos en kvinna. Vid dag 30 blir urladdningen gles och transparent..

En kvinna bör vara orolig om ansvarsfrihet var mindre än 5 veckor. Symtom indikerar ofta otillräcklig kontraktil förmåga hos livmodermuskeln.

Typ och varaktighet av Lochia

När slutet?

Hur lång tid tar blödningen efter kejsarsnitt? I genomsnitt är denna period från 8 till 10 veckor. Den brunaktiga färgen på hemligheten indikerar slutförandet av återhämtningsperioden. Vid denna tidpunkt bör damen besöka en läkare för att ta kontrollutstryk och kontrollera livmoderhalsen för inflammation och erosion. Det är inte normalt om utskrivningen efter förlossningen kvarstår i mer än 2,5 månader.

Graviditet

Tillåten utskrivning under graviditeten är lätt eller genomskinlig. Alla andra förändringar avser patologiska tecken och indikerar möjliga sjukdomar. Speciellt under graviditeten är ljusröd urladdning farlig. De indikerar ett hot om abort.

Tilldelningar efter förlossning - normer och avvikelser

Utsläpp efter förlossning är normalt. Det händer under de första veckorna efter barnets födelse. Artikeln kommer att diskutera vad normala lochier är och vilka tecken på patologi är..

Vad det är

Efter barnets födelse exfolierar moderkakan. Hon tjänade som en källa till nödvändiga ämnen för barnet och skydd för honom. Ett stort sår återstår på mödrarnas plats. Blod och plasma flyter ut ur det..

Lochia - detta är utlossning efter livmodern.

Suckers sammansättning, deras färg och volym varierar beroende på hur lång tid som gått sedan barnets födelse. En kvinna bör veta hur mycket utflöde som går efter förlossningen, vad borde vara deras volym, färg.

normer

Lochiahastigheten efter förlossning varierar beroende på dag och vecka..

Första timmarna

För närvarande är den unga modern under övervakning av medicinsk personal. Normalt är lochian blodig och riklig. Det är normalt om i genomsnitt 400 ml blod hälls ut 2 timmar efter barnets födelse.

För närvarande finns det risk för blödning i livmodern. Detta inträffar i frånvaro av livmodern i kontraktil aktivitet. För att förhindra blödning administreras oxytocin intravenöst.

Första dagarna

Lochia för närvarande sticker ut mindre. Under tre dagar lämnar totalt cirka 300 ml blod. Blodproppar och blod finns i den. Abnormaliteter är för rikliga eller magra.

De ska lukta färskt blod. Sedan förändras det till surt.

Efter urladdning

Uttryck flyttar fortfarande i ungefär en och en halv månad. Under hela denna tid tar det från 500 till 1500 ml vätska. Varje dag blir det mindre och mindre.

Färgen förändras också - den blir gul på grund av en betydande mängd slem. Detta är en variant av normen. Då kommer lochia att bli gles och smeta.

Varaktighet

Lochia efter förlossningen avgår från 5 till 7 veckor. Efter detta återställs livmodern, och kvinnan märker den vanliga vaginala urladdningen. Följande faktorer påverkar varaktigheten av lochia-urladdning:

 • funktioner i graviditet;
 • funktioner hos ett barns födelse (med naturliga medel eller med kejsarsnitt);
 • intensiteten av uterinblödning;
 • komplikationer postpartum;
 • amningsfrekvens.

Ju oftare mamman ammar barnet, desto mer dras könsorganet och desto mindre tid kommer lochia att dyka upp.

avvikelser

Tecknen på ett patologiskt tillstånd är som följer.

 1. Ett litet antal sekret eller deras fullständiga frånvaro. Detta kallas en lohiometer. Dess utseende är förknippat med en onormal sammandragning av livmoderhalsen. Andra symtom på detta tillstånd är smärta i nedre del av buken, förstorad livmoder och feber..
 2. Kraftig blödning. Mer blod indikerar koagulationsproblem.
 3. Blödning från trådbundna postoperativa snitt.

Blödning från suturer som placeras på födelseskanalen inträffar på grund av bristande efterlevnad efter födseln. Sömbrott inträffar även under tarmrörelser.

Om livmoderns epitel har återhämtat sig bör utsläppet vara lätt eller gulaktigt..

Följande symtom indikerar utvecklingen av sjukdomar:

 • uppkomsten av en obehaglig lukt;
 • klåda och sveda i perineum;
 • temperaturökning.

Utseendet på en grön nyans indikerar en anomali. Detta är ett patologiskt symptom, oavsett utseende under återhämtningen efter födseln. Sådana lochia kan indikera utvecklingen av:

I sådana fall föreskrivs en kvinna antibiotika. Det är strängt förbjudet att ta antibakteriella läkemedel på egen hand.

Fisklukten av lochia bör varna. Det verkar på grund av bristande efterlevnad av hygienregler eller förvärring av candidiasis..

Liten lukt visas när:

En kvinna måste vara uppmärksam på suckarnas natur, som sticker ut ungefär en och en halv månad efter födseln. Om uttryckningsfärgerna plötsligt blev brunaktiga och deras volym ökade, betyder detta återställandet av menstruationscykeln. Det betyder att hon kan bli gravid igen.

Den första menstruationen kan vara magra eller vice versa, riklig.

Nödfall

En kvinna måste snarast kontakta en förändring i utsläppets varaktighet, norm och färg efter förlossningen i närvaro av sådana symtom.

 1. Hoppet i kroppstemperatur. Det är inte alltid förknippat med feber. Hoppet i avläsningen av termometern är förknippat med möjlig utveckling av endometrit. Om den inte behandlas kan allvarliga komplikationer utvecklas..
 2. Utseendet på pus med en obehaglig lukt.
 3. Smärta i nedre del av buken.
 4. Utseendet på en sakrum från en postoperativ sutur från ett kejsarsnitt.
 5. Plötslig ökning av lochia.
 6. Fullständig frånvaro. Detta indikerar en blockering av livmoderhalskanalen.

I nödsituationer bör en ambulans omedelbart ringas.

Förebyggande

Efter en naturlig födsel, i avsaknad av klagomål, måste en kvinna besöka en gynekolog efter cirka 6 veckor.

Efter kejsarsnitt måste du se en läkare ungefär en vecka efter utskrivning. Läkaren kommer att genomföra en gynekologisk undersökning, förskriva blodprover och vid behov en ultraljud. Andra gången du behöver besöka läkare är en och en halv till två månader efter utskrivning.

För att minska överflödet av postpartum-urladdning bör du följa sådana rekommendationer.

 1. Besök tid på toaletten. Efter leveransen måste du gå var tredje timme, även om det inte finns någon lust att urinera.
 2. Mata barnet med bröstmjölk på begäran. Under utfodring produceras hormonet oxytocin, vilket förbättrar livmoderns kontraktila aktivitet.

Om kramper i livmodern uppträder under utfodring är detta normalt..

Förnya det intima livet är nödvändigt tidigast två månader efter förlossningen. På grund av att denna regel inte följs kommer en infektion från slidan in i livmodern.

Inom tio dagar efter förlossningen rekommenderas att tvätta efter varje urinering eller tarmrörelse, före sänggåendet och varje morgon. För detta ändamål bör en speciell tvål med en neutral surhetsindikator användas. Efter proceduren måste du väta grenen med en handduk.

Packningar ska bytas varannan timme (eller vid behov). Det är förbjudet att röra sömmarna med händerna. Du bör välja lös linne av naturliga tyger..

 • besök badhuset, bastun;
 • att ta ett bad;
 • använd tamponger;
 • douching;
 • ha sex.

Att följa hygienreglerna hjälper till att förebygga komplikationer..

Utseendet på utsläpp från livmodern efter förlossningen är helt normalt. Normalt minskar deras volym gradvis. Deras sammansättning förändras också: I slutet av återhämtningsperioden lämnar endast ett litet antal ljusfärgade getor kvar.

Att veta hur lochia ser ut de första dagarna efter förlossningen, och en tid efter det hjälper det att uppmärksamma hälsoproblem i tid. Genom att få tillgång till en läkare i rätt tid kommer du inte att missa uppkomsten av farliga komplikationer.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man kan bli av med värmevallningar med klimakteriet

När en kvinna närmar sig perioden av klimakteriet (40-50 år) börjar gradvis påtagliga förändringar inträffar i hela kroppen: sannolikheten för olika infektionssjukdomar och autoimmuna sjukdomar ökar, immunsvaret på olika provocerande infektions- och virusattacker minskar, åldringsprocessen i huden och hela kroppen börjar utvecklas....

Ägglossning och dåligt humör: orsaker, konsekvenser, behandling

Idag talar vi om varför vikten har ökat dramatiskt, utan särskilt skäl..Jag tror att varje kvinna märker de till synes orimliga viktförändringarna inom en månad.....

Tilldelningar efter klimakteriet - normen och patologin

Under och efter klimakteriet genomgår kvinnans kropp många hormonella förändringar, åtföljda av olika symtom. Så varje år vänder sig ett stort antal patienter till specialister med klagomål om atypisk vaginal urladdning som börjar med inträdet i postmenopausal period....