Effektiv behandling av endometrios hos kvinnor med läkemedel och folkläkemedel

Intim

Hittills är utbudet av befintliga effektiva behandlingar för endometrios hos kvinnor begränsat. Som en del av läkemedelsbehandling används hormoner som direkt påverkar orsaken till sjukdomen, liksom icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, som är utformade för att lindra smärtan som följer med sjukdomen. Användning av folkrättsmedel i form av örtmedicin praktiseras, liksom homeopati, fysioterapi.

Endometrios är en hormonberoende sjukdom med en progressiv, återkommande kurs, där godartad vävnadstillväxt inträffar utanför livmoderhålan, i enlighet med de morfologiska och funktionella egenskaperna hos en endometrium.

Följande typer av endometrios utmärks:

 • Könsorgan - livmoderkroppen och dess ligament, äggledarna, äggstockarna, perinatala utrymmen, livmoderhalsen, vagina, yttre könsorgan.
 • Extragenitala tarmar, urinblåsan, postoperativ ärr, naveln, lungorna och andra lokaliseringar.

De kliniska symtomen på endometrios visar sig i smärta, en mängd störningar i menstruationsfunktionen och infertilitet. Deras svårighetsgrad beror ofta på lokaliseringen av sjukdomens fokus..

Den medicinska taktiken för behandling av endometrios hos kvinnor bestäms av platsen för lesionen och sjukdomsstadiet, patientens ålder och deras önskan att bibehålla reproduktionsfunktion, symtom, risker och biverkningar av terapi.

Den huvudsakliga metoden för att bekämpa genital endometrios är kirurgiskt avlägsnande. Operationen måste utföras den 5-12: e dagen av menstruationscykeln, varför det är möjligt att minska risken för återfall med två gånger.

Ibland är det möjligt att ta bort endast synliga och tillgängliga foci, och mikroskopiska eller onormalt lokaliserade heterotopier kan förbli intakta, så att sjukdomen kan dyka upp igen. Återfallsfrekvensen efter kirurgisk behandling förblir hög.

Moderna principer för kampen mot endometrios inkluderar kirurgisk terapi och läkemedelsbehandling (utförs med vissa typer av sjukdomar, samt när interventionen är opraktisk eller det finns risk för återfall).

Läkemedelsbehandling kan betraktas som symptomatisk, eftersom det inte leder till ett komplett botemedel mot sjukdomen. Endometriell heterotopi kvarstår i kroppen. Eftersom sjukdomen beror på fasen av menstruationscykeln och dess kliniska manifestationer aktiveras av östrogen, används hormonella läkemedel för behandling. De minskar smärta och blockerar menstruationsfunktionen. Förutom hormonbehandling används antiinflammatoriska läkemedel och andra smärtstillande medel för att minska smärta. Behandlingsregimer väljs individuellt.

Vid behandling av endometrios måste man komma ihåg att man tar mediciner under lång tid. Därför väljs behandlingen strikt individuellt med hänsyn till tolerans och möjliga biverkningar. Efter 3 månader är det nödvändigt att utvärdera terapiens effektivitet, i vissa fall ersätts läkemedlet.

Hormonterapi hjälper till att förbättra livskvaliteten för kvinnor, minskar kliniska manifestationer, bevarar fertilitet, i motsats till radikala kirurgiska operationer. Det rekommenderas inte att påbörja hormonbehandling med en histologiskt obekräftad diagnos av endometrios. Om detta inte är möjligt är en noggrann undersökning av patienten nödvändig och uteslutning av andra orsaker till smärta och infertilitet samt cystiska formationer.

Läkemedelsbehandling rekommenderas i följande fall:

 • patient vägran från operation;
 • förekomsten av kontraindikationer för kirurgisk behandling;
 • uthållighet eller återfall av sjukdomen efter operationen;
 • adenomyos - intern endometrios;
 • ytlig peritoneal endometrios;
 • histologiskt bekräftad djup infiltrativ endometrios;
 • det första steget av behandling av extragenital endometrios.

De viktigaste verkningsmekanismerna för hormonella läkemedel:

 • Skapa en "pseudomenopaus" på grund av hämning av ovariefunktionen (antigonadotropiner, gonadotropinfrisättande hormonagonister, aromatashämmare).
 • Initiering av ett pseudodecidualiseringstillstånd med efterföljande atrofi av foci av endometrios (progestogener, kombinerade orala preventivmedel).

Rekommendationer för användning av hormonterapi:

 • Först linjeterapi - COC och progestogen monoterapi.
 • Second-line terapi - gonadoliberinagonister eller IUD: er (intrauterina enheter) med levonorgestrel.
 • Andra läkemedel - antigonadotropiner, aromatashämmare.

De innehåller två typer av hormoner - östrogener och progestiner. Mekanismen för deras verkan beror på blockad av gonadoliberin, undertryckande av cyklisk sekretion av follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH), som åtföljs av anovulation och endometrial atrofi.

COC: er används för att lindra bäckensmärta i frånvaro av kontraindikationer för deras användning. De är effektiva i att förhindra återfall i postoperativ behandling..

Vid behandling av endometrios är deras kontinuerliga användning nödvändigt i ett kontinuerligt läge (en sju dagars paus efter att du tagit aktiva tabletter görs inte) under övervakning av en läkare.

Fördelarna med terapi är den låga förekomsten av biverkningar, möjligheten till långvarig behandling. Det används för unga patienter. Nackdelarna inkluderar bristen på bevis för säkerhet vid långvarig användning, eftersom de innehåller östrogen i små doser.

Olika progestogener används som en progestogenkomponent i moderna COC. Av dessa visade dienogest sig vara effektivt vid behandling av endometrios. Den kombinerar anti-androgen effekt, påverkar nästan inte lipidmetabolismen, medan den kan verka direkt på endometriotiska fokus. Dienogest är en del av det kombinerade preparatet Zhanin.

Enligt läkarnas rekommendationer är monoterapi med progestogener också bland de första linjerna..

 • blockera effekten av det hypotalamiska hypofyssystemet på äggstockarna, vilket minskar utsöndringen av östrogen;
 • ha en direkt effekt på endometriosens fokus, vilket leder till deras atrofi;
 • konvertera östradiol till en mindre aktiv form;
 • har en hämmande effekt på prostaglandin E2-syntes.

Följande former används för att behandla endometrios:

 • orala progestogener - Duphaston, Megeis, norethisteronacetat (NETA), Byzanne, Charozetta och andra;
 • parenterala former - Depo-Provera;
 • intrauterint system med levonorgestrel - Mirena.

Användningen av dessa läkemedel har visat sig i behandlingen av endometrios, eftersom det finns en betydande minskning av smärta, regression av befintliga heterotopier och förebyggande av utvecklingen av nya foci.

Progestogener måste tas kontinuerligt under lång tid.

Nackdelarna med läkemedlen är att de används i höga doser (utom för dienogest och Mirena) och har uttalade biverkningar (inklusive genombrottsblödning).

Det mest använda dienogest (Vizanne) och Mirena-systemet från denna grupp..

Effekten av dessa läkemedel vid endometrios uppnås genom att undertrycka syntesen av hypofysen FSH och LH, vilket leder till hämning av ägglossning och endometrial atrofi. De används för att behandla svåra former, i närvaro av kontraindikationer för första linjeterapi.

Nackdelarna inkluderar det faktum att de inte är lämpliga för långvarig användning (upp till 6 månader), de har uttalade androgena och anabola effekter och en stor lista över biverkningar.

Representanter för denna grupp - danazol (används sällan på grund av biverkningar) och gestrinon.

Deras effekt på kroppen är att blockera frisättningen av gonadotropinfrisättande hormon. Med sin brist bildas uttalad hypoöstrogenism, åtföljd av atrofi av heterotopi. Läkemedel i denna grupp är mest effektiva vid behandling av allvarliga och infiltrativa former av endometrios.

Använd depåformer, intramuskulära injektioner, subkutana implantat, som administreras en gång i månaden från den 2: a till den 4: e dagen av cykeln, det är möjligt att använda intranasala sprayer med en daglig kurs.

Nackdelarna med läkemedlen är att de inte skyddar mot återfall, de har omfattande biverkningar, inklusive en minskning av bentäthet, de används inte i tonåren, i samband med ett uttalat östrogenbrist tillstånd, är det nödvändigt att utse en återgång ("add-back") ) ersättningsterapi.

Populära namn: Sinarel, Zoladex, Diferelin, Decapeptil Depot, Buserelin och Lucrin.

Läkemedlets kliniska effekt beror på blockeringen av aromataszymet, som är involverat i att förändra androgenhormoner till östrogener. Enligt feedback-principen sker en ökning av gonadotropa hormoner. Dessa läkemedel används ofta som antitumör och används vanligtvis vid behandling av malig östrogenberoende brösttumörer. De bör drickas i lägre doser vid komplex behandling av ihållande återkommande former av endometrios..

Nackdelarna inkluderar det faktum att de främst används hos kvinnor efter menopaus, hos fertila patienter orsakar det polycystisk äggstock, en uttalad förlust i bentäthet. Av dessa skäl bör de användas i kombination med COC eller progestogener..

Vid svårt smärtsyndrom är behandling med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel ansluten. Dessa läkemedel kan rekommenderas ytterligare efter förskrivning av de viktigaste behandlingsmetoderna.

Eftersom smärtstillande behandling bör vara systemisk och långvarig (kurs - 3-6 månader), ökar risken för biverkningar - allergiska reaktioner, erosion och magsår i mag-tarmkanalen, anti-ägglossande effekt när man tar dem i mitten av menstruationscykeln och andra. Mekanismen för smärta vid endometrios inte studerat tillräckligt. Ibland förlorar kvinnor på grund av svår smärta sin arbetsförmåga, så vissa anser det vara lämpligt att förskriva andra smärtstillande medel:

Analgetisk terapi för endometrioskommentarer
NSAID, inklusive droger:Effektivitet vid behandling av smärta med endometrios har inte visats. Läkemedlen enligt första valet är svaga potenta icke-selektiva COX-hämmare. Om det inte finns något resultat, rekommenderas det att byta till selektiva COX-2-hämmare. Men signifikanta skillnader mellan läkemedlen i effekt observerades inte.
1. ParacetamolEffektiviteten är begränsad
2. Selektiva cyklooxygenas-2-hämmare (COX-2)Tilldela vid ökad risk för biverkningar från mag-tarmkanalen
Tricykliska antidepressiva medel: amitriptylin, fluoxetin etc..De har en omfattande lista över kontraindikationer
Antikonvulsiva medel: Gabapentin, CarbamazepineEffektiviteten är begränsad
Opioida analgetikaDet bör förskrivas om alla andra behandlingar är ineffektiva.

Kliniska studier har genomgått vissa behandlingar som inte inkluderar hormonbehandling. Många kvinnor är kontraindicerade i preventivmedel, eller deras annullering är förknippad med svårighetsgraden av biverkningar. Forskarna visade att följande alternativa metoder bidrar till minskad smärta:

 • fysioterapi (inklusive användning av en högfrekvent myostimulator);
 • zonterapi som hjälper till att minska menstruationssmärta;
 • akupunktur;
 • vitaminterapi B1, E, magnesiumpreparat.

Det finns bevis på den terapeutiska effekten av botulinumtoxin för smärta i perineum och under samlag som inträffar mot bakgrund av endometrios. Andra icke-hormonella metoder för att behandla sjukdomen och effekterna av alternativ terapi bekräftas inte, deras säkerhet är tveksam.

Många kvinnor noterar att örtmedicin hjälper dem att hantera svårighetsgraden av smärtsymtom vid endometrios. Behandling med växtbaserade preparat måste godkännas av en läkare, eftersom användning av vissa komponenter kan påverka läkningsprocessen negativt. Användning av folkrättsmedel är tillåtet i frånvaro av kontraindikationer och uteslutning av cancer. Örtmedicin inkluderar livmodern, röd pensel, kamomill, celandine, johannesört, aloe, nässlor, etc..

Homeopatiska medel används också, till exempel Actei Racemosa, som syftar till att återställa menstruationscykeln, och Thuja.

Självmedicinering är strikt kontraindicerad med folkrättsmedel, örter och homeopati utan att konsultera en läkare, lerterapi och användning av värme i nedre del av magen och nedre delen av ryggen.

Hittills tillhandahåller ingen av de föreslagna metoderna för konservativ terapi av endometrios en fullständig återhämtning och skyddar inte mot förekomsten av återfall. I sällsynta fall är den enda behandlingen kirurgiskt avlägsnande av lesionen..

Endometrios-terapi: vilka läkemedel som används

Endometrium - det inre slemhinnan i livmodern. Den innehåller ett stort antal blodkärl. Tillväxten av endometrioidvävnad utanför livmoderhålan orsakar ett patologiskt tillstånd som kallas endometrios.

Sjukdomen kännetecknas av allvarligt hormonsvikt och andra symtom:

 • svår smärta;
 • livmodersblödning;
 • knappt urladdning före och efter menstruation;
 • långvarig menstruation med riklig urladdning;
 • smärta under samlag;
 • infertilitet.

Hormonala läkemedel mot endometrios

Oftast kan du hantera sjukdomen med medicinering. Hormoner vid endometrios bestäms efter ett blodprov. Kardinaloperation är extremt sällsynt om andra behandlingar har varit ineffektiva.

Ofta ställs en sådan diagnos efter 35 års ålder. Efter klimakteriet och under de första åren förekommer denna patologi extremt sällan. Det kommer emellertid inte att vara överflödigt att bekanta sig med förteckningen över symtom på endometrios med klimakteriet.

Hormonterapi kan vara annorlunda. Oftast ordineras mediciner för följande läkemedelsgrupper:

 • gonadotropinagonister;
 • gonadotropinhormoninhibitorer;
 • antigestagens;
 • gestagener;
 • orala preventivmedel.

Innan behandlingen påbörjas kommer läkaren att ta reda på vilka hormoner i kvinnans kropp som är förhöjda och vilka som sänks. Detta är det enda sättet att hitta effektiv terapi..

Gonadotropin hormonfrisläppande agonister

Hos friska kvinnor produceras detta hormon av hypotalamiska celler. Ämnet är avsett att stimulera produktionen av hypofyshormoner, vilket neutraliserar äggstocksaktiviteten.

Om du tar läkemedel med en sådan effekt med endometrios uppstår ett tillstånd, som vid klimakteriet. Som ett resultat av behandlingen upphör östrogenproduktionen och sjukdomen avtar. Ett nytt lager kan inte längre växa och patologi kan botas.

Inte alla patienter använder denna konservativa metod. Det har sina egna egenskaper. Behandlingstiden är mer än sex månader. Mottagning av läkemedel utförs genom injektion. Injektionerna kan placeras i musklerna, i buken eller under huden. Förfarandet kräver ofta kvalificerad personal.

Mot bakgrund av en sådan hormonterapi börjar negativa klimakteriumssymtom visa sig över tid. Ben blir svaga, vilket ökar risken för sprickor.

Hormonala läkemedel för behandling av endometrios väljs individuellt. Det som hjälper en kvinna kan vara helt olämpligt för en annan. Doseringen, liksom medicinen själv, bestäms utifrån kroppens egenskaper.

Gonadotropin-hämmare och antigestagener

Dessa läkemedel för behandling av endometrios hos kvinnor kan bromsa spridningen av slemskiktet. Mot bakgrund av effekterna av läkemedel upphör ovariefunktionen, på grund av vilken östrogen upphör att produceras.

Mifepristone, Danazol, Novinet med endometrios och andra läkemedel är läkemedel i denna kategori. Det är viktigt att tänka på att behandling med denna metod kan provocera följande biverkningar:

 • snabb hårväxt på kroppen;
 • acne;
 • viktökning.

Även rätt val av dosering av dessa läkemedel skyddar inte alltid mot förekomsten av biverkningar.

gestagener

Behandling av endometrios med hormoner utförs ofta med gestagener. Verkan av dessa läkemedel liknar mekanismen för progesteron. Läkemedlet undertrycker den patologiska spridningen av livmoderslimhinnan.

Vizanne med endometrios används under lång tid. Mottagning - en gång om dagen. Ämnets verkan börjar efter det att sjukdomens utveckling har upphört. Menstruationen upphör, äggstocksfunktionen.

Behovet av att bli av med sjukdomen uppmuntrar kvinnor att ta allvarliga hormonella läkemedel med endometrios, som har en stor lista över biverkningar. En läkare kan ordineras Dufaston, Orgametril och andra sätt. Användningen av läkemedlet bör utföras strikt i enlighet med tillverkarens instruktioner, läkares föreskrifter och med hänsyn till orsakerna till sjukdomen.

Hormonala orala preventivmedel

COC för endometrios används mycket ofta. Dessa mediciner är tillämpliga för olika sjukdomar i könsorganen och kan utföra flera funktioner samtidigt..

Om behandling utförs med hjälp av OK, utöver den terapeutiska effekten, uppnås högt skydd mot graviditet. Menstruationscykeln regleras, en stabil hormonell bakgrund återställs.

P-piller inkluderar progestogener och östrogener. Detta garanterar inte bara preventivmedel, utan stoppar också kroppens produktion av hormoner, på grund av vilken tillväxten av endometrium.

Endometrios och Yarina är begrepp som många gynekologer går hand i hand. Läkaren kan rekommendera att du tar Novinet och vissa andra läkemedel. Du måste välja en behandlingsmetod med din läkare. Specialisten kommer att berätta exakt vilken åtgärd detta eller det här läkemedlet har, och hjälper dig att fatta rätt beslut..

Gonadoliberin-agonister

Den farmakologiska effekten av denna grupp läkemedel syftar till att återställa det funktionella systemet i hypothalamus-hypofysen-äggstocken. Under verkan av gonadoliberinagonister observeras följande reaktioner av kvinnans kropp:

 • minskad utsöndring av gonadotropa hormoner;
 • minskad känslighet hos hypofysreceptorerna;
 • skapande av villkor för utveckling av konstgjord menopaus.

I denna grupp ingår läkemedlet Bruserelin. Dess verkan syftar till att normalisera hormonbalans och tunnare livmoders inre slemhinnor.

Icke-hormonella läkemedel

Hormonella piller för endometrios är inte alla läkemedel som används för att behandla sjukdomen. Patologi kan åtföljas av uppkomsten av cystiska formationer, alltför rik menstruationsflöde, smärta under menstruationen. I de flesta fall orsakar endometrios symtom för att stoppa som en kvinna måste ta ytterligare mediciner.

För att hantera konstant trötthet och smärta kan följande mediciner ordineras:

 • ibuprofen;
 • Nimid;
 • papaverin;
 • Novigan
 • Spazmalgon.

Ibland måste dessa läkemedel tas systematiskt. I de första stadierna av utvecklingen av sjukdomen räcker det att använda läkemedel endast under menstruationen, då obehaget är särskilt starkt.

Efter 40 år bidrar p-piller också till en framgångsrik behandling av sjukdomen. Det finns dock fall då läkaren tvingas överge hormonbehandling. Kontraindikationer för sådan behandling är följande tillstånd och sjukdomar:

 • diabetes;
 • allergi mot hormoner;
 • tyreotoxikos;
 • kränkningar av njurarna och levern;
 • tromboembolism.

Beslutet om hur man administrerar terapi fattas av den behandlande läkaren. Du kan inte starta utvecklingen av sjukdomen, eftersom komplikationer kan påverka hela kroppen och inte bara reproduktionsorganet.

Dessutom rekommenderar vi att du läser om hormonfria behandlingsmetoder för endometrios..

recensioner

Jag har hittat adenomyos. Utsåg Janine och Zoladex, injicerade. Har en operation. Mycket orolig för buksmärta. Nu är det tryckavbrott, värmevallningar, cykeln försvann. Läkaren ordinerade nya läkemedel, lugnande medel, antidepressiva medel. Tillståndet har förbättrats. Gynekologen var uppmuntrande, men sa att vi måste vänta.

Gynekologen upptäckte endometrios och sa att det är bättre att inte ta piller utan att sätta Mirena-spiralen. Det visade sig vara mycket bekvämt, glömde ofta att ta kapslar. När de drack var bröstkörtlarna mycket sjuka. Nu är allt bra, spiralen kommer inte att skada kroppen. Så sa läkaren.

Vera, 27 år (Ryssland)

Jag klagade till gynekologen. Efter undersökningen sa han att livmodernadenomos är möjlig. Efter ultraljud bekräftades diagnosen. De utsåg Silhouette, och på grund av problem med vener gavs Troxevasin också. Tillståndet förbättrades, men venproblemet kvarstod. Rekommenderas att konsultera en vaskulär kirurg.

Marina, 42 år (Ryssland)

Under lång tid tog jag preventivpillerar, men det var kraftiga blödningar mot bakgrund av deras intag. Läkaren hittade endometrios. Förskrivet av Jeanine. Han sa att sjukdomen inte hotar livet, det kommer inte att orsaka allvarliga konsekvenser. Men efter avbokningen av medlen kan problemet komma tillbaka. Hittills är allt bra, men efter 30 dagars behandling kommer jag till en specialist. Studer bihåleinflammation hos gravida kvinnor på länken.

Eugene 24 år (Ryssland)

Antibakteriella läkemedel

Antibiotika för endometrios föreskrivs endast när det finns behov. Sådan behandling rekommenderas:

 • i närvaro av en infektiös samtidigt sjukdom;
 • en historia av inflammatoriska patologier i reproduktionssystemet;
 • starka mykotiska infektioner som kan provocera bakteriell aktivitet.

Antibiotikabehandling för endometrios utförs endast i extrema fall. Om du missbrukar dessa piller finns det en hög risk att patologin kommer att utvecklas.

Antibakteriella läkemedel undertrycker starkt immunitet, vilket leder till utveckling av endometrial vävnad, inte bara i livmoderhålet, utan också utanför det reproduktiva organet..

Vilka ljus kan användas

Suppositorier för endometrios i livmodern används inte bara för att bromsa tillväxten av slemhinnan. Det tar tid för de föreskrivna hormonerna att fungera. Under hela denna period kan en kvinna känna smärta i samband med en sjukdom.

Följande suppositorier behandlar inte endometrios, men minskar patologinsymtomen:

Dessa läkemedel används för att lindra smärta utan användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel i form av tabletter. Detta minskar de negativa effekterna av kemikalier på kroppen, samtidigt som effekten upprätthålls.

Effekterna av överskott av östrogen

Normala östrogennivåer kan orsaka bröstsvullnad eller ömhet i bröstvårtan flera dagar före din period. Det är ofta hur du lär dig om hennes strategi. Men vid ökad östrogenproduktion, ofta kallad östrogendominans, ökar dessa symtom.

Förutom att producera östrogen orsakat av stress ser vi kvinnor med hormonella dysfunktioner förknippade med östrogen i miljön (xenoestrogen).

Xenoestrogen orsakar förödelse och förstörelse i naturen, vilket påverkar den sexuella utvecklingen och fertiliteten hos djur och fisk. Först under det senaste decenniet vände vi oss på mikroskoplinsen och upptäckte spermieavvikelser och allvarliga problem med kvinnlig infertilitet skapad av xenoestrogen.

Oftast kommer xenoestrogen in i kroppen med mat, till exempel med kött och mjölk fylld med animaliska hormoner..

Det är därför en ny italiensk studie visade att kvinnor som konsumerar mycket kött och mejeriprodukter har 80-100 procent högre risk för endometrios, medan de vars diet är rik på gröna grönsaker och färsk frukt minskar med 40 procent.

Fördelar och nackdelar med hormonbehandling

Om en kvinna bestämmer sig för att behandla endometrios med hormoninnehållande läkemedel, måste hon beakta fördelar och nackdelar med sådan terapi..

Hormonbehandling har följande positiva aspekter:

 • smärta och blödning passerar;
 • tillväxten av foci av sjukdomen stoppar;
 • reproduktionsförmågan återställs;
 • tillförlitlig preventivmedel ges under aktiv sexuell aktivitet;
 • efter avslutad behandling återställs den naturliga menstruationscykeln.

Emellertid har hormonella läkemedel mot livmodern endometrios också negativa aspekter, till exempel:

 • behandling kan vara ineffektiv;
 • behandlingens varaktighet når ibland flera år;
 • beroendeframkallande;
 • Hoppa inte över att ta läkemedlet så att livmodersblödning inte syns.
 • det finns en risk för återfall.

Hormoner används ofta för att behandla endometrios. Det huvudsakliga tecknet på att läkemedlen har kommit är bristen på en allergisk reaktion på de mediciner som används..

NSAID-användning

Eftersom endometrios upptäcks äntligen först efter en biopsi, föreskrivs antiinflammatoriska läkemedel under en tidsperiod tills en noggrann diagnos ställs eller som en hjälpkomponent vid behandling av endometrios. Vilka hormoner du behöver ta och hur länge kursen kommer att pågå kommer gynekologen att förklara allt.

Denna grupp läkemedel används för milda symtom på sjukdomen, det vill säga i det milda stadiet. Som regel erbjuds läkemedel som Ibuprofen eller Nimesil, som inte bara kan minska smärta och kramper, utan också påverka den inflammatoriska processen.

Tyvärr har denna metod ingen effekt på själva de muterade vävnaderna..

Beskrivning av viktiga läkemedel

Ett hormonellt läkemedel mot endometrios kan tas endast efter en läkares möte. Du kan inte ersätta läkemedlet med en liknande sammansättning eller verkan av ett läkemedel.

Gonadoliberin-agonister

Även om hormoner med endometrios kan säljas i olika former av frisättning, injiceras ofta läkemedlen i denna medicineringsgrupp. Det kan vara följande verktyg:

 • Zoladex;
 • Diferelin;
 • Decapeptyl Depot;
 • Lucrin Depot.

Vissa läkemedel, till exempel Duphaston, Vizanne, måste du dricka i tabletter. Du kan bota patologin. Men det är viktigt att tydligt följa alla rekommendationer från den behandlande läkaren.

Hormonell preventivmedel

Dessa läkemedel föreskrivs av läkaren efter att ha fått resultaten av ett blodprov. Jess ska tas 28 dagar, en tablett samtidigt. Du kan börja ta läkemedlet från den 3-5: e dagen av menstruationscykeln.

Som framgår av flera recensioner av kvinnor är Regulon med endometrios en annan effektiv botemedel. Inte bara klarar av symtom, utan förhindrar också ytterligare tillväxt av livmoders slemhinnevävnad.

Novaring används också för endometrios. Detta är en ring som är vaginalt inställd. Det frisatta ämnet återställer endometriumens normala struktur och förbättrar välbefinnandet..

Ytterligare läkemedel vid behandling av endometrios

Förutom hormoner och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, med medicinsk behandling, kan läkaren förskriva ytterligare läkemedel till kvinnan, inklusive läkemedel som har en naturlig växtbas.

Vid behandlingen av sjukdomen har extraktet av tistelns frukt visat sig väl. Denna växt kan aktivera den avvisande av endometrial vävnad i rätt tid. Terapiförloppet är lång.

I vissa fall behandlas endometrios med kosttillskott. Det är viktigt att tänka på att dessa medel har en stödjande och inte terapeutisk effekt. Ibland rekommenderar läkaren läkemedel som måste spädas ut och injiceras i slidan med en irrigationsspruta.

Vi rekommenderar att du dessutom bekanta dig med metoderna för behandling av endometrios med homeopati och en lista över läkemedel som används.

Komplikationer av läkemedelsbehandlingen av endometrios

Behandling av endometrios med hormonella läkemedel kan provocera utvecklingen av biverkningar. Följande komplikationer är möjliga:

 • allergiska reaktioner;
 • förändring i hårfästet på kroppen;
 • blödning
 • hudutslag;
 • beroendeframkallande.

För att inte få fett från hormoner är det viktigt att ta bara de läkemedel som läkaren föreskrev. Du kan inte använda dem längre än den angivna tiden.

Det är möjligt att bli av med endometrios med medicinering. Det är viktigt att följa läkarens rekommendationer och behandla dig själv noggrant..

Vad hotar vägran av läkemedelsbehandling

Inte alla patienter följer läkarens rekommendationer exakt och genomgår en fullständig behandling. Följande tillstånd kan vara en anledning till att vägra terapi:

 • Rädsla för hormonella droger. Utövare påpekar att många kvinnor inte vill ta de föreslagna hormonella läkemedlen av rädsla för negativa biverkningar. Patienter är rädda för hirsutism (överdriven hårväxt av manlig typ), snabb viktökning, infertilitet och hjärt-kärlsjukdom. Sådan rädsla är inte berättigad: moderna hormonella läkemedel anses vara relativt säkra med strikt efterlevnad av instruktionerna;


Många kvinnor vägrar att behandla endometrios medicinskt av rädsla för biverkningar..

 • Bieffekter. Hormonala läkemedel tolereras inte alltid väl. Många kvinnor rapporterar menstruations oregelbundenheter, ett fel i matsmältningskanalen och andra tillstånd;
 • Det finns inget förtroende för läkare. Ofta vägrar patienter klassisk medicin och föredrar recept från traditionella läkare. Anledningen till detta beslut kan vara en rädsla för biverkningar och missnöje med resultatet. Kvinnor vägrar behandling, eftersom de inte ser någon betydande effekt och inte känner sig förbättringar.

Kan endometrios botas utan medicinering? Nej, det är nästan omöjligt. Man kan bara hoppas att processen inte kommer att utvecklas för snabbt, och innan klimakteriet börjar stör sjukdomen inte kvinnan. I praktiken händer detta sällan. Endometrios uppstår vanligtvis i ung ålder - 20-35 år gammal och lyckas orsaka mycket lidande vid klimakteriet (45-55 år).

Konsekvenserna av obehandlad endometrios:

 • Menstruella oregelbundenheter. Menstruationer på bakgrund av patologi blir varje år mer omfattande och smärtsamma, varaktigheten förlängs;
 • Livmoderblödning. De uppstår mot bakgrund av adenomyos, ovarial endometrios. De leder till betydande blodförlust, hotar en kvinnas liv;
 • Brott i en ovariecyst. Endometriom skadas lätt. Brott i kapseln leder till blödning i bäckenhålet. Nödoperation krävs;


Obehandlad endometrios kan kompliceras genom brott i endometriomens kapsel.

 • Torsion av ovariecyster. Om endometriom är beläget på en tunn stjälk, vrider det lätt. Äggstocksnekros utvecklas. Nödoperation indikerad;
 • Infektion av cyster i äggstockarna. Endometriom blir inflammerat, processen sprider sig till äggstockarna och närliggande organ. Kirurgisk hjälp behövs
 • Kroniskt smärtsyndrom. När processen fortskrider penetrerar foci djupt in i vävnaderna. Smärtan intensifieras, blir konstant, inte associerad med faserna i menstruationscykeln;
 • Sexuella övergrepp. Konstant smärta, tung menstruation, blödning mellan menstruationer - allt detta stör ett intimt liv;
 • Psykologiska störningar. Kliniska studier visar att långvarig endometrios är en av orsakerna till depression.

Det är också användbart att läsa: Blödning med endometrios och deras fara

Komplikationer kan endast undvikas med snabb och adekvat behandling..

Hur man känner igen symptomen på livmodern endometrios?

Endometrios är en patologi för en kvinnas inre organ, uttryckt av vävnad på dem, liknande endometrium - vävnaden som foder livmodern inifrån.

Endometrium och dess struktur

För att förstå sjukdomen fysiologi, är det nödvändigt att bestämma begreppen "menstruation" och "endometrium".

Endometriet är det inre skiktet i livmoderslimhinnan (från den grekiska "endo" - inuti, "meter" - livmodern). Endometriet är komplex strukturerat. Det första lagret av det kallas basalen, det andra, som kommer ut med blodet i menstruationsperioden - funktionell.

Vid graviditet är det befruktade ägget fäst vid det funktionella lagret i endometriumet och avstötning sker inte. Basskiktet är grunden för tillväxt av det funktionella skiktet.

Menstruation i gynekologi är processen för endometrial avstötning under påverkan av könshormoner, som normalt sker med en frekvens på en månad. Menstruationsflödet består av endometriala celler blandat med blod.

Förutom vagina kommer en liten mängd menstruationsflöde in i äggledarna och faller i bukhålan, där den förstörs av speciella skyddsceller.

Men det finns fall då menstruationsflödet inte förstörs fullständigt, och endometriecellerna, en gång i bäckenorganets kavitet, fäster sig vid vävnaderna i olika organ och börjar växa och bildar endometrioidvävnad.

Endometrioidvävnad har en skillnad från endometrium som finns inuti ytan av livmodern. Sådan vävnad är mer livskraftig. Att komma in i andra organ sprids och utvecklas aktivt, oberoende passerar faser som liknar endometrium: tillväxt och menstruation, vilket stör den korrekta funktionen av kvinnans reproduktiva system.

Endometrios kan spridas i organen i underlivet (på äggstockarna, i urinblåsan, äggledarna), i organen i könsorganet (könsorganet) och utanför det (i lungorna, i ryggmärgen och hjärnan). Denna patologi är vanligt särskilt bland kvinnor före klimakteriet..

Enligt de senaste uppgifterna finns det en tendens till att sjukdomen sprids bland unga kvinnor och till och med ungdomar. Sjukdomen har en negativ moralisk effekt på patienterna, förvärrar livskvaliteten, orsakar patologier i reproduktionssystemet.

Därför är snabb diagnos av tecken på sjukdomen och behandling i de tidiga stadierna, förebyggande av den kroniska formen viktig. Med endometrios är en kombination av svår smärta i bäckenorganen och vidhäftningar möjlig. Detta beror på gripandet av nervändar på ytan av inre organ..

Oftast påverkas livmodern, äggstockarna, ändtarmen och urinblåsan av endometrioidvävnad. Cervical endometrios är inte så vanligt och enligt statistik förekommer det mindre ofta än andra former.

Orsaker till endometrios

Forskare argumenterar fortfarande om orsakerna till utvecklingen av endometrios..

Här är de vanligaste orsakerna som identifierats av läkare:

 • Implantation. Vid hormonell obalans får endometrieceller förmågan att aktivt fästa (vidhäfta) och penetrera andra vävnader i celler, där de fortsätter att växa;
 • Endometrial. Sjukdomen provoseras av kirurgiska ingrepp som utförs i livmoderhålan och bryter mot slemhinnans integritet (abort, kirurgisk curettage, kejsarsnitt);
 • Metabola. Det kännetecknas av omvandlingen av en typ av vävnad till en annan, liknande endometriet, under påverkan av vissa faktorer;
 • Foster Felaktigt bildade under intrauterin utveckling av den embryonala vävnaden och könsorganet kan lokaliseras i andra organ och expandera under vissa förhållanden. Detta antagande förklarar utvecklingen av endometrios hos män;
 • Genetisk predisposition.
 • Spridning av endometrieceller längs de lymfatiska banorna till organ som inte kommunicerar med livmoderhålet på andra sätt;
 • Inträngning av endometrialpartiklar med menstruationsflöde med deras efterföljande fixering på livmoderhalsen, vaginalväggar, könsorgan - den så kallade retrograderade menstruationen, som bidrar till att slösa endometriala vävnader i äggstockarna, bukhålan.

Följande faktorer kan provocera sjukdomen:

 • Infektiösa och inflammatoriska processer i reproduktionssystemets organ;
 • kirurgiska ingrepp i livmoderhålan;
 • svår förlossning;
 • anemi, låg immunitet;
 • brott mot hormonbalansen, det endokrina systemet;
 • oregelbunden menstruationscykel;
 • långvarig preventivmedel med intrauterina anordningar;
 • förekomsten av maligna tumörer;
 • användning av alkohol samt ämnen som innehåller nikotin, koffein.

Diagnos av uterus endometrios

Om symtom på endometrios uppträder, kontakta en gynekolog. Diagnos är möjlig endast efter att anamnestiska data har samlats in och en omfattande undersökning av patienten.

För att ställa en diagnos, bestämma platsen för patologiska foci, sjukdomens grad, följande typer av undersökningar används:

 • Undersökning i gynekologisk stol. Vid undersökning får läkaren en uppfattning om livmoderns nuvarande tillstånd, sonderar noder och tuberositet.
 • Ultraljud av alla bäckenorgan gör det möjligt att bestämma lokaliseringen av foci för endometrios.
 • Magnetisk resonansavbildning.
 • Laparoskopi. Denna metod inkluderar både undersökningstypen och metoden för effektiv behandling av endometrios. Det utförs genom en punktering i nedre del av buken. En speciell anordning - ett laparoskop ger en tydlig bild av tillståndet i organen i könsområdet och kan kapera de drabbade vävnaderna.
 • hysterosalpingografi.
 • Kolposkopi. Undersökning av vagina och livmoderhalsen med en speciell anordning - ett kolposkop.

Typer av endometrios

Beroende på lokalisering av sjukdomens fokus, är könsorgan (inuti eller utanför könsorganen, livmoderns yta) och extragenitala (utanför könsorganen) särskiljade endometrios..

Endometriosis klassificeras, inklusive av drabbade organ:

 • Endometrios av livmodern. Denna patologi kännetecknas av spridning av endometrieceller på ytan av livmodern med grodd i sitt muskelskikt. Sjukdomen åtföljs av riklig utflöde under menstruation, livmodersblödning följt av risk för anemi och svår smärta. Ofta orsakar adenomyos infertilitet. När livmodern endometrios upptäcks ordineras vanligtvis behandling med hormonella läkemedel. Kirurgi används till i frånvaro av effekten av hormonterapi. I avancerade stadier av sjukdomens utveckling och med en särskild fara för en kvinnas hälsa, avlägsnande av livmodern eller dess del.
 • Cervikal endometrios. Det finns en risk för livmoderhals endometrios, som en konsekvens av cauterisering av erosion genom operation. Det finns en stor sannolikhet för implantation av endometriala celler i livmoderhalsen i livmoderhalsen under deras transport med menstruationsflödet vid kirurgiska ingrepp under den premenstruella perioden. Med endometrios i livmoderhalsen hos kvinnor inträffar blodig utflöde i mitten av cykeln, ökad smärta under menstruationen. Vid bekräftelse av diagnosen föreskriver läkaren behandling med hormonella läkemedel och därefter cauterisering av foci för endometrial proliferation.
 • Äggstocksändometrios. När äggstockarna påverkas av endometrioida cyster, bryts kroppens reproduktionsfunktion: cystor hindrar ägglossningsprocessen - utloppet av ägget från follikeln, hotar utarmningen av follikulärreserven och, som en konsekvens, kvinnlig infertilitet. Symtom vid äggstocksändometrios uppvisar akuta skärvärk i nedre del av buken, särskilt under eller efter samlag. För att ställa en diagnos är det nödvändigt att genomgå en ultraljudsundersökning och bestämma cysternas natur. För dessa ändamål utförs ultraljud flera gånger under menstruationscykeln. Med denna typ av patologi som beaktas indikeras kirurgisk ingripande (laparoskopi). Beroende på graden av skador på äggstockarna avgör läkaren om det är nödvändigt att ta bort en del av vävnaderna, eller hela äggstocken.
 • Endometrios i bukhålan. Denna typ av sjukdom tillskrivs den extragenitala formen av endometrios eller peritoneal peritoneal endometrios. Orsakerna till sjukdomen kan vara inträde av endometriala celler i bukhinnan under retrograd menstruation, eller vid kränkningar som utvecklats under perioden med intrauterin utveckling. Det huvudsakliga symptom vid denna sjukdom är sömnad och skärande smärta i bäckenområdet, vilket intensifieras särskilt under samlag, tarmrörelser, under menstruationen. Ofta, på grund av svårigheten att upptäcka foci för peritoneal endometrios, inträffar diagnosen av denna form av sjukdomen under operationen.
 • Vaginal endometrios. Endometrios kan passera från livmodern till väggarna i slidan, vilket är särskilt troligt i närvaro av sår och inflammatoriska processer i slemhinnan. Symtom manifesteras i fläckar efter sexuellt samlag, uppträdande av smärta i slidan. Under undersökningen görs en analys av materialet som tas från slidan. En kurs med hormonterapi eller kirurgisk cauterisering av patologierna föreskrivs.
 • Rekto-vaginal form av endometrios. Med denna form av sjukdomen påverkas endometrioidceller i könsorganen och ändtarmen. Den kliniska bilden av denna typ av sjukdom uttrycks av skarp smärta under tarmrörelser, avföring med blodinklusioner under menstruationen. Vid diagnos utförs en rektal undersökning, föreskrivs kirurgiska metoder för behandling.
 • Enderometrios i urinblåsan. Patologin för detta organ i praktiken är sällsynt. Utvecklingen av denna form av endometrios utlöses ofta av inträde av endometriaceller med blod under retrograd menstruation, med ytterligare spiring av endometrioidvävnad genom livmoderslimhinna eller infektion från endometrioida cyster från drabbade organ. Ofta är denna form av sjukdomen svår att diagnostisera på grund av frånvaro av symtom. Kliniskt, smärta och ofta urinering, blod i urinen kan manifesteras, vilket kan vara en signal om tillväxten av endometrium på väggarna i urinblåsan eller urinledarna. För att bestämma den slutliga diagnosen används cystoskopi.

Graden av sjukdomens utveckling

Det finns fyra grader av utveckling av endometrios:

 1. 1 grad - det första stadiet av sjukdomen, i vilken isolerade foci av patologiska förändringar bildas;
 2. Grad 2 kännetecknas av en djupare penetration av endometrioidceller i vävnaderna i drabbade organ;
 3. Grad 3 uttrycks genom en ökning av antalet foci för endometrios utspridda över hela ytan på livmodern och äggstockarna, bildandet av vidhäftningar;
 4. Grad 4 uttrycks genom närvaron av många foci, endometrioida ovariella lesioner och vidhäftningar.

Symtom på endometrios

Endometrios är känd för sin asymptomatiska kurs. Sjukdomens närvaro kan upptäckas av en slump och söka råd av en annan anledning. Det är nödvändigt att besöka gynekologen regelbundet och genomgå undersökningar.

Diagnos av endometrios kompliceras av symtom som liknar ett antal andra sjukdomar i könsorganen. För en noggrann diagnos krävs därför en omfattande undersökning.

Följande symtom är karakteristiska för endometrios:

 • Smärta i bäckenområdet (smärta uppstår några dagar före menstruation, under samlag eller under tarmrörelser);
 • Illamående, kräkningar, svaghet, liknande symtom på förgiftning - en konsekvens av en ökning av nivån av vita blodkroppar i blodet och utvecklingen av endometrios;
 • Brott mot menstruationscykeln, vilket framgår av fläckar i mitten av cykeln, menstruationens utdragna natur, en märkbar försämring av kroppens allmänna tillstånd;
 • Svårigheter med graviditetens början. Endometrios i de flesta fall indikerar direkt utvecklingen av infertilitet.

Behandling av livmodern endometrios

Det är nödvändigt att närma sig behandling med endometrios, utföra en undersökning och genomföra en behandlingskurs med hänsyn till följande faktorer, såsom graviditetsplanering, patientålder, sjukdomsutvecklingsgrad, lokalisering av sjukdomen.

Konservativ behandling

Följande metoder används för behandling:

 • Antiinflammatoriska läkemedel;
 • Vitaminer och mineraltillskott;
 • lugnande medel;
 • Förberedelser för att upprätthålla immunitet;
 • Fysioterapeutiska förfaranden

Kirurgisk behandling

Det finns två typer:

 • Radikal (avlägsnande av livmodern med hot om malignitet hos kvinnor äldre än 40 år);
 • Organbevarande (cauterisering av foci för endometrios genom laparoskopi). Vid laparoskopi genom ett litet snitt med ett laparoskop avlägsnas de resulterande vidhäftningarna och sjukdomen avtar. Under de kommande sex månaderna är det mer troligt att patienten blir gravid. Om graviditet inte inträffar, IVF-befruktning.

Dessutom rekommenderas följande åtgärder för en snabb återhämtning:

 1. Lev ett hälsosamt liv. Maten bör innehålla färsk frukt och grönsaker, livsmedel som är rika på omega-3-fettsyror (nötter, havsfisk, vegetabiliska oljor). Produkter som innehåller socker, koffein, alkohol bidrar till ökad smärta. De bör kasseras.
 2. Flytta mer. En aktiv livsstil hjälper till att hålla kroppen i god form, hjälper till att påskynda ämnesomsättningen och förbättra det mentala tillståndet;
 3. Undvik gifter. Toxiner finns i miljön, i luften, vatten, produkter. Det är nödvändigt att regelbundet rena kroppen från gifter, sträva efter att leva i en hälsosam ekologisk miljö;
 4. Hitta support. För att bekämpa sjukdomen är det viktigt för en kvinna att ha psykologisk styrka, att vara positiv.

Hormonbehandling

 1. Behandling av endometrios med hormonterapi innebär användning av hormonella läkemedel under en kurs på tre till sex månader. I avsaknad av vidhäftningar i den kvinnliga kroppen föreskriver läkare kombinerade orala preventivmedel för att återställa cykeln och stoppa sjukdomen. Effektiviteten av preventivmedel är inte absolut och garanterar inte 100% återhämtning.
 2. Om det inte finns någon effekt kan läkaren ersätta preventivmedel med andra hormonella läkemedel som hämmar den patologiska effekten av endometrial tillväxt. För att bli av med vidhäftningar föreskrivs absorberbara läkemedel under 2-3 månader.
 3. Progesteron i tabletter eller inställning av en intrauterin enhet som regelbundet släpper små doser av hormoner, och därmed begränsar tillväxten av endometrium, kan vara effektivt vid behandling. Progesteroninnehållande läkemedel stoppar utvecklingen av endometrioidceller på ytan av livmoderslimhinnan.
 4. Om symptom på endometrios upptäcks och det inte finns någon möjlighet att se en läkare inom en snar framtid, är det möjligt att använda icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. De hjälper till att minska prostaglandiner som orsakar muskelkramper och som ett resultat smärta.

När klimakteriet börjar kan vi prata om en mindre aggressiv sjukdomsförlopp, som är förknippad med en förändring av kvinnans hormonella bakgrund. Men det är också möjligt att överflödet av sjukdomen till en annan fas med nya symtom och behandlingens art.

Hembehandling

När man gör en diagnos av endometrios, bör man inte lita på behandling med homeopati och folkläkemedel. Men i samband med den terapeutiska behandlingen, är vitaminer och biologiska kosttillskott, såväl som folkrecept, ganska effektiva..

Många kvinnor använder sig också av behandling med hirudoterapi och akupunktur. Användningen av dessa medel görs bäst efter samråd och under övervakning av den behandlande läkaren.

Homeopatiska suppositorier (med örter och havtorn) eller tamponger fuktade med havtornolja används som hembehandlingsmetoder. Havtorn har gynnsamma egenskaper och ämnen som gynnar det kvinnliga reproduktionssystemet.

Ett annat sätt att behandla ett hem är genom att sova med växtbaserade lösningar. För dessa ändamål, använd tinkturer och avkok av salvia, röd pensel, hypericum, ryllik. Den mest populära växten för behandling av sjukdomar i bäckenorganen är livmodern, som också finns i droppar på apotek..

Innan örtbehandling är det nödvändigt att konsultera en läkare, eftersom vissa växter har kontraindikationer för användning.

recept:

 • Recept 1: 1 matsked av johannesört måste fyllas med ett glas kokande vatten och läggas i ett kokande vattenbad i 15 minuter. Kyl sedan till rumstemperatur och ta 4 matskedar 3 gånger om dagen.
 • Recept 2: 2 matskedar salvia häll 0,5 liter kokande vatten och låt det brygga i 1 timme. Drick under dagen.
 • Recept 3: 1 matsked gräs i livmodern, häll ett glas kokande vatten och koka sedan på svag värme under 15 minuter. Låt den brygga i 2 timmar. Ta 2 msk. l 3 gånger om dagen.

Konsekvenserna av endometrios

Mer än 60% av kvinnorna lider av infertilitet till följd av utvecklingen av endometrios, som:

 • det finns en kränkning av den månatliga cykeln på grund av hormonella förändringar;
 • inflammatoriska processer i bukorganen leder till bildning av vidhäftningar och deformation av äggledarna, vilket komplicerar befruktningen av ägget;
 • cystiska formationer i äggstockarna påverkar utloppet av folliklar och orsakar utarmning av äggstocksreserven;
 • foci av endometrioidvävnad hindrar den framgångsrika fixeringen av ett befruktat ägg inne i livmodern. Graviditet med endometrios kompliceras av hormonella störningar och försvinner ofta med komplikationer för mor och barn;
 • mot bakgrund av regelbunden blodförlust utvecklar kvinnor anemi och neurologiska störningar orsakade av skador på nervfibrerna i endometriet. Anemi orsakad av blodförlust leder vanligtvis till yrsel och huvudvärk, andnöd och allmän svaghet;
 • den farligaste konsekvensen av endometrios kan vara övergången av endometrioidvävnad till ett malignt tillståndstillstånd.

Graviditet med endometrios

Graviditet med endometrios är möjligt, det ska ske under ständig övervakning av en läkare. Under de första tre månaderna är sannolikheten för ett missfall hög, så läkaren föreskriver hormonella läkemedel för att upprätthålla graviditet.

Risken för missfall minskar efter bildandet av en morkaka som inte påverkas av endometrios, som kan bilda hormoner på egen hand. Efter förlossningen återkommer sjukdomen som regel igen, så det är nödvändigt att fortsätta behandlingen igen.

Prognos för livmodern endometrios

Prognosen för endometrios är i de flesta fall positiv. Resultatet av behandlingen beror först på allt på vilket stadium sjukdomen upptäcktes. Med behandling i de tidiga stadierna av utvecklingen av endometrios, är chansen att äntligen bli av med sjukdomen högre.

Lanserade former kan kräva kirurgisk ingripande och leda till infertilitet. Avlägsnande av livmodern genom kirurgiska ingrepp ger kvinnor en acceptabel livskvalitet efter klimakteriet.

Sjukdomsprevention

Det bästa förebyggandet av endometrios är snabb diagnos och en hälsosam livsstil. Hos kvinnor med insett reproduktiv funktion och frånvaron av kirurgiska ingrepp i bäckenorganen minskas risken för endometrios..

Förebyggande åtgärder kan förebygga eller bromsa uppkomsten av sjukdomen vid sjukdomens ärftlighet.

Dessa åtgärder omfattar främst:

 • korrekt näring (regelbunden konsumtion av färsk frukt och grönsaker, fisk och skaldjur, avslag på koffeinhaltiga drycker);
 • vägran av dåliga vanor (rökning, alkohol);
 • minskning av stressnivån (hjälper till att återföra det mentala tillståndet till det normala);
 • vägran från ofta användning av tamponger (tamponger hindrar utflödet av blod från slidan, vilket orsakar utvecklingen av patologiska förändringar);
 • full sömn (7-8 timmars sömn bidrar till att upprätthålla immunitet och upprätthålla hormonbalans i kroppen);
 • aktiv livsstil i allmänhet och måttlig fysisk aktivitet under menstruationsperioden påskyndar metaboliska processer i kroppen.
 • särskild uppmärksamhet bör ägnas åt tidiga undersökningar av endometrios för kvinnor över 40 år, liksom flickor som har smärtsam menstruation.
 • efter operationer i bukhålan är det nödvändigt att kontrollera förekomsten av endometrios och regelbundet besöka en gynekolog.
 • snabb behandling av inflammatoriska sjukdomar i könsområdet, behandling av kroniska sjukdomar i bäckenorganen kommer också att vara förebyggande, för att förhindra behovet av operationer i livmoderhålan.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt behovet av förebyggande åtgärder i följande fall:

 • med en förändring i menstruationscykelns varaktighet;
 • med en ökning eller kraftig minskning i vikt, vilket indikerar att ämnesomsättningen är försämrad;
 • kvinnor över 40 år;
 • med ökande östrogennivåer.

För att snabbt upptäcka sjukdomen måste du regelbundet besöka en gynekolog (minst 3 gånger per år) och ta tester.

recensioner

Recensioner av kvinnor om endometrios:

Vanliga frågor för endometrios

De vanligaste frågorna som kvinnor ställs med en diagnos av endometrios är:

 • Kan jag ha sex? Ja, sex är inte förbjudet och ibland hjälper till och med att lindra symtomen.
 • Behöver jag hålla mig till en viss diet och livsstil? Rätt kost och måttlig träning hjälper till att stödja kroppen och ge den styrka i kampen mot den identifierade sjukdomen.
 • Kan endometrios utvecklas till livmodercancer? Den godartade kursen av sjukdomen kan bli ondartad endast med en extrem, försummad form.
 • Vid vilken ålder är adenomyos? Sjukdomen kan utvecklas både hos omogna flickor och hos kvinnor i reproduktiv och klimakterisk ålder..
 • Vilken effekt har graviditet på adenomyosförloppet? Utvecklingen av endometrios kan leda till infertilitet. Om en kvinna mot bakgrund av sjukdomen fortfarande lyckas bli gravid avtar sjukdomen. Detta beror på en minskning av östrogennivåer och en ökning av progesteron i en kvinnas kropp. Sjukdomen återkommer vanligtvis efter en period av förlossning och amning..
 • Endometrios - en ärftlig sjukdom? I medicinsk praxis, många fall av sjukdomar i endometrios på grund av ärftlighet. I litteraturen beskrivs arvsformerna av sjukdomen och genen som orsakar denna patologi. Om ändå symptom på endometrios har upptäckts, bör du omedelbart konsultera en läkare och inte leta efter behandlingsmetoder på Internet själv.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruationsblödning i mitten av cykeln

Utsläpp eller blödning i mitten av menstruationscykeln är en ganska vanlig förekomst som många kvinnor känner till; nästan alla kvinnor på en eller annan punkt i livet märkte oväntade blödningar i mitten av cykeln....

Varför uppstår ömhet i bröstet efter ägglossningen? Expertrådgivning och rekommendationer

Varje månad inträffar en fysiologisk process i en frisk kvinnas kropp - ägglossning, under vilken ömhet i bröstet kan uppstå....

Blödning efter curettage - hur lång tid kan urladdningen gå efter rengöring?

Curettage av livmoderkaviteten avser traumatiska gynekologiska ingrepp och representerar avlägsnandet av det övre skiktet i endometrium....