När man ska göra mammogram

Harmonier

Bland de många metoderna för att studera bröstkörteln, baserat på användningen av de senaste resultaten av diagnostisk medicin, såsom ultraljud, MRI och CT, är den mest populära mammografin utförd med röntgenstrålning.

Eftersom den negativa effekten av röntgenstrålar på en kvinnas hälsa är obestridlig, är en av de viktigaste aspekterna av mammografi att få den maximala mängden information om bröstkörtlarnas tillstånd med minsta skada på kroppen.

Egentligen är kvaliteten på den mottagna informationen en prioritet för alla undersökningsmetoder, och den avgör tidpunkten för när det är bättre att göra ett mammogram, eftersom de cykliska förändringarna i den kvinnliga kroppen påverkar alla organ i reproduktionssystemet, vilket orsakar mindre förändringar i strukturen i bröstvävnaden.

Cykliska förändringar i bröstkörteln

Regelbundna förändringar i en kvinnas kropp sker för att skapa optimala förhållanden för befruktningen och efterföljande utveckling av graviditeten. Hela komplexet av processer som inträffar under menstruationscykeln åtföljs av en betydande förändring i den hormonella bakgrunden, stimulerar eller hämmar utvecklingen av motsvarande faser i äggstockarna och endometrium.

Stimulering av äggstocksaktiviteten sker med hjälp av hormoner producerade av hypofysen. Så under hela den månatliga cykeln producerar hypofysen 3 hormoner:

 • Follikelstimulerande hormon. Ger tillväxt och mognad av follikeln;
 • Luteiniserande hormon. Aktiverar produktion av könshormoner som stimulerar ägglossning;
 • Prolaktin. Stimulerar processerna med förändringar i bröstkörtlarna i väntan på graviditet.

Vid stadiet av tillväxt och mognad producerar follikeln intensivt östrogener, kvinnliga könshormoner, vilket gradvis ökar koncentrationen som initierar produktionen av luteiniserande hormon. Efter ägglossning, som varar 2-3 dagar, finns det en luteal eller sekretorisk fas, under vilken det finns en aktiv beredning för implantering av ett befruktat ägg.

Samtidigt orsakar en ökning av nivån av progesteron och prolaktin utvecklingen av alveoler i bröstkörtlarna. Men på grund av det faktum att effekten av hormoner är ganska kort (endast cirka 2 veckor) försvinner de i slutet av cykeln innan de äntligen bildas.

Grundläggande villkor för att få en högkvalitativ bild

Alla fysiologiska förändringar som sker i bröstkörteln under menstruationscykeln kan delas in i två perioder:

 • Vilotid. Varaktigheten för denna fas beror på intensiteten i produktionen av progesteron och prolaktin och känsligheten för hormoner i en viss kvinnlig kropp. Som regel inträffar en kraftig minskning av halten av dessa hormoner 2-3 dagar före menstruationens början och stabiliseras slutligen med 3-5 dagar av menstruationscykeln.
 • Förändringsperiod. Förändringar i bröstvävnad inträffar, som nämnts ovan, efter ägglossningens början, vilket ökar svårighetsgraden med 20-25 dagar av cykeln.

Således är tillståndet hos mjölkkörtlarna det viktigaste kriteriet som avgör vilken dag man ska göra ett mammogram..

Med hänsyn till att förändringsperioden kännetecknas inte bara av komprimering, ökning i storlek och förändring i bröststrukturen, utan också av utvecklingen av smärta, ofta ganska uttalad, är det ganska svårt att utföra komprimering av bröstkörteln som är nödvändig för att ta bilder. Dessutom kan en ökning av alveoler eller fibrösa formationer som är karakteristiska för mastopati under förändringsperioden göra det svårt att utföra differentiell diagnos.

I praktiken kan röntgen, ultraljud eller magnetisk resonansundersökning av bröstet göras på vilken dag som helst av menstruationscykeln. På grund av det faktum att mammologen tvingas göra några korrigeringar vid läsning av resultaten kan diagnosens noggrannhet vara en mycket lägre andel än när man följer reglerna. Den optimala tiden för att göra ett mammogram anses vara den första fasen av menstruationscykeln, det vill säga från 5 till 11 dagar från början av menstruationen.

Kombination av röntgenmammografi med andra diagnostiska procedurer

Liksom alla andra strålningsdiagnostiska metoder gör röntgenmammografi viss skada, vilket ökar risken för att utveckla cancer med en tiondel av en procent efter varje procedur. Med hänsyn till behovet av årlig fluorografi, som medför dubbelt så mycket strålningsexponering som mammografi, kan den kombinerade exponeringen av thoraxområdet leda till långvariga negativa konsekvenser.

Risken för att utveckla cancer är särskilt hög hos unga patienter, eftersom alla metaboliska processer i dem fortsätter med relativt hög hastighet, och även med mindre mutagena faktorer är andelen malign bildning mycket högre än med en liknande effekt på patienter efter 50 år..

Trots det faktum att mängden strålningsexponering beräknas baserat på den årliga exponeringsgraden, det vill säga ta hänsyn till det totala antalet enheter som påverkar en person, med hänsyn till den bakgrundsstrålning som hela tiden följer, rekommenderas det inte att utföra mammografi och fluorografi samtidigt. Intervallet mellan förfarandena bör vara minst tre månader.

Med tanke på allt detta måste läkaren bestämma när det är möjligt att utföra en diagnos och vilken typ av mammografi som är lämpligare att använda, med hänsyn till patientens ålder och antalet historia för radiologiska ingrepp.

Viktig! Begränsningen av samtidig användning av mammografi och fluorografi gäller inte för kvinnor med diagnostiserade maligna neoplasmer. I det här fallet, med en omfattande diagnos kan du identifiera graden av spridning av den maligna processen, närvaron eller frånvaron av metastaser. Ultraljud mammografi utförs som vanligt ultraljud.

Åldersgränser

Trots den lilla dosen som erhölls under röntgenmammografi anses en studie på kvinnor under 35 år som inte har speciella indikationer för diagnos vara olämplig. Vid behov utförs undersökningen med hjälp av ultraljud mammografi, vars informationsinnehåll överstiger något informationsinnehåll i röntgenmetoden, på grund av den tätare strukturen i bröstkörtlarna hos unga kvinnor.

Åldersgräns, när du behöver göra mammografi utan att misslyckas, kan betraktas som 40 år gammal. Från detta ögonblick bör undersökningen av mjölkkörtlarna genomföras minst en gång per år, oavsett resultat av självdiagnos och forskning utförd av en läkare. Behovet av en årlig undersökning orsakas av den ökande sannolikheten för att utveckla maligna neoplasmer, vars upptäckt i ett tidigt utvecklingsstadium, vanligtvis inte påtagligt under undersökningen, ökar risken för en fullständig återhämtning betydligt.

Mammografi för mastopati

Mastopati, är en extremt vanlig sjukdom som förekommer i olika åldersgrupper. Om en röntgenundersökning av bröstkörtlarna inte rekommenderas för kvinnor yngre än 30 år, kan mastopati betraktas som en direkt indikation för mammografi, oavsett patientens ålder. I det här fallet bör mammogram av mjölkkörtlarna göras upprepade gånger vid olika perioder av menstruationscykeln.

Detta beror på behovet av dynamisk övervakning av förändringar i form, utbredning och svårighetsgrad hos tätningar, såväl som identifieringen av fokuser på malig övergång. Som regel återspeglar seriella bilder inte bara påverkan av den naturliga hormonella bakgrunden på intensiteten i utvecklingen av sjukdomen, utan tillåter dig också att utvärdera effektiviteten i behandlingen.

Beroende på form av mastopati (fibrös eller cystisk) utförs mammogram med radiografi eller ultraljud. I båda fallen görs den initiala diagnosen med röntgenstråle den 5-12: e dagen av menstruationscykeln. Fibrösa förändringar i bilden definieras som uttalade skuggor av den körtliga delen av bröstkörteln med en enhetlig struktur. Om fibrös mastopati kännetecknas av skador på ett bröst, observeras cystiska formationer oftast i båda brösten.

Efter den första diagnosen utförs ytterligare observation med hjälp av ultraljud. Vid cystisk mastopati är ultraljudmammografi den mest informativa, därför, efter kirurgisk behandling, krävs endast en kontrollbild med ytterligare en årlig rutinundersökning. Fibrös eller blandad mastopati förutom ultraljudstudier kräver användning av röntgenundersökning.

När man ska göra en upprepad röntgenmammografi, bestämmer läkaren, baserat på resultaten från en ultraljudstudie, dynamiken i regressionen av sjukdomen och totaliteten för den mottagna strålningen, som ett resultat av tidigare utförda diagnostiska procedurer. Vid misstankar om utveckling av maligna neoplasmer kan röntgenmammografi utföras så många gånger som nödvändigt, ur läkarens synpunkt. Den skada som orsakas av kroppen av joniserande strålning anses i detta fall vara sekundär.

Sannolikheten för att upptäcka även små neoplasmer i vävnaden i bröstkörteln ökar avsevärt chansen för ett framgångsrikt botemedel. Dessutom är mammografi nästan den enda diagnostiska proceduren för att upptäcka kanalt karcinom som förekommer i mjölkkanalerna. Som regel kan tumören vid upptäckt avlägsnas kirurgiskt med framgång. Funktioner hos mammografi (bröstkomprimering) kan minska den radiologiska belastningen på kroppen avsevärt.

En av de negativa aspekterna av diagnosen är en ganska hög andel falskpositiva resultat som uppstår när villkoren för att utföra en mammografi inte respekteras. Ibland krävs en ytterligare ultraljudundersökning, upprepad mammogram eller biopsi för att klargöra diagnosen.

Särskilt hög sannolikhet för att uppnå falska resultat, vilket leder till överdiagnos, i den sista fasen av menstruationscykeln, såväl som under postmenopausal period. I 30% av fallen, efter en serie ytterligare studier, bekräftas inte förekomsten av maligna neoplasmer, och resultaten är bra. Uppföljning av mammografireglerna, med hänsyn till tidpunkten för anslutning till menstruationscykeln, kommer att minska andelen överdiagnos och undvika ytterligare obehagliga procedurer.

Mammografi - vilken cykeldag är bättre att göra?

Hur mammogram görs: är det en smärtsam procedur

För att utföra proceduren kläds en kvinna av i midjan, blir till ett speciellt rack i röntgenskannern, hennes bröst läggs på en speciell yta. Bilden är tagen i två projektioner, medan varje körtel växelvis pressas med specialplattor från sidorna, sedan från topp till botten, så att fördelningen av bröstvävnad blir mer enhetlig.

Vid klämning kan små, ganska tolerabla smärta uppstå, särskilt om det finns en klump i bröstet. Därför rekommenderas inte kvinnor med ökad smärtkänslighet att ta koffeinhaltiga drycker, tonika och ett bedövningsmedel kan tas en halvtimme innan ingreppet..

Vad är mammografi gjort för?

Mer än hälften av kvinnor i fertil ålder har diagnosen neoplasmer i bröstkörtlarna, en tredjedel av de upptäckta neoplasmerna är maligna.

Orsakerna till bröstcancer förstås fortfarande inte helt. Men några viktiga faktorer som provocerar sjukdomen, identifierade forskare fortfarande.

Bland dessa faktorer är:

 • ärftlighet;
 • ofta hormonella förändringar i kroppen;
 • effekterna av förorenad ekologi;
 • dålig näring (inklusive användning av cancerframkallande ämnen);
 • missbruk av orala preventivmedel;
 • ofta aborter;
 • vägran att amma efter att barnet föddes;
 • rökning.

Mammografi är en icke-invasiv röntgenundersökning av bröstkörtlarna..

Med hjälp av mammografi är det möjligt att upptäcka neoplasmer i bröstet (både godartade och maligna) i mycket tidiga stadier av deras utveckling.

Du kan också bestämma var tumören ligger, under vilken tidsperiod den har bildats och vilka exakta dimensioner är..

Kvinnor efter 40 års ålder bör ha en förebyggande undersökning av bröstkörtlarna varje år, kvinnor efter 55 års ålder - var sjätte månad.

De viktigaste indikationerna för diagnostisk mammografi är:

 • smärtsamma och obehagliga känslor i mjölkkörtlarnas område;
 • bröstvårtornas ömhet, en plötslig förändring i formen;
 • varje utflöde från bröstkörtlarna;
 • utseendet på klumpar i bröstet;
 • missfärgning av bröstkörtlarna;
 • rodnad i vissa områden i mjölkkörtlarna;
 • mastit eller mastopati;
 • tidigare diagnostiserade godartade neoplasmer;
 • neoplasmer i könsområdet;
 • sköldkörtel- och bukspottkörtelsjukdomar;

Om en kvinna har minst en av de angivna indikationerna kan ett mammogram förskrivas flera gånger i månaden..

Du bör inte vara rädd för upprepade undersökningar, eftersom radiografi av bröstkörtlarna inte är skadligt för kroppen.

Under studien (särskilt om den utförs på modern utrustning) används minimidoserna av joniserande studier, som ligger nära planetens naturliga strålningsbakgrund.

Antalet joniserande strålar som en kvinna får under undersökningen är inte mer än 0,04 millisievert.

Som jämförelse är den tillåtna strålningshastigheten som en person kan ta emot per år i en organisme 50 milisievert, och planetens naturliga strålningsbakgrund ger en person en belastning på 0,02 millisievert.

Så för att få strålningssjuka genom att göra mammogram måste du verkligen, verkligen försöka, men att hoppa över en dödlig sjukdom medan du försummar studien är väldigt lätt.

Gravida kvinnor och ammande mödrar rekommenderas dock fortfarande inte att göra mammogram.

Vad är en teknik

Mammografi är en icke-invasiv studie av bröstvävnad, baserad på användning av röntgenstrålar. Proceduren innefattar att ta bilder i två till tre prognoser, vilket gör att du kan fastställa den exakta platsen för tumören, om den upptäcks. Båda bröstkörtlarna undersöks. Vanligtvis varar proceduren inte mer än 10 minuter.

Denna diagnostiska metod anses vara en av de mest informativa. De minsta neoplasmerna visualiseras på de erhållna bilderna, som ännu inte kännas under en fysisk undersökning. Tack vare mammografi kan läkare förskriva behandling i rätt tid till sina patienter utan operation.

Studiefrekvens

Eftersom risken för bröstcancer ökar hos kvinnor efter 40 år, med början från denna ålder, bör du testas regelbundet. Många patienter har en fråga: "Hur många gånger per år kan ett mammogram göras efter 40 år för att inte skada kroppen?" Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att kvinnor i åldrarna 40-50 år undersöks 1 gång på 2 år.

Efter att ha fyllt 50 år måste du besöka diagnosrummet ofta. Detta beror på det faktum att med åldern finns en betydande försvagning av kroppens immunsystem och en förändring av den hormonella bakgrunden, och därför ökar risken för att utveckla cancer. Experter som svarar på hur ofta man ska göra mammogram efter 50 år säger att den optimala frekvensen för proceduren är 1 gång per år. Om patienten har en historia av bröstcancer rekommenderas det att undersökas minst två gånger per år.

Med mammografi får kroppen en strålningsdos på 0,4 mSv (millisievert). Med förbehåll för studiens rekommenderade periodicitet kan sådan bestrålning inte leda till nedsatt funktion av olika organ och deras system.

Läkare, som svarar på frågan om hur ofta du kan göra mammogram efter 60 år, talar om frekvensen som rekommenderas för 50-åriga kvinnor. I närvaro av oroande symtom (kränkning av konturerna i bröstkörtlarna, bröstsmärta, täthet i vävnaderna, förändringar i formen av bröstvårtorna och utseendet av utsöndringar från dem), förskrivs en mammografi oavsett patientens ålder.

Alternativa diagnostiska metoder

Läkare, i syfte att visualisera neoplasmer, som ett alternativ till mammografi, tilldelar patienter en ultraljudsundersökning (ultraljud) och magnetisk resonansavbildning (MRI).

Om förändringar i vävnaderna i bröstkörtlarna är tydligt synliga på röntgenstrålen gör den bild som erhölls under ultraljudssökningen det också möjligt att utvärdera tillståndet för regionala (intilliggande) lymfkörtlar. Ultraljuddiagnos ger en möjlighet att förutskilja en godartad tumör från en ondartad, samt undersöka patologins fokus på de platser som inte är synliga på mammogrammet (till exempel om de är nära bröstet).

MRI låter dig få volymlagrade bilder, som visualiserar även de minsta förändringarna i mjuka vävnader. I detta avseende ger denna diagnostiska metod för många falska positiva resultat, varför patienter därefter onödigt utsätts för många obehagliga tester, inklusive biopsier.

Dessutom är undersökningen på en magnetisk resonansbildare lång (mer än 30 minuter) och dyr. Därför rekommenderas det att det utförs efter mammografi, om kvinnan har oroande symtom, men läkaren kan inte ställa en diagnos baserad på de mottagna röntgenstrålarna.

Som svar på frågan om det är smärtsamt att utföra mammogram av mjölkkörtlarna, ska det sägas att det allt beror på patientens individuella känslighet och hennes smärttröskel. Kvinnor kan känna obehag när de klämmer upp bröstet mellan röntgenmaskinens plattor, men endast 15% av patienterna upplever tydlig smärta.

Som praxis visar uppträder smärta hos de kvinnor vars bröstkörtlar är mycket elastiska. I isolerade fall kvarstår smärtan i flera timmar efter undersökningen. Mycket sällan, efter diagnos, kvarstår små hematomer på bröstytan hos patienter. Därför finns det ingen anledning att vara rädd för undersökningen.

Hur utförs röntgenmammografi?

Vid tilldelning av mammogram måste läkaren informera sin patient om hur denna procedur utförs:

 1. Bilden tas i stående eller sittande position..
 2. Innan du tar en bild läggs ett specialförkläde med blyplattor på magen (för att skydda mot strålning).
 3. Bröstkörtlarna placeras på en speciell platta som avger röntgenstrålar. Därefter pressas ett annat bröst på toppen av den andra plattan - denna komprimering förbättrar informationsinnehållet i studien. Proceduren upprepas med en andra körtel. Vid behov tas bilder i andra projektioner (sida eller sned).
 4. De resulterande bilderna visas på film.

Vid utförande av ett brösttest med implantat används andra metoder. Sådana procedurer bör utföras av en specialist som känner till mammografitekniken för konstgjorda förstorade körtlar..

Studien tar 10 till 20 minuter. Omedelbart efter avslutad kan en kvinna få en åsikt och bilder.

När man utför proceduren 7-12 dagar efter menstruationen, kan en kvinna känna bara en liten sammandragning av bröstet. Andra dagar kan känslorna under mammografi vara obekväma och smärtsamma..

Stages

Diagnosen är som följer. Röntgenstrålar förs genom patientens bröst. Vem genomför proceduren.

Forskningen utförs av en radiolog som placerar det kvinnliga bröstet på en speciell plattform och säkrar det med två plattor.

Enheten tar ett litet antal bilder i riktningen från sidan och från topp till botten, medan patienten måste ändra position flera gånger.

För en kvalitativ reflektion ombeds ämnet att inte röra sig eller andas. I dess kärna liknar förfarandet fluorografi. Den enda skillnaden är att specialisten tar bilder separat för varje bröst.

Under processen pressas bröstet lätt med transparenta plattor..

Detta görs för att:

 • jämna ut oregelbundenheter i körtlarna och fördela dess tjocklek jämnt över plattformen;
 • få den mest distinkta bilden;
 • anpassa mjuka vävnader för bättre visualisering av formationer och tätningar;
 • minimera strålningsdosen - ett tunt hudskikt kommer att kräva en minimal mängd strålning, och du kan få en fullständig bild.

Ibland ges resultatet av diagnosen till patienten i hennes armar. Baserat på resultaten av undersökningen fattar den behandlande läkaren ett beslut om ytterligare diagnostik för att klargöra alla detaljer om diagnosen.

En hänvisning till en mammolog ges vanligtvis av den behandlande gynekologen om han har några frågor under en rutinundersökning.

I vissa fall kan den lokala läkaren hänvisas för diagnos om det finns klagomål från patienten.

För en förebyggande undersökning är riktningen valfri, men dess närvaro kan påtagligt påskynda tiden för att ta en radiolog. För att få en mammogram mammografi så snabbt som möjligt, utan riktning och utan köer, kan du helt enkelt kontakta en betald klinik.

Mammografi för mastopati

Mastopati, är en extremt vanlig sjukdom som förekommer i olika åldersgrupper. Om en röntgenundersökning av bröstkörtlarna inte rekommenderas för kvinnor yngre än 30 år, kan mastopati betraktas som en direkt indikation för mammografi, oavsett patientens ålder. I det här fallet bör mammogram av mjölkkörtlarna göras upprepade gånger vid olika perioder av menstruationscykeln.

Detta beror på behovet av dynamisk övervakning av förändringar i form, utbredning och svårighetsgrad hos tätningar, såväl som identifieringen av fokuser på malig övergång. Som regel återspeglar seriella bilder inte bara påverkan av den naturliga hormonella bakgrunden på intensiteten i utvecklingen av sjukdomen, utan tillåter dig också att utvärdera effektiviteten i behandlingen.

Beroende på form av mastopati (fibrös eller cystisk) utförs mammogram med radiografi eller ultraljud. I båda fallen görs den initiala diagnosen med röntgenstråle den 5-12: e dagen av menstruationscykeln. Fibrösa förändringar i bilden definieras som uttalade skuggor av den körtliga delen av bröstkörteln med en enhetlig struktur. Om fibrös mastopati kännetecknas av skador på ett bröst, observeras cystiska formationer oftast i båda brösten.

Efter den första diagnosen utförs ytterligare observation med hjälp av ultraljud. Vid cystisk mastopati är ultraljudmammografi den mest informativa, därför, efter kirurgisk behandling, krävs endast en kontrollbild med ytterligare en årlig rutinundersökning. Fibrös eller blandad mastopati förutom ultraljudstudier kräver användning av röntgenundersökning.

När man ska göra en upprepad röntgenmammografi, bestämmer läkaren, baserat på resultaten från en ultraljudstudie, dynamiken i regressionen av sjukdomen och totaliteten för den mottagna strålningen, som ett resultat av tidigare utförda diagnostiska procedurer. Vid misstankar om utveckling av maligna neoplasmer kan röntgenmammografi utföras så många gånger som nödvändigt, ur läkarens synpunkt. Den skada som orsakas av kroppen av joniserande strålning anses i detta fall vara sekundär.

Sannolikheten för att upptäcka även små neoplasmer i vävnaden i bröstkörteln ökar avsevärt chansen för ett framgångsrikt botemedel. Dessutom är mammografi nästan den enda diagnostiska proceduren för att upptäcka kanalt karcinom som förekommer i mjölkkanalerna. Som regel kan tumören vid upptäckt avlägsnas kirurgiskt med framgång. Funktioner hos mammografi (bröstkomprimering) kan minska den radiologiska belastningen på kroppen avsevärt.

En av de negativa aspekterna av diagnosen är en ganska hög andel falskpositiva resultat som uppstår när villkoren för att utföra en mammografi inte respekteras. Ibland krävs en ytterligare ultraljudundersökning, upprepad mammogram eller biopsi för att klargöra diagnosen.

Särskilt hög sannolikhet för att uppnå falska resultat, vilket leder till överdiagnos, i den sista fasen av menstruationscykeln, såväl som under postmenopausal period. I 30% av fallen, efter en serie ytterligare studier, bekräftas inte förekomsten av maligna neoplasmer, och resultaten är bra. Uppföljning av mammografireglerna, med hänsyn till tidpunkten för anslutning till menstruationscykeln, kommer att minska andelen överdiagnos och undvika ytterligare obehagliga procedurer.

Mammografi används oftast som en screeningsmetod för tidig diagnos av bröstcancer. Studien ger möjlighet att upptäcka patologiska förändringar i vävnader i alla stadier av deras utveckling, inklusive det asymptomatiska stadiet. Korrekt förberedelse för mammografi möjliggör minimering av sannolikheten för fel i diagnosen..

Mammografi på vilken dag av cykeln

I hela världen görs en diagnos av bröstcancer årligen av 1 250 000 kvinnor i olika åldrar. I Ryssland upptäcks denna sjukdom hos 54 000 kvinnor. Tyvärr upptäcks sjukdomen i många fall för sent. Bröstcancer kan emellertid botas fullständigt. För att göra detta måste du regelbundet genomgå ett mammogram.

Mammografi är en undersökning av bröstkörtlarna med hjälp av röntgenstrålar. Det tillåter inte bara att identifiera patologiska förändringar i bröstvävnaderna, utan också bestämma storleken på det drabbade området och dess exakta plats. För de flesta utsatta kvinnor är detta det enda sättet att upptäcka bröstcancer i ett tidigt skede när ett komplett botemedel är möjligt. Dessutom bestämmer läkare med hjälp av mammografi förekomsten av godartade tumörer (fibroadenom), cyster, avsättningar av kalciumsalter (förkalkningar) i bröstkörtlarna..

Ofta hänvisas kvinnor med följande symtom för mammogram:

När är det bäst att göra mammogram??

Kvinnor som först stöter på bröstsjukdomar har många frågor angående mammografi: på vilken cykeldag är det bäst att göra mammogram? Hur gör man ett mammogram? är undersökningen säker?

Läkare försäkrar: Röntgenstrålar under mammografi släpps ut i extremt små doser och är inte hälsoskadliga. Ändå är det bättre för framtida och ammande mödrar att genomgå ultraljud mammografi, vilket är helt säkert och kan utföras flera gånger i rad.

Vilken dag görs ett mammogram? Svaret kommer att ges av den behandlande läkaren (gynekolog, mammolog, onkolog). Vanligtvis görs ett mammogram på 6-12: e dagen av menstruationscykeln. Detta beror på att kvinnans kropp i början av cykeln är påverkad av östrogenhormoner och bröstet blir mindre stressat och känsligt. Detta gör att du kan få de mest informativa bilderna, och själva proceduren för en kvinna blir mindre obekväm. Om patienten redan har klimakteriet kan undersökningen utföras när som helst..

Vad gäller mammografi är läkarna enhälliga: Efter 40 år bör varje kvinna besöka en mammolog varannan år och genomgå ett mammogram, även om hon mår bra. Om alarmerande symtom upptäcks måste ett mammogram ges oberoende av ålder..

Hur man får ett mammogram?

Speciell förberedelse för mammografi krävs inte. Det enda läkarna frågar efter är att avstå från att använda kosmetika och parfymer inom forskningsområdet. Dessutom, innan proceduren, måste du ta bort alla smycken från halsen. Om du förväntar dig ett barn eller ammar, ska du säga till radiologen som kommer att göra ett mammogram om det.

Själva proceduren tar högst 20 minuter och är nästan smärtfri - lite obehag uppstår bara hos vissa kvinnor vars bröst är extremt känsliga för beröring.

Patienten uppmanas att remsa till midjan och stå framför mammografen, därefter placeras bröstkörtlarna mellan de två plattorna i tur och ordning och pressas något (detta är nödvändigt för att få bilder av hög kvalitet). Bilder för varje mjölkkörtlar är gjorda i två projektioner (direkt och sned). Detta gör att du får den mest fullständiga informationen om bröstets tillstånd. Ibland uppmanas en kvinna att ta ytterligare bilder. Efter proceduren beskriver röntgenläkaren bilderna och gör en slutsats.

Mammografi - när man ska göra?

Det är känt hur mycket människor förändras under påverkan av hormoner. En kvinna måste hantera detta ständigt under månadscykeln. Därför kan diagnosen vid olika perioder av cykeln ändra resultaten. När resultaten av mammogrammet blir de mest pålitliga och varför kommer vi att berätta här.

Nästan varje kvinna i den civiliserade världen måste möta ultraljudsbröst förr eller senare. Och det är bra om det är tidigt, eftersom en ultraljudssökning hjälper till att identifiera många hälsoproblem som bäst behandlas så snart som möjligt. Men kan en ultraljud i bröstet visa alla möjliga problem? - Svaret finns i vår artikel.

Vilka är indikationerna för bröstpunktering? Varför är många kvinnor rädda för den här proceduren - skrämmer resultatet eller metoden att genomföra - och är det verkligen värt att oroa sig? Finns det några hälsoeffekter efter bröstpunktering? - Låt oss prata om det på våra sidor..

Det finns många metoder för att undersöka bröstet, börjar med en oberoende undersökning. I den här artikeln kommer vi att prata om en annan metod - termografi. Utöver tillståndet i mjölkkörtlarna, kan termografi utvärdera hälsan hos andra system i kroppen hos män och kvinnor.

Mammografi är en informativ diagnostisk metod som används för att upptäcka patologiska förändringar i bröstkörtlarna och utförs på ett sjukhus. I modern medicin skiljs flera variationer av en omfattande mammografisk undersökning:

 1. Traditionell röntgendiagnostik. Genom att delta i filmteknologi är det en "moraliskt föråldrad" teknik. Det ger en hög risk för fel, därför är det sällan involverat. Bland fördelarna - överkomligt pris, ett stort urval av specialister.
 2. Digital Detta är en modern teknik för att studera mjölkkörtlarnas struktur med en minimal strålningseffekt på den kvinnliga kroppen. Det anses vara det viktigaste verktyget i screeningstudier av befolkningen. För att klargöra diagnosen används datorteknologier dessutom för att upptäcka strukturella förändringar i mjölkjärnvävnader. Nackdelar - höga priser på förfarandet, som inte utförs i alla medicinska centra.
 3. Magnetisk resonans Röntgenstrålning är helt frånvarande medan diagnosen utförs med hög noggrannhet och information med eller utan kontrastmedel. Den största nackdelen med en sådan undersökning är de höga kostnaderna för förfarandet, avsaknaden av behöriga specialister.
 4. Elektrisk impedans. Detta är den mest progressiva metoden för klinisk undersökning, som baseras på skillnaden i aktuell konduktivitet mellan onkologiska och friska vävnader. Det utförs på ett sjukhus. Bland de viktigaste fördelarna är säkerhets- och informationsinnehåll, nackdelen är det höga priset..
 5. Sightseeing. För att identifiera tumörer av olika uppkomst, mastopati, cystor och andra maligna patologier, är röntgenstrålar aktivt involverade i diagnosen. Två projektioner av bröstet tas, medan området med bröstkörtlarna, clavicle, axillary cavities visualiseras.
 6. Ultraljuds Diagnosesessionen utförs med deltagande av en ultraljudsanordning, utförs i samband med en röntgenundersökning för att klargöra den rådande kliniska bilden. Mammografi är säkert, även för kvinnor under 40 år. Bland bristerna är de höga kostnaderna för sessionen, avsaknaden av kompetenta specialister. Fördelar - möjligheten att använda under graviditet och amning.
 7. Optisk Diagnostik baseras på röd laserstrålning medan bilderna tas i två projektioner. En sådan undersökning får utföras från och med 30 år och hjälper till att bestämma godartade och maligna neoplasmer. Det är nödvändigt för dynamisk övervakning av tumören och dess patogena tillväxt. En sådan diagnos utförs inte ofta, har en hög kostnad.
 8. Radiometric. Det är baserat på plötsliga temperaturförändringar, som kan observeras och kontrolleras med en speciell enhet. En ökning av temperaturen indikerar förekomsten av cancerceller och den onkologiska processens gång. Celler med lägre temperatur anses vara friska. Så patologins fokus är visualiserade, du kan bestämma deras form, storlek, strukturella funktioner. Nackdelen med denna metod är dess höga kostnad..

Det slutliga valet beror på patientens medicinska tillstånd och ålder.

Det är viktigt att ta hänsyn till kostnaden för proceduren, eftersom priserna är olika och inte tillgängliga för alla patienter. Om en kvinna äldre än 40 år är registrerad hos en gynekolog med till exempel fibrocystisk mastopati, får hon regelbundet en remiss för denna medicinska undersökning i ett specialiserat medicinskt centrum

Digital mammografi och mammografi med tomosyntes, vilka är fördelar och nackdelar

Medicin Fördelar med digital mammografi kontra film: 1. Mindre strålningsexponering 2. Stora möjligheter att utvärdera resultat 3. Arkivering och dataöverföring 4. årlig mammary screening. Nackdelar med digital mammografi:

 • kostnaden för studien är 4-5 gånger mer än den radiologiska - 1400-2800 rubel (i privata kliniker);
 • otillgänglighet för små städer;
 • digitala medier är för närvarande inte ett officiellt dokument i olika tvister, bekräftelse av funktionshinder och så vidare, medan röntgenfilm är ett obestridligt dokument.

digital mammografi med tomosyntes Tomosyntes med datortomografi Indikation för denna typ av behandling Fördelar med digital mammografi med tomosyntes:

 • hög noggrannhet och informationsinnehåll, låg andel falska positiva resultat;
 • förmågan att identifiera de tidigaste stadierna av cancer;
 • komfort under diagnostik på grund av "smart" och automatiserad utrustning, proceduren är mindre smärtsam än konventionell mammografi;
 • andra fördelar med digital mammografi.

Nackdelar med digital mammografi med tomosyntes:

 • strålningsexponering som i två mammografiprocedurer;
 • hög diagnostisk kostnad - cirka 5000 rubel.

Indikationer och kontraindikationer

Med hjälp av mammografi, före förekomsten av oroande symtom, kan förekomsten av många godartade eller maligna brösttumörer upptäckas. Dessutom kan denna diagnostiska teknik användas för att utföra riktad punkteringsbiopsi av vävnader i en misstänkt neoplasma, klättrade för att utföra en histologisk analys och för att övervaka effektiviteten i behandlingen.

Som en förebyggande undersökningsteknik förskrivs mammografi till alla kvinnor 40 år eller äldre eller till patienter i riskzonen. Dessutom rekommenderas det för följande patologier:

 • godartade neoplasmer (t.ex. fibroadenom),
 • mastopati,
 • mastit,
 • genital neoplasmer,
 • infertilitet,
 • övervikt,
 • tidigare bröstkirurgi,
 • endokrina störningar.

För diagnostiska ändamål förskrivs mammografi till kvinnor med sådana klagomål:

 • smärta i bröstet, en förändring i storlek eller form, svullnad,
 • tätningsidentifiering,
 • förekomsten av slapp eller utbuktad, rodnad på ytan av körtlarna,
 • urladdning från nippeln eller en förändring i areolans form.

De absoluta kontraindikationerna för att utföra ett mammogram är följande villkor:

 • graviditetsperiod,
 • amningstid.

En relativ kontraindikation för att utföra ett mammogram anses kvinnans ålder till 35 år, om hon inte ingår i högriskgruppen. Detta beror på det faktum att körtelvävnaderna i denna ålder är ganska täta och proceduren kan vara informativ. Det är mer rationellt i denna ålder att förskriva en ultraljud eller MRT för bröstundersökning.

Mammografiproceduren vad är det

Detta koncept inkluderar två typer av forskning - ultraljud, röntgen. Det mest informativa är det senare. Ofta betyder termen "mammografi" det. Ultraljudsundersökning ställs in separat. Röntgenundersökning baseras på användning av speciella strålar som kan tränga in i mjuka vävnader i mänskliga organ. Mammografi gör att du kan se maligna neoplasmer - en tumör i bröstkörtlarna. Men bara om organet är helt involverat i patologiska processer ersätts det mesta av mjukvävnadens struktur med fett, bindemedel. Ofta inträffar denna situation efter 40 år före klimakteriet eller i början av utrotningen av en reproduktionsfunktion i en kvinnas kropp.

När man ska göra ett mammogram, på vilken dag av cykeln?

Bröstsjukdomar blir yngre varje år. Godartade tumörer i detta område kan förekomma även hos flickor, och efter 35 år bör alla vara försiktiga med maligna neoplasmer. I syfte att tidig diagnos av onkopatologi föreskriver läkare ofta ett mammogram. Vad är den här metoden och när är det bäst att genomföra?

Mammografi

Mammografi är en röntgenmetod för undersökning av bröstkörtlar. Det används under lång tid och låter dig identifiera patologiska formationer i bröstet i de tidiga stadierna.

Mammografi avser icke-invasiva undersökningsmetoder. Tidigare hade hon inga konkurrenter. För närvarande kan diagnosen bröstsjukdomar utföras med hjälp av:

 • Ultraljudsundersökning.
 • Datortomografi.
 • MRI.
 • Färgdopplerografi.
 • biopsier.
 • Elektrisk impedans tomografi.
 • Termografi.

Det är dock mammografi som är den första diagnostiska metoden som en läkare föreskriver. Det används för screening av cancer och andra sjukdomar i bröstkörtlarna..

För denna metod är tiden mycket viktig, studien kan utföras långt från varje dag i cykeln.

För att förstå vilken period som är optimal för mammografi, är det nödvändigt att presentera funktionerna i denna procedur.

Metod

För att få en högkvalitativ bild av mjölkkörtornas strukturer placeras den i en mammograf och pressas lite. Detta gör att du kan visualisera även djupt belägna formationer. Ju mjukare bröstet vid studietiden, desto lättare är det att ta en bild. Och kompressionen av organet orsakar inte patienten obehagliga känslor.

På grund av bröstens hårda kompression reduceras de:

 • Rörelseoskärpa.
 • Bildfel förknippade med avståndet från studieobjektet till filmen.
 • Absorberad dos, eftersom mjölkkörtlarna plattas ut.

Dessutom, med tillräcklig komprimering av bröstet, är bilden enhetlig, och skillnaderna mellan frisk vävnad och neoplasma är tydligt synliga.

Om läkaren har ordinerat ett mammogram - på vilken cykeldag gör du denna studie?

Mammografi och menstruationscykeln

Strukturen i bröstkörtlarna beror på dagen för menstruationscykeln. Det mest täta och smärtsamma bröstet blir före menstruationen. Under denna period kan det även vara obehagligt att röra vid det. Denna svullnad i körtlarna kallas premenstruellt syndrom..

Mammografi rekommenderas inte just nu, eftersom studien inte bara är smärtsam, utan också informativ.

Ett tätt, svullet bröst kommer inte att möjliggöra tillräcklig komprimering, och därför kommer sannolikheten för bildförvrängning eller fel att vara för stor.

Den mjukaste bröstkörteln blir från 5 till 12 dagar av menstruationscykeln. Detta är intervallet mellan slutet av menstruation och ägglossning, varefter bröstet igen börjar svälla och kondensera under påverkan av hormonet progesteron.

Mammografi för menstruation

Kan ett mammogram göras under menstruationen? Eftersom det officiellt rekommenderas att mammogram utförs från den femte till den tolfte dagen i cykeln, har vissa patienter en fråga: "Är det möjligt att undersöka bröstet under menstruationen?" Trots allt varar inte all menstruation 3-4 dagar. Blödning kan mycket väl pågå en vecka eller mer..

Det finns inga tydliga rekommendationer inom gynekologi angående denna fråga. Menstruation är inte en kontraindikation för mammografi. Sådana funktioner i cykeln kan emellertid påverka strukturen i bröstkörtlarna. Och även dag 6–7 kan bröstet förbli tätt och smärtsamt.

Det är därför gynekologer i denna situation rekommenderas att utföra studien senare - den 8-12: e dagen av cykeln för att utjämna eventuella fel.

Åldersbegränsningar

Vid vilken ålder kan ett mammogram utföras? En röntgenundersökning av bröstkörtlarna kan utföras vid valfri ålder om det indikeras. Dessa inkluderar:

 1. Påtaglig klump i bröstet.
 2. Isolering av blod från bröstvårtan.
 3. Tillbakadragning, utflata av bröstvårtan.
 4. Ändra körtelens hud efter typ av citronskal.

Trots det faktum att forskningsmetoden involverar strålningsexponering, är dess diagnostiska värde och dess fördelar ovärderliga med eventuell skada.

Men om vi talar om mammografi som en screeningsmetod för att upptäcka onkopatologi, utvecklas en annan situation i detta avseende.

Till skillnad från ultraljud är mammografi inte så säker, och dess årliga undersökning i ung ålder rekommenderas inte. Olika länder har sina egna rekommendationer för att använda det som en screening..

Som regel används mammogram regelbundet i åldern 35–40 år, beroende på kvinnans tillhörande patologi och riskfaktorer för utveckling av neoplasmer, och särskilt bröstcancer.

Gynekologer rekommenderar att denna undersökning utförs minst en gång vartannat år. Det indikeras för vissa patienter årligen. Upp till 35–40 år anses ultraljud av körtlar vara mer informativt och säkert..

Om en kvinna har nått klimakteriet kan hon utföra ett mammogram varje månad i månaden. Bröströntgen är möjlig även med implantat.

implantat

Nackdelen med implantat är att de allvarligt kan komplicera diagnosen av maligna neoplasmer i bröstområdet..

Det är möjligt att göra en röntgenundersökning i en sådan situation. Vanligtvis involverar metoden undersökning av vävnaderna i körtlarna i två projektioner, eftersom anatomin hos detta organ är sådan att även med den mest täta kompressionen är en bild inte tillräcklig för att visualisera alla formationer. Vid behov tillämpas också en ytterligare undersökning..

Om patienten har bröstimplantat gör det svårt att avbilda dem. Och i detta fall är läkarna inte begränsade till två standardprognoser. Radiologisten använder speciella - ytterligare - projektioner som kallas Eklund. Vad är essensen i denna studie?

Det syntetiska implantatet förflyttas i denna situation mot bröstet, och enhetens plattor komprimerar vävnaderna som ligger framför. Således är det bröstvävnaden som fångas och röntgen tas..

Man bör dock komma ihåg att bröstimplantat kan orsaka dålig diagnos av cancer. Liksom med vanliga bröst rekommenderas studien att genomföras dag 5-12 i menstruationscykeln.

Typer av forskning

Modern mammografi är av två typer - film och digital. Film har sitt ursprung från tjugotalet av förra seklet. Detta är en vanlig och ganska effektiv diagnostisk metod, men inte utan brister. Dessa inkluderar:

 • Diagnostiska svårigheter i formationer av liten storlek eller dåligt kontrasterande.
 • Oförmåga att ändra några egenskaper hos en röntgen efter exponering har utförts.
 • Tekniskt tidskrävande och komplex bildbehandling.
 • Nödvändiga lokaler och utrustning för lagring, skapande av ett speciellt arkiv.
 • Det är inte möjligt att överföra data digitalt för samråd.

Och även om filmmammografi har använts under lång tid och bevisat sig, kräver modern medicin en mer informativ metod för forskning.

Digital forskning

Idag är en värdig analog med filmmammografi den digitala forskningsmetoden. Det saknar sin föregångares brister. Dessutom har metoden ytterligare fördelar. De viktigaste bland dem är följande:

Tyvärr finns digitala enheter för närvarande inte tillgängliga i alla medicinska institutioner, men med tiden kommer de så småningom att ersätta filmanaloger. För diagnostik på en modern enhet är det också nödvändigt att ta hänsyn till cykeldagen. Trots det större informationsinnehållet och bättre visualisering av bröstformationer, förblir metodens princip densamma. En tät kompression av organet behövs för att förbättra bildkvaliteten, en detaljerad undersökning av alla strukturer och minska strålningsexponering för körtlarna.

Därför förblir samma period optimal - 5-12 dagar av patientens menstruationscykel.

Mammografi: hur man förbereder sig för proceduren?

Modern ekologi och snabbt liv lämnar inte en person en chans att upprätthålla en hälsosam existens. Undantaget är människor som lyckades komma undan från civilisationen, men de som är kvar i megaciteter är ofta sjuka och lider av påverkan från stora städer.

Vår tids gissling är ondartade tumörer från vilka inte en enda person är säker. Bröstcancer är vanligt, men det är operabelt och med snabb behandling kommer kvinnan att leva ett långt och friskt liv. En röntgenstråle i bröstet hjälper till att upptäcka en tumör, men inte alla vet vilken cykeldag man ska göra ett mammogram. Vi kommer att behandla reglerna i förfarandet.

Vad är det och varför är det nödvändigt?

Kvinnor vet att du varje månad måste känna dina bröst för misstänkta sälar. Även om något palpaterades betyder det inte att damen har bröstcancer. Men i sådana frågor, aldrig vara säker utan ytterligare analyser. Mammografi är proceduren som bekräftar eller motbevisar misstanken om en godartad eller malig tumör i bröstkörteln. Du måste kontakta en mammolog och när allt är bra utvecklas bröstcancer i blixtnedslag och är lättare att förutsäga än att behandla.

Till skillnad från en biopsi, där en vävnad plockas bort och undersöks, med en mammografi, kommer allt att förbli på plats. Kärnan i proceduren är att utsätta bröstet för röntgenstrålar. Onkologibild visar mörka områden - tumörställen.

Under det medicinska ingreppet ligger bröstet i mammografen, det plattas och en bild tas. Det är viktigt att bysten är mjuk och att kvinnan inte känner smärta när den pressas. Ju smidigare bröstet när du skjuter, desto tydligare kommer möjliga tätningar och misstänkta områden i mjölkkörtlarna att vara synliga. Om en flicka är orolig för att hon får för mycket strålning, var inte rädd. Tack vare att klämma på brösten, absorberar kroppsvävnader mindre skadliga strålar..

Bröstet är fixerat, men när du utför mammografi kan du fortfarande inte röra sig och andas. Innan fotograferingen påbörjas kommer läkaren att be dig att andas djupt och inte andas in några sekunder. Om du rycker, kommer projektionen att vara otydlig.

Vem kan och vem kan inte?

Mammografi av bröstkörtlar på vissa dagar i månadscykeln är nödvändig för kvinnor som har:

 • vid palpation känns palpationer;
 • det är utsläpp från bröstvårtorna, men det finns ingen amning;
 • bysten har ökat och smärta känns när man trycker på;
 • ett bröst blev större än det andra, synlig asymmetri är synlig.

Efter 40 år växer sannolikheten för bröstcancer exponentiellt. De måste besöka en läkare en gång per år eller ett par år och undersökas med en mammograf. Om en flicka är benägen att cystor och godartade neoplasmer, måste hon kontinuerligt observeras av en mammolog.

Trots mammografins relativa ofarlighet kan inte alla kvinnor klara det. Undersökningen kan inte genomföras i följande kategorier:

 • Till gravida patienter. Denna regel gäller diagnostik med röntgenstrålning. Om det finns misstankar om att en kvinna förväntar sig ett barn, bör du hitta ett alternativt sätt att studera bröstpatologi..
 • Amning. En mammolog kan förskriva strålning under amning endast om det är absolut nödvändigt. Funktioner i proceduren diskuteras individuellt med läkaren..
 • Flickor under 35 år. Vid denna ålder är kroppen mottaglig för de skadliga effekterna av röntgenstrålar, så läkare försöker ersätta mammografi med ultraljud av bröstkörtlarna.

Förberedelser och uppförande

När du tar en dusch på morgonen, måste du komma ihåg att användning av talkpulver, deodoranter av vilken typ som helst, fuktighetskräm är förbjudet. De kan färga mammogrammet och påverka resultatet av bröstundersökningen. I röntgenrummet måste du ta bort alla smycken och klä av sig i midjan. Läkaren placerar patientens bröst mellan två plattor som komprimerar bröstkörteln. Om en kvinna inte har ett känsligt bröst kommer det inte att finnas någon smärta eller obehag under mammografi.

För en fullständig undersökning behöver du korrekt gjort bilder i en direkt och sned projicering. För att göra detta placeras varje bröst först på horisontella plattor och placeras sedan i en vinkel på 45 grader. Hela mammogrammetoden varar från 10 till 20 minuter.

Om det råder tvivel i att få alla önskade resultat föreskriver mammologen en ytterligare diagnos.

Mammografi och implantat

Om en kvinna har genomgått en bröstförstoringskirurgi måste du varna läkaren om detta. Implantat stör den normala undersökningen, de passerar inte röntgenstrålar och kan snedvrida mammogram. Som ett resultat kanske du inte märker utvecklingen av cancer. Du måste välja pålitliga läkare som har behandlat liknande fall..

En enkel mammogram av bröstet räcker inte, ultraljud och MRI hjälper till att komplettera bilden..

Om det finns fara?

Kvinnor lyssnar ofta på skräckhistorier från vänner och släktingar om farorna med exponering, vilket är vad läkaren berättas om och vägrar att ha mammogram. Men strålningsdosen är minimal, och även med flera radiologiska förfaranden per månad kan strålningssjuka och liknande patologier inte erhållas. Modern utrustning använder strålar som är så nära jordens normala strålningsbakgrund, kroppen kommer normalt att uppfatta en sådan ingripande.

Bästa datum

Det finns misstankar om patologi, det finns en riktning för undersökning, men hur vet du på vilken cykeldag det är bättre att göra mammogram? Det är omöjligt att ange den exakta dagen; månadscykeln för varje kvinna är individuell. Få menstruationer börjar exakt efter 28 dagar, fluktuationer på 2-3 dagar är möjliga.

Det rättvisa könet kan delas in i tre stora kategorier:

 • med en kort menstruationscykel;
 • med cykelns genomsnittliga varaktighet;
 • lång cykel.

Beroende på denna faktor diskuteras tidpunkten för diagnosen individuellt med en specialist. Läkaren måste exakt berätta startdatum för den sista menstruationen och cykelns varaktighet, och han kommer att bestämma när han ska utse ett mammogram.

Kort cykel

Om en kvinna börjar blödning varje månad efter 21-23 dagar, rekommenderar läkare att komma till undersökningen från 3 till 5 dagar av cykeln. Under denna period gör bröstet inte längre ont efter menstruationen och kan komprimeras. En mammogramundersökning omedelbart efter menstruationens slut beror också på det faktum att i mitten av cykeln främjar en ökning av östrogen bildandet av cyster som löser sig utan spår. Att göra en undersökning under denna period är inte bara smärtsamt, utan också informativt.

Standardcykel

Den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln är 28 dagar. Om en kvinnas perioder börjar efter en sådan tidsperiod (plus eller minus ett par dagar), bör diagnosen ställas från 6 till 12 dagar av cykeln. För närvarande har ägglossningen ännu inte börjat, och östrogen påverkar bröstet något. Resultatet på mammogrammet kommer att vara tillförlitligt och korrekt..

Lång cykel

Hos vissa företrädare för det svagare könet överstiger menstruationscykelns varaktighet 35 dagar. Om en sådan tidsperiod alltid går mellan menstruationen är detta normalt. Uppmärksamhet bör uppmärksammas om cykeln till en början varar i 35 dagar, sedan 26 och sedan 30. Under tonåren är sådana fluktuationer en normal variant, men i framtiden kan de prata om patologiska processer.

För kvinnor med en väletablerad lång cykel förändras tidpunkten för undersökningen, du måste gå till läkaren när det kommer 10 dagar efter början av menstruationen. Tidsfristen är den 18: e dagen i månadscykeln..

Om tidsfristerna redan har gått, men konstig utflöde från bröstvårtorna eller klumparna har dykt upp, kan du göra ett mammogram varje dag, men du måste förbereda dig för att förfarandet kan vara smärtsamt och inte faktumet om det är möjligt att korrekt fastställa förekomsten eller frånvaron av patologi.

Mammografi och klimakteriet

Det har redan beskrivits ovan hur den hormonella bakgrunden varje månad påverkar det kvinnliga bröstet, men vad händer om menstruationen slutar och klimakteriet inträffar? Om en kvinna är femtio år gammal, är hon nära början av klimakteriet - perioden för förberedelserna för klimakteriet. Menstruationen upphör, hormonella nivåer upphör att passa den vanliga berg-och dalbanan och stabiliseras.

Vilken dag ska man göra mammogram i avsaknad av menstruation? Efter början av 45-50 år upplever kvinnor ofta att fluktuationer i den hormonella bakgrunden kommer att snedvrida resultatet. Läkarna säger att efter början av klimakteriet kan du komma till undersökningen av mjölkkörtlarna varje dag, mammogram kommer korrekt att visa bröstets tillstånd.

Graviditet och amning

Även om det är absolut nödvändigt, under dessa perioder som är viktiga för en kvinna, är det nödvändigt att vägra att genomföra en undersökning. Mammografi ersätts framgångsrikt med ultraljud. Det är bättre att vänta tills barnet vägrar bröstmjölk och perioden börjar gå igen

Ultraljud kan göras när som helst och det nödvändiga antalet gånger kommer det inte att skada varken det ofödda barnet eller bröstmjölken.

Till sist

Sammanfattande av artikeln måste vi än en gång besvara viktiga frågor:

 1. Varför undersöka mjölkkörtlarna? För snabb upptäckt av godartade och maligna tumörer.
 2. Vid vilken ålder gör mammogram? Från det ögonblick som kommande ålder måste kvinnor över 40 år genomgå förfarandet.
 3. Testas flickor med implantat? Ja, men för ett tillförlitligt resultat krävs ytterligare undersökningar.
 4. När kommer jag till diagnosen? Damer med en kort cykel från 3 till 5 dagar, med en standard från 6 till 12, med en lång från 10 till 18. Efter klimakteriet kan ett mammogram göras när som helst.
 5. Är det möjligt för gravida och ammande mödrar? Nej, det är bättre att ersätta med ultraljud.

Oavsett anledning till att gå till mammolog, det viktigaste är aktualitet. Upptäckten av tumörer i de tidiga stadierna leder i de flesta fall till deras fullständiga botemedel. Se upp för välbefinnande och vara frisk!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varmblinkar med klimakteriet

Senaste uppdatering: 04/22/2020Innehållet i artikelnTidvatten under klimakteriet orsakar en kvinna inte bara fysiskt utan också psyko-emotionellt obehag. Någon försöker övervinna de obehagliga symtomen på egen hand utan att ta till hjälp med traditionell och traditionell medicin....

Akne under ägglossning orsaker och behandlingsmetoder

Varje kvinna är mycket känslig för tillståndet i hennes hud, så problem med överhuden orsakar alltid en hel del negativa känslor. Det är inte alltid lätt att bota problemområden på kort tid, och efter att man har pressat akne kan andra allvarligare problem uppstå....

Förberedelser för klimakteriet från värmevallningar och svettningar: icke-hormonella, hormonella, folkliga botemedel

Förberedelserna för klimakteriet från värmevallningar och svettningar hjälper till att göra denna period mindre obekväm för en kvinna både fysiologiskt och psykologiskt....