Hormonersättningsterapi och brösttillstånd hos patienter med kirurgisk menopaus

Harmonier

Institutionen för obstetrik, gynekologi och perinatologi FPPOP MMA uppkallad efter I.M.Sechenova

Hormonersättningsterapi under reproduktionsperioden är en patogenetiskt underbyggd metod för behandling av störningar associerade med kirurgisk menopaus. Hos patienter med kirurgisk menopaus bland målorgan återspeglar bröstkörtlar, beroende på ålder, tillståndet av hormonell homeostas [1, 5-7].
Bröstkörteln kan reagera på exogent intag av östrogener genom att förbättra lokal syntes av sina egna hormoner, vilket är en av riskfaktorerna för utveckling av post-menopausala former av mastopati och bröstcancer [1, 2, 8, 14, 15]. Rollen för olika progestogener i utvecklingen av proliferativa processer i bröstkörteln diskuteras för närvarande, men det är känt att huvudeffekten av progesteron är att nivåera den biologiska effekten av östrogen i förhållande till proliferativa processer, förbättra apoptos [3, 10, 11, 13]. Med tanke på den senaste tidens tendens att öka antalet dishormonala bröstsjukdomar hos patienter äldre än 40 år som diagnostiserats, enligt olika författare, i 38-60% av fallen, är frågan om att välja ett läkemedel för hormonersättningsterapi hos kvinnor i denna grupp fortfarande den mest relevanta [1, 5,7,9,12].
Av de läkemedel som finns tillgängliga på den moderna marknaden för hormonersättningsterapi har Femoston 2/10 den mest optimala kombinationen, eftersom det innehåller naturlig 17 b-östradiol och dydrogesteron, som ligger nära naturligt progesteron av dess kemiska och biologiska egenskaper. Den cykliska regimen för att ta Femoston 2/10 låter dig reglera den naturliga menstruationscykeln, vilket är särskilt viktigt hos patienter med befintliga dishormonala tillstånd i bröstkörtlarna [2,3,11].
Syftet med studien var att utvärdera effekten av Femoston 2/10 på bröstkörtlarnas tillstånd hos patienter med kirurgisk menopaus..

Material och metoder
För att lösa uppgifterna studerades bröstkörtlarnas tillstånd hos 121 patienter med kirurgisk menopaus. Varaktigheten av den postoperativa perioden var från 2 till 24 månader; den genomsnittliga åldern för patienter vid tidpunkten för studien var 47,0 ± 0,44 år och hade inte signifikanta skillnader i observationsgrupperna. Beroende på volymen av operationer som utfördes på äggstockarna identifierades två grupper:
Grupp I (n = 44) representeras av kvinnor som genomgick en hysterektomi med bilateral oophorektomi;
Grupp II (n = 47) - patienter med en historia av hysterektomi med bevarande av ovarievävnad (hysterektomi utan bifogade ögon, med ensidig ovariektomi eller med ovarieresektion);
Grupp III (n = 30) - av någon anledning vägrade hormonersättningsterapi. Av dessa hade 14 patienter hysterektomi med bilagor (46,6%) och 16 (53,3%) hade en historia av hysterektomi med bevarande av ovarievävnad (jämförelse grupp).
Efter preliminär undersökning och uteslutning av kontraindikationer för hormonersättningsterapi fick kvinnor som utgör den första och andra observationsgruppen Femoston 2/10 i 12 månader.
För att utvärdera tillståndet hos mjölkkörtlarna, personliga och. familjehistoria, palpation, dynamisk ultraljud av bröstkörtlarna, mammografi i två prognoser (initialt och efter 12 månaders observation). Studien inkluderade inte kvinnor med nodulära formationer av bröstkörtlarna..
Statistisk bearbetning utfördes med användning av metoder för variationstatistik, ett Microsoft Excel 97-kalkylprogram, SPSS vl0.0.5 för Windows, Statistica 5.11, ett paket med tillämpade statistiska program; Student, Pearsons kriterier beräknades, c 2.

Studieresultat och diskussion
De viktigaste indikationerna för kirurgisk behandling av patienter i de studerade grupperna var livmoderfibroider (60,3%), endometrios (21,48%), purulent-inflammatoriska tubo-ovarieformationer (13,2%), ovariecystom (5,7%) och endometrial hyperplastiska processer (4,13%). Vid intervjuer av de undersökta kvinnorna ägnades stor uppmärksamhet åt närvaron i anamnesis eller vid tidpunkten för undersökning av klagomål från bröstkörtlarna, till mödrarnas familjehistoria, till den befintliga patologin i bröstkörtlarna. En historia av mastopati indikerades av 9 patienter (7,43%), de observerades av en mammolog om denna sjukdom.
Bilateral palpation av bröstkörtlarna och omgivande vävnader var ett obligatoriskt förfarande innan hormonbehandling påbörjades. Under undersökning och palpation av bröstkörtlarna under den första undersökningen hittades diffusa tätningar av bröstkörtlarna hos 50 (41,3%) patienter i de studerade grupperna. Hos de återstående patienterna var palperingen i bröstkörtlarna homogen, elastisk, mjuk utan tätningar och knutar. Nippelutflöde och smärta vid palpation observerades inte i något fall..
En dynamisk ultraljudsundersökning av bröstkörtlarna utfördes för patienter som mot bakgrund av hormonbehandling hade klagomål om engorgement och besläktad diffus smärta i bröstkörtlarna, liksom en liten ökning i deras volym, som uppträdde i den andra fasen av att ta läkemedlet (22% av patienterna). Denna studie avslöjade en svag ökning i ekogeniciteten hos körtelvävnaden hos dessa patienter, normaliserade oberoende efter 2–4 månaders användning av läkemedlet utan användning av ytterligare läkemedel.
Enligt mammografi kännetecknades det initiala tillståndet hos mjölkkörtlarna hos patienter med kirurgisk menopaus av fibrocystisk mastopati (FCM) och involverande processer. FCM med varierande svårighetsgrad detekterades hos 92 (76,03%) patienter i de studerade grupperna, som hade en direkt korrelation med förekomsten av dishormonala sjukdomar i livmodern och bilagor.
Hos patienter som tog Femoston 2/10 under hela året avslöjades allmänna trender för övervägande av involutiva processer i bröstkörtlarna, vilket signifikant skiljer sig från de ursprungliga uppgifterna. I grupperna I och II inträffade involveringsprocesserna efter 12 månaders terapi 3 gånger oftare än i den första studien. Bland patienter som inte tar hormonella läkemedel ökade andelen involverande processer under samma observationsperiod med 6,6% av den initiala nivån, vilket utgör 11 (36,8%) i denna grupp, vilket är betydligt lägre än i grupper med hormonbehandling (p c2 = 6,8, sid

Hur man behandlar bröstmastopati - de viktigaste metoderna och läkemedlen

Bröstmastopati, en ganska vanlig patologisk sjukdom. Anledningen till dess förekomst är hormonell obalans, vilket leder till en ökning av trofiska förändringar i bindväv och fibrös vävnad. Detta leder till uppkomsten av nodulära eller cystiska tätningar i bröstkroppen.

Den maximala tillväxten av denna sjukdom observeras hos kvinnor i åldrarna 30-45 år. Den främsta orsaken till mastopati (bröstdysplasi) är ett överskott av östrogen och brist på progesteron. Mycket mindre ofta kan mastopati orsaka ökad syntes av prolaktin, som producerar hypofysen.

Det finns många metoder för konservativ terapi, som i överenskommelse med läkaren ger en positiv trend i behandlingen av denna patologi. Det viktigaste vid de första tecknen på en förändring i bröstkörtlarna är att kontakta en gynekolog, ju tidigare behandling börjar, desto mer troligt är det att återhämta sig från denna sjukdom.

Bröstmastopati - vad är det?

Mastopati kombinerar många patologier som utvecklas i bröstkörtlarna. I detta fall sker en förändring i den morfologiska strukturen hos vävnader. De kan vara av en annan karaktär (proliferativ, fibrös, i form av cystiska tätningar).

Dessutom kan denna patologi ha olika namn:

 • Cystisk mastit.
 • Cystisk mastopati.
 • Masoplasia.
 • Brösthyperplasi som ett resultat av dishormonal obalans.
 • Bröstdysplasi.
 • Fibroadenomatosis.

Bröstmastopati är en godartad neoplasma, men den har en tendens (mot bakgrund av ökad hyperplasi av epitelceller) att utvecklas till en malig form av kursen. Speciellt ofta (40 gånger) inträffar detta med utseendet på cystiska förändringar.

Mastopati är en fara inte bara för den kvinnliga hälften av befolkningen, män lider ofta av det, det händer mycket mindre ofta, och denna patologi kallas gynekomasti.

orsaker

Trots att denna patologi är ganska vanlig, tillhör den kategorin dåligt studerade. Det har ännu inte fastställts helt vad som orsakar uppkomsten av bröstmastopati..

Men i grund och botten kommer forskarnas åsikt att faktum att denna sjukdom uppstår på grund av hormonsvikt. Förekomsten av östrogenproduktion och minskad progesteronsyntes.

Det är progesteron som bidrar till regenerering och utveckling av körtelvävnad, lobuler och alveoler i bröstkörtlarna. Tack vare det reduceras svullnaden i bindvävnaden.

När prolaktinnivåerna ökar i blodet (en kedjereaktion utlöses) ökar antalet receptorer som svarar på östradiol. Hormonet östradiol orsakar ökad hyperplasi av cellepitelet.

Utöver detta finns det riskfaktorer som ökar sannolikheten för att utveckla bröstmastopati..

Dessa inkluderar:

 • För tidig eller sen början av menstruationen. En ung kvinnas kropp har inte tid att anpassa sig till hormonella förändringar.
 • Försenad början av intim sexuell kontakt.
 • Utvecklingen av klimakteriet före 45 års ålder.
 • Sen graviditet eller infertilitet.
 • Frekvent abort (6 veckor av graviditeten) utlöser en mekanism som främjar körtelhyperplasi, dess degeneration sker mot bakgrund av hormonell obalans.
 • En kort amningstid eller fullständig frånvaro.
 • Vägt ner av ärftlig genetisk predisposition.
 • Kroniska, patologiska processer i de yttre och inre könsorganen.
 • Endometrios och uterus fibroids.
 • Ofta menstruationscykelstörningar, tumörhängen.
 • Hormonell dysfunktion i sköldkörteln, binjurebarken.
 • Polycystiskt äggstock och metaboliskt syndrom.
 • Ökad psykologisk stress, ofta stressiga situationer som leder till utveckling av depressiva tillstånd.
 • Underlåtenhet att äta ordentligt, ökat beroende av fet- och kötträtter, livsmedel med mycket kolhydrater och proteiner. Otillräcklig konsumtion av mat rik på rå fiber, aminosyror, mikro- och makroelement.
 • Ökat beroende av alkoholhaltiga drycker, rökning, överdriven konsumtion av starkt kaffe, te, energidrycker.
 • Skadliga arbetsförhållanden (kontakt med kemiska cancerframkallande ämnen, radioaktiv strålning).

Klassificering av bröstmastopati

På grund av det faktum att mastopati kan utvecklas på olika sätt, förändringar i cellernas morfologiska strukturer, har den en tydlig klassificering.

Efter gynekologisk och histologisk undersökning är det vanligt att skilja följande former av sjukdomen:

 • Den diffusa formen utvecklas ofta i strid med förhållandet mellan mängden östrogen och progesteron. Sjukdomen drabbar flickor och kvinnor i reproduktiv ålder. Mindre vanligt efter klimakteriet. Sjukdomen åtföljs av uppkomsten av atrofiska lobuler, hyperplasi av förändrad bindväv. Utseendet på små cystiska tätningar. I diffus form är det vanligt att skilja:
  • Adenos, med en övervägande av körtelkomponenten.
  • Fibroadenosis Den fibrösa komponenten ökar.
  • Fibrocystosis Enstaka eller flera cyster visas.
  • Skleroseradenos, konfigurationen av det inre och yttre epitelskiktet förblir oförändrat, lobarna i bröstkörteln växer.
  • Kombinerad form.
 • Dess nodulära form kallas ofta cystisk. Förbättrad hyperplasi av fibrös vävnad leder till uppkomsten av cystiska tätningar, som innehåller vätska. Med denna typ av patologi upptäcks atypiska celler, detta är ett alarmerande symptom, eftersom risken för en malign tumör ökar. Med denna form av mastopati, under uppkomsten av menstruationen, uppträder en känsla av smärta och obehag i området av bröstkörtlarna. I grund och botten observeras denna patologi hos kvinnor efter 45 år. Den nodala formen har sorter:
  • Adenomatös. Bildningen inträffar under sammansmältningen av nära lokaliserade små adenom på grund av den ökade spridningen av körtelepitel.
  • Fibroadenomatous kännetecknas av snabb progression. Utväxt av etiologi i bindväv visas.
  • cystisk.
  • Mintzs sjukdom (blödande mjölkkörtlar). Det är en lättskadad, växtvuxen epitel, som är lokaliserad i kanalen, inte långt från bröstvattnet.
  • Lipoma eller lipogranuloma, en godartad neoplasma innehållande fettutsöndring.
  • Hemangiom. En tumör som uppstår vid onormal utveckling av blodkärl.
  • Hamartom. Representerar tillväxt från körtlar, fibrer och fettvävnad.
 • Fibrocystisk. Cystiska tillväxter sprids över ytan av mjölkkörtlarna. Vanligtvis påverkar denna typ av patologi körtel tapeter. Cystor är små och fyllda med en klar vätska. Detta är den farligaste formen av mastopati, eftersom den leder till utvecklingen av den onkologiska processen i nästan 50% av fallen.

symtom

Den kliniska bilden av bröstmastopati beror på sjukdomens form och dess utvecklingsgrad.

I grund och botten, med utvecklingen av detta patologiska tillstånd hos en kvinna, finns det:

 • Känsla av smärta och obehag i bröstkörtlarnas område. I ett tidigt skede i utvecklingen av mastopati uppstår smärta före eller under de första dagarna av menstruationen. De kan ha en annan karaktär av manifestation (tråkig, dra, verkande, spastisk, skarp). Smärtan uppträder på grund av venös stagnation och svullnad i vävnaderna, fibrösa tillväxter och cystiska tätningar bidrar också till detta. De skapar ytterligare tryck på angränsande vävnader och nervreceptorer. Efter fullständigt upphörande av menstruationen försvinner smärtsyndromet, vilket får en kvinna att tänka på funktionerna i menstruationscykeln. Kontakta en gynekolog med sådana klagomål, patienten anser det inte som nödvändigt. Det är därför det ytterligare försämras av tillståndet, bröstsmärtan intensifieras (ibland kan det inte röras), det kan stråla (ge) till scapula, benben, till axeln och övre extremiteten. Ökad smärta leder till:
  • För att sova störningar.
  • Psykomotional störning.
  • Ökad irritabilitet och ibland aggressivitet.
 • Venös trängsel leder till en ökning och engorgement av mjölkkörtlarna. Om läkaren försöker palpera bröstet, reagerar den sjuka kvinnan mycket starkt på hans handlingar. Eftersom beröring av bröstkörteln orsakar piercing smärta.
 • Utflödet från bröstvårtornas bröstvårtor kan ha en annan form av intensitet och färg. Vanligtvis är urladdningen vit eller transparent, mindre ofta grönaktig eller med en brun nyans. Utsläpp som liknar en sackaros eller med orenheter i blod är ett alarmerande tecken, eftersom sådana symtom är karakteristiska för utvecklingen av maligna neoplasmer. I avsaknad av graviditet och amningstiden bör det inte ske någon utflöde från bröstvårtornas bröstvårtor. Om en kvinna har till och med liten urladdning är detta ett tillfälle att besöka en gynekolog eller mammolog.
 • Med en palpationsundersökning kan förtätade noder detekteras, ibland är de enstaka, och i de senare stadierna av mastopati kan de vara multipla. Med avancerade former av sjukdomen kan de ses under en visuell undersökning, när en kvinna höjer eller sänker händerna. Det bör noteras att det finns ett antal symptom som endast är karakteristiska för den diffusa formen av bröstmastopati:
  • Denna form observeras oftast hos kvinnor i ung reproduktiv ålder..
  • Vid undersökning kan en liten ökning av bröstkörteln noteras..
  • Vid palpation kan fin granularitet och starkt uttalad lobation detekteras..
  • Icke-narkotiska smärtstillande medel används för att lindra smärtanfall..

Konservativ behandling av bröstmastopati

Vid behandlingen av denna typ av patologi finns det inte ett enda schema och metodik. På grund av det faktum att denna sjukdom har en annan form av flöde och beror på de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppen. Därför väljs behandlingstaktik efter undersökning och diagnos baserat på den kliniska bilden och den patologiska processens form.

Närvaron av samtidiga sjukdomar såsom:

 • Myom.
 • endometrios.
 • Polycystiska bilagor.
 • Endometrial hyperplasi.

Konservativ behandling inkluderar användning av:

 1. Farmakologiska läkemedel av icke-hormonellt ursprung.
 2. Hormoner och deras analoger.

Huvudprioriteten i behandlingen av bröstmastopati är att uppnå fysiologisk produktion av en balanserad mängd östrogen och progesteron.

Icke-hormonell behandling

Om metoden för behandling med icke-hormonella läkemedel väljs, används följande typer av läkemedel:

 • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel föreskrivs som hjälper till att lindra smärtanfall, resorption av smärtsamma sälar i bröstet, lindra svullnad och ett symptom på engorgement. De är endast lämpliga för kortvarig behandling. Huvudsyftet är:
  • diklofenak.
  • indometacin.
  • nise.
  • ibuprofen.

  Bröstmastopatiska symptom och teckenbehandling

  En av de vanliga sjukdomarna hos kvinnor som är associerade med hormonsvikt Mastopati kallas ofta fibroadenom. I själva verket är denna sjukdom mycket bredare i manifestationer.

  Mastopati involverar ett antal tumörprocesser i bröstkörtlarna..

  ◉ Tillfälligt när du matar ett barn

  ◉ Kontinuerlig under en lång period

  Ett annat icke-medicinskt namn är mastit. Men faktiskt mastit är en inflammation i koens juver. Därför är den kvinnliga kroppen inte släkt.

  Fibroadenom är en godartad hormonberoende tumör. Inte alla sådana formationer kan förvandlas till maligna. Men detta händer tyvärr i vissa fall.

  Terapeutiska åtgärder krävs för behandling endast med förvärringar av sjukdomen. I de flesta fall observeras sådana sjukdomar helt enkelt..

  Orsaker till mastopati hos kvinnor

  Sjukdomen förekommer i alla åldrar. Anledningen är ett överskott av hormoner: prolaktin eller östrogen.

  Östrogen om mastopati förekommer hos en kvinna under 35 år.

  Prolactin, om senare. Detta hormon stimulerar bildandet av progesteron i äggstocken..

  Symtom på mastopati

  Fibroadenom är en asymptomatisk sjukdom. I den meningen att mastopati inte orsakar smärta.

  ◍ Sjukdomens början för en kvinna är omöjlig att spåra, eftersom inga nya sensationer uppstår i bröstet.

  ◍ Bröstsvullnad före menstruation, under PMS-perioden är karakteristisk för mastopati.

  Det är emellertid inte en avvikelse från normen hos en frisk kvinna, och svallningarna i körtlarna passerar två till tre dagar efter början av kritiska dagar.

  Långvarig svullnad i bröstet är en negativ signal.

  ◐ Ömhet i bröstet med fibroadenom kvarstår under lång tid. Små ärtor är något större, hårdare än vanliga alveoler som är påtagliga under huden.

  ◑ Formationer observeras på ett bröst eller på båda. Enkel eller flera skador.

  ◐ Storleken på tätningarna i bröstet kan vara med små ärtor. Palpation förändras, lätt tryck på bröstet..

  Oegentligheter som är mindre än ärter kan ignoreras - de är inte förknippade med mastopati..

  ◑ Innan menstruationen kompakteras ärternas storlek och blir större. Efter kritiska dagar minskar igen.

  ◐ Bildningen av små knölar som är karakteristiska för mastopati förblir oförändrade i flera år.

  ◑ Hormonfel i kvinnlig kropp med tiden leder till en ökning av tumörer. Bröstsmärtor ökar och är inte längre associerade med cykeln.

  ◐ Det sena stadiet av mastopati åtföljs av uppkomsten av gulaktig, brun, vit urladdning från bröstet.

  ◑ Med en periodisk förvärring av mastopati är läkemedelsbehandling tillräckligt. Ingen operation krävs.

  Det finns riktigtvis en slags mastopati, där kapillärerna tromboneras. I detta fall störs blodtillförseln till bröstkörtlarna, och i vissa fall avlägsnas tumören. Även om cancer inte nämns i det här fallet är orsaken till tumören annorlunda..

  Fall är så sällsynta. I detta fall av tumörbildning är förekomsten av trombos, åderbråck i extremiteterna. Vid trombos förskrivs patienten antikoagulantia, så att risken för att utveckla en blodpropp i bröstkapilläret minskas.

  ◉ Senare stadier av fibroadenom är inte ofarliga.

  För det första degenerera godartade formationer ibland till maligna.

  För det andra har hormonell obalans i kroppen, förutom fibroadenom, andra konsekvenser. Stört ovariefunktion, reproduktionssystem.

  ◉ Det största problemet med fibroadenom är den psykologiska aspekten. En kvinna börjar frukta små formationer. Å ena sidan går kvinnor inte till läkaren, de drar ut en diagnos av rädsla för en diagnos. Å andra sidan kontrolleras de ständigt och försöker inte få sjukdomen till cancer.

  ◉ Utan en biopsi, när ett vävnadsprov i körtlarna tas för diagnos, är det omöjligt att skilja en tumör från en ondartad.

  Skillnaden mellan maligna tumörer

  Kvinnor måste ständigt utföra självundersökning. Genom att gripa mjölkkörtlarna en gång i veckan är det möjligt i början att spåra varningstecken.

  ◐ Maligna formationer minskar inte i storlek vid början av menstruationen.

  ◑ Hormonterapi i 99% ger ett positivt resultat om bildningen i bröstet är godartad.

  ◐ Om tumören är storleken på en ärta eller en böna, förstoras lymfkörtorna intill bröstet redan. Känn därför armhålan när armen är upplyft. Nästa benben och hals.

  ◑ Ett besök hos gynekologen, även i avsaknad av klagomål, minst ett halvår om du får diagnosen fibroadenom.

  ◐ Moderna metoder för dianostomi av mastopati - ultraljud och mammografi.

  Behandling av mastopati hemma

  ◉ Den hormonella bakgrunden hos en patient med mastopati stabiliseras av läkemedel. Hormonbalans ger en varaktig positiv effekt..

  1. Dessa är läkemedel som innehåller testosteron i små doser. P-piller som är skräddarsydda specifikt för din kropp.

  2. Sport, gymnastik med alla kroppens muskler. Förutom fördelarna med hela kvinnokroppen har en åldersbestämd belastning en riktad effekt på hormoner. Mer specifikt hypofysen, som redan påverkar reproduktiv hälsa, könshormoner, muskelton.

  ◉ Det är användbart att dricka jodinnehållande läkemedel för mastopati.

  Men om det inte finns några problem med matsmältningssystemet. Kursen avtalas med läkaren. Om jodintag är kontraindicerat införs tång i kosten..

  ◉ Mottagande av vitaminer E, C, A, B, kosttillskott. Spåra vilka livsmedel som är rika på dessa vitaminer och öka deras intag..

  ◉ Kvinnor med extra kilo bör gå ner i vikt. Men bara om det finns en tydlig fetma. Ägare på några extra centimeter behöver inte jaga tunnheten. Hos kvinnor kompenserar östrogenbrist för avsättningar i nedre del av buken. Vad som är nödvändigt med åldern när ditt östrogen minskar.

  ◉ En behaglig behå är viktig för fibroadenom. En kvinna ska inte känna det. Friktion, tryck, kompression i vissa områden på bröstet, förutom obehag, kan skada de känsliga körtlarna.

  ◉ Lätta lugnande medel kommer att ge vissa fördelar för nervsystemet. En kvinna måste försörja sig med växtbaserade infusioner, färdiga preparat, lugnande te.

  Mint, citronmeliss, morwort, lind, valerian kommer att minska stressen lugnt, lugna nervsystemet.

  Många patienter förnekar sjukdomen, observeras inte av läkaren, skjuter upp behandlingen. Detta beteende leder till en risk för obehagliga konsekvenser. Därför är behandling av fibroadenom obligatorisk även i frånvaro av symtom.

  Recept av traditionell medicin för mastopati

  Växtbaserade beredningar, te hjälper till att säkert justera den hormonella balansen hos en kvinna. Folkrättsmedel som kompletterar den föreskrivna behandlingen hjälper till att bibehålla brösthälsa.

  Luskompress

  Träormen (asterisken) hjälper till med den initiala graden av mastopati. Färskt gräs tvättas, torkas och appliceras på bröstet. Packa in duken ovanpå, håll kompressen tills gräset torkar. Kursen varar i fem dagar..

  Det är bekvämt att bära gräs hela dagen i en behå.

  Efter en månad kan du återuppta kompresserna. En större effekt uppnås när en trälöss sätts till maten. Soppor, borscht, sallader tillagas med trälöss i sammansättningen.

  Örtte

  Det finns färdiga mastopatipreparat, balanserade av doseringen av örter. Om du vill kan du göra en samling med mastopati hemma.

  Alla blandas i ett stycke. Brygg en stor sked i Z00 ml. vatten. Drick en halv kopp två gånger om dagen.

  Burdock rot

  Ta hundra gram torr korg strimlad i en kaffekvarn, mixer. Häll en halv kopp raffinerad solrosolja. Förvara i rätter på en mörk plats i tio dagar..

  Verktyget smörjer bröstvårtorna och hela bröstet.

  Dill med mjölk

  Hundra gram dillfrön kokas i 500 ml mjölk. När du har tagit bort från värmen, linda in behållaren i två timmar. Blandningen filtreras, tas i ett halvt glas trettio minuter innan du äter.

  Kursen är utformad i tre veckor..

  Rödbetor med honung

  Riv rödbetor, blanda tre delar av rödbetor med honung till en del av honung med honung. Lägg vallarna på ett helt kålblad. Sätt på bröstet på natten.

  Rättika

  Blanda 3/4 kopp honung med halva den rivna svarta rädisan. Häll blandningen med 30 ml vodka, blandad med salt - en tesked.

  Applicera minst tio dagar på brösten varje dag..

  Bröstkomprimering

  Rivade morötter, överlagrade på kålblad, används för behandling av mastopati. Bröst med en sådan kompress är lindad med en mjuk trasa.

  Håll produkten i flera timmar.

  Läkemedel vid behandling av mastopati

  Det finns också icke-hormonella läkemedel som säkert kan justera balansen mellan hormoner i en kvinnas kropp. Dessa inkluderar det inhemska läkemedlet Mamoklam. Läkemedlet har en naturlig sammansättning, baserad på den - tang tång.

  Mamoklam har en terapeutisk effekt vid fibrocystisk mastopati, minskar manifestationer av mastalgia och premenstruellt syndrom. Främjar regression av cyster, normaliserar spridningen av bröstkörtelepitel. Mamoklam har en hög säkerhetsprofil och har testats utifrån de bästa ryska institut och kliniker; det kan förskrivas både som monoterapi och som en del av komplex terapi.

  Det används oralt, före måltid, en enda dos - 1-2 tabletter 2-3 gånger om dagen med regelbundna intervaller under dagen (daglig dos - 3-6 tabletter). Behandlingsvaraktigheten är högst en månad. Vid behov rekommenderas det att upprepa behandlingen efter en paus från 2 veckor till 3 månader. Mamoklam är tillåtet att användas under graviditet och amning, enligt läkarens föreskrift är det möjligt att använda i fysiologiska doser högst 250 mg per dag.

  HRT och mastopati

  Relaterade och rekommenderade frågor

  4 svar

  Sidsök

  Vad ska jag göra om jag har en liknande men annorlunda fråga?

  Om du inte hittade den information du behöver bland svaren på den här frågan, eller om problemet är något annorlunda än det som presenterades, kan du försöka fråga läkaren en ytterligare fråga på samma sida om han är ämnet för huvudfrågan. Du kan också ställa en ny fråga, och efter ett tag kommer våra läkare att svara på det. Det är gratis. Du kan också söka efter relevant information om liknande problem på den här sidan eller via webbplatsens söksida. Vi kommer att vara mycket tacksam om du rekommenderar oss till dina vänner på sociala nätverk.

  Medicinsk portal 03online.com tillhandahåller medicinska konsultationer i korrespondens med läkare på webbplatsen. Här får du svar från riktiga utövare inom ditt område. För närvarande ger webbplatsen råd inom 50 områden: allergist, anestesiolog, resuscitator, venereolog, gastroenterolog, hematolog, genetiker, gynekolog, homeopat, hudläkare, pediatrisk gynekolog, pediatrisk neurolog, pediatrisk kirurg, barnkirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, specialist på infektionssjukdomar, kardiolog, kosmetolog, taleterapeut, ENT-specialist, mammolog, medicinsk advokat, narkolog, neurolog, neurokirurg, nefolog, nutritionist, onkolog, onkolog, ortopedisk traumekirurg, ögonläkare, barnläkare, plastikkirurg, psykolog, prokolog, prokolog, prokolog, prokolog,, radiolog, androlog, tandläkare, trikolog, urolog, farmaceut, fytoterapeut, flebolog, kirurg, endokrinolog.

  Vi svarar på 96,69% ​​av frågorna..

  Frågor och svar

  svarar på frågor:

  Vera Efimovna Balan

  VD, professor, gynekolog - endokrinolog, läkare i högsta kategorin, chef för öppenvårdsavdelningen i MONIIAG, ordförande för ryska menopauseförbundet

  Kära läkare, berätta om det finns statistik, vilken procentandel av mogna kvinnor i Ryssland tar hormonersättningsterapi?
  Och en mer specifik fråga - uttalad extragenital endometrios är en kontraindikation för sådan terapi? Förutsatt att symptomen på klimakteriet är mycket svåra att leva.

  Hej! I Ryssland tar cirka 5,1% av kvinnorna MHT hos peri- och postmenopausala kvinnor. Om det är utbredd allvarlig endometrios måste du bestämma kirurgisk behandling och sedan välja MHT (till exempel tibolon). I detta skede, konsultera din läkare för val av icke-hormonell behandling av menopausalt syndrom (växtbaserade preparat, etc.).

  Hej! Jag är 52 år. För 4 år sedan genomgick hon bukoperationer för att ta bort livmodern i samband med stora fibroider. Samtidigt avlägsnades höger äggstock. Den vänstra äggstocken och livmoderhalsen fanns kvar. Det finns åderbråck. För 12 år sedan behandlades hon för tromboflebit i djupa kärl. För 1,5 år sedan började värmevallningar. Det blev värre att sova. Kan jag förskriva HRT?

  Tyvärr är djup ventromboflebit, som någonsin drabbats, en kontraindikation för utnämningen av menopausal hormonbehandling. Rådgör med en läkare för att välja icke-hormonella metoder för behandling av menopausalt syndrom.

  god eftermiddag!
  Säg mig, hormonbehandling efter menstruation för att upprätthålla kvinnors hälsa - är det för evigt? De där. till sista andetaget? Eller så hjälper det att mjuka den första perioden, lindra tidvattnet och om några år kan allt avbrytas?
  Och ändå - finns det några bra ryska förberedelser av HRT?

  Hej!
  Ersättning (menopausal) hormonbehandling (MHT) föreskrivs till en kvinna under den period som är nödvändig i hennes speciella fall. Varje år genomgår en kvinna som tar MHT en vanlig liten undersökning, där förhållandet mellan nytta och risk fastställs och beslut fattas om tillräckligt med fortsatt MHT.
  Om man tidigare antog att hormonbehandling inte kan tas mer än 5-7 år, är det nu enligt internationella rekommendationer ingen anledning att införa begränsningar för MHT: s varaktighet, förutsatt att kvinnan började ta MHT i tid och förmånen överskrider riskerna enligt årliga undersökningar. Dessutom fortsätter klimakteriet i vissa kvinnor i mer än 10-15 år, i vilket fall det är möjligt att fortsätta ta MHT (med en övergång till lägre doser).
  Tyvärr är arsenal av inhemska analoger av MGT extremt begränsat.

  God eftermiddag, berätta, snälla, är det möjligt att gå till HRT om det var gulsot under barndomen, hepatit A. Nu är leveren på ultraljud något ökad...

  Om det enligt ett biokemiskt blodprov nu inte finns någon nedsatt leverfunktion (leverenzymer och bilirubin är normalt) kan läkaren välja menopausal hormonbehandling för kvinnan. Om det till exempel finns stenar i gallblåsan föredrar vi läkemedel i form av geler, plåster (för att minska effekten av hormoner på mag-tarmkanalen och levern när vi tar tabletter).

  Säg mig, vad är de absoluta kontraindikationerna för hormonersättningsterapi? Det vill säga, med vilka diagnoser kan du stänga frågan själv? Till exempel har jag tromboflebit. Det finns några alternativ för att underlätta klimakteriet.?

  De absoluta kontraindikationerna för menopausal (ersättning) hormonbehandling (MHT) inkluderar:

  • bröstcancer
  • östrogenberoende maligna tumörer
  • blödning från livmodern och vagina med en oförklarlig orsak
  • tromboembolism i vener eller artärer (inklusive trombos i djup ven)
  • akut leversjukdom
  • porfyri
  • graviditet, amning
  Tromboflebit (som en gång var tidigare, inte för närvarande) är en relativ kontraindikation för MHT. Om det finns indikationer för MHT i detta fall (menopausesyndrom, etc.) avgörs frågan om utnämning av MHT individuellt. Det är tillrådligt att ta ett blodprov för en genetisk predisposition för trombos (polymorfism av trombofili-gener), för koagulerbarhet (hemostas, D-dimer), ultraljud i benvener. Baserat på resultaten av undersökningen kommer läkaren att bestämma om det är möjligt för dig att förskriva MHT. I sådana fall föredrar vi läkemedel där östrogener tas inte i form av tabletter, utan i form av en hudgel eller plåster, vilket ännu mindre påverkar blodkoagulation och risken för trombos.

  Om läkaren identifierar kontraindikationer för MHT baserat på resultaten av undersökningen kommer alternativa läkemedel att föreslås (med växtöstrogener eller några andra).

  Det finns en åsikt att hormonterapi (HRT) kan förbättras - är detta sant?

  Fettvävnad är platsen för östrogensyntes hos kvinnor efter menopaus. Således, som svar på en minskning av hormonproduktionen av äggstockarna, försöker kroppen att ackumulera fettvävnad. För närvarande har bevis samlats för att ersättning (menopausalt) hormonbehandling hjälper till att minska kroppsvikt som erhållits efter klimakteriet, tillsammans med en minskning av mängden farligt buk-visceralt fett (i buken och midjan). Och utnämningen av hormonterapi under "övergångsperioden" är förebyggandet av "åldersrelaterad" viktökning och omfördelning av fett.

  God eftermiddag! Jag är 59 år. Jag har tagit HRT i fyra år, särskilt Livial. Nyligen började hon märka att tidvattnet hade dykt upp igen. Vad skulle du råda i det här fallet?

  Det är nödvändigt att passera TTG, T4svob., Prolactin i fastande blod. Om alla indikatorer är normala kan du tänka på att byta läkemedel till en annan monofasisk terapi. Till exempel med användning av en östrogengelpump (i kombination med progesteron), där du tillfälligt kan öka dosen av östradiol (enligt överenskommelse med din läkare).

  Hej!
  Min fråga om hormonersättningsterapi avser slutet av terapin och inte till inträde i den..
  Jag tar hormoner (nu Femoston 1/5) i ungefär 7 år (jag är 57), som föreskrivs av gynekolog-endokrinolog. Jag mår bra. Å ena sidan rådar gynekologer att sluta ta, eftersom symtomen antagligen redan har passerat. Å andra sidan håller de med om att åldring av hud, ben osv. kommer att gå snabbare. Mammologer säger att om du slutar ta droger förblir du fortfarande i riskzonen om du någonsin tog.
  Frågan uppstår - bör det stoppas om fördelarna inte bara är för att förbättra välbefinnandet vid högvatten? Eller denna andra fördel är inte - bara en placeboeffekt?

  Hej!
  Du har rätt, hormonbehandling (menopausal) hormonbehandling kan inte bara minska värmevallningar och förbättra välbefinnandet, utan också, med en snabb start, hämma minskningen av benmineralens densitet (förebyggande av osteoporos och frakturer), minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, Alzheimers sjukdom, "bromsa" åldringsprocesser i hud, leder, och har också en positiv effekt på slemhinnan i vaginan, urininkontinens. På grund av det faktum att du påbörjade behandlingen i tid och har tagit den i sju år kan det antas att du redan har lyckats få alla de positiva effekterna av hormonterapi som syftar till att förebygga "ålderssjukdomar"..

  Men hos vissa kvinnor, när hormonterapi avbryts, återupptas klimakteriet (det finns bevis för att vissa kvinnor kan uppleva värmevallningar hos kvinnor efter menopaus i 15 år eller mer). För sådana kvinnor (med förbehåll för de normala resultaten av den årliga undersökningen) har ultra-lågdosberedningar skapats (till exempel "mini" -formen av läkemedlet du tar). Hittills finns det ingen enda ståndpunkt i världen om hur det är bättre att stoppa hormonterapi - plötsligt avbryta eller åtminstone för en stund byta till en extremt låg dos och sedan avbryta. Dessutom finns det bevis på att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskas ytterligare när det gäller ett mildare tillbakadragande genom övergången till en extremt låg dos. Det kanske är meningsfullt att diskutera med din sjukvårdsleverantör möjligheten att byta till ett läkemedel med låg låg dos.

  Jag är 50 år, för 3 år sedan satte de mig i en "hormonell" spiral och i sex månader nu började de starka heta blinkarna - säg mig, kan jag ta HRT?

  Spiralen som innehåller hormonet levonorgestrel är en del av hormonbehandling med klimakteriet. I det här fallet kommer läkaren att välja ett läkemedel som endast innehåller östrogener (till exempel en gel som innehåller östradiol). I kombination med den angivna spiralen får du önskad effekt på tidvattnet, medan livmodern förblir "skyddad" av spiralen.

  Jag vill höra experternas åsikt: klimakteriet störde mig inte så mycket, men jag har fibrocystisk mastopati, som punkterades två gånger under de senaste 6 åren, och endokrinologen rekommenderade mig i 53 HRT ”Angelik”. Nu är jag 59. Jag känner mig inte illa. En gång om året tar jag tester för hormoner, allt är normalt. För tre år sedan bytte hon till Angelique-micro. Förra gången en gynekolog i distriktskliniken sa till mig att jag inte behövde det. (börja dricka h / w dag, sedan ännu mindre ofta och vägra helt). Jag försökte i en vecka, men kände obehag: bröstsmärta, nedre del av buken, huvudvärk börjar tappas. Jag är hypotonisk. Trycket steg. Nu är allt bra. Inte blir bättre. jag jobbar.
  Tyvärr kan jag inte komma till den här läkaren längre, men på den tiden imponerade hon mig med sitt utseende och energi. (Hon blev åldern och sa att hon själv tog dem.) Det finns många kontraindikationer i kommentaren.
  Det enda som verkligen stör mig är att det finns fler och fler spindelår på mina ben. För 5 år sedan var detta inte. Kontrolleras hos en phlebologist - sa = okritiskt = rekommenderad venus och kompressionsunderkläder.
  Hur man snabbt kastar detta läkemedel? Eller hur lång tid kan det ta (endokrinolog-gynekolog, när det föreskrivs, sa hon att du kan dricka det åtminstone hela mitt liv, om testerna är normala)? Kan på grund av ålder gå till en annan? Eller drog av en annan generation dök upp?
  Snälla hjälp mig att förstå.

  Du tar för närvarande MHT med låg låg dos (lägsta möjliga dos). Om du under en årlig undersökning (ultraljud av bäckenorganen, mammografi, smet från livmoderhalsen för onkocytologi) inte avslöjar kontraindikationer för fortsatt MHT, kan du fortsätta ta det så mycket du behöver. Efter en dag behöver du inte ta läkemedlet - det strider mot instruktionerna, fläckning kan börja.
  Följ phlebologens recept.

  Hej! Jag är 41 år, för sex månader sedan, började misslyckanden i månadscykeln (sedan efter 15 dagar börjar, sedan efter 35), sedan uppträdde smärta i nedre del av buken. Jag gick till gynekologen, hon tog en utstryk, skickade till ett ultraljud av bäckenorganen och föreskrev kontinuerligt Estrogelregimen och Utrozhestan 2 kapslar från dag 14 av cykeln. Säger att detta kommer att återställa cykeln och försena klimakteriet. Eller kanske är det mer logiskt att vänta på början av klimakteriet och sedan ta hormoner? Och i det inledande skedet gör utan dem?

  Hej!
  Om en kvinna redan har avslöjat en fas av menopausal övergång och klimakteriet (utöver menstruations oregelbundenheter - förhöjda nivåer av FSH, värmevallningar eller sömnlöshet, störande känslomässig bakgrund, torrhet i slidan, viktökning eller andra), utesluts andra orsaker till menstruations oregelbundenhet ( patologi för endometriumet med ultraljud, en förändring i nivån av TSH, prolaktin), sedan i frånvaro av kontraindikationer för menopausal hormonbehandling (inklusive ultraljud, mammografi, smuts från livmoderhalsen för oncocytologi), väljs hormonbehandling. Till exempel MGT som är närmast de naturliga hormonerna du har valt. MHT kommer inte att kunna försena själva processerna för utarmning av follikelreserven i äggstockarna, men det kan vara ett sätt att behandla manifestationerna av menopausalt syndrom och reglera menstruationscykeln under övergångsperioden.

  Den snabba starten av att ta MHT kan också försena och förhindra vissa "ålderssjukdomar" - hjärt-kärlsystemet, ben och leder, nervsystemet och könsorganen. Eftersom MHT hänvisar till läkemedel, liksom alla läkemedel, är det viktigt att initialt identifiera förekomsten av indikationer för den angivna typen av behandling och frånvaron av kontraindikationer för den..

  Kära experter, hur tycker du om läkemedlet för behandling av osteoporos Bonviva? Enligt resultaten av densitometri - allvarlig utarmning av benvävnad är en spricka i benet dåligt odlad.
  En åsikt om vitaminkomplex är också intressant, med betoning också på benhälsa. Finns det ytterligare tester som behövs för att välja ett specifikt läkemedel / tillverkare?
  jag är 56 år gammal.

  Hej! Gruppen bisfosfonater (som också inkluderar ibandronat - Bonviva) har en av de ledande positionerna som ett sätt att behandla osteoporos. Trots att menopausal hormonbehandling är den första raden i förebyggande och behandling av osteoporos, i vissa fall (inklusive närvaron av en kvinnas kontraindikationer för MHT), tillämpar vi andra läkemedel, inklusive olika typer av bisfosfonater. De finns i form av tabletter (med daglig / vecka / månad användning), intravenösa injektioner en gång var tredje månad och intravenösa infusioner en gång om året.
  Parallellt med att ta detta läkemedel måste du se till att den normala nivån av joniserat kalcium i blodet - på en normal nivå, vi föreskriver inte kalciumberedningar rutinmässigt, det räcker för att få rätt mängd kalcium med mat (du kan hitta tabeller för att beräkna dagligt intag), det är nödvändigt att regelbundet övervaka det mot kalciumbehandling har inte minskat. Det är oerhört viktigt att bestämma nivån på D-vitamin och kompensera i rätt tid för dess brist eller brist. Innan behandlingen påbörjas och för att bedöma dynamiken är det nödvändigt att utvärdera markörerna för resorption och benbildning i blodet; samt fosfor, kreatinin, karbamid, alkaliskt fosfatas, paratyreoideahormon och några andra indikatorer.

  Hej! För ett år sedan började min första klimakterium: tidvatten, menstruationen slutade gå. Jag gick till gynekologen, efter undersökningen släpptes jag Angelique. Jag började ta det, men mitt hälsotillstånd förvärrades kraftigt: tidvattnet förstärktes, mitt humör förvärrades. Jag började ta ett halvt piller och de negativa symtomen var borta, läkaren godkände mitt intag av ett halvt piller. I dag stör tidvatten inte mig, men jag känner mig orolig (svaghet, svaghet) och viktminskning. Jag tappade vikt, jag har en viktminskning på cirka 15 kg, mitt hår faller ut, mitt syn började minska kraftigt.

  Jag skulle vilja få råd om det är möjligt att gå upp i vikt på HRT och förbättra det totala välbefinnandet? Läkarna säger att detta är normen för ålder..

  Ersättning (menopausal) hormonbehandling är inte en metod för viktökning. Om du för att lindra menopausala symtom bara behöver en halvtablett "Angelik", kan det vara bättre att byta till "Angelik-mikro" (en halv dos från standard "Angelik") än att dela upp tabletterna i hälften när det inte är känt exakt hur mycket av läkemedlet som kommer in i "halvan" av tabletten. - diskutera denna fråga med din läkare. Vad gäller klagomål om viktminskning och syn - det är nödvändigt att undersöka ytterligare av specialiserade specialister (gastroenterolog, optometrist).

  Jag skulle vilja konsultera en erfaren specialist, för min läkare är fortfarande ung. Jag har fått både östrogen och utrozhestan. Det vill säga både läkemedlet med östradiol och läkemedlet med progesteron, även om jag enligt mina indikationer (från värmevallningar) behövde östradiol, om jag förstod rätt. Är så många hormoner skadliga direkt?

  Naturligtvis kommer du att få de viktigaste effekterna på menopausalt syndrom från användning av östradiol, men tillsats av progesteron till östradiol är absolut nödvändigt för att skydda livmodern från påverkan av östradiol, annars kan du få komplikationer i form av blödning, etc..

  Undantagen är vissa kvinnor vars livmodern har tagits bort, till exempel för fibroider. Läkemedlen väljs av läkaren. Dessutom har mikroniserade progesteronpreparat (som Utrozhestan tillhör) en ångestdämpande effekt och påverkar förbättringen av sömnkvalitet och kognitiv funktion.

  Kära läkare, jag skulle vilja få svar på sådana frågor:

  1. Vilka blodprover måste godkännas för att välja rätt piller för klimakteriet, från vilka det inte finns några biverkningar?

  2. Vad tycker du om växtbaserade preparat - till exempel Remens, Klimadinon? Många säger att det hjälper. Jag själv försökte Remens, det verkade som om jag började känna mig lite bättre. Eller är det auto-förslag?

  De huvudsakliga studierna före urvalet av menopausal hormonbehandling inkluderar endast 3: ultraljud av bäckenorganen, mammografi och en smuts från livmoderhalsen för oncocytologi. Det är också oerhört viktigt att noggrant samla in sjukhistorien (sjukhistoria, graviditet, kroppsmassaindex, förekomsten av dåliga vanor, såsom rökning och vissa andra). Läkaren kan förskriva andra tester om det indikeras..

  Växtbaserade preparat som innehåller växtbaserade analoger av hormoner kan till viss del (mindre än hormonterapi) lindra värmevallningar, störande känslomässig bakgrund och sömn, men till skillnad från hormonbehandling har de inte någon signifikant positiv effekt på hjärt-, ben- och nervsystemen..

  Hej! Tack för möjligheten att få råd från de bästa specialisterna. Jag är 54 år gammal. klimakteriet inträffade vid 47,5 år. Förra året konsulterade jag med en gynekolog i kliniken på HRT, klarat tester, allt är bra, läkaren rekommenderade Femoston 1/5, men säger att det finns stor sannolikhet för viktökning, vilket stoppade mig. Hur man är Under denna tid (från menopausens ögonblick har övervikt redan dykt upp, värmevallningar också, inte så ofta och hårtunnande. I allmänhet är jag frisk, men det finns starka åderbråck. Vad rekommenderar du? Tack.

  Ersättning (menopausal) hormonbehandling orsakar inte viktökning. Tvärtom, ökningen av kroppsvikt orsakas av brist på östrogen, som en kvinna möter vid övergången till menopaus och postmenopaus..
  I det beskrivna fallet är värmevallningar, övervikt och tunnare hår, med stor sannolikhet, en konsekvens av östrogenbrist. Med den snabba (tidiga) användningen av hormonbehandling (i början av de angivna manifestationerna) kan kvinnor således inte bara bli av med värmevallningar utan också undvika den naturliga "åldersrelaterade" ökning av kroppsvikt, samt få positiva effekter på hud, hår, blodkärl, ben och nervsystem, urinblåsan etc..
  7 år efter den sista menstruationen är hormonbehandlingens start fortfarande möjlig, vi förväntar oss lättnad från tidvattnet och troligen en delvis positiv effekt på kroppsvikt och hår. Vid svåra åderbråck väljer läkaren hormonterapi, där östrogener inte används i tabletter utan i form av en gel och lapp. Det är också lämpligt att överväga frågan om läkemedel inte med en låg, men med en ultra-låg dos av hormoner, med hänsyn till varaktigheten av postmenopaus.

  Berätta, snälla, om du tar COC kan rädda ägg och skjuta upp klimakteriet.

  Jag skulle verkligen vilja tro på det, men hittills har ingen ytterligare gynnsam effekt av kombinerade orala preventivmedel på äggstocksreserven avslöjats.

  Mastopati: symtom och behandling

  Mastopati är en patologisk förändring i mjölkkörtlarnas struktur mot bakgrund av en hormonell störning. Sjukdomen kännetecknas av utvecklingen av finkorniga tätningar, som initialt har en godartad karaktär. Ändå betraktas mastopati av läkare som en förutsättning för bildandet av onkologiska neoplasmer, eftersom risken för malignitet inte utesluts.

  Uttrycket "mastopati" är ett generiskt namn som kombinerar flera patologier förknippade med en förändring där det finns ett missförhållande mellan bindväv och epitelvävnader.

  Enligt statistik riskerar kvinnor på 40 år. Hos unga patienter orsakas sjukdomen av olika faktorer och diagnostiseras i 30-45% av fallen av det totala antalet bröstsjukdomar. Kvinnor som har genomgått många gynekologiska patologier i 70-95% av fallen behöver behandling för denna sjukdom.

  Orsaker till manifestation och utveckling av mastopati

  Sjukdomen etiologi är förknippat med hormonella störningar i den kvinnliga kroppen. Riskfaktorer inkluderar ovariell dysfunktion, progesteronbrist och överskott av östrogen med extremt höga värden. Detta leder till det faktum att epitelvävnaden växer på grund av uppdelning i mjölkkanalerna och alveoler i körtlarna. Dessutom ökar östrogener aktiviteten hos fibroblaster som orsakar stromal uppdelning. Av stor vikt är hyperprolaktinemi och en hög nivå av prostaglandiner. På grund av dem blir körtlarna överkänsliga för östrogen.

  Mastopati utvecklas inte snabbt ens med allvarligt hormonellt misslyckande. Det tar flera år i detta tillstånd att börja känna obehag från de första tecknen.

  Ett antal faktorer väcker mastopati:

  • Den tidiga menarchen, som kom före 12 år, orsakade en snabbare omstrukturering av hormonbalansen;
  • Sent menopaus efter 55 år;
  • Ålder över 35;
  • Ärftligt beroende, särskilt om kvinnor hade mammala sjukdomar i bröst eller mor;
  • Konstgjorda aborter, missfall;
  • Brist på befruktning och förlossning under hela livet;
  • En kort amningstid eller fullständigt avslag på den;
  • Ofta påkänningar som orsakade störningar i det endokrina systemet;
  • Eventuell inflammation i bröstkörtlarna;
  • Jodbrist och sjukdomar i samband med det;
  • Gynekologiska patologier orsakade av hormonella störningar, såsom myom, anovulation, amenorré, endometrios, infertilitet;
  • Störningar i levern och sköldkörteln;
  • Tumörer i hypothalamus och hypofysen.

  En kvinna kan neutralisera vissa faktorer själv utan läkares deltagande. Först och främst kan du inte bära snäva, obekväma underkläder dagligen, vilket kan skada känslig bröstvävnad. Att välja en bh ska vara strikt i storlek så att den inte trycker och inte höjer bröstet. Samtidigt stöder inte en för lös behå bröstet, vilket påverkar hälsan negativt. Dåliga vanor bör också uteslutas, särskilt alkohol och rökning..

  En annan faktor som provocerar mastopati är fel urval av födelsekontrollläkemedel. Hormonala läkemedel, till och med låg dos, bör endast väljas i samråd med en gynekolog. Innan detta skickas kvinnor för undersökning: de tar blodprover, genomgår ultraljud i bäcken och undersökning i en gynekologisk stol. Först efter detta förskrivs läkemedlet.

  Påverkar bröstets tillstånd och övervikt. Hormoner samlas i fettvävnader. Detta leder till hormonell obalans, vilket orsakar mastopati och andra patologier..

  Regelbundet sexliv är viktigt för kvinnors hälsa. Dess frånvaro leder till trängsel i bäckenorganen. I sin tur orsakar de fel i äggstockarna och hormonella störningar.

  Former av fibrocystisk sjukdom

  Det finns två huvudformer: nodulär och diffus. Mer detaljerade klassificeringar finns, men ingen av dem återspeglar hela spektret av morfologiska förändringar som inträffar i vävnaderna i bröstet under sjukdomsförloppet. Följande klassificering är mest detaljerad:

  • Adenos (diffus form) - en patologisk ökning i volymen av körtelvävnad i det interlobulära utrymmet;
  • Fibrocystisk form (diffus) - tillväxten av bindväv med utseendet på ärr;
  • Fibrocystisk mastopati med övervägande av den cystiska komponenten - små ihåliga neoplasmer med vätska inuti (cyster);
  • En blandad form av fibrocystic - en ökning av bindväv samtidigt som cyster utvecklas;
  • Den nodala formen av fibrocystic är partiell involvering av körtelvävnaden;
  • Fibroadenom i körtlarna - utseendet på en mobil rundad neoplasma i bröstområdet.

  Symtom på mastopati

  Fibrocystisk mastopati bevisas av smärta i bröstet, vilket intensifieras före menstruation. Efter deras slut försvinner detta tecken inte helt utan försvinner lite. Efter menstruation observeras ödem, kondens, utsläpp från bröstvårtorna. Vid palpation intensifieras smärtan.

  Med mastopati av en nodulär form observeras närvaron av små knölar. Den största av dem kan ses med blotta ögat..

  Hur diagnostiseras mastopati?

  Denna diagnos ligger inom ramen för gynekologen, men oftast är en specialist i en smal profil - en mammolog - engagerad i vidare behandling av mastopati. Diagnosen inleds med en första undersökning och historik. Det är viktigt att ta reda på detaljer såsom menstruationens art och frekvens, antalet födda och aborter, tidigare gynekologiska sjukdomar och ärftlig predisposition. Klagomål klargörs, tidpunkten för manifestation av obehagliga sensationer som indikerar mastopati.

  Därefter genomförs en första inspektion. I sin gång kontrolleras närvaron av utsläpp från bröstvårtorna, färgen och konsistensen hos den resulterande vätskan. Läkaren utvärderar inte bara bröstvårtornas tillstånd, utan också formen, bröstets storlek, hudens färg och struktur. En ytlig och fullständig palpation av varje körtel och lymfkörtlar utförs. Läkaren undersöker deras position, närvaron av sälar och deras utseende. Särskild uppmärksamhet ägnas åt nodalformationer..

  En objektiv analys av bröstets tillstånd består av information som erhållits inte bara under undersökning och palpation. En fullständig bild av sjukdomen ges genom ultraljud, mammografi, pneumocystografisk undersökning. Förutom dem donerar patienten blod för analys av hormoner för att bestämma hormonstatus.

  Mammografi vid diagnos av bröstsjukdomar

  Röntgenundersökning av körtlarna, förkortad som mammografi, utförs på en speciell apparat. Ett bröst placeras på en plastplatta och pressas mot en annan platta. Oftast krävs två projektioner, men ibland ber läkaren om mer information, och sedan utförs det erforderliga antalet projektioner. Diagnosprocessen kan variera beroende på enhetens modell..

  Mammografi hjälper till att identifiera de tidiga stadierna av en cancertumör, när den ännu inte palperas av händerna. Därför rekommenderas denna procedur för alla äldre kvinnor från 50 till 74 år..

  I diagnosprocessen noterar vissa kvinnor obehag, men proceduren varar bara några minuter, varefter obehaget omedelbart försvinner. Mammografi kan utföras varje dag i menstruationscykeln utan någon speciell förberedelse..

  Ultraljud för misstänkt mastopati

  För ultraljud av bröstkörtlarna placeras patienten på en soffa. Det studerade området behandlas med en speciell gel. Sensorn på enheten leder ultraljudsvågor in i bröstvävnadens djup. Retursignalen konverteras till en tvådimensionell bild som visas på monitorn.

  Ultraljud av bröstkörtlarna låter dig identifiera:

  • Fibrocystisk mastopati;
  • Mastit (inflammation i körtlarna);
  • Neoplasmer av godartad och malign natur.

  Studien kräver inte heller förberedelser. Unga kvinnor föreskrivs ett förfarande på 5-8: e dagen av menstruationscykeln, för kvinnor under postmenopausal period - på vilken dag som helst.

  Funktioner för behandling av mastopati

  Terapiförfarandet beror på ett antal faktorer:

  • Patientens ålder;
  • Form av sjukdomen;
  • Samtidig endokrin, extragenital, gynekologisk patologi;
  • Menstruella oregelbundenheter.

  Under behandlingen uppmärksammas kvinnans önskan att få barn i framtiden eller omvänt behovet av att skydda mot befruktningen.

  Den diffusa formen gör det möjligt att framgångsrikt genomföra läkemedelsbehandling. Läkemedel föreskrivs efter undersökning och samråd med en mammolog.

  Med fibrocystisk mastopati kan traditionell terapi vara ineffektiv. I sådana fall vänder de sig till kirurgisk ingripande. Kirurgi är obligatoriskt om celldegeneration till en malign cancerform upptäcks.

  Den optimala typen av kirurgisk behandling i detta fall är sektoriell resektion av körtlarna. Det kvinnliga bröstet och dess volym bevaras. Endast fibroadenomvävnad och en liten fraktion av körtelvävnad skärs ut. Det finns inget obehag under operationen - alla åtgärder utförs under generell anestesi.

  Innan dissektion appliceras markeringar på bröstet. Alla manipulationer utförs under övervakning av en ultraljudsskanning. Detta är nödvändigt för att minimera de externa konsekvenserna av operationen..

  Mediciner

  Syftet med läkemedelsbehandling är att normalisera den hormonella bakgrunden och eliminera neoplasmer. För detta används både hormonella och icke-hormonella läkemedel. Bland de första antiöstrogenerna som reducerar mängden östrogenhormon i den kvinnliga kroppen. Oftast är det fareston eller tamoxifen.

  Orala preventivmedel är indicerade för unga kvinnor under 35 år med mastopati. Piller skyddar mot oönskad befruktning och reglerar menstruationsfrekvensen och sätter menstruationscykeln tillbaka till det normala. Symtom på en fibrocystisk form kan helt försvinna bara några månader efter administreringens början. Följande läkemedel är mest populära bland orala preventivmedel: femoden, silest, marvelon eller dess analoga mercilon.

  Det kan rekommenderas att ta preparat som innehåller androgener - östrogenantagonister. De undertrycker den ökade aktiviteten hos kvinnliga könshormoner, vilket ger en terapeutisk effekt. I de flesta fall förskrivs danazol, vilket minskar synteshastigheten för gonadotropinhormon. Detta jämnar ut tecknen på patologi och minskar risken för stora cyster. Produktionen av östrogen undertrycks också av progestogener. Samtidigt orsakar de en avmattning av hypofysens gonadotropiska funktion. Mottagningskurser och pauser mellan dessa bestäms av läkaren. De mest populära läkemedlen i denna grupp: ruttna, gravidin, norkolut, orgametil, progestogen.

  Rollen för hämmare av prolaktinsekretion är viktig i behandlingen. De förskrivs för patologisk amning med en förhöjd nivå av detta hormon. Vanligtvis används parlodel eller bromokriptin..

  Gonadotropinhormonanaloger används också. De är nödvändiga för kvinnor med diagnos av fibrocystisk mastopati med den kända ineffektiviteten hos andra läkemedel.

  Icke-hormonella läkemedel

  Icke-hormonella mediciner behövs för att minska symtomen på sjukdomen. Dessutom bekämpar dessa läkemedel eventuella samtidigt patologier. Vitaminkomplex föreskrivs, som, när de tas samtidigt med hormoner och andra läkemedel, ökar deras effekt. Vitaminer ökar också kroppens resistensnivå, minskar sannolikheten för biverkningar från läkemedel. Särskild uppmärksamhet ägnas åt vitamin E, A och B.

  Förutom dem bör du ta:

  • Adaptogener - preparat från växtkomponenter som positivt påverkar funktionen i levern, tarmen och immunsystemet, vilket eliminerar toxiner som kompenserar för jodbrist;
  • Sedativa medel som eliminerar tecknen på ett allvarligt känslomässigt tillstånd som provoceras av mastopati
  • Beredningar av jod och kalium för att förbättra det allmänna tillståndet;
  • Enzymer för normalisering av tarmaktivitet och korrekt funktion av en fördelaktig mikroflora, eliminering av förstoppning som är karakteristisk för mastopati;
  • Homeopatiska läkemedel för att eliminera obehag och andra symtom, minska prolaktinnivåerna, minska kanalerna i bröstkörtlarna, lindra svullnad;
  • Hepatoprotectors - medel för att bekämpa defekter i levern, som ofta åtföljer och förvärrar mastopati;
  • Nonsteroida antiinflammatoriska läkemedel för att minska intensiteten hos smärta;
  • Diuretika för ödem.

  Utöver dessa läkemedel kan följande förskrivas: mastiol, Jeanine, Utrozhestan, mastopol, duphaston, zoladex.

  Mastopati och graviditet

  Mastopati är inte en kontraindikation för att bära fostret och är inte ett hinder för detta. Om en kvinna med denna diagnos upptäcker att hon är gravid bör processen inte avbrytas. Graviditet har en positiv effekt på förloppet av mastopati på grund av den snabbare syntesen av progesteron. I vissa fall kan sjukdomen helt försvinna. Men med mastopati är det svårt att bli gravid på grund av hormonell obalans, vilket orsakade patologi. För en framgångsrik graviditetsplanering med en diagnos av mastopati bör du genomgå en läkarundersökning och vid behov behandling.

  Amning med mastopati

  Amning är inte bara möjligt utan också nödvändigt. Sjukdomen börjar i första trimestern kan utlösas av hormonella förändringar. Med denna diagnos kan avslag på amning eller den korta perioden som inte överstiger tre månader påverka bröstkörtlarna.

  Den maximala långa amningstiden rekommenderas vid diagnos av mastopati före graviditet, särskilt om behandlingen inte avslutades vid befruktningen.

  Amning eliminerar emellertid inte mastopati utan tillåter dig bara att bromsa kursen och utjämna huvudtecknen. Av denna anledning förblir pågående medicinsk uppföljning och regelbundna mammogram obligatoriska åtgärder under postpartum-perioden..

  Faran för mastopati

  Att ignorera symtomen som är förknippade med mastopati leder till allvarliga komplikationer, vars sista steg är en malig cancer och död. Varje form av mastopati betraktas av läkare som ett prekanceröst tillstånd, trots den ursprungligen godartade naturen. I närvaro av cystiska förändringar ökar risken för att utveckla onkologi. Mycket beror på graden av uppdelning av epitelceller i bröstkörtlarna. Om uppdelningen uttalas, minskar risken för malignitet med en tredjedel. I modern medicin betraktas snabb diagnos och behandling av mastopati som en sekundär förebyggande åtgärd för att upptäcka cancer i körtlarna..

  Förutom celldegeneration finns det sannolikheten för en samtidig inflammatorisk process med infektion och suppuration av cysten, liksom dess genombrott. I detta fall krävs akut kirurgisk behandling..

  Mastopati profylax

  Under de senaste åren diagnostiseras denna sjukdom mer och mer ofta. I detta avseende upptäcks bröstcancer hos ett stort antal kvinnor. Detta gör förebyggande åtgärder till en viktig del av varje kvinnas liv, oavsett ålder..

  Den mest uppenbara åtgärden i detta fall är att upprätthålla en hälsosam livsstil. Detta garanterar inte att behandling aldrig kommer att krävas, utan stärker immunförsvaret och gör att du kan försena dess utveckling om kvinnan är i riskzonen. Dessutom underlättar detta behandlingen av mastopati och undviker tillhörande störningar.

  Det är viktigt att minimera stressiga situationer och lära sig att acceptera problem. Du kan inte helt glömma problemen, men det är värt att komma ihåg att det är spänningar som ofta leder till hormonstörningar som orsakar mastopati.

  Kontrollera dina bröst regelbundet själv. Sälar och blodproppar kan upptäckas under en hemundersökning.

  Mammologiska förebyggande konsultationer

  I de flesta fall besöker kvinnor denna specialist, och misstänker att sjukdomen redan har utvecklats och de behöver behandling för mastopati. De har följande symtom: svår eller svag smärta i bröstkörtlarna, stickande känslor, utsläpp från bröstvårtorna, förstorade bröst, svullnad.

  Innan du kontaktar en mammolog kan du självständigt börja mäta temperaturen under hela cykeln. Vid den första utnämningen bör läkaren presenteras med dessa resultat..

  Kost för mastopati

  För att snabbt bota mastopati behöver du inte bara rätt medicin, utan också en viss diet. Med denna diagnos bör kosten granskas helt och byggas i enlighet med reglerna för en hälsosam kost. Det finns ett behov av en varierad kost rik på fiber, vitaminer och spårämnen. Konsumtionen av djurfetter bör minskas. Proteinmat är också användbart, vilket mättar kroppen och inte behåller fukt i vävnaderna. Det är viktigt att minska mängden salt, svart te, kaffe, choklad och alla produkter som konsumeras med kakao. En sådan meny kommer att minska smärtan avsevärt. Introducera i den dagliga kosten bör vara smör: krämig, solros, senap. De förbättrar matsmältningen och ger energi..

  Det är lämpligt att föredra livsmedel med låg kaloriinnehåll, särskilt om mastopati provocerades av övervikt. Kroppens vikt bör justeras.

  Vätskeintaget måste ökas. Först och främst gäller det rent vatten. Mängden bör vara minst två liter per dag.

  För tecken på sjukdomen, kontakta en läkare omedelbart..

  Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast avsedd för informationssyfte och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ersättning för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man orsakar menstruation med en försening hemma i 1 dag?

Hur kan man orsaka menstruation med en försening hemma i 1 dag? Störningar i menstruationscykeln förekommer ofta hos kvinnor. Deras orsak kan vara stress, viktminskning, graviditet....

Orsaker till rosa urladdning istället för menstruation

En regelbunden menstruationscykel är ett tecken på god reproduktiv hälsa. Emellertid kan fläckens art och typ variera. En kvinna bör förstå vad rosa utsläpp indikerar istället för menstruation och om något måste göras....

Menopaus hos kvinnor: början, symptom och behandling

Menopaus ensam är inte en sjukdom. Detta är den naturliga perioden för utrotning av en kvinnas reproduktions-sexuella krafter, förknippad med en genetiskt bestämd och åldersrelaterad hormonell förändring i kroppen....