Förstorad livmoder: fysiologiska orsaker och symptom på sjukdomen

Ansvarsfrihet

Storleken på livmodern varierar något i olika perioder av en kvinnas liv. Under graviditeten ökar organets volym många gånger, eftersom de elastiska väggarna kan sträcka sig och håller det växande fostret. Om ökningen av livmodern hos en icke gravid kvinna är högre än normalt är detta vanligtvis ett oroande tecken. En undersökning krävs för att ta reda på och eventuellt eliminera orsaken till överträdelsen. Läkarna rekommenderar starkt regelbundna gynekologiska undersökningar i förebyggande syfte, eftersom konsekvenserna av sådana patologier är mycket allvarliga.

Storleken på livmodern är normal

Livmodern finns i bukhålan mellan urinblåsan och ändtarmen. Banden som hon hålls i en viss position tillåter henne inte att falla. Det kan emellertid lätt växla framåt eller bakåt med en förändring i volymen på angränsande organ, samt dra upp under graviditeten.

Normalt har ett organ följande dimensioner:

 • längd (avstånd från botten till änden av nacken) - ca 7-8 cm;
 • tjocklek (avstånd mellan bak- och främre väggar) - cirka 5 cm;
 • bredd (mellan sidoväggar) - 4-6 cm.

Livmoderns vikt hos nolliparösa kvinnor är cirka 50 g, hos de som föder - cirka 100 g.

Under graviditeten, när fostret växer, ökar organets volym avsevärt. Före födelsen är dess dimensioner:

 • längd - cirka 37-38 cm;
 • tjocklek - upp till 24 cm;
 • bredd - upp till 26 cm;
 • vikt (utan frukt) - cirka 1,2 kg.

Storleken kan öka ännu mer om fostret inte är ensamt, och även om en kvinna har polyhydramnios. Efter födseln krymper livmodern normalt till normalt inom några månader. Dessutom, om en kejsarsnitt genomfördes, är återhämtningen mycket långsammare.

Dessa indikatorer är genomsnittliga konventionella värden. Små avvikelser är ganska acceptabla, relaterade till skillnaden mellan kvinnor i höjd, konstitution, ålder samt närvaron eller frånvaron av graviditeter (det spelar någon roll om de slutade i förlossning eller avbröts).

Storleken på livmodern bestäms med hjälp av ultraljud. En gynekolog kan göra antaganden om förekomsten av patologiska avvikelser genom att palpera nedre buken..

Naturliga orsaker till storleksavvikelse

Förutom graviditet kan andra naturliga orsaker till en liten ökning av livmoderhålrummet vara de genetiska egenskaperna för utvecklingen av de kvinnliga könsorganen..

Innan menstruationen sker en ökning av livmodern på grund av en förtjockning och svullnad i endometrium, ökad blodtillförsel till musklerna. Efter menstruationens slut återställs storleken på orgelet.

Under klimakteriet uppträder åldrande av kroppsvävnader, vilket leder till en minskning av deras elasticitet, försvagning av muskelton. Av denna anledning är storleken på livmodern hos en kvinna i medel- och ålderdom större än hos en ung.

Sträckningen av kroppens väggar och försvagningen av sammandragningen underlättas genom tyngdlyftning, kraftsport.

Konsekvenserna av en patologisk ökning av livmoderns storlek

En signifikant och ihållande ökning i organstorlek uppstår när inflammatoriska eller neoplastiska sjukdomar uppstår. Om patologier inte upptäcks i tid utförs ingen behandling, då fortsätter sjukdomen. Konsekvenserna av detta är oftast en kränkning av processerna i menstruationscykeln, förekomsten av hormonell funktionsfel och ofta infertilitet.

Allvarliga komplikationer kan uppstå under graviditeten. En ökning av livmodern orsakad av patologiska processer i dess hålighet provoserar förekomsten av en ektopisk graviditet eller dess avbrott i ett tidigt skede. Sträckning av väggarna och förändring av tillståndet i organets nacke är ofta orsaken till infektionens penetration i dess hålighet och utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Vilka symtom kan indikera en ökning av livmodern

Kvinnor bör uppmärksamma symtom som tyder på att detta organ förstoras. Dessa inkluderar:

 1. Ömhet och ökad intensitet av menstruationen. Blödning kan uppstå mellan menstruationen. Stor blodförlust leder till anemi, tecken som är blek hud, huvudvärk och svaghet.
 2. En ökning i buken, utseendet på dragande smärta och en känsla av tryck i skamområdet.
 3. Obehag och smärta under samlag.
 4. Smärta i korsryggen, svullnad i benen och obehag i musklerna. De uppstår på grund av trycket från det förstorade livmodern på nervändarna, blod och lymfkärl som ligger i nedre del av buken.
 5. Ökad lust att urinera, förekomsten av förstoppning - effekterna av uterintrycket på urinblåsan och tarmen.
 6. Okontrollerad viktökning på grund av en obalans i hormoner associerade med en ökning av livmodern.

Det kan vara obehag i bröstkörtlarna (en känsla av svullnad och ömhet), vilket är en följd av hormonfel.

Patologier som leder till en ökning av livmodern

Orsakerna till livmodersdestension kan vara sjukdomar eller hormonella störningar förknippade med en avvikelse i arbetet i äggstockarna eller endokrina organen..

Hormonala avvikelser

Störning av hypofysen leder till ökad produktion av follikelstimulerande (FSH), luteiniserande (LH) hormoner. Detta provocerar hyperestrogeni, det vill säga ansamlingen i östrogener (hormoner som produceras i äggstockarna). En sådan kränkning leder till patologier som ändrar vävnadsstrukturen och leder till en avvikelse av livmoderns storlek.

Endometrial hyperplasi. Under påverkan av östrogener uppträder överdriven förtjockning, hyperplasi av innerfodret i livmoderhulen.

Uterin adenomyos. Det är möjligt att spiret av endometriumet i väggen. I detta fall inträffar en onaturlig ökning av organet på grund av muskeltillväxt..

endometrios Tillväxten av endometrium leder till det faktum att det går längre än livmodern, in i bukhålan.

Cyster inuti eller på ytan av äggstockarna. Vissa av dem förekommer tillfälligt och kan lösa sig oberoende (follikulär cysta och corpus luteum cyste). Det finns en annan typ av cysta (endometrioid, dermoid) såväl som godartade ovarietumörer (cystadenom, fibrom) som måste tas bort.

Polycystiska och liknande neoplasmer leder till störningar i äggstockarnas funktion, på vilket tillståndet i endometrium beror.

Video: Förändringar i livmodern med endometrial hyperplasi

Inflammatoriska sjukdomar

Inflammatoriska processer i livmoderkaviteten (endometritis) såväl som i halsen och hängorna orsakar ödem, nedsatt struktur och storlek samt organens funktion. Orsaken till sådana processer är att få en infektion under en abort eller curettage. Sexuellt överförda infektioner kan uppstå under samlag.

tumörer

Myom. Godartade livmodertumörer inkluderar fibroider av olika slag. De kan bildas inuti kaviteten, utanför och även i livmoderväggen. Växande till en betydande storlek sträcker de livmodern och trycker på angränsande organ. Myom kan komplicera början och graviditeten.

Livmodercancer. En ondartad tumör förekommer både i livmodern och i halsen. Metastaser sprids till lymfkörtlarna, äggstockarna och andra organ.

Molär graviditet (cystisk drift)

Denna sällsynta graviditetskomplikation inträffar på grund av genstörningar som uppstår vid befruktningen av ägget med spermier. I detta fall, i moderkakan, bildas en vesikulär massa med odlade embryonvävnader. Livmodern ökar gradvis, som vid normal graviditet, det finns tecken som är karakteristiska för detta tillstånd (frånvaro av menstruation, toxikos). Det är viktigt att eliminera neoplasmen i tid, eftersom dess ondartade degeneration är möjlig.

Varning: Det är nödvändigt att övervaka graviditetsförloppet redan i mycket tidiga skeden för att genomgå läkarundersökningar som rekommenderas av läkaren. Detta hjälper till att upptäcka farliga patologier såsom cystisk drift, ektopisk graviditet samt fosterutvecklingspatologier..

Hur utförs diagnos och behandling om livmodern utvidgas?

Om en kvinna har symtom som är inneboende i livmodersjukdomar utförs en undersökning, under vilken det avgörs om hon är förstorad eller inte.

I detta fall används metoder som ultraljud, röntgen. Om en avvikelse hittas utförs en biopsi och histologisk undersökning av endometriala prover eller vävnader från tumörer. Förekomsten av inflammatoriska processer och infektion bestäms med hjälp av blodprover och slemhinnor i reproduktionsorganen. Vid behov föreskrivs ett blodprov för hormoner.

Behandlingsmetoden för detektering av patologier beror på deras typ och svårighetsgrad. Vid hormonella störningar föreskrivs ersättningsterapi för att minska östrogennivån i blodet. Används kombinerade orala preventivmedel och läkemedel med högt innehåll av progesteron.

I närvaro av neoplasmer i livmodern utförs hysteroskopi (undersökning av dess kavitet med användning av optisk fiberteknik, samt avlägsnande av patologier). För att eliminera endometrial hyperplasi, skrapas den.

Borttagning av ovariecyster, livmodertumörer utförs med laparoskopisk kirurgi. I nödsituationer utförs en hysterektomi - delvis eller fullständigt avlägsnande av livmodern och bihang.

Förstorad livmodern utan graviditetsorsaker. Livmoderförstoring: orsaker och huvudtecken. Terapi för ett förstorat livmoderhålighet

Ibland efter sådana undersökningar diagnostiserar läkare att livmodern är förstorad. Andra orsaker än graviditet måste fastställas, och redan baserat på dem utvecklas den mest lämpliga behandlingstaktiken. Låt oss undersöka mer detaljerat, under påverkan av, vilka sjukdomar sådana särdrag hos det reproduktiva organet kan observeras.

Vad känner en kvinna

Känslor i livmodern i de tidiga stadierna av graviditeten är ofta tidigare än andra symtom gör att en kvinna känner en ny position. Även om det inte finns något obehagligt eller övernaturligt i dem. Det finns en lätt stickande känsla i området där orgelet är beläget, fullhet, ibland svag sprängning. Detta orsakas inte på något sätt av en växande frukt, den är fortfarande för liten.
Känsligheten för livmodern ges genom svullnad av vävnaderna, vilket är karakteristiskt för början av graviditeten. Det provoserar en ökning av blodtillförseln till organet. Tidvattnet i detta skede är nödvändigt för bildandet av fostervattenmembran, morkakan, tillväxten av kapillärer, som kommer att mata fostret tills de bildas och vidare.

På grund av en ökning av ligament i ett organ som sträcker sig i volymen kan den förväntade modern känna en svag ömhet i livmodern.

I ett tillstånd som en förstorad livmoder kan det finnas flera skäl, därför är symtomen olika. Men det finns flera vanliga tecken som motsvarar en förändring i storleken på organet:

 • ständigt återkommande smärta i nedre del av buken;
 • återkommande urininkontinens;
 • obehag under samlag och omedelbart efter det slutförts;
 • tung menstruation med utflöde av blodproppar, ofta smärtsam;
 • känslan av att magen är ständigt full, dess uppblåsthet;
 • smärta i ländryggen;
 • migrän eller huvudvärk som hon;
 • mellan perioder finns blödning;
 • viktökning på grund av hormonell obalans;
 • smärta i bröstet och dess svullnad;
 • allmänna blodtestresultat visar en liten mängd hemoglobin.

En kvinna märker vanligtvis inte ett förstorat livmoder, eftersom det inte finns några särskilt signifikanta symtom i detta tillstånd. Det är bra om en kvinna regelbundet besöker en läkare som undersöker sjukdomen vid undersökning.

Tecken på patologi

Prata om vilka symtom som indikerar att livmoderna till orsaken är förstorade, i de flesta fall fortsätter processen utan symtom - här diagnostiseras gynekologerna med en oavsiktlig upptäckt avvikelser under en planerad eller oplanerad undersökning av patienten.

Vissa kvinnor som noggrant övervakar deras hälsa och är uppmärksamma på signaler från utsidan kan diagnostisera symtom som är karakteristiska för diagnosen. Många orsaker kan öka storleken på livmodern, men symtom kan indikera en patologisk avvikelse:

 • monoton till sin natur med värkattacker av smärta i botten av bukhinnan;
 • periodisk urininkontinens och en känsla av obehag både under och efter sexuellt samlag;
 • menstruation är riklig och smärtsam, uppblåst i bukhinnan och en obehaglig, obekväm känsla av en full mage;
 • smärta som strålar ut till ländryggen och ofta yrsel och huvudvärk;
 • mellan menstruationen är patienten bekymrad över mycket tung och långvarig blödning och en skarp, utan uppenbar anledning, viktökning mot bakgrund av hormonell dysfunktion;
 • bröstsvullnad och ömhet vid beröring;
 • en minskning av blodsammansättningen av indikatorer för hemoglobinnivå;

Om det finns minst ett, eller till och med flera tecken, är det värt att besöka en gynekolog för en undersökning.

Hur man behandlar ett förstorat livmodern

Läkemedelsbehandling; - Hormonterapi; - Kirurgisk ingripande (delvis eller fullständigt avlägsnande av livmodern).

Om orsaken till ett förstorat livmodern är en fibroid eller fibroid, kan en kvinna klaga på rygg eller nedre buksmärta, uppblåsthet, oregelbunden menstruation eller urininkontinens. Hon kanske till och med känner livmodern som utövar tryck på angränsande organ..

Fibroidtumörer kan behandlas med en icke-kirurgisk eller kirurgisk metod. Kirurgiska metoder inkluderar hysterektomi (gynekologisk kirurgi där livmodern amputeras) eller myomektomi (avlägsnande av en godartad tumör från livmoderns muskelvägg).

I ett tidigt skede kan livmodern återgå till sin tidigare storlek, det viktigaste är att inte ignorera symtomen som indikerar att det ökar.

Den kvinnliga livmodern är ett muskelorgan. Dess huvudsakliga syfte är att bära fostret. Storleken på livmodern hos en kvinna i reproduktiv ålder som inte bär barn är: längd 7-8 cm, bredd 4-6 cm, vikt ca 50 g. Detta organ är dock ofta förstorat, och det finns skäl till detta.

Oftast känner en kvinna inte till de förändringar som har skett. Hon informeras om problemet vid nästa undersökning av en läkare. Det kan finnas flera skäl till att detta inte alltid är ett bra fenomen, och vissa förtjänar noggrann uppmärksamhet..

DETALJER: Smärtstillande medel efter att livmodern har tagits bort

Diagnos av patologiska förändringar

För att göra en korrekt och korrekt diagnos, i synnerhet för att klargöra om livmodern är förstorad eller inte, och om den är förstorad, vilka skäl som provocerade avvikelsen, föreskriver läkaren, utöver standardundersökningen på en gynekologisk stol, ett antal kliniska studier. I synnerhet är sådana studier följande:

 • Röntgenstudier
 • provtagning för studier av biologiskt material är en blodprovtagning och genomförande av både en allmän och en omfattande studie;
 • histologisk undersökning - detta är ett biopsiförfarande;

Om patologin diagnostiseras i de tidiga stadierna, lämpar sig patologin sig till hormonell läkemedelsbehandling. Prognoser indikerar tydligt en fullständig återhämtning och undviker onödiga ingrepp från kirurger och kirurgisk ingripande.

Funktioner i livmoders curettage och indikationer för proceduren Är det tillåtet att ta ci-lavemang med livmodermyom? Indikationer för ultraljud av livmodern, förberedelse för proceduren. Teknik för behandling av inflammerad livmoder med hjälp av folkläkemedel

Hur utförs diagnos och behandling om livmodern utvidgas?

Om en kvinna har symtom som är inneboende i livmodersjukdomar utförs en undersökning, under vilken det avgörs om hon är förstorad eller inte.

I detta fall används metoder som ultraljud, röntgen. Om en avvikelse hittas utförs en biopsi och histologisk undersökning av endometriala prover eller vävnader från tumörer. Förekomsten av inflammatoriska processer och infektion bestäms med hjälp av blodprover och slemhinnor i reproduktionsorganen. Vid behov föreskrivs ett blodprov för hormoner.

Behandlingsmetoden för detektering av patologier beror på deras typ och svårighetsgrad. Vid hormonella störningar föreskrivs ersättningsterapi för att minska östrogennivån i blodet. Används kombinerade orala preventivmedel och läkemedel med högt innehåll av progesteron.

I närvaro av neoplasmer i livmodern utförs hysteroskopi (undersökning av dess kavitet med användning av optisk fiberteknik, samt avlägsnande av patologier). För att eliminera endometrial hyperplasi, skrapas den.

Borttagning av ovariecyster, livmodertumörer utförs med laparoskopisk kirurgi. I nödsituationer utförs en hysterektomi - delvis eller fullständigt avlägsnande av livmodern och bihang.

Om det konstateras att tillståndet orsakas av patologiska skäl, måste det behandlas. Det är tydligt att en ökning av livmodern efter menstruation och under graviditet inte är en avvikelse och därför inte behöver behandling.

En kontroversiell fråga ur denna synvinkel är behandlingen av denna patologi med premenopaus på grund av att det å ena sidan är ett naturligt tillstånd, och å andra sidan föreskriver vissa läkare fortfarande hormonbehandling för att underlätta omstruktureringen av kroppen, därför är det bättre att lita på en specialists åsikt i detta fall.

I vilka situationer är behandling i alla fall nödvändig??

 • Inflammatoriska processer. De behandlas med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som lindrar både inflammation och smärta, såsom Ibuprofen, Nurofen. Bredspektrumantibiotika föreskrivs också, såsom Amoxiclav, Ciprolet, för att besegra infektionen som orsakade inflammation, liksom läkemedel för att öka lokal vävnad och allmän systemisk immunitet (Viferon, etc.). Behandlingsvaraktigheten är vanligtvis från fem till fjorton dagar;
 • Onkologiska processer. I detta fall indikeras oftast kirurgiskt avlägsnande av tumören eller hela organet för att undvika återfall (vilket görs mycket oftare). Sådana tekniker kompletteras med användning av läkemedel som stoppar tillväxten av cancervävnader och olika typer av strålterapi och strålterapi, som också förhindrar tillväxt av atypiska celler. Varaktigheten för sådan behandling väljs individuellt;
 • endometrios Som nämnts ovan har denna sjukdom en hormonell karaktär eftersom den behandlas med hormoner. Progesteron kan förskrivas i läkemedel som Duphaston, Utrozhestan. Det kan undertrycka överdriven östrogenaktivitet. Ibland används kombinerade orala preventivmedel för att balansera den hormonella balansen. Behandlingstiden är från två till sex månader;
 • Fibromyom (eller någon annan godartad bildning av hormonell karaktär i livmoderhålet) behandlas kirurgiskt med stora neoplasmer. Med sin lilla storlek kan behandlingen utföras på samma sätt som vid endometrios. Det noteras att med normaliseringen av den hormonella nivån kan en sådan formation försämras och till och med helt försvinna av sig själv. Men inte alla patienter har fibromyom som svarar på sådan behandling, och i detta fall används kirurgiskt avlägsnande.

DETALJER: Hur man undviker en ektopisk graviditet: rekommendationer

Om en ökning av storleken på livmodern diagnostiseras, är det första en läkare bör göra att fastställa orsakerna till att detta tillstånd utvecklades. Vanligtvis utesluts först och främst det faktum att en kvinna är gravid, varefter en justering görs för hennes ålder och stadium i menstruationscykeln.

Borttagning av ovariecyster, livmodertumörer utförs med laparoskopisk kirurgi. I nödsituationer utförs en hysterektomi - delvis eller fullständigt avlägsnande av livmodern och bihang.

orsaker

Om undersökningen avslöjade en ökning av livmodern, är det först av allt nödvändigt att besvara frågan om varför detta händer och vad det betyder för en kvinna. När allt kommer omkring är det klart att förutom graviditet bör ett sådant fenomen praktiskt taget inte förekomma i normen. Därför bör du överväga de möjliga faktorerna för dess förekomst. Dessa inkluderar följande:

 • Tillstånd efter menstruation.
 • Premenopausal period.
 • Fibromyoma.
 • endometrios.
 • Cancer i livmodern eller livmoderhalsen.
 • Inflammatoriska sjukdomar.

Som ni ser är vissa faktorer helt fysiologiska till sin natur, men i de flesta fall ökar livmodern med utvecklingen av patologi.

För att fastställa den verkliga orsaken till förändringarna är det nödvändigt att göra en differentiell diagnos av möjliga tillstånd. Först då kan en slutlig slutsats göras.

recensioner

De som är intresserade av andras upplevelse kommer att hitta en hel del recensioner på internet, eftersom ett deformerat fosterägg är ett problem för många kvinnor under de första början av graviditeten. Överraskande är en viss "samma" metod för behandling. Enligt kvinnor föreskriver läkare omedelbart progesteronpreparat - till exempel Utrozhestan utan en preliminär studie av progesteron, om ett sådant problem upptäcks. Detta är inte motiverat och kräver omprövning av en annan specialist..

I de flesta fall, enligt kvinnor, passerar tonen cirka 9-10 veckor av graviditeten, i vissa - till och med tidigare. Förväntande mödrar säger att säng vila och brist på stress hjälper mycket, och därför är möjligheten att gå till ett sjukhus, om det är ovanligt att någon stannar helt hemma.

Det finns inte så många berättelser med ett negativt slut där graviditet inte kunde räddas. I grund och botten händer detta hos kvinnor som föredrar att behandlas med folkmedelsläkemedel, utan att gå till läkaren, för att ta läkemedel som rekommenderas av dem av okända samtalare på Internet. Lyckligtvis finns det få sådana kvinnor i dag..

På livmoderns ton, som den främsta orsaken till deformering av ägg, se nästa video.

Endometrial utvidgning

Eftersom det redan är klart om livmoderkaviteten inte expanderas är det normen. Det är också värt att förstå varför läkarna efter undersökningar talar om en ökning av endometriumtjockleken. Detta tillstånd utvecklas på grund av fluktuationer i den hormonella bakgrunden, som inträffar under hela menstruationscykeln..

Framför allt ökar skiktet den nittonde dagen och dess tjocklek är 14-19 mm. Följaktligen, om indikatorerna vid denna tidpunkt motsvarar 28-45 mm, fortsätter kvinnan gynekologisk sjukdom. Därför måste läkaren äntligen ställa en diagnos och förskriva rätt behandling.

Med en förändring i endometriumets tjocklek expanderas livmodern. Källa: zdorov1467.ru

Förändringar i tjockleken på endometrialskiktet är cykliska, så du måste veta vilka indikatorer som anses vara normen:

 • Den sjunde dagen i cykeln - en tjocklek på 5 mm;
 • Den tionde dagen i cykeln - en tjocklek på 8 mm;
 • Två veckor från start av cykeln - tjocklek 11 mm;
 • Från 15 till 18 dagar efter cykeln - tjocklek 12 mm.

Från och med den 24: e dagen av menstruationscykeln noteras en minskning av endometriumtjockleken, varefter regelbunden blödning inträffar. Därefter förvärvar detta lager sina ursprungliga parametrar. Hos kvinnor vid klimakteriet är tjockleken på fodermembranet inte mer än 5 mm, om indikatorerna är högre kommer läkarna att överväga sannolikheten för att utveckla patologi.

Tilläggsalternativ

Vissa flickor kanske undrar om när läkaren enligt resultaten av ultraljud skriver i slutsats: livmoderkaviteten inte utökas. Vad detta innebär bör klargöras av en specialist, men i de flesta fall indikerar det frånvaron av patologi. Det är värt att oroa sig om det finns förlängningar, men det finns ingen graviditet.

Om vi ​​beaktar den normala storleken på orgelet kommer dessa indikatorer att ligga i intervallet 30-50 mm. Vid upptäckt endometrios kan expansionen nå flera tiotals millimeter, vilket beror på spridningen av vävnader i livmoderslagets skikt.

När det gäller kvinnor som har genomgått förlossning kan deras organstorlek uppgå till 80-90 mm. Detta betraktas också som normen, eftersom muskelstammen under fostrets utveckling utvecklades. Det är värt att säga att det inte är möjligt att självständigt diagnostisera några storleksavvikelser, för detta är det nödvändigt att besöka en gynekolog som kommer att genomföra en undersökning med en gynekologisk spegel,

Livmodern är förstorad, vad betyder det?

Gynekologisk patologi är ett vanligt problem för kvinnor i olika åldrar. Detta kan åtföljas av olika manifestationer och skapa vissa svårigheter i den reproduktiva sfären. Därför måste du vara försiktig med ditt tillstånd och inte försumma läkarnas rekommendationer.

Ett av tecken på problem i kroppen kan vara en ökning av livmodern. Alla vet att denna situation är normen under graviditet och efter förlossningen, men inte alla förstår vad som orsakar en förändring i orgelstorleken i vanligt skick. Vissa av dem kan betraktas som ett resultat av fysiologiska processer, men de flesta faktorer är patologiska..

orsaker

Om undersökningen avslöjade en ökning av livmodern, är det först av allt nödvändigt att besvara frågan om varför detta händer och vad det betyder för en kvinna. När allt kommer omkring är det klart att förutom graviditet bör ett sådant fenomen praktiskt taget inte förekomma i normen. Därför bör du överväga de möjliga faktorerna för dess förekomst. Dessa inkluderar följande:

 • Tillstånd efter menstruation.
 • Premenopausal period.
 • Fibromyoma.
 • endometrios.
 • Cancer i livmodern eller livmoderhalsen.
 • Inflammatoriska sjukdomar.

Som ni ser är vissa faktorer helt fysiologiska till sin natur, men i de flesta fall ökar livmodern med utvecklingen av patologi.

För att fastställa den verkliga orsaken till förändringarna är det nödvändigt att göra en differentiell diagnos av möjliga tillstånd. Först då kan en slutlig slutsats göras.

symtom

Först och främst bör man beakta de karakteristiska tecken på tillstånd som kan åtföljas av en ökning av livmoderns storlek. Detta manifesteras av olika symtom, vilket innebär att den kliniska bilden antyder ett sådant fenomen..

Om vi ​​talar om normala förhållanden i kroppen, bör livmodern inte vara större än den kvinnliga knytnäven: längd upp till 8 cm, och bredden ca 5-6 cm. Om det föddes i anamnesen, kan storleken öka något. Men med patologiska tillstånd kan det nå flera veckor av graviditeten, upp till villkoren för andra trimestern.

Tillstånd efter menstruation

Menstruationscykeln åtföljs av hormonella förändringar i kroppen. Huvudrollen i detta spelas av östrogener och progesteron. Utsöndring av blod åtföljs av avstötning av ytskiktet i livmoderslimhinnan.

Efter menstruationens slut observeras en gradvis överväxt av endometriumet och dess lossning. Därför kan en liten ökning av livmodern observeras, men nacken minskas. Om organets storlek överstiger det tillåtna efter menstruationen, måste du leta efter andra skäl för detta tillstånd.

Premenopausal period

Med ålder hos kvinnor bleknar reproduktionsfunktionen. Expansionen av livmoderhålan under denna period förmedlas av en minskning av östrogennivåer. Menstruationen blir oregelbunden, cykeln kan förkortas. Kvinnan noterar andra tecken:

 • Känsla av värme i kroppen.
 • Ökad svettning.
 • Emotionell labilitet.
 • Blodtrycket stiger.
 • huvudvärk.

Om andra könssymptom uppträder, måste gynekologisk patologi uteslutas..

Fibromyoma

Kvinnor i reproduktiv ålder har ofta godartade lesioner i livmodern - fibromyom. Dessa tumörer kan ha olika lokalisering: submukosal (intern), intramural (i organets tjocklek) eller subserös (extern). Symtomen beror på deras plats, utvecklingsstadium av patologi och kan inkludera:

 • Smärta i nedre buken.
 • Orgelförstoring.
 • Oregelbundna perioder.
 • Livmoderblödning.

När tumören når en betydande storlek, kan närliggande organ komprimeras, vilket provocerar uppblåsthet, förstoppning, ofta urinering. Vid palpation är livmodern svår att röra vid.

endometrios

Denna sjukdom inträffar när celler i det funktionella lagret i slemhinnan börjar utvecklas utanför livmoderhålet. Ett speciellt fall av patologi är adenomyos - ett tillstånd där endometriumet gror alla lager i organet. Ofta påverkar sjukdomen livmoderhalsen och bukhinnan. Detta åtföljs av sådana tecken:

 • Smärta i nedre buken.
 • Menstruella oregelbundenheter.
 • Brun urladdning.
 • Ömhet under samlag.
 • Infertilitet.

Det måste komma ihåg att endometrios kan åtföljas av celldegeneration, vilket kan leda till cancer.

Cancer i livmodern eller livmoderhalsen

Orsaken till ökningen i organstorlek kan vara en ondartad process - cancer. Cervikalskada är den vanligaste onkologin hos kvinnor. Sjukdomen under lång tid är helt asymptomatisk. Men med dess utveckling framträder följande symtom:

 • Lean spotting.
 • Obehagliga upplevelser under samlag.
 • Smärta eller obehag i nedre del av buken.

Under en gynekologisk undersökning märks förändringar i halsens slemhinna, kontaktblödning. Undersökningen är också smärtsam.

Livmodercancercancer är vanligare hos kvinnor efter 50 år. Utöver en ökning av organstorleken åtföljs sjukdomen av intermenstruell blödning och tung menstruation. Smärta kan uppstå med den vanliga naturen hos patologin.

Det måste alltid finnas en tydlig onkologisk vakenhet hos varje kvinna. Hennes hälsa och framtida liv kan bero på detta..

Inflammatoriska sjukdomar

Bland de inflammatoriska patologierna i det kvinnliga könsorganet åtföljs endometrit ofta av en ökning av livmoderns storlek. Ofta sprider infektionen från slidan eller utvecklas under perioden efter abort eller postpartum. I detta fall observeras följande symtom:

 • Smärta i nedre buken.
 • Grumlig fläckning, ofta purulent.
 • Palpation av livmodern.
 • Kroppstemperaturökning.
 • Allmän svaghet, obehag.

Det akuta stadiet i den patologiska processen blir ibland kronisk, vilket kan orsaka infertilitet.

Diagnostik

För att ta reda på varför livmodern utvidgas hjälper ytterligare forskning. För att göra en slutlig diagnos eller utesluta en farlig patologi föreskriver läkaren laboratorie- och instrumentmetoder. Dessa inkluderar:

 • Blodtest (kliniskt och biokemiskt).
 • Analys av urladdning (bakteriologisk, cytologisk).
 • kolposkopi.
 • hysteroskopi.
 • Ultraljudsförfarande.
 • Biopsi av patologiska formationer.

Baserat på de erhållna resultaten är det möjligt att dra en slutsats om vissa kränkningar i en kvinnas kropp. Det enda sättet att bekräfta eller förneka antaganden om orsakerna till ökningen av livmoderns storlek. Om patologi upptäcks bör behandlingen påbörjas omedelbart.

Livmodern är förstorad, vad betyder det?

Förstorad livmoder: fysiologiska orsaker och symptom på sjukdomen

Storleken på livmodern varierar något i olika perioder av en kvinnas liv. Under graviditeten ökar organets volym många gånger, eftersom de elastiska väggarna kan sträcka sig och håller det växande fostret. Om ökningen av livmodern hos en icke gravid kvinna är högre än normalt är detta vanligtvis ett oroande tecken. En undersökning krävs för att ta reda på och eventuellt eliminera orsaken till överträdelsen. Läkarna rekommenderar starkt regelbundna gynekologiska undersökningar i förebyggande syfte, eftersom konsekvenserna av sådana patologier är mycket allvarliga.

Innehåll:

 • Storleken på livmodern är normal
 • Naturliga orsaker till storleksavvikelse
 • Konsekvenserna av en patologisk ökning av livmoderns storlek
 • Vilka symtom kan indikera en ökning av livmodern
 • Patologier som leder till en ökning av livmodern
  • Hormonala avvikelser
  • Inflammatoriska sjukdomar
  • tumörer
  • Molär graviditet (cystisk drift)
 • Hur utförs diagnos och behandling om livmodern utvidgas?

Storleken på livmodern är normal

Livmodern finns i bukhålan mellan urinblåsan och ändtarmen. Banden som hon hålls i en viss position tillåter henne inte att falla. Det kan emellertid lätt växla framåt eller bakåt med en förändring i volymen på angränsande organ, samt dra upp under graviditeten.

Normalt har ett organ följande dimensioner:

 • längd (avstånd från botten till änden av nacken) - ca 7-8 cm;
 • tjocklek (avstånd mellan bak- och främre väggar) - cirka 5 cm;
 • bredd (mellan sidoväggar) - 4-6 cm.

Livmoderns vikt hos nolliparösa kvinnor är cirka 50 g, hos de som föder - cirka 100 g.

Under graviditeten, när fostret växer, ökar organets volym avsevärt. Före födelsen är dess dimensioner:

 • längd - cirka 37-38 cm;
 • tjocklek - upp till 24 cm;
 • bredd - upp till 26 cm;
 • vikt (utan frukt) - cirka 1,2 kg.

Storleken kan öka ännu mer om fostret inte är ensamt, och även om en kvinna har polyhydramnios. Efter födseln krymper livmodern normalt till normalt inom några månader. Dessutom, om en kejsarsnitt genomfördes, är återhämtningen mycket långsammare.

Dessa indikatorer är genomsnittliga konventionella värden. Små avvikelser är ganska acceptabla, relaterade till skillnaden mellan kvinnor i höjd, konstitution, ålder samt närvaron eller frånvaron av graviditeter (det spelar någon roll om de slutade i förlossning eller avbröts).

Storleken på livmodern bestäms med hjälp av ultraljud. En gynekolog kan göra antaganden om förekomsten av patologiska avvikelser genom att palpera nedre buken..

Naturliga orsaker till storleksavvikelse

Förutom graviditet kan andra naturliga orsaker till en liten ökning av livmoderhålrummet vara de genetiska egenskaperna för utvecklingen av de kvinnliga könsorganen..

Innan menstruationen sker en ökning av livmodern på grund av en förtjockning och svullnad i endometrium, ökad blodtillförsel till musklerna. Efter menstruationens slut återställs storleken på orgelet.

Under klimakteriet uppträder åldrande av kroppsvävnader, vilket leder till en minskning av deras elasticitet, försvagning av muskelton. Av denna anledning är storleken på livmodern hos en kvinna i medel- och ålderdom större än hos en ung.

Sträckningen av kroppens väggar och försvagningen av sammandragningen underlättas genom tyngdlyftning, kraftsport.

Konsekvenserna av en patologisk ökning av livmoderns storlek

En signifikant och ihållande ökning i organstorlek uppstår när inflammatoriska eller neoplastiska sjukdomar uppstår. Om patologier inte upptäcks i tid utförs ingen behandling, då fortsätter sjukdomen. Konsekvenserna av detta är oftast en kränkning av processerna i menstruationscykeln, förekomsten av hormonell funktionsfel och ofta infertilitet.

Allvarliga komplikationer kan uppstå under graviditeten. En ökning av livmodern orsakad av patologiska processer i dess hålighet provoserar förekomsten av en ektopisk graviditet eller dess avbrott i ett tidigt skede. Sträckning av väggarna och förändring av tillståndet i organets nacke är ofta orsaken till infektionens penetration i dess hålighet och utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Vilka symtom kan indikera en ökning av livmodern

Kvinnor bör uppmärksamma symtom som tyder på att detta organ förstoras. Dessa inkluderar:

 1. Ömhet och ökad intensitet av menstruationen. Blödning kan uppstå mellan menstruationen. Stor blodförlust leder till anemi, tecken som är blek hud, huvudvärk och svaghet.
 2. En ökning i buken, utseendet på dragande smärta och en känsla av tryck i skamområdet.
 3. Obehag och smärta under samlag.
 4. Smärta i korsryggen, svullnad i benen och obehag i musklerna. De uppstår på grund av trycket från det förstorade livmodern på nervändarna, blod och lymfkärl som ligger i nedre del av buken.
 5. Ökad lust att urinera, förekomsten av förstoppning - effekterna av uterintrycket på urinblåsan och tarmen.
 6. Okontrollerad viktökning på grund av en obalans i hormoner associerade med en ökning av livmodern.

Det kan vara obehag i bröstkörtlarna (en känsla av svullnad och ömhet), vilket är en följd av hormonfel.

Patologier som leder till en ökning av livmodern

Orsakerna till livmodersdestension kan vara sjukdomar eller hormonella störningar förknippade med en avvikelse i arbetet i äggstockarna eller endokrina organen..

Hormonala avvikelser

Störning av hypofysen leder till ökad produktion av follikelstimulerande (FSH), luteiniserande (LH) hormoner. Detta provocerar hyperestrogeni, det vill säga ansamlingen i östrogener (hormoner som produceras i äggstockarna). En sådan kränkning leder till patologier som ändrar vävnadsstrukturen och leder till en avvikelse av livmoderns storlek.

Endometrial hyperplasi. Under påverkan av östrogener uppträder överdriven förtjockning, hyperplasi av innerfodret i livmoderhulen.

Uterin adenomyos. Det är möjligt att spiret av endometriumet i väggen. I detta fall inträffar en onaturlig ökning av organet på grund av muskeltillväxt..

endometrios Tillväxten av endometrium leder till det faktum att det går längre än livmodern, in i bukhålan.

Cyster inuti eller på ytan av äggstockarna. Vissa av dem förekommer tillfälligt och kan lösa sig oberoende (follikulär cysta och corpus luteum cyste). Det finns en annan typ av cysta (endometrioid, dermoid) såväl som godartade ovarietumörer (cystadenom, fibrom) som måste tas bort.

Polycystiska och liknande neoplasmer leder till störningar i äggstockarnas funktion, på vilket tillståndet i endometrium beror.

Video: Förändringar i livmodern med endometrial hyperplasi

Inflammatoriska sjukdomar

Inflammatoriska processer i livmoderkaviteten (endometritis) såväl som i halsen och hängorna orsakar ödem, nedsatt struktur och storlek samt organens funktion. Orsaken till sådana processer är att få en infektion under en abort eller curettage. Sexuellt överförda infektioner kan uppstå under samlag.

tumörer

Myom. Godartade livmodertumörer inkluderar fibroider av olika slag. De kan bildas inuti kaviteten, utanför och även i livmoderväggen. Växande till en betydande storlek sträcker de livmodern och trycker på angränsande organ. Myom kan komplicera början och graviditeten.

Livmodercancer. En ondartad tumör förekommer både i livmodern och i halsen. Metastaser sprids till lymfkörtlarna, äggstockarna och andra organ.

Molär graviditet (cystisk drift)

Denna sällsynta graviditetskomplikation inträffar på grund av genstörningar som uppstår vid befruktningen av ägget med spermier. I detta fall, i moderkakan, bildas en vesikulär massa med odlade embryonvävnader. Livmodern ökar gradvis, som vid normal graviditet, det finns tecken som är karakteristiska för detta tillstånd (frånvaro av menstruation, toxikos). Det är viktigt att eliminera neoplasmen i tid, eftersom dess ondartade degeneration är möjlig.

Varning: Det är nödvändigt att övervaka graviditetsförloppet redan i mycket tidiga skeden för att genomgå läkarundersökningar som rekommenderas av läkaren. Detta hjälper till att upptäcka farliga patologier såsom cystisk drift, ektopisk graviditet samt fosterutvecklingspatologier..

Hur utförs diagnos och behandling om livmodern utvidgas?

Om en kvinna har symtom som är inneboende i livmodersjukdomar utförs en undersökning, under vilken det avgörs om hon är förstorad eller inte.

I detta fall används metoder som ultraljud, röntgen. Om en avvikelse hittas utförs en biopsi och histologisk undersökning av endometriala prover eller vävnader från tumörer. Förekomsten av inflammatoriska processer och infektion bestäms med hjälp av blodprover och slemhinnor i reproduktionsorganen. Vid behov föreskrivs ett blodprov för hormoner.

Behandlingsmetoden för detektering av patologier beror på deras typ och svårighetsgrad. Vid hormonella störningar föreskrivs ersättningsterapi för att minska östrogennivån i blodet. Används kombinerade orala preventivmedel och läkemedel med högt innehåll av progesteron.

I närvaro av neoplasmer i livmodern utförs hysteroskopi (undersökning av dess kavitet med användning av optisk fiberteknik, samt avlägsnande av patologier). För att eliminera endometrial hyperplasi, skrapas den.

Borttagning av ovariecyster, livmodertumörer utförs med laparoskopisk kirurgi. I nödsituationer utförs en hysterektomi - delvis eller fullständigt avlägsnande av livmodern och bihang.

När en ökning av livmodern är farligt för en kvinnas hälsa?

Uterinförstoring upptäcks ofta av misstag genom ultraljud. I normalt tillstånd är organets längd 7-8 cm (8-9,5 hos kvinnor som föder), bredd - 4-5,5 cm, vikt - 30-100 gr. Om dessa parametrar visar sig vara mer, betyder det inte att något är fel med hälsan. Kanske är detta ett enskilt drag i strukturen. Det finns andra skäl för att ändra storleken på könsorganet..

Graviditet

Om en ökning upptäcks faller den första misstanken på graviditet. Livmoderparametrar mäts till och med i veckor. För att bekräfta eller utesluta möjligheten till befruktning är det nödvändigt att göra ett uttryckt test eller ta tester för hCG. Fortplantningsorganet kommer att öka under graviditetsperioden och förblir stort under en tid efter förlossningen.

Funktioner i menstruationscykeln

En ökning av det reproduktiva organet i mitten av cykeln kan vara ett tecken på ägglossning. Detta är processen för frisättning av ett moget ägg från follikeln. I denna fas börjar endometriet att bildas, nödvändigt för fästets ägg. Epitelskiktet bildas fullständigt på två veckor, organet blir större. Därför förstoras livmodern före menstruation. Efter menstruationen förstärks livmodern ytterligare några dagar. Orgelet har redan befriats från blod och endometrium, men det behöver fortfarande tid att återhämta sig.

Hormonjustering

Hormonella fluktuationer påverkar storleken och tillståndet i organen i det reproduktiva systemet. När du tar orala preventivmedel kan du märka förstoring på ultraljudsbilder. Det finns också en ökning av livmodern med klimakteriet på grund av instabila nivåer av östrogen och progesteron. Ett liknande fenomen förekommer redan före klimakteriet..

myom

Godartad neoplasma i musklerna i det reproduktiva organet. Det är en boll av vävda muskelfibrer. Orsakerna till tumörens utseende förstås inte helt. De flesta versioner är överens om att det handlar om hormonella störningar. Det huvudsakliga symptom på patologi är mer riklig och smärtsam menstruation. Med tillväxten av noder förvärras patienternas tillstånd. Smärtorna är trånga i naturen och kan vara permanenta. Den nedre delen av magen känner tyngd. Vid vridning av tillväxtbenen uppstår starka snitt. Tumörens lilla storlek och frånvaron av kliniska manifestationer är en indikation för observation. Med tillväxt av neoplasmer förskrivs läkemedel för att minska blödning och undertrycka hormonproduktionen. En radikal lösning på problemet är kirurgi. Dess typ väljs utifrån tumörens storlek och plats.

Cystor på äggstockarna

Det är en kapsel bildad av en oexploderad och vätskefylld follikel. Det antas att det verkar på grund av hormonella störningar. Små neoplasmer upptäcks ofta av en slump vid en gynekologbesök. De orsakar inte obehag och kan lösa sig själva. Ändå, även på grund av små tillväxter, kan livmodern förstoras. Stora cyster orsakar smärta i nedre del av buken, som sträcker sig till ljumsken, perineum och rektum. Intermenstruell blödning uppstår. Urineringsprocessen störs. I sällsynta fall uppstår kapselbrott eller vridning, vilket orsakar skarp smärta, illamående och kräkningar och feber. Detta tillstånd är brådskande och kräver kirurgiskt ingripande. I mindre allvarliga fall utförs konservativ behandling, bestående av att ta smärtstillande medel och hormoner, fysioterapi.

endometrios

Patologisk tillväxt av livmoderens inre epitelskikt. Patologiens mekanism förstås inte helt. Ingen av versionerna har tillräckligt med bevis. De mest troliga åsikter är de som har en genetisk predisposition och hormonell obalans. Med sjukdomen noteras en oregelbunden menstruationscykel. Menstruationen blir mer riklig och smärtsam. Blödning kan vara spontan. Brott mot avföringen och urinering är möjliga. Patienterna ordineras hormonella läkemedel och smärtstillande medel. I komplexa fall utförs en operation för att ta bort de drabbade områdena eller hela organet.

endometrit

Inflammation av endometrium. Vanligtvis inträffar efter förlossning eller gynekologisk kirurgi. Det kan också vara en komplikation av andra infektioner i könsorganet. Det kännetecknas av feber och frossa. Livmodern växer i storlek och pressar på närliggande organ. Därför finns det kränkningar av tarmen och urinering. Obehagliga känslor uppträder i nedre del av buken. Purulent urladdning från könsorganen kommer ut. Sjukdomen behandlas med antibiotika och läkemedel som förbättrar blodkoagulationen. Det är användbart att utföra fysioterapeutiska förfaranden. I vissa fall är det nödvändigt att öppna ett purulent fokus och tömma innehållet. Skadade vävnader tvättas med antiseptiska lösningar..

Molar graviditet

Hon är ett korionadenom. Det uppstår på grund av det faktum att efter befruktningen av ägget kan embryot inte utvecklas. I stället för ett normalt foster bildas en kaotisk ansamling av vävnader. Detta tillstånd förekommer främst hos flickor under 20 år och gamla barn. Cirka en och en halv månad fortsätter graviditeten normalt. Från 6 till 12 veckor uppstår blödningar. De kan vara ganska rikliga och långa. En känsla av tyngd och fullhet visas i magen. Livmodern växer snabbare än med normal dräktighet. Kvinnor klagar över illamående, kräkningar och kramper i buken. Patienter genomgår mini-abort genom curettage eller sug av patologiska vävnader.

Oncology

Tumörer kan utvecklas i livmodern eller muskelskiktet i livmodern. Menopausala kvinnor lider vanligtvis av cancer. Riskfaktorer inkluderar dålig ärftlighet, dålig immunitet, rökning och hormonella mediciner. Infektionssjukdomar, övervikt, sen klimakterie kan också framkalla patologi. I de första stadierna av sjukdomen finns det inga symtom. Sedan finns det intermenstruell blödning, som intensifieras under samlag. Sex blir smärtsamt. Smärta förekommer också i buken och nedre delen av ryggen. Obehagliga känslor är dragande och paroxysmala i naturen. Viktminskning noteras. Behandlingen beror på patientens tillstånd och patologins svårighetsgrad..

Livmodern förblir inte oförändrad under hela livet. Det blir mer eller mindre i olika faser av menstruationscykeln. Naturliga fysiologiska processer kan också påverka dess storlek. Men i vissa fall talar vi om patologier. En läkare som finner avvikelser kommer att förskriva nödvändiga undersökningar och genomföra lämplig behandling. Det är viktigt att komma ihåg att ju äldre kvinnan, desto oftare behöver hon besöka en gynekolog och göra ultraljud i bäckenet.

Livmodern är förstorad, vad betyder det?

Gynekologisk patologi är ett vanligt problem för kvinnor i olika åldrar. Detta kan åtföljas av olika manifestationer och skapa vissa svårigheter i den reproduktiva sfären. Därför måste du vara försiktig med ditt tillstånd och inte försumma läkarnas rekommendationer.

Ett av tecken på problem i kroppen kan vara en ökning av livmodern. Alla vet att denna situation är normen under graviditet och efter förlossningen, men inte alla förstår vad som orsakar en förändring i orgelstorleken i vanligt skick. Vissa av dem kan betraktas som ett resultat av fysiologiska processer, men de flesta faktorer är patologiska..

orsaker

Om undersökningen avslöjade en ökning av livmodern, är det först av allt nödvändigt att besvara frågan om varför detta händer och vad det betyder för en kvinna. När allt kommer omkring är det klart att förutom graviditet bör ett sådant fenomen praktiskt taget inte förekomma i normen. Därför bör du överväga de möjliga faktorerna för dess förekomst. Dessa inkluderar följande:

 • Tillstånd efter menstruation.
 • Premenopausal period.
 • Fibromyoma.
 • endometrios.
 • Cancer i livmodern eller livmoderhalsen.
 • Inflammatoriska sjukdomar.

Som ni ser är vissa faktorer helt fysiologiska till sin natur, men i de flesta fall ökar livmodern med utvecklingen av patologi.

För att fastställa den verkliga orsaken till förändringarna är det nödvändigt att göra en differentiell diagnos av möjliga tillstånd. Först då kan en slutlig slutsats göras.

symtom

Först och främst bör man beakta de karakteristiska tecken på tillstånd som kan åtföljas av en ökning av livmoderns storlek. Detta manifesteras av olika symtom, vilket innebär att den kliniska bilden antyder ett sådant fenomen..

Om vi ​​talar om normala förhållanden i kroppen, bör livmodern inte vara större än den kvinnliga knytnäven: längd upp till 8 cm, och bredden ca 5-6 cm. Om det föddes i anamnesen, kan storleken öka något. Men med patologiska tillstånd kan det nå flera veckor av graviditeten, upp till villkoren för andra trimestern.

Tillstånd efter menstruation

Menstruationscykeln åtföljs av hormonella förändringar i kroppen. Huvudrollen i detta spelas av östrogener och progesteron. Utsöndring av blod åtföljs av avstötning av ytskiktet i livmoderslimhinnan.

Efter menstruationens slut observeras en gradvis överväxt av endometriumet och dess lossning. Därför kan en liten ökning av livmodern observeras, men nacken minskas. Om organets storlek överstiger det tillåtna efter menstruationen, måste du leta efter andra skäl för detta tillstånd.

Premenopausal period

Med ålder hos kvinnor bleknar reproduktionsfunktionen. Expansionen av livmoderhålan under denna period förmedlas av en minskning av östrogennivåer. Menstruationen blir oregelbunden, cykeln kan förkortas. Kvinnan noterar andra tecken:

 • Känsla av värme i kroppen.
 • Ökad svettning.
 • Emotionell labilitet.
 • Blodtrycket stiger.
 • huvudvärk.

Om andra könssymptom uppträder, måste gynekologisk patologi uteslutas..

Fibromyoma

Kvinnor i reproduktiv ålder har ofta godartade lesioner i livmodern - fibromyom. Dessa tumörer kan ha olika lokalisering: submukosal (intern), intramural (i organets tjocklek) eller subserös (extern). Symtomen beror på deras plats, utvecklingsstadium av patologi och kan inkludera:

 • Smärta i nedre buken.
 • Orgelförstoring.
 • Oregelbundna perioder.
 • Livmoderblödning.

När tumören når en betydande storlek, kan närliggande organ komprimeras, vilket provocerar uppblåsthet, förstoppning, ofta urinering. Vid palpation är livmodern svår att röra vid.

endometrios

Denna sjukdom inträffar när celler i det funktionella lagret i slemhinnan börjar utvecklas utanför livmoderhålet. Ett speciellt fall av patologi är adenomyos - ett tillstånd där endometriumet gror alla lager i organet. Ofta påverkar sjukdomen livmoderhalsen och bukhinnan. Detta åtföljs av sådana tecken:

 • Smärta i nedre buken.
 • Menstruella oregelbundenheter.
 • Brun urladdning.
 • Ömhet under samlag.
 • Infertilitet.

Det måste komma ihåg att endometrios kan åtföljas av celldegeneration, vilket kan leda till cancer.

Cancer i livmodern eller livmoderhalsen

Orsaken till ökningen i organstorlek kan vara en ondartad process - cancer. Cervikalskada är den vanligaste onkologin hos kvinnor. Sjukdomen under lång tid är helt asymptomatisk. Men med dess utveckling framträder följande symtom:

 • Lean spotting.
 • Obehagliga upplevelser under samlag.
 • Smärta eller obehag i nedre del av buken.

Under en gynekologisk undersökning märks förändringar i halsens slemhinna, kontaktblödning. Undersökningen är också smärtsam.

Livmodercancercancer är vanligare hos kvinnor efter 50 år. Utöver en ökning av organstorleken åtföljs sjukdomen av intermenstruell blödning och tung menstruation. Smärta kan uppstå med den vanliga naturen hos patologin.

Det måste alltid finnas en tydlig onkologisk vakenhet hos varje kvinna. Hennes hälsa och framtida liv kan bero på detta..

Inflammatoriska sjukdomar

Bland de inflammatoriska patologierna i det kvinnliga könsorganet åtföljs endometrit ofta av en ökning av livmoderns storlek. Ofta sprider infektionen från slidan eller utvecklas under perioden efter abort eller postpartum. I detta fall observeras följande symtom:

 • Smärta i nedre buken.
 • Grumlig fläckning, ofta purulent.
 • Palpation av livmodern.
 • Kroppstemperaturökning.
 • Allmän svaghet, obehag.

Det akuta stadiet i den patologiska processen blir ibland kronisk, vilket kan orsaka infertilitet.

Diagnostik

För att ta reda på varför livmodern utvidgas hjälper ytterligare forskning. För att göra en slutlig diagnos eller utesluta en farlig patologi föreskriver läkaren laboratorie- och instrumentmetoder. Dessa inkluderar:

 • Blodtest (kliniskt och biokemiskt).
 • Analys av urladdning (bakteriologisk, cytologisk).
 • kolposkopi.
 • hysteroskopi.
 • Ultraljudsförfarande.
 • Biopsi av patologiska formationer.

Baserat på de erhållna resultaten är det möjligt att dra en slutsats om vissa kränkningar i en kvinnas kropp. Det enda sättet att bekräfta eller förneka antaganden om orsakerna till ökningen av livmoderns storlek. Om patologi upptäcks bör behandlingen påbörjas omedelbart.

Varför en kvinnas livmodern förstoras: de viktigaste orsakerna

En ökning av livmoderns storlek är vanligtvis förknippad med utvecklingen av gynekologisk patologi eller graviditetens början. Detta fenomen kan observeras vid följande sjukdomar: leiomyom, adenomyos, sarkom och cancer. En förändring i dess storlek åtföljs oftast inte av symtom. I andra fall plågas en kvinna av att dra smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, mer riklig och smärtsam menstruation, fram till utvecklingen av blödning och funktionsstörningar i angränsande organ. Om diagnosen visar att livmodern är förstorad bör behandlingen påbörjas.

En ökning av livmoderns storlek upptäcks under en rutinmässig gynekologisk undersökning av en läkare. I andra fall diagnostiseras patologin när en kvinna behandlas för symtom som oroar henne. Skälen som leder till en ökning av livmodersstorleken inkluderar:

De fysiologiska orsakerna till ökningen i storlek inkluderar livmoders graviditet. Detta faktum är lätt att fastställa med hjälp av ultraljud av bäckenet och ett speciellt test. På grund av den förstorade livmodern börjar magen hos en gravid kvinna växa, särskilt efter 12 veckor. Höjden på organets botten förändras i genomsnitt med 1 cm per vecka. I de tidiga stadierna är det visuellt omärkligt, och upp till 5 veckor motsvarar livmoderns storlek nästan perioden före befruktningen.

Myom är en godartad tumör i livmodern, som i de flesta fall leder till en ökning av dess storlek och inte manifesterar sig under en lång tid. I struktur består den av bindväv, muskelelement och / eller en kombination därav. Formationens densitet beror på övervägande av vissa komponenter. Den tätaste myomen består helt och hållet av bindvävsfibrer.

En tumör kan representeras av en enda eller flera noder av olika storlekar och lokalisering. Om myomatösa noder är belägna under slemhinnan och deformerar dess kavitet, kallas de submukösa. Myom i muskelväggens tjocklek är intramurala, och noderna som finns på ytan av livmoderkroppen under dess serösa membran är underlag.

Olika lokalisering av myomatösa noder

Submukösa noder i tillväxtprocessen kan separeras från livmoderkroppen, på grund av vilken ett "ben" bildas.

Myom kan vara asymptomatisk upp till en punkt. Det kränker den sammandragna förmågan hos livmoderens muskulära membran (myometrium). Detta är förknippat med förändringar i menstruationscykeln beroende på typen av menorragi (menstruationen blir längre och mer riklig). I andra fall blir menstruationen blödning, vilket är svårt att stoppa med konservativa (medicinering) metoder..

I avancerade situationer kan myomen nå imponerande storlekar och pressa närliggande organ och vävnader (tarmar, urinblåsan) med en kränkning av deras funktion. Förstoppning, svårigheter och / eller ofta urinering, smärta i nedre del av buken - resultatet av en ökning i livmodern i volym.

Adenomyos är en sjukdom i livmodern som är förknippad med penetrering av endometrioidvävnad som morfologiskt liknar endometriet som foder livmodern i hålrummet inifrån in i muskelväggen och når det serösa membranet som täcker livmodern från utsidan. En patologisk förändring beror på en ökning av storleken på organet på grund av diffus belägna cystiska hålrum fyllda med hemorragiska innehåll eller nodelement.

Uterin endometrios - adenomyos

Adenomyos manifesteras av algodismenorea (smärtsam menstruation). Särskilt smärtsamma perioder från början. Menstruation med adenomyos förlängs, blir mer riklig. Ofta börjar menstruationen med att upptäcka fläckar inom några dagar och slutar med det. De kan gå in i livmodersblödning..

Bland menstruations oregelbundenheter finns det intermenstrual fläckning som visas i mitten av cykeln och varar flera dagar.

Med adenomyos har unga flickor och kvinnor i reproduktiv ålder problem inte bara med cykeln utan också med befruktningen av barnet.

En bra naturlig behandling för endometrios är graviditet. Efter förlossningen stör inte eller försvinner symptomen på sjukdomen under en viss period (ibland lång). Som folkmetoder används olika gynekologiska samlingar av örter, en livmoder och lera, men dessa metoder är inte effektiva.

Endometrial cancer är en ondartad skada på livmoderslimhinnan. De patologiska tillväxterna av den nybildade vävnaden i de inledande stadierna begränsas av endometrium. I svåra fall täcker den hela tjockleken på livmodern och dess serösa membran med inblandning av omgivande organ.

Livmodern förstoras med cancer i mindre utsträckning än med myom eller adenomyos. Det huvudsakliga och ofta det enda tecknet på den onkologiska processen är många långa perioder som gör att en kvinna söker medicinsk hjälp.

Hos menopausala patienter är huvudsymtomet fläckar. De kan vara magra eller rikliga. Smärtsyndromet med en malign tumör i livmodern uttrycks vanligtvis i det sista stadiet av den onkologiska processen. Obehagliga känslor är förknippade med spiring av utbildning i andra organ.

Cervical cancer i det avancerade stadiet leder också till att det ökar på grund av processens spridning på väggen.

Livmodersarkom är en malign skada. Det är mycket sällsynt. Ett karakteristiskt drag är den snabba ökningen av livmodern - inom några månader - till en enorm storlek. Symtomen liknar myom och cancer: menorragi, menometrorragi (menstruation, som tar form av blödning), smärta i bäckenet. Mellan menstruationen är utflödet från könsorganen vattnigt och rikligt, med en obehaglig lukt.

Sarkom kan förekomma i myomatösa noder. Det kan misstänkas med den snabba tillväxten av postmenopausala fibroider. Prognosen, även i det första stadiet av sarkom, är ogynnsam, konsekvenserna är allvarliga.

Bubble skid är en patologi för ägg. Det kännetecknas av omvandlingen av korioniska villi med deras tillväxt och bildandet av många små vesiklar, medan embryot dör. Ökningen i livmodern sker inte i enlighet med graviditetsåldern utan mycket snabbare.

Symtomatisk cystisk glidning manifesteras av toxikos (illamående, kräkningar, svaghet), blodig eller brun utflöde från könsorganen, som i vissa fall utvecklas till blödning med stor blodförlust och en förändring av kvinnans allmänna tillstånd.

Trots fostrets död förblir graviditetstestet positivt. Behandlingen består i att avlägsna befruktningsprodukterna och vävnaderna i cystisk glidning genom vakuumsugning följt av profylaktisk kemoterapi. Den återstående vävnaden kan omvandlas till korionkarcinom - en malig tumör.

Efter behandlingen övervakas det humana korioniska gonadotropinet i blodet, graviditetstestet bör vara negativt.

Livmoderförstoring diagnostiseras vanligtvis under undersökning på grund av en annan patologi i kroppen eller under en rutinmässig gynekologisk undersökning. I de flesta fall är följande symtom orsaken till att gå till läkaren: fläckar, cykelstörningar, smärta.

Orsakerna till detta tillstånd förstås inte helt, därför är deras identifiering svår.

Varje patologisk utvidgning av livmodern är ett tecken på en allvarlig kränkning av kvinnans reproduktiva system, vilket kräver snabb diagnos och behandling. Det är nödvändigt att söka medicinsk hjälp utan att självständigt försöka hantera sjukdomen med folkrättsmedel eller på andra sätt.

Av vilka skäl kan livmodern utvidgas?

Varför förstoras livmodern? Denna fråga är av intresse för många kvinnor i vilka detta tillstånd bestämdes av ultraljud. Det mest naturliga skälet till organförstoring är graviditet. Liknande kan observeras i åldringsprocessen. Om ökningen beror på omständigheterna bör den anses vara normal..

Det finns emellertid fall då livmoderns tillväxt inträffar på grund av utvecklingen av olika patologiska tillstånd. Symtom på vilka sjukdomar är ett förstorat livmodern, vad är orsakerna till detta och vad betyder det?

Symtom på ett patologiskt tillstånd

Mycket ofta förstärks livmodern, det hittas vid nästa undersökning av en gynekolog. Men om en kvinna är mer känslig för sin hälsa, kan hon märka tecken på ett patologiskt tillstånd redan före en medicinsk undersökning. Bland dem:

 • värkande smärta av monoton natur, lokaliserade i nedre del av buken;
 • signifikant minskning av hemoglobinnivån;
 • återkommande fall av urininkontinens;
 • obehag under eller efter samlag;
 • bröstsvullnad och smärta vid palpation;
 • menstruation som kännetecknas av smärta och överdriven urladdning;
 • ökad gasbildning, uppblåsthet;
 • överdriven ökning av kroppsvikt på kort tid på grund av hormonell misslyckande;
 • menstruation med blodproppar;
 • blödning som inte är förknippad med menstruation;
 • smärta i ländryggen;
 • frekvent migrän;
 • patologier av reproduktiv natur, på grund av upprepade missfall eller frysning av fostret.

Om en kvinna har åtminstone några av de angivna symtomen, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Fenomenets etiologi

Med en ökning av livmodern inkluderar orsakerna följande:

 1. Närmar sig klimakteriet, som åtföljs av uppkomsten av smärta i nedre buken.
 2. Detta kan vara en fibroid, som representerar en godartad formation, som oftast diagnostiseras hos kvinnor i reproduktiv ålder. Om du inte behandlar denna patologi, kommer komplikationer som infertilitet, missfall eller övergången av formationen till en cancerös tumör att manifestera sig. Orsakerna till detta patologiska tillstånd är hormonsvikt, brist på regelbundet sexliv eller harmoni i det, ofta upprepade aborter, förlossning med trauma, ärftlig predisposition, kroniska patologier (till exempel övervikt, högt blodtryck, diabetes, sjukdomar i det endokrina systemet) ), såväl som i en inaktiv livsstil.
 3. Cystiska formationer på äggstockarna, som är ett ovalt hålrum fyllt med vätska. Utseendet och utvecklingen av en cysta kan leda till ett tillstånd av ett förstorande livmoder. Utseendet på sådana håligheter främjas av hormonell obalans eller mekaniskt trauma till den främre bukväggen.
 4. Uterin adenomyos, i vilken endometrial vävnad växer till andra lager av könsorganet. I en sådan situation observeras som regel en ökning av livmoderens muskulära membran och dess storlek. Hittills kan medicin inte nämna de exakta orsakerna till ett sådant patologiskt tillstånd. Det kan emellertid provoceras av: hormonell obalans, tidigare operationer på organet, ligering av livmodern eller artificiell avslutning av graviditeten.
 5. Utseendet och utvecklingen av cancerceller i könsorganet. Mycket ofta diagnostiseras livmodercancer hos kvinnor under klimakteriet. Hög sannolikhet för cancer hos överviktiga kvinnor såväl som med polycystisk äggstock. Dessutom riskerar kvinnor som inte födde barn eller som senare gick in i klimakteriet..
 6. Molär graviditet får livmodern att öka. Detta är ett onormalt tillstånd hos moderkakan, i vilken en okarakteristisk spridning av fostervävnad inträffar. Molär graviditet, vilket resulterade i en ökning av livmodern, är ett genetiskt misstag som inträffade vid äggets befruktning.

Dessa tillstånd och patologier är de främsta orsakerna till att livmodern kan förstoras..

Diagnostiska åtgärder

Hittills finns det ett antal studier i arsenal av medicin som hjälper till att bestämma orsakerna till uterusförstoring. Detta är nödvändigt för att utesluta möjligheten att utveckla ett patologiskt tillstånd. Sådana studier inkluderar:

 • allmänna och biokemiska blodprover;
 • bakteriologiska och cytologiska studier av sekretioner;
 • undersökning av ingången till vagina för diagnostiska ändamål;
 • ultraljudsförfarande;
 • biopsi av de visade formationerna.

Endast på grundval av sådana studier kan läkaren göra en slutlig slutsats om varför organet utvidgas, huruvida några patologiska processer utvecklas i kvinnans kropp. Om sjukdomens närvaro fastställs kan specialisten välja lämplig och mest effektiv behandling.

Behandlingsprinciper

Innan du väljer en behandlingsregim som kräver en ökning av livmodern måste en noggrann diagnos ställas. Och valet av behandlingsteknik beror helt på honom. Följande metoder för att behandla ett patologiskt tillstånd finns:

 • användning av mediciner;
 • ta hormoner;
 • kirurgisk ingripande, där en fullständig eller partiell resektion av livmodern utförs.

Om till exempel en organförstoring provoseras av en fibrös tumör, som är en godartad tumör, används både kirurgiska och konservativa behandlingsmetoder.

Fibroids enbart utgör inte ett hot mot en kvinnas hälsa. Att ignorera deras utseende är dock fortfarande inte värt det. Detta kan leda till allvarliga hälsoproblem. Med bildandet och utvecklingen av en fibrös tumör kan en kvinna märka urininkontinens orsakad av vävnadstryck på urinblåsan. Störningar i tarmen, obehagliga känslor i nedre delen av ryggen, menstruation av riklig natur, åtföljd av obekväma känslor, samt en känsla av uppblåsthet och smärta i nedre del av magen..

Så, när det gäller att använda den kirurgiska metoden för behandling, läkaren vänder sig till helt eller delvis avlägsnande av könsorganet. Ibland, om det finns en ökning av livmodern, är specialister endast begränsade till avlägsnande av tumören.

Vad gäller konservativa metoder för behandling av denna patologi består de i att blockera blodflödet till tumören, vilket leder till dess död. Denna metod är ineffektiv när utbildningen växer till en betydande storlek. Om en kvinna planerar att få barn i framtiden, är en sådan procedur kontraindicerad för henne..

Sammanfattningsvis måste det läggas till att man inte kan ignorera de nya symptomen på ett patologiskt tillstånd där en ökning av livmodern uppstår. Det är mycket viktigt att behandla reproduktiv hälsa noggrant och spara den för en framtida generation.

Det är mycket viktigt för varje kvinna att observera tillståndet i sina organ, inte bara med målet att ett lyckligt och långt liv, utan också för barn och nära och kära. Hälsa är nyckeln till kvalitetsliv. En frisk kvinna har råd med ett fullständigt liv på rätt hög nivå.

Förstorad livmoder. Orsaker, symptom, behandling

I ett normalt tillstånd har en kvinnas livmoder storleken på en knytnäve, men under graviditeten kan den expandera till storleken på en fotboll eller mer. Men förväntningarna på ett barn är inte det enda skälet till att livmodern ökar.

Ett förstorat livmodern kan vara resultatet av medicinska tillstånd som inte bara orsakar en förändring i organstorlek, utan också orsakar blodutsöndring och smärta. Sjukdomar som leder till en ökning av livmodern kräver ibland läkares ingripande.

Vilka är orsakerna till livmodersförstoring och riskfaktorer?

Ett förstorat livmodern kan bli en källa till smärta och andra problem.

En kvinna kanske inte vet att hon har ett förstorat livmodern. I de flesta fall lär sig patienterna om detta problem under en gynekologisk undersökning..

Ibland märker kvinnor att magen har blivit för uppblåst och att kläderna är för hårda. Men som regel är diagnosen av ett förstorat livmodern en överraskning för dem..

Det finns många orsaker till en ökning av livmodern. En överdriven livmoder är vanligare hos kvinnor i klimakteriet, men detta tillstånd kan också utvecklas i fertil ålder..

myom

Myom är en av de vanligaste orsakerna till ett förstorat livmodern. Lyckligtvis är fibroider inte cancer..

Myom är godartade tumörer som varierar i storlek från mycket små till mycket stora. De förekommer längs livmoderns väggar.

Enligt en studie av amerikanska forskare förekommer 20 till 80% av fallen av utvecklingen av livmoderfibroider hos patienter som inte har fyllt 50 år. Oftast förekommer detta tillstånd hos kvinnor på fyrtio- och femtiotalet.

Myom kan vara asymptomatiska, det vill säga har inga symtom, men ibland orsakar de smärta och svår menstruationsblödning.

Myomer kan också sätta tryck på urinblåsan eller ändtarmen, varför kvinnor ökar urineringens frekvens och skapar ytterligare tryck i tarmen. Om fibroider ökar kan de orsaka en ökning av livmoderns storlek.

adenomyos

Adenomyos är ett icke-canceröst tillstånd som upprepar symtomen på fibroider. Det kännetecknas av det faktum att foderskiktet på livmoderväggens inneryta (endometrium) faller direkt in i muskelstrukturen i väggen. Under menstruationen börjar muskelvävnad blöda, vilket orsakar smärta och svullnad..

Adenomyom är en förstorad del av livmoderväggen. Med en gynekologisk undersökning kan ett adenomyom se ut som ett vanligt myom. Ibland kan dessa två formationer förväxlas även med ultraljud (ultraljud).

I vissa fall orsakar inte adenomyos några symtom. Hos andra leder det till svår blödning och kramp under menstruationen..

En studie av 985 kvinnor, vars resultat publicerades i den ansedda medicinska tidskriften Human Reproduction, visade att adenomyos fanns i 20% av de frivilliga.

Emellertid besökte varje deltagare en gynekologisk klinik i närvaro av symtom. Det är därför forskare föreslår att förekomsten av adenomyos bland kvinnor överstiger 20%.

Polycystiskt ovariesyndrom

Olika tillstånd, inklusive polycystiskt äggstocksyndrom, kan orsaka uterusförstoring.

Polycystiskt äggstocksyndrom (PCOS) kan också leda till ett förstorat livmodern. Sjukdomen kännetecknas av hormonell obalans och menstruations oregelbundenhet. Polycystiskt äggstocksyndrom drabbar ungefär en av tio kvinnor i fertil ålder.

Normalt släpper kroppen ut endometriemembranet (endometrium) från kroppen under menstruationen, men hos vissa kvinnor kommer detta skikt inte ut helt.

Upphopning av endometrial vävnad kan orsaka inflammation och utökning av livmodern.

Endometrial cancer

Enligt US National Cancer Institute diagnostiseras endometriecancer ofta hos kvinnor i åldern 55 till 64 år. Under 2017 registrerade institutionen 61380 nya fall av endometriecancer hos amerikaner.

Ett av symptomen på endometriecancer är ett förstorat livmodern. Storleken på livmodern vid denna sjukdom kan också indikera utvecklingsstadiet av maligna tumörer..

Klimakteriet

Perimenopause, det vill säga perioden före menopausen, kan också orsaka ett förstorat livmodern på grund av fluktuationer i hormonnivåer.

Flyktiga hormonnivåer i detta skede i en kvinnas liv kan orsaka en ökning av livmodern. I de flesta fall återgår livmodern till sin tidigare storlek efter att kvinnan når klimakteriet..

Cystor på äggstockarna

Cystor i äggstockarna är vätskefyllda säkformade formationer som förekommer på ytan eller insidan av äggstockarna. I de allra flesta fall utgör cystor i äggstockarna ingen hälsorisk.

Men om cysten blir för stor kan den orsaka en ökning av livmodern och andra, farligare komplikationer.

Symtom på en förstorad livmoder

En förstorad livmoder kan orsaka olika symtom, såsom svaghet, kramper, förstoppning, smärta under sex och avvikelser i menstruationsblödning

Förutom huvudsymptomet, det vill säga stora storlekar, kan en förstorad livmoder orsaka andra symtom. Dessa inkluderar följande:

 • avvikelser i menstruationscyklerna, till exempel för mycket blödning och kramp;
 • anemi på grund av överdriven menstruationsblödning;
 • allmän trötthet och blekhet;
 • en ökning av buken i midjan i samband med en ökning av livmodern;
 • en känsla av tryck på livmodern och organ i närheten;
 • förstoppning
 • svullnad i benen;
 • benkramper;
 • obehag och ryggsmärta;
 • ökad frekvens och brådskande urinering;
 • vattnig urladdning;
 • blödning efter klimakteriet;
 • smärta under sexuell aktivitet (dyspareunia).

Symtom på ett förstorat livmodern beror till stor del på vilket underliggande tillstånd som orsakade problemet..

Hur diagnostiseras ett förstorat livmoder??

Många kvinnor vet inte om förekomsten av ett förstorat livmodern. Vanligtvis upptäcks detta tillstånd av läkare under en gynekologisk undersökning eller ultraljud.

I de allra flesta fall utgör ett förstorat livmodern inte ett hot mot hälsan och kräver inte ens någon behandling om kvinnan inte besväras av smärta eller andra obehagliga symtom.

Vilka komplikationer kan uppstå med ett förstorat livmodern?

Förhållanden som ligger till grund för utökning av livmodern kan leda till komplikationer om de förvärras eller inte behandlas.

En lista med komplikationer kan innehålla följande:

 • hysterektomi (fullständigt avlägsnande av livmodern eller en del därav);
 • förlust av fertilitet (infertilitet);
 • missfall eller andra komplikationer förknippade med graviditet;
 • infektioner relaterade till livmodersinflammation.

Hur man behandlar ett förstorat livmodern?

I de flesta fall kräver inte ett förstorat livmodern behandling, även om vissa kvinnor kan behöva ta mediciner för att lindra smärta. Progesteroninnehållande p-piller och intrauterina enheter kan minska symtomen på svår menstruationsblödning.

I särskilt allvarliga fall kan en kvinna behöva en hysterektomi..

För livmodercancer kan läkaren rekommendera att livmodern, äggledarna och äggstockarna tas bort. Efter operationen kan en kvinna erbjudas en kurs med kemoterapi eller strålningsterapi.

rön

Ett förstorat livmodern indikerar vanligtvis inte allvarliga hälsoproblem. Läkare kan använda datortomografi (CT) eller ultraljud för att bestämma de exakta orsakerna till ökningen..

Som regel kräver ett förstorat livmodern inte obligatorisk terapi, och läkare kan helt enkelt övervaka patientens tillstånd. De kan också göra tester som utesluter livmodercancer..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Allt om flickors kritiska dagar

Unga flickor som kommer att bli mödrar i framtiden bör veta vad menstruation är och varför de behövs. Denna cykliska process kommer att följa med dem tills reproduktiv funktion har avslutats....

Vad är endometrios? Typer, orsaker och diagnos

Hej kära läsare! I den här artikeln vill jag berätta vad endometrios är, att prata om typen, orsakerna och diagnosen av denna sjukdom, eftersom det under de senaste åren är en ganska vanlig patologi som förekommer hos 20-30% av kvinnorna i reproduktiv (fertil ålder).....

Vad man ska göra om det inte finns någon ägglossning?

De flesta identifierade fall av infertilitet är förknippade med förlusten av den naturliga rytmen i menstruationscykeln, vilket antyder förekomsten av en ägglossningsfas....