Hormonell längtan, eller kvinnlig depression. PMS: orsaker, symtom, hjälp.

Intim

Varför är det värt att prata separat om ”kvinnlig depression”? Stämningsstörningar är verkligen könlösa, och den mentala strukturen hos män och kvinnor är densamma i struktur. Emellertid är förekomsten av depression bland kvinnor statistiskt högre, och varje åttonde kvinna upplever minst en depressiv episod under hennes livstid. Artikelserien "Hormonell längtan" ägnas åt depressiva tillstånd orsakade av hormonella fluktuationer som varje kvinna regelbundet upplever.

Premenstruellt syndrom (PMS).

Hormonella fluktuationer är oftast förknippade med reproduktionscykler i den kvinnliga kroppen. Menstruationscykeln, graviditet, postpartum, menopaus, infertilitet eller det medvetna beslutet att inte få barn - alla dessa händelser har en specifik effekt på förändringar i en kvinnas humör, och för vissa innebär en sådan förändring en depressiv episod. Studier bekräftar att hormoner har en kraftfull effekt på kemin i hjärnprocesser, inklusive de som reglerar den allmänna emotionella bakgrunden och känslomässiga responsmetoder, verklighetsuppfattningen. Mekaniken i den hormonella "invasionen" i sig har fortfarande ingen förklaring, och hittills måste vi ta itu med synliga konsekvenser.

Det ska sägas att själva förändringen i hormonell bakgrund inte orsakar depression. Hormoner provocerar ett deprimerat tillstånd om en kvinna tidigare har haft en benägenhet till det. Men det finns en situation som universellt återspeglas i varje kvinnas mentala tillstånd - premenstruellt syndrom eller PMS.

Ett syndrom är en kombination av symtom eller manifestationer. Fysiskt obehagliga manifestationer (svullnad, smärta i buken och korsryggen, dåsighet, tryckfluktuationer, dåsighet eller sömnlöshet, ökad aptit och sug efter "skadliga" livsmedel eller specifika livsmedel, etc.) kombineras med psykologiska - bilden av uppfattningen av sig själv och världen förändras. Enligt en teori är PMS som en "repetition" av graviditet, under vilken en kvinna upplever en förändring i begreppet "jag". Denna förändring orsakar stark intern spänning på grund av den oundvikliga konflikten. Från sidan kan en kvinna se aggressiv ut och samtidigt dödlig, humörig, obalanserad och oinhiberad, eller vice versa - hämmad.

Subjektivt upplevt av en kvinna som obehagliga eller till och med smärtsamma, psykologiska symtom på PMS börjar dyka upp 7-10 dagar före den första dagen av cykeln och försvinner under de första dagarna av menstruationen. Symtomen liknar de vid klassisk depression, även om de faktiskt inte är det..

SYMPTOM PMS

- minskning av energinivån. Det finns inga krafter för öppen och aktiv interaktion med världen. Låsa in sig själv och koncentrera sig själv (som ett sätt att spara energi);
- tårfullhet, sentimentalitet;
- irritabilitet (det finns ingen energi, men det finns miljömässiga stimuli som behöver ett svar. Till exempel behovet av att utföra hushållssysslor, att vara effektiv på arbetsplatsen, att uppträda med släktingar på vanligt sätt);
- Ökade krav på fysisk komfort. Stark spänning kan orsaka skarpa lukt, ljud, obehagliga taktila känslor, obekväm omgivningstemperatur, brist på renlighet, behovet av aktiva fysiska åtgärder osv.;
- en känsla av ensamhet, längtan, dekadenta stämningar ("inget gott i livet väntar mig", "ingen älskar och uppskattar mig", "ingen behöver mig", etc.);
- Tendensen till självskuld och i allmänhet sökning efter de som är ansvariga för alla problem. Efter att ha ordnat en gräl kan en kvinna omedelbart kasta sig in i upplevelsen av sin egen skuld;
- en manifestation av plötslig irrationell rädsla (att komma in i en bilolycka, kvävas i en trångt tunnelbanebil...). Rädsla kombineras med en förvrängd vision av situationer;
- minskad koncentration, uppmärksamhet, nedsatt minne. Frånvaro, minskad förmåga att sätta ett mål och uppnå det (svaghet i den frivilliga sfären som helhet);
- generaliserat tänkande - en minskning av förmågan att vara specifik, samtidigt som man klamrar sig till bagateller är möjlig (att blåsa upp en elefant från en mus som orsak till konflikt).

Eftersom hormoner, på vilka vi inte har råd, befaller hela denna "parad", kan vi lindra tillståndet med överkomliga metoder. (Hormonterapi på grund av dålig förutsägbarhet för resultatet för tillfället är inte en entydig indikation för PMS).

PMS-hjälp

I sig själv gör ett instabilt psykologiskt tillstånd en kvinna beroende av miljön - både fysiskt och socialt. Särskilt viktiga personer är nära människor och de som en kvinna har ständig känslomässig kontakt med. I detta avseende är det vettigt att varna sådana människor i förväg om möjliga utbrott av ilska, obalans, orättfärdiga påståenden, tårfullhet etc. ("Jag kanske är lite annorlunda, verkar orättvis eller missnöjd, men det har inget att göra med min inställning till dig.") Det räcker med att säga detta lite i förväg och be om lite lättnad och förståelse, eftersom kvinnan själv inte särskilt njuter av ett sådant beteende, för att inte tala om smärta i individuella manifestationer av PMS.

Det är viktigt för nära människor att förstå att under PMS är nycklar och raserianfall inte ett sätt att manipulera, som det kan verka. Genom att uppleva ett till stor del försvarslöst tillstånd blir en kvinna som ett barn som ännu inte har adekvata metoder för att reglera hennes påverkan och som inte alltid kan förmedla information om hennes behov i en "tyst" form. Sobbing blir ett sätt att lindra stress. Vitalbehov kan också komma fram (uppleva inte hunger, förkylning, gå i säng i tid osv.), Du behöver inte ignorera dem eller hindra deras tillfredsställelse
("Bara för att du ätit middag nyligen!", "Du sov tills 11 idag!", Etc.)

Det räcker för människor runt om att inte starta som svar på stormiga känslor och förstå att en mamma, make eller flickvän nu är i ett ovanligt tillstånd för alla. Att göra något trevligt, att underlätta dagliga bekymmer, prata med en kvinna om varma känslor och försäkra att allt i livet är bra och att det har stort värde i ditt liv - allt detta kan ha en betydande inverkan på hennes tillstånd.

Hur du kan hjälpa dig själv överleva PMS

Rekommendationer för att ändra kosten (äta mer spannmål, minska mängden koffein, kött, etc.) eller använda speciella vitaminer är mycket vanliga, trots svårigheten att bedöma effektiviteten hos dessa åtgärder. Sådana åtgärder är bra som förebyggande. En balanserad kost bidrar till välbefinnande, oavsett cykeldag, men att börja ändra matvanor med början av ett instabilt psykologiskt tillstånd är inte den mest framgångsrika idén från början.

Enligt författarens erfarenhet hjälper en uppsättning åtgärder för att stabilisera det psykologiska tillståndet bäst att lindra tillståndet. Och det finns goda nyheter: i det här fallet behöver du bara koppla av och, som de säger, överge dig till vågen som täcker dig. Det här är naturen! Och PMS är bara fallet när det är bättre att göra vad du vill, hur löjligt det såg ut från sidan och till och med det verkar inte konstigt för dig.

Vad är bättre att göra:

 • Begränsa aktiviteten om en känsla av slöhet inte lämnar under dagen (målet är att förhindra trötthet). Om tvärtom - du vill flytta, flytta! Acceleration av blodflödet hjälper till att stabilisera nervsystemet. Simning, gymnastik, promenader - allt som ger kroppen glädje.
 • Meditera (som när det gäller vitaminer och korrekt näring, det är bättre att öva profylaktiskt) eller öva någon teknik för självreglering av emotionell labilitet.
 • Att vara natur. Inte bara promenader fungerar bra, utan också kontemplation över landskapet, stanna i den friska luften på en pittoresk plats utanför staden.
 • Fokusera på nuet. Tänk inte på meningen med livet globalt, tänk inte på viktiga frågor.
 • Gråt om du vill. Det är viktigt att inte hålla tillbaka tårarna när de rullar. Naturligtvis måste du alltid ta hänsyn till relevansen av ditt beteende i ett visst fall på en viss plats och tid. Men du kan alltid hitta en avskild plats där du kan njuta av en kort dysterhet utan ögonen.
 • Försök att bli arg och slänga energi (naturligtvis är det bättre att inte rikta aggression mot andra och inte använda den på ett destruktivt sätt).
 • Att ha sex. Lindrar perfekt stress och stabiliserar hormonella fluktuationer. Samtidigt är det viktigt att partneren är anpassade till din våg och tar hänsyn till kvinnans ökade känslighet. Att överge sig till naturen i detta fall betyder att göra allt bara då och bara som du vill i detta ögonblick. Du kan bokstavligen vägleda din partner, låta honom känna vad som är acceptabelt och vad som är oönskat.
 • Kom ihåg att ett sorgligt tillstånd är tillfälligt. Skämmas inte för att dra dig tillbaka, stänga av, förneka världskommunikationen. Du behöver bara varna i förväg.
 • Förvirrad! Att ha mindre tid att tänka på livets mardröm. Se en film, läs böcker, utställningar.
 • När känsligheten för estetik ökar är det viktigt att tillfredsställa sugen efter det vackra: besök en utställning, lyssna på din favoritmusik. Du kan rita, skulptera, även om din erfarenhet av färgade färger och plasticin slutade i dagis; häll ut känslor i valfri text: från poesi till korta anteckningar.
 • Möt människor som ger dig en känsla av deras värde, ger dig värme och kan dela förtroende. Kommunicera med dem som älskar dig och som du älskar. Jag vill gå ut i en vacker klänning - du måste gå; Jag vill dricka kaffe och gråta, beslagta en stor tårta i sällskap med min älskade flickvän - det är så att göra det. Trots farorna med koffein och enkla kolhydrater.

Varför förändras stämningen innan menstruationen

Eftersom menstruationen i en kvinnas menstruation minskar progesteroninnehållet kraftigt.

I mitten av menstruationscykeln lämnar ägget äggfollikeln ("ägglossningsfasen" på bilden). En gul kropp utvecklas inuti den tömda follikeln ("luteal fas", eftersom "gul" på latin "luteum"). Corpus luteum utsöndrar hormonet progesteron, som förbereder livmoderslimhinnan för att få ett befruktat ägg.

8 dagar efter ägglossningen (den 22: e dagen av cykeln) implanteras ett befruktat ägg i livmodern - eller det blir helt klart att befruktning inte har inträffat och att det inte finns något att implantera. I det senare fallet börjar corpus luteum att degenerera, produktionen av progesteron minskar kraftigt, slemhinnan i livmodern förstår att ingen behöver det här och tas bort.

Progesteron, förutom att det påverkar livmodern, minskar också ångesten. Mängden progesteron reduceras - det ger pre-punkteringssyndromet (PMS): "Ångest, depression, irritabilitet, trötthet, likgiltighet, apati, ett tillstånd av inre spänningar, tvångslösa önskningar, inklusive önskan att kontrollera, sömnlöshet, ilska. *

Om befruktningen av ägget fortfarande sker, ökar tvärtom produktionen av progesteron - det tillåter inte livmodern att dra sig samman under hela graviditeten, och dess slemhinnor att exfoliera. Men alla goda saker förr eller senare slutar: efter förlossning eller abort minskar progesteronproduktionen kraftigt, postpartumdepression uppstår (och detta är slutet på föregående stycke multiplicerat med tre).

Det är svårt för män också

Progesteron minskar ångest inte av sig själv utan genom en mellanhand. Allopregnanolone syntetiseras från progesteron i hjärnan, och det aktiverar redan receptorerna för gamma-aminobutyric acid (GABA), en av de viktigaste hämmande mediatorerna i det mänskliga nervsystemet. Aktiverade receptorer arbetar mer aktivt - de bromsar hjärnan med all sin kraft, en person lugnar sig.

På exakt samma sätt lugnar alkohol en person. Följaktligen är ångestdepression-irritabilitet som uppstår efter upphörande av långvarigt alkoholintag liknar sitt ursprung som PMS. Och du kan starta plötsligt: ​​om du först dricker mycket länge och sedan slutar väldigt abrupt, kommer hjärnan, plötsligt utan alkoholens hämmande effekt, att börja visa filmägaren.

De första symtomen på deliriumtremener från psyken är oförklarlig ångest, en förutsättning för en överhängande katastrof och förvärrad sömn. Nattens sömn förvärras, drömmar blir tunga och mardröm, visuella hallucinationer kan inträffa innan du somnar. I vakande tillstånd är hörsel och visuella bedrägerier möjliga: samtal, trappsteg, dörrslamning, rörelse av skuggor på synens periferi ("katten gled").

På den tredje - fjärde natten börjar sömnlöshet, åtföljd av starka och ljusa visuella hallucinationer och illusioner, i vilka små däggdjur och insekter ofta finns, mer sällan fe-varelser som nisser, alver; i allmänhet är hallucinationernas natur ganska individuell. Taktila hallucinationer är karakteristiska: patienten känner att insekter kryper längs kroppen, ofta försöker fånga, krossa, driva bort dem. Ofta "hör" patienten röster, ibland inte om honom, ibland - vände sig till honom och beordrade honom att göra något, spottar på honom, kallade honom en berusad, retas.

Patienten blir otillräcklig, han fängslas helt av hallucinationer, börjar "prata" med "röster", försöker bekämpa imaginära monster, springa bort från banditer, fånga insekter. Delirium utvecklas (till exempel delirium av svartsjuka, förföljelsemania) eller, omvänt, ett upphetsat tillstånd, som längtar efter "heroiska" handlingar, patienten försöker prata om sina exploater, som påstås begås tidigare. (Wikipedia)

Du kan fortfarande läsa

* Dmitrij Zhukovs bok, "Vänta, vem leder?" Biologi för mänskligt beteende och andra djur "citerades av mig i nyheterna. Tänd alla lampor och biologi för kvinnors och andra djurs beteende.

Hjärnhämning är inte den enda effekten av alkohol på psyken. Mer information finns i Hur alkohol påverkar människokroppen..

Irritation före menstruation

Kvinnan är mystisk. Det är så svårt att avslöja att många män tillbringar hela livet på det. Det kan vara föränderligt i humör och oförutsägbart i det vanliga livet, men om det kommer till hormonella förändringar i kroppen blir det ännu mer synligt. Genom att lösa en kvinna kopplade forskare allt detta med varandra och fick reda på att förhållandet mellan det psykologiska tillståndet och PMS förklaras på olika sätt. Om irritabilitet under graviditeten förklaras av en kvinnas känslomässiga tillstånd, kan orsaken i detta fall inte bara vara ett mentalt tillstånd, utan också fysiologi och till och med giftiga ämnen som ackumuleras i kroppen. För att ta reda på exakt krävs en klinisk studie av symtomen och orsakerna till sådan irritabilitet i menstruationen.

Varför är kvinnor så irriterade med PMS?

En och en halv vecka före nästa menstruationscykel observeras förändringar i beteende hos en kvinna. Olympisk lugn kan ersättas med våldsam ilska, ett charmigt utseende på en romantisk kväll kan ersättas på morgonen av malaise, svullna ögonlock och en motbjudande stämning. Allt detta är symtom på kommande menstruationer, som är synliga för blotta ögat. Om unga PMS är lugnare, kan du efter 34-37 år förvänta dig allt från en kvinna.

Vad säger forskare

Många forskare hävdar att sådana humörsprängningar är resultatet av en obalans av progesteron och östrogen i kroppen. Om mer östrogen frigörs, visas aggression och progesteron kännetecknas av trötthet och depression. Under denna period observeras stagnation av blod i blodkärlen, ökning av kroppsvikt, smärta i bröstet. Därför feber, dålig sömn, irritabilitet.

Andra versioner av PMS-utseendet

Vitaminbrist och nedsatt vatten-saltmetabolism kan leda till förgiftning av kroppen. Nu, förutom obehag och fysisk smärta, läggs ett helt komplex av psyko-emotionella symtom till, som är ännu viktigare.

Fel av kvinnor med PMS, vilket ökar irritabiliteten

På kvällen till menstruationscykeln är hela kvinnokroppen avslappnad, och du kan stödja den med högkalorifoder. Så många tycker. Naturligtvis är detta en felaktig åsikt. Det är oacceptabelt att tycka synd om dig själv, och ännu mer, att gripa ens dåliga humör, eftersom nya problem kommer att börja dyka upp med utseende och kroppsvikt. Om du vill glömma allt och kasta dig in i världen med trevliga smakupplevelser, måste du förstå att livsmedel med högt kaloriinnehåll inte hjälper till att tillgodose alla behov av vitaminer och mineraler, utan bara ger problem. Endast en balanserad diet kommer att säkerställa att metabolismen fungerar korrekt.

Ett annat misstag är begränsningen av sport. Av någon anledning finns det en uppfattning om att detta får kroppen att uppleva lite stress. Naturligtvis, och detta är inte sant. Du måste flytta ännu mer, aerobics, snabb promenader, idrottsövningar, som inte bara lindrar stress, utan också aktiverar alla kroppens krafter, vilket ger hormoner i balans, är särskilt användbara. Om en kvinna deltar i sport är rygg, bäcken och magmuskler starka, vilket innebär att svåra dagar blir mindre smärtsamma och irritabilitet under menstruationen inte ens kommer att uppstå.

Viktkontroll är ett annat misstag. Under den premenstruella perioden fastnar vikten, det är sant. Men du kan inte slåss mot det. Inga dieter kan återuppbygga naturen, och om kilogram fortfarande visas är det bättre att måtta din aptit och försöka äta mindre kalorimat.

Hur överför du PMS?

Naturligtvis är reaktionen på den kommande månadscykeln olika för alla. Det beror på ålder och karaktärens natur och till och med på yttre omständigheter. För att förstå om du genomgår premenstruellt syndrom kan du därför enligt symtomen. Så, tänk på hur djupt deprimerad spänningstillståndet är? Hur ofta under denna period uppträder sorgbesök, humörförändringar, apati? Är du irriterad vid varje tillfälle, är du i konflikt? Även under denna period förekommer frånvaro och intresset för det som nyligen varit attraktivt har minskat. Lägg märke till om aptiten förändras, finns det en önskan att äta för mycket, går självkontroll bort? Mycket många blir snabbt trötta, dåsighet uppträder eller omvänt sömnlöshet. Om du svarar "Ja" med alla ånger, så är detta PMS och du måste tåla irritabilitet. Det kommer bara att behöva hjälpa sig själv att leva med det på rätt sätt. I särskilt allvarliga fall har en kvinna i dessa dagar okontrollerbara utbrott av ilska.

Hur man kan bli av med irritabilitet med PMS?

Många tror att irritabilitet inte kräver behandling. Men det är inte så. Den integrerade effekten på PMS är en hel grupp åtgärder. Användning av syntetiska analoger av gestagen, ett bristfälligt hormon. Påverkan i kosten är på kalcium, kalium, magnesium, vitamin A och E. Vid behov läggs andra element till. När det gäller den speciella dieten behövs den inte, men för att säkerställa att inget extra tränger in i kroppen och naturligtvis krävs träning. Simma, gå, dansa - det har inte skadat någon annan. Lägg till fiber i kosten, minimera proteiner som bara kommer att öka behovet av mineralsalter och därmed stör vatten-saltmetabolismen. Extremt oönskade drycker, där det finns ett högt innehåll av koffein. Detta är grunderna. Men du kan vidta ett antal åtgärder, även om det inte finns någon läkare i närheten.

En vecka före menstruationen kan du minska saltet i kosten och inte lämna mer än 3 gram. Kom ihåg att det orsakar en fördröjning i vätskan som samlas i hjärnvävnaden, lägger till ytterligare 2-3 kg under denna tid, ökar bröstkänsligheten. Och alla dessa punkter påverkar irritabilitet före och efter menstruationen..

Om din hälsa inte är särskilt bra, koppla av. Du kan ligga med en bok, hitta ett trevligt tidsfördriv. Begräns inte dig själv, tillfredsställa dina små svagheter och nyanser.

Du kan dricka ett komplex av vitaminer, mineraler, örter, som kommer att lindra åkommor. I det här fallet kan du inte dricka alkohol och mycket koffein. De förvärrar känslor och får negativa tankar. Mat ska också vara mindre kryddig, fet och alltför söt. Undvik mycket choklad, för under PMS-perioden vill många kvinnor äta den utan mått. De flesta nutritionister säger att koffein och överskott av socker mycket snabbt förstör B-vitaminerna i kroppen som hjälper kroppen att motstå trötthet..

Begränsa dig i vätskan 5-10 dagar före menstruationens början, detta kommer att bidra till att minska svullnaden. Drick vid behov diuretika, varav de bästa är örtte eller mineralvatten.

Utöver allt detta antyder irritabilitet under menstruationen att du i allmänhet har en hög grad av irritation eller annan missnöje med livet. Därför är en bra lösning att arbeta med en psykolog som syftar till att minska den totala irritationsnivån. Observera, lugna flickor är lugna också i dag.

Och försök att inte bli irriterad utan anledning, för att inte visa hela världen att din period snart kommer. Ge dig själv en sund sömn, rätt kost, gå i luften, koppla av.

Varför ändrar ditt humör under din period?

Har du märkt att humörsvängningar under menstruationen gradvis försämras under åren? När du är engagerad i vardagen, upplever du plötsligt en oförklarlig våg av dåligt humör, sorg. Bli mer benägna till irritabilitet och attackera ofta andra. Varje månad upprepas detta igen, du vet aldrig hur du kommer att reagera på helt vanliga händelser. Negativa känslor är förknippade med premenstruellt syndrom, liksom andra ytterligare stressfaktorer..

Anledningar till negativa känslor

Om en kvinna kan förstå varför ett dåligt humör faller under menstruationen kommer det att lösa många problem. Att identifiera orsaken gör att du kan hitta svaret, hur du kan minska skillnaderna i känslor. Låt oss se hur menstruationen påverkar kvinnors känslomässiga tillstånd. Vilka andra faktorer som kan bidra till skillnader, förutom hormonella förändringar?

PMS-effekt

Svingningar i humör före menstruation är ett av de vanligaste symtomen på PMS. Deras anledning kommer ofta till ändringar i hormonnivån i kroppen under menstruationen.

Under menstruationscykeln höjer hormonhöjningar antingen en kvinna till himlen eller kastar depression i avgrunden.

Många flickor hoppas att efter ungdomlig galenskap kommer symtomen på PMS att förbättras. Vissa går in i en mer avslappnad, lugn, generellt lycklig mognadsfas. Många kvinnor rapporterar emellertid symptom på PMS-förvärring med åldern, särskilt när de närmar sig mystiska klimakteriet..

Klimakteriet

Det konstaterades att humörsvängningar under menstruationen, liksom andra symtom på PMS, förvärras när en kvinna är över 30 eller 40 år gammal. Denna övergångsperiod kallas perimenopause. Kvinnor som inte är helt medvetna om förändringarna anser att detta är ett tillfälligt fenomen. I själva verket ser utsikterna ganska dyster ut.

Hormonförändringar som vi inte kontrollerar kan leda till att menstruationens inflytande på humörsvängningar blir allvarligare när vi närmar oss klimakteriet.

Detta är inte en slutlig prognos, eftersom det finns sätt att förbättra den livsstil som vi kan implementera. De kommer att hjälpa oss att gå igenom en svår period att komma in i perimenopausen med huvudet högt, fullt av liv, energi, lycka.

Ångest och stress

Stress är det mest troliga skälet till att stämningen kan försämras före menstruationen. Sådana förändringar i känslor är inte beroende av hormonella förändringar. Problemet är att många kvinnor inte inser trycket de upplever förrän de tittar tillbaka på situationen..

Stress kan förekomma i många former. Orsaken till ångest kan vara heltidsarbete, som en kvinna försöker kombinera med barnomsorg. Stress förknippas eventuellt med tomt boets syndrom när barn lämnar hemmet för ett självständigt liv. Skuldrorna till bekymmer förknippade med åldrande föräldrar.

Resultatet - vi tillbringar dagen med att springa från ett "problem" till ett annat, ta hand om andra människor, inte ge kroppen tid att koppla av och stänga av. Denna känslomässiga läcka gör en kvinna mer mottaglig för dåliga känslor..

Ström och läge

Näring och livsstil påverkar vårt humör större än vi kan anta. Vissa livsmedel, särskilt de med högt raffinerat socker- och koffeininnehåll, orsakar oberoende fluktuationer i blodsockernivåer, vilket också leder till toppar och dopp i den emotionella bakgrunden..

Humör kan bli bortskämd genom att ta vissa mediciner, t.ex. antibiotika, som förstör matsmältningsbakterierna i tarmen..

Om du regelbundet upplever uppblåsthet före menstruationen, liksom humörsvängningar, indikerar detta att ditt matsmältningssystem inte svarar bra på näring och påverkar hormonbalansen.

Dessutom leder en stillasittande livsstil med liten fysisk aktivitet till trötthet och trötthet, vilket kan leda till dåligt humör. Fortsätter vi att leva en aktiv livsstil även under menstruationen kan vi ändra vårt tillstånd till det bättre.

Olycklig lever

Vi är lika friska som vår lever, det finns mycket bevis som stöder detta. Förutom att levern spelar en viktig roll i förhållande till hormoner, hjälper det att absorbera och smälta mat på rätt sätt och hantera gifter som kan påverka vår hälsa..

När hormonerna har gjort sitt arbete inaktiverar levern dem så att de inte skadar dem. Men om din lever saknar tillräckligt med TLC, kämpar den för effektiv deaktivering av hormoner. Detta leder till plötsliga fluktuationer i hormonnivåer som påverkar humörsvängningar..

Magnesiumbrist

Många människor underskattar rollen och vikten av magnesium i kroppen. Magnesiumbrist är extremt vanligt och kan orsaka smärtsam menstruation och matsmältningsproblem. Brist på magnesium förvärrar obehag i PMS och förändrar humör. Med åldern kämpar vår kropp för att kompensera för näringsbrister, vilket gör oss mer benägna att samtida symtom..

Hur man kan övervinna ett dåligt humör

När vi förstår att en kvinnas känslomässiga tillstånd kan förändras beroende på cykeln, kan vi göra positiva förändringar i en ny lugn och balanserad framtid. Låt oss prata mer om vad vi ska göra med humörsvängningar. Hur du ändrar din livsstil för att må bättre.

Koppla av

Ge dig själv mer omsorg och uppmärksamhet för att koppla av. När vi närmar oss klimakteriet genomgår våra kroppar förändringar. Det är värt att spendera lite tid för att låta vår kropp slappna av och anpassa sig. Detta hjälper till att minska stress, bättre hantera dagliga aktiviteter..

Det kan tyckas att vi har för många saker att göra, att vi inte kan ta en semester eller en paus. Men även en kväll som tillbringas enbart för ditt eget nöje, bara avkopplande, kan ändra stämningen till det bättre..

Fler vitaminer

Sluta lita på socker eller koffein för att öka prestandan under hela dagen. Ät istället en varierad kost, massor av färsk frukt och grönsaker, hälsosamma fetter, proteiner och komplexa kolhydrater. Komplexa kolhydrater släpper stabilt energi under dagen, vilket hjälper till att förhindra plötsliga fluktuationer i blodsockret. Skär ner koffein och alkohol.

Ät rätt för att förbättra matsmältningen, immunitet och humör.

Se till att inkludera tillräckligt med magnesium i din diet. Detta element finns i bladgröna grönsaker, som kål, sorrel, spenat. Du kan använda ett kosttillskott. Rätt magnesiumnivå i kroppen hjälper till att bekämpa många av symtomen på PMS.

Flytta runt

Yogaövningar kommer att vara ett bra sätt att motstå humörsvängningar. I processen för fysisk aktivitet frigörs kemiskt serotonin, vilket kallas "lyckligt hormon". Dessutom konsumerar övningar överskott av socker, vilket hjälper till att stabilisera känslor och kontrollera vikten. Trots allt kan extra kilo vara en annan stress.

Sammanfatta

Hormonell bakgrund påverkar uppfattningen av en kvinna. Stämningsförändringar under menstruationen är normala och kräver inte medicinering. Du kan hjälpa dig själv bli av med ett förtryckande tillstånd genom rätt näring och en hälsosam livsstil. Medicinalväxter är också ett effektivt sätt att minska PMS-symtom..

Örtte, flockar minskar känslornas hopp utan att skada kroppen, som konventionella läkemedel.

Vitex sacred eller Abraham tree är en ört som lindrar premenstruella symtom, såsom irritabilitet och humörsvängningar, genom att agera på det endokrina systemet och stabilisera hormoner. En kombination av magnesiumisoflavoner, hibiskus och soja hjälper också..

Stämningsförändringar under menstruationen - hur man inte blir deprimerad?

I varje kvinnas liv kommer ett ögonblick när menstruationen kommer in i hennes liv. Några sådana fenomen orsakar inga speciella känslor förutom förståelsen att de nu behöver mer noggrann egenvård: och vissa flickor är mycket hårda med tanke på dessa 3-5 dagar, både psykologiskt och fysiskt. Varför förändras stämningen under menstruationen och hur man undviker detta - överväga ytterligare.

Vad är PMS och vad är dess skillnad från menstruation

Många tror felaktigt att menstruation och PMS (premenstruellt syndrom) är samma. Detta är dock inte så..

PMS avser sjukdomar och sjukdomar som inte finns i varje kvinna, medan en frisk flicka alltid har perioder. Premenstruellt syndrom kännetecknas av olika störningar i nervsystemet, fysiskt välbefinnande och till och med det vegetativa tillståndet.

PMS manifesterar sig under puberteten, från 16 till 20 år, och återgår sedan efter 35. Hos vissa kvinnor börjar PMS vid 20 års ålder och slutar inte förrän klimakteriet. Samtidigt förvärras en kvinnas hälsa under PMS varje år, så det är bättre att ta tester och kontrollera om allvarliga sjukdomar.

Intressant nog är det i Amerika att kvinnor ibland är berättigade om de begår mindre brott under ICP-perioden. Det viktigaste är att bevisa att överträdelsen inträffade just under denna smärtsamma period. Det börjar cirka 3-14 dagar före menstruationens början.

Det finns fortfarande inget exakt svar var PMS kommer från och vad som påverkar det. Vissa läkare tenderar att tro att problemet är funktionen av de endokrina körtlarna, men denna teori är inte motiverad.

Läs också
Hur du kan hjälpa dig själv om magen gör ont under din period
Menstruation är inte bara en signal för en kvinna om att graviditet inte har inträffat under den senaste cykeln. Detta är resultatet..

Tecken på premenstruellt syndrom:

 • nervös excitabilitet;
 • aggressivitet och konstant irritation;
 • ofta humörsvängningar;
 • förvärring av mental sjukdom;
 • ökad tårfullhet;
 • sömnlöshet, depression;
 • cardiopalmus;
 • öka eller minska aptiten;
 • fysiska manifestationer - förstoppning, uppblåsthet, illamående eller vice versa, diarré;
 • svullnad och utseendet på extra kilo;
 • bröstsmärta.

Alla dessa obehagliga tecken på PMS går obemärkt när menstruationen börjar..

Menstruation, menstruation eller kritiska dagar är den period då varje frisk kvinna har blodig utflöde. Det kan pågå från 3 till 5 dagar. Om det inte finns någon menstruation eller det är försenat måste du träffa en läkare, detta kan signalera allvarlig sjukdom.

En månadscykel är en tidsperiod, vanligtvis 28 dagar, under vilken ett ägg mognar i den kvinnliga kroppen, redo för befruktning. Om det inte fanns någon graviditet, lämnar ägget en kvinnas kropp. Månadsvis urladdning innehåller blodproppar och endometrium, som växer i livmoderhålan, redo att acceptera ett befruktat ägg.

Så snart kroppen "förstår" att graviditeten inte har inträffat, börjar den bli av med endometrium och ägget, vilket inte är användbart. Mängden månatlig blodig urladdning är inte mer än 35 ml. Ibland kan denna siffra vara från 10 till 80 ml, detta beror på kvinnans kropps personliga struktur.

Läs också
Vad förutom graviditet är orsakerna till förseningen i menstruationen
Skälen till förseningen i menstruationen är inte begränsade till graviditetens början. Patologiska processer, hormonella.

Dessutom finns det en lukt under menstruationen. Hos vissa tjejer märks det knappt, medan andra utstrålar en märkbar obehaglig doft. Läkarna hänför sig också till effekterna av kvinnans hemliga körtlar..

Kritiska dagar

Många kvinnor förstår i förväg när deras perioder börjar. Andra måste hålla en anteckningsbok så att menstruationen inte överraskar dem med fläckar på kläderna.

Symtom på kritiska dagar inkluderar:

 • smärta i nedre buken och nedre delen av ryggen;
 • bröstsvullnad och smärta vid beröring av bröstet;
 • acne;
 • förändring i matvanor, till exempel kan en kvinna ständigt vilja ha choklad;
 • humörsvängningar;
 • förvärring av negativa känslor.

Många ogynnsamma orsaker kan ha en negativ effekt på menstruationsförloppet. Dessa inkluderar: tung fysisk ansträngning, ta p-piller, konstant nervös spänning, mentala avvikelser, stress, dieter, rökning och dricka. Olika allvarliga sjukdomar påverkar också negativt menstruationens färg och varaktighet..

Läs också
Varför gör min huvudvärk under menstruationen: vad är orsaken
Problemet varför, i menstruation, gör ont i huvudvärk, enligt statistiska studier inom medicin, berör inte.

Stämningsförändring - är det normalt

Många flickor upplever kritiska humörsvängningar, ökad tårfullhet, våldsam manifestation av känslor och oåterkallelig aptit under kritiska dagar.

Flera faktorer bidrar till detta:

 1. Hormonella förändringar i kroppen. Under menstruationen släpps kvinnliga hormoner, vilket vanligtvis leder till en minskning av blodsockret. Dessutom börjar ökad adrenalinrush..
 2. Ökad mängd gifter. Toxiner samlas i flickans kropp under hela menstruationscykeln. De försvinner med den månatliga ansvarsfriheten.
 3. Kvinnans fysiska tillstånd och uppfattning. Många i dag ger påtagligt obehag. En kvinna måste noggrant övervaka sitt utseende, ständigt lyssna på sig själv för att ändra sin hygienprodukt i tid. Allt kan inte annat än avverka och inte uppröra.
 4. Minskning av kalcium, som också lämnar kroppen under kritiska dagar.

Många flickor för närvarande är väldigt spännande och benägna till depression. De kan gräl med nära och kära, är mycket upprörda på grund av problem på jobbet och kan till och med gråta i timmar om de inte kunde passa in i sin favoritklänning. Ofta kan de vanliga humörsvängningarna under menstruationen utvecklas till en akut psykisk sjukdom, så det är bättre att inte störa flickorna igen i denna svåra tid för dem.

Om flickan är mycket orolig för humörsvängningar, kan du dricka en kurs med lugnande örter eller valutian.

Fysisk aktivitet och stress i "dessa" dagar - vad som hotar?

Ofta skiljer flickans välbefinnande i dag inte från hennes vanliga tillstånd. På kritiska dagar bör du dock inte engagera dig i överdriven fysisk ansträngning. Ibland är det bättre att justera träningsprogrammet så att övningarna inte är smärtsamma..

Du kan helt vägra att träna och träna om en kvinna får svår smärta under menstruationen.

Om de under en månad med träning leder till ökad smärta och mängden utflöde, och också ökar varaktigheten på kritiska dagar, är detta ett tillfälle att snarast kontakta en gynekolog för att få råd och stoppa överdriven stress.

För att undvika problem med kläder och linne är det bättre att använda tamponger istället för kuddar. Många tillverkare hävdar att med tamponger kan du också gå till poolen.

Men det finns tillfällen då det under menstruationen är det bäst att helt utesluta sport och fysisk aktivitet. Dessa inkluderar: kroniska sjukdomar i reproduktionsorganen, tryckfall, yrsel och allmän svaghet. Att spendera hela dagen i sängen är inte nödvändigt, du kan bara gå i 30 minuter i frisk luft.

Hur du lugnt överlever din period

Kritiska dagar kommer varje månad och om en kvinna är helt frisk, måste hon komma till rätta med dem och försöka göra livet lättare under denna period:

 1. För det första måste du bära så mycket som möjligt med nödvändiga hygienprodukter samt reservlinne.
 2. På morgonen och på kvällen hjälper en varm dusch dig att uppdatera dig och förbättra ditt humör. Lite övning på morgonen ger energi.
 3. Under menstruationen är det bättre att lämna jakten på mode och ha bekväma kläder samt skor. Detta hjälper kvinnan att upprätthålla psykologisk komfort. Om smärtan är allvarlig är det bättre att ta smärtstillande medel. Vanligtvis känns smärta och kramp de första två dagarna när menstruationen.
 4. Öka din sömntid. Om det är tillräckligt med 7-8 timmar vilsam sömn på vanliga dagar kan du under kritiska dagar öka din vila till 9 timmar. Med kraftigt blodigt urladdning är det bättre att spendera tid i sängen oftare för att undvika risken för plötslig yrsel.
 5. Under menstruationen observeras ofta törst och uppblåsthet. Drick mycket vatten för att lösa dessa problem..
 6. Ofta promenader i frisk luft, utsökt mat, ett roligt sällskap med vänner, en ny bok eller en favoritserie - allt är bra sätt att distrahera dig från tankar om fysisk månatlig sjukdom.
 7. I särskilt svåra fall kan du konsultera en läkare och ta en lugnande läkemedels-tablett eller avkok av kamomill. Detta hjälper till att inte bli deprimerad..

Om du inte har styrka att uthärda rikliga och smärtsamma perioder, kan du ta till kraft att minska dem. Nettle-infusion och herdehandväska hjälper till att minska kritiska dagar. Men det är ofta omöjligt att använda hemostatiska örter, detta kan leda till sjukdomar i reproduktionssystemet.

Det finns många videor på Internet som förklarar i detalj varför kvinnor är obekväma i dag och hur de ska hantera dem. Jag råder dig att titta på detta:

Specialister har länge fått reda på varför kvinnor ändrar sitt humör under menstruationen. Men de enskilda egenskaperna hos varje flickas kropp förhindrar skapandet av en specifik medicin som hjälper till att förbli lugn och rolig under kritiska dagar. Experter rekommenderar att män i dagsläget tolererar förändringar i deras vackra halvor och visar förståelse för att inte förstöra familjen.

En obehaglig manifestation av PMS är tårhärdighet under menstruationen, före och efter 2

De flesta kvinnor upplever mental och fysisk obehag före kritiska dagar. Totalen av dessa manifestationer kallas PMS (premenstruellt syndrom). Svårighetsgraden av symtom är individuell, men i vissa fall förvärras tillståndet hos den kvinnliga psyken till en kritisk punkt som gränsar till självmordsstämningar. Depression före menstruation kräver en obligatorisk korrigering. För att hantera ett problem måste du veta varför det inträffar och hur du kan påverka det.

Varför svaghet under menstruationen

Strax före början av menstruationsblödning och under de första dagarna av en ny cykel uppstår skarpa hormonella fluktuationer i kroppen. När blödningen börjar, faller en hög nivå av progesteron, östrogen börjar produceras aktivt. Sådana biokemiska processer under menstruation hos de flesta kvinnor åtföljs av endast en svag svaghet, och i vissa går de till och med obemärkt.

Ibland är försämringen av hälsan mer uttalad. Kvinnor klagar över illamående under menstruation, yrsel, feber, följt av frossa. Ibland är svagheten så stark att det inte finns någon styrka att arbeta, jag vill ligga. Detta tillstånd kan inte ignoreras. Orsakerna till dålig hälsa kan vara ett svårt premenstruellt syndrom med vegetativa-vaskulära manifestationer, liksom betydande blodförlust under menstruationen och en minskning av hemoglobinnivåer som är förknippade med det..

Kvinnans tillstånd återgår till det normala redan 3-4 dagar efter en ny cykel. Men svaghet efter menstruationen bör vara uppmärksam. Ofta förekommer det mot bakgrund av inflammatoriska processer, metaboliska störningar.

Vad man ska göra mot mannen?

Försök att acceptera det faktum att en söt och älskad varelse inte är så söt. När de säger att flickor är gisslan av hormoner - är det sant.

Aggression, temperament, tårfullhet, nervositet, bitchiness - PMS-visitkortet. Låt därför inte kvinnan förstöra din relation med dig. Kritiska dagar är en svår period, flickans nervstillstånd kan överföras till alla runt omkring. Var uppmärksam på din älskade just nu - hon kommer att uppskatta, kanske inte direkt, men hon kommer definitivt att förstå och kommer att vara tacksam för dig.

Konflikt brygger sig? Gå inte åt sidan som om du inte märker ändringarna. Så du kommer att provocera en ny del av dåligt humör. Gör det klart att du är medveten om att det inte är lätt för henne nu. Om du har barn, gå till parken, cirkus etc. och lämna din kvinna ensam med en chokladkaka i soffan. Låt henne sova på morgonen längre än vanligt.

Tips för varje enskilt fall bör vara individuella. Därför kan du bara bestämma vad du ska göra i en viss situation och undvika en nervös nedbrytning..

En kvinna är mer benägna att utveckla depression än det starkare könet. Detta beror på koncentrationen av könshormoner i hennes kropp som ständigt förändras i olika faser av menstruationscykeln. Depression under menstruationen påverkar både vårdnadshavarnas hälsa och hela atmosfären i familjen. Behandlingen inkluderar att ändra matvanor, vitaminer, antidepressiva medel, psykologkonsultation.

Premenstruellt syndrom och svaghet

2-7 dagar före menstruationens början och under de första två dagarna av blödning inträffar premenstruellt syndrom (PMS). Detta är en uppsättning symtom som påtagligt försämrar en dams välbefinnande..

Svaghet före och under menstruation hos kvinnor som lider av PMS är förknippade med en cephalgisk eller krisform av störningen. I det första fallet är flickorna yr, det finns ont.

Andra manifestationer av den cephalgiska formen av PMS är möjliga:

 • anfall av illamående, kräkningar;
 • överdriven känslighet för skarp lukt, höga ljud;
 • snabbt humörbyte;
 • överdriven svettning;
 • smärtsamma, härdade bröstkörtlar;
 • domningar i övre extremiteterna.

Med denna form av premenstruellt syndrom uppträder en huvudvärk i templets område, har en pulserande karaktär, det utmattar damen. Den cephalgiska typen av PMS är särskilt vanligt hos unga flickor och ungdomar, mindre ofta hos kvinnor över 35 år. 20% av alla fall av PMS är i denna form av sjukdomen.

Krisformen av premenstruellt syndrom åtföljs av kraftiga tryckfall. Under hopp i blodtrycket finns det rädsla för att dö, armar och ben blir dumma, kvinnor känner sig klämma i bröstet. Krisen inträffar främst på natten, deras slut åtföljs av utsläpp av en stor volym urin. Orsakerna till denna manifestation av PMS är långvarig stress, allvarlig fysisk trötthet, nyligen infektioner. Den kritiska formen av PMS förekommer ofta hos äldre kvinnor (13-20% av fallen) än hos unga kvinnor (4%).

Anledningen till att en flicka upplever svaghet under menstruationen kan vara atypiska former av PMS. Hyperthermic manifesterar sig som en ökning av kroppstemperaturen före och dess minskning efter början av menstruationen. Hypersomnia orsakar dåsighet hos kvinnor.

Allvarlig PMS - Premenstrual dysforisk störning

 • Trötthet
 • dålig samordning
 • känsla av förlust av självkontroll
 • känsla av värdelöshet och skuld
 • huvudvärk
 • ångest
 • Spänning
 • smärta
 • irritabilitet
 • humörsvängningar
 • viktökning
 • sugen efter mat
 • brist på intresse för vanliga aktiviteter
 • kramper
 • känner sig ledsen eller deprimerad
 • bröst ömhet
 • sömnproblem
 • koncentrationssvårigheter.

Premenstruellt syndrom skiljer sig från pre-menstrual dysforisk störning (PMDD), vilket är mindre vanligt (3-5% av kvinnor i reproduktiv ålder upplever det). Kvinnor som upplever premenstrual dysforisk störning har allvarlig depression före menstruation, med möjlig förekomst av självmordstankar.
Hittills finns det ingen enda tydlig teori som kan förklara exakt varför bara vissa kvinnor upplever PMDD eller PMS. Men det är känt att vissa kvinnor är benägna att förändra humöret före menstruationen, även på grund av små svängningar i reproduktionshormoner. Hos dessa utsatta kvinnor leder små förändringar i nivåerna av östrogen och progesteron till förändringar i kemikalierna i den centrala hjärnan (GABA, serotonin och dopamin), som sedan påverkar humöret och beteendet före menstruationscykeln.

Samtidigt är många av de fysiska symtomen på PMS, såsom ömhet i bröstet, uppblåsthet, huvudvärk och förstoppning, direkta effekter av reproduktionshormoner. Således, med PMS, lider både sinnet och kroppen.

Östrogen är tydligen ett "skyddande" hormon, det vill säga det skyddar psyken från depression. Östrogen påverkar direkt serotonin- och dopaminnivåerna för att uppnå denna positiva effekt. Således kan depression och andra ogynnsamma mentala symtom uppstå eller förvärras under fasen när östrogennivåerna är låga. Detta inträffar hos flickor och kvinnor fyra till sju dagar före menstruationen och under övergången till klimakteriet.

Progesteroner kan ha motsatt effekt. Många kvinnor som tar preventivpillerar som bara innehåller progesteron upplever depression.

Orsakerna till uppkomsten av mer allvarliga humörsvängningar före menstruationen är ännu inte tydliga, men det antas att detta innebär produkten av klyvning av progesteron - allopregnanolone (ALLO). Den sista teorin är att hjärnan hos sådana kvinnor inte svarar normalt på ALLO, så de börjar oroa sig. Detta är viktigt för ytterligare studier, och nya läkemedel som påverkar ALLO utvecklas och testas redan..

Orsakerna till humörförändringar före menstruationen är komplexa, men det finns en relation mellan psykologiska och sociala problem, såväl som hormonella och neurokemiska faktorer. Högre utbildning, stödjande relationer, färre socioekonomiska problem och god fysisk hälsa är användbara, men lindrar inte helt symptomen på PMDD. I allmänhet verkar premenstrual dysforisk störning vara biologiskt relaterad.

Att förstå förhållandet mellan kropp och själ i både PMS och PMDD är avgörande för att utveckla effektiva korrigeringsstrategier för många kvinnor som lider av större depression och andra problem varje månad. Behandlingsalternativ bör beakta alla aspekter av en kvinnas liv, inklusive hennes arbete, relationer, tidigare skador, nuvarande fysiska hälsa och dagliga behov..

Många kvinnor med PMDD behöver hormonbehandling och andra strategier, såsom antidepressiva medel, för att hjälpa dem att förbättra deras livskvalitet. En bra idé för kvinnor som lider av PMDD eller PMS är att hålla en dagbok över deras cykler och humör. Kvinnor kan vara säkra på att deras observationer som kopplar hormoner och humör är giltiga..

Först och främst är det viktigt att känna igen kopplingen mellan hormoner och mental hälsa..

Hemoglobin minskar under menstruationen

Svår svaghet under menstruationen kan orsakas av en minskning av hemoglobinnivåerna. Friska flickor upplever inte sjukdomen i samband med blodförlust - den kvinnliga kroppen anpassar sig till den.

Det normala hemoglobinet för kvinnor är 120-140 g / l. Om en brist på järninnehållande protein inträffade redan före starten av en ny cykel, kommer blödning bara att förvärra dålig hälsa. Svaghet kommer också att uppstå om de första dagarna av cykeln åtföljs av kraftiga blödningar, volymen av biologisk vätskeförlust är mer än 200 ml.

 • yrsel
 • äcklig
 • kräkningar
 • distraktion,
 • huvudvärk;
 • blinkande flugor före ögonen;
 • hjärtklappning;
 • brist på luft.

Hur man får tillbaka en god sömn

Det finns många sätt att behandla sömnlöshet orsakad av PMS. Det beror på kvinnans välbefinnande och allmänna tillstånd, närvaron av samtidiga sjukdomar.

Traditionell medicin

Det finns många effektiva mediciner som hjälper till att normalisera sömn och bli av med neuros:

 • Sedativa medel (tinktur av valerian, moderwort, Sedasen, Novopassit). Lugnande effekt på nervsystemet, vilket hjälper till att somna utan problem och eliminerar psykisk stress.
 • Beroligande medel, antidepressiva medel. Dessa är mycket kraftfulla läkemedel som förskrivs i extrema fall när lättare läkemedel inte ger ett positivt resultat. En sådan behandling kan endast rekommenderas av en läkare, eftersom den åtföljs av betydande risker på grund av den höga sannolikheten för biverkningar. Kursens varaktighet och den tillåtna doseringen bestäms endast av en specialist, baserat på patientens tillstånd.
 • NPS (Ibuprofen). Tilldelas för att bekämpa huvudvärk, migrän, som ofta orsakar dålig sömn.
 • Diuretika. Utformad för att ta bort överskott av vätska från kroppen, vilket ofta skapar problem med att somna.
 • Hormonterapi. Om allvarliga kränkningar i nervsystemets funktion identifieras, förskrivs konstgjorda ersättningar för kvinnliga hormoner. En sådan behandling används sällan på grund av det stora antalet biverkningar..

Alternativ behandling

De mest populära av dem:

 • Aromaterapi Det rekommenderas att lägga en servett på ett bord nära sängen, där du behöver droppa lite lavendelolja. Det lugnar nervsystemet, vilket gör det lättare att sova..
 • Örtteer. Mint, citronmelisse och kamomillbaserade drycker är särskilt användbara. Det är inte tillrådligt att lägga till socker till dem. Det är bäst att använda naturlig honung. För beredning av te är engångs-filterpåsar för engångsbruk lämpliga.
 • Mjölk med honung. Innan du lägger dig till sängs, rekommenderas att du dricker ett glas av en sådan drink.
 • Örtskörd. Infusion av en blandning av komponenter som valerianrot, mistel, maskros och oreganoblad påverkar positivt en kvinnas tillstånd när PMS uppstår. De används i förhållandet 1: 3: 4: 5. En tesked av samlingen hälls 210 ml kokande vatten. Drick infusionen efter 15 minuter och tillsätt lite honung.

Läkarnas råd

Impotens en vecka före menstruationen är inte normal. Svaghet, särskilt om den åtföljs av feber, tryckfall, anemi, bör få en kvinna att söka råd från en gynekolog. Specialisten kommer att förskriva en undersökning, enligt resultaten som han diagnostiserar och föreskriver behandling.

Kvinnor med anemi kan behöva en hematologkonsultation. Det bör tas upp om cykeln är kort och perioderna är rikliga. En specialist kommer att förskriva järnpreparat som hjälper till att hantera sjukdom.

Ibland uppstår allvarlig svaghet när blod stagnerar, vilket samlas in i livmodern. Orsaken till en sådan kränkning kan vara en tumör, en polypp, en kränkning av utflödet på grund av förträngning av livmoderhalsen, den inflammatoriska processen efter abort. Behandling av blodstasis utförs medicinskt (med oxytocin för att stimulera livmodersammandragning), blod sugs genom en kateter, kirurgi kan rekommenderas.

Irritation före menstruation: hur man klarar sig och vad man ska göra?

Naturligtvis var det inte alla som hade tur att ha en förståelig maka som kan lindra ett nervöst tillstånd och övervinna irritabilitet under menstruationen, skydda från "kvinnliga" problem och undvika tårar.

Hur hjälper du dig själv? Först och främst måste du lära dig att leva med det, som till exempel människor med diabetes lever. De anpassar sig, de har bara en annan livsstil.

De som har ett motbjudande humör med PMS måste ta hänsyn till:

 • Varje kvinna, tjej vet tiden när hon börjar få humörsvängningar, så planera alla ansvarsfulla frågor och fatta beslut för andra dagar i cykeln. Du kommer inte att kunna planera helt, men du kommer att kunna utföra några av de viktiga uppgifterna och undvika eventuella konflikter med släktingar och vänner.
 • Ge dig själv (om du inte redan har gjort det) att menstruationen påverkar ditt humör. Berätta för någon du litar på detta. Support - det kommer inte att skada. En person kommer alltid att reagera med förståelse och, eventuellt, ta några av sina bekymmer för sig själv "denna tid." Och du vilar bara.
 • För att övervinna trötthet och minska svårighetsgraden av symtom på den närmande menstruationen under en lång period - registrera dig för fitness. Träning är en fantastisk möjlighet att "hälla" aggression på själfritt järn, få ett boost av energi och positiva känslor, normalisera metaboliska processer. Regelbundna övningar bidrar till frisläppandet av hormoner av "glädje". Tillsammans med rätt näring hjälper detta att hantera ett dåligt humör före menstruationen. Dessutom hjälper muskelbelastningen att bli av med vätskeansamling i kroppen..

Orsaker till dåsighet under menstruationen

De främsta orsakerna till att du vill sova under din period är:

 1. Förändring i hormonnivåer. Överdrivna fysiologiska mängder progesteron observeras två gånger under cykeln: på ägglossningens dagar och under menstruationens början. Hormonet verkar på de receptorer som är ansvariga för sömn, och trötthet och dåsighet uppstår.
 2. Stress förvärras av hormonella fluktuationer under denna period. Nedbrytning av nervsystemet påverkar också fysiologin. Försvarar sig själv, kroppen försöker upprätthålla styrka, och reaktionen är önskan att somna för att återhämta sig.
 3. Anemi på grund av menstruationsblödning. En frisk kvinna tappar normalt blodvolym upp till 150 ml blod varje månad under menstruationen, och ännu mer i närvaro av patologier. Om du inte följer en hälsosam balanserad diet, dricker alkohol, rök och brist på viktiga spårämnen har kroppen inte tid att återhämta sig - och flickan vill sova. En låg hemoglobinnivå kan visas inte bara under de första dagarna av menstruationen, utan under hela cykeln.
 4. Störningar i hjärt-kärlsystemet. Kvinnor som kännetecknas av lågt blodtryck kan känna sig svaga före och under de första dagarna av menstruationen..
 5. Graviditet. Det kan orsaka hypersomni som stör flickan under de första dagarna av cykeln. Under förlossningsperioden anses svaghet och trötthet vara normal, men om smutsiga blodmärken av rödbrun eller brun färg förekommer i de tidiga stadierna, kan detta indikera en risk för missfall.
 6. Sjukdomar i organen i alla system i någon form. Deras närvaro minskar immuniteten och påverkar prestanda och energi. Ett slöjt tillstånd är karakteristiskt i detta fall inte bara för menstruationsperioden.

Fysiologi

Beroende på den fas där menstruationscykeln är belägen är kvinnans tillstånd, både psykologiskt och fysiskt, annorlunda.

Som regel känner du dig bättre under den första halvan av cykeln. Före menstruation, och detta är från 2 till 14 dagar, PMS (premenstruellt syndrom) inträffar, kvinnan mår dåligt.

Kroppen har ett antal störningar: vegetativ-vaskulära, endokrina, mentala avvikelser.

Kvinnor med psykiska hälsoproblem utsätts mest för de negativa effekterna av PMS. Med en diagnos av psykos i en manisk-depressiv form upplever 86% av kvinnorna PMS-symtom.

Andra smärtsamma upplevelser observeras. Omedelbart före menstruationen kan kvinnor uppleva förändringar i beteende och humör: orimlig aggression, ökad känslighet, irritabilitet och trots.

Detta är tecken på de så kallade dysforiska störningarna. Tillsammans med detta uppstår sömnstörningar, aptiten blir slö, sexuell aktivitet störs..

Ett tillstånd av rädsla och ångest kan också vara närvarande..

Mot bakgrund av PMS kan depressiva och ångesttillstånd öka. Under denna period finns det en ökad risk för självmord.

Under PMS hos kvinnor med mentala störningar av endogen natur uppstår en förvärring av det mentala tillståndet. Manifestationer av sjukdomen kan upptäckas även i ung ålder hos tonårsflickor. Detta gör att du kan vidta förebyggande åtgärder och diagnostisera depression i de tidiga stadierna. Menstruation är en typ av indikator för att identifiera mentala avvikelser..

Under menstruationen försvagar kroppen sin förmåga att motstå stress, nervsystemet är sårbart. Variationen i humör ökar uppenbarligen i de initiala och sista stadierna av depression med cyklotymi.

Kvinnor med PMS tar vanligtvis inte till hjälp av läkare, men behandlas med folkläkemedel. I närvaro av uttalade psykiska störningar kan man inte göra utan kvalificerad hjälp av läkare och behandlingssätt med psykotropa läkemedel.

Psykoterapeutisk korrigering utförs också. Depression före menstruation kräver behandling. Även om patienten kom från ett tillstånd av depression, men negativa tillstånd observerades före menstruationen, bör antidepressiva behandling fortsätta tills symptomen elimineras och sjukdomen återkommer. Antidepressiva medel i deras parametrar bör ha minimala biverkningar, liksom lätt tolerans..

Vilka symtom kan vara under menstruationen

Förutom ökad dåsighet har en frisk kvinna andra tecken på premenstruellt syndrom:

 • irritabilitet, ofta humörsvängningar, tårfullhet;
 • smärta i nedre del av buken och i bröstkörtlarna;
 • allmän försämring, illamående och yrsel.

Hos varje kvinna manifesterar sig symtomen i varierande grad och beror på egenskaperna hos hennes kropp och genetik. Enligt experter är ju hälsosammare kvinnans livsstil, desto mindre uttrycks de och vice versa.

Orsaker till olika PMS-symtom

Svårighetsgraden av PMS-manifestationer beror främst på graden av hormonella förändringar och nervsystemets tillstånd. En viktig roll spelas av den psykologiska inställningen. Om en kvinna är aktiv, upptagen med intressanta saker, känner hon inte så akut symptomen på menstruation som en misstänkt pessimist som lider av en tanke om kommande sjukdomar. En förklaring till varje symptom kan hittas..

Viktökning. Å ena sidan är dess orsak en minskning av östrogennivån i blodet i den andra fasen av cykeln. Att ackumulera fettvävnad som kan utsöndra östrogener, kompenserar kroppen för sin brist. Det finns också en brist på glukos i blodet, vilket leder till en ökad hunger. För många kvinnor är att äta utsökt mat ett sätt att fly från problem och oro..

Förändringar i humör. Anledningen till aggressivitet, irritabilitet, ångest, depression är bristen på "njutthormoner" (endorfiner, serotonin, dopamin) i kroppen, vars produktion minskar under denna period.

Illamående. Innan menstruationen ökar livmodern något på grund av tillväxt och lossning av endometrium. Samtidigt kan det pressa nervändarna, vars irritation orsakar uppkomsten av en gagreflex. Hormonläkemedel och preventivmedel kan provocera förekomsten av illamående. Om en kvinna ständigt har detta symptom före sin period, kanske detta botemedel är kontraindicerat för henne. Det måste ersättas av en annan.

Varning: Illamående före förväntad menstruation kan vara ett tecken på graviditet. Med detta i åtanke måste en kvinna först göra ett test och besöka en läkare för att klargöra hennes tillstånd.

Smärta i nedre del av buken. Mild dragande smärta i nedre del av magen anses vara normal före menstruation, om en kvinna inte har några cykelstörningar, det finns ingen patologisk urladdning och andra tecken på könssjukdomar. Om smärtan är allvarlig, inte avtar efter att ha tagit smärtstillande medel, måste du definitivt gå till läkaren, genomgå en undersökning för att fastställa orsakerna till patologin.

Temperaturökning. Innan menstruationen kan normala temperaturer stiga till 37-37,4 °. Utseendet på en högre temperatur blir ett tecken på förekomsten av en inflammatorisk process i livmodern eller äggstockarna. Som regel finns det andra tecken på kränkningar som gör att en kvinna besöker läkare.

Utseendet på akne. Ett sådant symptom förekommer före menstruation till följd av endokrina störningar, tarmsjukdomar, en minskning av kroppens försvar, nedsatt fettmetabolism på grund av förändringar i hormonproduktionen.

Utseendet på ödem. Hormonförändringar bromsar processen med vatten-saltmetabolism i kroppen, vilket leder till vätskeansamling i vävnaderna.

Bröstförstoring. Det ökar progesteronnivåerna och förberedelserna för en möjlig graviditet. Kanalerna och lobulerna sväller, blodcirkulationen ökar. Bröstvävnad sträcker sig, vilket resulterar i tråkig smärta när den rörs.

Video: Varför innan menstruationen ökar aptiten

Under vilka förhållanden förekommer liknande manifestationer?

Ofta förvirrar kvinnor manifestationerna av PMS och graviditet. Illamående, yrsel, utvidgning och ömhet i bröstkörtlarna, ökad leukocé är karakteristiska för båda villkoren.

Om det finns symtom, men menstruationen är försenad, har troligen graviditeten kommit. För att säkerställa att detta är så rekommenderas det att ta ett blodprov för innehållet av korionhormon (hCG bildas efter graviditet).

Liknande symtom förekommer också med endokrina sjukdomar, bildning av brösttumörer, användning av hormonella läkemedel.

Hur du fortsätter arbeta på kritiska dagar

Lusten att ta en tupplur under dagen med menstruation kan inte påverka arbetskapaciteten negativt. För att motverka det kan du vidta följande förebyggande åtgärder:

 • äta rätt - eliminera skadliga livsmedel, alkohol, cigaretter, kaffe, kosten bör baseras på råa grönsaker och frukt efter säsong, vegetabiliska och animaliska proteiner, fleromättade fetter;
 • regelbundet delta i sport - fysisk aktivitet har en positiv effekt på det allmänna hälsotillståndet, inklusive det endokrina systemet;
 • kontrollera känslomässigt tillstånd, undvika stress och ständigt leta efter positiva intryck;
 • observera en hälsosam sömnregime - sova minst 8 timmar om dagen. Detta är det huvudsakliga villkoret för återställande av fysisk styrka och psykoterapi.
 • att vara utomhus ofta.

För att vilja sova mindre under menstruationen är det, utöver de listade åtgärderna, nödvändigt att ta reda på den exakta orsaken till sjukdomen och utesluta förekomsten av allvarliga patologier.

PMS-manifestationer hos kvinnor under premenopaus

Efter 40-45 år visar kvinnor de första tecken på åldrande och en minskning av könshormoner. Menstruella oregelbundenheter uppstår, metabolismen saktar ner och kroniska sjukdomar i könsorganen förvärras ofta. Nervsystemets tillstånd förvärras. Som ett resultat av detta är PMS ännu mer uttalad..

Många kvinnor i denna ålder har svår huvudvärk, yrsel, ökad svettning, accelererad hjärtslag, humörsvängningar och depression före menstruationen. Ofta är sådana manifestationer av PMS så smärtsamma att hormonbehandling föreskrivs för att lindra tillståndet med läkemedel som reglerar innehållet av östrogen, progesteron och andra hormoner i kroppen.

Vitaminer för kvinnor

För att bibehålla kroppens tillstånd försämrade under kritiska dagar rekommenderas det att ta vitaminer och mineraler som är nödvändiga för kvinnor:

 1. Grupper B - påverkar positivt den hormonella bakgrunden och bidrar till en mer bekväm kurs av kritiska dagar.
 2. Magnesium - lindrar svaghet, huvudvärk och smärta i nedre del av magen, stärker nervsystemet.
 3. Fleromättade fetter - grönsaker (från linfrön) förbättrar hormonhalterna, djur stärker immunitet, förbättrar hud, hår.
 4. Järn - dess brist manifesteras av anemi, svaghet och dåsighet.

Detta är inte hela listan, bara de huvudsakliga spårelementen som påverkar en kvinnas tillstånd under menstruationen heter. De kan användas separat eller i kombination, viktigast av allt - som föreskrivs av läkaren efter en preliminär undersökning.

Du kan lindra tillståndet under menstruationen och själv minska dödsfallet och ändra din livsstil till det bättre. Ibland kräver detta medicinering, särskilt hormoner och vitaminer..

Svår, oemotståndlig dåsighet, huvudvärk och svaghet i kroppen - det är symtom under menstruation som många kvinnor känner. Det verkar som om en helt naturlig mekanism orsakar så många problem och obehag. Varför känner du dig så sömnig under din period? Kanske är detta inte normalt?

Hur man ändrar näring

Ofta är depression ett resultat av undernäring. Kroppen får inte rätt mängd vitaminer och mineraler. Kosten bör berikas med livsmedel som är rika på B-vitaminer, nämligen:

Begränsa ditt kaffeintag. Bättre att helt överge det. Konsumera kli dagligen.

Strax före menstruationen börjar överskottsvätska dröja kvar. Det är därför det är viktigt att dricka cirka 2 liter rent vatten. Så lite salt och extra krydda kryddor som möjligt bör finnas i den dagliga kosten..

Vem har skylden för dåsighet??

Har du lagt märke till att med någon sjukdom, vare sig det är förkylning eller menstruation, är kroppens första reaktion trötthet, slöhet, dåsighet? På detta sätt försöker han försvara sig mot en yttre belastning och spara sin styrka för att eliminera "nedbrytningen". Låt oss titta på vilka orsaker som kan orsaka dåsighet attacker före menstruationen.

progesteron

Regleringen av menstruationscykeln utförs av hormonerna östrogen och progesteron. Hormonfluktuationer påverkar tillståndet i sin helhet. I mitten av cykeln stiger deras nivå, kvinnan känner sig i hög känsla. I slutet av cykeln minskar hormonnivån, så känsliga människor kan känna en nedbrytning, irritation och en stark önskan att sova ordentligt.

Hemoglobin

Oavsett hur naturlig perioden kan beaktas påverkar blodförlusten fortfarande vårt välbefinnande. Vid normala sekretioner går cirka 150 ml blod bort. Och om en kvinna lider av sjukdomar i reproduktionssystemet, kan blodförlusten vara mycket högre. Som ett resultat, många menstruerade kvinnor lider av anemi, ett syndrom av reducerat hemoglobin..

Notera! Anemi kan kännas igen av sådana tecken: svaghet i benen, konstant dåsighet, blek hud, smak av metall i munnen.

Depression

En kvinna kanske inte misstänker att hon är deprimerad, särskilt om hon är förknippad med oro och hushållssysslor. Och före menstruationen förvärras tillståndet mot bakgrund av blodförlust och "hoppande" hormoner. Depression är utmattande känslomässigt och fysiskt. Jag vill inte göra någonting, apati och dåsighet faller, meningen med livet går förlorad.

Ogynnsamma faktorer


Livsstil, näring, miljö påverkar en kvinnas välbefinnande före kritiska dagar.
Näring. För närvarande är kvaliteten på maten dålig. GMO, färgämnen, smakförstärkare, smaker och andra kemiska tillsatser påverkar matsmältningskanalen negativt. Innan menstruationen förvärras tarmsjukdomar och mage. Illamående, kräkningar, flatulens, diarré och så vidare

Dessutom uppmärksamma damer lite på diet. Och ibland är det bara katastrofalt inte tillräckligt med tid för fullkokt mat

Halvpreparerade livsmedel, snacks, kryddig, salt, stekt mat upprör metabolismen och främjar vätskeansamling i kroppen. Före de kritiska dagarna, puffiness, viktökning, ökad svettning. Skönhet kräver uppoffring. Ibland kommer hungriga dieter så utmattas av kroppen att den månatliga urladdningen inte kommer alls, eller att blödningen börjar på grund av bristen på nödvändiga komponenter. Näringen måste vara fullständig. Åtminstone 2 veckor före den förväntade menstruationen bör du följa en diet för att lossa matsmältningssystemet.

Dåliga vanor. Farorna med rökning och alkohol på den kvinnliga kroppen kan talas om oändligt. Det finns ingen kropp som har passerat den negativa påverkan.

Nervös överarbete. Effekten av nervsystemet på den kvinnliga kroppen underskattas av kvinnorna själva. Samtidigt förvärrar allvarlig stress, nervös spänning, ogynnsamma psykoterapeutiska förhållanden hemma, på jobbet manifestationerna av syndromet, vilket förvärrar välbefinnandet avsevärt. Det märks att hos kvinnor som arbetar med mentalt arbete är manifestationerna av PMS mycket starkare.

Brist på fysisk aktivitet, stillasittande livsstil. Under sådana förhållanden inträffar blodstasis i bäckenorganen, livmoderns förmåga att snabbt avvisa endometrialskiktet minskar, smärtsamma känslor intensifieras och metabolismen störs. Menstruation kan komma sent, smal eller riklig urladdning.

Sjukdomen. Naturligtvis före menstruationen förvärras alla sjukdomar. Förekomsten av dolda sjukdomar, kroniska, smittsamma, förvärrar välbefinnandet avsevärt.

När en kvinna är nöjd med sin älskade man, nöjd med arbetet, barnen är glada, det finns ingen brist på pengar, det finns tid för vila, en god sömn och dålig hälsa innan menstruationen - ett flyktigt fenomen. Tyvärr ges sådana livsvillkor till ödet av enheter. Du måste lära dig att lyfta ditt humör, njuta av mer, inte vara uppmärksam på mindre livsproblem, för att värdera din kvinnliga hälsa.

Hur du hjälper dig själv vakna?

För att övervinna sömnighet före menstruationen, försök att förstå orsaken som väcker ett obehagligt tillstånd. Observera om det finns blödningssymtom - detta är ett tillfälle att konsultera en läkare. Om det inte finns några allvarliga sjukdomar kan du själv hantera dåsighet.

Några tips om hur man kan bli av med dåsighet i dessa dagar:

 • Prova fysisk aktivitet för att påskynda blodcirkulationen. Gör Pilates eller yoga, meditera, gå i frisk luft. Dåsighet som plågar dig under din period kan bero på brist på syre..
 • Balansera din diet, låt dieten bli mer mångsidig och förstärkt. Om du inte har tillräckligt med pengar eller tid kan du bara ta en kurs med vitaminterapi med läkemedel.
 • Dåsighet och kronisk trötthet uppstår också på grund av magnesiumbrist. Du kan dricka droger som Magnesia eller Magvita. Järnberedningar kommer att vara praktiska för att förhindra anemi..
 • Sluta röka, eller åtminstone minska antalet cigaretter rökt per dag. Byt ut kaffe med grönt te, det har inte mindre koffein, men mer antioxidanter.

Om dåsighet under din period är förknippad med en hormonell bakgrund, be din gynekolog att förskriva hormonella preventivmedel. Läkemedlet normaliserar hormonnivåerna under hela cykeln och skyddar inte bara från graviditet utan också mot förlust av styrka..

Bekämpa depression

Ett svårt känslomässigt tillstånd inför kritiska dagar utgör ett hot mot kvinnan själv och förgiftar livet för människor runt henne. För att bekämpa premenstruellt syndrom måste du därför konsultera en specialist.

Hormonterapi är inte alltid effektiv för sådana avvikelser, det anses dessutom som en grov störning i naturliga processer. För att bli av med depression före menstruationen rekommenderar vi mildare, säkrare metoder..

Vitaminterapi

För att bli av med depression och dysterhet under menstruationen räcker det att ändra näringsprinciperna:

 1. Eliminera skräp och tung mat (fet, stekt, rökt och inlagd).
 2. Ta komplex av mineraler och vitaminer: A, B6, E, kalcium och magnesium. B-vitaminer är mycket viktiga för nervsystemets normala funktion, näring bör tillfredsställa behovet av dem..
 3. Var noga med att inkludera färska grönsaker, frukt, fisk och ägg, mejeriprodukter i kosten.
 4. Minska saltintaget.

Att fylla på nivån av nödvändiga ämnen i kroppen hjälper till att fastställa funktionen hos organ och system, förbättra välbefinnandet och utseendet, även ut ur den emotionella bakgrunden.

Folkrättsmedel

För att lindra symptomen på depression under PMS kan du använda traditionella medicinska metoder:

 1. Drick lugnande te baserat på moderwort, kamomill, pepparmynta och andra örter med en lugnande effekt.
 2. Ta ett avkopplande bad med eteriska oljor. Barrträd, lavendel och mynta är lämpliga för dessa ändamål. Citrusestrar - orange, grapefrukt, mandarin kan förbättra ditt humör och ge styrka. Bad med havssalt ger god effekt..
 3. Massage. Med det kan du bli av med mental stress och förbättra kroppens allmänna tillstånd..

En kontraindikation för användning av folkläkemedel mot depression kan vara en allergi. Vid individuell intolerans mot eventuella örter eller eteriska oljor bör deras användning kasseras..

Sov och vila

Att hantera depression under menstruationen hjälper till att upprätta rätt behandling. Det är nödvändigt att vila mer under dagen, få tillräckligt med sömn på natten, undvika överarbete.

Sport och fritidsintressen

Gråt inte innan din period hjälper till med fysisk aktivitet. Att gå och spela sport hjälper till att lindra stress, ge energi.

Ett bra alternativ till skrik kommer att göra det du älskar. Ta dig tid till din hobby - dans, teckning, korsstygn. Detta tidsfördriv ger känslomässig tillfredsställelse och hjälper till att lindra stress..

Orala preventivmedel

Medicinering för depression inkluderar hormonella läkemedel. I vissa fall ger användningen av orala preventivmedel goda resultat. Mot bakgrund av deras intag försvagas PMS-symtom märkbart och försvinner ibland helt.

Om premenstruellt syndrom åtföljs av allvarliga upplevelser och avvikelser i beteende, kan detta inte ignoreras. Ibland hjälper enkla glädje - sex, shopping, en stor chokladkaka kvinnor att lindra stress och bli av med spänningar. Men när detta inte fungerar, måste du se en läkare för att korrigera det känslomässiga tillståndet.

Vilka vitaminer du ska ta?

För att hjälpa din kropp att vakna upp, ta en kurs med vitaminterapi. Vilka vitaminer du ska ta med ökad dåsighet kommer din läkare att berätta. Vi diskuterar bara de viktigaste vitaminerna som du kan ta under din period.

 • Vitamin B6 kommer att öka produktionen av östrogen, öka humöret;
 • E-vitamin lindrar trötthet och stress, hjälper till att lugna somna;
 • Magnesium lindrar smärta i huvudet och normaliserar blodtrycket;
 • Fiskolja kommer att stärka immuniteten, lindra smärta i nedre del av buken;
 • Järn återställer normala hemoglobinnivåer i blodet.

Övervaka noggrant ditt välbefinnande. Om dåsighet stör inte bara före menstruationen utan genom hela cykeln ligger kanske orsaken inte i menstruationen. Attacker av illamående, ofta och plötslig yrsel utan anledning, kronisk sömnlöshet på natten och dåsighet under dagen - detta är ett tillfälle att kontakta en gynekolog, neurolog och endokrinolog.

Hur man misstänker att något var fel

En förändring i humör är karakteristisk 5-7 dagar före uppkomsten av menstruationsblödning. Framför allt känner nära kvinnor detta.

De första manifestationerna, som regel, är förekomsten av irritabilitet, alltför känslomässiga reaktioner på vanliga händelser, ofta konflikter med nära kvinnor. Eventuella händelser under denna period åtföljs av uppkomsten av tårar hos en kvinna. Med tiden visas:

 • distraktion och glömska;
 • Trötthet;
 • önskan att sitta eller ligga i samma position med ett blick fixerat på en punkt;
 • det blir svårare att fatta beslut;
 • aptitlöshet;
 • ibland ökar aptiten.

Inte bara beteendet förändras utan också kvinnans utseende. Damen med en twist slutar ta hand om sig själv. Hennes hållning blir en lutning. Att tvätta håret blir en omöjlig uppgift. Det blir lättare för en kvinna att gå ut i människor med ett oroligt huvud och ett skurrigt utseende än att tvinga sig själv att komma ur sängen och ta fem steg mot badrummet.

Gangarten blir långsam, benen kommer knappt från golvet. Alla läxor försenas på obestämd tid. Ett berg av otvättade redskap blir vanligt.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är det möjligt att ta ett biokemiskt blodprov för menstruation

Är det möjligt före menstruationDet händer också att bloddonation för en god gärning bör ske några dagar innan menstruationen. Om donationen inte kan skjutas upp måste du naturligtvis gå till läkekontoret....

Blödning före och efter menstruation: orsaker, hur man ska behandla

Fläckblödning före och efter menstruationOm blodutflödet från slidan uppträder under menstruationscykeln, är en helt normal process. Men om detta händer före och efter menstruationen, anses en sådan ansvarsfrihet vara ett tillfälle att kontakta en specialist....

Symtomatiska föregångare till menstruation

Under hela menstruationscykeln förändras en kvinnas välbefinnande tillsammans med de processer som sker i hennes kropp. Symtom före menstruation skiljer sig ofta mycket från normal hälsa och kan orsaka ångest....