För tidig menopaus: symtom som kan uppstå före 35 års ålder

Blödning

Om klimakteriet vanligtvis förekommer hos kvinnor i åldern 50 år, i vissa av dem kan det förekomma 10-15 år tidigare. För tidig klimakterium innebär att en kvinna har ökad risk att utveckla farliga sjukdomar, till exempel demens.

Tidvatten och sömnstörningar är typiska tecken på klimakteriet, och kvinnor upplever vanligtvis dem i en ålder nära 50 år (idag anses medelåldern för klimakteriet vara från 50 till 51 år). Menopaus uppstår när äggstockarna blir inaktiva. Sedan slutar kroppen att producera hormonet östrogen, och intervallerna mellan menstruationen ökar tills de slutligen slutar helt.

Symtom på processen är värmevallningar (avsnitt av intensiv värme och svettning), sömnlöshet och sömnproblem, mental instabilitet, ledvärk, minskad libido, torrhet i vaginal och andra "besvär". Dessa symtom kan vara ett problem mycket tidigare än väntat. Menopaus kan uppstå hos kvinnor 10-15 år tidigare än vanligt, skriver Focus magazine..

Tecken på för tidig menopaus. Läkare säger om för tidig menopaus när äggstocksfunktionen dör bort före 40 års ålder och följaktligen slutar menstruationscykeln.

Enligt tillgängliga data drabbar detta problem cirka en procent av kvinnor under 40 år och 0,3 procent under 35 år.

Vad är faran för tidig menopaus. För tidig menopaus förstör inte bara livskvaliteten, vilket får kvinnor att drabbas av värmevallningar. För tidig hormonbrist i den kvinnliga kroppen kan ha en negativ effekt på hälsan.

Kvinnor som går in i klimakteriet tidigt löper ökad risk för osteoporos, hjärt-kärlsjukdom, demens.

Varför uppstår för tidig menopaus? De exakta orsakerna till tidig menopaus hos kvinnor definieras inte. Det är emellertid känt att ärftlighet, det vill säga en genetisk faktor, spelar en viktig roll i dess utseende. Mycket ofta tenderar många generationer av kvinnor från samma familj att ha tidig eller sen klimakterie.

Dessutom associerar forskare för tidig menopaus med påverkan av yttre faktorer på fostret under graviditeten. Om gravida kvinnor fick starka läkemedel eller var rökare, skulle deras döttrar senare ha större tid för klimakteriet.

Kvinnor som genomgick kirurgi i livmodern eller äggstockarna eller äggledarna är också benägna att för tidig menopaus..

Hur börjar den tidiga klimakteriet

Climax är en uttalad omstrukturering av funktionen av hormonsystemet hos en kvinna, där volymen östrogen och progesteron (ämnen som kontrollerar reproduktionsfärens arbete) gradvis tappas. En minskning av koncentrationen av dessa hormoner i kroppen leder till att äggstockarna tömmer sina reserver, och damens förmåga att bli gravid minskas kraftigt. Om detta händer hos en kvinna yngre än trettiofem år, lägger läkare in diagnosen tidig menopaus i patientens kort.

När klimaxen normalt bör börja

För att förstå vad som utgör tidig menopaus är det nödvändigt att förstå hur processen med gradvis upphör med funktionen av det kvinnliga reproduktionssystemet sker. Antalet ägg som mognar i hängorna och väntar på ett möte med spermierna för att utföra befruktning läggs före tjejens födelse. Varje månad cykel av detta belopp förloras 1-2 ägg.

Ju snabbare oocytreserven används under livet, desto tidigare får kvinnan klimakteriet.

Normalt börjar den gradvisa utrotningen av reproduktionsfunktionen efter 45 år, ofta med 50–55 år. Mindre ofta diagnostiseras är fall när en kvinna behåller förmågan att gödsla upp till 60 år. När man når 45-50 års ålder börjar östrogennivåerna att sjunka och naturliga fysiologiska förändringar kompletteras av följande:

 1. Endometrioidvävnad ersätts av muskelvävnad, vilket förhindrar att den befruktade gameten invaderar livmoderväggen och fortsätter att bära.
 2. Atrofiska processer i bröstkörtlarna utlöses, varför många patienter med början av klimakteriet diagnostiseras med bildandet av cyster och tumörer i bröstet.
 3. Symtom på sjukdomar i det endokrina systemet, hjärtat och blodkärlen blir mer uttalade.

Climax är inte ett omedelbart fenomen där en kvinna helt förlorar sin förmåga att bli gravid. Starten av klimakteriet kan ta upp till 10-15 år, under vilken damen kan bli gravid och bli mamma.

I strukturen för den normala början av klimakteriet skiljs tre stadier:

 1. Premenopaus är den inledande fasen av klimakteriet, som kan pågå i 5-8 och ibland 10–15 år. Det börjar i åldern 40–45 år, kännetecknat av en försämring av äggstockarna, en minskning av koncentrationen av könshormoner, avbrott i ankomsten av menstruation.
 2. Menopaus är den andra fasen, början av klimakteriet och den slutliga upphörandet av funktionen av bilagorna, i samband med vilken menstruationen upphör att komma. Menopaus anses ha inträffat om kvinnan inom 12 månader inte har haft kritiska dagar, och detta inte är förknippat med någon sjukdom.
 3. Postmenopaus är en period som varar upp till 15 år, under vilken kroppen anpassar sig till existensen utan deltagande av könshormoner. Det varar till 65–70 år, varav 5 år betraktas som tidiga postmenopausala kvinnor, och de kommande 10 åren anses sent.

Cirka 1–2 av 10 kvinnor upplever tecken på för tidig menopaus. En tidigt oväntad klimakterie börjar hos kvinnor 30–35 år gamla, ibland händer det att de första klockorna dök upp redan vid 25 års ålder och tydligt ändrar det normala intervallet.

Alternativ för tidigt början av klimakteriet:

 • upp till 40 år - för tidig utmattning av äggstockarna (FDI);
 • 40–45 år gammal - tidig början av klimakteriet;
 • i alla åldrar efter borttagandet av bilagor - postkastrationssyndrom.

Det mest pålitliga sättet att bestämma tidig menopaus är att donera blod för hormoner..

Bilagornas funktion utförs under kontroll av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner, som produceras i nära anslutning till hypofysen och hypothalamus. När äggstockarna är utmattade upphör de att svara på den vanliga nivån av dessa ämnen, och kroppen börjar producera mer av dem. Ju högre koncentration av FSH- och LH-hormoner i blodet, desto “djupare” i klimakteriet.

Orsaker till för tidig början av klimakteriet

Eftersom klimakteriet, som inträffade mellan 32 och 37 år, inte tillhör den normala varianten, krävs det nödvändigtvis terapi, eftersom ju tidigare damen noterade de första tecknen på överhängande klimakterium, desto allvarligare kan konsekvenserna av syndromet vara. Den tidiga början av klimakteriet varierar i symtom och orsaker, men de flesta faktorer påverkar äggstockarna, vilket leder till irreversibel skada..

Ärftlig faktor

Den tidiga ankomsten av klimakteriet kan betraktas som ärftlig om flera generationer av nära släktingar på den kvinnliga sidan (mamma, mormor, mormor) också noterade för tidig utrotning av sexuell funktion. Men du kan inte ta det för givet och inte vidta några åtgärder - syndromet kan provoceras av kroniska patologier, exklusive autoimmuna processer.

Om en dam hade flera fakta om tidigt början av klimakteriet i sin familj, är det viktigt för henne att inte ha en abort, öva amning och använda hormonella piller för preventivmedel, eftersom de låter dig spara äggförsörjningen under ett längre antal år av livet.

Akuta och kroniska inflammatoriska processer

Som ett resultat av akut inflammation i bäckenområdet, såsom salpingoophorit, börjar hängor och angränsande vävnadsområden matas sämre av blod och kan gradvis förlora sina funktioner. Som en följd av detta börjar det medfödda utbudet av oocyter att minska och stroma i bilagorna producerar mindre och mindre könshormoner. Risken för början av tidig klimakterium avgör tendensen till återkommande akut inflammation och övergången av patologin till en kronisk form med ofta förvärrade.

Kirurgi på bäckenorganen

Formationer som ligger i bäckenområdet är inte så ofarliga som det verkar, även om de diagnostiserades och avlägsnades i tid. Så en stor cysta producerar mekaniskt tryck på de omgivande områdena, och dess snabba borttagning skadar fungerande vävnader med folliklar.

Som ett resultat av kirurgi för att avlägsna livmoderfibroider bildas i många fall vidhäftningar som kan påverka gonaderna. Processen med cauterisering med polycystiska äggstockar har ibland en effekt som skiljer sig lite från kastrering. Läkare varnar för ett rationellt tillvägagångssätt som krävs när de beslutar om avlägsnande av formationer i bäckenhålan, särskilt unga flickor som inte har fött förut.

Autoimmuna patologier

Ett annat skäl till den tidiga början av klimakteriet är den autoimmuna processen i kroppen, där immuncellerna börjar reagera på sina egna vävnader som fientliga (främmande) och börjar förstöra dem..

Dessa processer är associerade med sådana överträdelser:

 • förändringar i funktionen av sköldkörteln;
 • sjukdomar i huden;
 • Addisonsjukdom som påverkar binjurarna;
 • antifosfolipidsyndrom;
 • typ 1-diabetes.

Mot bakgrund av autoimmuna processer tappas bilagorna mycket tidigare, eftersom de inte kan producera hormoner i samma mängd. Om endast könskörtlarna är autoimmuna bestäms en aktiv inflammation i deras vävnader, vilket leder till att folliklar ersätts med ärrvävnad.

Genomför strålning och kemoterapi

Den oåterkalleliga förstörelseprocessen kan börja i bilagorna till patienten som genomgick kemoterapi - under påverkan av kraftfulla läkemedel hämmas celldelningen, "defekt", muterande material som ackumuleras i dem. Eftersom antalet oocyter finns i äggstockarna redan före födseln och inte kan öka under hela livet, som ett resultat av att ta sådana läkemedel, kan en kvinna för tidigt tappa bilagor.

Strålterapi är en annan potentiell faktor som leder till en tidig ankomst av klimakteriet. Även om äggstockarna i sig inte exponerades och behandlingen riktades mot angränsande organ (rektum eller livmodern) kommer follikelvävnad att skadas irreversibelt när den bestrålas med en dos av 6 grå. Om exponeringsdosen var mindre beror komplikationerna och konsekvenserna av strålterapi på patientens ålder, allmän hälsa och andra faktorer..

Andra orsaker till den tidiga början av klimakteriet

Många kvinnor ställer läkare en fråga om klimakteriet kan börja tidigt, vid 38 eller 39 år gammal - experter kommenterar att detta är möjligt med för tidig utarmning av äggstocksfunktionen, vilket orsakas av följande faktorer:

 • tidigt (vid 9–10 års ålder) menstruationens början - i detta fall kommer beståndet av oocyter som pantsatts före födseln att användas 5–6 år tidigare än för en dam vars menstruation gick vid 15;
 • självadministrering av orala preventivmedel för dig själv utan att först konsultera en specialist och undersöka innehållet av könshormoner i kvinnans kropp, såväl som deras långvariga användning;
 • fysisk underutveckling, anorexi;
 • kronisk stress;
 • brist på tillräcklig fysisk aktivitet dagligen;
 • fettvikt;
 • lång rökning;
 • alkoholmissbruk;
 • dåliga miljöförhållanden på permanent plats.

Endast en specialist kan bestämma exakt vilket skäl som kan påverka reproduktionsorganens funktioner och leda till ett tidigt synsätt på klimakteriet. I många fall kan läkare inte ta reda på vad som utlöste början på utrotningen av reproduktionsfären..

Det antas att den tidiga ankomsten av klimakteriet kan vara ett resultat av en tidigare virussjukdom. Viruspartiklar får förmågan att integreras i normala celler och inte manifestera sig, vilket leder till gradvis atrofi och död av groddceller.

Hur man upptäcker den tidiga början av klimakteriet

En kvinna kan gissa sig när det gäller klimakteriet själv om hon noggrant lyssnar på signalerna från sin egen kropp. De första symtomen på tidig menopaus, manifesterades hos kvinnor 30–35 år:

 1. Störningar förknippade med menstruationscykeln - intervallerna mellan ankomsten av menstruation blir längre, blodförlust under kritiska dagar kan bli för överdrivet eller tvärtom, lite, det kan vara svag fläckning mellan menstruationen.
 2. Uttalade tecken på PMS (premenstruellt syndrom), som inte tidigare observerats, eller som inte orsakade speciella besvär - huvudvärk, skarpt obehag i buken, avgivande i ryggen, illamående på morgonen, utbrott av irritabilitet.
 3. Utseendet på värmevallningar - attacker av kraftig expansion av kapillärerna, vilket resulterar i att rodnad uppträder i ansiktet och kroppen, och kroppstemperaturen stiger under en kort period (från 5 till 30 minuter).

Inte alltid genom närvaron av de listade tecknen, kan damen inse att hon står inför en tidig inställning till klimakteriet. Om hon är mer uppmärksam på sådana symtom, kommer hon att vända sig till läkaren i tid, en undersökning kommer att äga rum, varefter specialisten kommer att föreslå åtgärder för att förlänga reproduktionsåldern och upprätthålla sexuell funktion.

Fysiologiska förändringar som följer på början av tidig menopaus:

 1. Metabolisk nedgång.
 2. En gradvis ökning av kroppsvikt - det händer, damer lämnar detta faktum utan tillsyn och vänder sig till läkare endast när de inser att viktökning är okontrollerbar, och du kan inte bli av med extra kilo med hjälp av dieter och övningar.
 3. Högt blodtryck - även kvinnor som tidigare har drabbats av attacker av hypotoni (lågt blodtryck) med symtom på tidig menopaus är ofta på ett dispensary konto för hypertoni.
 4. Ändrar den känslomässiga bakgrunden - damen blir aggressiv, irriterad eller tårfull och misstänksam, benägen till depression.
 5. Försämring av sömn - många patienter med tidig menopaus är oroliga för sömnlöshet, känslig och ytlig sömn, varefter de känner sig överväldigade..
 6. Svettning - svett frigörs rikligt under sömn och under lätt fysisk ansträngning, speciellt vid värmevallningar.
 7. Bräcklighet i ben, skörhet i hår och naglar - manifesteras som ett resultat av urlakning av kalcium från kroppen.
 8. Minskad sexuell lust - på grund av brist på könshormoner, slutar naturlig smörjning produceras, vaginal torrhet uppstår, därför intima kontakter ger psykologiska och fysiska obehag.
 9. Laktosintolerans - manifesteras av flatulens och allergiska reaktioner, som damen inte tidigare hade observerat. Det är känt att galla produceras beroende på närvaron i kroppen av en viss mängd ämnen, inklusive östrogen. Med en minskning av hormonproduktionen störs produktionen av galla, varför livsmedelintoleransreaktioner utvecklas.
 10. Urininkontinens - provocerad av försämringen av sfinktern i urinröret, som fungerar i nära samband med könshormoner, särskilt med början av klimakteriet.

Enligt granskningarna av kvinnor beror symptomen på klimakteriet av ålder, ärftlighet, individuella egenskaper hos kroppen, men de vanligaste känslorna är värmevallningar (noteras hos varje tredje kvinna).

Vad är faran för en tidig menopaus

Det är viktigt att kontakta specialister i tid för tidigt början av klimakteriet, eftersom konsekvenserna inte bara innefattar oförmågan hos en ung kvinna att bli gravid och föda ett barn, utan också en stor risk att utveckla ett stort antal patologier. Vad är farligt klimakterium på 30–35 år:

 1. Bildningen av godartade och maligna tumörer i livmodern, äggstockarna, bröstkörtlarna - sker mot bakgrund av hormonell obalans.
 2. Den höga sannolikheten för blodproppar, hjärtattack och stroke förklaras av östrogenbrist, vilket leder till lipidmetabolismstörningar. Blodnivåerna av "dåligt" kolesterol ökar, vilket kan leda till blockering av blodkärl, hjärtproblem.
 3. Utvecklingen av benledssjukdomar, i första hand, bland annat osteoporos, sker på grund av lakning från benen i en stor andel kalcium, som inte fylls på oberoende av varandra. Med varje år av tidig menopaus fördubblas risken för skador och benfrakturer.
 4. Försämring av det endokrina systemet - leder till utveckling av diabetes, sjukdomar i sköldkörteln, binjurarna, fetma, etc..
 5. Negativa effekter på organen i könsorganet - en tendens till bakterieinflammation i urinblåsan, inflammation i urinröret och vagina av en infektiös och icke-infektiös karaktär.

Den mest "ofarliga" konsekvensen av den tidiga början av klimakteriet är för tidig vissnande av huden. Hos en medelålders kvinna uppträder rynkor och veck kraftigt i den nasolabiala triangeln, som inte längre kan döljas utan att använda plastikkirurgiska metoder.

Behandling

En snabb behandling av den tidiga ankomsten av klimakteriet har börjat minska manifestationen av klimakteriet och avsevärt förbättra en kvinnas livskvalitet. Beroende på graden av manifestation av symtom väljs ett av behandlingsalternativen - från uteslutning av dåliga vanor till fyto- och hormonersättningsterapi.

Ersättningsbehandling involverar användning av hormonella läkemedel - vanligtvis östradiol eller dess kombination med progestogener. Läkare förskrivar ofta en kombination av Duphaston och Estrofem tabletter för patienter. En god effekt ges genom att man tar Angelik, som innehåller östradiol och drospirenon - det provocerar inte blödning, och du kan bota tecken på tidig menopaus.

Förlorar effektiviteten för hormonella, men också ofta föreskrivs vid en tidig menopaus, preparat som innehåller fytoöstrogener (växthormoner identiska med naturliga).

De låter dig behandla sådana negativa tecken som värmevallningar, överdriven svettning, sömnstörningar, små blodtrycksfall. Det mest kända sättet för denna grupp är TsI-KLIM, Remens, Estrovel, Feminal. Det rekommenderas att ta dem i kombination med vitaminkomplex och lugnande medel (om det finns en allvarlig kränkning av den emotionella bakgrunden och ihållande sömnlöshet).

Vad annat är användbart att göra är att ändra din livsstil, undvika stress, hålla fast vid en diet som utesluter en stor mängd stekt och fet mat, införa en hel del grönsaker, frukt, magert kött, fisk och fiber i kosten. Viktig daglig fysisk aktivitet (simning, jogging, yoga).

Förebyggande

Det främsta förebyggandet av tidig menopaus är:

 • snabb upptäckt och behandling av inflammatoriska sjukdomar i bäckenet;
 • balanserad diet;
 • bibehålla rätt livsstil;
 • urval av ledande preventivmedel för att undvika oönskad graviditet och överförda infektioner
 • sexuellt;
 • regelbundet sexliv;
 • schemalagda besök hos gynekologen.

Det är viktigt att besöka läkare regelbundet och inte bortse från symtomen på sjukdomar som senare kan ha en negativ effekt på äggstocksfunktionen och leda till en tidig utveckling av klimakteriet..

Idag är den tidiga början av klimakteriet inte en mening för kvinnor - ett snabbt besök hos en specialist hjälper dig att välja de mest effektiva metoderna för att förlänga barnfödelsefunktionen och minska effekterna av klimakteriet. Tack vare moderna läkemedel och terapimetoder kan en kvinna förbli frisk, ung och vacker i många år från början av de första tecknen på tidig menopaus.

Vad är faran för tidig menopaus, dess tecken och behandlingsmetoder

Climax är en naturlig period i varje kvinnas liv. Det inträffar när den tid som tilldelas av naturen för att födda och födda barn (den bördiga perioden) slutar. Cykliska svängningar av den hormonella bakgrunden försvagas gradvis, ägglossningen försvinner, menstruationsblödningen slutar. Den sista menstruationen i en kvinnas liv kallas klimakteriet, och postmenopausal perioden varar ytterligare ett år, då slutar klimaxen vanligtvis.

Varför kommer den tidiga klimakteriet

Uppstarten av hormonell anpassning sker hos varje kvinna individuellt, men klimakteriet i tidig ålder är oftast förknippat med sjukdomar. Det förekommer hos cirka 1 av 100 medelålders kvinnor, med tiden ökar förekomsten.

Tidig undertryckning av hormonaktiviteten i äggstockarna sker hos kvinnor 40 år och äldre (upp till 45 år). Om klimakteriet börjar i åldern 35-40 kallas det för tidigt. Den tidigaste åldern för uppkomsten av ett sådant tillstånd är inte begränsat, eftersom det till exempel kan orsakas av att äggstockarna avlägsnas till följd av trauma i bukhålan eller cancer, även hos en ung kvinna. Men menopaus, som kom på 30 år, är kasuistik, det vill säga ett mycket sällsynt fenomen, det kräver nödvändigtvis behandling. Ju tidigare sjukdomen uppstod, desto sämre är konsekvenserna..

Kvinnors könsaktivitet och menstruationscykeln är ett komplext system som regleras både av återkopplingsmekanismen och med deltagande av hypofysen gonadotropinhormoner. Gonadotropiner produceras under påverkan av frisläppande faktorer (ämnen som bidrar till deras frisättning), som produceras av hypotalamus. Hela kedjan har förbindelser med hjärnbarken och det autonoma nervsystemet, vilket ger kroppen inget medvetande. Varje påverkan på en eller annan länk till reglering kan orsaka brott.

Orsakerna till början av tidig menopaus har ett annat ursprung, men de flesta av dem verkar direkt på äggstockarna och skadar dem irreversibelt.

 1. Vissa kvinnor har en genetisk abnormitet som ansvarar för att äggstocksfunktionen upphör tidigt. Åtminstone två sådana gener är kända. Dessutom, med genetiska mutationer, blir äggstocksvävnader okänsliga för follikelstimulerande hormon (FSH). Som ett resultat upphör ägglossningen eller är helt frånvarande (ägglossningsstörning kan läsas här). Den genetiska naturen förklarar fallen av tidig menopaus i familjer, när klimakteriet inträffar för tidigt hos mormor, mor, dotter och så vidare..
 2. Vissa ärftliga sjukdomar manifesteras inte bara av en tidig menopaus, utan också av andra symtom. Till exempel har kvinnor med galaktosemi hjärnskador och leverskador, de utvecklar grå starr (minskad öppenhet i ögonhinnan) och amenoré (brist på menstruation). Ärftlig blefarofimossjukdom manifesteras av ögonskador och åtföljs av för tidig utmattning av äggstockarna..
 3. Öka sannolikheten för tidig menopausekirurgi på bäckenorganen - äggstockar, rör, livmoder. Så att avlägsnandet av en ovariecyst direkt skadar en aktivt fungerande vävnad med folliklar, och avlägsnandet av livmoderfibrer orsakar en vidhäftningsprocess, vilket också påverkar könskörtlarna. En annan mekanism är aseptisk (mikrobiell) inflammation efter operationen. Kroniska inflammatoriska sjukdomar i äggstockarna spelar också en roll (salpingoophoritis).
 4. Behandling av maligna tumörer med strålterapi. Om en kvinna utsattes för detta för cancer i livmodern eller angränsande organ och fick en total dos på 6 Gray, kommer äggstockarna att skadas irreversibelt. Samma situation kan uppstå i olyckor vid kärnkraftsanläggningar. Med en lägre dos beror konsekvenserna på patientens ålder, strålningens effekt och andra faktorer..
 5. Den tidiga början av klimakteriet är möjlig vid behandling av en malig tumör på vilken plats som helst med kemoterapeutiska läkemedel. För det första undertrycker de uppdelningen av celler som snabbt multiplicerar (både tumör- och follikelceller). För det andra har kemoterapi en direkt förstörande effekt på dessa celler och förstör dem.
 6. Autoimmuna sjukdomar är processer där kroppen, som ett resultat av ett immunsystemfel, börjar betrakta sina celler som främmande. Oftast händer detta med infektionssjukdomar, när patogener (bakterier eller virus) har områden i sitt genetiska material som ligger nära kroppens celler. Autoimmuna sjukdomar inkluderar Addisons sjukdom med binjureskador, typ 1 diabetes mellitus och vissa typer av hypotyreos (minskad sköldkörtelaktivitet). Alla dessa tillstånd åtföljs av skador på äggstockarna. Ibland har bara gonaderna autoimmuna effekter, kronisk inflammation utvecklas i dem och folliklar ersätts av ärrvävnad.
 7. Hos många kvinnor förblir orsaken till tidig menopaus okänd. Nu finns det mer och mer information om vad som orsakar hans tidigare virusinfektion. Virala partiklar integreras i normala celler och manifesterar sig inte på något sätt, men orsakar gradvis död av follikulära celler.

Den kliniska bilden och konsekvenserna

Tecken på en tidig menopaus

 • Brott mot menstruationscykeln, förlängning av intervallet mellan menstruationen, en minskning av utflödesvolymen och fullständig upphörande av menstruationen (amenoré).
 • Infertilitet.
 • Manifestationer av östrogenbrist.

Stopp av menstruation är ett av de tidigaste symtomen på ovariesvikt. Amenorré sägs vara om menstruationen inte har varit minst sex månader. Om de förekommer oftare, men mindre ofta än en gång var 35: e dag, kallas detta tillstånd oligomenorrhea. Det talar också om tillvägagångssättet för en tidig menopaus. Amenorré är sekundär, det vill säga innan kvinnan började ha kvinnan en normal menstruationscykel.

Ett viktigt tecken på klimakteriet är infertilitet - oförmågan att bli gravid. Det har en sekundär karaktär och är förknippad med skador på kvinnliga gonader. En minskning av produktionen av könshormoner i äggstockarna genom återkopplingsmekanismen orsakar en ökning av frigöringen av hypofysen av follikelstimulerande hormon (FSH), vars koncentration i blodet ökar avsevärt. Nivån på detta hormon används för att bedöma graden av hämning av aktiviteten i könskörtlarna. Om koncentrationen av FSH överstiger 20 enheter / l, är graviditetens början nästan omöjlig.

Symtom på tidig menopaus beror också på en minskning av effekten av östrogen på alla organ och vävnader. De liknar en normal klimakterie men är mer uttalade:

 • en känsla av värme, rodnad i ansiktet, svettningar, plötsliga attacker av andnöd - de så kallade "hetet blinkar";
 • störningar i den emotionella och mentala sfären - irritabilitet, tårfullhet, sömnstörningar, svårigheter att komma ihåg och analysera information, minskad prestanda;
 • skada på hjärtmuskeln med utvecklingen av dishormonal myokardial dystrofi, som manifesteras av avbrott i hjärtans arbete, andnöd när man går, sömnadsmärta i den vänstra halvan av bröstet utan någon koppling till belastningen, olika typer av obehag i bröstet, ibland långa och ganska starka;
 • torrhet i vaginalslemhinnan, sveda och klåda i det yttre könsdelområdet, urininkontinens under hosta, skratt, plötsliga rörelser.

Konsekvenserna av patologi

På grund av för tidigt misslyckande i en kvinnas hormonella bakgrund utvecklas effekterna av en tidig menopaus, vilket avsevärt minskar hennes livskvalitet under många år:

 • osteoporos;
 • ateroskleros;
 • autoimmuna processer.

Osteoporos och osteopeni är tillstånd orsakade av östrogenbrist. Som du vet absorberar ben under påverkan av dessa hormoner mineralämnen från blodet, främst kalcium. Dessutom stimulerar östrogener produktionen av kalcitonin, ett annat hormon som stärker benstrukturen..

Med en minskning av nivån av kvinnliga könshormoner upphör kalcium att komma in i benvävnaden, trots dess höga innehåll i blodet. Samtidigt förbättras processer för benresorption, det vill säga "resorption". Ben förlorar så småningom sin styrka, patologiska sprickor uppstår. Även med en lätt skada eller dålig svängning kan en kvinna få ett fraktur i lårbenshalsen, radien, kompressionsfrakturen i ryggraden. Symtom på osteoporos - minskad tillväxt, ben- och ryggsmärta, förändringar i hållning.

Östrogener skyddar en kvinna från att utveckla åderförkalkning. Med sin brist på lågdensitet lipoproteins ("dåligt kolesterol") skadar aktivt den vaskulära väggen, vilket orsakar inflammation och bildandet av aterosklerotiska plack i artärerna. Konsekvensen av tidig åderförkalkning är hjärtattack, stroke, mesenterisk vaskulär trombos och andra kärlsjukdomar.

Koronar ateroskleros orsakar utveckling av koronar hjärtsjukdom. Det är sällsynt hos unga kvinnor, men med en tidig menopaus ökar frekvensen av sjukdomen avsevärt. Myokardiell ischemi manifesteras genom att trycka eller bränna smärta bakom bröstbenet som uppstår när man går eller klättrar trappor och passerar snabbt efter stopp.

Vad är faran för tidig klimakterium för andra organ? Om det orsakas av det så kallade resistenta äggstocksyndromet, åtföljs det ofta av andra autoimmuna processer. Med samtidig skada på sköldkörteln utvecklas Hashimotos autoimmuna sköldkörtel. Denna sjukdom kan manifestera sig med tecken på hypo- och hypertyreos. Aktiviteten i hjärtat, nervsystemet, matsmältningen störs, hudens och hårets tillstånd förvärras. Autoimmun alopecia, alopecia, förekommer också hos sådana patienter. Autoimmun trombocytopeni åtföljs av blödning med mindre skador, bildning av blåmärken i huden och slemhinnor.

Autoimmun natur är typ 1-diabetes och Addisons sjukdom (binjurinsufficiens). Dessa är allvarliga tillstånd som kan leda till funktionsnedsättning och till och med döda en kvinna.

Behandling av tidig menopaus

Om vi ​​minns orsakerna till detta patologiska tillstånd kommer vi att se att det i de flesta fall är omöjligt att påverka dem. Således används inte etiotropisk terapi praktiskt taget..

Vad ska man göra med tidig klimakterium? Först av allt måste du kontakta en gynekolog. Läkaren kommer att undersöka patienten, ta reda på historien om hennes liv och sjukdom, förskriva studier:

 • bestämning av nivån av gonadotropa hormoner, östradiol, prolaktin, sköldkörtelstimulerande hormon;
 • att utesluta hypofyseadenom - en röntgenundersökning av den turkiska sadeln, beräknad eller magnetisk resonansavbildning av detta område;
 • ultraljudsundersökning av reproduktionsorganen - livmoder, äggstockar;
 • mammografi eller ultraljud av bröstkörtlarna;
 • genetisk analys för att identifiera ärftliga avvikelser;
 • densitometri för snabb erkännande av osteoporos.

Tyvärr är svaret på frågan om hur man stoppar den tidiga klimakteriet inte känt för medicinen. Man har ännu inte uppfunnit medel för att återställa könskörtlarnas förlorade funktion. Transplantation av dessa organ utförs inte heller.

Därför genomförs patogenetiskt underbyggd ersättningsterapi - hormonella läkemedel föreskrivs.

Positiva effekter av hormonersättningsterapi med tidig menopaus:

 • eliminering av obehagliga symtom på detta patologiska tillstånd - värmevallningar, svettningar, sexuella dysfunktioner och så vidare;
 • förebyggande av åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar därför och deras komplikationer - hjärtinfarkt, stroke, benkropp i benen och andra;
 • normalisering av lipid- och kolhydratmetabolism, förebyggande av fetma, diabetes mellitus, sekundär arteriell hypertoni;
 • förebyggande av osteoporos och dess konsekvenser - sprickor i ryggraden och benbenen.

Vad man ska ta vid tidig klimakterium kommer läkaren att råda. Vanligtvis är detta östradiolpreparat eller dess kombination med progestogener. Progestogenkomponenten används för att förhindra östrogenens stimulerande effekt på endometriet för att förhindra hyperplasi eller malign transformation av det inre skiktet i livmodern. Så Dufaston (gestagen) och Estrofem (östradiol) förskrivs ofta tillsammans.

Oftast förskrivs tabletter, men det finns hudplåster, vaginal krämer eller geler som kan användas med dålig tolerans mot tablettformen. Ett exempel är det transdermala systemet som innehåller östradiol Klimara, hudgel Ostrozhel.

Ett av de mest populära läkemedlen för behandling av klimakteriet, inklusive tidigt, är Angelique. Det innehåller östradiol och drospirenon, som har en gestagen effekt och andra gynnsamma egenskaper. Läkemedlet förskrivs kontinuerligt, orsakar inte blödning och eliminerar effektivt alla tecken och komplikationer av för tidig och tidig menopaus..

Läkemedel som ordinerats för tidig menopaus

Alternativ terapi

Andra behandlingsmetoder är endast hjälpmedel. Vitaminer A, E, C föreskrivs för att bromsa skadorna på äggstockarna och vaskulär patologi. Efter samråd med en specialist används homeopati också: preparaten Acidum Sulfuricum, Glonoin, Remens, Klimadinon. De lindrar de vegetativa symptomen på klimakteriet - värmevallningar, svaghet.

Du måste förstå att ingen av dessa läkemedel har bevisat sin effektivitet i vetenskaplig forskning och inte rekommenderas för användning till exempel av utländska manualer. Detta innebär att när man tar dessa läkemedel i de flesta fall kommer en kvinna att spendera pengar, men inte kommer att få önskad effekt. Men hon kommer att sakna den tid som krävs för korrekt behandling..

Vissa kliniker erbjuder plasmaferesbehandling för att lindra symtom på tidig menopaus, särskilt värmevallningar. Metoden består i att extrahera en del av blodet genom ett venekärl, dela det i blodceller och serum och ersätta en del av serumet med neutrala lösningar.

Plasmaferes har visat sig i fall av förgiftning, kronisk njursvikt, brännsjukdom och andra tillstånd åtföljt av berusning. Med klimakteriet finns det inget särskilt behov av en sådan procedur. Det är ganska dyrt, dess effekt är mycket kortlivad och hälsofördelarna och påverkan på livskvaliteten i detta fall är tveksamt.

Några intressanta frågor om patologi

Är det möjligt att återställa menstruationen med tidig menopaus?

Många kvinnor som har drabbats av döende äggstocksfunktion i ung ålder är intresserade av detta problem. I vissa fall är detta möjligt, men bara efter en fullständig undersökning av en kvalificerad gynekolog. Och naturligtvis kan inte hormonterapi som stimulerar funktionen av gonaderna undvikas..

Är det möjligt att bli gravid med en tidig menopaus?

Ja, i de tidiga stadierna av sjukdomen bevaras menstruationen fortfarande och det finns risk för ägglossning, du kan bli gravid. Om detta inte ingår i patientens planer, bör hon rådfråga en läkare om lämpliga skyddsmetoder. Om graviditet önskas bör du också informera gynekologen om detta. Efter menstruationen inte är mer än ett år tenderar sannolikheten för graviditet att bli noll.

Det finns en ganska beständig myt att långvarig amning orsakar tidig menopaus vid amning. Detta är faktiskt inte fallet. Orsaken till tidig menopaus är oåterkallelig skada på äggstocksvävnaden, vilket inte uppstår när barnet matas med mjölk..

Den fysiologiska frånvaron av ägglossning under amning är en naturlig reaktion av kroppen, "tänkt" av naturen som skydd mot upprepad graviditet innan föregående barn matas (amningsstörningar). Denna amningstermororré har ingenting att göra med tidig menopaus..

Hur man förhindrar tidig menopaus?

Svaret på denna fråga blir uppenbart om vi återigen minns de främsta orsakerna till detta tillstånd. En kvinna kan inte förändra sin genetik, hon kan inte påverka utvecklingen av ärftliga sjukdomar.

Därför består förebyggande i följande: från en mycket tidig ålder bör en flicka, och sedan en flicka och en kvinna läras att ta hand om sin hälsa, för att undvika inflammatoriska sjukdomar i könsorganen, oavsiktligt samlag och abort. Varje kvinna bör regelbundet övervakas av en gynekolog och terapeut i tid för att upptäcka en tumör eller annan allvarlig sjukdom som kan botas i ett tidigt skede utan allvarliga konsekvenser för gonaderna.

Tidig klimakterium: orsaker och effekter av för tidig vissnande. Hur man förlänger ungdomar?

Tidig klimakterium som en stick i ryggen. En oväntad och oinbjuden gäst som inte kan ställas ut genom dörren. Men är det alltid oundvikligt? Och hur man kan förena sig med honom och lära sig att leva, så att neuros och depression inte påskyndar åldrandet ännu mer? Menopaus tolereras lättare av de som är psykologiskt redo för det, som från en ung ålder förstår att detta är en oundviklig länk i livscykeln. Och du måste närma dig honom fullt beväpnad. I de flesta kvinnors styrkor för det första att försena hans ankomst så mycket som möjligt, och för det andra att mildra dess obehagliga manifestationer.

Definition och stadier av klimakteriet

Climax, eller klimakteriet, är åldersstadiet i livet för varje kvinna som är förknippad med gradvis utrotning av reproduktionsfunktioner. I sin struktur skiljs:

 • premenopaus - det första steget i klimakteriet, före fullständig upphörande av menstruationen. Det börjar i området 40–45 och varar 5–8 år. Äggstockarna börjar fungera sämre, produktionen av könshormoner försvagas, menstruationen börjar komma in ibland;
 • klimakteriet - den slutliga upphörandet av menstruationen på grund av stopp av äggstocksfunktionen. Ankomstperioden räknas ett år senare efter den sista menstruationens ankomst, om amenorré inte är förknippad med någon sjukdom;
 • perimenopause - en period med minskad funktionell aktivitet av äggstockarna och utsöndring av könshormoner, kombinerande premenopaus och ett år efter den senaste menstruationsperioden;
 • postmenopaus är den sista fasen av klimakteriet, när äggstockshormonerna inte längre produceras och kroppen anpassar sig till att fungera utan deras deltagande. Det varar till cirka 65–70 år. De första fem åren av detta skede kallas tidig postmenopaus, och de kommande tio åren - sent.

De angivna genomsnittliga datumen för början av klimakteriet motsvarar normen. Men den tidiga klimakteriet, som började i intervallet 25, vanligtvis 30 till 44 år, förskjuter betydligt denna ram. Cirka 1–2 av 100 kvinnor möter detta problem..

Hur manifesteras tidigt i klimakteriet?

Det är möjligt att känna igen metoden hos klimakteriet, både för tidigt och i tid, enligt ett antal symtom:

 • menstruationen blir knapp, kommer inte i tid, förseningar förlängs; deras ankomst mindre än en gång var 35: e dag bör varna;
 • amenorré i sex månader;
 • brist på kvinnliga könshormoner östrogener. Deras brist är orsaken till "värmevallningar", känslomässiga och psykiska störningar, sömnlöshet, avbrott i hjärtrytmen, bröstsmärtor, andnöd, viktökning, torr hud och urinering.
 • infertilitet associerad med låg aktivitet av gonaderna. Som ett resultat stiger nivån av follikelstimulerande hormon, FSH, producerat av hypofysen i blodet. Överskridande av nivån till 20 enheter / l förhindrar graviditet;
 • torrhet och förbränning i könsområdet.

För noggrann diagnos kan blodprover för FSH, östradiol och luteiniserande hormon förskrivas..

Orsaker till tidig menopaus

En tidig menopaus på 40–45 år kan betraktas som normen om det finns en genetisk predisposition för den, och dess för tidiga ankomst inträffade i släkten hos många längs den kvinnliga linjen. I andra fall bör de ovan beskrivna symtomen vara en signal för ett brådskande besök hos läkaren och en fullständig undersökning för att fastställa orsakerna till nedsatt reproduktionssystemets funktioner. Typiska orsaker till tidig menopaus är:

 • operationer på äggstockarna, deras borttagning;
 • äggstocks tumörer;
 • strålningsexponering eller strålterapi för onkologi;
 • effekten av kemoterapi-onkologi på äggstocks utsöndringsfunktioner;
 • kromosomavvikelser;
 • tidig menstruation (10–11 år);
 • autoimmuna störningar där äggstockarna uppfattas av immunsystemet som ett främmande element;
 • brott mot mottagningsregimen eller för lång användning av hormonella preventivmedel;
 • infektioner, inklusive sexuellt överförda infektioner - STI;
 • endokrina störningar, dysfunktioner i binjurar och sköldkörteln;
 • diabetes;
 • fysisk utmattning, anorexi;
 • påfrestning;
 • fetma;
 • dåliga vanor, främst rökning;
 • dålig näring, beroende av obalanserade dieter;
 • fysisk inaktivitet;
 • dålig ekologi.

Vad är faran för tidig menopaus?

För tidig menopaus berövar inte bara en kvinna förmågan att fostra barn utan utsätter också hennes kropp för stora risker för att utveckla ett brett spektrum av sjukdomar.

 • En obalans av hormoner kan provocera bildandet av godartade och maligna tumörer i de kvinnliga fortplantningsorganen - äggstockar, livmoder och bröstkörtlar. Säker onkologisk förebyggande tillhandahålls av många växtbaserade preparat: Maskros P, Eleutherococcus P, Dihydroquercetin Plus, Ivan Tea P.
 • Tidigare hormonella förändringar och brist på östrogen påverkar negativt hälsan i det kardiovaskulära systemet. Hormonmedierad nedsatt lipidmetabolism leder till en ökning av koncentrationen av lågdensitetslipoproteiner i blodet, det vill säga det så kallade dåliga kolesterolet. Som ett resultat av ateroskleros utvecklas risken för ökad trombos, stroke och hjärtattack. Cardioton och Dihydroquercetin Plus hjälper till att upprätthålla friskt hjärta och blodkärl vid tidig menopaus. Ofta utvecklas hypertoni, som kan dämpas genom att använda Motherwort P och Memo-Vit.
 • Med en minskning av könshormoner utvecklas osteoporos snabbt. Om du inte vidtar åtgärder för att stärka benvävnaden ökar risken för patologiska frakturer varje år. Broskvävnad lider också, i en tidig ålder kan artros och artrit känna sig själva. Faktum är att ben- och ledsjukdomar är förbundna med en gemensam mekanism där hormoner och mineralmetabolism spelar de ledande rollerna. För att normalisera hormonnivåerna och återställa balansen i mineraler skapades naturliga osteoprotektorer Osteomed, Osteomed Forte och Osteo-Vit. Till skillnad från direkt hormonersättning (HRT) hämmar de inte den naturliga produktionen av hormoner, utan stimulerar det genom att förse kroppen med naturliga bihormoner.
 • Tidigt menopaus kan också orsaka försämring av sköldkörteln, binjurarna, autoimmuna sjukdomar, insulinberoende diabetes, fetma och andra hälsoproblem..

Hur man förhindrar tidig menopaus och om den kan botas?

Om ärftlighet är den skyldige i den tidiga utrotningen av reproduktionsfunktioner, är betydande försening av klimakteriet problematisk. Menopausens början beror dock också på kvinnans livsstil. En balanserad diet, intaget av alla vitaminer och mineraler som krävs för honom, avslag på dåliga vanor, aborter, slumpmässiga sexpartners, frånvaron av STI och regelbundna besök hos en gynekolog är viktiga faktorer för kvinnors hälsa. Diagnos av östrogenbrist, tumörer och andra sjukdomar i de tidiga stadierna gör att du kan vidta åtgärder i rätt tid och ökar chansen att upprätthålla reproduktionsfunktioner..

I kosten bör minska andelen snabba kolhydrater (godis och bakverk), stekt, kryddig och fet mat och öka antalet fisk, magert kött, grönsaker, frukt, grönsaker och spannmål. Många naturliga produkter innehåller ämnen som har en gynnsam effekt på hormonsfären..

Till exempel är biprodukter kunglig gelé, pollenpollen och särskilt drönhomogenat unika källor till entomologiska hormoner och hormonella föregångare som bidrar till produktionen av mänskliga könshormoner. Modern teknik har gjort det möjligt att bevara alla deras bioaktiva komponenter i sammansättningen av tillsatser:

Vissa örter, såsom lakrits, är rika på fytoöstrogener - analoger av kvinnliga könshormoner.

Glöm inte fysisk träning. Ett livligt liv förbättrar metabolismen och produktionen av hormoner, såväl som kardiovaskulära system och muskler och skelett. Nervös utmattning, stress och sömnlöshet bör också undvikas. Naturläkemedel för nervsystemet Nervo-Vit, Valerian P, Motherwort P, St. John's Wort P - trogen hjälpare för sömnstörningar, ökad ångest, depression.

Alla ovanstående läkemedel kan tas för att lindra klimakteriet och för att lindra dess obehagliga symtom när det inträffar, samt för att förhindra dess negativa konsekvenser..

Tidig klimakterium hos kvinnor: moderna behandlingsalternativ och ”framtidens metoder”

Kroniska inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen, okontrollerad användning av akut preventivmedel, stimulering för att öka sannolikheten för graviditet - allt detta bidrar till en tidig utarmning av äggstocksfunktionen. Snabbt förebyggande och rationella metoder för behandling av gynekologiska sjukdomar kommer att undvika tidig menopaus.

Tidigt är när

Starten av klimakteriet är förknippad med utmattning av äggstockarna. Normalt representeras de av stroma och follikulära apparater och är hormonella aktiva. Äggstockarna är den huvudsakliga källan till östrogen, progesteron i en kvinnas kropp. Här bildas också manliga könshormoner delvis. Under klimakteriet representeras äggstockarna av bindväv med enstaka aktiva celler, faktiskt inträffar atrofi - förlust av organfunktion.

Antalet ägg och följaktligen folliklar läggs i den intrauterina utvecklingen av flickan. Deras maximala antal observeras vid den 20: e graviditetsveckan; vid födelsetiden återstår bara 300 tusen. Under hela livet minskar antalet ägg gradvis, så snart deras reserver är utarmade, klimakteriet.

Äggstocksfunktionen regleras av hypofysen och hypotalamus i hjärnan. Enligt "hans team" och frisläppandet av FSH och LH är det en ökning av nya folliklar och syntesen av kvinnliga könshormoner. Vid utarmning är FSH- och LH-nivåerna förhöjda, eftersom äggstockarna inte svarar på lägre doser, ger hypofysen stora sådana. Ju högre avläsningar, desto djupare klimakteriet.

Tabellen visar de viktigaste termerna förknippade med tidig menopaus..

Tabell - Alternativ för tidig menopaus

Symtom ÅlderTerminologi
Upp till 40 år- Tidig (för tidig) utmattning av äggstockarna (FDI);
- för tidig menopaus
40-45 år gammalTidig klimakterium (menopaus)
I alla åldrar efter avlägsnande av äggstockarnaPostkastrationssyndrom

Utvecklingsstadierna för tidig menopaus är desamma som vid tidpunkten. Detta är en premenopausal period, direkt menopaus och postmenopaus.

Skäl för tillståndet

Orsakerna till tidig menopaus klargörs vanligtvis efter en grundlig konversation med en kvinna, även om det vid första anblicken inte finns några synliga problem.

Ärftlighet

Tecken på tidig menopaus finns ofta hos kvinnor i flera generationer i familjen - döttrar, mödrar, mormor, mormor. Men detta bör inte tas för givet. Sådana tillstånd kan triggas av latenta kroniska sjukdomar, inklusive autoimmun natur.

Det är viktigt för kvinnor i familjen som har haft episoder av tidig menopaus att undvika manipulationer i samband med kirurgiska ingrepp på äggstockarna. Det är också bra att veta följande:

 • orala preventivmedel - hjälp med ”konservering av ägg”;
 • graviditet och förlossning - förebyggande av tidig menopaus;
 • IVF - en riskfaktor för utmattning av äggstockarna.

Inflammatoriska sjukdomar

Kronisk adnexit leder till undernäring av äggstockarna. Vävnaderna som är involverade i den inflammatoriska processen kan förlora sin funktion. Som ett resultat minskas antalet ägg på ett konstgjort sätt, och äggstocksstoman kan inte producera den nödvändiga mängden könshormoner. Ju oftare perioder med förvärring är, desto högre är sannolikheten för en tidig menopaus.

Ovariella massor och deras borttagning

Eventuella formationer på äggstockarna kan därefter leda till atrofi (minskning och förlust av huvudfunktionen) i de omgivande cellerna. Detta gäller särskilt för stora cyster på grund av mekanisk kompression. Samtidigt finns det praktiskt taget ingen äggstocksvävnad runt dem. Reserven reduceras även om tumörer inte genomgår kirurgisk behandling, utan är konservativt.

Äggstocksvävnaden påverkas ännu mer efter avlägsnande av cyster i äggstockarna. Speciellt farligt från denna synvinkel, endometrios, även om laparoskopiskt avlägsnande av foci utfördes. Den banala kauteriseringen av polycystisk sjukdom i verkan är ibland jämförbar med kastrering.

IVF och stimulering

Med etablerad infertilitet i komplexet av åtgärder för att öka sannolikheten för graviditet, stimuleras äggstockarna med hormonella läkemedel, ofta till och med innan IVF-programmet genomförs. Sådana läkemedel framkallar mognad av fler folliklar samtidigt. I IVF-processen används ofta “chockdoser” av hormoner. Även om det första försöket är framgångsrikt kommer kvinnan så småningom att besluta att fylla på familjen. Allt detta tappar bokstavligen äggstockarna, risken för inte bara tidig menopaus, utan också cancer ökar.

Autoimmuna sjukdomar

Smidigheten i alla autoimmuna processer ligger i det faktum att immunceller börjar känna igen sina vävnader som främmande medel och starta processerna för deras förstörelse. Oftast är dessa processer förknippade med sköldkörteln, hudsjukdomar, separat står APS - antifosfolipidsyndrom.
Som ett resultat av autoimmuna sjukdomar, mot bakgrund av allmänt välbefinnande, tappas äggstocksreserven, de har tidigare slutat syntetisera den nödvändiga mängden könshormoner och tidig menopaus uppstår.

Kemoterapi och strålterapi

Effekterna av kemoterapi läkemedel kan påverka ovariefunktionen irreversibelt. Läkemedel på detta område hämmar celldelningen, provocerar ackumulering av mutationer i dem. Äggstockarna är också under "ögat", med tanke på att antalet ägg inte kan öka under livets gång.

Strålbehandling är farlig om den utförs på bäckenområdet. Dessa kan vara onkologiska processer associerade med rektum, könsorgan och lymfkörtlar.

Påfrestning

Konstant stressande situationer, kronisk trötthet och depressiva tillstånd har en allvarlig effekt på hjärnstrukturerna som är ansvariga för reglering av ovariefunktionen. Som ett resultat provocerar en kvinna först dysfunktion, sedan anovulation och tidig menopaus.

Tidig klimakterium: symtom

Några år före den påstådda klimakteriet kan en kvinna uppmärksamma de första tecknen på minskad äggstocksfunktion. Dessa inkluderar följande.

 • Förkorta menstruationscykeln. En stabil gradvis minskning i varaktighet till 21-24 dagar, om det tidigare var mer än 26-28 dagar, vilket är en tydlig indikator på en minskning av ovariefunktionen.
 • Små urladdning. Vissa kvinnor noterar en smutsig karaktär av urladdningen, även på den andra eller tredje dagen av menstruationen, vilket indikerar en otillräcklig mängd östrogen i kroppen.

De återstående symtomen uppstår när nivån av hypofyshormoner stiger som svar på brist på aktivitet i äggstockarna. Hur förekommer tidig menopaus hos kvinnor, presenterade i tabellen.

Tabell - De första symptomen på tidig menopaus

Typer av störningarVad känner en kvinna
vasomotorisk- Värme och frossa;
- ökad svettning;
- huvudvärk;
- öka eller minska trycket;
- avsnitt av hjärtslaget
Emotionell- irritabilitet;
- dåsighet;
- svaghet;
- ångest;
- tendens till depression;
- glömska;
- ouppmärksamhet;
- minskad libido
Skada på huden, dess bifogningar och slemhinnor- Torr hud;
- obehag vid samlag på grund av brist på fukt;
- håravfall;
- försämring av spikens struktur;
- snabbt uppträdande av rynkor

Vad kan förvirras

Manifestationerna av klimakteriet liknar de vanliga störningarna i det autonoma nervsystemet hos kvinnor som är benägna att hypokondrier, humörsvängningar, med en instabil psyko-emotionell bakgrund. Därför kan du på Internet hitta orden från 25-28-åriga flickor som hittade tecken på klimakteriet utan goda skäl. Följande kan förväxlas med klimakteriet:.

 • Menstruella oregelbundenheter. Man bör komma ihåg att det i vissa menstruationer kommer var sjätte månad eller ett år, detta är en allvarlig gynekologisk patologi och inte början på klimakteriet..
 • Hysterisk typ av karaktär. Sättet att bete sig, typen av kvinna kan också vara förklädda som de första manifestationerna av klimakteriet.
 • Vegetovaskulär dystoni. Den "sovjetiska diagnosen" används fortfarande, trots bristen på officiell bekräftelse, är tryckfall, periodiska attacker av takykardi och huvudvärk karakteristiska.
 • Sjukdomar i de endokrina organen. Först av allt, sköldkörteln, binjurarna, äggstocks- och hypofystumörer, bröstkörtlar.

Vad hotar i framtiden

Östrogener skyddar den kvinnliga kroppen från många problem. Brist på östrogen leder till en förändring i metabolism, strukturen och funktionen i organsystem. Märkbara förändringar inträffar inom två till tre år efter utrotningen av äggstocksfunktionen, den andra delen - först efter 15-20. Men det är en sak om klimakteriet inträffar vid 50 och allvarliga kränkningar vid 70 respektive en annan på 35 respektive 55. Inte bara ökar tendensen till olika sjukdomar, utan den allmänna hälsan försämras också. Tabellen visar målorganen för östrogen och tillståndet som uppstår med brist på kvinnliga könshormoner under klimakteriet.

Tabell - Vad är faran för tidig menopaus

System och organKonsekvenser efter 2-5 årKonsekvenser om 10-15 år
MjölkkörtlarFettvävnadsinvolvering och formförlustSamma
Hjärna- Minskning av minne, syn;
- ökad trötthet;
- emotionell labilitet;
- irritabilitet
- hörselnedsättning;
- minskning av anpassningsförmåga, uppmärksamhet, minne
Det kardiovaskulära systemet- Ateroskleros;
- arteriell hypertoni;
- obalans i blodlipider
Risken för att utveckla sjukdomar är extremt hög.
Muskuloskeletala systemetÖkar vikt och minskar muskelandel- osteoporos;
- artros
Bindväv- Visning av huden;
- utseendet på djupa rynkor
Åldrande tecken kan inte döljas utan plastikkirurgi
Urinrör och urinblåsa, könsorgan- Tendens till cystit, uretrit;
- brist på intresse för sex, frigiditet;
Icke-infektiösa inflammatoriska processer i slidan
- Urininkontinens;
- prolaps och prolaps av könsorganen;
- atrofisk kolpit
Endokrina organ- Ökad risk för hypotyreos;
- insulinresistens och typ 2-diabetes;
- metaboliskt syndrom, som inkluderar övervikt, ökad blodsocker
Sannolikheten för att utveckla sjukdomar ökar

Nödvändiga analyser

En pålitlig bekräftelse av början av klimakteriet är bestämningen av en kvinnas hormonprofil och ultraljudsdata. Kriterierna presenteras i tabellen..

Tabell - Laboratorium och instrumentell bekräftelse av klimakteriet

Typ av studieindikationer
Blodtest för FSHMer än 30 honung / ml
Förhållandet mellan LH / FSH i venöst blodMindre än 1
Venös blodstradiolnivåMindre än 30 ng / ml
Bekken ultraljud- Minskning av äggstocksvolymen;
- minskning av antalet antrala folliklar till 3-4;
- ett tunt lager av endometrium

För att utesluta andra patologiska tillstånd som uppstår med en liknande klinisk bild, utförs ett antal ytterligare studier:

 • bestämning av nivån av sköldkörtelhormoner;
 • blodtrycksmätning;
 • mammografi;
 • vid behov - CT eller MRI i hjärnan;
 • allmänna och biokemiska blodprover.

Behandlingsfunktioner

Behandlingar för tidig menopaus varierar från livsstilsförändringar, näring till örtmedicin och HRT (hormonersättningsterapi). Endast en specialist kan bestämma det lämpligaste alternativet i ett visst fall genom att jämföra svårighetsgraden av klimakteriebesvär och riskerna för komplikationer, utvecklingen av andra sjukdomar. Varje behandlingsalternativ har sina för- och nackdelar.

Medicin

Som HRT kan läkemedel och hormoner från olika grupper användas. Följande är åtskilda, presenteras i tabellen.

Tabell - HRT-alternativ för tidig menopaus

Typ av behandlingFunktionerBehandlingsregimer
Östrogener eller gestagenerRekommenderas för kvinnor med avlägsnad livmodern för att minimera risken för komplikationer.- Gel med östradiol på buken eller skinkan ("Divigel" eller "Ostrozhel") 1-2 mg per dag kontinuerligt eller enligt schema 21 + 7;
- en plåster med östradiol på huden en gång i veckan;
- "Duphaston", "Utrozhestan", "Norkolut" 1 tablett från 5 till 25 dagar av cykeln
Östrogener plus gestagensDosen och typen av läkemedel väljs individuellt- Kontinuerlig mottagning eller enligt schema 21 + 7;
- sådana läkemedel som "Diane-35", "Femoston", "Kliogest", "Estrofem", "Cyclo-Proginova" används

Folkmetoder

Principerna för behandling med örter och avgifter baserade på dem är effekten av fytoöstrogener på en kvinnas kropp. De vanligaste växterna är:

 • bor livmodern;
 • röd borste;
 • tsimitsifuga;
 • klöver;
 • hoppkottar;
 • angelica officinalis.

Salvia, mynta, hagtorn, lind och malör läggs ofta till avgifter för att normalisera nervsystemets funktion. Folkläkemedel bör också användas i samråd med läkaren.

Baserat på växter finns det ett stort antal läkemedel som hjälper till att hantera vegetativa symtom vid tidig menopaus. De hjälper till att minska FSH-nivån något. Listan är enligt följande:

Lifestyle

Förändring i beteende hjälper till att hantera manifestationerna av klimakteriet. Recensioner av kvinnor bekräftar att regelbunden fysisk aktivitet, korrekt och balanserad kost väsentligt förbättrar välbefinnandet. Samtidigt minskas risken för komplikationer i klimakteriet, inklusive under den avlägsna perioden ökar kvinnans kvalitet och livslängd.

Andra läkemedel

För korrigering av upphov till kränkningar kan andra droger användas som påverkar en kvinnas totala livskvalitet. Dessa är antidepressiva, antihypertensiva tabletter, hypoglykemiska läkemedel och andra för symtomatisk behandling..

Stamcellförsök

I dag, vid experimentnivån, behandlas tidig menopaus med stamceller. Detta är ett lovande område för att återställa ovariefunktionen. Med hjälp av pluripotenta celler är det möjligt att återuppta funktionen hos gonaderna upp till möjligheten till oberoende graviditet.

I vissa fall (till exempel med den kommande kemo- eller strålbehandlingen) bör du tänka på att frysa dina egna ägg. Detta i framtiden kan ge en chans att bli en mor till en kvinna, om än med användning av surrogatmoderskap, men biologiskt kommer det att vara ett blodig barn.

Kan jag bli gravid

Med en tidig menopaus tänker unga kvinnor, särskilt de som ännu inte har haft tid att få barn, tänka på om det är möjligt att bli gravid och hur. Teoretiskt sett är befruktning möjlig så länge en kvinna har folliklar och ägglossning inträffar. Det finns fall då den "tidiga klimakteriet" efter nio månader "gått" med ett barns födelse. Detta är dock casuistiska fall, inte regelbundenhet..

Hur man varnar

I vissa fall är det inte möjligt att förhindra tidig menopaus, i synnerhet med en genetisk predisposition, latenta autoimmuna sjukdomar och avlägsnande av äggstockarna på grund av tumörformationer. Resten som förebyggande är följande:

 • sexuell vaksamhet, som kommer att undvika STI och inflammatoriska processer i bäckenet;
 • förmåga att undvika stress;
 • engagemang för en hälsosam livsstil;
 • graviditet och förlossning vid "upp till 35".

Tidig klimakterium är inte en mening för en kvinna. Moderna metoder för undersökning och behandling hjälper till att fastställa orsaken till störningarna och välja den lämpligaste behandlingen i båda fallen. Det viktigaste är inte att stänga, utan att hitta en specialist som hjälper till att lösa problemet och besvara alla dina frågor.

Recensioner: "Tidvatten, tryck, humörsvängningar..."

Jag är 33 år gammal. I februari 2013 genomfördes en andra operation för cystor i äggstockarna. Efter det började allt..... Det finns inga menstruationer, värmevallningar, en känsla av rädsla, irritabilitet, dålig sömn. De utsåg femoston 2.10, drack den i ett år och sa att de skulle ta en paus. För den första veckan eller två var det inget annat, och då trodde jag att jag skulle bli galen... Jag har knappt sovit i ett par nätter, jag bor i min egen värld... och jag har fortfarande en man och en son. Jag skulle vilja föda mer... vad jag ska göra, råda vem som står inför ett sådant problem...

Jag är 39. Månadsperioder är en gång om året. Gynekologen sätter ett syndrom av för tidig utmattning av äggstockarna. Tydligen är detta det SRIA-resistenta äggstocksutmattningssyndromet. Det var en förändring i vikt. På något sätt tystade jag i ett år 10 kilo. Men för Eftersom jag alltid var död och mager konstaterade alla att det var mycket bra för mig
observerades hos endokrinogol och gynekolog. Ingen speciell behandling föreskrevs. Men nej, endokrinologen ordinerade något för levern, Ursofalk, metformin i sex månader.
Med jämna mellanrum gör jag en ultraljud Om libido. Jag märkte inte en speciell minskning av attraktionen. Sex är fortfarande regelbundet (3-5 gånger i veckan)... Jag är långt ifrån att alltid nå orgasm, men det är trevligt. Nattsvett började bry sig ofta. Jag märker inte ebb och flöde. Tills hon märkte att det gav mig särskilt besvär.

Jag har bland mina vänner ett par exempel på tidig menopaus utan hormoner och med hormoner. Och något vid normala tider, men med ersättningsterapi och utan den. Utan hormoner börjar de falla isär nästan omedelbart. Utåt kanske det inte är så märkbart, men skillnaden i känslor och hälsotillstånd är enorm. Värmevallningar, tryck, humörsvängningar och sedan hypertoni, leder, vener och en massa problem under de första tre åren. Med substitutionsbehandling försvinner många manifestationer nästan omedelbart, d.v.s. livskvaliteten blir mycket bättre. I alla fall behöver du en omfattande undersökning och utnämning av hormoner av en läkare och inte självmedicinering.

Jag är 29 år gammal. Efter nästan 3 års undersökningar och behandlingar slutade allt med en diagnos av SIA. Jag skyller på detta på de två sista laparoskopierna, där min äggstock helt enkelt dödades. Jag har inte mer min månad. I en äggstock 1 finns en icke-utvecklande follikel, det finns ingen endometrium i livmodern heller. Menopausfällningar, sömnlöshet, minskad libido började - alla tecken på klimakteriet, som kvinnor över 50... Donerade blod till hormoner från en endokrinolog, väntar på resultaten. De sa att de ständigt drack HRT. Började Femoston, tillståndet har förbättrats. Stämningen är bra, även om vi inte längre förväntar oss barn.
Har någon stött på en sådan diagnos? Hur man klarar sig?

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Om äggstockarna gör ont innan menstruationen

Varje månad upplever varje flicka flera dagar av menstruationscykeln. För någon passerar "dessa dagar" helt obemärkt. Andra är redo att klättra på väggen i bokstavlig mening....

Kan kvinnor ha en försening i menstruationen med cystit?

Tecken på sjukdomen är direkt beroende av dess form och grad. Om akut cystit orsakar smärta under urinering, smärta i nedre del av buken, feber, allmän svaghet och urinväxt, är den kroniska formen asymptomatisk under remission.....

Äggstockar skadas före menstruation eller graviditet

Ofta är smärta ett tecken på patologiska processer i kroppen. Det är en indikator på infektionssjukdomar, inflammation, funktionella störningar. Emellertid indikerar smärta i nedre del av buken inte alltid gynekologiska problem....