De första perioderna vad, var, när och hur

Klimax

Vid 10-11 års ålder är flickor vanligtvis redan medvetna om att menstruation inträffar och varför de behövs. Inledningen av den första menstruationen är början av vuxen ålder. De väntar med spänning. Ofta finns det frågor som inte alla mamma kan svara på. Vilken typ av konstig urladdning uppträdde till exempel, är det normalt för en tjej på 9-10 år, när man väntar på början av menstruationen och varför de är sena. Och det händer också att menstruationen verkar helt oväntat redan vid åldern 7-8. Flickan är inte redo för detta varken mentalt eller fysiskt. Det är viktigt att förstå vilka orsaker och konsekvenser av tidig och sen menstruation kan vara..

Vad som bestämmer den första menstruationens utseende

Puberteten hos flickor börjar vid ungefär 10 års ålder och slutar med 17-18 år. De börjar tillväxten av bröstkörtlar, utvecklingen av könsorgan. Efter 1-1,5 år efter mognadets början uppträder den första menstruationen (menarche). Äggstockarna börjar fungera, kvinnliga könshormoner produceras. Ägglossning visas just nu, graviditet är möjligt.

Tidpunkten för denna period beror på följande faktorer:

 • ärftlighet;
 • fysisk utveckling;
 • nervsystemets tillstånd;
 • livsstil och social miljö;
 • genusmedvetenhet;
 • allmän hälsa, närvaron av endokrina sjukdomar.

Om flickan ofta var sjuk sedan barndomen, hade hon medfödda patologier, hon var tvungen att ta många mediciner, då kan menstruation dyka upp senare. Normen är utseendet på den första menstruationen i åldern 12-15 år. Om det inträffar om 8-10 år tror man att månatliga perioder är tidiga, och om de är sena efter 15 år. I det ena och det andra fallet är orsakerna till avvikelser oftast hormonella störningar eller onormal utveckling av könsorganen.

Vad bör vara den första menstruationen

Den första menstruationen hos flickor visas i samband med början av äggstockarnas funktion. Puberteten börjar när hormoner produceras i hypofysen och hypothalamus (FSH - follikelstimulerande hormon, LH - luteiniserande hormon), vilket bidrar till bildandet av östrogen i äggstockarna. I det reproduktiva systemet börjar processer som äggmognad, ägglossning och utveckling av endometrium ske. Befruktning blir möjlig. I detta fall förekommer regelbundna fluktuationer i nivån på könshormoner, kännetecknande för menstruationscykler.

Tillsats: Folliklar med ägglossa primordia finns i äggstockarna hos en flicka från födseln. Deras antal bestäms genetiskt. De konsumeras under hela reproduktionsperioden. Beståndet är slut på 45-52 år. En kvinna börjar klimakteriet, menstruationen slutar.

Menstruation sker som ett resultat av avstötning och förnyelse av livmoderslimhinnan om befruktning av ägget inte sker. I menstruationsflödet finns blod från kärl skadade under endometrial peeling. Därför har normal första menstruation en mörkröd färg och en slemkonsistens med koagler. Det finns en liten obehag, svår buksmärta bör inte vara.

Volymen av blodutflöde under hela menstruationsperioden är från 50 till 150 ml. De mest intensiva perioderna är hos flickor under de första 2-3 dagarna.

Tillnärmning av den första menstruationen, tecken och förberedelser

Med några tecken kan du förstå att flickan kommer att börja sin första menstruation snart. Mild smärta uppträder i bröstkörtlarna, deras volym börjar öka, könshår, armhålor, ben och armar visas. Cirka 1-1,5 år före menstruationens början uppträder luktfri vit urladdning. Om deras volym ökar blir de mer flytande, inom 1 månad börjar den första menstruationen.

En uppmärksam mamma konstaterar att flickans humör ofta förändras utan anledning, hon har ett ökat intresse för intima hygienprodukter och förändringar i sin egen figur. Innan den första menstruationen blir vissa feta.

För att den första menstruationen för flickan inte ska bli en överraskning och inte orsaka panik, måste den vara förberedd på deras början. Flickan ska veta vad menstruation är, vad det ska vara normalt, varför avvikelser är möjliga, om de alltid är en patologi. Hon borde ha en uppfattning om i vilken ålder den första menstruationen kommer, hur många dagar varar, vad menstruationscykeln ska vara..

Flickan måste berättas om vilka känslor hon kan ha, i vilket fall råd och hjälp från en läkare krävs. Efter att tecken på att den första menstruationen är överhängande, bör flickorna alltid ha packningar med sig.

Varning: Mamma bör förklara för sin dotter hur man använder kuddar, prata om behovet av förbättrad vård av könsorganen under menstruationen. Annars, genom erfarenhet, kan en infektion införas i könsorganen. Felaktigt utvalda packningar läcker ofta. Detta orsakar inte bara obehag, utan också känslomässig stress..

Efter uppkomsten av menstruation är det nödvändigt att starta en kalender, markera datumet för deras början och slut i den. Detta gör att du kan övervaka regelbundenhet i cykeln, märka avvikelser i menstruationens natur. De första cyklerna är instabila i varaktighet och starttid.

Video: Orsaker till instabilitet i den första menstruationen

När man ska träffa en läkare

De säger om patologi om:

 1. Menstruationen verkar för ung eller för sen.
 2. Menstruationsvolymen överstiger 150 ml, de har en ljusröd färg. Detta kan vara ett tecken på hormonella störningar, patologisk utveckling av reproduktionsorgan. Sådan onormal första menstruation hos flickor förekommer med blodsjukdomar. Sådan menstruation är ett tecken på tumörsjukdomar som uppstår på grund av intaget av vissa mediciner som påverkar utvecklingen av endometrium..
 3. Den första menstruationen dök upp, men nästa kom inte, även om mer än 3 månader redan hade gått. Anledningen till detta fenomen kan vara professionell sport eller balett, när kroppen upplever för mycket stress. Samtidigt är denna patologi en konsekvens av den inflammatoriska processen, infektionssjukdom, funktionsfel i endokrina körtlar.
 4. Menstruationen kommer oregelbundet, även om mer än 1,5 år har gått sedan de började. De visas om 20 dagar, sedan i 35-40. Orsakerna till inkonsekvens i cykler är sjukdomar, skador, vitaminbrist, önskan om viktminskning genom att tömma kroppen genom svält.
 5. Svår buksmärta under menstruationen.
 6. Deras varaktighet är 1-2 dagar. Anledningen kan vara en brist på östrogen på grund av underutveckling av äggstockarna. I händelse av att de varar 8-10 dagar, indikerar detta en ökad funktion av äggstockarna eller svag sammandragning av livmodermusklerna.

I sådana fall är det nödvändigt att genomföra en omfattande undersökning med en barngynekolog samt en endokrinolog.

Video: Om funktionerna i den första menstruationen, behovet av att förbereda flickor för deras början

Symtom med menstruation

Flickan bör vara beredd på det faktum att hon i början av menstruationen kan ha följande symtom:

 • snabb utmattbarhet;
 • tårfullhet, orsakslös irritabilitet;
 • huvudvärk, yrsel, illamående;
 • värkande smärta i nedre del av buken;
 • tarmsjukdomar under menstruationen.

Det är nödvändigt under menstruationsdagarna att begränsa sport och andra fysiska aktiviteter, slappna av mer.

Tidig menstruation

Menstruation som förekommer hos en flicka yngre än 11 ​​år anses vara tidig. Det finns tillfällen då menstruation inträffar hos 8-åriga flickor.

Ibland är tidig pubertet inte en patologi. Om samma situation observerades hos mor och mormor, beror detta på genetik. Accelererad fysisk utveckling, intensiv sport, dans kan också utlösa menstruationens början i ung ålder.

Hur som helst, när den första menstruationen uppträder hos en flicka i denna ålder, rekommenderas det dock att undersöka henne, eftersom oftast orsaken till fenomenet är hormonella störningar, utvecklingspatologier eller sjukdomar i reproduktionssystemet. Orsaker till hormonella störningar är hjärntumörer, eftersom det är i hypofysen och hypotalamus som hormoner som reglerar menstruationscykeln produceras.

Menstruation inträffar tidigt om barnet har diabetes. Tidiga perioder observeras ofta hos flickor som har upplevt allvarlig stress och psykologisk trauma. En av orsakerna till stress kan vara för tidigt kännedom om könens fysiologi. Barnets psyke skadas lätt på grund av att du tittar på barnprogram på TV, samt tittar på sexuella relationer till nära och kära.

Vad är faran för tidig pubertet

Den tidiga uppkomsten av menstruation hos flickan orsakar framtida hälsoproblem, såsom tidigt början av klimakteriet, hjärt-kärlsjukdomar, avvikelser i sköldkörteln, hormonella störningar. Kvinnor vars menstruation visade sig tidigt har en ökad risk att utveckla tumörer i reproduktionsorganen och bröstkörtlarna.

När puberteten börjar bromsas tillväxten och den fysiska utvecklingen. En viktig faktor i rätt utveckling av reproduktionssystemet är god näring och normala levnadsförhållanden.

Förebyggande av tidig menstruation

För att inte provocera början av för tidig menstruation måste föräldrar överväga vilka faktorer som bidrar till tidig sexuell utveckling. Förebyggande åtgärder är:

 1. Eliminering av påfrestningar som kan skada barnets anbudssyn. Vi behöver en lugn, vänlig atmosfär i familjen och förtroendeförhållanden mellan barn och föräldrar, i tid bekant med sexuella utvecklingsproblemen.
 2. Tillhandahålla rätt diet. Det är skadligt för barn att äta kryddig, för salt eller sur mat, dricka mycket kakao, kaffe, starkt te. Användning av öl och andra alkoholhaltiga drycker är strikt kontraindicerat för tonåringar.
 3. Endokrin sjukdomsbehandling.
 4. Föräldrakontroll över vad ett barn tittar på TV eller på en dator.

Det är viktigt att upprätthålla måttlighet i idrott, inte fysiskt överbelasta barnets kropp.

Video: Vad kommer flickan att växa upp tidigt

Sen menstruation

Inledningen av den första menstruationen hos flickor i åldern 16-18 anses vara en avvikelse från normen. Svag utveckling av bröstkörtlarna talar också om sen sexuell utveckling..

Orsakerna till sen menstruation kan vara felaktig utveckling av livmodern och äggstockarna, nedsatt funktion av hypofysen och hypotalamus, förekomsten av neuropsykiatriska sjukdomar. Sen pubertet orsakas av infektionssjukdomar från barndomen (mässling, kusma, skarlagnsfeber, röda hundar).

Ofta är orsaken till sen menstruation flickans överdrivna tunnhet. Fettvävnad, som äggstockar, producerar östrogen. I dess frånvaro är östrogennivån otillräcklig för att könsorganen ska fungera normalt.

Det finns andra ogynnsamma faktorer som leder till att den första menstruationen senast uppträder hos flickor: vitaminbrist, dålig ekologi, användning av genetiskt modifierade livsmedel.

Konsekvenser av sen sexuell utveckling

Om du inte går till läkaren i tid och inte eliminerar avvikelserna i tonåren, utvecklar kvinnan därefter den så kallade genital infantilism. Samtidigt förblir reproduktionssystemet hos en mogen kvinna underutvecklad (som hos en tonåring). Detta påverkar utseendet, leder till hormonella störningar som påverkar den allmänna hälsan.

Till skillnad från vuxna kvinnor är denna patologi vanligtvis behandlingsbar.

Den första menstruationen hos flickor

Lästid: min.

Det viktigaste ögonblicket i en flickas liv är tonårsperioden. Pubertetsperioden och de första perioderna för en tjej är de mest skrämmande stunderna, som vi kommer att prata om lite lägre.

Så, i varje flickas kropp under puberteten, sker ett antal hormonella förändringar som leder inte bara till uppkomsten av primära och sekundära sexuella egenskaper, utan också till uppkomsten av menstruation. Med tanke på många familjer, har vissa flickor ingen aning om att de kan ha så kallade "kritiska dagar". Varken föräldrar eller lärare ger flickor information om detta, och det gör dem lite i en kritisk situation.

Den första menstruationen hos flickor, som i medicinen kallas menarche, är en fysiologisk process som förekommer i varje kvinnas kropp varje månad och deras utseende indikerar flickans pubertet. I dess kärna indikerar blodig utflöde från könsorganen, kallad menstruation, avstötning av det inre skiktet i livmodern och inträffar i slutet av menstruationscykeln. Utseendet på menstruation är förknippat med hormonell omorganisering av kroppen, eftersom under puberteten börjar produktionen av gonadotropiner i ett cykliskt läge av hypofysen och hypotalamus, som ett resultat växer follikelapparaten, där äggen mognar, och förändringar i livmodern och andra reproduktionsorgan, cykliska förändringar inträffar varje månad, vilket förbereder kroppen för graviditet.

Få en gratis konsultation med en läkare

De flesta flickor i den moderna världen är medvetna om allt detta redan innan menstruationen börjar, eftersom de tack vare en omfattande kunskap om datateknik studerar de denna process helt och hållet på egen hand. På forum uppstår ofta en fråga från dem som ännu inte har sina perioder: ”När börjar de första perioderna? Hur manifesteras de och hur kan man förutsäga deras början? ” Den första menstruationen, oftast, börjar i åldern 11 - 13 år, men det kan också förekomma fall när menstruationen börjar vid 9, 10 och 16 år. Varje flicka i tonåren ser fram emot utseendet på den första menstruationen, eftersom detta indikerar början av vuxen ålder, att kroppen växer upp och förbereder sig för befruktning. På grund av detta dyker frågan ofta upp: ”Varför börjar menstruationen för första gången annorlunda för alla? Vad beror det på? ” Utseendet på den första menstruationen är förknippat med ursprunget i flickans kropp av cykliska hormonförändringar och deras manifestationer beror inte bara på ärftlighet, utan också av ett antal andra skäl. Detta är för det första nivån på fysisk utveckling, typen av nervsystem och dess tillstånd, vilken typ av livsstil en tonåring leder, hans miljö, tillståndet i andra organ i det endokrina systemet, liksom kroppens allmänna tillstånd. Utseendet på menstruation under 10 år indikerar en tidig menark, medan uppkomsten av menstruation efter 16 år - senare än menarken, kan orsaka en manifestation av flickans allmänna hälsa, indikera att hon har en allvarlig patologi eller tar några mediciner.

När perioderna börjar för flickor - nu vet alla, men vad som ska vara den första menstruationen - vi pratar nu. Med tanke på att menstruationen är ett resultat av endometrial avstötning och hormonella förändringar - bör de normalt ha mörkröd färg med en blandning av slem och små koagler i en volym av inte mindre än 50 och inte mer än 150 ml, medan den maximala intensiteten för fläckning faller de första dagarna menstruation.

Vilken tid börjar menstruationen hos flickor och hur får man veta om deras tillvägagångssätt? Det faktum att flickan snart börjar menstruation kan indirekt indikera en ökning och ömhet i bröstkörtlarna, håravfall i pubis och axillary region, närvaron av luktfri vit utflöde från slidan. Med en ökning av antalet sådana sekretioner och i händelse av att de blir mer flytande, kan du vänta på uppkomsten av kritiska dagar i en snar framtid. När menstruationen kommer bör flickan ägna mer tid åt personlig hygien, eftersom infektionen troligen kommer att gå med under denna period. Varje tjej efter den första menstruationen bör hålla en kalender för att markera början och slutet av varje menstruation, vilket gör att du kan veta när din period ska börja, snabbt identifiera deras kränkningar och vid behov ge hjälp. Från vilka tidsperioder för flickor börjar - du kan bedöma hennes reproduktiva hälsa. Om de börjar för förr eller senare, är det nödvändigt att utesluta patologin för utvecklingen av reproduktionssystemet och hormonella störningar.

Vi talade om när menstruationen börjar hos flickor, men vad är de första manifestationerna - vi kommer att sluta nu. Trötthet, tårfullhet, irritabilitet, svaghet, yrsel, illamående, obehag i nedre del av buken, samt nedsatt tarmfunktion, kan indikera början av menstruation. När menstruationen inträffar bör du begränsa fysiska och sportövningar, bada i badrummet, besöka varma besök och det är bättre att koppla av mer.

Från hur gamla perioderna för flickor börjar - kan vi indirekt bedöma reproduktiv kvinnors hälsa. Menarchens tidiga utseende bör särskiljas genom patologi och norm, och om enligt arvsfaktorn hos mamma och mormor tjejerna började sina perioder i den åldern, så är detta en variant av normen, men om den inte är genetiskt bestämd, är det nödvändigt att leta efter orsaken till en så tidig menstruation måste eliminera det. Om menstruationen visas efter 16 år bör du tänka på patologin för utvecklingen av reproduktionsorgan eller om hormonell obalans. Frånvaron av menstruation hos en 16-årig tjej bör varna modern och omedelbart ta henne till läkaren, eftersom endast han kan bedöma situationen och fastställa orsaken till sådana kränkningar. Vid behov kommer läkaren att förskriva dig en ytterligare undersökning och behandling..

Varje mamma bör övervaka hennes flickors hälsa, regelbundet föra diskussioner med henne om sexuell utveckling och hygien under menstruationen.

Menstruationscykel hos ungdomar

Menstruationscykeln hos ungdomar har sina egna egenskaper, och vi kommer att prata om dem nu. Flickans kropp genomgår hormonella förändringar innan menstruationen börjar, vilket leder till uppkomsten av de första symtomen på sexuell utveckling och som ett resultat av alla förändringar - flickan börjar menstruation, vilket indikerar kroppens sexuella beredskap och dess mognad. Efter den första menstruationen upprättas inte cykeln omedelbart, vilket är en variant av normen, eftersom bildningen av menstruationscykeln är en lång process.

Månadsperioder hos ungdomar börjar i genomsnitt 12-15 år, men innan detta, ett par år innan deras början, noteras tillväxten av bröstkörtlarna. En instabil menstruationscykel hos en flicka är förknippad med bildandet av en hormonell bakgrund och kan normalt inte vara mer än två år, medan menstruationen bör vara högst sju dagar, smärtfri, inte överstiga 150 ml blodförlust, utan stora blodproppar. Om allt detta har observerats i två eller fler år, bör du rådfråga en läkare. Tonårsperioden kännetecknas av en förlängning av menstruationscykeln till två eller fler månader, eftersom hos kvinnor i reproduktiv ålder sträcker sig det från 21 till 35 dagar. Om vi ​​talar om möjligheten till graviditet omedelbart efter menarche, är det praktiskt taget frånvarande, eftersom cykeln hos ungdomar är anovulatorisk, och följaktligen äggmognad inte inträffar.

Menstruation hos ungdomar har ofta misslyckanden, vilket leder till en förändring av deras varaktighet, en förändring i mängden blod som tappats och även till en förändring i sensationen av menstruation. Om flickan aldrig hade en period och hon var 15 år, bör vi prata om primär amenoré. Om det har gått mer än 6 månader efter den första menstruationen, är detta ett tecken på sekundär amenoré. Om tidsperioden mellan menstruationen tar mer än 35 dagar, då i det här fallet pratar de om oligomenorrhea, men om mindre än 21 dagar går mellan menstruationen, är detta polymenorré. Det kan finnas oregelbundenheter i mängden förlorat blod, medan de kan vara rikliga, knappa, eller det kan finnas juvenilblödning som kräver hormonell korrigering.

Brott mot menstruationscykeln: orsakerna hos ungdomar kan vara mycket olika. I primär amenoré utesluts först och främst patologin i hypothalam-hypofyssystemet, centrala nervsystemet, endokrina systemet eller medfödda missbildningar i reproduktionsorganen..

De vanligaste orsakerna till sekundär amenoré är hyperandrogenism, hyperprolaktinemi, otillräcklig äggstocksfunktion, patologi i nervsystemet eller mentala system, samt hjärntumörer, patologi i det endokrina systemet eller metabolismsystemet.

Eventuella oegentligheter i flickans menstruationscykel under tonårsperioden på mer än två år eller sådana som leder till utvecklingen av patologiska symtom bör konsulteras av en gynekolog för att fastställa orsaken till kränkningarna, och vid behov bör behandling startas i rätt tid, vilket förhindrar utvecklingen av infertilitet och andra saker.

Månadsvis vid 10 år

Menstruation vid 10 år är ett alternativ för början, eftersom genomsnittsåldern är 12 år, förutsatt att vissa flickor kan mogna tidigare och detta leder till att menstruationen börjar vid en tidigare ålder, och för andra lite senare, och hur resultat senare menarche. Om menstruationen började tidigare än tio år, förutsatt att mödrar och mormödrar också startade det på detta sätt, så är detta en variant av normen, i andra fall är det ett tecken på utvecklingen av patologi.

Menstruationen vid 10 års ålder för vissa flickor blir oväntad, eftersom mamman ännu inte var redo för att hennes dotter var mogen och hennes period började. Därför bör man åtminstone från 9 års ålder börja förbereda dottern för det faktum att kroppen på ett visst stadium i hennes liv mognar och hon kommer att börja blodiga utflöde från könsorganen varje månad, vilket kommer att vara ett tecken på hennes reproduktiva hälsa.

För varje tjej under tonåren är menstruationens början en viktig händelse, så de närmaste människorna bör förbereda henne för denna fråga, så att flickan inte blir rädd och inte blir förvånad, eftersom under denna period är det mycket viktigt att observera alla hygienprodukter. Håll koll på hälsan hos dina döttrar, eftersom deras förmåga att föda i framtiden beror på det.

Månadsvis vid 11 år

Idag ser många flickor i åldrarna 10 eller 11 nästan helt mogna och om en tjej i denna ålder har bröst, könshår, axillärben och ben, måste du vänta på den första menstruationen inom en snar framtid, för idag är uppväxtprocessen mycket snabbare. Ett par månader innan menstruationen på flickans underkläder kan mamma märka en ökad mängd vit tjock urladdning, vilket indikerar att kroppen är fullt förberedd för menstruationens början. För närvarande ligger mors uppgift i det faktum att hon måste varna sin dotter om att utseendet på blod på hennes underkläder inte ska skrämma henne, det är nödvändigt att använda ytterligare skyddsutrustning i dag.

Följaktligen är en månadsperiod på 11 år normal eftersom tiden för den genomsnittliga början av den första menstruationen i Ryssland är i intervallet från 11 till 14 år. För ett par sekel sedan trodde man att menstruation före 12 år är en patologi, men idag är den helt normal och kräver ingen diagnos och behandling.

Menstruation hos flickor på 11 år: bilden nedan visar pubertets puberteten, vilket gör att vi kan bedöma kroppens mognad och beredskap.

Månadsvis vid 12 år.

Den mest optimala och ofta förekommande är perioden då menstruationen börjar vid 12 år. Om en tjej äter ordentligt, leder en hälsosam livsstil, kommer hormonproduktionen att vara aktuell. Denna period är 12 år gammal..

Den första menstruationen hos flickor åtföljs ofta av rädsla, eftersom något nytt har dykt upp i kroppen. Hur du bestämmer normen eller inte, kommer vi att ta itu med dig. Naturligtvis bör varje kärleksfull mamma gradvis prata med sin dotter om sexuell utveckling, medan hon inte behöver några villkor, men du behöver bara prata om det faktum att blod kommer att visas på linne vid någon tidpunkt. Efter det bör du använda hygienprodukter, hålla en kalender med deras regelbundenhet och om du är allvarligt sjuk eller något annat, berätta omedelbart för mamma om det. Om menstruationen för en tjej blir något oväntad, har hon förutom stress också en känsla av underlägsenhet, eftersom tankarna att hon kan dö ligger i förgrunden. I de flesta fall, naturligtvis, på grund av utvecklingen och tillgängligheten av internetresurser, vet de flesta flickor fortfarande vad det är, hur och när det börjar och vad de ska göra, men likväl, det finns de som inte ens antar att ett sådant tillstånd finns.

Menstruation hos flickor på 12 år är inte annorlunda från menstruation hos kvinnor i reproduktiv ålder. Det enda som anses vara normalt under denna period är oegentligheten i menstruationscykeln. Det är vanligt att ta ungefär två år för att fastställa den, men om menstruationen är oregelbunden ett par år efter menarchen (den första menstruationen), bör du informera din läkare om det, genomgå en fullständig undersökning, som han kommer att föreskriva för dig, och vid behov genomgå en behandling.

Månadsvis (foto) hos flickor 12 år representerar ofta stress, eftersom min mamma inte gav information om dem i sin helhet. Många faktorer kan påverka den ålder då menstruationen börjar: klimat, psykologi, fysiskt tillstånd, känslomässig, somatisk hälsa, kost, sport samt kroppstyp och ärftlig faktor. Varje tjej och hennes mamma bör förstå att regelbundenheten i cykliska förändringar inte inträffar omedelbart, detta kommer att ta ett till två år, förutsatt att blödningen inte orsakar några komplikationer och störningar i det allmänna tillståndet.

Menarche hos flickor på 12 år: bilderna som presenteras nedan visar ett annat tillstånd och sexuell utveckling, vilket endast är möjligt under denna period. Det är mycket viktigt att inte bara kontrollera menstruationscykelns regelbundenhet, utan också dess natur. I genomsnitt bör en tjej inte byta mer än tre kuddar dagligen. Om menstruationen är smärtsam, med ett stort antal koagler och är mycket rikligt, vilket bryter mot dess tillstånd, bör du rådfråga en läkare.

Månadsvis hos flickor 13 år

Menstruation hos flickor 13 år har samma funktioner som vid 10 och 11 år. Trettonåriga flickor vet i de flesta fall redan att varje kvinna har en månatlig period. De får information inte bara från mödrar utan också från vänner vars menstruation började tidigare. Det anses normalt om menstruation vid 13 års ålder först dyker upp och inte behöver någon läkarvård. Det är mycket viktigt att övervaka deras regelbundenhet och menstruationens art, eftersom de första åren under tonåren kan åtföljas av en menstruationscykel, vilket är tillåtet och inte kräver ingripande. Men om det har gått ett halvt år efter den första menstruationen är detta ett tillfälle för omedelbar konsultation av en specialist. Under denna period finns det vissa skillnader från menstruation som förekommer hos kvinnor i reproduktiv ålder: de är mer knappa, bruna, smärtfritt och oftast oregelbundna, som också skiljer sig i varaktighet. Reglering av cykliska processer är endast möjlig full pubertet.

Menstruation är en speciell tid för varje tonårsflicka, eftersom hon för närvarande är skyldig att följa maximala hygienprocedurer och begränsa fysisk aktivitet.

Cykelstörningar

Brott mot menstruationscykeln hos tonårsflickor kräver omedelbar medicinsk rådgivning, vilket eliminerar allvarlig patologi och kraftiga fluktuationer i hormonella nivåer.

Brott mot menstruationscykeln hos ungdomar: deras orsaker är mycket olika. Bland de viktigaste skälen som leder till kränkningar i denna ålder är:

 • dålig ekologisk situation på den plats där flickan växer
 • ungdomars asocial utveckling
 • effekterna av stress, emotionella upplevelser och psyko-emotionell stress
 • ärftlighet
 • betydande fysisk aktivitet i puberteten leder till nedsatt funktion och funktion i kroppen
 • ätstörning som leder till fetma eller plötslig viktminskning
 • plötsliga klimatförändringar.

Alla dessa skäl kan störa cykliska förändringar i äggstockarna, men kan också påverka produktionen av hormoner i hypofysen och hypotalamus. Efter att ha eliminerat alla ovanstående skäl, som är fysiologiska och kan vara orsaken till oregelbundna perioder, bör svår patologi hos flickan uteslutas. För att klargöra orsaken till överträdelser, kommer den pediatriska gynekologen att genomföra en fullständig undersökning, föreskriva en lista över laboratorie- och instrumentella diagnostiska metoder, och först då kan den verkliga orsaken till överträdelserna fastställas, vilket gör att du kan ordinera en behandlingsväg korrekt.

Den första menstruationen: allt som oroar flickor och deras mödrar

Tonåringar drömmer ofta om att växa upp och komma in i vuxen ålder.

Därför är den första menstruationen hos en flicka alltid en stor händelse.

Samtidigt uppstår många frågor och bekymmer: hur korrekt cykeln utvecklas, vad som anses som ”normen”, vilka hygienprodukter man ska använda.

Vad är detta fenomen?

Det kvinnliga reproduktiva systemet lever i en viss rytm, vars namn är menstruationscykeln. Ansvaret för det ligger hos ett litet område i hjärnan - hypofysen. Under dess påverkan produceras könshormoner - östrogen och progesteron, vars förhållande varierar under månaden.

Den kvinnliga kroppen är programmerad för graviditet. För att bevara ett befruktat ägg, förtjockas endometriumet, dess blodtillförsel ökar. Om befruktningen inte har inträffat, avvisas den icke-krävda slemhinnan och hälls ut tillsammans med blodet. Så det finns månatliga blödningar.

Menstruationsrytmen hos kvinnor varierar. Den genomsnittliga cykeltiden är 28 dagar, med toleranser i en eller annan riktning under 3 till 4 dagar, och blödningsperioden varar 3 till 5 dagar. Under menstruationen är den genomsnittliga mängden blod som förloras 120 - 150 ml.

Vid vilken ålder man väntar på den första menstruationen

Utseendet på blödning (menarche) indikerar den aktiva produktionen av hormoner och pubertetsflickor. Det finns inga tydliga tidslinjer för denna period. Under de senaste decennierna har det skett en föryngring av "ålder i vuxen ålder", om de senaste menstruationerna under det senaste tiden var 15-16 år gamla, var de i nuvarande tid fastställda till 11-13 år gamla. I sällsynta fall kommer menstruationen inom 9 - 10 år, vilket indikerar för tidig pubertet, men är inte en orsak till panik.

Under denna period märks andra förändringar i flickans utseende:

 • intensiv tillväxt av mjölkkörtlarna;
 • rundning av höfterna, midjedesign;
 • utvidgning och mörkare labia;
 • utseendet på vitaktig neutral urladdning - leukocé;
 • hårväxt i armhålor och pubis;
 • endokrin systemaktivitet leder till en risk för akne, mjäll.

Om flickan inte har blödningar före 15 års ålder talar de om primär amenoré. Detta tillstånd kräver en grundlig analys av den hormonella bakgrunden och korrigering med speciella läkemedel..

Vad bestämmer startdatumet

Ankomsten av den första menstruationen, cykelns varaktighet och dess gång är individuell och beror på många faktorer:

 1. Ärftlighet. Cykelns början och regelbundenhet hos mödrar, mormor och till och med mostermoster är viktiga.
 2. Den kompletta uppsättningen. Det märks att menstruationer kommer i full tjejer tidigare än hos deras tunna kamrater.
 3. Nationalitet. Det europeiska loppet kännetecknas av en senare start, de östra flickorna mognar tidigare.
 4. Bostadsregion. Det kalla klimatet försenar uppkomsten av menarche till en senare period.
 5. Livsstil. Negativt påverkad av låg rörlighet, brist på frisk luft, näringsfel, spänd nervös situation.

Men om den första menstruationen endast visas vid 15-16 års ålder är orsakerna mycket allvarligare:

 • otillräcklig funktionalitet hos äggstockarna;
 • kränkning av hypothalamisk-hypofyssystemet;
 • brott mot det endokrina systemet;
 • neuropsykiatriska sjukdomar.

Dessutom innebär avtrycket en tendens till förkylning och svag immunitet eller barnsjukdomar och skador.

Vilka är tecknen på överhängande blödningar

De första föregångarna till den kommande menstruationen framgår sex månader före evenemanget. Flickan märker utseendet på akne i ansiktet eller ryggen. Detta är resultatet av aktivering av sebaceous och svettkörtlar. Av samma anledning, fet och smutsig hår.

Naturligt vaginal urladdning är vanligtvis knapp, vitaktig i färg och neutral i lukten. 3-4 månader före den påstådda blödningen blir de mörka eller gulaktiga i färg och får viskositet. Urladdningen är riklig, men luktfri och orsakar inte obehag..

Flickan klagar på periodisk smärta i nedre del av buken. De beskrivs som "värkande eller dragande", ibland är de paroxysmala till sin natur. De skiljer sig från inflammatoriska processer genom frånvaro av andra symtom. Periodisk huvudvärk är också ett möjligt tecken på en närmande menstruation..

Det psyko-emotionella tillståndet förändras. Attacker av apati ger plötsligt plats för ett gnällande humör eller skratt. Känsligheten ökar, reaktionen på händelser är alltför våldsam. En sådan känslomässig instabilitet är ett tillfälligt fenomen..

Vad som anses normalt under den första menstruationen

Det finns turer för vilka utseendet på blod på linne blir en överraskning. Hos andra flickor åtföljs uppkomsten av menarche av alla symtom på PMS som är kända för kvinnor. Båda dessa är inte avvikelser. Vad är uppmärksamma under denna period:

 1. Smärta i nedre del av magen intensifieras, dragkänslor visas i nedre delen av ryggen. Deras varaktighet är vanligtvis 1 till 2 dagar, varefter smärtans intensitet avtar.
 2. Vanligtvis påverkar inte menstruationsblödning kroppstemperaturen, men med menarche är en subfebril ökning möjlig.
 3. Överflödet av daglig urladdning varierar från mild daub till fullständig blödning. Ofta är den första menstruationen ganska knapp, inte mer än 50 - 70 ml. Färgen på urladdningen varierar också: brun, ljusröd, skumma mörk.
 4. Varaktigheten av den första menstruationen har inget att göra med efterföljande blödningar. Detta kan vara fördelningen av några droppar i 2 till 4 dagar eller tung menstruation i 2 till 3 dagar, följt av lugnande. Ibland varar urladdningen i form av en daub 5 till 7 dagar, detta bör inte orsaka oro.

Men om riklig röd menstruation inte slutar inom en vecka, eller menstruationen åtföljs av en långvarig feber, krävs specialrådgivning.

Intim hygien i dag

Under menstruationen är personlig hygien av särskild vikt. Implementeringen av enkla regler hjälper till att undvika hälsoproblem:

 • under menstruationen rekommenderas det inte att bada eller bada i öppet vatten;
 • bör tvättas två gånger om dagen med varmt vatten utan tvål;
 • det är oönskat för flickor att använda tamponger, eftersom den vaginala mikrofloraen är sårbar under denna period, och tonåringen ännu inte har förmågan att hantera tamponger;
 • sanitetsdynor väljs beroende på mängden utsläpp;
 • för sömn använder du speciella nattkuddar med en långsträckt form och bredare vingar;
 • minst 3 till 4 packningar krävs per dag, deras förändring utförs oavsett förorening.

I hyllorna kan du hitta ett stort urval av hygienprodukter. Packningar varierar i absorptionsintensitet, gradering är i antalet droppar på förpackningen.

De angivna 4-5 dropparna används under de första två dagarna, då urladdningen är den starkaste. Packningar med 2 till 3 droppar - för lugnande menstruation.

De närmaste dagarna, när urladdningen ersätts av en mörk daub, används dagliga dynor..

När utvecklas en cykel hos en tonårsflicka

För första gången efter uppkomsten av menarchen bör man inte förvänta sig stabilitet. Gynekologer tar ett och ett halvt år att etablera en regelbunden cykel. Det händer att efter den första menstruationen finns en paus på 3 till 6 månader, och efterföljande blödningar blir längre och mer riklig. I en annan situation kommer menstruationen regelbundet, men enligt ett "flytande" schema: 28 dagar, 24, 30, åtföljt av symtom på PMS.

Sådana hopp betraktas inte som en avvikelse. Men det är nödvändigt att fira den första menstruationsdagen för att spåra hormonutvecklingen. Om efter ett och ett halvt - två år en klar cykel inte fastställs, måste flickan visas till gynekologen.

Vilka är orsakerna till ojämnheter i menstruationen

I de flesta fall är en avvikelse från normen ett lösningsbart problem om du söker hjälp i tid. När du ska oroa dig och "ljud larmet":

 1. Hypomenorré är en vanlig menstruationscykel med en liten mängd utsöndrat blod. Volymen reduceras på grund av knapp daglig urladdning eller korta perioder (1 - 2 dagar).
 2. Hypermenorré - ökad blodförlust eller långvarig blödning (mer än 5 dagar) med bibehållen cykliskhet.
 3. Oligomenorré - sällsynta episoder av blödning (mindre än 6 gånger per år).
 4. Polymenorré - för kort regelbunden cykel (mindre än 21 dagar).
 5. Dysmenorré - hypertrofiska symtom på PMS: illamående, kräkningar, dyspeptiska störningar, blodtrycksfall, besvämning, intensiv smärta.

Du kan spåra sådana avvikelser först efter fastställande av menstruationens regelbundenhet. Dessa tillstånd behandlas av en gynekolog eller endokrinolog.

Varför ska en tjej besöka en gynekolog?

Tonårsflickor är extremt negativa om behovet av att besöka en gynekolog. Är det värt att följa barnet om menstruationscykeln är tillräckligt stabil? Det är viktigt att förstå att endast en specialist kan bestämma avvikelser i utsläppets regelbundna eller volym. Ofta börjar hormonella problem precis under puberteten, när det är lättast att lösa. Det är omöjligt att fastställa ofullständigheten i reproduktionssystemet "med ögat" för en person som inte är kunnig inom detta område.

Den första menstruationen signalerar att flickan, även om den inte är redo för barnets fulla uppfödning, kan bli gravid. Inte alla föräldrar är redo för en uppriktig konversation med barnet. Inte alltid tillräckligt med kunskap och erfarenhet. Det är specialisten som tydligt kommer att förklara preventivreglerna och vid behov ge en lämplig åtgärd.

De första perioderna kan vara en chock för flickan, men kan uppfattas som ett normalt uppväxtstadium. Det beror på hur mamman förbereder barnet, hur korrekt och positivt han kommer att förklara de kommande förändringarna..

Den första menstruationen hos flickor. Tecken på hur länge första gången varar, symtom, försening

Menstruation är det främsta tecknet hos kvinnor om förmågan att bli gravid och fostra ett barn. Den första utskrivningen hos flickor börjar i tonåren och visar korrekt mognad av reproduktionssystemet. Därför är det under denna period inte bara att förbereda barnet för framtida förändringar i kroppen, utan också att bekanta dig med tecken på menstruation i förväg.

Vad är menstruation?

Menstruation är ett utsläpp från slemhinnan i livmodern med ett blodinnehåll som normalt upprepas en gång varje månad. I kroppen av en sexuellt mogen flicka / kvinna, folliklar med ett ägg mognar varje månad.

Parallellt med denna process förbereder sig slemhålet i livmodern för att acceptera och bära ett befruktat ägg, det täcks med ett lager av endometriet, vilket bör säkerställa fästningen av embryot med efterföljande bevarande av graviditeten. Om befruktningsprocessen inte sker, avlägsnas det döda ägget från kroppen tillsammans med det exfolierade övre skiktet av endometrium.

Denna process åtföljs av skador på blodkärlen, så menstruationsflödet innehåller inte bara ett förstört endometrialt lager, utan också blod som inte koagulerar på grund av närvaron av enzymer. Efter menstruationens slut börjar en follikel med ett ägg mogna i äggstocken, och ett nytt lager av endometrium bildas i livmodern.

Som ett resultat upprepas urladdningen varje månad (i avsaknad av graviditet, klimakteriet eller patologier i reproduktionsorganen). På grund av utsläppets regelbundenhet kallas menstruation också reglering..

Hur gamla är de första perioderna för flickor?

Normalt bör menstruationsflödet hos flickor (menarche) börja under perioden från 11 till 15 år. Tidigare eller senare menstruation anses vara en patologi, eftersom dessa avvikelser oftare utvecklas på grund av förekomsten av kränkningar i aktiviteten hos organen i det reproduktiva systemet. Men det är viktigt att ta hänsyn till den genetiska predispositionen hos en tonåring.

Om hos mödrar och mormödrar menarchen började tidigare / senare än denna tidsperiod, då tjejen, med en sannolikhet på mer än 70%, börjar menstruationen tidigare / senare än standardperioden, vilket inte kommer att vara en patologi. Intressanta fakta. Under XIX-talet ansågs normen vara den tidpunkt då menstruationen började vid åldern 17 till 19 år.

Tidig menstruation

Den första menstruationen hos flickor (tecken på att närma sig menark kommer att diskuteras senare i artikeln) kan börja ännu tidigare än etablerade normer (upp till 11 år). Detta kan bero på en genetisk predisposition, fysisk aktivitet eller avvikelser i kroppens utveckling.

Det senare inkluderar:

 • brott i produktionen av hormoner;
 • avvikelser i utvecklingen av reproduktiva organ;
 • närvaron av en godartad eller malign tumör i hjärnan;
 • diabetes;
 • störning i nervsystemet på grund av psykologisk överbelastning och stress.

För att identifiera den exakta orsaken till tidig menstruation är det nödvändigt att genomgå en undersökning med en barngynekolog.

Eftersom den tidiga menarchen är farlig:

Namn på avvikelserKort beskrivningVad är faran
Utvecklingen av tidig menopausGradvis upphör av follikulär mognad. Med efterföljande avslutad reproduktionsålder.Med utvecklingen av klimakteriet hos en kvinna minskas produktionen av kvinnligt hormon betydligt, som ett resultat börjar kvinnan åldras.
Brott mot det kardiovaskulära systemetKan kännetecknas av kraftiga tryck, smärta bakom bröstbenet och snabb trötthet.Tillförseln av syre och näringsämnen till vävnaderna försämras, som en följd av att kroppen utvecklas långsammare.
Avvikelser i sköldkörtelnKroppen producerar hormoner i större eller mindre mängder, som ansvarar för metaboliska processer och tillväxt..Det är en kränkning av metaboliska processer i kroppen, och även en tonåring kan påskynda eller bromsa tillväxten. Vid tidig menstruation noteras ofta tillväxtupphör.
HormonproduktionsstörningHormonfel kan åtföljas av störningar i aktiviteten för hela organismen som helhet.Denna patologi kan provocera viktökning eller -förlust, håravfall, försämring av huden samt utveckling av patologier i vitala organ.
Tumörer (ondartade eller godartade) i reproduktionsorganen och bröstkörteln.Neoplasmer är farliga vid symptom sent, eftersom resultatet ofta komplikationer.Borttagning av bröstet, livmodern eller annat organ där tumören är belägen. Dödligt död.

För att förhindra utveckling av patologisk tidig menstruation är det nödvändigt att skydda tonåringen från stress, säkerställa korrekt näring och i tid eliminera endokrina sjukdomar.

Sen menstruation

Sen menstruation (efter 15 år) kan också orsakas av genetisk ärftlighet eller närvaron av patologier i kroppen. I detta fall noteras den sena utvecklingen av bröstkörtlar, könshår och armhålor hos ungdomarna.

Orsakerna till sen menstruation är oftare:

 • brott i utvecklingen av livmodern eller äggstockarna;
 • fel i hypofysen eller hypotalamus;
 • frekvent stress och intensiv mental stress;
 • komplikationer från tidigare sjukdomar (rubella, mässling eller kusma);
 • brist på vikt eller ofta dieter. Eftersom fettlagret också producerar östrogen, som ansvarar för utvecklingen av reproduktionsorgan.

Om du inte identifierar orsaken till förseningen i menarche i tid, kan flickan ha problem med att bli gravid, kroppen kommer att motsvara tonåren (på grund av bristen på rundhet), och det kommer också att finnas ofta hormonella störningar och en kränkning i aktiviteten för hela organismen..

Vilka faktorer ger eller försenar uppkomsten av menarche?

Menarche bör normalt börja under perioden från 11 till 15 år för att närma eller bromsa uppkomsten kan följande faktorer:

 • genetisk ärftlighet. Om hos kvinnor i familjen började menstruationen tidigare eller senare än standardnormer (särskilt hos modern), betraktas dessa avvikelser inte i en tonåring som en patologi;
 • kroppstyp. För fulla flickor börjar menstruationen vanligtvis tidigare än för kamrater, för tunna, tvärtom, med en försening. Därför spelar normal kroppsbyggnad vid en viss ålder en viktig roll;
 • nervsystemets tillstånd. Ofta psykologisk överbelastning, stress och depression kan både påskynda och bromsa uppkomsten av menarche. Under tonåren är flickor ofta obalanserade, eftersom de börjar oroa sig för utseendet, blir sig personlighet och starka skolbelastningar. Därför rekommenderas det under denna period att ge barn glycin, E-vitamin och andra lugnande läkemedel utan sömntabletter (endast efter samråd med en specialist);
 • motion. Träning, dans kan också orsaka tidig / sen menstruation;
 • matration. För normal utveckling bör en tonåring få en tillräcklig mängd vitaminer och mineraler med mat. Om de är otillräckliga börjar menstruationen med en försening. Bristen på näringsämnen med mat kan kompenseras genom att ta vitaminkomplex;
 • immunitetstillstånd och könsorgan. Om kroppen är kraftigt försvagad, allvarliga virala patologier med komplikationer lidit eller skador på organen i det reproduktiva systemet observerades under barndomen, inträffar ofta menstruationens uppkomst med en försening;
 • tar mediciner. Särskilt början av menstruationen påverkas av hormoner och antibiotika (försvagar immunsystemet).

För att menarchen ska komma i tid är korrekt näring nödvändig, för att begränsa stressiga situationer och ökad fysisk ansträngning samt att i tid eliminera smittsamma och endokrina patologier. Men om det finns en sannolikhet för sen menstruation längs den ärftliga linjen, kan denna faktor inte ändras..

När man lever i ett varmt klimat börjar menarche hos flickor innan 11 år gammal och detta är normen.

Tecken och symtom på de första tecken på menstruation hos flickor

Den första menstruationen hos flickor (tecken på puberteten kännetecknar menarchens tillvägagångssätt) börjar ungefär 1,5-2 år efter starten av bildandet av bröstkörtlar och hårväxt på pubis och armhålor.

De viktigaste tecknen på att närma sig den första menstruationen inkluderar:

 • tonåringens kropp har en rundad form (bröstet märks och höfterna expanderar);
 • akne visas i ansiktet. De kan också bytas ut på bröstet och ryggen;
 • hår på huvudet blir snabbt fet på grund av hormonella förändringar;
 • tonåringen kontrollerar inte det känslomässiga tillståndet (blir ofta tårfull, irriterad eller distraherad);
 • i genomsnitt 4-6 månader på underkläderna kan upptäcka vit urladdning (men om de åtföljs av klåda eller förbränning, då utvecklingen av trast);
 • bröstkörtlar, cirka 7-10 dagar innan menarche blir mycket känsliga;
 • aptitlöshet och lös avföring en dag före menstruationens början.

1-2 dagar före början av menarche är det ont i magen och nedre delen av ryggen. Detta symptom orsakas av endometrial avstötning från livmodern och skador på blodkärlen. Ömhet kan pågå i två dagar. I sällsynta fall kan det vara en liten temperaturökning, inte högre än 37,5 grader. Efter menstruationen stabiliseras temperaturen.

Intressanta fakta. Menarche börjar ofta på vintern (bevisat med medicinsk statistik). Läkare förknippar detta fenomen med en förändring i näring (för mer tillfredsställande mat) och förkortning av dagsljuset (exponeringstiden för ultravioletta strålar på kroppen minskar).

Urladdningens natur: norm och avvikelser

När den första menstruationen inträffar måste du veta vad urladdningen ska vara normal:

 • mängden utsläpp är vanligtvis mindre än hos vuxna kvinnor (cirka 50-150 ml) och kan endast begränsas till daubs. Men med efterföljande menstruationer ökar deras volym till normalt. Ett stort antal urladdningar är en avvikelse;
 • färgen på den första menstruationen är oftare brun eller mörkröd. Eftersom kroppen bara ordnar produktionen av nödvändiga enzymer under en viss period. Överflöd av ljusröd färg indikerar blödning, nödkontakt med en specialist krävs;
 • tillåtna dragvärk i nedre del av buken. Om symptomet är uttalat och stör en normal livsstil krävs ett besök hos en barngynekolog;
 • menarche kan ha en specifik lukt, vilket också beror på bildandet av enzymer i slidan. Närvaron av en svag eller sur lukt är en patologi;
 • urladdningen ska vara i form av slem utan närvaro av stora koagler.

Menarche betyder inte kroppens beredskap för befruktning. Det rekommenderas att planera en graviditet efter 18 år, när menstruationscykeln går tillbaka till det normala, och kroppen är redo att bära barnet.

Hur många dagar räcker tilldelningarna??

Den genomsnittliga varaktigheten för den första menstruationen är 3-7 dagar. I närvaro av ett längre / kortare tidsintervall är det nödvändigt att konsultera en gynekolog, eftersom detta är en avvikelse. Efterföljande menstruation kan inträffa på cirka 14-90 dagar. Med ett längre intervall krävs också en specialundersökning.

Akutläkare krävs om avsaknad av menstruation åtföljs av svår smärta i nedre del av buken. Bildningen av menstruationscykeln efter menarchen tar cirka 3 år, det vill säga den slutar ungefär 16-18 år. I detta fall är den genomsnittliga urladdningstiden normalt 3-5 dagar, och menstruationscykelns varaktighet är 21-35 dagar.

Riklig första menstruation hos flickor

De första menstruationsperioderna hos flickor överskrider vanligtvis inte en volym på 150 ml (för hela menstruationen). Men ibland, på grund av bildandet av den hormonella bakgrunden och arbetet i reproduktionsorganen, kan mängden utsöndringar vara rikligt. Som ett resultat ökar blodförlustvolymen. Därför åtföljs ofta perioder av yrsel, ökad trötthet och dåsighet..

Andra symptom kan förekomma. Du kan bestämma den ungefärliga mängden menstruationsflöde med en dyna. Om en tonåring byter dyna i 4-5 droppar (de absorberar cirka 10-15 ml vätska) i 2-4 timmar under en dag eller mer, anses utsläppet vara rikligt och ett brådskande tilltalande till en tonårsgynekolog krävs.

Överflöd menstruation hos en tonåring kan uppstå under påverkan av följande faktorer:

 • dålig blodkoagulation eller ta läkemedel för att späda det. Som ett resultat av denna avvikelse återhämtar sig inte fartyg som är skadade av endometrial exfoliering på länge;
 • genetisk predisposition (det vill säga modern har också gott om menstruationsflöde);
 • allvarlig stress eller fysisk aktivitet före menstruationen eller under de första dagarna efter det börjar;

De första perioderna hos flickor kan orsaka stress och svår irritation..

 • förekomsten av inflammatoriska processer eller infektioner i reproduktionsorganen;
 • brist på vitaminer och mineraler i kroppen;
 • nedsatt aktivitet i hjärnan, hjärt-kärlsystemet eller njurarna;
 • övervikt eller ofta dieter;
 • kränkning av livmoderns funktion, som ett resultat av endometrium separeras felaktigt.
 • Menstruationen (volym och varaktighet) påverkas också av en kraftig klimatförändring. Det är möjligt att återställa antalet menstruationer till det normala efter en fullständig undersökning av tonåringen.

  Kan det bli en försening efter första gången?

  En försening av efterföljande menstruation (efter menarche) på högst 3 månader anses vara normal, i sällsynta fall, upp till sex månader.

  Frånvaron av sekretioner kan orsakas av påverkan av följande faktorer:

  • reproduktionsorganssjukdomar;
  • en kraftig minskning eller viktökning;
  • brist på vitaminer och mineraler i maten;
  • förvärring av kroniska patologier, särskilt endokrin;
  • svår stress;
  • regelbunden överdriven mental och fysisk stress;
  • hormonell obalans;
  • klädd i trånga kläder (underkläder, jeans). Det är farligt inte bara med sammandragning av organ, utan också med en kränkning av blodtillförseln i dem.

  En lång försening i menstruationen är farlig med den efterföljande utvecklingen av infertilitet, så det är viktigt att identifiera och eliminera orsaken på ett snabbt sätt.

  Är det möjligt att omedelbart bestämma den framtida cykeln?

  Det är möjligt att bestämma menstruationscykeln efter den första utskrivningen endast ungefär, eftersom varje tonårings kropp är individuell.

  Tänk på följande parametrar för att göra detta:

  • tonåringens ålder. Bildningen av menstruation vid 14 års ålder är snabbare (än hos ungdomar som är 11 år) eftersom kroppen är starkare;
  • hur mycket menarchen började för mödrar och mormor och hur snabbt cykeln etablerades för dem;
  • om höjd och vikt motsvarar normen. Eftersom tunna och fulla flickor utvecklar cykeln senare;
  • vid vilken ålder bildades mjölkkörtlarna och växte könshår och armhålor.

  Man bör komma ihåg att en stabil menstruationscykel oftast bildas vid 18 års ålder. Det är viktigt att flickan efter menarchen måste ha en speciell kalender där datum, varaktighet och karaktäristik för utskrivningen ska noteras. Uppgifterna låter dig bestämma datumet för nästa menstruation, och med utvecklingen av avvikelser kommer läkaren snabbt att fastställa orsaken.

  Reglerna för hygien under menstruationen

  De första menstruationsperioderna hos flickor (tecken på en tidig menstruation bör beaktas av föräldrar för att förbereda tonåringen på förändringar i kroppen) måste anpassas i reglerna för personlig hygien.

  Till exempel:

  HygienstegNyanserna i menstruationenFarorna med brist på hygien
  TvättningVid utsöndringar rekommenderas det att utföra proceduren på morgonen och på kvällen. Om urladdningen är riklig, måste du tvätta dig själv minst tre gånger (i avsaknad av möjligheten kan du använda våtservetter utan tillsatser, inte ofta).I avsaknad av proceduren kommer det att finnas en obehaglig lukt från könsorganen, samt en gynnsam flora för utveckling av infektion i slidan.
  PackningsbyteByt packningar när de fylls, men minst en gång var femte timme.Om du ignorerar kan packningen läcka, och även på grund av ökad fuktighet uppstår hudirritation.
  UnderkläderVälj lös bomullsmyckigt underkläder.Underkläder får inte pressa nedre buken, eftersom det kan orsaka blodstasis. Naturliga tyger skyddar mot hudirritation.
  VattenAnvänd endast varmt vatten. Det är möjligt med tillsats av mangan för ytterligare desinfektion.Förkylning kan orsaka inflammation i reproduktionsorganen, medan het kan öka blödningen.
  Badkar, basturUtesluts.Hög temperatur provoserar en ökning av tryck och ökad blödning.
  PoolsTillåtet endast med tamponger, i sällsynta fall.Under de första dagarna av menstruationen rekommenderas att utesluta ett besök i poolen, eftersom kroppen är i ett försvagat tillstånd och det är möjligt att utveckla anfall eller förlust av medvetande i vattnet.

  Det rekommenderas dessutom under denna period att ta en dusch dagligen på morgonen, eftersom menstruationen åtföljs av ökad svettning.

  Vilka intima hygienprodukter att använda?

  För att skydda underkläder från sekret, rekommenderas ungdomar att använda följande medel för intim hygien:

  • packningar. Det rekommenderas att välja utan smakämnen, eftersom en tonåring kan utveckla en allergisk reaktion mot dem. Och det är obligatoriskt på naturlig basis så att huden kan andas och inte skratta. Det rekommenderas också att du använder 3 droppkuddar, då kommer flickan att byta dem regelbundet, även med en liten urladdning. Under de senaste dagarna av menstruationen kan du använda dagliga kuddar för en droppe. De kommer att skydda linne från daub;
  • tamponger. Tillåtet i sällsynta fall, eftersom när de används, stagnerar blod i slidan (läcker inte ner som när du använder kuddar), som ett resultat ökar sannolikheten för penetration och utveckling av infektion;
  • medel för tvätt. Vi rekommenderar att du använder baby- eller antibakteriell tvål. Andra fonder under den givna perioden är oönskade.

  På natten rekommenderas det att använda speciella långsträckta packningar.

  Rekommenderad kost

  Under menstruationen rekommenderade specialister att utesluta:

  • kryddig mat, eftersom det hjälper till att påskynda blodflödet, som ett resultat är en ökning av menstruationen möjlig;
  • salt mat, salt drar till sig vatten, vilket gör blodet tjockare;
  • mejeriprodukter, eftersom de minskar blodkoagulerbarheten och orsakar ökad blödning;
  • söta livsmedel, choklad och läsk. Dessa produkter provocerar en ökning av akne;
  • snabbmat, eftersom de kommer att bidra till viktökning;
  • genetiskt modifierade livsmedel. Deras effekt på kroppen förstås inte helt..

  Samtidigt måste menyn innehålla:

  • färsk frukt och grönsaker, särskilt de med järnhalt, vars hastighet minskar under menstruationen;
  • kokt eller bakat kött / fisk;
  • torkad frukt eller kompott baserad på dem;
  • baljväxter;
  • spannmål för bovete;
  • kokta ägg;
  • fullkornsbröd.

  Du måste också observera 5-6 måltider om dagen i små portioner och dricka rent vatten per dag i minst 2 liter. Med en korrekt sammansatt meny kan du minska smärtsymtomen och normalisera antalet sekret.

  Önskade och oönskade åtgärder under menstruationen

  Den första menstruationen hos flickor (tecken på menark och vad det är, du behöver veta både föräldrar och ungdomar) orsakar inte bara fysiskt, utan också psykiskt besvär.

  Under denna period måste flickan följa följande regler:

  • att utesluta antagandet av bad, när vatten kommer in i slidan, vars mikroflora är sårbar under denna period;
  • ta en dusch på morgonen, du kan även på kvällen;
  • tvätta dig själv minst 2 gånger om dagen, i värmen och med tung menstruation minst 4 gånger om dagen;
  • utesluta ökad fysisk aktivitet eftersom de påverkar utsläppets egenskaper och kan intensifiera smärtan;
  • under bildandet av menstruation är det viktigt att följa en speciell diet, för korrekt bildning av cykeln och kroppens utveckling;
  • utesluta besök i skönhetssalonger, eftersom resultatet av manipulationer kan vara annorlunda på grund av förändringar i hormonell bakgrund;
  • ta inte läkemedel som orsakar blodförtunnning.

  Ytterligare rekommendationer kan klargöras av en tonårsgynekolog.

  Behöver jag besöka en gynekolog?

  Det första besöket hos en gynekolog rekommenderas när en tonåring fyller 14 år, under förutsättning att det inte finns några avvikelser i utvecklingen av reproduktionssystemet. Efter detta krävs ett besök hos en specialist med intervaller en gång var 12: e månad..

  Ett oplanerat besök hos gynekologen är nödvändigt när:

  • frånvaro av menarche upp till 15 år;
  • tidig början av menstruationen;
  • urladdningstiden är mindre än 3 eller mer än sju dagar;
  • med tunga perioder eller om deras kännetecken skiljer sig från normen (färg, lukt, textur);
  • om menstruationen efter menarchen är frånvarande i mer än 6 månader.

  Ett besök hos läkaren är också nödvändigt för smärtsam menstruation, gynekologen kommer att identifiera orsaken samt välja lämpliga smärtstillande medel.

  Tips för föräldrar till en tonårsflicka

  Den genomsnittliga perioden för början av menarch hos flickor varierar från 11 till 15 år. Därför bör modern börja förbereda sin dotter för dessa förändringar i förväg, så att tonåringen undviker psykologiska trauma. Den mest lämpliga åldern beaktas efter 10 och upp till 12 år.

  Steg för steg föräldrar:

  1. Föra en förberedande konversation. Du kan förbereda tidskrifter för tydlighet eller videor som är förståelige för en viss ålder.
  2. Att bekanta sig med tecken på att närma sig den första menstruationen.
  3. Lär dig hur du använder packningar och personlig hygien i förväg.
  4. När bröstbildningen börjar och skamhåret växer, förse tonåringen med kuddar i förväg. Dessutom ska en flicka alltid ha en packning i enskilda förpackningar.
  5. Förbered en speciell kalender för att hålla reda på de påbörjade tilldelningarna.

  Den första menstruationen är inte en patologi, men om flickan är förvirrad av denna konversation kan du låta honom bekanta sig med materialet på egen hand och föra en mer detaljerad konversation senare. Det är viktigt att en tonårsflicka litar på sin mamma och pratar om förändringar i hennes kropp som är misstänkta för henne. Detta gör att du i tid kan identifiera utvecklingen av avvikelser enligt tillgängliga tecken..

  Författare: Kotlyachkova Svetlana

  Första menstruationsvideo

  Funktioner av den första menstruationen hos en flicka:

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Försening av menstruationen

  Försenad menstruation, de främsta orsakerna utom graviditet
  Normalt varar menstruationscykeln 21 till 35 dagar. Varje kvinna har sin individuella varaktighet, men i de flesta av dem är intervallet mellan menstruationen lika eller skiljer sig från varandra med högst 5 dagar....

  Äggstocken gör ont efter menstruationen vad man ska göra. Öre i äggstockarna - alla möjliga orsaker

  Att presentera klagomål till gynekologen om att äggstockarna periodvis skadar, kvinnor känner i de flesta fall inte orsakerna till smärtan....

  Varför får ont i magen under menstruationen?

  Smärtsamma perioder är vanliga hos ungdomar och unga flickor. De tenderar att bli mindre smärtsamma när en kvinna blir äldre. I de flesta fall är orsaken till att det gör ont under menstruationen inte klart....