Andra gången är osäker: 7 orsaker till upprepad menstruation på en månad

Klimax

Kritiska dagar en gång i månaden är naturligtvis ibland irriterande, men vad kan göras med dem... Men om de kommer en andra gång kan det finnas flera skäl. Till exempel gick du plötsligt ut en kort cykel (från 21 dagar). Eller något allvarligare hände. Här är de viktigaste orsakerna till ofta blödning. Och kom ihåg: om något verkar konstigt för dig, gå till läkaren!

1. Du glömde att ta ett piller

Ja, det är mycket preventivmedel. Eller till exempel i tid för att göra en injektion eller byta lapp. Om detta är fallet bör du inte oroa dig för sekret: detta är kroppens reaktion på en kraftig förändring av hormonnivån. Läs instruktionerna för att ta reda på om ytterligare skydd behövs... och ställ in påminnelser på alla enheter.

2. Är du gravid

I de flesta fall innebär detta tillstånd frånvaron av menstruation. Men vissa kvinnor har fortfarande ansvarsfrihet i första trimestern. De kan till exempel orsakas av allvarlig fysisk ansträngning eller problem med fostret. Så för en början gör ett test, och sedan - i enlighet med situationen.

Månadsvis 2 gånger i månaden. Varför går menstruationen två gånger?

Vilken menstruationscykel anses vara normal

I menstruationscykeln utmärks två faser - follikulär och luteal. Under follikelfasen mognar ägget, som sedan lämnar follikeln under ägglossningen. Denna fas börjar den första dagen av menstruationen. Den ersätts av den luteala fasen, under vilken järnhormon-producerande hormoner, corpus luteum, bildas i stället för äggcellen.

Under påverkan av hormoner (inklusive progesteron) i den kvinnliga kroppen startas förberedelse för befruktning och graviditet. Det består av följande processer:

 • andra folliklar slutar utvecklas ett tag;
 • livmoderepitelvävnader, i vilka ett befruktat ägg implanteras i framtiden, ökar i storlek, nätverket av blodkärl växer;
 • immunbarriären försvagas för att förhindra avstötning av embryon;
 • i mjölkkörtlarna ökar kanalerna.

Om befruktningen inte har inträffat dör corpus luteum och med tillkomsten av menstruation börjar nästa menstruationscykel. En normal menstruationscykel varar vanligtvis från 28 till 32 dagar. Små avvikelser är tillåtna - cykler på 21-35 dagar betraktas inte som patologi.

Möjliga orsaker till att menstruationen går två gånger i månaden

I en situation där menstruationen kommer en andra gång på en månad kan orsakerna vara olika. Det finns flera av dem:

 1. Användning av orala preventivmedel. Kroppen kan således reagera på piller under de första tre månaderna..
 2. Användning av en intrauterin enhet. Ofta menstruation, kännetecknad av riklig urladdning, är ett tillfälle att förändra preventivmedel.
 3. Hormonell obalans. Störning av den hormonella bakgrunden leder till en upprörd menstruationscykel. De kan komma varje månad två gånger i månaden eller omvänt en gång varannan månad. Inflammatoriska processer i det kvinnliga reproduktionssystemet kan orsaka sådana problem. En av orsakerna till att din period börjar andra gången på en månad kan vara hormonellt fel orsakat av abort eller förlossning..
 4. Åldersdrag hos kvinnor. Månadsvis två gånger i månaden hos en tonåring är en ganska vanlig förekomst eftersom cykeldannelsen fortsätter. En liknande situation observeras hos premenopausala kvinnor..
 5. Svag blödning kan uppstå i mitten av menstruationscykeln på grund av ägglossning eller implantation av embryot i livmodern.

Svaret på frågan varför menstruationen går två gånger i månaden, det kan finnas en viss patologi. Bland dem är de vanligaste:

 • Myom. Det är en godartad neoplasma, som ibland når en stor storlek. Ofta orsakar det en funktionsfel i hormonsystemet. I detta avseende observeras ofta stora perioder. Myoma är föremål för obligatorisk behandling, ofta med operation.
 • Inflammatoriska processer i äggstockarna, äggledarna, erosion i livmoderhalsen kan orsaka menstruationens början inte enligt schema.
 • Endometrios, polypper kan också orsaka upprepade perioder.
 • Adenomyos är en inflammatorisk sjukdom som uppstår på grund av hormonella störningar.
 • Menstruation för andra gången på en månad med brun färg, med en vattnig konsistens, är ofta ett symptom på livmodercancer. Detta är en allvarlig indikation för ett brådskande besök hos gynekologen..
 • Oplanerad menstruation kan komma på grund av en missfall om det befruktade ägget avvisas av kroppen.
 • Ektopisk graviditet. Om ett befruktat ägg har invaderat äggledaren kan blödning uppstå. Detta tillstånd är livshotande och kräver snabb diagnos..
 • Blodkoagulationsproblem kan orsaka extraordinär menstruation.

Effekten av stressiga situationer på menstruationen

Det är viktigt för varje kvinna att förstå att blodig vaginal urladdning inte alltid är menstruation. Ofta är denna blödning, precis som en menstruation.

Det händer att orsaken till detta fenomen är stress. Känslomässig upplevelse provoserar en hormonell kraftig kraft som i sin tur orsakar plötsliga blödningar. Samma fenomen kan observeras vid klimatförändring under rörelse eller resa..

Följande tips hjälper dig att undvika att oroa dig för att din period kom två gånger i månaden:

 1. försök att avstå från starka chocker,
 2. relatera till de små sakerna lättare,
 3. noga övervaka de mediciner som tas,
 4. Testas regelbundet och håll dina hormonnivåer under kontroll..

Diagnostik

Vid menstruations oregelbundenhet föreskrivs vanligtvis följande undersökningar:

 • Extern gynekologisk undersökning.
 • Smetanalys för infektion.
 • Laboratorieblodtest för att bestämma hormonnivåer.
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen. Om det finns indikationer, en ultraljud av binjurarna, utförs sköldkörteln.
 • Omfattande hjärnundersökning med MRI.

Denna ordning av diagnostiska procedurer beror på det faktum att identifieringen av en aktiv inflammatorisk process eliminerar behovet av andra procedurer (ultraljud, MRI). Dessa procedurer krävs endast när andra diagnostiska metoder inte har avslöjat orsaken till att menstruationen stör patienten för andra gången på en månad..

Indikationer för ett besök hos gynekologen

Normalt är den mörkröda färgen på urladdningen under menstruationen. I slutet av menstruationen kan urladdningen bli en brun nyans på grund av blodoxidation. Scarlet, som inte förändras i 4-5 dagar, blodets färg under upprepade menstruationer signalerar livmodersblödning. I detta fall måste du omedelbart besöka en läkare. Efter diagnosen kommer han att förskriva hemostatiska läkemedel.

Om menstruationen inträffar två veckor efter den föregående och åtföljs av trånga smärta i nedre del av buken, ska en ambulans ringas omedelbart. Oftast manifesteras en ektopisk graviditet.

Hos en ung flicka vars menstruationscykel börjar ta form bör detta fenomen inte vara orsaken till känslor - det är en helt naturlig situation.

Månadsvis varannan vecka bör inte orsaka spänning när man använder hormonell preventivmedel. Glöm inte att berätta för gynekologen som föreskrev läkemedlet om utskrivningen.

Med det upprepade utseendet på menstruation som inte är i schema, bör du rådfråga en gynekolog. Det är viktigt att få en konsultation och genomgå en diagnos. Korrekt utvald behandling kan lösa hormonella problem och hantera de patologier i reproduktionssystemet som orsakar upprepad menstruation.

Behandling av menstruations oregelbundenheter

Det är nödvändigt att påbörja behandlingen, så snart diagnosen blir klar varför menstruationen går två gånger i månaden. Sjukdomar i könssystemet orsakade av infektioner kräver användning av etiotropiska antibakteriella läkemedel. För behandling av hormonell dysfunktion väljs speciella hormonpreparat. En uppsättning mediciner förskrivs individuellt, beroende på resultaten av laboratorieblodtester, dator- och magnetresonansavbildning av patientens inre organ.

Hormonbehandling har den största effekten om menstruation två gånger i månaden provoseras av förändringar i förväg i en kvinnas kropp vid en senare ålder.

Överensstämmelse med principerna för en hälsosam livsstil, upphörande med rökning, användning av narkotiska ämnen och alkohol kan vara ytterligare behandlingsmetoder..

Det är möjligt att uppnå märkbara resultat vid tillämpning av allmän förstärkningsterapi om några allvarliga sjukdomar i de inre organen inte åtföljs av menstruations oregelbundenhet.

De huvudsakliga orsakerna till uppkomsten av menstruation två gånger i månaden

Kvinnors hälsa beror till stor del på reproduktionssystemets normala funktion. I detta fall upprepas mognadsprocessen i äggstockarna varje månad, som efter befruktningen kan få fotfäste på livmoderväggen. Då föds ett nytt liv i kvinnans kropp. Om graviditet inte inträffar, avvisas det inre skiktet i livmodern som onödigt. Detta leder till menstruationsblödning. Brott mot varaktigheten av enskilda faser i cykeln, den upprepade menstruationens början kan vara både normal och patologi som kräver allvarlig behandling.

När menstruationscykeln anses vara normal

Menstruationscykeln består av två faser: follikulär och luteal. Den follikulära fasen är förknippad med mognad av ägget och dess utgång från follikeln (ägglossning) Början på denna fas är den första menstruationsdagen. Lutealfasen inträffar efter frigörandet av ägget, när en gul kropp visas på sin plats (körteln som utsöndrar hormoner).

Med deltagande av hormoner (progesteron) är kroppen beredd på början av graviditeten. Följande processer inträffar:

 • utvecklingen av andra folliklar stoppar;
 • slemhinnan i livmodern växer, till vilken ett befruktat ägg måste fästa, ett nätverk av blodkärl utvecklas;
 • ökade kanaler i bröstkörtlarna stimuleras;
 • minskat immunförsvar, vilket förhindrar avstötning av embryon.

Om befruktningen inte inträffar dör corpus luteum, nästa cykel börjar, menstruationen börjar. Varaktigheten för hela cykeln är normalt 28-32 dagar. Det kan vara små avvikelser (21-35 dagar) som inte anses vara patologiska.

Obs: Om cykeln är 21 dagar kan menstruationen inträffa i början och i slutet av samma månad..

Video: När menstruation två gånger i månaden är normen

Orsaker till avvikelser som inte anses vara patologiska

I vissa fall betraktas inte menstruation två gånger i månaden som en patologi. Detta kan uppstå i följande fall:

 1. Om en kvinna börjar ta hormonella preventivpillerar. Upprepade perioder blir en reaktion på en förändring av den hormonella bakgrunden i kroppen. Sådana störningar upprepas under 2-3 cykler tills hormonnivåerna återgår till det normala..
 2. En inflammatorisk process uppstår i livmodern eller äggstockarna. Detta orsakar en kraftig minskning av progesteronnivåerna, vilket resulterar i att utvecklingen av endometriet försämras. Hans för tidiga avslag och upprepade blödningar kommer att inträffa..
 3. Hormonella störningar uppträder efter förlossning eller abort, vilket kan leda till uppkomsten av menstruation 2 eller till och med 3 gånger i månaden.
 4. Förändringar i den hormonella bakgrunden är associerade med puberteten. De första menstruationscyklerna är instabila, vilket kan leda till att menstruationen kan visas två gånger i månaden.
 5. Hormonförändringar inträffar under premenopausen, när en minskning av progesteronnivåerna är förknippade med åldrande av kroppen och utrotningen av reproduktionsfunktionen.
 6. Om ägget befruktat efter ägglossningen har lyckats fästa sig vid livmoderslimhinnan. I detta fall kan mindre blödningar uppstå, vilket lätt kan misstas av menstruation. Det orsakas av skador på de små kärlen i endometrium..
 7. Förändringar är resultatet av installationen av en intrauterin enhet. Vanligtvis går processerna tillbaka till det normala i nästa cykel. Om detta inte händer blir blödningen riklig, måste spiralen tas bort.

Anledningen till att menstruationen kommer två gånger i månaden är ofta starka känslomässiga upplevelser, överdriven fysisk ansträngning.

Video: Anledningar till upprepade perioder

Patologier som orsakar blödning i livmodern

Om menstruation inträffar två gånger i månaden kan orsaken vara sjukdomar som måste diagnostiseras och behandlas..

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern och äggstockarna

De orsakar inre blödningar. Samtidigt verkar det för kvinnan att hon har börjat menstruera för andra gången på en månad. Sådana sjukdomar stör den normala produktionen av hormoner, vilket verkligen kan leda till att menstruationen börjar.

Cervikal erosion

Främjar förekomsten av inflammatoriska sjukdomar i de inre könsorganen. Dessutom är det förknippat med skador på små kärl belägna i slemhinnan.

Myom

Godartad tumör i livmoderns muskelvävnad.

Endometrial hyperplasi (adenomyos)

Patologisk tillväxt av vävnader i slemhinnan som foder livmodern (endometrium). Det finns många orsaker till utseendet (hormonella störningar, sjukdomar i könsorganen, endokrina körtlar, livmodersnäring, abort och andra). I detta fall tjocknar slemhinnan 3-4 gånger, strukturen hos kärlen störs. Denna patologi kännetecknas av förekomsten av blödning före och efter menstruationen. Ofta är urladdningsvolymen 3 gånger högre än vanligt. Äggmognad inträffar inte, infertilitet inträffar.

Polypper på livmoderhalsen eller i endometrium

Förknippat med skador på det vaskulära systemet och strukturen i livmoderslimhinnan. Endometriala polypper är en typ av fokal hyperplasi.

endometrios

Det skiljer sig från hyperplasi genom att tillväxten av slemhinnan sträcker sig till livmoderhalsområdet och rören. Detta orsakar blödning som liknar upprepad menstruation..

Livmodercancer

Vattnigt alternativt urladdning visas mellan vanlig menstruation.

Missfall

Om befruktning har ägt rum har graviditet inträffat, men ägget inte kunde fästa vid endometriumet, kroppen blir av med det som om det var en främmande kropp. I det här fallet uppstår blödningar, som kvinnan uppfattar som upprepade perioder och inte misstänker att hon var gravid.

Ektopisk graviditet

Ett mycket farligt tillstånd där ett befruktat ägg inte fäster sig i livmodern utan i rören. Dessutom liknar blödning också menstruation. Tillväxt av groddar kan orsaka brist på äggledarna. En kvinna bör konsultera en läkare och säga att menstruationen var två gånger i månaden. För ektopisk graviditet krävs brådskande operation.

Blodkoagulationsstörning

Det uppstår på grund av leversjukdomar, brist på järn i blodet, ärftlig hemofili och andra patologier.

Tillägg: Brott mot livets biologiska rytm, förändring av tidszoner under resor leder ofta till att menstruationen inträffar två gånger i månaden.

I vilka fall, om det finns en kränkning av menstruationsfrekvensen, bör du rådfråga en läkare

Den vanliga färgen på menstruationsflödet är mörkröd, en brun nyans kan förekomma i slutet av menstruationen. Denna färg är associerad med blodoxidation. Om menstruationen har inträffat en andra gång på en månad, är blodets färg skarlakansrött, och den förändras inte i 4-5 dagar, vilket indikerar att livmodersblödning observeras. Kontakta en läkare snarast. Han måste ta reda på orsaken och förskriva hemostatiska medel..

Om under menstruationen, som inträffade 2 veckor efter den föregående, observeras krampande smärta i nedre del av buken, är det nödvändigt att ringa ambulans. Det kan vara en ektopisk graviditet..

Eventuella menstruationsblödningar som återkommer två gånger i månaden, om de är ovanliga i utseende och varaktighet, är ett symptom på problem, vars orsak måste hittas så snart som möjligt.

Varför menstruationen går två gånger i månaden, varför menstruationen går två gånger i rad?

Menstruationscykelproblem

Med den kvinnliga kroppens normala funktion uppträder menstruation varje månad - regelbundet blodigt utflöde från könsorganen, som ett resultat av avstötning av det oförgiftade ägget i slutet av menstruationscykeln. Antalet dagar i cykeln kan variera hos olika kvinnor, men vara detsamma i antalet dagar i en, det vill säga menstruation inträffar med ett regelbundet tidsintervall.

Om den månatliga cykeln bryts, inträffar ansvarsfriheten oftare än en gång per cykel, börjar kvinnan oroa sig för detta, även om detta tillstånd inte nödvändigtvis är förknippat med en kränkning i reproduktionssystemet. Till exempel, om detta händer hos flickor som först upplever upprepade perioder - menark, hormonell stabilisering kan förekomma i kroppen, finns det ingen anledning att få panik. Men hos kvinnor som är i vuxen ålder bör detta tillstånd orsaka oro, och du måste definitivt besöka en specialist med detta problem för att diagnostisera orsakerna. Om en kvinna inte vet vad hon ska göra, om menstruationen gick två gånger i månaden, inte försena problemet, är det bättre att kontrollera och se till att allt är i ordning än att försena sjukdomen i framtiden och missa tiden för behandlingen. För att förstå orsakerna till att menstruation (menstruation) inträffar två gånger i månaden måste du först förstå vad menstruation är och vilka processer i den kvinnliga kroppen sker under menstruationen.

Kvinnor bör också vara medvetna om att inte alltid ofta perioder, när menstruation två gånger i månaden, kan vara ett tecken på utvecklingen av patologi. Det finns inga patologiska skäl för den frekventa menstruationscykeln, senare i artikeln i detalj om dem.

Menstruationscykel - vad som ska vara den normala menstruationscykeln?

Varje kvinna har sin egen normala menstruationscykel. Det kan vara lika med 28-35 kalenderdagar, vilket bekräftar för kvinnan att kroppen fungerar som urverk på reproduktionsegenskaper. Det finns tillfällen då cykeln är 21-28 dagar, då kan menstruationen passera två gånger på en månad, men det är redan enskilda egenskaper och det finns ingen anledning att oroa sig i detta fall. Speciellt händer detta ofta hos unga flickor under 18 år. Om menstruationscykeln förkortas kan du läsa mer om ett sådant problem i artikeln: en kort menstruationscykel, orsakerna till att förkorta menstruationscykeln, varför menstruationen slutade så snabbt.

Men om perioderna inte kom två gånger i månaden innan, varade månadscykeln från fyra veckor, och plötsligt kom utskrivningen en andra gång under en cykel, de är rikliga, ljusa, då bör du säkert och snabbt vända dig till kliniken för att få hjälp så att specialisten förstår anledning till denna process. Mer information om varför menstruationen började två gånger per månad.

Om menstruation är ofta, två gånger i månaden, när det kan vara normen och vad är orsakerna till frekvent menstruation?

Upprepade perioder kan börja av skäl som utesluter patologi i kroppen. Följande är orsakerna till frekvent menstruation, varför menstruationen går 2, 3 gånger per månad. Till exempel inkluderar det att ta piller, hormonella preventivmedel, som en kvinna just har börjat ta, och av denna anledning kan den hormonella bakgrunden störas. Det stabiliseras under flera månader och cykeln återupptas normalt igen. Introduktion till kvinnans livmodern av en speciell enhet - en intrauterin enhet eller IUD, som förhindrar en oönskad graviditet.

Om hormonnivån störs i kroppen på grund av inflammatoriska processer, när hormonet progesteron inte visade sig i tillräckliga mängder, ägglossning inträffade inte, istället förkastades endometrialskiktet, vilket orsakade upprepad menstruation. Om menstruationen är två gånger i månaden och kvinnan inte vet vad som kan vara orsakerna till frekvent menstruation, kan de faktorer och sjukdomar som listas nedan vara en av dem. Infektioner kan leda till sjukdomar och inflammatoriska processer, så det är viktigt att observera personlig hygien, använda skyddsutrustning vid sexuell kontakt. Vid konstgjord abort och förlossning inträffar en kränkning av kroppens funktion, vilket också kan leda till upprepade menstruationer.

Ett mekaniskt trauma i livmodern kan orsaka blödning, ett trubbigt trauma leder till bildandet av ett hematom, som kan behandlas med lokalt tryck och medicinering. Hos flickor, under perioden att bli flickor, när menstruationen just börjar, och det reproduktiva systemet i kroppen just börjar fungera normalt, är cykelstörningar och upprepad menstruation möjlig. Inrättandet av en normal månadscykel kan ske inom ett par år, efter menstruationsflödet. Hos kvinnor, före klimakteriet, kan störningar i menstruationscykeln börja på grund av åldringsprocessen i kroppen, eftersom den hormonella bakgrunden kommer att förändras.

Varje gång två gånger i månaden, när ett tecken på patologi, när du behöver söka hjälp från en läkare?

Det finns olika patologier som leder till vaginal blödning. Deras identifiering och behandling kan endast ske med hjälp av specialister på detta område, vi kommer bara att prata om det allvarligaste.

 • Malig tumör i livmodern - cancer leder till blödning och vattnig urladdning. Sök läkare så snart som möjligt;
 • Den inflammatoriska processen - adenomyos, påverkar funktionen av kroppens endokrina system, upprepad urladdning visas i en cykel. Adenomyos eller inflammatorisk process kan leda till att menstruationen kommer att vara flera gånger i månaden;
 • En godartad tumör i livmodern - ett myom, som kan växa till en enorm storlek, orsakar en hormonell obalans under tillväxt och leder till blödning, i vissa fall kan det orsaka menstruation att gå två gånger i månaden. Det kräver seriös behandling, inklusive kirurgi;
 • En ektopisk graviditet, där utvecklingen av fostret började i röret, och inte livmodern. En sådan patologi är mycket farlig och kräver snabb kirurgisk ingripande;
 • Missfall när befruktningen av ägget har inträffat, men det är inte fäst vid livmodern. Kroppen blir av med det och blödning från slidan uppstår;
 • Polypper och endometrios - gynekologiska sjukdomar där celler växer inuti livmodern i form av noder, polyper, bildar godartade tumörer, kan orsaka blödning, kräver behandling;
 • Erosion i livmoderhalsen - ett sår i livmodern, på grund av infektion eller inflammation, hormonell obalans, dysbios. Kan orsaka blödning;
 • Ovarieinflammation, ofta åtföljd av inflammation i äggledarna, är farlig för reproduktionsavdelningen i kroppen, kräver obligatorisk behandling;
 • Dålig blodkoagulation.

Därför är det viktigt att komma ihåg och veta att blödning från slidan mellan en cykel som regel inte är perioderna själva, men möjligen patologierna i kroppen som kräver behandling, detta är en signal för oss om en funktionsfel i det reproduktiva organet. Men också upprepade blödningar kan förknippas med kroppens egenskaper, kvinnans ålder, användning av hormonella läkemedel, liksom stressiga situationer, förändringar i hormonell bakgrund, klimatzonen under resor, under semester, affärsresor. I alla fall, om det inte sker några förändringar i livets rytm, att ta mediciner och upprepade blödningar inträffar rikligt, åtföljt av smärta - du ska inte vänta och skjuta upp möten med en läkare, bör du utesluta kroppens patologi eller starta behandling i tid, som då säkert kommer att ge positiva resultat och din kropp kommer igen att fungera ordentligt och vara redo för det viktigaste ögonblicket i en kvinnas liv - graviditet och födelse av barn.

Vad man ska göra om menstruationen går två gånger i månaden?

Om en kvinna inte vet varför hon ofta har en menstruation, varför hennes perioder går två eller tre gånger i månaden, bör hon inte bara veta orsakerna till sådana onaturliga processer, utan också vad man ska göra i en sådan situation. I avsaknad av hälsoproblem inträffar menstruation var 27-35 dagar, det vill säga inte mer än en gång i månaden.

Det finns emellertid vissa faktorer under påverkan som till och med absolut friska kvinnor kan uppleva ett fel i menstruationscykeln, uttryckt i upprepad menstruation, som inträffar inom en vecka eller två efter slutet av den tidigare menstruationen.

Hormonterapi, klimatförändringar, orala preventivmedel, stress - detta är en ofullständig lista över vad som kan orsaka upprepade månatliga blödningar. Det bör noteras att fenomenet i de flesta fall är engångskaraktär och inte kräver läkarvård.

Specialister uppmärksammar det faktum att menstruationscykeln hos vissa kvinnor är tjugofyra dagar. I en sådan situation kan upprepad menstruation observeras kvartalsvis (fyra gånger om året, den första dagen av menstruationen faller i början och slutet av samma månad). Menstruationscykelns varaktighet beror till stor del på kroppens individuella egenskaper: om resultaten av undersökningen och analyserna bekräftar att kvinnan är helt frisk, finns det ingen anledning till oro. Vad kan konsekvenserna av ofta menstruation, vad kan vara om menstruation (menstruation) visas två gånger i månaden?

Om menstruationen kommer två gånger i månaden regelbundet och inte åtföljs av smärta i bilagorna, är det nödvändigt att genomgå en undersökning med en gynekolog-endokrinolog för att identifiera orsakerna till en sådan avvikelse, som kan vara dold i:

 • Förekomst av en godartad eller malign tumör i livmodern, bilagor;
 • Ektopisk graviditet;
 • Vrid på cystens ben;
 • Uterinpolyp döende;
 • Hormonell obalans.

Ofta menstruation orsakar en stor skada på en kvinnas kropp. Regelbunden blodförlust provocerar anemi, fel i hjärtmuskeln och blodkärlen, minskad sexuell lust, infertilitet, depression, kronisk trötthet. För att förhindra utvecklingen av allvarliga komplikationer är det viktigt att diagnostisera problemet i tid: att identifiera och eliminera orsakerna till misslyckande i menstruationscykeln sparar inte bara hälsa, utan också förmågan att fostra barn och ibland liv.

Om du behöver söka hjälp från en läkare om menstruationen är 2, 3 gånger i månaden?

Färgen på menstruationsflödet ändras beroende på cykeldagen: i början av menstruationen har de en röd färgton, mot slutet - mörkbrun. Om upprepad menstruation efter två veckor från slutet av menstruationen har börjat, och färgen på utsläppet är ljus skarlagen, bör du omedelbart kontakta en gynekolog: det finns stor sannolikhet för uterinblödning. Indirekta tecken som indikerar att upprepad menstruation är förknippad med livmodersblödning inkluderar dragning eller skarp smärta i livmodern och bihang, en kraftig ökning av urladdningen.

Liknande artiklar

Menstruation under en månad Menstruationscykeln under idealiska förhållanden bör vara regelbunden och stabil. Men varje kvinna åtminstone en gång i sitt liv står inför sina misslyckanden. Unga flickor i puberteten,...

Många kvinnor minst en gång, men besökte frågan "hur man minskar menstruationen?", Det vill säga, finns det ett sätt att göra din menstruationscykel kortare. Även om det naturligtvis i livet händer det ibland att menstruationen kommer...

Som praxis visar var varje andra kvinna i reproduktiv ålder minst en gång i sitt liv, men inför ett fenomen som plötsligt början eller avslutande av menstruation efter intimitet, och för varje hundraedel blev det...

Månadsperioderna går två eller flera gånger per månad: varför detta händer, vad är orsakerna, vad betyder det?

Den regelbundna menstruationscykeln anses vara en av de viktigaste indikatorerna på det kvinnliga reproduktionssystemets hälsa, men många kvinnor känner till funktionsfel i menstruationens ”schema”. Varför finns det ofta oregelbundna perioder? Om menstruation två gånger i månaden, vad är orsaken, vad betyder detta symptom? Är menstruationen normal varannan vecka vid 30, 40, 45 år eller efter förlossningen? Vilka symtom tyder på att det är dags att träffa en läkare? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Vad bör vara den normala menstruationscykeln?

Tecken på en normal cykel:

 1. Regelbundenhet. Tilldelningar kommer en gång i månaden. Om den tid som kvinnan är van vid är till exempel 24-26 dagar, börjar menstruationen på den 36: e dagen en avvikelse, medan en patient med en 35-36-dagars cykel anses vara en normal situation.
 2. Varaktighet Menstruationen kan gå från 2-3 dagar till 7 dagar. Enligt statistik, ju längre söder patienten bor, desto kortare är hennes period.
 3. Medel Normens "standard" är 28-30 dagar. Toleranser är 7 dagar upp eller ner.

Orsaker till avvikelser i menstruationscykeln

Inte alla kvinnor kan skryta med en idealisk menstruationscykel. Någon form av avvikelse är bekant för många. Smärtsam menstruation är utbredd, det finns fall av deras frånvaro hos kvinnor i fertil ålder som inte är relaterade till graviditet, såväl som ofta och / eller tunga perioder eller perioder som varar en månad. De vanligaste orsakerna till fel är:

 • tidig menopaus - avsaknaden av snabb menstruationsflöde med en försening på två veckor eller mer indikerar ibland för tidig utmattning av äggstockarna;
 • 2 gånger eller mer upptäckt uppstår på grund av traumatisk skada eller inflammation i livmoderns livmodersystem (oftast resultatet av en abort eller installation av en spiral);
 • endokrin systemdysfunktion leder till det faktum att menstruationsflödet kommer att gå mer / mindre än normalt;
 • funktionell cystisk bildning i äggstockarna;
 • infektioner som påverkar det reproduktiva systemet;
 • en kraftig minskning av kroppsvikt (inklusive till följd av diet);
 • påfrestning;
 • negativa psyko-emotionella upplevelser med hög intensitet.

Varför menstruationen kan gå två gånger i månaden?

Frekventa perioder som går två gånger i månaden (eller mer, till exempel börjar för tredje gången) är en avvikelse från den normala menstruationscykeln. Om kritiska dagar började före schemat, till exempel, menstruationen gick efter två veckor och inte efter 4, är det nödvändigt att fastställa orsaken - sådana avvikelser kan vara helt fysiologiska eller indikera en patologisk process. På grund av det som ofta kan täta perioder - anges vanliga skäl nedan.

Patologiska orsaker till blödning

Den vanligaste orsaken till blödning är inflammation, men det är också troligt att en neoplasma har bildats. Patologiska orsaker till ofta blödning:

 • Blodsjukdom. Spotting två gånger i månaden eller oftare, vilket en kvinna kan misstänka för menstruation, kan indikera blödningsstörningar.
 • Frekventa perioder kan börja på grund av bildandet av maligna neoplasmer. Ett tecken på en sådan farlig patologi är brun eller vattnig urladdning, som förekommer oavsett stadium i menstruationscykeln.
 • Om menstruationen började två veckor efter menstruationen, kan orsaken vara en patologisk graviditet med onormal infästning av fosterägget (ektopiskt). Detta tillstånd utgör en fara för en kvinnas liv. Se till att konsultera en läkare för att avbryta.
 • Missfall. Avstötningen av fosterägget i de tidiga stadierna efter befruktningen, åtföljt av blodig utflöde, misstas ofta av extraordinär menstruation, som började bara ett par veckor efter föregående.
 • Polypper är en underart av fokal hyperplasi. Kirurgisk eller läkemedelsbehandling indikerad.
 • Hyperplasi av livmoderns endometrium. Det åtföljs av blödning före eller efter kritiska dagar, och den utsöndrade blodvolymen är två gånger (och ibland tre gånger) högre än normalt (80 ml).
 • Myom är en godartad tumör. I de tidiga stadierna underkastas konservativ behandling..
 • Erosion leder till förstörelse av det vaskulära nätverket i reproduktionsorganen och som ett resultat till blödning mellan menstruationen.
 • Uterininflammatorisk process.

Fysiologiska skäl

Om menstruationen kom en andra gång på en månad är detta inte alltid ett tecken på en patologi som kräver behandling. I vissa fall är upprepade kritiska dagar resultatet av fysiologiska orsaker och utgör inte ett hot för en kvinnas hälsa. Ofta perioder - detta är ganska normalt i följande situationer:

 • Installation av en intrauterin preventivmedel. Allt normaliseras efter två till tre cykler efter proceduren.
 • Om ett fosterägg, fäst vid livmoderväggen, har implanterat i slemskiktet, kan detta också leda till blödning i små volymer.
 • Störning av den hormonella bakgrunden. Sådana fenomen kan följa klimakteriet (hos vissa kvinnor börjar det mycket tidigt - vid 40-45 år). Ofta menstruation är inte ovanligt hos en tonårsflicka förrän en regelbunden cykel har upprättats.
 • Fel kan uppstå efter en abort eller förlossning. Efter födseln kan de komma om två veckor och det tar upp till 8-10 månader att normalisera cykeln..
 • Tar hormonella preventivpillerar. Frekvensen bör återigen bli regelbunden efter några cykler efter administreringens början. Om detta inte händer är det bättre att välja ett annat läkemedel.

Ångestsymptom där du bör konsultera en läkare

Inte alltid "oplanerad" blödning från kvinnliga könsorganen indikerar patologi. I vissa fall bör du emellertid omedelbart söka kvalificerad medicinsk hjälp om du ser fläckar. Du bör omedelbart besöka en läkare om följande oroande symtom uppstår:

 1. Menstruationen påbörjades kort efter regelbundet menstruationsflöde. Förutom blod noterar en kvinna uppkomsten av en sprängande bankande smärta, liknande sammandragningar - detta är ett slående symptom på en ektopisk graviditet.
 2. Tilldelningar har en ljus skarlakansröd, inte brun eller röd färg, åtföljd av dragande smärta i nedre del av buken. Detta är inte menstruation, utan livmodersblödning.
 3. En onormal nyans av menstruationsflödet (normalt är de bruna i färgen och har en röd färgton i början).

Vad man ska göra med upprepade menstruationer?

Om menstruationen gick igen på en månad, åtföljs urladdningen av onormala fenomen (onormal färg, svår smärta, stor blodvolym), kan du inte själv göra en diagnos och förskriva mediciner. Vad ska man göra? Det är bättre att konsultera en läkare, undersökas och vid behov genomgå en behandling som föreskrivs av en specialist. Följande tips rekommenderas också:

 • Välj hormonella preventivmedel som rekommenderas av din läkare. Hormonala mediciner kan bromsa cykeln och det kan ta upp till 3-4 månader att normalisera den. Om mycket tid redan har gått och menstruationen inte har blivit regelbunden passade inte medicinen. Det är bättre att gå till läkaren och be om ett annat läkemedel med liknande effekt..
 • Orsaken till uppträdandet av fläckar under perioden mellan menstruationen kan vara graviditet. Du bör göra ett test och konsultera en gynekolog.
 • Håll konstant en "kvinnlig" kalender och analysera den. Detta hjälper inte bara att veta i förväg när man väntar på menstruation, utan också att notera misslyckanden. En lätt förskjutning i datum kan bero på överarbetande, en stressande situation eller en vanlig förkylning, men om 20 eller färre dagar har gått mellan menstruationen, är detta en anledning till oro.

Ofta menstruation

Lästid: min.

Varje kvinnas kropp är så individuell att det inte finns några strikt definierade siffror som kännetecknar menstruationscykeln. Normalt varar det från 21 till 35 dagar, men det finns också ofta perioder som kräver att läkaren diagnostiserar korrekt och vid behov behandlar.

Vanlig menstruation kan normalt observeras hos en kvinna vars menstruation just har börjat, och efter den första menstruationen har mindre än två år gått, såväl som hos kvinnor i klimakteriet. Orsakerna till deras förekomst är så olika att det är omöjligt att lista allt i korthet. De vanligaste av dessa är effekterna av miljöfaktorer (stress, fysisk aktivitet, förkylning), hormonell obalans med hormonbehandling eller preventivmedel, oförmågan av hormonreglering i tonåren eller indikerar en ektopisk graviditet.

Så ofta menstruation är en period som kännetecknas av blodig utflöde från könsorganen oftare än var tredje vecka eller mindre. Förekomsten av infektioner och inflammation i det reproduktiva systemet kännetecknas också av ofta menstruation.

Menstruationen går två gånger i månaden

Med tanke på kroppens olika egenskaper, närvaron av samtidig patologi, liksom påverkan av många andra faktorer på kvinnans kropp, kan menstruations oregelbundenheter också vara olika. En av sådana kränkningar är att menstruationen kommer två gånger i månaden.

Varför menstruation två gånger i månaden: deras orsak kan vara mycket olika, men detta indikerar tydligt förekomsten av patologi i kroppen.

Naturligtvis bör du inte omedelbart få panik och bli deprimerad. Det är tillåtet för menstruation att inträffa två gånger i månaden hos de flickor där de just har börjat, och på grund av hormonell obalans kommer det att ta tillräckligt med tid att reglera dem. När det gäller menstruationen två gånger i månaden för en kvinna i mogen ålder, är det nödvändigt att vara vaken och omedelbart söka läkarhjälp för snabb diagnos och behandling av det patologiska tillstånd som leder till sådana störningar. Om en kvinna hela tiden är intervallet mellan menstruationen från 21 till 28 dagar, kan det också finnas en menstruation två gånger i månaden, men detta kommer att vara ett normalt alternativ för en viss kvinna.

Varför går menstruationen två gånger i månaden? Denna fråga ställs av varje kvinna som har stött på ett sådant tillstånd, och hon kan definitivt få svar på det först efter en fullständig undersökning och förtydligande av orsaken till det patologiska tillståndet. Bland de viktigaste orsakerna som orsakar menstruation två gånger i månaden är:

 • börjar hormonell preventivmedel kan orsaka blödning. Men om de fortsätter att gå efter tre månader från början av läkemedlet - bör du informera din läkare och han hämtar ett nytt läkemedel
 • onormal funktionsfel i kroppen. Oftast förekommer det mot bakgrund av inflammatoriska förändringar i livmodern, efter en abort, missfall eller brist på menstruationscykelens andra fas
 • En kvinnas ålder kan vara en orsak till ofta menstruation, eftersom en tonårsflickas kropp är inställd under de första åren efter början av menstruationen. Hos kvinnor under premenopausal tid är menstruationsstörningar också möjliga, vilket indikerar en hormonell obalans
 • vulatory urladdning. Hos vissa kvinnor observeras brunt urladdning vid implanteringen av ett befruktat ägg i livmoderhålet, vilket kvinnan ibland misstar för menstruation, och det kräver därför ingen medicinsk hjälp
 • Närvaron av en intrauterin enhet kan orsaka blödning, vilket indikerar behovet av att det tas bort.
 • Bland sjukdomar i det reproduktiva systemet som kan orsaka täta och kraftiga blödningar är det värt att lyfta fram:
  • myom
  • adenomyos
  • endometrios
  • livmoder- och livmoderhalspolypper
  • äggledars patologi
  • livmodercancer
  • nedsatt graviditet eller abort
  • blodkoagulationsstörning.

Var och en av dessa patologier kan vara orsaken till blödning, därför måste du omedelbart söka medicinsk hjälp från specialister för diagnos och snabb behandling.

Hos vissa kvinnor går menstruationen två gånger i månaden när de utsätts för stressiga situationer, under känslomässiga chocker, som ett resultat av klimatförändringar.

Om du har två gånger i månaden per månad, bör du först och främst eliminera nervösa chocker och känslor, inte smaka över smala, undersöka den hormonella bakgrunden, och du bör också övervaka läkemedlen du tar. Ofta eliminerar dessa problem kan normalisera cykeln..

Om menstruationen började 2 veckor efter menstruationen? Vad ska man göra och vart man ska gå? Varje kvinna som bryr sig om sin hälsa och reproduktionshälsa i synnerhet bör veta vad en normal menstruationscykel är och vilka oegentligheter som bör varna och söka hjälp. Menstruationscykeln är en viss tidsperiod (varje kvinna har sin egen), vilket är lika med intervallet från den första dagen i en menstruation till den första dagen i en annan. för att känna till dina menstruationsegenskaper är det viktigt att hålla en kalender med kritiska dagar där du tydligt kan spåra periodens regelbundenhet och varaktighet. Normalt varar menstruationscykeln 28 dagar (från 21 till 35 dagar är det också ett normalt alternativ), blödar högst sju dagar, utan ett stort antal stora blodproppar och smärtfritt. Under tonåren observerar flickor ofta den andra menstruationen i en månad eller varje månad varannan månad, vilket indikerar etablering av hormonell balans och normalisering av cykeln, vilket är en variant av normen. Men om sådana blödningar orsakar patologiska symtom, bör en läkare varnas för detta, som kan skilja om detta är normen eller patologin.

Menstruation för andra gången på en månad kan också vara hos kvinnor under perioden före klimakteriet, men i detta fall bör bara läkaren förstå, eftersom det kan finnas fysiologiska störningar såväl som bevis för utvecklingen av patologiska symtom. När man diagnostiserar patologisk blödning är det viktigt att eliminera och diagnostisera orsaken i tid. För detta utför läkaren en fullständig undersökning och föreskriver ytterligare laboratorie- och instrumentella diagnostiska metoder. Ofta indikerar ofta menstruation utvecklingen av en patologisk process i kroppen, som kan upptäckas och i de flesta fall elimineras.

Det händer att menstruationen går varannan dag, sedan pratar de om intermittent menstruation. Detta förekommer i alla åldersgrupper, eftersom detta är resultatet av hormonella fluktuationer, som indikerar patologi i kroppen och ibland, i tonåren, är en variant av normen. Anledningen till en sådan period kan vara i strid med en av länkarna i hormonregleringen av en kvinna.

Endast en erfaren och kvalificerad läkare kan förstå denna fråga, så du bör inte göra diagnostik och behandling själv. det är viktigt att omedelbart konsultera en specialist.

Varje månad efter 3 veckor

Menstruation på två veckor eller tre kan observeras hos tonåriga flickor i vilka menstruationen ännu inte har fastställts. Ibland kommer menstruationen före schemat och hos en kvinna med en etablerad cykel, som kräver diagnos och identifiering av orsakerna till denna överträdelse.

Om menstruationen går varannan vecka: orsakerna till detta är mycket olika, men bland dem ges en viktig plats till:

 • påverkan av stressiga situationer på en kvinnas kropp
 • betydande fysisk ansträngning
 • akuta virussjukdomar
 • livmodersinflammation eller infektionssjukdomar
 • klimatförändring
 • användningen av hormonella preventivmedel de första tre månaderna av införandet
 • brott mot regimet och näringens natur
 • missbruk av vanor.

Om menstruationen börjar efter två veckor från den föregående, är det nödvändigt att konsultera en läkare för att få hjälp och diagnostisera orsaken till överträdelsen. Efter att ha genomfört ytterligare undersökningsmetoder, efter en ultraljudsundersökning och andra diagnostiska förfaranden, kommer läkaren att fastställa orsaken till kränkningarna och förskriva dig lämplig behandling.

Om menstruationen började 14 dagar efter de föregående - orsaken är deras starka nervspänning eller stress, i detta fall är det nödvändigt att eliminera dessa effekter, använda lugnande medel och menstruationen kommer att återställas. Ibland kan menstruation, efter 14 dagar från den sista menstruationen, vara ett normalt alternativ. Detta observeras hos de kvinnor som har en kort cykel..

Alla vet att den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln är 28 dagar, medan en cykel på 21 till 35 dagar också anses vara normen. Därför, om en kvinnas period börjar tre veckor från den sista perioden, efter att alla ovanstående skäl utesluts, bör du inte oroa dig och oroa dig, eftersom en sådan funktion i kroppen. En kvinna bör vara försiktig och söka hjälp om hon tidigare hade en längre cykel och har nyligen blivit kortare och hennes perioder börjar tre eller till och med två veckor senare. Endast en läkare kan hantera detta. Gör inte i något fall självmedicinering, eftersom detta bara kan förvärra tillståndet och utvecklingen av komplikationer blir förutsägbara.

Om överträdelsen var singel och andra symtom inte inträffade - smärta, svaghet osv., Oroa dig inte, och om detta upprepas flera gånger - bör du låta larmet.

3 gånger i månaden

Om du inom tre månader har upptäckt tre gånger eller mer, bör du genast söka hjälp från specialister, eftersom detta alltid indikerar förekomsten av ett patologiskt fokus i kroppen..

Varje gång tre gånger i månaden: orsakerna till denna kränkning är oftast en hormonell obalans som inträffar efter den första debuten av menstruationen eller före klimakteriet. Bland de patologiska tillstånd som orsakar ofta blödning, skiljer sig närvaron av en intrauterin enhet, en tumör i livmodern, oftast malign..

Varje gång tre gånger i månaden - orsakerna är ganska olika, men om blödningen utvecklas mot bakgrund av en normal och regelbunden menstruationscykel, bör du snarast söka medicinsk hjälp.

Om menstruation är ofta under tonåren och observeras under de första två åren av menarken, liksom hos kvinnor i reproduktiv ålder vars menstruationsfunktion försvinner, oroa dig inte, eftersom dessa förändringar är fysiologiska. Och om det inte finns några komplikationer, tar det bara tid att upprätta en hormonell balans i kroppen, som inte bara är ansvarig för menstruationens regelbundenhet, utan också för varje kvinnas reproduktiva hälsa..

Varje månad i veckan

Mycket ofta möter kvinnor i reproduktiv ålder ett sådant problem som menstruation en vecka efter menstruationen. Alla bör förstå och vara medvetna om att det inte bör förekomma någon blodig urladdning en vecka efter menstruationen. Detta är endast tillåtet för de flickor vars menstruation har börjat nyligen och cykeln ännu inte har fastställts, förutsatt att de inte åtföljs av patologiska symtom. Vid smärta, svaghet, sjukdom eller andra symtom bör du genast gå till läkaren.

Om dina perioder har gått en vecka efter perioderna, bör du genast söka medicinsk hjälp, eftersom sådana kränkningar indikerar utvecklingen av patologi i kroppen. Det finns många orsaker till blödning efter menstruationen. Bland dem är följande:

 • hormonell obalans till följd av hormonell dysreglering på en av regleringsnivåerna
 • exponering för stress och nervös belastning
 • inflammatoriska förändringar i bäckenorganen
 • brott mot blodets koagulationsegenskaper
 • hotade abort eller avbrott av graviditet
 • förekomsten av tumörer i livmodern
 • endometrios.

Om menstruationen började en vecka efter att de föregående slutade är det inte menstruation alls, utan blödning som kräver professionell diagnos och behandling.

Om menstruationen upprepas upprepade gånger 10 dagar efter de tidigare, kommer det bara att skada din hälsa att skjuta upp ett läkarbesök. Om blödning inträffar efter menstruation, utan någon anledning (en kvinna tar inte COC, hon har inte en spiral, har inte haft en abort, inte har fött, inte haft stressiga situationer), detta är ett direkt tecken på förekomsten av en sjukdom i reproduktionssystemet eller är en orsak till hormonell misslyckande. Endast läkaren kan fastställa denna orsak efter undersökning, insamling av anamnes och även efter ytterligare laboratorie- och instrumentmetoder för forskning. I de flesta fall är det nödvändigt att eliminera orsaken till metrorragier medicinskt eller kirurgiskt, även om det finns fall när du bara behöver ta bort spiralen, sluta använda preventivmedel eller efter att eliminera effekterna av stress och nervspänning.

Var uppmärksam på din hälsa eftersom sjukdomen är bättre att förebygga eller upptäcka i ett tidigt skede än att identifiera och behandla efter utvecklingen av komplikationer. För att göra detta bör du regelbundet besöka en läkare och om du har några klagomål, omedelbart informera honom om det.

Avslutade och började igen

Varför slutade menstruationen och började igen? Denna fråga hörs ofta av läkare från kvinnor i reproduktiv ålder, och det är inte alltid möjligt att omedelbart besvara den, eftersom det finns många orsaker till detta tillstånd, och grundorsaken kan identifieras efter undersökning och ytterligare diagnostiska metoder.

Om dina perioder har slutat och börjat på en vecka, ska du inte gå, utan springa till läkaren, eftersom detta är en signal om förekomsten av ohälsa i reproduktionssystemet eller i strid med hormonreglering, vilket kräver tidig diagnos och behandling.

Fysiologiskt kan detta tillstånd förekomma hos kvinnor i premenopausal ålder och hos tonåriga flickor, när menstruationen bara ställer in eller stoppar, vilket indikerar utrotningen av reproduktionsfunktionen. Det finns också en sådan situation, men det är mycket sällsynt när två ägg mognar i kroppen på samma gång, och efter mognad av en, menstruation visas, och efter mognad av den andra, mer. Kom ihåg att detta är ett mycket sällsynt tillstånd, medan den månatliga sekunden inte är så riklig, smärtfri och det finns inga andra oroande symtom..

Det är bäst att konsultera en läkare för eventuella oegentligheter.!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Efter att avbokningen är klar när menstruationen kommer

Den hormonella bakgrunden är kanske ett av de mest ömtåliga systemen i människokroppen, vars dysfunktion leder till hälsoproblem. Med hjälp av moderna hormonella läkemedel är det möjligt att effektivt justera hormonnivån, en av de mest populära är Utrozhestan....

Är det möjligt att bli gravid efter menstruationen

Föreställningsämnet är viktigt för flickor och kvinnor som planerar att få barn och samtidigt undvika graviditet. Faktisk fråga: vad är sannolikheten för att bli gravid efter menstruationen?...

Istället för menstruation är brun urladdning en möjlig orsak.

Hos en frisk kvinna är menstruationen regelbunden, uppstår med en viss periodicitet och har en rödbrun färg. Eventuella förändringar kan signalera en allvarlig sjukdom som utvecklas, så kvinnor bör vara särskilt försiktiga med arten av urladdningen och deras välbefinnande....