Menstruationscykel: normal, orsaker till en oregelbunden cykel, hur man hanterar dem

Blödning

Varje tjej bör vägledas i frågor som rör menstruationscykeln om hon är intresserad av att upprätthålla sin egen hälsa och hennes ofödda barns hälsa. Vad är menstruation? Från vilken dag ska jag ta menstruationscykeln? Hur ska de vara normala? Vilka förändringar är bara avvikelser från normen och vilka kräver medicinsk behandling? Finns det några sätt att reglera cykeln utan hormoner? Låt oss leta efter svar på dessa frågor tillsammans..

Visst har du flera gånger hört att beräkningen av din egen menstruationscykel är användbar för att övervaka din hälsa. Detta beror på att många gynekologiska problem först signalerar sig själva genom cykelfel. En av de första frågorna som en kvinna ställs vid en gynekologutnämning gäller exakt menstruationscykelns varaktighet och frekvens. Många laboratorietester måste också göras med fokus på menstruationscykeln.

Hur man räknar menstruationscykeln?

Menstruation avser stadigt återkommande blödningar i livmodern, villkorligt kallad menstruationscykeln [1]. Denna cykel åtföljs av rytmiska förändringar, inte bara i det reproduktiva (hormonella) systemet, men i hela kvinnans kropp är syftet med dessa förändringar att förbereda sig för graviditet.

En stabil menstruationscykel är en viktig indikator på en kvinnas hälsostatus. Cykelns början är en menstruationsdag (början på kraftiga blödningar), och dess slut är den sista dagen före den nya menstruationen.

Modern medicin betraktar följande parametrar som normen för menstruationscykeln [2]:

 • Varaktighet - från 20 till 36 dagar.
 • Varaktigheten av direkt menstruation (fläckning) - 2-7 dagar.
 • Blodförlust - från 50 till 150 ml.
 • Ingen försämring av välbefinnande (subjektiva sensationer).

Cykeln med en period på 28 dagar (som de sa i antiken - måncykeln), en menstruation som varar i 3-5 dagar och blodförlust från 50 till 100 ml anses vara idealisk. Utifrån forskningsresultaten har de flesta kvinnor exakt en sådan cykel [3].

För att korrekt beräkna varaktigheten på menstruationscykeln behöver du antingen en kalender och en penna eller en speciell applikation på din smartphone, där du måste markera den första och sista dagen i cykeln. För att få en fullständig bild måste du göra anteckningar i minst tre månader i rad, och det är bättre att ta det som regel att markera din period kontinuerligt. Så du är garanterad att inte missa några negativa förändringar.

På grund av vad menstruationscykeln försvinner?

En cykel kan tappas av olika skäl. Det finns ett betydande antal gynekologiska sjukdomar som klassificeras som menstruella oegentligheter och har följande symtom:

 • Minska frekvensen av menstruation upp till 4-7 gånger per år.
 • Minska blödningstiden till 1-2 dagar eller en ökning med mer än 7 dagar.
 • Minskad cykeltid: mindre än 20 dagar.
 • Förekomst av promiskösa blödningar.
 • Markerad minskning eller ökning av menstruationsblodförlust.
 • Öm menstruation, vilket orsakar betydande obehag.
 • Frånvaron av menstruation i flera månader (6 eller mer) [4].

Denna symptomatologi kräver en konsultation med en läkare, eftersom den med hög sannolikhet indikerar uppkomsten av gynekologiska sjukdomar.

Sköldkörtelhormoner har också en betydande inverkan på tillståndet i menstruationsfunktion och cykelfel [5]. Samtidigt betraktas inte lägre förändringar i menstruationscykeln av läkare som avvikelser. Skälen till sådana fel är:

 • Stress på jobbet, särskilt bland unga flickor. Under stressiga förhållanden tvingas alla kroppssystem att arbeta med ökad belastning, vilket kräver ytterligare näring. Mycket ofta bidrar också personliga livsproblem negativt till frekvensen av cykeln och orsakar stress.
 • Brist på sömn: sömn som varar mindre än 8 timmar om dagen leder vanligtvis till överansträngning och, som ett resultat, att överbelasta kroppens biologiska system.
 • Att vara i luften mindre än 2 timmar per dag, vilket leder till otillräcklig syreproduktion, som är ansvarig för reglering av intracellulära processer [6].
 • Felaktig näring (i synnerhet oregelbunden), vilket också leder till brist på vitaminer och mineraler som är nödvändiga för den kvinnliga kroppen. Här är några exempel:
  • Kronisk brist på tokoferol (E-vitamin) kan provocera gonaderna.
  • Brist på askorbinsyra (C-vitamin) orsakar en ökning av bräcklighet hos kapillärer, ökad blödning.
  • Bristen på pantotensyra (vitamin B5) åtföljs av en minskning av gonadernas funktion.
  • Zinkbrist är farligt för att bromsa sexuell utveckling, infertilitet [7].
 • Aklimatisering kan också påverka frekvensen i menstruationscykeln, särskilt i de fall då förändringen av klimatzoner sker snabbt (resa med flyg över långa avstånd).
 • Cykelhopp är möjliga i tonåren, när den biologiska åldern för många flickor släpar efter kalendern och menstruationscykeln stabiliseras 2-3 år senare än allmänt accepterat.

I de flesta fall, för att få en normal menstruationscykel, bör du ändra din inställning till livsstil och i synnerhet tillhandahålla god näring samt extra intag av vitaminer och mineraler.

Förändringar i kroppen under PMS och menstruation

Huvudfunktionen hos en kvinna i reproduktionsåldern är, oavsett hur trite det låter, fortsättningen av släktet. Närvaron av menstruation är associerad med detta. Enkelt uttryckt, varje månad förbereds livmodern initialt för befruktning och rengörs sedan vid en misslyckad graviditet [8].

Vid menstruationscykelns dör dör corpus luteum, och under de första tre till fem dagarna slits slemhinnan, som är övermättad med blod och utsöndring, bort från livmoderns väggar och går ut. Därefter slutar regenerering av ytepitelet som täcker livmoderens såryta, förnyelse av dess slemhinna och mognadsprocessen av nya ägg i folliklarna med ägglossning - den mest gynnsamma perioden för befruktningen. Efter ägglossningen upprepas tillväxtfasen i corpus luteum och förtjockning av endometriumet, som om befruktning av ägget inte har inträffat slutar igen med menstruation.

Menstruationscykelns uppdelning i faser varierar beroende på vilka fysiologiska förändringar i reproduktionssystemet som ligger till grund - i endometrium eller äggstockar (se tabell. 1).

Tabell 1. Faserna i menstruationscykeln, deras varaktighet och egenskaper hos den hormonella bakgrunden

Halv cykel

Faser med hänsyn till fysiologiska förändringar:

Hormonala egenskaper

i endometrium

i äggstockarna

1-14 dagar

1,1. Menstruation - varar normalt tills de första 3-5 dagarna av cykeln.

1. Follikulär, eller fasen av mognad av folliklar. Slutar med ägglossning.

FSH dominerar - follikelstimulerande (gonadotropiskt) hormon som stimulerar produktionen av östradiol folliklar.

1,2. Proliferativ eller fas av aktiv tillväxt av endometrium.

FSH-produktionen minskar, men östrogen, främst östradiol, och mindre aktiva hormoner, östron och östriol tar ledningen inom hormoner..

2,3. Ägglossning - sker normalt den 12-15: e dagen av cykeln, varar 1-2 dagar. Den dominerande follikeln brister och det utflyttade ägget börjar röra sig genom äggledaren.

Mot bakgrund av fortfarande höga nivåer av östrogen och FSH, uppstår LH, ett luteiniserande hormon, vars kraftiga våg provoserar ägglossning på kort avstånd framåt.

15–28 dagar

2,4. Sekretorisk, eller fasförtjockning av endometrium på grund av utsöndring av livmorkörtlarna.

2. Luteal eller tillväxtfasen av corpus luteum istället för en bruten follikel.

Alla östrogener, liksom LH och FSH, börjar snabbt minska till sitt minimum, och för närvarande spelas huvudrollen av progesteron, vars topp faller ungefär den 22: e dagen av cykeln. Vid denna tidpunkt utvecklar ett antal kvinnor PMS - premenstruellt syndrom.

Under den första halvan av menstruationscykeln är kvinnans kropp under dominerande påverkan av östrogen (från 1 till 14 dagar), och i den andra (från 15 till 28 dagar) - under påverkan av progesteron. Det är det senare som ofta är den triggare som utlöser utvecklingen av premenstruellt syndrom - en av de diagnoser som så ofta komplicerar moderna kvinnors liv.

Medicin hänvisar PMS till gynekologiska sjukdomar med tydligt definierade symptom [9]. Samtidigt, även om modern vetenskap inte indikerar en entydig orsak till denna patologi, förklarar många forskare det som ett resultat av den kvinnliga kroppens centrala nervsystemets reaktion på hormonell obalans [10].

De diagnostiska kriterierna för PMS inkluderar 11 symtom (10 av dem är betydande psykomotoriska och beteendestörningar), som kännetecknas av en tydligt distinkt cyklisk kurs [11]:

 1. Deppigt humör.
 2. Ångest och spänning.
 3. Labilitet av humör.
 4. Ökad irritabilitet.
 5. Minskat intresse för dagliga aktiviteter, apati.
 6. Dämpning av koncentrationen.
 7. Trötthet.
 8. Nedsatt aptit.
 9. Sömnlöshet eller patologisk dåsighet.
 10. Brott mot självkontroll.
 11. Fysiska symtom:
  • mastalgia, som manifesteras av tråkiga bristande smärta i bröstkörtlarna, såväl som deras engorgement;
  • cephalgi (huvudvärk);
  • ledvärk;
  • svullnad;
  • ökad fet hud (akne i ansiktet, fett hår etc.).

För att diagnostisera PMS och bestämma den specifika typen av störning måste minst 5 av ovanstående symtom vara närvarande. Modern medicin skiljer huvudsakliga PMS och fysiologiska (mjuka) PMS, där en kvinna noterar förekomsten av ovanstående symtom, men de har inte någon betydande inverkan på hennes livskvalitet.

Hur man lindrar smärtsamma symptom

Beroende på typen av PMS eller avvikelser i menstruationsförloppet skiljer sig också metoderna för terapi. I de fall där en läkare diagnostiserar en av formerna av den huvudsakliga PMS eller endokrin gynekologisk sjukdom, krävs systemisk behandling.

Vid fysiologisk (mild) PMS, eller mindre obehag under menstruation, krävs ingen specifik terapi, symtomatisk korrigering används med läkemedel såsom:

 • Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), som har en uttalad smärtstillande effekt;
 • Krampläkemedel som undertrycker muskelspasmer från släta muskler;
 • Hormonella preventivmedel som minskar menstruationsblödning och smärta (föreskrivs av en läkare) [12].

Men du kan börja med användning av vitaminer och mineraler (cyklisk vitaminterapi) [13]:

 • B-vitaminer är involverade i alla typer av metabolism [14]. De har också en gonadotropisk effekt, deltar i hormonell metabolism och utövar en positiv effekt på nervsystemet [15].
 • Retinol (A-vitamin) har en gynnsam effekt på tillväxten av epitelceller, liksom på inaktiveringsprocessen av östrogener (i kombination med vitamin B6 och B9) [16].
 • Tocopherol (vitamin E) är den viktigaste komponenten i proteinmetabolism och återhämtningsprocesser, dess brist påverkar negativt hypotalamus funktion [17].
 • Magnesiumsalter ökar diurese, minskar svullnad och lindrar ångest.

De profylaktiska och milda symtomatiska åtgärderna inkluderar också användning av växtbaserade läkemedel, som kan inkludera:

 • Vitex agnus-castus, eller Vitex är helig, det är en vanlig kyckling, vild (eller munk) peppar, kysk, Abrahams träd. Extrakt från olika delar av denna växt innehåller eteriska oljor, tanniner, flavonoider, iridoider, alkaloider, vitaminer och spårämnen. Men det viktigaste är att den heliga Vitex är en naturlig källa till fytohormoner som har en positiv effekt med milda symtom på PMS [18].
 • Hypericum perforatum, eller Hypericum perforatum, det är - johannesört, johannesört, johannesört, malm, hare blod, blodsugare, rött gräs. I gynekologisk praxis används ett extrakt från blommorna på denna växt, vilket bidrar till normaliseringen av den psykomotiska bakgrunden [19].

För kvinnor med predisposition för sjukdomar som mag- eller tolvfingertarmsår, liksom njur- eller leversvikt, måste läkare väljas av läkare.

Så efter att ha lagt en av livets prioriteringar i att bevara hennes hälsa och önskan att föda ett friskt barn, kan en modern tjej, genom att observera cykeln i sin period, i tid uppmärksamma avvikelser från normen. Vid större förändringar bör du besöka en gynekologisk konsultation. Och i de fall då avvikelserna är obetydliga kan du förbättra ditt välbefinnande genom att tillämpa symptomatisk behandling, såväl som vitamin-mineralkomplex som korrigerar cykeln för att förhindra obehagliga tillstånd.

Tvåfasigt vitamin-mineralkomplex för normalisering av menstruationscykeln

Efter att ha beslutat om korrigering av obehagliga symtom på PMS eller eliminering av obehag under menstruation med vitaminer och mineraler, är det värt att uppmärksamma Cyclovita ® -komplexet, som inte har några analoger på den ryska marknaden.

Till att börja med noterar vi att det unika med Cyclovita®-beredningen bekräftas av patent nr 2443422 [20]. Detta läkemedel för kvinnor, inklusive ett komplex av vitaminer, spårelement och mikronäringsämnen av växtursprung, är utformat på ett sådant sätt att man tar hänsyn till funktionerna i den första och andra halvan av menstruationscykeln när det gäller hormonella nivåer.

CYCLOVITA ® påverkar tydligt kvinnornas förändrade hormonstatus och kan därför upprätthålla och justera kvinnors reproduktiva hälsa. Hur visas det? Komponenterna i VMK CYCLOVIT ® bidrar [21]:

 • minskning av smärta under menstruationen;
 • bildandet av en regelbunden menstruationscykel;
 • lättnad av PMS;
 • normalisering av reproduktionssystemet [22].

Så hos kvinnor i åldrarna 18–35 år som lider av menstruationsdysfunktion finns det ofta en brist på vissa näringsämnen:

  1. under halvan av månadscykeln - nästan alla B-vitaminer, samt zink och selen;
  2. under den andra halvan av månadscykeln - vitamin A, C, E, koppar och i större utsträckning än under första hälften av MC, selen och zink.

Dessa kvinnokroppsbehov består väl av CYCLOVITA ®, eftersom det är ett tvåfasigt vitamin-mineralkomplex som skapas med hänsyn till cykliska förändringar i kvinnans kropp. Baserat på studier om behovet av vitaminer och mineraler i olika faser av månadscykeln, to formuleringar utvecklades - CYCLOVITA ® 1 och CYCLOVITA ® 2, totalt innehållande:

 1. 12 vitaminer: A, E, B1, PÅ2, PÅMED, PÅ5, PÅ9, PÅ12, PP, D, E, P;
 2. 5 spårelement: koppar, zink, jod, selen, mangan;
 3. rutin och lutein.

Doseringen väljs optimalt för östrogen- och progesteronhormonfaserna i menstruationscykeln och är avsedd att användas på lämpliga dagar.

Enligt resultaten från studier [23], var det en märkbar minskning av klagomål på symtom på smärtsamma perioder och PMS, hos patienter som tog kosttillskott CYCLOVITA ® som varade i 3 kurser. det var en återställning av den regelbundna menstruationscykeln hos de flesta kvinnor; minskat behov av smärtstillande medel under menstruationen; symtom som huvudvärk, irritabilitet och nervositet blir mindre uttalade; svullnad i ansiktet och lemmarna minskade; liksom engorgement av mjölkkörtlarna och smärtsamma känslor i dem. Också observerades var normaliseringen av innehållet av vitaminer och mineraler i blodplasma, en förbättring av hudtillståndet (minskning av fettinnehåll och akne), hår (minskning av håravfall och symtom på seborré) och naglar (minskning av skörhet).

Kontraindikationer att använda är individuell intolerans mot komponenterna, graviditet och amning. Innan användning rekommenderas att du konsulterar en läkare.

P. S. Mer detaljerad information och rekommendationer om mottagande av det icke-hormonella komplexet CYCLOVIT ® kan erhållas på företagets webbplats.

* Antalet biologiskt aktiva livsmedelstillsatser "Vitamin och mineralkomplex CYCLOVITA®" i registret över statsregistreringscertifikat för Rospotrebnadzor är RU.77.99.11.003.E.003222.07.17, registreringsdatum är 24 juli 2017.

Intaget av vitaminer och mineraler i speciellt utvalda doser i enlighet med faserna bidrar till upprättandet av en regelbunden menstruationscykel.

Oregelbunden menstruation, humörsvängningar, viktökning, trötthet, minskad sexdrift - dessa symtom kan indikera hormonell funktionsfel i kroppen.

Vitaminer och mineraler spelar en viktig roll för att upprätthålla en stabil funktion av organen i det kvinnliga reproduktionssystemet..

En obalans av hormoner kan orsaka smärta under menstruationen.

Komponenterna i CYCLOVIT ® hjälper till att minska svårighetsgraden av smärta under menstruationen, premenstruell spänning och upprätthålla en regelbunden cykel. *

* "Studien av effektiviteten och säkerheten för kosttillskott" CYCLOVITA "vid behandling av menstruationsregelbundenheter och premenstruellt spänningssyndrom." Gromova O.A. 2011/08/22
** Effektiviteten av cyklisk mikronäringsämneskorrigering för reglering av menstruationsfunktionen i händelse av kränkningar av bildandet av menark. AV. Limanova et al., Gynekologi nr 2, bind 14/2012

 • 1,2,3,4 https://clck.ru/EdXdD
 • 5 https://clck.ru/EhYJ8
 • 6 https://clck.ru/EhYJ8
 • 7 http://www.pseudology.org/health/KukesVG_KlinicheskayaFarmakologiya2.pdf
 • 8 https://meduniver.com/Medical/Akusherstvo/813.html
 • 9,10,11,12,18 https://clck.ru/EhYJW
 • 13 http://kingmed.info/media/book/1/484.pdf
 • 14 http://www.pseudology.org/health/KukesVG_KlinicheskayaFarmakologiya2.pdf
 • 15,16,17,23 https://clck.ru/EdXcG
 • 19 http://kingmed.info/media/book/1/484.pdf
 • 20 http://www.freepatent.ru/patents/2443422
 • 21 https://clck.ru/EhYJj
 • 22 https://medi.ru/info/12408

Även om en brist på vitaminer och mikroelement är ett vanligt problem för en kvinnas hälsa, bör det också förstås att en sådan brist kan vara selektiv, det vill säga endast berör vissa näringsämnen och uppvisa deras obalans. Därför bör IUD: er för långvarig användning väljas för att inte möta det omvända problemet - hypervitaminos och hyperhismisk mikroelementos - en övermättnad av kroppen med individuella näringsämnen. Se till att du inte överskrider de rekommenderade dagliga doserna med ingredienser som rekommenderas av Ryska federationen för hälsa i dina komplexa preparat.

Månadsvis på cykeln 22-24 - oroa dig eller glädjas, normer och avvikelser

Vissa kvinnor förväntar sig inte ett positivt testresultat, medan för andra bara bekräftar deras gissningar om förändringar i kroppen. Någon kan börja känna barnets utveckling omedelbart efter befruktningen, i andra händer detta senare. För vem, ett tecken på graviditet den 26, 27 dagen med en 28 dagars cykel är en ökning i volym av buken, andra uppmärksamma bara på frånvaron av menstruation.

För att ta reda på om en flicka är gravid eller inte, allt du behöver göra är att gå till läkarcentret. Men också detta kan förstås med hjälp av olika tecken som indikerar att hon bär frukten i sig själv och utan bekräftelse från specialister..

Beroende av graviditetstecken på fostrets utveckling

De flesta kvinnor kan inte säga säkert vilken dag barnet kan bli gravid. Av denna anledning tas utgångspunkten för den sista menstruationen som referenspunkt. Efter 5-6 veckor, med karakteristiska tecken, är det redan möjligt att med säkerhet bekräfta om befruktningen har inträffat. De första veckorna av graviditeten visar sig inte på något sätt, eftersom embryot tränger igenom väggen i moderns livmodern endast 7 dagar efter befruktningen.

Denna åtgärd kan åtföljas av mild blödning. Redan från den 9: e befruktningsdagen, vilket motsvarar ungefär 24-25 dagar i menstruationscykeln, börjar embryot att producera kroniskt humant gonadotropin - hCG. Som ett resultat av detta hormons aktivitet sker omstruktureringen av systemen och organen i moderns kropp:

 • blodvolymen ökar gradvis;
 • hjärtat och njurarna börjar arbeta mer kraftfullt;
 • omstrukturering av det endokrina systemet.

Alla dessa förändringar går inte utan spår. Därför börjar många kvinnor märka förändringar i kroppens arbete även innan menstruationsförseningen inträffar. Så om du är uppmärksam på dina känslor och välbefinnande, kan du se övertygande tecken på graviditet den 24: e dagen av cykeln.

De mest grundläggande förändringarna i utvecklingen av fostret börjar från 21-22 dagar av cykeln, och de första tecknen på graviditet är mest uttalade från denna tidpunkt..

Bildningen av nervsystemet i embryot påverkar förändringen i smaklökarna hos den väntande modernen.

Ryggmärgen, hjärnan och hjärtmuskeln, utvecklas i livmodern - få en huvudvärk till en kvinna, lukten blir skarp, kvinnan är fortfarande irriterad av behagliga dofter.

Nivån av hormonjustering dag 22-23, ökar salivationen, tillståndet av mild illamående på morgonen är det första tecknet på en framgångsrik befruktning. Efter denna period kan ett graviditetstest hos vissa flickor färga den andra remsan något..

Från cirka 27 till 28 dagar blir skyltarna ljusare. Vissa missbruk i mat visas, kvinnan är desorienterad, hon är förvirrad av dofter eller lockas, till och med de som hon inte märkte i det senaste. Hon vägrar ofta att ta den vanliga maten. Kryddig och salt mat lockar till sig.

Så kroppen svarar på brist på vitaminer, spårelement, mineraler som är nödvändiga för fostrets utveckling. En planerad graviditet bör syfta till att konsumera endast högkvalitativa och hälsosamma livsmedel från de första dagarna.

Om din period är försenad måste du kontrollera dina antaganden om en framgångsrik befruktning med hjälp av ett test. Efter två dagar är det helt enkelt nödvändigt att upprepa testen om det första försöket inte gav ett fast resultat.

Primära tecken och ett positivt test är nästan en 100% garanti för moderskap. Ett besök hos läkaren kommer att vara nödvändigt, och ju tidigare, desto lugnare blir mamman för den lilla manens framtida liv.

Orsaker till sen ägglossning

De flesta av de faktorer som blir orsakerna till sen ägglossningsperiod kan korrigeras med speciella läkemedel eller livsstilsförändringar. Det räcker för att identifiera de omständigheter som orsakade kränkningen av cykeln och eliminera dem. Komplexitet kan uppstå i närvaro av sjukdomar i könsorganen. I detta fall måste du genomgå en fullständig behandling.

Skälen till den försenade bildningen av ägget kan vara följande faktorer:

 • ny medicinsk abort;
 • ta några potent läkemedel;
 • konsekvenserna av ett missfall;
 • nyfödelse;
 • konstant stress eller avvikelser i nervsystemets funktion;
 • infektioner i kroppens reproduktionssystem;
 • en kraftig förändring av hormonella nivåer;
 • ta preventivmedel;
 • Climax-strategi
 • klimatförändring;
 • infektionssjukdomar eller virussjukdomar.

Testning av progesteron: recensioner av läkare och rekommendationer

Många flickor på den 24: e dagen av cykeln, som antog att befruktningen hade inträffat, kände en svag illamående, dra i smärta i nedre del av buken, uppmanar att urinera ofta, regelbunden huvudvärk.

Flickor noterar att du under 24 dagar kan göra ett graviditetstest. För många av dem visade han rätt resultat..

Menstruationscykeln förstås som tidsintervallet, vars början är den första dagen för uppkomsten av menstruation, och slutet är dagen före nästa menstruation. Denna process upprepas varje månad hos alla kvinnor med normal hälsa, exklusive ammande och gravida kvinnor..

Varje månad förbereder naturen en kvinna för en möjlig uppfattning av ett barn och gör allt för att barnet ska vara under gynnsamma och bekväma förhållanden där han kan utvecklas och växa harmoniskt.

När en flicka föds finns det många ägg i äggstockarna (cirka två miljoner), men vid puberteten återstår det högst fyra hundra tusen. Typiskt tillbringas ett ägg under en cykel.

Det är omöjligt att föreställa sig den vanliga menstruationscykeln utan deltagande av hormoner och hjärnstrukturer i huvudet. Följden av fenomen som observeras under den normala cykeln förklaras av det nära sambandet mellan endometriet, hypotalamus, äggstockarna och den främre hypofysen. Dess varaktighet är i genomsnitt 28 dagar. Men en cykel som varar mellan 21-35 dagar är också normal. På den 22: e dagen av menstruationscykeln, vilken fas, kommer vi att berätta nedan.

Progesteronnormen hos kvinnor fastställs beroende på tiden för menstruationscykeln. Varje fas har sin egen mening. I lutealfasen når progesteron maximala nivåer - detta indikerar början på ägglossning och livmodersförberedelse för äggimplantation.

Med en låg nivå av hormonet vid denna tidpunkt och början av befruktning kommer ett missfall att inträffa. Kvinnor som planerar en graviditet, varför de bör kontrollera nivån på progesteron under den andra fasen av cykeln.

Läkaren föreskriver ett blodprov den 22-23 dagen i cykeln, men för en mer detaljerad bild rekommenderas det att ta flera gånger i rad för att övervaka dynamiken. Så vilken nivå av hormon är normalt? Jag måste säga att kvinnor som tar hormonella preventivmedel kommer att ha betydande skillnader i prestanda. Varje steg i cykeln har sina egna standardvärden:

 • Från 1 till 15 dagar - från 0,97 till 4,73 nmol / l.
 • Från den 17: e till den 22: e dagen av cykeln - från 2,39 till 9,55.
 • Från 22 till 29 dagar - från 16,2 till 85,9.

Norm

Det är särskilt värt att överväga fall där en cykel på fyrtio dagar kommer att anses vara normal. Oftast ärvs ett liknande drag i den kvinnliga kroppen från dotterens mor. Denna avvikelse från normen är inte en patologi och ger inte en kvinna några speciella besvär.

Det enda som kan bli ett problem är att bestämma början av ägglossning. På grund av detta kan det vara svårt att planera en graviditet. Speciella tester för ägglossning kan hjälpa i denna situation..

En månadscykel på 40 dagar är normal om en liknande avvikelse från normen redan har observerats i familjen, och läkaren inte avslöjade några hälsoproblem under undersökningen.

När ungdomar är etablerade kan ungdomar också öka intervallet mellan menstruationen, men detta anses också som normen. Ett liknande fenomen hos flickor kan pågå i upp till tre år från det ögonblick den första menstruationen börjar. Men i det här fallet måste du rådfråga en läkare för att utesluta patologier som leder till en förlängning av cykeln. Oftast föreskriver läkare med sådana menstruations oregelbundenheter ett progesterontest.

Om menstruationscykeln var 35 dagar en eller två gånger om året, finns det ingen anledning till oro. En läkare bör konsulteras om en sådan avvikelse observeras över tid.

Förutom sjukdomar relaterade till den sexuella sfären kan vissa somatiska sjukdomar också öka cykelns varaktighet. Till exempel vissa patologier i levern och sköldkörteln.

Primära symtom

Det finns många tecken som tydligt indikerar graviditet. Alla av dem kan förekomma hos olika kvinnor i olika kombinationer, beroende på deras hälsotillstånd och kroppens individuella egenskaper. Oftast är graviditetstecken den 24: e dagen av cykeln:

 • överdriven dåsighet och trötthet, eftersom blodtrycket under graviditeten minskar och leder till trötthet i kroppen;
 • sänka nivån av glukos i blodet;
 • smärta som drar i nedre del av buken;
 • liten spotting är möjlig;
 • ökad ömhet i bröstkörtlarna - resultatet av produktionen av prolaktin;
 • mindre förändringar i den vanliga kosten: längtan efter vissa livsmedel kan förekomma;
 • utseendet på en metallisk smak;
 • hög känslighet för lukt;
 • märkbara avvikelser från normen för normalt beteende i emotionell mening: manifestation av förbittring, tårfullhet, hysteri, humör.

Känna

På vilken dag av cykeln kommer ägglossningen att förstå och om deras egen hälsa. Det är viktigt att kunna lyssna på dig själv.

Här är en lista över några av symtomen:

 1. Smärta, gnagande och stickande i buken. Det kallas ofta ägglossningsyndrom.,
 2. Förändring i konsistensen av cervikalt vaginal urladdning. Tilldelningar blir stretchiga, transparenta, slemhinnor. Vid högsta fertilitet ser de ut som rå äggvita,
 3. Förbättrad libido. Flickor firar ökad sexuell attraktion mot en partner,
 4. Bröstsensualitet. Bröstvårtorna blir känsliga och brösten förstoras,
 5. Svullnad. Ibland, på grund av ägglossning, rapporterar vissa kvinnor svullnad i ansiktet eller lemmarna.

Follikulär fas

Början av blödning, det vill säga den första dagen, innebär början av follikulärstadiet. Det täcker en tidsperiod på 14-15 dagar, slutar med ankomsten av ägglossning. Kvinnans kropp är i detta skede rensad för stora mängder, livmoderhålet frigörs från det gamla endometriumet, follikeln mognar i äggstocken. De nödvändiga förutsättningarna för tillväxt av embryot skapas, den nya endometriet växer och förtjockas.

Vilken fas den 21 och 22 dagen i cykeln ska varje kvinna veta.

Faktorer som kan försena din period

En kvinna i hela sitt liv möter en förändring i menstruationscykeln under följande perioder:

 • bildning av menstruationsfunktion;
 • reproduktionsperiod;
 • premenopausal period eller premenopaus (från cirka 40 år).

Skälen till förseningen i menstruationen är indelade i:

 • fysiologisk,
 • patologisk.

Patologiska faktorer

Den normala cykeln är 28 dagar - månmånaden. Intervallet mellan menstruationen bör vara minst 15 dagar.

Experter rekommenderar att du kontaktar en läkare med en försening på mer än 5 dagar. En försening på upp till fem till sju dagar anses inte vara patologisk. Dessutom finns det avvikelser i menstruationscykeln, som kännetecknas av mer sällsynta blödningar:

 • oligomenorrhea (cykel mer än 40 dagar);
 • opsomenorrhea (cykeln är 35 dagar eller mer);
 • amenorré (frånvaro av menstruation under lång tid).

Funktioner med ultraljud den 24: e dagen av cykeln under graviditeten

Den andra fasen i menstruationscykeln innebär början av ägglossningen, vilket beror på koncentrationen av luteiniserande hormon i den kvinnliga kroppen. Denna omständighet orsakar förstörelse av follikeln, vilket resulterar i att det färdiga ägget kommer direkt in i livmoderns rör. Det är denna tidsperiod som är mest framgångsrik för att bli gravid ett barn. Varaktigheten för ägglossningsfasen ställs in individuellt, den kan pågå från 16 till 32 timmar.

Ritningssmärta i nedre del av magen, känslomässig instabilitet - många kvinnor tvingas möta sådana symtom den första eller andra dagen. Utseendet på huvudvärk är också möjligt.

Det rekommenderas inte att göra en ultraljud vid en för tidig graviditet, men med början från fem veckor från början av cykeln, när fosterägget visualiseras i livmoderhålan, kan det redan ses. För närvarande är visualisering redan möjlig och vid 7-9 veckor hörs fosterets hjärtslag. Vid en period av 8-9 veckor identifieras embryohuvudet.

Pålitliga tecken

Det finns mer pålitliga tecken på graviditet den 24: e dagen av cykeln med en 28-dagars cykel. Den viktigaste är att menstruationen bör börja redan på dag 28 med en stadig regelbundenhet i menstruationscykeln. Om hon inte dyker upp, är detta ett säkert tecken på en framgångsrik befruktning. För närvarande har fostret, enligt obstetriska standarder, nått fyra veckors ålder.

 • ihållande illamående;
 • periodisk rörelsesjuka när du reser i transport;
 • skarp intolerans mot lukt;
 • känna sig trött och dåsig;
 • ökad aptit och andra.

Men alla kan vara närvarande både helt och fullt, och detta beror helt på egenskaperna hos varje speciell kvinnas kropp.

Pålitliga tecken på graviditet indikerar tydligt barnets uppnådda befruktning. Dessa inkluderar:

 • HCG-tillväxt. Mänsklig korionisk gonadotropin förekommer endast under graviditeten och indikerar tydligt barnets framgångsrika befruktning. Koncentrationen av hCG kan bestämmas med hjälp av ett blodprov från en ven 10-14 dagar efter befruktningen. Kvalitativ bestämning av hCG utförs med hjälp av ett graviditetstest på apoteket.
 • Detektion av embryot genom ultraljud. En transvaginal undersökning med ultraljud vid 3-4 obstetriska veckor gör att du kan se embryot i livmodern eller därefter. Efter 5-6 veckor med ultraljud hörs fosterets hjärtslag.
 • Palpation av stora delar av fostret. Det utförs under andra halvan av graviditeten. Palperande på magen hos den framtida modern, kan läkaren bestämma huvudet och bäcken hos fostret. Vid 18-22 veckor hörs barnets hjärtslag genom den främre bukväggen.

Bröstförstoring

Ett par veckor efter befruktningen kan flickan märka bröstsvullnad och smärta vid palpering. Varje touch blir obehaglig och smärtsam. Men det finns de flickorna som inte kan känna några förändringar och lugnt kan röra vid bröstet. Detta varar vanligtvis flera veckor, varefter allt återgår till det normala. Ofta kan kvinnor förväxla med ett liknande symptom på uppkomsten av menstruation. Om en kvinnas bröstvårtor blir mörka, är detta ett obestridligt tecken på graviditet.

Andra symtom

I nästa steg kan nästa tecken på graviditet observeras den 24: e dagen av cykeln med en 30-dagars cykel. Dessa inkluderar:

 • Frånvaron av menstruation vid planerad tid - på den 30: e dagen av cykeln (amenorré). Det är riktigt, det kan också uppstå som ett resultat av någon sjukdom eller funktionsfel i könsområdet. Även frånvaron av menstruation kan förknippas med början av klimakteriet eller uppstå under amning.
 • En ökning av bastemperaturen till en nivå på mer än 37 grader, vilket signalerar närvaron av en framgångsrik befruktning. Mätningar måste göras varje morgon för att få tillförlitlig information om förekomsten av graviditet..
 • Förstärkningen av toxikos, som är mest uttalad just under denna period, då nästa menstruation var tänkt att börja. Samtidigt kan det förekomma regelbunden morgonsjukdom, svår saliv och kräkningar..
 • Manifestationen av cyanos i slidan av slidan och en ökning av livmoderns storlek - kan endast bestämmas av en läkare när den undersöks av en gynekolog.

Formel

Det finns en speciell formel som låter dig bestämma början av ägglossning.

Det är nödvändigt att subtrahera 14 från det totala antalet dagar i cykel (27), vilket innebär att ägglossningen kommer att ske den 13: e dagen av fasen. Ta kalendern och markera den två dagar före och efter detta datum. Under denna period är den största chansen att bli gravid ett barn. Därför är det viktigt att ha ett oskyddat aktivt sexliv..

Att veta när ägget kommer att gå ut kommer verkligen att skydda sig mot en oplanerad graviditet. Men detta betyder inte att det är nödvändigt att sluta skydda, eftersom spermier lever mycket längre än en kvinnas reproduktionscell. De kan helt enkelt stanna från förra gången de hade samlag och vänta på att ägget kommer ut..

Hur man skiljer tidiga graviditetssymtom från PMS?

Många kvinnor som snabbt vill se till att deras ansträngningar för att bli barn blir framgångsrika har ett logiskt intresse: hur man kan skilja graviditet från PMS den 24: e dagen av cykeln. I ett så tidigt skede är alla symtom inte särskilt uttalade och liknar mycket de som en kvinna varje månad känner under den premenstruella perioden.

Andra tecken på graviditet än PMS:

 • uppmanar att urinera ofta, orsakat av mer aktivt arbete i njurarna, anpassa sig till ytterligare utsöndring av produkter som härrör från metaboliska processer i embryot;
 • förekomsten av toxikos, endast med PMS sker det en vecka eller två före händelsen, och under graviditet - under frånvaro av menstruation;
 • blodigt mindre urladdning vid fästets ägg vid fästningen.

Varje kvinna, oavsett om hon drömmer om ett barn eller att fostra ett barn, är oönskad, skulle vilja veta så snart som möjligt att befruktningen har inträffat. Redan före förseningen ger kroppen många signaler om vad som hände i den. Vissa symptom kan upptäckas så tidigt som 2-3 veckor efter befruktningen, medan andra bara uppträder i mitten av den andra månaden av graviditeten.

 • tillförlitliga: när de inträffar, är befruktningens faktum obestridlig;
 • antagande: graviditet är mycket möjligt;
 • tvivelaktigt: de ska inte vara särskilt tillförlitliga, eftersom de är baserade på en kvinnas subjektiva känslor.

Graviditetsveckor räknas vanligtvis från början av en ny cykel, där befruktningen inträffade: början av graviditeten faller på en dag av menstruationen. Ägglossning (äggutbyte) sker i mitten av cykeln på dag 14 (med en normal 28-dagars cykel). Ägget lever 24 timmar, och bara vid den tidpunkten är det möjligt att gödsla det.

I början av graviditeten är det ganska svårt att känna igen dess symtom. Men ibland, även på dagarna 20-21 i cykeln, kan vissa symtom berätta för den uppmärksamma kvinnan om sin position. Vid denna tidpunkt faller fostret redan in i livmodern och fixas noggrant i det. Tecken på graviditet under denna period är inte för ljusa. De flesta kvinnor märker förändringar i kroppen först efter en försening i menstruationen.

Vilken fas faller på den 21: e dagen av cykeln?

Detta är samma luteala period, men kvinnans kroppstillstånd börjar försämras kraftigt, vilket beror på naturliga processer i kroppen och borde inte vara överraskande.

I avsaknad av äggbefruktning upphör en hög koncentration av progesteron och östrogen. Den kvinnliga kroppen förbereder sig gradvis inför nästa menstruation. Premenstruellt syndrom, som har vunnit sorglig popularitet, anses med rätta vara den mest negativa perioden i alla kvinnors liv.

Ytterligare studier för att bestämma

För att säkerställa att arten av dessa tecken är sådan att det tydligt indikerar graviditet, är det nödvändigt att genomföra ett antal ytterligare studier:

 • hålla en kalender av menstruation, tack vare vilken du kan spåra frekvensen av cykler, vid en försening på 1-2 veckor med en regelbunden cykel, är graviditeten nästan säkert närvarande
 • att undersöka nivån på hCG, som ökar i de första stadierna av graviditeten;
 • att testa, dock kan den andra remsan i de tidiga stadierna vara svag;
 • få en ultraljudsundersökning för graviditet och detta är den mest troliga indikatorn som vittnar för befruktningen.

Graviditetssäkra perioder

Om du har detaljerad information om vad som händer den 24: e dagen av cykeln, om befruktningen har inträffat, kan du ganska exakt bestämma om denna efterlängtade händelse redan har hänt. Men många kvinnor som lever ett intensivt sexliv och inte planerar ännu graviditet är mycket bekymrade över frågorna:

 • Finns det sexsäkra dagar under cykeln?
 • Är det möjligt att bli gravid den 24: e dagen av cykeln med en 30-dagars cykel.

För all deras extrema relevans finns det inte ett tydligt svar. Trots allt ordnade vår mamma vår natur så att det var omöjligt att svara på dessa frågor med förtroende. Den kvinnliga kroppen är utformad så att under det reproduktiva tillståndet i kroppen ägglossning sker varje månad, det vill säga ägget är helt klart för befruktning. Detta inträffar bara två till tre dagar under menstruationscykeln och de förekommer vanligtvis någonstans mitt i den.

Teoretiskt sett, om cykeln är 28 dagar, kommer denna händelse att inträffa dagarna 13-14, om den är 30 dagar, sedan dag 14-15. Detta är de farligaste dagarna för befruktning, och det verkar som om du vid en annan tid inte kan oroa dig för det här. Men livet gör som alltid sina egna justeringar.

De säkraste dagarna är de som gränsar till tiden för menstruationens början - två före och två efter. Men dessa förhållanden, liksom beräkningarna baserade på dem, visar sig vara sanna endast när det inte finns några fel i menstruationscyklerna och de passerar alltid regelbundet utan att bryta med schemat. I detta fall, med en cykel på 28-30 dagar, faller äggets högsta strider beredskap för befruktning på 12-16 dagar.

I denna situation är det teoretiskt omöjligt att bli gravid den 24: e dagen. Men risken är alltid närvarande, eftersom många olika faktorer kan påverka detta - ett cykelfel, olika sjukdomar, nervnedbrott, ta vissa mediciner och mycket mer. Så slappna inte av och var alltid på jakt.

Fortplantningsålder

Den reproduktiva (barnfödda) perioden för en kvinna innebär att han teoretiskt kan bli en mamma och definieras som en period från 18 till 40 år. En oregelbunden menstruationscykel är inte ett hinder för befruktningen. I sådana fall komplicerar emellertid försenad menstruation den tidiga bestämningen av graviditeten.

Den första menstruationen förekommer hos flickor i åldern 11 till 15 år.

Under denna period inträffar bildningen av menstruationscykeln, och mycket sällan blir utsläppet regelbundet omedelbart efter den första menstruationen. Det tar vanligtvis ett och ett halvt år innan cykeln bildas.

Början anses vara början på menstruationen före 11 år gammal, sent - efter 18 år.

Menstruationskalender

Menstruationskalendern låter dig beräkna dagarna för menstruationens början gratis online:

Beräkna din cykel med en månadskalender

Menstruationskalendern är en sak som varje flicka säkert måste leda, oavsett om hon lever ett sexliv eller inte. Beroende på hur regelbunden menstruation kommer, kan du bedöma det allmänna hälsotillståndet, inte bara reproduktionssystemet. Oregelbundna perioder kan till exempel vara förknippade med fel i det endokrina systemet eller för låg kroppsvikt. Den exakta orsaken till detta fenomen kan endast fastställas av en läkare.

Varje tjej kan beräkna menstruationskalendern. Helst varar cykeln minst 25 och inte mer än 35 dagar, oftare - 28-30. Andra alternativ kräver en läkarundersökning. En viktig punkt - menstruationscykeln övervägs från den första menstruationsdagen till den första dagen på nästa. Så när din läkare ställer frågan: "När var de senaste perioderna?", Måste du namnge den första dagen i den sista menstruationen. Hos en frisk kvinna kommer kritiska dagar exakt efter en viss tidsperiod. Glöm inte tidsfristen för de kommande kritiska dagarna som hjälper vår månatliga kalender online. Du behöver bara ange den första dagen för den sista menstruationsblödningen och cykelns varaktighet.

För de flesta kvinnor är huvudrollen i kalendern att inte spåra den eventuella graviditeten (märker en försening i tid). Låter månadskalendern att beräkna dagarna för ägglossning - när graviditet med oskyddat samlag är troligt. Dessa dagar kommer mitt i menstruationscykeln. Början av cykeln och dess slut betraktas som "karga". Det finns dock många fall då kvinnor blev gravida vid en "säker" tid, och därför bör endast kalendermetoden inte användas som preventivmedel. Det är bättre att hålla ett register över farliga och säkra dagar för att planera graviditet och inte skydda mot den.

Ett annat intressant alternativ för att använda menstruationskalendern online är att planera ditt barns kön. Det är känt att befruktningen som inträffar exakt i mitten av cykeln vanligtvis ger pojken, och 1-2 dagar före ägglossningen - flickan. Det antas att denna statistik beror på bättre spermierörlighet - bärare av den manliga kromosomen. Framtida flickor är inte så smarta, men hårdare och tålmodig kan förbli livskraftiga i kvinnliga könsorganen i upp till flera dagar.

För väntande mödrar hjälper den månatliga kalendern online att beräkna födelsedatum. Graviditetens längd hos kvinnor är i genomsnitt 280 måndagar. Du kan lägga till 280 till det troliga befruktningsdatumet (dagen för ägglossning, som regel) och därmed ta reda på det uppskattade födelsedatumet. Ett enklare sätt är att använda Negele-formeln - subtrahera 3 månader från den första dagen i den sista menstruationsperioden och tillsätt 7 dagar. Men denna formel kan ge felaktiga resultat till kvinnor med en oregelbunden, såväl som för lång eller vice versa kort menstruationscykel. Med en lång cykel inträffar ägglossning senare, vilket innebär att graviditeten varar längre, om jag kanske säger det. Och med en kort vice versa kan en kvinna föda lite tidigare än den fastställda tidsfristen. Många faktorer påverkar födelsedatumet för ett barn. Till och med under perioden som bekräftats med flera metoder födas inte hälften av bebisarna.

I ett ord är menstruationskalendern en universell sak. Och det är mycket bekvämare att övervaka din cykel online än att kontrollera pappersversionen, som kan gå förlorad, sönder, våt när som helst, i allmänhet - bli obrukbar, och all information som matas in i den kommer att gå förlorad. Här kommer programmet att beräkna allt åt dig och visa resultaten på monitorn. Vad kan vara lättare?

28 dagar: myter och verkligheter i menstruationscykeln

Hur menstruationscykeln fungerar

Dmitry Lubnin barnläkare-gynekolog, kandidat för medicinska vetenskaper

"Den ideala kvinnliga cykeln (28 dagar) motsvarar månen," "när månen är i Skorpionen är cykeln bruten", "den bästa tiden att bli gravid är ägglossningen, när månen är i den inledande fasen." - Sådana uttalanden är mycket populära bland kvinnor, vandrar runt på platser och astrologiska manualer. Men det är en sak att plantera gurkor strikt enligt "månkalendern" eller att starta ett projekt endast när "Månen i Saturn". Det kommer inte att vara någon skada av detta, även om detta också är en punkt. Men att känna sig sjuk på grund av att cykeln, till exempel 31 eller 26 dagar och kategoriskt inte sammanfaller med månens faser, är inte bara löjligt, utan också skadligt för nervsystemet. Och konsekvenserna kan bara skada kvinnors hälsa - stress och neuros kan leda till hormonsvikt och störning av menstruationscykeln.

För att förstå all denna mytologi måste du förstå vad som exakt händer i kroppen varje månad, vad är normen och vad som bör varna och kräva brådskande åtgärder.

Varför exakt 28?

Det hände så att reproduktionsfunktionen aktiveras i flickans kropp vid en tidpunkt då hon inte bryr sig om den här funktionen. Bara att lägga dockorna åt sidan konfronteras flickan med ett antal processer som inte är väl förstått av henne, som förekommer i hennes kropp, som omedelbart börjar diskuteras kraftigt bland kamrater och med äldre. Men mödrar i denna situation är inte alltid på sitt bästa, eftersom de själva inte är alltför orienterade i detta ämne. De flesta kvinnor svarar på frågan om varaktigheten av deras menstruationscykel på ungefär samma sätt. "Ungefär en gång i månaden, ett par dagar tidigare än i den föregående", så är det tydligt att cykeltiden på 28 dagar indikeras, majoriteten av friska kvinnor har en sådan cykel. Men betyder det att en kortare eller längre cykel är en manifestation av patologin? Nej. Det inses att en normal menstruationscykel kan vara från 21 till 35 dagar, det vill säga plus eller minus en vecka från i genomsnitt 28 dagar.

Menstruationens varaktighet sträcker sig normalt från två till sex dagar, och volymen av förlorat blod är högst 80 ml. En längre cykel finns bland invånare i de norra regionerna, en kortare cykel i söder, men detta är inte en absolut regelbundenhet. I menstruationscykeln är dess regelbundenhet viktig. Om en kvinnas cykel alltid är 35-36 dagar, så för henne kan detta vara helt normalt, men om hon hoppar (sedan 26 dagar, sedan 35, sedan 21) - detta är redan en kränkning.

Normala gränser

I allmänhet kan menstruationscykeln variera mycket beroende på kvinnans tillstånd och situationen där hon är. Vissa patologier kan betraktas som oregelbundenhet (när menstruationen kommer under en ojämn tidsperiod), en lång cykel (mer än 36 dagar) eller en kort cykel (mindre än 21 dagar). Men även om menstruationscykeln är en tydlig mekanism, kan den förändras avsevärt hos en normal frisk kvinna. Och dessa förändringar återspeglar kroppens svar på yttre och inre faktorer..

Vissa små spänningar kan redan leda till en försening i menstruationen, och för andra är allvarlig depression inte en orsak till störning av menstruationscykeln. En kvinnas menstruationscykel kan anpassa sig till en annan menstruationscykel om de existerar tillsammans länge. Detta observeras ofta i kvinnors idrottslag eller när man bor tillsammans i ett vandrarhem. Vad som förklarar detta fenomen är inte helt klart.

Finjustering

Menstruationscykeln är inte alltid stabil. Den mest oregelbundna perioden är de första två åren efter början av menstruationen och tre år före deras slut (klimakteriet). Brott under dessa perioder beror på helt fysiologiska skäl.

Kvinnans reproduktiva system mognar gradvis och, eftersom det är en komplex mekanism, krävs en period av anpassning. När en flickas första menstruation inträffar betyder det inte att hennes system har mognat och är redo att fungera fullt ut (även om för vissa, menstruationscykeln börjar fungera korrekt från början), kan systemets funktion jämföras med en orkester, den harmoniska spelningen av alla instrument som skapar ett unikt ljud musikalisk komposition. Precis som instrument i en orkester kräver en inställningsperiod, så måste alla komponenter i reproduktionssystemet komma överens om harmoniskt gemensamt arbete. Det tar vanligtvis cirka sex månader: någon har mer, någon har mindre och någon kan dra ut.

Hur systemet fungerar

Menstruationscykeln är indelad i tre faser - menstruation, den första fasen (follikulär) och den andra fasen (luteal). Menstruationen varar i genomsnitt fyra dagar. Under denna fas sker avstötning av livmoderslimhinnan (endometrium). Denna fas varar från slutet av menstruationen till i genomsnitt 14 dagar med en 28-dagars cykel (dagar räknas från början av menstruationen).

Den första fasen (follikulär)
I detta skede börjar tillväxten av fyra folliklar i äggstockarna: en massa små vesiklar (folliklar) i vilka äggen finns placeras i äggstockarna från födseln. I tillväxtprocessen utsöndrar dessa fyra folliklar östrogener (kvinnliga könshormoner) i blodomloppet, under vilken påverkan slemhinnan växer i livmodern (endometrium).

Andra fas (luteal)
Strax före den 14: e dagen av cykeln slutar tre folliklar växa, och en växer till i genomsnitt 20 mm och brister under påverkan av speciella stimuli. Detta kallas ägglossning..

Ett ägg lämnar den sprängande follikeln och kommer in i äggledaren, där det väntar på spermierna. Kanten på den sprängande follikeln samlas (som en blomma som stängs på natten) - denna bildning kallas "corpus luteum".

Den andra fasen varar tills menstruationens början - cirka 12-14 dagar. För närvarande väntar kvinnans kropp på befruktningen. Corpus luteum börjar blomma: det bildas från en sprängande follikel och groddar blodkärl och börjar utsöndra ett annat kvinnligt könshomon (progesteron) i blodomloppet, som förbereder livmodslemhinnan för att fästa ett befruktat ägg.

Om graviditet inte har inträffat, börjar corpus luteum, efter att ha fått en signal, minimera dess arbete, livmodern börjar avvisa det redan onödiga endometriet. Och menstruationen börjar.

Om schemat för menstruationscykeln försvinner

Den normala cykeln kan också variera hos friska kvinnor: om en tio dagar är tillräckligt för att follikeln mognar, krävs ytterligare 15-16. Men när avvikelser inträffar, pratar läkarna om ovariell dysfunktion. De manifesteras av olika kränkningar av cykeln..
De mest uppenbara tecknen:

 • oregelbunden menstruation;
 • en ökning eller minskning av vanlig blodförlust (normal menstrual blodförlust är 50-100 ml);
 • utseendet på blodutflöde mellan menstruationen;
 • smärta i nedre del av buken under premenstruella dagar och i mitten av cykeln;
 • nedsatt äggmognad (dess symtom är infertilitet eller missfall).

Vad ska man göra?

Om vi ​​inte talar om sjukdomar, utan bara om några vanliga problem med att inrätta menstruationscykeln, löses sådana kränkningar av cykeln genom att ta hormonell preventivmedel. Fortplantningssystemet behöver vila, och hormonell preventivmedel, "stänga av den" ett tag, tar jobbet: hela perioden med att ta preventivmedel är viloperioden. Sedan, efter att det har avbrutits, börjar systemet fungera igen och som regel går cykelfel bort.

Den kvinnliga kroppens huvuduppgift

Kroppen kan justera och återuppbygga så mycket som önskat, men den slutliga reproduktionsfunktionen bildas först när kvinnan fullbordar sin huvuduppgift, avsedd av naturen. Det vill säga när hon tar ut, föder och matar barnet. Graviditet är det enda målet för vilket det reproduktiva systemet i allmänhet tillhandahålls i kroppen. Först efter den första fulla graviditeten, som slutade i förlossningen och ammeperioden, mognar reproduktionssystemet fullständigt, eftersom alla funktioner som naturen tillhandahåller under denna period realiseras. Efter graviditeten börjar alla de inte helt "uppackade" egenskaperna hos den kvinnliga kroppen slutligen fungera i full kraft. Detta påverkar både de psyko-emotionella och sexuella sfärerna, vilket har en gynnsam effekt på en kvinnas intima liv.

Efter 35 år

Med tiden är reproduktionssystemet, som i genomsnitt är 38 år gammalt (från 12 till 51), begränsat till regelbunden menstruation. Dessutom har många kvinnor med åldern en hel historia av gynekologiska och allmänna sjukdomar, allt detta börjar påverka reproduktionssystemets tillstånd, och detta manifesteras i menstruations oregelbundenhet. Inflammation, abort, gynekologisk kirurgi, övervikt eller undervikt kan också orsaka problem.

Om regelbundenhet i cykeln försvinner helt, är detta ett tillfälle att konsultera en läkare. Regularitet är den viktigaste indikatorn på det reproduktiva systemets normala funktion. Ibland händer det att den uppmätta cykeln plötsligt förändras, blir kortare medan den bibehåller sin regelbundenhet (exempel: under många år var det 30 dagar, sedan ändrades till en 26-dagars en). Sådana förändringar observeras oftare närmare 40 år. Detta är inte en anledning till panik, utan helt enkelt en återspegling av det faktum att ditt reproduktionssystem också kommer att förändras med åldern, precis som du.

Synder av överträdelser - livsstil

Menstruella oregelbundenheter ett par gånger om året kan inträffa i frånvaro av patologi. Men ingenting påverkar detta område negativt, som mental och mental stress, stress, ökad sportträning, extrem viktminskning, frekventa sjukdomar, rökning, alkohol och droger. Mot denna bakgrund upphör menstruationen ganska ofta under lång tid. Och orsaken är väldigt enkel, vi kan säga att det finns en enkel biologisk fördel - i extrema levnadsförhållanden och när en kvinna på grund av hälsoskäl inte kan tolerera friska avkommor, är reproduktionsfunktionen inaktiverad tills bättre tider. Inte utan anledning under kriget, de flesta kvinnor slutade menstruera, detta fenomen fick till och med specialbeteckningen "krigstid amenorré".

Förtjänad vila

Utrotningen av reproduktionssystemet sker på ungefär samma sätt som dess bildning. Menstruationen blir oregelbunden, försenad. Äggstockarna svarar långsamt på hjärnimpulser respektive, cykeln är försenad. Om ägglossning periodvis inträffar fungerar inte den bildade "corpus luteum" bra, på grund av vilken menstruation antingen börjar tidigare, eller tvärtom, varar det länge. Som ett resultat slutar menstruationen, och om de inte är mer än sex månader gamla är det nödvändigt att genomföra en undersökning, göra hormonella tester och ultraljud. Detta hjälper till att bestämma början av klimakteriet med en högre grad av sannolikhet..

Och ändå är det viktigt att följa en enkel regel: om du genomgår en rutinundersökning hos gynekologen minst en gång om året, och vid kränkningar inte skjuter upp ett besök hos läkaren, kommer du nästan säkert att kunna undvika allvarliga gynekologiska problem.

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

När man ska göra ett mammogram, på vilken dag av cykeln?

Bröstsjukdomar blir yngre varje år. Godartade tumörer i detta område kan förekomma även hos flickor, och efter 35 år bör alla vara försiktiga med maligna neoplasmer....

Endometrial hyperplasi curettage: recensioner av läkare

Inom gynekologi är livmoders patologier som kräver instrumentell intervention, diagnostisk eller terapeutisk, mycket vanliga. En av dessa sjukdomar är endometrial hyperplasi, vars behandling oftast består i curettage-proceduren....

Varför vill du äta mycket innan menstruationen och som en följd av detta ökar vikten

Innan menstruationen börjar genomgår den kvinnliga kroppen hormonella förändringar som negativt påverkar humör, metaboliska processer och vattenbalans....