Menstruationscykel: normal, orsaker till en oregelbunden cykel, hur man hanterar dem

Harmonier

Varje tjej bör vägledas i frågor som rör menstruationscykeln om hon är intresserad av att upprätthålla sin egen hälsa och hennes ofödda barns hälsa. Vad är menstruation? Från vilken dag ska jag ta menstruationscykeln? Hur ska de vara normala? Vilka förändringar är bara avvikelser från normen och vilka kräver medicinsk behandling? Finns det några sätt att reglera cykeln utan hormoner? Låt oss leta efter svar på dessa frågor tillsammans..

Visst har du flera gånger hört att beräkningen av din egen menstruationscykel är användbar för att övervaka din hälsa. Detta beror på att många gynekologiska problem först signalerar sig själva genom cykelfel. En av de första frågorna som en kvinna ställs vid en gynekologutnämning gäller exakt menstruationscykelns varaktighet och frekvens. Många laboratorietester måste också göras med fokus på menstruationscykeln.

Hur man räknar menstruationscykeln?

Menstruation avser stadigt återkommande blödningar i livmodern, villkorligt kallad menstruationscykeln [1]. Denna cykel åtföljs av rytmiska förändringar, inte bara i det reproduktiva (hormonella) systemet, men i hela kvinnans kropp är syftet med dessa förändringar att förbereda sig för graviditet.

En stabil menstruationscykel är en viktig indikator på en kvinnas hälsostatus. Cykelns början är en menstruationsdag (början på kraftiga blödningar), och dess slut är den sista dagen före den nya menstruationen.

Modern medicin betraktar följande parametrar som normen för menstruationscykeln [2]:

 • Varaktighet - från 20 till 36 dagar.
 • Varaktigheten av direkt menstruation (fläckning) - 2-7 dagar.
 • Blodförlust - från 50 till 150 ml.
 • Ingen försämring av välbefinnande (subjektiva sensationer).

Cykeln med en period på 28 dagar (som de sa i antiken - måncykeln), en menstruation som varar i 3-5 dagar och blodförlust från 50 till 100 ml anses vara idealisk. Utifrån forskningsresultaten har de flesta kvinnor exakt en sådan cykel [3].

För att korrekt beräkna varaktigheten på menstruationscykeln behöver du antingen en kalender och en penna eller en speciell applikation på din smartphone, där du måste markera den första och sista dagen i cykeln. För att få en fullständig bild måste du göra anteckningar i minst tre månader i rad, och det är bättre att ta det som regel att markera din period kontinuerligt. Så du är garanterad att inte missa några negativa förändringar.

På grund av vad menstruationscykeln försvinner?

En cykel kan tappas av olika skäl. Det finns ett betydande antal gynekologiska sjukdomar som klassificeras som menstruella oegentligheter och har följande symtom:

 • Minska frekvensen av menstruation upp till 4-7 gånger per år.
 • Minska blödningstiden till 1-2 dagar eller en ökning med mer än 7 dagar.
 • Minskad cykeltid: mindre än 20 dagar.
 • Förekomst av promiskösa blödningar.
 • Markerad minskning eller ökning av menstruationsblodförlust.
 • Öm menstruation, vilket orsakar betydande obehag.
 • Frånvaron av menstruation i flera månader (6 eller mer) [4].

Denna symptomatologi kräver en konsultation med en läkare, eftersom den med hög sannolikhet indikerar uppkomsten av gynekologiska sjukdomar.

Sköldkörtelhormoner har också en betydande inverkan på tillståndet i menstruationsfunktion och cykelfel [5]. Samtidigt betraktas inte lägre förändringar i menstruationscykeln av läkare som avvikelser. Skälen till sådana fel är:

 • Stress på jobbet, särskilt bland unga flickor. Under stressiga förhållanden tvingas alla kroppssystem att arbeta med ökad belastning, vilket kräver ytterligare näring. Mycket ofta bidrar också personliga livsproblem negativt till frekvensen av cykeln och orsakar stress.
 • Brist på sömn: sömn som varar mindre än 8 timmar om dagen leder vanligtvis till överansträngning och, som ett resultat, att överbelasta kroppens biologiska system.
 • Att vara i luften mindre än 2 timmar per dag, vilket leder till otillräcklig syreproduktion, som är ansvarig för reglering av intracellulära processer [6].
 • Felaktig näring (i synnerhet oregelbunden), vilket också leder till brist på vitaminer och mineraler som är nödvändiga för den kvinnliga kroppen. Här är några exempel:
  • Kronisk brist på tokoferol (E-vitamin) kan provocera gonaderna.
  • Brist på askorbinsyra (C-vitamin) orsakar en ökning av bräcklighet hos kapillärer, ökad blödning.
  • Bristen på pantotensyra (vitamin B5) åtföljs av en minskning av gonadernas funktion.
  • Zinkbrist är farligt för att bromsa sexuell utveckling, infertilitet [7].
 • Aklimatisering kan också påverka frekvensen i menstruationscykeln, särskilt i de fall då förändringen av klimatzoner sker snabbt (resa med flyg över långa avstånd).
 • Cykelhopp är möjliga i tonåren, när den biologiska åldern för många flickor släpar efter kalendern och menstruationscykeln stabiliseras 2-3 år senare än allmänt accepterat.

I de flesta fall, för att få en normal menstruationscykel, bör du ändra din inställning till livsstil och i synnerhet tillhandahålla god näring samt extra intag av vitaminer och mineraler.

Förändringar i kroppen under PMS och menstruation

Huvudfunktionen hos en kvinna i reproduktionsåldern är, oavsett hur trite det låter, fortsättningen av släktet. Närvaron av menstruation är associerad med detta. Enkelt uttryckt, varje månad förbereds livmodern initialt för befruktning och rengörs sedan vid en misslyckad graviditet [8].

Vid menstruationscykelns dör dör corpus luteum, och under de första tre till fem dagarna slits slemhinnan, som är övermättad med blod och utsöndring, bort från livmoderns väggar och går ut. Därefter slutar regenerering av ytepitelet som täcker livmoderens såryta, förnyelse av dess slemhinna och mognadsprocessen av nya ägg i folliklarna med ägglossning - den mest gynnsamma perioden för befruktningen. Efter ägglossningen upprepas tillväxtfasen i corpus luteum och förtjockning av endometriumet, som om befruktning av ägget inte har inträffat slutar igen med menstruation.

Menstruationscykelns uppdelning i faser varierar beroende på vilka fysiologiska förändringar i reproduktionssystemet som ligger till grund - i endometrium eller äggstockar (se tabell. 1).

Tabell 1. Faserna i menstruationscykeln, deras varaktighet och egenskaper hos den hormonella bakgrunden

Halv cykel

Faser med hänsyn till fysiologiska förändringar:

Hormonala egenskaper

i endometrium

i äggstockarna

1-14 dagar

1,1. Menstruation - varar normalt tills de första 3-5 dagarna av cykeln.

1. Follikulär, eller fasen av mognad av folliklar. Slutar med ägglossning.

FSH dominerar - follikelstimulerande (gonadotropiskt) hormon som stimulerar produktionen av östradiol folliklar.

1,2. Proliferativ eller fas av aktiv tillväxt av endometrium.

FSH-produktionen minskar, men östrogen, främst östradiol, och mindre aktiva hormoner, östron och östriol tar ledningen inom hormoner..

2,3. Ägglossning - sker normalt den 12-15: e dagen av cykeln, varar 1-2 dagar. Den dominerande follikeln brister och det utflyttade ägget börjar röra sig genom äggledaren.

Mot bakgrund av fortfarande höga nivåer av östrogen och FSH, uppstår LH, ett luteiniserande hormon, vars kraftiga våg provoserar ägglossning på kort avstånd framåt.

15–28 dagar

2,4. Sekretorisk, eller fasförtjockning av endometrium på grund av utsöndring av livmorkörtlarna.

2. Luteal eller tillväxtfasen av corpus luteum istället för en bruten follikel.

Alla östrogener, liksom LH och FSH, börjar snabbt minska till sitt minimum, och för närvarande spelas huvudrollen av progesteron, vars topp faller ungefär den 22: e dagen av cykeln. Vid denna tidpunkt utvecklar ett antal kvinnor PMS - premenstruellt syndrom.

Under den första halvan av menstruationscykeln är kvinnans kropp under dominerande påverkan av östrogen (från 1 till 14 dagar), och i den andra (från 15 till 28 dagar) - under påverkan av progesteron. Det är det senare som ofta är den triggare som utlöser utvecklingen av premenstruellt syndrom - en av de diagnoser som så ofta komplicerar moderna kvinnors liv.

Medicin hänvisar PMS till gynekologiska sjukdomar med tydligt definierade symptom [9]. Samtidigt, även om modern vetenskap inte indikerar en entydig orsak till denna patologi, förklarar många forskare det som ett resultat av den kvinnliga kroppens centrala nervsystemets reaktion på hormonell obalans [10].

De diagnostiska kriterierna för PMS inkluderar 11 symtom (10 av dem är betydande psykomotoriska och beteendestörningar), som kännetecknas av en tydligt distinkt cyklisk kurs [11]:

 1. Deppigt humör.
 2. Ångest och spänning.
 3. Labilitet av humör.
 4. Ökad irritabilitet.
 5. Minskat intresse för dagliga aktiviteter, apati.
 6. Dämpning av koncentrationen.
 7. Trötthet.
 8. Nedsatt aptit.
 9. Sömnlöshet eller patologisk dåsighet.
 10. Brott mot självkontroll.
 11. Fysiska symtom:
  • mastalgia, som manifesteras av tråkiga bristande smärta i bröstkörtlarna, såväl som deras engorgement;
  • cephalgi (huvudvärk);
  • ledvärk;
  • svullnad;
  • ökad fet hud (akne i ansiktet, fett hår etc.).

För att diagnostisera PMS och bestämma den specifika typen av störning måste minst 5 av ovanstående symtom vara närvarande. Modern medicin skiljer huvudsakliga PMS och fysiologiska (mjuka) PMS, där en kvinna noterar förekomsten av ovanstående symtom, men de har inte någon betydande inverkan på hennes livskvalitet.

Hur man lindrar smärtsamma symptom

Beroende på typen av PMS eller avvikelser i menstruationsförloppet skiljer sig också metoderna för terapi. I de fall där en läkare diagnostiserar en av formerna av den huvudsakliga PMS eller endokrin gynekologisk sjukdom, krävs systemisk behandling.

Vid fysiologisk (mild) PMS, eller mindre obehag under menstruation, krävs ingen specifik terapi, symtomatisk korrigering används med läkemedel såsom:

 • Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), som har en uttalad smärtstillande effekt;
 • Krampläkemedel som undertrycker muskelspasmer från släta muskler;
 • Hormonella preventivmedel som minskar menstruationsblödning och smärta (föreskrivs av en läkare) [12].

Men du kan börja med användning av vitaminer och mineraler (cyklisk vitaminterapi) [13]:

 • B-vitaminer är involverade i alla typer av metabolism [14]. De har också en gonadotropisk effekt, deltar i hormonell metabolism och utövar en positiv effekt på nervsystemet [15].
 • Retinol (A-vitamin) har en gynnsam effekt på tillväxten av epitelceller, liksom på inaktiveringsprocessen av östrogener (i kombination med vitamin B6 och B9) [16].
 • Tocopherol (vitamin E) är den viktigaste komponenten i proteinmetabolism och återhämtningsprocesser, dess brist påverkar negativt hypotalamus funktion [17].
 • Magnesiumsalter ökar diurese, minskar svullnad och lindrar ångest.

De profylaktiska och milda symtomatiska åtgärderna inkluderar också användning av växtbaserade läkemedel, som kan inkludera:

 • Vitex agnus-castus, eller Vitex är helig, det är en vanlig kyckling, vild (eller munk) peppar, kysk, Abrahams träd. Extrakt från olika delar av denna växt innehåller eteriska oljor, tanniner, flavonoider, iridoider, alkaloider, vitaminer och spårämnen. Men det viktigaste är att den heliga Vitex är en naturlig källa till fytohormoner som har en positiv effekt med milda symtom på PMS [18].
 • Hypericum perforatum, eller Hypericum perforatum, det är - johannesört, johannesört, johannesört, malm, hare blod, blodsugare, rött gräs. I gynekologisk praxis används ett extrakt från blommorna på denna växt, vilket bidrar till normaliseringen av den psykomotiska bakgrunden [19].

För kvinnor med predisposition för sjukdomar som mag- eller tolvfingertarmsår, liksom njur- eller leversvikt, måste läkare väljas av läkare.

Så efter att ha lagt en av livets prioriteringar i att bevara hennes hälsa och önskan att föda ett friskt barn, kan en modern tjej, genom att observera cykeln i sin period, i tid uppmärksamma avvikelser från normen. Vid större förändringar bör du besöka en gynekologisk konsultation. Och i de fall då avvikelserna är obetydliga kan du förbättra ditt välbefinnande genom att tillämpa symptomatisk behandling, såväl som vitamin-mineralkomplex som korrigerar cykeln för att förhindra obehagliga tillstånd.

Tvåfasigt vitamin-mineralkomplex för normalisering av menstruationscykeln

Efter att ha beslutat om korrigering av obehagliga symtom på PMS eller eliminering av obehag under menstruation med vitaminer och mineraler, är det värt att uppmärksamma Cyclovita ® -komplexet, som inte har några analoger på den ryska marknaden.

Till att börja med noterar vi att det unika med Cyclovita®-beredningen bekräftas av patent nr 2443422 [20]. Detta läkemedel för kvinnor, inklusive ett komplex av vitaminer, spårelement och mikronäringsämnen av växtursprung, är utformat på ett sådant sätt att man tar hänsyn till funktionerna i den första och andra halvan av menstruationscykeln när det gäller hormonella nivåer.

CYCLOVITA ® påverkar tydligt kvinnornas förändrade hormonstatus och kan därför upprätthålla och justera kvinnors reproduktiva hälsa. Hur visas det? Komponenterna i VMK CYCLOVIT ® bidrar [21]:

 • minskning av smärta under menstruationen;
 • bildandet av en regelbunden menstruationscykel;
 • lättnad av PMS;
 • normalisering av reproduktionssystemet [22].

Så hos kvinnor i åldrarna 18–35 år som lider av menstruationsdysfunktion finns det ofta en brist på vissa näringsämnen:

  1. under halvan av månadscykeln - nästan alla B-vitaminer, samt zink och selen;
  2. under den andra halvan av månadscykeln - vitamin A, C, E, koppar och i större utsträckning än under första hälften av MC, selen och zink.

Dessa kvinnokroppsbehov består väl av CYCLOVITA ®, eftersom det är ett tvåfasigt vitamin-mineralkomplex som skapas med hänsyn till cykliska förändringar i kvinnans kropp. Baserat på studier om behovet av vitaminer och mineraler i olika faser av månadscykeln, to formuleringar utvecklades - CYCLOVITA ® 1 och CYCLOVITA ® 2, totalt innehållande:

 1. 12 vitaminer: A, E, B1, PÅ2, PÅMED, PÅ5, PÅ9, PÅ12, PP, D, E, P;
 2. 5 spårelement: koppar, zink, jod, selen, mangan;
 3. rutin och lutein.

Doseringen väljs optimalt för östrogen- och progesteronhormonfaserna i menstruationscykeln och är avsedd att användas på lämpliga dagar.

Enligt resultaten från studier [23], var det en märkbar minskning av klagomål på symtom på smärtsamma perioder och PMS, hos patienter som tog kosttillskott CYCLOVITA ® som varade i 3 kurser. det var en återställning av den regelbundna menstruationscykeln hos de flesta kvinnor; minskat behov av smärtstillande medel under menstruationen; symtom som huvudvärk, irritabilitet och nervositet blir mindre uttalade; svullnad i ansiktet och lemmarna minskade; liksom engorgement av mjölkkörtlarna och smärtsamma känslor i dem. Också observerades var normaliseringen av innehållet av vitaminer och mineraler i blodplasma, en förbättring av hudtillståndet (minskning av fettinnehåll och akne), hår (minskning av håravfall och symtom på seborré) och naglar (minskning av skörhet).

Kontraindikationer att använda är individuell intolerans mot komponenterna, graviditet och amning. Innan användning rekommenderas att du konsulterar en läkare.

P. S. Mer detaljerad information och rekommendationer om mottagande av det icke-hormonella komplexet CYCLOVIT ® kan erhållas på företagets webbplats.

* Antalet biologiskt aktiva livsmedelstillsatser "Vitamin och mineralkomplex CYCLOVITA®" i registret över statsregistreringscertifikat för Rospotrebnadzor är RU.77.99.11.003.E.003222.07.17, registreringsdatum är 24 juli 2017.

Intaget av vitaminer och mineraler i speciellt utvalda doser i enlighet med faserna bidrar till upprättandet av en regelbunden menstruationscykel.

Oregelbunden menstruation, humörsvängningar, viktökning, trötthet, minskad sexdrift - dessa symtom kan indikera hormonell funktionsfel i kroppen.

Vitaminer och mineraler spelar en viktig roll för att upprätthålla en stabil funktion av organen i det kvinnliga reproduktionssystemet..

En obalans av hormoner kan orsaka smärta under menstruationen.

Komponenterna i CYCLOVIT ® hjälper till att minska svårighetsgraden av smärta under menstruationen, premenstruell spänning och upprätthålla en regelbunden cykel. *

* "Studien av effektiviteten och säkerheten för kosttillskott" CYCLOVITA "vid behandling av menstruationsregelbundenheter och premenstruellt spänningssyndrom." Gromova O.A. 2011/08/22
** Effektiviteten av cyklisk mikronäringsämneskorrigering för reglering av menstruationsfunktionen i händelse av kränkningar av bildandet av menark. AV. Limanova et al., Gynekologi nr 2, bind 14/2012

 • 1,2,3,4 https://clck.ru/EdXdD
 • 5 https://clck.ru/EhYJ8
 • 6 https://clck.ru/EhYJ8
 • 7 http://www.pseudology.org/health/KukesVG_KlinicheskayaFarmakologiya2.pdf
 • 8 https://meduniver.com/Medical/Akusherstvo/813.html
 • 9,10,11,12,18 https://clck.ru/EhYJW
 • 13 http://kingmed.info/media/book/1/484.pdf
 • 14 http://www.pseudology.org/health/KukesVG_KlinicheskayaFarmakologiya2.pdf
 • 15,16,17,23 https://clck.ru/EdXcG
 • 19 http://kingmed.info/media/book/1/484.pdf
 • 20 http://www.freepatent.ru/patents/2443422
 • 21 https://clck.ru/EhYJj
 • 22 https://medi.ru/info/12408

Även om en brist på vitaminer och mikroelement är ett vanligt problem för en kvinnas hälsa, bör det också förstås att en sådan brist kan vara selektiv, det vill säga endast berör vissa näringsämnen och uppvisa deras obalans. Därför bör IUD: er för långvarig användning väljas för att inte möta det omvända problemet - hypervitaminos och hyperhismisk mikroelementos - en övermättnad av kroppen med individuella näringsämnen. Se till att du inte överskrider de rekommenderade dagliga doserna med ingredienser som rekommenderas av Ryska federationen för hälsa i dina komplexa preparat.

Hur många dagar kommer menstruationen?

Hur ofta ska menstruationen gå?

Fysiologiskt betyder menstruation att flickan är redo att fortsätta livet: befruktning, graviditet och födelse av ett barn. Efter menstruationens start justeras den ständiga aktiviteten hos hormonerna (progesteron och östradiol) som produceras av äggstockarna, menstruationscyklerna (ägglossningen) upprepas varje månad. Under dem föds ägget, utvecklas, dör och tas bort från kroppen..

Menstruationens regelbundenhet och varaktighet (menstruation)

Mycket ofta undrar kvinnor hur länge en regelbunden menstruationscykel ska pågå, hur många dagar en menstruation ska gå, efter hur många dagar en menstruation ska komma. Den fullständiga menstruationscykeln, med undantag för avvikelser, varar 21-35 dagar, varje månad, som sitt första steg - från 3 till 8 dagar. För en frisk kropp anses ett fel i menstruationens början under 1-2 dagar vara normalt.

Vissa kvinnor står inför problemet med oregelbundna cykler när dess varaktighet ständigt förändras. Detta fenomen är ofarligt i upp till 24 månader efter menstruationens början, på grund av att flickans hormonella bakgrund under denna period ännu inte är fullständigt bildad och hoppar i nivån på könshormoner i blodet kan påverka menstruationens art och varaktighet. För vuxna kvinnor med en etablerad regelbunden cykel kan sådana avvikelser vara tecken på patologier och inflammationer eller en föregångare från premenopausal period.

Menstruationsflödet kan vara försenat eller frånvarande på grund av graviditet och amning, klimakteriet, hormonell obalans, stress och chock, tidigare sjukdomar och skador, ohälsosam kost och vitaminbrist, etc..

Vad är menstruation (menstruation), vad menar de?

För att förstå hur många dagar menstruationen kommer, hur många dagar menstruationscykeln varar innan menstruationen måste du förstå vad menstruationen är och hur den går, hur den påverkar olika organ i den kvinnliga kroppen. Menstruation eller menstruation kommer inom ett visst antal dagar. Menstruation kallas den första fasen i en kvinnas månatliga ägglossningscykel. För närvarande rensar kroppen sig från ett odödligt ägg. En liten mängd blod med partiklar i livmoderslimhinnan frigörs också. I början av menstruationen återställs cykeln.

Under de första dagarna ger menstruationsblodet inte möjlighet till koagulation, det är färgat i skarlagen färg, som i slutet av sekretion, under påverkan av enzymer, blir mörkare, upp till bruna nyanser.

Alla perioder av ägglossningscykeln, mängden utsläpp per dag, vad är normen?

Alla perioder av ägglossningscykeln är förknippade med äggens utveckling. Först bildas ett ägg i äggstocken från follikeln, livmodern förbereder sig för sin befruktning och konsolidering, bevuxen med ett lager av endometrium. I slutet av den andra veckan i cykeln (i mitten) börjar ett moget ägg röra sig från äggstocken och passerar in i äggledaren, genom vilken det skickas till livmodern. När befruktningen sker fixeras den i endometrialskiktet och ett embryo utvecklas från det. Om det inte fanns någon befruktning dör ägget med endometriet och lämnar kroppen genom slidan, varefter cykeln uppdateras.

Den genomsnittliga sekretionsvolymen per menstruation är 250-260 ml, eller 40-60 ml per dag. De är vanligast under de första dagarna, då minskar mängden sekret. Överflödet av menstruation är individuellt och kan variera, utifrån närvaron av kroniska sjukdomar, arten av sexuell aktivitet och användning av preventivmedel, antalet graviditeter, fysisk aktivitet och aktivitet hos en kvinna, näring och dåliga vanor.

Menstruation förekommer vanligtvis i åldersintervallet från 10 till 16 år (mindre ofta - från 8 eller 9 år), slutar från 45 till 55 år, i mer sällsynta fall - flera år senare. Efter upphörandet av menstruationen börjar klimakteriet.

Symtom och tecken på normal menstruation, när menstruationen kan anses vara normal?

Om menstruationen är regelbunden, det vill säga menstruation inträffar efter en viss tid varje månad, om menstruationen och hela menstruationscykeln går utan dröjsmål, kan sådan menstruation anses vara normal. Om PMS (premenstruellt syndrom) inte åtföljs av en allvarlig huvudvärk, om nedre del av magen inte gör ont, inte drar och inte värker i nedre del av magen, om utflödet under menstruationen är utan skarp lukt och klåda, kan sådan menstruation betraktas som helt frisk.

För att förstå om menstruationscykeln är normal eller inte, måste du veta att friska perioder, när menstruationen är normal, är de perioder där olika typer av urladdning alternerar. Det vill säga, under första hälften av månadscykeln är urladdningen mer slemhinnig, färgen på urladdningen är transparent. Och under den andra halvan av menstruationen är vaginal urladdning tätare. Under menstruationen är vaginal urladdning blodig. Den normala menstruationscykeln ska inte åtföljas av svår smärta i nedre del av buken, det bör inte vara mycket tung urladdning.

Symtom och tecken på onormal menstruation

Det är viktigt för kvinnor att komma ihåg att om klåda och en obehaglig lukt uppträdde under vaginal urladdning, kan dessa vara de första tecknen och symtomen på infektion. Dessutom bör försiktighet iakttas vid symtom som vit urladdning, som de kan vara symtom på candidiasis (trast), farliga symtom kan vara röd utsläpp under menstruation, grön urladdning under menstruation, röd blodutladdning och annan ohälsosam vaginal urladdning.

Orsaker till menstruationsfel - sjukdomar som orsakar menstruationscykelfel

En kvinna måste veta hur menstruationens menstruationscykel ska se ut, efter hur många dagar ny menstruation ska komma, vilken utflöde kan anses vara normal för menstruation (menstruation) och som kan indikera utvecklingen av patologi.

Algodismenorea. Symtom: under menstruationen kännas akuta krampkrampar i nedre del av magen, nedre delen av ryggen och ryggraden. Diarré, kräkningar och migrän är möjliga. Sjukdomen manifesterar sig i flera timmar varje dag fram till menstruationens slut. Det händer hos många kvinnor och orsakas av endometrios, infektioner och patologier i de inre organen..

Dysmenorré. Det kännetecknas av en stor försening i början av menstruationen eller dess början före schemat (antalet dagar förändras ständigt). Sjukdomen börjar på grund av en förändring i tid eller klimatzoner. För att återställa den bekanta cykeln finns det tillräckligt med vila och att gå in i den normala livsrytmen.

Oligoamenorrhea. Tecken på sjukdomen: menstruationer är små, en kvinna börjar drabbas av fetma, hårighet, en ultraljudundersökning visar en alltför hög ökning av äggstockarna. Den allvarligaste manifestationen av oligoamenorré är en kränkning av reproduktionsfunktionen.

Du kan bli av med sjukdomen genom att genomföra en äggstocksbehandling..

Metrorragi (blodutladdning i mitten av cykeln). Sjukdomens symtom saknas, dess orsaker är också svåra att identifiera. Å ena sidan är det beskrivna fenomenet ofarligt, men tvärtom kan det signalera patologier i livmodern, sköldkörteln och levern och bildandet av tumörer.

Amenorré är dock den allvarligaste sjukdomen som orsakar instabilitet i ägglossningscykeln. Symtom: frånvaron av menstruation från tio till tjugo dagar till flera månader. Sjukdomen förvärrar en kvinnas fysiska och psykologiska välbefinnande, ökar risken för tumörsjukdomar. Amenorré bör särskiljas från upphörande av menstruationsflödet på grund av graviditet och klimakteriet.

Statistik visar att ungefär hälften av kvinnorna på undersökningen klagar till gynekologerna om förseningar eller frånvaro av menstruation, inte räknar specifikt frågan om graviditet. För att avgöra orsaken till överträdelsen, analyserar läkaren patientens klagomål, historien om hennes sjukdom, särskilt menstruationscykeln och genetiska avvikelser. Därefter tilldelas en viss undersökning, baserat på den erhållna bilden, som innefattar olika tester, ultraljuddiagnostik, röntgen av skallen och tomografi i hjärnan, om nödvändigt, undersökning av andra specialister med smal profil.

Modern medicin kan återställa en skakig menstruationscykel genom mediciner, hormonella, homeostatiska läkemedel och örtmedicin. I de mest milda fallen kan framgång uppnås genom att förskriva vitaminer; i de svåraste fallen kirurgiskt ingripande. Det senare används som en sista utväg för att undvika försämring av en kvinnas hälsa och hennes reproduktiva funktion.

Andra orsaker till menstruationscykelfel, menstruations oregelbundenhet

Om det finns oregelbundna perioder eller en fullständig frånvaro av perioder kan sådana problem uppstå av många skäl. Och om orsakerna till frånvaro eller försening av menstruation hos en kvinna inte är gynekologiska sjukdomar eller infektioner, är orsakerna till förseningen av menstruationen hormonell misslyckande (olika typer av hormonell obalans), bäckskador, resultatet av överdriven fysisk ansträngning, känslomässig överbelastning, nervösa chocker, stress, frekvent och försvagande träning hos idrottare. Fel i menstruationscykeln eller fullständig frånvaro av menstruation kan bero på det faktum att graviditet har inträffat, amning, klimakteriet (menopaus), dålig näring (närmare bestämt bristen på vissa vitaminer, enzymer och mineraler), följderna av abort.

Förändringar i menstruationscykeln (menstruation)

En förändring i cykeln anses vara alla ändringar i schemat som är vanligt för en vuxen kvinna, inklusive frånvaron av en försening i menstruationen, dess rörelse och tillnärmning. Återställningen av cykeln, särskilt efter sjukdomar och strikta dieter, beror på intaget av vitaminer och mineraler som är bristfälliga för kroppen, neurologisk behandling, användning av orala preventivmedel, korrekt iakttagande av arbetsregimen, vila och näring, samt dåliga vanor. Kvinnor med en stabil menstruationscykel och som tunt känner av det, kan riktningsvis påverka perioden för menstruationens början, flytta den med några dagar, med alternativa metoder eller mediciner.

Så, till exempel, koncentrationen av östrogen i blodet minskar, något förlänga den första fasen av cykeln, genom att inkludera i kosten citron, blomkål och broccoli, ärtor och sojabönor, lin- och jordnötsoljor, magert fisk och kött. För att uppnå motsatt effekt och påskynda uppkomsten av månatliga utsöndringar, äts persilja, honung och vitamin E-rika livsmedel innan den förväntade tiden..

Av de mediciner som hjälper till att förändra cykeln isoleras oral preventivmedel och progestiner (eller gestagener). De kan tas strikt med godkännande av gynekologen. Korrigering bör göras för att användningen av hormonella läkemedel för detta ändamål, effekten av vissa läkemedel försvagas och början av menstruation kommer att inträffa omedelbart efter avslutad intag. Skillnaden mellan gestagener och hormonella läkemedel är under varaktigheten av den cykel där deras intag börjar och slutar.

Läkemedel kan konsumeras först efter att ha konsulterat en erfaren läkare som först kommer att fastställa möjligheten och genomförbarheten att förskriva ett hormonellt eller gestagen läkemedel (inklusive individuella kontraindikationer, sannolikheten för allergier och andra biverkningar), beräkna den optimala dosen och de dagar då de kan tas. Missbruk av ovanstående medel är full av allvarliga hälsoeffekter, därför måste du vara extremt försiktig när du använder dem. Den vanliga menstruationscykeln är en indikator på den normala aktiviteten hos kvinnans reproduktionsmekanism. Nivån på det samordnade arbetet i reproduktions- och hormonsystemet ger en erfaren specialist möjlighet att i förväg dra slutsatser om patientens chanser att bli befruktad och födelse av avkommor. Menstruation är den viktigaste indikatorn på utveckling och funktion av könsorganet. Tidpunkten för deras början kan variera individuellt, under påverkan av många faktorer, men regelbundenheten bör förbli konstant. Kontroll över funktionen av en mekanism som kallas reproduktionssystemet är en av de prioriterade uppgifterna som tilldelas kvinnans axlar.

Efter att ha märkt eventuella felaktigheter i menstruationscykeln är det absolut nödvändigt att du omedelbart kontaktar en gynekolog för att få hjälp. En snabb undersökning och undersökning hjälper till vid snabb upptäckt av sjukdomar, deras behandling och förebyggande av komplikationer.

Hur många dagar kan menstruation, menstruation, efter en abort?

För att förstå hur många dagar menstruationen visas efter en abort måste du förstå vilken typ av abort som användes. Det finns två huvudtyper av abort: medicinska och instrumentella.

Efter en hormonell abort, när vissa hormonella läkemedel används, inträffar en process av störning av den normala hormonella bakgrunden, vilket innebär att det tar lite tid att återställa den. Menstruationen kan börja 2 veckor eller 14 dagar efter aborten, och utskrivning under de första månaderna efter aborten kan vara mycket rikligt. Om menstruationen inte börjar under de första 2 veckorna efter aborten, rekommenderar läkare att gå till gynekologens möte.

Med denna typ av artificiell avbrott av graviditet, såsom instrumental abort, noterar läkare en längre försening i menstruationen i jämförelse med medicinsk abort. Om det sker en instrumental abort, kan förseningen i menstruationen vara en månad eller mer, ibland upp till 40 dagar, och en sådan försening i menstruationen anses vara normal. Efter curettage eller curettage, eventuellt vakuumavlägsnande av fostret, kirurgisk ingripande, det vill säga en av de typer av instrumental abort, konstaterar läkare att den första menstruationen är mycket riklig, blodigt utflöde med blodproppar.

Hur många dagar efter ett missfall börjar menstruationen (menstruation)?

När en kvinna har missfall, måste en kvinna veta exakt när hon ska börja räkna ner den första dagen i en ny månadscykel. Efter vad som hände betraktas dagen för ett missfall som den första dagen för starten av en ny menstruationscykel. Menstruation efter missfall börjar vanligtvis efter 21 eller 35 dagar. Oftast, efter ett missfall, tunga perioder, kraftig fläckning från slidan under menstruationen, vilket kan leda till anemi.

Hur många dagar efter hormonell OK att vänta på början av menstruationen?

För att svara på frågan, hur många dagar efter slutet av att ta hormonella p-piller, menstruation visas, när menstruationen börjar, måste du veta exakt vilken hormonell OK (orala preventivmedel) en kvinna tog. Oftast börjar menstruationen efter att ha tagit hormonell OK efter 10, 12 dagar, och själva menstruationen bör vara normal. Men menstruationens början efter att ha tagit något särskilt hormonellt läkemedel kan ha sina egna symtom. Efter vissa typer av preventivpiller med hormonell typ, konstaterar läkare mer rikligt urladdning, en längre period av försening i menstruationen. Men i princip bör det inte vara några smärtsamma symptom. Det vill säga smärtsamma symtom eller för tunga perioder, en ovanlig färg på utflödet och många andra symtom på en ohälsosam menstruationscykel bör inte observeras.

Liknande artiklar

Menstruationen är försenad i flera dagar, vad kan vara orsaken? Menstruation, som en del av en kontinuerlig cyklisk process, beror på naturlagarna enligt vilka människokroppen finns. I genomsnitt är tidsintervallet mellan menstruationen cirka fyra...

Förkortad menstruationscykel I början av menstruationsflödet under puberteten byggs flickans hormonella system upp och en permanent menstruationscykel upprättas inom ett till två år efter menarchen. Varje kvinna har sin egen cykeltid, men...

Menstruationen som varar i två veckor, vad som orsakar anordningen i den kvinnliga och manliga kroppen är betydligt olika. Kvinnor är mycket mer beroende av att upprätthålla hormonbalans. Avvikelse från normen är full av dåliga hälsoeffekter. För att skydda dig mot...

Karakteristisk för en normal menstruationscykel

Normal menstruation är ett ämne som är relevant för varje kvinna i reproduktiv ålder. Frekvensen för menstruation, varaktighet, utsläppsfärg är förknippad med den kvinnliga kroppens tillstånd och indikerar frånvaro eller närvaro av patologier. Hur många dagar varar menstruationen och hur man beräknar cykeln? Vilka är orsakerna till cykelstörningar och vilka symtom indikerar fel i kroppen? Genom att känna till svaren på dessa frågor är det lättare att förstå om det finns problem med kvinnors hälsa.

Genom att känna till den normala förloppet för månadscykeln är det lättare att märka problem med det

Menstruationscykel

Menstruationscykel - månatliga förändringar i den kvinnliga kroppen, upprepade med en viss frekvens och manifesteras genom fläckning.

Månadens utskrivning börjar i tonåren, i pubertetsstadiet för flickor och slutar med klimakteriet. Normen inom gynekologi är början av klimakteriet vid 45–55 års ålder.

Varaktighet

Cykelns varaktighet beaktas från den första menstruationsdagen till den första dagen i nästa menstruation. Resultatet av beräkningarna för varje kvinna är individuellt, beroende på hennes fysiologiska egenskaper.

Vad är den perfekta månatliga cykeln? 28 dagar. Men det finns kvinnor i vars längd varierar mellan 21–35 dagar.

Hur mycket ska menstruationen gå? Normal - från 3 till 7 dagar. Processen åtföljs av svaghet, tyngd i bröstkörtlarna, smärta i nedre buken. För längre eller kortare kritiska dagar rekommenderas att du konsulterar en gynekolog. Avvikelser kan vara ett symptom på inflammation eller hormonell obalans i kroppen..

Menstruationscykeln är i genomsnitt 28 dagar

Första menstruationscykeln

På läkemedelsspråket kallas det "menarche". Vanligtvis börjar menstruation hos flickor vid 12 års ålder, men kan förekomma i en annan ålder - en period på 10-15 år kommer att vara normen.

Cykeln stabiliseras inte direkt: någon behöver 2-4 månader för att göra detta, vissa flickor har ett år att gå innan de blir bättre. Innan cykeln stabiliseras är det svårt att prata om menstruationsfrekvensen, eftersom vissa flickor kanske inte har dem alls.

Hur länge den första menstruationen varar, vet inte alla tonåringar. Vanligtvis varar det 3-5 dagar, det kännetecknas av knapp brunt urladdning eller några få bloddroppar. Detta beror på hormonella förändringar i tonårskroppen och borde inte stör flickor och föräldrar.

Menstruationscykeln stabiliseras vid 14 års ålder - från detta ögonblick rekommenderas flickor att kontrollera frekvensen. Om menstruationen varar 1-2 dagar eller mer än en vecka, kontakta en läkare.

Postpartum period

Hur lång tid ska det gå efter förlossning eller "kejsarsnitt" för kvinnor att återhämta sina perioder? Den genomsnittliga perioden är 6 månader vid amningstillstånd. Om barnet är en konstgjord person återhämtar sig kroppen snabbare - den första menstruationen kan börja om 2-3 månader.

Den första menstruationen efter förlossningen åtföljs ofta av riklig fläckning - många kvinnor är oroliga för detta tillstånd eftersom symtomen liknar blödning. Överflödigt urladdning i denna situation är normalt, men om de har en onaturlig lukt och färg är det bättre att konsultera en läkare.

Perioden för återhämtning av cykeln efter "kejsarsnitt" är densamma som efter naturlig förlossning - närmare sex månader. Ibland går operationen med komplikationer - då kan menstruationen börja senare, eftersom livmodern och äggstockarna behöver mer tid för att återhämta sig, särskilt när du suturerar.

Månader efter förlossningen börjar omkring den sjätte månaden

Hur man räknar cykeltid?

Du vet redan att den normala menstruationscykeln är 28 dagar med tillåtna fluktuationer upp eller ner. Det bestäms från den första menstruationsdagen till nästa första dag. Beräkningsformeln för kvinnor ser ut så här: startdatum för menstruation i den aktuella månaden - startdatum för menstruation under den senaste månaden + 1 dag = cykellängd.

I praktiken ser det ut så här. 23 augusti - 26 juli +1 dag = 28 dagar.

Vad orsakar cyklussvingningar?

Menstruationsperioden hos kvinnor är sammankopplade med eventuella förändringar i kroppen. Cykelns varaktighet kan minska eller öka mot bakgrund av:

 1. Påfrestning.
 2. Ökad arbetsbelastning.
 3. Virala och katarrala sjukdomar.
 4. Förändringar i regionen, bosättningslandet och klimatet.
 5. Negativa miljöförhållanden.

Höst-vårens lågsäsong, när kroniska sjukdomar förvärras, kan också orsaka svängningar i cykeln. 6-7-dagars avvikelser från normen i ovanstående fall anses vara acceptabla.

Dålig ekologi kan störa månadscykeln

Vilka faktorer påverkar antalet kritiska dagar?

Menstruationsflödet kan vara två gånger i månaden eller en gång varannan månad, varar längre än en vecka på grund av:

 1. Genetik. Om en av kvinnorna i din familj har haft en period på 8 dagar är sannolikheten för en återfall av situationen hög för dig. En genetisk predisposition behandlas inte medicinskt, så medicinsk vård krävs inte.
 2. Individuella egenskaper. Kritiska dagar kan vara långa med dålig blodkoagulation. De strukturella egenskaperna hos livmodern påverkar också menstruationens varaktighet.
 3. Diet och andra ätstörningar, plötslig viktminskning åtföljs av hormonella förändringar. Som ett resultat kränks menstruationscykeln - knapp eller omfattande urladdning stör kvinnor i mer än en vecka och ibland till och med stoppar.
 4. Utmattande belastningar i gymmet påverkar periodens längd.
 5. Oral preventivmedel minskar menstruationens längd, leder till dess fullständiga upphörande.
 6. Störningar i det endokrina systemet är en vanlig orsak till kränkningar.

Orsaken till avvikelserna från normen bör fastställas av läkare - behandling föreskrivs först efter undersökning och en noggrann diagnos.

Plötslig viktminskning upprör hormonell balans

Normalt menstruationsflöde

Homogen fläckning under menstruationen är normen, de kan ha små blodproppar, vilket också är normalt. Under kritiska dagar, tillsammans med hemligheten till vagina, kommer faktiskt ett avvisat lager av överhuden ut.

I början och i slutet av menstruationen kan urladdningen vara brun - det är inget fel med färgförändringen. Det finns lite blod i dessa stadier, det lyckas koagulera under påverkan av syre och vaginal mikroflora.

Under samma period kan urladdningen vara rosa. Detta beror på att processen för rengöring av livmodern från slem och förkastande av onödig överhud ännu inte har börjat eller redan är över. Blod släpps i små mängder - några droppar, så rosa.

När den rosa färgen ska varna?

Menstruationen varar flera dagar, men istället för karakteristisk fläck i fodret är rosa slem en obehaglig lukt och en heterogen konsistens. Vad är orsaken och hur lång tid det kan pågå:

 1. Utsläpp av rosa färg kan vara resultatet av hormonstörningar, progesteronbrist. Detta tillstånd behandlas med hormonterapi..
 2. Under den postoperativa perioden, hos kvinnor, i stället för blod, kan ljusrosa slem visas. När kroppen återhämtar sig normaliseras cykeln.
 3. Denna menstruationsfärg inträffar med erosion i livmoderhalsen, cyst, lipom och graviditetsfel. I sådana fall bör du omedelbart undersökas av en gynekolog. Perioden för behandling och återställande av den normala menstruationscykeln är individuell.
 4. Rosa urladdning hos kvinnor som varar mer än 10 dagar är ett symptom på infektionssjukdomar, störningar i sköldkörteln och andra patologier.

Ljusutladdning under den postoperativa perioden anses vara normen

Vilka färger bör varna?

Hur många symptom på sexuellt överförda sjukdomar känner du? En av dem är purulent eller orange urladdning under menstruation, ofta med gonoré. Ofta åtföljs de av klåda, skarp smärta under urinering, har en viss fiskig lukt. Sådant menstruationsflöde är rikligt, tjock konsistens. Med vaginos finns det också orange urladdning.

Svart menstruation hos kvinnor uppstår med inflammation i hängorna eller livmoderhalsen, det åtföljs av illamående, yrsel, feber. Oavsett hur mycket du försenar med ett besök hos en gynekolog, men det måste göras - det kommer inte att lösa sig själv.

Svart färg på blod sker ibland efter avslutad graviditet, svår förlossning, operationer under återhämtningsperioden. Kroppen återställs - menstruationens färg normaliseras.

Menstruationens gröna färg är en onormalitet orsakad av ett överskott av leukocyter i den kvinnliga kroppen eller allvarlig inflammation i könsorganen..

Du kan själv lösa problemet om det är en förändring i klimatet, nervös belastning eller förändringar i kosten. I andra fall kan kvalificerad medicinsk hjälp inte tas bort..

De första perioderna vad, var, när och hur

Dina första perioder: vad du behöver veta?

Uppkomsten av menstruation (menstruation) hos tonåriga flickor är ett viktigt stadium i puberteten. Detta är ett av många tecken på att en flicka går in i vuxen ålder och nu kan bli gravid..

Menstruation är ett känsligt ämne som inte varje familj kan täcka korrekt och förklara vad som händer, ge vetenskaplig information om vilka förändringar som händer med hennes kropp nu och vad som kommer att förändras i hennes liv nu. Många flickor är rädda för dagen då de börjar sina perioder, och vissa ser fram emot dessa förändringar. Det du känner för tillfället är normalt.

Tyvärr, på grund av fragmenteringen av data och bristen på speciella klasser i skolplanen för reproduktiv hälsa, saknar många flickor och de flesta pojkar grundläggande kunskaper om det kvinnliga reproduktionssystemets struktur och vad menstruation är och hur det händer, om reglerna för säker hygien och skydd. Detta är mycket tråkigt, eftersom den banala bristen på tillförlitlig information inom detta extremt viktiga område kan leda till obehagliga hälsokonsekvenser..

Tecken på den första menstruationen

Den första menstruationen hos tonårsflickor kan börja i olika åldrar och beror på när puberteten började, när kroppen börjar växa upp och gå in i fasen när flickan blir sexuellt mogen, det vill säga kan bli gravid.

Ett av de första märkbara tecknen på pubertets början är bröstsvullnad. Förväxla inte det med tillväxten av ett riktigt bröst: det innebär att bröstvårtan bara blir mer konvex. För andra flickor kan uppkomsten av könshår vara det första tecknet. I genomsnitt, efter 4-4,5 år, börjar menstruationen vanligtvis, men spridningen är normal från ett och ett halvt till sex år.

Ofta är ett tecken på uppkomsten av ålder när en menarche inträffar - den första menstruationen i en flickas liv - utseendet på armhåghår och brösttillväxt till storleken på en vuxen BH (med koppar A, B, C, etc.). Från denna punkt kan man förvänta sig att menstruationen börjar inom en period av 3-6 månader, om de naturligtvis inte har börjat ännu. Ett ofta tecken på menstruationens början är en avmattning.

Sedan, inom sex månader, kan flickan märka en ökning av könshårtillväxt eller deras utseende, och ytterligare sex månader senare kommer ett toppmoment av tillväxt in. Efter ytterligare ett år växer bröstet till vuxen storlek och armhålshåret visas. De första perioderna inträffar vanligtvis under perioden efter eller efter 4 månader efter det.

Sex månader före den första menstruationen märker många flickor en ökning av volymen av vaginal urladdning: detta är normalt

Viktig! Om det är en klåda eller en stark lukt före den första menstruationen, bör du rådfråga en gynekolog för råd: detta kan vara ett tecken på infektion.

Vid vilken ålder börjar menstruationen och vad bör menstruationscykeln vara?

Åldersspridningen kan variera, i genomsnitt börjar kvinnor i den europeiska rasmenstruationen i åldern 12-13 år.

Ändå är det värt att tänka på att åldern för början av den första menstruationen tenderar att minska. Hos vissa flickor kan menstruationen börja i åldern 10 eller 11 år, i andra vid 15.

Intervallet mellan menstruationen kallas menstruationscykeln. Det betraktas från den första menstruationsdagen till början av den efterföljande.

För vissa är det 28 dagar, men kan vara kortare eller längre, från 21 till 45 dagar. Vanligtvis efter en menarche kan en cykel upprättas ett tag och i början kan cykeln vara längre. Efter ett par år reduceras det till 21-34 dagar.

Många flickor möter det faktum att menstruationen under de första åren efter menarchen kan vara oregelbunden: detta är normalt, kroppen kan behöva lite tid för att upprätta en stabil cykel. Till exempel kan en tjej under denna period ha två cykler på 28 dagar, och då kan menstruationen inte komma i tid i nästa gång. Trots att cykeln vanligtvis blir regelbunden inom ett par år, förblir hos ungefär en tredjedel av kvinnorna instabil.

Månadsperioder måste markeras i en speciell kalender eller i applikationen på telefonen. Du måste markera från den första dagen i början av menstruationen till slutet, och så vidare. Cykellängden beaktas från den första dagen i menstruationen till början av ny menstruation. Till exempel, om dina perioder började den 1 januari, sedan gick 4 dagar och sedan började den 30 januari, måste du markera dagarna från den första till den fjärde och den 30: e som menstruationsdagar och beräkna antalet dagar från 1 till 30 januari. e (den 30: e är startdatum för nästa cykel). Det visar sig 29 - detta är längden på menstruationscykeln.

Hur mycket är menstruationen och hur mycket blod som tilldelas?

Många tjejer undrar om deras perioder är normala: det är helt normalt när du inte vet vad du kan förvänta dig!

Menstruationens varaktighet kan vara annorlunda: under 2-3 dagar, för någon till och med 7, i genomsnitt varar menstruationen 3-5 dagar. Mängden frigjord blod varierar också från person till person.

Blod under den första menstruationen såväl som menstruationen i allmänhet kan variera i färg på olika dagar. Ofta, på den allra första dagen, har blodet en rödbrun nyans, mörkare än under följande dagar. Ibland på de dagar då menstruationen är särskilt stark, kan koaguleringar frigöras: var inte oroad, det beror på att blodet just koagulerade. Menstruationens bruna färg kan vara de senaste dagarna: det betyder att blodet fanns i livmodern under lång tid och lyckades oxidera.

Många flickor är rädda för att de tappar för mycket blod. Oftast är det bara av vana: i själva verket är den totala volymen vanligtvis cirka 30-40 milliliter, och det handlar om två matskedar. Vanligtvis byter flickor packningen 3-6 gånger om dagen, och ibland oftare, särskilt om perioderna går kraftigt (vanligtvis händer det de första två dagarna i månaden).

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför behöver flickor kuddar och hur man använder dem

Naturligtvis kan en mogen kvinna knappast fråga sig själv "Hur man använder kuddar?" Eftersom hon var tvungen att göra detta mer än en gång. Men för unga flickor som först mötte ett sådant fenomen som menstruation kan denna fråga bli ganska relevant, eftersom de fortfarande inte har erfarenhet av att använda den här hygieniska artikeln, och inte alla har modet att ställa elementära frågor....

Faserna och varaktigheten av menstruationscykeln är normala och med kränkningar

Förkortning eller förlängning av kritiska dagar och funktionsfel i menstruationscykeln är vanliga problem som adresseras till en gynekolog av kvinnor i reproduktiv ålder....

Clearblue DIGITAL ägglossningstest - instruktioner, typer, läkares åsikt

I planeringsstadiet av graviditeten är det viktigt för framtida föräldrar att veta om gynnsamma dagar för befruktningen. Detta hjälper Clearblue ägglossningstestet....