Fitness under, före och efter menstruationen - hur man tränar ordentligt?

Klimax

Fitness under menstruationen - är du för eller emot? Någon märker inte menstruationen alls, men någon vrider sig så att det inte finns några tankar om träning, de skulle överleva till morgonen. Så vad ska man göra - att bryta igenom smärta, rädsla och hat eller ge slapphet? I den här artikeln hittar du ett vetenskapligt baserat svar - kan (och bör) övas under menstruationen.

I varje kvinnas kropp finns det hormonella förändringar som måste räknas om du vill ha maximal effekt av träningen. Det här ämnet är inte vanligt att diskutera med en manlig tränare (Hur kan jag säga honom att jag har min period? Kommer hon att tro att jag bara är en lat kille?). Men om han själv inte tar upp detta ämne, är detta ett tillfälle att tvivla på hans erfarenhet av att utbilda kvinnor. Eftersom hur en tjej kommer att träna beroende på cykelens fas påverkar muskeltillväxt och viktminskning..

För nybörjare kommer de naturligtvis också att ha kontinuerlig utbildning på samma program utan förändringar. Om din kropp inte kände till någon fysisk aktivitet tidigare, är det svårare att gå i parken, då kommer otränade muskler att reagera bra på alla belastningar. Men efter ett par månader, särskilt om du starkt märker en förändring i välbefinnande och humör i början och slutet av cykeln, måste du tänka på rätt träningssystem.

Artikelens huvudtankar:

 1. PMS är inte bara en ursäkt från träning och ett ämne med skäggiga skämt. Cykelns slut - värsta tid för hård träning.
 2. Kvinnor som inte dricker födelsekontroll, och de som använder trefas-födelsekontroll är nivån på hormoner i olika faser av cykeln olika. För dem som dricker monofasiska tabletter undertrycker den naturliga produktionen av hormoner och deras nivå är densamma under hela cykeln.
 3. Studier visar att styrkan hos kvinnor med en naturlig cykel (dricker inte piller eller trefasfödelse) är högst under ägglossningen. Det mesta östrogenet produceras under denna tid..
 4. Vetenskap har visat att för kvinnor med en naturlig menstruationscykel är det mycket viktigt att anpassa träningspass till cykeln. Så du får "mer för samma pengar." Genom att träna för hårt vid fel tid, tvärtom, kan du tappa muskelmassa.
 5. När du har upprättat ett närings- och träningsschema med hänsyn till faserna i menstruationscykeln kan du få det bästa resultatet utan att tvinga dig att träna genom smärta och trötthet.

"Så jag förstod inte om det är möjligt att träna under menstruationen eller inte?"

Det korta svaret är CAN. Men är det nödvändigt om det vrids från smärta? I den här artikeln kommer vi att visa dig hur du kan utarbeta en träningsplan beroende på menstruationscykeln och få det maximala resultatet av träning utan att tortera dig själv under PMS och menstruation. Detta läge hjälper dig att bygga muskler och förbränna fett bättre än om du går till gymmet med samma frekvens och gör samma sak varje gång..

Först en liten teori för att förstå vad som händer inne i dig.

Menstruationscykeln i korthet

Inte alla har en 28-dagars cykel, men för enkelhets skull låt oss anta att alla har samma sak.

Menstruationscykeln är uppdelad i två huvudfaser:

 • Follicular (FF) - från 1 till 14 dagar
 • Luteal (LF) - från 15 till 28 dagar

Inuti de två huvudcyklerna finns det två kortare:

 • Menstruation - från 1 till 5 dagars cykel
 • Ägglossning - från 12 till 17 dagar (ägglossningen äger rum en av dessa dagar)

Nivån av hormoner på olika dagar i cykeln varierar. Speciellt kvinnliga hormoner östradiol (östrogen) och progesteron. Östrogen är maximalt under ägglossningen och progesteron i lutealfasen (mellan ägglossningen och början av ny menstruation). Ta reda på hur dessa hormoner påverkar dina träningspass..

Preventivmedel

monofasisk

Om du dricker monofasisk födelsekontroll är dina hormonnivåer samma under hela månaden. Därför behöver du inte byta träning och näring under en månad.

Tre fas

Med trefasfödelsekontroll tar du tre olika typer av tabletter under en månad för att anpassa dig till den naturliga nivån av hormoner i kroppen. Näring och träning anpassas också bäst för att maximera effekten av dem..

Ägglossning är den bästa tiden för intensiv träning

De märkte att man ibland nästan springer till träning, med mycket styrka och entusiasm. Och på andra dagar, med bara tanken på en simulator, vill du slå dig in i en filt och ta en katt med dig? Poängen är inte bara en brist på motivation, inte en enda falskhet på Instagram just nu ger dig styrka för hård träning. I genomsnitt visar studier att styrkan hos kvinnor kan variera med 10% beroende på menstruationsfasen. Teoretiskt sett är detta + 5 kg om du krattar med en 50 kg skivstång.

Forskare förstår inte helt vilken mekanism som är ansvarig för fluktuationer i styrkornas nivå hos kvinnor. Det finns förslag på att följande är ansvariga för ökad styrka under träning under ägglossning:

 • topp i östrogenproduktion (det påverkar direkt myofibriller i muskelfibrer - med deras hjälp muskler sammandragas)
 • topp testosteronproduktion (det verkar också på myofibriller)

Forskare ger inte 100% garantier hittills, så det kommer inte att skada dig att göra ett test på dig själv. För ett par cykler, hålla en dagbok och skriv ner hur mycket styrka du hade i träningen (hur mycket vikt du kunde lyfta, antalet reps / set, allmän hälsa före och efter träningen). Så du kommer att se hur faserna i cykeln påverkar dig och om du är starkare i träning om det är under ägglossningen.

I alla studier visade de som tog monofasisk födelsekontroll inte någon förändring i styrkenivån under träning i olika faser av cykeln. Vissa studier visar att en sådan födelsekontroll även minskar mängden gratis testosteron i blodet (respektive total styrka).

Hur man planerar träning före / efter och under din period

Det är här kulan börjar.

Under de senaste åren har människor i vita rockar varit mycket intresserade av att undersöka hur menstruationscykeln påverkar muskeltillväxt under träning hos kvinnor. Generellt sett är resultaten som följer:

 • Om du tränar mer i den Follikulära fasen, växer muskelmassa och styrka bättre än om du tillbringar större delen av träningen i Lutealfasen.
 • Tyngre och mer frekventa träningspass i Follikelfasen (till exempel 5 gånger i veckan) och lättare i Luteal (till exempel 1 gång i veckan) ger ett bättre resultat än träning stabilt 3 gånger i veckan
 • Effekten av träning är annorlunda för dem som tar eller inte tar preventivmedel. De som dricker monofasiska preventivmedel är det meningslöst att byta utbildning i olika faser av cykeln. För dem utan preventivmedel eller som tar triphas (dvs menstruationscykeln är närmast det naturliga) ändras träningen bäst. I en studie på flickor med en naturlig menstruationscykel, med mer frekvent träning i follikelfasen, ökade muskelmassan med 2%. Och vice versa, om svårare träning var i Lutealfasen, minskade muskelmassan med 1,9%.
 • I en annan studie hade flickorna ingen skillnad i muskeltillväxt, oavsett mängd träning i olika faser av cykeln. Anledningen var att flickorna inte hade någon träningsupplevelse tidigare och de konsumerade 55-60g protein per dag. För nybörjare svarar musklerna mycket bra på träning. Därför är det i början inte särskilt viktigt hur du tränar, det viktigaste är att studera övningstekniken väl och börja äta rätt.

För att spåra cykelfasen behöver du en menstruationskalender:

En sådan kalenderapplikation hjälper dig att spåra ägglossningsdatumet. Undantaget är flickor med en oregelbunden cykel. Men även de kan försöka experimentera med träning i cyklernas faser..

De första två veckorna av menstruationscykeln

I follikelfasen, fokusera på hård träning: grundövningar (knäböj, dragkraft med skivstång etc.) 3-5 gånger i veckan, fler uppsättningar, fler olika övningar för varje träning. Det dagliga kaloriintaget är + 5-10% av normen (om du bygger muskler), om du går ner i vikt finns det inget överskott (dvs. på nivån för den dagliga normen).

Är det möjligt att träna under menstruationen?

Idealt, med början av en ny cykel och follikelfas (första menstruationsdagen), kan du börja tung träning. Men om du själv uthåller dina perioder (de första 3-5 dagarna) kraftigt, börja sedan tung träning från 3-5 dagar (i slutet av månaden). Och under de första 3-5 dagarna ska du inte träna eller konditionera hjärt (om du har styrkan). Om du har tur och menstruationen är lätt - börja hård träning den första dagen av cykeln.

Ägglossning

Dagarna kring ägglossning är den bästa tiden att få ut det mesta av dig själv i träning. Du har mest styrka, träna långt, hårt och intensivt 3-5 gånger i veckan. Försök att öka ditt personliga maximum i grundövningar - Squats, Deadlift, Midja. Under de kommande två veckorna har du tillräckligt med tid att vila och återhämta sig..

De senaste två veckorna av menstruationscykeln

Luteal fas - styrka för träning blir mindre. Men detta betyder inte att du behöver tvinga dig själv genom våld. Tung träning på denna tid påverkar musklerna negativt. Därför måste du koncentrera dig på fettförbränning. Därför att i follikelfasen, tillsammans med musklerna har du fått lite fett, i Luteal måste du ge musklerna vila och återhämta sig, och fettet att bränna. Skär kalorier: minus 5-15% av normen eller mer om du behöver bränna mer fett och du kan donera lite muskler.

Det minsta antalet träningspass för tillfället är 1-2 styrka per vecka. Arbetsvikterna kan minskas med 5-10%. Om du vill bränna mer fett, lägg till 1-2 lågintensiva konditionsträning i 20-40 minuter. Denna tränings- och näringsstrategi hjälper dig att uppnå två mål:

 1. spara muskler och bränna fett
 2. öka muskelkänsligheten för hård träning i follikelfasen

Den muskelmassa som du plogade under de första två veckorna (follikelfasen) kommer inte att gå någonstans om du under de senaste två veckorna vilar och gör styrka bara 1-2 gånger i veckan. Muskler växer inte under själva träningen, men när du slappnar av. Och studier visar att de efter en kort vila blir mer lyhörd för efterföljande träning. Allt detta på lång sikt ger dig större muskeltillväxt än om du tränar hela tiden med samma intensitet..

Tänk om jag gillar att träna ofta?

Det är lättare för någon att träna med samma frekvens alltid, för träning bara 1-2 gånger i veckan slappnar av och efter det är svårt att komma in i rytmen igen. Om detta är ditt fall, träna hela tiden med samma frekvens (3-4 styrka per vecka), men i Luteal-fasen, minska träningsvolymen med 30-50% (färre repetitioner och uppsättningar, mindre arbetsvikt, kortare träningspass själva).

PMS och söt

Lusten att döda alla, eller åtminstone lamslå, villigheten att kämpa för den sista kakan i ett paket och sälja din själ till en iransk sheik för en chokladkaka - är din reaktion på PMS? Det enda som kan tröstas är att det passerar med början av menstruation, hormoner återgår till det normala. Därför kan du i slutet av Luteal-fasen (PMS) för psykologisk lindring komma in i fuskmaskiner en gång om dagen. Men bara om tornet inte tar dig bort från det och du inte går in i matbotten på en vecka. Om detta är ditt fall - försök att öka det totala kaloriintaget, inte skjut dig in i för hårt ramverk.

Detta är det allmänna träningsschemat, med hänsyn till menstruationscykeln. Den allmänna tanken är att driva och arbeta med 100% under de första två veckorna, ge dig vila och återhämta sig under de andra två veckorna. I nästa artikel kommer vi att ge dig en grov träningsplan för alla fyra veckorna. Prenumerera på oss på sociala nätverk (VKontakte, facebook) för att inte missa en ny artikel.

Om du gillade artikeln, dela den med dina vänner!

Är det möjligt att träna under menstruationen och vilka övningar som kan göras under menstruationen

De flesta nybörjare idrottare tror att fitness och menstruation är oförenliga koncept och det är strängt förbjudet att spela idrott i dessa dagar..

Är det möjligt att träna på kritiska dagar?

Allt är helt annorlunda: idag är idag ganska viktigt, men du bör också välja idrott, träningens svårighetsgrad och följa råd från läkare, näringsläkare och tränare. För att inte förlora framsteg på idrottsområdet räcker det att ta hänsyn till några regler, rekommendationer om hur man tränar och tränar under menstruationen, på vilka kroppsdelar du kan göra övningar, till exempel ett vakuum för buken eller knäböj för skinkorna etc..

Hur påverkar idrott menstruationen?

Enligt läkarnas uttalande minskas märkningen hos idrottare märkbart under menstruationen: uthållighet, styrka, hastighet minskas. Muskelavslappning på grund av hög östrogenkoncentration.

Läkare rekommenderar att man undviker tung belastning, de kommer inte bara att vara ineffektiva utan också skada hälsan. Det är bättre att välja mindre tunga sporter (stretching, yoga).

På vilken menstruationsdag kan jag gå till sport, gå på gymmet och är det möjligt att springa under menstruationen - frågar många flickor. Träningskurser under menstruationen är tillåtna alla cykeldagar, med förbehåll för vissa regler..

Sport under menstruation, nytta och skada

Balanserad aktivitet skadar inte bara, utan har en gynnsam effekt på kroppen. Detta manifesteras i följande:

 • smärta reduceras;
 • blodcirkulationen förbättras;
 • premenstruellt syndrom elimineras;
 • cykeln blir stabil.

Fitness under menstruationen skadar bara om du inte observerar belastningsgraden.

Brist på menstruation på grund av kondition

Ibland händer det att perioderna efter fysisk aktivitet försvinner. Flickan börjar oroa sig: är det normalt, är det farligt för hälsan?

Det bör komma ihåg att om en tjej aldrig har varit engagerad i sport och sedan plötsligt började träna, så kan den första månaden med klasser bli stressande för kroppen. Därför är försenad menstruation normal under flera månader..

Men du ska inte överutöva kroppen: du bör få tillräckligt med sömn, det är bättre att uppleva måttlig stress, äta rätt eller sitta på icke-styva dieter. På grund av att reglerna inte följs kan menstruationen försvinna helt. Om detta händer börjar du noga övervaka din hälsa och om dina perioder inte kommer på länge bör du rådfråga en läkare.

Om en tjej plötsligt bestämde sig för att bli av med kroppsfett, kan det också vara skadligt för hennes hälsa. En frisk flicka ska ha minst 15% fett i genomsnitt.

Om förseningen varar mer än tio dagar bör du kontakta en läkare.

Tips och tricks för träning och träning på simulatorer under menstruationen

Det är nödvändigt att följa rekommendationerna från läkare som ger råd om hur man spelar sport under menstruationen:

 • i händelse av att menstruationen åtföljs av rikligt urladdning, är det nödvändigt att stoppa utbildningen;
 • smärta, illamående, sjukdom, gynekologiska sjukdomar - också en ursäkt för att stoppa klasser;
 • träning i pressen under menstruation och att göra knäböj - är förbjudet.

Fitness under menstruationen, yttrandet från gynekologer

Läkare rekommenderar att spela sport för att förbättra blodcirkulationen. Men de tillägger också att intensiva belastningar är förbjudna..

Smärtan verkar på grund av stagnation av blod, så idrotten är till och med användbar i dessa dagar, och bristen på träning är skadlig. Läkare föreskriver ofta stretch för kvinnor som har ont, och de kan också göra gymnastik under sina perioder..

Menstruationsfas

Varje kvinnas kropp är unik, cykelns varaktighet kan variera. I genomsnitt kommer den första menstruationen före 16 år, och klimakteriet inträffar närmare 50 år. Faserna går i följd och förbereder kvinnan varje månad för graviditet.

Bestämning av menstruationsfasen

För att bestämma fasen måste du räkna dagarna efter den sista menstruationen. I genomsnitt går 28 dagar mellan menstruationen, men avvikelser från denna siffra observeras ofta. För den mest exakta bestämningen av cykelfasen på morgonen bestäms bastemperaturen. Det är nödvändigt att övervaka denna temperatur dagligen för att vara säker på att en viss fas har kommit. I follikelfasen är den den lägsta; under ägglossningen och i lutealfasen är den den högsta.

Follikulär

Den follikulära fasen kännetecknas av bildandet av en follikel. Därefter bildas ett ägg. Slutar med ägglossning.

Ägglossning

Ägglossning är den process som ett ägg lämnar en follikel. Äggen börjar mogna i puberteten. Ägglossningsprocessen slutar under graviditet och efter klimakteriet.

luteal

Det börjar efter frigörandet av ägget och varar i upp till två veckor. Det kallas också corpus luteum-fasen. Fasen är nödvändig för syntes av två hormoner - progesteron och östrogen. Om befruktning inte har inträffat, menstruation.

Träning i follikelfasen bör vara så intensiv som möjligt.

Under follikelfasen produceras den största mängden testosteron. Som ett resultat förbättras uthålligheten, muskelmassa erhålls väl. Muskelsmärta märks mindre, vilket kommer att öka intensiteten i träningen. Dessutom föredrar de flesta kvinnor att springa under menstruationen än att ladda kroppen på olika simulatorer. Under follikelfasen bromsar metabolismen. Men däremot finns det ökad uthållighet och styrka.

I vilket fall som helst, en uppvärmning är nödvändig innan träning, och sedan ett problem. De kommer inte att låta dig bli skadad. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt detta eftersom kroppen med ett ökat östrogeninnehåll och med hormonella förändringar blir sårbar.

Luteal fas kräver vila och vila

Under lutealfasen ökar östrogenproduktionen, vilket resulterar i ökad trötthet, vilket stör den normala aktiviteten. Idag måste du göra mindre tunga sporter. Om du känner dig illa, måste du vila, och om du mår bra, gå tillbaka till tjänst men du behöver inte anstränga dig.

Var inte rädd att gå upp i vikt under avsaknad av träning i lutealfasen, eftersom en ökad ämnesomsättning bidrar till snabb förbränning av kalorier. I lutealfasen är det nödvändigt att övervaka mängden konsumerat fett och proteiner, de bör ökas och kolhydrater bör minskas.

Förberedelse för träning: välja rätt kläder, vattenförsörjning

Under menstruationen måste du noggrant välja sportkläder och övervaka mängden vatten du dricker. Det är bättre att föredra tamponger som ett medel för personlig hygien, och vid allergier, välj kuddar.

Bär mörkare kläder, välj lättare tröjor och en T-shirt. Täta kläder är undantagna. Kvaliteten på de valda kläderna ska vara bra, välj bomullskläder. Dessutom skadar det inte din hud - det andas bättre i naturliga vävnader.

Drick inte kaffe och kolsyrade drycker, eftersom de orsakar smärta i början av menstruationen. Det är bättre att dricka rent vatten före träning, under och efter, för att återställa vattenbalansen, minimera smärta och mindre trötthet.

Tillåten övning för menstruation

Många är intresserade av om det är möjligt att göra övningar för viktminskning under menstruationen, huruvida det är möjligt att sitta på garn, vrida hula hoop, göra fitness, squat. Tränar du hemma eller på gymmet under menstruationen - bör du göra ditt träningsschema och uppmärksamma din hälsa och känslor. Mer uppmärksamhet bör ägnas åt personlig hygien. Om du inte byter hygienprodukter tillräckligt ofta kan antalet skadliga bakterier öka, vilket kommer att leda till giftig chock. Det kännetecknas av illamående, diarré, feber, utslag. Om symtom uppträder bör du rådfråga en gynekolog. Ta en dusch före och efter träningen.

Svett släpps under fysisk aktivitet, vilket orsakar blöjautslag. För att göra detta, fylla på servetter, använd lugnande krämer. Om en tjej är rädd för att blod kan läcka under träningen kan du kombinera en tampong och en dyna och även ha mörka kläder. Om en tjej är engagerad i en grupp, bör tränaren varnas så att han minskar intensiteten på klasserna för dig.

Följande sporter är tillåtna:

 • lopp gång. Rekommenderas som ett alternativ till jogging;
 • sträcker, sträcker. Det rekommenderas av läkare att minska smärta under menstruationen. Under menstruationen blir framgången i stretching betydligt högre eftersom musklerna är avslappnade;
 • eftersom det under yoga inte finns några plötsliga rörelser, hög belastning, detta gör att du kan delta i sport utan skada;
 • simning bibehåller fysisk kondition och gör att du kan koppla av mentalt. Tänk på att inte alla tamponger är lämpliga för simning, så du måste ta hand om detta i förväg;
 • Du kan göra övningar under menstruation och träning, om belastningen är lätt.

Hjärt- och aerobics

Cardio låter dig träna hela kroppen, påskyndar ämnesomsättningen, stärker hjärtat och blodkärlen, förbättrar blodcirkulationen, så läkarna rekommenderar det under menstruationen.

Joggning

Enligt läkare är det bättre att köra med menstruation att välja lätt eller atletisk promenad som cardio. Engagerad i hallen och hemma. Det rekommenderas att välja en direkt väg utan nedstigningar, stigningar och svängar. Längden på ett träningspass bestäms av stadiet vid vilket konditionsträning används. Om detta är en del av en uppvärmning, rekommenderas tio minuters löpning, men om du vanligtvis springer i en halvtimme, sedan i perioder som körs i 15 minuter.

Det rekommenderas att välja en måttlig löptakt, börja med att gå och sedan accelerera gradvis. Om smärtsamma upplevelser dök upp med en ökning av hastigheten, kan du springa med menstruation, men bara med en lätt körning.

Men om läkaren förbjöd dig att träna, är svaret på varför du inte ska springa under din period en ökning av blodcirkulationen, vilket orsakar blodtryck. Är det möjligt att springa på den första menstruationsdagen, då svarar specialisterna på kvinnors hälsa och sport på denna fråga positivt.

Cykla, motionscykel

Cykel - ett av alternativen för cardio. Träningens varaktighet under menstruationen på en cykel varierar också. Du bör ta hänsyn till din vanliga klasslängd och välbefinnande. Det rekommenderas att cykla med medelhastighet.

Sträckningsövningar och Pilatesövningar

Att sträcka sig och göra baren under menstruationen är inte heller kontraindicerat. Vi väljer statisk stretching, så Pilates och yoga är perfekta, vilket kommer att lindra buksmärta och bevara prestationer inom idrott.

Cobra pose

"Cobra pose" lindrar stress, förbättrar humöret, slappnar av ryggraden.

 1. Ligga på magen, sträck ut benen, lägg händerna under axlarna;
 2. Lyft den övre delen av kroppen, vilar du på händerna, medan höfterna pressas mot golvet;
 3. Sträck din hals och luta huvudet tillbaka;
 4. Koppla av i detta läge. Upprepa fem gånger.

Katt poserar

Förbättrar blodcirkulationen, förbättrar funktionen hos de inre organen. Pososen är ganska enkel, kräver inte speciell utrustning eller färdigheter i stretch.

 1. Få på knäna, handflatorna under axlarna, en handfat ovanför knäna;
 2. Dra inspiration och svansben uppåt, böj i ryggraden;
 3. Runda av ryggen när du andas ut..

Upprepa posering fem gånger.

Camel Pose

 • gå på knäna med fötterna på bäckenets bredd, böj dig. Håll en rät vinkel vid knäna;
 • röra hälarna med handflatorna och hålla i en halv minut;
 • vrida inte halsen, håll kroppen avslappnad, håll fast i benmusklerna.

Upprepa fem gånger.

Viktövningar

På kritiska dagar kan du delta i tunga sporter, men vissa nyanser bör beaktas. Viktträning är tillåtet, men övningar som involverar bäckenarbetet är förbjudna. Du kan inte göra under de månatliga övningarna, som inkluderar stora vikter, men det är tillåtet att arbeta med hantlar som tränar armar och axlar. Det är tillåtet att träna ryggen med hjälp av kraftsimulatorer. Det rekommenderas att minska belastningen med hälften. Om smärta uppstår, sluta träna..

Koncentrerade hantellyftar

Motion tränar axelns biceps. Det kräver inte stora vikter och pressens arbete.

 • sitta på en bänk, placera benen bredare än axlarna;
 • ta en hantel i handen och räta den;
 • medan du andas ut, böja din arm med en hantel;
 • på inspiration tar vi den första positionen.

Upprepa 8-12 gånger på båda händerna i 3-5 uppsättningar.

Sidhantelavel

Övning för att pumpa medelstora buntar av deltoidmuskler.

 • medan du står, ta två hantlar, raka ryggen, benen axellbredd isär;
 • sprida armarna ut mot sidorna till samma linje med axlarna;
 • vid inandning, sänk händerna till startpositionen.

Utför 8-12 gånger på båda händerna i 3-5 set.

Tryck mot bröstet på det undre blocket

 • dra blocket mot dig när du andas in;
 • raka dina armar med utandning;
 • under dragkraft, pressa musklerna i ryggen, ta med axelbladen;
 • hålla ryggen rakt, slapp inte av, inte runda ryggen.

10 reps av 4 set.

Poolbesök

Läkare rekommenderar att du besöker poolen. Tack vare honom kan du minska smärtan under de första dagarna av menstruationen. Laster med medel intensitet bör föredras. Välj pooler med varmt vatten.

I gymmet

En fråga som intresserar tusentals kvinnor: är det möjligt att träna under menstruationen hemma eller på gymmet, det finns inget definitivt svar, men det finns tillåtna övningar och förbjudna. Läkare rekommenderar cardio under menstruationen, till exempel utbildning på ett löpband. Du kan använda en ellips, en steg, en cykelsimulator.

Ganska många flickor är intresserade av om det är möjligt att ladda ner pressen under menstruationen, svaret är klart - övningar som inkluderar bäckenarbete och lägre press utesluts.

Gruppaktiviteter

Om du spelar sport i en grupp ska du informera tränaren om att du behöver minska belastningen. Att delta i styrketräning är förbjudet. Det rekommenderas att göra Pilates, aerobics. Sätt dig en belastning baserad på ditt välbefinnande.

Förbjuden träning under menstruationen

Följande övningar bör undvikas:

 • inklusive arbetet i den nedre pressen. Det är förbjudet att vrida, luta. Läkarna svarar på frågan varför du inte kan pumpa pressen under menstruationen: eftersom belastningen på magen kan orsaka kraftiga blödningar;
 • styrkaövningar under menstruationen kan inte göras, och varför - eftersom det orsakar värmevallningar. Men, som nämnts tidigare, fortsätt att svänga armarna och ryggen i samma läge, minska den extra vikten;
 • intensiva konditionsträningar. Om det finns kraftiga blödningar bör stressnivån sänkas.
 • många frågar om det är möjligt att vrida ringen under menstruationen, göra övningar på pressen, pumpa röv, göra baren, knäböj under menstruationen. Svaret är omöjligt, eftersom det kan orsaka kraftiga blödningar. Baren får endast göras om du inte upplever någon smärta och din blödning inte är riklig. Vilka andra övningar som kan göras under menstruationen, med undantag för baren, läs ovan.

Gör månatligt arbete i samma läge?

Under menstruationen förblir ämnesomsättningen och temperaturen densamma, därför är det tillåtet att delta i sport. Men du måste justera belastningen med hänsyn till välbefinnandet. Det rekommenderas att minska tiden för konditionsträning med hälften, och du kan inte svänga pressen under menstruationen och rotera hulabandet.

Hur man kan bli av med smärta under menstruationen?

Några tips hjälper dig att bli av med smärta:

 • smärta minskar antingen värme eller kyla, så att du kan lägga en värmedyna eller handduk med is på magen. Det rekommenderas att välja det mest optimala alternativet;
 • kamomill slappnar av livmodern, så att du kan laga te;
 • det rekommenderas att konsumera mer vitaminer, äta mindre socker och salt, dricka vatten;
 • kaffe kan orsaka blodflöde, vilket ger smärta, därför rekommenderas det att vägra det;
 • kanel reducerar smärta under kritiska dagar. Det kan läggas till te;
 • dill. Te är gjort med dill, det kommer att minska smärta och kramper.

Om man tar preventivmedel

Det finns hormoner i orala preventivmedel. Hos kvinnor som tar dem förändras inte den hormonella bakgrunden, respektive deras hormoner förblir konstant. Med avslag på orala preventivmedel minskar mängden hormoner.

När du tar preventivmedel bör du vara uppmärksam på hälsan. Detta är individuellt: vissa blir mer motståndskraftiga, medan andra tvärtom snabbt blir trötta. Hormonpiller minskar eller ökar inte träningens effektivitet..

Psykologi och forskning

Vad vetenskapen säger om det är möjligt att träna under menstruationen: enligt forskning, tack vare idrott, reduceras symtomen på PMS, en stabil cykel upprättas, smärtan reduceras. Detta har en god effekt på flickans moral. Dessutom bidrar sport till produktionen av endorfiner, som är hormoner av "glädje".

Sömn och näring

För att utföra träning under menstruationen, gå till gymmet, måste du vara uppmärksam på näring och sömn. Sömnlöshet kan ha en dålig effekt på hälsan, eftersom hormonella processer i hög grad påverkar flickans tillstånd. Motion ger moraliskt nöje, förbättrar sömnen. Bättre att göra det på kvällen. Med menstruation rekommenderas läkare att minska dietens styvhet. Hälsosamma godisar är tillåtna - honung, torkad frukt, mörk choklad. Under menstruationen kan du göra "fusk". Rekommenderas att använda produkter som ökar hemoglobin.

Om man kan sammanfatta all information kan man hävda att sport under menstruationen är mer troligt användbart än skadligt. Detta bekräftas av många studier av läkare. Men för att inte skada din hälsa, måste du lyssna på dig själv och övervaka mängden stress, då kommer sporten bara att ge nöje.

Är det möjligt att göra sport under menstruationen

Hur man tränar under menstruationen

Mycket absorberande vattpinnar rekommenderas. För större tillförlitlighet kan du eventuellt applicera en daglig packning. Sanitära kuddar för menstruation kan orsaka obehag under rörelser med kraftigt urladdning. En sportuniform för träning bör vara bra på att släppa in luft, absorbera fukt, eftersom svettning under aktivitet på kritiska dagar kan vara mer intensiv.

Vilka typer av träning ska stoppas under menstruationen

När din period kom betyder det inte att du behöver ligga på soffan och ge upp någon aktivitet under hela perioden med kritiska dagar. Vi vet redan att lätt fysisk aktivitet bara kommer att gynna. Men vissa övningar är emellertid kontraindicerade under "kvinnodagen".

Det som absolut inte kan göras i träningen

 • under de första dagarna av cykeln, ge upp övningar på magmusklerna;
 • gör inte övningar där det finns en stor belastning på ryggradens ryggrad;
 • lyft inte för mycket vikt, även om du tränar med det på vanliga dagar. Minska svårighetsgraden;
 • bodyflex-träning är förbjudet. Under klasser på bodyflex under varje träning krävs det att du håller andan och drar i magen, vilket är strikt kontraindicerat under menstruationen;
 • "Abdomen vakuum" - många älskade morgonövningar för att dra åt buken är en grundläggande del av bodyflex. Följaktligen är vakuum också förbjudet under kritiska dagar..

Överdriven tryck på pressen och nedre delen av ryggen kan utlösa ökad cirkulation, vilket är oönskat att tillåta under menstruationen.

Idrott under menstruationen bör avbrytas helt om du under denna period upplever tryckökningar, om du känner allvarlig svaghet och mycket smärtsamma kramper i nedre del av buken. Testa inte kroppen för styrka, ta hand om dig själv, några dagar vila från träning kommer bara att gynnas.

När kan jag återuppta träningen?

Som regel observeras en stor intensitet av menstruationsflödet endast under de första 2-3 dagarna av cykeln. Därför, i frånvaro av obehag, fortsätt till det vanliga träningsprogrammet i 3-4 dagar redan från början av kritiska dagar. Från och med nu kan du redan göra övningar, inklusive maglyft och viktlyft..

Kroppens slapphet och allmänna svaghet passerar redan, kvinnor upplever en kraftig kraft och energi, vilket gör att de kan nå nya sporttoppar. Den hormonella stormen i kroppen lugnar, en ökning av hormonets östrogen hjälper till att öka uthållighet och betydande effektivitet från styrketräning för muskelväxt.

Slutsats

Sport under menstruationen är gynnsamt för kvinnors hälsa. Du bör ta hänsyn till ditt fysiska välbefinnande, minska träningens intensitet och svårighetsgrad, men inte helt avstå från aktivitet i dessa dagar. I alla fall ska du alltid lyssna på kroppens signaler och inte ignorera dem..

Är det möjligt att göra sport under menstruationen

I avsaknad av patologier och komplikationer är det inte värt att sätta stopp för klasser under menstruationen. Lätt träning har en positiv effekt på interna processer..

Följ de allmänna rekommendationerna som hjälper till att minimera risker och komplikationer:

 1. Välj de mest bekväma kläderna.
 2. Att genomföra klasser på gatan eller i ett rum med optimala temperaturförhållanden.
 3. Överdriva inte det, följ den tillåtna belastningen.
 4. Öka mängden dricksvatten.
 5. Om du känner dig illa, sluta träna omedelbart.

Du kan gå på idrott från den första dagen i din period och föredra övningar med låg intensitet.

Kan det vara en försening på grund av sport

Den oregelbundna menstruationscykeln har alltid varit en anledning till oro för många kvinnor. Försening som inte överstiger fem kalenderdagar anses vara normalt..

Träning kan provocera ett sådant obehagligt fenomen. Speciellt möter professionella idrottare och flickor som nyligen började intensiv träning honom.

Detta beror på följande faktorer:

 1. Fysiskt överarbete - provocerar produktion av kortisol - ett stresshormon som har en direkt effekt på menstruationscykeln.
 2. En kraftig förändring i din livsstil är en stor stress för kroppen.
 3. Sport bidrar till viktminskning, och en otillräcklig andel fettvävnad är en av grundorsakerna till försenad menstruation..
 4. Överdriven sköldkörtelproblem.

Själva träningsprocessen kan inte orsaka avbrott i menstruationscykeln. Den mest troliga källan till problemet är kronisk trötthet, trötthet, brist på näringsämnen..

Inför en försening bör inte få panik. Full avkoppling, hälsosam sömn och vitaminer hjälper till att hantera lösningen av problemet..

Sport och menstruation är helt kompatibla koncept. Det är värt att lyssna på din kropp och bestämma själv om du vill besöka gymmet eller skjuta upp klasserna i flera dagar.

Motion, precis som vila, kan ha en positiv effekt på en flickas urogenitala och nervsystem. Om träningsprocessen inte orsakar obehag utan snarare nöje - se till att göra det under din period.

Sporttyper under menstruationen

Det är värt att föredra de övningar som bidrar till att förbättra hälsotillståndet och inte skadar den bräckliga kvinnliga kroppen:

 1. Enkel körning. Det är att föredra att övervinna avståndet i den friska luften. Platsen där loppet äger rum bör inte ha skarpa höjdförändringar. En klumpig yta kan orsaka allvarlig muskelspänning.
 2. Snabb promenad är ett bra alternativ till att springa. Det rekommenderas att göra det under de första dagarna av menstruationen.
 3. En cykel eller motionscykel hjälper dig att bli av med kramp, dra ont i nedre del av buken..
 4. Sträckningsövningar - Räddning från ryggsmärta.
 5. Simmar i poolen. Med förbehåll för vissa regler - detta är den mest gynnsamma fysiska aktiviteten på kritiska dagar. Simma inte i öppet vatten och bassängvattentemperaturen bör inte vara lägre än 24 ° C. Simning lindrar smärta, med en måttlig träningshastighet minskar muskelkrampen. Dessa inkluderar klasser för aerobics.
 6. Yoga hjälper till att eliminera obehag under menstruationen.
 7. Wushu, kung fu - förbättra blodcirkulationen och hjärtfrekvensen, vilket har en gynnsam effekt på kvinnors välbefinnande.

Lätt fysisk aktivitet bör vara en obligatorisk ritual för varje flicka under menstruationen. Sport hjälper till att eliminera känslan av trötthet, svaghet, eliminerar obehaglig smärta. Tre valar som träningsprocessen i dag står på - måttlighet, lätthet, komfort.

Vilka övningar bör uteslutas under menstruationen?

För att undvika allvarliga konsekvenser är det nödvändigt att noggrant utveckla ett träningsprogram under menstruationen. Styrlyft och övningar som kräver skarpa rörelser bör skjutas upp i 4-5 dagar.

Listan över förbjudna fysiska aktiviteter inkluderar följande:

 1. Dra upp den horisontella stången.
 2. Olika typer av hopp: långt, högt, hopprep.
 3. Övningar med skivstång och massiva hantlar: deadlift, squats, lunges.
 4. Hoop, hula hoop.
 5. Vridna, höja benen. Eliminera varje bukspänning.
 6. U-svängar och övningar som involverar ländryggen: hyperextension, gluteal bridge.
 7. Överdriven fysisk aktivitet.
 8. Användning av intensiva program på simulatorer (löpband, ellips, motionscykel). Endast måttlig takt.

Att utföra dessa övningar är fylld med ökad blödning och förekomsten av sådana obehagliga upplevelser som:

 • Illamående, kräkningar.
 • Migrän, yrsel.
 • Akut eller dragande smärta i buken.
 • svimning.

Allmänna rekommendationer för att spela sport på kritiska dagar

Om hälsan tillåter är det att spela sport användbart och till och med nödvändigt. Det viktigaste är att följa allmänna rekommendationer:

 1. Det är strängt förbjudet att lyfta vikter, hoppa, svänga pressen, göra vassa svängar med kroppen, utföra pull-ups och push-ups.
 2. Lyssna ständigt på kroppen, sluta träna när kramper, smärta och förändringar i urladdningens natur.
 3. Känner dig yr under träning - ligga på golvet, gör andningsövningar. När symptomen har gått, gå hem. Återgå till träningen när du mår bättre. Det är bättre att ge upp idrott, genomföra träning på en annan dag.
 4. De första dagarna är särskilt smärtsamma och åtföljs av riklig urladdning, det är förbjudet att springa och utföra styrketräning under menstruationen.
 5. Det är kontraindicerat att gå till fitness om patienten lider av en gynekologisk sjukdom. Det är bättre att konsultera en behandlande gynekolog, kanske kommer han att hänvisa dig till en sjukgymnast som kan hämta övningar specifikt för din sjukdom.
 6. Du kan inte utföra kraftbelastningar, ändra dem till yoga eller Pilates. Denna sport är mer acceptabel och användbar under kritiska dagar..

Under menstruationen svettas de flesta kvinnor för mycket. Hyperhidrosis är ganska normalt. När du spelar sport, bär lösa kläder, vanliga tröjor och en lös T-shirt är mycket lämpliga. Om kläderna dras åt kommer du att känna dig obekväm, svettningen kommer att intensifieras

Det är också viktigt att det finns god ventilation i rummet.

Hur du lär dig kontrollera din aptit under PMS

Denna fråga plågar förmodligen alla flickor. Det var under denna period som en fruktansvärd önskan vaknar upp för att äta något sött, kalorifattigt, med ett ord, något som kommer att muntra upp och dekorera grå vardag med ljusa färger. Denna önskan är helt fysiologiskt motiverad och naturlig, eftersom kroppen förbereder sig för att det snart måste tappa en hel del näringsämnen med blod, och därför är det nödvändigt att fylla på nya näringsämnen NU.

Som jag skrev tidigare, under PMS, tappas glykogenlagren och blodsockernivån ökar. Allt detta leder till det faktum att du vill äta hela tiden, och mot bakgrund av en instabil hormonell bakgrund (nivån av progesteron når sin övre gräns), verkar detta vara den enda frälsningen i denna situation. Men det verkar bara för dig! En väg ut kan hittas även från en så till synes återvändsgränd..

Tips nummer 1

Några dagar (3-4 dagar) före början av zhor (någon har en zhor den första dagen av PMS, någon senare och någon annan under själva menstruationen) måste du äta en bra portion långsam kolhydrater, det kan vara bovete, ris eller havregryn

Men det är viktigt inte bara att "plocka" boveten, utan att få tillräckligt med mat "från hjärtat"! Efter att ha ätit på detta sätt i 3-4 dagar, kommer du att fylla ditt glykogenlager väl, och sedan, när det är dags för PMS, kommer ditt glykogenlager gradvis att bli tomt, långsamt närande din kropp med energi och blockera den vilda lusten att äta en elefant. Denna teknik hjälper dig att hantera zhor under ICP: s period och inte samla in ett par extra kilo ovanifrån, utöver de som kommer att läggas till som ett resultat av vattenretention

En ökning av vikten på 2-3 kg är ett helt normalt fenomen under premenstruellt syndrom, som är förknippat med vätskeansamling i kroppen. Förändringar i flickans hormonella bakgrund innebär svullnad i livmodern, en ökning av buken och bröstet med halva storleken, och det är överskottsvätskan som orsakar viktökningen. Men skynda dig inte att bli upprörd över detta och bli hysterisk om du såg +3 kg på vågen före menstruationen, dessa extra kilo är inte fett, utan helt enkelt vatten, som efter menstruationen kommer att lämna så snabbt som det kom.

Rådets nummer 2

För att undvika en uppsättning REAL extra pounds under PMS måste du föredra proteinprodukter och grönsaker. När du har förberedt dig i förväg och "laddat" med komplexa kolhydrater före dag X, måste du tvärtom minska kolhydratintaget och luta dig mer på protein: fettsnål keso, kyckling, kalkon, magert nötkött, fisk, ägg och skaldjur. Således kan du ständigt hålla ditt blodsocker på en stabil nivå, och du kommer inte att vilja att hämma något skadligt.

Rådets nummer 3

Om du fortfarande verkligen ville ha chokladgodis eller chokladkaka, kan du köpa riktig bitter mörk choklad och äta ett par kuber (15-20 g) med naturlig kakao. Hur du väljer rätt choklad läs här.

Tips nummer 4

För att övervinna önskan efter godis under PMS är det nödvändigt att få i tillräckliga mängder alla vitaminer och mineraler som vår kropp behöver. Under denna period rekommenderar jag att du tar tillskott som krom, magnesium eller vitamin-mineralkomplex.

Krom och magnesium påverkar positivt proteinabsorptionen, reglerar lipid-kolhydratmetabolismen, minskar irritabilitet, tårfullhet och ökad excitabilitet. Dessa tillskott är helt enkelt ersättningsbara hjälpare i kampen mot symtomen på PMS

Förutom krom och magnesium bör du vara uppmärksam på intaget av vitaminer och näringsämnen som: omega-3-fettsyror, kalcium, vitamin B, A och E

Hur sluta äta godis? Hemligheten som hjälper dig att övervinna det "söta beroende"

Dessa rekommendationer hjälper dig under din PMS att kontrollera din aptit och inte hoppa på mat, som det var tidigare. Låt oss nu titta på nästa fråga - idrott under menstruationen. Är träning farligt under menstruationscykeln för flickor eller vice versa användbart? Vi räknar ut.

Varför du inte kan spela sport med månatliga kontraindikationer

Kvinnor som leder en aktiv livsstil bör vara medvetna om att det finns ett antal kontraindikationer för att spela sport under menstruationen.

Dessa inkluderar:

 1. Kraftig blödning. Det är typiskt för damer med krökta former, liksom för flickor som har ärvt denna funktion genetiskt. Normalt tappar en kvinna ungefär 150 ml blod under hela menstruationscykeln. Överflödigt urladdning anses överstiga 60 ml per dag (mer än 4 matskedar).
 2. Gynekologiska sjukdomar i äggstockarna, bilagorna och könsorganet. Det är strängt förbjudet att spela sport med endometrios och livmodermyom.
 3. Försämring av allmänt välbefinnande: illamående, yrsel, svaghet, krampaktig smärta i buken.
 4. Förekomst i utsöndringar av blodproppar eller slemföroreningar.
 5. Låg hemoglobin eller anemi.

Om kvinnans menstruationscykel är oregelbunden rekommenderas att du begränsar dig till fysisk aktivitet några dagar innan din period.

Med endometrios

Endometrios är en allvarlig kränkning av livmoderens inre lager.

Sjukdomen är ganska vanlig, de viktigaste symtomen inkluderar:

 • Blodavladdning efter sexuell kontakt.
 • Utseendet på mörka scharlakansröskrappar under kritiska dagar.
 • Oregelbunden cykel.
 • Rikligt urladdning, som varar 5-7 dagar.
 • Svår smärta under menstruationen.

Sport med endometrios rekommenderas inte. Det är värt att vänta på slutet av menstruationen och återuppta träningen för att undvika komplikationer.

Med livmodermyom

Närvaron av en godartad tumör i livmodern är inte en kontraindikation för fysisk aktivitet. Sport kan hjälpa till att förbättra patologin.

Ett undantag är laster som begås under den röda perioden. De kan orsaka en försämring av det fysiologiska och emotionella tillståndet..

Risker förknippade med träning under menstruationen

Detta är inte en lärobok "livmodern kommer att falla ut", utan mer verkliga och prosaiska saker. Under menstruationen reduceras immuniteten av naturliga skäl, och det finns en större tendens att få hypotermi och den inflammatoriska processen, även på grund av en liten temperaturförändring.

Det är nödvändigt att följa de allmänna reglerna för "luft och vatten" säkerhet:

 • om du fortfarande övar i vatten bör temperaturen inte vara lägre än 20-22 grader. I det fall simning inte är den huvudsakliga idrott, utan väljs som ”hjärta som inte påverkar lederna”, är det bättre att överväga någon form av korsträning, till exempel träning på en elliptisk maskin. Fortfarande är vattnet i de kommunala bassängerna kallt;
 • under "långa, till och med" cardio på löpband, ellipsoider och steppar, är det bättre att undvika att en "hårtork" ingår, det blåser vanligtvis mitt i kroppen;
 • Det är klokt att välja en plats för träning på golvet och stretchmärken. Nära fönstret, under luftkonditioneringen och i andra områden som är väl blåsta, är det bättre att inte slå sig ner;
 • i allmän jacuzzi är det bättre att inte koppla av, eftersom varmt vatten kan öka blödningen och av uppenbara hygieniska skäl. Det är också lämpligt att lämna bastun ett tag. Utvidgning av blodkärl och ökat tryck ger inte komfort.

Sport under idrottsläkares menstruationsrekommendationer

Om en kvinna bestämde sig för att inte stoppa aktiv fysisk aktivitet under denna period, måste hon fortfarande följa vissa begränsningar. Experter rekommenderar att du startar varje uppsättning övningar med en lätt träning eller stretching.

Menstruation kan leda till anemi och minskad syretillförsel till vävnaden. Detta orsakar vanligtvis mild muskelkramp och muskelsmärta. Att förbereda sig för ansträngning hjälper damer att undvika det mesta av obehaget.

Många tränare rekommenderar att man startar klasser med följande metod:

 • Med avkopplande övningar. En kvinna ska sitta ner och sätta ihop benen. Efter 5 - 10 sekunder av lugn andning rekommenderas det att ligga på ryggen och hålla nedre benen i samma läge. Efter att ha gjort 3-4 inandningar och utandningar kan du stå på armbågar och knän och böja huvudet lågt. Denna hållning hjälper till att minska magspänningen och minska smärta i livmodern..
 • Det rekommenderas att efter 10 minuters uppvärmning gå till promenader eller springa på en speciell löpband. Denna enhet gör det möjligt för patienten att välja rätt belastning. Du kan fortsätta snabbt gå eller jogga i upp till 30 minuter medan du övervakar ditt tillstånd. Smärta i buken kan indikera att damen överskred tröskeln för den tillåtna belastningen. Denna övning hjälper till att öka blodflödet genom kärlen och minska syresvälten i vävnader..
 • Poolen och menstruationen verkar helt oförenliga, men med en modern hygiennivå är simning en av de bästa fysiska aktiviteterna under menstruationen. Om det är dags att välja vilka övningar som ska göras under menstruationen kommer många experter att råda henne att gå till poolen. Simning slappnar perfekt av musklerna i kroppen, inklusive magpressen, vilket hjälper till att minska irriterande smärta.
 • Ganska kontroversiella är övningar med tyngdlyftning under menstruationen. Många tränare rekommenderar att deras avdelningar inte minskar belastningen under denna period, de rekommenderar endast att begränsa magen och små bäcken från alltför stor exponering. Hormoner under denna period ökar en kvinnas muskelstyrka dramatiskt, och därför kommer vanliga vikter att verka lättare för henne. Ändra inte belastningen på kroppen dramatiskt.
 • Tja, naturligtvis måste du maximera det dagliga intaget av vätskor. Detta gäller inte bara gymmet eller fitnessklubben. Under menstruationen inträffar dehydrering, vilket leder till en förtjockning av blodet. Även fysisk aktivitet orsakar stagnation i kärlen, vilket kan orsaka en kvinna olika neurologiska problem. Vatten och juice hjälper damer att minska smärta, minska trötthet och förbättra humöret.

Dessa enkla rekommendationer hjälper unga damer att inte stoppa aktiva sporter även under menstruationen. Om en kvinna använder träning under menstruationen för att gå ner i vikt kommer hon inte att behöva avbryta det föreskrivna komplexet. Styrkan av fysisk aktivitet i deras konstans och enhetlighet.

Se videon om menstruationsövningar:

Menstruationsfas

Innan du börjar prata om träning och näring under PMS och CD är det tillrådligt att ta reda på vad som vanligtvis händer i vår kropp under den kvinnliga cykeln (bilden är klickbar).

Fikon. 1 Faser av menstruationscykeln

Så hela cykeln kan villkorligt delas upp i 5 faser (i vissa litteratur finns det bara fyra faser, men för en mer fullständig bild kommer vi att ta hänsyn till alla fem faser).

Jag fas - menstruation

I denna fas inträffar menstruationen själv (blödning). Under denna period tappar flickor med blod mycket röda blodkroppar, vita blodkroppar, blodplättar; hemoglobinnivån sjunker avsevärt; ämnesomsättningen bromsar kraftigt. Mot bakgrund av allt detta blir flickor irriterade, nervösa, snabbt tempererade och till och med ibland aggressiva. Prestanda sjunker.

II-fas - postmenstrual

Den lugnaste fasen av alla. Denna period kännetecknas av mognad av follikeln i äggstockarna tills dess bristning. Kroppen producerar mer östrogen (det huvudsakliga kvinnliga hormonet), så flickor i den postmenstruella fasen uppträder vanligtvis tyst, lugnt och fridfullt. De skyndar inte på någon, de vill inte döda eller kväva någon, men tvärtom älskar de alla och de vill ta en slurk. Under denna period kan alla män använda detta "fluffiga" tillstånd för sin dam till sin egen fördel.

III-fas - ägglossning

I denna fas lämnar ägget follikeln och flyttar det i äggledarna och sedan in i livmodern. Östrogennivåerna börjar sjunka snabbt och progesteronnivåerna är fortfarande på en låg nivå. Under denna period minskar flickornas prestanda och hastigheten för huvudmetabolismen minskar.

IV-fas - postovulatorisk

I denna fas bildas en ny endokrin körtel, corpus luteum, från follikelresterna. De funktionella förmågorna i kroppen ökar igen, metabolismhastigheten ökar och nivån av progesteron i blodet ökar också. Flickor under denna period är inte längre knepiga, skriker inte och blir inte nervösa, utan tvärtom avtar och tyst väntar på nästa fas (där kommer de att visa alla var kräftorna vilar).

V-fas - premenstrual

Denna fas är den mest otäcka av alla tidigare, hos vanliga människor kallas den PMS. Ett par dagar före menstruationen degenererar corpus luteum, vilket orsakar en snabb minskning av östrogen i blodet och en ökning av progesteron. Under denna period upplever flickor ofta ökad irritabilitet, trötthet, smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, minskad prestanda, dåsighet, brutal aptit, huvudvärk, svullnad i bröstet, uppblåsthet och viktökning... och detta är inte hela listan över vad de känner flickor under den här fasen, men jag tycker att det inte är värt att fortsätta, alla vet det här sättet.

Den främsta orsaken till ökad aptit under PMS är en ökning av nivån på PROGESTERON, graviditetshormonet, som det också kallas, det ger kroppen en signal om att det är nödvändigt att lagra mer näringsämnen och vitaminer, eftersom det tror att befruktning har inträffat. Och sedan befruktningen har inträffat, betyder det att du behöver massor av mikro- och makroelement för tillväxt och utveckling av det ofödda barnet för dess fulla utveckling och tillväxt. Så kom ihåg att det är den höga nivån av progesteron som får din natt eller dag att äta under PMS.

En av orsakerna till vild aptit under PMS är också det faktum att glykogenlagringarna i levern är kraftigt reducerade och glukosinnehållet i blodet ökar tvärtom. Och vad vill vi göra när blodsockret stiger? Det stämmer - IS!

Nåväl, vi undersökte alla faserna av den kvinnliga cykeln och nu har vi en uppfattning om vad som händer i kroppen under menstruation (fas I) och under PMS (fas V).

Fikon. 2 Symtom på PMS och menstruationsfasen

Den här informationen hjälper oss att ta reda på om det är möjligt att träna under menstruationen och hur vi tvingar oss att inte slå på mat under PMS?

Och vi börjar med näring under den mest problematiska perioden för varje flicka - PMS.

Funktioner av fysisk aktivitet under menstruationen

Om du inte menar mycket obehag under menstruationen, om du inte har några kontraindikationer eller kroniska sjukdomar som utesluter fysisk ansträngning, är det inte förbjudet att utöva under menstruationen. Bara i träning måste du minska belastningen något jämfört med vanliga dagar, till exempel genom att minska antalet repetitioner av övningar eller förkorta själva träningstiden.

Användbara tips

 • Om du arbetar med styrketräning, minska intensiteten med en tredjedel under din period.
 • Arbeta i måttlig takt.
 • För större säkerhet, försök att inte ladda pressen, men ägna mer uppmärksamhet åt att träna musklerna i övre axelbältet genom att ställa in träningstekniken.
 • När det gäller klassernas varaktighet - de är individuella. Det viktigaste är att göra ingenting med våld. Om du är trött, om du inte vill ha det, avsluta träningen!

I allmänhet gör systematisk träning (både under menstruation och på vanliga dagar) symtomen på dessa dagar mindre smärtsamma. Kroppen förstår vad du vill ha av den, vänjer sig vid en sådan rytm och själv "förbereder" sig på "kritiska" dagar utan att uppleva dem som ett hinder. Dessutom förbättrar regelbunden träning blodcirkulationen till de inre organen..

Titta under sport, särskilt under menstruationen, så att rummet är väl ventilerat.

Under menstruationen under muskelarbetet börjar svettningen tidigare, eftersom nivån på östrogen som hämmar svettningen minskar.

Slutsatsen är enkel - du kan och alltid göra sport. Ingenstans utan honom. Låt utan register, om inte i ett coolt gym och hemma på mattan, det viktigaste i denna fråga är en bestående konstans. Och låt det låta kornigt, men sport är vår hälsa, i själva verket, riktig näring :)

Är träning förbjudet under menstruationen

Sedan skolgymnastik vet alla att menstruation är det vanligaste skälet till att inte gå på träning. Men är "befrielse" nödvändig om man inte bedriver bedömning utan för sig själv?

En frisk kvinna har inga kontraindikationer för träning med måttlig intensitet och rimlig volym. En annan sak är att tillståndet i sig kanske inte bidrar till effektiv kondition..

Kramper och smärta förvärras vanligtvis om du lyfter stora vikter eller utför extrem uthållighetsträning. Som regel varken den ena eller den andra i vanliga träningsövningar för att gå ner i vikt.

Gynekologer besvarar snarare undvikande frågan i undertexten. Många inhemska experter vägrar vanligtvis kvinnor i den här formen av hälsoförbättrande aktiviteter, som att utföra styrketräning utanför yrkesidrott, och de pratar och skriver främst om yoga, aerobics, löpning, Pilates och liknande. Så allt som anges i processens normala gång är inte förbjudet, påverkar inte smärta och kan inte skada hälsan.

Yogi "på egen hand" tillägger att inverterade poser är förbjudna, och att inte böja sig tillbaka rekommenderas inte, det är allt.

I utländsk praxis styrs de av rekommendationerna från ACOG (American Association of Obstetricians and Gynecologists), som gör att du kan träna i absolut vilken stil som helst, åtminstone utföra styrkaövningar, åtminstone cardio, om detta inte orsakar obehag.

Sovjetiska läroböcker för tränare uppmanar dig att vara uppmärksam på idrottarens tillstånd och att inte planera sådana typer av aktiviteter som:

 • sprintar med ultimat eller sub-ultimat kraft;
 • intervallträning med alternerande anaerob och aerob träning;
 • lyft viktgränser i viktlyft, "körning" och träning med maximala vikter i viktlyftning;
 • plyometrisk (hoppande) träning;
 • sport simning, på dagar då urladdningen är riklig. Medicinen för den "sovjetiska" skolan är nästan enhällig i denna fråga. Du kan fortfarande simma med en vattpinne någonstans på semester i havet, men träning i poolen varje månad är helt klart inte värt det. Anledningen är möjligheten att mikrober kommer in i livmoderhalsen. Amerikaner är inte så kategoriska, och de skriver att det är omöjligt att få en infektion med rätt storlek vattpinnar.

Allt ovan förbättrar helt enkelt spasmer och kan leda till obehag och ökad smärta, men orsakar vanligtvis inga gynekologiska problem.

Samtidigt rekommenderar de flesta källor att fokusera på idrottarens skick och inte på några allmänna bestämmelser.

Varför är det svårare att göra idrott under menstruationen?

Ur fysiologisk synvinkel, under menstruationen, är det en minskning i uthållighet och muskelstyrka, vilket innebär att idrottsprestandan reduceras. Detta ökar dock förmågan för kortvarigt arbete.

På grund av förändringar i den hormonella bakgrunden ökar ledmobilitet, ligamentelasticitet och flexibiliteten utvecklas. Därför bör fysisk aktivitet under denna period motsvara kvinnans kroppstillstånd.

I blodet för närvarande minskar antalet röda blodkroppar, hemoglobin minskar. Detta påverkar uthållighet, dvs. det kan vara svårare för en kvinna att göra idrott som jogging och aerobics under menstruationen. För närvarande bör du definitivt inte fokusera på utveckling av hastighet och styrka. Det är bättre att göra yoga, stretching, Pilates. I dessa klasser behöver du inte aktivt flytta. Det är sant att vissa övningar, även inom dessa discipliner, lämnas bäst åt sidan under en period med kritiska dagar. I synnerhet är detta övningar för abs (för spänning i magmusklerna) eller till exempel inverterade ställningar i yoga.

Fördelarna och skadorna av att spela sport

Aktiv idrott kan orsaka obehagliga symtom i nedre del av buken, eftersom kroppens resurser minskar kraftigt under denna period. Till att börja med kommer teckensmärta att dyka upp, sedan blir de starkare och gradvis öka. En känsla av en klump kommer att uppträda i nedre del av buken, detta är en muskelkramp på grund av en stark fysisk belastning på kroppen under kritiska dagar. Vidare kommer flickan att hitta för mycket urladdning, vilket kan stoppa eller blöda. Som ett resultat finns det risk för att komma in på en medicinsk institution under lång tid. Skador kommer att orsakas inte bara på reproduktionssystemet utan även på andra organ, muskel- och skelettsystemet. Musklerna blir svaga, och när du lyfter vikter kan du få mikrotårar, eftersom muskelfibrerna kommer att vara för hårda för att genomföra en väl genomtänkt övning. Dessutom kommer de att drabbas av migrän.

Naturligtvis kommer intensiv träning att skada kroppen. Sällan, men ändå, har sådana fall registrerats; flickor med endometrial frigöring och svår blödning hamnar på sjukhuset.

Sport under menstruationen är välkomna. Det är värt att göra detta utan extra belastning, utan att använda skivstång och hantlar. Belastningen ska vara måttlig så att kvinnan inte känner tecken på smärta. I detta fall kommer sporter att vara användbara. Fördelarna med att träna i gymmet under menstruationen:

 • smärta i bröstkörtlarna minskar;
 • det finns inga symptom på uppblåsthet, vilket ofta är ett tecken på framtida kritiska dagar;
 • kvinnan blir lugn, det finns ingen irritabilitet;
 • ämnesomsättningen förbättras.

Sådana förbättringar i kroppen inträffar när du inte utför alltför kraftig träning. I allt du behöver veta åtgärden. Aerobics förbättrar humöret, stabiliserar blodsockret.

Yoga för menstruationsför- och nackdelar

Många läkare håller med om att det är bäst att använda antik indisk gymnastik för att minska smärta under menstruationen. Yoga gör att patienter kan minska buksmärta, minska irritabilitet, återställa sund sömn och aptit under denna period..

Specialister råder damer att inte skjuta upp början av sådana klasser under menstruationsperioden, utan att förbereda sig för detta ögonblick hela månaden, med att ägna 30 minuter varje dag till övningar. Även om en speciell uppsättning övningar beskrivs som hjälper patienter direkt under menstruationen.

Yogatränare har ingen tvekan om det är möjligt att göra övningar under menstruationen? De kommer främst att ge henne råd om andningsövningar. Dessa åtgärder hjälper henne att minska buksmärta och förbereda kroppen för ytterligare övningar..

Patienten ska ligga på ryggen, magmusklerna i detta ögonblick bör ha en belastning på upp till 3 kg i vikt. Andningen ska vara lugn och uppmätt: 3 sekunder andas in, 5 sekunder paus, 3 sekunder andas ut.

Efter 10 minuter av sådana övningar rekommenderas patienten att ta en välkänd lotusställning. Denna position av kroppen gör att du kan ta bort överdriven stress från bäckenorganen och livmodern

Det är mycket viktigt för en kvinna i denna position att helt slappna av, vilket kan underlättas med speciell musik. Det finns tillräckligt mediteringsskivor till salu

För att fortsätta fysiska övningar under menstruationen ger yoga damer ett ganska stort urval av specifika övningar som de vill. Sådana åtgärder inkluderar "Cobra Pose", "Baby Pose", "Germ Pose", etc..

Läkare rekommenderar att kvinnor när man använder yoga för att stoppa menstruationsmärta uppmärksamma läget med benen uppåt. Sådana ställningar bidrar till utflödet av blod från bukhålans organ och små bäcken, vilket underlättar patientens tillstånd avsevärt

Men man bör komma ihåg att patienten kan vara i en position med benen uppe i högst 20 minuter.

I slutet av gymnastiska övningar, rekommenderar vissa experter damer att använda en varm värmepute för buken. Naturligtvis minskar värmen smärta, men ökar samtidigt blödningen. I detta fall skulle den mest rimliga lösningen vara frånvaron av onödiga fysiska effekter på bäckenorganen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Upptäckt av endometrios vid ultraljud: är det möjligt att se på vilken cykeldag det är bättre att göra

Ekaterina Gogina, barnläkare-gynekolog i högsta kategorin: endometriotiska cyster kan påverka organ i närheten....

Hur kan du snabbt orsaka menstruation utan att skada hälsan

Om cykeln inte fungerar orsakar kvinnan ångest. Om det på grund av en lång fördröjning finns ett behov av att ringa din period snabbt, måste du bekanta dig med metoderna för att framkalla menstruation, vars implementering inte leder till hälsoproblem....

Rosa blodproppar under menstruationen

Tilldelningen av blodproppar under menstruationen är ett ganska vanligt fenomen på grund av de fysiologiska mekanismerna för dess koagulering. I vissa fall kan emellertid deras utseende vara en signal om utvecklingen av allvarliga hormonella förändringar eller patologiska processer....