Månadsvis och allt om dem

Blödning

Menstruation är inte blod

Snarare är det inte bara blod. Menstruation är avstötning av livmoderns endometrium, om ett månatligt äldre ägg inte har befruktats. Detta är främst en blandning av blod, endometrial vävnad och slem.

menarche

Så kallade den första menstruationen. Menstruationen börjar vanligtvis vid 12-15 år gammal, ibland ett par år tidigare eller senare. Det finns tillfällen då menarchen inträffar klockan 8, och ibland klockan 19. Om du vill lindra din dotter från stress i början av menstruationen, berätta för henne om vad det är, 5-6 år gammal, även om menstruationen börjar tidigt, kommer hon att beredd och inte rädd.

Klimakteriet

Detta är namnet på perioden då menstruationen upphör. Som regel inträffar detta inom 50-55 år. Menstruationen blir oregelbunden, försvinner gradvis.

Menstruationscykel

Det betraktas från menstruationens första dag. Den vanliga menstruationscykeln upprättas inte omedelbart, ibland tar det flera år. En genomsnittlig cykellängd på 28 dagar beaktas, men 21 och 35 dagar betraktas som normen..

Månadsvis efter förlossningen

Menstruationen börjar ofta efter att amningen är avslutad. Men detta är inte alltid sant. Det finns tillfällen då cykeln återställs även under den tredje eller fjärde månaden efter förlossningen. Det är riktigt, som regel händer detta när barnet är på blandad utfodring, det vill säga, förutom bröstmjölk, matas han också med blandningen. Men i allmänhet kan cykeln återhämta sig när som helst, varför du inte ska glömma preventivmedel om en ny graviditet ännu inte finns i dina planer.

Menstruationskoppar

Förutom de vanliga kuddar och tamponger finns det andra hygienprodukter, till exempel menstruationsskålar. Kvalitetsskålar är gjorda av medicinsk silikon och ser ut som en mössa med en svans som sätts in i slidan under menstruationen. Skålen måste tas bort för att tömmas från 2 till 4 gånger om dagen - beroende på mängden utsöndringar. Skålarna kan återanvändas, efter menstruationen ska den kokas och läggas åt sidan till nästa menstruation. Den första dagen av cykeln bör den också kokas och sedan användas.

Menstruella trosor

Dessa är trosor med ett speciellt absorberande skikt som kan ersätta en tampong eller dyna. De kan återanvändas, efter tvätt används de igen för skydd. Trosor producerar olika grader av absorption beroende på mängden utsöndring.

Volym

I genomsnitt tappar en kvinna 30 till 80 milliliter urladdning under en period. Detta är 2 till 5 matskedar. Men ibland når denna volym 250 ml.

Bad och menstruation

Till skillnad från den populära myten är ett bad med menstruation inte bara möjligt utan också nödvändigt eftersom det slappnar av och lindrar smärta. Använd omedelbart en bomullspinne eller en menstruationskopp. Låt vattentemperaturen inte vara särskilt hög.

Är det möjligt att bli gravid under menstruationen

Det tros att det under menstruationen är säkert att ha sex, det finns ingen risk att bli gravid. Men faktiskt inte alla menstruationer går enligt schemat, det finns fel på grund av stress eller sjukdom, så befruktning under eller omedelbart efter menstruationen är möjlig. Menstruationen skyddar inte mot infektioner, därför är det bättre att använda preventivmedel med en overifierad partner på någon dag av cykeln.

Sport och menstruation

Dessa dagar, särskilt i början, vill jag ljuga så mycket, men gör bara inte detta om du har ont. Fysisk aktivitet eller sport hjälper till att lindra smärta. Att uttömma sig själv med styrketräning är inte värt det, men att springa, gå, yoga, stretchövningar kan minska smärtan avsevärt..

Sex och menstruation

Du kan ha sex under din period. Men de första par dagarna är bättre att vänta, för att inte införa infektionen i slidan. Istället, engagera dig med din partner i alternativa typer av sex, till exempel oral. Hitta fler användbara tips i vår artikel: Sex dessa dagar.

Dessa dagar: 8 svar på de mest besvärliga perioderna

Låt oss prata om det ❤️

26 december 2019

Ordet "månatligen" i de flesta skolor och familjer uttalas bara i en viskning. Okända människor förtalade denna naturliga process och likställde den med att gå på toaletten. Upptäckt nr 1: det är inget förbjudet i menstruationen. Upptäckt 2: vi vet inte mycket om vår kropp.

Vi har sammanställt de vanligaste månatliga myterna för att ta reda på var sanningen är och var fiktion.

Hur länge ska din period?

Den genomsnittliga varaktigheten är från tre till sju dagar. Varaktighet varierar från individuell kroppsstruktur, yttre omständigheter, stress och sjukdom..

Om urladdningen varar längre än sju dagar bör du kontakta en gynekolog.

Under tonåren är en instabil cykel en vanlig situation. Varaktighet kan "hoppa" fram och tillbaka, men efter ett år eller två från den första menstruationen förstår du hur många dagar som är normala för dig. Det är emellertid bättre att kontrollera med gynekologen om orsaken till den vecko-menstruationen till exempel är en infektion..

Vilken färg ska vara blod?

Det är inte gouache som kommer ut ur dig, utan biologisk vätska: den kan vara ljusare eller mörkare än den klassiska röda nyansen. Vanligtvis i början eller i slutet av menstruationen blir urladdningen brun. Konsistensen av blod, förresten, förändras också: från vätska till konsistensen av gräddfil.

Hur rikligt ska vara varje månad?

Återigen, det beror på din kropp. I genomsnitt måste dynor eller tamponger bytas var tredje till fyra timme. Dessutom har vissa bara gott om den första dagen, och resten är svaga; andra har nästan ingen urladdning i början eller slutet, men i mitten måste de gå på toaletten varannan timme.

Om det är väldigt lite urladdning (t ex packningen fylls inte på en dag), eller för mycket (du måste byta varje timme), är detta ett tillfälle att konsultera en läkare.

Vad du ska välja - tamponger, kuddar eller menstruationskoppar?

Något! Det finns inga speciella fördelar med en produkt framför en annan. Du måste försöka se på dig själv.

Menstruation hos kvinnor: normen och möjliga kränkningar

Menstruation hos kvinnor fortsätter från början av puberteten till klimakteriet. Det är en naturlig process som är nödvändig för att reproduktionssystemet ska fungera normalt och för ett barns befruktning. Eventuella avvikelser kan framkalla eventuell infertilitet eller tumörsjukdomar. Menstruella oegentligheter kräver medicinsk rådgivning och behandling, särskilt om de upprepas regelbundet.

Menstruationscykeln är en period från den första blödningsdagen till början av nästa. Under denna tid lyckas allvarliga förändringar ske i kroppen. De pågående processerna är indelade i flera faser:

 1. 1. Follikulär. Det varar i genomsnitt 14 dagar. Folliklar mognar i äggstockarna, och ett nytt ägg växer i var och en av dem. Processen för uppdatering av endometrium i livmodern börjar. Den här fasen börjar med blödning från livmoderhålan. Den sistnämnda varaktigheten är från 3 till 7 dagar.
 2. 2. ägglossning. Dess varaktighet är cirka 3 dagar. Under denna tid bryts den mogna follikeln under påverkan av luteiniserande och follikelstimulerande hormon, och ett moget ägg frigörs. Processen åtföljs av smärta i nedre del av buken, eftersom ett äggbrott har inträffat och mindre fläckar.
 3. 3. Luteal. Normalt bör dess varaktighet vara minst 12 och högst 16 dagar. För närvarande ökar nivån av progesteron och östrogen betydligt, vilket förbereder kroppen för graviditet. En corpus luteum bildas i äggstocken, endometriet förbereder sig för att ta ett ägg, musklerna i livmodern slappnar av. Premenstruellt syndrom börjar, vilket är ett komplex av symtom som är förknippade med en förändring av den hormonella bakgrunden: smärta uppträder i nedre del av buken, aptiten ökar, bröstkörtlarna sväller och humörförändringar.

Menstruationsfas

Om graviditet inte inträffar, minskar nivån av progesteron, vilket orsakar avstötning av det funktionella lagret i livmoderslimhinnan. Det är denna process som sker i form av menstruation.

Den genomsnittliga cykeltiden är 28 dagar. Normalt är denna period inte kortare än 21 och inte längre än 35 dagar. Menstruationen kommer alltid på samma gång, det kan vara små förseningar i 1-2 dagar.

Under blödningsperioden, som varar cirka 5 dagar, sker följande processer:

 1. 1. Dag 1. Cykelstart. Endometrium avvisas, blödning börjar. Denna period blir en av de mest obekväma. Obehagliga förnimmelser är normala och provoseras av sammandragningar av livmodern. I vissa fall är smärtan ganska allvarlig hos cirka 30-50% av kvinnorna.
 2. 2. Dag 2. För närvarande kan ömhet och svårighetsgrad kvarstå eller minska. Bildningen av nya celler i kroppen börjar redan. På grund av hormonella förändringar störs talgkörtlarna, därför bör man särskilt uppmärksamma hygien.
 3. 3. Dag 3. På livmodersväggarna efter avstötning av slemhinnan kvarstår ett sår. För närvarande är risken för infektion maximal. Därför är det värt att ge upp sex och simma på offentliga platser.
 4. 4. Dag 4. Välbefinnandet förbättras, men det rekommenderas att observera begränsningen av fysisk aktivitet. Normalt bör blodförlust minskas betydligt..
 5. 5. Dag 5. Läkningsprocessen slutar, kvinnan mår mycket bättre.

Arten av hemligheten några dagar innan menstruation eller blödning påbörjas under det kan indikera de särdragen hos en kvinnas hälsa. Tilldelningar är som följer:

Innan menstruation
Typer av urladdningMöjliga skäl
utsmetningObserverades några dagar före blödningens början. Ibland är de bruna. Bland orsakerna till denna typ av leukocé kallas: erosion, polyper, graviditet, användning av oral preventivmedel, äggstocksutmattningssyndrom och andra
BrunVisas en vecka före menstruationen, likna koagulerat blod. Ange hormonell obalans, inflammation, vaginalskador
RosaUtsläppen liknar blod utspätt med vatten. Detta är ett patologiskt symptom som talar om en inflammatorisk sjukdom eller livmodermyom
Under menstruationen
Med blodpropparVanligtvis indikerar denna typ av urladdning inte allvarliga patologier och kan vara förknippad med fysisk inaktivitet. Andra orsaker inkluderar anemi, nyligen förekommande arbeten, endometrios och missbildningar av könsorganen.
rikligFör överflödiga utsläpp, där utbytet av packningen sker oftare än en gång per timme. Denna typ inkluderar blödning som varar mer än en vecka. I det här fallet är det nödvändigt att se en läkare, eftersom orsaken kan vara cancer, godartad uterinväxt, ektopisk graviditet, anemi eller endometrios.
MagerOrsaken till urladdning i en liten volym är hormonsvikt. Infektioner, anemi, viktminskning eller svår stress kan leda till magra perioder.

Det finns två huvudtecken genom vilka menstruationens överensstämmelse med normen bedöms. Detta är antalet sekretioner och deras konsekvens.

Menstruationens varaktighet är huvudsakligen en konstant indikator, med undantag för följande fall:

 • bildning av menstruationsfunktion, under 16 år;
 • perioden efter förlossningen eller slutet av amning;
 • förekomsten av psykologiska problem;
 • patologi hos könsorganet;
 • förändring av klimatzoner;
 • ålder äldre än 50 år, under premenopausal period.

Utsläppsvolymen per dag får inte överstiga 200 ml. Kvantiteten kommer inte att vara densamma på olika dagar.

Det är viktigt att urladdningens konsistens är enhetlig, utan koaglar av stor storlek (upp till 4 cm). Larmande är för vätskeutsläpp, som uppstår med hög intensitet. Detta kan indikera blödning av livmodern..

Om den dagliga volymen av menstruationsflödet inte överskrider det maximala, men inte förändras under 7 dagar eller längre, kan detta tillstånd vara normen, men kräver diagnos. I denna situation går det mesta av blodet förlorat, vars mängd inte har tid att återhämta sig. Tecken på anemi visas. Om järnbrist inte elimineras, kan allvarligare sjukdomar utvecklas..

Normen för menstruationens kvantitet, färg och konsistens bör övervägas med hänsyn till de enskilda egenskaperna för en kvinnas kropp och välbefinnande, ålder och andra indikatorer..

Reproduktionssystemets funktion är hormonberoende. Eftersom fysiologiska förändringar förknippade med hormonella förändringar inträffar under olika perioder i en kvinnas liv beror menstruationsflödets art på ålder:

 1. 1. Tonårsflickor. De första perioderna kallas vetenskapligt menarche. Om de började nyligen kan blödningen vara oregelbunden. Den första fläcken kan ha en ovanlig färg, var knapp. Sådana manifestationer är möjliga i cirka 2 år efter den första menstruationens början, men fram till 16 år bör cykeln upprättas. Under denna period bildas en hormonell bakgrund och könsorganen utvecklas. Därför anses alla mindre avvikelser som inte är resultatet av allvarliga störningar i kroppens funktion vara normala..
 2. 2. Kvinnor efter 50 år. Åldersgränserna i detta fall är ganska godtyckliga, eftersom klimakteriet kan inträffa mycket tidigare. Denna period åtföljs av en karakteristisk omstrukturering i kroppen: äggstockarna tappas, den hormonella bakgrunden förändras, förseningar observeras.

Cykliska förändringar som sker i reproduktionssystemet återspeglas i kärlsystemet och nervsystemet. Effekten av hormoner på det senare fungerar manifesteras av följande symtom:

 • migrän;
 • bröstsmärta och spänningar;
 • dåsighet, trötthet;
 • irritabilitet;
 • blodtryck förändring.

Symtomen visas strax före den första menstruationsdagen och fortsätter tills den slutar. Normalt bör alla sensationer vara toleranta. Det finns mediciner som hjälper till att lindra krampen och lugna ner..

Undersökning är nödvändig när det inte finns någon effekt av att ta mediciner. Kanske ett symptom som liknar premenstruellt syndrom åtföljs av en gynekologisk sjukdom.

Det är nödvändigt att tvätta regelbundet under denna period, eftersom menstruationsblod är en gynnsam miljö för reproduktion av bakterier. Detta bör göras vid varje byte av dyna eller tampong, minst 3-4 gånger om dagen, under rinnande vatten med användning av produkter avsedda för intim hygien.

Vanlig tvål eller antibakteriell tvål är inte lämplig eftersom de innehåller alkalier som torkar slemhinnan i yttre könsorgan och utsätter den för torkning och friktion. Om det inte finns något speciellt kan du använda babytvål och ut ur huset - servetter för intim hygien.

För hygien är det nödvändigt att använda en dusch. Det rekommenderas inte att besöka ett badhus, bastu eller ta ett varmt bad, eftersom hög temperatur provoserar mer riklig urladdning.

Underkläder ska bäras bomull, det måste bytas vid behov och dagligen. Följande intima hygienprodukter används:

 1. 1. Packningar. De måste bytas var 4-8 timme. Dessa hygienprodukter är indelade i konventionella och ultratunna. De senare är mer praktiska, men ibland kan de orsaka allergier på grund av det sorbent som de innehåller. Därför rekommenderas det med känslig hud att använda vanliga kuddar.
 2. 2. Tamponger. De måste bytas var 4-8 timme, beroende på utsläppets intensitet. Unga flickor rekommenderas att använda en liten hygienprodukt, de som föder - en större. Med en vattpinne kan du besöka poolen eller simma i havet, men du måste komma ihåg att de i detta fall måste bytas ut oftare, eftersom de blir våta, vilket kan leda till intensiv reproduktion av bakterier. Om du inte byter vattpinnen i tid kan detta leda till utveckling av toxiskt chocksyndrom (förgiftning av kroppen på grund av utvecklingen av en bakterieinfektion). De kan inte användas utanför menstruationen och vid vaginala infektioner.
 3. 3. Dagliga kuddar. De kan också användas för blödning under perioder då urladdningen är minimal. Ibland används de som ett extra verktyg när du använder en tampong..

Tvätta händerna före och efter byte av vattpinnen eller dynan.

Följande möjliga menstruations oregelbundenheter är:

Patologi namnBeskrivning
amenorréDiagnostiseras när blödningen är frånvarande i mer än 3 månader
Cykliska störningar
HypermenorrheaBlodantalet ökade under normala cykeltider och blödningsperioder
metrorragiDet ökar mängden blod med en menstruationstid på upp till 12 dagar. Det noteras behovet av att byta en packning per timme
hypomenorréMenstruationen kommer i tid, men urladdningen är knapp
PolymenorrheaBlödningen varar mer än 7 dagar, måttlig mängd blod
oligomenorréVanlig kort menstruation varar mindre än 2 dagar
OpsomenorrheaSällsynta kritiska dagar noteras, intervallet mellan dem kan pågå från 36 dagar till 3 månader, andra indikatorer är normala
PromenomenorrheaCykeln varar mindre än 21 dagar.
Livmoderblödning (metrorragi)
anovulatoriskaUppträder i mitten av cykeln, mot bakgrund av anovulation
DysfunktionellVisas under menstruationen, oavsett förekomst av ägglossning
Algodismenorea (dysmenorrhea)Den vanligaste patologin förekommer hos hälften av kvinnorna i reproduktiv ålder. Det åtföljs av värkande smärta, illamående och kräkningar, illamående, huvudvärk. Symtomen varar från några timmar till en dag eller mer

För korrekt diagnos av avvikelser rekommenderas det att upprätthålla en kalender.

Vissa faktorer kan leda till en kränkning av den kvinnliga menstruationscykeln:

OrsakBeskrivning
Hormonell obalansAnalys av hormoner är de första som genomförs i händelse av kränkningar. Dessa kan vara avvikelser från normala koncentrationer av sköldkörtelhormon eller brist på progesteron. Det senare händer ofta när man närmar sig klimakteriet
Infektionssjukdomar i reproduktionssystemetOfta leder till en liknande virus- eller bakterieinfektion. För att lösa problemet är det nödvändigt att fastställa patogenen och förskriva terapi
Genetiska faktorerNärvaron av nära släktingar med detta problem ökar avsevärt kvinnans chanser att få samma patologi
PåfrestningDenna faktor påverkar arbetet i alla organ och system. Brott mot cykeln är ett logiskt resultat av ofta upplevelser
Låg kroppsmassaindexVitaminbrist, fettvävnad, överdriven tunnhet leder till cykelstörningar och infertilitet. Dessa faktorer påverkar könshormonnivåer.
Tar drogerHormonella preventivmedel och vissa andra läkemedel kan påverka menstruationen. Utnämn dem inte själv
KlimatförändringFörändringar i miljöförhållanden kan påverka alla processer i kroppen avsevärt
Dåliga vanorDe minskar nivån på könshormoner och påverkar negativt alla aspekter av reproduktionssystemet.

Vid behandling av menstruationsavvikelser är det nödvändigt att överge dåliga vanor och bota infektionssjukdomar. Korrigering av den hormonella bakgrunden utförs med progesteronbaserade läkemedel eller kombinerade orala preventivmedel. Eventuella åtgärder bör utföras på rekommendation av den behandlande läkaren.

Eventuella kränkningar är ett tillfälle att kontakta en gynekolog. De kan inte bara prata om oförmågan att föda och fostra ett barn, utan också indikera allvarliga kränkningar i kroppen. Det är obligatoriskt att besöka en läkare om:

 • blod dök upp under graviditeten;
 • menstruation börjar inte hos en flicka efter 15 år;
 • svår blödning;
 • det finns utsläpp av ovanlig färg (vit, gul, grön);
 • outhärdlig smärta uppstår.

Många av störningarna kan indikera allvarliga patologier såsom en ektopisk graviditet, spontan abort, en malig tumör i livmodern.

”Varför har kvinnor menstruation? - Alla viktiga frågor om menstruation ”

4 kommentarer

Menstruation är en integrerad del av livet för en kvinna i reproduktiv ålder. Dess närvaro och regelbundenhet tyder på att organen i reproduktionssystemet fungerar stabilt, och dess frånvaro är en faktor som bör uppmärksammas ökad uppmärksamhet.

Vissa kvinnor har otillräckliga idéer om varför flickor har sina perioder - detta orsakar oplanerade graviditeter och slarvig inställning till deras reproduktionssystem. Kunskap om mekanismen för förekomst av menstruationsblödning kan hjälpa till att märka avvikelser i könsorganens arbete i tid och konsultera en läkare i tid.

Mekanismen för uppkomsten av menstruation

Inuti livmodern är fodrad med endometrium - slemskiktet, som i olika faser av cykeln har en annan tjocklek. Som regel börjar den från ägglossningen att växa snabbt och når 12-14 dagar upp till storleken 1 - 1,2 cm. Om det inte finns någon graviditet ger hjärnan äggstockarna en signal att stoppa produktionen av progesteron och påbörja den aktiva produktionen av östradiol.

Under påverkan av hormonomstrukturering förkastas endometrium från livmoderns väggar. Två tredjedelar av volymen biologiskt material tas upp igen i kroppen, resten - genom könsorganen.

Menstruationens första utseende

Den primära menarken förekommer i åldern 12-14 år. Detta innebär att hos en tonårsflicka börjar en dominerande follikel med ett ägg mogna och hon är potentiellt redo för graviditet. Den första menstruationen går ofta oregelbundet, mellan dem kan det vara pauser på flera månader.

Sådana fluktuationer är förknippade med naturliga förändringar i den hormonella bakgrunden. Efter ett år återgår menstruationsblödningens cykel till det normala och blir stabilt. Under det efterföljande livet kommer det att finnas tidsintervall när menstruationen återigen blir oregelbunden på grund av naturliga orsaker: perioden efter amning och perioden av premenopaus.

Orsaker till menstruationens tidiga uppträdande:

 • Varmt klimat. Gynekologer noterar att hos flickor som bor i länder med tropiskt klimat, menarche kan börja från nio år.
 • Stark psyko-emotionell överbelastning av barnet: en dysfunktionell situation i familjen, ett chockstillstånd, svår stress i samband med att vara i en livshotande miljö.
 • Dysfunktion i hypothalamus och hypofysen - de är ansvariga för att utlösa mekanismen för äggmognad och, som en konsekvens, utseendet på menstruation.
 • Barnets accelererade fysiska utveckling. Om en tjej märkbart överträder sina kamrater, kan det göra att hennes menstruationscykel börjar tidigare.

Orsaker till sen menstruation:

 • Patologin är början av den första menarken senare än 15 år. Läkare noterar dock att ett kallt klimat kan försena uppkomsten av sekundära sexuella egenskaper..
 • Endokrin organdysfunktion. Fel i äggstockarna och binjurebarken kan bromsa äggmognadsprocessen.
 • Brist på vikt. Detta är ett tillstånd nära dystrofi. Kroppen fokuserar alla sina resurser på att stödja viktiga processer och puberteten, som början av menarche, skjuts upp till ett senare datum.
 • Allvarliga infektionssjukdomar lidit i barndomen. Dessa inkluderar skarlakansfeber, kusma (kustsjuka), vattkoppor, röda hundar.
 • Ofta krävande träningspass. Den sena början av menstruationen är karakteristisk för flickor som är allvarligt engagerade i sport..

Menstruationens varaktighet: norm och patologi

Under reproduktionsperioden kan blödningens varaktighet variera, så att ens samma kvinna inte alltid har ett tydligt svar på frågan om hur många dagar hon vanligtvis har menstruation. Normalt borde de pågå från 3 till 6 dagar, men det finns ett antal faktorer som kan påverka sekretionsvolymen:

 • Födelse av ett barn. Många kvinnor märker att menstruationen efter förlossningen förändras. Detta beror på en grundläggande omstrukturering av den hormonella bakgrunden.
 • Användning av läkemedel som innehåller östrogen i deras sammansättning. En överdos av syntetiska analoger av detta hormon kan orsaka kraftiga blödningar, som inte kommer att passera på egen hand om 6 dagar.
 • Svår stress. Kan leda till att menstruationen blir mager och slutar samma dag som den kom.
 • Stark fysisk aktivitet under början av menstruationen. Framkalla långvarig blödning.

De flesta har en stabil blödningsperiod. Det är mycket svårare att svara på frågan hur länge menstruationen varar för flickor med patologier av blodkoagulation, eftersom i detta fall kan varje cykel, varaktigheten av blodiga utsläpp (såväl som deras intensitet) variera. Till exempel, om en patient som lider av trombofili genomgår en behandlingskurs i samband med blodförtunnning i början av sin menstruation, kan kritiska dagar vara mycket längre än vanligt.

Varför smärta uppstår under menstruationen?

Obehag den första dagen i menstruationen är ett ganska vanligt fenomen. Normalt, i den nedre tredjedelen av buken, känner man tyngd, en känsla av tryck, fullhet. Detta beror på en riklig rusning av blod till bäckenet. Om det finns konvexa mol i könsorganet, kan de små timmarna under de första timmarna noteras, vilket också är förknippat med blodtryck.

Utseendet på svår skärande och sömnadsmärta, som uppstår av flera skäl, anses vara onormalt:

 • Endometrios - en växtvuxen endometrium under påverkan av hormoner börjar avvisas, men på grund av det faktum att det upptar ett mycket större område åtföljs processen med att utvisa den från livmoderhålet av akut smärta.
 • Endometritis - med inflammation i slemhinnan kan menstruationen åtföljas av att få värkande känslor i bukens nedre tredjedel.
 • Anomalier i livmoderns struktur (till exempel en bikornuat livmoder)
 • Förekomsten av flera ärr på livmoderkroppen eller livmoderhalsen. I det här fallet uppstår smärtan på grund av bildandet av koaguler, vilket gör utflödet från organet svårt.
 • Svulster i livmodern (både godartade och maligna)
 • Åderbråck i håligheten i det stora eller lilla bäckenet. Förutom smärta i detta fall känner flickan under perioder allvarlig tyngd, vilket förvärras av långvarigt stående på ett ställe.

Smärta under hela reproduktionsåldern kan vara annorlunda. Det händer ofta att det efter den första födelsen försvinner, och efter den andra visas det igen. Hormonbehandling kan påverka intensiteten av smärta, men som regel inträffar kardinalförändringar först efter barnets uppträdande.

Menstruation och graviditet

Man tror allmänt att det är omöjligt att bli gravid under menstruationen. Men det är inte sant. Det verkar som att avbildning av endometri sker och innan nästa ägglossning, ytterligare två veckor - var kommer graviditeten ifrån? Faktum är att om en kvinna har normala hormoner, kommer befruktningen inte att äga rum under denna period.

I riskzonen är patienter med höga nivåer av östradiol, vilket provocerar äggets mogning mycket tidigare. I detta fall skyddar inte menstruationen flickan, och hon kommer att vara gravid. Det är därför läkare noterar tidig ägglossning (den 7-10-dagen i cykeln), då spermatozoer som kom in under menstruationen fortfarande kan befrukta ägget.

Vissa kvinnor är säkra på att alla spermier går ut med blodet, men du bör veta att en betydande del av dem säkert kommer till äggledarna, där de lugnt väntar på tidig ägglossning.

Månadsvis och kön

Gynekologer rekommenderar inte intimitet under menstruationen, även om du planerar att använda kondomer för att skydda mot en eventuell infektion. Under sex försämras det fria utflödet av blodiga utsöndringar - detta kan orsaka bildning av blodproppar som inte lämnar livmoderhålet och initierar utvecklingen av endometrios.

Dessutom är slemhinnorna i könsorganen under menstruationen svullna och överkänsliga - närhet kan orsaka kvinnors obehag och att vidröra penis till det svullna livmoderhalsen orsakar smärta.

19 mystiska saker som händer i den kvinnliga kroppen varje månad, och vi vet inte om det

Killar, vi lägger vår själ på Bright Side. Tack för,
att du upptäcker denna skönhet. Tack för inspiration och gåsbockar..
Gå med på Facebook och VK

I en kvinnas kropp produceras hormoner östrogen och progesteron i olika mängder. De är ansvariga för hudutslag, dåligt humör och smärta under menstruationen. På grund av dem växer till och med vår hjärna något varje månad och minskar sedan.

Bright Side har studerat vetenskaplig forskning och är nu redo att dela med dig information om vilken cykeldag kvinnor ska gå på datum och när det är vettigt att be chefen om en ökning.

1: a-5: e dagar: blod kan komma var som helst

 • Cykeln börjar den första dagen i din period. Livmodern för närvarande blir av med ett odödligt ägg, och kroppen producerar en enorm mängd av hormonet prostoglandin, som vi är skyldiga att dra i smärta i magen och nedre delen av ryggen.
 • Vissa kvinnor har näsblödningar, kapillärer i ögonen spricker eller färska sår som strömmar blod. Detta kallas vicarious eller ytterligare menstruation. I allmänhet tros det att det inte finns någon plats på kroppen från vilken menstruationen inte kunde gå. Som regel händer detta eftersom blodtrycket i kroppen stiger över det normala - kapillärerna sväller och brister..
 • Akne försvinner och fet fet hud minskar märkbart. Parallellt visas en inte så trevlig effekt: huden blir extremt känslig.
 • Det finns lite östrogen i blodet i början av cykeln, så många kvinnor känner en brist på energi och blir trötta mer och snabbare än vanligt.
 • Blodproppar kan förekomma i urladdningen (resultatet av koagulation) - det är så kroppen försöker skydda sig mot överdriven blödning.
 • Mot slutet av menstruationen oxiderar det gamla blodet som samlats i livmodern och ändrar färg: en ljusbrun blir mörkbrun från ljusröd.

6-13 dagar: den bästa tiden att chatta med människor

 • Östrogennivån stiger - en kvinna känner av en kraftig kraft och aktivitet.
 • Det blir lättare att kommunicera med andra människor och förbättra orienteringen i rymden. Det antas också att kvinnor omedelbart efter menstruationen är mest empatiska och kan akut känna vilka känslor andra upplever..
 • Ett nytt ägg utvecklas i äggstockarna i dag, och kroppen börjar förbereda sig för en möjlig befruktning.

14-15: e dag: vid denna tid är kvinnan vackrast

 • Ägget har mognat och går mot livmodern i väntan på befruktning. Processen varar inte mer än två dagar, och östrogennivån är just nu på topp.
 • Kvinnan blir särskilt vacker: huden är slät, matt, sammet. Parallellt med detta når libido maximalt.
 • På grund av den höga koncentrationen av östrogen förbättras det så kallade procedurminnet när en person utför en åtgärd baserad på tidigare erfarenheter, men inte inser detta. Som ett resultat utförs många åtgärder på maskinen.
 • Processminnet fungerar i motsatt riktning: allt du gör under ägglossningen skjuts upp till subkortet. Därför anses den här tiden vara en av de bästa för att öva vissa färdigheter, till exempel att köra bil eller lära sig språk.
 • Östrogen påverkar aktivt hippocampus, som är involverad i lagring av minnen. Det är detta hjärnområde som växer i storlek varje månad..

Hormoner agerar också på amygdala i hjärnan, som ansvarar för att behandla känslor, särskilt rädsla. När koncentrationen av östrogen i blodet når sin topp fattar kvinnan de bästa besluten i kritiska situationer.

16-28: e dag: alla processer i kroppen saknar

 • Ägget lämnade follikeln och en gul kropp bildades på sin plats - detta är en tillfällig körtel som utsöndrar progesteron. På grund av detta hormon bromsar alla processer i kroppen. Många kvinnor har svullnad. Kanske beteendet hos små pustlar på grund av att huden blir fetare. Ju närmare den första dagen av cykeln, desto ljusare kommer dessa tecken att visas.
 • Libido minskar, och i all sin härlighet visar premenstruellt syndrom sig. Bröstet blir känsligare..
 • Östrogennivån sjunker gradvis och når ett minimum vid slutet av cykeln. Detta hormon hjälper till att hantera rädsla, så ångesten ökar ofta i för- och menstruationsperioderna. I allmänhet, på grund av det hormonella "spelet", kan det vara svårare att kontrollera känslor innan menstruationen..
 • Om befruktning inte inträffar förstörs corpus luteum och en ny cykel börjar..

Naturligtvis är allt individuellt: någon upplever inte alls en förändring i humör och andra saker, medan andra bokstavligen faller ut ur ett bråk i flera dagar. Och din cykel har unika funktioner?

Mäns hälsa. Tidskrift

Blod, tårar, tillfällig celibacy. Tror du att det är bättre att inte tänka på det? Tja, förgäves. Den ovillkorliga rätten att inte veta något om vad som händer i en kvinna är endast förbehållen en man som bor med en annan man. Och ignoramuses av heteroseksuell orientering riskerar inte bara en partners placering utan också sina egna nerver / sexliv. Naturligtvis kan du fiska utan att oroa dig för vem som fångas på din favoritplats, vad denna "vem" pirker på och vilken tid på dagen du ska kasta en krok. Men klag inte senare att din kukan har förblivit torr. Allt, på detta är vi bundna till metaforer och går vidare till teorin.

Faktum är den första av dem som du behöver veta: inte allt i din kommunikation beror på dig - mycket beror på de mörka naturkrafterna, som i allmänhet kallas progesteron och östrogen (vi kommer att förklara senare). Det är nästan omöjligt att kontrollera dem, men till en början, var bara rädd och kom ihåg dessa namn. Det andra faktumet: den grundläggande skillnaden mellan män och kvinnor är, oavsett hur vanligt, i antalet bakterieceller. Du ger ut cirka 300 miljoner spermier varje dag. Den kvinnliga kroppen under hela månaden bildar ett enda ägg. Det är inte förvånande att ett antal fysiologiska processer syftar till att säkerställa de mest gynnsamma förhållandena för denna exklusiva juvel (och för ett potentiellt embryo!). Och så långt detta motsvarar en modern kvinnas och hennes partner intressen, från det evolutionsperspektivet, det tionde fallet.

Kort sagt, menstruationscykeln ser ut så här. Under hela den första halvan av månaden mognar ägget. Samtidigt bygger livmodern upp ett nytt epitel (slemhinnor) så att embryot kan bosätta sig i det. I mitten av cykeln inträffar ägglossning - ägget går in i stridspositionen. Hela nästa vecka stannar kroppen i målvaktens position: han måste fånga och fixa graviditeten på ett tillförlitligt sätt. Slutligen, under den sista veckan av cykeln, blir det tydligt att det den här gången inte kommer att finnas något barn, och kroppen är besviken över att förbereda sig för att skicka onödiga rekvisita till skrotet (det här handlar om samma epitel). Dagen då fragmenten av dessa dekorationer föds, och det är den första dagen från vilken början av nästa cykel räknas. Missa inte detta ögonblick (hur du gör det är redan din oro)! När allt kommer omkring är det med honom som vår specialrapport från din kvinnas inre värld börjar.

Dag 1-7

Vad händer med henne

Musklerna i livmodern samverkar för att effektivt exfoliera epitelet. Tre fjärdedelar av kvinnor upplever vid denna tid smärta i nedre del av buken och är helt varken benägna att röra sig, inte arbeta eller njuta av livet. Många tvingas ta smärtmedicin. Lyckligtvis försvinner smärtan vanligtvis på en dag eller två, stämningen förbättras parallellt (jämfört med den senaste veckan i cykeln, se nedan), och den tredje eller fjärde dagen är kvinnan glad och glad.

Vad gör du

Var sympatisk, vänta tills den går. Om smärtan allvarligt stör livet eller varar mer än tre dagar är det värt att övertyga din älskade att rådfråga en gynekolog. Det är troligt att läkaren kommer att erbjuda preventivpiller: de minskar hormonstormar och därmed intensiteten i menstruationen och svårighetsgraden av smärta. Har du hört att läkare inte rekommenderar att ha sex under menstruationen? I själva verket är det enda evidensbaserade påståendet den ökade sannolikheten för överföring av infektioner. Om du, som passar ett idealt par, i början av ett förhållande besökte en venereolog tillsammans, kan du ha sex (om du vill spela det säkert, använd kondom). För många kvinnor är det under menstruationen lättare att uppnå en vaginal orgasm än vanligt - orsaken är den ökade blodtillförseln till bäckenet. Men orgasm är inte bara nöje, utan också ett bra botemedel mot smärta!

Många säger att kvinnor, som underminerat, börjar göra tvättstädning denna vecka. ”Faktum är att bara damer med en oroande karaktär visar en ökad önskan att organisera ett utrymme runt sig själva. Och även om hon inte slutar röra sig på vanliga dagar, så kommer det under menstruationen att bli en mani, ”psykiatriken Brig Sudarsanan från Rockland Hospital (New Delhi, Indien) avlägsnar myten. Erbjud henne en vårstädning i lägenheten, i alla fall kommer du att ha ett plus: antingen blir det renare, eller så visar det sig att din partner har en stabil psyk som du inte kan vakna med något damm.

Och om hon är på piller?

Orala preventivmedel innehåller kemiska analoger av progesteron och östrogen och bedrar därmed det endokrina systemet. Det verkar för kroppen att allt som behövs redan finns där, och det stimulerar inte produktionen av sina egna hormoner. På grund av detta är de flesta cykliska förändringar hos en kvinna som tar piller mycket mindre uttalade. En studie som till exempel jämför antalet tips för strippare i olika faser av cykeln visade: en dansare tjänar 100 dollar mindre från tabletter under ägglossning än utan.

Men ingen har ännu upphävt lagen om menighet - bra saker på grund av preventivmedel verkligen blir mindre uttalade, men vår älskade PMS, tvärtom, blir bara värre för vissa fattiga människor (trots allt, minskningen av progesteronnivåerna i slutet av cykeln inträffar mer skarpt). Men tabletter förhindrar tillväxten av epitel i livmodern, vilket innebär att menstruationen slutar snabbare. Prova här, välj vilket alternativ som är bättre.

Dag 8-14

Vad händer med henne

Allt perfekt. Nivån av kvinnliga könshormoner - östrogen - växer, och varje dag känns din flicka mer attraktiv och full av styrka. Under denna period förbättras hennes verbala förmågor, så att hon lätt formulerar sina tankar och till och med kan lyssna på dig noggrant. Å andra sidan sjunker nivån för rumsligt tänkande (även om det verkar mycket lägre?). Det är värdelöst att bli arg när hon dumt vänder kartan i ett försök att förstå om det var nödvändigt att svänga höger för sju växlar sedan.

Men hon blir mer och mer sexuell varje dag (både externt och beteende). Saken är att ungefär den 14: e dagen av cykeln inträffar ägglossning - tillgång till det operativa utrymmet för ett moget ägg, ivrigt att träffa sin älskade spermier. Dagarna närmast ägglossningen (före och efter denna händelse, som du kanske inte ens märker) är toppen av en kvinnas fertilitet. Det vill säga, det är just nu som hon är redo och vill ta kontakt med hanen och bära från honom.

Ägglossningseffekten visades tydligast av Shnobel-prisvinnaren Jeffrey Miller: han bevisade att professionella strippare som dansar på kundens varv får dubbelt så många tips vid toppen av cykeln än under menstruationen. Dessutom fann han att förändringar i spetsnivån under månaden exakt sammanfaller med schemat för östrogenfluktuationer under menstruationscykeln.

Vad gör du

I princip allt du vill: hon är skadlig och skarp på tungan, men tolerant. Studier som analyserar förändringen i sexuella preferenser under cykeln visar att en kvinna i mitten av månaden gillar grov macho. Var inte blyg i dagsljuset för att kasta henne på ryggen och dra henne i en våningssäng - troligtvis är hon nöjd, även om hon vanligtvis föredrar en mer artig behandling. Och naturligtvis, använd kondomer (eller omvänt kasta dem bort - beror på uppgiften).

Dag 15-21

Vad händer med henne

Kroppen lyssnar med intresse för sig själv: har befruktning inträffat? Under denna period stiger nivån av progesteron - detta hormon kan behövas för att upprätthålla graviditet. Och samtidigt har progesteron en anti-ångesteffekt. Kvinnan är lugn, avslappnad, bakar pajer och hand vid kattungarnas syn. Nivån av östrogen i hennes kropp för närvarande sjunker. Därför förvärras verbala förmågor och rumsligt tänkande blir tvärtom bättre än före ägglossningen.

Vad gör du

Njut av de tysta filistinska glädjen. Ligger med henne i en omfamning i soffan och tittar på en film. Be att laga något komplicerat. Du kan ge henne en råtta. Försök få maximal glädje av att leva tillsammans den här veckan och ha tålamod - nästa vecka kommer du att behöva det!

Dag 22–28

Vad händer med henne

Inget bra! Under hela förra veckan hade hennes kropp mycket, mycket progesteron. Produkterna från dess bearbetning, som svenska forskare bevisade 2011, har en kraftfull anti-ångesteffekt på hjärnan - de binder till samma receptorer som bensodiazepin lugnande medel (hört talas om Valium?). Och nu, före menstruationen, sjunker nivån av progesteron, och kvinnan känner bokstavligen som om hon plötsligt hade tagits bort från lugnande droger. På grund av detta är hon väldigt, mycket, väldigt (en av författarna till texten är en tjej. Förlåt henne för det extra drama, okej? - MH) hon är rädd och orolig, även om hon förstår vad det är. Tyvärr är premenstruellt syndrom inte uppfinningen av hysteriska unga damer, utan en erkänd sjukdom. Det slår bokstavligen ner 2-10% av kvinnorna (andelen beror på ålder), och ytterligare 80% av de drabbade har några av dess symtom. Vanligtvis är de mest allvarliga problemen just kopplade till humörsvängningar, och toppen av känslor kan uppstå hos olika kvinnor vid olika tidpunkter: för någon - en vecka före menstruationen, för någon - den sista dagen framför dem.

Vad gör du

Ta ett djupt andetag. Räkna till tio. Öppna din mun. Säg: ”älskling, jag älskar dig. I hög grad. Du är min enda. Jag kommer aldrig lämna dig. Här tog jag med dig ett armband och korv. ” Upprepa tills resultatet är ordentligt fixerat. Håller med alla bestridelser och be om förlåtelse. Avvika försiktigt från hushållsredskap som hon kastar. Sprid jod på ditt repade ansikte. Försök att distrahera sex. Ha tålamod. Om du kan överleva detta, kommer hon att skämmas senast på en vecka och hon kommer att trösta dig, suga upp och gå med på allt, inklusive att köpa en ny motorcykel. Vänta.

Se upp för "säkra dagar"!

Kanske studerade du sannolikhetsteori vid institutet? Jag studerade dock inte, och sannolikheten för att bli gravid i mitten av cykeln är i alla fall högre än i början eller i slutet.

Enligt det amerikanska hälsoministeriet kan sex på dagen för ägglossning göra dig till en lycklig far med en sannolikhet på 33%, och om du räknar bara för fyra dagar sedan sjunker denna siffra redan till 10%, och så vidare. Det är just meningen med religiösa regler (till exempel i judendomen) som förbjuder sex under menstruation och flera dagar efter - det finns inget att göra meningslösa dumma saker, du behöver få barn. Ändå föddes många av oss just på grund av våra förälders tro på säkra dagar..

Perl-indexet, som utvärderar effektiviteten hos preventivmetoden, för kalendermetoden är 20–40. Detta innebär att minst 20 av 100 kvinnor som skyddas av räkningsdagar kommer att uppleva en oplanerad graviditet under det kommande året..

Skäl: för det första för många kvinnor skiljer varaktigheten på en eller annan fas av cykeln från genomsnittet och du kan lätt missa; för det andra, din stolta spermier överlever i en kvinnas kropp i upp till 5 dagar - en gång inom en säker dag kan han väl vänta på att ägget kommer ut. Var försiktig.

Den första menstruationen och allt du behöver veta om dem

Den första menstruationen eller menarchen börjar hos tonårsflickor. Detta antyder att äggstockarna har bildats och fungerar fullt ut. I förväg bör modern berätta för sin dotter allt om den första menstruationen och kommande förändringar. I det här fallet är flickan inte rädd när hon ser fläckar på sina underkläder. Vanligtvis börjar menstruationen ett år eller två efter att vegetation på könsdelarna dyker upp och figuren börjar runda. Första gången efter menarchen går kritiska dagar instabila. Menstruationscykeln etableras bara. Aktiva hormonförändringar inträffar i kroppen.

Den första menstruationen visas hos tonårsflickor

Hur kroppen förbereder sig för den första menstruationen

Efter början av puberteten utvecklar flickor naturlig vaginal urladdning. Ämnet har en mjölkaktig färg och förekommer regelbundet på underkläder. Ett sådant tecken indikerar aktiveringen av organen i det reproduktiva systemet.

Menstruationen visas vanligtvis ett år efter utskrivningen. Under denna period kan en tonåring använda personliga hygienprodukter i form av sanitetsunderlag. Läkaren bör konsulteras om den utströmmande vätskan har en obehaglig lukt och en onaturlig färg..

Det allra första tecknet som indikerar början av puberteten är bröstförstoring. Vegetation visas gradvis på pubis och armhålor. Uppväxtprocessen tar upp till 3 år.

Det första året efter menarchen är menstruationen instabil. Menstruationen varierar till en början i längd. Normalt går kritiska dagar upp till 5 dagar. Gradvis normaliseras denna indikator..

Första gången cykeln kommer att vara instabil och oregelbunden

Du kan känna igen den närmande menstruationen genom följande symtom:

 • ökad känslighet i bröstkörteln;
 • en känsla av tyngd i bröstkörteln;
 • obehag i nedre del av buken;
 • ofta humörsvängningar;
 • tearfulness.

Tidigare kom flickor i puberteten vid 15-17 års ålder, men gradvis minskade denna indikator. Nu är de första tecknen redan på 9-12 år.

När den är mogen blir figuren mer feminin. Detta är ett annat tecken som indikerar den överhängande starten på kritiska dagar. Höfterna är rundade och bröstet blir större. Håret börjar bli fetare snabbare. Det finns en risk för mjäll.

Under puberteten blir flickan problematisk hud. Flera utslag visas i ansiktet. Yttre könsorgan förstoras.

Flickor kan ha hudproblem

Förutom yttre tecken finns det interna förändringar i välbefinnande:

 • förändring i aptit;
 • illamående;
 • irritabilitet;
 • ofta huvudvärk.

Det tros att den första menstruationen kommer först när flickans kroppsvikt når 45 kg. Denna vikt räcker för reproduktionssystemets normala funktion. Menarchens ankomsttid beror på många enskilda faktorer och det är omöjligt att säga exakt när perioderna för en viss tjej kommer att gå.

När Menarche kommer

Menarche brukade förekomma hos flickor i åldern 17-18 år och detta ansågs som normen. Idag reduceras denna indikator avsevärt. Nuvarande normer och faktorer som menstruationens ankomstperiod beror på presenteras i tabellen.

Menarche stötande tidMenstruation hos flickor börjar vid 10-15 år. Om du avviker från denna norm måste du genast besöka en läkare och se till att det inte finns några patologiska processer.
NyckelfaktorerMenstruationens ankomsttid är en individuell indikator. Menarche beror direkt på:
• sjukdomar som tidigare överförts;
• ärftlighet;
• näringsfunktioner;
• levnadsvillkor;
• fysisk utveckling.

Den avgörande faktorn är en ärftlig predisposition. Om mamman började ha sina perioder vid 14 års ålder, kommer hennes dotter ungefär denna tid att få en menarche.

Det är nödvändigt att uppmärksamma nivån på fysisk aktivitet. Vanligtvis börjar menstruationen senare hos idrottare. Konstant, förbättrad träning tappar kroppen. Puberteten börjar sent.

Att vara överviktig hos en tjej kan försena puberteten

Menstruation inträffar för första gången tidigare i närvaro av överdriven kroppsvikt. Om det saknas vikt, kommer de kritiska dagarna att komma senare. Det händer att den månatliga ansvarsfriheten kommer om 8-9 år. Detta är vanligtvis en avvikelse från normen. Flickan måste tas till en barngynekolog för att utesluta risken för hormonell brist eller andra avvikelser.

Leds menarche av smärta

Detta är en individuell indikator. Ömhet med månadsvis ansvarsfrihet är inte ovanligt. Obehag utgör ingen fara. Detta är en manifestation av premenstruellt syndrom..

Obehag under menstruationen kan ge från buken till korsryggen. Vanligtvis försvinner symptomet efter 1-2 dagar.

Ömhet bör vara måttligt. Vid svår försämring, kontakta läkare.

Hur är den första menstruationen och hur man förbereder en tjej

Den huvudsakliga manifestationen av menstruation är fläckar från slidan. I kvantitet kan de vara magra eller vice versa rikligt. Vanligtvis den första dagen är de kritiska dagarna rikare än de följande dagarna.

Den första menstruationen kan åtföljas av buksmärta

Primär menstruation kan också åtföljas av svaghet och obehag i buken. Vanligtvis åtföljs tillståndet också av svullnad och viktökning..

Det är viktigt att förbereda flickan i förväg för de förändringar som kommer att ske under mognad. Under kritiska dagar måste du prata med en tonåring och se till att berätta:

 • vad är menstruation;
 • om det speciella med att upprätthålla intim hygien under en given period, vilket är nödvändigt för att förhindra en trolig inflammatorisk process;
 • om risken för sexuell kontakt.

Moren måste först se till att flickan har personliga hygienprodukter i form av kuddar. Det är troligt att en tonåring ska generas att skaffa sig ett så viktigt element som är nödvändigt för cyklisk urladdning.

Den första månaden bör flickan veta om kvinnornas funktioner. Det är viktigt att inte vara blyg över att prata öppet med ditt barn.

I avsaknad av förklarande samtal finns det en stor risk att flickan blir rädd när hon ser blod på sina underkläder. Risken för skada är ännu inte fullt utvecklad psyke.

På månatliga moms med flickor måste prata i förväg

Vilka är egenskaperna för personlig vårdprodukter

Mamma borde hjälpa till att förstå personliga hygienprodukter. Först rekommenderas att välja packningar, inte tamponger. De är mer praktiska att ändra och använda som en helhet. Det viktigaste är att sådant skydd väljs i storlek.

Du bör inte få en tonåring stora kuddar. Annars kommer produkten att gnida perineum och risken för läckage ökar också. Spara på hygienprodukter som inte är värda det.

Trosskydd för tonåringar får inte innehålla dofter. Annars ökar risken för en allergisk reaktion och svår klåda i perineum..

Flickan ska byta packning minst 3 gånger om dagen. Annars kommer patogena mikroorganismer att föröka sig i blodet. Risken för att utveckla en mängd olika gynekologiska sjukdomar kommer att öka. Dessutom bör den tvättas 2-3 gånger om dagen med varmt vatten.

Vilka kränkningar kan vara

Menstruationen är tidigt eller sent. Ofta är sådana tillstånd inte förknippade med en ärftlig predisposition, utan är en patologi.

Du kommer att lära dig funktionerna i den första menstruationen hos flickor från den här videon:

Tidig menstruation diagnostiseras när utskrivning inträffade vid 8-10 år. Denna indikator är en avvikelse från normen. Villkoret är resultatet av:

 • överdriven fysisk ansträngning;
 • hormonella störningar;
 • fel livsstil;
 • undernäring med ett överskott av skadliga livsmedel eller brist på näringsämnen;
 • medfödda missbildningar;
 • maligna neoplasmer.

Kritiska dagar, som först uppstod vid en ålder av 16-25 år, anses för sent. Avvikelse - resultat:

 • otillräcklig funktion av äggstockarna;
 • patologier i utvecklingen av livmodern;
 • endokrina körtelstörningar;
 • instabilt psyko-emotionellt tillstånd.

Menstruation som kommer sent eller vice versa tidigt är lika farligt för den kvinnliga kroppen. Vid otidig behandling kommer olika komplikationer att bildas.

När man ska träffa en läkare

Flickan ska föras till en gynekolog för samråd i närvaro av följande faktorer:

 • menstruation verkar för tidigt eller vice versa regelbundet sent;
För eventuella avvikelser krävs en gynekologundersökning
 • urladdningsvolymen överstiger 150 ml och det finns ett behov av en timskifte av packningen;
 • efter menarchen försvann menstruationen i mer än 3 månader;
 • kritiska dagar åtföljs av svår smärta;
 • urladdningen avbröts 2 dagar efter starten.

Efter menarchen bör flickan noga övervaka hennes välbefinnande för att utesluta patologiska processer i tid.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur mycket och hur kommer menstruationen efter curettage

Hur är perioderna efter diagnostisk curettageDiagnostisk curettage ordineras till kvinnor med infertilitet av okänt ursprung. Indikationer för proceduren är endometriala patologier....

Uterin nodular fibroids

Uterin fibroids (nodular form) - vad detta är av intresse för många kvinnor, eftersom denna typ av godartad tumör är ganska vanligt i gynekologisk praxis. Den presenterade formen av neoplasmen är lokaliserad i myometrium i det reproduktiva organet och består också av bindemedel såväl som muskelfibrer....

Hur många dagar efter ett missfall blödar det

Hur man stannarFör att stoppa blodet efter en missfall efter vakuumsugning och andra typer av läkemedelsavbrott under graviditeten används följande läkemedel:...