Sex under menstruationen - inte i något fall. De ställde gynekologen skamliga frågor om "dessa dagar"

Ansvarsfrihet

För många flickor börjar menstruationen som en bult från det blå. Av många skäl: till exempel, i skolan pratar de inte om det som en del av en biologikurs (det beror allt på läraren), och anatomin sker i klass 9, då menstruationen kan börja i flera år. Mamma missar alltför ofta detta ögonblick i vår uppväxt. Som ett resultat samlas en miljon frågor: det verkar som om du behöver information om menstruation, och det är synd att erkänna att du inte vet det, även om du redan är 16 år.

LADY.TUT.BY pratar med en obstetriker-gynekolog, projektledare för MAMA PRO och bloggförfattaren Diana Mardas.

Varför behöver jag månatliga perioder och vad som händer när de börjar?

Menstruation behövs så att den kvinnliga kroppen går igenom en viss cykel. Detta är relativt sett förnyelsen av kroppen - just på grund av att kritiska dagar kommer.

Faktum är att alla tillstånd i kroppen under cykeln behövs för att förbereda flickan för graviditet. Varje månad börjar endometriet att bildas inuti livmodern. Detta är något som mjukvävnad - en "matta", på vilken det då är bekvämt att "landa" ett ägg. Det vill säga, i början av cykeln bygger endometrium upp, sedan ägglossning inträffar, när ägget "hoppar" ut ur äggstocken för att möta spermierna. Om mötet ägde rum landar de på denna stora "matta" från endometriet, där graviditet bekvämt uppstår och utvecklas. Därför väntar kroppen varje månad på att den inträffar..

Och om mötet inte ägde rum? Så vi behöver inte en "matta". Det avvisas helt enkelt av kroppen och går utanför. Detta är perioden.

Under menstruationscykeln genomgår inte bara livmodern utan även andra organ förändringar. Våra hormonella förändringar påverkar till och med hjärt- och nervsystemet - till och med hjärnan.

Således förbereder menstruationscykeln en flicka för graviditet varje månad, inklusive med hjälp av "hormonell laddning".

Jag startade dem mycket tidigt: 11 år gammal. Det här är normalt?

Gynekologer anser nu 12-14 år att vara en villkorad norm för början av kritiska dagar. Men plus eller minus per år är också en helt normal bild. Så menstruation vid 11 år är inte en katastrof.

Mamma och dotter måste diskutera varför och varför kritiska dagar uppstår. Men allt oftare händer det så här: mamma påminner om den ålder då hon började ha sin period: "Ja, hon måste ha varit omkring 15 år. Och min dotter är bara 11 år - ja, där hon fortfarande är ett barn! Hon måste spela dockor ”.

Men nu har en viss förändring skett i naturen: det är ett faktum - menstruationen börjar hos flickor tidigare än för många år sedan.

Så om din mor inte hade tid att prata med dig, tror inte att problemet är hennes likgiltighet eller din "felaktighet". Troligtvis hade du bara inte tid att orientera dig.

Varför hände det?

Det finns flera hypoteser. En av dem är att näring och miljö påverkar flickans hälsa. Till exempel brukade människor konsumera mindre mat med lång hållbarhet och odlas på hormoninnehållande ämnen..

Det finns psykologiska funktioner. Hos moderna barn, inte bara tidig pubertet, utan också tidig utveckling i allmänhet. Det visar sig vad våra föräldrar kämpade för och fick det. Nu klarar barn på 2-3 år enkelt med mobiltelefoner! Det brukade vara svårt för tonåringar att hantera sådana prylar klockan 14. Du måste bara vara beredd på detta. Det är allt.

Och hur förstår naturen i allmänhet att det redan är ”tid”?

Det finns en välkänd teori, som sedan bevisades av ett antal vetenskapliga studier. Sammanfattningen är att kroppen beräknar mängden fettvävnad i flickans kropp. Denna vävnad är ansvarig för syntesen av det "kvinnliga" hormonet östrogen. Så fort procentandelen fett och östrogen som produceras av det samlas till en viss nivå, vilket gör att du kan starta det hormonella systemet, händer allt.

Du kan till och med förutsäga när exakt menstruationen kommer att börja. Här är en lista över några av de tecken som indikerar puberteten (och därför den överhängande starten av menstruationscykler):

 • hår förekommer i ljumsken och armhålorna;
 • kroppsviktförändringar;
 • armar och ben växer kraftigt;
 • ofta oljigt hår (tidigare tvättat en gång i veckan, men nu är det nödvändigt nästan varje dag);
 • utslag i T-zonen, underarmar och axlar (det här är de mest hormonberoende kroppsdelarna).
Foto: burst.shopify.com

Om du är dotterens mamma (eller planerar att bli henne i framtiden), se till att hålla ett öga på barnet. "Symtom" ovan sammanfaller? Med förtroende kan vi säga att snart måste du vänta på din period. Det är mycket viktigt att förklara för flickan att detta inte är nödvändigt att vara rädd för. I barndomen har vi en stereotyp: blod är dåligt, det är trauma och sjukdom. Och om flickan inte är psykologiskt förberedd kan du i framtiden få en rädsla för gynekologer och till och med utveckla en rädsla för döden.

Ett ledsen tillägg: de första perioderna kommer omedelbart med alla sina "uppsättningar" av chips. Till exempel kan din mage börja skada precis före den första cykeln..

Det är klart :( Men varför, före eller under menstruationen, gör ont i magen?

Som vi redan sa, om graviditet inte inträffade, måste det vuxna endometriumet gå ut. Han gör det - i form av blod.

Livmoderhalsen är ganska stängd och representerar en smal kanal genom vilken det är svårt att pressa igenom själva blodet. Men livmodern är också en muskel, så den sammandras och gör ett försök att pressa ut detta blod. Följaktligen kan ett organ med sin vägg överföra angränsande fartyg, nerver. Det är på grund av att flickan känner smärta. En liknande mekanism fungerar förresten under slagsmål. Detta är det första skälet till att magen kan skada..

Det andra skälet är prostaglandiner (hormonliknande ämnen som produceras före menstruationen). Vissa människor producerar få av dem, medan andra producerar en hypernormal. I det senare fallet kommer smärtnivån att vara högre, eftersom ämnen ökar vår känslighet. Det är omöjligt att förutsäga produktionen av prostaglandiner - detta ärvs. Därför, om din mor till och med förlorade medvetandet under menstruationen, med en hög grad av sannolikhet var du också "lycklig".

Det finns fall när livmodern lutas framåt eller bakåt - detta är den tredje faktorn som påverkar menstruationssmärtan. När allt kommer omkring måste blod inte bara klättra genom livmoderhalsen utan också för att övervinna en viss vinkel. Och det gör tillräckligt ont.

Ett intressant faktum: om du har smärta av den tredje anledningen, bör de efter den första födelsen försvinna, eftersom livmodern är i linje. Ett sådant liv hack.

Gynekologer säger att smärta under menstruationen är normal. Men jag har inga normer! Jag kan inte arbeta och studera normalt. Hur man är?

Var och en har sin egen smärttröskel: någon kan lätt uthärda sex på en tio-punkts skala, och någon är redan galen på de tre bästa. Det är väldigt individuellt. Det viktigaste är att välja rätt metod för hjälp i varje fall.

Till exempel, om livmodern inte avvisas, men de kritiska dagarna är väldigt smärtsamma (dessutom både för mamma, mormor och moster), antar vi med stor sannolikhet att det här är prostaglandiner. Hur hanterar du dem? När menstruationen redan börjat är den värdelös. Det är viktigt att du får ett läkemedel - ett slags icke-steroid antiinflammatoriskt läkemedel. De förekommer i rektal suppositorier och i tabletter, men i suppositorier är det bättre: det är mer effektivt. Gynekologen utser en dag före den förväntade starten av menstruationen - och smärtnivån kommer att bli helt tållig.

Om detta beror på livmoderns avvikelse kan du här använda logik. Livmodern lutade tillbaka? Så det blir lättare att ligga på magen. Och vice versa. Många flickor tar instinktivt rätt position för sig själva, utan att ens tänka. Vissa applicerar också intuitivt något varmt på magen: detta, som vi har sagt, lindrar spasm. Narkosmedel kämpar bra med kramp - samma drotaverine.

När du behöver ta ett bedövningsmedel, bestäm själv. Men kom ihåg: i den moderna världen finns det redan säkra smärtstillande medel som du kan ta och lätt befria dig från plåga. Ibland kan mödrar eller kvinnor i den äldre generationen säga: ”Var tålamod! Jag tål, och du kommer att lida. ” Men heroism är inte nödvändigt: varför?

Det är bäst att gå till gynekologen - han kommer att utveckla ett personligt system för att hantera menstruationssmärta.

Dessutom finns det ibland ”lugna” cykler, när det nästan inte är smärta. Varför?

Det beror på många faktorer. Från stress, till exempel när, utöver början av menstruationscykeln, så många problem har samlats i ditt liv. Mat påverkar igen: från något “fel” i magen kan det vara svullnad. På vissa månader kan ”mattan” från endometrium vara större och svårare, och på några månader - mindre.

Även tid på året kan påverka menstruationens ömhet! Enligt fysikens lagar lindrar värme spasm, så det är inte förvånande om en av oss lider perioder på sommaren mycket mindre smärtsamt än på vintern.

Cykeln är också oregelbunden: den börjar tre dagar tidigare, sedan tre dagar senare... Måste jag oroa mig??

Observera att de första 3-4 månaderna efter den första menstruationens start i allmänhet är det omöjligt att prata om någon regelbundenhet. Bildningen av cykeln pågår, och det är normalt att den är störd. Bara sex månader senare kan du bedöma menstruationens regelbundenhet.

Det finns en villkorad norm för cykelns varaktighet: den är 21–35 dagar. Det är viktigt att du har samma takt varje månad. Det vill säga, perioderna gick, nästa - efter 21 dagar, den tredje - igen efter 21... Då är detta normalt. Så du har en kort cykel. Men det är dåligt när en månad cykeln varar 21 dagar, sedan 28, sedan igen 21 och sedan 34. Detta är ett cykelfel - det är värt att rådfråga med en gynekolog.

Menstruationens varaktighet är från två till fem dagar. Någon kan ha sex - det beror på hur hårt livmodern skjuter in innehållet.

Jag är trött på att "skaka" på grund av menstruationens regelbundenhet. Vid vilken ålder kan hormonella preventivmedel tas??

Det mest obehagliga som kan hända med din kropp när du redan är över 16 år och har ett sexliv är abort. Därför förespråkar alla barnläkare-gynekolog att kompetent preventivmedel är närvarande.

Valet av det första läkemedlet är mycket viktigt, så du måste definitivt göra detta med en specialist och gå igenom flera undersökningar. Bland dem ultraljud i bukhålan, ett biokemiskt blodprov. Kom ihåg: även det mest perfekta läkemedlet kan vara lämpligt för en person, men inte för en annan. Därför är det så viktigt att välja preventivmedel med en läkare..

Du bör inte vara rädd för piller heller: nu finns det många läkemedel med ett lågt hormoninnehåll, såväl som specialdesignade för tonåringar. Stereotyper om att sådan preventivmedel är skadlig är inte längre giltiga. I dag har vi att göra med moderna och högkvalitativa läkemedel..

Ändå, om du inte har ett sexuellt liv, men bara tror att kritiska dagar interfererar, jag vill dricka hormonella preventivmedel kontinuerligt, bör detta aldrig göras. Under 18 år bör det finnas tydliga indikationer för att ta hormonpiller (dessa inkluderar ett antal gynekologiska sjukdomar).

Hur använder man tamponger på ett säkert sätt? Och är det möjligt att sova med dem?

Gynekologer stöder inte kärleken till tamponger. Vi älskar packningar. Fortfarande, vad som ska lämna kroppen, bör inte dröja kvar i det under lång tid. Av samma anledning, var inte fanatisk för menstruationsskålar som har blivit fashionabla..

Blod är en utmärkt miljö för mikroorganismer, de försöker direkt bosätta sig i det. Och om detta händer kan komplikationer vara allvarliga - till och med erosion av livmoderhalsen och endometrios. Därför, om du inte kan använda en vattpinne och ersätta den med en packning, gör det. Det är viktigt.

Packningar har ett icke uppenbart plus: de är vana vid hygien. Du skulle vilja byta packning oftare, men vi ser inte tampongen, så vi glömmer ofta att byta ut den efter de rekommenderade tre till fyra timmarna (varje gång du går på toaletten).

Om du fortfarande har en fråga om en tampong (till exempel måste du gå på träning), välj sedan speciella för tonåringar. De skiljer sig åt i antal droppar (det finns inte många) och deras anordning, och för bekväm administration finns en applikator.

Fråga om sex: de säger att det under menstruationen är osäkert. Å andra sidan finns det för närvarande en liten sannolikhet för att bli gravid... Hur man förhåller sig till detta?

Självklart inte! Du kan inte ha sex under din period.

Glöm inte: blod kommer ut genom livmoderhalsen. Under sexuell kontakt (som med aktiviteter i gymmet) uppstår ett omvänt blodflöde. Och där, genom äggledarna, kan blod komma in i bukhålan och "sätta sig" på äggstockarna, bukhinnan och till och med urinblåsan. Resultatet är endometrios och cyster i äggstockarna, och detta är en vanlig orsak till infertilitet..

Och om jag vill påskynda eller försena menstruationens ankomst, kan jag göra något? Och hur?

Det är bättre att inte göra detta. Men gynekologer kommer med detta problem: särskilt "efterfrågan" stiger under sommaren, när alla har semester och semester.

Processerna i kroppen bör fortsätta naturligt, och det är bättre att inte ingripa i denna fråga. Naturligtvis finns det folkmetoder. Till exempel tinktur av vattenpeppar. Med sin hjälp samlas livmodern mer och menstruationen slutar bara snabbare. I de flesta nödsituationer kan du tillåta användning av detta verktyg. Men allt om skift i cykeln bör undvikas. Och utvärdera alltid hur viktigt detta beslut är för dig och om du är redo att offra din hälsa på grund av två dagar "utan perioder".

Om du märker ett fel i nyhetsteksten väljer du det och trycker på Ctrl + Enter

Meningar: vad är det och varför behövs de

Menstruation är en naturlig och normal händelse i en flickas liv. Det talar om hälsa och förmågan att skapa. Men vad är egentligen en period? Vad är denna process, hur går den och varför i allmänhet behövs så ofta?

Vad är menstruation

Menstruation är enligt Wikipedia processen för avstötning av livmoderslimhinnan (dess funktionella skikt), vilket medför lätt blödning.

Utåt framträder de som regelbundna månatliga fläckar från slidan. Tillsammans med små smärta i nedre rygg och nedre del av magen, svullnad i bröstet, samt ökad känslighet hos bröstvårtorna. I sällsynta fall uppstår huvudvärk och yrsel under menstruationen.

Menstruation, enligt en strikt vetenskaplig formulering, kallas menstruation (i latinska menstruationer - varje månad). Namnet är ganska godtyckligt, eftersom normen för menstruationscykeln alla har sin egen - från den verkliga kalendermånaden (tilldelningar sker varje 29–31 dag), till kortare (22–28 dagar) eller förlängda (32–35 dagar) sessioner. Folket använder ytterligare två definitioner av menstruation - regulae, från ordet "vanliga" och kritiska dagar.

Vad är menarche? De första menstruationsperioderna hos flickor börjar i åldern 11–15 år och kallas menarche (termen består av två antika grekiska ord: ”månad” och ”början”). Detta är ett av de viktigaste stadierna i puberteten och en viktig händelse. Hur många år går menstruationen? Reglerna slutar vid 50–55 år när klimakteriet inträffar.

Ett normalt avbrott i cykeln är perioder av graviditet och amning. Det faktum att menstruationen började eller slutade utanför denna tidsram betyder inte att det är "något fel" med systemet. I detta nummer är allt individuellt.

Den första blödningsdagen är den första dagen i cykeln. Beroende på hur processen fortskrider kan man bedöma reproduktionssystemets hälsa, och faktiskt hela organismen. Innan undersökningen kan gynekologen be dig att namnge när var den sista menstruationen (ett foto av en speciell kalender, där ett så viktigt datum är markerat, kommer att vara mycket användbart), hur länge den varade och vilka sensationer som åtföljde den - varje parameter är viktig. Ta reda på hur mycket blod en kvinna förlorar under menstruationen och när hon ska gå till sjukhuset för blödning.

Hur är dina perioder

Menstruation är bara ett av stadierna i en komplex menstruationscykel. Allt det ägnas åt befruktning. Och upprepas då och då, medan en kvinna är i fertil ålder (från 11 till 50 år). För att förstå vad som händer under menstruationen måste du förstå vad som händer under hela cykeln. Det finns fyra faser:

Follikulär fas

Detta är det första steget, beredningen av ägget. Östrogeninnehållet är det lägsta i hela cykeln. Detta är en signal för en speciell del av hjärnan - hypotalamus. Han säger att tiden har kommit att laga ett nytt ägg. Hypothalamus sänder en signal till hypofysen och den börjar producera hormoner som en gång i blodet kommer till äggstockarna. När detta händer börjar bakterieceller växa och folliklarna dyker upp. Från det största och mest utvecklade exemplet bildas ett nytt ägg. Redan inuti sitt skal fortsätter det att utvecklas. Totalt varar follikelfasen från tio till tjugo dagar.

Ägglossning

Så snart ägget är helt klart och för stort sträcker det äggstockens väggar och lämnar det, och går igenom äggledaren.

Luteal fas eller

Denna period kallas också "fasen av corpus luteum." På den plats där det tills nyligen fanns ett nytt ägg, bildas en gul kropp. Under dess påverkan börjar östrogen och progesteron att strömma in i kroppen. De måste förbereda honom för graviditet. Väggarna i livmodern, som det föregående ägget är fäst vid, lossnar och börjar avfolja och riva bort.

Menstruation

Processen att separera ägget med ett lager av ytan på livmodern är månadsperioden. Det är där blodet kommer från under menstruationen - trots alla förberedande processer som kroppen genomför, så att proceduren går så snabbt och naturligt som möjligt, faller väggen bokstavligen av och det är helt enkelt omöjligt att undvika blödning. I slutet av menstruationen börjar follikelfasen och cirkeln stängs, cykeln startar igen.

Det finns inte så mycket blod i processen med menstruation. En eller två matskedar är normen. Resten av massan som tas bort från slidan är slem och döda celler i endometrium.

Hur menstruationen påverkar kroppen

Vad som händer med den kvinnliga kroppen under menstruationen, innan de börjar och efter avslutad, beror på kvinnans hälsa i allmänhet. En helt frisk kropp reagerar praktiskt taget inte på dessa förändringar. Mer exakt förblir de förändringar som äger rum omöjliga och omöjliga. Om inte den första dagen finns det smärta - vid tidpunkten för att det ofördelade ägget separerades.

Om det finns några hälsoproblem, visas den ökända PMS. Smärta i ryggen och korsryggen, irritabilitet, yrsel, huvudvärk av okänt ursprung. Förvärringar av kroniska sjukdomar är också möjliga. På grund av hormonell obalans är en minskning av immuniteten möjlig. Så sannolikheten för virussjukdomar och allergier är högre.

Och det är också viktigt att komma ihåg - allt som händer med kroppen på ett eller annat sätt kommer att påverka menstruationen. Oavsett om det är en vanlig operation eller en komplex patologi.

Hur man minimerar obehag under menstruationen

Vad kan inte göras med menstruation? Om du gör tillräckligt med ansträngning och tid kan du undvika obehag i dag. Här är några riktlinjer för att hjälpa dig med detta:

 1. Några dagar innan kritiska dagar börjar bör du undvika fet, skadlig, allergiframkallande mat.
 2. Du kan inte ta hormoner utan att rådfråga en läkare.
 3. Det är nödvändigt att minska styrketräningen före menstruationen och i stället vara uppmärksam på stretch och avslappning.
 4. Det är viktigt att minimera stress.
 5. Det är värt att överge strikta dieter och svält.
 6. Det är skadligt att ta solbad och inte gå till solariet före menstruationen.

Frågor om intim hygien bör inte heller diskonteras. Både dess insufficiens och redundans kan leda till skarpa smärta, allergier, endometrial deformation och andra obehagliga konsekvenser.

Men sådana PMS-symtom som ökad aptit, svullnad i bröst och bröstvårtor, humörsvängningar, mild irritabilitet är ganska normal och naturlig. Och de beror direkt på hur tjejens perioder går. Utbrott av hormoner leder till sådana resultat. Att bekämpa dem är värdelös. Det är bättre att bara ha detta i åtanke och inte leds av östrogen och progesteron som köper ett andra kilo glass.

En annan viktig punkt är de regelbundna undersökningarna av gynekologen, som bör genomföras minst en gång om året. Om problem uppstår (cykeln har skiftat kraftigt, förseningen, skarpa smärta, obegripliga lukt eller andra symtom som stör), bör du gå till läkaren så snart som möjligt.

Varför menstruation behövs

Nåväl, nu är huvudfrågan: varför behöver vi månatliga perioder? Gynekologer och biologer kan fortfarande inte svara på denna fråga på ett tillförlitligt sätt. Det är uppenbart att de är nödvändiga för odling, eftersom dessa processer förbereder kroppen för befruktning och uppfödning av ett barn.

Men än så länge kan ingen säga varför ägget har en så speciell "hållbarhetstid". Enligt vissa teorier är instinkten för självbevarande skylden. I mänsklighetens avlägsna förflutna arbetade en kvinna med hårt fysiskt arbete, kyldes, fick regelbundet förkylningar och andra sjukdomar... Och allt detta utan modern medicin.

För att skadan skulle ha en minimal effekt på både fertilitet och nästa generation, måste ägget uppdateras regelbundet. Denna teori har sitt ursprung i de allra första arbetena om kvinnors hälsa. Även om detta antagande inte förklarar varför då finns det perioder med olika periodiciteter (efter 24–35 dagar) även bland invånare i samma klimatzon.

Enligt en annan teori orsakas en sådan cykel av behovet av regelbunden förnyelse av epitelet. De epitelvävnaderna som finns i livmodern innehåller ett minimum av blodkärl och avkalverar därför och tar med sig ett ägg på ytan. Proceduren för uppdatering av endometrialskiktet är inte original. Tarmarna förnyas helt varannan dag, och huden och livmodern - en gång i månaden.

Ett annat svar på frågan "varför behöver flickor månatliga perioder?" föreslår fans av evolutionsteorin. När det gäller evolution var en kvinna en svagare men viktigare medlem i samhället. Hon kunde inte skydda sig, men bara närvaron av avkommor berodde på henne. Den icke uppenbara (dolda) och ofta ägglossningsprocessen tvingade män att skydda kvinnorna och förse dem med allt som behövs. Allt för att få sina egna avkommor. Utöver allt ovanstående ger detta också möjlighet att ha sex inte bara vid tidpunkten för att vara redo för befruktning (en gång om året - som hos katter, hundar och många andra arter), utan när som helst.

Vilka är de oroande symtomen under menstruationen?

Med tanke på var menstruationen kommer från (det mest känsliga, men extremt viktiga systemet i en kvinnas kropp), bör till och med små förändringar i tidpunkten, konsekvensen av utskrivning eller en självmedvetenhet hos en kvinna vara värda uppmärksamhet. Men det finns ett antal symptom som garanterat talar om allvarliga sjukdomar. Enkla metoder som smärtstillande medel och en värmedyna kan inte hanteras..

 1. Försening och graviditetstest negativt. Små avvikelser från cykeln uppstår på grund av stress, klimatförändringar eller ökad stress. Att oroa sig för bristen på sekret bör börja den femte eller till och med den tredje dagen. Detta kan vara antingen en ektopisk graviditet eller ett tecken på infektion. Det är möjligt att bestämma exakt först efter specialstudier.
 2. Värre smärta. Smärta som inte störde tidigare; skarpa, stickande smärta; krampande, tråkig värkande smärta. De kan uppträda av olika skäl, men indikerar onormalheter i kroppen..
 3. Stark, riklig urladdning inte bara på den första eller andra dagen, men under menstruationen. Det är möjligt att skada väggarna i livmodern eller slidan, mycket allvarligare än vid normal menstruation. Om du fortfarande känner konstant akut smärta, yr, nedsatt koordination - måste du snarast konsultera en läkare.
 4. Utsläppen varar längre än 7-8 dagar. Det ser ut som om inte allt blod har kommit ut. Men långvarig menstruation kan indikera både skador och tårar inuti. Och detta kan också hända om det finns patologier i äggledarna och äggstockarna.
 5. Flerfärgade blodproppar bildas mellan menstruationen. Vita, gula, gröna, rosa spår kan uppstå på grund av olika virus och sexuellt överförda sjukdomar.
 6. Alla blödningar utanför menstruationen. Cystor, lesioner, exfoliering av överhuden... Orsakerna kan vara olika, men ingen av dem "kommer inte att försvinna på egen hand".

Det är inte lätt att märka patologin i det inledande skedet, men en snabb diagnos spelar en viktig roll för återhämtning. Det är därför det är viktigt att tydligt notera utseendet på alla symtom, försöka fixa så många detaljer som möjligt i ditt minne och se till att konsultera en läkare.

Allt om flickors kritiska dagar

Unga flickor som kommer att bli mödrar i framtiden bör veta vad menstruation är och varför de behövs. Denna cykliska process kommer att följa med dem tills reproduktiv funktion har avslutats. Den här artikeln kommer att berätta allt om menstruation: deras varaktighet, frekvens av förekomst, förändringar i kroppen som de provocerar.

Vad är perioderna för flickor

Innan du pratar om cykliska fysiologiska funktioner måste du ta reda på vad menstruation är.

Denna term hänvisar till cykeln, som kännetecknas av skalning och avstötning av livmoderens yttre lager - endometrium. Menstruation är en regelbunden process som börjar den första dagen av cykeln..

Kritiska dagar åtföljs ofta av obehag. Därför, innan de är färdiga, är det svårt för en kvinna att fortsätta arbeta.

Processen för att separera livmoderns endometrium i gynekologi kallas desquamation. Under denna period lämnar blod vagina, som kan innehålla små blodproppar och partiklar i endometrium.

När avkamringen är klar blir det yttre livmoderskiktet tjockare. Tack vare kompakteringen skapar kroppen gynnsamma förhållanden för fästning av ett befruktat ägg.

Det vill säga den viktigaste funktionen för kritiska dagar är att förbereda kroppen för graviditet. Om befruktningen inte har inträffat blir rengöring deras huvuduppdrag. Efter avslutandet av reproduktionssteget, som inträffar ungefär 45–48 år, separeras inte endometriumet från livmodern.

Den första menstruationen hos flickor kan börja 12 år. I gynekologi kallas de "menarche." De flesta ungdomar i denna ålder blir sexuellt mogna. Det vill säga närvaron av menstruation indikerar att kroppen är beredd att bli gravid och bära fostret.

För mer information om hur menstruationen går och vad som händer i kroppen just nu, läs en separat artikel på vår webbplats.

Typ av menstruationsflöde

Ibland indikerar menstruation hos flickor utvecklingen av en patologisk process i kroppen. För att upprätthålla reproduktiv funktion måste du därför veta vilka sekret som anses vara normala och vilka inte.

Klassificering av menstruationsflödet:

 1. Utseende: Visas huvudsakligen några dagar innan avvecklingen börjar. Brun färg. Om utsläpp observeras under menstruationen kan detta indikera erosion i livmoderhalsen, utmattad äggstocksyndrom, polypper eller tumörer i könsorganet och andra sjukdomar.
 2. Mycket knapp. Volymen av sådana sekretioner överstiger inte 35–40 ml. De uppstår på grund av hormonsvikt. Ibland dyker upp perioder före någon viktig händelse, till exempel ett bröllop, det vill säga under en period med stark psyko-emotionell stress.
 3. Med blodproppar. Du behöver inte oroa dig för närvaron av koagel i den månatliga urladdningen, för det är faktiskt koagulerat blod. De bildas ofta om en kvinna leder en stillasittande livsstil..
 4. Riklig. Volymen för sådana sekretioner är mer än 80 ml. Vanligtvis passerar de inte den 6-7: e dagen. Deras närvaro kan indikera cancer, livmoderpolypper, endometrios. En stor månatlig blodproduktion är också ett symptom på en ektopisk graviditet..

Färgen på normalt menstruationsflöde är ljusrött. Under andra hälften av desquamation blir de bruna.

När det gäller utgången från slidan på kritiska dagar med en gul eller grön skumvätska är detta en patologi. Dess närvaro kan vara förknippad med den inflammatoriska processen i bäckenorganen, samt candidiasis och andra gynekologiska sjukdomar.

Vad händer i kroppen

På kritiska dagar hos kvinnor avvisas endometriumet aktivt från livmodern. Denna process åtföljs av blödning från slidan. Månadsutsöndringar innehåller enzymer som förhindrar att de viks.

Blodflödet bidrar till att snabbt avlägsna endometrialrester från kroppen. Mängden vätska beror på varaktigheten av menstruationen och andra cykliska funktioner.

Om ägget har befruktats sker en fullständig förnyelse av endometriet. Under 9 månader fungerar det som ytterligare skydd för fostret..

I avsaknad av graviditet utsöndras det uppdaterade övre lagret i livmodern från kroppen tillsammans med månatligt blod.

Symtom på kritiska dagar

De flesta kvinnor upplever obehag under kritiska dagar. Deras förekomst är förknippad med ökad hormonell aktivitet vid denna tidpunkt..

De viktigaste symtomen på menstruation:

 1. Värkande eller dragande smärta i äggstockarna (nedre buken).
 2. Illamående. Ibland kan det åtföljas av kräkningar..
 3. Bröstsvullnad.
 4. Ökad irritabilitet, en tendens till plötsliga humörsvängningar.

Det är värt att notera att inte alla representanter för det klara könet står inför denna obehagliga symptomatologi. Enligt statistik finns det i 45% av kvinnorna på kritiska dagar inga obehag.

Ytterligare tecken på desquamation:

 1. Ångest, apati.
 2. Smärta i hjärtat.
 3. Regelbunden urination.
 4. Panikattacker.
 5. En liten ökning av kroppstemperaturen.

Menstruation

Menstruation hos kvinnor går till slutet av reproduktiv funktion, det vill säga före klimakteriet.

Varaktigheten för perioden med menstruationsblödning hos flickor är olika. I genomsnitt går menstruationen från 3 till 7 dagar.

Den första desquamation kännetecknas vanligtvis inte av överflöd och varaktighet. Hos 12-åriga flickor med menarche överstiger mängden vaginalblod som utsöndras inte 10 ml.

Vad är menstruationscykeln

Varje sexuellt mogen kvinna upplever regelbundet fysiologiska förändringar. En månatlig (menstruerad) cykel kallas periodiska förändringar i den kvinnliga kroppen. Varje steg styrs av hormoner..

Regulariteten och varaktigheten för denna period

Antalet dagar i en cykel är från 21 till 33. Dess genomsnittliga varaktighet är 27–28 dagar. Varje dag, under påverkan av könshormoner, inträffar förändringar i flickans kropp. Dessa kemikalier förbereder din kropp för graviditet varje månad..

Månadscykeln börjar den första dagen för desquamation och slutar med början av följande kritiska dagar.

Den cykliska varaktigheten beror på kroppens produktion av könshormoner, särskilt östrogen och progesteron.

Vilka förändringar sker under cykeln

Kvinnor som vill förstå specifikationerna för deras fysiologiska natur bör veta vad som händer under menstruationscykeln i kroppen och när kritiska dagar börjar.

Under första hälften av detta steg ökar produktionen av östrogen, en av de viktigaste kvinnliga hormonerna. Detta kemiska ämne förbereder inte bara kroppen för graviditet, vilket skapar gynnsamma förhållanden för befruktningen, utan stärker också benvävnaden. Emellertid är dess huvudfunktion förtjockning av endometrium.

Parallellt med en ökning av kroppens produktion av östrogen i äggstockarna växer och utvecklas en follikel, som är en liten bubbla i vilken ägget är beläget.

Runt mitten av cykeln (dagarna 14–16) lämnar follikeln äggstocken och kommer in i äggledaren för att möta spermierna där. Denna process kallas ägglossning. Dess huvudsakliga kännetecken är en snabbare produktion av könshormoner, vilket garanterar skapandet av gynnsamma förhållanden för graviditet.

De största chanserna för framgångsrik embryoimplantation finns 2-3 dagar före ägglossningens början och den första dagen av denna fas. Det vill säga, om ägget möter en spermier under denna period, är det troligt att en kvinna blir gravid.

Om befruktningen inte har inträffat börjar menstruationen. Efter en månads urladdning uppdateras endometriet..

Hur och varför man ska hålla en kalender

Starten av menstruation hos flickor noteras i kalendern. Detta görs för att kontrollera cykelstabiliteten. Implementeringen av kalendermetoden tillåter oss att bestämma inte bara cykelns varaktighet, utan också graviditetens eventuella början.

Det vill säga, om menstruationen inte börjar vid det förväntade datumet och förseningen är mer än 5 dagar, är det möjligt att flickan snart blir mamma.

Att hålla din menstruationskalender är bekvämt. Med det kan du spåra cykliska fel. Om de inte provocerades av psyko-emotionell stress, fysiskt överarbete eller andra yttre faktorer, är det nödvändigt att genomgå en gynekologisk undersökning. Regelbundna cykelväxlingar kan indikera en patologisk process i kroppen.

Varje månad är det

Vid cancer förklarar endokrinolog-gynekolog Tamilla Mammadova hur man på ett korrekt sätt använder hygienprodukter (inklusive menstruationen) och pratar om hur PMS kan leda till depression.

Tamilla Mammadova

Gynekolog-endokrinolog / ultraljudläkare

1) Svår smärta under menstruationen - ett tillfälle att konsultera en läkare

Svår smärta förekommer ofta hos nolliparösa flickor. Efter förlossningen blir menstruationen vanligtvis mindre smärtsam, detta beror på en förändring i anatomin i de inre könsorganen (kroppens position relativt livmoderhalsen förändras eller, till exempel, under graviditeten, förändrar livmoderns böjning form och storlek). En annan vanlig orsak till smärta är endometrios, när celler i det inre lagret av livmoderväggen växer utanför den..

Om dina perioder är smärtsamma, minska din arbetsförmåga och försämra livskvaliteten, kontakta en läkare - han kommer att bestämma behandlingstaktiken.

Det tros att en predisposition för smärta överförs genetiskt. Men detta är ett obevisat faktum..

2) Narkosmedel kan drickas när som helst efter början av menstruationen - effekten kommer i alla fall att bli

Många flickor tror att ett bedövningsmedel måste drickas före menstruationens början, annars kommer det inte att påverka dem. Inte riktigt. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel används vanligtvis för att lindra smärta under menstruationen. Om du tar p-piller någon tid efter början av din period får du en fullständig smärtstillande effekt.

3) Tamponger måste bytas var 4-6 timme

Med korrekt användning av vattpinnen (du har valt rätt storlek och ändrat regelbundet) finns det ingen fara för kvinnors hälsa. De måste bytas var 4-6 timme, men det beror givetvis på mängden menstruationsflöde (oftare). Det finns också natttamponger, men de skiljer sig faktiskt inte från vanliga och ger ett mer pålitligt skydd på natten. Det finns inga kontraindikationer för deras användning.

4) När du väljer packningar ska du inte fokusera på priset utan på kompositionen

Packningar har inte många fördelar jämfört med tamponger. Det handlar om komfort. Vissa kvinnor kan kategoriskt inte använda tamponger - de är obekväma eller har till och med smärta. Packningar används också av flickor som inte är sexuellt aktiva..

De måste bytas var 4-6 timme, beroende på mängden sekret. Nackdelarna med dessa hygienprodukter är ”växthuseffekten” på grund av deras snäva anpassning till perineum och brist på luftcirkulation, irritation och till och med allergiska reaktioner. Du måste inte fokusera på priset, utan först och främst på kompositionen: naturliga material (bomull), ett minimum av dofter och dofter.

Förresten, nu rekommenderar hudläkare inte att använda dagliga kuddar, eftersom de kan orsaka allergiska reaktioner och dermatit på huden i de yttre könsorganen..

5) Menstruationskopp - ett alternativ till kuddar och tamponger

En menstruationskopp är en behållare med medicinsk silikon som sätts in i slidan och samlar urladdning under menstruationen. Många vet inte om förekomsten av denna personliga hygienprodukt, även om de första försöken att utveckla och använda den gjordes under 1800-talet (naturligtvis skiljer sig dessa enheter många gånger från moderna).

Menstruationsskålen har ett antal fördelar jämfört med tamponger och kuddar: kostnadseffektivitet (en kopp med korrekt skötsel kan pågå i upp till 10 år!), Tiden som spenderas i slidan är upp till 12 timmar (till skillnad från tamponger och kuddar, som måste bytas oftare) och miljövänlighet.

6) Det viktigaste är att välja rätt storlek på menstruationen

Tillverkarnas webbplatser har detaljerade instruktioner för att bestämma längden på slidan och välja storleken på skålen själv. Faktum är att varje tillverkare har sitt eget storleksintervall, det finns inget universellt schema här. Dessutom är skålarna väldigt mjuka och fjädrande. De första är mindre märkbara inuti, men svårare att extrahera. Tänk på att första gången du kanske inte kan komma in och ta bort koppen, men du kommer att vänja dig till den. Jag råder dig att försöka använda koppen före menstruationens början - så du bestämmer själv vilken bekvämaste position för dess introduktion.

Det är viktigt att lagra denna hygienprodukt på rätt sätt (i en vävnadspåse) och bearbeta den i rätt tid före användning och efter menstruation.

När du har tagit bort brickan måste det sköljas under kallt vatten och naturligtvis återinföras. Månadsvis måste munstycket steriliseras i varmt vatten i 3-5 minuter eller använda speciella tabletter för sterilisering.

Om du har valt rätt koppstorlek kan du använda den på natten och sova lugnt.

7) Menstruationskoppar har kontraindikationer

Menstruationskoppar kan inte användas för kvinnor med prolaps av väggarna i slidan och bäckenorganen (koppen kommer inte att stanna kvar i slidan), såväl som jungfruor. Vissa tillverkare tillbakavisar den andra punkten, men jag rekommenderar inte att du litar på dessa uttalanden - du kan skada jomfruhinnen.

8) Var uppmärksam på färgen på urladdningen några dagar före och efter menstruationen

Under menstruationen kan urladdningen ha en färg - röd. Men en annan nyans, beroende på blödningens intensitet, är normal. Det är nödvändigt att uppmärksamma urladdningen några dagar före och efter menstruationen: mörk spotting på dessa dagar kan vara ett av tecken på endometrios.

9) Att ha sex under menstruationen är inte önskvärt

Att ha sex är möjligt, men oönskat. Detta kan leda till ökad blödning och ökad risk för infektioner. Det är möjligt att bli gravid under menstruationen, sådana fall beskrivs, men är ganska sällsynta och kan vara förknippade med en oregelbunden menstruationscykel.

10) Överdriven urladdning under ägglossningen är normen

Under ägglossningen ökar mängden slem i livmoderhalsen, på grund av detta öppnas det och är redo att släppa spermier in i livmoderhålet. Därför är förekomsten av mer omfattande urladdning under denna period normen. En förändring i färg, lukt, urladdningens art (de var normala, men blev väldigt flytande eller knöta), utseendet på klåda, brännande, obehag i slidan och i området för de yttre könsorganen är ett tillfälle att konsultera en läkare.

11) Cystor, en kraftig förändring av kroppsvikt, flygningar, sköldkörtelsjukdom - en del av orsakerna på grund av vilken menstruation kan stoppa

Menstruationscykeln är en mycket ömtålig mekanism, det finns många skäl som kan leda till dess funktionsfel.

Dessa är funktionella cystor i äggstockarna, stress, långa flygningar, förändringar i kroppsvikt (och, båda, en kraftig ökning i vikt och viktminskning från utmattande dieter).

Hormonella störningar (polycystiskt äggstocksyndrom, högt prolaktin, sköldkörtel- och binjursjukdomar), livmoders patologi (frekvent curettage, infektioner), hjärntumörer leder till upphörande av menstruation..

12) Menstruationen efter förlossningen börjar ett par månader efter avslutad amning

I genomsnitt återställs cykeln inom några månader efter avslutad amning. Men alla individuellt. Det beror på amningstiden och kvinnans fysiologiska egenskaper.

13) Normalt bör menstruationen inte vara mer än 7-8 dagar, medan mängden blod som förloras under denna period inte bör vara mer än 80 ml

Eftersom det är problematiskt att mäta mängden förlorat blod (förresten, detta kan göras med hjälp av menstruationskoppar) finns det speciella frågeformulär som gör att du kan bestämma mängden blodförlust. De publiceras i specialtidsskrifter för gynekologer, det finns inga direkta länkar till dem i nätverket. I receptionen kan du be gynekologen göra en undersökning. Som regel ställs följande frågor: vaknar du på natten för att byta hygienprodukter, finns det blodproppar, under vilken period håller en hygienprodukt, ändrar din livsstil på menstruationsdagar, etc..

Detta är mycket viktigt, eftersom alltför tunga perioder inte bara kan leda till kronisk anemi, avsevärt minska kvinnans livskvalitet, utan också vara ett tecken på allvarliga kvinnliga sjukdomar (uterus fibroids, endometrios, endometrial hyperplasi).

14) Det rekommenderas inte att ta ett varmt bad under menstruationen

Det rekommenderas inte att ta ett varmt bad - bara en dusch. Varmt vatten kan utvidga blodkärlen och leda till ökad blödning (och detta är inte helt hygieniskt).

Förresten antas det att alkohol under menstruationen också bidrar till expansion av blodkärl och ökad blödning, men detta är obevisat. I små mängder kan du ta alkohol.

15) Utseendet på utslag på huden före och under menstruationen är inte en patologi

Under kritiska dagar och PMS varierar hormonnivåerna av östrogen och progesteron. Det finns mycket progesteron, lite östrogen - därmed alla symtom: bröstsmärta, ökad aptit.

Vätskeretention under denna period kan leda till viktökning. Norm - högst 2-3 kg. Under menstruationen, ät i fraktion, i små portioner.

På grund av omorganiseringen av den hormonella bakgrunden och den överdrivna verkan av androgener kan utslag uppstå på huden. Detta är inte en patologi, men de kan förhindras genom att förskriva kombinerade orala preventivmedel.

16) PMS kan leda till depression

PMS är en komplex uppsättning av symtom som uppstår på grund av fluktuationer i könshormonnivåer. Det vill säga detta tillstånd är långt ifrån en myt! PMS kan manifestera sig i en mängd olika symtom: ödem, ömhet i bröstet och irritabilitet och till och med allvarlig depression..

Allvarlig PMS, vilket leder till nöd och depression, kallas också premenstrual-dysforisk störning. Dess obligatoriska tillstånd är cyklisk manifestation av symtom: 5-10 dagar före menstruation och slutet med det ögonblick de inträffar.

En annan anmärkningsvärd egenskap: PMS är karakteristiskt endast för ägglossningscykler, och om det av någon anledning inte finns någon ägglossning, uttrycks inte PMS.

17) Den genomsnittliga cykeltiden är 21-38 dagar

Den normala varaktigheten av menstruationscykeln hos en frisk kvinna är 21-38 dagar. Men det finns patienter med en regelbunden men lång cykel, till exempel 40-42 dagar. Är det denna patologi? Det är allmänt accepterat att om cykeln är lång, men samtidigt ägglossande, så är detta en variant av normen för en viss patient.

Om en kvinnas cykel är stabilt oregelbunden kommer hennes perioder flera gånger i månaden - detta är inte normen och du måste konsultera en läkare.

18) Tillåtna fluktuationer i menstruationscykeln - +/- 2 dagar

Det händer att en flickas period kommer som en klocka, men den här gången var det ett misslyckande. Men utländska författare säger att en försening på upp till 20 dagar hos patienter med en regelbunden cykel är ett normalt alternativ. Det kan finnas många skäl till detta, de vanligaste är stress, en förändring i väderförhållanden och tung fysisk ansträngning..

Men det kan finnas andra skäl - cystor i äggstockarna, hormonella störningar, att ta mediciner. Mitt råd: om din period inte kommer i tid, vänta 7 dagar och kontakta din gynekolog. Om du mot bakgrund av förseningen har andra klagomål - vaginal urladdning, buksmärta - bör du kontakta din gynekolog så snart som möjligt.

19) Uteslut inte sport under kritiska dagar

Det beror på kvinnans välbefinnande och intensiteten av menstruationsblödning.

Det är bättre att utesluta kraftig belastning på korsryggen i gymmet, viktlyftning kan öka blödningen, men stretching eller yoga enligt ett speciellt program, tvärtom, kommer att lindra stress.

20) Flickans cykel är inte "synkroniserad"

Det finns en uppfattning att för flickor som tillbringar lång tid tillsammans är cykeln synkroniserad. Är det en myt eller en slump! Det finns inga vetenskapliga bevis för detta..

Första perioden.

Den första menstruationen är en av de viktigaste händelserna i varje flickas liv. När detta händer är en tjej överväldigad av ett stort antal alla slags känslor, som med ord är mycket svåra att förmedla. Det är troligt att hundratusentals tankar kan svärma i huvudet på en gång, men detta är inte en anledning till oro. För närvarande bör du förstå att när din period börjar blir du verkligen vuxen och du måste förbereda dig för detta evenemang. Du ska inte anstränga dig och vara ledsen just nu, och oavsett vilken tid och när den första menstruationen kommer, måste du komma ihåg att detta är en normal process i utvecklingen av den kvinnliga kroppen, tack vare honom kan flickan bli mamma.

Första dagen i menstruationen.

Den första dagen i din period är den dag du märker de första dropparna av blod på dina underkläder. Vanligtvis är menstruationens varaktighet hos flickor, flickor och kvinnor 3 till 7 dagar. De första perioderna i livet anses vara de mest smärtsamma och de är de mest rikliga. Med tiden minskar både smärtan och mängden urladdning. Under de sista dagarna av menstruationen finns det nästan inget blod och smärta känns inte alls.

Varaktigheten av den första menstruationscykeln (tiden från början av en till början av en annan blödning) är individuell för varje flicka. I genomsnitt varar det 28 dagar, men olika flickor kan ha en cykellängd på 21 och 35 dagar, det beror på kroppens struktur. Dessutom kan cykelns varaktighet ändras under påverkan av olika faktorer, till exempel stress, med klimatförändringar under vårmånaderna.

De första dagarna av menstruation.

De första dagarna av menstruation är de svåraste dagarna för hela menstruationstiden, eftersom de orsakar mest obehag. I de flesta fall börjar menstruationen med små fläckar med ljusbrun färg eller några droppar blod. Färgen på fläckarna kan vara helt annorlunda för olika människor och den kan variera från cykeldagen. Menstruationsblod har ofta en röd, brun eller till och med mörkbrun nyans. Under de första dagarna av menstruationen kan utflödet skilja sig från andra dagar, eftersom de inte bara består av blod, utan också av skiktet i livmoderslimhinnan (endometrium), samt vaginal urladdning.

Oftast släpper inte de första dagarna av menstruationen (särskilt vid första tiderna) mycket blod. Men det kan vara så att din ansvarsfrihet kommer att vara riklig från första gången. I alla fall - oroa dig inte, eftersom det är ganska normalt!

Du kommer att kunna förstå att dina perioder börjar snart ett par dagar innan de börjar. För närvarande kan det uppstå ritningsvärk eller helt enkelt konstiga känslor i nedre del av buken. Nästan alla vuxna kvinnor känner dessa känslor och kallas - premenstruellt syndrom (PMS). Hos unga flickor och flickor manifesteras premenstruellt syndrom huvudsakligen av följande symtom:

 • ofta humörsvängningar;
 • ökad irritabilitet och melankoli;
 • svaghet och apati.

PMS kan vara ganska ljus, eller det kan vara att du inte ens märker det. I vilket fall som helst är det tilldelningen av blod som är huvudtecknet för den första menstruationen, eftersom de visas exakt under de första dagarna av menstruationen. Och inte nödvändigtvis kommer du att uppleva smärta under de första dagarna. Hos vissa flickor orsakar menstruation aldrig smärta, och då kan du ta reda på hur menstruationen börjar bara enligt schemat och direkt från de första blodfläckarna. Ibland, istället för smärta, kan bara en obehaglig värkande känsla i nedre del av buken vara närvarande. Smärta ärvs, så de första och sannolikt följande månaderna kommer att vara ungefär samma som din mammas känslor, dvs närvaron av smärta, intensiteten och arten av urladdningen.

De första tecknen på menstruation.

De första tecknen på menstruation är vad du kan förstå att menstruationen redan har börjat eller kommer att börja snart. Den första menstruationen börjar vanligtvis hos flickor i ungefär samma ålder, men det kan förekomma avvikelser och detta är normalt. Det beror på många faktorer:

 • Ärftlighet. Ju tidigare perioden gick med modern, desto mer troligt var deras utseende i samma period med sin dotter;
 • Nationalitet. Södern mognar tidigare;
 • Tidigare sjukdomar, vissa av dem kan bromsa fysisk utveckling;
 • Livsstil och näring;
 • Kroppstyp, fysisk utveckling.

Förutom den ungefärliga åldern när menstruationen börjar finns det andra faktorer som du kan se när du förstår att du snart måste möta detta. De kan börja märkas även 2 år före menstruationens början..

Så, de första tecknen på menstruation på de fysiska förändringarna av flickan:

 • Figuren blir mer feminin, dvs mjölkkörtlarna förstoras, höfterna är bredare;
 • Armpit och könshår börjar växa;
 • Talgkörtlarna börjar arbeta mer intensivt, så att hud och hår blir fetare, finnar syns i ansiktet, bröstet, ryggen.

Om din mamma är ganska uppmärksam, kommer hon att märka förändringar i din kropp och kropp och varnar dig före menstruationens början.

De första tecknen på menstruation enligt förändringar i kroppen och sekret:

 • Typen av vaginal urladdning förändras - de blir tätare. Men här är det värt att inte förväxla utsöndringen av en frisk flicka med slemet som uppstår med inflammation. Normalt urladdning bör vara transparent eller luktfri mjölkaktig;
 • Värkande i nedre del av buken. Utöver det kan huvudvärk uppstå, utan uppenbar orsak och trötthet;
 • PMS. Kritiska dagar hos ungdomar skiljer sig inte känslomässigt mycket från vuxna flickor och kvinnor. Precis igår kan en glad och glad tjej innan de första kritiska dagarna bli arg, rörande, humörig. Eller den andra sidan: apati och dåsighet kan uppstå.

Om flickan tog form, de sekundära sexuella kännetecknen framträdde tydligare och de listade omständigheterna noterades, kan vi utan tvekan förvänta oss en tidig ankomst av menstruation.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur länge håller menstruationen

Hur länge ska menstruationen vara normal?Hur länge varar menstruationsperioder för kvinnor, vilket är normen, och när krävs en läkares konsultation och behandling? För att svara på denna fråga kommer vi att vägledas av hematologernas principer, som bestämmer risken för järnbristanemi med blodförlust på mer än 80 gram under kritiska dagar....

Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

MenstruationscykelDen kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat....

Tecken på graviditet med menstruation

Orsaker till menstruation under graviditetenDen kvinnliga kroppen är väldigt komplex i strukturen, den i rätt ögonblick ger välkända meddelanden om vad som händer inuti....