Månadlig utfodring

Ansvarsfrihet

Amning och menstruationscykeln är två processer som väcker hundratals frågor hos unga mödrar. Alla vet att menstruation under amning vanligtvis börjar senare, men ingen läkare kan bestämma den exakta perioden under vilken menstruationscykeln ska återställas, eftersom denna process, som många andra, är rent individ. Det anses normalt när de första perioderna av den ammande modernen kommer i tid tidigast sex veckor efter barnets födelse.

Utsläpp som produceras omedelbart efter förlossningen anses inte vara menstruation, eftersom orsaken till deras förekomst är placentabbrott från livmodern på grund av ett barns födelse, medan menstruationen uppstår på grund av en ouppfylld befruktning.

Så, sådan postpartum-utskrivning eller, som läkare kallar dem lochia, i genomsnitt varar inte mer än fyrtio dagar, de är särskilt rikligt tilldelade de första 5 dagarna efter att ett barn föddes.

Det är viktigt att veta att ägglossning kan inträffa under isoleringen av lochia, så en kvinna ska inte glömma preventivmedel, och i allmänhet rekommenderas läkare inte att leva ett aktivt sexuellt liv under den tidiga postpartumperioden, eftersom det kan visa sig vara ett yrke som är farligt för en kvinnas hälsa. Först efter en resa till gynekologen efter två eller tre månader efter födseln, som konstaterar att kvinnans hälsa inte är ett problem, och väljer den lämpligaste preventivmetoden, kan sexlivet återställas.

Vid amning hos en kvinna börjar prolaktin, ett peptidhormon som är nödvändigt för amning, produceras i den främre hypofysen. Det producerade prolaktinet hämmar äggmognad och ägglossning, varför menstruationen inte sker under utfodring under en lång tid. Så snart mamman slutar mata barnet 8-12 gånger om dagen och gradvis börjar överföra det till kompletterande livsmedel eller helt byter till konstgjord matning, minskar innehållet av detta hormon i blodserumet och sannolikheten för återupptagande av menstruationscykeln och ägglossningen ökar flera gånger.

Funktioner i menstruationscykeln under amning

Menstruation under amningen kanske inte börjar på länge. Vid ofta utfodring av barnet i kvinnans kropp under amning produceras en stor mängd av hormonet prolaktin, vilket främjar frisättning av bröstmjölk, å andra sidan förhindrar samma hormon återställande av menstruationscykeln och minskar libido. Men det finns fall då menstruationscykeln med ofta amning återställs två eller tre månader efter barnets födelse på grund av kvinnans kropps enskilda egenskaper.

När menstruationen inträffar bör barnet matas normalt. I de fall en kvinna helt slutat mata sitt barn eller sedan de första dagarna av hans födelse hon inte hade mjölk, bör återställandet av menstruationscykeln ske efter 1-2 månader.

Menstruation under utfodring, särskilt om mamman matar barnet i enlighet med behandlingen och matar honom med bröstmjölksersättningar, kan mycket väl börja en månad efter slutet av suckers. Återupptagandet av menstruationscykeln påverkar inte smaken och mängden utsöndrad mjölk. Barnet kan dock vara oroligt i bröstet på grund av en annan kombination av hormoner i moders blod under denna period.

Intensiv amning av ett barn som är äldre än ett år, både på dagtid och på natten, kan leda till att menstruationen kan vara frånvarande i mer än ett år, men det betyder inte att mammas hälsa är i fara och amningen måste stoppas.

Kroppens tillstånd efter förlossning och under menstruation hos en ammande mamma

Så snart födelsen av ett barn har inträffat, börjar kvinnans livmodern processen med att rengöra fostrets vävnader och membran, vilket säkerställer barnets utveckling. Det händer att moderkakan inte är helt separerad under leverans och dess delar förblir i livmodern, vilket i slutändan kan påverka utsöndring av mjölk - den kan produceras med förseningar eller i små mängder. I genomsnitt 4-6 veckor efter avslutandet av postpartumutsöndringar, inte i något fall ska de förväxlas med menstruation, börjar den ammande amenoréen hos den ammande mamman när ägget i äggstockarna inte mognar och upprepad graviditet, även med oskyddat samlag, inte inträffar kan.

Det noterades att perioden för återhämtning av menstruationscykeln beror på kvinnans ålder, hälsostatus och genetik. Så unga lättögda mödrar med tunna handleder, som har en månatlig period under utfodring, måste vänta mycket längre än brunögda brunetter av medelstora byggnader, i vilka menstruationscykeln kan återhämta sig, även om barnet kontinuerligt matas, redan under den tredje månaden efter födseln.

En idealisk period för amning av ett barn är två år, under vilka de flesta kvinnor återhämtar sig under amningen ungefär 6 månader efter födseln, samtidigt introducerar modern gradvis kompletterande livsmedel i barnets kost, och därmed ökar intervallet mellan foderna..

I de fall mamman inte hade tillräckligt med mjölk från början av barnet, och hon var tvungen att mata barnet med speciella blandningar, kan hennes menstruationsperiod återhämta sig lite tidigare, men sluta mata barnet även med sparsamt tilldelad mjölk.

I de fall mamman matar intensivt barnet över ett år kan perioden vara frånvarande under utfodring under en lång tid. Du bör dock inte få panik, som nämnts ovan, så snart amningen har slutat, kommer menstruationscykeln att återhämta sig inom 10 veckor.

Amning varje månad kan initialt gå instabilt, men efter 2-3 månader kommer cykeln att återgå till det normala, även om dess varaktighet kan skilja sig från vad den var före graviditeten, men dessutom är det mer troligt att menstruationen går mer smärtfritt, eftersom livmoderns position efter förlossningen blir mer fysiologisk och utan böjning.

Under menstruationen är amningen inte annorlunda än amningen på normala dagar, men vissa mödrar säger att bröstvårtorna blir känsligare och att barnet är obehagligt i bröstet. I sådana fall hjälper massage i livmoderhalszonen och uppvärmningen av bröstvårtorna omedelbart efter att barnet matats.

Ibland påverkar återställningen av menstruationen under amningen mängden utsöndrad mjölk, och de första 2-3 dagarna tilldelas den lite mindre än vanligt, men ganska snart ökar amningen till den vanliga nivån.

Bokstavligen för 50-70 år sedan saknade kvinnor fullständigt menstruation under utfodring, och detta var normen, men ständiga stressiga situationer, dålig ekologi och användningen av hormonella preventivmedel som finns i en modern kvinnas liv har lett till det faktum att återställningen av menstruationscykeln har blivit normen långt före amningstiden.

Video från YouTube om artikelns ämne:

Hittade du ett misstag i texten? Välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Månadsvis efter födseln med amning

Efter förlossningen sker en ny hormonell omstrukturering i kvinnans kropp, som syftar till att mata barnet (mjölkproduktion) och återställa kvinnans reproduktionsfunktion (återuppta menstruationscykeln).

Hur går dessa två viktiga processer fram? Och när ska en kvinna skörda återställningen av menstruationen efter förlossningen? Låt oss prata om det

Kroppen efter förlossningen - vad som händer?

Omedelbart efter barnets födelse avvisas morkakan, och detta är ett av stadierna i förlossningen, vilket orsakar skador på kärlen, följt av blödningens början. Och detta betraktas som normen, men detta är inte menstruation, utan en något annorlunda process..

Menstruation - periodisk blödning som uppstår i frånvaro av graviditet på grund av endometrial avstötning, som bildas för fästning och utveckling av ägg. Med andra ord, om befruktning inte har inträffat, börjar menstruationen, som varar från 3 till 5 dagar.

Blodigt utflöde efter förlossning kallas lochia - detta är en slags "rensning" av kroppen av partiklar i membranen, slem och andra "rester", och varaktigheten för denna process varar normalt cirka 40 dagar. Avstötning av morkaka under förlossning ger en signal för en ny hormonell omstrukturering - produktion av två viktiga hormoner i den kvinnliga kroppen - prolaktin och oxytocin.

Prolactin utsöndras av hypofysen och främjar produktionen av mjölk, vilket är nödvändigt för att mata barnet, och samtidigt blockerar det menstruationen (skyddar kvinnans kropp från mognad av nya ägg och början av en ny graviditet medan den nyfödda matas).

Denna "tvingade paus" i frånvaron av menstruation kallas postpartum amenorré, och hur länge den kommer att pågå beror på flera faktorer:

 • från de enskilda egenskaperna hos kvinnans kropp;
 • från processen att mata smulor.

Det är amningen som stimulerar produktionen av prolaktin. Så snart de börjar applicera smulor på bröstet mindre än en gång var tredje timme (och på natten kommer intervallet att vara längre än 6 timmar) - hormonnivån börjar sjunka, och efter ett tag kommer menstruationen att återuppta igen.

Hur man återhämtar sig från menstruationen?

Menstruationens början efter förlossningen beror direkt på frekvensen för att mata barnet och på egenskaperna hos kvinnans kropp. Även med samma kvinna med ett annat sätt att mata spädbarn kan menstruationen återupptas enligt olika "scenarier":

 1. I avsaknad av amning (om kvinnan av någon anledning inte ammar) kan menstruationen återupptas efter 8-10 veckor efter förlossningen, det vill säga efter att lochia har upphört (postpartum utsläpp).
 2. Menstruationen återupptas 30 dagar efter leveransen. Ett liknande fenomen under amning är mycket sällsynt, men fortfarande möjligt, eftersom under utloppet av postpartum (lochia), som varar från 20 till 40 dagar, inte tillväxten av endometrium inte kan förekomma, och därför kommer inget att avvisas efter 30 dagar. Ändå vet medicin fall där istället för att minska urladdningen i slutet av den angivna perioden, lochia, tvärtom, intensifieras, vilket uppfattas av kvinnor från början av menstruationen. Anledningen till detta ligger emellertid på ett helt annat sätt: blodproppar som uppträder i livmodern kan inte gå utanför, vilket därigenom provoserar uppkomsten av den inflammatoriska processen och kraftiga blödningar, som kan stoppas genom rätt korrigering, och oftast i sådana fall görs curettage.

Månadsvis efter förlossning: relevant information för kvinnor

Graviditet är den viktigaste perioden i det rättvisa könets liv. För närvarande är förväntade mödrar intresserade av många frågor: hur man äter, vilken fysisk aktivitet som är tillåtet, är det möjligt att ha sex etc..

Efter förlossningen förändras situationen lite. Kvinnan börjar oroa sig för den nyfödda såväl som för sin egen hälsa. Till exempel en av dem - när menstruationen börjar efter förlossningen.

Svaret på denna fråga bör vara känt för alla förväntade mödrar. Så det blir lättare att avgöra vilka förändringar i kvinnlig kropp som är normala och som indikerar avvikelser och kräver läkarvård.

Period för återhämtning efter menstruation

Efter befruktningen är menstruationsfunktionen "inaktiverad". Under 9 månader störs inte en kvinna av kritiska dagar. Deras frånvaro är förknippad med en förändring i hormonella nivåer. Först efter förlossningen börjar kroppen återhämta sig: den hormonella bakgrunden återgår till normal och menstruationen börjar igen.
Det finns ingen specifik tidsperiod efter vilken menstruationen kan börja efter förlossningen. Tidpunkten för starten för varje kvinna individuellt. I de flesta fall börjar menstruationen efter amningen. Detta beror på det faktum att under amning i hypofysen produceras ett hormon som kallas prolaktin.

Det styr inte bara mjölkproduktionen utan hämmar också äggstockarnas funktion. Detta är orsaken till bristen på en normal menstruationscykel. Om amningen fortsätter under lång tid och kompletterande utfodring införs sent, börjar menstruationen efter förlossningen inträffar efter att barnet är ett år gammalt.

Vissa kvinnor injicerar tidig mat. I hypofysen börjar prolaktin produceras i mindre mängder och upphör att undertrycka äggstocksfunktionen. Oftast börjar menstruationen i en liknande situation sex månader efter leveransen.

Det finns tillfällen då unga mödrar omedelbart efter förlossningen kombinerar konstgjord näring för barnet med amning. Detta leder till att menstruationsfunktionen återställs 3-4 månader efter barnets födelse.

I vissa situationer kan kvinnor inte amma ett barn alls. Menstruation i detta fall kan börja efter förlossning på 6-10 veckor.

Återställningen av menstruationsfunktionen påverkas inte bara av amningen när amningen avslutas, utan också av många andra faktorer, både interna och externa. Bland dem är följande:

 • regim av dagen och vila;
 • näring;
 • förekomsten av kroniska sjukdomar, komplikationer;
 • psykologiskt tillstånd.

Början av menstruation efter förlossning: funktioner

I de flesta fall blir menstruationscykeln snabbt regelbunden efter födseln. Endast de första månaderna, kritiska dagar, kan komma före schemat eller försena lite.

Det finns många rykten om menstruationscykeln och snabba återhämtning. Du kan ofta höra att återställningen av menstruationen efter förlossningen är direkt beroende av hur barnet föddes. Detta är faktiskt inte fallet. Menstruationens början har inget att göra med om födelsen var naturlig eller kejsarsnitt genomfördes.

Efter menstruationens början noterar många kvinnor att menstruationen har blivit mindre smärtsam, obehag kännas inte längre. Detta fenomen är fysiologiskt förklarbart. Vanligtvis uppstår smärta under menstruationen på grund av böjning av livmodern, vilket förhindrar det normala utflödet av blod. Efter förlossning i bukhålan ändras arrangemanget av organ något, böjningen rätas ut. I detta sammanhang försvinner smärta under kritiska dagar ytterligare.

Mycket ofta förväxlas menstruationen med sekret som kallas lochia. De är en blandning av blodproppar och slem. Orsaken till lochia ligger i skador på livmoderhinnan. De första dagarna efter födseln är de rikliga och har en ljusröd färg. Efter en vecka får lochia en brunaktig nyans, och antalet minskar markant. Gradvis blir de allt knappare. Detta beror på att livmoderns slemhinnor läker. Lochia kan tilldelas inom 6-8 veckor. Efter det slutar de.

Efter förlossning under amning och i frånvaro av menstruation kan befruktning uppstå. Det är känt att mognaden av ägget och dess utgång från äggstockarna börjar ungefär två veckor före blödning. Några dagar före och efter ägglossningen finns det en chans att bli gravid.

Menstruationens början efter förlossningen är inte ett tecken på att den kvinnliga kroppen är redo för nästa graviditet. En fullständig återhämtning tar ett par år. Efter denna period rekommenderas det att planera nästa barn. Därför måste du ta hand om preventivmedel innan menstruationen börjar.

Situationer när man ska se en läkare

Efter födelsen av barnet och med konstgjord matning inträffade inte menstruation? Ett liknande faktum kan indikera förekomsten av sjukdomar i könsorganet. Efter avslutad amning kan menstruationen också vara frånvarande.

Anledningen till detta är postpartum patologi, endometrios, hormonella störningar, svullnad och ovarieinflammation. I avsaknad av kritiska dagar, bör du definitivt konsultera en läkare för att förhindra uppträdande av oönskade konsekvenser.

En medicinsk specialist bör också konsulteras om dina perioder är mycket rikliga. Om det med kraftigt urladdning tar två timmar mer än 1 packning, bör detta betraktas som blödning. Symtom som ömhet, obehaglig lukt och en mörk nyans av blod bör också oroas..

Om menstruationscykeln inte har återhämtat sig efter 2-3 månader efter kritiska dagar börjar, är detta redan en avvikelse. I en sådan situation bör du söka råd hos en gynekolog. Orsaken kan vara hormonell obalans..

Ibland klagar kvinnor som blir mödrar på en försämring av PMS. Svar på frågor: varför detta händer och hur man hanterar problemet hittar du i videon i slutet av artikeln.

Personlig hygien under återställningen av menstruationen efter förlossningen

Efter ett barns födelse bör särskild uppmärksamhet ägnas personlig hygien, eftersom kvinnokroppen under denna period kräver en mer noggrann och försiktig attityd.

Innan återställningen av menstruationscykeln rekommenderas inte att använda kuddar med absorberande nät och tamponger. De angivna medlen fungerar inte med lochia. Under dem är det bäst att använda packningar med en slät yta. Varje 3-4 timme måste de bytas.

Efter förlossning rekommenderas en ofta könstetoalett. Det är bättre att vägra "intima" geler just nu. Du kan använda vanlig tvål.

Sexuell kontakt är oönskat inom 6 veckor efter födseln. Oskyddat kön är oacceptabelt eftersom infektioner kan komma in i livmodern.

Sammanfattningsvis är det värt att betona att det ögonblick då menstruationen börjar efter förlossningen inte sker vid olika tidpunkter hos olika kvinnor. Återställningsprocessens varaktighet är rent individuell. En stor roll efter förlossningen spelas av personlig hygien. För närvarande måste du vara mycket försiktig med din kropp för att förhindra infektioner från att komma in i livmodern och förekomsten av inflammatoriska processer.

Återställning av menstruationscykeln efter förlossningen

Frågan "När kommer menstruationscykeln att återställas efter barnets födelse?" lockar många kvinnor. Möjligheten att bli gravid beror på denna omständighet, vilket innebär behovet av att tillgripa preventivmedel. Dessutom kan den månatliga hälsostatusen användas för att bedöma kvinnors hälsa: är det reproduktiva systemet normalt efter att barnet har fött.

När börjar perioderna efter förlossningen

Tiden under vilken menstruationscykeln kommer att förbättras efter förlossningen är annorlunda för alla. Detta beror på många omständigheter:

 • naturlig eller konstgjord näring är ett barn;
 • ammar en kvinna på begäran eller per timme;
 • huruvida smulor matas med blandningar;
 • om det fanns några svårigheter under förlossningen;
 • om modern äter balanserad och fullständigt;
 • Har kvinnan tillräckligt med vila och sömn;
 • Mamma har depressiva tillstånd och hälsoproblem.

Hur amning är förknippat med kritiska dagar

Amning är den viktigaste faktorn som påverkar menstruationen. Deras ankomst beror på frekvensen av applicering av barnet på bröstkörteln:

 • om barnet matas med en blandning eller får ett bröst, men oregelbundet kommer de kritiska dagarna ungefär en och en halv månad efter förlossningen. Samtidigt sker ägglossningen inte alltid, men ändå är sannolikheten för en äggcell ganska hög, så chansen att bli gravid i frånvaro av preventivmedel är mycket hög;
 • om utfodringen är organiserad enligt schemat, kan den första menstruationen komma två månader efter födseln;
 • om amning inträffar på begäran försenas utseendet på menstruation i sex månader till ett år. Som regel kommer kritiska dagar så snart kompletterande livsmedel introduceras till barnet; Frånvaron av menstruation efter förlossning beror på kvinnans förändrade hormonella bakgrund
 • ibland kommer menstruation hos ammande kvinnor senare än ett år senare, vilket är förknippat med kroppens individuella egenskaper.

Om menstruationen inte anlände efter ett år måste du utesluta:

 • möjlig graviditet;
 • hyperlactinemia är en hormonell sjukdom som kännetecknas av en ökad mängd prolaktin. Detta hormon påverkar ägglossningen och följaktligen menstruationscykeln..

Varför finns det inga månatliga perioder efter förlossningen?

Skälen till frånvaron av menstruation under postpartum kan vara följande:

 • påverkan på kroppen av hormonet prolaktin, vilket orsakar den så kallade laktational amenorré;

Amningsterminoré är ett tillstånd i den kvinnliga kroppen där det inte finns någon ägglossning, vilket är förknippat med amning. Hormonet prolaktin är det viktigaste i processen att producera bröstmjölk och förhindrar att ägget lämnar äggstockarna. Östrogennivån ökar inte heller, därför får perioderna med ammande mödrar mycket senare.

Vid amning bör frånvaron av menstruation inte skrämma, eftersom detta är en normal fysiologisk process. Men om kvinnan slutade amma, och efter några månader menstruationen inte började, bör du definitivt besöka en läkare. Frånvaron av menstruation ett år efter förlossningen är ett tillfälle att konsultera en läkare

Är det möjligt att inte använda preventivmedel efter förlossningen, om det inte finns någon månad

Ofta finns det en uppfattning om att amning kan skydda mot oönskad graviditet med nästan 100%. Men det är det inte. Amning med amning tillåter inte ägglossning. Men för att denna metod ska fungera måste barnet appliceras på bröstet minst var tredje timme under dagen och högst 6 timmar på natten. Men även då finns det naturligtvis ingen 100% garanti..

Världshälsoorganisationen rekommenderar att man börjar skydda sig tre veckor efter födseln trots närvaron eller frånvaron av menstruation. En kvinna kan helt enkelt inte vänta på början av menstruationen, eftersom den första ägglossningen kommer att sluta under graviditeten.

Varaktighet och tillåten intensitet för de första och efterföljande perioderna efter förlossningen

Menstruation, som kommer först efter förlossningen, skiljer sig ofta från en kvinnas tidigare menstruation. I vissa blir urladdningen mer omfattande, medan i andra tvärtom knappast. Om det tidigare fanns en oregelbundenhet i cykeln, försvinner problemet som regel efter barnets födelse.

Den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln är 28 dagar, men kan variera från 21 till 35 dagar. Urladdningstiden är 3–6 dagar, ibland försenad till 8–10.

Den högsta utsläppsintensiteten under menstruationen faller under de första två dagarna. Om indikatorn inte har minskat med sjunde dagen eller menstruationen varar mer än en vecka, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Hur man skiljer lochia och blödning från menstruation

Efter att barnet är fött, har varje kvinna blödning, vilket orsakas av separationen av morkaken från livmodern. För att återställa det tar det tid (upp till två månader), under vilken urladdningens natur förändras:

 • under de första 2-3 dagarna observeras blodutflödet;
 • från 3-4 dagar till slutet av den första veckan - serous-sackarosutsläpp;
 • från den 10: e dagen - gulaktig urladdning;
 • vid 5-8 veckor stoppar urladdningen.

Dessa blodutsöndringar kallas lochia och är inte varje månad. De tar bort allt onödigt från mammans kropp så att livmoderns återhämtningsprocess slutförs så snart som möjligt. I deras sammansättning, förutom blod, finns det partiklar av endometrium, slem, delar av membranen. Under menstruationen lämnar endast blod och delar av det övre lagret i livmodern kroppen, det finns inga komponenter i moderkakan.

Den viktigaste skillnaden mellan Lochia och menstruation är arten av deras förekomst: menstruationscykeln regleras av hormoner, medan Lochia orsakas av livmodern efter förlossningen..

Livmoderblödning är ett patologiskt tillstånd som kännetecknas av riklig blodförlust. Till skillnad från menstruation leder det till allmän svaghet, anemi, trötthet och kräver kvalificerad hjälp.

Tabell: funktioner i Lochia, blödning och menstruation

Postpartum LochiaEn gång i månadenLivmoderblödning
Höjdfärgen är röd. Sedan blir de brunaktiga och lyser gradvis till transparens eller krämfärg..Med menstruation finns det alltid blod i urladdningen. Som regel har den en brunaktig färg i början och slutet.Färgen på urladdningen förändras inte, och volymen minskar inte efter några dagar.
Efter födseln kan utskrivningen pågå i 4-8 veckor.Menstruationen ska inte gå mer än en vecka.Livmoderblödning varar mer än en vecka.

Under vilken period sker en fullständig återställning av den normala cykeln efter förlossningen

Regulariteten för kritiska dagar efter förlossningen återgår inte omedelbart. Även med ankomsten av den första menstruationen är det ganska svårt att säga när de nästa kommer. I genomsnitt behöver kroppen tre månader efter den första menstruationen för att säkerställa att cykeln återställs. Men denna term är individuell.

Den första månaden efter förlossningen: upplevelsen av kvinnor

De första perioderna var normala. Men efter sex månader var de oregelbundna och mer rikliga än tidigare. Efter att allt mer eller mindre sänkt sig, fanns det dock inte längre en så tydlig cykel och smärtfritt perioder som före graviditeten, det är synd.

Maria

http://www.woman.ru/health/woman-health/thread/4474752/

Det tog mig 2,5 månader efter födseln. Barnet har IV, så hennes perioder började tidigt. Bara den andra dagen har gått. De var väldigt starka. Jag var tvungen att använda urologiska kuddar i två dagar. Det hällde kraftigt och svaghet. Jag ringde till läkaren som födde, han sa att detta kunde vara. Ultraljud för 3 veckor sedan var okej.

Olga

http://www.woman.ru/health/woman-health/thread/4474752/

Jag började när barnet var 7 månader gammalt (ammande, till och med förvånad), det fanns en daub 5 dagar, sedan en månad av lugn. Sedan gick de som vanligt, bara cykeln förlängdes, den blev 35, och före graviditeten var den 28, och själva blödningen minskade. Men som jag verkligen är mycket glad över, så att de blev smärtlösa, tidigare den första dagen de levde på smärtstillande medel. Men PMS är nu en mardröm, och tidigare svällde bara bröst.

Olga

http://www.woman.ru/health/woman-health/thread/4474752/

Jag hade kejsarsnitt, utflödet efter det gått efter 3 veckor.Den första menstruationsperioden verkade nästan ett och ett halvt år senare (matad). Men de första var oooh mycket rikliga, de hände aldrig alls, som om de hade knivhuggat.

Plysch

http://www.babyplan.ru/forums/topic/42452-pervaya-menstruatsiya-posle-rodov/#ixzz4wlnJlK1D

Kan jag amma efter kritiska dagar

Det antas att på kritiska dagar blir bröstmjölken bitter, och därför kan barnet vägra att amma. Det är en myt. Forskare har inte avslöjat effekten av menstruation på smaken och lukten av bröstmjölk. Moms lukt kan förändras något, eftersom svettningen ökar under menstruationen. Men detta problem kan lätt lösas genom en noggrannare personlig hygien.

En annan vanlig myt i fråga om amning under menstruationen: mängden mjölk under kritiska dagar minskar. Menstruationen påverkar inte mängden näringsvätska som produceras. Om barnet börjar slå sig upp betyder det inte att han är hungrig eller inte gillar smaken av mjölk. Troligtvis överförde barnet det känslomässiga tillståndet hos modern, eftersom det ofta förvärras tecknen på PMS (premenstruellt syndrom) under postpartum..

Det finns inga kontraindikationer för amning under menstruationen.

Video: amning under menstruationen

Smärtsamma eller tunga perioder: patologi och norm

Som regel fäster kvinnor som upplever smärta under menstruationen innan de födde inte någon betydelse för detta efter barnets födelse. En del noterar till och med att ömheten har blivit mindre. Men de som inte har stött på detta tidigare är mycket oroliga när smärtsam menstruation kommer efter förlossningen. Vad är orsaken till sådana förändringar?

Smärta under menstruationen under postpartum kan vara en följd av:

 • hormonella störningar;
 • organskador under förlossningen;
 • kejsarsnitt;
 • inflammatorisk process;
 • endometrios - spridning av celler i livmoderns inre skikt;
 • onkologi;
 • ofullständig rengöring av livmodern från resterna av moderkakan.

Under menstruationen kan en ammande kvinna uppleva ökad smärta under appliceringen av barnet i bröstet. Detta beror på att sugande orsakar intensiva livmodersammandragningar. Och eftersom smärttröskeln reduceras på kritiska dagar känns smärtan starkare. Smärtsamma perioder efter förlossningen kan indikera utvecklingen av patologi

En läkare rekommenderas att besöka efter den första menstruationen. Detta är nödvändigt för att bedöma tillståndet hos organen hos en ung mamma och bestämma hur deras återhämtning sker..

Ett brådskande besök på gynekologkontoret är nödvändigt om:

 • urladdningen under menstruationen är för riklig (maximal absorptionsdynor håller endast en timme);
 • menstruationen varar mer än 10 dagar;
 • menstruationscykeln varar mindre än två veckor;
 • det finns många blodproppar i urladdningen. Markera skarlakansrött;
 • ett år har gått sedan födelsen av barnet eller kvinnan inte ammar på tre månader, och menstruationen har inte kommit;
 • om efter Lochia menstruationen kom tidigare än en månad senare;
 • regelbundenhet hos en ung mammas period efter flera menstruationscykler har inte återhämtat sig.

Personlig hygien hos en ung mamma

Under födseln bör kvinnans uppmärksamhet på personlig hygien vara ännu närmare, eftersom en försvagad kropp och inte alltid helt återställda organ helt kan motstå olika infektioner. Grundlig och ofta tvätt, användningen av geler för intima områden hjälper till att förhindra inträde av patogena mikroorganismer.

Omedelbart efter förlossningen rekommenderas det att använda speciella kuddar efter födseln eller, om inte, vanliga, utan nätytor. Det finns inga speciella krav för personliga vårdprodukter som används vid menstruation. De bör bytas varannan timme och tvätta händerna innan du gör det. Du kan inte använda tamponger under förlossningen. Efter leverans kan du bara använda kuddar, inte tamponger

Menstruationens återkomst är en indikator på att kvinnans reproduktionssystem nästan har återhämtat sig efter förlossningen. Menstruation efter födseln kan skilja sig från dem före barnets födelse. Var som det kan, om du är orolig för ovanliga manifestationer på kritiska dagar, är det bäst att besöka läkaren utan dröjsmål.

När börjar perioderna efter förlossningen?

Varför menstruationen inte återställs omedelbart efter förlossningen?

När bör din period efter förlossningen börja: ungefärliga datum

 1. Ren amning. Med GV förekommer inte menstruation. Men samtidigt måste vissa villkor vara uppfyllda. Barnet bör appliceras på bröstet minst en gång var tredje timme. Nattmatning kan inte heller avbrytas. Men under sömnen kan du tillåta en paus på upp till sex timmar. Med detta fodringssätt producerar kroppen tillräckligt med prolaktin för att pålitligt skydda kvinnan från ägglossning. I detta fall förekommer inte menstruation under hela året.
 2. Blandad eller konstgjord utfodring. I detta fall har prolaktin inte en preventiv effekt. Livmoderns funktioner återställs på två månader och den första menstruationen kommer i tre.
 3. Introduktion av kompletterande livsmedel. Barnläkare rekommenderar att börja överföra barnet till vuxen mat, från sex månader. Vanligtvis med utseendet på mångfald i kosten blir barnet mindre intresserad av bröstmjölk. Gradvis minskar dess produktion, prolaktinnivåerna sjunker och menstruationen återupptas..
 4. Komplikationer av förlossning. Ofta i sådana fall återhämtar livmodern sig längre. Därför visas menstruationen senare än tre månader.
 5. Nervsystemets tillstånd hos kvinnor. Stress kan påverka menstruationscykeln kraftigt. Detta gäller efter förlossningen. Det är dock svårt att förutsäga exakt hur det kommer att påverka. Därför är det omöjligt att säga när man väntar på menstruation.
 6. Vila, sova, god kost. Om mamman lyckas få tillräckligt med sömn och inte överbelasta sig själv med hushållssysslor, kommer menstruationen i tid.
 7. Allmän hälsa och kroniska sjukdomar. Graviditet och förlossning kan göra cykeln mer regelbunden och mindre smärtsam. Detta beror på en grundläggande omstrukturering av den hormonella bakgrunden. Men med dålig hälsa och en förvärring av kroniska sjukdomar, bör du inte förvänta dig att din period kommer i tid.

Så du kan inte skydda dig själv?

Arten av menstruation efter förlossning

 • Lochia blir så småningom knappare och blekare. Gradvis kommer de till intet. Sedan kommer en kort paus. Och först efter denna period kan gå,
 • när menstruationen återkommer, blir de inte omedelbart normala. Den första menstruationen kan vara mycket liten eller för riklig,
 • när menstruationen kommer återställs cykeln gradvis. Efter den första menstruationen kan en paus följa. Efter hur många månader kan jag vänta på nästa ansvarsfrihet? Till och med två månader är en normal tid.,
 • notera hur mycket urladdningen går. En period på 2 till 7 dagar betraktas som fysiologisk,
 • du bör inte förvänta dig att efter en så allvarlig omstrukturering kommer dina perioder omedelbart att börja gå regelbundet. Kroppen behöver upp till sex månader innan cykeln är helt återställd.

Månatlig postpartum: alarmerande tecken

 1. Det är nödvändigt att uppmärksamma hur många menstruationer som inte är. Om du har avslutat amningen och kvinnofunktionerna inte har återhämtat sig inom två till tre månader, bör du rådfråga en läkare. Detta är inte ett tecken på någon form av sjukdom, men du måste se till att allt är i ordning.
 2. Ett särskilt störande symptom är alltför omfattande urladdning. Om du tappar mer än 150 ml blod per dag kräver detta samråd. Hormonella störningar, såväl som olika sjukdomar - endometrios, adenomyos, endometrial hypoplasi och till och med tumörer i olika etiologier kan provocera denna bild..

För att sammanfatta

Populära aktier på Mamsy

Populära inlägg

Sätt att rengöra kristallen Hur man rengör de molniga kristallprodukterna hemma och ger dem tillbaka till sitt ursprungliga glans och eleganta utseende? Tips från erfarna hemmafruar hjälper dig att bli av med gulhet och fläckar på kristallen.

Metoder för att gå ner i vikt i en dröm Bantning i en dröm - är detta inte den moderna kvinnans huvuddröm? Men du kan verkligen tappa extra kilo genom att hålla dig till ett antal enkla rekommendationer..

Kom ihåg Victory: de bästa krigslåtarna! I en ålder av total dominans av elektronik och slutligen obruten popmusik är det svårt att tro att en gång musik utöver underhållningsfunktionen hjälpte till att "bygga och leva", förena människor och stödja och

Brev framifrån om det viktigaste! Frontlinjebrev finns fortfarande i många familjer som noggrant bevaras och vidarebefordras som en relik till kommande generationer, så att vi aldrig glömmer. Varje brev är mättad med längtan och kärlek, hopp för framtiden.

Hjältarna från det stora patriotiska kriget! Dessa bräckliga, ömma flickor under åren av andra världskriget slåss tillsammans med män. De flög flygplan, genomfördes sårade under skal och gick i rekognosering. Det var skrämmande, men de kunde

När börjar menstruationen vid amning

Efter förlossningen aktiverar den kvinnliga kroppen återhämtningsprocessen. Månadsvis med amning under lång tid är frånvarande. Omedelbart efter födseln kommer utskrivning att visas som är mycket lik menstruation. De kallas Lochia. Periodens återhämtning av menstruationen är individuell. Detta beror direkt på den valda matningsmetoden och kroppens tillstånd som helhet. Första gången efter återställandet av menstruationen kommer uttalade kränkningar att observeras. Gradvis normaliseras tillståndet. Ofta, efter förlossningen, försvinner smärtan som åtföljde menstruationen före graviditeten.

Efter att ha fött måste kvinnans kropp återhämta sig

Kan menstruationen gå direkt efter förlossningen

Omedelbart efter förlossningen eller inom en nära framtid kan menstruationen inte återupptas. Det beror inte på den utvalda metoden. Restaurering av kroppen tar minst 3 månader.

Blodigt utflöde som inträffar efter förlossningen och liknar menstruation - lochia. De är nödvändiga för att rengöra livmodern. Varar upp till 5-7 veckor.

Lochia åtföljer läkningsprocessen på livmoderns yta. Återställningens varaktighet är individuell och beror på:

 • graviditetskurs;
 • leveransmetod;
 • kroppens allmänna tillstånd.

Till en början är lochierna överdrivet rikliga och har en rik skarlakansfärg. De första dagarna bör en kvinna noga övervaka hennes välbefinnande. Utsläpp vid denna tidpunkt kan gå till blödning. Kontakta läkare för eventuella oegentligheter..

Blödningar efter födseln kan vara mycket riklig.

Typen av spetsen vid tidpunkten beskrivs i tabellen.

De första timmarnaUtsläppet är rikligt och innehåller en överdriven mängd koagler. Det finns dragvärk i nedre del av buken. Ju mer intensiv livmoderkontraktion, desto mer lochia.
Nästa 7-10 dagarLochia är rikligt, men gradvis minskar antalet. Ökad under amning.
Resten av tidenTilldelningar blir smeta. Kan med jämna mellanrum försvinna.

Lochia påminner starkt menstruationer. En kvinna kan använda konventionella kuddar. Tamponger kan inte användas under denna period. Annars ökar risken för infektion. Under återhämtningsperioden är reproduktionsorganen mottagliga för olika sjukdomar.

Tillståndet är i allmänhet tillfredsställande under lochia. Bara första gången var det en smärta i buken och svaghet. Gradvis försvinner sådana tecken helt.

Lochia bör inte ha en främmande lukt. En läkare bör besökas om en rutt aroma observeras. Detta indikerar förloppet för den inflammatoriska processen..

Hur man återställer menstruationscykeln

Varaktigheten av återhämtningscykeln är individuell. Beror direkt på matningsmetoden. Med GV kan menstruationen inte starta förrän kvinnan slutar mata.

Vid amning återhämtar sig menstruationen inte omedelbart

Menstruation kan börja under påverkan av vissa faktorer. Återställningsperioden kommer att pågå mindre om kvinnan har infört kompletterande livsmedel. Med konstgjord utfodring kommer cykeln att återupptas 3-4 månader efter leveransen.

I avsaknad av amning börjar menstruationen inom 8-10 veckor. I vissa fall är en försening på grund av individuella egenskaper trolig..

Följande faktorer påverkar återställningen av menstruationscykeln:

 • arbetets gång;
 • förekomsten av hormonell obalans;
 • stressande situationer och instabilitet i den psykomotiska bakgrunden.

För en normal återhämtning bör en kvinna få full vila. Det är nödvändigt att övervaka ditt välbefinnande och konsultera en läkare vid eventuella avvikelser.

När börjar perioderna efter förlossningen

Enligt statistik återställs menstruationen hos 80% av kvinnorna först efter amning. Den första menstruationen visas ofta efter 6-8 veckor. Detta är möjligt med införandet av kompletterande livsmedel. I detta fall minskar behovet av mjölkproduktion..

Efter att ha avbrutit utfodringen normaliseras cykeln gradvis

Cykeln blir stabil inom 2-3 månader. Menstruation visas inte omedelbart efter avslutad matning eller utfodring. Det tar lite tid.

Första gången efter början av menstruation observeras förseningar och uppenbar instabilitet. Det här är normalt. En läkare bör konsulteras om menstruationen inte har återhämtat sig efter 3 månader eller mer.

Vilka är orsakerna till menstruationens ankomst vid amning

Skälen till att menstruationen börjar under amningen inkluderar:

 • blandad utfodring;
 • införande av kompletterande livsmedel;
 • sällsynt barnfästning vid bröstet;
 • avvikelse av utfodringsplanen;
 • felaktig produktion av prolaktin;
 • användning av vissa droger;
 • brist på nattmatningar.
Menstruationen kommer snabbare efter införandet av kompletterande livsmedel

Periodens återhämtningsperiod är individuell. Det är omöjligt att säga exakt när menstruationen börjar.

Är det möjligt att amma under menstruationen?

Många flickor är oroliga för menstruationens början och de är säkra på att amningen bör stoppas just nu. Detta yttrande är felaktigt. Månadsvis påverkar inte på något sätt smaken på mjölk och dess kvalitet.

Efter början av kritiska dagar kan amning undertrycks eller omvänt aktiveras. Detta är en individuell indikator. Under de första månaderna har menstruationen en positiv effekt på prolaktin. Tack vare detta förbättras mjölkproduktionen..

Det är inte bara möjligt, utan nödvändigt, att föda ett barn under kritiska dagar. Ett kraftigt upphörande av utfodring kan leda till utvecklingen av den inflammatoriska processen. Ökad risk för bröstsjukdom.

Sluta utfodring efter menstruationens början är inte nödvändigt

När man ska träffa en läkare

Om du har några symtom bör du söka hjälp från en läkare. Menstruationscykeln är en indikator på kvinnors hälsa. Se din läkare om:

 • menstruationen började inte inom två månader efter avslutad amning;
 • regelbundenheten för kritiska dagar återställs inte 3 månader efter ankomst av kritiska dagar;
 • urladdningen är alltför knapp eller riklig;
 • menstruationen är alltför smärtsam;
 • menstruationen stannade efter återhämtning.

Alla dessa faktorer kan indikera betydande störningar i reproduktionsorganen..

Den här videon talar om när din period efter förlossningen börjar:

Kan jag bli gravid med amning

Trots många missuppfattningar med amning kan troligen graviditet uppstå, även om menstruationen ännu inte har återupptagits. Amning är inte ett preventivmedel.

Efter födseln måste du använda kondomer och andra preventivmetoder. Annars kan graviditet uppstå trots amning..

När börjar perioderna efter förlossningen

Blodutflöde som förekommer efter avslutad förlossning kallas lochia. De fortsätter tills den skadade livmoderns vävnad är helt återställd..

Lochia är inte menstruation eller blödning i livmodern. Detta är postpartum-urladdning från livmodern. Denna fysiologiska process kännetecknas av rengöring och läkning av dess kavitet.

Lochia innehåller resterna av morkakan, slem från livmoderhalskanalen, livmodern och blod.

Månadlig återhämtning efter förlossningen

Undertryckande av ovariefunktionen sker under påverkan av hormonet prolaktin. Om en kvinna ammar, fortsätter dess utveckling, men denna process sker endast när barnet appliceras regelbundet.

Om den ammande modern inte har tillräckligt med mjölk (det finns ett behov av att använda barnmat) eller nattmatning utförs med blandningar minskar prolaktinproduktionen och menstruationen kan börja tidigare.

I de flesta fall, med blandad utfodring, avslutas amning med amning även innan amningen avbryts. Den första menstruationen inträffar 2-3 månader efter födseln.

Lochia efter förlossning är en fläck som är sårutflöde.

När barnet är helt på konstgjord matning bör man återuppta menstruationscykeln 8-10 veckor efter födseln. Kanske kommer menstruationen med en försening, detta beror på kroppens individuella egenskaper.

Det är värt att komma ihåg att frånvaron av menstruation kan vara ett resultat av hälsoproblem som kräver läkarvård..

Återställning av äggstocksfunktionen kan börja om en kvinna av någon anledning inte ammar sitt barn (dekanterad mjölk) och sedan återställde HB. Avsaknaden av bröstvårtstimulering som uppstår när barnet suger mjölk kan orsaka en tidig menstruation.

Det är omöjligt att säga exakt när menstruationen börjar efter förlossningen under amningen, för många faktorer påverkar denna fysiologiska process.

Funktioner i menstruation under utfodring

Menstruation under amningen är individuell. Kanske till en början kommer cykeln att vara oregelbunden. Dess överträdelse under postpartum-perioden anses vara normen. I avsaknad av hälsoproblem kommer han att återhämta sig på egen hand.

Det händer att menstruationen åtföljdes av smärta före graviditeten, men efter förlossningen försvinner symtomen. Detta beror på det faktum att obehag var förknippat med böjningen av livmodern, och efter förlossningen och förlossningen passerade patologin.

Menstruationens varaktighet beror också på nivån av prolaktin i kroppen. Om den är hög slutar blödningen snabbt. När hormonet produceras i små mängder är menstruationen lång.

Menstruation under amning är det första tecknet på normalisering av alla processer inom en kvinna efter förlossningen.

Blodutflöde efter kejsarsnitt

Oavsett leveransmetod genomgår alla kvinnor en process för rening och läkning av livmoderhålan. Lochia efter kejsarsnitt kan pågå i upp till 2 månader. Inledningen av den första avvisningen av det funktionella lagret i endometrium beror inte på hur barnet föddes.

Karaktär Loch:

 • de första 2-3 dagarna efter födseln - fläckar;
 • från 3-4 dagar - serous-sackarosutmatning
 • från den 10: e dagen - gulaktig urladdning;
 • efter 5-6 veckor upphör utflödet från livmodern.

Långvarig urladdning med blod - ett tillfälle att konsultera en läkare!

I framtiden, om en ammande mamma regelbundet sätter barnet på bröstet och uttrycker mjölk på natten (barnet vägrar att äta på natten), kommer ammande amenoré att fortsätta tills minskningen av prolaktinproduktionen börjar, det vill säga början av menstruationen inte förväntas.

Efter kejsarsnitt kommer restaurering av menstruationscykeln, volymen av sekretioner och andra indikatorer att bero på patientens individuella egenskaper.

Även om kejsarsnitt anses vara en enkel operation, kan komplikationer uppstå efter det. Av denna anledning rekommenderas kvinnor som har fött med kejsarsnitt att känna till skillnaderna mellan livmodersblödning, lochia och menstruation..

Vi kommer att prata om detta i en av våra nästa artiklar..

Matar ett barn under menstruationen

Om menstruationen återupptas under amning bör man inte vägra amma. Återställningen av cykeln påverkar inte mjölkens kvalitet, dess smakegenskaper förändras inte heller - de beror på vad den ammande kvinnan äter..

Mängden bröstmjölk som produceras under menstruationen minskar hos vissa kvinnor. För att öka mängden rekommenderas det att fästa barnet i bröstet ofta. Specialförberedelser för amning, som kan köpas på apoteket, bidrar till att öka produktionen..

Det rekommenderas inte att avbryta amningen under menstruationen, som detta kan leda till att mjölken försvinner.

Om barnet under menstruationen vägrar att amma, rekommenderas det att kvinnan tar en dusch oftare och utför hygien för bröstvårtorna (bröst).

Anledningen till detta beteende hos barnet kan vara lukten av modern: under menstruation under påverkan av hormoner förändras lukten av en kvinnas kropp.

Återställning av menstruationscykeln, och därför menstruationens början, sker vanligtvis efter amningstiden eller efter att barnet har matat.

När man ska konsultera en läkare

En kvinna rekommenderas att konsultera en gynekolog för en rutinundersökning senast en månad efter utskrivning. Läkaren kommer att kontrollera hur processerna med livmodersammandragningar fortskrider, ta utstryk, undersöka bröstkörtlarna, ge rekommendationer om preventivmetoder, etc..

Anledningen till ett läkarbesök kan vara ohälsa, till exempel smärta i nedre del av buken. En gynekolog bör konsulteras om lochia försvann men återupptas efter några dagar..

Normalt bör den första menstruationen efter avslutad amning ske från 2 månader till sex månader. Om din period inte börjar efter 6 månader rekommenderas att du genomgår en läkarundersökning.

Medicinsk hjälp behövs för kvinnor som inte har återfått regelbundenhet i cykeln.

Menstruation efter upphörande av amning

För återhämtning efter graviditet och förlossning tar kroppen cirka 8 månader. Under denna period dras livmodern i sin normala storlek, läker de yttre könsorganen och återställer den hormonella bakgrunden.

Efter amning tar kvinnokroppen 1-2 månader att normalisera äggstockarna. Därför, om mamma matade barnet regelbundet, och sedan hon slutar applicera barnet på brösten, bör hon förvänta sig menstruation inom 30-60 dagar.

Men eftersom varje organism är individuell, är det möjligt att äggstockarnas arbete kommer att återupptas tidigare.

De första kritiska dagarna efter upphörandet av amning kan skilja sig från menstruationsblödningen som var före graviditeten. Utsläpp kan vara alltför knappt eller rikligt, blodproppar kan vara närvarande..

Menstruationens varaktighet efter HB skiljer sig också ofta från den före befruktningen.

Återställningen av den hormonella bakgrunden sker gradvis, så den andra och efterföljande menstruationen kan börja tidigare eller senare.

Oregelbundna perioder för kvinnor som slutat amma kan hänföras till den normala varianten.

Återställning av äggstocksfunktionen gör att kroppen kan befruktas, av detta skäl, om paret inte planerar fler barn, och menstruationsblödning inte kommer i tid, rekommenderas det att göra ett graviditetstest eller ta ett blodprov för hCG.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

När betraktas diarré som ett tecken på graviditet??

Vad som händer i kroppen efter befruktningenEn kvinna kan bli gravid, som är känt, efter befruktningen. För att förstå hur mycket det är värt att lita på symptom på diarré i denna viktiga fråga, måste du förstå processen för omstrukturering av kroppen efter det....

Kroppen sväller före menstruationen: orsaker, konsekvenser

Vad som leder till ödem under menstruationenInnan menstruationen har en kvinna många förändringar i kroppen, som är förknippade med en hormonell obalans och en olämplig livsstil....

Inte gravid, men ingen menstruation: 8 skäl till försenad menstruation

Enligt dina beräkningar borde den mest oälskade tiden för oss alla redan ha kommit, men det finns inga perioder. Det första som kommer att tänka på är att gå och köpa ett graviditetstest....