Varför komma varje månad före schemat: vanliga orsaker

Klimax

Kvinnor uppmärksammar ofta försenad menstruation, men det är farligare när de börjar före schemat. Om en kvinna inte befinner sig i en situation där cykelstörningar är ett normalt fenomen (amning, övergång, klimakteriet), bör detta varna. Det är nödvändigt att konsultera en läkare och genomgå undersökning, särskilt om avvikelsen uppstår upprepade gånger. Ett graviditetstest är också värt det, eftersom dess patologier kan åtföljas av liknande symtom..

Eventuella omständigheter som provocerade blödningen i förtid under en eller flera veckor kan inte ignoreras. Sådana symtom kan vara resultatet av allvarliga störningar i en kvinnas kropp..

Orsakerna till uppkomsten av blodutsöndringar i förväg är helt annorlunda:

Externa faktorerPåverkar signifikant förseningen av menstruationen, liksom deras tidigare manifestation, kan stress, nervsystemet, fysisk aktivitet. Men även sådana fel kan vara en signal om uppkomsten av en kvinnas reproduktionssystemsjukdom
ÄrftlighetOm liknande misslyckanden i familjen redan har inträffat, kan andra företrädare för familjen också uppleva sådana fluktuationer.
InfektionssjukdomarFel i cykeln och tidig menstruationsdebut kan också orsaka inflammatoriska processer i organ som utlöses av en infektion eller virus. Problemet kan uppstå på grund av en missfall eller efter en abort.
Tar medicinOrsakerna kan vara läkemedel som en kvinna tar under lång tid, sjukdomar i hjärt-kärlsystemet och störningar i något av kroppens system
krascharBörjan av menstruation före schemat eller försening av dem kan orsaka förändring av bostad, klimat, förändring av tidszon och till och med enkel vitaminbrist
gifterAlkoholmissbruk, gifter och till och med små doser av strålning påverkar kroppen.
hormonerBlodutflöde förekommer hos kvinnor som använder hormonell preventivmedel - detta är intrauterina enheter, vaginala hormonella preventivmedel, suppositorier, olika krämer och droger
SkadaTilldelningar kan börja efter att ha fått ett blåmärke, ett starkt slag, faller och efter grovt kön, vilket ledde till mikrotrauma i de inre könsorganen. I sådana fall bör du definitivt söka hjälp från en medicinsk institution
FortplantningssjukdomarCykelens misslyckande kan bero på sjukdomar associerade med det reproduktiva systemet. I denna situation föreskrivs en undersökning, mediciner och medicinska förfaranden som föreskrivs uteslutande av den behandlande läkaren
förkylningarFörkylningar och inflammatoriska sjukdomar försvagar en kvinnas immunitet och kan leda till funktionsfel
BantningPlötslig viktminskning (sjukdom, kardinal och extrem kost) provocerar förändringar i cykeln

Normalt har cykeln en frekvens på 28–36 dagar. Om menstruationen började utanför den angivna perioden, kan detta bero på både den kvinnliga kroppens individualitet och en signal om utvecklingen av patologi. Förskott eller försening av menstruationen i fyra dagar anses vara normen. I fall som inte är relaterade till patologier rekommenderas det att dricka en kurs med vitaminer, varefter cykeln ska återställas.

Menstruationsfärg: normal

Om dina perioder gick tidigare är det nödvändigt att analysera urladdningen. De är inte farliga, om inte rikliga. Om blodet är ljust skarlakansrött och mättat i färg med blodproppar, förvärras det allmänna hälsotillståndet kraftigt, bör du ta en horisontell position och snabbt ringa en ambulans.

Kvinnor efter födseln eller gravida kvinnor riskerar ofta..

För tidiga perioder, menstruation tidigare än vanligt, orsakar

Många kvinnor har mött en situation där menstruationen börjar mycket tidigare än väntat.

Varför kommer menstruationen för tidigt - är det farligt? Denna fråga är mycket vanlig. Med den ständiga början av menstruation före den angivna tidsfristen, måste du tänka, är allt okej med den "kvinnliga" hälsan? Hur klargörs orsakerna till en sådan överträdelse? Naturligtvis är det första steget på denna väg ett besök hos din gynekolog, som kommer att göra en gynekologisk undersökning och lyssna på en lista med klagomål. Därefter måste du klara nödvändiga tester och undersökas enligt läkarens rekommendationer. Diagnosresultat gör det möjligt för den behandlande gynekologen tillsammans med patienten att bestämma riktningen för ytterligare åtgärder.

Vad som kan orsaka för tidig menstruation

Förändringar i kvinnors hälsa kan bero på olika skäl, eftersom kroppen påverkas av många faktorer, inklusive de som påverkar negativt. En ungefärlig lista över orsaker som kan orsaka för tidig menstruation:

 1. Förändringar i den hormonella bakgrunden kan leda till att menstruationen börjar 2, 3, 4, 5 6 dagar, eller till och med en hel vecka tidigare än kvinnan förväntar sig. Symtom är också ofta när menstruationen börjar tidigare än menstruationsdatumet och efter detta är en försening i menstruationen. Mot bakgrund av sjukdomar i det endokrina systemet är det möjligt att förändra indikatorerna på könshormoner, vilket påverkar menstruationscyklens regelbundenhet och varaktighet.
 2. Gynekologiska patologier, inklusive sexuellt överförda sjukdomar.
 3. En hög fysisk aktivitet leder ofta till en försening i menstruationen. Men det finns fall då perioderna efter kraftig fysisk ansträngning eller överbelastning kommer mycket tidigare än tidsfristen. Utförandet av arbete relaterat till regelbunden viktlyft, avsaknaden av en kompetent inställning till träning i gymmet, leder ofta till fel i cykeln, vilket är ganska förklarbart med överdriven fysisk trötthet och överarbetning. Utan en doserad resa till belastningsnivån kan du så tappa kroppen att menstruationen kan börja tidigare i en vecka eller mer.
 4. Tillstånd efter svår stress eller regelbundna problem med stressmotstånd. Till och med en enda händelse, som orsakade en stark känslomässig chock, kan justera cykelplanen. Detta händer när en kvinna ständigt befinner sig i en psyko-emotionell stress, till exempel på grund av familjeproblem.
 5. En kraftig viktminskning påverkar inte bara menstruationsdatumet utan också menstruationens art. Inte alla vet att fettvävnad är involverad i produktionen av hormoner. I strävan efter mode för eleganta former utmattar många kvinnor sig med dieter och försöker bli av med extra kilo på extremt kort tid. En kraftig viktminskning kan orsaka hormonsvikt, vilket resulterar i att månadsplanen förändras.
 6. Sexuella kontakter. Stelhet och hårdhet i ett intimt förhållande kan mycket väl orsaka menstruationens början före schemat. I vissa situationer kan blödningen till och med börja..
 7. Prevensionsmetoder, särskilt hormonella metoder, kan orsaka för tidig menstruation. För att skydda sig mot oönskad graviditet använder kvinnor orala preventivmedel. Det är inte alltid möjligt att omedelbart välja det ideala hormonala läkemedlet, som ett resultat - en obalans av hormoner och ett misslyckande under cykelns varaktighet.
 8. Blodförlust som inte är relaterat till mekanismen i menstruationscykeln kan leda till att menstruationen börjar 2, 3, 4, 5 eller till och med 6 dagar, en hel vecka tidigare än planerat. Ibland tar kvinnor felaktigt fläckar i början av menstruationen. Mycket beror på mängden blodförlust. Dåligt blodflöde från könsorganen kan vara resultatet av vävnadsskada efter nyligen gynekologiska manipulationer, till exempel efter cauterisering av livmoderhalserosion. Vid kraftigt blodigt urladdning kan utbredd blödning av livmodern, som beror på olika patologier i könsorganen, misstänkas.
 9. Om menstruationen började för tidigt, kan detta vara effekten av en ektopisk graviditet. Ett sådant tillstånd hotar en kvinna med allvarliga komplikationer, därför, om det finns misstankar om en ektopisk graviditet, visas kvinnan akut kirurgisk vård på en medicinsk institution.
 10. Spiral. Ibland kan en felaktig installation framkalla en tidig menstruation.
 11. Graviditetstillstånd. I sällsynta fall, efter 6-7 veckor, lämnar en kvinna knapp spotting. Deras utseende förklaras av mindre vävnadsskada i processen att fixera embryot i livmoderslimhinnan, därför kallas de också implantation.

Problemet med den tidiga ankomsten av menstruation oroar ofta flickor vars menstruationscykel går genom bildningsstadiet, men i detta fall är det inte värt att oroa sig, sådana fluktuationer i början av menstruationen är en normal fysiologisk process. Detsamma kan sägas om kvinnor som går in i klimakteriet.

Vad kan vara symtomen och tecknen på en tidig menstruationsdebut

Den för tidiga början av menstruationen åtföljs av vissa kvinnor av samtidigt symtom, som ofta är förknippade med orsaken till en tidig menstruation. Till exempel, om ett sådant fenomen orsakas av en nervös belastning eller en stressande situation, är kvinnan för känslomässig, irriterad, kan gråta av minsta anledning. Ibland på kvällen före menstruationen, som kommer före schemat, är en kvinna störd av huvudvärk, illamående. Många patienter klagar över ökad trötthet, en kraftig förändring av humör, sömnproblem.

Om det finns avvikelser under cykelns varaktighet och menstruationen kommer tidigare än vanligt, måste en kvinna vara uppmärksam på urladdningens natur. Avvikelser kan uppstå på olika sätt. I närvaro av starka sekretioner med blodproppar är det värt att kontrollera tillståndet för hormonella indikatorer. Om en tidig menstruation åtföljs av smärta i nedre del av buken, och urladdningen är mild och till och med knapp, kan vi prata om sexuell infektion.

Kan menstruationen börja tidigt under graviditeten?

 1. menstruationen kom 4-5 dagar tidigare än förfallodagen;
 2. urladdning i färg skiljer sig från vanliga, de har blivit ljusbruna eller rosa;
 3. intensiteten för den visade månaden minskar kraftigt efter starten;
 4. menstruationens varaktighet är mindre än vanligt, inte mer än 2-3 dagar.

Genom dessa tecken kan man känna igen implantationsutflödet som kan uppträda under graviditeten som ett resultat av förstärkning av fosterägget i livmodern.

Hur många dagar före schemat kom menstruationen, menstruationen började?

Funktionerna hos organen i den kvinnliga sexuella sfären är i nära sammankoppling med varandra, misslyckanden i en av dem väcker störningar i olika fysiologiska processer. För att ta reda på orsaken till den tidiga menstruationen börjar måste man ta hänsyn till alla möjliga faktorer, från patientens hälsostatus till påverkan av yttre omständigheter.

Med hjälp av den ackumulerade erfarenheten konstaterar experter ett visst förhållande mellan faktorerna som väckte menstruationens början tidigare än vanligt, och med exakt hur många dagar menstruationen kommer tidigare. Här är några speciella fall:

 1. Månadsperioder startade tidigare i upp till 5 dagar. Denna avvikelse anses försumbar. Oftast på grund av den kvinnliga kroppens reaktion på en förändring av yttre faktorer. Till exempel, som en följd av en kvinnas rörliga och förändrade tidszoner, kan hennes perioder gå 3-5 dagar tidigare. När du granskar kosten i riktning mot en kraftig minskning av näringsämnen för viktminskning genomgår kroppen minispänning, vilket kan påverka menstruationens tidiga ankomst. En kall och till och med upplever negativa känslor kan också ändra menstruationsplanen något..
 2. Menstruationen kom före schemat i 7-8 dagar. I en liknande situation, särskilt om det upprepas flera månader i rad, kan vi prata om fenomenet hyperestrogenism, när östrogen produceras i en större volym än nödvändigt. Det är tillrådligt för en kvinna att spåra kroppsvikt, kanske är det hela i överskott av kilogram, eftersom fettvävnad påverkar produktionen av hormoner. Om du går ner i vikt kan cykeln återgå till det normala..
  Ankomsten av menstruation en vecka före schemat kan bero på inflammatoriska sjukdomar i livmodern, äggledarna, äggstockarna. Det är värt att uppmärksamma menstruationsflödets natur. Om blodförlusten är riklig, finns koagler närvarande i den, endometrios, kan bildningen av myomatiska noder i tjockleken på livmodervävnaderna misstänkas. Uppkomsten av uterusblödning, som orsakas av neoplasmer i reproduktionssystemets organ, kan inte uteslutas. En kvinna måste undersökas.
 3. Månadsperioder anlände 10-12 dagar tidigare än väntat. En liknande avvikelse kan observeras efter gynekologiska manipulationer, abort eller diagnostisk curettage. Påverkan av genetiska faktorer utesluts inte, särskilt om en nära släktkrets (mor, mormor) hade liknande fall av avvikelser i menstruationscykeln. Skarpa svängningar i vikt på grund av snabb viktminskning eller viktökning kan betydligt förändra menstruationsschemat. Med upprepade korta cykler måste du rådfråga din gynekolog, kanske orsakerna till den tidiga början av menstruationen ligger i en allvarlig gynekologisk patologi, som manifesterar sig på liknande sätt. Om en kvinna ignorerar sådana symtom kommer sjukdomen bara att utvecklas och det blir svårare att bota. En professionell hjälp från en gynekolog hjälper till att ta reda på problemets ursprung och börja behandlingen i tid.

I vissa fall kan en kvinna behöva hjälp av inte bara en gynekolog utan också andra specialister. Allvarliga cykelfel kan associeras med patologin i de endokrina körtlarna, det centrala nervsystemet. Ju tidigare en kvinna söker läkares hjälp, desto lättare blir det att hantera de identifierade avvikelserna, återställa den normala cykeln och undvika eventuella komplikationer.

Andra symptom förutom utskrivning

Många kvinnor är rädda bara för överflödet av menstruation, som förekommer före schemat. Även med en liten utflöde har ett antal patienter obehagliga symtom som försämrar deras livskvalitet. Bland dem:

 1. illamående
 2. huvudvärk;
 3. smärtsamma känslor av dragande karaktär i buken i det suprapubiska området, som ofta strålar till ryggradens rygg;
 4. avföringsproblem (förstoppning, diarrésyndrom).

Fattigdom i menstruationsflödet kan bero på flera skäl:

 1. störningar i äggstockarnas funktion;
 2. patologi av könsorganen med en inflammatorisk karaktär;
 3. konsekvenserna av att utföra gynekologiska manipulationer (abort, curettage av livmoderens inre yta, borttagning av polyper);
 4. under återhämtning efter förlossningen.

Normalt, även om menstruationen börjar mycket tidigare än den inställda tiden, bör urladdningen vara måttlig. Om deras rikliga natur noteras, med närvaro av blodproppar, är det värt att kontakta en gynekolog. Kanske borde en kvinna ta bort den intrauterina enheten om den installerades felaktigt eller justera hormonella indikatorer, om de avslöjar avvikelser. Det är nödvändigt att undersöka och utesluta patologin för endometrios, utvecklingen av livmoderfibroider, inflammation i hängorna och andra sjukdomar.

Vad man ska göra, hur man behandlar tidig menstruation?

 1. Ge mysighet och komfort hemma, undvik stress på jobbet, slappna av regelbundet och få tillräckligt med sömn.
 2. Fördela fysisk aktivitet jämnt genom att göra i gymmet, försök att undvika svåra och skadliga arbetsförhållanden på arbetsplatsen.
 3. Revidera dieten, vägrar skräpmat, snabbmat. Minska konsumtionen av hydrerade fetter (margarin) och föredra naturliga vegetabiliska oljor. Mängd mat med proteiner (fettfattig fjäderfä, kanin), vitaminer och mineraler (grönsaker, frukt, skaldjur).
 4. Börja ta p-piller först efter att ha konsulterat en gynekolog.

Liknande artiklar

Som praxis visar var varje andra kvinna i reproduktiv ålder minst en gång i sitt liv, men inför ett fenomen som plötsligt början eller avslutande av menstruation efter intimitet, och för varje hundraedel blev det...

Anordningen för varje kvinnas reproduktionssystem är mycket komplex och ett tillräckligt stort antal olika faktorer kan påverka misslyckandet i hennes arbete. För att besvara frågan varför perioderna varar 7, 8 eller till och med 9...

Spotting blodutflöde före och efter menstruation Om fläckning av blodutflödet från slidan inträffar under menstruationscykeln, är processen helt normal. Men om detta händer före och efter menstruationen, så...

Kan perioder komma från stress och nerver

Hur stress påverkar menstruationen

Det skulle vara ett misstag att tro att bara reproduktionsorganen är ansvariga för menstruationscykeln. I själva verket är det också direkt kopplat till det endokrina, nervsystemet och till och med hjärnans arbete. Problem med något av dessa "element" kan leda till att menstruationen börjar för tidigt eller tvärtom för sent..

Till och med en förkylning kan provocera ett cykelfel, särskilt om en kvinna är under stress, eftersom hon måste tåla sjukdomen på benen och inte ha möjlighet att vila ordentligt.

Starka ångest, rädsla, irritation och andra negativa känslor påverkar funktionen i centrala nervsystemet, och i sin tur upphör att ordentligt reglera utvidgningen och förträngningen av blodkärlen och aktiviteten i livmodermusklerna. Som ett resultat kan livmoderslimhinnan förkastas för tidigt, vilket innebär att menstruationen kommer att börja före schemat. Situationen kommer att förvärras om en kvinna ofta går in för idrott och tål stora fysiska ansträngningar. Det är därför, om ett företag eller problem tar mycket nerver och energi, bör du vara beredd på för tidig ankomst av menstruation.

Det är värt att tänka på att om misslyckandet utlöses av stress kan blödning åtföljas av symtom som sömnstörningar, överdriven tårfullhet eller irritabilitet, svaghet, yrsel och till och med svimning.

Ytterligare faktorer som orsakar menstruationsfel

Det finns "trevliga" påfrestningar som kan leda till för tidig menstruation. De är förknippade med en kraftig klimatförändring. Till exempel, om du åkte på en resa till ett hett land, var du beredd på att menstruationen börjar tidigare eller senare. I sådana fall påverkar stress funktionen av det autonoma nervsystemet, vilket i sin tur påverkar livmoderns aktivitet.

Starka känslor kan förknippas inte bara med en klimatförändring, utan även med att flytta till ett annat hus.

Det bör inte glömmas att stress inte alltid uppenbarligen förknippas med en persons känslomässiga tillstånd. I synnerhet blir en extrem diet eller akut näringsbrist stress för kroppen. Övergången till undernäring leder till störningar i cirkulationssystemet, vilket inte bara kan orsaka menstruationens otydliga utseende, utan också mer riklig än vanlig blödning. Om du är på diet, ta reda på hur många kalorier du behöver äta per dag för din fysiska aktivitet och se till att din diet är balanserad..

Menstruationen började tidigare: det kan hända på grund av stress?

Varför menstruationen kom före schemat är en fråga som är oroande för många kvinnor idag. Menstruationscykeln är den systematiska utgången från ett odödligt ägg från livmoderhålet. Men vad händer om menstruationen började före schemat? Sådana situationer inträffar, och detta bör fungera som en omedelbar vädjan till läkaren. Det anses inte skrämmande om kritiska dagar kom en dag före det förväntade datumet, men om det är 5 eller fler dagar, tyder detta på förekomsten av avvikelser från normen och möjliga sjukdomar.

Stress: cykelstörning, brist på perioder

Enligt gynekologens iakttagelser återspeglas stress och psykoterapeutiska upplevelser oftast i menstruationscykeln - oegentligheter i cykeln, frånvaron av menstruation under en tid eller alls, långvarig menstruation, kraftig blödning, etc. Förändringar i hormonsystemet kan också inträffa, stress och känslor kan bidra till mer den snabba tillväxten av befintliga fibroider eller uppkomsten av en ny.

Unga flickor är också i riskzonen - aktiva, lovande, hårt arbetande och skickliga, som studerar bra, deltar i ett stort antal cirklar och allt verkar vara underbart, men menstruationen försvinner plötsligt. Således svarar kroppen på stor fysisk och psyko-emotionell stress, eventuellt på alltför stora krav på sig själv. Du bör uppmärksamma det faktum att ungdomar genomgår förändringar i kroppen, de utvecklas och blir kvinnor.

Stress och ångest har också en stor inverkan på menstruationscykeln hos kvinnor efter 40. Under denna period förändras hormonsystemet.

De viktigaste orsakerna till problemet

Först och främst är det stressiga förhållanden som ofta upplevs av nästan alla av oss. Om detta tillstånd är kontinuerligt, är det inget överraskande i det faktum att tidiga perioder dyker upp. Detta förklaras väldigt enkelt - faktum är att det centrala nervsystemet reglerar utvidgningen av blodkärl, förekomsten av spasmer, liksom aktiviteten i livmoders muskler. Du bör vara nervös under en tid, eftersom det centrala nervsystemet fungerar, vilket leder till för tidig avstötning av endometri och förekomsten av blödning. Experter säger att detta också händer om den kvinnliga kroppen periodvis utsätts för ökad fysisk aktivitet..

Det kan verka konstigt, men menstruationen i förväg kan börja även på grund av en förkylning, där blodcirkulationen i livmodern störs. Samtidigt är själva menstruationen ganska smärtsam och kroppstemperaturen stiger. Om källan till den inflammatoriska processen inte är influensan utan något annat, till exempel bakterier som kommer in i kroppen efter oskyddat samlag med en partner som du känner lite, rekommenderas det att undersökas av en specialist.

Om du använder hormonella preventivmedel kan det också vara en av orsakerna till sjukdomen. I detta fall måste du också boka tid med läkaren.

Nyligen genomförda studier har visat att cykelstörningar ofta förekommer hos de flickor som stöder extrema dieter, som till exempel består av bara några få livsmedel. Som ett resultat av detta påverkar bristen på näringsämnen kroppens allmänna tillstånd, inklusive tidpunkten för uppkomsten av menstruation.

I vissa fall är kränkningar möjliga med en byte av bostad, särskilt till följd av förändringar i klimatförhållandena. Här återigen inträffar en funktionsfel i centrala nervsystemet, vilket påverkar flickans inre organ.

Orsaker till för tidig menstruation

En kvinnors allmänna tillstånd kan påverkas av många faktorer. Många av dem är orsaken till sådana avvikelser. Som regel inkluderar de:

 • Själskänslor. Om menstruationen började tidigare, kanske regelbundna stressiga situationer, vissa livsstörningar, är skylden för allt. Sådana faktorer kan göra skillnad på en redan avslutad cykel..
 • Överdriven träning. Ett vanligt skäl. Om kroppen är trött regelbundet, särskilt under ägglossningsperioden, kommer det säkert att orsaka menstruation två, fem eller till och med tio dagar före schemat.
 • Viktminskning. Kanske på grund av överdriven trötthet, nerver eller en strikt diet började en kvinna snabbt gå ner i vikt. Sådana fenomen kan utlösa förändringar i menstruationscykeln..
 • Hårt sex. Intimitet, där grova rörelser var närvarande, kan provokera för tidig menstruation. Dessutom kan det i vissa fall vara vanlig blödning och inte mer.
 • Kanske är spotting inte vad du tror. Många kvinnor förvirrar blödning av livmodern med menstruation. I detta fall är orsaken till alla livmodertrauma, inflammatoriska processer, tumörer eller andra patologier.

Gynekologers åsikt

Månadsvis före schemat är en ganska vanlig förekomst i moderna verkligheter. Många faktorer kan tjäna som orsaken till detta, de vanligaste är allvarliga sjukdomar, möjliga åldersrelaterade förändringar eller oriktiga preventivmedel. Få panik och gå omedelbart till sjukhus om menstruationen kom före schemat, det är inte värt det, men det är optimalt att kontakta din läkare och diskutera det här problemet med honom. Detta är särskilt viktigt när ett sådant fenomen blir konstant och dyker upp från tid till annan.

Kom ihåg att endast systematisk övervakning av din kropp, samråd med specialister, godkända tester och besökande läkare gör det möjligt att i tid identifiera en möjlig sjukdom och förskriva behandling. Utan dessa villkor kan alla läkemedel som tas enbart endast skada den kvinnliga kroppen.

Liknande poster:

 1. Sexuella äckelsjukdomarAvvikelse mot sexuell aktivitet - denna störning definieras som ihållande eller.
 2. Argyros eller blå hudArgyrosis är en ihållande blågrå färgning av huden orsakad av avsättning i.
 3. Händernas dumhet - farlig eller inte?Ständigt kyliga fingrar, ofta domningar i händerna, särskilt.
 4. Rumlande i magen: varför det uppstår och vad det betyderRumlande i buken - obehagliga känslor i magen, som åtföljs.

Inlagd av: Levio Meschi

En läkare med 36 års erfarenhet. Medicinsk bloggare Levio Meschi. En ständig genomgång av aktuella ämnen inom psykiatri, psykoterapi, missbruk. Kirurgi, onkologi och terapi. Samtal med ledande läkare. Recensioner av kliniker och deras läkare. Användbara material för självläkning och lösning av hälsoproblem. Visa alla inlägg av Levio Meschi

Varför perioder kommer tidigt

Huvudkriteriet för menstruationscykeln är menstruation, och deras regelbundenhet eller tvärtom instabilitet återspeglar kvinnornas tillstånd. Förr eller senare, med en försening, tjänar menstruationens början som ett tillfälle att konsultera en läkare för att fastställa närvaron eller frånvaron av en möjlig patologi som orsakade att cykeln misslyckades. Inledningen av menstruation före tidsfristen kräver inte i alla fall medicinsk ingripande, men det är viktigt för varje kvinna att veta om de möjliga orsakerna till en sådan överträdelse.

Menstruationscykeln i korthet

Menstruationscykeln kallas de regelbundna förändringarna som sker i den kvinnliga kroppen under påverkan av könshormoner, som syftar till att förbereda för befruktning, befruktning och implantering av ägg. Eftersom förändringar inträffar varje månad, med avvikelser på flera dagar i en eller annan riktning, kallas menstruationscykeln månen (av antalet dagar i månens faser).

En ideal menstruationscykel anses vara en 28-dagars cykel. Cykeln räknas från den första menstruationsdagen till den dag där nästa börjar. Normalt varierar cykellängden från 21-35 dagar.

Menstruationen (månadsvis) varar 3-7 dagar, den totala blodförlusten för menstruationsdagar överstiger inte 150 ml. Med förlängning eller förkortning av menstruationen, en minskning eller ökning av mängden förlorat blod, liksom med regelbundna avvikelser i början av menstruation, observerad under 3 eller flera cykler, indikerar det ett misslyckande eller störning.

Regleringen av menstruationscykeln bestäms av fem nivåer: Antal läsningar: 219 Publiceringsdatum: 04.02.2020

Menstruationen började en vecka tidigare: möjliga orsaker. Menstruella oregelbundenheter

Regulariteten i menstruationscykeln är den viktigaste indikatorn på hälsan hos det klara könet. Varje tjej som redan har etablerat en cykel kan beräkna sin period och ta reda på ungefärligt datum för nästa menstruation. Men ibland finns det avvikelser i det kvinnliga schemat i en eller annan riktning, och detta är alarmerande. Varför ligger perioderna före schemat och är det värt att oroa sig i det här fallet? Detta kan hända av olika skäl, vilket kan vara både ofarligt och allvarligt nog..

Vad är menstruationscykeln?

Puberteten börjar med ankomsten av den första menstruationen. Den första dagen anses vara början av cykeln. Den normala cykelns varaktighet bör vara ungefär 28 dagar. Men för varje kvinna är denna indikator individuell och kan vara 21-35 dagar. Normala perioder varar från tre till åtta dagar. Under kritiska dagar rengörs kroppen, de döda delarna av endometrium (livmoderslimhinna) kommer ut. Denna process åtföljer blödning.

Den första menstruationen kan vara oregelbunden, eftersom kroppen just börjar formas och anpassas till reproduktiv aktivitet. I det här fallet bör du inte oroa dig - om två år bör allt normaliseras. Men efter det första samlaget kan cykeln också gå fel. Vissa noterar att menstruationen började en vecka tidigare eller omvänt kom med en försening. Efter cirka 50 år bryts cykeln igen, förmågan till reproduktiv aktivitet upphör. Varje kvinna bör kunna beräkna den månatliga och övervaka menstruationens regelbundenhet och varaktighet. Eventuella oegentligheter kan indikera ett hälsoproblem..

Ibland börjar en kvinna en period före schemat. Skälen till detta tillstånd är de mest olika, anser de mest grundläggande.

Stressförhållanden

Det mest grundläggande skälet för att kritiska dagar kommer är inte i tid. Under stress störs kroppen, vilket leder till en liten funktionsfel. Trycket stiger kraftigt, en inre kramp inträffar, det centrala nervsystemets normala funktion störs. Samtidigt inträffar också sammandragningar och expansion av blodkärl i livmodern, och endometrium börjar avvisas. En kvinna märker att hennes period kom fem dagar tidigare eller en vecka. En sådan tidig menstruationsankomst, om orsaken är stress, bör inte vara oroande. Du måste försöka stabilisera ditt känslomässiga tillstånd, och allt kommer att återgå till det normala..

Hormonella störningar

Det finns ett annat skäl till den tidiga menstruationen, men bara en erfaren läkare kan avgöra problemet. För tidiga perioder kan uppstå på grund av långvarig exponering för progesteron i kroppen, även om detta är sällsynt.

En annan orsak kan vara hyperestrogenism - ett tillstånd där produktionen av östrogen ökar. En sådan sjukdom åtföljs av luteal insufficiens, resultatet kan vara frånvaron av ägglossning och infertilitet. Närvaron av en follikulär cysta, neoplasmer i äggstockarna, användning av läkemedel som innehåller en hög mängd östrogen kan provocera detta tillstånd. Ett blodprov utförs för att bekräfta diagnosen..

Upprepade cykelfel - ett tillfälle att kontakta en specialist. Han kommer att avgöra orsaken och föreskriva nödvändig behandling. Självmedicinering i detta fall är oacceptabelt - det kan förvärra situationen.

Graviditet och amning

Om dina perioder före schemat inte håller länge och är knappa, kan det tyta på att du är gravid. Efter början av graviditeten fäster embryot sig till livmodern, medan integriteten i dess slemhinnor kränks och lätt blödning uppstår. Utsläppet med blod som uppträder efter befruktningen är implantationsblödning.

Du kan särskilja menstruation från implantationsblödning beroende på urladdningens natur. Menstruationen börjar gradvis. Först är tilldelningen knapp, sedan ökar deras överflöd. Varaktighet - från tre dagar till en vecka. Implantatblödning kommer att vara knappt och kommer snart att sluta.

Efter abort eller missfall kan cykeln också störas. I detta fall sker återställningen av cykeln oberoende under en tid. Ibland kan lite medicinering krävas..

Arten av menstruationscykeln kan också påverkas av amning..

Ektopisk graviditet

Tidig menstruation kan inträffa vid ektopisk graviditet. En sådan situation är farlig för hälsan och till och med för en kvinnas liv. Om du misstänker en ektopisk graviditet, kontakta en läkare så snart som möjligt.

preventivmedel

Medel för nödprevention framkallar menstruationens ankomst före schemat. Sådana medel bör endast användas i extrema fall eftersom deras ofta användning kan leda till hälsoproblem. Dessutom kan spiralen, som installerades felaktigt, också orsaka tidig menstruation..

Naturliga åldersrelaterade förändringar

Som nämnts ovan, med bildandet av menstruationscykeln hos en flicka, kan menstruationen vara oregelbunden; hon märker ofta att menstruationen började en vecka tidigare eller senare. Under klimakteriet uppstår också sådana fel.

Förändring av klimat eller bostad

Klimatförändringar kan påverka menstruationscykeln negativt. Men i detta fall justeras allt på egen hand under flera månader. Detta fenomen anses vara normalt..

Kvinnliga könsskador och sjukdomar

Fläckning kan uppstå på grund av trauma i slidan eller livmoderhalsen. Anledningen är grovt samlag eller ett felaktigt levererat preventivmedel. Samtidigt kan en kvinna tro att hennes perioder började en vecka tidigare. Det är viktigt att exakt bestämma om det är menstruation eller blödning för att undvika obehagliga konsekvenser..

Blödning, som inte är månad, kan provocera inflammatoriska processer i livmodern, äggledarna och äggstockarna. Utseendet på sekretioner kan vara förknippat med endometrios, myom, hypoplasi eller underutveckling av könsorganen, kirtel endometrial hyperplasi. Olika könsinfektioner kan också orsaka knapp utflöde som är felaktig för menstruation..

Inflammatoriska processer och förkylningar

En sällsynt orsak till funktionsfel i den kvinnliga cykeln är inflammation och förkylning. När kroppen försvagas av sjukdomen kan en funktionsfel uppstå, vilket leder till för tidig menstruation. Sådana perioder kommer att vara smärtsamma på grund av inflammation. Det är nödvändigt att stödja immunitet, äta rätt, gå mer i frisk luft.

Motion och kost

Överdriven träning kan leda till för tidigt inträde av kritiska dagar. Var inte förvånad om dina perioder efter intensiv träning började en vecka tidigare. Samma konsekvenser är möjliga efter snabb viktminskning. Hela organismen lider av brist på näringsämnen, blodkoagulationen störs. Orsakerna till detta tillstånd kan vara olika, men det kan endast identifieras efter undersökning.

Att bidra till början av för tidig menstruation kan ta vissa mediciner, förgiftning, dålig näring. Dessutom kan menstruation i förväg observeras hos kvinnor som missbrukar alkohol, röker eller tar droger. Orsaken kan också vara ärftliga faktorer, allvarliga funktionsfel i inre organ, hjärt-kärlsjukdomar.

Hur går för tidiga perioder

Kanske uppträdandet av dåsighet, tårfullhet, irritabilitet, smärta bröstsmärtor etc. Vid inflammatoriska sjukdomar kan processen vara ganska smärtsam, medan smärta känns i nedre delen av ryggen, höfter och ljumsken. Månadsvis före schemat, varför orsakerna är dolda i hormonella störningar åtföljs av stark blodutflöde med blodproppar.

Vad du ska göra när din period kommer för tidigt

Få inte panik direkt! Först och främst är det nödvändigt att uppmärksamma urladdningens art och sammansättning..

Ingen anledning att oroa sig om ett sådant fenomen uppstod för första gången och hälsan förblir normal. Menstruation före schemat bör inte orsaka oro om det har skett en förändring av klimatet, allvarlig mental chock, fysisk aktivitet (om menstruationen har påbörjats nyligen). I den här situationen är det viktigt att etablera din dagliga rutin och äta rätt, begränsa fettiga, söta, salta livsmedel i din diet och tillbringa mer tid utomhus. För nervstörningar är att ta milde lugnande medel eller växtbaserade kosttillskott inte på sin plats..

Om menstruationen börjar tidigt, är utflödet inte rikligt och har karaktären av en normal menstruation, men samtidigt minskas den allmänna tonen, illamående, värkande smärta eller andra symtom, då bör du se en läkare inom en snar framtid, det finns inget behov att ringa ambulans.

Varningar bör markeras i en stor mängd ljus skarlakansfärg utan klumpar. Om hälsotillståndet förvärras samtidigt som ett före-synkope-tillstånd inträffar, måste du rådfråga en läkare - sådana symtom är karakteristiska för blödning. Innan läkaren anländer måste du ligga, lägga is på nedre del av buken, försök att inte dricka några drycker.

Det är också nödvändigt att konsultera en läkare om:

 • misslyckanden observeras mer än ett år;
 • menstruationen börjar tidigt och varar mer än sju dagar;
 • urladdningen är riklig och kräver ofta förändringar av hygienprodukter;
 • i intervallet mellan menstruationen är andra utsläpp närvarande;
 • svår smärta, svaghet, feber.

För att bestämma orsaken till detta fenomen kommer läkaren att förskriva de nödvändiga testerna. Oftast är detta en smet, hormonanalys, ultraljud av de kvinnliga organen. I vissa fall kan du behöva en MRI.

En regelbunden menstruationscykel är en viktig egenskap hos kvinnors hälsa. Om det uppstår fel i detta område, om de inte är enstaka, är det nödvändigt att konsultera en gynekolog för att fastställa orsaken till detta tillstånd.

Månadsvis innan.

Pre-term menstruation är inte nödvändigtvis graviditet, det finns flera andra skäl. Nästan alla flickor hade förr eller senare en fråga i huvudet, varför började menstruationen tidigare? Ingen kan ge ett exakt svar på denna fråga, eftersom orsaken till detta fenomen kan vara nästan vad som helst och det beror på ett stort antal faktorer, såväl som en specifik person. I de flesta fall skrämmer detta fenomen flickor och orsakar viss spänning..

Månadsvis före schemat.

Månadsvis före schemat är en situation då flickans kritiska dagar inte började enligt schemat, utan flera dagar tidigare. Oftast skrämmer början av menstruationen före schemat unga flickor. Och detta är ofta kopplat till det faktum att de läser artiklar på Internet om det kvinnliga reproduktiva systemets funktion på Internet och sedan tycker att allt borde vara enligt vetenskap och i tid.

De tar emellertid inte hänsyn till det faktum att kroppen i en ung ålder (och även vid en äldre) ännu inte har justerat alla sina processer och misslyckanden kan mycket väl uppstå och schemat kan flyta. Därför behöver du inte oroa dig om din period började några dagar före schemat eller tvärtom kom senare. Under utvecklingen och bildandet av kroppen - detta är en helt normal situation..

Men en sådan situation kan uppstå inte bara i en ung ålder, utan också hos äldre kvinnor. Och i det här fallet är det verkligen värt att allvarligt tänka på orsakerna till detta fenomen, såvida du naturligtvis inte vill vara frisk och föda förr eller senare.

Därför, om menstruationen började tidigare med tio dagar, vill en kvinna alltid veta orsakerna. Och de kan vara så här:

 1. Den vanligaste orsaken till att menstruationen börjar före schemat är stress. Stressfulla situationer påverkar mycket en kvinnas kropp och särskilt reproduktionssystemet. Ett akut känslomässigt tillstånd orsakar förkastning av endometri för tidigt, som en följd av detta kan menstruationen börja tidigare med 10 dagar. Med allvarliga chocker eller långvarig nervositet kan menstruationen komma tidigare med två veckor. I det här fallet, oroa dig inte, du måste lugna dig. Om sådana spänningar inte upprepas längre kommer cykeln själv att återhämta sig.
 2. Fysiska överbelastningar kan också utlösa cykelförändringar. Därför är det inte nödvändigt att bli förvånad över att din period började 10-14 dagar före schemat efter att du själv gjort en omställning hemma. Den kvinnliga kroppen är mycket öm och måste behandlas i enlighet med detta, eftersom efter sådana belastningar andra, allvarligare problem kan uppstå.
 3. Dessutom är en vanlig orsak till början av kritiska dagar före tiden en förkylning. Sjukdomen gör som regel sina egna justeringar av kroppens metabola processer. Svår blodcirkulation orsakar ofta uppkomsten av menstruationen 5 dagar tidigare. I det här fallet bör du inte oroa dig - cykeln normaliseras efter återhämtning.
 4. Inflammatoriska processer som inträffar efter oskyddat samlag kan också vara orsaken till att menstruationen börjar fyra eller fler dagar före schemat. Förutom att slå ner cykeln kan du känna smärta i nedre buken och jämn temperatur. Med sådana symtom måste du genast gå till kliniken, för här kan allt vara allvarligt.
 5. Orala preventivmedel orsakar ofta uppkomsten av menstruation tre eller flera dagar tidigare. Ett sådant preventivmedel bör förskrivas av en läkare och om ett fel uppstår bör du omedelbart rådfråga en läkare.
 6. Bland svaren på frågan varför menstruationen började en vecka tidigare, visas också svaret - kost. Diet är mycket populärt hos den kvinnliga delen av vår planet, och de flesta av dem är skadliga. I synnerhet om det består i användning av en enda produkt. I detta fall kommer inte alla nödvändiga ämnen in i kroppen, vilket orsakar utmattning. Vilket i sin tur orsakar fel i många metaboliska processer, därför är det inte förvånande om menstruationen kan börja en vecka tidigare.
 7. Klimatförändringar är också en stress för kroppen. Denna faktor skadar kroppens centrala nervsystem, så att den kan orsaka en tidig menstruation..

Dessa är de viktigaste orsakerna som har en allvarlig inverkan på menstruationscykeln och kan orsaka menstruationens början före schemat. I alla fall, om sådana situationer uppstår ofta eller med viss regelbundenhet, är det värt att besöka en läkare. Efter granskningen kommer han att identifiera orsaken och kunna hitta en lösning.

Självdiagnos och självmedicinering är oacceptabelt.

Menstruationen började tidigt.

Menstruationen börjar tidigt - det är då menstruationscykeln börjar hos för unga flickor. Du behöver inte oroa dig för att flickans menstruation började vid 10 års ålder, även om det är mycket tidigare än den genomsnittliga perioden. Men om menstruationen först gick ännu tidigare - vid 8 - 9 år gammal, måste du kontakta en gynekolog. Det finns ingen anledning att oroa sig om flickans perioder med en redan etablerad cykel är 2-3 dagar före schemat. Naturligtvis kan du i detta fall konsultera en gynekolog, men det finns inget behov att starta en akutbehandling. Situationen kräver medicinsk ingripande om den tidiga menstruationen observeras systematiskt, när cykeln har minskat avsevärt (mindre än 21 dagar) och i fallet när andra störningar i cykeln observeras (minskning av antalet utsöndringar, ökning av blödningsperiodens längd, upphörande av menstruation, etc.).

Försenad menstruation: när och varför du behöver oroa dig

Du kanske gör graviditetstest för tidigt.

Vad betraktas som en försening

Den ideala menstruationscykeln (detta är perioden mellan menstruationen, som anses vara från början av blödning) för en kvinna är 28 dagar. I verkligheten kan en vanlig menstruationscykel vara 21 dagar och 40 dagar - och detta är normen för stoppade eller missade perioder. Fluktuationer i cykeln under flera dagar är helt normala. Och i själva verket kan få kvinnor säga att menstruationen kommer strikt efter timmen.

Cykeln beror på många orsaker, börjar med hormonella förändringar och slutar med banal stress..

Om din period är sju dagar försenad - detta är inte en försening ännu, detta är en normal variation av cykeln.

Försening kan betraktas som allt som är längre än denna period. Anta att du väntade på din period den tredje dagen, och den 11: e har de inte ännu. Detta är en försening.

Om det inte finns någon menstruation under lång tid, mer än tre månader, är detta amenorré amenorré. Och om för gravida, ammande och klimakteriska kvinnor är detta normalt, för alla andra - nej.

Varför är det en försening i menstruationen

Endast en läkare kan berätta exakt varför det hände dig. Men vi kommer åtminstone att beskriva ungefärliga alternativ.

1. Graviditet

Det första alternativet som kommer till huvudet på en kvinna som har sex är försenad menstruation orsakad av graviditet. Även de mest pålitliga preventivmetoderna har ett fel och något kan gå fel.

2. Ektopisk graviditet

En ektopisk graviditet är en situation där fosterägget inte når livmodern och börjar utvecklas direkt i äggledaren. Hon är naturligtvis inte anpassad för detta, och med tiden kommer det att finnas ett gap. Detta är ett livshotande tillstånd, men "hem" -test skiljer inte mellan normal och ektopisk graviditet, då behövs en ultraljudssökning.

3. Ungdom

När menstruationen bara börjar kan den vara oregelbunden. Det tar tid att allt sätter sig ner - ge kroppen sex månader att utveckla sin cykel. Om det inte är installerat på sex månader, gå till gynekologen. Kanske är detta bara en variant av normen, men det kommer inte att skada att kontrollera.

4. Kommande klimakterium

Åldern då en kvinna börjar klimakteriet (hormonella förändringar, på grund av att äggmognaden stannar och menstruationscykeln försvinner), är ganska individuell. Men vanligtvis bör du tänka på det om du redan är 45, och dina perioder försenas och börjar anlända oregelbundet. Missade perioder - för tidig menopaus?.

5. Intensiva sporter

Om du inte har gjort något på länge och beslutat att ta på dig allt med all möjlig iver, göra övningar varje dag och gå till gymmet flera gånger i veckan, eller om du förbereder dig för någon form av tävling och kraftigt ökat belastningen, kan cykeln ändra stoppade eller missade perioder. Då motiveras förseningen i menstruationen av belastningen på kroppen.

6. Viktförändringar

Det spelar ingen roll varför du tappade vikt. Det bästa alternativet är att du har gått ner i vikt eftersom du gick in för sport och länge strävat efter detta. Värre är att om du provade en mirakeldiet eller viktminskning är förknippad med sjukdomar. I alla fall kan man gå ner i vikt leda till en försening i menstruationen och en förändring i cykeln..

Om ditt kroppsmassaindex är mindre än stoppade eller missade perioder på 18,5, måste du träffa en läkare: antingen är du beroende av att gå ner i vikt, eller så är något fel med din hälsa.

Detsamma gäller för fetma Perioder: behöver jag läkare? : det kan göra cykeln oregelbunden och du kommer att oroa dig för förseningar.

7. Stress

Menstruationen kan försenas eller komma tidigare om du är trivialt nervös. Det är uppenbart att stress måste vara stark. Och i sig betyder det att du behöver hjälp för att hantera det. Så du måste lära dig enkla avslappningstekniker eller gå till en psykolog.

8. Sjukdomar

 • Inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen. Inflammation kan orsaka både sexuellt överförda infektioner och de som inte är relaterade till sexuellt överförda sjukdomar.
 • Neoplasmer. Olika tumörer kan leda till cykelstörningar. Det kan vara godartade processer, men du måste fortfarande kontrollera.
 • Polycystisk äggstock. Detta är en sjukdom med polycystiskt äggstocksyndrom, där folliklar med ägg inte mognar helt.
 • För tidig ovariesvikt. Detta är en sjukdom där i teorin menopausen fortfarande är långt borta, men äggstockarna redan slutar normalt producera ägg.
 • Sjukdomar i det endokrina systemet. Många hormonsrelaterade sjukdomar leder till cykelproblem. Först och främst bör du kontrollera sköldkörteln som saknas din period men du är inte gravid?

9. Avbrott av hormonella läkemedel

Ibland, när en kvinna slutar ta p-piller, kommer menstruationen inte under den beräknade perioden. Är en missad period ett säkert tecken på graviditet?. Detta beror på det faktum att hormonell preventivmedel bildar en konstgjord cykel. Efter avbrytande av tabletter eller injektioner återupptar kroppen den naturliga cykeln. Det tar tid för honom att ställa upp.

10. Läkemedel

Vissa mediciner kan påverka cykeln och försena menstruationen. Det är tydligt att de faktiskt inkluderar hormonella preventivmedel. Men andra läkemedel orsakar biverkningar i form av en försening, och vad kan vara de vanligaste smärtstillande medel kan min medicin påverka min period?. Så läs noggrant instruktionerna för alla läkemedel som du tar.

Vad du ska göra om du har en försening i din period

Om du är sexuellt aktiv, gör först ett graviditetstest. Om din period kom snart var förseningen bara en gång och allt är i ordning, då kan du koppla av och avskriva förseningen för stress och sport.

Men om förseningen drog i mer än tio dagar eller cykeln förändrats och blev oregelbunden, måste du springa till läkaren och ta reda på vad som är orsaken till kroppens vagarier.

Om din period börjar för tidigt Möjliga orsaker

Varje kvinnas cykel är individuell. Cykeln räknas från den första menstruationsdagen och slutar den första dagen i nästa menstruation. Den typiska cykeln för en vuxen kvinna varar 21-39 dagar och är i genomsnitt 28 dagar. Menstruationens varaktighet hos olika kvinnor är också annorlunda, i genomsnitt är den 2-7 dagar.

Cykelns varaktighet kan variera under hela livet och till och med från månad till månad, så troligtvis är den tidiga början av menstruationen inte en anledning till spänning och panik.

Ibland kan menstruationscykeln pågå ett par dagar längre eller mindre än vanligt, starta tidigare eller senare, eller vara mer eller mindre riklig. Det händer också att du på en månad kan ha två perioder. Hos kvinnor med en kort cykel kan cykeln sammanfalla med kalendermånaden så att menstruationen går i början och i slutet, och detta är helt normalt. Kom ihåg att en månads kalenderperiod inte påverkar cykellängden..

Om en kort cykel är okarakteristisk för dig, är det första du behöver förstå menstruation eller intermenstruell blödning.

Hur man skiljer menstruation från intermenstruell blödning?

Om du har menstruationsblödning (menstruation) är de tillräckligt rikliga för att blötlägga en dyna eller vattpinne på ett par timmar. Blodet är vanligtvis mörkrött, skarlakansrött, brunt eller rosa..

Om du har intermenstruell blödning, kommer mängden frigjord blod att vara liten: det räcker inte för att blötlägga en dyna eller vattpinne. Vanligtvis är detta blod mörkrött eller brunt..

Vad kan orsaka tidig menstruation?

Kanske började de INTE tidigt

En normal cykel kan vara valfritt antal dagar från 21 till 45, i genomsnitt 28 dagar och beror inte på kalenderdatum. Vanligtvis inträffar menstruation 2 veckor efter ägglossning, och oftast beror tidig menstruation på att ägglossningen ägde rum tidigare än vanligt. Vår kropp är inte en klocka, och misslyckanden som varar upp till en vecka orsakas oftast inte av patologiska processer..

Puberteten (puberteten)

Vanligtvis börjar pubertetsperioden hos flickor i åldern 8-12 år och beror på förändringar i antalet reproduktiva hormoner.

Under de första åren kan nivån på dessa hormoner variera kraftigt från cykel till cykel, vilket kan leda till inkonsekventa cykeltider. Detta innebär att antalet dagar som förflutit mellan en cykel och nästa kan vara annorlunda.

Premenopause

Premenopaus är den period då kroppen förbereder sig för den sista menstruationen och den ytterligare avslutningen av cykeln. Oftast börjar premenopaus vid en ålder av cirka 45 år och varar cirka 4 år.

Premenopaus kan också orsaka: sömnlöshet, försenad menstruation, torrhet i vaginal, mer riklig eller knapp menstruation än vanligt, irritabilitet, värmevallningar (vågliknande känsla av värme).

Livsstilsförändringar och stress

Alla livsstilsförändringar kan orsaka cykelförändringar. Sådana faktorer som långväga resor, frekvensen och nivån på fysisk aktivitet, nattskiftarbete kan påverka. Akut stress kan störa den hormonella balansen i kroppen och orsaka funktionsfel i din menstruationscykel. Stress kan också orsaka plötslig förlust eller viktökning, sömnlöshet, koncentrationssvårigheter..

Betydande viktförändringar och intensiv träning

Fortplantningssystemets funktion påverkas starkt av faktorer som näring, ämnesomsättning och energitillgänglighet.

Med ett underskott på inkommande kalorier går kroppen in i en fastaregim och distribuerar energi på olika sätt, tillhandahåller främst vitala funktioner som andning och hjärtslag och slutar producera reproduktionshormoner.

Intag av orala preventivmedel och andra typer av hormonell preventivmedel

Orala preventivmedel (OK) - hormonella läkemedel som används för preventivmedel som undertrycker ägglossning.

Om du började ta OK beror början på nästa menstruation beroende på vilken dag cykeln började packas.

Nödpreventivmetoder

Nödhormonell preventivmedel - hormonella läkemedel som tas av kvinnor efter oskyddat penetrerande sex med en man för att minska risken för graviditet. Preventivpillerar vid nödsituationer innehåller hormoner som stör den naturliga ägglossningsprocessen, vilket kan leda till tidig menstruation eller försening. Som namnet antyder kan sådana piller endast tas i nödsituationer, de KAN INTE tas kontinuerligt.

Blodförtunnande läkemedel (antikoagulantia)

Under menstruationen släpper kroppen antikoagulantia för att underlätta frisläppandet av blod under menstruationen och för att göra livmoderslimhinnan tunnare. Det ytterligare intaget av sådana läkemedel kan påskynda denna process och öka intensiteten av blödningar.

Möjliga patologiska orsaker till tidig menstruation:

Sexuellt överförda infektioner (STI)

En av de vanligaste STI: er är klamydia och gonorré. Det här är bakterieinfektioner som oftast är asymptomatiska, men ibland kan orsaka blodig utflöde mellan perioder, samt buksmärta, smärta under sex och under urinering..

Ta hand om dig själv och ha bara skyddat sex i en kondom om du inte planerar en graviditet. Detta hjälper dig inte bara att undvika en oönskad graviditet utan också skydda dig från de flesta STI, inklusive HIV. Kom ihåg att i Ryssland är HIV-epidemin, och de flesta av de nya infektionerna under de senaste åren, heterosexuella människor som helt enkelt inte använde kondom.

Polycystiskt ovariesyndrom

Polycystisk sjukdom förekommer hos cirka 10% av kvinnorna i reproduktiv ålder. Många kvinnor lär sig att de har polycystiska bara när de möter svårigheter i befruktningen. Polycystic kan orsaka följande symtom: menstruations oregelbundenheter och förseningar, viktökning, akne, överdriven hårväxt i ansiktet och kroppen och en förändring i röstrikt.

Sköldkörtelsjukdomar

Sköldkörtelsjukdomar är mycket vanliga hos cirka 12% av kvinnorna. Sådana störningar leder till otillräcklig eller överdriven produktion av sköldkörtelhormoner av kroppen. Dessa hormoner tillhandahåller arbetet i flera kroppssystem, inklusive metabolism och menstruationscykeln..

Symtom på detta tillstånd beror på om mängden av dessa hormoner är överdriven eller otillräcklig..

Andra symtom inkluderar: ovanligt tunga eller små menstruationer, viktökning eller -förlust, dåsighet eller sömnlöshet.

endometrios

Med endometrios börjar livmoderns epitel att växa utanför livmodern. Detta är ett ganska vanligt hälsotillstånd som förekommer hos cirka 11% av kvinnorna i reproduktiv ålder. Förutom oväntade blödningar uppstår följande symtom: extremt smärtsamma kramper under menstruation, smärta under och efter sex.

I vilka fall med tidig menstruation måste du se en läkare?

Vanligtvis är tidig menstruation inte ett tecken på några allvarliga eller farliga förändringar i kroppen, men om du känner dig allvarligt obehag, gör det ont eller bara skrämmer, måste du konsultera en läkare.

Du måste se en läkare om:

 • Menstruationssmärta är starkare än vanligt
 • Menstruationssmärtan är så allvarlig att den hindrar dig från att leda din vanliga livsstil
 • Om menstruationen är så rik att du måste byta tamponger eller kuddar en gång i timmen
 • Om dragsmärtan i nedre del av magen inte försvinner ett par dagar efter början av menstruationen
 • Du har smärta under penetrerande sex
 • Smärta eller brännande under urinering
 • Fläckning som inte är förknippad med ägglossning

Om du misstänker eller är säker på att du är gravid och har börjat blöda, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Se till att hålla reda på cykellängd, menstruation och eventuella ovanliga urladdningar mellan och under cykeln. Detta kan göras i en vanlig papperskalender eller i en speciell applikation för en smartphone. Om cykeln inte blir regelbunden i 2-3 månader måste du se en läkare. Information om din cykel kommer att behövas vid diagnos..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Poser för befruktning av en pojke eller flicka

Förmodligen undrar alla föräldrar om det är möjligt att på något sätt planera det ofödda barns kön. De mest olika metoderna används: olika näringsalternativ, växling av aktiv aktivitet och vila, beräkning av lämpliga dagar eller ett framgångsrikt år beroende på makarnas ålder....

Läkemedlet Qi-Klim - bruksanvisning för kvinnor

Många kvinnor går igenom en sådan period i sina liv som klimakteriet. Menopausalder är olika för alla kvinnor. Följaktligen inträffar en sådan period hos alla i en annan livstid....

Menstruation kommer med rött blod - de främsta orsakerna till att det är farligt eller inte?

Fysiologiska skälMenstruation tillhandahålls av den kvinnliga kroppens natur för avlägsnande av en mogen oförgiftad äggcell tillsammans med livmoderns endometrioid (slemhinne) en gång i månaden....