Varför komma varje månad före schemat: vanliga orsaker

Klimax

Kvinnor uppmärksammar ofta försenad menstruation, men det är farligare när de börjar före schemat. Om en kvinna inte befinner sig i en situation där cykelstörningar är ett normalt fenomen (amning, övergång, klimakteriet), bör detta varna. Det är nödvändigt att konsultera en läkare och genomgå undersökning, särskilt om avvikelsen uppstår upprepade gånger. Ett graviditetstest är också värt det, eftersom dess patologier kan åtföljas av liknande symtom..

Eventuella omständigheter som provocerade blödningen i förtid under en eller flera veckor kan inte ignoreras. Sådana symtom kan vara resultatet av allvarliga störningar i en kvinnas kropp..

Orsakerna till uppkomsten av blodutsöndringar i förväg är helt annorlunda:

Externa faktorerPåverkar signifikant förseningen av menstruationen, liksom deras tidigare manifestation, kan stress, nervsystemet, fysisk aktivitet. Men även sådana fel kan vara en signal om uppkomsten av en kvinnas reproduktionssystemsjukdom
ÄrftlighetOm liknande misslyckanden i familjen redan har inträffat, kan andra företrädare för familjen också uppleva sådana fluktuationer.
InfektionssjukdomarFel i cykeln och tidig menstruationsdebut kan också orsaka inflammatoriska processer i organ som utlöses av en infektion eller virus. Problemet kan uppstå på grund av en missfall eller efter en abort.
Tar medicinOrsakerna kan vara läkemedel som en kvinna tar under lång tid, sjukdomar i hjärt-kärlsystemet och störningar i något av kroppens system
krascharBörjan av menstruation före schemat eller försening av dem kan orsaka förändring av bostad, klimat, förändring av tidszon och till och med enkel vitaminbrist
gifterAlkoholmissbruk, gifter och till och med små doser av strålning påverkar kroppen.
hormonerBlodutflöde förekommer hos kvinnor som använder hormonell preventivmedel - detta är intrauterina enheter, vaginala hormonella preventivmedel, suppositorier, olika krämer och droger
SkadaTilldelningar kan börja efter att ha fått ett blåmärke, ett starkt slag, faller och efter grovt kön, vilket ledde till mikrotrauma i de inre könsorganen. I sådana fall bör du definitivt söka hjälp från en medicinsk institution
FortplantningssjukdomarCykelens misslyckande kan bero på sjukdomar associerade med det reproduktiva systemet. I denna situation föreskrivs en undersökning, mediciner och medicinska förfaranden som föreskrivs uteslutande av den behandlande läkaren
förkylningarFörkylningar och inflammatoriska sjukdomar försvagar en kvinnas immunitet och kan leda till funktionsfel
BantningPlötslig viktminskning (sjukdom, kardinal och extrem kost) provocerar förändringar i cykeln

Normalt har cykeln en frekvens på 28–36 dagar. Om menstruationen började utanför den angivna perioden, kan detta bero på både den kvinnliga kroppens individualitet och en signal om utvecklingen av patologi. Förskott eller försening av menstruationen i fyra dagar anses vara normen. I fall som inte är relaterade till patologier rekommenderas det att dricka en kurs med vitaminer, varefter cykeln ska återställas.

Menstruationsfärg: normal

Om dina perioder gick tidigare är det nödvändigt att analysera urladdningen. De är inte farliga, om inte rikliga. Om blodet är ljust skarlakansrött och mättat i färg med blodproppar, förvärras det allmänna hälsotillståndet kraftigt, bör du ta en horisontell position och snabbt ringa en ambulans.

Kvinnor efter födseln eller gravida kvinnor riskerar ofta..

Varför perioder kommer tidigt

Frågan: varför kommer menstruationen före schemat - det finns inget svar. Den kvinnliga kroppen är ganska bräcklig och varje kränkning kan leda till störning av menstruationscykeln. Med förtroende kan bara en sak sägas: tidig menstruation kommer inte utan anledning och ofta är lokalerna patologiska till sin natur. Men engagera dig inte i självdiagnos. Endast en läkare kan fastställa orsaken till avvikelsen och vid behov föreskriva behandling.

Funktioner av för tidig menstruation

Normalt varar menstruationscykeln 27–28 dagar. Tillåtet fel i 5 dagar (i alla riktningar), eftersom varje organisme är individuell. En indikator på ett hälsosamt reproduktionssystem och en stabil cykel, detta är regelbundna perioder, börjar med regelbundna intervall, varar samma antal dagar.

Arten av tidig menstruation beror på orsakerna till cykelens misslyckande. Om överträdelsen orsakas av funktionsfel i centrala nervsystemet åtföljs menstruationen av följande symtom:

 • svår huvudvärk;
 • illamående
 • misslyckande av det psyko-emotionella tillståndet (tårfullhet, apati, etc.);
 • sömnlöshet.

I fallet med en hormonell störning blir tidig urladdning mer riklig, ibland med blodproppar. Vid infektionssjukdomar känns dragande smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen. Dessa är bara allmänna egenskaper, eftersom först och främst ytterligare symptom under de tidiga perioderna beror på kvinnans individuella tillstånd.

Vanliga skäl till avslag

Under menstruationen omorganiseras den hormonella bakgrunden, livmoderns epitel exfolierar och går ut. Ett instabilt psyko-emotionellt tillstånd, en kraftig klimatförändring och andra faktorer kan provocera hormonerna (när kroppen är i fara försöker lämna avkomma). Därför tidig ägglossning och för tidig menstruation. I detta fall är det troligt att patologiska orsaker inte upptäcks..

För att stabilisera din menstruationscykel, dricka vitaminer, balansera din kost, slappna av mer och undvika stress. Besök en specialist om situationen inte förbättras nästa månad.

Tänk på de främsta orsakerna till att menstruationen kommer tidigare än den period som anges i kalendern:

 1. Påfrestning.
 2. Hormonell obalans.
 3. Fysisk, mental överarbetning.
 4. Snabb viktminskning / viktökning.
 5. Brå klimatförändringar.
 6. Aggressivt sex.
 7. Fortplantningssjukdomar.
 8. Onkologiska neoplasmer.
 9. Graviditet (implantationsblödning) och amning.
 10. Missfall.
 11. Ektopisk graviditet.
 12. Okontrollerad oral preventivmedel.
 13. Sexuellt överförda infektioner.
 14. Puberteten i ungdom.
 15. Utrotning av reproduktionsfunktion i premenopaus.

Graviditet

Vid möten med gynekologen uppstår ofta frågan: om menstruationen började 2-6 dagar före schemat, kan det vara en graviditet? Detta utesluts inte. Speciellt om en kvinna leder ett mättat sexliv och är skyddad från fall till fall.

För att avgöra om tidiga regler har blivit ett tecken på förestående moderskap, genomföra ett test, eller snarare två, med ett intervall på flera dagar.

Processen att fästa ägget åtföljs av följande symtom:

 • menstruationen är rosa eller brunaktig;
 • intensiteten / överflödet av lochia minskade markant;
 • förordningen slutade tidigare än vanligt (inte 5, som vanligt, men bara 3 dagar).

Om båda gångerna är resultatet av graviditetstestet negativt, men karakteristiska symtom (illamående, trötthetskänsla och svullnad i bröstkörtlarna) manifesteras - kontakta en gynekolog. Det kan vara en ektopisk graviditet eller annan patologisk process..

Kritiska dagar 5 dagar före schemat

Om dina perioder kommer 3, 4 eller 5 dagar tidigare än väntat, försök att återkalla händelserna i den aktuella månaden. Kanske är detta ett isolerat fall som provoceras av en extern faktor. Och nästa månad kommer kritiska dagar att börja i rätt tid.

Om menstruationen började 5 dagar före schemat orsakas överträdelsen av en av följande faktorer:

 1. Den fulla funktionen av det kvinnliga reproduktionssystemet säkerställs av kroppens arbete. Och det minsta misslyckandet i väl fungerande organ och system leder till början av tidig menstruation. Om spotting uppträder mer än 5 dagar tidigare, kontakta en läkare. Var inte förvånad om du hittar patologier i äggstockarna, livmodern, sköldkörteln eller hjärnan under undersökningen.
 2. Den vanligaste förkylningen leder till funktionsfel i menstruationscykeln och kritiska dagar kommer tidigt. Det handlar om cirkulationsstörningar under sjukdom.
 3. Effekterna av negativa miljöfaktorer: acklimatisering under semestern, en kraftig förändring av tidszoner vid byte av boende. När det gäller semester normaliseras cykeln när man återvänder hem. De som var tvungna att byta norr till söder (eller vice versa) måste vara tålmodiga. Det kan ta lång tid innan kroppen vänjer sig vid nya förhållanden och menstruationen blir regelbunden.
 4. Dålig näring utarmar kroppen, berövar den nödvändiga vitaminer och mineraler, orsakar funktionsfel i menstruationscykeln. Menstruationen kommer 4-5 dagar före schemat varje gång tills en kvinna återvänder till en full diet.
 5. Om perioderna kommer 4-5 dagar tidigare kan avvikelsen orsakas av överspänning, både fysiskt och intellektuellt.

Månadsvis en vecka före det schemalagda datumet

Om menstruationen började en vecka före schemat ligger anledningen till följande patologiska tillstånd:

hyperöstrogenism

Bristen på lutinsyra, nödvändig för den andra fasen av cykeln, "sporrar" kroppen till ökad östrogenproduktion. Graviditet blir omöjligt, eftersom ägglossning inte inträffar. PMS är karakteristiskt för ett patologiskt tillstånd.

Premenstruellt syndrom manifesterar sig:

 • krampande smärta i nedre del av buken;
 • huvudvärk;
 • illamående
 • ömhet i bröstkörtlarna;
 • flatulens;
 • yrsel
 • oregelbundna stämningar;
 • smärta i nedre rygg.

Nivån av lutinsyra sjunker med en kraftig viktökning, neoplasmer (tumörer och cyster) i bäckenorganen, okontrollerat intag av "östrogen" läkemedel. Bestäm närvaron av hyperestrogenism med hjälp av ett blodprov.

Inflammatoriska processer

Det händer att tidig skarlakansröd urladdning med blodproppar betyder närvaron av en inflammatorisk process i äggstockarna, livmoderhålan, rör.

Patologi för strukturen

Avvikelser i utvecklingen av organen i reproduktionssystemet, endometrios, myom, hyperplasi är farliga tillstånd som kräver omedelbar läkarvård. Utan korrekt behandling förvärvar patologier obotliga former och hotar en kvinnas liv. Så om dina perioder gick 7-8 dagar tidigare, se en gynekolog.

Livmoderblödning

Inte alltid spotting indikerar en cykelstörning. Under den gynekologiska undersökningen kan trauma, tumörer och inflammationer som orsakade blödning av livmodern upptäckas.

Utseendet på ofta för tidig menstruation (i flera månader i rad) kan indikera patologiska förändringar i kroppen. För att komma ur situationen med minimala förluster, gå till gynekologen vid de första manifestationerna av ett misslyckande.

Blödning 10-14 dagar tidigare

Ofta börjar menstruationen 10 dagar före tiden, och detta händer av uppenbara skäl:

 1. En ärftlig faktor som inte beror på hälsotillståndet eller andra tillstånd. Om din mamma har för tidiga perioder då och då, ta avvisningen som en given. Omöjligt att påverka genetisk predisposition.
 2. Medicinska och godtyckliga aborter (missfall). Under operationen skadas endometrielskiktet. Ofta leder detta till cykelstörningar och för tidig menstruation.
 3. Skarpa fluktuationer i kroppsvikt (anorexi, fetma).
 4. Brist på korrekt näring.
 5. Okontrollerat intag av hormonella preventivmedel (ett kraftigt avslag på läkemedel).
 6. Sjukdomar i organen i bäckenområdet, från fibroider till inflammation i endometrium och onkologisk patologi. Listan över sjukdomar i reproduktionssystemet är för lång. Faran är att en kvinna inte alltid ser tillräckligt avvikelsen och inte har bråttom att träffa en läkare. Samtidigt når sjukdomar ett obotligt, ibland oförenligt liv..
 7. Sjukdomar i de inre organen, blodkärlen. Pyelonefrit, kolecystit, lunginflammation - inte alla sjukdomar som leder till för tidig reglering. Om menstruationen har kommit tidigare i 8 till 10 dagar, och gynekologen inte har hittat några avvikelser, kontakta en läkare. Orsaken till misslyckandet kan vara ett fel i en annan del av kroppen.
 8. Ektopisk graviditet. Farligt tillstånd när embryot utvecklas i äggledarna. Om patologi inte upptäcks i rätt tid kommer det vuxna fostret att bryta rören, deras innehåll kommer att falla in i bukhålan. Ytterligare peritonit, sepsis, patientens död.
 9. Bildningen av reproduktiv funktion på 11-14 år kan pågå mer än ett år eller två. Så till en början kan du inte räkna med cykelstabilitet. Från månad till månad kommer kritiska dagar för tidigt eller försenas. Samma funktioner följer den premenopausala perioden hos kvinnor efter 40 år.
 10. Amningstiden. Det hormon som ansvarar för mjölkproduktionen tar en ledande position. Det är inte förvånande att du måste glömma bort en stabil menstruationscykel och snabb menstruation.

Det tros att det är omöjligt att bli gravid under amningen. Detta är misstag. Prolaktinnivån sjunker så plötsligt som den stiger, och den ammande modern plötsligt blir gravid.

Menstruationsflöde

Du kan fastställa orsaken till för tidig menstruation genom att uppmärksamma dess sekvensers varaktighet och volym. Det spelar ingen roll hur mycket tidigare perioderna kom, i 2, 4 dagar eller två till tre veckor, om de är rikliga. För mycket volym, speciellt med koaguler, är ett störande fenomen som kräver en akut gynekologisk undersökning. Bland de faktorer som utlöser menorrhagi:

 • avvikelser i reproduktionssystemets struktur;
 • hormonella störningar provoserade av nyligen födseln, abort (klimakteriet är möjligt);
 • livmodersjukdomar: myom, endometrios;
 • inflammation i det reproduktiva systemet;
 • missbruk av preventivmedel (hormonellt);
 • nyligen installerad spiralinstallation (IUD).

Älskare av hårda sensationer bör förberedas för olika skador (vagina, livmoderhals och andra intima områden). I detta fall har blödningen ingenting att göra med menstruation, så gör inte hastiga slutsatser om kränkningen.

För tidiga magra perioder (hypomenorré) är ofta smärtsamma. Kvinnor klagar vanligtvis över mycket svår magsmärta, illamående och avföringsstörningar. Om den vanliga urladdningsvolymen har minskat med hälften och menstruationen slutar, knappt börjat, ignorerar inte de viktiga symtomen. Speciellt framkallas ett allvarligt problem:

 • nyfödelse (vaginal urladdning brun);
 • curettage: abort, borttagning av polyper osv.;
 • ovariell dysfunktion;
 • ärftlig predisposition;
 • inflammatorisk process i reproduktionssystemets organ.

Tillståndet hos det kvinnliga reproduktiva systemet är viktigt för hela organismen. Och kränkning av frekvensen av kritiska dagar är en viktig "klocka" som rapporterar problem.

Om tidig menstruation inträffar med skrämmande regelbundenhet måste du gå till kliniken.

Om läkaren utser en undersökning, inte vägra (det är bättre att låta den påstådda diagnosen inte bekräftas än den patologiska processen kommer att ignoreras).

Koppla dock inte av om gynekologen och terapeuten inte upptäcker patologier, eftersom du fortfarande måste arbeta med att återställa cykeln. Gå igenom din livsstil: släpp upp dåliga vanor, koppla loss från nervösa chocker, börja äta rätt, minska stress, vägra okontrollerat intag av hormoner - och mycket snart kommer dagen för din period sammanfalla med det förväntade datumet.

Varför perioder kommer tidigt

Regelbunden menstruation indikerar att alla system och organ i den kvinnliga kroppen fungerar normalt. Varje representant för det klara könet kan oberoende beräkna tidpunkten för nästa menstruations början och förbereda sig och deras planer i förväg för detta ögonblick. Kvinnor har ofta störningar i regelbundenhet i menstruationscykeln, och varje gång de bör rådfråga en specialist för att avgöra exakt vad som utlöste ett tidigt eller sent börjar reglering.

I den här artikeln kommer vi att överväga de viktigaste orsakerna till att menstruationen började före schemat i en vecka, 5 och 10 dagar, och också ta reda på i vilket fall du omedelbart ska rådfråga en läkare, och om det är möjligt att hantera detta problem utan medicinsk hjälp.

Orsaker till för tidig reglering

De första menstruationsperioderna hos flickor börjar 12-14 år gamla, till en början kommer cykeln att vara oregelbunden, och urladdningen kan vara olika, men efter ett och ett halvt år bör dess varaktighet fastställas och genomsnittet plus eller minus 28 dagar. Denna period för varje kvinna är individuell och beror på många faktorer, i genomsnitt varierar den från tre veckor till 35 dagar. Varaktigheten för normala kritiska dagar är från 3 dagar till en vecka. Under denna period rensas livmoderhålan för avskalad endometrium, medan inte bara slemhinnan som rivs bort, utan också en viss mängd blod frigörs.

Efter puberteten, när kritiska dagar inträffar varje månad, kan normalt cykelfel uppstå efter den första sexuella upplevelsen, under graviditeten och på grund av klimakteriet. Om alla ovanstående alternativ utesluts och menstruationen började före schemat kan orsakerna till att för tidig reglering börjar vara olika. Visa var och en av dem mer detaljerat..

Påfrestning

När en kvinna är stressad kan hennes tryck stiga kraftigt, vilket bidrar till förekomsten av inre krampar och expansion av blodkärl. Av denna anledning kan menstruationen på grund av stressiga förhållanden börja tidigare än förfallodagen, vanligtvis fem till sju dagar..

Om det konstateras att för tidig menstruation beror på stress, det inte behövs panik, det räcker för att stabilisera känslor och slappna av lite, då bör det inte finnas några störningar i nästa cykel.

Hormonell dysfunktion

Med hormonell obalans, som hjälper kritiska dagar att börja i förväg, är det bara en läkare som kan korrigera situationen, eftersom hormonella språng kan orsakas inte bara av funktionsfel i reproduktionen utan också av de endokrina systemen. Orsaken kan vara en långvarig exponering för progesteron i en kvinnas kropp eller överdriven östrogenproduktion. Cystor, tumörer i äggstockarna, hormoner etc. kan provocera en förändring i hormonnivåerna..

Endast läkaren kan fastställa den exakta orsaken till hormonell obalans, baserat på resultaten av ett blodprov för hormoner. I en sådan situation är initiativ oacceptabelt.

Normal graviditet och amning

Om menstruationen börjar tidigt och inte håller länge, och själva utflödet är knappt, kan det mycket väl vara ett tecken på graviditet. Blodigt urladdning åtföljer implantation av embryot i livmoderhålet, eftersom slemskiktet skadas i denna process. Dessa sekret är implantationsblödning..

Eftersom amning också åtföljs av en förändring av den hormonella bakgrunden i en kvinnas kropp, är det ganska naturligt att det kan orsaka för tidig ankomst av kritiska dagar.

Graviditetskomplikation

För alla kvinnor är en ektopisk graviditet en mycket allvarlig patologi, som med otidig behandling kan leda till döden. Ett karakteristiskt tecken på fostrets ektopiska utveckling kan vara ett cykelfel, därför bör du omedelbart konsultera en läkare när reglering börjar börja. Kirurgi används för att lösa problemet..

preventivmedel

En intrauterin enhet kan leda till att regleringen börjar för tidigt. Om detta händer under de första tre cyklerna, efter installationen behöver du inte oroa dig, kroppen anpassar sig. Men om den tidiga menstruationen börjar i de återstående cyklerna, måste du söka hjälp från en läkare, kanske är IUD installerat felaktigt.

Dessutom kan hormonella preventivmedel väcka för tidiga kritiska dagar, så du bör inte utse dem själv, en expert bör vara involverad i valet av oral preventivmedel.

Ålder förändras

Under puberteten och klimakteriet kan kritiska dagar antingen vara sena eller komma fram i tid. Detta är ett normalt fenomen som kännetecknar en viss period i en kvinnas liv. I detta fall kan en läkares hjälp endast behövas för utnämning av läkemedel som lindrar en kvinnas tillstånd.

Klimatförändringar, omlokalisering

Att flytta, resa till heta eller omvänt kalla länder kan orsaka störningar i menstruationscykeln. Om det inte märks några onormala förändringar under månaderna efter resan och anpassningen, bör du inte oroa dig.

Skador och sjukdomar

Trauma i slidan eller livmoderhalsen under grovt samlag eller på grund av felaktigt installerade preventivmedel kan leda till att blod frigörs från könsorganen. Vid inre skador är utflödet inte en menstruation, och alla blödningar kräver läkare.

Inflammation i livmodern och dess bilagor, endometrios, myom, tumörer och olika könsinfektioner kan provocera blödning..

Lifestyle

Enkla livssituationer kan orsaka en tidig menstruationsdebut:

 • intensiv träning;
 • snabb viktminskning;
 • tyngdlyftning;
 • dålig kost;
 • ta antibiotika och andra mediciner;
 • missbruk av alkohol, cigaretter och droger.

I det här fallet kommer att vägra dåliga vanor, normalisera den dagliga behandlingen, en balanserad kost, promenader i frisk luft och måttlig fysisk aktivitet hjälpa till att rätta till situationen..

Tillhörande symtom

För tidiga perioder kan orsakas av olika skäl. Därför måste läkaren veta förekomsten av alla tillhörande symtom för att fastställa en korrekt diagnos. Till exempel, om ett cykelfel inträffade på grund av störningar i nervsystemets funktion, kommer kvinnan att vara irritabel, tårfull, nervös mot bakgrund av tidig menstruation.

Dessutom kan en kvinna uppleva följande symtom:

 • huvudvärk;
 • illamående;
 • utmattning;
 • depression
 • touchiness, tårfullhet;
 • sömnproblem.

Om menstruationen börjar före schemat, bör du definitivt uppmärksamma deras varaktighet och intensitet, samt närvaron av koaguleringar. Arten av blödningen kan berätta för en specialist mycket om orsakerna som orsakade den. Med riklig för tidig menstruation kan svår smärta i korsryggen och nedre buken observeras..

Hur man bestämmer graviditet

I vissa fall kan för tidig menstruation innebära en möjlig graviditet, spotting indikerar implantation av ett fosterägg i livmoderhålet. Det är nödvändigt att skilja menstruationsflödet från implantationsblödning, det har ett antal specifika tecken:

 • mängden utsläpp är mycket knapp;
 • tilldelningarna gick 2-6 dagar tidigare än tidsfristen för kritiska dagar;
 • urladdningen varar från flera timmar till 2 dagar;
 • blod har en mer flytande konsistens och en rosa färgton.

För att säkerställa att befruktningen har kommit kan en kvinna ta ett rutinmässigt graviditetstest. Du kan köpa det på alla apotek.

Menstruationens natur

Vissa tror felaktigt att endast riklig månadsvis smärtsam, faktiskt magra menstruationer kan orsaka svår smärta. Vid magra perioder kan huvudvärk, illamående, smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, problem med tarmrörelser, och de kan uttryckas som förstoppning och diarré, dessutom kännas. Om de magra månatliga perioderna gick före schemat kan de orsakas av följande skäl:

 • förlossning. Efter barnets födelse och suckers fullföljande kan den påstådda menstruationen gå tidigare, oftast har urladdningen en ljusbrun färgton;
 • curettage som åtföljer abort, avlägsnande av polypper eller andra diagnostiska och terapeutiska ingrepp;
 • ovariell dysfunktion;
 • ärftlighet;
 • bäckeninflammatoriska sjukdomar.

Ankomsten av för tidig menstruation med för mycket utflöde bör göra kvinnan ännu mer uppmärksam, särskilt när den åtföljs av stora blodiga blodproppar. Orsakerna till denna överträdelse kan vara flera:

 • intrauterina preventivmedel;
 • hormonella störningar;
 • abort, förlossning;
 • klimakteriet;
 • neoplasma i livmodern;
 • sjukdomar i könsområdet;
 • inflammation och sjukdomar i bäckenorganen;
 • hemoglobinbrist;
 • reproduktionssystemets dysfunktion.

Beroende av orsaken på datumet för inträffandet

Hur många dagar före schemat menstruation börjar är mer beroende av de faktorer som orsakade den för tidiga regleringen. Många organ är involverade i en kvinnas sexuella funktion. Därför kan orsaken till dysfunktion vid menstruations oregelbundenhet inte bara hittas i livmodern eller dess bilagor, utan också i hjärnan eller det endokrina systemet. Tänk på vilka patologier och förhållanden som kan orsaka reglering i förtid.

10 dagar snabbare

Under det första året efter menarchen är problem med cyklens regelbundenhet möjliga, menstruationen kan komma fyra dagar tidigare, en vecka eller till och med försvinna i sex månader. Detta är inte ett tecken på patologi. Om menstruationen kom tio dagar tidigare hos kvinnor som länge hade gått puberteten, bör följande skäl för sådana avvikelser från normen beaktas:

 • ärftlighet. Det är nödvändigt att diskutera denna situation med de anhöriga, både på moder- och fadersidan. Om hos mormödrar, moster eller mödrar kan kritiska dagar komma tidigare än planerat, betyder detta att du måste komma till rätta med situationen och anpassa dig, för det är nästan omöjligt att påverka den genetiska predispositionen;
 • en abort eller missfall kan leda till att menstruationen börjar 10 dagar tidigare, eftersom avbrottet av graviditeten dramatiskt förändrar en kvinnas hormonella bakgrund, och kroppens reaktion på sådana förändringar kan vara oförutsägbar;
 • plötsliga hopp i kroppsvikt orsakar kroppens vakenhet, vilket manifesteras av en kränkning av menstruationscyklens regelbundenhet. I en sådan situation kan naturligtvis menstruationen inte bara gå tio dagar utan även två veckor tidigare. En balanserad diet, viktkontroll, fysiska övningar och ytterligare intag av vitaminkomplex hjälper till att korrigera situationen;
 • inflammatoriska processer i bäckenorganen - detta är det vanligaste skälet till ankomsten av tidig menstruation. Både godartade och maligna tumörer, liksom endometrios, kan provocera inflammation. För att i tid identifiera sjukdomen och börja behandlingen bör du inte tveka att besöka gynekologen;
 • sjukdomar i njurarna, levern och andra viktiga inre organ.

Oavsett av orsakerna som anges ovan skulle leda till att menstruationen anländer 10 dagar före tiden, bör du omedelbart söka läkarhjälp.

I 5 dagar

Eftersom den kvinnliga kroppen är en mycket ömtålig och ömtålig mekanism kan till och med en vanlig förkylning orsaka menstruation 5 dagar tidigare. Ofta beror detta på nedsatt cirkulation.

Om förordningen har överträffat dig före schemat med bara några dagar, finns det inget behov att vara rädd för allvarliga patologier, i en sådan situation är de ogynnsamma miljöförhållandena en provokatör: stress från att flytta, vänja sig till kroppen under en turistresa, särskilt när du ändrar tidszoner.

Anledningen till att menstruationen började tre dagar tidigare kan vara undernäring, brist på näringsämnen i kosten eller en styv kost, som i sig är ett test för kroppen. Det finns inget behov av att få panik om kritiska dagar har kommit 5 dagar tidigare, detta kan utlöses av vanligt överarbete, ibland måste en kvinna få en god vila för att normalisera cykeln.

I en vecka

Anledningen till att blodiga menstruationer började en vecka tidigare kan vara allvarligare hälsoproblem än vanligt acklimatisering eller emotionell stress, särskilt i fall där cykelfel inte är första gången.

Hyperestrogenism kan provocera ankomsten av kritiska dagar tidigare än en vecka, ett tillstånd där det finns för hög östrogenproduktion i kroppen mot bakgrund av en otillräcklig mängd lutinsyra. Med en sådan hormonell obalans förekommer vanligtvis inte ägglossning, vilket innebär att en kvinna inte kan bli gravid. Hyperestrogenism kan orsakas av överdriven kroppsvikt, tumörer i könsorganen, ta hormonella tabletter som innehåller syntetiskt östrogen. Om din period kom tidigare med sju dagar och läkaren misstänker förekomsten av hyperestrogeni, kan du upptäcka denna sjukdom genom ett konventionellt blodprov.

När menstruationen började en vecka tidigare, och samtidigt har urladdningen en ljusröd färg och stora koagler, bör förekomsten av inflammatoriska processer i äggstockarna, i livmodern och dess bilagor misstänkas först. Om de kritiska dagarna gick en vecka tidigare och utsläppet skiljer sig mycket från normalt kan det vara ett tecken på sådana sjukdomar:

 • underutveckling av könsorganen;
 • endometrios;
 • godartad tumör;
 • patologisk tillväxt eller underutveckling av endometrium.

Uteslut inte heller det faktum att fläckar som kom i förväg inte är menstruation alls, utan livmodersblödning, som öppnades på grund av mekanisk skada, på grund av inflammation eller svullnad i organen i det reproduktiva och utsöndringssystem.

Vad ska man göra

Om dina perioder började tidigare än förfallodagen behöver du inte få panik. Det första du ska göra är att bedöma situationen. Om det före de kritiska dagarna skedde en klimatförändring, överdriven fysisk och emotionell stress eller ett fel i kosten, orsakade de troligtvis menstruations oregelbundenhet. I denna situation bör kosten ses över, utesluten från den fet, kryddig och kryddig, lägg till mer frukt och grönsaker. Du bör också ha en god vila och dricka lugnande växtbaserade teer. Det är inte nödvändigt att överväga ett misslyckande om menstruationen började 1-2 dagar tidigare, men deras början 1-2 veckor före förfallodagen bör orsaka oro.

Du måste planera ett besök hos gynekologen om menstruationen börjar tidigt varje månad under flera cykler i rad, och kvinnan är sjuk, det finns värkande smärta i nedre del av buken och allmän svaghet i kroppen. Om urladdningen är normal till sin natur är det inte nödvändigt att ringa en ambulans. Om menstruationens ankomst två veckor tidigare åtföljs av riklig skarlakansröd urladdning med stora blodproppar, kan detta indikera livmodersblödning. Vad ska man göra i en sådan situation? Du måste ringa en ambulans och innan den anländer, rör dig mindre, drick inte vätskor och fäst ett ispack i nedre del av buken.

Följande symtom kräver omedelbar läkarvård:

 • en oregelbunden cykel observeras under hela året;
 • om kritiska dagar börjar tidigt och varar mer än en vecka;
 • om urladdningen är riklig, och packningen måste bytas oftare var 2-3: e timme;
 • om det finns intermenstruell blödning och patologisk urladdning från könsorganen;
 • feber, allmän svaghet och svår smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen.

För att fastställa orsaken till att menstruationen kan börja i förväg krävs en serie undersökningar. Förutom en gynekologisk undersökning kan du behöva en analys av hormoner, utstryk för mikroflora, ultraljud av organen i det reproduktiva systemet och utsöndringssystemet, och i speciella fall en MRT.

Slutsats

Menstruation är en indikator som informerar en kvinna om hennes hälsostatus. Om kritiska dagar kommer framför tiden och dessa fel observeras under flera cykler i rad bör du omedelbart rådfråga en läkare. Uppmärksam inställning till din hälsa, snabb diagnos och adekvat behandling hjälper en kvinna att förhindra utveckling av allvarliga sjukdomar och i vissa fall till och med rädda ett liv.

Hur man ringer en period före schemat

När kommer menstruationen efter ett missfall och vad kan de vara?

När börjar menstruationen efter Postinor och möjliga avvikelser i menstruationscykeln

Ingen period efter Duphaston - detta är normalt?

När menstruationen normalt börjar efter olika typer av abort

Varför började menstruationen tidigare? Vad som orsakar menstruation före schemat?

Menstruationscykeln - på latin "menstruus" - som översätts som "månens" cykel som är månad. Regelbundna periodiska förändringar i den kvinnliga kroppen som har uppnått reproduktiv ålder, varför kvinnan har möjlighet att bli gravid. Ett stabilt menstruationsschema är en av huvudindikatorerna för kvinnors hälsa. Därför kräver det ständig uppmärksamhet. Situationen när menstruationen började tidigare kräver medicinsk rådgivning.

Kvinnors hälsa i alla åldrar är en känslig och ömtålig mekanism, så du måste ägna mer uppmärksamhet åt den. Naturen var inte uppmärksam på det kvinnliga reproduktionssystemets delikatess, men ofta kan kroppen av olika skäl misslyckas. Varje kvinna väntar en gång i månaden på ankomsten av nästa månad och övervakar noga deras villkor.

Medvetna damer har en personlig kalender där de markerar ankomstdagen och dagen för slutet av menstruationen, vilket gör att du kan märka eventuella avvikelser i cykeln i tid. Det vetenskapliga faktum är att när allt är i ordning med hälsan och ingenting stör, så kommer menstruationen i tid, eftersom cykeln har etablerats regelbundet. Men om menstruationen plötsligt kom före schemat börjar kvinnan oroa sig för störningarna i kroppen och att detta problem måste kontrolleras.

För din sinnesfrid måste du kontakta din gynekolog så snart som möjligt för en läkare att genomföra en undersökning, ta nödvändiga tester och schemalägga en undersökning vid behov. Med alla dessa åtgärder i kombination kan du ställa rätt diagnos och förskriva kompetent terapi som syftar till att återställa cykeln.

Av vilka skäl kan menstruationen komma tidigare än den angivna tiden

Naturligtvis är kvinnors hälsa en komplex och sammankopplad organisme och många faktorer kan vägra dess tillstånd. Det finns ett antal skäl som ger svar på frågan om varför perioderna kom tidigare än det schemalagda datumet. Bland dem:

 1. Ökad fysisk aktivitet, som ägde rum strax före det angivna datumet för de kritiska dagarna. Detta är en av de vanligaste orsakerna som kan orsaka funktionsfel i ägglossningsfrekvensen..
 2. Starka känslomässiga upplevelser som en kvinna lidit på grund av en stressande situation. Nervosammanbrott kan göra ganska allvarliga förändringar i regelbundenheten av kritiska dagar och kvinnors allmänna hälsa.
 3. En kraftig viktminskning provoserar också en kränkning av cykeln. En kvinna kan förlora kilo, inte bara på grund av dieter, utan också på grund av sjukdom. Kvinnor som strävar efter modellstandarder använder sig ofta till extrema dieter och kardinala dieter, vilket har en skadlig effekt på den kvinnliga kroppen, vilket orsakar funktionsfel i cykeln.
 4. Älskare av hårda och grova sexuella relationer måste också vara mycket försiktiga. Sådant kön kan skada könsorganen - livmoderhalsen, slidan. Detta kan orsaka antingen vanlig blödning eller för tidig menstruation..
 5. När en kvinna blir gravid, i början av terminen, kan hon uppleva svag blödning som liknar en period. Detta beror på det faktum att i de tidiga stadierna av graviditeten (6-7 veckor) implanteras (fixeras) ett befruktat ägg, som har övervunnit vägen genom äggledarna, till livmoderns väggar. Detta orsakar förstörelse av en del av blodkärlen, vilket bidrar till frisläppandet av en liten mängd blod, som påminner om knapp menstruation.
 6. Det händer att en kvinna förvirrar början av kritiska dagar med livmodersblödning, som börjar när en inflammatorisk process uppstår i livmodern, hon skadas, en tumör har bildats i henne eller det finns andra sjukdomar.
 7. Förväntningen på barnet kan förknippas med en patologi, såsom en ektopisk graviditet, och då kan menstruationen komma tidigare än den angivna tiden. Ofrivillig missfall är också orsaken till tidig menstruation. Sådana situationer är mycket farliga för kvinnors hälsa och kräver omedelbart deltagande av läkare och ytterligare kirurgiskt ingripande..
 8. Många kvinnor, utan att konsultera en läkare, "föreskriver" hormonella preventivmedel för sig själva, vilket kan orsaka olika funktionsfel i kroppen och cykelstörningar, vilket bidrar till tidig menstruation.
 9. Ofta signalerar tidiga blödningar att en kvinna har en sexuell överföring efter oskyddat sex.
 10. Kvinnor som reser eller arbetar ofta i olika länder kan uppleva tidig menstruation. Detta beror på att kroppen kräver acklimatisering när man ändrar tidszoner och klimatförhållanden. Den kvinnliga kroppen arbetar i ett upptaget läge, därför ett cykelfel.

I ung ålder bör tidig menstruation inte orsaka flickan mycket bekymmer, eftersom hennes hormonella system bara etableras och bildar menstruationscykeln. Äldre kvinnor som har klimakteriet är inte heller rädda för misslyckanden i cykeln, eftersom de är förknippade med åldersrelaterade egenskaper.

Hur är dina perioder om de kommer tidigare än förfallodagen?

Funktionerna i utseendet på menstruation i detta fall kommer att vara direkt relaterade till vad som orsakar cykelstörningar..

Om den tidiga menstruationen orsakades av funktionsfel i centrala nervsystemet, går som regel kritiska dagar med avvikelser i kvinnans välbefinnande. Ofta klagar en kvinna på sådana problem i samband med hennes tillstånd:

 1. Huvudvärk.
 2. Utseende av illamående av okända skäl. I sådana situationer är vissa damer rädda för att detta kan vara det första tecknet på en intressant situation..
 3. Tårfullhet och humörsvängningar.
 4. Deppigt humör.
 5. Dålig dröm för vissa damer.
 6. Orsakslös tårfullhet.

I den moderna världen möter kvinnor ofta problemet med tidig menstruation, men tillståndet i detta fall kommer att vara strikt individuellt. Beroende på kvinnans hälsotillstånd kommer tidiga kritiska dagar att gå. Kom ihåg att vid hormonstörningar i kroppen kan blödning vara riklig och ibland kan du till och med märka blodproppar. Om det finns en infektion i kroppen, observeras dragande smärta i nedre buken. Dessutom kan smärta i ländryggen noteras..

Kan menstruationen komma tidigt på grund av graviditet?

Låt oss titta på ett separat fall när förändringar i cykeln orsakas av barnets befruktning. Om damen är sexuellt aktiv kan dagen komma när, trots användning av preventivmedel, de tidiga perioderna kommer, men de orsakas av graviditet. Du måste köpa apoteket det vanligaste graviditetstestet i följande fall:

 1. Kritiska dagar anlände 3-7 dagar tidigare än förväntat datum.
 2. Överflödet och intensiteten av sekretioner minskade kraftigt.
 3. Färgen på det släppta blodet har förändrats. Tilldelningar har fått en brun eller rosa färgton.
 4. Antalet kritiska dagar minskades och istället för de vanliga 7 dagarna, till exempel, fanns det bara 4.

Alla dessa processer beror på att ett befruktat ägg implanteras på livmoderväggarna, vilket stör blodkärlen. Därför den tidiga menstruationen.

Om kritiska dagar är 5 dagar före schemat

Naturen är alltid fantastisk, och ännu mer i förhållande till orsakerna till den tidiga regleringen. Så om menstruationen kom före 5 dagar rekommenderas det att studera ett antal huvudorsaker som kan orsaka detta fenomen:

 1. För att det reproduktiva kvinnliga systemet ska fungera normalt måste flera organ samtidigt arbeta tillsammans. Och om en av dem "skräp", är det inte förvånande att menstruationen kommer 5 dagar tidigare än den förväntade dagen. Och om du vred dig till en gynekolog för att ta reda på orsaken till detta fenomen, kan du på vägen hitta sjukdomar i livmodern, äggstockarna och till och med hjärnan.
 2. Den kvinnliga kroppen är känslig, så en kränkning av dess funktion (i de flesta fall gäller den vegetativa funktionen) kan uppstå även på grund av förkylningen. Provokatorn av tidig menstruation i detta fall är en kränkning av normal blodcirkulation under sjukdomen.
 3. I strävan efter harmoni använder kvinnor ofta radikala metoder för att bli av med extra kilo. Långa och styva dieter, där en kvinna inte får ett antal ämnen som är nödvändiga för kroppen, provocerar stress i hela kroppen. Och vid utgången får vi en menstruationscykel.
 4. Kritiska dagar kan komma 5 dagar tidigare om en kvinna stannar under förhållanden med negativa miljöfaktorer. Till exempel kommer en plötslig flytt till en ny bostad att resultera i att damen måste genomgå en period av acklimatisering, det vill säga anpassa sig till nya klimatförhållanden. Till och med en affärsresa till ett annat land, en kort resa eller en resa kan orsaka regelverk före schemat med fem dagar.
 5. Överbelastning. Det handlar inte bara om fysiska utan också om emotionell överbelastning. Denna situation kan orsaka reglering 3-6 dagar tidigare än det förväntade datum som anges i den personliga kalendern.

Anledning till ankomsten av kritiska dagar 7 dagar tidigare

Om du just har en sådan situation, ligger skälet troligen i potentiella provokatörer. Bland dem:

Om dina perioder blir rosa, koagler märks i dem, kan orsaken vara utvecklingen av inflammatoriska processer i livmodern, äggledarna eller äggstockarna. Andra utsläpp än vanligt inträffar på grund av en potentiell sjukdom - fibroider, underutveckling av reproduktionssystemet, hypoplasi, endometrios, körtelhyperplasi;

Om detta är ditt fall producerar kroppen mer östrogen än vad som är nödvändigt för normal funktion. Detta händer mot bakgrund av bristen på luteinsyra, som utvecklas. I denna situation kan graviditeten inte vara 100%, eftersom ägglossning, troligtvis, inte inträffar. Svårigheter kan uppstå på grund av övervikt, ta mediciner som innehåller östrogener, tumörer i de kvinnliga könsorganen. Till exempel olika cyster i äggstockarna. Sjukdomen upptäcks genom ett rutinmässigt blodprov;

När det gäller regleringen 7 dagar tidigare händer det att det inte bara är en månad, utan snarare farlig blödning av livmodern på grund av livmoderskada eller utvecklingen av en tumör i könsorganen..

Kritiska dagar anlände 10 dagar tidigare

Menstruationscykeln bör upprättas ett par år efter det att de första reglerna uppträdde. Och trots detta konstateras det ofta att kritiska dagar kom tio dagar tidigare än kalenderdatumet. Tänk på att de främsta orsakerna till denna allvarliga avvikelse kan vara olika faktorer. Bland dem:

 1. Genetisk predisposition. Prata med din mamma om hon har haft sådana avvikelser. Det är troligt att de tidiga perioderna ofta var med henne, med mormor eller med andra släktingar. Och om detta faktum bekräftas, måste damen acceptera situationen som den är, eftersom det nästan är omöjligt att påverka den.
 2. Avvikelser i kroppsvikt. Om en kvinna dramatiskt tog upp eller tappade vikt, bör hon inte bli förvånad över att menstruationen började vara 10 dagar tidigare. En liknande situation kan hända på grund av bristen på en fullständig, hälsosam kost, när kroppen inte får det nödvändiga komplexet av mineraler och vitaminer..
 3. Missfall eller aborter. Båda dessa obehagliga situationer orsakar ofta störningar i menstruationscykeln, och en kvinna observerar en tidig ankomst av menstruationen.
 4. Inflammatoriska processer. Tyvärr är inflammatoriska processer i bäckenområdet en av de vanligaste orsakerna till alla slags avvikelser i kvinnlig kropp. Listan över patologier är ganska betydande: godartade eller maligna tumörer, fibroider, endometrios. Listan över sjukdomar kan fortsättas under en längre tid. Det värsta är att en kvinna som stänger sina ögon för den tidiga menstruationen och tillskriver den av icke-väsentliga skäl inte vänder sig till läkaren i tid för kirurgisk ingripande, vilket förvärrar situationen.
 5. Sjukdomar i de inre organen. Förändringar i menstruationscykeln orsakas ofta av sjukdomar som är förknippade med njurarna, levern och andra viktiga organ som ansvarar för kroppens vitala funktioner.

Efter att ha känt till skälen som orsakar ankomsten av menstruation tio dagar tidigare än den angivna tidsfristen, bör en kvinna förstå att hon i en sådan situation måste söka professionell hjälp så snart som möjligt. Kom ihåg att denna situation kan innebära utveckling av en ganska allvarlig sjukdom där förhalning är farligt.

Om månatliga perioder är rikligt och kommer före schemat

Naturligtvis bör alla kränkningar av cykeln få en kvinna att oroa sig för sin hälsa och konsultera en läkare. Och om förordningen kom tidigare, och de är starkare än vanligt, måste orsakerna klargöras eftersom det inte bör finnas rikliga månatliga volymer. Dessutom bör en kvinna oroa sig för ett brådskande besök hos läkaren om det finns blodproppar i urladdningen (lochia).

Vilka skäl kan vara:

 • Hormonell obalans;
 • Patologiska processer i livmodern eller detaljerna i dess struktur;
 • endometrios;
 • Klimakteriet;
 • Födelse av ett barn;
 • Abort eller missfall;
 • Myom;
 • menorragi;
 • Patologi för det reproduktiva systemet;
 • Inflammatoriska processer och sjukdomar i bäckenorganen;
 • Hemoglobinbrist;
 • Överdriven användning av preventivmedel (spiral).

Tidig mager menstruation: vad betyder detta?

Smärta under kritiska dagar beror inte på hur rikliga de är. Och om reglerna kom tidigare och i en annan volym, finns det ingen garanti för att du inte kommer att bli förbi av obekväma upplevelser. Tvärtom, de åtföljs ofta av faktorer som:

 1. Huvudvärk.
 2. Illamående.
 3. Smärta i nedre del av buken.
 4. Förstoppning eller diarré.
 5. Ritningssmärta i ryggradens ryggrad.

Menstruation med knappt urladdning kan vara i sådana fall:

 • Med ovariell dysfunktion;
 • Efter barnets födelse. Månadsperioder kan komma tidigare än det angivna datumet. De kan också få en brun nyans;
 • Efter operation: abort, avlägsnande av polypper, curettage för diagnostiska ändamål;
 • Med en genetisk predisposition;
 • Om det finns inflammatoriska processer i livmodern eller äggstockarna.

Naturligtvis är denna lista över skäl för vilka det kan finnas tidiga magra månatliga perioder långt ifrån fullständig.

Vad du ska göra om din period kom tidigare

När skälet som orsakade den tidiga menstruationen fastställs måste du bestämma vad du ska göra med problemet som har uppstått. Naturligtvis måste frågan tas på allvar och roten till problemet bör elimineras..

Först måste en kvinna noggrant analysera sin livsstil. Om han är långt ifrån frisk, måste du tänka på vad du ska göra så att kritiska dagar inte ger problem med deras förtid. Här är en lista över dina åtgärder:

 1. Minska både fysiska och moraliska påfrestningar. Regelbundna stressiga situationer har aldrig gett något bra..
 2. Skapa en bekväm psykologisk atmosfär i huset, och om du ofta tar reda på förhållandet, måste du "binda det". Huset ska vara tyst och lugnt, här måste du vila med din kropp och själ.
 3. Oroa dig inte för mycket om dina perioder kommer en dag tidigare. Läkare anser detta inte som en patologi, så denna situation är ganska normal..
 4. Det är förbjudet att ta hormonella läkemedel utan recept från läkare. Läs bruksanvisningen noggrant innan användning..
 5. Granska hela kosten. Menyn ska vara full och frisk så att kroppen får alla nödvändiga vitaminer och näringsämnen. Uteslut alla bekvämligheter och snabbmat. Snacks på språng kan också glömmas. Försök att laga mat välsmakande och hälsosam mat hemma.
 6. Om förordningen ofta kommer före den fastställda tiden och cykeln inte kan skryta med regelbundenhet, bör kvinnan konsultera en läkare för att ta reda på orsakerna och syftet med behandlingen. Om gynekologen insisterar på en fullständig undersökning, följ sedan hans rekommendationer. Kanske har han antaganden om ditt tillstånd och måste bekräftas..

Det måste komma ihåg att om den tidiga menstruationen åtföljs av svår smärta, behöver du inte uthärda den. Kanske är denna blödning inte relaterad till menstruation, utan orsakas av mer allvarliga och farliga hälsoskäl..

Det är en huvudskillnad som måste komma ihåg - när menstruationen fortsätter i normalt läge, bör urladdningen vara mörk och praktiskt taget icke-koagulerande. De patologiska processerna indikeras av den ljusröda färgen på blod, bitar av trasig vävnad eller blodproppar. Försena inte besöket hos läkaren, eftersom det är möjligt att orsaken till detta fenomen är allvarlig.

Menstruations oregelbundenheter korrigeras medicinskt, ofta med användning av hormoninnehållande läkemedel. Om reglerna alltid är svåra och åtföljs av smärtsamma upplevelser, måste en kvinna ompröva sin livsstil och ta upp sin hälsa, oavsett vad. Om yrsel, illamående, besvämning eller kräkningar på morgonen noteras med smala blödningar, är det mycket troligt att flickan är i en intressant position.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man minskar smärta under menstruationen. Folkrättsmedel och mediciner


När magen gör ont under menstruationen blir en kvinna eller en ung flicka ibland helt funktionshindrad. Var tionde kvinnor lider av outhärdlig smärta under menstruationen, vilket ofta leder till svimning och till och med kramper....

Efter menstruation, utstryk - normen eller ett tillfälle att konsultera en läkare?

Menstruation är en komplex hormonberoende process som förekommer hos kvinnor. En liknande klinisk bild förekommer hos kvinnor i reproduktiv ålder, i genomsnitt från 14-15 år och fortsätter till 50-55 år....

Orsaker till endometrios hos kvinnor - symtom, behandling, förebyggande

Endometrios hos kvinnor är en hyperplastisk godartad sjukdom i det reproduktiva systemet, som kännetecknas av spridningen av livmoderkörtelvävnad utanför kroppen....