Hormonal spiral Mirena: indikationer, konsekvenser, recensioner av kvinnor och läkare

Harmonier

Den mest populära intrauterina hormonella preventivmedlet är Mirena-spiralen (IUD). Intrauterina preventivmedel (IUD) har använts sedan mitten av förra seklet. Kvinnor blev snabbt förälskade i kvinnor på grund av många positiva egenskaper: bristen på systemiska effekter på den kvinnliga kroppen, hög prestanda, användarvänlighet.
Spiralen påverkar inte kvaliteten på sexuell kontakt, är etablerad under en lång period och behöver praktiskt taget inte kontroll. Men IUD har ett mycket betydande minus: många patienter utvecklar en tendens till metrorragi, som ett resultat av vilket de måste överge denna typ av preventivmedel.

På 60-talet skapades intrauterina system som innehåller koppar. Deras preventivmedel var ännu högre, men problemet med livmodersblödning löstes inte. Och till slut, på 70-talet, utvecklades den tredje generationen av VMK. Dessa medicinska system kombinerar de bästa egenskaperna hos orala preventivmedel och IUD: er..

Hormoninnehållande preventivmedel är mycket effektiva och samtidigt orsakar de inte utveckling av metrorragi.

Beskrivning av den intrauterina anordningen Mirena

Mirena har en T-form som hjälper dig att fixera i livmodern. En av kanterna är utrustad med en ögla med gängor utformade för att ta bort systemet. I spiralens centrum finns ett vitaktigt hormon. Den kommer långsamt in i livmodern genom ett speciellt membran..

Den hormonella komponenten i spiralen är levonorgestrel (gestagen). Ett system innehåller 52 mg av detta ämne. En ytterligare komponent är en polydimetylsiloxanelastomer. Navy Mirena är inne i röret. Spiralen har en individuell vakuumplastpappersförpackning. Det måste förvaras på ett mörkt ställe, vid en temperatur av 15-30 C. Hållbarhet från tillverkningsdatum - 3 år.

Effekten av Mirena på kroppen

Mirenas preventivsystem börjar "släppa" levonorgestrel i livmodern omedelbart efter installationen. Hormonet kommer in i kaviteten med en hastighet av 20 mcg / dag, efter 5 år sjunker denna siffra till 10 mcg per dag. Spiralen har en lokal effekt, levonorgestrel är nästan allt koncentrerat i endometrium. Och redan i muskelskiktet i livmodern är koncentrationen inte mer än 1%. I blodet finns hormonet i mikrodoser.

Efter införandet av spiralen kommer den aktiva komponenten in i blodomloppet efter ungefär en timme. Där uppnås dess högsta koncentration efter 2 veckor. Denna indikator kan variera avsevärt beroende på kvinnans kroppsvikt. Med en vikt på upp till 54 kg är halten av levonorgestrel i blodet cirka 1,5 gånger högre. Den aktiva substansen är nästan helt uppdelad i levern och evakueras av tarmen och njurarna.

Principen för drift av Mirena

Den preventiva effekten av Mirena beror inte på en svag lokal reaktion på en främmande kropp, men är främst associerad med effekten av levonorgestrel. Införandet av ett befruktat ägg utförs inte på grund av att man drunknar ut livmoderns epitel. I detta fall avbryts den naturliga tillväxten av endometrium och funktionerna i körtlarna reduceras.

Mirena-spiralen hindrar också spermiernas rörlighet i livmodern och dess rör. Den preventiva effekten av läkemedlet ökar den höga viskositeten i livmoderhalsslemet och förtjockningen av slemhinnan i livmoderhalskanalen, vilket komplicerar penetrationen av spermier i livmoderhålet.

Efter att systemet har installerats i flera månader noteras omstrukturering av endometrium, vilket manifesteras genom oregelbunden fläckning. Men efter en tid framkallar proliferation av livmoderslimhinnan en signifikant minskning i menstruationsblödningens varaktighet och volym, upp till deras fullständiga upphörande.

Indikationer för användning

En IUD installeras först för att förhindra oönskad graviditet. Dessutom används systemet för mycket allvarliga menstruationsblödningar av ett oförklarat skäl. Möjligheten till maligna neoplasmer i det kvinnliga reproduktiva systemet är tidigare uteslutet. Som ett gestagationsmedel för lokal verkan används den intrauterina anordningen för att förhindra endometrial hyperplasi, till exempel vid svår menopaus eller efter bilateral ovariektomi.

Mirena används ibland vid behandling av menorrhagia om det inte finns några hyperplastiska processer i livmoderslimhinna eller extragenitala patologier med svår hypokoagulering (trombocytopeni, von Willebrands sjukdom).

Kontra

Mirena-spiralen hänvisar till interna preventivmedel, därför kan den inte användas för inflammatoriska sjukdomar i könsorganen:

 • endometrit efter förlossning;
 • inflammation i bäckenet och livmoderhalsen;
 • septisk abort som utförts 3 månader före installationen av systemet;
 • infektion lokaliserad i den nedre delen av könsorganet.

Utvecklingen av akut inflammatorisk patologi i bäckenorganen, som praktiskt taget inte kan behandlas, är en indikation för avlägsnande av spiralen. Därför upprättas inte interna preventivmedel med en predisposition för infektionssjukdomar (ständig förändring av sexuella partners, en stark minskning av immunitet, AIDS, etc.). För att skydda mot oönskad graviditet är Mirena inte lämplig för cancer, dysplasi, fibromyomer i kroppen och livmoderhalsen, förändringar i deras anatomiska struktur.

Eftersom levonorgestrel bryts ned i levern installeras inte spiralen med en malign neoplasma av detta organ, liksom med skrumplever och akut hepatit..

Även om den systemiska effekten på kroppen av levonorgestrel är försumbar, är detta progestogen emellertid kontraindicerat vid alla progestogenberoende cancerform, till exempel bröstcancer och andra tillstånd. Dessutom är detta hormon kontraindicerat vid stroke, migrän, allvarliga former av diabetes, tromboflebit, hjärtattack, arteriell hypertoni. Dessa sjukdomar är en relativ kontraindikation. I en sådan situation avgörs frågan om användningen av Mirena av läkaren efter laboratoriediagnos. Spiralen kan inte installeras med misstänkt graviditet och överkänslighet mot läkemedlets komponenter.

Bieffekter

Vanliga biverkningar

Det finns flera biverkningar av Mirena, som finns i nästan varje tionde kvinna som har upprättat en spiral. Dessa inkluderar:

 • störningar i centrala nervsystemet: kort humör, huvudvärk, nervositet, dåligt humör, minskad sexuell lust;
 • viktökning och akne;
 • gastrointestinal dysfunktion: illamående, buksmärta, kräkningar;
 • vulvovaginit, bäckensmärta, fläckar;
 • bröstspänning och ömhet;
 • ryggsmärta, som med osteokondros.

Alla ovanstående tecken manifesteras tydligast under de första månaderna av användningen av läkemedlet Mirena. Sedan minskar deras intensitet, och som regel passerar obehagliga symtom spårfritt.

Sällsynta biverkningar

Sådana biverkningar observeras hos en patient av tusen. De uttrycks också vanligtvis endast under de första månaderna efter installationen av IUD. Om manifestationens intensitet inte minskar över tiden föreskrivs nödvändig diagnostik. Sällsynta komplikationer inkluderar uppblåsthet, ofta humörsvängningar, klåda i huden, svullnad, hirsutism, eksem, håravfall och utslag..

Allergiska reaktioner är mycket sällsynta biverkningar. Med deras utveckling är det nödvändigt att utesluta en annan källa till urticaria, utslag etc..

Användningsinstruktioner

Mirena spiralinstallation

Det intrauterina systemet packas i en steril vakuumpåse, som öppnas före installationen av spiralen. Ett öppnat system måste kasseras i förväg..

Installera en preventivmedel Mirena kan bara en kvalificerad gynekolog. Innan detta bör läkaren genomföra en undersökning och föreskriva nödvändig undersökning:

 • gynekologisk undersökning och bröstundersökning;
 • analys av en smet från livmoderhalsen;
 • mammografi;
 • kolposkopi och bäckenundersökning.

Du måste se till att det inte finns graviditet, maligna neoplasmer och STI. Om inflammatoriska sjukdomar hittas, innan vi iscenesätter Mirena, behandlas de. Du bör också bestämma livmoderns storlek, plats och form. Den korrekta positionen av spiralen ger preventivmedel och skyddar mot systemutvisning.

Patienter i fertil ålder har en IUD infogad under de första dagarna av menstruationen. I avsaknad av kontraindikationer kan systemet installeras omedelbart efter en abort. Vid normal sammandragning av livmodern efter förlossningen kan Mirena användas efter 6 veckor. Det är möjligt att byta ut spiralen på vilken dag som helst, oavsett cykel. För att förhindra överdriven tillväxt av endometriet bör det intrauterina systemet införas i slutet av menstruationscykeln.

Säkerhetsåtgärder

Efter installation av IUD måste du träffa en gynekolog efter 9-12 veckor. Då kan du besöka en läkare en gång om året, med utseendet på klagomål oftare. Även om kliniska data som bevisar en predisposition för utvecklingen av åderbråck och trombos i benvenen med användning av en spiral inte finns tillgängliga. Men om tecken på dessa sjukdomar dyker upp, måste du konsultera en läkare.

Effekten av levonorgestrel påverkar negativt glukostoleransen, som ett resultat av detta måste patienter med diabetes systematiskt övervaka glukosnivån i blodet. Med hotet om septisk endokardit hos kvinnor med valvulär hjärtsjukdom måste införandet och avlägsnandet av systemet utföras med användning av antibakteriella medel.

Eventuella oönskade effekter är fredliga

Borttagning av IUD

Spiralen måste tas bort 5 år efter installationen. Om patienten vidare inte planerar en graviditet utförs manipuleringen i början av menstruationen. Genom att ta bort systemet mitt i cykeln finns det en chans att bli befruktad. Om så önskas kan ett intrauterint preventivmedel omedelbart ersättas med ett nytt. Cykeldagen spelar ingen roll. När du har tagit bort produkten måste du noggrant inspektera systemet, eftersom om det är svårt att ta bort Mirena, kan ämnet glida in i livmoderhålet. Både administrering och borttagning av systemet kan åtföljas av blödning och smärta. Ibland uppstår en besvämning eller anfall hos patienter med epilepsi.

Graviditet och Mirena

Spiralen har en stark preventiv effekt, men inte 100%. Om graviditeten ändå utvecklas är det först av allt nödvändigt att utesluta dess ektopiska form. Under normal graviditet tas spiralen försiktigt bort eller medicinsk abort utförs. Inte i alla fall visar det sig att Mirena-systemet utvinns ur livmodern, då ökar sannolikheten för för tidig graviditetsavbrott. Den troliga negativa effekten av hormonet på bildandet av fostret måste också beaktas..

Laktation

Levonorgestrel IUD i en obetydlig dos kommer in i blodomloppet och kan utsöndras i mjölk när du ammar ett barn. Dessutom är hormoninnehållet cirka 0,1%. Läkarna säger vid en sådan koncentration att det är möjligt att en sådan dos kan påverka smularnas allmänna tillstånd.

Vanliga frågor

Priset på Mirena är ganska högt, och användningen av ett preventivmedel kan provocera många biverkningar. Har produkten någon positiv effekt på kvinnokroppen?

Mirena används ofta för att återställa tillståndet i endometriumet efter bilateral avlägsnande av äggstockarna eller vid patologisk menopaus. Även en intrauterin enhet:

 • ökar hemoglobinnivån;
 • utför förebyggande av cancer och endometrial hyperplasi;
 • minskar varaktigheten och volymen av idiopatisk blödning;
 • återställer järnmetabolismen i kroppen;
 • minskar smärta med algomenorré;
 • genomför förebyggande av fibroider och livmodern endometrios;
 • har en återställande effekt.

Används Mirena för att behandla fibroider??

Spiralen stoppar tillväxten av den myomatiska noden. Men du behöver ytterligare diagnos och konsultation av en gynekolog. Det är nödvändigt att ta hänsyn till volymen och lokaliseringen av noder, till exempel med submukösa formationer av fibroider som ändrar livmoderns form, installationen av Mirena-systemet är kontraindicerat.

Används med endometrios, det intrauterina läkemedlet Mirena?

Spiralen används för att förhindra endometrios, eftersom det stoppar tillväxten av endometrium. Nyligen har forskningsresultat presenterats som bevisar effektiviteten i behandlingen av sjukdomen. Men systemet ger endast en tillfällig effekt och varje fall bör övervägas separat.

Sex månader efter introduktionen av Mirena utvecklade jag amenoré. Så det borde vara? Jag kan bli gravid i framtiden?

Frånvaron av menstruation är en naturlig reaktion på hormonets påverkan. Det utvecklas gradvis hos var femte patient. Bara i fallet, gör ett graviditetstest. Om det är negativt, oroa dig inte, efter att systemet har tagits bort, menstruationen återupptas och du kan planera en graviditet.

Efter installation av Mirena preventivmedel kan utsläpp, smärta eller livmodersblödning uppstå?

Vanligtvis förekommer dessa symtom i en mild form, direkt efter introduktionen av Mirena. Svår blödning och smärta är ofta indikationer på spiralekstraktion. Orsaken kan vara en ektopisk graviditet, felaktig installation av systemet eller utvisning. Kontakta en gynekolog omedelbart.

Kan Mirena-spiralen påverka vikten?

Viktökning är en av biverkningarna av läkemedlet. Men du måste tänka på att det förekommer hos en kvinna av 10 och som regel är denna effekt kortvarig, efter några månader försvinner den. Det beror på kroppens individuella egenskaper..

Jag skyddade mig från oönskad graviditet med hormonella piller, men glömde ofta att dricka dem. Hur kan jag ändra läkemedlet till Mirena-spiralen?

Oregelbunden oral administration av hormoner kan inte helt skydda mot graviditet, så det är bättre att byta till intrauterint skydd. Innan detta måste du konsultera en läkare och klara nödvändiga tester. Det är bättre att installera systemet i 4-6 dagar av menstruationscykeln.

När kan jag bli gravid efter att ha tagit Mirena?

Enligt statistiken blir 80% av kvinnorna gravida, såvida de naturligtvis inte vill ha det, det första året efter att ha tagit bort spiralen. På grund av dess hormonella verkan ökar den till och med något graden av fertilitet (fertilitet)..

Var kan jag få Mirena-spiralen? Och vad är dess pris?

IUD finns endast på recept och säljs på apoteket. Priset bestäms av tillverkaren och varierar från 9 till 13 tusen rubel.

Recensioner av patienter och läkare om Mirena

Kvinnors recensioner av Mirena-systemet är ganska kontroversiella och kombinerar entusiasm och tacksamhet med avsky och skräck. Det positiva intrycket baseras först och främst på följande punkter: frånvaron av tung menstruation och biverkningar (vissa patienter passerar under de första månaderna), gynnsamma kostnader (baserat på 5 år), användarvänlighet (ställa in och glömma), påverkar inte sexuell kontakt. Dessutom har spiralen hjälpt många kvinnor att stoppa tillväxten av fibroider och minska manifestationerna av endometrios.

Negativa recensioner baserades huvudsakligen på påståenden om kränkningar av den emotionella sfären (irritabilitet, minskad sexlyst) och ett oestetiskt utseende (håravfall, akne).

Recensioner av läkare, liksom kvinnor, om IUD är också blandade, men mer återhållsamma. Experter bekräftar den höga preventivmedelseffekten och den terapeutiska effekten vid vissa sjukdomar. Men de förklarar att innan Mirena-spiralen installeras krävs en grundlig diagnos.

De första perioderna efter installationen av Mirena

För närvarande har många sätt uppfunnits för att undvika en oönskad graviditet. Spiral "Mirena" - detta namn är en av de mest effektiva, enligt läkare, intrauterina enheter. Tillverkarna säger att installationen av en spiral av denna typ gör att du kan uppnå ett resultat som kan likställas med en fullständig sterilisering av en kvinna.

Intrauterina enheter orsakar inte hälsorisker alls, förutsatt att systemet är korrekt installerat. Denna spiral används ofta av gynekologer som ett medel för att avsevärt minska intensiteten av menstruationsblödning.

Intrauterina enheter har alltid haft stora fördelar jämfört med hormonella preventivmedel. Den viktigaste fördelen med spiralen är att den inte påverkar en kvinnas hormonella bakgrund. Spiralen klassificeras som ett mekaniskt sätt att förhindra graviditet..

Spiralen har en lokal effekt, i motsats till läkemedel som påverkar hela kroppen. Det enda som en kvinna som installerar en intrauterin enhet behöver förbereda sig för är att menstruationens länge etablerade karaktär kan förändras efter installationen av preventivmedel.

Det är omedelbart värt att notera att olika typer av spiraler kan skilja sig från varandra i sin design och samma spiral kanske inte lämpar sig för två olika kvinnor. Därför måste läkare välja en viss typ av spiral, baserat på de enskilda egenskaperna hos varje patients kropp. Först och främst uppmärksammar läkaren på funktionerna i menstruationscykeln och arten av urladdningen under menstruationen.

Alla moderna spiraler har en av standardtyperna. En grupp innehåller spiraler som liknar den latinska bokstaven "T", andra till den latinska bokstaven "S" och de enklaste är ringformade. Materialet som används för att tillverka spiralerna är plast. I en liten mängd används metaller för tillverkning av spiraler..

Den preventiva effekten baseras på tre exponeringsmetoder:

 • På detta sätt påverkar spiralen slemet som bildas i livmoderhalsen, att det blir mycket tjockt och spermierna förlorar sin rörlighet, vilket är så nödvändigt för befruktningen av ägget..
 • I det andra fallet bildar spiralen inte tillräckligt endometriet. Ett befruktat ägg kan inte implanteras på ett omoget endometrium.
 • Den tredje exponeringsmetoden är att stärka sammandragningarna av äggledarna. Ett redan befruktat ägg passerar genom röret så snabbt att det inte har tid att förbereda sig för fästning på livmoderväggen.

Installation

Spiralen kan inte installeras med en redan avslutad graviditet. Därför genomgår varje kvinna en grundlig undersökning, vars huvudsakliga syfte är att utesluta förekomsten av infektionssjukdomar, att se till att det inte finns några foci av inflammation främst i livmodern.

Endast en läkare har rätt att installera spiralen, och det spelar ingen roll vilken typ av spiral som är installerad. Komplexiteten i installationen av den intrauterina anordningen är att det är nödvändigt att få tillgång till det område som ligger på andra sidan av livmoderhalskanalen.

Diametern på detta avsnitt av reproduktionssystemet är ganska liten, särskilt hos kvinnor som ännu inte har blivit mödrar. Sannolikheten för skada vid manipulation är mycket hög.

Med tanke på den speciella miljön i livmoderhalskanalen kan ett litet antal bakterier som har fallit på såret orsaka allvarlig inflammation som kan passera i livmoderhålet.

Därför måste installationen av spiralen vara extremt försiktig! Dessutom kommer en infektion i livmoderhalsen oundvikligen att leda till erosion. Därför etableras spiralen oftast under menstruationen, när livmoderhalskanalen är något förstorad och mer bekväm för bättre införande av spiralen. Dessutom har nacken vid denna tid en mjukare konsistens.

En annan positiv punkt för att införa spiralen under menstruationen är att alla drabbade delar av reproduktionssystemet efter menstruationen börjar återhämta sig snabbt, och denna process kommer att förenkla och påskynda anpassningen av vävnader till ett främmande föremål.

Mycket många kvinnor är oroliga för den ganska logiska frågan i denna situation, var försvinner utflödet från livmodern om en spiral upprättas under menstruationen? Därför installerar läkare en intrauterin enhet på den sista menstruationsdagen, då urladdningen redan är obetydlig i volym. En liten mängd urladdning kommer inte att störa läkarens installation av spiralen och läkaren kommer väl att se resultatet av hans manipulationer.

En sådan inställning till processen betyder inte alls att spiralen inte kan installeras på vanliga dagar. Men i detta fall kommer installationens kvalitet att vara mycket högre, vilket innebär att komplikationer kan undvikas. Dessutom garanterar den just avslutade menstruationen att kvinnan inte är gravid.

Vid behov gör läkaren lokalbedövning. Hela installationsprocessen tar väldigt lite tid. Till exempel får en spiral som Mirena installeras under de senaste dagarna av menstruationen eller omedelbart efter en medicinsk abort.

Ett viktigt tillstånd är frånvaron av infektion i alla delar av reproduktionssystemet. Det är förbjudet att införa denna spiral omedelbart efter födseln, det är nödvändigt att skjuta upp installationen i minst sex veckor.

Innan Mirena installeras behandlas livmoderhalsen med en antiseptisk lösning. Efter att ha installerat systemet bör en kvinna inte ha obehagliga känslor. Om patienten börjar klaga på smärta tas spiralen bort, eftersom den troligen inte installerades korrekt.

Spiraltillverkaren utesluter inte allergiska reaktioner på materialet från vilket systemet tillverkades. Oftast är den skyldige i allergier metallen i spiralen. "Mirena" rekommenderas inte för att upprätta nulliparösa patienter.

En gång i månaden

Menstruationens karaktär förändras efter installation av en intrauterin enhet på grund av att det påverkar de delar av reproduktionssystemet som är direkt involverade i menstruationsprocessen.

De perioder som kommer att äga rum efter installationen av spiralen kommer alltid att skilja sig från de som var tidigare. En kvinna kommer att kunna känna skillnaden på exemplet med den första menstruationen med en installerad intrauterin enhet.

De första perioderna efter installationen av spiralen börjar i enlighet med den vanliga kalendern, exakt enligt schema. Men det är mycket möjligt att menstruationen börjar med en liten fördröjning, vilket inte är ett tecken på patologi, utan orsakas av den stress som kroppen får under installationen av spiralen.

Av denna anledning kan en lätt hormonell förändring inträffa, och det kommer att vara försenaren. Om spiralen installerades på vanliga dagar, ökar sannolikheten för en försening i menstruationen avsevärt. Men i alla fall bör förseningen inte överstiga tre veckor. Annars måste du konsultera en läkare.

Närvaron av en spiral förhindrar inte menstruationens början. Om förseningen varar flera cykler måste du träffa en läkare, eftersom spiralen inte helt garanterar frånvaron av graviditet, och en liten procentandel av risken kvarstår. I detta fall måste spiralen tas bort..

De första perioderna efter installationen av spiralen är mer omfattande och längre. Anledningen till detta är den irriterande effekten av spiralen. Slemets sammansättning i livmoderhalskanalen förändras också, och därför ökar volymen av utsöndringar något jämfört med vad det var innan spiralen.

Samtidigt kan en kvinna ha hormonella förändringar på grund av stress, vilket gör utsläppet mer omfattande. En kvinna ska inte vara rädd om hon lämnar två eller tre kuddar mer än vanligt om dagen. Detta fenomen kan betraktas som normalt..

En läkare ska konsulteras om hon på grund av tung menstruation känner svaghet och yrsel. I detta fall bör ett besök på en medicinsk institution inte skjutas upp, eftersom dessa symtom kan indikera blödning i livmodern. En kvinna i detta tillstånd behöver akut hjälp.

Bara riklig urladdning medför inte fara och kräver inte behandling. Mindre smärta som kan följa uppkomsten av menstruation kan avlägsnas med krampläkemedel. Förstärkningen av smärta under denna period förklaras av närvaron av en spiral.

Om smärta känns i form av sammandragningar, och dessa sammandragningar inträffar mot bakgrund av riklig urladdning, är det nödvändigt att konsultera en läkare. Liknande smärta kan vara ett tecken på en början inflammation i livmodern. Om inga åtgärder vidtas kommer spiralen att avvisas och inflammation kommer att öka avsevärt. Det kommer att vara mycket svårt att stoppa en sådan process..

Fram till början av den första, efter installationen av spiralen, menstruationen, och under dem, bör en kvinna noga övervaka sin hälsa för att inte missa patologin.

Med tiden kommer patientens kropp att återhämta sig och allt relaterat till menstruationen kommer att återgå till det normala. Detta bör hända en cykel efter installationen av den intrauterina enheten. Om en kvinna efter denna tid är obekväm, måste spiralen tas bort och andra preventivmetoder väljas.

Det är helt tillåtet om perioden är tre månader längre än innan spiralen används. Utsläppstiden bestäms av den irriterande effekten av ett främmande föremål på livmoderslimhinnan.

Normen under denna period är utseendet på utsläpp utanför menstruationen. Sådan urladdning är inte riklig. Allt detta är kroppens svar på införandet av en spiral, som tar tid att vänja sig till ett främmande föremål. Dessutom måste man komma ihåg att tills spiralen avlägsnas kommer utfällningarna alltid att vara mer rikliga, men deras volym kommer att ligga inom acceptabla gränser.

Mindre smärta på bakgrund av menstruation kan förekomma under hela användningsperioden av spiralen. Om smärtan stör störst kvinnan, måste spiralen tas bort. I detta fall kommer fördelarna med att använda en spiral inte att stå i proportion till det lidande som den drabbats av. Med denna utveckling av händelser är dessutom sannolikheten för att utveckla inflammation och anemi hög.

Det är möjligt att de första perioderna efter installationen av spiralen har passerat och sedan förseningen har påbörjats. Denna situation är inte normal och det är nödvändigt att konsultera en läkare för att fastställa orsaken till frånvaron av menstruation. I närvaro av en spiral kan ett befruktat ägg existera utanför livmoderhålet.

Mirena

Mirena-spiralen, i motsats till de vanliga typerna av IUD, kan införa hormoner i kroppen. Progestinerna i den utesluter helt en eventuell graviditet. Det förtjockar slemhinnan i livmoderhalskanalen och hämmar utvecklingen av endometrium, vilket förhindrar implantering av fosterägget.

På grund av förekomsten av hormoner i spiralen ökar inte sekretionsvolymen, utan tvärtom minskar, vilket möjliggör användning av detta system för medicinska ändamål. Minskade sekret uppstår på grund av levonorgestrel i en spiral. Detta ämne förhindrar endometrium från att förtjockas..

På detta sätt förhindras också äggimplantation. Ett tunt lager av endometrium lämnar i en mindre volym, menstruationen skiljer sig därför inte i överflöd. Vid menstruationens början, under påverkan av läkemedlet, blir dessutom slemhinnan ännu tunnare. Det hormon som finns i spiralen har en annan anmärkningsvärd egenskap. Det hämmar äggstockarnas arbete och påverkar således ägglossningsprocessen.

På grund av den specifika inverkan av spiralen hormon minskar mängden ämnen som bidrar till tillväxten av endometrium. Intensiv, månad efter installation av Mirena, kan bara vara de första tre månaderna, medan kroppen och spiralen anpassar sig till varandra.

Efter tre månader bör utsläppsmängden minska med cirka fyra gånger. Det finns fall då perioden efter installationen av Mirena var frånvarande i ungefär ett år. Det finns inget smärtsyndrom med denna spiral. Smärta åtföljs av livmodersammandragningar under menstruationen. Hormonet i spiralen minskar intensiteten hos sådana sammandragningar. Kvinnor som använder Mirena kan uppleva lätt smetning inom sex månader mellan två månader.

Mirena-borttagningsfältet tar inte mycket tid att återställa reproduktionsfunktionen. Graviditet kan uppstå vid närmaste ägglossning. Om spiralen har använts under lång tid, kommer kroppen att behöva en viss tid för att bli av med effekterna av levonorgestrel.

Detta beror på att livmoderns livmodern har utsatts för hormonet under lång tid och det måste återhämta sig efter att läkemedlet har upphört. I detta fall kan graviditet uppstå först efter tre månader. Denna nyans måste beaktas när man planerar en framtida graviditet..

Denna typ av spiral kan användas i sju år, då måste systemet tas bort. Efter denna period finns det risk för spiral in i den omgivande vävnaden. När man använder en spiral under en längre tid kan en kvinna förlora sin förmåga att bli gravid.

Att ta bort spiralen och dess installation görs bäst under de senaste dagarna av menstruationen. Således är det möjligt att undvika onödiga skador i livmodern och livmoderhalskanalen. På vanliga dagar får spiralen endast avlägsnas av medicinska skäl. Till exempel med en allergisk reaktion på systemet.

Vid tillverkning av denna typ av spiral används koppar, som vissa kvinnor kan vara allergiska mot. Dessutom kan hormonet i spiralen bli orsaken till allergier. När spiralen har tagits bort är menstruationscykeln helt återställd. En försening kan inträffa omedelbart efter att systemet har tagits bort, men det kan inte överstiga två veckor.

Mirena spiral med endometrios: recensioner av specialister

Problemet med preventivmedel är relevant för kvinnor i fertil ålder.

Bland de olika sätten att förebygga oönskad graviditet används orala preventivmedel, en kalendermetod, avbrott i samlag, men metoden för att installera en intrauterin enhet förblir den mest korrekta.

Mirena intrauterin enhet jämförs gynnsamt med alla preventivmedel av detta slag - det är ett preventivmedel och behandlar endometrit.

Spiral

Mirena är en spiral av hormonell typ som är säkert installerad i livmoderhålet och utsöndrar det speciella hormonet levonorgestrel, det släpps långsamt genom membranet i organkaviteten. Den innehåller 52 mg av den hormonella komponenten i behållaren..

Varje marin finns i en individuell skyddsförpackning, den måste förvaras vid rumstemperatur i tre år från tillverkningsdatumet. Installationen är snygg - en speciell ring styr insättningsdjupet, så processen är säker.

Åtgärden börjar en timme efter installationen, och två veckor senare stiger hormonnivån till ett maximum. Koncentrationen av levonorgestrel i kroppen beror på en kvinnas kroppsvikt.

Den aktiva substansen omvandlas i levern och med hjälp av urinvägarna tas bort från kroppen.

Mirena är mycket bättre än en icke-hormonell IUD, eftersom den inte ges en infektionskälla när den administreras korrekt och den inflammatoriska responsen på dess närvaro är extremt svag.

Indikationer för användning av Mirena

Bruksanvisningen för Mirena-spiralen definierar tydliga installationsinstruktioner:

 • Mirena Navy installeras vid behov i preventivmedel;
 • livmodersblödning av okänt ursprung;
 • Mirena fyller en terapeutisk funktion - endometrios elimineras;
 • användningen av IUD leder till en minskning av storleken på myomatösa noder i livmodern;
 • tack vare användningen av IUD Mirena minskas risken för inflammatoriska patologier i bäckenet;
 • om en kvinna har järnbristanemi;
 • Mirena spiraler hjälper till med smärtsam menstruation för att minska nivån av obehag.

Kvinnor som använder Mirena ser yngre och friskare ut än sina kamrater på grund av normalisering av den hormonella bakgrunden, frånvaron av onormal menstruation hos patienter.

De har ingen anledning att dricka p-piller - Mirena skyddar mot oönskad graviditet, livmodern och slemhinnan återställs.

Med installationen av ett sådant preventivmedel kan en kvinna leda en välkänd livsstil, patienten bör inte ständigt oroa sig för orala preventivmedel, som kvinnor ofta glömmer att dricka vid rätt tidpunkt..

Under graviditet och amning

Innan systemet installeras ser läkaren till att befruktningen inte har inträffat och att graviditeten inte har inträffat. Annars tas inte preventivmedlet upp och frågan om att bibehålla eller avbryta graviditeten avgörs. Spiraler återgår till installationen senare.

Om graviditet har inträffat med Mirena, vilket är extremt sällsynt, och risken är 0,16%, utförs borttagningen försiktigt. Om IUD är beläget nära fosterägget och utgör ett hot för barnet, avgörs frågan om abort.

Om en kvinna bestämmer sig för att rädda barnet, informerar läkaren henne om möjliga risker, hotet om för tidig födsel.

I detta fall tas patienten under kontroll, det är oerhört viktigt för kvinnan att övervaka sensationerna, och vid de första oroande tecknen är det brådskande att kontakta kliniken.

Vid amning används den hormonella Mirena-spiralen utan begränsningar. Läkare rekommenderar att placera en IUD under den sjätte veckan efter förlossningen, när livmoderhalsen fortfarande är mjuk och endometriet redan har återställts. Levonorgestrel tränger inte in i bröstmjölken, därför utgör det inte ett hot för barnet.

Installation av en intrauterin enhet Mirena

Mirena preventivmedel finns i ett individuellt sterilt paket. Efter att ha öppnat preventivfodralet utför läkaren alla manipulationer endast med sterila handskar för att inte infektera infektionen.

Innan installationen släpper läkaren trådarna genom att bläddra i ledarröret. Spiralreglaget är närmare cervikalkanalen och IUD-armarna liknar bokstaven T.

Med hjälp av trådarna dras systemet in i röret så att de tjocka ändarna stänger lederöret. Skjutreglaget återgår till sitt ursprungliga läge, och trådarna är fixerade i en speciell plats.

Spiralringen installeras i enlighet med önskat avstånd, mätt av läkaren under en gynekologisk undersökning (värdet tas från det yttre svelget till botten av livmodern). Efter detta kan IUD sättas in direkt i livmodern.

Skjutreglaget är ordentligt fixerat med fingret och hålls i det avlägsna läget. Så snart ringen är nära livmoderhalsen, ungefär en och en halv till två centimeter, kan systemet inte främjas ytterligare.

Gynekologen kommer att stanna om det finns ansträngning och motstånd när IUD sätts in i livmodern - i detta fall utvidgar läkarna livmoderhalsskanalen för att göra installationsproceduren för patienten så bekväm och smärtfri som möjligt.

Så snart systemet är i rätt position drar läkaren upp skjutreglaget och släpper spiralens axlar. Efter cirka fem till tio sekunder öppnar axlarna helt.

Därefter förflyttas konduktören mest försiktigt inåt så att axlarna är i rätt läge, och ringen vidrör livmoderhalsen. I detta läge avlägsnas röret, trådarna rätar sig själva.

Om systemet är korrekt installerat känner kvinnor inte mycket obehag och smärta. I det sista steget skärs trådarna ändar så att de inte stör patienten och inte kännas som en sexuell partner, även om detta i sällsynta fall är möjligt.

Förfarandet för att installera IUD är enkelt, men kvinnor är ofta rädda - är det smärtsamt att få en spiral, kommer det att ge ytterligare komplikationer.

Läkare säger att installationen av en intrauterin enhet är en normal procedur och inte har några mer negativa känslor än en gynekologisk undersökning.

Eftersom IUD fastställs under de första dagarna efter slutet av menstruationen, är livmoderhalsen fortfarande mjukad och avslappnad, livmoderhalskanalen är enkel och smärtfri att expandera, därför känner kvinnor inte specifika negativa känslor.

Tankar om den smärtsamma installationen av IUD är förknippade med en överdriven misstänksamhet hos patienter, så att läkare förbereder kvinnor pre-psykologiskt, utför manipulationer i en lugn och avkopplande miljö.

Sätt spiralen en gång, kvinnor finner lugn under de kommande fem åren i frågan om en oplanerad graviditet.

Spiralavlägsnande

Med en stabil cykel kan du bli av med ett preventivmedel varje dag i din period efter dess giltighetsperiod. Om kvinnan mår bra med Mirena och inte vill ha fler barn, installerar de följande system under de kommande fem åren på dagen för borttagningen.

Studier har visat att installationen av ett nytt system "utan vila" på inget sätt påverkar en kvinnas hälsa, inte leder till en försämring av hennes tillstånd, och effektiviteten för skyddet mot oplanerad graviditet förblir på en hög nivå.

I avsaknad av menstruation före tillbakadragande är det nödvändigt att börja dricka orala preventivmedel på en vecka. När du tar bort systemet måste läkaren se till att det är komplett, det finns inga trasiga delar av de flexibla delarna som kan vara kvar i livmodern.

Efter borttagning av spiralen krävs inga ytterligare manipulationer.

Kontra

Kontraindikationer för installationen av marinen Mirena:

 • avvikelser i organets struktur: både medfödda och förvärvade;
 • närvaron i livmodern eller regionen i dess hals av maligna neoplasmer;
 • ökad individuell känslighet för levonorgestrel;
 • en eventuell graviditet eller misstänksamhet om en befruktning som hålls tills det ögonblick som tvivlarna löses;
 • inflammatoriska patologier i bäckenorganen;
 • septisk abort;
 • infektioner i könsorganet som tenderar att utvecklas;
 • djup ventrombos;
 • bröstcancer
 • utveckling av postpartum endometrit;
 • diagnostiserad cervicit;
 • leverpatologi;
 • dysplastiska förändringar.

Om en kvinna har dessa kontraindikationer, är det förbjudet att lägga intrauterina hormoner i det.

Sidoeffekt

Biverkningar av Mirena-spiralen manifesteras inte hos alla kvinnor, men i sällsynta fall kan IUD ha en negativ effekt på kroppen:

 • deprimerad humör, depression;
 • huvudvärk med varierande intensitet, migrän;
 • urticaria, svullnad i slemhinnan i halsen, ögon;
 • ömhet i buken, värkande känslor i korsryggen;
 • illamående;
 • ömhet i bröstkörtlarna;
 • acne
 • amenorré, oligomenorré;
 • högt blodtryck.

Om en kvinna har biverkningar är det nödvändigt att konsultera en läkare. Kanske finns det en individuell intolerans eller kontraindikationer att använda.

Trots att läkare alltid kontrollerar indikationerna och kontraindikationerna för installationen, i sällsynta fall måste Mirena fortfarande tas bort.

Pris Mirena spiral

Kostnaden för Mirena-spiralen är olika på apoteket och på Internet. Här kostar Mirena från 12 500 tusen rubel, och på villkor för självleverans är kostnaden för varor lägre.

Konventionella apotek höjer priset på varor. Därför föredrar många patienter att beställa varor endast på distans, så att preventivmedel är billigare.

Rikligt urladdning efter installation av spiralen

Efter installation av hormonspiraler kan rikliga sekretioner observeras. Vissa kvinnor kan till och med uppleva lindriga smärta i nedre buken..

Under de första två veckorna efter installationen av Mirena är mindre blödning ganska normal, men de första perioderna med Mirena varar lite längre, och blödningen är mer rik än alltid.

Detta är också en variant av normen, om patienterna inte har några andra obehagliga känslor, utom för tung menstruation. Vanligtvis varnar läkare för att urladdning efter installation av Mirena-spiralen kan vara atypisk, så du bör inte oroa dig under den första månaden.

Om kraftig blödning upprepas flera gånger i rad måste du rådfråga en läkare. Orsaken kan vara en tidig premenopaus, vars konsekvenser vanligtvis är svåra att tolerera av kvinnor.

Hjälper Mirena-spiralen med endometrios?

Instruktionen till IUD indikerar att kvinnor med endometrios rekommenderas Mirena-spiralen. Läkare som föreskriver Mirena noterar att systemet har en terapeutisk effekt på endometrios.

Eftersom IUD pågår under lång tid, verkar hormonet levonorgestrel gradvis och förlängt på livmoderns slemhinna, vilket undertrycker nya fokuser på patologisk spridning av endometrium.

Spiralen Mirena med endometrios påverkar gynnsamt slemhinnan just på grund av frigörandet av hormonet, vilket också förhindrar utvecklingen av den inflammatoriska processen i livmodern.

Observationer av patienter bekräftar den positiva effekten av Mirena, för vilken hon kallades spiralen från endometrios, eftersom inte alla IUD: er har denna effekt. I milda former av patologi föreskriver läkare specifikt en spiral för endometrios.

Är det möjligt att använda Mirena-spiralen med myom för behandling av en tumör

Mirena med myom, endometrios och andra patologier är ett effektivt verktyg för behandling av sjukdomar.

Men om Mirena har en patologisk spridning av endometriet har en tydligt positiv effekt, med myomatösa noder rekommenderas att använda en IUD med extrem försiktighet.

Enligt läkare, i ett fall med myom, slutar noderna verkligen att växa, men efter avlägsnande av IUD börjar tillväxten av noder igen och nya formationer dyker upp.

Allt detta antyder att användningen av en IUD är ett utmärkt alternativ till avlägsnande av livmodern som påverkas av myomatösa noder, sådan terapi utförs under lång tid och under övervakning av läkare.

Komplikationer som kan uppstå vid användning av Mirena-spiralen

Användning av intrauterin preventivmedel leder sällan till komplikationer, men ibland upplever kvinnor följande komplikationer:

 1. Utvisning - förlusten av en spiral. Det händer hos kvinnor som inte är många, så de föredrar att inte ens lägga medicinska spiraler på dem. Dessutom faller systemet ut under patologiska processer i livmodern, organhypertonitet, viktlyft.
 2. Perforering av livmoderväggen är möjlig med felaktig administration, men en sådan defekt upptäcks snabbt. Om läkaren missade patologin, därefter finns det smärta, ett berusningstillstånd, och när patienten åker till kliniken utförs en akut intervention.
 3. Smittande process - installationen av en spiral är förknippad med risken för infektion, men den är minimal. Om Mirena står i viloläge i cirka tre veckor och patienten inte visar tecken på infektion, anses installationen vara framgångsrik. I framtiden övervakar de tecknen på den inflammatoriska processen - om de dök upp blev sexpartnern källan.

Recensioner av specialister

Gynekologer utvärderar utvetydigt positivt Mirena i handling. Enligt de flesta experter har hon etablerat sig som ett preventivmedel. Graviditetsgraden med Mirena är låg och faller helt i felmarginalen.

När det gäller den terapeutiska effekten eliminerar IUD Mirena enligt läkare effektivt de patologier som anges i instruktionerna.

Patienter med Mirena som drabbades av endometrios upplevde mycket bättre, och ultraljudsresultat indikerade en betydande regression.

Endometrios slutade utvecklas, nya foci upphörde att dyka upp, det förändrade endometriumet återgick till det normala.

Positiv feedback noterades av läkare under behandlingen av det milda stadiet av endometrios, då det var möjligt att normalisera livmoderslimhinnan med hjälp av en IUD.

Samtidigt varnar läkare kollegor mot utnämningen av en IUD för myom, eftersom det i praktiken har förekommit fall med tillväxt av myomatösa noder..

Läkemedlet (tabletter)

Mirena finns i form av ett intrauterint system för att förhindra oönskad graviditet.

Läkemedelssubstansen är innesluten i en speciell behållare. Det verkar uteslutande i livmoderhålet och den aktiva substansen kan inte användas i tablettform.

Omedelbart efter installationen inuti livmoderkaviteten börjar frisättningen av läkemedlet levonorgestrel. I det första steget är hormonets volym 24 mcg / dag. Och i slutet av det femte året är volymen av den aktiva substansen 10 mcg / dag..

Hela volymen av läkemedlet ackumuleras i endometrium, och 1% av levonorgestrel kommer in i muskelskiktet. I blodet finns hormonet i små mängder och påverkar inte kvinnans hälsa.

Överdos

Eftersom läkemedlet släpps doseras varje dag finns det ingen överdosering.

Under kliniska studier fanns det inte heller några tecken på en överdos av läkemedlet, negativa känslor är förknippade med individuell intolerans, men inte med en överdos.

Apoteks semestervillkor

Mirena-spiraler dispenseras utan recept, eftersom det uteslutande fastställs av läkaren.

Aktiv substans

I det hormonella systemet innehåller Mirena levonorgestrel - en hormonell substans som har en preventivegenskap. Med det kan endometriet inte ta ett befruktat ägg och graviditet inträffar inte.

Strukturera

Det hormonella systemet innehåller en aktiv substans från kategorin hormoner - levonorgestrel, dessutom ingår en elastomer.

Funktionsprincip

Principen för spiralen är följande:

 • livmodern svarar på närvaron av levonorgestrel i kaviteten;
 • till och med ett befruktat ägg sjunker inte ner i livmodern, eftersom dess funktioner är extremt svaga;
 • den naturliga tillväxten av endometrium är upphängd, och arbetet i dess körtlar försvagas;
 • under påverkan av preventivmedel, är spermier att passera genom livmodern svårt;
 • preventivmedel kan öka viskositeten hos slem som hindrar passagen av spermier;
 • vid iscensättning, hormonell omorganisering av endometrium, är förkortning av menstruationsperioden möjlig.

Säkerhetsåtgärder

Det är strängt förbjudet att öppna förpackningen; manipulationer utförs uteslutande av en läkare på en medicinsk institution. Förvaras vid rumstemperatur i högst tre år..

analoger

En analog av Mirena-spiralen är det finska Jaids-systemet, som innehåller samma aktiva substans som Mirena.

Mirena

Strukturera

1 intrauterin enhet innehåller:

 • levonorgestrel - 52 mg;
 • polydimetylsiloxanelastomer - 52 mg.

Släpp formulär

Det intrauterina terapeutiska systemet Mirena är en vit eller nästan vit hormonell-elastomerisk kärna belägen på en T-formad kropp och täckt med ett ogenomskinligt membran, som fungerar som ett slags regulator för utgången från den aktiva aktiva komponenten. Det T-formade fodralet är försett med en slinga i ena änden med fäst tråd för att ta bort spiralen och två axlar. Mirena-systemet placeras i ledarröret och är fritt från synliga föroreningar. Läkemedlet levereras i sterila blåsor gjorda av polyester eller TYVEK-material i en mängd av 1.

farmakologisk effekt

Det intrauterina systemet eller helt enkelt IUD Mirena är ett farmaceutiskt läkemedel baserat på levonorgestrel, som gradvis släpps ut i livmoderhålet, har en lokal gestagen effekt. På grund av den aktiva komponenten i det terapeutiska medlet minskar känsligheten för östrogen- och progesteron-endometrireceptorer, vilket manifesterar sig i en stark antiproliferativ effekt.

Det finns morfologiska förändringar i livmoderns inre foder och en svag lokal reaktion på en främmande kropp i dess hålighet. Slemhinnan i cervikalkanalen är till stor del komprimerad, vilket förhindrar penetrering av spermier i livmodern och hämmar de motoriska förmågorna hos enskilda spermatozoer. I vissa fall noteras också hämning av ägglossning..

Användningen av läkemedlet Mirena förändrar gradvis arten av menstruationsblödning. Under de första månaderna av användning av den intrauterina anordningen, på grund av hämning av endometrial proliferation, kan en ökad fläckning från slidan av blodig art observeras. När den farmakologiska effekten av det terapeutiska medlet utvecklas, när det uttalade undertrycket av proliferativa processer når sitt maximum, kommer en period med knapp blödning in, som ofta förvandlas till oligo- och amenorré.

3 månader efter början av användning av Mirena minskar menstruationsförlusten för kvinnor med 62-94%, och efter 6 månader - med 71-95%. Denna farmakologiska förmåga att ändra naturen hos livmodersblödning används för att behandla idiopatisk menorragi i frånvaro av hyperplastiska processer i membranen i de kvinnliga könsorganen eller extra könstillstånd, en integrerad del av patogenesen som uttalas hypokoagulering, eftersom läkemedlets effektivitet är jämförbar med kirurgiska behandlingsmetoder.

Farmakodynamik och farmakokinetik

Efter upprättandet av det intrauterina systemet börjar det farmaceutiska preparatet att verka omedelbart, vilket manifesteras i gradvis frisättning av levonorgestrel och dess aktiva absorption, vilket kan bedömas av förändringen i dess koncentration i blodplasma. Frisättningsgraden för den aktiva ingrediensen är initialt 20 μg per dag och minskar gradvis och når 10 μg per dag efter 5 år. Mirena hormonspiral upprättar en hög lokal exponering, som ger en koncentrationsgradient av den aktiva substansen i riktningen från endometrium till myometrium (koncentrationen i livmoders väggar varierar mer än 100 gånger).

En gång i den systemiska cirkulationen binder levonorgestrel sig till serumproteiner: 40-60% av den aktiva komponenten binder icke-specifikt till albumin, och 42-62% av den aktiva komponenten specifikt till en selektiv bärare av könshormoner SHBG. Cirka 1-2% av dosen finns i det cirkulerande blodet som en fri steroid. Under användningen av ett terapeutiskt medel minskar koncentrationen av SHBG och den fria fraktionen ökar, vilket indikerar den icke-linjära effekten av läkemedlets farmakokinetiska förmåga.

Efter införandet av IUD Mirena i livmoderkaviteten upptäcks levonorgestrel i blodplasma efter 1 timme, och den maximala koncentrationen uppnås efter 2 veckor. I kliniska studier visades det att koncentrationen av den aktiva komponenten beror på kvinnans kroppsvikt - med låg vikt och / eller hög koncentration av SHBG är mängden huvudkomponent i plasma högre.

Levonorgestrel metaboliseras med deltagande av CYP3A4-isoenzym till de slutliga metaboliska produkterna i form av konjugerade och icke-konjugerade 3-alfa- och 5-beta-tetrahydroluvonorgestrel, och utsöndras sedan genom tarmen och genom njurarna med en utsöndringskoefficient på 1,77. Oförändrad elimineras den aktiva komponenten endast i spårmängder. Den totala clearance för den biologiska substansen Mirena från blodplasma är 1 ml per minut per kilogram vikt. Eliminationshalveringstiden är cirka 1 dag.

Indikationer för användning

 • preventivmedel;
 • idiopatisk menorragi;
 • endometrios;
 • myom;
 • förebyggande behandling av endometrial hyperplasi under hormonersättningsterapi.

Mirena spiral - kontraindikationer

Absoluta kontraindikationer för användning av hormonspiralen:

 • graviditet;
 • inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen;
 • postpartum endometritis;
 • smittsam process i de nedre delarna av könsdelssystemet;
 • en historia med septisk abort under de senaste tre månaderna;
 • maligna neoplasmer i livmodern eller dess nacke;
 • cervicit;
 • tuberkulos i det kvinnliga reproduktiva systemet;
 • livmodersblödning av okänt ursprung;
 • cervikal dysplasi;
 • hormonberoende tumörneoplasmer;
 • medfödda eller förvärvade avvikelser i livmoderns anatomiska och histologiska struktur;
 • akut leversjukdom;
 • överkänslighet mot de farmakologiska komponenterna i den intrauterina enheten.

Patologiska tillstånd som kan komplicera användningen av den intrauterina enheten med levonorgestrel:

 • postpartum-perioden från 48 timmar till 4 veckor;
 • djup ventrombos;
 • godartad trofoblastisk sjukdom;
 • bröstcancer i närvaro eller historia under de senaste fem åren;
 • lungemboli;
 • förvärvat immunbristsyndrom;
 • hög sannolikhet för sexuellt överförda infektioner;
 • aktiv leversjukdom (t.ex. akut viral hepatit, dekompenserad cirros, etc.).

Biverkningar av Mirena

Menstruationsförändringar

Biverkningar av IUD bör börja med en förändring i menstruationsblödningens art och cykliska karaktär, eftersom de förekommer mycket oftare än andra biverkningar av terapeutiska åtgärder. Så blödningstiden ökar hos 22% av kvinnorna, och oregelbundna blödningar i livmodern noteras hos 67% när man överväger de första 90 dagarna efter installationen av läkemedlet Mirena. Frekvensen för dessa fenomen minskar gradvis, eftersom hormonspiralen frisätter mindre biologiskt aktivt ämne över tid och i slutet av det första året är det 3% respektive 19%. Antalet manifestationer av andra menstruations oregelbundenheter ökar emellertid - i slutet av det första året utvecklas amenorré hos 16% och sällsynta blödningar hos 57% av patienterna.

Andra biverkningar

 • Från immunsystemet: hudutslag och klåda, urticaria, angioödem.
 • Från nervsystemet: huvudvärk, migrän, deprimerad humör fram till depression.
 • Biverkningar från reproduktionssystemet och bröstkörtlarna: vulvovaginit, utflöde från könsorganen, infektioner i bäckenorganen, dysmenoré, smärta i bröstkörtlarna, utvisning av den intrauterina anordningen, cystor i äggstockarna, livmodersperforering.
 • Från mag-tarmkanalen: buksmärta, illamående.
 • Dermatologiska störningar: akne, hirsutism, alopecia.
 • Från det kardiovaskulära systemet: ökat blodtryck.

Intrauterin enhet Mirena: bruksanvisning (Metod och dosering)

Allmänna bestämmelser för användningen av läkemedlet

Den preventivmedel Mirena injiceras direkt i livmoderhålet, där den utövar sin farmakologiska effekt under 5 år. Frisättningsgraden för den aktiva hormonkomponenten är 20 μg per dag i början av användningen av den intrauterina anordningen och sjunker gradvis till nivån 10 μg per dag efter 5 år. Den genomsnittliga elimineringshastigheten för levonorgestrel under hela den terapeutiska kursen är cirka 14 mcg per dag..

Det finns en speciell indikator på preventivmedelseffektivitet, vilket återspeglar antalet graviditeter hos 100 kvinnor under användning av preventivmedel. Med korrekt installation och efterlevnad av alla regler för användning av den intrauterina enheten är Pearl-indexet för Mirena cirka 0,2% under 1 år, och samma indikator under 5 år är 0,7%, vilket uttrycker den otroligt höga effektiviteten för att använda denna preventivmetod ( som jämförelse: för kondomer är Pearl-indexet från 3,5% till 11%, och för kemikalier som spermicider - från 5% till 11%).

Installation och borttagning av det intrauterina systemet kan åtföljas av smärta i nedre del av buken, måttlig blödning. Dessutom kan manipulation orsaka svimning på grund av en vaskulär-vagal reaktion eller ett anfall hos patienter med epilepsi, därför kan lokalbedövning av de kvinnliga könsorganen krävas..

Innan läkemedlet installeras

Det rekommenderas att en intrauterin enhet endast installeras av en läkare som har erfarenhet av att arbeta med denna typ av preventivmedel, eftersom obligatoriska aseptiska tillstånd och relevant medicinsk kunskap om kvinnlig anatomi och arbetet med ett farmaceutiskt preparat krävs. Omedelbart före installationen är en allmän och gynekologisk undersökning nödvändig för att utesluta riskerna för ytterligare användning av preventivmedlet, förekomsten av graviditet och sjukdomar som fungerar som kontraindikationer..

Läkaren måste fastställa livmoderns position och storleken på dess kavitet, eftersom den korrekta platsen för Mirena-systemet säkerställer en enhetlig effekt av den aktiva komponenten på endometriet, vilket skapar förutsättningarna för dess maximala effektivitet.

Instruktioner för Mirena för medicinsk personal

Visualisera livmoderhalsen med gynekologiska speglar, behandla den och vagina med antiseptiska lösningar. Ta tag i livmoderhalsens överläpp med pincett och försiktigt dragkraft för att räta livmoderhalsen, fixera detta läge för de medicinska instrumenten tills slutet av manipuleringen av installationen av den intrauterina enheten. Långsamt flytta livmodersonden genom organhålan till livmoderns botten, bestäm riktningen på livmoderhalskanalen och det exakta djupet i kaviteten, parallellt, exklusive möjliga anatomiska septa, synechia, submucous fibrom eller andra hinder. Om livmoderhalskanalen är smal rekommenderas att använda en lokal eller ledande typ av anestesi för att utvidga den.

Kontrollera den sterila förpackningen med läkemedlet för integritet, öppna sedan den och ta bort den intrauterina enheten. Flytta skjutreglaget till det längsta läget så att systemet dras in i ledarröret och får formen av en liten pinne. När du håller skjutreglaget i samma läge, ställ in den övre kanten på indexringen i enlighet med det tidigare uppmätta avståndet till livmoderns botten. Tryck försiktigt ledaren genom livmoderhalskanalen tills ringen är på ett avstånd av cirka 1,5-2 cm från livmoderhalsen.

När du har nått det önskade läget på spiralen, flytta långsamt skjutreglaget till markeringen för fullständig avslöjning av de horisontella axlarna och vänta 5-10 sekunder tills systemet får en T-form. Flytta ledaren till den grundläggande positionen, vilket framgår av indexkringans fullständiga kontakt med livmoderhalsen. Medan du håller ledaren i detta läge, släpp läkemedlet med lägsta möjliga läge på skjutreglaget. Ta försiktigt bort ledaren. Skär trådarna till en längd av 2-3 cm med början från livmoderns yttre svelg.

Det rekommenderas att bekräfta den korrekta positionen för den intrauterina enheten med hjälp av ultraljud omedelbart efter manipulering av installationen av läkemedlet Mirena. Omprövning utförs efter 4-12 veckor och sedan 1 gång per år. I närvaro av kliniska indikationer bör gynekologisk undersökning och verifiering av den korrekta positionen av spiralen genom funktionella metoder för laboratoriediagnostik utföras regelbundet.

Borttagning av den intrauterina enheten

Läkemedlet Mirena bör avlägsnas efter 5 år efter installationen, eftersom effektiviteten hos ett terapeutiskt medel reduceras avsevärt efter denna period. Den medicinska litteraturen beskriver till och med fall av negativa effekter av en tidigt inte avlägsnad intrauterin enhet med utvecklingen av inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen och vissa andra patologiska tillstånd.

För att extrahera läkemedlet är strikt efterlevnad av aseptiska tillstånd nödvändigt. Borttagning av Mirena är ett snyggt drag för trådarna som fångats av speciella gynekologiska pincett. Om trådarna inte är synliga, och den intrauterina anordningen ligger djupt i organets hålighet, kan en dragkrok användas. Cervikal kanalutvidgning kan också krävas..

Efter avlägsnande av Mirena-läkemedlet bör systemet undersökas med avseende på dess integritet, eftersom separationen av den hormonell-elastomera kärnan eller dess glidning på axlarna på den T-formade kroppen i vissa situationer kan observeras. Patologiska fall beskrivs när sådana komplikationer av avlägsnande av den intrauterina anordningen krävde ytterligare gynekologisk ingripande.

Överdos

Med korrekt användning och efterlevnad av alla regler för inställning av den intrauterina enheten är en överdos av ett farmaceutiskt preparat omöjligt.

Samspel

Farmaceutiska enzyminducerare, särskilt biologiska katalysatorer från cytokrom P 450-systemet, som är involverade i metabolisk degeneration av läkemedel såsom antikonvulsiva medel (Phenobarbital, Phenytoin, Carbamazepin) och antibiotika (Rifampicin och andra), förbättrar den biokemiska omvandlingen av gestagener. Emellertid är deras inverkan på Mirena-läkemedlets effektivitet obetydlig, eftersom den viktigaste användningen av den terapeutiska förmågan hos den intrauterina anordningen är den lokala effekten på endometrium.

Försäljningsvillkor

Finns i receptbelagda apotek.

Förvaringsförhållanden

Den intrauterina enheten bör förvaras i en steril förpackning utom räckhåll för små barn, som är skyddad från direkt solljus. Korrekt temperatur bör inte överstiga 30 grader Celsius.

Hållbarhetstid

speciella instruktioner

Mirena hormonell spiral med livmodermyom

Uterin fibroids (andra namn - fibromyoma eller leiomyoma) är en godartad tumör som växer från livmoderns muskelskikt (myometrium) och är en av de vanligaste gynekologiska sjukdomarna. Det patologiska fokuset är en knut av slumpvis vävda släta muskelfibrer från några millimeter till flera centimeter. Som regel används kirurgiskt ingripande för att behandla denna nosologiska enhet, men ett konservativt terapimetod har utvecklats.

Valet av läkemedel är hormonella läkemedel med en föredragen lokal typ av interaktion, eftersom Mirena-intrauterina anordningen är en typ av guldstandard för rehabilitering av livmoderfibroider..

Den antestrogena effekten uppnås genom att minska storleken på patologiska noder, förhindra möjliga komplikationer och minska volymen av kirurgiska ingrepp för att bevara den fysiologiska strukturen i livmodern och möjliggöra framtida graviditeter.

Mirena spiral med endometrios

Endometrios är ett patologiskt tillstånd när celler i livmoderns inre lager växer utanför den. Histologiska strukturer har receptorer för kvinnliga könshormoner, vilket orsakar samma förändringar som i det normala endometriumet, som manifesteras genom månatlig blödning, som svar på vilken en inflammatorisk reaktion utvecklas.

Gynekologisk sjukdom är inneboende hos kvinnor i reproduktiv ålder och kan, utöver smärtsamma upplevelser, leda till infertilitet - en ofta komplikation av endometrios, därför är det så viktigt att diagnostisera och korrekt närma sig behandlingen av ett patologiskt tillstånd. Naturligtvis kan endometriosterapi vara en kirurgisk procedur med minimalt invasiv tillgång och få biverkningar, men konservativa behandlingar är mer föredragna..

Mirena intrauterin enhet är ett effektivt sätt att eliminera endometrios av flera skäl:

 • läkemedlets verkan visat genom praktiska studier, manifesterade genom hämning av tillväxten av patologiska foci, en minskning av deras storlek och gradvis resorption;
 • färre biverkningar jämfört med andra läkemedel;
 • lindring av smärta, en integrerad del av problemet med endometrios;
 • det finns inget behov av dagliga orala tabletter eller injektioner;
 • normalisering av menstruationscykeln;
 • det finns inget behov av preventivmedel.

Intrauterin enhet med endometrial hyperplasi

Endometrial hyperplasi är ett patologiskt tillstånd som extremt liknar endometrios, eftersom det är en överväxt och förtjockning av slemhinnan i de kvinnliga könsorganen. Skillnaden ligger i det korrekta anatomiska arrangemanget av histologiska strukturer, som bara ändrar symtomen och möjliga komplikationer, men inte eliminerar dem.

Överflödig och långvarig fläckning under menstruation eller blödningar i livmodern som inte är relaterade till cykeln, frånvarande ägglossning och oförmågan att implantera embryot i det förändrade endometriet, vilket är en manifestation av en ökad östrogennivå i kroppen, möjliggör igenkänning av den nosologiska enheten. Den etiologiska behandlingen av detta problem, som syftar till att eliminera den omedelbara orsaken, är ett hormonellt läkemedel med en uttalad antiöstrogen effekt.

De flesta gynekologer föredrar att använda Mirena-intrauterina systemet på grund av tillförlitligheten i dess farmakologiska verkan, bekvämligheten med daglig drift, som inte kräver ytterligare medicinsk kunskap och relativ billighet jämfört med andra terapeutiska medel, eftersom användningen av Mirena inte medför dagliga kostnader för orala tabletter eller injektioner.

Graviditet efter applicering av den intrauterina enheten Mirena

Eftersom preventivmedlet huvudsakligen har lokala farmakologiska effekter, sker den fullständiga återställningen av alla fysiologiska parametrar efter avlägsnande av läkemedlet ganska snabbt. Under året efter evakueringen av systemet når frekvensen av planerade graviditeter 79,1-96,4%. Det histologiska tillståndet i endometriumet återställs efter 1-3 månader, och menstruationscykeln återuppbyggs och normaliseras inom 30 dagar.

analoger

Det finns flera farmaceutiska preparat med samma ATX-kod och en liknande sammansättning av aktiva aktiva ingredienser: Jaides, Postinor, Evadir, Escapel, men bara Jaides kan med rätta kallas en analog, eftersom läkemedlet representeras av ett intrauterint system baserat på levonorgestrel med en lägre dos, och därför beräknas det endast i tre års ständig användning.

Med alkohol

Det farmaceutiska läkemedlet har en uttalad lokal terapeutisk effekt och går in i den systemiska cirkulationen av den kvinnliga kroppen i små mängder, därför interagerar det inte med komponenterna i alkoholhaltiga drycker, men deras doserade användning rekommenderas för att inte orsaka andra biverkningar eller negativa effekter.

Under graviditet och amning

Användningen av Mirena intrauterin enhet är kontraindicerad under graviditet eller om den misstänks, eftersom någon intrauterin anordning för preventivmedel ökar risken för spontan abort och för tidig födsel. Att ta bort eller undersöka systemet kan också leda till oplanerad evakuering av fostret från livmoderhålet. Om det inte är möjligt att försiktigt ta bort preventivmedlet, bör tillräcklig medicinsk abort diskuteras om detta indikeras.

Om en kvinna vill upprätthålla en graviditet bör patienten först och främst informeras om möjliga risker och negativa konsekvenser, både för hennes kropp och för barnet. I framtiden bör graviditetsförloppet noggrant övervakas och ektopisk implantation måste uteslutas med pålitliga diagnostiska metoder..

På grund av den lokala användningen av hormonella preventivmedel finns det möjligheten till en viriliserande effekt på fostret, men på grund av den höga effektiviteten av det farmaceutiska läkemedlet Mirena, är klinisk erfarenhet av graviditetsresultat vid användning av den intrauterina enheten mycket begränsad. En kvinna som vill upprätthålla en graviditet bör också informeras..

Amning är inte en kontraindikation för användning av det intrauterina systemet, även om små mängder av den aktiva komponenten (cirka 0,1% av dosen) kan överföras till mjölk under amning. Det är osannolikt att sådana små mängder levonorgestrel har några farmakologiska effekter på barnet. Det medicinska samfundet, i sin överväldigande majoritet, håller med om att användningen av läkemedlet 6 veckor efter födseln inte har negativa effekter på tillväxten och utvecklingen av den unga kroppen.

Recensioner för Mirena

Det farmaceutiska läkemedlet är mycket populärt bland kvinnor i reproduktiv ålder, eftersom den intrauterina enheten Mirena granskar har följande:

 • preventivmedlet är bekvämt att använda, eftersom du inte behöver följa ett regelbundet intagsprogram, som är fallet med orala hormonella preventivmedel eller särskilda näringsbestämmelser, eftersom den aktiva komponenten har en lokal effekt;
 • Pearl index bildar en ganska stor förtroende för en läkemedelsprodukt, vilket bekräftas av recensioner och rekommendationer på Internet;
 • frekvensen av manifestation av mest formidabla biverkningar är oerhört liten, vilket gör att du inte ens kan tänka på sätt att eliminera under beslutet att använda preventivmedel Mirena.

Läkarnas råd och feedback bygger inte bara på effektiviteten av de preventivmedicinska farmakologiska effekterna av det intrauterina systemet, utan också på läkemedlets terapeutiska egenskaper. Resultaten från kliniska studier tillåter användning av Mirena-spiralen med endometrios, hyperplasi av livmoderslimhinnan och godartade neoplasmer i dess muskelskikt. Kvalificerade gynekologer betraktar en konservativ behandlingsplan som ett givet preventivmedel - det läkemedel som valts med ovanstående nosologiska enheter.

Recensioner om IUD Mirena från kvinnor som använde den för terapeutiska ändamål är också full av positiva känslor. Sådan behandling undviker inte bara ibland kirurgiska ingrepp, som oundvikligen lämnar fula ärr eller andra hudfel, utan också helt eliminerar sjukdomens patologiska fokus. Nästan alla tematiska forum eller internetresurser rekommenderar att man diskuterar denna konservativa behandlingsplan med en personlig läkare.

Mirena pris, var man kan köpa

Mirena hormonspiral är en finskt tillverkad läkemedelsprodukt som kan påverka antikonceptionskostnaderna avsevärt. Detta märks särskilt när man jämför priser i Ryssland, eftersom vissa apotek och kedjor använder personliga kontrakt. Det vill säga, du kan köpa en Mirena-spiral i Moskva för 11 750 rubel, i Krasnoyarsk - för 10 890 rubel, och i Ufa kostar den hormonspiralen 11 100 rubel. Priset på marinen Mirena i Moskva och andra städer i landet anges på grundval av de allmänna resultaten från en marknadsföringsundersökning, vilket kan komma att visa sig i skillnaden i kostnad i apotek..

I Ukraina, vid den intrauterina enheten Mirena, fluktuerar priset i mycket mindre utsträckning än i Ryssland. Så till exempel i Dnepropetrovsk kan en läkemedelsprodukt köpas för 1800 hryvna, och i Nikolaev säljs systemet för 1750 hryvnias.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

6 veckor av graviditeten

Barnet fortsätter sin snabba utveckling. Den här veckan kommer det att finnas ett antal större händelser i denna process, särskilt när det gäller hjärtat, nervröret och andra organ och system....

Kritiska dagar? Besök frisören

Varje kvinna strävar efter att se perfekt ut. Lektioner i gymmet, kost, besöka en kosmetolog, hårfärgning och hårklipp - vi gör allt detta regelbundet för att behaga oss själva och andra....

Borttagning av en intrauterin enhet: proceduralgoritm, tips och rekommendationer från gynekologer

TimingenAnvändningen av dessa preventivmedel kan variera i intervallet 3-15 år.Inte alla vet när man ska ta bort den intrauterina enheten....