Sex under menstruationen - inte i något fall. De ställde gynekologen skamliga frågor om "dessa dagar"

Klimax

För många flickor börjar menstruationen som en bult från det blå. Av många skäl: till exempel, i skolan pratar de inte om det som en del av en biologikurs (det beror allt på läraren), och anatomin sker i klass 9, då menstruationen kan börja i flera år. Mamma missar alltför ofta detta ögonblick i vår uppväxt. Som ett resultat samlas en miljon frågor: det verkar som om du behöver information om menstruation, och det är synd att erkänna att du inte vet det, även om du redan är 16 år.

LADY.TUT.BY pratar med en obstetriker-gynekolog, projektledare för MAMA PRO och bloggförfattaren Diana Mardas.

Varför behöver jag månatliga perioder och vad som händer när de börjar?

Menstruation behövs så att den kvinnliga kroppen går igenom en viss cykel. Detta är relativt sett förnyelsen av kroppen - just på grund av att kritiska dagar kommer.

Faktum är att alla tillstånd i kroppen under cykeln behövs för att förbereda flickan för graviditet. Varje månad börjar endometriet att bildas inuti livmodern. Detta är något som mjukvävnad - en "matta", på vilken det då är bekvämt att "landa" ett ägg. Det vill säga, i början av cykeln bygger endometrium upp, sedan ägglossning inträffar, när ägget "hoppar" ut ur äggstocken för att möta spermierna. Om mötet ägde rum landar de på denna stora "matta" från endometriet, där graviditet bekvämt uppstår och utvecklas. Därför väntar kroppen varje månad på att den inträffar..

Och om mötet inte ägde rum? Så vi behöver inte en "matta". Det avvisas helt enkelt av kroppen och går utanför. Detta är perioden.

Under menstruationscykeln genomgår inte bara livmodern utan även andra organ förändringar. Våra hormonella förändringar påverkar till och med hjärt- och nervsystemet - till och med hjärnan.

Således förbereder menstruationscykeln en flicka för graviditet varje månad, inklusive med hjälp av "hormonell laddning".

Jag startade dem mycket tidigt: 11 år gammal. Det här är normalt?

Gynekologer anser nu 12-14 år att vara en villkorad norm för början av kritiska dagar. Men plus eller minus per år är också en helt normal bild. Så menstruation vid 11 år är inte en katastrof.

Mamma och dotter måste diskutera varför och varför kritiska dagar uppstår. Men allt oftare händer det så här: mamma påminner om den ålder då hon började ha sin period: "Ja, hon måste ha varit omkring 15 år. Och min dotter är bara 11 år - ja, där hon fortfarande är ett barn! Hon måste spela dockor ”.

Men nu har en viss förändring skett i naturen: det är ett faktum - menstruationen börjar hos flickor tidigare än för många år sedan.

Så om din mor inte hade tid att prata med dig, tror inte att problemet är hennes likgiltighet eller din "felaktighet". Troligtvis hade du bara inte tid att orientera dig.

Varför hände det?

Det finns flera hypoteser. En av dem är att näring och miljö påverkar flickans hälsa. Till exempel brukade människor konsumera mindre mat med lång hållbarhet och odlas på hormoninnehållande ämnen..

Det finns psykologiska funktioner. Hos moderna barn, inte bara tidig pubertet, utan också tidig utveckling i allmänhet. Det visar sig vad våra föräldrar kämpade för och fick det. Nu klarar barn på 2-3 år enkelt med mobiltelefoner! Det brukade vara svårt för tonåringar att hantera sådana prylar klockan 14. Du måste bara vara beredd på detta. Det är allt.

Och hur förstår naturen i allmänhet att det redan är ”tid”?

Det finns en välkänd teori, som sedan bevisades av ett antal vetenskapliga studier. Sammanfattningen är att kroppen beräknar mängden fettvävnad i flickans kropp. Denna vävnad är ansvarig för syntesen av det "kvinnliga" hormonet östrogen. Så fort procentandelen fett och östrogen som produceras av det samlas till en viss nivå, vilket gör att du kan starta det hormonella systemet, händer allt.

Du kan till och med förutsäga när exakt menstruationen kommer att börja. Här är en lista över några av de tecken som indikerar puberteten (och därför den överhängande starten av menstruationscykler):

 • hår förekommer i ljumsken och armhålorna;
 • kroppsviktförändringar;
 • armar och ben växer kraftigt;
 • ofta oljigt hår (tidigare tvättat en gång i veckan, men nu är det nödvändigt nästan varje dag);
 • utslag i T-zonen, underarmar och axlar (det här är de mest hormonberoende kroppsdelarna).
Foto: burst.shopify.com

Om du är dotterens mamma (eller planerar att bli henne i framtiden), se till att hålla ett öga på barnet. "Symtom" ovan sammanfaller? Med förtroende kan vi säga att snart måste du vänta på din period. Det är mycket viktigt att förklara för flickan att detta inte är nödvändigt att vara rädd för. I barndomen har vi en stereotyp: blod är dåligt, det är trauma och sjukdom. Och om flickan inte är psykologiskt förberedd kan du i framtiden få en rädsla för gynekologer och till och med utveckla en rädsla för döden.

Ett ledsen tillägg: de första perioderna kommer omedelbart med alla sina "uppsättningar" av chips. Till exempel kan din mage börja skada precis före den första cykeln..

Det är klart :( Men varför, före eller under menstruationen, gör ont i magen?

Som vi redan sa, om graviditet inte inträffade, måste det vuxna endometriumet gå ut. Han gör det - i form av blod.

Livmoderhalsen är ganska stängd och representerar en smal kanal genom vilken det är svårt att pressa igenom själva blodet. Men livmodern är också en muskel, så den sammandras och gör ett försök att pressa ut detta blod. Följaktligen kan ett organ med sin vägg överföra angränsande fartyg, nerver. Det är på grund av att flickan känner smärta. En liknande mekanism fungerar förresten under slagsmål. Detta är det första skälet till att magen kan skada..

Det andra skälet är prostaglandiner (hormonliknande ämnen som produceras före menstruationen). Vissa människor producerar få av dem, medan andra producerar en hypernormal. I det senare fallet kommer smärtnivån att vara högre, eftersom ämnen ökar vår känslighet. Det är omöjligt att förutsäga produktionen av prostaglandiner - detta ärvs. Därför, om din mor till och med förlorade medvetandet under menstruationen, med en hög grad av sannolikhet var du också "lycklig".

Det finns fall när livmodern lutas framåt eller bakåt - detta är den tredje faktorn som påverkar menstruationssmärtan. När allt kommer omkring måste blod inte bara klättra genom livmoderhalsen utan också för att övervinna en viss vinkel. Och det gör tillräckligt ont.

Ett intressant faktum: om du har smärta av den tredje anledningen, bör de efter den första födelsen försvinna, eftersom livmodern är i linje. Ett sådant liv hack.

Gynekologer säger att smärta under menstruationen är normal. Men jag har inga normer! Jag kan inte arbeta och studera normalt. Hur man är?

Var och en har sin egen smärttröskel: någon kan lätt uthärda sex på en tio-punkts skala, och någon är redan galen på de tre bästa. Det är väldigt individuellt. Det viktigaste är att välja rätt metod för hjälp i varje fall.

Till exempel, om livmodern inte avvisas, men de kritiska dagarna är väldigt smärtsamma (dessutom både för mamma, mormor och moster), antar vi med stor sannolikhet att det här är prostaglandiner. Hur hanterar du dem? När menstruationen redan börjat är den värdelös. Det är viktigt att du får ett läkemedel - ett slags icke-steroid antiinflammatoriskt läkemedel. De förekommer i rektal suppositorier och i tabletter, men i suppositorier är det bättre: det är mer effektivt. Gynekologen utser en dag före den förväntade starten av menstruationen - och smärtnivån kommer att bli helt tållig.

Om detta beror på livmoderns avvikelse kan du här använda logik. Livmodern lutade tillbaka? Så det blir lättare att ligga på magen. Och vice versa. Många flickor tar instinktivt rätt position för sig själva, utan att ens tänka. Vissa applicerar också intuitivt något varmt på magen: detta, som vi har sagt, lindrar spasm. Narkosmedel kämpar bra med kramp - samma drotaverine.

När du behöver ta ett bedövningsmedel, bestäm själv. Men kom ihåg: i den moderna världen finns det redan säkra smärtstillande medel som du kan ta och lätt befria dig från plåga. Ibland kan mödrar eller kvinnor i den äldre generationen säga: ”Var tålamod! Jag tål, och du kommer att lida. ” Men heroism är inte nödvändigt: varför?

Det är bäst att gå till gynekologen - han kommer att utveckla ett personligt system för att hantera menstruationssmärta.

Dessutom finns det ibland ”lugna” cykler, när det nästan inte är smärta. Varför?

Det beror på många faktorer. Från stress, till exempel när, utöver början av menstruationscykeln, så många problem har samlats i ditt liv. Mat påverkar igen: från något “fel” i magen kan det vara svullnad. På vissa månader kan ”mattan” från endometrium vara större och svårare, och på några månader - mindre.

Även tid på året kan påverka menstruationens ömhet! Enligt fysikens lagar lindrar värme spasm, så det är inte förvånande om en av oss lider perioder på sommaren mycket mindre smärtsamt än på vintern.

Cykeln är också oregelbunden: den börjar tre dagar tidigare, sedan tre dagar senare... Måste jag oroa mig??

Observera att de första 3-4 månaderna efter den första menstruationens start i allmänhet är det omöjligt att prata om någon regelbundenhet. Bildningen av cykeln pågår, och det är normalt att den är störd. Bara sex månader senare kan du bedöma menstruationens regelbundenhet.

Det finns en villkorad norm för cykelns varaktighet: den är 21–35 dagar. Det är viktigt att du har samma takt varje månad. Det vill säga, perioderna gick, nästa - efter 21 dagar, den tredje - igen efter 21... Då är detta normalt. Så du har en kort cykel. Men det är dåligt när en månad cykeln varar 21 dagar, sedan 28, sedan igen 21 och sedan 34. Detta är ett cykelfel - det är värt att rådfråga med en gynekolog.

Menstruationens varaktighet är från två till fem dagar. Någon kan ha sex - det beror på hur hårt livmodern skjuter in innehållet.

Jag är trött på att "skaka" på grund av menstruationens regelbundenhet. Vid vilken ålder kan hormonella preventivmedel tas??

Det mest obehagliga som kan hända med din kropp när du redan är över 16 år och har ett sexliv är abort. Därför förespråkar alla barnläkare-gynekolog att kompetent preventivmedel är närvarande.

Valet av det första läkemedlet är mycket viktigt, så du måste definitivt göra detta med en specialist och gå igenom flera undersökningar. Bland dem ultraljud i bukhålan, ett biokemiskt blodprov. Kom ihåg: även det mest perfekta läkemedlet kan vara lämpligt för en person, men inte för en annan. Därför är det så viktigt att välja preventivmedel med en läkare..

Du bör inte vara rädd för piller heller: nu finns det många läkemedel med ett lågt hormoninnehåll, såväl som specialdesignade för tonåringar. Stereotyper om att sådan preventivmedel är skadlig är inte längre giltiga. I dag har vi att göra med moderna och högkvalitativa läkemedel..

Ändå, om du inte har ett sexuellt liv, men bara tror att kritiska dagar interfererar, jag vill dricka hormonella preventivmedel kontinuerligt, bör detta aldrig göras. Under 18 år bör det finnas tydliga indikationer för att ta hormonpiller (dessa inkluderar ett antal gynekologiska sjukdomar).

Hur använder man tamponger på ett säkert sätt? Och är det möjligt att sova med dem?

Gynekologer stöder inte kärleken till tamponger. Vi älskar packningar. Fortfarande, vad som ska lämna kroppen, bör inte dröja kvar i det under lång tid. Av samma anledning, var inte fanatisk för menstruationsskålar som har blivit fashionabla..

Blod är en utmärkt miljö för mikroorganismer, de försöker direkt bosätta sig i det. Och om detta händer kan komplikationer vara allvarliga - till och med erosion av livmoderhalsen och endometrios. Därför, om du inte kan använda en vattpinne och ersätta den med en packning, gör det. Det är viktigt.

Packningar har ett icke uppenbart plus: de är vana vid hygien. Du skulle vilja byta packning oftare, men vi ser inte tampongen, så vi glömmer ofta att byta ut den efter de rekommenderade tre till fyra timmarna (varje gång du går på toaletten).

Om du fortfarande har en fråga om en tampong (till exempel måste du gå på träning), välj sedan speciella för tonåringar. De skiljer sig åt i antal droppar (det finns inte många) och deras anordning, och för bekväm administration finns en applikator.

Fråga om sex: de säger att det under menstruationen är osäkert. Å andra sidan finns det för närvarande en liten sannolikhet för att bli gravid... Hur man förhåller sig till detta?

Självklart inte! Du kan inte ha sex under din period.

Glöm inte: blod kommer ut genom livmoderhalsen. Under sexuell kontakt (som med aktiviteter i gymmet) uppstår ett omvänt blodflöde. Och där, genom äggledarna, kan blod komma in i bukhålan och "sätta sig" på äggstockarna, bukhinnan och till och med urinblåsan. Resultatet är endometrios och cyster i äggstockarna, och detta är en vanlig orsak till infertilitet..

Och om jag vill påskynda eller försena menstruationens ankomst, kan jag göra något? Och hur?

Det är bättre att inte göra detta. Men gynekologer kommer med detta problem: särskilt "efterfrågan" stiger under sommaren, när alla har semester och semester.

Processerna i kroppen bör fortsätta naturligt, och det är bättre att inte ingripa i denna fråga. Naturligtvis finns det folkmetoder. Till exempel tinktur av vattenpeppar. Med sin hjälp samlas livmodern mer och menstruationen slutar bara snabbare. I de flesta nödsituationer kan du tillåta användning av detta verktyg. Men allt om skift i cykeln bör undvikas. Och utvärdera alltid hur viktigt detta beslut är för dig och om du är redo att offra din hälsa på grund av två dagar "utan perioder".

Om du märker ett fel i nyhetsteksten väljer du det och trycker på Ctrl + Enter

Månadsvis för flickor Wikipedia

Menstruation förekommer vanligtvis varje månad, men det finns också icke-standardiserade perioder av menstruation. Före puberteten, under graviditeten och omedelbart efter förlossningen är menstruationen frånvarande. Tilldelningar omedelbart efter förlossningen kallas lochia och pågår flera veckor. Ibland under amning kan menstruationen vara frånvarande under en längre tid, och denna metod för graviditetsskydd, såsom metoden för amningsterminoré, bygger på denna frånvaro av menstruation [2].

Det första uppträdandet av menstruation (menarche) hos kvinnor förekommer i genomsnitt 12-14 år; (med en spridning från 9-11 år till 19-21 år). Menstruation i ett varmt klimat visas mellan 11 och 15 år av livet; i måttligt - mellan 12 och 18 år och slutligen i kylan - mellan 13 och 21 år av livet. God näring och fysiskt tillstånd påskyndar uppkomsten av menstruationsperioden; och vice versa, undernäring, överdrivet arbete och dåligt fysiskt tillstånd bromsar utseendet.

Efter den första menstruationen kan nästa vara efter 2 eller 3 månader. Med tiden fastställs menstruationscykeln och varar 28 dagar, men cykelns varaktighet från 21 till 35 dagar är normal. Endast 13% av alla kvinnor har en cykel på exakt 28 dagar. Menstruationen varar cirka 2-8 dagar. All urladdning kommer från slidan, men det kan förekomma fall när endometrieceller kommer in i andra delar av kroppen, då kommer blödning från dem.

Menopausens ålder (menstruationens upphör): normal - 40-57 år, troligen - 50-52 år. I ett tempererat klimat varar menstruationen i genomsnitt upp till 50 år, varefter menopaus inträffar; först försvinner förordningarna i flera månader, sedan dyker de upp och försvinner igen, etc. Det finns dock kvinnor som behåller menstruationen upp till 70 år. Menopaus förekommer vanligtvis senare hos kvinnor med tidig pubertet och därför är den produktiva perioden i allmänhet längre.

Menstruationscykeln är endast speciell för människor och humanoider [3].

Menstruationsregler och personlig hygien

För att upprätthålla personlig hygien använder flickor och kvinnor kuddar och / eller tamponger. I europeiska länder, USA och Kanada, blir menstruationsbägare mer och mer populära som personlig hygienprodukter, som anses vara mer sparsamma för kvinnors hälsa och mindre skadliga för miljön än traditionella produkter..

Under menstruationen är det särskilt nödvändigt att följa hygienreglerna (daglig dusch, tvätta 2-3 gånger om dagen) på grund av att blodiga menstruationsflöden är en gynnsam miljö för multiplikation av bakterier, inklusive patogena. Du kan inte heller använda fysisk aktivitet, du behöver mental fred.

Fullt doppning och bad (både i färskt och saltvatten) rekommenderas inte av medicin, det rekommenderas att du använder en dusch för bad. Sexuella relationer är strikt kontraindicerade på grund av faran för infektion; också alkohol och kryddig mat, eftersom de ökar livmodersblödningen på grund av en rusning av blod till bukorganen [3].

Menstruationsproblem

Menstruella oregelbundenheter är ganska vanliga och kommer till:

 1. Att stoppa eller stoppa (amenorré),
 2. Avvisad eller förskjuten blödning (menstruatio vicaria),
 3. Att öka (menorrhagia),
 4. Till smärtsam menstruation (dysmenoré, föråldrad. Algomenorré).

Att stoppa menstruationen beror på olika förhållanden. Befruktning stoppar den vanliga blödningen och utgör en fysiologisk orsak. Menstruationen kan stoppa med någon betydande blodförlust av en annan del av kroppen, i vilket fall menstruationsblodet försenas eller tas bort på andra sätt [vad?]. När man stoppar menstruationen är det nödvändigt att komma ihåg orsaken som orsakade denna abnormitet. Om menstruation efter förkylning, efter emotionella störningar inte inträffar under en lång tid, måste du se en läkare. Mekanisk försenad menstruation förtjänar särskilt omnämnande; det händer med en förträngning av ingången till vagina, med en förträngning av vagina och livmoderhalsen.

Ibland uppträder blödningar i någon del bort från livmodern, från det sista utflödet kan antingen minskas eller stoppas, detta fenomen kallas ytterligare eller avvisad menstruation. I sådana fall förekommer utflödet vanligtvis på platser som saknar hud, till exempel i sår, sår; också i slemhinnan, såsom munnen, näsan. Generellt sett finns det inte en enda punkt på kroppens yta på vilken ytterligare menstruation inte skulle observeras. Samtidigt i äggstockarna finns det fenomen som är vanliga för menstruation.

Med menorrhagia ökar utflödet. Detta händer med livmodersjukdomar eller angränsande organ: med livmodersinflammation, med erosion i livmoderhalsen, med blod som strömmar från de breda ligamenten osv.; ibland finns det inga livmodersjukdomar och ökat flöde beror på den allmänna försämringen av hälsan.

Menstruation, åtföljd av smärta, kallas dysmenorré. När de ofta lämnar blodproppar. Under behandlingen uppmärksammar de orsakerna som stöder menstruationens oegentlighet och försöker eliminera den.

Menstruation i religion

Maya-mytologin förklarar menstruationens ursprung som en straff för en kvinna som bryter mot de sociala reglerna i äktenskapssammanslutningen. Enligt Maya förvandlas menstruationsblod till ormar och insekter som används i svart magi, tills mångudinnan återupplivas genom det [4].

I den traditionella kulturen i Nepal finns det en praxis att dyrka utvalda små flickor som inkarnationer av gudinnan Teleju, som går tillbaka till tiden före det trettonde århundradet. Enligt legenden spelade gudinnan tärningar med härskaren i Nepal, tills han förolämpade henne med sina vackra blickar. Den kränkta Teleju har lovat att aldrig återvända till landet sedan förutom i en dräkt av en ung flicka, Kumari. Sedan den tiden har det förekommit en vördnadskult för Kumari-flickorna, levande inkarnationer av Teleju, som anses vara sådana fram till början av den första menstruationen, varefter gudinnan förmodligen lämnar kroppen. Allvarlig sjukdom, allvarlig blodförlust på grund av trauma och till och med skratt, betraktas också som gudinnans avgång och är av flickans skäl att återgå till det normala livet [5].

I Abrahamiska religioner betraktas menstruationsblod som rituellt orenligt, ett förbud mot kön och deltagande i vissa religiösa ritualer under menstruationen.

I satanismen används magiska, thelemiska och gnostiska religiösa ritualer, menstruationsblod (kallat "månens blod" på grund av närheten till mån- och menstruationscyklerna) som ett helgedom, som medlemmar av religiösa ritualer dricker direkt eller lägger till sammansättningen av mat som äts under religiösa ritualer [ 6].

se även

Menstruation i Wiktionary ?
Menstruation på Wikimedia Commons ?
 • menarche
 • Premenstruellt syndrom
 • Klimakteriet
 • amenorré
 • Opsomenorrhea
 • Algomenorrhea
 • Livmoderblödning
 • Menstruation Smärtlindrande läkemedel

Litteratur

 • V. N. Serov, V. N. Prilepskaya, T. V. Ovsyannikova “Gynekologisk endokrinologi” (3: e upplagan), - M.: MEDpress-inform, 2008. ISBN 5-98322-449-2
 • V. I. Kulakov, V. N. Serov "Rational farmacoterapi i obstetrik och gynekologi", - M.: Litterra, 2005. ISBN 5-98216-025-3

anteckningar

 1. ↑ Menstruationshygien
 2. ↑ Metod för laktational amenorrhea (MDA)
 3. ↑ 12Menstruation - artikel från Great Soviet Encyclopedia
 4. ↑ Braakhuis, H.E.M. (2005), Xbalanques kanot. Ursprunget till giften i Q’eqchi’-Mayan Hummingbird Myth, Anthropos 100: 175-185
 5. ↑ Kooij, K. R. Religion i Nepal. Brill Academic publishers, 1978. ISBN 9004058273
 6. ↑ Phoenix of Phoenix Sun korsar avgrunden

referenser

 • Menstruation // Brockhaus och Efron Encyclopedic Dictionary: I 86 volymer (82 volymer och 4 ytterligare). - SPb. 1890-1907.
 • T.A. Agapkina. Månadsvisningar av slavisk folkkultur
 • Mer om menstruation och menstruationscykeln
Mänskligt reproduktionssystem
Herr
Menstruationscykel
Händelser och faserMenstruation • Follikelfas • Ägglossning • Luteal fas
LivsstadierMenarche • Menopaus
spårning systemUndertryckande
symtomHormonell preventivmedel · Amningsteknisk amenorrémetod
disordersAmenorré · Anovulation · Försenad menstruation · Dysmenorré · Hypomenorré · Oregelbunden menstruation · Menometorrhagia · Menorrhagia · Metrorrhia · Oligomenorrhea
Relaterade händelserFollikulogenes · McClintock-effekt · Premenstrualt syndrom / premenstrual dysforisk störning
I kultur och religionChhaupadi · Menstruationstabuer · Nida

Wikimedia Foundation. 2010.

Se vad menstruation finns i andra ordböcker:

MENSTRUATION - (ny lat. Menstruatio, från mensis månad). Rengöring per månad, reglering. Ordbok med främmande ord som ingår i det ryska språket. Chudinov AN, 1910. MENSTRUATION Novolatinsk. menstruatio, från mensis, månad. Rengöring per månad. Förklaring 25000...... Ordbok med främmande ord på det ryska språket

MENSTRATION - månatlig blödning från livmodern; börjar hos kvinnor under puberteten och varar tills klimakteriet (se klimakteriet). Medelåldern vid vilken den första menstruationen observeras varierar mellan 13-15 år. I...... En kort leksik för hushåll

MENSTRUATION - MENSTRUATION. Innehåll: Tid för utseende och avslut. 85 5 Varaktighet, gam och karaktär M. 857 Orsaker och biologisk betydelse av M. 861. Menstruationscyklens påverkan på kroppen, på enskilda system och organ. 8R6...... Big Medical Encyclopedia

menstruation - perioder, månader, regula, blod, gäster, röda kryddnejlikor, demonstration, moster; kvinnors angelägenheter, menorré, algodismenorea, färger, kritiska dagar, dessa frågor, helgdagar, farlig vik, semester, estrus, månader Ordbok med ryska synonymer. menstruation... Ordbok för synonymer

Menstruation - eller menstruation, reglering, månadsvis rengöring (menstruation), estrus (hos djur) är en slags blödning från slemhinnan i huden, observerad hos kvinnor och kvinnor hos vissa däggdjur, pubertets ögonblick och...... Brockhaus och Efron Encyclopedia

menstruation - menstruation, menstruation, föråldrad. regula, razg. gäster målarfärger månader helgdagar, razg. helgdagar, razg. semester, razg. cykel nedgång blod, razg. nedgång., oförskämd. estrus... Ordbok-tesaurus av synonymer i ryska tal

MENSTRATION - (från latinska menstruationer varje månad), förknippat med förlossningsfunktion, cyklisk fördelning av blod från livmodern hos en tjej som har uppnått puberteten (vanligtvis från 12 år) och kvinnor i fertil ålder (vanligtvis upp till 47 50 år). Slutför cykeln med förändringar i...... Modern encyklopedi

MENSTRATION - (från Lat. Menstruationer varje månad) cyklisk fördelning av blod från livmodern hos en tjej som har uppnått puberteten (11 12 år) och kvinnor i fertil ålder (upp till 47 50 år). Det förekommer var 26 till 29 dagar. Mindre ofta efter 21 till 24 dagar. (förkortad cykel) eller...... Big Encyclopedic Dictionary

Menstruation - Menstruation, menstruation, vanligtvis flertal, fruar. (ny Lat. menstruatio) (honung.). Månatlig blödning av livmodern hos en kvinna; samma som stamgäster, månadsvis. Förklarande ordbok Ushakov. D.N. Ushakov. 1935 1940... Förklarande ordbok för Ushakov

MENSTRUATION - MENSTRUATION, och, fruar. Månadsvis urladdning från en kvinnas livmoder (liksom hos kvinnliga primater). | adj. menstruation, åh, åh. M. cykel. Förklarande ordbok Ozhegova. SI. Ozhegov, N.Yu. Shvedova. 1949 1992... Förklarande ordbok för Ozhegov

MENSTRUATION - kvinna, lat. månad, rengöring, tid (hon är i tiden), skjortafri, på sig själv, att tvätta, brådskande, blod, kvinna, tillfällig, tät. Förklarande ordbok om Dahl. IN OCH. Dahl. 1863 1866... Dahls förklarande ordbok

Menstruation hos kvinnor: normen och möjliga kränkningar

Menstruation hos kvinnor fortsätter från början av puberteten till klimakteriet. Det är en naturlig process som är nödvändig för att reproduktionssystemet ska fungera normalt och för ett barns befruktning. Eventuella avvikelser kan framkalla eventuell infertilitet eller tumörsjukdomar. Menstruella oegentligheter kräver medicinsk rådgivning och behandling, särskilt om de upprepas regelbundet.

Menstruationscykeln är en period från den första blödningsdagen till början av nästa. Under denna tid lyckas allvarliga förändringar ske i kroppen. De pågående processerna är indelade i flera faser:

 1. 1. Follikulär. Det varar i genomsnitt 14 dagar. Folliklar mognar i äggstockarna, och ett nytt ägg växer i var och en av dem. Processen för uppdatering av endometrium i livmodern börjar. Den här fasen börjar med blödning från livmoderhålan. Den sistnämnda varaktigheten är från 3 till 7 dagar.
 2. 2. ägglossning. Dess varaktighet är cirka 3 dagar. Under denna tid bryts den mogna follikeln under påverkan av luteiniserande och follikelstimulerande hormon, och ett moget ägg frigörs. Processen åtföljs av smärta i nedre del av buken, eftersom ett äggbrott har inträffat och mindre fläckar.
 3. 3. Luteal. Normalt bör dess varaktighet vara minst 12 och högst 16 dagar. För närvarande ökar nivån av progesteron och östrogen betydligt, vilket förbereder kroppen för graviditet. En corpus luteum bildas i äggstocken, endometriet förbereder sig för att ta ett ägg, musklerna i livmodern slappnar av. Premenstruellt syndrom börjar, vilket är ett komplex av symtom som är förknippade med en förändring av den hormonella bakgrunden: smärta uppträder i nedre del av buken, aptiten ökar, bröstkörtlarna sväller och humörförändringar.

Menstruationsfas

Om graviditet inte inträffar, minskar nivån av progesteron, vilket orsakar avstötning av det funktionella lagret i livmoderslimhinnan. Det är denna process som sker i form av menstruation.

Den genomsnittliga cykeltiden är 28 dagar. Normalt är denna period inte kortare än 21 och inte längre än 35 dagar. Menstruationen kommer alltid på samma gång, det kan vara små förseningar i 1-2 dagar.

Under blödningsperioden, som varar cirka 5 dagar, sker följande processer:

 1. 1. Dag 1. Cykelstart. Endometrium avvisas, blödning börjar. Denna period blir en av de mest obekväma. Obehagliga förnimmelser är normala och provoseras av sammandragningar av livmodern. I vissa fall är smärtan ganska allvarlig hos cirka 30-50% av kvinnorna.
 2. 2. Dag 2. För närvarande kan ömhet och svårighetsgrad kvarstå eller minska. Bildningen av nya celler i kroppen börjar redan. På grund av hormonella förändringar störs talgkörtlarna, därför bör man särskilt uppmärksamma hygien.
 3. 3. Dag 3. På livmodersväggarna efter avstötning av slemhinnan kvarstår ett sår. För närvarande är risken för infektion maximal. Därför är det värt att ge upp sex och simma på offentliga platser.
 4. 4. Dag 4. Välbefinnandet förbättras, men det rekommenderas att observera begränsningen av fysisk aktivitet. Normalt bör blodförlust minskas betydligt..
 5. 5. Dag 5. Läkningsprocessen slutar, kvinnan mår mycket bättre.

Arten av hemligheten några dagar innan menstruation eller blödning påbörjas under det kan indikera de särdragen hos en kvinnas hälsa. Tilldelningar är som följer:

Innan menstruation
Typer av urladdningMöjliga skäl
utsmetningObserverades några dagar före blödningens början. Ibland är de bruna. Bland orsakerna till denna typ av leukocé kallas: erosion, polyper, graviditet, användning av oral preventivmedel, äggstocksutmattningssyndrom och andra
BrunVisas en vecka före menstruationen, likna koagulerat blod. Ange hormonell obalans, inflammation, vaginalskador
RosaUtsläppen liknar blod utspätt med vatten. Detta är ett patologiskt symptom som talar om en inflammatorisk sjukdom eller livmodermyom
Under menstruationen
Med blodpropparVanligtvis indikerar denna typ av urladdning inte allvarliga patologier och kan vara förknippad med fysisk inaktivitet. Andra orsaker inkluderar anemi, nyligen förekommande arbeten, endometrios och missbildningar av könsorganen.
rikligFör överflödiga utsläpp, där utbytet av packningen sker oftare än en gång per timme. Denna typ inkluderar blödning som varar mer än en vecka. I det här fallet är det nödvändigt att se en läkare, eftersom orsaken kan vara cancer, godartad uterinväxt, ektopisk graviditet, anemi eller endometrios.
MagerOrsaken till urladdning i en liten volym är hormonsvikt. Infektioner, anemi, viktminskning eller svår stress kan leda till magra perioder.

Det finns två huvudtecken genom vilka menstruationens överensstämmelse med normen bedöms. Detta är antalet sekretioner och deras konsekvens.

Menstruationens varaktighet är huvudsakligen en konstant indikator, med undantag för följande fall:

 • bildning av menstruationsfunktion, under 16 år;
 • perioden efter förlossningen eller slutet av amning;
 • förekomsten av psykologiska problem;
 • patologi hos könsorganet;
 • förändring av klimatzoner;
 • ålder äldre än 50 år, under premenopausal period.

Utsläppsvolymen per dag får inte överstiga 200 ml. Kvantiteten kommer inte att vara densamma på olika dagar.

Det är viktigt att urladdningens konsistens är enhetlig, utan koaglar av stor storlek (upp till 4 cm). Larmande är för vätskeutsläpp, som uppstår med hög intensitet. Detta kan indikera blödning av livmodern..

Om den dagliga volymen av menstruationsflödet inte överskrider det maximala, men inte förändras under 7 dagar eller längre, kan detta tillstånd vara normen, men kräver diagnos. I denna situation går det mesta av blodet förlorat, vars mängd inte har tid att återhämta sig. Tecken på anemi visas. Om järnbrist inte elimineras, kan allvarligare sjukdomar utvecklas..

Normen för menstruationens kvantitet, färg och konsistens bör övervägas med hänsyn till de enskilda egenskaperna för en kvinnas kropp och välbefinnande, ålder och andra indikatorer..

Reproduktionssystemets funktion är hormonberoende. Eftersom fysiologiska förändringar förknippade med hormonella förändringar inträffar under olika perioder i en kvinnas liv beror menstruationsflödets art på ålder:

 1. 1. Tonårsflickor. De första perioderna kallas vetenskapligt menarche. Om de började nyligen kan blödningen vara oregelbunden. Den första fläcken kan ha en ovanlig färg, var knapp. Sådana manifestationer är möjliga i cirka 2 år efter den första menstruationens början, men fram till 16 år bör cykeln upprättas. Under denna period bildas en hormonell bakgrund och könsorganen utvecklas. Därför anses alla mindre avvikelser som inte är resultatet av allvarliga störningar i kroppens funktion vara normala..
 2. 2. Kvinnor efter 50 år. Åldersgränserna i detta fall är ganska godtyckliga, eftersom klimakteriet kan inträffa mycket tidigare. Denna period åtföljs av en karakteristisk omstrukturering i kroppen: äggstockarna tappas, den hormonella bakgrunden förändras, förseningar observeras.

Cykliska förändringar som sker i reproduktionssystemet återspeglas i kärlsystemet och nervsystemet. Effekten av hormoner på det senare fungerar manifesteras av följande symtom:

 • migrän;
 • bröstsmärta och spänningar;
 • dåsighet, trötthet;
 • irritabilitet;
 • blodtryck förändring.

Symtomen visas strax före den första menstruationsdagen och fortsätter tills den slutar. Normalt bör alla sensationer vara toleranta. Det finns mediciner som hjälper till att lindra krampen och lugna ner..

Undersökning är nödvändig när det inte finns någon effekt av att ta mediciner. Kanske ett symptom som liknar premenstruellt syndrom åtföljs av en gynekologisk sjukdom.

Det är nödvändigt att tvätta regelbundet under denna period, eftersom menstruationsblod är en gynnsam miljö för reproduktion av bakterier. Detta bör göras vid varje byte av dyna eller tampong, minst 3-4 gånger om dagen, under rinnande vatten med användning av produkter avsedda för intim hygien.

Vanlig tvål eller antibakteriell tvål är inte lämplig eftersom de innehåller alkalier som torkar slemhinnan i yttre könsorgan och utsätter den för torkning och friktion. Om det inte finns något speciellt kan du använda babytvål och ut ur huset - servetter för intim hygien.

För hygien är det nödvändigt att använda en dusch. Det rekommenderas inte att besöka ett badhus, bastu eller ta ett varmt bad, eftersom hög temperatur provoserar mer riklig urladdning.

Underkläder ska bäras bomull, det måste bytas vid behov och dagligen. Följande intima hygienprodukter används:

 1. 1. Packningar. De måste bytas var 4-8 timme. Dessa hygienprodukter är indelade i konventionella och ultratunna. De senare är mer praktiska, men ibland kan de orsaka allergier på grund av det sorbent som de innehåller. Därför rekommenderas det med känslig hud att använda vanliga kuddar.
 2. 2. Tamponger. De måste bytas var 4-8 timme, beroende på utsläppets intensitet. Unga flickor rekommenderas att använda en liten hygienprodukt, de som föder - en större. Med en vattpinne kan du besöka poolen eller simma i havet, men du måste komma ihåg att de i detta fall måste bytas ut oftare, eftersom de blir våta, vilket kan leda till intensiv reproduktion av bakterier. Om du inte byter vattpinnen i tid kan detta leda till utveckling av toxiskt chocksyndrom (förgiftning av kroppen på grund av utvecklingen av en bakterieinfektion). De kan inte användas utanför menstruationen och vid vaginala infektioner.
 3. 3. Dagliga kuddar. De kan också användas för blödning under perioder då urladdningen är minimal. Ibland används de som ett extra verktyg när du använder en tampong..

Tvätta händerna före och efter byte av vattpinnen eller dynan.

Följande möjliga menstruations oregelbundenheter är:

Patologi namnBeskrivning
amenorréDiagnostiseras när blödningen är frånvarande i mer än 3 månader
Cykliska störningar
HypermenorrheaBlodantalet ökade under normala cykeltider och blödningsperioder
metrorragiDet ökar mängden blod med en menstruationstid på upp till 12 dagar. Det noteras behovet av att byta en packning per timme
hypomenorréMenstruationen kommer i tid, men urladdningen är knapp
PolymenorrheaBlödningen varar mer än 7 dagar, måttlig mängd blod
oligomenorréVanlig kort menstruation varar mindre än 2 dagar
OpsomenorrheaSällsynta kritiska dagar noteras, intervallet mellan dem kan pågå från 36 dagar till 3 månader, andra indikatorer är normala
PromenomenorrheaCykeln varar mindre än 21 dagar.
Livmoderblödning (metrorragi)
anovulatoriskaUppträder i mitten av cykeln, mot bakgrund av anovulation
DysfunktionellVisas under menstruationen, oavsett förekomst av ägglossning
Algodismenorea (dysmenorrhea)Den vanligaste patologin förekommer hos hälften av kvinnorna i reproduktiv ålder. Det åtföljs av värkande smärta, illamående och kräkningar, illamående, huvudvärk. Symtomen varar från några timmar till en dag eller mer

För korrekt diagnos av avvikelser rekommenderas det att upprätthålla en kalender.

Vissa faktorer kan leda till en kränkning av den kvinnliga menstruationscykeln:

OrsakBeskrivning
Hormonell obalansAnalys av hormoner är de första som genomförs i händelse av kränkningar. Dessa kan vara avvikelser från normala koncentrationer av sköldkörtelhormon eller brist på progesteron. Det senare händer ofta när man närmar sig klimakteriet
Infektionssjukdomar i reproduktionssystemetOfta leder till en liknande virus- eller bakterieinfektion. För att lösa problemet är det nödvändigt att fastställa patogenen och förskriva terapi
Genetiska faktorerNärvaron av nära släktingar med detta problem ökar avsevärt kvinnans chanser att få samma patologi
PåfrestningDenna faktor påverkar arbetet i alla organ och system. Brott mot cykeln är ett logiskt resultat av ofta upplevelser
Låg kroppsmassaindexVitaminbrist, fettvävnad, överdriven tunnhet leder till cykelstörningar och infertilitet. Dessa faktorer påverkar könshormonnivåer.
Tar drogerHormonella preventivmedel och vissa andra läkemedel kan påverka menstruationen. Utnämn dem inte själv
KlimatförändringFörändringar i miljöförhållanden kan påverka alla processer i kroppen avsevärt
Dåliga vanorDe minskar nivån på könshormoner och påverkar negativt alla aspekter av reproduktionssystemet.

Vid behandling av menstruationsavvikelser är det nödvändigt att överge dåliga vanor och bota infektionssjukdomar. Korrigering av den hormonella bakgrunden utförs med progesteronbaserade läkemedel eller kombinerade orala preventivmedel. Eventuella åtgärder bör utföras på rekommendation av den behandlande läkaren.

Eventuella kränkningar är ett tillfälle att kontakta en gynekolog. De kan inte bara prata om oförmågan att föda och fostra ett barn, utan också indikera allvarliga kränkningar i kroppen. Det är obligatoriskt att besöka en läkare om:

 • blod dök upp under graviditeten;
 • menstruation börjar inte hos en flicka efter 15 år;
 • svår blödning;
 • det finns utsläpp av ovanlig färg (vit, gul, grön);
 • outhärdlig smärta uppstår.

Många av störningarna kan indikera allvarliga patologier såsom en ektopisk graviditet, spontan abort, en malig tumör i livmodern.

Menstruation (menstruation): början, cykel, tecken och hygien under menstruationen

Menstruation eller menstruation (lat. Mensis - månad, menstruationer - månadsvis) - detta är den månatliga processen för att rena den kvinnliga kroppen, under vilken flickorna har blödningar från slidan.

Vetenskapligt är menstruation avstötning av endometrium (livmoderns slemhinnor), och dess utsöndring tillsammans med blod från slidan.

Ofta under en konversation, istället för "månad", kan du höra: kritiska dagar, gärningar, monster, blodiga Mary, gäster från Krasnodar, gäster från Krasnoarmeysk, gäster på Röda kosacken, stängda dagar, dagar av Röda armén, en igelkott i tomatsås, fartyget gav flöde, röda floder, vänner kom, röda kalenderdagar, olycka, revolution.

Menstruationsfärg. Blodproppar under menstruationen

Blod under menstruationen under de första dagarna är ljust skarlakansrött, i slutändan är det mörkt, med en specifik lukt. Om du hittar klumpar och blodproppar i blodet under menstruationen - oroa dig inte, det här är delar av livmoderns inre skikt - endometriet, som släpps ut tillsammans med blodet. Om kvinnan inte är gravid uppdateras endometriumet ständigt: det gamla skiktet dör och lämnar under menstruationen, och ett nytt växer i stället.

Den första menstruationen (Menarche)

De första perioderna kallas "Menarche". Menstruationen börjar i åldern 9 till 16 år och indikerar kroppens förmåga att bli gravid. Ofta beror den ålder då den första menstruationen börjar hos en flicka beroende på den ålder då menstruationen började hos hennes mor, d.v.s. - fastställs genom arv.

Tecken på den första menstruationen kan börja ett par månader före uppkomsten. Vit eller slemhinnor blir mer frekvent, nedre del av buken drar något och bröstet värker.

Den första menstruationen kan visas som ett helt par droppar blod, som med tiden utvecklas till regelbundet och lika stort antal utsläpp.

Symtom med menstruation

Före och under menstruationen har nästan alla kvinnor samma symtom, bara några av dem är mindre uttalade, andra helt:

- dra smärta i nedre del av buken;
- svullnad, vikt och bröstsmärta;
- ryggont;
- irritabilitet;
- Trötthet;
- tyngd i benen;
- yrsel;
- apati.

Menstruationens cykel och varaktighet

Menstruationscykeln är en period från den första dagen i början av menstruationen till den första dagen i början av nästa menstruation. Cykelhastigheten för menstruation är 20-35 dagar. Menstruationens varaktighet från 3 till 7 dagar.

Efter den första menstruationen under året kanske cykeln inte är regelbunden, men då justeras den och varje gång upprepas tydligt.

Du kan spåra din menstruationscykel med hjälp av kalendern, helt enkelt markera varje dag i din period. Det finns också speciella applikationer för datorer och smartphones genom att installera vilka du kan markera och spåra din cykel.

Hygien under menstruation (kuddar, tamponger)

För att få kvinnor att känna mindre obehag under menstruationen har forskare kommit med några hygienprodukter - kuddar, tamponger och till och med en enhet som jag inte fortfarande vet om - en menstruationskopp.

Både kuddar och tamponger klassificeras efter mängden urladdningskapacitet. Denna kapacitet indikeras av antalet droppar på paketet. Ju fler droppar, desto längre håller vattpinnen till nästa byte.

Naturligtvis är det önskvärt att ha dessa hygienartiklar med olika kapacitet. Till exempel, i början och i slutet av menstruationen är det bättre att använda en tampong eller kudde för 2-3 droppar, i mitten - 4-6.

Vad du ska använda - kuddar eller tamponger väljer du. Du kan till exempel växla om du går till poolen, så kan du inte göra det utan en tampong och på natten kan du använda packningen. För vissa tjejer skapar kuddar blöjautslag, medan för andra, enormt obehag från vattpinnen. Försök därför leta efter det bekvämaste alternativet för dig själv.

Som jag redan sa, det finns menstruationsbägare i världen som kan återanvändas. De måste tas bort och innehållet hälls ut. Det är sant att det inte alltid är bekvämt..

Under menstruationen är det nödvändigt att strikt följa reglerna för personlig hygien. Tvätta dig minst 3 gånger om dagen, och när du byter dynor eller tvättar, se till att tvätta händerna, både före och efter kontakt.

Vad som inte är tillåtet under menstruationen

Under menstruationen bör du avstå från:

- åka till stranden eller till solariet;
- ansiktsrening;
- depilering;
- drick inte alkohol, kaffe och kryddig mat.

Alla dessa faktorer kan öka blödningen och förlänga menstruationen..

När man ska se en läkare?

För frågor om menstruation måste du kontakta en gynekolog.

En gynekolog bör konsulteras om:

- Den första menstruationen dök upp före 9 år;
- Du är redan 17 år och den första menstruationen har ännu inte dykt upp;
- menstruationen varar 1-2 dagar eller mer än 7 dagar (menstruationsfel);
- urladdningen är mycket knapp (ett par droppar) eller mycket riklig (byt dyna eller tampong oftare än efter 2 timmar);
- Menstruationscykeln varar mindre än 20 dagar eller mer än 40 dagar;
- du känner kraftig smärta under menstruationen;
- när du använde en tampong började du plötsligt mår;
- det finns blödningar mellan menstruationen;
- efter att cykeln har avslutats har ett misslyckande börjat;
- menstruationen är inte ett par månader.

Menstruation hos flickor och kvinnor: orsaker, symtom, hygienregler

Varför går menstruationen för kvinnor

Varför går menstruationen

För att kunna ta ett befruktat ägg och sedan bära ett barn förtjockas det inre skiktet i livmoderslimhinnan ungefär en gång i månaden i den kvinnliga kroppen. Om graviditet inte inträffar utförs frigöring av endometrium, vilket lämnar livmodern med blod. Denna process kallas menstruation. På tal om varför menstruation behövs, kan vi säga att detta är en naturlig månatlig rensning av den kvinnliga kroppen från det funktionella slemhinnan i livmodern, som avvisas i frånvaro av befruktning, och blod samlas som ett resultat av brott i små blodkärl. Tillsammans med avvisningen av endometrium från den andra dagen av menstruationen, börjar dess förnyelse.

Oftast observeras den första menstruationen i åldern 12 till 16 år, men ibland inträffar menstruationen vid en senare eller tidigare period. Den andra menstruationen kan inträffa efter flera månader, du behöver inte vara rädd för en sådan försening. Cykeln studsar tillbaka med tiden och kommer att vara ungefär 28 dagar. Detta innebär att cirka 28 dagar kommer att passera från den första dagen i en period till den första dagen på nästa.

Förekomsten av svag fläckning mellan menstruationen är ett allvarligt skäl för att söka råd från en gynekolog, eftersom de ibland förefaller på grund av hälsoproblem.

Månadsperioder varar vanligtvis 3-7 dagar, var och en av indikatorerna kommer att vara normen. Hur länge kritiska dagar varar beror på kroppens individuella egenskaper. Om blodutflöde visas längre än en vecka, är rik och åtföljs av smärta, måste du besöka en läkare.

Symtom med menstruation

Tecken på att närma sig menstruation hos flickor kan vara olika. Ofta kanske flickor inte känner sig kritiska dagar närmar sig alls. Men ändå är de flesta av kvinnorna bekanta med denna karakteristiska symptomatologi:

 • smärta i nedre buken;
 • bröstsvullnad;
 • plötsliga humörsvängningar, känslomässiga utbrott, kort humör och irritabilitet.

Dessa tecken är karakteristiska för premenstruellt syndrom, som inträffar 2-14 dagar före menstruationen. Statistik säger att minst 45% av världens kvinnliga befolkning klagar över PMS.

Utöver dessa manifestationer kan uppkomsten av menstruationsblödning indikera:

 • orsakslös ångest och ångest;
 • depression
 • aggressiv reaktion på vardagliga situationer;
 • panikattacker;
 • sorg
 • en känsla av tyngd i kroppens nedre region;
 • regelbunden urination.

I sällsynta fall kan flickor klaga på feber, liksom illamående och kräkningar. Detta uppfattas också som normen. Men om symtomen på PMS stör arbetet och lever normalt, bör du inte uthärda svår smärta och andra obehagliga symtom, men du måste konsultera en gynekolog för undersökning och rekommendationer.

Hygien under menstruationen

Under kritiska dagar är det viktigt att tvätta regelbundet, eftersom ett stort antal bakterier samlas. Detta ska göras minst 3-4 gånger om dagen, med varje ersättare eller dyna. För tvätt, använd skonsamma hygienprodukter. Använd inte vanlig tvål eftersom det torkar huden mycket. Det är bättre att välja en intim gel med mjuk action som inte innehåller dofter eller ta babytvål utan färgämnen och smaker. Du kan också eliminera obehag med en läsklösning eller avkok av kamomill.

Underkläder under menstruationen är bättre att bära bomull. Byt trosor varje dag och undvik därigenom obehagliga luktar.

Du kan inte tvätta i det varma badet under kritiska dagar, du bör inte också besöka badhuset och bastun, eftersom den höga temperaturen i rummet kan förvärra kvinnans välbefinnande eller orsaka svår blödning.

Under menstruationen kan du använda både hygienunderlag och tamponger - det beror på flickans omständigheter och vanor:

 • Packningar. Detta är det vanligaste och lättanvända verktyget. De är dag och natt, dividerade med typen av yta, form och även överflödet av sekret. Gynekologer rekommenderar att man köper produkter med en bomullsyta, eftersom sådana produkter inte svävar, de bärs bekvämt. Sanitetsdynor bör bytas ut vid behov, men minst en gång per 4-5 timme. På natten rekommenderas att använda kuddar i 5 eller 6 droppar. En sådan produkt låter dig sova lugnt och inte oroa dig för någonting..
 • Tamponger. De används inte av alla kvinnor, för Vissa produkter är obekväma. Men om du lär dig hur du använder dem på rätt sätt, kommer tamponger att hjälpa flickor i många fall när du sätter på en packning är olämpligt. Elpinnar måste bytas var fjärde timme, åtminstone. I motsats till vad man tror, ​​kan jungfruor också användas för tamponger, eftersom jomfruhinnen har ett hål som ökar upp till 2,5 cm under kritiska dagar. Det är i vissa fall acceptabelt att använda tamponger vid bad i dammar. Du måste ange det före nedsänkning i vatten och omedelbart byta efter simning.

Du kan inte använda en tampong under en period då det inte finns någon menstruation, liksom i närvaro av sjukdomar i könsorganen. Användningen av en sådan hygienprodukt kommer bara att förvärra situationen och provocera tillväxten av bakterier.

Packningar och tamponger under kritiska dagar hos flickor och kvinnor

Menstruation är en hälsosam fysiologisk process som åtföljer det svagare könet i nästan hela vuxenlivet. Det som är användbart för menstruationen är att de tillåter den kvinnliga kroppen att naturligt rensa varje månad av det slitna skiktet i endometrium. Under de första 3-6 månaderna justeras cykeln, varefter det är möjligt att kontrollera tiden för nästa menstruations början. För att göra detta, hålla en kalender och markera kritiska dagar i den. Moderna flickor använder smartphones och specialapplikationer för detta..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vilka läkemedel stimulerar ägglossning

Den kvinnliga kroppen utsätts för ett stort antal sjukdomar som leder till nedsatt reproduktionsfunktion och utvecklingen av infertilitet. Mot bakgrund av patologin i hypotalam-hypofyssystemet, könsdelar, binjurar, endokrina körtlar, anovulering utvecklas - avslutande av mognad och frisättning av ägg från äggstockarna....

Vaginal torrhet: orsaker och behandling. Vaginal torrhet: folkliga botemedel

Många företrädare för den vackra halvan av mänskligheten under hela deras liv möter problemet med ökad torrhet i slidan. Oavsett manifestationsgrad orsakar det obehag och kan orsaka smärta under sex....

Förberedelser för klimakteriet från värmevallningar och svettningar: icke-hormonella, hormonella, folkliga botemedel

Förberedelserna för klimakteriet från värmevallningar och svettningar hjälper till att göra denna period mindre obekväm för en kvinna både fysiologiskt och psykologiskt....