Den första menstruationen hos dottern: råd till pappor

Klimax

Den första menstruationen är ett mycket viktigt ögonblick i flickans liv, och just nu behöver hon verkligen stöd. Tips för pappor hur du ska uppträda ordentligt med din dotter för närvarande hjälper till att inte bryta ved.

Dagen då våra små flickor upplever sin första menstruation är en viktig etapp i deras liv. Men tyvärr kan många fäder förstöra det.

Pappor inser ofta inte vikten av sin roll på dagen för den första menstruationen hos dottern och lämnar alla bekymmer till mamma. Sådant beteende kan provocera en negativ inverkan på våra flickors liv när de blir vuxna kvinnor. Vi skrev redan om hur mamma överlever uppväxten av sin son, nu låt oss prata om vad pappa borde veta.

Så låt oss prata, manligt.


Fyra tips för pappor hur man beter sig när en dotter börjar sin första menstruation

Vi har alltid lärt oss att menstruationen är rent feminin och inte rör män. Och om vi har en nära relation med en liten dotter, men när hon börjar menstruera, och vi går ner i skuggorna, är detta dåligt och fel.

Genom vårt borttagande verkar vi säga att hon måste dölja sin cykel för män, och i allmänhet måste han skämmas. Genom våra handlingar säger vi att vi gillade det bättre när hon var en liten flicka och inte när hon blir en ung kvinna.

Detta har en ganska långvarig effekt på kvinnor, eftersom det tar år innan en kvinna börjar känna sig harmonisk i kroppen. Rätt faderligt beteende under de första månatliga döttrarna får henne att inse att hon är vacker när som helst i sitt liv.

Antag inte att det här är en rent kvinnlig affär!

Du måste förstå detta och slå på. Ta reda på om det här ögonblicket i en kvinnas liv, prata med en partner, var nära och vara redo att svara på din dotters frågor.

Känn dig själv och acceptera situationen.

Om du verkligen vill vara med och ta en aktiv del i din dotters liv måste du tänka på vad som händer inuti dig. Om mognad av en dotter orsakar blandade känslor hos dig, kommer du sannolikt att vilja gå åt sidan. Många av oss skäms för ett barns sexuella mognad eller är till och med rädda för det. I vår kultur är det inte vanligt att prata om det, därför måste barn hjälpa till att förverkliga och leva i harmoni med uppväxten och puberteten.

Att förvandla flickor till kvinnor är ett vattendrag. Och om vi fäder lämnar dem, kommer de att förlora det stöd de behöver. Men om vi tar ett steg framåt och håller oss nära, blir det lättare för våra döttrar att överleva växa upp.

Ta dig tid att tänka på din dotters mognad, prata eller läsa om den. Tänk på vad som händer inuti dig så att en förbigående rädsla inte tillåter dig att bryta förbindelserna med din dotter.

Håll dig nära

Ja, det har redan nämnts, men upprepas igen, eftersom det är viktigt. Det är nödvändigt att hålla nära kontakt med barnet, som det var tidigare. Sluta inte spela eller slåss, bara för att din dotters bröst börjar svälla eller hennes höfter expanderar. Hon är likadant din tjej som behöver ditt företag. Och om du berövar henne detta kommer hon att få fel meddelande, som också har nämnts.

Var nära och fortsätt att visa faderlig omsorg så att dottern upplever sin sexuella utveckling på ett hälsosamt och lyckligt sätt.

Markera en viktig dag!

Gör din dotters första menstruation till en semester. Naturligtvis behöver inte samtal vid bordet eller en stormig fest med gästerna vid detta tillfälle ordnas, eftersom barnet troligen känner sig orolig.

Låt bara din dotter veta att dagen du börjar din första period är en viktig och stor dag. Helst, tillsammans med din fru, ta henne någonstans och köpa något minnesvärt, eventuellt smycken. Detta kommer att få henne att förstå att du tycker att det är vackert att hon går in i en ny scen i sitt liv..

Natalya Silina
gynekolog-endokrinolog, kmn

Det viktigaste du behöver veta för en pappa som har en växande dotter: manifestationen av hennes sexualitet är normal.

Säg henne: vilken skönhet du har blivit hos mig, du har tur för killen som du blir kär i. Tala om att hon är vacker och sexig, visa det på ett kulturellt och artigt sätt.

Pappa för en flicka är ett exempel på hur en man ska ta hand om en kvinna, hur han ska visa sin sympati för en kvinna. Pappa borde komma ihåg att om han och mamma är i ett förhållande, borde han vara uppmärksam och respektfull mot sin kvinna.

Föräldrar bör korrekt visa sin sexualitet, erotik inom acceptabla gränser. Ser detta, bildar flickan rätt standard för relationer mellan man och kvinna. Inte ett samberoende förhållande, inte ett offer-syndrom, inte ett instrument för nöje i en mans händer, men partnerskap med lika värde.

Mycket rikliga perioder för en tonårsflicka

"Hej! Min dotter är 13 år. Senast i augusti kom menarche - väldigt rikligt, varar upp till 9 dagar. Under de senaste 9 månaderna inträffade sådana rikliga månatliga perioder (upp till 8 kuddar per dag, ändrade var 1,5-2 timmar) fyra gånger Den sista av dessa kom igår, med stora blodproppar! Dottern tar tranex 2 tabletter 3 gånger om dagen, nässlor och cyklovit, men för tillfället är det inte bättre. Hur kan jag annars hjälpa barnet? Svar snälla, vi kommer definitivt att gå till läkarkontot, men först vill vi genomgå en undersökning. Jag vet att det är nödvändigt att göra en ultraljud och få ett fullständigt blodantal. Kanske några andra hormonundersökningar? (Min dotter har en mjöl ovanför överläppen). Vilka dagar är det bättre att göra? Bör jag sluta ta av alla läkemedel som ska testas? (Min dotter tar fortfarande vitamin D (enligt resultaten från analysen, brist). Och kan rikliga perioder orsakas av brist på järn (enligt analyserna är ferritin bara 9 och hemoglobin är normalt) Tack i förväg!

Kroniska sjukdomar: Euthyreoidism

Kära besökare på webbplatsen Fråga en läkare! Vår tjänst fungerar för dig och gör att du kan få medicinsk rådgivning online dygnet runt. Ställ din fråga genom att klicka på länken och få ett läkares svar omedelbart!

Din dotter är redan 15, men menstruationen är fortfarande borta? Det är dags att kontakta en specialist

Döttrarna till den 37-åriga Batayanka Valeria M. fyllde nyligen 15 år. Det är svårt att namnge en flicka redan en flicka - i ett par år har hon kallats en flicka. Höjd, vikt och figur har förändrats och förvandlat henne till en vacker ung dam. Men det finns en "men" som oroar mamman väldigt mycket - dottern har fortfarande ingen menstruation.

För att förstå om det var dags att ljuda larm började Batayanka fråga sina vänner: hur gamla var deras döttrar att bli flickor? Men alla av dem, mödrar till flickor i åldrarna 12 till 15, sa att deras döttrar inte heller hade sina perioder. Denna omständighet verkade något konstig, med beaktande av det faktum att läkare nyligen har talat om moderna barns tidigare pubertet. Ja, och kvinnor själva från 80-talets generation kommer ihåg att de flesta av dem hade sin första menstruation redan 12-13 år gamla.

För att förtydliga oss vände vi oss till barngynekologen i Bataysk, Vera Gvozdikova, som svarade att faktiskt de senaste åren har moderna barn faktiskt upplevt tidigare mognad än för 20-30 år sedan.

"Batayankas erfarenheter avseende sin dotter är motiverade, eftersom 15 års ålder nu kan betraktas som" poängen ", varefter flickan inte har börjat sin menstruation är det dags att vända sig till en specialist," förklarade Vera Viktorovna. - I allmänhet kan i dag åldern 12-14 år betraktas som normen för början av menstruation. Även om för samma generation på 80-talet som nämndes, var normen åldern 14-16 år.

Men enligt experten, om menstruationen började senare än 15 år, bör detta inte betraktas som en patologi. Senare mognad kan påverkas av en ärftlig faktor eller till exempel ett litet barns vikt - upp till 40 kg.

En annan sak är när flickan redan har alla tecken på puberteten (bröstförstoring, könshår och axillär hårväxt), och menstruationen inte är där. Men i detta fall bör man inte omedelbart oroa sig, efter ovanstående yttre omvandlingar av barnet och innan den första menstruationen kan ett år eller till och med två gå. Denna period anses inte vara kritisk..

"Det är väldigt viktigt att förbereda flickan på periodiskt förekommande blödning under menstruationens uppträdande," säger Vera Gvozdikova. - Eftersom nu både tonåringar och mödrar själva ofta använder hjälp av Internet, först nu kan detta kallas hjälp. Föräldrar bör prata med sina barn själva. En gynekolog kan också föra en liknande konversation. När allt kommer omkring måste en tjej vara beredd på att acceptera det faktum att menstruation är en vanlig förekomst i kvinnors liv.

Försumma inte samtal om ämnet sexuellt liv, i synnerhet farorna med en tidig start på sådant. Enligt barngynekologen hade idag cirka 20% av 15-åriga Batayans samlag. En enorm roll i detta spelas av tillgängligheten till information om sex, "på grund av att" moderna ungdomar anser intim kommunikation i ung ålder som ett normalt fenomen.

- Flickans första menstruationsperiod kallas menarche (från det grekiska ordet men = månad + arkhe = början). Efter den första menstruationen inträffar som regel ägglossning inte längre inom det första året, ibland upp till 18 månader.

- Under hela menstruationscykeln förlorar den kvinnliga kroppen minst ett halvt glas blod, inklusive blodplättar.

Röd dag på kalendern: den första menstruationen hos flickor

Menstruationens början är en viktig händelse i en flickas liv. I början av de första kritiska dagarna bör barnet vara mentalt beredd. Många moderna flickor som vet hur man använder Internet, långt innan menstruationen börjar, vet vad den här fysiologiska processen är. Detta avlastar emellertid inte mödrarna från behovet av att berätta för sina döttrar om vad menstruation är, när menstruationen börjar hos flickor, hur de flyter och vad de ska vara rädda.

Vi kommer att diskutera alla viktiga frågor: med vilka tecken kan du gissa om den överhängande starten på menstruationen, hur man bibehåller hygien i dessa dagar och om du ska besöka en gynekolog.

När de första kritiska dagarna kommer?

För flera decennier sedan, hos flickor, började menstruationen nästan 18 år gammal. Nu kommer puberteten tidigare. Inledningen av den första menstruationen på 11-16 år anses vara normen. För vissa flickor kommer kritiska dagar tidigare och för några senare.

Det beror på flera faktorer:

 • sjukdomar som överfördes i barndomen;
 • ärftlighet;
 • näring;
 • levnadsvillkor;
 • fysisk utveckling.

Dessutom, om mormor och mamma började sina perioder tidigt, är det troligt att barnet gör detsamma. Om en tjej överträffar sina kamrater i den fysiska utvecklingen kommer hennes period att komma tidigare. Och vice versa, om barnet blir svagt och ofta sjukt, är det troligt att hon släpar efter i puberteten. Menstruationen kommer senare med dålig näring, en brist på vitaminer och näringsämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling av en ung kropp.

Det finns fall då den första menstruationen hos flickor börjar vid 8–9 år. Tidig sexuell utveckling kan orsakas av hormonell obalans, stor fysisk ansträngning. Om menstruationen inte började vid 17 års ålder är detta ett tillfälle att besöka en gynekolog. Anledningen till förseningen i den sexuella utvecklingen kan vara otillräcklig funktion av äggstockarna, känslomässig stress, nervös överbelastning, hormonella metabolismproblem, störningar från hypofysen, utmattande sportträning, ogynnsamma miljöförhållanden, bantning.

Tecken före den första månaden

Varje mamma som övervakar sin dotters tillstånd och hälsa kan märka tecken som föregår början av hennes första menstruation. Det är från detta ögonblick som det är nödvändigt att börja förbereda barnet för en ny livstid. Cirka ett par år innan menstruationen börjar förändras flickans figur (hennes bröst ökar, hennes höfter blir bredare). Under armarna och på pubis börjar håret växa. Dessutom föregås menstruation hos flickor av akne i ansiktet, ryggen.

Några månader före de första kritiska dagarna märker flickor spår av atypisk urladdning på sina underkläder. De kan vara transparenta, gulaktiga eller vitaktiga utan en obehaglig lukt. Allt detta är normen och indikerar inte någon sjukdom. Om symptom som klåda på en intim plats, en konstig lukt som är inneboende i utsöndringar observeras, är det värt att besöka en specialist.

Några dagar innan menstruationen börjar kan flickan visa tecken på premenstruellt syndrom (PMS) som förekommer hos vuxna kvinnor:

 • ofta humörsvängningar, tårfullhet;
 • apatiskt eller aggressivt tillstånd;
 • huvudvärk som uppstår utan anledning;
 • smärta av dragande natur, lokaliserad i nedre del av buken.

Hur är den första menstruationen och hur man förbereder ett barn?

De första tecknen på menstruation hos flickor upptäcker. De kan vara måttliga eller mycket knappa. Vid den första menstruationen lämnar cirka 50-150 ml blod kroppen (beroende på flickans individuella egenskaper, ärftliga faktorer). Den första dagen går en liten mängd menstruationsblod förlorad. Den vanligaste urladdningen observeras den andra dagen. Sedan minskar deras volym gradvis. Menstruationens varaktighet kan variera från 3 till 7 dagar.

Första gången en tjejperiod kan åtföljas av svaghet, obehag i nedre buken. Vid nästa menstruation kan de också observeras. Dessa symtom förekommer hos de flesta vuxna kvinnor, så oroa dig inte om detta.

Månadens karakteristiska lukt. Det förklaras av det faktum att vulkanens slemkörtlar fungerar aktivt under menstruationen, vilket skapar hemligheter.

Den första fläckiga, lindriga smärta kan skrämma barnet. Moderens uppgift är att förklara för sin tjej att menstruation är en normal fysiologisk process som förekommer i kroppen på varje flicka och vuxen kvinna. Konversationen ska vara vänlig, inte lärorik.

Mödrar ska berätta för sin dotter:

 1. Om menstruationscykeln. Kritiska dagar inträffar varje månad. Var noga med att säga hur lång menstruation varar för flickor. Det bör också noteras att den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln är 28 dagar, men under de första två åren kan den variera.
 2. Om behovet av att följa hygienreglerna. Blod är en mycket gynnsam miljö för tillväxt och reproduktion av mikroorganismer. De kan leda till utveckling av allvarliga inflammatoriska sjukdomar i könsorganet..
 3. Om riskerna med sexuella relationer. När menstruationen börjar går varje flicka i fertil ålder och intima förhållanden med motsatt kön kan leda till graviditet, vilket i denna ålder är extremt oönskat. Födelse kan skada både en ung mamma och hennes barn. Det är därför tjejen borde veta om vad promiskuitet, oskyddat sex kan leda till.

Funktioner i menstruationscykeln

Hos tonåriga flickor är menstruationscykeln (perioden från den första dagen i föregående menstruation till den första dagen i nästa menstruation) 21–35 dagar. Men under de första två åren blir inte alla regelbundna. För vissa fluktuerar han ständigt. Till exempel kan en menstruationscykel vara 25 dagar och de kommande 32 dagarna. Detta är en normal förekomst. Det indikerar inte att flickan har någon form av patologi. Om det finns misstankar kan du besöka en läkare. Specialisten säger säkert om detta är normen eller sjukdomen.

Det är värt att notera att intervallen mellan perioder kan vara från en och en halv månad till sex månader. Oroa dig inte om din period inte inträffar vid rätt tidpunkt. I ung ålder är menstruationsfunktionen ännu inte fullständigt bildad. Det är därför vissa flickor har långa pauser. Om menstruationen inte inträffar efter några månader måste du söka hjälp från en läkare. En lång paus mellan den första och den andra menstruationen hos flickor kan indikera en allvarlig funktionsfel i den unga kroppens arbete.

I början av den första menstruationen bör dottern vara vana att hålla en kalender där hon kunde märka när hennes perioder började och slutade. Denna information kanske inte är användbar under de första 1-2 åren från början av kritiska dagar, eftersom menstruationscykeln för närvarande ännu inte är fullt etablerad. Men då kommer kalendern att vara praktiskt när du konsulterar en specialist om cykeln förblir oregelbunden. För korta eller långa perioder kan ett litet eller stort intervall mellan menstruationen vara ett tecken på en sjukdom.

Hygien och kost under menstruationen

Hygien är en viktig fråga som mödrar bör lyfta fram när de berättar för sina döttrar om menstruation. Under kritiska dagar använder alla flickor och vuxna kvinnor kuddar, tamponger. För flickor är kuddar mest föredragna. Tamponger stör det naturliga utflödet av blod. Packningar är mycket mer praktiska att använda. Det är bäst för flickor att köpa dessa intima hygienprodukter med ett bomullsskikt. Packningar med en nätbeläggning ("plast") är mindre hygieniska och provoserar svettningar, irritation av känslig hud.

Packningar under menstruationen ska bytas var 2-3: e timme. Ju längre dynan är fäst vid underkläderna, desto mindre kommer att vara till nytta (antalet bakterier kommer att växa exponentiellt). Om du inte byter packningen inom sex eller fler timmar kommer kroppen att skadas allvarligt. Infektiöst toxisk chock kan utvecklas - ett tillstånd som uppstår till följd av mikroorganismernas och deras toxins verkan (kroppstemperaturen stiger, blodtrycket minskar, förvirring uppstår, koma är möjligt).

Vad du behöver veta om användning av kuddar under menstruation hos flickor:

 • Se till att tvätta händerna innan du byter packning (patogena mikroorganismer kan komma från smutsiga händer till en ren packning);
 • använd inte förfallna dynor (desto mindre tid har gått sedan tillverkningen av produkten för intim hygien, desto högre skyddsgrad);
 • använd inte kuddar med aromatiska dofter (kemiska komponenter väcker ofta allergier, hudirritation);
 • Spara inte på att köpa trosskydd (ofta intima hygienprodukter som säljs till ett lågt pris är tillverkade av råmaterial av låg kvalitet, vilket är farligt för flickans hälsa);
 • det rekommenderas inte att förvara kuddar i badrummet (en stor mängd fukt är en idealisk miljö för aktiv reproduktion av mikrober som kan penetrera en intim hygienprodukt).

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt underkläder. Flickor bör bära vanliga trosor tillverkade av naturliga tyger. Thongs är vackra och sexiga underkläder som många tonårsflickor drömmer om, men att bära det är helt ohygieniskt. En smal remsa kan kallas en slags bro för att flytta mikroorganismer mellan anus och vagina. Intestinal mikroflora bör inte komma in i könsorganet, eftersom det kan provocera utvecklingen av inflammatoriska sjukdomar.

Menstruationens början hos flickor är inte en anledning att ofta ta ett bad. Det mest lämpliga alternativet är en daglig dusch. Det är också nödvändigt att tvätta dig själv under dagen minst 2-3 gånger. Tvål är inte önskvärt. Gynekologer rekommenderar användning av speciella medel för intim hygien (geler, mousser, etc.), som inkluderar mjölksyra. Denna komponent påverkar inte negativt mikrofloran, till skillnad från vanliga tvålar..

Det rekommenderas att undvika fysisk ansträngning under den första och efterföljande menstruationen. Sport måste skjutas upp. Det är tillåtet att utföra lätta fysiska övningar, att göra hälsoövningar. Dessutom behöver flickor psykologisk fred.

En annan viktig punkt som du bör vara uppmärksam på under menstruationen är en diet. Ordet "diet" förstås inte som en minskning av mängden mat som konsumeras, utan som en översyn av kosten och borttagning av kryddig mat från den. På grund av den här typen av mat, finns det en rusning av blod till de inre organen i bukhålan. Detta kan leda till ökad blödning av livmodern. Alkohol drycker är också kontraindicerade..

Behöver jag besöka en gynekolog?

I början av den första menstruationen är det inte nödvändigt att regelbundet besöka en gynekolog om det inte finns någon uppenbar orsak till detta: konstig urladdning med en obehaglig lukt, klåda, menstruationsregelbundenhet. Som regel sker den första undersökningen av en gynekolog på 15-16 år.

Läkaren måste se till att flickan utvecklas korrekt och att hon inte har några hälsoproblem. Om flickan började ett sexuellt liv bör besök hos läkaren vara regelbundna - 1 gång per år.

Det är värt att kontakta en gynekolog i fall då menstruationen hos flickor kränks:

 • kritiska dagar varar 1–2 dagar eller mer än sju dagar (för kort menstruation indikerar otillräcklig produktion av könshormoner, nedsatt äggstocksfunktion och för länge indikerar livmoders dåliga kontraktila förmåga, signifikant uttryckt östrogen funktion av äggstockarna);
 • för kraftig fläckning krävs, vilket kräver ofta byte av kuddar eller tamponger;
 • efter den första menstruationen avbröts menstruationen under en lång period (en paus på mer än 6 månader);
 • efter normalisering av menstruationscykeln började oregelbundenheter (cykel mindre än 21 dagar eller mer än 35 dagar);
 • mycket stora blodproppar (storleken på en druva) syns i blodiga sekret.

Du måste se en läkare omedelbart eller ringa en ambulans när fläcken åtföljs av mycket stark smärta i buken, yrsel, svår svaghet, blekhet, feber, illamående, kräkningar och tarmsjukdomar.

Sammanfattningsvis är det värt att notera att den första menstruationen kan orsaka rädsla och panik hos flickan. För att förhindra att detta händer, bör mödrar ägna lite tid åt sina döttrar och prata om den fysiologiska processen, som snart börjar uppstå regelbundet i den unga kroppen, för att förklara varför flickor har sina perioder i denna ålder.

Du måste också vara intresserad av om månatliga perioder kommer regelbundet, om det finns förseningar eller om svår smärta uppstår. Ibland är flickor generade att låta sina föräldrar veta. Om avvikelser upptäcks måste du besöka en läkare.

Vad man ska göra när dottern har sina första perioder

Hej! Min dotter och jag är mycket nära och pratar ofta med henne om vuxenämnen, eftersom hon ställer mig dessa frågor. Och jag tror att detta är helt normalt. Döttrar 12 år gamla. Hon hade ingen menstruation. I allmänhet, för två veckor sedan verkade hennes mage strax under. Dras väldigt mycket. I detta fall var illamående, temperaturen inte. Samtidigt var det en ökad gasbildning. Hon hade också hysteri på skolan den dagen. Ständigt skrikande, arg. Det var ingen tvekan om att det var PMS. Men två veckor gick. En dag senare försvann smärtorna. Förresten, smärtstillande medel hjälpte inte. Noshpa också. Jag gjorde både en injektion och ett piller. I allmänhet började ingenting. Flickor, händer det? Vad är orsaken till detta? Innan detta fanns ingen menstruation. Och kan du bara inte märka dem?

Få expertutlåtande om ditt ämne

Psykolog, konsult. Specialist från sajten b17.ru

Psykolog. Specialist från sajten b17.ru

Psykolog, konstterapeut sexolog. Specialist från sajten b17.ru

Psykolog, klinisk psykolog, onkopsykolog. Specialist från sajten b17.ru

Psykolog. Specialist från sajten b17.ru

Psykolog, CBT-terapeut. Specialist från sajten b17.ru

Psykolog, psykologkonsult. Specialist från sajten b17.ru

Psykoterapeut. Specialist från sajten b17.ru

Psykolog. Specialist från sajten b17.ru

Psykolog. Specialist från sajten b17.ru

Eller milf uppriktigt dumt eller drorocher, redan uttråkad i all ordning.
En tillräcklig mamma kan inte skriva så skit.

trakasserades och var i dåligt humör. PMS hos en tonåring är inte nödvändigtvis före menstruation, men alltid. menstruationen kommer när deras tid kommer.

Det är fantastiskt att du och dina döttrar har en varm relation! Ja, detta är början på menstruationen i alla avseenden. Den hormonella bakgrunden förändras. Kom ihåg att komma ihåg den dag cykeln börjar för den framtida gynekologen.

Antingen är mamma uppriktigt dum eller drorocher, redan uttråkad av all ordning. En tillräcklig mamma kan inte skriva så skit.

Din dotter måste ha haft matsmältningsproblem. Har du någonsin haft magvärk från förgiftning eller diarré? Gå till gynekologen med ditt barn om du är så orolig. Det är normalt att det vid 12 års ålder inte finns några perioder.

Hos ungdomar i denna ålder förändras den hormonella bakgrunden kraftigt. Beteende, nervositet, mentala reaktioner förändras, irritabiliteten ökar

Din dotter måste ha haft matsmältningsproblem. Har du någonsin haft magvärk från förgiftning eller diarré? Gå till gynekologen med ditt barn om du är så orolig. Det är normalt att det vid 12 år inte finns några perioder.

Var det verkligen ett behov av att ge en injektion??

Antingen är mamma uppriktigt dum eller drorocher, redan uttråkad av all ordning. En tillräcklig mamma kan inte skriva så skit.

Jag började på 13 år och sex dagar, kort sagt, precis 13 år gammal och min mamma märkte, även om jag inte ville att hon skulle veta, jag var en mycket hemlighetsfull tjej, så hon hade månatliga perioder.

Jag började på 13 år och sex dagar, kort sagt, precis 13 år gammal och min mamma märkte, även om jag inte ville att hon skulle veta, jag var en mycket hemlighetsfull tjej, så hon hade månatliga perioder.

Jag började på 13 år och sex dagar, kort sagt, precis 13 år gammal och min mamma märkte, även om jag inte ville att hon skulle veta, jag var en mycket hemlighetsfull tjej, så hon hade månatliga perioder.

Vad får dig att tro att det här är menstruation? Hennes mage verkade från nerver - eftersom hon var nervös i skolan. Därför hjälpte inte tabletterna.

Flickan torterades av farting, så hon var så arg. Månadsvis och om 15 år kommer.

Flickan torterades av farting, så hon var så arg. Månadsvis och om 15 år kommer.

Månadsvis och om 15 år kommer
______
Du är säker? Min dotter är 11 år gammal. Hälften av flickorna i klassen menstruerar redan och brösten är två storlekar. Igår talade jag om det här ämnet med en mamma. Hormoner rasar och bara pojkar på deras sinnen.

Månadsvis och klockan 15 ______ Är du säker? Min dotter är 11 år gammal. Hälften av flickorna i klassen menstruerar redan och brösten är två storlekar. Igår talade jag om det här ämnet med en mamma. Hormoner rasar och bara pojkar på deras sinnen.

Din dotter måste ha haft matsmältningsproblem. Har du någonsin haft magvärk från förgiftning eller diarré? Gå till gynekologen med ditt barn om du är så orolig. Det är normalt att det vid 12 år inte finns några perioder.

Din dotter måste ha haft matsmältningsproblem. Har du någonsin haft magvärk från förgiftning eller diarré? Gå till gynekologen med ditt barn om du är så orolig. Det är normalt att det vid 12 år inte finns några perioder.
Det mest intressanta är att hon nästan aldrig hade diarré och hennes mage gjorde inte ont. Hon hade nästan aldrig magvärk! Och hon äter bara allt färskt! Jag följer detta strikt. Och förresten, mina perioder började ungefär den åldern

Var det verkligen ett behov av att ge en injektion??

Jag sitter i chock just nu och läser detta. Ja, det är en konstig känsla när någon börjar ha perioder när de är 15 år och du började när du är 9 år. Jag skämtar inte just nu. Min första ICP började vid 9 års ålder. Jag var så rädd då. för då visste jag naturligtvis inte om menstruation. Jag visste inte ens varför packningar behövs. Jag sprang i tårar till min mamma, och hon berättade mycket om menstruationen, hon var mycket förvånad över att de började redan i 9-talet. Eftersom vanligtvis hos barn förekommer menstruation vid 11-13 år. Och jag har det så tidigt. Jag kunde inte diskutera detta med vänner och dela mina erfarenheter. eftersom de inte har det. De vet inte ens vad det är. Det var så svårt i klasserna för fysisk utbildning. läraren ljugade inte att jag hade min period. Jag var ju bara 9 år gammal. Han trodde att jag bara inte ville delta i fysisk träning. Just nu är jag redan 12 år gammal. Bröststorlek 2! Och mina klasskamrater har små bröst och vissa har redan menstruation. men jag startade dem för länge sedan. Mina klasskamrater klagar över buksmärta och säger att de är rädda för menstruation. och de med vilka de redan har börjat, skryter de redan med dem och säger: "se hur gammal jag är." Jag förstår inte vad är det att vara stolt över? Jag skulle personligen vilja att menstruationen började senare. Att vara ett normalt barn.

Flickan torterades av farting, så hon var så arg. Månadsvis och om 15 år kommer.

Den första menstruationen är ett mycket viktigt ögonblick i flickans liv, och just nu behöver hon verkligen stöd. Tips för pappor hur du ska uppträda ordentligt med din dotter för närvarande hjälper till att inte bryta ved.

Dagen då våra små flickor upplever sin första menstruation är en viktig etapp i deras liv. Men tyvärr kan många fäder förstöra det.

Pappor inser ofta inte vikten av sin roll på dagen för den första menstruationen hos dottern och lämnar alla bekymmer till mamma. Sådant beteende kan provocera en negativ inverkan på våra flickors liv när de blir vuxna kvinnor. Vi skrev redan om hur mamma överlever uppväxten av sin son, nu låt oss prata om vad pappa borde veta.

Vi har alltid lärt oss att menstruationen är rent feminin och inte rör män. Och om vi har en nära relation med en liten dotter, men när hon börjar menstruera, och vi går ner i skuggorna, är detta dåligt och fel.

Genom vårt borttagande verkar vi säga att hon måste dölja sin cykel för män, och i allmänhet måste han skämmas. Genom våra handlingar säger vi att vi gillade det bättre när hon var en liten flicka och inte när hon blir en ung kvinna.

Detta har en ganska långvarig effekt på kvinnor, eftersom det tar år innan en kvinna börjar känna sig harmonisk i kroppen. Rätt faderligt beteende under de första månatliga döttrarna får henne att inse att hon är vacker när som helst i sitt liv.

Antag inte att det här är en rent kvinnlig affär!

Du måste förstå detta och slå på. Ta reda på om det här ögonblicket i en kvinnas liv, prata med en partner, var nära och vara redo att svara på din dotters frågor.

Känn dig själv och acceptera situationen.

Om du verkligen vill vara med och ta en aktiv del i din dotters liv måste du tänka på vad som händer inuti dig. Om mognad av en dotter orsakar blandade känslor hos dig, kommer du sannolikt att vilja gå åt sidan. Många av oss skäms för ett barns sexuella mognad eller är till och med rädda för det. I vår kultur är det inte vanligt att prata om det, därför måste barn hjälpa till att förverkliga och leva i harmoni med uppväxten och puberteten.

Att förvandla flickor till kvinnor är ett vattendrag. Och om vi fäder lämnar dem, kommer de att förlora det stöd de behöver. Men om vi tar ett steg framåt och håller oss nära, blir det lättare för våra döttrar att överleva växa upp.

Ta dig tid att tänka på din dotters mognad, prata eller läsa om den. Tänk på vad som händer inuti dig så att en förbigående rädsla inte tillåter dig att bryta förbindelserna med din dotter.

Håll dig nära

Ja, det har redan nämnts, men upprepas igen, eftersom det är viktigt. Det är nödvändigt att hålla nära kontakt med barnet, som det var tidigare. Sluta inte spela eller slåss, bara för att din dotters bröst börjar svälla eller hennes höfter expanderar. Hon är likadant din tjej som behöver ditt företag. Och om du berövar henne detta kommer hon att få fel meddelande, som också har nämnts.

Var nära och fortsätt att visa faderlig omsorg så att dottern upplever sin sexuella utveckling på ett hälsosamt och lyckligt sätt.

Markera en viktig dag!

Gör din dotters första menstruation till en semester. Naturligtvis behöver inte samtal vid bordet eller en stormig fest med gästerna vid detta tillfälle ordnas, eftersom barnet troligen känner sig orolig.

Låt bara din dotter veta att dagen du börjar din första period är en viktig och stor dag. Helst, tillsammans med din fru, leda henne och köpa en minnesvärd, eventuellt smycken. Detta kommer att få henne att förstå att du tycker att det är vackert att hon går in i en ny scen i sitt liv..

Tillsammans med den pediatriska gynekologen kommer vi att berätta om hur du förbereder dig för den första menstruationen. Vilka är funktionerna i en sådan menstruationscykel och hur vi föräldrar kan hjälpa våra flickor att övervinna "menstruations" smärta och stress?

Naturligtvis har dagens tonåringar hört talas om menstruation och har en uppfattning om hur de går. De vet vad hygien betyder under menstruationen och många, som min väns 12-åriga dotter försäkrade mig, är mentalt beredda på detta. Men som det visade sig i praktiken var det bara ord. Och sådana situationer är inte isolerade.

Jag medger ärligt att jag tänkte i det ögonblicket att jag dör. Även om min mamma berättade och förberedde mig för den första menstruationen. Så all "beredskap" för mig, då fortfarande en 14-årig tonåring, passerade vid avsked. Och idag skulle jag som mamma till en 6-årig tjej och många av våra besökare förmodligen vilja lära känna funktionerna i denna period från våra döttrar.

Vilka symtom kommer att berätta om tillvägagångssättet för de första kritiska dagarna, hur kan denna period bedövas, behöver vi omedelbart leda barnet till en gynekolog? Lyudmila Golysheva, pediatrisk gynekolog vid MedLife Child Health Center, hjälper oss att förstå de problem som är bekymrade..

- Lyudmila Sergeevna, tack för att du gick med på att diskutera en så spännande fråga. Så den första menstruationen. Vilken tid börjar de vanligtvis med moderna flickor? Jag vet att menstruationer för dussintals år sedan väntades inte tidigare än 18 år. Nu har tiden minskat markant.

- Oftast börjar menstruation hos flickor vid 12-13 år. Men ibland, tidigare eller senare menarche (den första menstruationen) är normalt. Den första menstruationen kan komma mellan åldrarna 9 och 15 år. Som regel börjar flickor menstruera i ungefär samma ålder som sina mödrar.

- Och det finns faktorer som kan trigga uppkomsten av menstruation före schemat?

- Sådana faktorer existerar verkligen och de inkluderar ärftliga och konstitutionella särdrag, hälsostatus, kroppsvikt, näring, naturligtvis klimatförhållanden och stressande situationer..
Det är också värt att säga att utseendet på blodutsöndringar från könsorganen för en flicka upp till 9 år kan tjäna som den första signalen om en allvarlig sjukdom. - Lyudmila Sergeevna, hur kan mamma förstå att hennes dotter kommer att börja menstruation inom en snar framtid? Det finns några av de mest "pratande" tecknen?

- Oftast börjar menstruationen utan några symtom. Barnet märker bara utskrivningen. Men det finns tillfällen då en tjej har bröstförlust, plötsliga humörsvängningar, trötthet, huvudvärkattacker, ökad aptit och kramper i nedre del av buken.

- Så spotting har börjat. Vad du kan förvänta? Kommer de att vara rikliga eller bara vad som kallas ”salva”? Och vad är den genomsnittliga varaktigheten för den första urladdningen?

- För första gången varar menstruationen hos flickor vanligtvis 3-7 dagar, men det kan till och med vara 1-2 dagar, eller vice versa varar länge, upp till 10-12 dagar. Mängden blodutsöndringar som tappas av flickan under menarchen varierar också från knappa och "smetning" till rikligt. Det beror på kroppens egenskaper..

- Att försämra barnets tillstånd är också värt att förbereda?

- Flickans mamma borde vara beredd på det faktum att de första månatliga döttrarna kanske inte går ganska "smidigt".

Även under menstruationen kan flickan ha allvarliga krampsmärta i nedre del av magen, illamående eller kräkningar, ibland lösa avföringar. Mamma måste också veta om dessa symtom och, om de uppstår, kunna lugna flickan och, vid behov, kontakta en barngynekolog.

- Generellt, vad är funktionerna i menstruationscykeln? När blir han regelbunden? Finns det någon anledning att frukta ”avbrott”, förseningar (såvida vi naturligtvis inte talar om tidigare sexuell kontakt)? Vad är den normala perioden under de första två åren?

- Det första och ett halvt året efter menarchen kan perioderna hos flickor vara oregelbundna, cykeln kommer att upprättas, det vill säga menstruationen kan börja lite tidigare eller lite senare. På en månad kan de vara rikliga och i en annan magra. Innan cykeln är etablerad kan perioderna mellan menstruation hos flickor variera från 1,5 till 3 månader. Men med tiden kommer cykelns varaktighet, med korrekt utveckling, att vara 21-35 dagar, och varaktigheten för de månatliga 3-7 dagarna.

- Låt oss prata om hygienprodukter. Finns det några rekommendationer för de första packningarna? Och är det möjligt för en flicka att använda tamponger, även de minsta? En kontroversiell fråga, men jag vet att vissa Kirov-gynekologer absolut inte är emot en sådan skyddsmetod. Även om jag personligen tycker att tamponger i så tidig ålder är olämpliga.

- För närvarande har butikerna ett stort urval av sanitetsunderlag som används under "kritiska" dagar. Kvinnor vet att sådana produkter är indelade i tre klasser: "normal", "super" och "superplus". Flickor kan använda kuddar med vilken absorption som helst, beroende på mängden blodutsöndringar, ibland kan du till och med applicera dagliga kuddar när det finns mycket få sekret. Det är säkrare att använda packningar utan kemiska komponenter och aromatiska dofter.

Gynekologer och farmaceuter erkänner möjligheten att använda tamponger hos ungdomar. Under menstruationen har jomfruhinnen förmågan att sträcka, så att en korrekt insatt tampong inte skadar dess integritet. Välj emellertid tamponger för din dotter, föredra små storlekar och bättre med en applikator som underlättar införandet av tampongen. Och det är bättre, innan du börjar använda tamponger, visa flickan till en gynekolog för att utesluta några funktioner i jymfruktens struktur, vilket kan komplicera införandet av en tampong.

- Och om barnet har magvärk under den första menstruationen. Kan jag dricka piller? Eller är det bättre att använda icke-läkemedelsmetoder för smärtlindring?

Av läkemedlen som används under smärtsamma perioder utan att besöka läkare, kan krampläkemedel användas..

I fallet med bestående smärta mot bakgrund av de pågående händelserna är det bättre att rådfråga en pediatrisk gynekolog för ett kompetent urval av ett läkemedel för att lindra smärta. Du kan inte ta smärtstillande medel på vänner, eftersom det kan vara mer skada från dem än nytta.

- Lyudmila Sergeevna, är det nödvändigt att leda barnet till en gynekolog under den första månaden? När bör ett besök krävas??

- Det är lämpligt att visa flickan till gynekologen efter den första menstruationen. Läkaren kommer att genomföra en undersökning och i avsaknad av patologi kommer att ge rekommendationer till flickan och modern, och vid behov föreskriva behandling. Vissa situationer kräver ett brådskande besök hos en barngynekolog:

 • svår smärta i nedre del av buken (orsaken kan vara infektion, inflammation, hormonella störningar)
 • varaktighet (mer än 7 dagar) och riklig blodutladdning (användning av mer än 5-6 dynor per dag)
 • om "misslyckanden" börjar efter en period med vanliga perioder
 • om de första kritiska dagarna inte inträffar inom tre månader.
 • om menstruationen inte är 15 år gammal och vice versa, om tecken på pubertet och blodutflöde förekom tidigare än 9 år.

Flickans första menstruation är en viktig händelse som måste förberedas i förväg för både barnet och alla familjemedlemmar. Innan sexuell utveckling börjar (brösttillväxt, hårets utseende i olika delar av kroppen) och början av menarche, måste mamma ha en konversation med barnet, tydligt förklara vilka förändringar som sker i kroppen, vad är menstruationsperioder, vad är deras cykliska karaktär och prata om hygien i kritiska dagar, förklara att dessa förändringar bara är en följd av kroppsbildning, eftersom sådana förändringar för barn kan orsaka starka känslor och komplex.

Mamma borde lära flickan hur man använder hygienprodukter. Från menarchens ögonblick är det nödvändigt att börja upprätthålla en menstruationskalender, där det är nödvändigt att markera den första och sista dagen i varje menstruation. Först måste föräldrarna påminnas om att markera önskade datum..

- Lyudmila Sergeevna, jag tackar dig för ett användbart och intressant samtal, för värdefulla råd!

Jag hoppas verkligen att du, som jag, är "beväpnad" med kunskap! Du måste erkänna att vi är mycket mer rädda för uppväxten av barn. Därför är det viktigt att veta vad man ska förbereda sig vid en eller annan åldersperiod för ditt älskade barn! Personligen är min åsikt att det viktigaste i ett svårt ögonblick är att vara tillsammans! Då är det lättare att överleva både smärta och rädsla. Kärlek och omsorg är kända för att göra mirakel.

Hälsa till dig och dina barn!

Inte en annons. Det finns kontraindikationer. Kontakta en specialist för tillgänglighet.

Den första menstruationen eller menarchen - naturliga fysiologiska förändringar i det kvinnliga reproduktionssystemet under puberteten. Detta är alltid ett spännande ögonblick för en flicka. Det är mycket viktigt att mamman eller barngynekolog informerar tonåringen om hygienreglerna under kritiska dagar.

Betydande förändringar i strukturen och fysiologin i den kvinnliga kroppen sker i åldern 10-16 år. Bröstkörtlarna ökar (10–12 år), hår förekommer i armhålorna och på pubis. Tack vare könshormoner är fettvävnad hos flickor lokaliserad i lårområdet. Detta orsakar ofta förlägenhet hos en tonåring, så det är nödvändigt att föra känsliga samtal om ämnet sexuell utveckling.

I mitten av puberteten börjar flickan den första menstruationen (vanligtvis 11-14 år). Avvikelse från normen anses vara en tidig ankomst av menstruation (9 år) och sent (15–16 år). Frånvaron av menark och andra tecken på pubertet är ett tillfälle att konsultera med en endokrinolog och gynekolog. Faktorer som påverkar menstruationens början:

 • ärftlig predisposition;
 • stadsekologi;
 • endokrin körtel tillstånd;
 • sportträning;
 • mängden vitaminer och makronäringsämnen som kommer in i flickans kropp;
 • tidigare sjukdomar.

Experter säger att premenstruellt syndrom (PMS) kan uppstå hos en flicka 3-4 dagar före början av menarche. I samband med hormonella förändringar inträffar ofta humörförändringar, irritabilitet och apati. Symtom på PMS försvinner med början av menstruationsflödet. Hos flickor börjar menstruationen för första gången som små rödaktiga fläckar på underkläder. Vissa tonåringar märker smärta i buken och bröstet under kritiska dagar..

Månskretsens arbete styrs av biologiskt aktiva ämnen. Flickan börjar den första menstruationen, när hypothalamus och hypofysen börjar släppa gonadotropa hormoner i blodet. Huvudfunktionen för follikelstimulerande hormon (FSH) är stimulering av follikulogenes i oocyter. Mogen follikel stimulerar produktionen av östrogen och androgen. Luteiniserande hormon (LH) främjar aktiveringen av ägglossning av follikulära celler. En gul kropp bildas på platsen för den brustna follikeln, som producerar hormoner (progesteron och östrogen).

Vanligtvis varar menstruationsblödning 3-7 dagar och kan åtföljas av smärta i nedre del av buken. Alla fysiologiska processer är strikt individuella, därför är det omöjligt att säga exakt hur mycket den första menstruationen tar för flickor. Menstruationscykeln utan avvikelser är 20–35 dagar. Detta är tiden från början av den första blodiga urladdningen från slidan till början av nästa. Inom ett år bör cykeln fastställas, annars måste flickan visas till gynekologen.

För att ta reda på hur lång tonåringens cykel kommer att vara måste du hålla en kalender. På din personliga kalender kan du notera flickans fläckar och sensationer under kritiska dagar. Med hjälp av kalendermetoden kan kvinnor undvika en oönskad graviditet, men metoden ger ingen 100% garanti och är opålitlig.

Vanligtvis börjar menstruationen för första gången hos flickor som fläckar av ljust rött eller brunt. Menstruationsblödning inkluderar blod, rester av det inre slemhinnan i livmodern och vaginal urladdning. I genomsnitt sker det på 3-6 dagar en fullständig uppdatering av livmodern i livmodern.

Om din period varar mer än sju dagar:

 • en stor mängd kvinnligt hormon (östrogen) produceras;
 • livmodermyometrium reduceras inte rytmiskt.

Vid menstruations oregelbundenhet måste flickan konsultera en gynekolog. Det bör komma ihåg att utskrivningstiden kan variera beroende på tonåringens livsstil.

Om menstruationen varar mindre än 2 dagar:

 • kvinnlig könsdysfunktion;
 • låga nivåer av progesteron och östrogen i det cirkulerande blodet.

Korrekt vård av de kvinnliga yttre könsorganen är nyckeln till flickans intima hälsa. När flickor har menstruation ska mamma prata om hygienreglerna. Under menstruationen tränger bakteriefloraen lätt in i livmoderhalsen. För att undvika inflammatoriska processer i bäckenorganen är det nödvändigt att observera intim hygien.

Hygienregler:

 • skyddsutrustning (packning, vattpinne) bör bytas var tredje timme;
 • vid byte av packning rekommenderas att tvätta de yttre könsorganen under rinnande vatten;
 • om kritiska dagar är smärtsamma, ta ett narkosmedel;
 • använd dagliga kuddar den dagen du väntar på din nästa menstruationsperiod;
 • Använd inte varmt vatten för simning..

När menstruationen flyter är flickan ofta orolig över krampsmärtor i nedre del av buken. Om smärtan är outhärdlig, kan detta indikera smittsamma processer i det kvinnliga reproduktiva systemet, såväl som kränkningar i de endokrina körtlarnas funktion.

Processen att "utvisa" endometriet är naturlig, för att undvika panik i det avgörande ögonblicket bör flickan vara medveten om hygienreglerna. Men många tonåringar vet inte vad de ska göra när deras period börjar för första gången..

Menstruation är en utflöde från slidan av blod och resterna av livmoderslimhinnan som kommer varje 3-4 vecka. Det är viktigt att flickan i förväg vet om strukturen och funktionen av hennes kropp. Eftersom cyklisk blödning börjar kan en flicka bli gravid.

Menstruationscykeln inkluderar tre faser (follikulär, ägglossning, luteal). Vid olika menstruationsperioder frigörs olika gonadotropiska hormoner i blodet. För den normala cykeln bör hypotalamus och hypofys fungera, vilket reglerar aktiviteten hos det kvinnliga reproduktiva systemet.

Menstruationsperioder:

 1. Blödning inträffar (avlägsnande från livmodern i slemlagret). Tillväxten av follikulära celler stimuleras av follikelstimulerande hormon. Östrogenkoncentrationen i det cirkulerande blodet ökar. Perioden varar 7–20 dagar.
 2. Frigörandet av ett ägg från en mogen follikel med luteiniserande hormon. Perioden börjar vanligtvis dag 14.
 3. Bildningsperioden i stället för follikulärcellen i corpus luteum, som aktivt producerar progesteron. PMS kan uppstå i slutet av fasen..

Således sker cykliska förändringar i den kvinnliga kroppen på grund av gonadotropa hormoner som produceras av hypofysen. En flicka kan bli gravid endast under produktion av en stor koncentration av luteiniserande hormon. Och blödning från vagina inträffar om befruktning inte har inträffat.

Ofta kommer menstruationen inte i tid för flickor, vilket kan signalera inte bara graviditet, utan också onormala funktioner i endokrina körtlar. Om cykeln är oregelbunden, kontakta en gynekolog..

Tecken på cykelstörning:

 • brist på cyklisk blödning (amenorré). Den primära formen diagnostiseras hos ungdomar 16-18 år. Sekundär form - menstruationens försvinnande i 6 månader hos flickor med en etablerad cykel;
 • tung menstruationsblödning (menorrhagia);
 • magra perioder (hypomenorré);
 • menstruation, som åtföljs av svår smärta (dysmenorré);
 • menstruation, vilket sker varje 70–80 dagar (oligomenorré);
 • obestämt menstruationsflöde (metrorragi).

Dra inte slutsatser själv. Cykelns varaktighet kan förändras efter stress, kost och en kraftig klimatförändring. Om en tjejs cykel bara ställer in, får du inte panik.

Den första cykliska fläcken från slidan kan orsaka rädsla hos en tonåring. Mamma ska bekanta flickan med fysiologiska förändringar, lära sig använda skyddsutrustning. Hygienregler hjälper en flicka att undvika sjukdomar i könsorganet.

För första gången mötte vi alla kvinnliga problem och letade för första gången efter en livspartner. Vi har redan gått igenom de uppväxtperioder som ligger precis framför våra döttrar. Hur, med vad och när man ska börja ett samtal med en tjej om menstruation och sexuellt liv - om detta i en intervju med en förlossningsgynekolog, chef för Family Health Academy Diana Mardas.

- Mamma gör vanligtvis två vanliga misstag. Vissa tystar tills dotter börjar menstruation, och hon frågar inte själv vad som händer. Denna situation kan orsaka psykologisk trauma för flickan. Mors rykte kommer att drabbas, och viktigast av allt, en flicka kan få psykologiska trauma. För oss alla är blod skada och skada. Flickan för närvarande, om hon inte är medveten, kommer inte att förstå vad som händer med henne, och hon kommer att vara rädd.

Andra mödrar minns vid vilken ålder de själva började kritiska dagar, till exempel vid 14 års ålder. Sedan väntar de på 14-årsjubileet för sin dotter. Detta är också fel. Ta gärna 1,5 år från din ålder. Nu förekommer menstruation och pubertet tidigare. Naturligtvis är ärftlighet ingenstans att hitta, och om mammas perioder dök upp vid 14-15 år, kommer dotter att vara senare än de flesta kamrater. Om mamma är tidig, är flickan tidigare.

Moms bör förbereda sig för en sådan konversation och, viktigast av allt, inte ignorera det, inte missa.

Det finns harbingers att flickan kommer att börja menstruation snart, eller snarare - menarche (detta är namnet på den första menstruationen)

- Cirka ett år före menstruationen börjar flickan växa kraftigt och oproportionerligt (upp till 12 cm). Benen, armarna, händerna är utsträckta, skallen blir oproportionerlig mot kroppen;
- Bröstkörtlarna är rundade och gloria ändras;
- Hår blir mer fet vid rötterna;
- Det finns hår i könsområdet och i armhålorna;
- Huden blir fetare, utseendet på finnar, wen, akne;
- Beteendeförändringar dyker upp - en tjej kan bli mer abrupt i kommunikationen.

Dessa faktorer indikerar att det är dags att starta en konversation. Naturligtvis är det ideala alternativet, om dottern själv började ställa frågor, men inte alla mödrar är så lyckliga, många kommer att behöva inleda en konversation.

I inga fall behöver du börja det plötsligt och säga: "Min kära, sitta ner, jag ska berätta om menstruation." I detta fall stänger tonåringen omedelbart. Konversationen måste börja smidigt - mellan saker och ting i en konversation eller när du tittar på en film. Ändra inte i något fall tonen, avge inte intonation. Allt bör vara lugnt, som i en normal konversation.

Vi måste förklara för min dotter att menstruationen växer upp och gör en tjej till en kvinna. Det kommer att vara mycket korrekt om mamma berättar om sin egen upplevelse, vad hon upplevde och så vidare. Detta kommer att tjäna som en extra ledtråd för tonåringen. Dessutom kommer det att föra dotter och mamma närmare varandra - de kommer att ha gemensamma kvinnliga teman.

Idag påverkas tonåringar av glansiga tidskrifter, modefilmer, där alla kvinnor ser bra ut och har eleganta figurer. Därför är det viktigt att förklara att varje person genomgår de fysiologiska förändringarna som inträffar med henne; att liten fyllhet i bröstet och höfterna är ett tecken på att hon förvandlas till en vuxen kvinna och inte att hon har återhämtat sig. Förresten, på grund av tankar om fullhet, slutar unga flickor ofta att äta, gå på diet och sedan försvinner perioderna eller blir vilse. Därför måste du försäkra barnet om att allt efter ett tag kommer att återgå till det normala. Annars kommer flickan inte att förstå vad som händer med henne, kommer att betrakta sig själv som en ful ankling - detta påverkar också stämningen och relationerna i familjen.

Idag är 10-11 år en normal ålder för menstruationens början

- Tidigare var normen för början av menstruationen åldern 12-13 år. Nu - 10-11.

Personligen tillskriver jag detta en förändring i näring. Det är vetenskapligt bevisat att många jordbruksprodukter och animaliska produkter i dag innehåller tillväxtacceleratorer och östrogenliknande ämnen som kroppen tar för hormonet östrogen. Detta hormon ansvarar också för puberteten.

Jag säger inte att dessa produkter bortskaffas; sådana tillsatser finns överallt nu. Det är bara så att om en tjejsperiod började tidigt, är det värt en liten översyn av kosten - kanske finns det för många liknande produkter. Jag upprepar, detta är min personliga synvinkel.

Tamponger rekommenderas inte till en början.

- Många mödrar, som har tillbringat huvudsamtalet, börjar ämnet hygien till allvar. Det tros att allt är elementärt och att barnet själv kan gå till butiken och köpa allt. Flickan kan inte. För det första är hon blyg och rädd, och för det andra har hon ingen erfarenhet. Mamma ska själv köpa alla hygienprodukter i tillräckliga mängder, ge sin dotter med sig själv och visa var de kan tas hemma.

Mamma fokuserar ofta på att deras dotter går i skolan hela dagen, så att de köper nattkuddar eller kuddar med massor av droppar. Du kan inte göra det. Nattkuddar fungerar inte eftersom huvuddelen av den absorberande gelén är koncentrerad på baksidan av kuddarna. Och under dagen är den maximala absorptionsgraden i sin centrala del nödvändig. Och packningar med ett stort antal droppar kommer inte att vänja flickan till hygien, hon kommer inte ens att tro att packningen behöver bytas oftare.

Hygien är mycket viktig, annars är infektion troligt. Flickans packning bör bytas varje gång du går på toaletten. Var noga med att berätta för barnet om badet som ska tvättas.

Många tonårsflickor har detta komplex: de är rädda för att deras perioder börjar på skolan i klassrummet och hela klassen kommer att veta om det. Mamma kan återförsäkra sin dotter 2-3 dagar innan menstruationen börjar - köp dagliga kuddar som hon kommer att använda och ha med sig. I detta fall kommer händelsen inte att ske, tjejen kommer att känna sig lugnare.

Tamponger under den inledande perioden rekommenderas vanligtvis inte. Nu har naturligtvis tamponger för tonåringar uppfunnits, men jag som barnläkare-gynekolog är emot dem. Inget överflödigt ska ligga kvar i tjejens könsorgan.

Mor bör också berätta för sin dotter om menstruationskalendern. Det är bättre att mamma och dotter tar med honom. Detta kommer att distrahera flickan själv från onödiga upplevelser, kanske kommer att försvinna och vänja sig att ordna. Och det blir lättare för mamma att kontrollera menstruationsförloppet.

Barnet måste också varnas för frekvensen av menstruation: trots att det händer varje månad kan det förändras något. Särskilt under de första månaderna. Om en tjej väntar på henne efter ett lika antal dagar, och menstruation inte inträffar, kan detta skrämma henne väldigt mycket.

Det är nödvändigt att vänja flickan till besök hos gynekologen

- Jag rekommenderar att du konsulterar en gynekolog när flickan började den andra menstruationscykeln. Detta gör att läkaren kan jämföra resultaten med den första menstruationen. Mamma bör införa sin dotter en vana att besöka en gynekolog och inte vara rädd för honom. Idag, skulle jag säga, finns det till och med ett problem: både unga flickor och vuxna kvinnor undviker att besöka denna specialist just på grund av rädsla.

Det finns fortfarande mödrar som är rädda för att leda sina döttrar till en gynekolog och förklarar det med att flickan fortfarande är en jungfru. Jag förklarar: om en tjej inte lever sexuellt undersöker ingen henne på ett vaginalt sätt, bara genom ändtarmen. Jomfrutorna är inte skadade på något sätt. Men se till att kolla.

Gå vidare till puberteten

- Det är bra om mamman kommunicerar bra med gynekologen, i det här fallet är det möjligt att ordna att läkaren berör ämnet pubertet och sexuell aktivitet. De flesta mödrar har svårt att inleda en konversation om menstruation, vad kan vi säga om puberteten...

Under tonåren kan föräldrarnas ord uppfattas med fientlighet, och ungdomar kan inte lyssna på deras information, och gynekologen är en tredje part, en oberoende åsikt. Ja, och då blir det lättare för mamma att fortsätta med det här ämnet..

Det här samtalet kan inte undvikas, annars kommer barnet att gå till vänner och Internet på grund av brist på information: läs bloggar, "gräva" i sociala nätverk, där det finns många, för att uttrycka det mildt, falsk information.

Om sexuella relationer bör prata smidigt, mätas, i konversationsprocessen eller titta på en film. Du kan ge tonåriga uppslagsverk att läsas, så att flickan når något själv och ber resten från sin mor.

Mamma bör själv förbereda sig för den här konversationen, hon måste veta vad hon ska säga. Och det är mycket viktigt att alla andra familjemedlemmar vet om början av denna konversation. Annars, om informationen skiljer sig från familjemedlemmar, kan flickan bestämma att någon ljuger för henne. Familjens och morens myndighet förloras. Flickan klättrar för svar på sina frågor på Internet.

Under denna konversation bör man inte inspirera flickan med rädsla för pojkarna: "Det kommer att finnas ofta sexuellt samlag - du kommer att bli gravid, och pojkarna är alla samma, alla killar överger." Tyvärr säger mamma ofta om sina döttrar om detta. Och det är härifrån som problem uppstår i framtiden: en flicka kan inte ha en relation, kan inte gifta sig, hon tror inte någon, det är lättare för henne ensam.

Du måste försiktigt berätta för din dotter att hon definitivt kommer att ha en nära och kär som hon vill bygga ett seriöst förhållande med. Han kanske inte accepterar att hans älskare var för aktiv i sexlivet. Vilken typ av rykte kommer hon att ha, hur kommer hon att se ut i hans ögon... Sådana ord kommer att imponera flickan mer och kommer att tjäna som ett större argument än berättelser om en oönskad graviditet.

Mamma kan vinna trovärdighet från Internet

- Mamma ska vara uppmärksam och kompetent - bara i det här fallet kan du återfå auktoritet från Internet. Jag är mycket glad över mottagningarna när jag hör flickan säga: "Mamma sa till mig".

Om en dotter ställde någon provocerande fråga, finns det inget behov att svara slumpmässigt. Det ska sägas: "Du ställde en svår fråga, jag kommer att tänka på den och svara dig lite senare." Konsultera, titta och först sedan svara. Tror inte att barnet kommer att glömma frågan. Ouppmärksamhet av föräldrar på frågor från barn och ungdomar undergräver i hög grad trovärdigheten.

Jag rekommenderar också att spåra barnets online-navigering. Det finns många faror på Internet just nu, från pedofili. Det är nödvändigt att prata med flickan att det är omöjligt att kommunicera med konstiga främlingar, särskilt vuxna, att om detta hände måste du omedelbart berätta för din mamma.

Det finns nu en funktion på Internet - servicepaketet "Föräldrakontroll". Grundpaketet är gratis, och för en extra avgift kan du till och med spåra meddelanden på sociala nätverk.

För första gången kan du köpa det här paketet för att lugna att vuxna främlingar inte träffar. Du kan starta en barns webbläsare, men allt detta är bara i början. Då kommer barnen fortfarande att kunna ta reda på vad de vill och kringgå föräldrakontroll.

Mamma borde vara sin dotter myndighet sedan barndomen. Barnet borde veta att de väntar på honom, att de inte kommer att skälla honom för hans bedömning, de kommer att stödja honom och alltid förklara allt obegripligt. Mamma måste vara rådgivare och flickvän.

Om flickan sa att hon skulle gifta sig, måste hon få stöd

- Nu kan du ofta se unga par. Då lider några små flickor uppriktigt från att bryta med den första killen, även om de bara är 8-9 år gamla. Föräldrar bör inte behandla detta som nonsens. Om till exempel en dotter säger att hon gifter sig, berätta för henne att du är glad, väntar på en bröllopsinbjudan och kommer definitivt att komma. Det är viktigt för barnet att förstå att hans problem och intressen förstås i familjen.

Barn visar intresse för motsatt kön. Var inte rädd för mycket tidiga sexuella relationer, eftersom de är omöjliga fysiologiskt. Sexualitet har utvecklingsstadier. Ett barns begär efter mamma är också ett visst steg i bildandet av sexualitet. Vid åldern 8-9 år är tidiga datum och uppdelningar också en uppväxtperiod..

Därför kan du inte göra narr av barnets sorg och förvandla det till ett skämt, du måste stödja honom och övertyga honom om att allt gott är att komma.

Början av intimt förhållande - Prata om preventivmedel

- Om du fick reda på att dotterens sexuella debut ägde rum kan du inte skrika och torka - det kommer inte att förändra någonting. Du kan säga detta: ”Jag kommer inte säga att jag är väldigt glad, jag trodde att det skulle hända senare, men det hände, detta är ditt beslut, du går in i vuxen ålder, nu är du själv (inte bara jag och gynekologen) ansvarig för din hälsa". Och här är det ganska normalt att prata om preventivmedel med min dotter.

Om du inte vet hur du börjar en konversation om ett intimt liv med ditt barn, lägg en kondom på en framträdande plats. Hon kommer att se och fråga - det är konversationen som ägde rum. Förklara att det är viktigt att skydda dig själv för att undvika inte bara tidig graviditet, utan också sjukdomar och infektioner..

Nu finns det ett skyddande vaccin, det är avsett för ungdomar - ett vaccin mot humant papillomavirus (HPV), mot några av dess stammar, som också orsakar livmoderhalscancer. Vaccinet ska ges innan sexuell aktivitet påbörjas. Från cirka 9-10 år gammal. Detta är en stor förebyggande..

Mamma oroar sig ofta för att de med deras prat om intimt liv och preventivmedel villkorligen ger ett "grönt ljus" till sin dotter för promiskuösa samlag. Detta är en helt fel synvinkel. Tvärtom, det som är okänt, i hemlighet, är alltid mer attraktivt än vad som öppet diskuteras med dig. Du behöver inte omedelbart ge din dotter en kondom. Låt henne bara veta var man kan hitta lösningar hemma. För i vilket fall flickan inte går till apoteket för att köpa en kondom - hon är blyg och rädd.

Förresten, tidiga sexuella relationer hos flickor uppstår på grund av bristande uppmärksamhet, oftast av fadern. Detta är ett bevisat faktum. Flickan letar bara efter denna uppmärksamhet från motsatt kön.

Sedan idag är kommunikation av mödrar och döttrar i fråga om uppväxt verkligen ett problem (och detta är mer ett samhällsproblem än konkreta kvinnor, eftersom vi i princip inte har kontinuiteten för kompetent sexutbildning), vid Family Academy of Health öppnade vi kurserna "Mothers and Daughters".

Jag hoppas att de kommer att hjälpa många kvinnor att introducera döttrar till vuxen ålder så kompetent som möjligt..

Menstruationens början är en viktig händelse i en flickas liv. I början av de första kritiska dagarna bör barnet vara mentalt beredd. Många moderna flickor som vet hur man använder Internet, långt innan menstruationen börjar, vet vad den här fysiologiska processen är. Detta avlastar emellertid inte mödrarna från behovet av att berätta för sina döttrar om vad menstruation är, när menstruationen börjar hos flickor, hur de flyter och vad de ska vara rädda.

Vi kommer att diskutera alla viktiga frågor: med vilka tecken kan du gissa om den överhängande starten på menstruationen, hur man bibehåller hygien i dessa dagar och om du ska besöka en gynekolog.

För flera decennier sedan, hos flickor, började menstruationen nästan 18 år gammal. Nu kommer puberteten tidigare. Inledningen av den första menstruationen på 11-16 år anses vara normen. För vissa flickor kommer kritiska dagar tidigare och för några senare.

Det beror på flera faktorer:

 • sjukdomar som överfördes i barndomen;
 • ärftlighet;
 • näring;
 • levnadsvillkor;
 • fysisk utveckling.

Dessutom, om mormor och mamma började sina perioder tidigt, är det troligt att barnet gör detsamma. Om en tjej överträffar sina kamrater i den fysiska utvecklingen kommer hennes period att komma tidigare. Och vice versa, om barnet blir svagt och ofta sjukt, är det troligt att hon släpar efter i puberteten. Menstruationen kommer senare med dålig näring, en brist på vitaminer och näringsämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling av en ung kropp.

Det finns fall då den första menstruationen hos flickor börjar vid 8–9 år. Tidig sexuell utveckling kan orsakas av hormonell obalans, stor fysisk ansträngning. Om menstruationen inte började vid 17 års ålder är detta ett tillfälle att besöka en gynekolog. Anledningen till förseningen i den sexuella utvecklingen kan vara otillräcklig funktion av äggstockarna, känslomässig stress, nervös överbelastning, hormonella metabolismproblem, störningar från hypofysen, utmattande sportträning, ogynnsamma miljöförhållanden, bantning.

Varje mamma som övervakar sin dotters tillstånd och hälsa kan märka tecken som föregår början av hennes första menstruation. Det är från detta ögonblick som det är nödvändigt att börja förbereda barnet för en ny livstid. Cirka ett par år innan menstruationen börjar förändras flickans figur (hennes bröst ökar, hennes höfter blir bredare). Under armarna och på pubis börjar håret växa. Dessutom föregås menstruation hos flickor av akne i ansiktet, ryggen.

Några månader före de första kritiska dagarna märker flickor spår av atypisk urladdning på sina underkläder. De kan vara transparenta, gulaktiga eller vitaktiga utan en obehaglig lukt. Allt detta är normen och indikerar inte någon sjukdom. Om symptom som klåda på en intim plats, en konstig lukt som är inneboende i utsöndringar observeras, är det värt att besöka en specialist.

Några dagar innan menstruationen börjar kan flickan visa tecken på premenstruellt syndrom (PMS) som förekommer hos vuxna kvinnor:

 • ofta humörsvängningar, tårfullhet;
 • apatiskt eller aggressivt tillstånd;
 • huvudvärk som uppstår utan anledning;
 • smärta av dragande natur, lokaliserad i nedre del av buken.

De första tecknen på menstruation hos flickor upptäcker. De kan vara måttliga eller mycket knappa. Vid den första menstruationen lämnar cirka 50-150 ml blod kroppen (beroende på flickans individuella egenskaper, ärftliga faktorer). Den första dagen går en liten mängd menstruationsblod förlorad. Den vanligaste urladdningen observeras den andra dagen. Sedan minskar deras volym gradvis. Menstruationens varaktighet kan variera från 3 till 7 dagar.

Första gången en tjejperiod kan åtföljas av svaghet, obehag i nedre buken. Vid nästa menstruation kan de också observeras. Dessa symtom förekommer hos de flesta vuxna kvinnor, så oroa dig inte om detta.

Månadens karakteristiska lukt. Det förklaras av det faktum att vulkanens slemkörtlar fungerar aktivt under menstruationen, vilket skapar hemligheter.

Den första fläckiga, lindriga smärta kan skrämma barnet. Moderens uppgift är att förklara för sin tjej att menstruation är en normal fysiologisk process som förekommer i kroppen på varje flicka och vuxen kvinna. Konversationen ska vara vänlig, inte lärorik.

Mödrar ska berätta för sin dotter:

 1. Om menstruationscykeln. Kritiska dagar inträffar varje månad. Var noga med att säga hur lång menstruation varar för flickor. Det bör också noteras att den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln är 28 dagar, men under de första två åren kan den variera.
 2. Om behovet av att följa hygienreglerna. Blod är en mycket gynnsam miljö för tillväxt och reproduktion av mikroorganismer. De kan leda till utveckling av allvarliga inflammatoriska sjukdomar i könsorganet..
 3. Om riskerna med sexuella relationer. När menstruationen börjar går varje flicka i fertil ålder och intima förhållanden med motsatt kön kan leda till graviditet, vilket i denna ålder är extremt oönskat. Födelse kan skada både en ung mamma och hennes barn. Det är därför tjejen borde veta om vad promiskuitet, oskyddat sex kan leda till.

Hos tonåriga flickor är menstruationscykeln (perioden från den första dagen i föregående menstruation till den första dagen i nästa menstruation) 21–35 dagar. Men under de första två åren blir inte alla regelbundna. För vissa fluktuerar han ständigt. Till exempel kan en menstruationscykel vara 25 dagar och de kommande 32 dagarna. Detta är en normal förekomst. Det indikerar inte att flickan har någon form av patologi. Om det finns misstankar kan du besöka en läkare. Specialisten säger säkert om detta är normen eller sjukdomen.

Det är värt att notera att intervallen mellan perioder kan vara från en och en halv månad till sex månader. Oroa dig inte om din period inte inträffar vid rätt tidpunkt. I ung ålder är menstruationsfunktionen ännu inte fullständigt bildad. Det är därför vissa flickor har långa pauser. Om menstruationen inte inträffar efter några månader måste du söka hjälp från en läkare. En lång paus mellan den första och den andra menstruationen hos flickor kan indikera en allvarlig funktionsfel i den unga kroppens arbete.

I början av den första menstruationen bör dottern vara vana att hålla en kalender där hon kunde märka när hennes perioder började och slutade. Denna information kanske inte är användbar under de första 1-2 åren från början av kritiska dagar, eftersom menstruationscykeln för närvarande ännu inte är fullt etablerad. Men då kommer kalendern att vara praktiskt när du konsulterar en specialist om cykeln förblir oregelbunden. För korta eller långa perioder kan ett litet eller stort intervall mellan menstruationen vara ett tecken på en sjukdom.

Hygien är en viktig fråga som mödrar bör lyfta fram när de berättar för sina döttrar om menstruation. Under kritiska dagar använder alla flickor och vuxna kvinnor kuddar, tamponger. För flickor är kuddar mest föredragna. Tamponger stör det naturliga utflödet av blod. Packningar är mycket mer praktiska att använda. Det är bäst för flickor att köpa dessa intima hygienprodukter med ett bomullsskikt. Packningar med en nätbeläggning ("plast") är mindre hygieniska och provoserar svettningar, irritation av känslig hud.

Packningar under menstruationen ska bytas var 2-3: e timme. Ju längre dynan är fäst vid underkläderna, desto mindre kommer att vara till nytta (antalet bakterier kommer att växa exponentiellt). Om du inte byter packningen inom sex eller fler timmar kommer kroppen att skadas allvarligt. Infektiöst toxisk chock kan utvecklas - ett tillstånd som uppstår till följd av mikroorganismernas och deras toxins verkan (kroppstemperaturen stiger, blodtrycket minskar, förvirring uppstår, koma är möjligt).

Vad du behöver veta om användning av kuddar under menstruation hos flickor:

 • Se till att tvätta händerna innan du byter packning (patogena mikroorganismer kan komma från smutsiga händer till en ren packning);
 • använd inte förfallna dynor (desto mindre tid har gått sedan tillverkningen av produkten för intim hygien, desto högre skyddsgrad);
 • använd inte kuddar med aromatiska dofter (kemiska komponenter väcker ofta allergier, hudirritation);
 • Spara inte på att köpa trosskydd (ofta intima hygienprodukter som säljs till ett lågt pris är tillverkade av råmaterial av låg kvalitet, vilket är farligt för flickans hälsa);
 • det rekommenderas inte att förvara kuddar i badrummet (en stor mängd fukt är en idealisk miljö för aktiv reproduktion av mikrober som kan penetrera en intim hygienprodukt).

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt underkläder. Flickor bör bära vanliga trosor tillverkade av naturliga tyger. Thongs är vackra och sexiga underkläder som många tonårsflickor drömmer om, men att bära det är helt ohygieniskt. En smal remsa kan kallas en slags bro för att flytta mikroorganismer mellan anus och vagina. Intestinal mikroflora bör inte komma in i könsorganet, eftersom det kan provocera utvecklingen av inflammatoriska sjukdomar.

Menstruationens början hos flickor är inte en anledning att ofta ta ett bad. Det mest lämpliga alternativet är en daglig dusch. Det är också nödvändigt att tvätta dig själv under dagen minst 2-3 gånger. Tvål är inte önskvärt. Gynekologer rekommenderar användning av speciella medel för intim hygien (geler, mousser, etc.), som inkluderar mjölksyra. Denna komponent påverkar inte negativt mikrofloran, till skillnad från vanliga tvålar..

Det rekommenderas att undvika fysisk ansträngning under den första och efterföljande menstruationen. Sport måste skjutas upp. Det är tillåtet att utföra lätta fysiska övningar, att göra hälsoövningar. Dessutom behöver flickor psykologisk fred.

En annan viktig punkt som du bör vara uppmärksam på under menstruationen är en diet. Ordet "diet" förstås inte som en minskning av mängden mat som konsumeras, utan som en översyn av kosten och borttagning av kryddig mat från den. På grund av den här typen av mat, finns det en rusning av blod till de inre organen i bukhålan. Detta kan leda till ökad blödning av livmodern. Alkohol drycker är också kontraindicerade..

I början av den första menstruationen är det inte nödvändigt att regelbundet besöka en gynekolog om det inte finns någon uppenbar orsak till detta: konstig urladdning med en obehaglig lukt, klåda, menstruationsregelbundenhet. Som regel sker den första undersökningen av en gynekolog på 15-16 år.

Läkaren måste se till att flickan utvecklas korrekt och att hon inte har några hälsoproblem. Om flickan började ett sexuellt liv bör besök hos läkaren vara regelbundna - 1 gång per år.

Det är värt att kontakta en gynekolog i fall då menstruationen hos flickor kränks:

 • kritiska dagar varar 1–2 dagar eller mer än sju dagar (för kort menstruation indikerar otillräcklig produktion av könshormoner, nedsatt äggstocksfunktion och för länge indikerar livmoders dåliga kontraktila förmåga, signifikant uttryckt östrogen funktion av äggstockarna);
 • för kraftig fläckning krävs, vilket kräver ofta byte av kuddar eller tamponger;
 • efter den första menstruationen avbröts menstruationen under en lång period (en paus på mer än 6 månader);
 • efter normalisering av menstruationscykeln började oregelbundenheter (cykel mindre än 21 dagar eller mer än 35 dagar);
 • mycket stora blodproppar (storleken på en druva) syns i blodiga sekret.

Du måste se en läkare omedelbart eller ringa en ambulans när fläcken åtföljs av mycket stark smärta i buken, yrsel, svår svaghet, blekhet, feber, illamående, kräkningar och tarmsjukdomar.

Sammanfattningsvis är det värt att notera att den första menstruationen kan orsaka rädsla och panik hos flickan. För att förhindra att detta händer, bör mödrar ägna lite tid åt sina döttrar och prata om den fysiologiska processen, som snart börjar uppstå regelbundet i den unga kroppen, för att förklara varför flickor har sina perioder i denna ålder.

Du måste också vara intresserad av om månatliga perioder kommer regelbundet, om det finns förseningar eller om svår smärta uppstår. Ibland är flickor generade att låta sina föräldrar veta. Om avvikelser upptäcks måste du besöka en läkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Efter avbrytandet av "Duphaston" när menstruationen börjar

Det är inte nödvändigt att avbryta läkemedlet under den första månaden. Det är nödvändigt att konsultera en läkare om: förseningen är mer än sju dagar, och graviditetstestet är negativt; blödning med blodproppar, skarpa smärta, varar mer än en vecka; med utseendet på tecken på allergier, ofta huvudvärk, svaghet, en kraftig förändring av humör; med liten spridning med klimakteriet; blödning i mitten av cykeln; graviditet....

Varför det inte finns några perioder (gå inte länge utan anledning)?

En kvinna som tar hand om sin hälsa övervakar alltid menstruationscykelns varaktighet, eftersom varje gång ett nytt litet stadium i livet inträffar med dess början....

Vad en man behöver göra innan han blir gravid?

En ansvarsfull inställning till föräldraskap innebär allvarligt förberedande arbete från både kvinnor och män. Rätt förberedelse av en man för att bli gravid ett barn är att se över livsstilen, genomföra nödvändig forskning samt öka sannolikheten för befruktning....