Varför går menstruationen länge och hur man stoppar dem?

Ansvarsfrihet

Det är inte vanligt att prata om menstruation öppet, utom med vänner eller läkare. Men samtidigt spårar många deras menstruationscykel, till exempel med kalendern för "kritiska dagar" eller till och med i sinnet. Vanligtvis gör kvinnor detta antingen för att planera graviditet eller för att veta ungefärligt datum för nästa menstruation. Men inte alla förstår om något måste göras när cykeln plötsligt förkortas. Om tiden har blivit kortare än vanligt, eller själva menstruationen varar färre dagar, bör detta noteras. Men panikera inte omedelbart.

Varför menstruationscykeln har blivit kortare?

Låt oss ta reda på vad menstruationscykeln är till en början. Grunden är regelbundenhet: den ska pågå ungefär samma antal dagar och menstruationen bör normalt ske på samma tid. Början betraktas som den första dagen av menstruation (urladdning).

För menstruationscykeln finns det genomsnittliga normer, men varje kvinna är individuell. Dess genomsnittliga längd är 28 dagar (normen förblir i intervallet 21 till 35), och själva menstruationstiden är cirka 4 dagar.

Under en cykel inträffar en märklig demo av graviditet i en kvinnas kropp. Nästan varje månad mognar follikeln i äggstockarna, från vilka ägget visas. Denna process att få ett ägg ur äggstocken och vänta på befruktning kallas ägglossning. Om ägget förblir oförgiftat, avvisar kroppen endometriet - livmoderskiktet som embryot skulle fästa till. Denna process för separering av endometrium och utsöndring från kroppen kallas menstruation. Alla dessa processer styr olika hormoner och deras förhållande i kroppen..

Ibland tycker en kvinna att "kritiska dagar" som började tidigt är ett tecken på graviditet, men det är inte så. Fästning av embryot till livmodern åtföljs i själva verket ibland av frisläppandet av en liten mängd blod (högst några droppar), men detta fenomen liknar inte mycket menstruationen i känslan (ingen smärta, obehag, PMS) och inte längre.

Orsakerna till en kort menstruationscykel är vanligtvis förknippade med en förändring av den hormonella bakgrunden eller med tillstånd som leder till dess förändring:

 • hormonell obalans;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • inflammation eller cystor i äggstockarna;
 • diabetes;
 • problem med cirkulationssystemet (koagulationsstörning, kärlsjukdom);
 • njursjukdom
 • myom;
 • neoplasmer i hypofysen.

Förkortning av cykeln orsakas också av yttre faktorer, som ändå påverkar den hormonella bakgrunden:

 • plötslig viktförändring (viktminskning eller viktökning),
 • påfrestning,
 • fysisk och emotionell stress,
 • tidigare sjukdomar, medicinering,
 • klimatförändringar, resor, flyg.

Det är dock värt att komma ihåg att det finns ett undantag från regeln när ett fel inträffar och intervall mellan perioder reduceras:

 • de första åren efter menstruationens början;
 • de senaste åren före klimakteriet;
 • efter att ha stoppat orala preventivmedel, tagit bort spiralen;
 • efter förlossning, missfall, abort.

I något av dessa fall är en cykel som är för lång eller för kort och även korta perioder normal.

När behandling behövs?

Varför ska en kort menstruationscykel larmas? I vilka fall är det värt att träffa en läkare och i vilket - nej?

Om den korta menstruationscykeln har blivit mindre än den vanliga perioden för en kvinna, men fortfarande är inom normala gränser, oroa dig inte. Ibland förändras det eller byggs om, detta är normen.

Om man ofta observerar menstruation tre till fyra gånger i rad, är detta redan farligt, oavsett orsak. När allt kommer omkring förloras mycket blod, vilket leder till anemi, svaghet och minskad immunitet..

Det är också viktigt att inte förväxla korta perioder med blödning eller blödning i mitten av cykeln. Kvinnan själv kan emellertid ofta inte avgöra vad som hände - menstruationscykeln har blivit kortare eller blödningen börjat. I det här fallet är det bättre att gå till läkaren för att ta reda på orsaken och genomgå behandling.

Strängt taget bör en gynekolog besökas i följande situationer:

 • Kort menstruationscykel (mindre än 17 dagar).
 • Plötslig förändring i cykeltid.
 • Mer riklig än vanligt urladdning före schemat.
 • Minskning av blödning, upp till 1-3 dagars fläckning.

En annan situation där en kvinna eller en flicka med en kort cykel behöver träffa en läkare är en önskan att bli gravid. Som redan nämnts är hormoner ansvariga för cykeln. En trasig eller för kort cykel kan indikera hormonella problem. Detta innebär att sannolikheten för graviditet minskar.

Antag inte att hormoner föreskrivs för att återställa cykeln. Som nämnts ovan kan misslyckande uppstå under påverkan av stress, livsstil etc. I dessa fall kan vitamin-mineralkomplex med Vitex förskrivas för att normalisera menstruationen. De kan också inkluderas i komplex behandling för att normalisera cykeln och med andra problem..

Och även om förhållandet mellan vitaminkomplex och cykeln, vid första anblicken, verkar det uppenbart, det är det. Vitex-extrakt normaliserar försiktigt prolaktinnivåerna och återställer det normala förhållandet mellan sköldkörtelhormoner. Jod krävs för normala nivåer av sköldkörtelhormoner. Vitamin E, B2 och B9 är viktiga för äggstocksfunktion och ägglossning.

I synnerhet är Pregnoton-komplexet, som innehåller Vitext-extrakt, arginin och en uppsättning vitaminer och mineraler som är viktigt för arbetet i det kvinnliga reproduktionssystemet, avsedd att stabilisera menstruationscykeln. Genom att ta Pregnoton med kursen kan du återföra normal frekvens till cykeln och ökar chansen att bli gravid.

ÄR INTE reklam. MATERIAL FÖRBEREDT MED DELTAGANDE AV EXPERT.

Menstruella oregelbundenheter: orsaker, behandling

Brott mot menstruationscykeln inom gynekologi är vanligast. Läkare kontaktas av både ungdomar och kvinnor i åldern. Nästan alla hade en funktionsfel i menstruationscykeln, men detta indikerar inte alltid patologi.

Vad är en normal menstruationscykel??

Normala perioder varar från tre till sex dagar en gång i månaden. Med utsöndringar lämnar ett odlat men obehörigt endometrium blad. Efter avstötning av onödiga vävnader stängs kapillärerna och uppbyggnaden av ett nytt slemhinna börjar. Därför är normal blodförlust under menstruationen liten, orsakar inte anemi, asteni. Under menstruationen kommer i genomsnitt upp till 150 ml blod utan klumpar.

Den fullständiga menstruationscykeln är follikelfasen, när ägget mognar i äggstocken, ägglossning, proliferation av endometrium och dess förberedelse för eventuell fästning av ägg. Därför kan det finnas anovulatoriska perioder, och detta gäller inte patologier. De ändrar inte längden på perioden eller intervallet mellan dem..

De börjar under puberteten och indikerar beredskapen för kroppen för befruktningen. Med normal utveckling visas den första menstruationen vid 9-15 år (ofta vid 12-14). Räckvidden för möjlig början av full mognad beror på ärftlighet, näring, nationalitet, hälsostatus, etc. Slutet av reproduktionsperioden kallas klimakteriet. Det förekommer vid ungefär 46-50 år gammalt.

Typer av överträdelser

En menstrual oregelbundenhet beaktas om dess varaktighet ökar med mer än sju dagar eller intervallet mellan utsöndringar reduceras med en vecka. Dessutom säger de om sjukdomar om sådana fenomen blir systematiska.

I detta fall är en fullständig undersökning nödvändig..

Avvikelser från den normala menstruationsförloppet är indelade i flera kategorier:

 1. Amenorré. Detta är när menstruationen saknas flera cykler. Amenorré kan vara primär när det inte finns någon utskrivning förrän 16 år, men tecknen på puberteten är "i ansiktet." Sekundär kallas när menstruationen börjar, men försvinner under lång tid.
 2. Dysmenorré. Menstruationsavvikelser är i alla riktningar - minskning eller ökning. Dysmenorré kan förekomma oavsett ålder. Men om cykeln precis börjar och inte är helt reglerad (tonåren, postpartumperioder), gäller detta inte för patologier.
 3. Oligomenorrhea, när menstruationen är mycket sällsynt. Blödningen varar inte mer än två dagar, det är lite urladdning. Primär oligomenorré uppstår på grund av underutveckling av livmodern, sekundär - på grund av avvikelser i hypotalamisk-hypofyssystemet, tumörer, efter infektionssjukdomar. Vanligtvis är störningar karakteristiska för överviktiga kvinnor. Ofta finns det problem med befruktningen.
 4. Hypomenorré. Samtidigt finns det en liten mängd utsläpp - blodförlust på mindre än 50 ml. Menstruationen är försenad och åtföljs av negativa symtom - huvudvärk, illamående, brist på aptit, svaghet i benen, etc. Orsaken till hypomenoré kan vara ovariell dysfunktion, hypofysen, förändringar i livmoderslimhinna.
 5. Promenomenorrhea. Detta är en minskning av perioden till 21 dagar. Oftare varje månad kort - de går bara ett par dagar. Oftast är urladdningen liten men kan vara riklig. Promenomenorré åtföljs ofta av ägglossning, ibland anovulatoriska perioder.
 6. Opsomenorrhea är när cykeln ökar till minst 35 dagar (men inte mer än 3 månader). I detta fall är urladdningen knapp, menstruationen är kort. Ofta åtföljs detta av infertilitet. Kvinnor med opsomenorrhea är benägna att feta, kan ha vissa manliga egenskaper, ofta lider av akne.
 7. Polymenorrhea. Blödningen varar mer än en vecka.
 8. Hypermenorrhea. Samtidigt ökar sekretionsvolymen avsevärt, men menstruationens varaktighet förblir normal. Gynekologiska sjukdomar, en minskning av blodplättblod, polyper, endokrina sjukdomar kan orsaka detta..
 9. Menorragi. Menstruationens längd ökar, det finns många sekretioner.
 10. Metrorragi. Det kännetecknas av svår uterinblödning orsakad av tumörer, sjukdomar, brist på ägglossning.

Menstruationsfel är indelat i flera kategorier beroende på orsakerna:

 1. Hypotalomiska avvikelser orsakas av toxiska infektionsskador, skador och psykiska störningar. Samtidigt förblir koncentrationen av gonadotropa hormoner normal, men luteiniseringen blir mindre. Livmodersreaktivitet minskar, sekundär amenoré visas. Atrofiska förändringar kan upptäckas i könsorganen.
 2. Hypofys utvecklas på grund av brist på gonadotropiska hormoner. Detta inträffar under graviditet, förlossning. Vidare, atrofi av äggstockarna och yttre könsorgan kan håravfall uppstå. Menstruella oregelbundenheter manifesteras först som hypo- och oligomenorré, sedan amenorré. Avvikelser provoseras av en hypofystumör, Itsenko-Cushings sjukdom, hyperplasi.
 3. Äggstocks. Denna kränkning av menstruationscykeln kan vara hyper- och hypogormonal och är uppdelad i hyperöstrogen, progesterogen. De förekommer på grund av en follikulär cysta, purulent salpingoophoritis. Tidig atresi och ärrbildning leder till hypo- och amenorré.
 4. En stor mängd progesteron frigörs. Orsaken kan vara luteala cyster, en ihållande corpus luteum (men detta är en sällsynthet). Strukturen i endometrium är störd och om den inte återställs leder det till menorragi.
 5. En annan kränkning av menstruationscykeln är ett fel i äggstockarna. Det finns primära eller sekundära när det finns en brist på gonadotropa hormoner. Orsakerna kan vara psykiska skador, anatomiska avvikelser.

Oftast uppträder menstruations oregelbundenheter mot bakgrund av gynekologiska sjukdomar - vaginala fistlar, tumörer, salpingoophorit, endometrit. Cykeln försvinner på grund av anemi, vitaminbrist, infektionssjukdomar, när hårt arbete åtföljs av dålig näring. Klassificeringen av störningar inkluderar skador på centrala nervsystemet, endokrina och reproduktiva system, funktionsfel i de inre organen på grund av kromosomala och genetiska avvikelser.

Menstruella oregelbundenheter - orsaker

Oftast är huvudorsaken en hormonell obalans. Detta sker mot bakgrund av olika sjukdomar och patologier, negativa yttre faktorer, stress. De viktigaste orsakerna till menstruation:

 1. Hypofyseadenom är kromofoba, basofoba och acidofila). De pressar hypofysen och leder till dess atrofi.
 2. Itsenko-Cushings syndrom och sjukdom.
 3. Adrenal adenom. Och också på grund av medfödd hyperplasi i deras vävnader - adrenogenitalt syndrom.
 4. Att ta mediciner som påverkar produktionen av noradrenalin och dopamin i hjärnan, vilket provocerar ett fel i hypofyssystemet. Till exempel MAO-hämmare, Reserpin, fenotiazinderivat, antipsykotika, metoklopramid, antidepressiva.
 5. Vissa typer av psykiska störningar - depressiva tillstånd, förvärrade endogena patologier, reaktiva störningar, kronisk stress, anorexia nervosa.
 6. Stein-Leventhal syndrom (sklerocystiska äggstockar).
 7. Hyper och hypotyreos.
 8. Syndrom av resistenta äggstockar och för tidig vissnande av gonader.
 9. Plötsliga förändringar i hormonbalansen. Orsaken kan vara en abort. Ta mediciner etc..
 10. Underlåtenhet att äggstockarna fungerar normalt och deras koppling till hypothalamisk-hypofyssystemet.
 11. Onormal utveckling av livmodern, organdefekter, kromosomala patologier.
 12. Reproduktionstumörer.
 13. Menstruella oregelbundenheter kan vara en konsekvens av kirurgi, kemoterapi, strålbehandling.
 14. Inflammatoriska processer i könsorganen.
 15. Infektiösa lesioner av organ som finns i bäckenområdet.
 16. Fetma.
 17. Sköldkörtelsjukdom.
 18. Diabetes mellitus (se https://www.budem-zdorovymy.ru/zdorovye/saharnyj-diabet.html).
 19. Obalanserad kost, långtidsdieter, brist på viktiga spårelement.
 20. Anorexia (mer - http://www.diet-menyu.ru/diety/pitanie-pri-anoreksii.html).
 21. Berusning.

Hos tonåriga flickor är cykelsvikt ofta förknippat med ojämn mognad av reproduktionssystemet. Under denna period kan medfödda och kromosomala patologier uppträda, en onormal utveckling av organen i det reproduktiva systemet kan upptäckas. Orsaken är också undernäring, som manifesterar sig i form av sekundär amenoré.

Efter 40 år provoserar menstruations oregelbundenheter åldersrelaterade förändringar i reproduktionssystemet. I follikelreserven i äggstockarna inträffar naturlig utmattning, antalet anovulatoriska perioder ökar, reproduktionsfunktionen bleknar, hypoestrogenism fortskrider. Förändringar uttalas särskilt före klimakteriet. Cykeln förlorar regelbundenhet, uterusblödning visas.

Den ärftliga faktorn är också viktig. Om mödrar eller mormor hade störningar i perioder, finns det en chans att överföra detta på en genetisk nivå till efterföljande generationer. Också menstruations oregelbundenheter uppträder ofta hos dem som är vakna på natten..

Symtom på överträdelse

Symtom på ett cykelfel visar sig kanske inte. Nyckelfunktioner:

 • algomenorré (smärta under menstruationen);
 • förändring av periodens varaktighet (för kort eller lång period av blodfördelning);
 • förseningar av menstruation eller frånvaro från sex månader eller mer;
 • förändring i antalet utsöndringar (stor eller knapp blodförlust);
 • svår uterinblödning;
 • uppträdandet av flera vanliga symtom på en gång - huvudvärk, blodtryck, aptitlöshet, illamående, kräkningar, allmän svaghet och andra negativa symtom.

Menstruationsfel kan utlösa utvecklingen av järnbristanemi. Kvinnan har en stark hjärtslag, ökad trötthet, besvimning och blodtrycket minskar. Försämring av naglar, hår och hud. Kognitiv nedsättning kan utvecklas. Fel i menstruationen kan framkalla infertilitet.

Funktioner hos störningar beroende på ålder

Under ungdomstiden observeras ofta hypomenstrualt syndrom, där pubertetsblödning inträffar. Utseendet på primär amenoré är möjligt. En sådan diagnos ställs om menstruationen aldrig har inträffat före 15 års ålder.

Juvenil blödning är en konsekvens av hormonella störningar, alternerande med försenad menstruation, förändringar i kroppshår, en skarp uppsättning (eller utsläpp) av kroppsvikt. Förändringar kan utlösa stress, nervös belastning, sömnstörningar, en kraftig klimatförändring..

Fortplantningsperiod

Under reproduktionsperioden uppvisar cykelfel ofta som försenad menstruation eller upprepad blödning efter en kort tidsperiod. I detta fall är fysiologiska och patologiska förändringar olika.

Normalt slutar menstruationen under graviditet, efter förlossning, under amning. Orsaken till att perioden misslyckats kan vara installation av spiraler eller preventivmedel.

Periodens förlängning orsakas av peristationen av follikeln. Utan ägglossning av ett moget ägg. Hon dör, och i stället för en follikel bildas en cyste. Detta leder till tillväxten av endometrium och åtföljs av en försening i menstruationen upp till 5-8 veckor.

Sedan visas metrorragi. Sådan blödning kallas dysfunktionell. Luteal periodbrist kan också provocera dem..

Om blödning inträffar under ägglossningsperioden är de utdragna, men inte rikliga. Fel kan också utlöses av abort. Sedan börjar nästa menstruation senare och återställs till normalt tre månader.

Om aborten var komplicerad, kan kroppen behöva en lång rehabilitering. För närvarande kommer det att finnas fläckar, det finns en möjlighet att utseendet av algodismenorea.

Pre- och klimakteriet

Oftare uppträder menstruations oregelbundenheter före klimakteriet och direkt under klimakteriet. Under dessa perioder blir anovulatoriska intervaller, ofta förseningar, blödningar orsakade av follikulär atresi oftare. Om menstruationen återupptas under klimakteriet är detta ett alarmerande symptom som indikerar en cancertumör..

Är graviditet möjligt med en oregelbunden menstruationscykel??

Trots den oregelbundna menstruationen kan en kvinna bli gravid. Sannolikheten för befruktning minskar emellertid. Hur mycket - beror på hormonell obalans, den fulla utvecklingen av livmodern, sjukdomar och andra faktorer.

Men oftast åtföljs överträdelsen av infertilitet. Samtidigt är det inte alltid möjligt att bli av med det med konservativa metoder, modern reproduktionsteknologi kan behövas. Vissa kvinnor kan bli gravida men kan inte bära det.

Eventuella endokrina avvikelser leder till underlägsenhet i endometrium, vilket komplicerar fixeringen av fosterägget. Detta ökar risken för missfall. I det här fallet kanske en kvinna inte är medveten om början av befruktningen, men det kommer att finnas en liten försening.

Möjligheten att bli gravid reduceras om, tills det ögonblicket, störningar i menstruationscykeln har blivit kroniska. Därefter krävs hormonbehandling före befruktningen. Efter förlossningen återställs menstruationen vanligtvis på egen hand.

Diagnos av orsaker

För att bestämma orsaken till menstruations oregelbundenheter gör gynekologen en allmän undersökning av slidan, palpation i bäckenområdet. Ta reda på hur mycket blodförlust var, hur ofta utflödet.

Uppmärksamhet riktas mot samtidiga sjukdomar, ålder, näring, vikt och andra faktorer. Ta reda på om spiralen är värd, om kvinnan tar preventivmedel.

Instrumentella diagnostiska metoder inkluderar en vattpinne från slidan och från livmoderhalsen för närvaro av onkologi. Kontrollerar renheten i urinröret, livmoderhalskanalen, äggstockarnas storlek och placering, äggledarna.

Blod ges till laboratoriet för hormoner, sockernivå, de allmänna standardparametrarna kontrolleras. Dessutom förskrivs bäcken ultraljud. För att få en tydligare bild används rektalmetoden vid behov. Diagnostik kan också kompletteras med histologisk undersökning, PET, CT, MRI.

Behandling av menstruations oregelbundenheter

Behandlingen beror på orsaken. Vanliga terapeutiska åtgärder inkluderar stopp av blödning med hormonella läkemedel och läkemedel som förbättrar blodkoagulation. Hormonell bakgrund justeras..

Vid behov kan en kirurgisk operation utföras. Om orsaken till menstruationssvikt är en annan sjukdom, behandlas den först. Korrigering av psykiska störningar, infertilitetsterapi utförs också..

Menstruella oregelbundenheter indikerar nästan alltid sjukdom. Om din period (eller mängden ansvarsfrihet) bryts, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

I detta fall upptäcks många fruktansvärda sjukdomar i det första skedet när de kan botas. Genom att få tillgång till en gynekolog i strid med cykeln kan det rädda livet.

Näringsläkare, hälsosam livsstilstränare Elena Bogdanova

Skäl för ofta perioder

Ofta menstruation hos kvinnor efter 40 års ålder och ungdomar: möjliga orsaker och behandlingsmetoder

Situationen när menstruationen går två gånger i månaden är inneboende hos tonårsflickor och kvinnor efter 40 år. Det har ett medicinskt namn - polymenorré. Detta är ett helt normalt fenomen förknippat med en kort cykel, men i vissa fall kan det indikera förekomsten av sjukdomar, därför är det nödvändigt att konsultera en läkare. Beroende på orsaken som orsakade de täta perioderna föreskrivs behandling, inklusive att ta mediciner och folkläkemedel.

Orsakerna till ofta menstruation hos tonårsflickor är förknippade med hormonella förändringar. Under denna period har cykeln ofta ännu inte avgjort och fluktuationer i hormonbalansen inträffar ganska kraftigt. Hos kvinnor efter 40 år observeras detta problem i närvaro av en predisposition till tidig menopaus.

De viktigaste orsakerna till frekvent menstruation är:

 • kränkning av personlig hygien;
 • förekomsten av inflammatoriska sjukdomar i livmodern, äggstockarna eller hängorna i akut och kronisk form;
 • infektionssjukdomar av olika natur, inklusive de som överförs sexuellt;
 • svår psyko-emotionell överbelastning;
 • övervikt;
 • installation av en intrauterin enhet;
 • kirurgiska ingrepp, inklusive misslyckad abort;
 • endokrina patologier;
 • kroniska sjukdomar i njurarna och urinblåsan (pyelonefrit, cystit etc.);
 • diabetes;
 • långvarig medicinering.

Ibland utvecklas polymenorré på grund av en kraftig klimatförändring. I detta fall passerar det efter att kvinnan återvänder till de vanliga klimatförhållandena..

Menstruationscykeln påverkas också av faktorer som graviditet och amning. Efter förlossningen måste en viss period gå innan cykeln återgår till det normala. Det kommer inte nödvändigtvis att vara detsamma som före graviditeten.

Efter 40 år börjar ett antal förändringar i kvinnans kropp, som ett resultat av vilka menstruations oregelbundenheter inträffar.

Normalt varar urladdningen i 4-5 dagar. Men efter 40 år kan kvinnor få långvarig menstruation, som varar upp till en vecka. Ibland varar menstruationen bara 2 dagar och de kännetecknas av knappt urladdning.

På grund av hormonella förändringar i kroppen som är förknippade med de naturliga åldrande processerna, kan ganska rikliga utsöndringar observeras. Ibland minskar en kvinna längden på sin period eller en serie utdragna perioder inträffar. Ofta inträffar kritiska dagar två gånger i månaden eller till och med stannar en period.

Hos vissa kvinnor kan ovanstående processer börja först efter 45 år och till och med senare. Mycket beror på patientens livsstil, förekomsten av kroniska sjukdomar, dåliga vanor.

Eventuella avvikelser måste rapporteras till den behandlande läkaren. Redan före klimakteriet bör menstruationscykeln inte förändras dramatiskt. Det tar flera år, ibland till och med ett decennium. Det beror på hur snabbt östrogennivåerna sjunker. I vissa fall kan dess produktion tvärtom öka. Under dessa perioder växlar kraftiga blödningar med knappa.

De huvudsakliga symtomen på polymenorré är en förändring i cykelns varaktighet eller urladdningens art. Men det finns ett antal ytterligare tecken som indikerar att processerna är patologiska till sin natur.

Om blodproppar är tydligt synliga i urladdningen kan en infektionssjukdom vara närvarande. Intensiva smärta i nedre del av buken - ett tecken på livmoders patologi.

Ofta finns det symtom som:

 • svaghet;
 • kronisk trötthet;
 • dåsighet;
 • smärta i solar plexus.

Dessa tecken indikerar en betydande blodförlust och att kroppen inte har tid att utveckla en tillräcklig mängd. För närvarande är kvinnan konstant törstig, hennes aptit ökar.

Förändringar som är karakteristiska för polymenorré kan vara förknippade med andra sjukdomar. Så hormonella förändringar kan provocera en försämring av corpus luteums funktion. I detta fall, förutom den korta menstruationscykeln, observeras menorrhagia: det finns långa och rikliga perioder, som ibland varar två veckor i rad. I detta fall minskar intervallet mellan blödning avsevärt.

Antalet folliklar (även med en minskning av corpus luteums funktion) förblir normalt; mognad inträffar också utan betydande förändringar.

Polemenorrhea bör inte förväxlas med en förkortad menstruationscykel, när det inte finns några speciella störningar, men menstruationen kommer varannan vecka. Detta fenomen inom medicinen kallas pseudopolymenorrhea. Det kännetecknas av en kort varaktighet av själva menstruationen (högst 2-3 dagar). Sådana blödningar är mer som fläckar, vilket är en meningsbildning. Detta beror på att för tidig avstötning av endometri uppstår..

Situationen observeras med långvarigt och okontrollerat intag av hormonella preventivmedel. Om en kvinna tar piller som föreskrivs av en läkare, men menstruationens natur förändras måste du berätta för en specialist om det - läkaren kommer att välja ett annat botemedel.

Diagnos av polymenorré är ganska komplicerat. Patienten måste hålla en menstruationskalender under tillräckligt lång tid och fastställa deras huvudsakliga egenskaper och varaktighet. Ett antal tester utförs på poliklinisk basis, inklusive basaltemperaturmätningar..

Du måste också ta tester för hormoner - östradiol, prolaktin, progesteron osv. Vid behov skickas en kvinna för ultraljud i bäckenorganen.

Behandling av polymenorré innebär att eliminera orsaken som orsakade den.

Om bara hormonella förändringar är implicerade används substitutionsbehandling. Det låter dig bromsa processen med för tidigt åldrande och början av klimakteriet under en tid. Vi pratar om både östrogenpreparat och kombinerade orala preventivmedel. De innehåller en kombination av hormonerna östrogen och progesteron i en eller annan andel.

Med denna metod kan du eliminera de flesta av de dysfunktionella störningarna i reproduktionssystemet och inflammatoriska sjukdomar, och är också effektiv i kampen mot endometrios i ett tidigt skede. Oftast utförs hormonbehandling inom sex månader under övervakning av en läkare..

Om polymenorré orsakas av en infektionssjukdom, används antibiotika, eftersom den vanligaste orsaken är en bakteriell infektion. Sådana läkemedel som Ceftriaxone, Levofloxacin, Ofloxacin och andra rekommenderas. Valet görs av en specialist och beror på den specifika patogenen och dess resistens mot antibiotika.

För att stoppa kraftiga blödningar, ta läkemedel som Dicinon och dess analoger. För att göra blod i kroppen snabbare ordineras järntillskott till patienten.

För att uppnå effektiva resultat rekommenderas:

 • tillräckligt med tid att spendera i den friska luften;
 • övervaka din vikt;
 • överge ökad fysisk ansträngning, men upprätthålla enhetlig motorisk aktivitet under dagen;
 • följa reglerna för personlig hygien;
 • skydda dig mot stress och överarbete.

Behandlingen av polymenorré med örter är av sekundär betydelse och används förutom läkemedel.

Efter att ha konsulterat en läkare används följande avgifter:

Samling

Matlagning

Ansökan

Gräshästarhandväska, fågelhöglandare, mistelvit (i lika stor andel)

 1. 1. Ingredienserna krossas och blandas..
 2. 2. Välj 1 msk. lsborough.
 3. 3. Häll ett glas kallt vatten.
 4. 4. Produkten kokas.
 5. 5. Låt stå på låg värme i 5 minuter..
 6. 6. Kyl och filtrera
Drick ett glas på morgonen och kvällen, från och med den tredje dagen i menstruationen

Ekbark (1 msk.), Gräshästarväska, röd yarrow, poteter

Ekbark, lösa jordgubbsblad, gåsgris, hallonblad, ryllikgräs (i lika stora andelar)

Bark av havtorn och viburnum (i lika stora mängder)Drick en kopp buljong morgon och kväll

Gåsspetsklänning, rödgräs, valerianrot (i lika stora andelar)

 1. 1,2 tsk samling häll ett glas kokande vatten.
 2. 2. Kyl

De dricker 2 glas per dag, från den första dagen av cykeln till slutet av menstruationen

Skäl för ofta perioder

Menstruationscykeln är känd för att vara en viktig indikator på kvinnors hälsa. Från tonåren menstruation talar om den slutliga bildningen av reproduktiv funktion. Från och med då kan en flicka bli mamma. Efter 40-50 år går denna möjlighet gradvis förlorad - det hormonella systemet genomgår åldersrelaterade förändringar, och menstruationen försvinner.

Alla kvinnor i reproduktiv ålder måste ha upplevt menstruations oregelbundenhet. Detta kan bli en barriär mot graviditet och representerar därför ett allvarligt problem inom gynekologi. Ett av dessa tillstånd är ofta menstruation eller polymenorré. När kvinnor klagar till en läkare vill kvinnor ta reda på vad som är orsaken till kränkningarna och hur man kan eliminera dem..

När menstruationen går för ofta måste du konsultera en gynekolog för att ta reda på varför detta händer..

Skäl och utvecklingsmekanism

Ofta förekommer ofta perioder som ett resultat av en kränkning av de komplexa förhållandena mellan regulatorerna i menstruationscykeln. De är baserade på en hormonell obalans som kan uppstå på alla nivåer - hypotalamus, hypofysen, äggstockarna - och manifesteras av strukturella förändringar i livmoderns slemhinna (endometrium). Detta är i varierande grad karakteristiskt för både unga flickor och kvinnor efter 40 år..

Menstruationscykeln består av två faser: follikulär och luteal. Det börjar med frisläppandet av blod, som är en exfolierad endometrium. Samtidigt, under påverkan av hypofyshormoner i äggstocken, mognar en follikel med ett ägg. Denna process fortsätter exakt halva cykeln, och menstruationen slutar normalt om 7-10 dagar. I slutet av den första fasen inträffar ägglossning - brott i follikeln och frigörandet av ägget. Från detta ögonblick mognar corpus luteum i äggstocken, vilket frisätter progesteron, vilket är nödvändigt för utvecklingen av graviditeten. Om befruktning inte har inträffat slutar lutealfasen med nästa menstruation.

Orsaken till polymenorré kan döljas bakom kränkningar vid valfri länk i cykeln. Oftast sker detta under följande förhållanden:

 • Hormonella förändringar.
 • Inflammatoriska sjukdomar (salpingoophoritis, endometritis).
 • Tumörer (fibroider, cyster, polyper).
 • endometrios.
 • Allmänna sjukdomar (diabetes mellitus, sköldkörtelpatologi, skrump).
 • Tar orala preventivmedel.

Frekvent menstruation kan inte bara uppstå vid funktionella störningar - strukturella förändringar i det kvinnliga reproduktionssystemet är också av stor betydelse.

För att eliminera orsaken till polymenorré i tid, bör du inte lita på möjligheten till självåterställning av cykeln, men det är nödvändigt att genomgå en medicinsk undersökning.

symtom

Normalt observeras menstruationen med samma frekvens med ett fel på 10 dagar. Om urladdningen visas efter mindre än 21 dagar, kan vi prata om polymenorré. Men en sådan kränkning kännetecknas inte bara av en förkortning av intervallet mellan menstruationen. Andra menstruations oregelbundenheter kan förekomma:

 • Riklig och långvarig menstruation - hypermenorea eller menorragi.
 • Kort menstruationscykel - pseudopolymenorré.
 • Mager menstruation - oligomenorrhea.
 • Blödning i livmodern - Metrorrhagia.
 • Brist på ägglossning (anovulation).

Sådana egenskaper hos cykeln observeras med olika patologier, och därför är det nödvändigt att utföra en kompetent differentiell diagnos för att exakt bestämma deras orsak. Detta hjälper en klinisk undersökning av en kvinna av en gynekolog med nödvändiga extra medel.

Hormonella förändringar

Polymenorré förekommer ofta som ett resultat av fysiologiska förändringar i olika perioder av en kvinnas liv. Vid puberteten, när cykeln ännu inte stabiliserats, kan ofta menstruation vara helt normal. Hos kvinnor efter 40-45 års ålder inträffar premenopaus när mängden östrogen minskar, vilket åtföljs av en förändring i menstruationens frekvens och varaktighet.

Dessutom kan kvinnor i olika åldrar uppleva ovariell dysfunktion, som kännetecknas av:

 • Försenad menstruation, tung eller, omvänt, liten utflöde.
 • Intermenstruell blödning.
 • Smärta i nedre buken.
 • Fenomenet av premenstruellt syndrom.

Detta är en ganska vanlig förekomst och inträffar under påverkan av många yttre eller inre faktorer: från fysisk eller emotionell överarbetning, klimatförändringar, en felaktig installerad intrauterin enhet och slutar med allvarliga endokrina störningar..

Om en kvinna märkte att menstruationen går oftare än vanligt, bör du först konsultera en läkare, eftersom detta kan vara resultatet av vissa hälsoproblem.

Inflammatoriska sjukdomar

Menstruationscykeln reagerar snabbt på inflammatoriska processer i det kvinnliga reproduktionssystemet. Sådana kränkningar är särskilt uttalade med skador på äggstockarna och livmodern. När salpingoophoritis (inflammation i bihangarna) eller endometritis utvecklas, tillsammans med polymenorré, i varierande grad kan förekomma:

Långvariga inflammatoriska sjukdomar leder till bildning av vidhäftningar, som i kombination med hormonella störningar blir en vanlig orsak till kvinnlig infertilitet.

tumörer

Sjukdomar i livmodern av en tumörart är ofta karakteristiska för kvinnor efter 40 år. Frekvent menstruation observeras huvudsakligen med submukösa myomer och polyper, när processen för avstötning av det funktionella lagret i endometrium störs. Då kan du märka:

 • Tung urladdning.
 • Blödning mellan menstruation.
 • En ökning av livmoderns storlek vid undersökning.
 • Kronisk anemi.

I klimakteriet är ett farligt symptom som om menstruationen har börjat igen - detta kan vara ett tecken på livmodercancer. Cystor i äggstockarna leder också till ojämnheter i menstruationen. Om det finns ett brott mot frisättningen av progesteron går menstruationen oftare, eftersom tidsintervallet mellan dem minskar.

Polymenorré hos kvinnor efter 50 år kan tala om en allvarlig patologi, som ofta utgör ett verkligt hot mot en kvinnas hälsa och liv.

Behandling

Efter att ha fått reda på varför en kvinna har ofta perioder är det nödvändigt att genomföra adekvat behandling. Fysiologiska förändringar kräver naturligtvis inte aktivt ingripande, men ibland kan en viss korrigering krävas för att jämföra en sådan period. I grund och botten måste du vara uppmärksam på behandlingen av patologiska tillstånd tillsammans med polymenorré. Konservativa eller kirurgiska metoder kan användas..

Konservativa metoder

De flesta patologier svarar bra på konservativ behandling. Detta gäller för dysfunktionella störningar, inflammatoriska sjukdomar, tidiga stadier av endometrios och allmän patologi. Grunden för terapeutiska åtgärder är användningen av läkemedel. Beroende på situationen är följande läkemedel tillämpliga:

 • Kombinerade orala preventivmedel med olika förhållanden mellan progesteron och östrogen.
 • antibiotika.
 • BLODS.
 • Järnberedningar.

I många fall rekommenderas att förändra livsstilen för att normalisera menstruationscykeln: äta rätt, ge upp dåliga vanor, minska vikt, ge tillräcklig motorisk aktivitet.

Operativa metoder

Om kvinnor efter 50 år hittar en livmodertumör beror behandlingstaktiken på dess typ och distribution. Med polyper eller små submukösa myomer avlägsnas de genom resektion eller enukleation. Om bildningen är signifikant är det nödvändigt att utföra amputation av livmodern. Vid malign patologi används utvidgad extirpation med bihang och lymfkörtor i närheten, och efter det - strålbehandling eller kemoterapi.

Om cystor i äggstockarna inte är förknippade med funktionella förändringar måste de också tas bort, eftersom det finns en risk för malignitet. I detta fall används laparoskopiska kirurgiska tekniker. När en kvinna har peritoneal endometrios, på detta sätt, kan cauterisering av patologiska foci utföras (koagulering).

Polymenorrhea måste uppmärksammas på unga flickor och kvinnor efter 40 år, eftersom detta inte bara kan vara ett resultat av fysiologiska förändringar, utan också allvarlig patologi. I det senare fallet är det nödvändigt att påbörja behandlingen med en specialist i tid.

Varför det finns ofta perioder flera gånger i månaden?

Ofta menstruation kan orsakas av cykelstörningar. De första månaderna anpassar kroppen sig till följd av att menstruationen är oregelbunden. Detta är lämpligt för unga flickor som just har börjat sina perioder. Vid en mogenare ålder kan ofta funktionsfel indikera förekomsten av allvarliga patologiska avvikelser. Varför går menstruationen ofta, orsakerna till denna process och dess konsekvenser kan endast avgöras av en erfaren specialist.

Varför menstruationscykeln störs

Hittills kan fem huvudfaktorer identifieras som påverkar menstruationscykelns varaktighet, dess regelbundenhet och frekvens. Det kan vara:

 • infektionsskada på bäckenorganen;
 • hormonella störningar;
 • störningar i äggstockarnas arbete;
 • tidigare sjukdomar, inklusive vattkoppor och röda hundar.

Den enklaste och mest ofarliga orsaken är en smittsam skada på bäckenorganen. Varje tjej kan få bakterier eller virus även i avsaknad av sexuell aktivitet. Denna process påverkas av dålig hygien hos könsorganen, användningen av tamponger och andra faktorer. Ofta menstruation är en signal från kroppen om förekomsten av ett allvarligt problem i den. Ofta liknar menstruationen en daub, vars varaktighet kan vara 1-2 veckor. För att normalisera cykeln räcker det att besöka en gynekolog och genomgå en antibakteriell terapi.

För oregelbundna cykler eller ofta kvinnodagar är hormonstörningar ansvariga. Brott kan inträffa inte bara i äggstockarna, utan också i det endokrina systemet. I detta fall är det lämpligt att testa alla hormoner.

Överträdelser kan förekomma i själva äggstockarna. Men denna process påverkas inte alltid av inflammation. För att bidra till detta fenomen är tidigare överförda sjukdomar kapabla. Särskilt under puberteten.

Allvarliga sjukdomar, som vattkoppor och röda hundar, kan påverka bildningen av folliklar i äggstockarna. Brott inträffar omedelbart från den första menstruationen. Tonåringar uppmärksammar sällan detta och söker hjälp vid ett senare tillfälle..

Det är omöjligt att självständigt identifiera orsaken till ofta eller oregelbunden menstruation.

Faktorer som påverkar menstruationen

Förutom ovanstående orsaker till rikligt urladdning finns det flera fler huvudkategorier. Faktorer som påverkar frekvent menstruation:

 • fysiologisk;
 • patologisk;
 • medicin.

Fysiologiska eller yttre orsaker orsakas av ofta stressande situationer, dålig näring och en byte av bostad. Eliminering av denna faktor kommer att normalisera cykeln..

Patologiska orsaker inkluderar olika sjukdomar. En hel grupp olika sjukdomar kan tillskrivas denna kategori. De kan inte bara orsaka täta perioder, utan tvärtom minska deras varaktighet.

Läkemedelsfaktorer. Att ta eller avbryta vissa mediciner kan orsaka ofta menstruation..

Förutom särskilda skäl varierar cykelstörningar i naturen:

 • dysfunktionell blödning av livmodern - en process där det finns riklig utsöndring av blod, utan organskada;
 • menorrhagia - svår menstruation;
 • metrorragi - oregelbundna perioder;
 • polymenorré - menstruation som inträffar inom 21 dagar, efter den sista urladdningen;
 • intermenstruell blödning - ofta menstruation;
 • postmenopausal urladdning - menstruation ett år efter början av klimakteriet.

Baserat på informationen ovan kan en kvinnas cykel bero på många faktorer. Därför reduceras sannolikheten för självbestämmande av eventuella kränkningar till noll.

Patologiska tillstånd

Brott kan orsakas av olika faktorer och de mest allvarliga av dem är patologiska tillstånd. Ovarial patologi påverkar inte bara mängden sekret, utan också deras frekvens. Skador av olika typer och maligna neoplasmer kan inkluderas i denna process..

Ofta lurer problemet i corpus luteum. Avsaknaden av det huvudsakliga kvinnliga hormonet progesteron kan inte upprätthålla cykeln på en normal nivå. Som ett resultat inträffar överträdelser. Men i de flesta fall, på grund av den låga hastigheten av progesteron, kan utsöndring vara frånvarande under lång tid..

Om perioderna är för rikliga och i en cykel händer detta mer än en gång är sannolikheten för att utveckla polyper möjlig. Kronisk inflammatorisk process kan leda till skador i livmoderhålet, vilket provocerar ofta utflöde.

Ofta är konstant menstruation inte förknippad med arbetet i äggstockarna och hela kvinnans urogenitala system. Aborter eller curettage av livmoderhålan kan påverka denna process. Under eliminering av embryot kan mekanisk skada orsakas, varigenom urladdningen fixeras under lång tid. Om de är rikliga indikerar detta allvarlig skada eller involvering i inflammationsprocessen..

Den opererade äggstocken kan blöda. Som ett resultat av operationen utvecklas en dysfunktion i systemet. Detta leder till oregelbunden menstruation..

Dysfunktionell uterinblödning är en konsekvens av den patologiska processen. Personer med koagulationsstörningar faller inom denna kategori. Eventuella skador på livmodern framkallar blödning av varierande intensitet.

Om menstruationen ofta går men inga kirurgiska ingrepp har utförts har kvinnan troligtvis utvecklat en patologisk process.

Hur man normaliserar tillståndet

För att normalisera cykeln är det först att utesluta alla externa faktorer. Faktum är att en hormonell obalans kan bero på en kvinnas önskan att gå ner i vikt. Hittills är detta problem ganska akut. En liknande effekt på kroppen kan utlösa frånvaron av menstruation under en period av tre månader. Tyvärr försöker kvinnor inte snabbare söka hjälp från en gynekolog.

Vid kraftig blödning rekommenderas att utesluta sannolikheten för en patologisk process eller en blödningsstörning. Då får kvinnan ordinerad läkemedelsbehandling. I de flesta fall handlar det om användning av hormoner. Självmedicinering rekommenderas inte, det kan förvärra det allmänna tillståndet..

Normalisering av den hormonella bakgrunden består i att ta speciella läkemedel som kompenserar för bristen på progesteron och östrogen. För detta används orala preventivmedel..

Om menstruation inträffar 3 gånger i månaden och kvinnans ålder överstiger 40 år kan kirurgiskt ingripande krävas. Det utförs uteslutande med tung menstruation i närvaro av ihållande anemi hos patienten. Kirurgi är lämpligt om det inte är möjligt att bestämma grundorsaken till blödningen. Läkaren kan begränsa livmoderhålan, ta bort den eller bränna ut endometrium. Överdriven blödning påverkar valet av metod.

Ofta beror privata menstruationer på järnbrist i kroppen. För att eliminera tung menstruation kan läkaren förskriva antiinflammatoriska och hemostatiska läkemedel. I vissa fall används homeopatiska medel..

Om din period är tredje gången på en månad är det här ett tillfälle att kontakta en specialist. Ju tidigare grundorsaken till tillståndet identifieras, desto tidigare kommer kvinnan att återhämta sig.

Vad ofta perioder indikerar

Frekventa perioder kan kallas om de kommer oftare än en gång var 21: e dag. Tillståndet kallas polymenorré. I vissa fall behöver man inte ta itu med ofta perioder utan menstruation och blödning under cykeln. Det är ibland svårt att urskilja förhållanden även för en specialist.

Hormonfel är en av de vanligaste orsakerna till polymenorré. Frekventa månatliga perioder under puberteten är tillåtna, under de första två åren från början av menstruationen, medan flickans kropp anpassar sig. I dessa situationer är det emellertid nödvändigt att skilja mellan ofta månatlig och juvenil blödning. De senare är rikliga, långvariga, åtföljt av en minskning av hemoglobinnivån..

Hormonfel och, som en följd, ofta perioder, uppstår i de flesta fall mot bakgrund av stress, emotionell överbelastning under bildandet av klimakteriet. Polymenorré kan uppstå när man tar några hormonella läkemedel, särskilt orala preventivmedel under de första tre månaderna - anpassningsperioden.

Ytterligare skäl:

 • kraftig viktminskning;
 • kanske lite tid efter födseln - två till tre månader;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • vissa gynekologiska sjukdomar, till exempel hormonproducerande tumörer.

Ofta menstruation, som är svår att skilja från blödning eller intermenstruell blödning, kan uppstå med följande tumörer i reproduktionssystemet:

Du kan identifiera dem även med en rutinmässig gynekologisk undersökning och bekräfta med ultraljud och kolposkopi..

I de tidiga stadierna kan graviditeten inträffa påträngande. Samtidigt tar vissa kvinnor hotet om avbrott för menstruation, vilket till och med kan sammanfalla med de förväntade dagarna. Därför, om utsläppet är något ovanligt, till exempel, det började snabbt och slutade snabbt, eller bara smetar, bör graviditet uteslutas med ett urinprov eller ett blodprov för hCG.

När graviditeten bekräftas är fläckning ett tecken på patologi, till exempel hotet om avbrott, icke-utveckling, ektopisk etc..

Andra gynekologiska problem där det ofta finns perioder:

 • endometrios;
 • inflammation i hängorna och livmoderkaviteten (endometritis);
 • polyper i livmoderhålan, livmoderhalskanalen och livmoderhalsen;
 • maligna tumörer i kroppen och livmoderhalsen;
 • cystor på äggstockarna.

Menstruation med endometrios

Ett litet intervall mellan menstruationen kan vara efter kirurgiska ingrepp - curettage, äggstockskirurgi (till exempel borttagning av en cysta eller suturering på grund av apoplexy).

Yttre och interna faktorer för uppkomsten av ofta menstruation:

 • Främmande objekt. En tampong som inte avlägsnades i tid, gynekologiska ringar, olika intima anordningar med långvarig exponering för slidan orsakar reaktiv inflammation, vilket kan skada slemhinnan i vaginal och orsaka menstruationsliknande urladdning.
 • Stress, överspänning, rörelse. En kvinnas psykomotionalitet påverkar reproduktionssystemet mer än man kan förvänta sig. Psykoterapimöten, vitaminer och i vissa fall allvarligare läkemedel hjälper till att etablera arbete..
 • Fel livsstil. Rökning, fysisk inaktivitet och övervikt, överdriven alkoholkonsumtion påverkar också könsorganens funktion. Sådana kvinnor har en högre risk för följande tillstånd: utmattning av äggstockarna, maligna och godartade tumörer i könsorganen, ovariell dysfunktion och menstruationscykelfel..

Polymenorré är farligt under följande förhållanden:

 • allvarliga sjukdomar kan hoppas över, inklusive ondartade eller prekancerösa;
 • konstant urladdning, även i små mängder, kommer att leda till anemi - en minskning av hemoglobinnivåerna, och därmed svaghet, tröghet, andnöd, och en minskning av mental och fysisk aktivitet.

Principerna för behandling av menstruations oregelbundenheter är följande:

 • normalisering av sömnvakenhet;
 • korrekt och balanserad näring;
 • korrigering av kroppsvikt;
 • vitaminer - A, E, grupp B eller i komplex, till exempel, Time factor, Cyclovita och andra;
 • vid behov - hormonterapi;
 • obligatorisk behandling av provocerande / kausala sjukdomar efter en detaljerad undersökning.

Läs mer i vår artikel om orsakerna och behandlingen av ofta menstruation.

Läs den här artikeln

De viktigaste orsakerna till frekvent menstruation

Menstruation hos en kvinna förekommer regelbundet - vanligtvis var 28-29 dagar, men detta intervall kan variera - från 21 till 35 dagar (American Association of Gynecologists föreslår perioder från 24 till 38 dagar). Varaktigheten av "blodiga dagar" är vanligtvis från tre till sju dagar, allt som är mer eller mindre är en patologi.

Frekventa perioder kan kallas om de kommer oftare än en gång var 21: e dag. Tillståndet kallas polymenorré. I vissa fall behöver man inte ta itu med ofta perioder utan menstruation och blödning under cykeln. Det är ibland svårt att urskilja förhållanden även för en specialist.

Hormonell obalans

Hela reproduktionssystemet hos kvinnor styrs av hormoner. Ändring av deras förhållande eller absoluta avläsningar leder till olika felfunktioner som kan hälla i polymenorré.

Frekventa månatliga perioder under puberteten är tillåtna, under de första två åren från början av menstruationen, medan flickans kropp anpassar sig. I dessa situationer är det emellertid nödvändigt att skilja mellan ofta månatlig och juvenil blödning. De senare är rikliga, långvariga, åtföljt av en minskning av hemoglobinnivån..

Hormonfel och, som en konsekvens, ofta menstruation, uppstår i de flesta fall mot bakgrund av stress, emotionell överbelastning under bildandet av klimakteriet.

Menstruationscykeln är normal

Polymenorré kan uppstå när man tar vissa hormonella läkemedel, särskilt orala preventivmedel under de första tre månaderna - anpassningsperioden.

I allmänhet kan alla tillstånd som kan påverka nivån på könshormoner resultera i menstruations oregelbundenheter som täta perioder. Till exempel kan du ofta hitta följande:

 • kraftig viktminskning;
 • kanske lite tid efter födseln - två till tre månader;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • vissa gynekologiska sjukdomar, till exempel hormonproducerande tumörer.

Och här handlar mer om vad som kan leda till intermittenta perioder.

tumörer

Ofta menstruation, som är svår att skilja från blödning eller intermenstruell blödning, kan uppstå med följande tumörer i reproduktionssystemet:

 • myom;
 • endometriala polyper;
 • cystor på äggstockarna;
 • utbildning om livmoderhalsen.

Du kan identifiera dem även med en rutinmässig gynekologisk undersökning och bekräfta med ultraljud och kolposkopi..

Graviditet

I de tidiga stadierna kan graviditeten inträffa påträngande. Samtidigt tar vissa kvinnor hotet om avbrott för menstruation, vilket till och med kan sammanfalla med de förväntade dagarna. Om utsläppet är något ovanligt, till exempel, det började snabbt och slutade snabbt, eller bara smetar, bör graviditet uteslutas.

Hemma kan detta göras med ett vanligt urinprov. Men mer informativt är att ta ett blodprov för hCG, som redan från tio dagar efter befruktningen visar ett tillförlitligt resultat. När du bekräftar graviditet, även med ett svagt positivt test, bör du rådfråga en läkare. Fläckning mot denna bakgrund är ett tecken på patologi, till exempel hotet om avbrott, icke-utveckling, ektopisk etc..

Se i den här videon om orsakerna till blödningar i tidig graviditet:

Andra gynekologiska problem

Ofta kan förhindra olika sjukdomar i det reproduktiva systemet. I det här fallet kan de vara resultatet av hormonell obalans eller vara acyklisk urladdning, vilket lätt kan förväxlas med menstruation. Oftast observeras sådana fel med följande patologier:

 • endometrios;
 • inflammation i hängorna och livmoderkaviteten (endometritis);
 • polyper i livmoderhålan, livmoderhalskanalen och livmoderhalsen;
 • maligna tumörer i kroppen och livmoderhalsen;
 • cystor på äggstockarna.

Polypper i kaviteten och livmoderhalsen

Ett litet intervall mellan menstruationen kan vara efter kirurgiska ingrepp - curettage, äggstockskirurgi (till exempel borttagning av en cysta eller suturering på grund av apoplexy).

Yttre och interna faktorer för uppkomsten av ofta menstruation

Förutom organiska problem kan cykelfel vara resultatet av icke-sjukdomsrelaterade tillstånd, i det här fallet är kränkningarna inte permanenta, men episodiskt och förhållandet till någon händelseprovokerande faktor är tydligt spårat.

Främmande objekt

En tampong som inte avlägsnades i tid, gynekologiska ringar, olika intima anordningar med långvarig exponering för slidan orsakar reaktiv inflammation, vilket kan skada slemhinnan i vaginal och orsaka menstruationsliknande urladdning.

Felaktig installation (utvisning) av den intrauterina enheten

Stress, överspänning, rörelse

En kvinnas psykomotionalitet påverkar reproduktionssystemet mer än man kan förvänta sig. Saken är att hypofysen, som reglerar frisläppandet av könshormoner, är under ledning av hypotalamus. Och det senare regleras av hjärnbarkens aktivitet.

Störning av interaktioner mellan halvkärlen, aktivering av vissa funktioner och hämning av andra leder till en förändring i funktionen av hypofysen och hypotalamus, och som ett resultat till funktionsfel i menstruationscykeln. Psykoterapimöten, vitaminer hjälper till att arbeta och i vissa fall allvarligare läkemedel.

Fel livsstil

Rökning, fysisk inaktivitet och övervikt, överdriven alkoholkonsumtion påverkar också könsorganens funktion. Sådana kvinnor har en högre risk för följande villkor:

 • äggstocksutmattning;
 • maligna och godartade tumörer i könsorganen;
 • ovariell dysfunktion och menstruations oregelbundenhet.

Att bli av med dåliga vanor över tid minskar sannolikheten för att utveckla sjukdomar ibland.

Vad är farligt skick

Varje kvinna bör övervaka regelbundenheten i sina perioder - hålla en kalender. Och moderna prylar gör denna process enkel och bekväm. Identifiering av misslyckanden, inklusive ofta menstruation, bör vara anledningen till att gå till läkaren. Polymenorré är farligt under följande förhållanden:

 • allvarliga sjukdomar kan hoppas över, inklusive ondartade eller prekancerösa;
 • konstant urladdning, även i små mängder, kommer att leda till anemi - en minskning av hemoglobinnivåer, och därmed svaghet, tröghet, andnöd, och en minskning av mental och fysisk aktivitet.

Hur man normaliserar en cykel

Reglering av menstruation är nödvändig först efter att orsaken har fastställts. Dessutom rekommenderas starkt självmedicinering eller användning av alternativa metoder utan att fastställa det - på det här sättet kan du bara starta sjukdomen.

Principerna för behandling av menstruations oregelbundenheter är följande:

 • normalisering av sömnvakenhet;
 • korrekt och balanserad näring;
 • korrigering av kroppsvikt;
 • vitaminer - A, E, grupp B eller i komplex, till exempel, Time factor, Cyclovita och andra;
 • vid behov - hormonterapi;
 • krävs - behandling av provocerande / kausala sjukdomar efter en detaljerad undersökning.

Och här är mer om varför daub dök upp istället för menstruation.

Frekvent menstruation orsakar inte bara en obehag för en kvinna, vilket minskar antalet "rena dagar", utan kan också vara ett symptom på allvarlig sjukdom. Till och med episodiska sådana kränkningar bör vara orsaken till en fullständig undersökning av en gynekolog.

Behandlingen kan bestå i att ändra livsstil och näring, ta vitaminer och vara allvarlig - när det gäller att identifiera sjukdomar. Varje kvinna bör hålla reda på sin cykel genom att skriva datumen för sina perioder i en kalender- eller telefonapplikation..

Användbar video

Se i den här videon och orsakerna till dubbla perioder:

Ibland blir långa perioder ganska vanliga och normala (efter en abort, med ärftlighet). Om de är mer än sju dagar gamla, med svår smärta och röda blodproppar, är detta ett tillfälle att träffa en läkare. Det är extremt oönskat att behandla dig själv.

Under ett antal vissa sjukdomar, såväl som under graviditet, tonåren och före klimakteriet kan intermittenta perioder uppstå. Det är viktigt att snabbt diagnostisera tillståndet och starta behandlingen vid behov.

Även efter den första undersökningen kan en erfaren läkare inte alltid fastställa orsakerna till den magra månaden. De kan vara både medfödda och efter operation, graviditet, förlossning, droger.

Ofta går menstruationen med en spiral på samma sätt som utan den. Ibland kan emellertid en individuell reaktion vara motsatt - blödning börjar. När är det bättre att ta bort spiralen? Vilka perioder är normala?

Ofta varje månad

Ofta är menstruationsblödning med onormalt kort intervall. Ofta menstruation är inte en sjukdom, utan bara ett symptom som indikerar att det finns ett problem i kroppen.

Förändringar i menstruationens natur inträffar ibland på grund av en allvarlig gynekologisk patologi. Brott mot den vanliga menstruationsrytmen upplevs åtminstone en gång i livet av absolut alla kvinnor, oavsett ålder och hälsotillstånd, och 70% av dem vänder sig till läkare. Menstruationscykeln förändras inte alltid på grund av någon sjukdom, allvarliga orsaker diagnostiseras endast hos 35% av patienterna.

Menstruationen kan störas på olika sätt: bli kortare eller pågå för länge, komma mindre ofta eller mer, åtföljas av stor blodförlust eller vara mycket knapp. Och för varje kränkning av menstruationscykeln finns det en separat term och oftare - några. Därför, när en läkare använder flera synonymer av en patologi, verkar det för patienten att hon har hittat många sjukdomar, och läkaren har inte alltid möjlighet att berätta för henne i detalj om vad som faktiskt är gömt bakom många otydliga diagnoser.

För att undvika onödiga oroligheter finns det inget behov av att fördjupa de medicinska subtiliteterna. Du måste förstå vad en menstruationscykel är, hur och varför den bildas, och också veta vilka perioder som kan tas som norm och vilka som patologi.

Menstruationscykeln är en cykliskt upprepad månatlig strukturell och fysiologisk process i kroppen som syftar till att säkerställa reproduktionsfunktionen. Menstruationscykler separeras av den första dagen av menstruationsblödning. Så snart en tjej har sin första menstruation (menarche), bör hon markera den första dagen av menstruationsblödning i kalendern och sedan markera alla efterföljande första dagar av hennes period fram till början av klimakteriet. Således kommer hon att veta om varaktigheten av sin menstruationscykel. Antalet dagar från ett markerat datum i en sådan kalender till en annan är dess individuella "norm." Det är också nödvändigt att uppmärksamma menstruationsblödningens regelbundenhet, antalet dagar mellan menstruationen ska alltid vara detsamma med en liten tillåten avvikelse. En personlig menstruationskalender kan alltid rapportera att menstruationen har börjat bli "fel".

Även om varje kvinnas menstruation kommer och går annorlunda, finns det allmänt accepterade indikatorer, villkorligt accepterade som en fysiologisk norm. Man tror att menstruationen bör upprepas var 25–35 dagar. För de flesta är denna period 28 dagar. Volymen av blod som förlorats under de första 2-3 dagarna är maximal och bör sedan gradvis minska. En sådan menstrual blodförlust tas konventionellt som ”normen”, som inte kräver byte av mer än fyra sanitetsunderlag per dag, förutsatt att de används korrekt. Menstruationsblödningens varaktighet bör inte vara kortare än tre och längre än sju dagar. Normala perioder bör inte vara smärtsamma, stör den vanliga rytmen i livet.

När en kvinna säger att hon har ofta perioder, menar hon en minskning av antalet dagar mellan två perioder jämfört med sin "normala".

Termen "ofta perioder", som används av patienter, kan dölja flera störningar i menstruationscykeln:

- minska intervallet mellan två menstruationer samtidigt som de återstående parametrarna för normal menstruation bibehålls;

- Små ofta perioder: perioder började inte bara komma oftare, blodförlusten minskade också;

- Frekventa och rikliga perioder: en minskning av menstruationsperioden i kombination med stor blodförlust;

- ofta perioder efter 45 år, det vill säga under klimakteriet.

- ofta perioder hos ungdomar, vilket indikerar menstruationsfunktionens period.

Om menstruationen har blivit mer frekvent är det nödvändigt att uppmärksamma arten av menstruationsblödning och utseendet på andra negativa symtom: smärta, feber, dålig hälsa och så vidare..

Det är mycket svårt att självständigt förstå arten av cykelstörningar, att förstå varför frekvent menstruation kommer utan ett uppenbart skäl, bara en läkare kan hjälpa.

Skäl för ofta perioder

Menstruella oregelbundenheter kan ha helt ofarliga skäl. Ibland, under påverkan av externa negativa faktorer, kommer nästa menstruation mycket tidigare än väntat. Så till exempel är ibland patienter intresserade av varför menstruationen ofta går efter stress, överdriven fysisk ansträngning eller mot bakgrund av förkylningar. Om menstruationsdysfunktion har uppenbara fysiologiska orsaker återställs menstruationscykeln vanligtvis utan extern ingripande efter att kända provokationsfaktorer eliminerats.

Ofta är det en artificiell hormonell orsak till källorna till ofta menstruation. Ibland provoserar läkemedel baserat på sexsteroider en förändring i menstruationsrytmen. Det är därför menstruationen är mer benägna att uppstå mot bakgrund av hormonell preventivmedel. Ibland förkortar COC något mellan menstruationen, detta händer om kvinnans egen cykel var lång (mer än 30 dagar). Det är acceptabelt att förkorta cykeln med 4-5 dagar, om menstruationen förblir regelbunden och inte åtföljs av andra störningar. Ibland, medan man tar sådana läkemedel, blir menstruationen också mindre riklig, men de bör inte bli knappa. Om det hormonella läkemedlet väljs korrekt, återgår cykeln till dess föregående naturliga rytm efter dess avbrott.

Ofta månatliga perioder hos ungdomar är förknippade med instabilitet i hormonreglering, när den unga kvinnliga kroppen ännu inte har anpassat sig till förändringar i äggstocksarbetet och hypotalamisk-hypofyssystemet ännu. Ofta perioder efter 45 år är också förknippade med anpassning av kroppen till förhållandena för dämpning av hormonell funktion.

Ofta sker perioder efter förlossningen. Under graviditeten fungerar det hormonella systemet på olika sätt, och för att återgå till den tidigare rytmen efter födseln tar det tid, därför kan menstruationen först komma ofta eller mindre. Hos ammande kvinnor är frekventa perioder efter förlossning mindre vanliga. För att upprätthålla rätt amningsprogram syntetiserar den kvinnliga kroppen hormonet prolaktin, vilket undertrycker menstruationsfunktionen.

Om menstruationen har blivit mer frekvent och bibehåller sin ”onormala” rytm under tre på varandra följande cykler, bör detta inte ignoreras. Det bör betonas att blödning av intensitet som inte alltid är tidigt är en annan menstruation. Ofta blödar ofta tunga perioder, och knappt ofta perioder maskerar en ektopisk graviditet.

Bland patologiska orsaker till frekvent menstruation, infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar (endometritis, salpingoophoritis), endometrios, livmoder fibroids och polyper leder ovariell dysfunktion.

Det kan ändra menstruationsrytmen och extragenital patologi: diabetes mellitus, sköldkörtel- och leversjukdomar.

Mycket ofta perioder

"Mycket ofta" kan betraktas varje månad, som kommer om 21 dagar eller mindre. Samtidigt kan menstruationen i sig vara riklig och lång. Alla förändringar som inträffar i endometrium beror på det centrala nervsystemets funktion (hypofys-hypotalamus) och äggstockarna. Om en funktionsfel uppstår i deras funktion, kränks också menstruationscykeln. Oftare uppstår mycket frekventa tunga perioder på grund av funktionell brist på corpus luteum, när den efter normal follikulär mognad förstörs före förfallodagen.

Frekventa perioder efter 40 år är också oftare förknippade med en förändring i hormonfunktionen hos äggstockarna..

Inflammation i äggstockarna påverkar menstruationscykeln negativt. Förutom mycket frekvent menstruation har patienter smärta vid projicering av hängorna och / eller livmodern, feber, nedsatt allmänt välbefinnande.

Menstruationsblödning är resultatet av avstötning av ett överväxt slemlager (endometrium). Om avstötningsprocessen inte sker korrekt kan menstruationen ändra sin normala rytm. Enstaka stora eller flera myomatösa noder i livmodern deformerar avsevärt dess hålighet och stör arbetet i livmodermusklerna, så menstruationen kan bli frekvent.

Det är inte lätt att skilja ofta perioder från andra typer av blödningar. Med endometrios i intermenstruationsperioden kan en liten utflod, som påminner om menstruation, och i den inflammatoriska processen i endometrium kan sådan utflöde vara mycket riklig.

För att förstå varför ofta menstruation sker utan uppenbar anledning, är det nödvändigt att genomgå en undersökning. I receptionen kan en kvinna ta med sig en menstruationskalender så att läkaren kan se hur menstruationsfunktionen har förändrats.

För att hitta orsaken till menstruationsdysfunktion är det nödvändigt att bedöma patientens hormonella status. Laboratoriediagnos innebär att bestämma nivån på hormoner (FSH, LH, prolaktin, östrogener, sköldkörtelhormoner och så vidare).

Det är också nödvändigt att genomföra en ultraljudssökning, som kan upptäcka den inflammatoriska processen, fibroider, endometrios och polypper..

Tyvärr konsulteras inte alltid patienter med ofta menstruation för professionell hjälp, särskilt om frekvent menstruation inte orsakar besvär, det vill säga de passerar utan smärta och betydande blodförlust. Under tiden kan menstruations oregelbundenheter leda till allvarliga negativa konsekvenser, till exempel infertilitet.

Behandling av ofta perioder

Eftersom frekvent menstruation inte är en oberoende sjukdom, är det nödvändigt att ta reda på vad sjukdomen som väcker dem innan behandling påbörjas.

Terapeutiska taktiker beror först på hur långa perioder kommer för ofta. Om menstruationen kränks för första gången, och kvinnan inte har några tecken på gynekologisk patologi, är det tillåtet att vänta på nästa menstruation. Om hon anländer till den vanliga tiden kan vi anta att kroppen hanterat en sådan kränkning på egen hand.

Ofta upprepade månatliga upprepningar under flera cykler kräver detaljerad undersökning och behandling.

Frekventa perioder efter 40 år signalerar oftast menopausens överhängande tillvägagångssätt och åtföljs av andra patologiska tecken på hormonell dysfunktion. Det är omöjligt att bota en kvinna från klimakteriet, men du kan rädda henne från de negativa symtomen som följer denna övergång. Tillräcklig hormonbehandling och symtomatisk behandling av samtidiga störningar i nervsystemet, metabola-endokrina och psykoterapeutiska system räddas..

Närvaron av infektionsinflammation i livmodern och / eller bihang kräver antibakteriell och antiinflammatorisk behandling.

Det mest populära skälet till frekvent menstruation förblir hormonell dysfunktion, därför används hormonbehandling oftast för deras behandling. Hormonala läkemedel väljs endast efter en laboratorieundersökning av nivån av bashormoner och ultraljudsundersökning av bäckenhålet. Enligt resultaten av undersökningen för varje patient väljs en lämplig kombination av östrogener och gestagener så att den är mest konsekvent med den fysiologiska.

Definitionen av ägglossning är avgörande i behandlingen, eftersom ibland ofta perioder är en följd av den anovulatoriska cykeln, när ägget inte lämnar follikeln, men är inuti det längre än den föreskrivna tiden. Som ett resultat blir menstruationen ibland inte bara ofta, utan också riklig. Med anovulation blir menstruationscykeln enfas, vilket leder till infertilitet. I en sådan situation innebär behandling av frekvent menstruation återställande av en tvåfascykel och stimulering av ägglossning.

Varje ung kvinna bör komma ihåg att ibland ofta menstruation efter oskyddade intima förhållanden kan vara förknippade med hotet om avbrott av graviditet på kort tid eller med närvaron av en ektopisk graviditet, särskilt om de föregicks av en liten försening, om de fick smärta eller dålig hälsa.

Varför uppträder frekvent menstruation och hur man ska hantera problemet?

Ibland konstaterar kvinnor att menstruationen är ofta, lång, ger obehag. Är det farligt? Vilka komplikationer kan uppstå? Du bör vara medveten om detta innan sjukdomen börjar..

Under vilka förhållanden förekommer frekvent menstruation??

Ofta menstruation kan förekomma i olika åldrar. Även i barndomen. Funktioner för sådana störningar hos barn kommer vi inte att ta hänsyn till. Definiera orsakerna och behandlingen för kvinnor i reproduktiv ålder och före klimakteriet.

Att provokera menstruation före schemat kan:

 • påfrestning;
 • klimatförändring;
 • överansträngning;
 • svåra arbetsförhållanden och professionell ”skadlighet”;
 • infektioner
 • hormonell obalans;
 • abort;
 • mediciner.

Mekanismen för menstruations oregelbundenheter

Polymenorré i reproduktiv ålder har också sådana orsaker som äggstockspatologi, hypotalamisk-hypofysiska störningar. I reproduktionsåldern uppstår en situation där ägget passerar en del av dess utveckling och slutar i det. Ägglossning förekommer inte. Ägget kan stanna kvar i äggstocken och producera hormoner. Som ett resultat ökar mängden progesteron och östrogen minskar och menstruationen börjar. Nästa ägg börjar mognadscykeln och går inte till slutet. Menstruationen upprepas. Detta bryter med endometriumets struktur.

Det finns en annan mekanism för utveckling av polymenorré. I detta fall fortsätter corpus luteum att fungera, även om det redan bör vara inaktivt. Menstruation inträffar i mitten av cykeln, under den förmodade ägglossningen. Med sådana förändringar i cykeln klagar kvinnor på en försening i menstruationen. Förseningen är vanligtvis lång, upp till 6-8 veckor, sedan följer menstruationen, det börjar som vanligt, sedan blir det svagt och intensifieras igen. Som ett resultat noterar en kvinna blödning under en period av 1-1,5 månader. Naturligtvis, mot bakgrund av sådan blodförlust, utvecklas anemi och patienten förvärras.

Vad man ska göra om menstruation mer än en gång var 21 dag?

För att göra en diagnos måste du träffa en läkare, eftersom det finns många orsaker till långvarig blödning hos kvinnor. Det kan vara tumörprocesser, livmoderfibroider, endometrial patologi, inflammatoriska processer från skador, spontana missfall, intrauterin graviditet, etc. Även systemiska sjukdomar i blodet, hjärt-kärlsystemet, levern kan leda till utveckling av ofta menstruation.

För att läkaren ska kunna diagnostisera är det nödvändigt:

 • stoppa blödningen;
 • söka hjälp från en gynekolog;
 • genomgå den föreskrivna undersökningen.

Att söka hjälp hos en specialist är det första steget hos en kvinna som har problem med sin hälsa. Långvarig blödning är farlig, de försvinner inte utan behandling. Vissa kvinnor dör av sådana blödningar på grund av blodförlust. Om du har långa tunga perioder, bör du vägra att ta ett varmt bad (använd dusch), besöka ett bad, bastu, pool, använda aspirin eller blodkoaguleringsmedel. Nässlor te bör drickas. Det kan köpas på apoteket. En påse för en kopp kokande vatten att brygga, insistera i 10 minuter, dricka på morgonen och kvällen. Detta verktyg är effektivt om menstruation efter menstruation orsakas av en klimatförändring eller stress. Med en allvarlig patologi för det reproduktiva systemet är det inte effektivt.

Screening för polymenorré

Efter avslutad blödning kan du få en undersökning. Det kan vara mycket omfattande, och det ska inte lämnas utan att ha slutfört, för i detta fall kommer läkaren inte att kunna ställa en diagnos och förskriva den nödvändiga behandlingen.

Det första steget i undersökningen är som regel leveransen av ett allmänt blodprov (UAC) med en leukocytformel, koaguleringstid. Om läkaren har misstankar om att kränkningarna orsakas av en störning i blodkoagulationssystemet beställer han ett koagulogram och hänvisar dig till en hematolog för en konsultation. Du kan också bestämma närvaron av anemi av KLA..

Om läkaren misstänker ett brott mot hypofysen kommer han att förskriva en studie av den turkiska sadeln. Detta kan vara en röntgenstråle av skallen eller MRI, ibland med EEG.

Då kan läkaren skicka dig på samråd med endokrinologen eller självständigt förskriva tester för könshormoner, sköldkörtelhormoner, hypofysen och binjurhormonerna.

En av de första studierna är en ultraljud av det reproduktiva systemet. Efter ultraljud kan du hitta cystor på äggstockarna, livmoder fibroider, tumörer, endometrial patologi.

Behandling av frekvent menstruation

Beroende på sjukdomsförloppet föreskrivs terapi. Ibland föreskrivs en operation för att stoppa blödningen. Var inte rädd för det här förfarandet. Detta är nödvändigt för att upprätthålla kvinnors hälsa. Om täta perioder upprepas, är hemostatisk behandling nödvändig, ibland förskrivs hormonella läkemedel.

Därefter föreskrivs hormonbehandling för att normalisera menstruationsfunktionen, befria kvinnan från infertilitet och förhindra återfall av blödning. För att förebygga används vanligtvis en kurs på 3 månader och sedan en paus.

Läkaren gör rekommendationer av allmän karaktär som syftar till att upprätthålla kvinnors hälsa. Menstruation efter menstruation orsakar en försämring av en kvinnas allmänna tillstånd, vilket leder till anemi. Därför är doktorns mål inte bara att stoppa blödning, utan också att genomföra rehabiliteringsbehandling.

För att lindra en kvinnas tillstånd föreskrivs oxytocin, hemostatiska läkemedel (etamzilat, vicasol A, ascorutin).

För återhämtning måste du ha en balanserad diet med livsmedel som är rika på järn. Detta är nötkött, lever, magert fläsk, granatäpplen. Man bör komma ihåg att järn absorberas bäst i kombination med askorbinsyra, och produkter som vin, starkt te blockerar dess absorption. Ibland förskrivs kvinnor järn i form av sirap. Det absorberas bättre och blodantalet återgår till det normala snabbare. Kom ihåg att okontrollerat intag av järnberedningar är oacceptabelt. De kan orsaka biverkningar, såsom illamående, kräkningar, dyspepsi, färgning av avföringen svart. Ibland kan behandling för anemi ta flera månader..

Det är nödvändigt att ta vitaminkomplex. Under behandlingsperioden är det nödvändigt att vägra fasta. Utnämningen av oxytocin leder till en minskning av livmoderns storlek, dess ton blir högre, vilket förhindrar blödning. Efter behandling mår kvinnor mycket bättre, deras resultat ökar.

Om blödningen inte var systemisk, utan orsakades av yttre faktorer, är det så snart som möjligt nödvändigt att utesluta deras inflytande. Ibland förknippas riklig menar med en kvinnas mentala hälsa, i vilket fall en psykiatriskonsultation är nödvändig.

Ibland inträffar riklig, långvarig menstruation efter installationen av den intrauterina enheten. Detta händer hos kvinnor med en störd livmodern och hos kvinnor med förändrad endometrium. Denna typ av preventivmedel passar inte dem och bör kasseras. Vanligtvis ersätts det med orala preventivmedel (OK), de normaliserar menstruationscykeln. För närvarande är biverkningar från att ta OK minimala, det finns ett stort antal läkemedel. De används i polymenorré som hormonbehandling..

För närvarande, oftast, använder de komplexa p-piller. De inkluderar östrogener och gestagener. De är indelade i enfas, tvåfas och trefas. I enfas är koncentrationen av östrogen och gestagen i varje tablett densamma. I tvåfas skiljer sig mängden gestagener i den första fasen av cykeln från den andra fasen för att inte förväxla tabletterna i ett paket med två färger. De mest moderna är trefasberedningar. De härmar maximalt frisättningen av hormoner i en kvinnas kropp. Trefärgade tabletter ska tas enligt instruktionerna. Trefasläkemedel orsakar minsta mängd biverkningar, men har en nackdel - höga kostnader. Det finns också icke-kombinerade läkemedel, de innehåller endast progestogener.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hemostatiska medel för tung menstruation

Menstruation är en naturlig process som sker varje månad i varje kvinna i reproduktiv ålder. Normalt varar det inte mer än sju dagar, och den dagliga volymen utsöndrat blod är 50 - 80 ml....

Vad kan vara urladdningen efter hysteroskopi - vad är normen och vad är patologi

Hysteroskopi är en icke-farlig studie som används för att diagnostisera och behandla vissa patologier. Men även efter ett sådant förfarande kan utsläpp observeras....

Huvudvärk efter menstruation

Mycket ofta, efter menstruation, har kvinnor olika typer av sjukdomar. Bland andra uppstår yrsel eller huvudvärk efter menstruationen. Läkare använder termen "menstruationsmigrän"....