Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

Harmonier

Månadscykeln är en av huvudindikatorerna för kvinnors hälsa. Med sin art och varaktighet är det möjligt att bedöma vilka förändringar i kroppen som sker just nu.

När det gäller menstruation efter 35 år, under denna period, börjar många kvinnor märka att de har blivit svårare. Så, för några år sedan under menstruationen var det nödvändigt att använda cirka 6 kuddar, nu är det mycket möjligt att göra med två eller till och med en.

Både naturliga och patologiska faktorer kan provocera detta fenomen. Och även om små perioder vanligtvis inte är en orsak till obehag eller ångest, måste dessa förändringar tas på allvar.

Tidig klimakterium

Normalt inträffar en kvinnas menopaus efter 45 år. I vissa fall börjar emellertid denna process mycket tidigare. Således kan magra månatliga perioder efter 35 år indikera början på utrotningen av reproduktionsfunktionen. Det är anmärkningsvärt att även kvinnor som aldrig tidigare haft allvarliga reproduktionsstörningar tidigare kan möta detta fenomen..

Vanligtvis leder till en tidig menopaus:

 • Genetiska störningar. Forskare har kunnat upptäcka gener som mycket tidigare än väntat minskar äggstocksfunktionen eller döljer deras känslighet för FSH.
 • Ovariella tumörer. Om de inte behandlas i tid kan de skada follikelvävnaden..
 • Kirurgi för att ta bort äggstocken. De ordineras vanligtvis i närvaro av ondartade eller godartade neoplasmer, ektopisk graviditet eller på grund av allvarliga skador..
 • Strålterapi. Om en kvinna får en total dos på 6 grå, kommer hon att ha skada på äggstocksvävnaden. Denna process är irreversibel..
 • Allvarliga ärftliga sjukdomar som tappar kroppen.
 • Autoimmuna störningar. Ibland misslyckas immunsystemet och sedan börjar det attackera cellerna i reproduktionsorganen. Som ett resultat av detta ersätts folliklarna med ärrvävnad. Dessutom kan ovarieskador observeras med nedsatt glukostolerans, Addisons sjukdom.
 • Fastande, följ stränga dieter under lång tid.
 • Kemoterapi. Om en kvinna i behandlingen av onkologi använder läkemedel som undertrycker celldelningen kan hennes östrogenproduktion minska avsevärt. Vid behandling av hormonberoende tumörer används läkemedel som undertrycker äggstocksaktiviteten ganska ofta..
 • Rökning, alkoholmissbruk, bo i ett område med dålig ekologi. Detta är orsaken till 16% av fallen av för tidig menopaus..

Vanligtvis börjar en tidig menopaus med det faktum att månadscykeln förlängs till 40-45 dagar. Menstruationens varaktighet är 1-2 dagar.

Hos vissa patienter fortsätter emellertid denna process något annorlunda. Menstruation inträffar en gång i månaden eller oftare, deras varaktighet ökar, men mängden utsläpp minskar (ibland upp till några droppar eller utstryk per dag).

Det är värt att notera att inte bara små perioder kan indikera en tidig menopaus. I närvaro av detta tillstånd kan en kvinna också uppleva följande symtom:

 • humörsvängningar;
 • minskad sexuell lust;
 • svaghet och yrsel;
 • takykardi, tryckvågor;
 • sömnstörning (vanligtvis sömnlöshet);
 • hyperhidros;
 • periodvis uppkommande känsla av värme, rodnad i ansiktet;
 • distraktion, minskat minne och intellektuella förmågor;
 • överdriven torrhet i slidan och huden, gallring och håravfall.

I detta fall är det inte nödvändigt att patienten omedelbart får alla ovanstående symtom. Vanligtvis finns det 1-3 från listan. Eftersom den främsta orsaken till tidig menopaus är östrogenbrist, kommer behandling i detta fall att involvera:

 • HRT (beroende på vilken typ av patologi som provocerade överträdelsen, kan dessa vara läkemedel med progesteron, östrogen eller androgener);
 • användning av externa östrogeninnehållande produkter (grädde, suppositorier, etc.);
 • användningen av läkemedel med fytoöstrogener i kompositionen.

Förutom huvudterapin kan patienten rekommenderas att ta vitamin-mineralkomplex, lugnande läkemedel och läkemedel som förbättrar blodcirkulationen. Fysioterapiövningar kan också vara till hjälp..

Övrig

Inte alltid magra månad efter 35 år indikerar början av en tidig menopaus. Ibland talar de om att äggstockarna eller hypofysen fungerar inte - de organ som ansvarar för att reglera menstruationsfunktionen. Detta leder till det faktum att blodcirkulationen i bäckenorganen förvärras och som ett resultat växer inte endometriet till den erforderliga volymen.

Som praxis visar har ganska ofta de månatliga orsakerna på 35 år dessa:

 • en kraftig minskning av kroppsvikt, anorexi;
 • brist på vitaminer och mineraler, anemi;
 • svår nervös chock lidit under det senaste förflutna, konstant stress;
 • skador på reproduktionsorgan, kirurgiska ingrepp på dem;
 • partiellt avlägsnande av livmodern;
 • användning av vissa mediciner (till exempel hormonell födelsekontroll);
 • laktation;
 • endokrina sjukdomar, metaboliska störningar, fetma;
 • minskning av kroppsförsvar, allvarliga infektionssjukdomar;
 • yrkesmässig exponering (till exempel när man arbetar med kemikalier), berusning;
 • klimatförändringar, missbruk av solarium;
 • inflammatoriska processer i reproduktionsorganen (endometritis, adnexit).

Menstruationen är ofta gles efter curettage. Detta är en variant av normen. Du måste vara vaken när det finns en obehaglig lukt, magsmärta och en ökning av kroppstemperaturen. Detta tillstånd kan indikera att förfarandet genomfördes felaktigt och att membranpartiklarna fortfarande befinner sig i livmoderhålet. Upprepad procedur hjälper till att lösa problemet..

Graviditet

Anledningen till den magra månaden efter 35 kan också vara i graviditeten. Inte i alla fall, när graviditet inträffar, stoppar menstruationen omedelbart. Ibland händer det att de under den första månaden efter befruktningen också går, men redan mer sällsynta.

Detta kan hända om det befruktade ägget inte har nått fästpunkten och den hormonella bakgrunden ännu inte har byggts om. Det endokrina systemet förbättras vanligtvis under den andra månaden av graviditeten. Det är under denna period som menstruationen stannar.

För att bekräfta eller förneka närvaron av graviditet kan en kvinna, efter att ha avslutat sin period, utföra ett hemtest eller donera blod för HCG i en medicinsk anläggning.

Diagnostik

Mager perioder efter 35 år kräver särskild uppmärksamhet. Du får inte låta problemet driva, försöka engagera dig i självdiagnos och självmedicinering. Endast en erfaren läkare kan hjälpa till i detta fall.

I receptionen kommer han säkert att intervjua patienten och genomföra en klassisk undersökning i speglarna. Kanske efter det kommer han att kunna ställa en preliminär diagnos. För att bekräfta eller förneka det kan specialisten dessutom utse:

 • cytologisk undersökning;
 • bakteriekultur;
 • PCR-diagnostik för att upptäcka sexuellt överförda sjukdomar;
 • analys av blod och urin för hormoner;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • mätning av basal temperatur;
 • endometrial biopsi.

Först efter det kommer det att vara möjligt att utvärdera den aktuella situationen på ett adekvat sätt, att förskriva den mest effektiva behandlingen. Först och främst syftar den inte så mycket till att återställa den normala cykeln utan att eliminera problemet som väckte fel i den. Vanligtvis efter att orsaken till den magra månaden efter 35 år har eliminerats, justeras cykeln oberoende efter en tid..

Hur går menstruationen med klimakteriet?

Menstruationscykeln styrs av balansen mellan kvinnliga könshormoner. Förändringar som inträffar före och under klimakteriet har en direkt effekt på menstruationens intensitet och frekvens.

Varför förändras cykeln

Medelåldern för början av klimakteriet hos kvinnor är cirka 46 år. En tidig klimakterie anses vara 40 år gammal och en sen - upp till 56 år. Men förändringar kan börja inträffa 1-2 år innan. Många kvinnor noterar stor irritabilitet, trötthet och förändringar i menstruationens natur. Sådana manifestationer anses vara normala och kräver inte behandling..

Gynekologer noterar början av tidig menopaus.

Menstruation är en indikator på en kvinnas fertilitet. Dess minskning med åldern är förknippad med utarmning av äggbestånd..

Till dess att fertiliteten är helt förlorad, går varje livmodercykel genom följande stadier av hormonella förändringar:

 1. Startcykel och låg östrogen.
 2. Ökade nivåer av progesteron och östrogen, endometrial uppbyggnad. Förbereder för befruktningen.
 3. Ökningen av luteiniserande hormon under ägglossningen, bildandet av corpus luteum.
 4. Fallande hormoner involverade i menstruation. Avstötning av bukdomarna börjar.

Med klimakteriet ökar nivån av luteiniserande hormon. I detta fall minskas äggstockarna i storlek, östrogen och progesteron produceras mindre och mindre. Det är med deras underskott som de vanliga förändringarna i kroppen före klimakteriet är associerade.

Normal varaktighet

De flesta kvinnor har en cykellängd på 21 till 36 dagar. Idealisk längd anses vara 28 dagar. Själva blodförlusten varar från 3 till 7 dagar, och modellen är 4 dagar. Men under den premenopausala perioden hos kvinnor kan dessa indikatorer variera avsevärt.

Det är sällsynt att magra månatliga perioder kommer två gånger i månaden, men det kan också vara en variant av normen..

Oftast är det en signifikant ökning av cykeln under en period av 8 till 20 dagar.

Många glömmer att kvinnans förmåga att bli gravid under premenopaus bevaras. Hormonförändringar föreslår inte början på nästa menstruation och ägglossningstiden. Därför kan skyddsmetoder inte ignoreras för att undvika en oplanerad graviditet..

Under hela förlossningen måste du fortsätta upprätthålla en kalender av menstruation.

En instabil hormonell bakgrund påverkar också själva blödningens varaktighet.

Om en kvinna tidigare observerat motsvarande utskrivning i 4-5 dagar kan de nu reduceras till 3 dagar. En vanlig situation är en ökning på upp till 7 dagar, men en betydande minskning av den dagliga blodförlusten bör noteras..

Symtom som kräver uppmärksamhet

Menstruation med klimakteriet hos kvinnor är instabil och är båda svagt intensiva och rikliga. Trots att många symptom är en variant av den individuella normen, kan vissa av dem indikera patologier. Ignorera inte situationer med följande förändringar:

 • menstruation inträffar två eller flera gånger i månaden flera gånger i rad;
 • färgen på markeringen har ändrats;
 • blödningen är mycket intensiv, det finns blodproppar;
 • menstruationen slutar inte mer än en vecka;

Var och en av symtomen ensam betyder inte alltid förekomsten av sjukdomar. Men ofta läggs andra karakteristiska manifestationer till dem:

 • smärta under urinering;
 • smärta under samlag;
 • torrhet och klåda i vaginal;
 • svaghet och apati.

Med manifestationen av en sådan klinisk bild utförs vanligtvis bäcken-ultraljud, en smuts tas på flora och cytologi, blodprover föreskrivs.

Anledningar till avvikelser

Det är viktigt att märka avvikelser i menstruationsförloppet i tid för att förhindra utvecklingen av sjukdomen. För att göra detta måste du förstå de möjliga orsakerna till vissa blodiga utsläpp under premenopausen.

MenstruationsegenskapAnledningar till utseendet
Koagler observerasSköldkörteln problem blödning livmodern
Mörkbrun färgUterin fibroids Polyps Chlamydia
BlodutflödeErosion i livmoderhalsen Spricka i slidan på grund av torrhet Skada efter samlag
Mager och frekvent urladdning i mitten av cykelnFå hormoner Vaginal inflammation (vaginit)
Varar mer än en vecka, mildHögt blodtryckssjukdom
Efter ny menstruation började blödningen igenEktopisk graviditet tidigare anovulatorisk cykel

Om urladdningen varar länge kan det vara början på anemi. Det påverkar huden, prestanda och försämrar tillförseln av syre till kroppen. I detta fall kommer det att finnas behov av ytterligare behandling.

Kraftig blödning

Menstruation som inte slutar längre än en vecka kommer vid en icke-standardtid, och även är riklig, kan vara vanligt vid premenopaus. Den skyldige till detta fenomen är låg progesteron. Dessutom kan en kvinna uppleva fysisk eller psykologisk överarbete, vilket leder till förändringar i menstruationscykeln..

Livmorsspiraler är ofta ansvariga för svår blödning.

Det bör varnas om menstruationen börjar för andra gången på en månad och du måste byta sanitetsunderlägg oftare än vanligt. Anledningen till detta är inte fysiologi, utan en allvarlig patologi - livmodersblödning. Det kallas:

Antalet kvinnor med livmodersblödning under premenopaus når 50%. Bland patienter som söker medicinsk vård under klimakteriet lider 70% av denna patologi. Dess karakteristiska tecken är smärta i nedre del av buken, som strålar till korsryggen, uppblåsthet och feber. Fall av smärtfri blödning är också ofta.

Menstruationssmärta

Obehag under menstruationen anses vara en normal manifestation av klimakteriet. Många celler upplever en minskning av de huvudsakliga kvinnliga hormonerna och reagerar smärtsamt på detta. Ofta finns det ryggmärta i nedre del av buken. Orsaker till obehag under menstruationen:

 • äggstocksutmattning;
 • endometrial död;
 • vaginal skada orsakad av hormonella förändringar.

Ofta ligger orsaken inte i själva menstruationen, utan i de tillhörande patologiska processerna. Till exempel vid cystit, uretrit, vidhäftningar. Andra orsaker kan vara psykosomatika och vissa gynekologiska sjukdomar. Menstruation med smärtsamma känslor skiljer sig åt i sin manifestation:

  Menometer och tunnelbana. Det kännetecknas av förlängd uterusutladdning efter en försening, liksom i mitten av cykeln. Blödningens varaktighet varierar varje månad..

Om inga andra patologier hittades bör slutet på sådan smärta förväntas endast när kroppen har omstrukturerats. Eller så kan du försöka stoppa hennes smärtstillande medel.

Slutet på menstruationen

En fullständig upphörande av menstruationen sker med en övergång till klimakteriet. Att förutsäga datumet, liksom hur många cykler som kommer, fungerar inte, men du kan försöka använda speciella apotekstester. I andra fall är slutdatumet post factum.

Om spotting fläckar har gått, indikerar detta att nästan fullbordad menopaus.

Den premenopausala perioden med utrotning av fertilitet kan vara upp till två år.

Varaktighet beror på den ursprungliga nivån för könshormoner, dåliga vanor och förekomsten av sjukdomar. Om sex månader har gått sedan den senaste menstruationen och blodutflödet påbörjats, bör uterusblödning uteslutas.

Hur man sparar en slinga?

Idag har tidig menopaus diagnostiserats oftare. Det kan komma upp till 40 år. Vissa kvinnor som vill få fler barn håller inte med att förlora fertiliteten så snabbt. I praktiken kan du återställa cykeln om du startar förebyggande åtgärder fram till klimakteriet. Men inte alltid när det återupptas återgår ägglossningen och möjligheten till graviditet. En vanlig orsak till för tidig menopaus är en genetisk predisposition. Vi kan bland annat skilja:

 • sköldkörtelsjukdom;
 • nikotin- och alkoholberoende;

Kvinnor som upprepade gånger har gått genom förlossningen har ett större utbud av ägg och följaktligen är det mindre troligt att de får klimakteriet i förväg. Om tecken på en tidig menopaus fortfarande visas kan du behöva ta hormonella läkemedel. Efter preliminära godkända tester väljs ett lämpligt verktyg. Undvik läkemedelsbehandling som hjälper en diet rik på fytoöstrogener:

 • linfrön;
 • sojaprodukter;
 • persilja;
 • linser.

En sådan "behandling" ger inte alltid den önskade effekten, men är säker och har nästan inga kontraindikationer..

Menstruation som hälsomarkör

Tiden före klimakteriet är svår i emotionell och fysisk mening. Nervositet, dålig hälsa och trötthet orsakad av hormonobalanser blir ständiga följeslagare. Och de pågående förändringarna i kroppen ökar bara ångesten.

Kvinnor vars ålder närmar sig 40 år bör vara medvetna om menstruationens möjliga natur under denna period. Medvetenhet om cykelns normala varaktighet, tid för regelbunden blödning och deras volym kan hjälpa till att undvika onödig ångest. En kunskap om tecken på avvikelser kommer inte att låta missa utveckla sjukdomar

Dela med dina vänner

Gör ett bra jobb, det tar inte lång tid

28 dagar: myter och verkligheter i menstruationscykeln

Hur menstruationscykeln fungerar

Dmitry Lubnin barnläkare-gynekolog, kandidat för medicinska vetenskaper

"Den ideala kvinnliga cykeln (28 dagar) motsvarar månen," "när månen är i Skorpionen är cykeln bruten", "den bästa tiden att bli gravid är ägglossningen, när månen är i den inledande fasen." - Sådana uttalanden är mycket populära bland kvinnor, vandrar runt på platser och astrologiska manualer. Men det är en sak att plantera gurkor strikt enligt "månkalendern" eller att starta ett projekt endast när "Månen i Saturn". Det kommer inte att vara någon skada av detta, även om detta också är en punkt. Men att känna sig sjuk på grund av att cykeln, till exempel 31 eller 26 dagar och kategoriskt inte sammanfaller med månens faser, är inte bara löjligt, utan också skadligt för nervsystemet. Och konsekvenserna kan bara skada kvinnors hälsa - stress och neuros kan leda till hormonsvikt och störning av menstruationscykeln.

För att förstå all denna mytologi måste du förstå vad som exakt händer i kroppen varje månad, vad är normen och vad som bör varna och kräva brådskande åtgärder.

Varför exakt 28?

Det hände så att reproduktionsfunktionen aktiveras i flickans kropp vid en tidpunkt då hon inte bryr sig om den här funktionen. Bara att lägga dockorna åt sidan konfronteras flickan med ett antal processer som inte är väl förstått av henne, som förekommer i hennes kropp, som omedelbart börjar diskuteras kraftigt bland kamrater och med äldre. Men mödrar i denna situation är inte alltid på sitt bästa, eftersom de själva inte är alltför orienterade i detta ämne. De flesta kvinnor svarar på frågan om varaktigheten av deras menstruationscykel på ungefär samma sätt. "Ungefär en gång i månaden, ett par dagar tidigare än i den föregående", så är det tydligt att cykeltiden på 28 dagar indikeras, majoriteten av friska kvinnor har en sådan cykel. Men betyder det att en kortare eller längre cykel är en manifestation av patologin? Nej. Det inses att en normal menstruationscykel kan vara från 21 till 35 dagar, det vill säga plus eller minus en vecka från i genomsnitt 28 dagar.

Menstruationens varaktighet sträcker sig normalt från två till sex dagar, och volymen av förlorat blod är högst 80 ml. En längre cykel finns bland invånare i de norra regionerna, en kortare cykel i söder, men detta är inte en absolut regelbundenhet. I menstruationscykeln är dess regelbundenhet viktig. Om en kvinnas cykel alltid är 35-36 dagar, så för henne kan detta vara helt normalt, men om hon hoppar (sedan 26 dagar, sedan 35, sedan 21) - detta är redan en kränkning.

Normala gränser

I allmänhet kan menstruationscykeln variera mycket beroende på kvinnans tillstånd och situationen där hon är. Vissa patologier kan betraktas som oregelbundenhet (när menstruationen kommer under en ojämn tidsperiod), en lång cykel (mer än 36 dagar) eller en kort cykel (mindre än 21 dagar). Men även om menstruationscykeln är en tydlig mekanism, kan den förändras avsevärt hos en normal frisk kvinna. Och dessa förändringar återspeglar kroppens svar på yttre och inre faktorer..

Vissa små spänningar kan redan leda till en försening i menstruationen, och för andra är allvarlig depression inte en orsak till störning av menstruationscykeln. En kvinnas menstruationscykel kan anpassa sig till en annan menstruationscykel om de existerar tillsammans länge. Detta observeras ofta i kvinnors idrottslag eller när man bor tillsammans i ett vandrarhem. Vad som förklarar detta fenomen är inte helt klart.

Finjustering

Menstruationscykeln är inte alltid stabil. Den mest oregelbundna perioden är de första två åren efter början av menstruationen och tre år före deras slut (klimakteriet). Brott under dessa perioder beror på helt fysiologiska skäl.

Kvinnans reproduktiva system mognar gradvis och, eftersom det är en komplex mekanism, krävs en period av anpassning. När en flickas första menstruation inträffar betyder det inte att hennes system har mognat och är redo att fungera fullt ut (även om för vissa, menstruationscykeln börjar fungera korrekt från början), kan systemets funktion jämföras med en orkester, den harmoniska spelningen av alla instrument som skapar ett unikt ljud musikalisk komposition. Precis som instrument i en orkester kräver en inställningsperiod, så måste alla komponenter i reproduktionssystemet komma överens om harmoniskt gemensamt arbete. Det tar vanligtvis cirka sex månader: någon har mer, någon har mindre och någon kan dra ut.

Hur systemet fungerar

Menstruationscykeln är indelad i tre faser - menstruation, den första fasen (follikulär) och den andra fasen (luteal). Menstruationen varar i genomsnitt fyra dagar. Under denna fas sker avstötning av livmoderslimhinnan (endometrium). Denna fas varar från slutet av menstruationen till i genomsnitt 14 dagar med en 28-dagars cykel (dagar räknas från början av menstruationen).

Den första fasen (follikulär)
I detta skede börjar tillväxten av fyra folliklar i äggstockarna: en massa små vesiklar (folliklar) i vilka äggen finns placeras i äggstockarna från födseln. I tillväxtprocessen utsöndrar dessa fyra folliklar östrogener (kvinnliga könshormoner) i blodomloppet, under vilken påverkan slemhinnan växer i livmodern (endometrium).

Andra fas (luteal)
Strax före den 14: e dagen av cykeln slutar tre folliklar växa, och en växer till i genomsnitt 20 mm och brister under påverkan av speciella stimuli. Detta kallas ägglossning..

Ett ägg lämnar den sprängande follikeln och kommer in i äggledaren, där det väntar på spermierna. Kanten på den sprängande follikeln samlas (som en blomma som stängs på natten) - denna bildning kallas "corpus luteum".

Den andra fasen varar tills menstruationens början - cirka 12-14 dagar. För närvarande väntar kvinnans kropp på befruktningen. Corpus luteum börjar blomma: det bildas från en sprängande follikel och groddar blodkärl och börjar utsöndra ett annat kvinnligt könshomon (progesteron) i blodomloppet, som förbereder livmodslemhinnan för att fästa ett befruktat ägg.

Om graviditet inte har inträffat, börjar corpus luteum, efter att ha fått en signal, minimera dess arbete, livmodern börjar avvisa det redan onödiga endometriet. Och menstruationen börjar.

Om schemat för menstruationscykeln försvinner

Den normala cykeln kan också variera hos friska kvinnor: om en tio dagar är tillräckligt för att follikeln mognar, krävs ytterligare 15-16. Men när avvikelser inträffar, pratar läkarna om ovariell dysfunktion. De manifesteras av olika kränkningar av cykeln..
De mest uppenbara tecknen:

 • oregelbunden menstruation;
 • en ökning eller minskning av vanlig blodförlust (normal menstrual blodförlust är 50-100 ml);
 • utseendet på blodutflöde mellan menstruationen;
 • smärta i nedre del av buken under premenstruella dagar och i mitten av cykeln;
 • nedsatt äggmognad (dess symtom är infertilitet eller missfall).

Vad ska man göra?

Om vi ​​inte talar om sjukdomar, utan bara om några vanliga problem med att inrätta menstruationscykeln, löses sådana kränkningar av cykeln genom att ta hormonell preventivmedel. Fortplantningssystemet behöver vila, och hormonell preventivmedel, "stänga av den" ett tag, tar jobbet: hela perioden med att ta preventivmedel är viloperioden. Sedan, efter att det har avbrutits, börjar systemet fungera igen och som regel går cykelfel bort.

Den kvinnliga kroppens huvuduppgift

Kroppen kan justera och återuppbygga så mycket som önskat, men den slutliga reproduktionsfunktionen bildas först när kvinnan fullbordar sin huvuduppgift, avsedd av naturen. Det vill säga när hon tar ut, föder och matar barnet. Graviditet är det enda målet för vilket det reproduktiva systemet i allmänhet tillhandahålls i kroppen. Först efter den första fulla graviditeten, som slutade i förlossningen och ammeperioden, mognar reproduktionssystemet fullständigt, eftersom alla funktioner som naturen tillhandahåller under denna period realiseras. Efter graviditeten börjar alla de inte helt "uppackade" egenskaperna hos den kvinnliga kroppen slutligen fungera i full kraft. Detta påverkar både de psyko-emotionella och sexuella sfärerna, vilket har en gynnsam effekt på en kvinnas intima liv.

Efter 35 år

Med tiden är reproduktionssystemet, som i genomsnitt är 38 år gammalt (från 12 till 51), begränsat till regelbunden menstruation. Dessutom har många kvinnor med åldern en hel historia av gynekologiska och allmänna sjukdomar, allt detta börjar påverka reproduktionssystemets tillstånd, och detta manifesteras i menstruations oregelbundenhet. Inflammation, abort, gynekologisk kirurgi, övervikt eller undervikt kan också orsaka problem.

Om regelbundenhet i cykeln försvinner helt, är detta ett tillfälle att konsultera en läkare. Regularitet är den viktigaste indikatorn på det reproduktiva systemets normala funktion. Ibland händer det att den uppmätta cykeln plötsligt förändras, blir kortare medan den bibehåller sin regelbundenhet (exempel: under många år var det 30 dagar, sedan ändrades till en 26-dagars en). Sådana förändringar observeras oftare närmare 40 år. Detta är inte en anledning till panik, utan helt enkelt en återspegling av det faktum att ditt reproduktionssystem också kommer att förändras med åldern, precis som du.

Synder av överträdelser - livsstil

Menstruella oregelbundenheter ett par gånger om året kan inträffa i frånvaro av patologi. Men ingenting påverkar detta område negativt, som mental och mental stress, stress, ökad sportträning, extrem viktminskning, frekventa sjukdomar, rökning, alkohol och droger. Mot denna bakgrund upphör menstruationen ganska ofta under lång tid. Och orsaken är väldigt enkel, vi kan säga att det finns en enkel biologisk fördel - i extrema levnadsförhållanden och när en kvinna på grund av hälsoskäl inte kan tolerera friska avkommor, är reproduktionsfunktionen inaktiverad tills bättre tider. Inte utan anledning under kriget, de flesta kvinnor slutade menstruera, detta fenomen fick till och med specialbeteckningen "krigstid amenorré".

Förtjänad vila

Utrotningen av reproduktionssystemet sker på ungefär samma sätt som dess bildning. Menstruationen blir oregelbunden, försenad. Äggstockarna svarar långsamt på hjärnimpulser respektive, cykeln är försenad. Om ägglossning periodvis inträffar fungerar inte den bildade "corpus luteum" bra, på grund av vilken menstruation antingen börjar tidigare, eller tvärtom, varar det länge. Som ett resultat slutar menstruationen, och om de inte är mer än sex månader gamla är det nödvändigt att genomföra en undersökning, göra hormonella tester och ultraljud. Detta hjälper till att bestämma början av klimakteriet med en högre grad av sannolikhet..

Och ändå är det viktigt att följa en enkel regel: om du genomgår en rutinundersökning hos gynekologen minst en gång om året, och vid kränkningar inte skjuter upp ett besök hos läkaren, kommer du nästan säkert att kunna undvika allvarliga gynekologiska problem.

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Ofta menstruation hos kvinnor efter 40 års ålder och ungdomar: möjliga orsaker och behandlingsmetoder

Situationen när menstruationen går två gånger i månaden är inneboende hos tonårsflickor och kvinnor efter 40 år. Det har ett medicinskt namn - polymenorré. Detta är ett helt normalt fenomen förknippat med en kort cykel, men i vissa fall kan det indikera förekomsten av sjukdomar, därför är det nödvändigt att konsultera en läkare. Beroende på orsaken som orsakade de täta perioderna föreskrivs behandling, inklusive att ta mediciner och folkläkemedel.

Orsakerna till ofta menstruation hos tonårsflickor är förknippade med hormonella förändringar. Under denna period har cykeln ofta ännu inte avgjort och fluktuationer i hormonbalansen inträffar ganska kraftigt. Hos kvinnor efter 40 år observeras detta problem i närvaro av en predisposition till tidig menopaus.

De viktigaste orsakerna till frekvent menstruation är:

 • kränkning av personlig hygien;
 • förekomsten av inflammatoriska sjukdomar i livmodern, äggstockarna eller hängorna i akut och kronisk form;
 • infektionssjukdomar av olika natur, inklusive de som överförs sexuellt;
 • svår psyko-emotionell överbelastning;
 • övervikt;
 • installation av en intrauterin enhet;
 • kirurgiska ingrepp, inklusive misslyckad abort;
 • endokrina patologier;
 • kroniska sjukdomar i njurarna och urinblåsan (pyelonefrit, cystit etc.);
 • diabetes;
 • långvarig medicinering.

Ibland utvecklas polymenorré på grund av en kraftig klimatförändring. I detta fall passerar det efter att kvinnan återvänder till de vanliga klimatförhållandena..

Menstruationscykeln påverkas också av faktorer som graviditet och amning. Efter förlossningen måste en viss period gå innan cykeln återgår till det normala. Det kommer inte nödvändigtvis att vara detsamma som före graviditeten.

Efter 40 år börjar ett antal förändringar i kvinnans kropp, som ett resultat av vilka menstruations oregelbundenheter inträffar.

Normalt varar urladdningen i 4-5 dagar. Men efter 40 år kan kvinnor få långvarig menstruation, som varar upp till en vecka. Ibland varar menstruationen bara 2 dagar och de kännetecknas av knappt urladdning.

På grund av hormonella förändringar i kroppen som är förknippade med de naturliga åldrande processerna, kan ganska rikliga utsöndringar observeras. Ibland minskar en kvinna längden på sin period eller en serie utdragna perioder inträffar. Ofta inträffar kritiska dagar två gånger i månaden eller till och med stannar en period.

Hos vissa kvinnor kan ovanstående processer börja först efter 45 år och till och med senare. Mycket beror på patientens livsstil, förekomsten av kroniska sjukdomar, dåliga vanor.

Eventuella avvikelser måste rapporteras till den behandlande läkaren. Redan före klimakteriet bör menstruationscykeln inte förändras dramatiskt. Det tar flera år, ibland till och med ett decennium. Det beror på hur snabbt östrogennivåerna sjunker. I vissa fall kan dess produktion tvärtom öka. Under dessa perioder växlar kraftiga blödningar med knappa.

De huvudsakliga symtomen på polymenorré är en förändring i cykelns varaktighet eller urladdningens art. Men det finns ett antal ytterligare tecken som indikerar att processerna är patologiska till sin natur.

Om blodproppar är tydligt synliga i urladdningen kan en infektionssjukdom vara närvarande. Intensiva smärta i nedre del av buken - ett tecken på livmoders patologi.

Ofta finns det symtom som:

 • svaghet;
 • kronisk trötthet;
 • dåsighet;
 • smärta i solar plexus.

Dessa tecken indikerar en betydande blodförlust och att kroppen inte har tid att utveckla en tillräcklig mängd. För närvarande är kvinnan konstant törstig, hennes aptit ökar.

Förändringar som är karakteristiska för polymenorré kan vara förknippade med andra sjukdomar. Så hormonella förändringar kan provocera en försämring av corpus luteums funktion. I detta fall, förutom den korta menstruationscykeln, observeras menorrhagia: det finns långa och rikliga perioder, som ibland varar två veckor i rad. I detta fall minskar intervallet mellan blödning avsevärt.

Antalet folliklar (även med en minskning av corpus luteums funktion) förblir normalt; mognad inträffar också utan betydande förändringar.

Polemenorrhea bör inte förväxlas med en förkortad menstruationscykel, när det inte finns några speciella störningar, men menstruationen kommer varannan vecka. Detta fenomen inom medicinen kallas pseudopolymenorrhea. Det kännetecknas av en kort varaktighet av själva menstruationen (högst 2-3 dagar). Sådana blödningar är mer som fläckar, vilket är en meningsbildning. Detta beror på att för tidig avstötning av endometri uppstår..

Situationen observeras med långvarigt och okontrollerat intag av hormonella preventivmedel. Om en kvinna tar piller som föreskrivs av en läkare, men menstruationens natur förändras måste du berätta för en specialist om det - läkaren kommer att välja ett annat botemedel.

Vad man ska göra om menstruationen är oregelbunden vid 38

Erkänn det, har du någonsin varit tvungen att hantera problemet med menstruations oregelbundenhet? Observera att oregelbunden menstruation kan vara ett tecken på hormonell obalans och andra allvarliga hälsoproblem. I den här artikeln har vi samlat de 6 vanligaste orsakerna till oregelbunden menstruation..

Brott mot menstruationscykeln och försenad menstruation kan orsaka olika faktorer. Det är därför om det finns ett sådant problem, rekommenderar vi att du omedelbart konsulterar en gynekolog för att fastställa rätt diagnos.

Menstruationscykeln är en biologisk och hormonell process genom vilken kvinnor i en viss ålder regelbundet måste gå. Menstruationsförloppet beror direkt på kvinnans psykologiska och fysiologiska hälsa.

Den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln är 28 dagar. Menstruationen i sig varar från 3 till 6 dagar, men allt beror på varje kvinnas hormonella tillstånd.

Under varje efterföljande menstruation genomgår en kvinna en serie förändringar som påverkar hennes sexuella och reproduktiva funktioner. Men tyvärr ignorerar vissa kvinnor de första oroande klockorna, vilket kan indikera oregelbunden menstruation och en förändring av urladdningens natur.

Menstruationens varaktighet och natur kan förändras under hela livet, och orsaken till detta är en annan nivå av hormoner mellan puberteten och klimakteriet.

Varje kvinna måste kunna skilja mellan tecken på menstruations oregelbundenhet, eftersom de kan indikera hormonella förändringar i kroppen och allvarliga störningar i de inre organens funktion.

Om dina perioder ofta försenas eller omvänt börjar tidigare än det vanliga schemat, rekommenderar vi att du konsulterar en gynekolog för att identifiera orsaken till oregelbunden menstruation.

Naturligtvis, ställ inte in för tidigt upp dig för negativa, men efter att de första tecknen på menstruations oregelbundenhet dyker upp, är det bättre att konsultera en specialist för att undvika ytterligare komplikationer.

De flesta kvinnor som lider under oregelbundna perioder förstår inte orsakerna till menstruations oregelbundenhet. Därför tog vi chansen och valde ut 6 huvudskäl till oregelbunden menstruation..

Störningar i sköldkörteln är de viktigaste utlöserna av menstruations oregelbundenhet.

Eftersom denna kropp är ansvarig för produktionen av vitala hormoner leder deras obalans till amenorré (frånvaro av menstruation i 6 månader eller mer) och oregelbunden menstruation. Statistik indikerar att cirka 15% av kvinnor med amenorré har problem med sköldkörteln..

Vissa experter anser att sköldkörteln är den huvudsakliga körtlarna i kroppen, eftersom bland dess huvudfunktioner är kontroll över det endokrina systemet, metabolism och mänsklig sexuell libido..

P-piller är utformade för att kontrollera födelsetalen och förhindra oönskade graviditeter..

Dessa piller upprätthåller en hög östrogennivå i kroppen. Kroppen uppfattar detta tillstånd under graviditet och förhindrar därför befruktning.

Efter 21 dagars regelbunden användning av preventivmedel måste du ta en sju dagars paus, varefter cykeln upprepas igen.

Problemet är att ofta efter fullbordad preventivmedel i kvinnans kropp kan vissa förändringar inträffa, särskilt menstruations oregelbundenheter och brist på menstruation.

Studier har visat att cirka 29% av kvinnorna som slutar ta födelsekontroll inte har kritiska dagar i tre månader.

Intensiv fysisk aktivitet kan orsaka förändringar i binjurarna och sköldkörteln och hjärnbihangens arbete. Så du bör vara försiktig med sport, eftersom utmattande träning inte bara kan störa menstruationscykeln utan också påverka arbetet i andra inre organ.

Till exempel kan kvinnor som deltar i sportmaraton eller är professionellt engagerade i friidrott inte ha kritiska dagar på flera månader på grund av ökad hormonaktivitet i kroppen.

Dessutom lider cirka 81% av kvinnliga kroppsbyggare ofta under sina liv på grund av oregelbundna perioder..

Hormonell obalans i kroppen orsakad av polycystiskt äggstocksyndrom leder ofta till menstruations oregelbundenhet.

Detta tillstånd förändrar nivån på könshormoner, särskilt östrogen, progesteron och testosteron..

Som ett resultat genomgår menstruationscykeln också vissa förändringar, och ofta visas ofta obehagliga symtom som hårväxt på oönskade platser, akne och plötsliga hopp i vikt..

Det finns ett annat obehagligt tecken på hormonell obalans i kroppen - för tidig menopaus. Hos kvinnor som lider av detta symptom upphör menstruationen före 40 år.

-För hormonella störningar åtföljs ofta oregelbundna perioder av sådana obehagliga symtom:

 • Vaginal torrhet
 • Överdriven nattsvett
 • Konstant humör förändras

Immunitet mot vissa livsmedel och matallergier är ofta följeslagare av en oregelbunden menstruationscykel..

Vanligtvis leder allergier mot vissa livsmedel till en försämring av sköldkörtelns funktion, vilket resulterar i att balansen mellan könshormoner störs och kroppen blir mer sårbar för stressiga situationer..

En obalans av vitaminer och mineraler i kroppen har också en skadlig effekt på sköldkörtelns och binjurarnas funktion..

En diet låg i antioxidanter, vitaminer, probiotika och mineraler leder till ökade nivåer av kortisol (stresshormon), vilket resulterar i störningar som hypertyreoidism (ett syndrom där sköldkörteln ökar) och hypoadreni (binjurens utmattning).

Tänk dock på att höga nivåer av kortisol inte bara gör kroppen mer utsatt för stress. Det hämmar också produktionen av många viktiga hormoner (inklusive de hormoner som ansvarar för människans sexuella aktivitet).

Vid det första tecknet på menstruations oregelbundenheter rekommenderar vi att du lägger till så många näringsrika livsmedel som möjligt till din diet..

Det är mycket viktigt att veta alla möjliga orsaker till oregelbunden menstruation för att identifiera problemet i tid och söka råd från en specialist.

Vi rekommenderar också att du regelbundet kontrollerar hormonnivån i kroppen för att förhindra utveckling av störningar i andra inre organ och system..

Menstruella oregelbundenheter är ofta en manifestation av sjukdomar i reproduktionsorganen eller hormonell misslyckande. Men det finns icke-farliga förhållanden, som också kännetecknas av närvaron av ett sådant tecken. Till exempel kan orsakerna till hormonsvikt vara normala åldersrelaterade förändringar. Om din period har blivit oregelbunden bör du rådfråga en läkare. Med hjälp av mediciner, efter en noggrann undersökning, utförs en speciell terapi för att återställa cykeln.

Innehåll:

 • När en oregelbunden cykel inte är en patologi
 • Patologi som leder till avbrott i cykeln
  • Oregelbunden cykel som ett tecken på sjukdom
  • Orsaker till cykelfel hos ungdomar
  • Orsaker till patologiska cykelstörningar vid klimakteriet
  • När man ska se en läkare
 • Diagnos och behandling

Normalt ska menstruationen vara regelbunden, anlända efter ett visst antal dagar (med en avvikelse på högst 3 dagar). Cykelns varaktighet bör vara minst 21 och högst 35 dagar. Det kan finnas undantag där cyklerna är något kortare eller längre (detta beror på de genetiska egenskaperna hos kroppen). Brott mot cyklens regelbundenhet kan vara spontan, singel (till exempel på grund av klimatförändringar, upplevd stress, plötslig viktminskning), men kan vara lång, till och med permanent.

Under vissa livstider inträffar oregelbundna perioder på grund av de naturliga fysiologiska processerna som förekommer i kroppen och anses inte vara patologiska. Så i början av puberteten i 1-2 år hos en tjej kommer menstruationen kaotiskt, eftersom under denna period utvecklingen av könsorganen inträffar, och nivån på hormoner som reglerar cykelprocesserna ännu inte har fastställts.

Efter förlossning hos en kvinna förefaller menstruation som regel efter att amningen har avslutats, och till en början, medan hormonnivåerna återställs, kan de vara oregelbundna.

Cykeln bryts när man använder hormonella preventivmedel. Oregelbunden fläckspotting uppträder oftast inom 3-4 månader från början av p-piller eller efter ett kraftigt avbrott i deras användning.

Obs: Vissa kvinnor bryter medvetet schemat för orala preventivmedel för att försena eller påskynda uppkomsten av menstruation. Samtidigt finns det risk för ihållande funktionsfel i menstruationscykeln eller början av amenoré.

Under premenopaus är avbrott i menstruationens början också naturliga. I samband med åldrandet av äggstockarna, utarmningen av beståndet av ägg i kroppen, sker en annan hormonell omorganisation. I detta fall är perioderna oregelbundna och efter en tid försvinner de helt.

Förekomsten av avbrott underlättas genom användning av vissa mediciner (hormoner, lugnande medel, antikoagulantia), alkoholmissbruk.

Orsaken till en patologisk störning kan vara sjukdomar i endokrina körtlar och könsorgan, skador i livmodern och äggstockarna, kirurgiska operationer på dem samt förgiftning av kroppen med toxiner, blodsjukdomar, fysisk överbelastning.

Sjukdomar, vars symptom är menstruationsstörningar, är ofta förknippade med hormonella störningar i kroppen.

hyperprolaktinemi Ett ökat innehåll av hormonet prolaktin i blodet leder till en minskning av nivåerna av östrogen och progesteron, varför perioderna kommer med en stor försening, blir knappa eller försvinner helt. Med denna patologi är de åtföljande symtomen hos kvinnor frisättning av mjölk från bröstvårtorna under en period som inte är förknippad med amning, ansiktshårtillväxt, infertilitet. Orsakerna till patologin kan vara hypofystumörer, sköldkörtel dysfunktion, ta antidepressiva medel och vissa andra läkemedel.

Polycystisk äggstock. I närvaro av cystiska formationer i äggstockarna kan en kvinna uppleva försenad menstruation, intermenstruell blödning. Symtomen är också en ökning av kroppsvikt och hårväxt i kroppsområden som inte är karakteristiska för kvinnor.

Godartade och maligna tumörer i livmodern och äggstockarna (cystomas, fibroider, cancer). Sådana sjukdomar kännetecknas av uppträdande av smärta i nedre del av buken, kaotisk blödning, patologisk urladdning mellan menstruationen.

Inflammatoriska och infektionssjukdomar i könsorganen återspeglas i tillståndet i endometrium, de kan påskynda eller bromsa avstötningen, och oregelbundna perioder är ett symptom. En sådan patologi som inflammation i äggstockarna kan i sig orsaka hormonella störningar i kroppen.

Endometrial hyperplasi, endometrios, adenomyos. Hormonfel leder till onormal utveckling av endometriet, som ett resultat av vilket menstruationen blir smärtsam, kommer oregelbundet. Farlig intermenstruell blödning uppstår.

Om flickans cykel efter två år inte har fastställts kommer hennes perioder oregelbundet, vilket indikerar någon form av kränkningar i hennes hälsotillstånd. Menstruationens kaotiska början är karakteristisk för utmattade ungdomar, förtjust i hungriga dieter, vilket ibland leder till anorexi. Vitaminbrist och anemi kan också orsaka avvikelser. Ökad nervositet, känslomässighet, en tendens till hysteri leder ofta till att menstruationen kommer in ibland.

Skälen till den oregelbundna början av menstruation kan också vara:

 • tidigt påbörjad sexuell aktivitet; promiskuösa samlag;
 • inflammatoriska och infektionssjukdomar i könsorganen;
 • avvikelser i utvecklingen av livmodern och äggstockarna;
 • endokrina störningar;
 • försämring av allmän hälsa;
 • dåliga vanor.

Ofta förekommer så kallade juvenil livmodersblödning. Deras utseende kan utlösas av fysisk trötthet, mental trauma, undernäring, sjukdomar.

Hormonförändringar som inträffar i kroppen efter cirka 45 år kan leda till uppkomsten av en sådan patologi som hyperestrogeni. Anledningen är en funktionsfel i hjärnans hypotalamisk-hypofyssystem. Samtidigt ökar risken för utveckling av östrogenberoende tumörer och endometrial hyperplasi avsevärt. Hyperestrogenism leder till utseende av uterusblödning oregelbunden.

Följande tecken indikerar att cykelöverträdelsen uppstod i samband med allvarliga patologier:

 • cykeln förkortas eller förlängs mer och mer varje månad, passar inte in i intervallet på 21-35 dagar, menstruationen upphör hos kvinnor i reproduktiv ålder;
 • långa cykler växlar med korta;
 • infertilitet observeras;
 • värre smärta i nedre del av magen under menstruationen och mellan dem;
 • intermenstruell blödning visas;
 • utsläpp mellan menstruationen har en uttalad färg, en obehaglig lukt, en konstig konsistens.

Det är nödvändigt att konsultera en läkare (gynekolog, endokrinolog) om menstruationen saknas hos en flicka över 15 år.

Innan behandlingen förskrivs görs en undersökning för att fastställa orsakerna till att menstruationen har blivit oregelbunden.

Vid diagnos används metoder som blodprover för hemoglobin, innehållet i vissa spårelement, socker, samt hormoner och förekomsten av patogener. Förekomsten av sjukdomar kan bestämmas med hjälp av ultraljud, MRI..

Om det visar sig att det inte finns några allvarliga patologier, för att återställa cykeln rekommenderas vitamin A, E, C och grupp B, lugnande läkemedel rekommenderas återställande förfaranden. Om sjukdomar orsakade av hormonsvikt upptäcks utförs hormonersättningsterapi. Kvinnor i reproduktiv ålder kan återställa cykeln genom att ta orala preventivmedel enligt ett specifikt mönster. Med ett överskott av östrogen i kroppen förskrivs läkemedel baserade på progesteron ("Utrozhestan", "Dufaston"), med brist på testosteron ("Norkolut") eller östradiol ("Levonorgestrel").

Samtidig sjukdom i levern, sköldkörteln och andra organ som är involverade i bildandet av hormoner och hematopoiesis behandlas. Järnberedningar föreskrivs också för att eliminera anemi, antiviral och antibakteriell behandling utförs..

I närvaro av uterusblödning utförs curettage av livmodern och avlägsnande av endometrium, som har olika defekter. Efterföljande hormonbehandling hjälper till att förhindra återfall av störningar och utvecklingen av en sådan patologi som oregelbundna perioder.

För att förbättra äggstockarnas funktion förskrivs läkemedel som stimulerar mognad av folliklar, vilket förbättrar produktionen av östrogen och progesteron. Sådana läkemedel (Choriogonin, Pergonal) används vid behandling av infertilitet..

Oregelbunden menstruation upplevs ibland av någon kvinna. Dess varaktighet kan förlängas och förkortas, varaktigheten och intensiteten för månatliga blödningar är inte heller konstanta värden. Många faktorer påverkar dessa processer, därför är oregelbundna perioder inte alltid bevis på allvarliga störningar i reproduktionssystemet. I vissa fall kan sådana fel vara symtom på utvecklingen av patologi, därför måste cyklens dynamik kontrolleras strikt.

Den kvinnliga menstruationscykeln är ett komplex av månatliga förändringar i en kvinnas kropp som uppträder under hela hennes reproduktiva ålder, vilket gör det möjligt att bli gravid ett barn. Dessa processer regleras av en komplex neurohumoral mekanism med deltagande av:

 • hjärnbarken;
 • hypotalamus;
 • hypofys;
 • gonader;
 • perifera organ och vävnader - livmodern, äggledarna, bröstkörtlarna etc..

Cykeln består av tre huvudfaser under vilka motsvarande förändringar inträffar i äggstockarna och i livmoderns livmodern. Den reproduktiva kvinnliga funktionen utförs på grund av följande processer som sker i dessa faser:

 1. Follikulär. Produktionen av luteiniserande (LH) och follikelstimulerande (FSH) hormoner ökas under påverkan av vilka folliklar mognar i äggstocken. Dess varaktighet är från 5 till 8 dagar.
 2. Äggstockningsfas. Det varar cirka tre dagar, slutar med ägglossning. Detta är ögonblicket då ett moget ägg klart för befruktning lämnar den dominerande follikeln..
 3. Den sista fasen kallas luteal. Under denna period producerar corpus luteum aktivt progesteron, vilket säkerställer beredningen av livmoderns endometrium för implantering av ett befruktat ägg. Om befruktningen inträffar och ägget "rotar" i livmodern, inträffar graviditet. När graviditet inte inträffar kollapsar corpus luteum, nivån av östrogen och progesteron sjunker kraftigt, och detta är en signal för återupptagandet av produktionen av LH och FSH, till början av en ny cykel. Den första dagen är dagen för början av menstruationen, under vilken livmodern rensas från resterna av överskott av endometrium i föregående cykel.

Den normala cykellängden anses vara från 21 till 35 dagar (28 ± 7 dagar). Menstruationens varaktighet är normalt från 2 till 6 dagar (4 ± 2), blodförlustvolymen är från 20 till 60 ml. De angivna områdena är normala, plus en engångsavvikelse på 3-5 dagar anses vara normal. Regelbundna cykelskift på 6 dagar eller mer kan tala om kränkningar.

Den oregelbundna menstruationscykeln i reproduktionsåldern är resultatet av tre huvudgrupper av faktorer. Detta är påverkan av den yttre miljön, sjukdomar i reproduktionssystemets organ eller systemfel i dess arbete, liksom funktionsfel som orsakas av medicinering. En separat grupp kan särskilja hormonförändringar efter graviditet, förlossning, kejsarsnitt, amning, missfall, abort, misslyckad IVF, under premenopausal period. De viktigaste orsakerna till förskjutningar i datumen för månadsblödning inkluderar:

 1. Externt - klimatförändringar, nervös utmattning eller kronisk stress, förändringar i kosten.
 2. Fysiologiska - hormonella störningar. De första symtomen på sådana störningar är viktökning och hårväxt på okarakteristiska platser..
 3. Sjukdomar i organen i reproduktiva eller andra system - äggstockar, livmoder, lever, gallblåsan och binjurarna. Patologiska störningar i samverkan mellan hypofysen och hypotalamus, blodkoagulationsprocess, endokrina störningar, hormonberoende tumörer, cancer, vitaminbrist och andra föreningar som är viktiga för metaboliska processer, konsekvenser av dåliga vanor (rökning, drogberoende, alkoholism).
 4. Intag av hormonella preventivmedel, antidepressiva medel, glukokortikosteroider, antikoagulantia och andra läkemedel.

Instabila perioder i tonåren, i en flickas pubertetsstadium, är mer ett naturligt fenomen än en avvikelse. Den hormonella bakgrunden är instabil, kroppen tar tid att anpassa sig till de förändringar som sker i den. Från tiden för menarchen (första menstruationen) till stabiliseringen av cykeln, går det i genomsnitt cirka ett år, det vill säga från 17 till 11 cykler. Med en flickas entusiasm för olika dieter och relaterade hopp i vikt ökar sannolikheten för oregelbundna blödningar. Juvenil uterinblödning är karakteristisk för puberteten..

Under förberedelsen av kroppen för klimakteriet, som inträffar efter 45 år och slutar reproduktionstiden för en kvinnas liv, störs menstruationscykeln på grund av allvarliga hormonella förändringar i kroppen mot bakgrund av ägguttagens utarmning. Processen åtföljs av acykliska och cykliska, tunga eller knappa oregelbundna blödningar på grund av hyperplastiska processer som uppstår i livmoderns livmodersystem. I vissa fall kräver sådana tillstånd medicinsk korrigering, användning av hormonersättningsterapi.

Anledningen till oregelbunden menstruation kan bero på nedsatt reproduktionssystem och relaterade system, olika sjukdomar och ohälsosamma tillstånd. Hos kvinnor i olika åldrar inkluderar de patologiska orsakerna till den oregelbundna cykeln:

 1. Under tonåren. Oregelbunden menstruation kan uppstå på grund av endokrina störningar, patologier för utvecklingen av reproduktionssystemet, utmattning av kroppen, psykologisk trauma, dålig hälsa, inflammation och infektionssjukdomar i könsorganen, dåliga vanor, dieter, tidig tidig sexuell aktivitet och promiskösa sexuella kontakter.
 2. Under reproduktionsperioden. Sjukdomar där månatliga cykelstörningar är ett symptom är hyperprolaktinemi, polycystiska äggstockar, maligna och godartade tumörer i äggstockarna och livmodern (fibroider, cancer, cystom), inflammation och infektion i reproduktionsorganen, endometrios, adenomyos, endometrial hyperplasi..
 3. Under klimakteriet. En farlig patologi som kan utvecklas under premenapaus under hormonella förändringar är hyperestrogeni. På grund av funktionsfel i hypothalamus-hypofysen ökar risken för endometrial hyperplasi, utvecklingen av östrogenberoende tumörer och andra farliga biverkningar..

För olika typer av månatliga cykelstörningar finns det ett medicinskt namn och beskrivning. Klassificeringen baseras inte bara på graden av regelbundenhet för månadsblödning, utan också på deras intensitet, varaktighet och andra egenskaper. De viktigaste typerna av menstruations oregelbundenheter är följande villkor:

 • Oligomenorré - blödning inträffar var 3-4 månad.
 • Amenorré - frånvaro av menstruation under flera cykler i rad.
 • Opsomenorré - knapp utflöde, blödningens varaktighet är inte mer än 2 dagar.
 • Menorrhagia - menstruationens längd överskrids kraftigt (upp till 10 dagar), svår blödning.
 • Hyperpolymenorré - cykeln är normal, blödningen är mycket stark.
 • Dysmenoria - menstruation åtföljd av svår smärta i nedre del av magen eller nedre delen av ryggen, regelbunden cykel.
 • Algomenoré - menstruation passerar med svår smärta, menstruation oregelbunden.
 • Proyomenorrhea - cykeln är kort;
 • Metrorragi - livmodersblödning mellan menstruation.

Oregelbundenhet med månatlig blödning blir ett tillfälle att se en läkare om den kännetecknas av ett eller flera av följande symtom:

 1. Intervallet mellan menstruationen med varje månad är antingen längre eller längre eller förkortas.
 2. Cykelns varaktighet passar inte i det normala intervallet mer än 3 månader i rad.
 3. Avslutning av månatlig blödning hos kvinnor i reproduktiv ålder utan graviditet.
 4. Längden på cyklerna varierar från period till period, långa ersätts av korta.
 5. En kvinna kan inte bli gravid.
 6. Intermenstruell blödning eller blödning inträffar, en konstig färg, struktur, med en obehaglig lukt.
 7. Under olika perioder av cykeln uppstår svår smärta i nedre del av buken.

Om läkaren efter en visuell undersökning och en första utfrågan av en patient misstänker att oregelbunden blödning är ett symptom på en patologi, utser han en serie tester och sekundära laboratorietester som hjälper till att identifiera eller bekräfta en preliminär diagnos. De metoder som används inkluderar:

 1. Blod- och urinanalys, allmän, biokemisk.
 2. Analyser av reproduktionshormon och sköldkörtelhormon.
 3. Ultraljud i bukhålan, bäckenorgan, binjurar.
 4. MRT (magnetisk resonansavbildning).
 5. Hysteroskopi (metod för visuell inspektion av livmoderhålan med specialutrustning).
 6. Histologi.
 7. Smet för tester för infektioner, inflammationer, sexuellt överförda sjukdomar.

Behandlingsregimen väljs beroende på patientens ålder, vilken typ av avvikelser som avslöjas i henne, den allmänna kliniska bilden av sjukdomen. Terapi utförs i flera huvudsteg, beroende på tillhörande symtom. Vid svår uterinblödning före hormonbehandling (behandling med orala preventivmedel som tas på vanligt sätt) vidtas följande åtgärder:

 1. Gynekologisk curettage för terapeutiska och diagnostiska ändamål.
 2. Antianemisk terapi.
 3. Återhämtning av cirkulerande blodvolym.
 4. Behandling av samtidiga sjukdomar (hypertoni, sköldkörteln och bukspottkörteln, binjurarna, etc.)
 5. Vitaminterapi (särskilt i tonåren).

Behandling av menstruations oregelbundenheter, kännetecknad av oregelbunden menstruation, utförs med metoden för komplex läkemedelsbehandling. Inom ramen föreskrivs följande grupper av läkemedel:

 1. Hormoner. Målet med terapin är att normalisera hormonhalter. För att stoppa blödningen - Vikasol, Ditsinon, Aminocaproic acid; sedan Novinet, Marvilon, Mercilon, analoger av progesteron Duphaston eller Utrozhestan, Norkolut, antiöstrogenläkemedel. Innan användning måste du noggrant studera instruktionerna - intaget av många hormonella läkemedel är förknippat med cyklernas faser. Terapitiden beror på diagnosen..
 2. Läkemedel för att stimulera bildandet av folliklar (med diagnostiserad infertilitet) - Pergonal, Choriogonin.
 3. Järnberedningar - med diagnostiserad anemi med varierande svårighetsgrad.
 4. B-vitaminer, folsyra, askorbinsyra (i tonåren, under upprättandet av cykeln efter den första menstruationsperioden).

Traditionella medicinrecept för behandling av abnormiteter i den kvinnliga månadscykeln kan endast användas med tillstånd av den behandlande läkaren, i frånvaro av kontraindikationer. Traditionella läkare för oregelbunden blödning rekommenderar följande växter och metoder för användning:

Regelbunden menstruation, som urverk, är undantaget snarare än regeln. Kvinnor kanske inte ägnar stor uppmärksamhet åt misstag. Det är helt ofarligt om det inte blir regeln. Men om överträdelsen varar flera månader bör du börja vara intresserad av dess ursprung. Ta reda på varför menstruationen inte går regelbundet, det är bättre att inte vänta på ett uppenbart svar från kroppen. Orsakerna är lättare att eliminera i början av den patologiska processen.

Redan åtta tjejer lämnade en kommentar i den här tråden. Ta reda på vilka problem som läsarna står inför..

För att komma igång bör du titta på kalendern och se till att felet verkligen inträffade. En sådan "menstruationsdagbok" kommer inte att vara överflödig i någon ålder. Kom bara ihåg att din period kommer, till exempel i början av månaden, kan du vara väldigt förvirrande.

Normen beaktas om det går från den första utskrivningsdagen, till den första dagen i nästa menstruationsperiod, från 21 till 35 dagar. Detta sammanfaller mycket sällan med varaktigheten på en kalendermånad. Utan att göra anteckningar i kalendern är det väldigt lätt att tappa av och börja oroa sig förgäves. Var inte lat för att räkna dagarna, det är lugnare och mer förståeligt för gynekologen vid behov.

Processerna som ger reproduktionsfunktion, och menstruationens tidiga ankomst, styrs av hormoner och har en komplex hierarki:

 1. Allt börjar med de delar av hjärnan som är ansvariga för känslor, rädsla, stress, sömn, minne. Alla tillhör det limbiska systemet och överför information genom nervimpulser..
 2. Det andra steget av reglering är hypotalamus, den bestämmer till stor del beteendet hos en person, reglerar homeostasen och överlevnaden av kroppen som helhet. I denna del av hjärnan görs en översättning från nervimpulsspråket till det endokrina.
 3. Hypofysen producerar mer än 10 av sina egna hormoner som kontrollerar alla processer av hypotalamus (redan hormonell).
 4. Äggstockarna, binjurarna och sköldkörteln är de direkt underordnade hypofysen. De producerar sina hormoner, av vilka några reglerar sexuell funktion.
 5. Livmodern, fodret i dess endometrium och bröstkörtlarna reagerar mycket känsligt på alla hormonella "ordningar" och utför sina direkta funktioner tack vare sådan vägledning.

Alla fem nivåerna interagerar med varandra både direkt och i följd, i steg. Varje förändring i ett av stadierna innebär en kränkning i resten. Den överförda stressen, spänningen, förändringen i dieten, brist på sömn (misslyckande på de övre våningarna) är ganska kapabla att återspegla oegentligheten i månatligt urladdning i botten av hela kedjan.

Orsakerna till instabil menstruation kan döljas ganska djupt, men för de flesta gynekologer är de flesta uppenbara efter den första dosen och flera test..

Frånvaron av menstruation i vissa fall indikerar den normala passagen av fysiologiska processer. När graviditet inträffar är ett av de första tecknen en försening av regelbundet utskrivning. Under amning kan perioder också gå oregelbundet..

En oregelbunden menstruationscykel kan ha både en fysiologisk och patologisk grund.

Sådana överträdelser är tillfälliga. Cykliska förmågor kan återhämta sig på egen hand och kräver endast observation och stödjande åtgärder. En återhämtande organisme, utan patologier, reglerar gradvis processen. Dessa skäl inkluderar:

 1. Ålder. Efter att den första menstruationen har kommit är frekvensen inställd på 1 år. Efter 40 börjar kvinnor dämpning i reproduktionsfären, och oregelbundet urladdning indikerar början av klimakteriet.
 2. Graviditet, förlossning, amning förändrar i stor utsträckning hela kroppens hormonella bakgrund. Det återställs från några månader till ett år.
 3. Konstgjord eller spontan abort är också en chock för kroppen. En kraftig kränkning av naturliga processer kräver tid för endokrin och fysisk återhämtning, liksom en läkares uppmärksamhet.
 4. Kirurgiska ingrepp (livmoders curettage). Beroende på procedurens invasivitet och kroppens egenskaper kan de leda till både milda fysiologiska störningar i cykeln och orsaka patologi.
 5. Läkemedel som påverkar koagulerbarhet i blodet, hormonella preventivmedel, lugnande medel och till och med långvarig användning av antibiotika kan påverka menstruationsfrekvensen i hög grad.

Uppmärksamhet! Underlåtenhet att välja en preventivmetod kan ge allvarliga konsekvenser. Långvarig användning av hormonella läkemedel (både oralt och vaginalt) är endast tillåtet med regelbunden medicinsk övervakning. Även om läkemedlet tidigare tolererades väl, men med tiden blev menstruationen oregelbunden, ändrade kvantitativt, besök en gynekolog, du kan behöva ersätta läkemedlet.

Abrupt viktminskning eller viktökning, sömnstörningar, hypotermi, trötthet - kan tillskrivas de fysiologiska orsakerna till störningar, medan de lätt kan korrigeras och inte utvecklas till patologiska tillstånd.

Sådana kränkningar av månadscykeln orsakas av sjukdomar, är deras symtom, elimineras endast tillsammans med den underliggande patologin. De vanligaste orsakerna:

 1. Hormonell Otillräcklig eller överdriven produktion av hormoner av ett av de organ som ingår i den endokrina kedjan av hypotalamus - livmodern. Sjukdomar, skador på någon av dem kan leda till instabil menstruation. Identifiera den exakta orsaken tillåter endast en omfattande undersökning.
 2. Tumörer, polypper, fibroider i livmodern och bihang påverkar organens normala funktion. Godartade tillväxter stör mekaniskt, vissa maligna neoplasmer tenderar att producera hormoner som integreras i det allmänna systemet.
 3. endometrios En vanlig orsak till att menstruationen inte är i tid. Epitelet från livmoderns inre yta (endometrium) växer externt: på halsen, i slidan, täcker de närmaste organen. Sådan vävnad är inte anpassad för att fungera utanför livmodern, ofta blödar. Patologi komplicerar i stor utsträckning den normala funktionen i hela könsområdet.
 4. Ovariell dysfunktion, cysta, polycystic (flera cyster), tumörer. Äggstockarna är det mest aktiva reproduktionsorganet, och störningar kan spridas ytterligare snabbare. Det påverkas ofta av endometrios, inflammatoriska processer, tumörer, vilket bryter mot en av de viktiga kopplingarna i kvinnors hälsa.
 5. Inflammatoriska processer av vilket ursprung som helst. Sexuella infektioner är en av orsakerna till inflammation, skador på bäckenorganen, bildning av vidhäftningar, hinder i äggledarna. De har många oönskade effekter och manifesteras vanligtvis av förändrat menstruationsflöde och andra symtom. Lätt bestämd av forskning..

Överträdelser av sköldkörteln, diabetes, blodsjukdomar kan påverka regelbundenheten i månadscykeln. Ta reda på varför menstruationen inte går regelbundet, läkaren kan upptäcka dolda patologier som inte uttryckte något annat.

Konsekvensen av långvariga menstruations oregelbundenheter är problemet med befruktningen. Felaktig genomgång av de enskilda faserna i den kvinnliga reproduktionscykeln påverkar äggets mognad, möjligheten till befruktning och fästning i livmodern. I diagnosen finns det en brist på ägglossning eller brist på hormoner som ger graviditet.

En sådan kränkning provocerar ofta endokrin infertilitet. Hur man korrigerar ägglossningen eller oregelbundenheten i menstruation som inte regelbundet inträffar, kommer en reproduktolog eller barnläkare-gynekolog att råda. Att identifiera orsakerna hjälper till att hantera de flesta av dessa tillstånd med konservativa metoder..

Viktig! Åldersrelaterade menstruations oregelbundenheter hos flickor anses vara normen. Men om den normala cykeln inte är etablerad på mer än två år, finns det en risk att reproduktionsprocesserna läggs felaktigt. I detta fall är det bara läkaren som kan bestämma - behandling krävs eller tillräcklig observation. I ett säkert alternativ, efter den första födelsen, upprättas en regelbunden cykel.

Vad ska man göra om cykeln är instabil och orsaken inte är omedelbart klar? I vilket fall som helst signalerar kroppen ett fel och måste snabbt normalisera regimen, näring, vanor.

 1. Sänk stressnivåerna, undvik stark oro, om inte möjligt - välj ett lämpligt lugnande medel.
 2. En tillräcklig sömn i mörkret. Vissa hormonbildande processer förekommer endast i sömn på natten..
 3. Uteslut styva dieter. Strikt fettbegränsning provocerar en oregelbunden månadscykel. Den kvinnliga kroppen kräver god näring, intag av en tillräcklig mängd protein och lätta kolhydrater.
 4. Vid behov komplettera kosten med multivitaminkomplex och intaget av "kvinnliga" vitaminer (E, C, folsyra, rutin).
 5. Minska fysisk aktivitet på deras intensitet. Öka aktiviteten i fall av brist. Konditionsträning är viktigt för kvinnors hälsa, men inte tung sport.

Ofta räcker små förändringar i beteende eller näring för att allt ska återgå till det normala. Varför menstruationen inte går regelbundet avgör läkaren. Om orsaken ligger djupare kommer positiva förändringar i livsstilen att göra det möjligt att hantera någon sjukdom snabbare och enklare. Varje läkemedel eller kirurgisk behandling kommer att vara effektivare..

Kom ihåg att regleringen av alla processer i det kvinnliga könsorganet börjar med huvudet. Känslomässig, stressande faktor - en av de viktigaste i förekomsten av många sjukdomar. Ta hand om din lugn och balans, försörja dig inte bara arbete utan också vila. Alla endokrina körtlar, som arbetar i normalt läge, hjälper till att skapa en förlorad balans..

Oregelbunden menstruation är ett av de vanligaste symptomen på de flesta gynekologiska sjukdomar, vilket också förekommer vid extragenitala sjukdomar hos kvinnor. Termen "oregelbundna perioder" återspeglar endast en tillfällig funktionsfel i systemet, inte återspeglar alla andra möjliga patologier i menstruationen. Menstruationens oregelbundenhet kombineras alltid med en kränkning av deras natur: de blir mer rikliga, kraftigt smärtsamma etc. Det är därför korrekt att prata om en kränkning av menstruationscykeln, och diagnosen kommer att låta på det sättet. Det är emellertid oegentligheten i början av nästa menstruation som är det vanligaste skälet till att gå till läkaren bland alla oegentligheter i menstruationscykeln, så vi kommer att överväga dem mer detaljerat.

Oregelbundenhet i menstruationen kan vara fysiologisk och patologisk, kan vara ett symptom på många gynekologiska och icke-gynekologiska patologier, orsaka infertilitet, eftersom det ofta åtföljs av anovulation eller inte att störa en kvinna och inte orsaka henne några patologiska fenomen. Allt detta indikerar vikten av att förtydliga menstruationens art när en läkares historik samlas in och behovet av att beakta denna faktor i den planerade behandlingen.

Menstruationscykeln varar normalt från 21 till 31 dagar, med möjliga avvikelser på ± 5-7 dagar. Om intervallet mellan menstruationen är 40-60 dagar, eller tvärtom är det mindre än 21-25 dagar, dessutom på detta sätt kvinnans menstruation varar länge - vi kan prata om oegentligheten i cykeln.

Oregelbundna perioder kan uppstå av följande skäl:

1. Fysiologisk - efter abort och curettage, efter förlossning kan cykeln bli vilse och bli oregelbunden under en tid. Som regel återställs allt på egen hand, men ibland krävs mindre behandling, begränsad, oftast genom utnämning av orala preventivmedel. Det bör också noteras att menstruationen, som har gått oregelbundet sedan menarchen (upprättandet av cykeln), efter förlossningen kan bli regelbunden. Förknippat med detta är faktumet att störningar i cykeln hos unga flickor, med oregelbundna perioder utan andra symtom på cykelstörningar och andra patologier, före graviditet och första födelse.

2. Patologisk:
• Tumörer, skada på hypofysen och störningar på nivån av hypothalamisk-hypofyssystemet - ojämnheten i cykeln är främst förknippad med hormonell insufficiens.
• Cystor, ovarietumörer - nedsatt äggstocksfunktion - en av de främsta orsakerna till oregelbundna cykler. Ofta med polycystiska äggstockar, tumörformationer.
• Endometriella polyper, kroniska inflammatoriska sjukdomar i myo- och endometrium, livmoder fibroider
• Endometrios. Ett karakteristiskt symptom är utsläpp från bruna fläckar från det nedre könsorganet före och efter menstruationen; bildning av endometriotiska ovariecyster är möjlig, i samband med att ovariecysten ibland kan erkännas som orsaken till cykelöverträdelsen (med en felaktig diagnos genom ultraljud), och beslutet om ytterligare behandlingstaktik kanske inte är korrekt.
• Patologiska hormonsekreterande tumörer.
• Iatrogena orsaker - till exempel långvarig användning eller felaktigt val av preventivmedel kan leda till fel i cykeln.

Undersökning och behandling av en gynekolog eller gynekolog-endokrinolog.

Diagnosmetoder är:
1. Kliniska data
2. Hormoner - förändringar i innehållet kan föreslå ett primärt fokus
3. Ultraljud av bäcken och buken
4. MRT (sällan vid behov).
5. Hysteroskopi

Infertilitet kan hänföras till de viktigaste komplikationerna, eftersom oregelbundenheten i cykeln också ofta kan åtföljas av anovulation (brist på ägglossning - ägget lämnar follikeln i äggstocksvävnaden), och, mycket mindre ofta, med bristen på hormoner i den andra fasen, där graviditeten blir extremt svår. Därför bör läkaren rekommendera att patienten genomför ett ägglossningstest.

Det viktigaste och huvudsakliga i behandlingen är upptäckten av den primära orsaken till kränkningen och behandlingen som syftar till dess mest fullständiga eliminering. Glöm inte heller att för unga flickor och kvinnor efter 45 månader kan månader vara oregelbundna under lång tid på grund av fysiologisk oförberedelse eller följaktligen utarmning av kroppens förmågor. I de fall då oregelbundna perioder kräver medicinsk ingripande (med tanke på omöjligt att bli gravid, till exempel), börjar behandlingen med en förklaring av grundorsaken. De viktigaste behandlingsmetoderna som använts under oregelbundna perioder:

1. P-piller, vanligtvis progesteron som innehåller: Duphaston - 1 flik. 2 gånger om dagen, Utrozhestan 1 kapsel 2-3 gånger om dagen, etc. Intramuskulär injektion är också möjlig..
2. Antibiotika mot inflammatoriska sjukdomar (Ofloxocin 1 tablett 2 gånger om dagen i 7 dagar)
3. Om det behövs: curettage av livmoderhålan för att ta bort polyper.
4. Kirurgisk behandling vid behov (avlägsnande av en cysta i äggstocken, till exempel)

Viktiga faktorer för behandling av oregelbundna perioder inkluderar förändringar i patientens livsstil. Så att sluta röka, minska stresseffekter, vägra utmattande dieter och övningar kan leda till en normalisering av månadscykeln utan någon medicinsk behandling.

Dessutom finns det metoder för fytoteropi. Dessa inkluderar tinkturer och avkok av verbena, johannesört, moderwort. Denna behandlingsmetod är inte kontraindicerad för unga patienter i frånvaro av allvarlig patologi..

Rätt näring behövs, maten ska vara kalorifattig. Proteinmat är obligatoriskt för konsumtion och livsmedel som innehåller lättsmältbara kolhydrater. Varje utarmande diet är en direkt kontraindikation vid en oregelbunden månatlig cykel..

Vi måste försöka minska stressen på jobbet och hemma, vid behov indikeras spa-behandling. Balneologiska orter föredras.

Menstruationscykeln är tiden som går från den första dagen i en menstruation till den första dagen i nästa menstruation. Hos de flesta kvinnor är menstruationscykeln regelbunden: det betyder att samma antal dagar går mellan menstruationen.

Menstruationscykelns varaktighet hos de flesta kvinnor sträcker sig från 24 till 38 dagar. I detta fall är avvikelser på 2-3 dagar i en eller annan riktning inte kritiska och behöver inte läkare.

En oregelbunden menstruationscykel indikeras om:

 • Menstruation varje gång kommer med olika intervall, och en kvinna kan knappast förutsäga när nästa menstruation kommer att börja.
 • Varje månad varar ett annat antal dagar (till exempel en gång 3 dagar, en annan tid 8 dagar).
 • Menstruation har varje gång en annan grad av överflöd (ibland mycket riklig, ibland mer knapp).

En oregelbunden menstruationscykel indikerar nästan alltid att en kvinna har hälsoproblem. Den främsta orsaken till oregelbundna perioder är hormonellt misslyckande, vilket kan orsaka olika faktorer. Vi listar de vanligaste orsakerna till oregelbundna perioder:

 • Stress och fysisk överbelastning

Kvinnans fysiska och emotionella tillstånd är mycket viktigt för att hennes reproduktiva och endokrina system fungerar normalt. Konfliktsituationer och överarbetning provoserar frisättning av stresshormoner (kortisol, etc.), som påverkar produktionen av kvinnliga könshormoner och ofta leder till en funktionsfel i menstruationscykeln. Brist på sömn, överskott av koffein och alkohol, strikt kost kan tillskrivas denna kategori av skäl..

Ett par extra kilo kan inte påverka menstruationscykeln, men om räkningen går till tiotals extra kilo, är ett menstruationscykelfel troligt. Saken är att androgener (manliga könshormoner) produceras i fettvävnad, och ju mer fettvävnad, desto fler manliga hormoner produceras. Androgener orsakar inte bara ett menstruationssvikt, utan kan också orsaka fet hud, akne i ansiktet, överdriven hårväxt i ansiktet och kroppen.

 • Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)

Vid polycystiska äggstockar observeras en kränkning av deras arbete: brist på ägglossning, hormonell obalans. Allt detta påverkar menstruationens regelbundenhet: hos kvinnor med polycystisk äggstock uppstår ofta förseningar i menstruationen.

 • Sköldkörtelsjukdom

Brott mot sköldkörteln påverkar menstruationscykeln. Både överskott och brist på sköldkörtelhormoner kan orsaka oregelbundna perioder.

Endometrial hyperplasi är ett tillstånd där den inre fodret i livmodern (endometrium) växer och förtjockas, vilket leder till icke-cyklisk (oregelbunden) livmodersblödning. Det finns flera möjliga orsaker till endometrial hyperplasi, men den vanligaste orsaken till detta tillstånd är hormonell obalans. Faran med denna sjukdom är att hos vissa kvinnor som inte får behandling kan endometrial hyperplasi förvandlas till livmodercancer.

Uterinpolyp är en godartad tumör i livmoderns inre skikt (endometrium), som kan ha olika storlekar och ibland utvecklas till livmodercancer. Livmoderpolypper kan vara asymptomatiska, men hos vissa kvinnor orsakar de menstruations oregelbundenheter, livmodersblödning och infertilitet. På vår webbplats finns en artikel som ägnas åt detta ämne: livmoderpolypper: orsaker, symtom, behandling.

Myoma är en livmodertumör av hög kvalitet som kan orsaka oregelbundna perioder. Som regel varar menstruationen med myom längre än vanligt och åtföljs av en större blodförlust. På vår webbplats finns en artikel som ägnas åt detta ämne: Livmoderfibroider: orsaker, symtom, komplikationer.

 • Avbryt preventivpiller

Efter att ha avbrutit OK sker cykelfel ganska ofta. Lyckligtvis är detta inte en hälsorisk och kräver vanligtvis inte behandling. Menstruationscykeln återställs oberoende inom 2-3 månader. Behandling kan krävas om menstruationen inte blir regelbunden 4 eller fler månader efter att p-piller har avbrutits.

 • Mottagning av preventivmedel (Postinor, Escapel, etc.)

Nödpreventivmedel används för att förhindra oönskad graviditet efter samlag. Läkemedel som Postinor och Escapel innehåller en hög dos av hormoner som förändrar äggstocks och livmoders funktion på ett sådant sätt att risken för graviditet minskar. Användning av dessa läkemedel kan leda till funktionsfel i menstruationscykeln, vilket manifesterar sig som en försening av menstruationen eller en oregelbunden cykel under de kommande månaderna. Som regel kräver detta inte behandling, och cykeln återställs oberoende under de kommande 2-3 månaderna.

 • Missfall, missad graviditet eller abort

Avslutning av graviditeten (spontan eller medicinering) är alltid stress för kroppen som helhet och särskilt för det endokrina systemet. Under några månader efter ett missfall eller abort kan en kvinna ha oregelbundna perioder. I den här situationen kan kvinnan behöva behandling.

Under de första åren efter den första menstruationens ankomst kan menstruationen förbli oregelbunden: komma två gånger i månaden eller försvinna ett par månader i rad. Detta är normalt och kräver vanligtvis inte att gå till läkaren. Om de fall där behandling kan krävas, läs i en separat artikel på vår webbplats: Oregelbunden cykel hos ungdomar: orsaker och behandling.

Efter graviditet och förlossning observeras ofta oregelbundna perioder. Om en kvinna inte ammar, kommer menstruationen som regel de första 6-12 veckorna efter förlossningen. Ytterligare 3-6 månader efter detta kan menstruationscykeln vara oregelbunden. Detta är normalt och kräver inte behandling..

Kontakta din läkare om du inte ammar och:

 • menstruationen kom inte de första tre månaderna efter födseln
 • menstruationscykeln blev inte regelbunden inom 6 månader efter den första menstruationsperioden
 • månatlig försening är mer än 3 månader

Observera att även med oregelbundna perioder kan du bli gravid, vilket innebär att du bör använda kondomer eller andra preventivmetoder om du inte planerar en andra graviditet.

Om en kvinna ammar, kommer den första menstruationen som regel 4-6 månader efter födseln. Men hos vissa kvinnor börjar menstruationen de tre första månaderna efter födseln, och ibland är menstruationen frånvarande tills amningen har slutat. Alla dessa förhållanden är helt normala..

Oregelbunden menstruation vid amning observeras mycket ofta. Detta beror på en ökad nivå av hormonet prolaktin, vilket förändrar äggstockarnas funktion och kan undertrycka ägglossningen. Som regel upprättas en regelbunden menstruationscykel när barnet slutar be om bröst på natten eller efter fullständig avvänjning.

 • menstruationen kom inte de första tre månaderna efter avslutad amning
 • oregelbunden menstruationscykel kvarstår i 6 månader eller mer efter upphörandet av amningen
 • månatlig försening är mer än 3 månader

Tänk på att även om du inte har din period kvarstår risken för graviditet fortfarande. Du kan bli gravid även om du ammar och efter att du födde har du inte haft din period ännu. Om du inte planerar en andra graviditet, använd kondomer eller andra preventivmetoder..

Hos de flesta kvinnor förekommer menopaus (eller menopaus) mellan 45 och 55 år, men de första symtomen kan förekomma flera år innan menstruationens upphörande. Denna period i en kvinnas liv kallas perimenopause..

Oregelbunden menstruation hos kvinnor över 40 är inte sällsynt. I denna ålder kan menstruationen komma med en försening och pågå längre än vanligt. Alla dessa tecken är förknippade med en gradvis minskning av ovariefunktionen..

Oregelbundna perioder kan åtföljas av andra symtom på perimenopaus: värmevallningar, humörsvängningar, sömnlöshet.

Observera att även om du är över 40 år och du har de första tecknen på en kommande klimakterium kan du fortfarande bli gravid. Om graviditet inte finns i dina planer, använd kondomer eller andra preventivmetoder.

Själva den oregelbundna cykeln utgör inte ett hot för kroppen, men detta symptom kan tala om allvarliga sjukdomar såsom hyperplasi av edotmeri, livmoderkreft, polycystiskt äggstocksyndrom eller sköldkörtelsjukdom..

Kvinnor med oregelbundna perioder är mycket mindre benägna att ägglossning, vilket innebär att de ofta har problem med att bli gravid och barnlösa. För att öka chanserna för befruktning rekommenderas kvinnor med en oregelbunden menstruationscykel att använda ägglossningstester.

En oregelbunden menstruationscykel kan normalt sett observeras endast i ovanstående situationer (hos ungdomar, efter förlossning, hos kvinnor över 40). I alla andra fall är oregelbundna perioder ett symptom på hormonella störningar och kräver nästan alltid behandling.

En oregelbunden menstruationscykel är inte en sjukdom utan bara ett symptom som kan uppstå vid olika störningar. Därför kan behandlingen av oregelbundna perioder radikalt variera beroende på orsaken till det..

Följande metoder kan användas för att behandla oregelbundna perioder:

 • Livsstilsförändring
 • Identifiering och behandling av underliggande sjukdom
 • Recept på preventivpillerar
 • Ändring av preventivmetod

Låt oss prata om var och en av dessa metoder nedan..

Som vi redan fick reda på i den första delen av denna artikel kan vissa vanor påverka menstruationscykeln negativt. Om du misstänker att oregelbundna perioder är förknippade med din livsstil (frekvent stress, undernäring, överdriven motion, strikt diet, etc.), ge din kropp en paus och se hur det påverkar din cykel..

Vanliga orsaker till oregelbunden menstruation inkluderar polycystisk äggstock och sköldkörtelsjukdom. Dessa tillstånd åtföljs av en hormonell obalans, så huvudmålet med behandlingen är att återställa hormonbalansen i kroppen.

För att återställa den regelbundna menstruationscykeln med polycystisk äggstock, förskrivs ofta hormonella preventivpiller (OK) med antiandrogen effekt (Jes, Midiana, Yarina, etc.). Om polycystic är en lång försening av menstruationen, kan hormonbehandling med Dufaston förskrivas..

Vid sjukdomar i sköldkörteln förskrivs läkemedel som normaliserar dess arbete. Om halten av sköldkörtelhormoner sänks föreskrivs hormonersättningsterapi för att kompensera för bristen på hormoner. Med en alltför hög nivå av sköldkörtelhormoner förskrivs läkemedel som undertrycker produktionen av hormoner, eller sköldkörtelkirurgi rekommenderas.

Kombinerade orala preventivmedel (COC) används ofta vid behandling av oregelbundna perioder. Samtidigt kan p-piller rekommenderas även om du inte lever sexuellt..

I vissa situationer förskrivs preventivpiller också för kvinnor som planerar en graviditet om de har en oregelbunden cykel. Genom att ta OK i sex månader eller mer normaliseras cykeln, och efter avslutad läkemedel ökar chansen för befruktningen.

Varje organism är unik och kan reagera på olika sätt på olika preventivmetoder. Så, till exempel, om p-piller orsakar banbrytande livmodersblödning eller mycket frekvent fläckning, kan läkaren rekommendera att du ändrar detta OK till ett annat läkemedel med en högre dos eller med en annan hormonell sammansättning.

Oregelbundna perioder kan förekomma hos kvinnor som använder den intrauterina enheten. I vissa fall är den enda metoden för att behandla detta tillstånd extraktion av spiralen och utnämningen av en annan preventivmetod.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Månadsvis efter förlossning - oregelbunden cykel, försening, funktioner

En av de viktigaste frågorna som kvinnor ställer om deras hälsotillstånd efter graviditet och förlossning är etablering av menstruationscykeln, eftersom menstruationen nästan är den viktigaste indikatorn för kvinnors hälsa....

Menstruella oregelbundenheter

Störningar i menstruationscykeln (NMC) är inte en patologi, utan endast ett symptom på en funktionsfel i den kvinnliga kroppen. Orsaken till misslyckandet kan inte bara vara sjukdomar, men i alla fall indikerar det att det finns ett problem som måste åtgärdas....

Normal basaltemperatur i den andra fasen - från ägglossning till menstruation

Tillbaka i förra århundradet fick läkarna veta: om du mäter temperaturen i den kvinnliga kroppen varje dag, kan du lära dig mycket om hur dess reproduktiva organ fungerar.....