Orsaker till menstruation efter 50 år

Ansvarsfrihet

I varje kvinnas liv är processen för förlust av reproduktionsfunktion oundviklig, vilket är förknippat med en förändring i arbetet i äggstockarna och upphörandet av produktionen av kvinnliga könshormoner. Denna process för fysiologisk omarrangemang av den kvinnliga kroppen under 50 kallas klimakteriet. För varje kvinna kan det börja i en annan ålder, i genomsnitt mellan 47 och 50 år. Men inom medicinsk praxis finns det ofta fall då klimakteriet inträffade tidigare - vid 42 - 45 år eller senare - vid 55 år gammal. Det beror på kroppens egenskaper, dess försämring och genetiska predisposition. Efter klimakteriet förlorar en kvinna inte bara förmågan att få barn utan också åldras kraftigt. Vid denna tidpunkt blir åldern särskilt märkbar både externt och i välbefinnande..

[toggle title = "Innehållet i artikeln" state = "close"]
[-ATOC-]
[—TAG: h2—]
[/ växla]
[adrotate banner = "19 ″]

✔ Hur klimaks börjar

Menopaus eller klimakteriet består av flera stadier som gradvis ersätter varandra. Först kommer premenopaus. Det är i detta skede som kroppen aktivt förbereder sig för framtida förändringar. I synnerhet förändras menstruationen, dess frekvens och intensitet. I det första stadiet av åldersrelaterade förändringar går menstruationen hos kvinnor, men cykeln har förändrats. Nu kan de vara kortare (inte 5–7 dagar, men 2–4 dagar), upprepa mindre ofta, även en gång varannan månad. Även om fall inte utesluts när menstruation under premenopaus, tvärtom, gick oftare.

För att ta reda på om detta är normalt - bör du boka tid hos din gynekolog och konsultera. Dessutom kommer gynekologen att kunna ge råd och rekommendationer om vidare beteende, vad som ska förberedas för, vad man ska se upp för. Månadsperioder på 50 år, i allmänhet, bör vara under strikt kontroll av en kvinna, för på dem kan du identifiera negativa förändringar i könsorganen i tid.

✔ Det blödar

I detta skede kan det finnas rikliga perioder efter en tillfällig vagga. Dessa anses inte som normen. Därför, om menstruationen är för intensiv i stadium av premenopaus, bör du omedelbart rådfråga en läkare. Om urladdningen kan pågå i sju dagar eller mer - detta är snarare inte normen för cykeln utan blödning. Det är omöjligt att ställa diagnoser och förskriva behandling på grundval av erfarenheterna från vänner eller råd från kvinnors forum - detta är farligt för hälsan.

Endast en läkare kan bestämma vad som är normalt vid 50 år och äldre och vad som är en avvikelse från normen. Om orsaken till onormal blödning inte fastställs i tid, kan du inte märka och starta en allvarlig sjukdom i de kvinnliga könsorganen. I framtiden kommer detta att påverka sjukdomar med komplikationer, långvarig och smärtsam behandling..

Och bara en gynekolog kan förskriva mediciner som kan stoppa blödning och bidra till normalisering av cykeln.

Det är viktigt att förstå att tunga perioder efter början av klimakteriet indikerar ett fel i kroppen. Och de säger inte att kroppen helt enkelt påskyndar processen med åldersrelaterade transformationer..

Premenopaus är ganska lång, det kan ta 5-6 år. Sedan ersätts det av klimakteriet (faktiskt klimakteriet). Ibland kommer det efter 55 år, och ibland till och med före femtio.

✔ Tecken på klimakteriet

En kvinna kan ta reda på om början av klimakteriet om en försening på 55 månader märks, och sedan inom ett år efter den senaste menstruationen återkommer de aldrig. Det händer sant att under denna period uppträder en viss fläckning. Om de inte har blodproppar och inte orsakar några fruktansvärda misstankar, är detta normalt. Snart passerar de utan spår. Överflöd menstruation efter klimakteriet bör inte förekomma. Om de är det, bör du omedelbart rådfråga en läkare utan att sakta ner.

Efter att ha upptäckt att menstruationen vid 50 års ålder inte dykt upp under året, betyder det att kroppen framgångsrikt har byggts om, äggstockarna har inte längre reproduktionsfunktioner. För närvarande kan du sluta dricka p-piller - de behövs inte längre. Detta kunde inte göras förut. Eftersom även om menstruation är sällsynt, måste du dricka preventivmedel för att undvika en oönskad graviditet, som i stadium av klimakteriet kommer att bli en enorm stress för en kvinnas kropp.

Om det inte finns någon menstruation under en längre tid (mer än ett år), har menopausen gått och den tredje perioden börjar - postmenopaus. För närvarande finns det normalt ingen månadsvis eller annan ansvarsfrihet. Men hos femtio kvinnor möter ofta olika fel i kroppen, vilket indikerar patologier. Du kan prata om patologi om menstruationen dök upp vid 50 år gammal och senare, efter postmenopausal period. Oftast indikerar intensiva och förlängda perioder efter 50 år sjukdomar som:

 • Myom,
 • Livmoderhalscancer,
 • adenomyos,
 • Uterin malignitet,
 • Endometrial eller livmoderhalsskanal polypper,
 • Äggstocks tumör.

✔ Hur man slåss

Månadsperioder på 55 år ska inte skrämma en kvinna, utan få dem att ta hand om sin hälsa. När du identifierar sådana patologiska sekret, måste du först skynda dig till en tid hos en gynekolog. I det här fallet kan du inte tillgripa hemligheterna hos traditionella läkare, testa inte din kropp med avkok och grönsaker enligt receptet från traditionell medicin.

Det finns hundratals fall då en sådan ”behandlingsplan” endast förvärrade blödningar, påverkade en kvinnas allmänna välbefinnande negativt och medförde en lång och allvarlig behandling.

Läkaren kommer först och främst att bestämma orsakerna till varefter utskrivningen inträffade. För detta kommer troligen patienten att skickas till ett antal tester och diagnostik. Beroende på resultatet av undersökningen kan rengöring eller medicinering ordineras. Kvinnor är ofta intresserade av vad "städning" är. De är rädda för ordet och komponerar myter om förfarandet. I praktiken är rengöring curettage av väggarna i livmodern, livmoderhalskanalen, avlägsnande av endometrium. Denna kirurgiska procedur hjälper till att stoppa blödning och hämma utvecklingen av tumörceller..

Varje dam i mogen ålder måste förstå att snabb diagnos och behandling är det bästa sättet att förhindra utveckling av mer allvarliga sjukdomar.

Tänk på dig själv och ta lugnt åldersrelaterade förändringar i kroppen.

Tunga perioder efter 50 år

Åldrars oundvikliga strategi är en mardröm för alla kvinnor. Trots en hälsosam och aktiv livsstil börjar processen med "vissnande" av kroppen med början av klimakteriet. Denna polysyllabiska och långa period kännetecknas inte bara av avslutad menstruationscykel, utan också av andra obehagliga symtom - värmevallningar, sömnlöshet, depression, torr hud och slemhinnor.

Fysiologi

Klimakteriet anses vara ett naturligt fenomen och enligt statistik hämtar det upp kvinnor vid 50 års ålder. Kroppen förbereder sig för en fysiologisk förändring i steg och går in i den premenopausala fasen. Om en kvinna störs av oegentligheter i menstruationscykeln (försenade sekretioner, deras knapphet), humörförändringar, patologisk trötthet, är det brådskande att konsultera en gynekolog. Specialisten måste se till att det inte finns andra sjukdomar som har orsakat sådana kliniska symtom.

Premenopaus varar individuellt, men påverkar oftare tidsperioden 4-6 år. Det fullständiga upphörandet av menstruationsflödet indikerar uppnåendet av postmenopaus. Detta steg kännetecknas av en fullständig förlust av reproduktionsfunktion..

Eftersom en minskning av östrogenproduktionen observeras under klimakteriet, uppstår instabilitet under början av menstruationen. Följande parametrar anses vara normala:

 • utsläppets varaktighet från 2 till 6-8 dagar;
 • blödningsintensitet från knapp till riklig;
 • brist på systemisk menstruationscykel.

En kvinna bör vänja sig till att riklig och smärtsam urladdning kan ersättas av små och korta blödningar..

orsaker

Motvattning av fertilfunktion är förknippad med åldrande av hypothalamus (del av hjärnan), som är ansvarig för produktionen av hormonet progesteron. En minskning av nivån på detta ämne utlöser processen med överdriven tillväxt av endometrium.

På grund av förlängningen av tidsintervallet mellan menstruationen börjar fläcken att samlas i livmoderhålet. När nästa cykel inträffar blir de rikliga och kan innehålla blodproppar.

Andra orsaker kan framkalla överflödigt urladdning under klimakteriet, till exempel:

 • sjukdomar i livmoderhålan (endometrios, myoma, polyp, endometrial hyperplasi);
 • polycystisk;
 • godartade eller maligna neoplasmer i bäckenorganen;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • livmodercancer;
 • åderbråck i slidan;
 • felaktigt valt preventivmedel;
 • koagulerbarhet med låg blod;
 • hypertoni.

För att utesluta ovanstående patologiska tillstånd, måste du se en läkare i tid och genomgå ett antal ytterligare undersökningar (ultraljud, blod för hormoner, en cytologisk utstryk, hysteroskopi).

Blödning

Livmoderblödning kräver akut medicinsk ingripande, så en kvinna bör känna till de första tecknen på denna patologi. Först och främst bör den uppmärksamma utseendet på blodproppar på dynorna. Tilldelningarna blir ljusröda i färg och kräver ofta ersättning av hygienprodukter (vanligtvis varannan timme). En kvinna börjar bli störd av att dra smärta i nedre del av buken.

Vanliga symtom på uterusblödning är:

 • svaghet;
 • blekhet i huden;
 • svimningstillstånd;
 • sänka blodtrycket.

Under ovanstående förhållanden måste du snabbt ringa en ambulans.

Om en kvinna inte hade en menstruation under ett år och sedan plötsligt började urladdningen, bör hon noga övervaka sitt tillstånd. Med sin överflödiga natur är det lämpligt att boka tid hos en gynekolog.

Första hjälpen

Först bör du lugna ner och dricka ett glas varmt vatten. Ta sedan bort det kalla elementet från kylskåpet (i extrema fall en frysta matpåse) och linda in den i en handduk. Lägg långsamt ner på sängen och lyft benen. För att göra detta kan du använda en rulle med filtar eller en kudde. Förberedd förkylning på nedre del av buken.

Det är lämpligt att ha följande läkemedel i läkemedelsskåpet:

 • Etamzilat tabletter - 2 tabletter tas snabbt;
 • tabletter "Calcium Glucanate" - tugga snabbt 3 bitar och drick med vatten;
 • Ditsinon tabletter - att dricka 2 bitar snabbt.

Ytterligare läkemedelsbehandling föreskrivs av gynekologen enligt indikationerna.

Climax, även om det är en naturlig process, men låt det gå av sig själv är inte värt det. Kvinnors hälsa vid 50 års ålder kräver en ännu närmare relation. Årliga förebyggande undersökningar av specialister, tester och cytologiskt utstryk, vägrar självmedicinering - allt detta kan förhindra förekomst av livmodersblödning och dess komplikationer.

Är menstruation farlig med klimakteriet hos kvinnor?

Vid 50 års ålder börjar en kvinnas kropp långsamt bleka och förlora sin könsfunktion. Denna period kallas klimakteriet och den passerar rätt mellan den rekreativa åldern och åldrandet..

Climax är ganska naturligt för kroppen, men det tar ganska lång tid tills förändringarna är helt över. Menstruation med klimakteriet slutar gå, vilket inte är något onaturligt, utan helt enkelt kroppens sista försök att säga om åldrandet av reproduktionsfunktionen.

Funktioner i klimakteriet

När ett visst antal år går av en kvinna, börjar en viss period i livet nödvändigtvis - klimakteriet eller klimakteriet. Det reproduktiva systemet fungerar mycket sämre på grund av den ständiga minskningen av hormonnivåerna i kroppen, särskilt på grund av könshormoner.

Genomsnittsåldern är 51 år, men tidig menopaus observeras också mot bakgrund av:

 • konstant stress;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • obehandlade könsinfektioner;
 • operationer för att ta bort livmodern och äggstockarna.

Den viktigaste faktorn här är genetik, som förutsäger uppkomsten av klimakteriet vid helt olika åldrar, upp till 40 år..

Menopausen kräver emellertid ett antal allvarliga förändringar i kroppen, så kroppen går igenom en klimakteriet som varar i flera år.

Produktionen av hormonet östrogen, som vid 40 års ålder inte är tillräckligt för äggmognad, minskar gradvis. Detta leder till avsaknad av menstruation i flera månader, vilket är den första samtalet för en kvinna om början av klimakteriet.

Climax är en sjukdom som inte behandlas, men dess symtom kan undertrycks med hjälp av korrekt terapi, vilket kraftigt kommer att minska stressnivån i kroppen..

Nervsystemet under klimakteriet utsätts för mycket stark oro - konstant humörsvängningar, sömnlöshet, kronisk nedbrytning på bakgrund av konstant tidvatten blir ett riktigt test av styrka och maskulinitet.

Menstruation under klimakteriet

Climax, även i en helt frisk kvinna, varar i flera år, så det finns inga tydliga gränser.

Menopausens gång sker i tre steg:

 1. Under premenopaus minskar produktionen av könshormoner gradvis och kroppen återuppbyggs. Allt detta leder till en kränkning i menstruationscykeln. Varar vanligtvis upp till 3 år beroende på kroppens livsstil och hälsa;
 2. Under klimakteriet upphör menstruationen att gå, bekräftelse av klimakteriet inträffar 12 månader efter den senaste menstruationen;
 3. I det postmenopausala stadiet kan varje utflöde som liknar menstruation vara ett tecken på patologi.

Periodens art beror helt på den period kvinnan befinner sig i. Under premenopaus fortsätter menstruationen ofta att gå varje månad, men gradvis förändras deras frekvens och överflöd. Gradvis ökar perioden mellan menstruationen tills den sista menstruationen inträffar.

Om de inte dyker upp under året, då i efterhand kallar läkarna perioden för klimakteriet, vilket indikerar att äggstockarna stoppar hela produktionen av könshormoner och oförmågan att föda ett nytt liv.

Fortplantningsnedgång

Under klimakteriet inträffar en helt naturlig utrotning av reproduktionssystemet, när inte bara åldrandet av själva kroppen börjar uppstå i den kvinnliga kroppen, utan också det genetiska materialet som kvinnan överför till sitt barn.

Det första organet från vilket utrotningen börjar är äggstockarna, ett parat organ som är utformat för att säkerställa den normala utvecklingen av ägget och syntesen av könshormoner. Eventuella kränkningar i denna kropp och dess arbete leder till en tidig utveckling av klimakteriet och andra sjukdomar.

Samtidigt bör du inte tänka på att det är omöjligt att bli gravid under den pre-menopausala perioden, liksom att föda ett friskt barn, eftersom tillväxten av fulla ägg fortfarande fortsätter medan menstruationen.

Hur är menstruationen med klimakteriet?

Det är vanligt att för att menstruationen ska visas måste kroppen övervinna hela cykeln: äggmognad - ägglossning - det förberedande stadiet före befruktningen med tillväxt av endometrium - äggets död efter frånvaro av graviditet.

Med klimakteriet slås en liknande cykel ned på grund av en obalans i hormonet, eftersom äggstockarna slutar producera normala mängder östrogen och progesteron. Samtidigt tar luteiniserande och follikelstimulerande hormoner kraft i hormonriket, som produceras i samma norm som tidigare och gradvis börjar sejla. Denna obalans av 4 hormoner leder till menstruationsstörningar.

I allmänhet går menstruationen i steg 1 i sin standardordning, även om vissa kvinnor inte har en ägglossningsperiod. I allmänhet kan menstruationen gå från ett par dagar till 10 efter klimakteriet

Typer av menstruation under klimakteriet

Gradvis blir menstruationen för en kvinna en normal period, som endast kräver ökad uppmärksamhet på hygien. Men efter början av klimakteriet, kan regelbundenhet i cykeln, överflödet av utsöndringar och deras storlek märkbart förändras, så det blir svårare att hålla reda på menstruationen.

Efter klimakteriet kan menstruationen delas upp i flera typer:

 1. De första 2-3 åren kan menstruationen gradvis upphöra. De är fortfarande ganska regelbundna, men deras överflöd och varaktighet reduceras utan att orsaka ytterligare åkommor och ångest;
 2. Månadsperioder slutar helt att komma, ofta ganska abrupt och för evigt. Under denna period upplever en kvinna många symtom på klimakteriet, såsom värmevallningar, nervstörningar och andra;
 3. Tilldelningar utan en viss cyklisk karaktär, när varje menstruation har dagar med början och avslutande av menstruationen, är deras överflöd helt enkelt omöjligt att förutsäga. Menstruation kan komma en gång på 3-4 månader och samtidigt åtföljas av ett antal obehagliga tecken: tryckfall, illamående och huvudvärk.

Dessa typer av menstruationer är naturliga endast under perioden före förlossningen, i alla andra stadier borde de inte existera.

Menstruation med klimakteriet - normen eller patologin?

Under menstruationen, menstruation, till och med oregelbundna, magra eller långvariga perioder, anses vara ett helt normalt fenomen som hemsöker alla kvinnor. Men i två andra perioder, särskilt hos postmenopausala kvinnor, kan menstruationens utseende indikera uppkomsten av patologier i könsorganet..

Patologi:

 • tung blödning, ganska ofta, kan vara ett symptom på tumörer, ofta cancer;
 • det plötsliga uppträdandet av fläckar under postmenopausal period kan indikera vaskulära brott i livmodern;
 • om menstruationen har en obehaglig lukt med gulaktigt utsläpp, kan detta indikera infektionssjukdomar i slidan, särskilt vid förhöjda temperaturer;
 • med uppkomsten av en sackaros finns det en sannolikhet för könsinflammation;
 • vitt slem och vattnig vätska som strömmar från slidan visar på tröskeln och kräver omedelbar kontakt med en gynekolog för undersökning.

I allmänhet kan uppkomsten av menstruation under klimakteriet bara tala om två tillstånd i kroppen - fortsättningen av premenopausstadiet och utvecklingen av tumörer och patologier i kroppen. Det är bäst att konsultera en specialist för att noggrant identifiera orsakerna, snarare än att dra oberoende slutsatser.

Orsaker till menstruation med klimakteriet

Standard varje månad en gång i månaden är normal under klimakteriet, men om de upprepas oftare och riklig bör du omedelbart rådfråga en läkare för att identifiera orsaken, eftersom de kan vara helt ofarliga eller farliga.

Icke-farliga orsaker till uppkomsten av menstruation, talar om omstruktureringen av kroppen:

 • användning av hormonella läkemedel som föreskrivs av en läkare;
 • erosion börjar dyka upp på livmoderns kropp;
 • skador på slemväggarna i slidan i form av skador och sprickor.

Farliga orsaker till menstruation med klimakteriet som kräver obligatorisk behandling:

 • hormonell obalans som leder till en kränkning av endometrium. Kan orsaka tumörtillväxt i livmodern och slidan;
 • på grund av störningar i det endokrina systemet, blir livmoderfibroider med kraftig blödning ofta förekommande under klimakteriet;
 • överflödet och förändringarna i cykeln påverkas av uppkomsten av polypper i livmodern och vagina;
 • polycystisk sjukdom påverkar äggstockarna, vilket vid funktionsfel påverkar frekvensen och överflödet av menstruation;
 • om en person har dålig blodkoagulerbarhet, då början av klimakteriet och avvikelser i funktionen av alla system i kroppen minskar trombocytantalet, så den månatliga blödningen blir svårare.

Ofta inträffar kränkningar i cykeln och deras överflöd på grund av användning av hormonella preventivmedel, särskilt viktiga under perioden före klimakteriet. Efter normalisering av intaget återgår emellertid den hormonella balansen till det normala och allt återgår till sin plats.

Faren för menstruation med klimakteriet

Ofta har klimakteriet med klimakteriet inte något hot mot hälsan, därför kräver de inte ett läkarbesök, eftersom deras fysiologiska karaktär endast talar om utrotningen av kroppen.

Men det finns ett antal symptom som indikerar farorna med menstruation.

Dessa inkluderar:

 • svår smärta i nedre delen av ryggen och magen under menstruationen;
 • ett stort antal blodiga blodproppar i urladdningen;
 • svår svaghet, yrsel och illamående;
 • uppkomsten av blod under och efter samlag;
 • blekhet i huden under postmenopaus, vid menstruation.

Om din period går mer än sju dagar och är väldigt rik, kontakta en läkare för att identifiera orsakerna, eftersom det finns en möjlighet till livmodersblödning.

Ett utmärkande drag i menstruationen

Mycket ofta uppfattar kvinnor inte menstruation under klimakteriet som ett farligt fenomen, därför går de inte till läkaren, även om det finns en möjlighet att de blödar, hälsoskadliga.

Det är möjligt att separera blödning från menstruation med hjälp av ett antal tecken:

 • överflödet av urladdning, är det nödvändigt att bestämma sanitetsbindan. Om mer än 1 packning behöver bytas per timme, blöder detta;
 • vid normal menstruation bör det inte finnas ett stort antal blodiga blodproppar, såväl som epitelstycken;
 • mellan menstruationen bör inte vara mindre än 3 veckor;
 • menstruation bör inte pågå mer än en vecka;
 • efter samlag bör blod inte dyka upp;
 • illamående, kräkningar, yrsel, svaghet och blekhet är vanliga dåliga symtom under menstruationen.

Diagnos av menstruation

Starten av klimakteriet märks nästan omedelbart av en kvinna på grund av förändringar i könsorganen. Vagina blir mycket torr, musklerna är slappa. Climax påverkar välbefinnandet, men samtidigt har många inte bråttom att träffa en läkare på grund av problemets delikatitet, vilket försenar till det sista. Emellertid är utseendet på blödning eller menstruation farligt, eftersom det finns en risk för stor blodförlust, vilket kan bli dödligt.

Om menstruationen åtföljs av svår smärta, bör du omedelbart rådfråga en läkare för diagnos.

Följande metoder används:

 • ryggsådd från livmoderhalskanalen;
 • endometrial cellbiopsi;
 • analys av en smet från vagina för mikroflora;
 • Ultraljud i bukregionen och bäckenet;
 • hysteroskopiprocedur för uterushålighetskontroll.

Vanligtvis utför läkaren flera diagnostiska procedurer för att identifiera den exakta orsaken till uppkomsten av menstruation och utnämning av lämplig behandling.

Behandling

Med en period på mer än sju dagar, med en konstant ökning av smärta och ett flertal blodproppar, bör behandling användas, ofta åtföljd av sjukhusvistelse.

Efter att du har ringt en ambulans måste du ligga och fästa en värmedyna med kallt vatten i magen, vilket hjälper till att bromsa blödningen. Självmedicinering är helt förbjudet, som varmvattenflaskor, badkar, speciella formuleringar och andra behandlingsmetoder. Detta hjälper till att öka kroppsvärmen och öka blodflödet i kroppen, vilket bara förvärrar tillståndet.

Menopauseblödning är ett omedelbart skäl för att träffa en läkare och använda livmodersnäring för att ta material för histologi.

Följande metoder används nu för terapi:

 1. Terapeutiska övningar baserade på haiha yoga och kroppsflex, vilket hjälper till att förhindra att livmodern sänks;
 2. Ta mediciner som innehåller östrogen - Kliogest, Premarin, Ovestin, antiöstrogener;
 3. Ta vitaminkomplex för att förbättra kroppens tillstånd. Maltofer kommer att kompensera för bristen på järn, som förloras tillsammans med blod under menstruationen. Vitaminer B1 och B6 förskrivs i form av intramuskulära injektioner;
 4. Ytterligare behandling i en komplex komposition i form av antidepressiva medel och nootropics, normaliserande humörsvängningar som är karakteristiska för klimakteriet och stimulerar hjärnfunktionen.

Kan jag ta örter?

Alternativa behandlingsmetoder kan hjälpa till att öka välbefinnandet under klimakteriet under menstruationen, samt minska intensiteten på urladdningen.

recept:

 1. Nettleinfusion hjälper till att sänka hastigheten på livmodersammandragningar och smala kärl, vilket aktiverar blodkoagulation. Det är ett bra sätt att bli av med riklig blodförlust. Beredd på att brygga en sked nässlor 200 ml kokande vatten. Håll den i eld i cirka tio minuter, sval sedan och sil. Det tas på en sked buljong var tredje timme;
 2. Te eller infusion från fruktarna i viburnum minskar tonerna i livmodern, tar bort svår smärta och stärker vaskulära väggar. Detta minskar intensiteten i menstruationen. Bryggas med en sked per glas kokande vatten;
 3. Avkok av citrusskal. Det framställs från skalet av 6 utvalda citrusfrukter placerade i en och en halv liter vatten. Blandningen kokas tills endast en tredjedel av vattnet återstår - 500 ml. Buljongen kyls och drickas en och en halv matsked i tre doser;
 4. Ett avkok av kryddnejlika lämnar eliminerar överflödet av blödningar och stärker elasticiteten hos livmodersväggar, som under klimakteriet kraftigt förlorar den. För att skapa en avkokning av 200 g löv hälls 260 ml kokande vatten och sedan infuseras en halvtimme. Infusionen drickas på en sked var fjärde timme.

Utöver dessa avkok kan du tillämpa ett antal andra växtmedicinska förfaranden:

 • infusioner av berberis, morwort och valerian hjälper till att undvika stressiga förhållanden i kroppen och förbättra hälsan, samtidigt som de lugnar nervösa tillstånd som är standard för klimakteriet;
 • Kinesiskt citrongräs och ginseng hjälper till att öka tonen i kroppen och livmodern;
 • För att minska överdriven blödning kan inte bara nässlor utan också en herdeväska ha stor inverkan.

Recept av traditionell medicin hjälper till att bli av med överflödet av menstruation och ökar tonen i livmodern, men det är omöjligt att bota en möjlig patologi. Applicera örter efter en läkares möte och en noggrann undersökning.

Slutsats

Under premenopaus är menstruationen normalt ett normalt tillstånd i kroppen, även om de bör behandlas försiktigt..

Men efter början av klimakteriet är menstruationen en konsekvens av ett farligt tillstånd som kräver snabb behandling.

Under klimakteriet är det mycket viktigt att noggrant beakta din hälsa och svara på alla symptom som dyker upp. I de tidiga stadierna av sjukdomen är det lätt att bota..

Du behöver bara komma ihåg att efter menopausens början, bör ingen menstruation inte visas, utom när de behöver kallas, förnyas eller återställs specifikt genom att ta hormonella läkemedel.

Kan menstruationen gå efter klimakteriet?

Under klimakteriet upphör gradvis kvinnans reproduktionsfunktion och hormonella förändringar i hela organismen inträffar. Denna svåra period är uppdelad i flera steg, under vilka olika processer inträffar, bland annat påverkar menstruationsflödet. Menstruation efter klimakteriet anses vara en patologi. En kvinna bör definitivt konsultera en gynekolog för att starta behandlingen i tid.

Hur menstruationen slutar med klimakteriet

Slutet på reproduktionsfunktionen sker inte över en natt. I en kvinnas liv börjar en menopaus, som är uppdelad i steg: premenopaus, menopaus och postmenopaus. Hormonförändringar som inträffar i dessa stadier leder till upphörandet av menstruationen.

När menstruationen slutar med klimakteriet

I skeden av klimatperioden inträffar följande förändringar:

 1. Premenopaus - börjar normalt efter 45 år. I detta skede börjar äggstockarna gradvis syntetisera en mindre mängd könshormoner: östrogen och progesteron. Det är dessa hormoner som påverkar menstruationscykeln, och ägget mognar under påverkan av östrogen. Med en minskad nivå av könshormoner blir cykeln oregelbunden, antalet kritiska dagar och mängden menstruationsflöde förändras.
 2. Menopaus eller menopaus - förekommer vid ungefär 50 år gammal. I själva verket är detta den sista menstruationscykeln, där det sista ägget från reservatet, som bildades under flickans intrauterina utveckling, deltar. Menopaus diagnostiseras i fallet när det efter den sista menstruationen under ett år inte fanns någon oberoende menstruation.
 3. Postmenopaus - börjar efter ett år med klimakteriet och varar till slutet av en kvinnas liv. I detta skede försvinner äggstockarna gradvis och producerar inte östrogen, och äggen är borta, och det finns inga kritiska dagar.

Inte alla kvinnor har en klimakterie som går smidigt. Ibland, en tid efter början av klimakteriet, upptäcker en kvinna blodigt utflöde. Då blir frågan relevant: kan menstruationen gå efter klimakteriet. Nedan kommer vi att i detalj överväga orsakerna till att menstruationen uppträder i klimakteriet och efter klimakteriet.

Kan menstruationen plötsligt sluta med klimakteriet

Vid förstadiet, börjar äggstockarna gradvis somna och syntetisera en mindre mängd könshormoner. För att stimulera äggstocks hormonaktivitet producerar hypofysen mer gonadotropa hormoner: follikelstimulerande och luteiniserande hormoner. Som ett resultat börjar en obalans av hormoner i kroppen.

På grund av hormonell obalans uppstår fel i menstruationscykeln. Det blir längre eller kortare och antalet kritiska dagar och urladdningens natur förändras också. Det finns flera alternativ för att stoppa menstruationen under premenopaus:

 1. I förstadiet, ökar cykellängden gradvis och klimakteriet går in..
 2. Cykeln ökade i premenopausalstadiet till 3-4 månader, och efter det klimakteriet.
 3. Climax inträffar kraftigt medan de karakteristiska symtomen på klimakteriet inte tydligt framgår: värmevallningar, sömnstörningar, irritabilitet, huvudvärk, depressiva tillstånd, etc..
 4. Menstruationscykeln får en acyklisk egenskap - menstruationen kan gå båda efter 3 veckor, så efter några månader. I det här fallet, efter en lång paus, förekommer riklig blödning, åtföljd av smärtsamma upplevelser. Efter växelcykler inträffar klimakteriet.

Förändring i menstruationscykeln på premenopausalstadiet hos alla kvinnor sker på olika sätt. Ett betydande inflytande på sådana förändringar har en genetisk predisposition, en kvinnas hälsotillstånd och hennes ålder.

Kan det finnas menstruation med klimakteriet

Hos en kvinna består menstruationscykeln av följande steg:

 • ägget mognar vid en viss östrogennivå;
 • ägglossning - ett moget ägg lämnar follikeln;
 • under påverkan av progesteron inträffar fysiologisk spridning av endometrieceller för att förbereda livmodern för graviditet;
 • om graviditeten inte har inträffat, dör ägget, och tillsammans med det bortrivna skiktet i endometriumet tas ut - menstruation inträffar.

Vid premenopausalt stadium börjar äggstockarna att producera mindre östrogen. En minskning av dess nivå leder till att äggen inte alltid har tid att mogna i tid och menstruationen kommer med förseningar. Under året går menopausmenstruationen inte. Sedan har utbudet av ägg slut och nivån på könshormoner är låg. Den postmenopausala perioden kännetecknas av ovariell atrofi..

Återupptagandet av menstruationen efter ett år med klimakteriet anses vara en avvikelse från normen. En kvinna måste undersökas av en gynekolog och bestämma den exakta orsaken till deras utseende.

Varför går menstruationen efter klimakteriet

Menstruation efter klimakteriet kan uppstå av följande skäl:

 1. I en kvinnas kropp är hormonell obalans, där bara östrogen reduceras och progesteron är inom normala gränser. När allt är det progesteron som stimulerar endometrial avstötning och uppkomsten av menstruation.
 2. Det fanns någon sorts sjukdom i organen i det reproduktiva systemet. Menstruationen, som började ett år senare, indikerar ofta utvecklingen av den inflammatoriska processen i endometrium. Spotting ett år efter klimakteriet kan också indikera förekomsten av andra patologiska processer i organen i det kvinnliga reproduktionssystemet, inklusive uppkomsten av neoplasmer av godartad eller malign natur.
 3. Utvecklade en sjukdom i inre organ. Menstruation efter klimakteriet kommer att återuppta med utvecklingen av levercirros, och kan också indikera förekomsten av hypotyreos eller hypertyreos - sköldkörtel dysfunktion.
 4. Konsekvensen av att ta någon form av medicin eller hormonersättningsterapi. En medicinering kan utlösa ökad produktion av progesteron i binjurarna..

Alla orsaker till blodigt urladdning är ganska allvarliga. Därför, om menstruationen har återvänt efter klimakteriet, är det nödvändigt att omedelbart kontakta en gynekolog och genomgå en fullständig medicinsk undersökning för att diagnostisera sjukdomen i tid eller ändra dosen av det läkemedel som används eller ersätta den med en annan medicin.

Funktioner i menstruation före klimakteriet

I det premenopausala stadiet inträffar komplexa processer förknippade med utrotning av reproduktionsfunktion i den kvinnliga kroppen. Ett av de första symtomen på detta stadium är en förändring i menstruationscykeln och menstruationens natur.

Hur är menstruationen före klimakteriet

Innan menopausen börjar kan följande förändringar i menstruationsflödet och den månatliga cykeln observeras:

 1. Cykeln upphör att vara regelbunden.
 2. Perioden mellan kritiska dagar ökar.
 3. Volymen av menstruationsflödet reduceras.
 4. Slem kan förekomma i urladdningen. Det anses normalt om blodets färg inte är skarlakansröd och inte brun..

Under kritiska dagar kan en kvinna känna smärta i nedre del av buken, generell svårhet, humörsvängningar, även om det inte fanns några sådana manifestationer tidigare.

Långa perioder i premenopaus

Hormonell obalans leder till en förändring i menstruationens varaktighet. Hos kvinnor reduceras antalet kritiska dagar ofta till 2-3. Hos vissa kvinnor börjar tvärtom långa perioder, som går upp till 7 dagar, och ibland upp till 10 dagar.

Rik menstruation före klimakteriet

I förvägsfasen är tunga perioder möjliga, men det bör finnas en tendens till en minskning av blodförlust med varje ny cykel. Om du börjar se en läkare efter att de första symptomen på klimakteriet har uppstått i sex månader. Överflöd menstruation anses:

 • Varaktighet på kritiska dagar upp till 7 dagar;
 • daglig blodförlust upp till 80 ml.

I detta skede av klimakteriet anses växlingen av mager och tung menstruation vara normen..

Menstruation eller blödning?

Under klimakteriet kan blödning i livmodern uppstå, vilket kvinnor ofta förvirrar med tung menstruation. Det är viktigt att lära sig skilja mellan dem, och för detta måste du känna till skillnaderna i livmodersblödning.

Lång menstruation

Om menstruationen i premenopausalstadiet varar längre än 7 dagar måste du boka tid hos gynekolog.

Ibland, hos en frisk kvinna med dålig blodkoagulation, kan menstruationen dra i upp till tio dagar. I de flesta fall indikerar menstruationen som varar 8 dagar eller mer utvecklingen av sådana sjukdomar:

 1. Utbildning i livmodern av polyper eller fibroider - godartade formationer i form av en nod.
 2. Patologisk spridning av endometrium - det inre skiktet i livmodern.
 3. Utseendet på polycystisk äggstock - flera cyster bildas i eller utanför äggstockens kapsel.

Månadsperioder som varar mer än sju dagar visas när p-piller inte tas ordentligt eller när de stoppas. För att bestämma orsaken till förlängda kritiska dagar kommer gynekologen att ge kvinnan en remiss för ultraljud i bäckenorganen, blodprover, inklusive koagulationsindikatorer.

Menstruella oregelbundenheter

Menstruationscykeln i premenopausalstadiet förändras hos alla kvinnor. Vi skrev redan att med övergången till klimakteriet kan det gradvis öka till och med upp till 3-4 månader. Hos vissa kvinnor har intervallet mellan kritiska dagar en annan varaktighet. En annan kränkning inträffar - en kort cykel. Om menstruationscyklerna har blivit kortare än 21 dagar, bör du rådfråga en gynekolog. Sådana förändringar indikerar livmoderblödning som inträffar vid utveckling av fibroider, cyster och polypper i reproduktionssystemets organ.

Tunga perioder

I premenopausestadiet blir menstruationen ofta mer omfattande än den var under reproduktionsåldern. När det finns ett rikligt blodigt utsläpp bör du omedelbart kontakta en gynekolog. Men om menstruationsblödningen är så stark att du måste byta dyna varje timme, så har livmodersblödning börjat och du måste ringa ambulans. Innan läkarnas ankomst måste kvinnan vara i en horisontell position.

Försening av menstruationen

Efter att en kvinna har nått en åldersrelaterad klimakterie bör menstruationen inte återgå. När utrotningen av hormonfunktionen i äggstockarna sker efter en artificiell eller medicinsk menopaus orsakad av användning av speciella läkemedel som hämmar reproduktionssystemet, återupptar menstruationen sex månader efter avslutad behandling.

Om menstruationen gick 2 år efter klimakteriet, finns det en möjlighet att premenopausen var förlängd. Ofta observeras detta hos kvinnor som har en oregelbunden menstruationscykel på premenopausalt stadium. När allt kommer omkring är det i detta skede en gradvis minskning av produktionen av könshormoner av äggstockarna inträffar. Därför är scenens varaktighet mycket individuell..

En del kvinnor möter det faktum att menstruationen kom tre år efter att de hade diagnostiserat klimakteriet. Ibland kommer menstruationen 10 år efter början av klimakteriet. I sådana fall måste du undersökas av en gynekolog för att utesluta utvecklingen av patologi.

Blödningssymtom

Följande symptom indikerar livmodersblödning:

 • spotting uppträder efter samlag;
 • blödningen började spontant och åtföljs av stora blodproppar samt vävnadsfragment;
 • blod åtföljs av smärta i nedre del av magen eller i nedre delen av ryggen;
 • kroppstemperaturen stiger;
 • ansikts- och kroppshuden blir blek;
 • allmän svaghet uppträder;
 • en kvinna känner sig sjuk och ibland börjar kräkningar;
 • det finns en känsla av svullnad i könsorganen.

Vid uterusblödning bör du omedelbart kontakta en gynekolog för att identifiera dess orsak och starta behandlingen i tid.

Stor blodförlust leder till utvecklingen av järnbristanemi, där alla organ och system i kroppen börjar drabbas.

Blödande profylax

Förebyggande av blödning i den postmenopausala fasen inkluderar följande:

 1. Besök din gynekolog regelbundet var sjätte månad. Undersökningar kan upptäcka hormonella obalanser i kroppen såväl som utvecklingen av den patologiska processen i organen i det reproduktiva systemet i början och föreskriva omedelbart behandling.
 2. Korrigera den hormonella bakgrunden med växtbaserade preparat och homeopatiska medel som uteslutande föreskrivs av läkaren, baserat på resultaten av ett blodprov för hormoner.
 3. Kontakta en gynekolog omedelbart efter symptom på sjukdomen och bota honom helt.
 4. Besök endokrinologen årligen och övervaka status för det endokrina systemet.

Det är viktigt att undvika stress, såväl som starka emotionella och fysiska påfrestningar som provocerar hormonell obalans..

Behandling av blödning med klimakteriet

Med uppkomsten av blodig utflöde efter klimakteriet föreskrivs följande mediciner:

 1. P-piller - stoppa långvarig blödning.
 2. Hormonala läkemedel, inklusive progesteron. Ofta föreskrivna Duphaston.
 3. Konstgjord K-vitamin, som påverkar blodkoagulation. Läkemedlet Vikasol är populärt.
 4. Medel där den aktiva substansen är tranexaminsyra, som behandlar blödning. Effektiv Tranexam.

Du kan inte självmedicinera för att inte skada din hälsa. Det är nödvändigt att konsultera en gynekolog som kommer att diagnostisera och förskriva läkemedel enligt dess resultat..

Farorna med menstruation hos postmenopausala kvinnor

Fläckning under postmenopausen kan indikera utvecklingen av godartade eller maligna tumörer i reproduktionssystemets organ. I det sista steget av klimatperioden är dessutom sannolikheten för degeneration av en godartad nod till en malign tumör hög.

Därför, med utseendet på blödning av vilken intensitet som helst, är det nödvändigt att boka tid hos en gynekolog och genomgå en fullständig undersökning för att identifiera en neoplasma. Ju tidigare en patologi upptäcks, desto lättare är det att bota den. Moderna metoder som kombinerar kirurgisk och konservativ behandling, och vid behov kemoterapi eller strålterapi kan helt återhämta sig och leva ett fullt liv.

Kan menstruationen efter klimakteriet gå och vad man ska göra om utflödet med blod börjar under klimakteriet

Menopausen (på ett eller annat sätt) är bekant för varje kvinna.

I detta komplex av hormonella metamorfoser spelas huvudrollen av klimakteriet, det är inte förgäves att klimakteriet och klimakteriet ofta likställs.

För vissa kvinnor kan klimakteriet med dess kardinalomvandling av hela organismen leda till en nervös nedbrytning. Men de flesta av kvinnorna bär det ganska lugnt, misslyckanden och den efterföljande slutliga upphörandet av menstruationen förvirrar dem inte.

Om emellertid sex månader eller ett år efter detta, menstruationen börjar igen, är det oroande och ett läkarbesök. Långt ifrån alltid det faktum att menstruationen returneras kan förklaras av hormonell misslyckande, och dess natur är inte så ofarlig och fysiologisk.

Menopaus och dess faser

Climax är tiden för nedgången, och sedan fullständig upphörande av produktionen av kvinnliga könshormoner östrogen och progesteron. Det observeras främst vid 50 års ålder (även om det kan komma förr eller senare beror det på många faktorer) och varar i flera år.

I klimakteriet skiljer man tre steg:

Premenopaus är en övergångsperiod när menstruationscykeln förändras fullständigt, menstruationen blir oregelbunden, skiljer sig i varaktighet, urladdningsintensitet och varaktigheten av förseningar mellan dem..

Den första fasen av klimakteriet ersätts gradvis (i intervallet från 2 till 10 år) av den andra - menopausen, menstruationens slutliga upphör. Fullbordandet och övergången till det sista steget av klimakteriet anses vara slutet på ett år efter den sista menstruationen.

Läs om här om du kan returnera din period i början av klimakteriet.

Den tredje fasen av klimakteriet kallas postmenopaus. Det kännetecknas av omöjligheten för ankomsten av menstruation på grund av fysiologisk atrofi av äggstockarna.

Vilken period slutar menstruationen

Menstruation med klimakteriet, även om den är modifierad, kommer bara i den premenopausala fasen. Under denna period börjar äggstockarna åldras. Minskningen av deras östrogenproduktion sammanfaller med att den framtida tjejdödligheten tappats under utvecklingen av äggbeståndet före födseln.

Den vanliga menstruationscykeln inkluderar en serie av sådana processer:

 • äggmognad;
 • ägglossning - dess utgång från follikeln;
 • proliferation av livmoderslimhinnan (endometrium);
 • död av en oförgiftad cell;
 • endometrial avstötning från livmodern (eller menstruation korrekt).

Men under premenopausen, tillsammans med de vanliga cyklerna, som gradvis blir mindre, visas också cykler utan ägglossning. Instabilitet av östrogennivåer, vilket inte är ovanligt under denna period, påverkar aktualiteten hos äggmognad. Med dess minskning kan ägget inte mogna i tid, och det är en försening i menstruationen.

När atrofierade äggstockar helt stoppar produktionen av hormoner slutar menstruationen helt. Dessutom avslutas gradvis funktionen hos alla kvinnliga könsorgan.

Kan menstruationen gå efter klimakteriet

I början av klimakteriet är menstruationen, om än oregelbunden, obligatorisk och anses vara normal. Deras avslutning under klimakteriet på grund av upphörande av äggstocksaktiviteten är också ett fysiologiskt fenomen. Men om blödningen har börjat efter klimakteriet (som ofta förväxlas med menstruationen) - är detta inte ett normalt fenomen som utgör ett hot mot hälsan.

Dessa patologier kan vara av en annan karaktär, men på ett eller annat sätt är de alltid förknippade med störningar i kroppens hormonella bakgrund.

Bevuxen endometrium, ofta manifesterad av svår blödning, leder ofta till uppkomsten av tumörer.

Utseendet på intensiv fläckning några månader efter den slutliga upphörandet av menstruationen indikerar endokrina sjukdomar eller neoplasmer.

Vad du ska göra med tung blodutflöde kan du hitta här..

Sådana fenomen är inte på något sätt förknippade med menstruationscykeln och kräver omedelbar läkarvård. Efter fastställande av orsaken till blödning och diagnosen av sjukdomen kan specialisten förskriva behandling med hormonersättningsterapi (HRT) för att normalisera kroppens hormonella bakgrund.

Vad kan orsaka blodig urladdning

Blodigt utflöde, och faktiskt blödning, efter klimakteriet kan uppstå av olika skäl. I många fall förekommer dessa patologiska avvikelser inte tidigare än sex månader till ett år efter klimakteriet..

Orsaker till blödning kan vara:

 • endometrial överväxt på grund av förhöjda nivåer av vitamin E eller tokoferol;
 • inflammatoriska processer i uterusslemhinnan, dess hals, vagina och äggstockar;
 • sjukdomar i inre organ på grund av hormonell obalans - störningar i sköldkörteln, levercirrhos, koagulationspatologi och andra;
 • maligna eller godartade neoplasmer i det kvinnliga könsorganområdet. Bland godartade tumörer dominerar polypper och fibroider, men under ogynnsamma förhållanden kan de omvandlas till malig. Och orsaken till vart tjugo blödningar under postmenopausal period är livmoderhalscancer eller endometrium. Andra diagnoser som orsakar dem är polycystiskt äggstocksyndrom, endometrial hyperplasi, atrofisk vaginit och cervicit;
 • endometrial atrofi på grund av progesteronbrist. Tilldelningar i detta fall, även om de har en blodig konsistens, är ganska knappa och skiljer sig från de normala för menstruation i färg;
 • iatrogen blödning på grund av kontinuerlig användning av läkemedel. De kan också orsakas av cyklisk HRT, vilket ökar produktionen av progesteron. Samtidigt normaliseras menstruationscykeln, men urladdningen är inte för intensiv och varar inte mer än fyra dagar. Det finns inte heller några åkommor och intensiv smärta som ingår i vanlig menstruation. Denna situation anses vara en variant av normen. Andra exempel på sådan blödning är behandling med vasodilatatorer eller läkemedel mot neuros;
 • fysisk överspänning;
 • skada på vaginalslemhinnan, som på grund av brist på kvinnliga hormoner blir tunnare och lätt smörjad naturligt. I de två senaste fallen är blödningen inte periodisk, med snabb behandling är det lätt att bli av med dem.

Diagnostiska metoder

Varje blodutflöde, som påminner om menstruation, efter klimakteriet bör vara ett larm och ett tillfälle för samråd med en läkare.

Diagnos av livmodersblödning kan innehålla procedurer som:

 • gynekologisk undersökning;
 • bestämning av mängden blodförlust;
 • allmänna och speciella blodprover, inklusive för hormoner, koagulerbarhet och andra;
 • sköldkörtelundersökning - samråd med en endokrinolog;
 • histoteroskopisk undersökning av livmoderhålan genom införandet av ett optiskt system genom livmoderhalskanalen;
 • MR av bäckenorganen;
 • tumörmarkörer;
 • transvaginal ultraljud av reproduktionsorganen;
 • endometrial biopsi;
 • cellprov.

Tidig diagnos av blödning minskar risken för progression av patologier, ökar chanserna för framgångsrik behandling och en framgångsrik prognos.

Blödande profylax

Arv är av avgörande betydelse för intensiteten i manifestationen av menopausala symtom, och i fall av livmodersblödning kan heller inte förutsägbarheten av hormonella katastrofer diskonteras. En annan predisposition för dem påverkas av hälsotillståndet, livsstilen och social status..

Allmän förebyggande åtgärder för att förhindra patologisk blödning är snabb behandling av kroniska sjukdomar och en hälsosam livsstil.

Specifika metoder för att minska deras risk inkluderar:

 • säkra (skyddade) intima förhållanden utan extrema sporter, med ett smörjmedel med neutral surhet;
 • komplex vitaminterapi;
 • allmän förstärkning av fysiska övningar;
 • äta nyttigt.

Slutsats

Postmenopausal period är inte ett skäl att tillskriva alla dina plågor och patologier till åldersrelaterade hormonförändringar. Och blödning vid denna tid kan vara den enda nödsignalen och en allvarlig sjukdom.

För att inte missa det, behöver du inte använda hemodlade behandlingsmetoder, du kan inte tveka att besöka en endokrinolog. Under tiden har hälsan inte misslyckats, du måste fortsätta att leva ett aktivt liv, helt vila och äta.

Användbar video

Videon berättar om klimakteriet och dess konsekvenser för en kvinnas kropp:

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför får ont i bröstet före menstruationen och hur man lindrar ett symptom?

Många kvinnor upplever problem såsom utseendet på obehag eller smärta beroende på menstruationscykeln. Oftast inträffar sådana manifestationer när den andra fasen av cykeln....

Varför är brun urladdning före menstruation

Utseendet på brun urladdning före menstruationens början är ett ganska vanligt och ofta fenomen som nästan varje kvinna stöter på. I vissa situationer är detta ett normalt tillstånd, i andra - ett tecken på misslyckande och patologiska avvikelser i den kvinnliga kroppen....

Är det sant att du kan bli gravid under din period? Är det möjligt att bli gravid, skyddad under menstruationen?

Nästan varje dam bryr sig om graviditet. Vissa kvinnor är ivriga att bli gravida och bli mamma....