Yarina ingen menstruation i en sju dagars paus

Klimax

Moderna orala preventivmedel är ett av de mest pålitliga sätten att förhindra graviditet. Liksom alla läkemedel förfinar och förbättrar farmaceut ständigt. Varje ny generation av preventivmedel blir effektivare och säkrare för hälsan. Idag är ett sådant verktyg Yarina. Läkemedlet eliminerar inte bara möjligheten till befruktning, utan påverkar samtidigt fördelaktigt menstruationens natur. Men trots preventivmedlets popularitet och dess aktiva användning kanske inte alla kvinnor förstår hur Yarina och hennes perioder är relaterade, vilka funktioner som kan vara under och efter administrationsförloppet.

Hur påverkar Yarina menstruationen

Läkemedlet för att förhindra graviditet rekommenderas för kvinnor med en regelbunden cykel utan gynekologiska problem. Dess huvuduppgift, liksom andra liknande medel, är att få kvinnans reproduktionssystem att fungera som om ägglossning redan har inträffat. Tack vare mekanismerna som utlöser de aktiva substanserna i Yarina blockeras äggets mognad, det separeras inte och följaktligen uppstår inte befruktningen.

Många kvinnor konstaterar att Yarina har en positiv effekt på menstruationen: samtidigt ömhet försvinner, mängden blödning minskar, deras varaktighet minskar, vilket förhindrar förekomsten av järnbristanemi och ytterligare komplikationer. För kvinnor med allvarliga manifestationer av MC kan gynekologer därför förskriva en kurs av Yarina för terapeutiska ändamål för att ändra dess kvalitet.

Dessutom har medicinen en gynnsam effekt på välbefinnande och utseende: det minskar vätskeinnehållet i kroppen, och därmed lindrar svullnad och motverkar viktökning. Preventivmedlet har också det faktum att det har en antiandrogen egenskap: det reglerar funktionen hos talgkörtlarna, vilket positivt påverkar hudens och hårets tillstånd - akne elimineras, och manifestationen av seborré reduceras.

Patienter som inte tidigare har tagit piller har mild intermenstrual urladdning. Detta händer vanligtvis under de första månaderna av inträde och försvinner sedan. Men bara i fallet är det värt att det verkar för din gynekolog att förhindra oönskade konsekvenser.

Oregelbundna, fläckiga eller blödande genombrott kan uppstå vid användning av preventivmedel. Vanligtvis händer detta i början av kursen, och efter en stund försvinner de när kroppen vänjer sig vid Yarina. Därför är det tillrådligt att utvärdera deras karaktär först efter anpassningsperiodens slut - vanligtvis inträffar detta tre månader efter kursstart.

Om menstruationsblödning fortsätter eller inträffar efter tidigare regelbundna cykler, kommer det att vara nödvändigt att undersökas för att utesluta graviditet (vilket knappast är möjligt under antagningsvillkoren) eller onkologiska patologier.

 • Varför det inte finns några perioder efter Yarina

Om OK togs enligt alla regler: utan utelämnanden, med ett extra piller efter kräkningar eller diarré, är befruktning knappast möjlig. Men om passagen av blödning varar i två cykler, är det bättre att skydda dig själv - besök en gynekolog och ta reda på orsaken. I detta fall tas Yarina inte förrän det finns tillförlitliga uppgifter om frånvaron av graviditet.

Det händer också att problemet är reaktionen från det reproduktiva systemet på de bestående komponenterna i preventivmedlet. I det här fallet måste du avbryta utnämningen för att orsaka menstruation efter avbrottet av Yarina. Irritationsmedlet elimineras och cykeln återställs..

Hur du avbryter OK

För att inte orsaka hormonstörningar i kroppen och inte orsaka obehag för dig själv, bör du korrekt avsluta att ta orala preventivmedel. Det finns flera alternativ för uppsägning.

Alternativ 1. Den mest optimala lösningen är att avbryta att ta pillerna just nu när du måste starta ett nytt paket. Med andra ord, ta alla 24 eller 28, varefter, som vanligt, snart kommer blodiga utsläpp av en annan art att dyka upp. I den nya cykeln kommer äggstockarna själva att reagera på signalerna från hjärna i hypofysen och hypotalamus, som genom FSH och LH stimulerar sin egen produktion av könshormoner.

Alternativ 2. Ibland blir det nödvändigt att avbryta administrationen av orala preventivmedel vid någon tidpunkt som inte sammanfaller med slutet på hela förpackningen. Det finns inget kritiskt i detta, men varje organism kan uppfatta detta alternativ på olika sätt. Därför kan du sluta ta det på vilken tablett som helst.

En sådan daub kan pågå i upp till 10-14 dagar, detta bör inte få en kvinna att oroa sig. Sök läkarhjälp endast vid mycket tung eller långvarig urladdning.

Vi föreslår att du bekantar dig: Hur mycket efter födseln försvinner magen

Men det ideala alternativet är när läkaren, efter att ha undersökt och utvärderat alla risker, rekommenderar ett schema som är mest optimalt i en viss situation. Ofta förskrivs orala preventivmedel inte bara för att skydda mot graviditet, utan också för att behandla olika patologiska tillstånd. Det är svårt att förutsäga vilken menstruationsperiod efter en kvinnas ok går, eftersom det är kroppens enskilda egenskaper att återställa dess funktioner.

Effekten av orala preventivmedel

Hur man dricker drogen

För att uppnå den garanterade effekten av p-piller, måste du dricka en sak varje dag, undvika utelämnanden, i 21 dagar och alltid på samma gång. Efter att tabletterna i blåsan är över måste du ta en sju dagars paus vid införandet. Under ett sådant paus bör menstruationsblödning uppstå. Vanligtvis sker detta på en paus på 2 eller 3 dagar. En vecka senare återupptar de piller från nästa blåsor.

En kvinna som först fick ordinerat Yarina, och innan dess inga orala preventivmedel användes, kan börja kursen den första dagen med månadsblödning. En försening på upp till 2-5 dagars menstruation är tillåten, men om en kvinna lever sexuellt, rekommenderas hon att försäkra sig med andra skyddsmedel under den första veckan när hon tar Yarina.

Om kvinnan före utnämningen använde något OK, är det tillåtet att starta kursen med Yarina-tabletter nästa dag efter avslutad (eller avbokning) av föregående.

Om skyddsmedel som en intrauterin ring, en spiral och andra liknande medicinska apparater användes, byter de till Yarina den dagen de tas bort.

Vad man ska göra om Yarina passerar

Det händer att en kvinna av någon anledning glömde eller inte kunde ta p-piller i tid. Om det har gått mindre än 12 timmar efter det senaste förfarandet, bör det kompensera för utelämnandet så snart som möjligt. Om mottagningen av ett glömt piller sammanfaller med nästa piller (enligt det fastställda schemat) måste hon dessutom dricka två på en gång.

Om en kvinna kommer att tänka på mycket senare och mer än 12 timmar har gått, försvagas det preventiva skyddet, och du måste använda andra skyddsmedel inom en vecka efter att du har återupptat kursen.

Om mindre än fyra timmar har gått sedan mottagningen och kvinnan har utvecklat kräkningar eller diarré, kommer de aktiva substanserna inte att ha tid att assimilera, deras koncentration kommer att minska, vilket negativt kommer att påverka den preventiva effekten. För att kompensera bristen måste du dricka en Y pillare.

Om problemet inträffade nära kursens slut, och innehållet i blåsan är över, tas pilen från en ny platta. Och efter en 21-dagars kurs, observera ett veckobas.

Vad är Yarina

En medicin som kallas Yarina hänvisar till preventivmedel. Läkemedlet innehåller etinylöstradiol i en mängd av 30 μg och drospirenon - 3 mg per 1 tablett. Och även läkemedlets sammansättning innehåller olika hjälpkomponenter. Läkemedlet finns i form av tabletter, som är filmbelagda, har en ljusgul färg.


Som alla andra läkemedel kan du ta det bara enligt instruktioner av en läkare

Hur man dricker piller efter en abort eller missfall

Det beror på den period då graviditetens avbrott inträffade. Om detta hände under en kort tid (under de första tre månaderna av dräktigheten), börjar tabletterna att dricka omedelbart - på abortdagen. I detta fall försvinner behovet av ytterligare barriärmedel.

Om en kvinna bestämde sig för att skydda sig efter förlossning eller ett avbrott inträffade under andra graviditeten börjar tabletterna att dricka efter 3-4 veckor. Med en senare tillträde måste du använda kondomer inom en vecka efter det första piller som tagits. Men om det under dessa 3-4 veckor fanns oskyddat samlag, måste du antingen vänta på din period eller kontakta din läkare för att se till att du inte är gravid.

Hur man ändrar början på MC i tabletter

Med hjälp av Yarin kan en kvinna ändra dagen menstruationen börjar. För att försena dem, observerar de inte veckopausen, men fortsätter att ta läkemedlet från nästa paket omedelbart efter det föregående. Dessutom är det tillåtet att dricka läkemedlet tills det andra förpackningen är över, och om behovet uppstår, avbryt kursen vid behov. Då börjar blödningen. Om en kvinna kontinuerligt tar Yarina, kan det under den andra administrationscykeln förekomma fläckar eller smala blödningar.

Om du avbryter kursen måste du följa veckointervallet och sedan fortsätta att dricka Yarina i vanligt läge.

När en kvinna behöver ändra det vanliga MC-schemat, kan hon självständigt överföra det under hur många dagar hon vill. För att göra detta, minska veckopausen med detta antal dagar. Dessutom, ju starkare intervallet minskas, desto mindre sannolikt börjar menstruationen under denna period. Det vill säga, om pausen är mindre än tre dagar, kan det hända att blödning inte inträffar utan kan uppstå under nästa cykel.

 • Försening efter avbokningen av Yarina

Avslag på ett preventivmedel kan framkalla ett misslyckande i MC i form av brist på menstruation i tid. Det är inte värt att få panik direkt, eftersom förseningen kan orsakas av omstruktureringen av kroppen efter avbrytandet av en extern hormonkälla. Det kommer att ta honom någon tid att återvända till deras oberoende utveckling. Hur många dagar eller veckor som krävs för detta - beror bara på de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppen. Men om frånvaronstiden försenas måste du besöka din gynekolog för att förstå orsaken till vad som händer..

Månadsperioder började före schemat

Om menstruationen börjar tidigare (i en vecka eller i flera dagar) en gång, var det ett hormonellt fel. Du måste avsluta detta paket, för du kan inte sluta ta OK i mitten, det kan bara öka blödningen.

Vi erbjuder dig att bekanta dig med: Är det möjligt att bada med en vattpinne och ta ett bad under menstruationen

Om menstruationen inte började tidigare än första gången, måste du kontakta din läkare och rapportera om en återuppstart av fläcken i förväg, eftersom upprepade blödningar i slutet av paketet kan indikera brist på en gestagenkomponent och kräver val av ett läkemedel med en annan gestagen. för utsläpp, om blödningen är riklig och kräver mer än 1 dyna på 1-2 timmar - ring en ambulans.

Möjliga biverkningar under Yarina

Det är inte förgäves att läkemedlet anses vara ett av de mest effektiva: utöver starka åtgärder tolereras det mycket väl. Men möjligheten till biverkningar kan inte uteslutas. Därför måste en kvinna vara beredd på att kroppen reagerar negativt på piller. Bland de vanligaste klagomålen är illamående och kräkningar, obehag i bröstet - ömhet och spänningar. Oönskade förhållanden finns också i form av:

 • Ofta humörsvängningar, depression, blekning av libido
 • Huvudvärk
 • Migrän
 • Artros- eller venetromboembolism
 • Blödning av okänt ursprung
 • Akne, hudutslag.

Förutom dessa biverkningar är andra negativa manifestationer möjliga. Så det finns bevis för att bröst- eller levertumörer oftare diagnostiseras efter OK. Dessutom är andra oönskade handlingar från Yarina inte uteslutna:

 • Erythema nodosum
 • hypertension
 • pankreatit
 • angioödem
 • Nedsatt glukostolerans
 • Störningar i funktionen i levern eller njurarna
 • Ansiktspigmentering.

Vid försämring av hälsan och förekomsten av okarakteristiska symtom är det bättre att konsultera en läkare. Det är möjligt att Yarina bara inte passar och läkemedlet måste ersättas med ett liknande botemedel. Men det kan visa sig att preventivmedlet inte har något att göra med, och de negativa symptomen sammanföll bara med kurstiden. Då måste du ta reda på vad som påverkade hälsan och eliminera orsaken till sjukdomen.

Tilldelningar när man tar Yarina (Yarina plus)

Ja, när man tar OK kan det finnas intermenstrual daub (brun eller fläckig fläckning), särskilt när man tar Yarina eller Yarina plus. Detta är en av biverkningarna av att ta p-piller. Du bör vara beredd på denna typ av biverkningar om du tar orala preventivmedel. Med tiden ska allt gå. Om spotting inte försvinner på länge, kontakta en specialist. Du kan ha valt fel läkemedel.

p, blockkvot 31,0,0,0,0 ->

Vem är förbjudet att dricka preventivmedel

Du kan ta ett preventivmedel för kvinnor som inte har hälsoproblem. Innan du börjar ta Yarina måste du därför genomgå en undersökning. Anledningen till förbud mot preventivmedel kan vara:

 • Närvaron i ögonblicket för trombos eller tillstånd som föregår den, en predisposition för den (inklusive ett omnämnande i anamnesis)
 • Migrän (vid tidpunkten för utnämningen eller tidigare)
 • Vaskulära komplikationer vid diabetes
 • pankreatit
 • Patologi i levern eller nedsatt funktion, organtumörer
 • Förekomsten av hormonberoende neoplasmer
 • Graviditet (bekräftad eller möjlig), HB
 • Individens känslighet för komponenter OK.

När läkemedlet är förbjudet

Det är förbjudet att använda Yarina i följande fall:

 • trombos och tromboembolism;
 • hög sannolikhet för trombos;
 • migrän;
 • diabetes mellitus med komplikationer i form av kärlsjukdomar;
 • hjärt dysfunktion;
 • högt blodtryck;
 • allvarlig operation;
 • missbruk av rökning;
 • kronisk pankreatit;
 • allvarliga komplikationer i levern;
 • tumörprocesser i levern;
 • kroniskt njursvikt;
 • malign tumör i könsorganen;
 • uppkomsten av blod från slidan;
 • misstänkt graviditet;
 • amningstid;
 • allergisk reaktion på läkemedlets komponenter.

När en ambulans behövs

När du tar Yarina, som alla läkemedel, kan oförutsedda reaktioner i kroppen uppstå. Därför kan du inte tveka med medicinsk vård om en kvinna har symtom:

 • Bröstsmärtor i vänster arm
 • Oförklarlig anfall av svår hosta, dyspné
 • Onaturligt svår huvudvärk
 • Skarp hörsel / nedsatt syn, diplopi
 • Nedsatt talfunktion
 • Luktstörning, smak
 • svimning
 • Kroppens domningar
 • Bensmärta och svullnad.

Med sådana symtom måste ett akut behov ringas omedelbart för att förhindra de tragiska konsekvenserna.

Modernt preventivmedel Yarina är av högre kvalitet än andra föregångare. Läkemedlet skyddar inte bara kvinnor från onödig graviditet, utan påverkar också en positiv månadscykel: normaliserar och eliminerar smärtsamma syndrom. Men för att Yarina ska hjälpa måste alla villkor för antagning följas.

Menstruationen slutar inte

Om menstruationen tar lång tid när du tar Yarina, är det inte överflödigt att konsultera en läkare. Experter säger själva att ett sådant fenomen som långvarig menstruation är karakteristiskt under de första månaderna av att ta Yarina (eller någon annan OK).

Därför, om du just har börjat dricka Yarina, och dina perioder inte slutar, kontrollera deras natur och välbefinnande. Om det finns några uppenbara avvikelser från normen, gå till läkaren, till exempel:

 • om menstruationen varar mer än en vecka är detta redan onormalt
 • om långvarig menstruation upprepas då och då
 • om perioderna börjar stabilt före schemat (förpackningen är ännu inte färdig)
 • om perioderna inte slutar långt efter början av att ta ett nytt paket

Preventionspiller Yarina - bruksanvisning, analoger, pris, recensioner

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Sammansättning och form av frisläppande

Hur går det med Yarina?

Yarina är ett kombinerat botemedel, eftersom det innehåller två könshormoner - östrogen och gestagen. Dessutom är läkemedlet låg dos (låga doser av hormoner) och monofasiskt (alla tabletter innehåller samma mängd hormoner).

Yarinas förmåga att förhindra graviditet är baserad på två mekanismer - undertryckande av ägglossning (äggmognad) och förändring av egenskaperna hos utsöndring (slem) som ligger i livmoderhalsen. Tjockt livmoderhalsslem blir ett hinder för penetrering av spermier.

Att ta Yarina hjälper också till att fastställa menstruationscykeln (med dess oregelbundenhet). Smärta under menstruationen minskar, blödningen blir mindre intensiv (detta faktum minskar risken för järnbristanemi).

Andra användbara effekter av Yarina är antimineralokortikoida och antiandrogena effekter. Hormonet drospirenon har denna effekt - det minskar vätskeansamlingen i kroppen, minskar ödem, så att kroppsvikten inte ökar. Den antiandrogena effekten är läkemedlets förmåga att minska symptomen på akne (akne) och reglera produktionen av fett i huden och håret (minskar effekterna av seborré).

Indikationer för användning

Kontra

Förhållanden att vara försiktiga

Graviditet och amning

Bieffekter

 • Den vanligaste biverkningen när man tar orala preventivmedel är förekomsten av oregelbundna blödningar från slidan. De kan manifestera sig som fläckar eller som genombrott blödning. Oftast förekommer de under de första tre månaderna.
 • Andra biverkningar förknippade med att ta Yarina kan vara ömhet, ingorgement eller utflöde från bröstkörtlarna samt utflöde från slidan.
 • På nervsystemets sida kan det förekomma förändringar som huvudvärk, förändringar eller humörnedgång, minskad eller ökad libido, migrän.
  Matsjukdomar kan uppstå i form av illamående, buksmärta, mindre ofta kräkningar eller diarré.
 • Ibland när man tar Yarina uppträder intolerans mot kontaktlinser uppstår obehagliga känslor under deras bärande.
 • Metaboliska störningar manifesteras av en förändring av kroppsvikt - oftare en ökning, mindre ofta - dess minskning, vätskeretention.
 • Hudmanifestationer av överkänslighet mot läkemedlet representeras av urtikaria, utslag, mindre ofta utseendet på erytem nodosum.
 • Liksom andra preventivmedel med en hormonell sammansättning, i sällsynta fall, när du tar Yarina, kan trombos eller tromboemboli utvecklas.

Överdos

Hur man tar Yarina?

Yarina första förpackning

1. I händelse av att inga preventivmedel innehållande hormoner användes under föregående månad är det bäst att börja ta Yarina den första dagen av menstruationen. Från paketet måste du välja ett piller märkt med motsvarande veckodag. Sedan ska du dricka dem i den ordning som anges med pilen. Det är också tillåtet att börja ta den 2: a-5: e dagen av cykeln, i detta fall, under de första 7 dagarna av att ta tabletterna, bör du använda ytterligare preventivmetoder (till exempel en kondom).

2. Om det är nödvändigt att byta till att ta Yarina från andra kombinerade orala preventivmedel, tas det första pillret utan avbrott. Således, om den tidigare åtgärden innehöll 28 tabletter, börjar Yarinas intag efter att den sista aktiva tabletten har druckits, men senast dagen då den sista inaktiva togs. Om produkten innehåller 21 tabletter, ta Yarina senast nästa dag efter en 7-dagars paus.

3. Vid användning av en vaginal ring eller en hormonell lapp börjar Yarinas intag samma dag som de togs bort, men senast dagen då nästa ring sätts in eller plåstret limmas.

4. Om du använde läkemedel som endast innehåller gestagen (minidrycker) innan du tog Yarina, kan du sluta ta dem varje dag och börja dricka Yarina. I detta fall är det nödvändigt att använda skyddsmetoden för skydd under den första veckan.

5. När du byter till Yarina med injektioner, ett implantat eller en intrauterin enhet Mirena, tar tabletter börjar dagen då det var tänkt att göra nästa injektion, ta bort implantatet eller intrauterin preventivmedel. Därefter, i sju dagar, förutom Yarina, använder de barriärmetoder för preventivmedel.

6. Efter att ha födt rekommenderar läkarna att vänta på slutet av den första normala menstruationscykeln och sedan börja ta Yarina. I vissa fall kan du börja ta det tidigare, men bara på rekommendation av en läkare.

7. Efter en abort i graviditetens första trimester eller efter ett missfall rekommenderas det oftast av läkare att omedelbart börja ta läkemedlet.

Hoppa över piller

Vad du ska göra om en tablett missas under den första veckan?

Hoppar över piller under den andra veckan

Missade surfplatta under den tredje veckan - alternativ

Ytterligare skyddsmetoder kan inte användas om alla tabletter vid den föregående (andra) veckan för införande togs som förväntat. Det finns två alternativ för efterföljande administrering av tabletter:

1. Tabletten kan tas omedelbart, så snart ett pass upptäcktes, dricka sedan den nästa (även om du måste ta två på en gång). Slutför det aktuella paketet, varefter du börjar ta nästa paket utan 7 dagars paus. I det här fallet börjar inte blödningar för abstinens, men blödningar och genombrott är troligt.

2. Sluta ta pillerna och ta en paus i sju dagar eller mindre (inklusive den dag då pillret missades) och börja ta nästa förpackning. Enligt detta schema kan du börja ta nästa paket den veckodagen, som vanligtvis börjar.
Om det inte finns någon blödning vid avbrott i receptionen är det nödvändigt att konsultera en läkare för att utesluta graviditet.

Vad du ska göra vid kräkningar eller diarré?

Mottagande av Yarina i speciella fall

För barn och ungdomar kan läkemedlet tas endast efter början av menarche (första menstruationen).

I ålderdom används inte läkemedlet, det indikeras inte efter klimakteriet.

Vid nedsatt leverfunktion kan läkemedlet inte tas förrän indikatorer som kännetecknar leverns funktion (leverfunktionstest) är normala.

Vid nedsatt njurfunktion bör försiktighet iakttas, eftersom läkemedlet är kontraindicerat vid akut eller allvarlig njursvikt.

Interaktion med andra droger

Det finns ett antal läkemedel som kan minska effekten av Yarina. Dessa inkluderar droger:

 • för behandling av epilepsi (såsom fenytoin, barbiturater, topiramat, karbamazepin och andra);
 • för behandling av tuberkulos (rifampicin);
 • för behandling av HIV-infektion (t.ex. nevirapin, ritonavir);
 • antibiotika (tetracykliner, penicillin, griseofulvin);
 • Johannesörtpreparat (används för att behandla låg humör).

Att ta Yarina kan i sin tur påverka metabolismen av andra läkemedel (särskilt lamotrigin, cyklosporin).

Du bör alltid berätta för läkaren som har ordinerat Yarin vilka läkemedel som redan tas. Dessutom bör du informera andra läkare (inklusive tandläkare) som föreskriver andra läkemedel om att ta Yarina. Dessutom är det nödvändigt att säga detta till en farmaceut som säljer läkemedel på ett apotek.

I vissa fall kan ytterligare barriärmedel krävas för att förhindra oönskad graviditet..

Särskilda bruksanvisningar

1. Innan du börjar ta Yarina, måste du genomgå en läkarundersökning för att identifiera kontraindikationer och restriktioner för införande. Undersökningen måste nödvändigtvis omfatta en allmän medicinsk undersökning med mätning av blodtryck, hjärtfrekvens, bestämning av kroppsmassaindex, gynekologisk undersökning, undersökning av bröstkörtlarna, Pap-test (undersökning av skrapning av livmoderhalsslemhinnan). Läkaren kan också förskriva ytterligare andra studier..

2. Det är viktigt att komma ihåg att när man tar kombinerade orala preventivmedel ökar risken för trombos och tromboemboli. Därför, innan du tar läkemedlet, är det nödvändigt att väga den förväntade risken och möjliga fördelar.

3. Det finns också tecken på att hyppigare upptäckt av livmoderhalscancer och bröstcancer vid långvarig användning av kombinerade orala preventivmedel. Det beror kanske på en mer grundlig och regelbunden undersökning av kvinnor som tar emot dem.

4. När man är benägen att chloasma rekommenderas att man utesluter långvarig exponering för solljus eller exponering för ultraviolett strålning medan man tar Yarina.

5. Med Quinckes ödem av ärftlig natur kan de ämnen som utgör Yarina förvärra symtomen på denna sjukdom.

6. Effektiviteten av läkemedlet Yarina kan minska i tre fall - med en tablett som missats, matsmältningsstörning eller som ett resultat av interaktion med andra läkemedel.

7. Det bör komma ihåg att Yarina inte är ett sätt att förhindra infektion med AIDS (HIV-infektion) och andra sexuellt överförda sjukdomar..

Menstruation medan du tar Yarina

Menstruation inträffar under en veckopaus, oftast den 2-3: e dagen, ungefär samma dag i veckan (med förbehåll för korrekt administration). Om så önskas finns det möjlighet att ändra menstruationsdagen. För att skjuta upp menstruationsstart behöver du inte ta en 7-dagars paus, men börja ta nästa paket med tabletter efter det att den nuvarande har avslutats. Du kan ta piller tills förpackningen är över eller om så önskas sluta ta den någon dag (då börjar menstruationen). När du tar tabletter från det andra paketet kan troligtvis upptäcka fläckar eller blödningar. Nästa förpackning med Yarina tas efter en paus på 7 dagar, som vanligt.


För att ändra startdagen för din period måste du förkorta den 7-dagars pausen vid antagningen. Således kommer menstruationen att börja tidigare. Om pausen var mindre än 3 dagar kan menstruationen kanske inte starta, men istället kan blödningar eller fläckar uppträda under nästa Yarina-förpackning.

Fläckar eller blödningar under administrering - vad man ska göra?

När man ska träffa en läkare?

När du tar Yarina måste en läkare besökas regelbundet - minst en gång per år för förebyggande undersökningar.

En läkare bör besökas så snart som möjligt om följande situationer uppstår:
1. Vid eventuella förändringar i hälsan, särskilt tillstånd där läkemedlet används med försiktighet, eller i vilket det är kontraindicerat.
2. Om en begränsad tätning visas i bröstkörteln.
3. Vid behov, ta andra mediciner.
4. Om du har långvarig immobilitet, säng vila - till exempel som för gips eller operation.
5. När vaginal blödning inträffar, vilket är starkare eller mer rik än vanligt.
6. Om det saknas p-piller under den första veckan av införandet, om det samtidigt var sexuellt samlag under de föregående 7 dagarna.
7. Om menstruationen inte har inträffat två gånger i rad eller om en graviditet misstänks.

När akutvård krävs?

Analoger av preventivmedlet Yarina

Det finns läkemedel som liknar kompositionen som Yarina - dessa är Jes, Midiana, Dailla, Dimia. Alla innehåller en kombination av två ämnen - etinylöstradiol och drospirenon..

Läkemedelspris

Recensioner om Yarina

Asya, 21 år gammal.
Hallå. Jag har tagit Yarin i 3 år. Jag kan inte säga något emot det, huden har blivit bättre, PMS är inte så oroande. Menstruationen har blivit inte så smärtsam och riklig, dessutom har cykeln blivit stabil. Och innan detta kunde 3 månader inte vara. Jag fick ordinerade piller enligt indikationer på grund av en cysta, men nu är den inte där, allt är bra. Innan dess drack jag andra piller - de passade inte, jag led bara. Du måste alltid komma ihåg att allt är individuellt, och det är aldrig för sent att avbryta mottagandet av medel.

Ekaterina, 24 år.
Jag tog Yarina i 5 år, jag har en tendens att gå ner i vikt och gå ner i aptit. På Yarina var min vikt normal, jag började äta, min hud blev bättre, jag känner inte några perioder. Men det finns en sak - gick till gynekologen, de sa till mig att väggarna i min livmodern var uttömda. Jag slutade ta det och drack inte piller ett och ett halvt år. Nu tar jag det igen, och jag gillar drogen.

Diana, 26 år.
Jag drack Yarin ett år. Hon planerade att föda ett barn och blev gravid på andra cykeln utan piller. Jag födde utan problem. Nu började hon dricka Yarina igen efter en tre-års paus. Jag kan inte säga att allt är lika utmärkt som före graviditeten. Spotting spotting dök upp, magen drar. Hoppas att detta är beroendeframkallande för drogen.

Yarina - recensioner av läkare

I de flesta fall är läkarnas kommentarer om läkemedlet Yarin positiva. Eftersom läkemedlet innehåller låga doser av hormoner har det, utöver preventivmedel, anti-mineralokortikoidverkan (förmågan att minska svullnad och vätskeretention i kroppen) och anti-androgen effekt (undertryckar verkan av manliga könshormoner i överkant) - det kan förskrivas för terapeutiska och förebyggande syften. Enligt läkare förekommer de flesta biverkningar hos icke undersökta eller otillräckligt undersökta kvinnor.

I dag tros det att Yarina kan minska risken för följande sjukdomar:

 • cancer i äggstockarna och livmoderkroppen;
 • könsinflammation;
 • ektopisk graviditet;
 • mastopati och tumörer i bröstkörtlarna;
 • osteoporos (lägre bentäthet) med klimakteriet.

Författare: Pashkov M.K. Koordinator för innehållsprojekt.

Yarina: 21 dagar - 21 tabletter. Hoppa = graviditet?

Yarin's preventivpiller har en speciell sammansättning, vilket orsakar ökat intresse för gynekologer och deras patienter. Detta är ett modernt hormonellt preventivmedel av hög kvalitet som inte har många biverkningar av andra kombinerade orala preventivmedel. Det produceras i Tyskland av det stora företaget Bayer Pharma..

Drogåtgärder

Yarin innehåller två komponenter för hormonell preventivmedel - etinylöstradiol (östrogen) och drospirenon (gestagen) i en låg dos (30 μg respektive 3 mg). Läkemedlet är ett monofasiskt preventivmedel, det vill säga i alla förpackningstabletter förändras inte förhållandet mellan dessa aktiva substanser.

Mot bakgrund av att ta sannolikheten för graviditet är densamma som vid användning av andra lågdos COC. Antalet oplanerade graviditeter under året bland 100 kvinnor överstiger inte 1. Om patienten följer alla regler för användning av läkemedlet närmar sig sannolikheten för befruktning 1: 500.

Harinhormonpiller förhindrar graviditet genom att kombinera följande effekter:

 • undertryckande av ägglossning;
 • ökad viskositet i livmoderhalskanalens slem, vilket gör det svårt för spermierna att komma in i livmodern;
 • hämning av cykliska processer som sker under cykeln i endometrium; detta skapar förhållanden ogynnsamma för implantering av ett ägg, även om det har befruktats.

Därför påverkar läkemedlet många processer som är nödvändiga för befruktningen, så att det effektivt förhindrar graviditet.

Ytterligare läkande effekter:

 • återställande av regelbunden menstruation;
 • minskning av smärta under menstruationen;
 • en minskning av mängden blod förlorat under menstruations- eller intermenstruell blödning;
 • förebyggande av järnbristanemi hos kvinnor;
 • minskad risk för äggstocks- och livmodercancer.

Funktioner och indikationer

Den östrogena komponenten i Yarina - etinylöstradiol - är inte ovanlig. Det är nödvändigt för reglering av ovariefunktionen. Dess närvaro i läkemedlets sammansättning orsakar några typiska biverkningar av COC, till exempel en tendens till venetrombos.

Ett särdrag i läkemedlet finns i dess gestagenkomponent. Till skillnad från levonorgestrel och andra liknande ämnen har drospirenon ytterligare aktivitet:

 • har en effekt som liknar läkemedlet spironolakton; det vill säga det är ett svagt diuretikum som bevarar kalium i kroppen, men samtidigt förhindrar uppkomsten av ödem och andra tecken på premenstruellt syndrom;
 • orsakar inte en ökning av kroppsvikt vid långvarig användning;
 • har antiandrogen effekt: förhindrar eller behandlar akne, överdriven fet hud och hår, hirsutism (utseendet på hår i ansiktet).

Dessa funktioner bestämmer den grupp patienter som Yarina är bäst lämpad för. De har sådana tecken:

 • svullnad, irritabilitet, migrän och andra tecken på premenstruellt syndrom;
 • hirsutism - akne, överflödigt fett hår och hud, utseendet på oönskade ansiktshår, seborré.

Indikationer för att ta Yarina - behovet av hormonell preventivmedel. Det kan förskrivas även till unga flickor som har påbörjat menstruationscykeln utan att ändra dosen och behandlingen. Efter klimakteriet, när det inte finns några cykler, behöver du inte använda Yarina.

Hur man dricker Yarina?

För att simulera en naturlig menstruationscykel tas läkemedlet under 21 dagar i rad, en tablett. Det är lämpligt att göra detta på samma tid på dagen, oavsett matintag. Efter 3 veckors användning krävs en paus på 7 dagar.

Vilken dag börjar menstruationen när du tar Yarin?

Menstruationen börjar om 2-3 dagar. Även om de inte slutade i slutet av veckopausen börjar de 3-veckors kurs igen. Samtidigt är det inte nödvändigt att öppna ett nytt paket, eftersom hormoninnehållet i alla tabletter är detsamma. Det är emellertid mer bekvämt att börja använda läkemedlet från följande förpackning för att inte bli förvirrad och förhindra att tabletten missas..

Om menstruationen inte avslutas inom två dagar efter återupptagandet av tabletter, kontakta en läkare.

Menstruationscykel

Under de första månaderna av att använda läkemedlet upplever vissa kvinnor oregelbunden fläckning. Anpassning sker inom 3 månader efter användning. Om den vanliga cykeln efter detta inte har återhämtat sig måste du kontakta en gynekolog.

Det är särskilt viktigt att få läkarkonsultation i tid om, efter flera normala cykler, återkommer oregelbunden urladdning igen. I en sådan situation är det nödvändigt att utesluta graviditet och maligna tumörer i könsorganen.

Graviditet efter Yarina kan förekomma i nästa cykel efter nästa menstruation.

Start av mottagning

Om hur man tar Yarina för första gången, bör läkaren som utsåg henne berätta. Detaljerade instruktioner finns också i bruksanvisningen..

Du kan avsluta mottagningen när som helst. Om graviditet inte planeras bör du börja använda andra preventivmetoder..

Entréhopp

Om patienten har glömt att ta p-piller beror återupptagandet av läkemedlets användning av hur mycket tid som gått efter den nödvändiga men missade dosen.

Reglerna för förnyelse av skyddet bestäms av antagningsveckan att ett oplanerat avbrott ägde rum..

1: a veckan

 1. Ta pillret så snart som möjligt. Om patienten glömde att använda läkemedlet föregående dag, kommer hon att behöva ta två tabletter samtidigt ("glömt" och nästa).
 2. Följ upp tabletter som vanligt.
 3. Använd kondomer för samlag inom en vecka efter detta..
 4. Man måste komma ihåg att graviditet kan uppstå om sexuell kontakt skedde under föregående vecka innan man hoppade över ett piller.

2: a veckan

 1. De grundläggande reglerna är desamma som med ett pass den första veckan.
 2. Om patienten tog läkemedlet på rätt sätt före ett oplanerat avbrott under en vecka, behövs inte ytterligare preventivmedel.
 3. Om läkemedlet under veckan före passagen togs i strid med behandlingen, liksom vid hopp över mer än en tablett, är det nödvändigt att återuppta det vanliga dagliga intaget och använda kondomer under nästa vecka.

3: e veckan

För närvarande ökar sannolikheten för en oplanerad graviditet. Men under veckan före antagningen fanns det inga överträdelser i antagningsregimen, behövs inte ytterligare preventivmedel. Annars väljer patienten ett av två alternativ:

 1. Börja ta medicinen så snart som möjligt, en tablett per dag. I det här fallet, ta inte en paus mellan paketen. Menstruation i detta fall förekommer inte. Endast små fläckar kan visas. Efter att ha slutfört nästa paket, ta en regelbunden vecka paus.
 2. Ta inte piller på en vecka, inklusive en "missad" dag. Detta kommer att orsaka menstruation. Efter 7 dagar börjar du använda läkemedlet från det nya paketet. Om det inte finns några perioder efter avbokningen av Yarina måste du rådfråga en läkare, du kan ha blivit gravid.

Kräkningar eller diarré de första fyra timmarna efter att ha tagit p-piller anses vara missade. I det här fallet måste du fokusera på ovanstående regler, beroende på veckan då det hände.

Ändra startdatum för menstruationen

Med hjälp av läkemedlet kan du flytta startdatum för nästa menstruation. Den här egenskapen kan användas i undantagsfall, till exempel när man reser till havet eller före ett ansvarsfullt sportprestanda.

 • För att förhindra menstruation under innevarande månad utförs inte annullering av Yarina efter att ha tagit all förpackning. Omedelbart, utan en veckopaus, börjar medicinen från nästa paket. Det kan fortsätta under önskat antal dagar, upp till 21. 1-2 dagar efter slutet av användningen av läkemedlet börjar menstruationen. Dessutom är fläckning eller kortvarig menstruationsblödning möjlig när du använder ett andra paket. Den preventiva effekten minskar inte.
 • För att överföra dina perioder flera dagar tidigare bör du förkorta pausen mellan paketen i förväg med önskat antal dagar. Efter att ha slutfört det andra paketet börjar menstruationen, det vill säga menstruationen kommer så många dagar tidigare, hur mycket kortare var det "fria" mellanrummet mellan förpackningarna.

Bieffekter

6 av 100 kvinnor som tar Yarina utvecklar illamående. Med samma frekvens har patienter bröstsmärtor. Om sådana symtom uppträder, kontakta en läkare. Du kan behöva välja ett annat preventivmedel.

De farligaste biverkningarna är trombos, dvs. tilltäppning av artärer eller vener.

I 1-10% av fallen observeras sådana biverkningar:

 • instabilt humör, depression, försvagning av sexuell lust;
 • migrän huvudvärk;
 • oregelbunden fläckning från slidan.

Utvecklingen av trombos sker hos en av 10 000 kvinnor eller färre. I detta fall kan följande patologiska tillstånd uppstå:

 • trombos i benvenen;
 • lungemboli;
 • hjärtinfarkt;
 • ischemisk stroke.

I stora studier och i praktiken har förhållanden identifierats som på något sätt kan vara relaterade till att ta Yarina, men de förekommer sällan när du använder detta läkemedel:

 • en liten ökning av risken för bröstcancer (för patienter äldre än 40 år);
 • ökad sannolikhet för levertumörer av godartad eller malign natur;
 • uppkomsten av erytem nodosum - rundade noder, vanligtvis belägna på de främre ytorna av benen;
 • pankreatit med ett samtidigt ökat innehåll av triglycerider i blodet;
 • arteriell hypertoni;
 • ökade symtom med ärftligt angioödem;
 • nedsatt leverfunktion;
 • sämre diabetes
 • ulcerös kolit och Crohns sjukdom (tarmskada);
 • chloasma (mörka fläckar på huden);
 • manifestationer av intolerans, till exempel ett hudallergiskt utslag.

Inga negativa effekter på fostret under graviditeten i de tidiga stadierna upptäcktes. Men om du misstänker detta tillstånd bör du sluta ta läkemedlet.

Kontra

För läkemedlet Yarina finns det sådana kontraindikationer:

 • överförd vaskulär trombos, inklusive djup ventrombos, lungemboli, hjärtinfarkt, ischemisk stroke;
 • överförd kortvarig ischemisk attack;
 • IHD, inklusive angina pectoris;
 • migrän med uppträdande av fokala neurologiska symtom (nedsatt rörelse, känslighet, lukt, tal etc.);
 • diabetes komplicerad av mikro- eller makroangiopati (vaskulär skada);
 • faktorer som ökar risken för vaskulär trombos: förmaksflimmer, valvulär hjärtsjukdom, högt blodtryck, genomgår operation med långvarig säng vila eller rörelse i extremiteterna, samt rökning hos kvinnor äldre än 35 år;
 • pankreatit, åtföljt av en ökning av nivån av triglycerider i blodet;
 • leversjukdom med förändrade leverprover (ALT, AST, alkaliskt fosfatas, bilirubin);
 • tumörer i levern;
 • lever- eller njursvikt;
 • ondartad tumör i könsorganen eller bröstet, eller misstank för dem;
 • vaginal blödning av okänt ursprung;
 • misstänkt graviditet;
 • amning;
 • individuell intolerans.

När dessa tillstånd syns på bakgrunden av att ta Yarina, måste hon omedelbart avbrytas.

Denna COC kan tas med fibroider, endometrios, cystor i äggstockarna och andra könssjukdomar som inte är tumörer..

Interaktion med andra läkemedel

Vissa läkemedel kan minska läkemedlets preventivmedel..

Det rekommenderas att välja ett annat COC eller använda barriär preventivmedel samtidigt om en kvinna tar:

 • fenytoin;
 • droger från barbituratgruppen;
 • karbamazepin, oxkarbazepin;
 • rifampicin och rifabutin;
 • topiramat eller felbamat;
 • griseofulvin;
 • Hypericum-baserade produkter
 • vissa läkemedel för att behandla HIV.

Det är nödvändigt att följa särskilda regler när du tar antibiotika, såsom penicilliner (Amoxiclav, Oxacillin, Ampicillin och andra) och tetracykliner (Doxycycline och andra). Under behandling med dessa läkemedel samt inom en vecka efter avslutad kurs är det nödvändigt att använda kondomer.

Om under den här veckan, när ytterligare barriärprevention behövs, slutar tabletterna från förpackningen omedelbart nästa, utan den vanliga veckopausen.

Yarina och andra hormonella preventivmedel

Bayer-företaget, förutom detta läkemedel, släpper en liknande det - Yarin plus.

Vad är skillnaden mellan Yarina och Yarina plus?

Yarina plus innehåller en annan komponent - kalciumlevomefolat, som är en aktiv form av folsyra. Syftet är att minska risken för defekter i nervsystemet hos fostret om graviditet inträffar medan du tar COC.

Detta läkemedel föreskrivs för patienter som får en otillräcklig mängd folsyra..

Vilket är bättre: Yarina eller andra COC: er (Jes, Janine, Klaira, Regulon, Belara)?

Det är bättre att få svaret från gynekologen som observerar dig, eftersom alla dessa medel har skillnader i egenskaper och är förskrivna i olika kliniska situationer:

Fullständiga analoger i komposition, billigare än Yarina:

 • Anabella (Tjeckien) - 1400 rubel för 84 tabletter;
 • Midiana (Ungern) - 740 rubel för 21 tabletter;
 • Vidora (Spanien) - 625 rubel för 21 tabletter;
 • Modelll Pro (Israel) - 691 rubel för 21 tabletter;
 • Yamera (Indien).

Preparaten Jess och Dimia skiljer sig praktiskt taget inte från Yarina, med undantag för mängden etinylöstradiol i dem - inte 30, men 20 mcg.

Yarina är ett ganska dyrt läkemedel, så du måste se till att dess äkthet. För detta bör tabletter från förpackningen övervägas väl. Det kan innehålla 1 eller 3 blåsor med 21 tabletter. Var och en av dem har en jämn ljusgul färg, täckt med ett filmmembran. På en av sidorna extruderas en hexagon, där bokstäverna DO finns. Du bör inte ta läkemedlet om dess yttre egenskaper inte stämmer med de angivna, liksom om det såldes till ett pris som är betydligt lägre än genomsnittet (cirka 1000 rubel för 21 tabletter).

Från vilken menstruationsdag kan jag dricka yarin. Yarina, bruksanvisning. Korsa läkemedelsinteraktioner

Aktiv substans: drospirenon, etinylestradiol
ATX-kod: G03AA12
KFG: Monofasiskt oralt preventivmedel med antiandrogena egenskaper
ICD-10-koder (indikationer): Z30.0
KFU-kod: 11/15/04/01
Reg. nummer: P-nr. 013882/01
Registreringsdatum: 30-30.08
Ägare reg. Examen: BAYER SCHERING PHARMA AG

DOSERINGSFORM, SAMMANSÄTTNING OCH FÖRPACKNING

Tabletter, filmbelagda, ljusgul i färg, graverade å ena sidan med bokstäverna "DO" i hexagon.

Hjälpämnen: laktosmonohydrat, majsstärkelse, förgelatinerad majsstärkelse, K25 povidon, magnesiumstearat, hypromellos (hydroxipropylmetylcellulosa), makrogol 6000, talk (magnesiumhydrosilikat), titandioxid (E171), järn (II17).

21 st. - blåsor (1) - förpackningar av kartong.
21 st. - blåsor (3) - förpackningar av kartong.

INSTRUKTION YARINA FÖR EN SPECIALIST.
Beskrivning av läkemedlet godkänt av tillverkaren.

Lågdos monofasiskt oralt kombinerat östrogen-progestogen preventivmedel.

Den preventiva effekten av Yarina ® utförs genom komplementära mekanismer, varav de viktigaste är undertryckande av ägglossning och ökad viskositet i livmoderhalsslemet.

Hos kvinnor som tar kombinerade orala preventivmedel blir menstruationscykeln mer regelbunden, mindre smärtsam menstruation observeras, blödningsintensiteten reduceras, vilket resulterar i en minskad risk för järnbristanemi. Dessutom finns det bevis på att risken för att utveckla endometriecancer och äggstockscancer reduceras.

Drospirenon som finns i Yarina ® har en antimineralocorticoid effekt och kan förhindra viktökning och andra symtom (t.ex. ödem) i samband med hormoninducerad vätskeretention. Drospirenon har också antiandrogen aktivitet och hjälper till att minska symptomen på akne (akne), fet hud och hår. Denna verkan av drospirenon liknar verkan av naturligt progesteron som produceras av den kvinnliga kroppen. Detta bör beaktas när man väljer ett preventivmedel, särskilt för kvinnor med hormonberoende vätskeansamling, liksom för kvinnor med akne (akne) och seborré..

När den används korrekt är Pearl-indexet (en indikator som återspeglar antalet graviditeter hos 100 kvinnor som använder preventivmedel under året) mindre än 1. Om p-pillerna missas eller om de används fel kan Pearl-indexet öka.

Efter oral administrering absorberas drospirenon snabbt och nästan fullständigt från matsmältningskanalen. Efter en enda dos av C max uppnås drospirenon i plasma efter 1-2 timmar och är 37 ng / ml. Biotillgängligheten varierar från 76% till 85%. Äta påverkar inte biotillgängligheten.

Efter oral administrering observeras en tvåfasminskning i koncentrationen av drospirenon i serum.

Drospirenon binder till serumalbumin och binder inte till sexsteroidbindande globulin (SHBG) eller kortikosteroidbindande globulin (CSH). Estradiolinducerad ökning av SHBG påverkar inte bindningen av drospirenon till plasmaproteiner.

Under cykelbehandling uppnås Css max för drospirenon under den andra halvan av cykeln.

En ytterligare ökning av koncentrationen noteras efter cirka 1-6 cykler av att ta läkemedlet, en efterföljande ökning av koncentrationen observeras inte.

Efter oral administrering metaboliseras drospirenon fullständigt. De flesta plasmametaboliter representeras av sura former av drospirenon, som bildas utan deltagande av isoenzymer i cytokrom P450-systemet.

Det utsöndras i form av metaboliter med avföring och urin i ett förhållande av cirka 1,2-1,4. T 1/2 metaboliter är ungefär 40 timmar.

Efter att ha tagit läkemedlet inuti, absorberas etinylöstradiol snabbt och fullständigt från matsmältningskanalen.

C max i plasma uppnås efter 1-2 timmar och är 54-100 pg / ml. Etinylöstradiol genomgår en "first pass" -effekt genom levern, vilket resulterar i en genomsnittlig oral biotillgänglighet på 45%.

Bindning till blodplasmaproteiner (med albumin) - cirka 98%.

Etinylöstradiol inducerar SHBG-syntes.

Minskningen i koncentrationen av etinylöstradiol i serum är bifasisk.

Css upprättas under den andra halvan av läkemedlets första cykel.

Etinylöstradiol genomgår presystemisk konjugering i slemhinnan i tunntarmen och i levern. Den huvudsakliga metaboliska vägen är aromatisk hydroxylering..

Etinylöstradiol utsöndras i form av metaboliter med urin och gall i ett förhållande av cirka 4: 6. T 1/2 metaboliter cirka 24 timmar.

Läkemedlet ska tas en tablett / dag kontinuerligt under 21 dagar.

Tabletter ska tas i den ordning som anges på förpackningen, varje dag ungefär samtidigt, med en liten mängd vatten.

Mottagandet av varje efterföljande paket börjar efter en 7-dagars paus, under vilken abstinensblödning (menstruationsblödning) observeras, som vanligtvis börjar den 2-3: e dagen från den sista tabletten och kanske inte tar slut innan läkemedlet tas från ett nytt paket.

I avsaknad av att ta några hormonella preventivmedel föregående månad, börjar Yarina ® den första dagen i menstruationscykeln (dvs den första dagen av menstruationsblödning), samtidigt som man tar ett piller märkt med motsvarande veckodag. Det är tillåtet att börja ta den 2-5: e dagen av menstruationscykeln, men i detta fall rekommenderas det att använda barriärmetoden för preventivmedel under de första 7 dagarna av att ta tabletterna från det första paketet..

När du byter från kombinerade orala preventivmedel (kombinerade orala preventivmedel, vaginal ring, transdermal plåster) är det att föredra att börja ta Yarina ® dagen efter att ha tagit den sista tabletten med de aktiva komponenterna i det föregående läkemedlet, men inte i något fall senare nästa dag efter den vanliga 7-dagars pausen vid upptagande (för läkemedel som innehåller 21 tabletter) eller efter att ha tagit den sista inaktiva tabletten (för läkemedel som innehåller 28 tabletter i en förpackning. När du byter från en vaginal ring, en transdermal lapp, är det att föredra att börja ta Yarina ® samma dag som ringen eller lappen avlägsnas, men inte senare än dagen då en ny ring ska introduceras eller en ny lapp limmas.

När du byter från preventivmedel som endast innehåller progestogener ("minidryck"), kan Yarina ® användas varje dag utan paus. Under de första sju dagarna av att ta tabletterna är det nödvändigt att använda en ytterligare preventivmetod.

När du använder injicerbara former av preventivmedel, ett implantat eller ett intrauterint preventivmedel med en gestagen tas Yarin ® från dagen nästa injektion ska göras eller den dagen implantatet tas bort. I alla fall är det nödvändigt att använda en ytterligare preventivmetod för preventivmedel under de första sju dagarna från att ta tabletterna.

Efter en abort i graviditetens första trimester kan en kvinna börja ta läkemedlet omedelbart dagen för aborten. I det här fallet behöver kvinnan inte ytterligare preventivmetoder.

Du bör börja ta läkemedlet tidigast 21-28 dagar efter födseln (i avsaknad av amning) eller abort under andra graviditeten. Om administrering påbörjas senare är det nödvändigt att använda en ytterligare preventivmetod för preventivmedel under de första sju dagarna av att ta tabletterna. Men om en kvinna redan har haft ett sexuellt liv, bör graviditet uteslutas innan hon börjar ta Yarina ® eller det är nödvändigt att vänta på den första menstruationen.

Missade piller

Om förseningen med att ta p-pillerna är mindre än 12 timmar minskar inte p-pillerens tillförlitlighet. En kvinna ska ta det missade p-pilleret så snart som möjligt, ta nästa piller vid den vanliga tiden.

Om förseningen med att ta tabletterna var mer än 12 timmar kan preventivmedlets pålitlighet minskas. Ju fler tabletter som missades, och ju närmare passet till 7-dagars pausen med att ta tabletterna, desto större är sannolikheten för graviditet. Man bör komma ihåg att ta tabletter aldrig får avbrytas mer än sju dagar och att 7 dagar av kontinuerlig administrering av läkemedlet krävs för att uppnå tillräckligt undertryckande av funktionen i hypothalam-hypofys-äggstocksystemet..

Sedan den första veckan när hon tog läkemedlet bör kvinnan ta den glömda tabletten så snart som möjligt, så snart hon kommer ihåg (även om detta betyder att ta två tabletter samtidigt) Nästa tablett tas vid den vanliga tiden. Dessutom bör en barriärmetod för preventivmedel användas under de kommande sju dagarna. Om samlag inträffade under veckan innan du hoppade över ett piller, måste du överväga möjligheten till graviditet.

Om förseningen med att ta tabletterna var mer än 12 timmar under den andra veckan då hon tog läkemedlet, bör kvinnan ta den sista glömda tabletten så snart som möjligt, så snart hon kommer ihåg (även om du behöver ta två tabletter samtidigt). Nästa tablett tas vid den vanliga tiden. Under förutsättning att kvinnan tog p-piller korrekt inom sju dagar före den första missade p-pilleren finns det inget behov av att använda ytterligare preventivmedel. Annars, liksom när du hoppar över två eller flera tabletter, är det nödvändigt att använda barriärmetoder för preventivmedel (till exempel en kondom) i 7 dagar.

Om förseningen med att ta pillerna var mer än 12 timmar under den tredje veckan att ta läkemedlet, ökar risken för graviditet på grund av den kommande pausen i att ta pillerna. En kvinna bör strikt följa ett av följande två alternativ (i detta fall, om alla tabletter tagits på rätt sätt under de sju dagarna före det första missade p-pillerna, finns det inget behov av att använda ytterligare preventivmetoder):

Du ska ta den sista glömda tabletten så snart som möjligt, så snart du kommer ihåg (även om det innebär att du tar två tabletter samtidigt). Nästa tablett tas vid den vanliga tiden tills tabletterna från det aktuella paketet tar slut. Nästa förpackning ska startas omedelbart. Avstängningsblödning är osannolikt förrän det andra förpackningen är över, men fläckar och genombrottsblödning kan uppstå när du tar p-piller..

Du kan sluta ta piller från det aktuella paketet och därmed börja en paus på 7 dagar, inklusive dagen då du missade tabletten, och sedan börja ta ett nytt paket. Om en kvinna missade att ta p-piller, och sedan under pausen när hon tog p-pillerna har hon ingen blödning i uttag, måste graviditet uteslutas.

Vid kräkningar eller diarré från 3 timmar till 4 timmar efter att du tagit Yarina ®, kan absorptionen av aktiva substanser vara ofullständig. I det här fallet är det nödvändigt att fokusera på rekommendationerna när du hoppar över tabletter.

För att försena menstruationens början bör en kvinna fortsätta att ta piller från ett nytt paket med Yarina ® utan en 7-dagars paus. Tabletter från den nya förpackningen kan tas så länge som behövs (tills förpackningen är klar). Mot bakgrund av att ta läkemedlet från det andra paketet kan en kvinna ha bläck eller genombrott i livmodern. Fortsätt att ta Yarina ® från nästa nya paket efter den vanliga 7-dagars pausen.

För att flytta den dag menstruationen börjar till en annan veckodag, bör en kvinna förkorta nästa paus i att ta drogen med så många dagar som hon vill. Ju kortare intervallet är, desto högre är sannolikheten för att det inte kommer att bli någon uttagningsblödning och ytterligare upptäcka fläckar och genombrottsblödning under det andra paketet (liksom i fallet då det var nödvändigt att försena uppkomsten av menstruationen).

När du tar kombinerade orala preventivmedel kan oregelbunden blödning (fläckig fläckning eller genombrottsblödning) uppstå, särskilt under de första månaderna av användningen.

Mot bakgrund av att ta kombinerade orala preventivmedel hos kvinnor observerades andra biverkningar som klassificerades enligt följande: ofta (? 1/100), ibland (? 1/1000, men KONTRAINDIKATIONER

Trombos (venös och arteriell) för närvarande eller i historien (inklusive trombos i djup ven, lungtromboemboli, hjärtinfarkt, hjärnbesvär);

Tillstånd som föregår trombos (inklusive övergående störningar i cerebral cirkulation, angina pectoris) för närvarande eller i anamnesis;

Migrän med fokala neurologiska symtom för närvarande eller i historien;

Diabetes mellitus med vaskulära komplikationer;

Flera eller allvarliga riskfaktorer för venös eller arteriell trombos (inklusive komplicerad valvulär hjärtsjukdom, förmaksflimmer, cerebrovaskulär sjukdom eller kranskärl; okontrollerad arteriell hypertoni, allvarlig operation med långvarig immobilisering, rökning över 35 år) ;

Pankreatit med svår hypertriglyceridemi för närvarande eller i historien;

Nedsatt leverfunktion och svår leversjukdom (före normalisering av leverprover);

Tumörer i levern (godartad eller malign) för närvarande eller i historien;

Allvarligt och / eller akut njursvikt;

Identifierade hormonberoende maligna sjukdomar (inklusive könsorgan eller bröstkörtlar) eller misstänkt dem;

Vaginal blödning av okänt ursprung;

Graviditet eller misstankar för det;

Amning (amning);

Överkänslighet mot läkemedlet.

Om någon av ovanstående sjukdomar eller tillstånd utvecklas för första gången när du tar läkemedlet, bör det omedelbart avbrytas.

Den potentiella risken och de förväntade fördelarna med att använda kombinerade orala preventivmedel i varje enskilt fall bör noggrant vägas i närvaro av följande sjukdomar / tillstånd och riskfaktorer:

Riskfaktorer för utveckling av trombos och tromboembolism (rökning, fetma, dyslipoproteinemi, arteriell hypertoni, migrän, hjärtaventil defekter, långvarig immobilisering, allvarliga kirurgiska ingrepp, omfattande trauma, en ärftlig predisposition till trombos / trombos, hjärtinfarkt eller nedsatt blodflöde) Endera av den närmaste familjen /);

Andra sjukdomar där perifer cirkulationsstörningar kan uppstå (diabetes mellitus, SLE, hemolytiskt uremiskt syndrom, Crohns sjukdom, UC, sigdcellanemi, flebitt i ytliga vener);

Ärftligt angioödem;

Sjukdomar som först inträffade eller förvärrades under graviditet eller mot bakgrund av tidigare användning av könshormoner (till exempel gulsot, kolestas, gallblåsasjukdom, otoskleros med hörselnedsättning, porfyri, gravid herpes, Sydenham chorea);

PREGNANCY OCH LAKTATION

Användning under graviditet och amning (amning) är kontraindicerat.

Om graviditet upptäcks under användning av Yarina ®, bör läkemedlet omedelbart dras tillbaka. Emellertid avslöjade omfattande epidemiologiska studier inte en ökad risk för utvecklingsdefekter hos barn födda till kvinnor som fick könshormoner före graviditet, eller teratogenicitet när könshormoner togs av vårdslöshet i de tidiga stadierna av graviditeten. För närvarande är data om resultaten av att ta läkemedlet Yarina under graviditet begränsade, vilket inte tillåter oss att dra några slutsatser om läkemedlets negativa effekt på graviditeten, den nyfödda och fostrets hälsa.

Genom att använda kombinerade orala preventivmedel kan det minska mängden bröstmjölk och ändra dess sammansättning, så deras användning rekommenderas inte förrän amningen avslutas. En liten mängd könsteroider och / eller deras metaboliter kan utsöndras i bröstmjölk, men det finns inga bevis på deras negativa effekter på den nyfödda hälsan

Innan du börjar eller återupptar användningen av läkemedlet Yarina ®, är det nödvändigt att bekanta dig med livshistoria, kvinnans familjehistoria, genomföra en grundlig allmän medicinsk (inklusive mätning av blodtryck, hjärtfrekvens, bestämning av kroppsmassaindex) och gynekologisk undersökning, inklusive undersökning av bröstkörtlarna och cytologisk undersökning av skrapning från livmoderhalsen (test enligt Papanicolaou) utesluter graviditet. Volymen av ytterligare studier och frekvensen av kontrollundersökningar bestäms individuellt. Normalt ska kontrollundersökningar genomföras minst en gång per år.

En kvinna ska informeras om att Yarina ® inte skyddar mot HIV-infektion (AIDS) och andra sexuellt överförda sjukdomar.

Om någon av villkoren, sjukdomarna och riskfaktorerna som listas nedan finns, bör du noga överväga den potentiella risken och förväntade fördelarna med att använda kombinerade orala preventivmedel i varje enskilt fall och diskutera det med en kvinna innan hon beslutar att börja ta drogen. Med viktning, förstärkning eller vid den första manifestationen av riskfaktorer kan läkemedelsuttag krävas.

Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet

Det finns epidemiologiska bevis på en ökning av förekomsten av venös och arteriell trombos och tromboemboli (såsom djup venetrombos, lungemboli, hjärtinfarkt, stroke) när man tar kombinerade orala preventivmedel. Dessa sjukdomar är sällsynta.

Risken för att utveckla venös tromboembolism (VTE) är maximal under det första året av att ta sådana läkemedel. Uppskattad förekomst av VTE bland kvinnor som tar låg dos orala preventivmedel (DRUG INTERACTIONS)

Interaktionen mellan orala preventivmedel och andra läkemedel kan leda till genombrottsblödning och / eller en minskning av p-pillerens tillförlitlighet. Följande typer av interaktioner har rapporterats i litteraturen..

Användningen av läkemedel som inducerar mikrosomala leverenzymer kan leda till ökad clearance av könshormoner, vilket i sin tur kan leda till genombrottsblödning eller en minskning av antikonceptionssäkerheten. Sådana läkemedel inkluderar fenytoin, barbiturater, primidon, karbamazepin, rifampicin, rifabutin, eventuellt också oxkarbazepin, topiramat, felbamat, griseofulvin och johannesörtpreparat.

HIV-proteashämmare (t.ex. ritonavir) och icke-nukleosid-omvända transkriptasinhibitorer (t.ex. nevirapin) och deras kombinationer kan också potentiellt påverka levermetabolismen..

Enligt vissa studier kan vissa antibiotika (till exempel penicilliner och tetracyklin) minska den enterohepatiska cirkulationen av östrogener och därmed sänka koncentrationen av etinylöstradiol.

Under administrering av läkemedel som påverkar mikrosomala enzymer, och inom 28 dagar efter att de togs bort, bör barriärmetoden för preventivmedel dessutom användas.

Vid användning av antibiotika (med undantag av rifampicin och griseofulvin) och inom sju dagar efter att de togs ut, bör barriärmetoden för preventivmedel användas ytterligare. Om användningsperioden för preventivmetoden för barriär slutar senare än tabletterna i förpackningen, måste du gå vidare till nästa Yarina-paket utan det vanliga avbrottet i att ta tabletterna..

Huvudmetaboliterna av drospirenon bildas i plasma utan deltagande av isoenzymer i P450-cytokrom-systemet. Därför är effekten av hämmare av detta enzymsystem på metabolismen av drospirenon osannolik.

Orala kombinerade preventivmedel kan påverka metabolismen av andra läkemedel, vilket leder till en ökning (till exempel cyklosporin) eller en minskning (till exempel lamotrigin) i deras koncentration i plasma och vävnader.

Baserat på in vitro-interaktionsstudier, liksom en in vivo-studie på kvinnliga frivilliga som tar omeprazol, simvastatin och midazolam som markörer, kan man dra slutsatsen att effekten av 3 mg drospirenon på metabolism av andra läkemedel är osannolik.

Det finns en teoretisk möjlighet att öka serumkaliumnivåer hos kvinnor som får Yarin ® samtidigt med andra läkemedel som kan öka kaliumnivåerna (till exempel angiotensin II-receptorantagonister, vissa NSAID, kaliumsparande diuretika och aldosteronantagonister). I studier som utvärderade interaktionen mellan drospirenon och ACE-hämmare eller indometacin var det emellertid ingen signifikant skillnad mellan serumkaliumkoncentration jämfört med placebo.

FARMACY FÖRSÄLJNINGSVILLKOR

Receptbelagt läkemedel.

FÖRVARINGSANVISNINGAR

Läkemedlet ska förvaras utom räckhåll för barn vid en temperatur som inte överstiger 25 ° C. Utgångsdatum - 3 år.

Numera är det svårt för en ung kvinna att leva en fullgod livsstil utan att använda graviditetsskydd. Det finns ingen brist på preventivmedel i apoteknätverket under lång tid, men det är mycket viktigt att välja det läkemedel som är idealiskt för ålder och alla medicinska indikationer. Yarin-tabletter är alltid populära inte bara på grund av det lägsta hormoninnehållet, utan också vissa läkande egenskaper. Läkemedlets funktioner beskrivs i instruktionerna nedan.

Instruktioner för preventivpiller Yarin

Nedan följer den fullständiga texten till instruktionen, den som du läser när du öppnar paketet med tabletter. Den är ganska omfattande och är inte alltid skriven på ett tydligt medicinskt språk. All nödvändig information om pillerna kan erhållas nedan i vår artikel..

Fördelarna med Yarina

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i detta preventivmedel är drospirenon. Vi pratar om en ny generation progestogen, som liknar så mycket som möjligt på en kvinnas naturliga könshormoner. Med antimineralocorticoid-egenskap förhindrar det viktökning samt ansamling av överskott av vätska i kroppen.

Som ett resultat minimeras typiska symtom på premenstruellt syndrom såsom dåligt humör, migrän, yrsel, svullnad och buksmärta..

Yarina påverkar också positivt lipidmetabolismen, ökar mängden "fördelaktigt kolesterol" i blodet, förbättrar hudtillståndet, minskar risken för hårväxt av manlig typ och utveckling av anemi.

Den preventiva effekten med dessa tabletter uppnås genom att bromsa ägglossningen och minska graden av mognad av slemutsekret i endometrium. Om ägget fortfarande släpps är det inte tillräckligt moget för befruktning.

Kontraindikationer och biverkningar

Yarin-tabletter anses vara ett mycket tillförlitligt preventivmedel. Det finns emellertid ett antal medicinska kontraindikationer som inte tillåter användning av preventivmedel. Bland dem finns sådana sjukdomar:

 • Åderbråck, tromboser, cirkulationsstörningar i hjärnan, hjärtattack.
 • Hjärtsjukdom.
 • Svår diabetes.
 • Fysisk och termisk stress, hög feber, uttorkning, förgiftning av kroppen.
 • Allvarlig kronisk leversjukdom.
 • Genitourinära tumörer.
 • Livmoderblödning, vars orsak inte identifieras.
 • Graviditet och amning.
 • Läkemedelsallergi mot de komponenter som utgör läkemedlet.

Att ta några hormonella läkemedel åtföljs ibland av obehagliga upplevelser. Yarina kan orsaka mild sjukdom, illamående, nedsatt sexdrift, huvudvärk, kräkningar, ömhet i bröstet.

Patienter som använder kontaktlinser tolererar inte läkemedlet väl.

Regler för att ta piller

I standardförpackningar, Yarina - 21 tabletter. De är utformade för antagning på en viss veckodag, så om du startar kursen, till exempel på onsdag, måste du välja avsnittet med den här inskriptionen.

Det är nödvändigt att börja dricka drogen på den första menstruationsdagen och bättre på kvällen.

Efter 21 dagar görs en veckopaus. Och sedan, oavsett menstruationscykeln, måste du fortsätta ta piller från det nya paketet.

Vad jag ska göra om jag missade ett piller?

Om du glömde att ta läkemedlet och "förseningen" inte överstiger 12 timmar, kommer de skyddande egenskaperna som erhållits från tidigare tagna doser inte att försvagas. Du måste genast ta ett piller och sedan hålla fast vid den föregående behandlingen.

Men om mer tid har gått minskar effektiviteten hos Yarina varje timme.

I sådana fall är det också nödvändigt att dricka läkemedlet så snart som möjligt och använda det under en tid.

En av de mest berömda och populära preventivpillerarna i den nya generationen är läkemedlet Yarina - ett låg dos monofasiskt oralt preventivmedel med anti-MKS och anti-androgen effekt. Läkemedlet produceras av det tyska läkemedelsföretaget Bayer. Kvinnor uppskattar detta preventivmedel för dess tillförlitlighet, många ytterligare fördelar och ett minimum av biverkningar..

Yarinas förmåga att förhindra graviditet är baserad på två mekanismer - undertryckande av ägglossning (äggmognad) och förändring av egenskaperna hos utsöndring (slem) som ligger i livmoderhalsen. Tjockt livmoderhalsslem blir ett hinder för penetrering av spermier.

Genom att ta preventivpillerar Yarin hjälper till att fastställa menstruationscykeln (med dess oregelbundenhet). Smärta under menstruationen minskar, blödningen blir mindre intensiv (detta faktum minskar risken för järnbristanemi).

Hos kvinnor som tar kombinerade orala preventivmedel blir menstruationscykeln mer regelbunden, mindre smärtsam menstruation observeras, blödningsintensiteten reduceras, vilket resulterar i en minskad risk för järnbristanemi. Dessutom finns det bevis på att risken för att utveckla endometriecancer och äggstockscancer reduceras.

Yarina påverkar också positivt lipidmetabolismen, ökar mängden "fördelaktigt kolesterol" i blodet, förbättrar hudtillståndet, minskar risken för hårväxt av manlig typ och utveckling av anemi.

Fördelarna med Yarin's preventivpiller inkluderar:

 • Enkel användning. Enfasiga tabletter har konstanta doser av östrogen och progestogen under hela cykeln, vilket innebär att de inte kan förväxlas. Du bör dricka läkemedlet samtidigt, men en försening på upp till 12 timmar orsakar inte en minskning av effektiviteten.
 • Pålitlighet. Tabletter är effektiva som sterilisering, men deras effekt är lätt reversibel. Och om befruktningen inträffade mot bakgrund av Yarin-tabletter insisterar instruktionen inte på abort, eftersom detta läkemedel inte orsakar avvikelser i barnets utveckling.

Varje tablett med Yarina innehåller aktiva substanser - Etinylöstradiol 0,03 mg; Drospirenon 3 mg.

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i detta preventivpiller är drospirenon. Vi pratar om en ny generation progestogen, som liknar en kvinnas naturliga könshormoner som möjligt..

Med antimineralocorticoid-egenskap förhindrar det viktökning samt ansamling av överskott av vätska i kroppen.

Även i apotek finns till försäljning och Yarina plus. Den enda skillnaden från den klassiska Yarina på grund av närvaron av en ytterligare komponent är kalciumlevomefolat. Detta är en av de aktiva, lättsmältbara formerna av folsyra (vitamin B9)..

Indikationer för användning av tabletter Yarin

 • Förebyggande av oönskad graviditet (preventivmedel);
 • Akne och seborré hos kvinnor, samt med hormonberoende vätskeansamling.

Yarina kan användas som behandling för endometrios, adenomyos, livmodermyom, polycystisk äggstock och vissa andra gynekologiska sjukdomar.

Instruktioner för användning av tabletter Yarin, dosering

Tabletter ska tas oralt i den ordning som anges på förpackningen, varje dag samtidigt, utan att tugga, med lite vatten.

Kalenderpaketet innehåller 21 tabletter. I paketet är varje tablett markerad med veckodagen som den ska tas. Ta tabletterna in i samma tid varje dag med lite vatten. Följ pilens riktning tills alla 21 tabletter har tagits. Du tar inte läkemedlet under de kommande sju dagarna. Menstruation (blödning vid uttag) bör börja inom dessa 7 dagar.

Om du tog andra preventivpiller och nu vill byta till Yarina, följ dessa regler:

Om det fanns 28 tabletter i blåsan från de föregående preventivpillerarna, bör den första pillret från Yarin tas dagen efter slutet av 28 tabletter från föregående OK.

Om det fanns 21 tabletter i paketet med tidigare OK, kan du börja ta den första Yarin-tabletten dagen efter det att blåsan från tidigare preventivpiller har upphört, eller den 8: e dagen efter en sju dagars paus.

Recensioner om Yarina indikerar att preventivmedel av p-piller inte minskar i fall av avbrott under högst 12 timmar. Sannolikheten för graviditet ökar med en ökning av intervallet mellan piller. En missad preventivpiller bör drickas så snabbt som möjligt. En gradvis ökning av antalet missade tabletter leder också till graviditet.

Om förseningen med läkemedlet tog mindre än 12 timmar minskar inte preventivmedel. Kvinnan ska ta p-piller så snart som möjligt, nästa piller tas vid den vanliga tiden.

Om förseningen med läkemedlet tog mer än 12 timmar minskas preventivskyddet. Ju fler piller som missades, och ju närmare passet till 7-dagars pausen när man tar piller, desto större är sannolikheten för graviditet.

Läkemedlet påverkar inte förmågan att arbeta med exakta mekanismer och köra fordon.

Den preventiva effekten av Yarina kan minskas med kräkningar, diarré, att ta stora doser alkohol, ta vissa mediciner.

De vanligaste rapporterade biverkningarna på Yarin inkluderar illamående och smärta i bröstkörtlarna. De hittades i mer än 6% av kvinnor som använder detta läkemedel. Allvarliga biverkningar är arteriell och venös tromboemboli.

Sällan: huvudvärk, dålig tolerans mot kontaktlinser, kräkningar, vaginal urladdning (inte typisk), förändringar i libido, minskat humör, illamående.

Ingen allvarlig överdos rapporterades.

Symtom: illamående, kräkningar, fläckar, fläckar eller metrorragi.

Behandling: utför symtomatisk terapi. Det finns ingen specifik motgift.

 • venös och arteriell trombos,
 • hjärtinfarkt,
 • tromboembolism,
 • diabetes,
 • angina pectoris,
 • leversvikt,
 • njursvikt.

Analoger av tabletter Yarina, en lista

Liknande läkemedel:

 1. Jess (Yaz);
 2. DIMIA
 3. Dailla (Daylla);
 4. Midiana (Midiana);
 5. Diane-35 (Diane-35);
 6. regulon
 7. Marvelon (Marvelon);
 8. Jeanine
 9. Lindynette 30 (Lindynette 30);
 10. Levonorgestrel (Levonorgestrel);
 11. Mirena
 12. Postinor (Postinor);
 13. Lactinette.

Viktigt - instruktioner för användning av preventivpiller Yarin, pris och recensioner gäller inte analoger och kan inte användas som en guide för användning av läkemedel med liknande sammansättning eller effekt. Alla terapeutiska möten bör göras av en läkare. När du ersätter Yarin med en analog, är det viktigt att konsultera en specialist, du kan behöva ändra terapiförloppet, doseringar etc. Inte självmedicinera!

Innan du tar några droger på egen hand måste du konsultera din läkare eller gynekolog medan du tar Yarin. Innan man använder yarins bör man noggrant analysera en kvinnas familjehistoria och livsstil och genomföra en djupgående allmän medicinsk och gynekologisk undersökning, inklusive bröstundersökning och pap-test.

Behov, volym och frekvens av ytterligare studier och kontrollstudier bestäms individuellt. Som regel utförs kontrollundersökningar en gång per år (oftare vid behov).

Latinskt namn: Yarina
ATX-kod: G03AA10
Aktiv substans: etinylöstradiol
med drospirenon
Producent: Bayer Pharma AG, Tyskland
Apoteksläget: recept

Läkemedlet Yarin tillhör ett antal preventivmedel av en ny generation, det används både för preventivmedel och för terapeutiska ändamål.

Indikationer för användning

Enligt anvisningarna förskrivs hormonella tabletter Yarin för att förhindra graviditet. Dessa preventivmedel rekommenderas också för hormonberoende ödem för att behandla akne samt seborré.

Strukturera

I en tablett av läkemedlet Yarin finns det två aktiva komponenter, som är etinylöstradiol och drospirenon, massfraktionen för var och en av dem är 0,03 mg respektive 3 mg. Även närvarande:

 • Stärkelse gjord av majs
 • Monohydratlaktos
 • Macrogol
 • Talk
 • Hypromellose
 • Titandixid
 • polyvidon
 • Järnoxid.

I sammansättningen av en tablett Yarin Plus finns det samma hormonella substanser och i samma mängd som i Yarin skiljer det sig bara i den tredje komponenten. Läkemedlet berikas dessutom med kalciumlevomefolat i en mängd av 0,451 mg. Det finns andra ämnen:

 • Croscarmellosenatrium
 • Magnesiumstearat
 • hyprolos
 • Laktosmonohydrat.

Drageer av Yarina Plus skiljer sig också från Yarina i närvaro av inaktiva (vitamin) piller, de har kalciumlevomefolat i en dos av 0,541 mg.

Ytterligare komponenter av inaktiva dragee-tabletter Yarina Plus representeras av laktosmonohydrat, magnesiumstearat, hyprolos samt croscarmellosnatrium.

Läkande egenskaper

Sammanfattningen innehåller information om att preventivmedel av drageer manifesteras genom att blockera ägglossningsfunktionen och öka viskositeten hos utsöndrat livmoderhalsslem. På grund av förtjockningen av livmoderhalssekretet kan spermatozoa inte passera genom livmoderhalsen och tränga igenom livmoderhålet.

Användningen av Yarina eller Yarina Plus gör att du kan bli av med smärta i nedre buken och PMS, medan normalisering av MC observeras, minskas mängden blod som utsöndras under menstruationsblödning. Sannolikheten för att utveckla anemi, cancerprocesser i livmoderslagret i livmodern och äggstockarna minskas.

Drospirenon (gestagenkomponent i dragees) kännetecknas av antimineralokortikoidaktivitet, förhindrar natriumretention i vävnader, svullnad och viktökning. Denna komponent har en liknande effekt med naturligt progesteron, uppvisar antiandrogena egenskaper, hjälper till att minska fet hud och hår och lindrar akne.

Levomefolat är en av de aktiva formerna av folat, dess absorption av kroppen är mycket bättre än till exempel folinsyra. Denna komponent tillfredsställer behovet av folat och stör därmed inte normala metaboliska processer. Användningen av kalciumlevomefolat, som ingår i läkemedlet Yarina Plus, minskar förekomsten av nervrörspatologier i embryot vid förekomsten av en oavsiktlig befruktning efter avslutande av p-piller (vilket framgår av läkemedlets beskrivning).

Om du dricker Yarina eller Yarina Plus korrekt kommer Pearl-indexet inte att överstiga 1. Men vid passering av en dragee (oregelbundet intag) kan denna indikator öka avsevärt.

Mottagande av östrogener och progestogener visas positivt på lipidstatus, HDL ökar.

När etinylöstradiol kommer in i matsmältningskanalen, absorberas den fullständigt, de högsta nivåerna i blodet diagnostiseras efter 1-2 timmar. Biotillgängligheten för denna hormonella komponent är 45%, och sambandet med albumin observeras vid 98%. Halveringstiden för metaboliska produkter är 24 timmar.

Drospirenon absorberas nästan fullständigt, dess maximala värden registreras i blodet efter 1-2 timmar Biotillgänglighet varierar mellan 76 - 85%. Kommunikation med albumin - 95-97%. Eliminationshalveringstiden för metaboliter är 31 timmar.

Levomefolatkalcium absorberas snabbt. Efter en enda dos av en standarddos uppnås dess högsta koncentration i kroppen efter 30-90 minuter. Halveringstiden för kalcium i form av folat är 4-5 timmar. Processen för utsöndring av metaboliter utförs av nyresystemet.

Släpp formulär

Läkemedlet Yarina representeras av små dragéer av en ljusorangfärgad färg, som placeras inuti förpackningsförpackningen. Inne i förpackningen finns 21 tabletter eller 63 tabletter, som finns i 1 eller 3 blåsor med Yarin, bruksanvisning bifogas.

Yarina plus presenteras i form av orange dragees, i en blisterremsförpackning finns 28 st. (21 akt. Dragees + 7 inaktiva). En förpackning innehåller 1 eller 3 blistor. förpackning tillsammans med instruktioner.

Yarin-tabletter: detaljerade bruksanvisningar

Pris från 1029 till 3297 gnugga.

Det är nödvändigt att ta tabletter varje dag ungefär samma tid i den ordning som anges på baksidan av blisterförpackningen med hormonella läkemedel. Varje preventivpiller ska tvättas med tillräckligt med vätska..

Beskrivning av läkemedel rekommenderar att man dricker tabletter kontinuerligt under 21 dagar. Ytterligare användning av detta hormonella läkemedel utförs efter en sju dagars paus. Det är under denna tid som menstruationsliknande blödning förväntas (den visas ofta den andra eller tredje dagen efter den sista dragee från ett cellpaket).

Första gången de används för COC

Det första pillret drickas den första dagen av MC, om hormoner inte har druckits tidigare. Det är tillåtet att ta preventivpiller och i 2-5 dagar. MC, i detta fall finns det ett behov av att tillämpa andra åtgärder för att förhindra befruktning under de första sju dagarna av födelsekontroll.

Övergång från andra COC: er, ett preventivmedel eller ring

Ta p-piller från preventivmedlet Yarin efter den sista aktiva drageen i en annan COC eller placebo som finns kvar i paketet med dragee (när du använder preventivmedel som innehåller 28 tabletter per förpackning). Det rekommenderas att påbörja preventivmedelsterapi samma dag när hormonringen eller depotplåster avlägsnades, men senast dagen då en ny ring eller plåster skulle användas..

Övergång från rena progestogenläkemedel

Detta östrogen-gestagen läkemedel kan tas på vilken dag som helst av MC efter att ha tagit gestagenpiller, från implantatet eller intrauterint preventivmedel - samma dag efter borttagning, från hormonella injektioner - omedelbart samma dag som injektionsproceduren var tänkt att utföras. I vart och ett av de fall som beskrivs måste de första sju dagarna av att ta p-piller behöva skyddas ytterligare.

Efter borstning eller missfall under de första tre månaderna av graviditeten

Det är bäst för patienten att ta medicinen på dagen för operationen. Om du följer instruktionen finns det inget behov.

Efter leverans eller abort i sen graviditet

Det rekommenderas att ta det första pillret efter en viss tid - 21-28 dagar. (en månad) efter leverans eller abort. Om den första gången dragee drack mycket senare, kommer det att vara nödvändigt att skydda dig med icke-hormonella läkemedel under en sju dagar lång.

Om en kvinna hade samlag innan hon tog hormonella dragage, måste du se till att det inte finns någon graviditet, eller vänta på återställningen av MC - den första menstruationen, börja sedan använda om 1 dag. MC.

Hur man dricker ett hormonellt läkemedel när man hoppar över en dragee

Om det så hände att du missade att ta en dragee under en period som inte överstiger 12 timmar, bör du inte oroa dig, den preventiva effekten av det hormonella medlet bevaras. Det första de tar är p-piller som de missade, den andra - som vanligt.

Om läkemedlets användningstid har förskjutits med en period som överstiger 12 timmar, utesluts inte en minskning av skyddet mot oönskad befruktning. Om det inte var begränsat till ett pass av dragees, och detta hände under den tredje veckan när man tog hormonella läkemedel, finns det en hög risk för befruktning.

I detta fall bör du vara uppmärksam på följande:

 • Piller ska inte avbrytas under en period som överstiger 7 dagar.
 • Hämning av ägglossningsfunktionen observeras först efter 7 dagar. COC-ansökan (enligt anteckningen).

Om en kvinna tog Yarin's preventivpiller med flera pass eller intervallet mellan drageedoser var mer än 36 timmar, bör du använda rekommendationerna för användare av COC. Det kommer att ge information om vad som är bäst att göra om du missade en dragee under den första, andra eller tredje veckan efter antagningen.

Första veckan

Rekommendation - ta det missade pillret, bäst av allt, så snart du kommer ihåg. Därefter tas den nästa vid den tidigare inställda tiden. Vidta andra preventivmedel under de kommande sju dagarna. Om det var sexuell kontakt under veckan innan det glömda pillerna, använd också andra preventivmedel..

Andra veckan

Om ett piller glömdes när du tog Yarina under den andra veckan, måste du dricka det så snart du kommer ihåg, det är ingen skillnad om det tar piller samtidigt eller inte. Med tanke på det faktum att en kvinna drack drageer de senaste 7 dagarna. korrekt, det finns inget behov av andra preventivmedel. Om du har missat att ta piller eller glömt att dricka 2 eller flera tabletter i rad måste nästa vecka skyddas.

Tredje veckan

Sannolikheten för befruktning växer i samband med den kommande sju dagars pausen. Om alla dragees i sju dagar innan passet var berusade enligt anteckningen, gäller inte skyddsåtgärder.

Drageeintag bör ske så tidigt som möjligt, alla övriga vi dricker som vanligt, tills alla piller är över. Men du måste starta ett nytt blisterförpackning utan vanligt avbrott, det kan hända att det inte finns menstruationsliknande blödning (detta är normen), men utsöndringar med blodföroreningar utesluts inte.

Ett annat alternativ är att slutföra användningen av dragees från detta paket och början av en paus i sju dagar. med hänsyn till den dag då pillerna hoppades över. Hur tar jag Yarina senare? Rekommenderad mottagning av Yarina från en ny förpackning.

Om det fanns ett missat piller, och vid nästa sju dagars paus menstruationsliknande blödning inte inträffar, bör ett test göras för att utesluta graviditet.

Förfarande för kräkningar eller diarré

Om en kränkning av matsmältningskanalen observeras inom fyra timmar efter det att östrogen-progestogentabletter tas, kan detta likställas med att hoppa över en piller, eftersom det inte finns någon fullständig absorption av komponenterna i tabletterna. De åtgärder som rekommenderas när man hoppar över ett piller bör beaktas..

Hur man försenar menstruationen

Du kan försena uppkomsten av efterföljande fläckning genom att ta drageer från nästa paket utan att spendera en paus på sju dagar. Genom att ta östrogen-progestogenpiller kan en kvinna välja: de dricker bara några få drageer från förpackningen eller allt från en blåsor. Under denna period är okarakteristisk urladdning med orenheter i blod eller genombrottsblödning möjlig. Efterföljande förpackningar kan startas efter en vanlig veckopaus..

För att skjuta upp dagen då menstruationen börjar måste du minska tidsintervallet för att ta östrogen-progestogenpiller med det antal dagar du vill ha. Ju kortare detta tidsintervall, desto mer sannolikt börjar menstruationsliknande urladdning. Det kan vara blödningar eller blödningar när du tar tabletter från en andra förpackning.

Hormonterapi med Yarina Plus: bruksanvisning

Vissa patienter vet inte vad som är bättre att föredra: Yarina och Yarina Plus, vad är skillnaden mellan läkemedel, vilka är de största skillnaderna. I den första och den andra pillen finns identiska hormonella komponenter. Den största skillnaden - Yarina Plus innehåller en vitaminkomponent - kalciumlevomefolat, som är en källa till folat, absorberas väl av kroppen.

Detta hormonella läkemedel är utformat för en månad med införande, eftersom det innehåller 28 flikar. När du har druckit piller från ett cellförpackning bör du omedelbart börja ta piller från ett nytt paket.

Det finns inget avbrott mellan att ta östrogen-gestagenpiller.

Graviditet och HB

Hormonella piller förskrivs inte under förväntan på ett barn. När man bekräftar början av befruktningen under hormonterapi är det värt att slutföra deras användning så snart som möjligt, helst samma månad.

Det är inte avsett att ta drageer under amningstiden, eftersom östrogenprogestogenkomponenter kommer in i modersmjölken och samtidigt påverkar produktionen. För att förhindra graviditet i denna kategori av kvinnor rekommenderas det att ta rena gestagen hormonella drageer (mini-dryck).

Kontra

Läkemedlet Yarina är inte ordinerat för användning med:

 • Benägenheter för att bilda blodproppar eller vid diagnos
 • Pretrombotiskt tillstånd (allvarliga CVS-sjukdomar)
 • Diabetes mellitus, som uppstår vid kärlsjukdomar
 • Allvarliga patologier för leverns funktion samt njursystemet
 • Förekomsten av en hormonberoende cancerprocess i de inre könsorganen, bröstet eller levern
 • Vaginal blödning av okänd etiologi
 • Graviditet, amning
 • Särskilt känslighet för läkemedlets komponenter.

Säkerhetsåtgärder

Med försiktighet är det värt att börja ta östrogen-progestogenpiller med:

 • Förekomst av dåliga vanor (rökning)
 • Försämra CCC
 • Migränliknande smärta utan neurologiska symtom
 • Predisposition för trombos
 • Bekämpad spondylit
 • Crohns sjukdom eller ulcerös kolit
 • Uttalad venös flebitis
 • Anemi (sigdcellstyp)
 • Genetisk predisposition för utvecklingen av angioödem
 • Leversjukdomar som inte beskrivs i förteckningen över kontraindikationer
 • Sjukdomarna försämrades under graviditeten eller under postpartumperioden förknippade med en förändring av hormonhalterna.

Hormonpiller rekommenderas inte för kvinnor efter 40 års ålder eller av flickor under arton år. Födelsekontrollpiller börjar bäst efter regelbundna menstruationscykler..

Det används inte för hormonbehandling hos kvinnor efter menopaus. Vad är bättre att välja för HRT (hormonersättningsterapi), konsultera med en barnläkare-gynekolog.

Det är inte ordinerat till personer som har diagnosen allvarlig leversjukdom, liksom njursystemet.

Korsa läkemedelsinteraktioner

Den kombinerade användningen av Yarina med antibakteriella läkemedel, primidon, barbiturater, rifampicin, karmazepin samt hydantoin minskar den preventiva effekten av dessa hormonella piller..

Innan du börjar ta hormoner ska du informera din läkare om att ta andra läkemedel.

Bieffekter

Vid användning av hormonella dragage utesluts inte sannolikheten för allvarlig blödning eller mindre blödning, ganska ofta manifesteras detta under den första, andra eller tredje månad av administrering.

Som med andra orala preventivmedel kan blodproppar eller tromboemboli uppstå.

Överdos

Följande symtom visas:

 • Illamående eller gagging
 • Mindre vaginal urladdning med blod
 • metrorragi.

Det finns inga bevis på allvarliga kränkningar som inträffade med en överdos.

Lagringsförhållanden och hållbarhet

Hormonella piller kan förvaras vid en temperatur som inte överstiger 25 C. Hållbarheten för ett preventivmedel är 2 år från tillverkningsdatumet.

analoger

Midjan


Gideon Richter, Ungern

Pris från 584 till 1872 rubel.

Midiana och Yarina idag är kompletta analoger i närvaro av aktiva komponenter. Förutom preventivmedel uppvisar det en kosmetisk effekt (eliminerar akneutslag). Men det finns skillnader mellan läkemedlen - priset, Midian är mycket billigare. Det produceras i tablettform, (21 tabletter - i 1 månad administrering).

 • Låg kostnad
 • Förhindrar förekomst av ödem
 • Reglerar MC.
 • Kontraindicerat vid pankreatit
 • Finns endast med recept.
 • Kan provocera utvecklingen av bronkospasm.

Vidora

Laboratoryos Leon Pharma S.A., Spanien

Pris från 535 till 670 rubel.

Vidora är en annan analog av Yarina, eftersom den har en identisk komposition. Följaktligen har det hormonella läkemedlet samma läkande egenskaper. Piller skiljer sig från Yarina endast i namn och pris. Inuti en blås. 28 flikar är tillgängliga för en månad att använda.

 • Godtagbart pris
 • Skyddar pålitligt mot graviditet
 • Det kan tas under lång tid.
 • Rekommenderas inte för kvinnor som röker efter 35 års ålder
 • Med försiktighet föreskrivs för diabetes
 • Mycket ofta är det en minskning av libido.

gillade?

Klicka på knappen om du gillade artikeln, detta hjälper oss att utveckla projektet. tacka!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför drar nedre buken efter ägglossningen: möjliga orsaker

För att förstå varför nedre del av buken dras efter ägglossningen och om detta är normen, kan du förstå de grundläggande fysiologiska aspekterna av menstruationscykeln, äggmognad och befruktningsmekanismen och implanteringsprocessen av en befruktad kvinnlig cell....

Försenad menstruation: fysiologisk menstruationscykel och dess störningar

Försenad menstruation är ofta en föregångare av en allvarlig sjukdom. Detta beror delvis på moderna kvinnors livsstil: frekventa stress, minskad fysisk aktivitet, försämring av kroppens immunfunktion och andra negativa faktorer....

På vilken dag i menstruationscykeln ska jag ta prolaktintest??

Prolactin är ett ämne som syntetiseras av hjärnceller som finns i hypofysen. Inom medicinen används flera namn på ämnet: mammotropin, luteotropiskt hormon eller mammotropiskt syndrom....