Vad är flera livmoderfibroider och hur man behandlar det

Harmonier

Statistiken över sjukdomar i det reproduktiva systemet är en besvikelse. Varje andra kvinna i avancerad reproduktiv ålder efter att ha besökt en gynekolog lär sig om förekomsten av en myomatous formation i livmodern. Det kan vara en enda nod, men oftare uppstår flera livmoderfibroider.

Om sjukdomen

En godartad neoplasma i livmodern som växer i sitt muskelskikt (myometrium) kallas ett myom (ICD-10-kod: D25 - livmodersleiomyom). Det står för 12 till 25% av alla gynekologiska sjukdomar. Om flera myomatösa noder bildas kallas tumören multipel. Nästan 80% av kvinnor som har denna sjukdom diagnostiseras med denna diagnos..

Även flera uterusfibroider av små storlekar påverkar kroppen negativt. Blodcirkulationen i det drabbade organet blir starkare och omfördelas, den lokala hormonella bakgrunden störs, livmoderens fysiologiska och anatomiska egenskaper förändras. I området med de myomatösa noderna förekommer hypertrofi och myometrial hyperplasi, tecken som är karakteristiska för graviditet uppträder, kontraktiliteten minskar.

Sjukdomen drabbar kvinnor i klimakteriet och den sena reproduktionsperioden 40-50 år. Nyligen hittas mer och mer ofta patologi hos patienter under 35 år. Ung ålder (upp till 20 år) står för högst en och en halv procent av fallen.

Varför uppstår patologi

Neoplasma utvecklas på grund av dysreglering av tillväxten av celler i livmodermuskelväggen. Orsakerna till förekomsten av patologi i den kvinnliga kroppen är många, men experter identifierar två huvudsakliga: en förändring i hormonell bakgrund och mekanisk skada på myometrium. Aborter, diagnostisk curettage, intrauterina enheter, inflammatoriska processer i livmoderkroppen blir början till en framtida tumörbildning.

Andra faktorer som påverkar utseendet på myomatiska noder inkluderar:

 • genetisk predisposition;
 • konstant stress, kronisk trötthet;
 • dålig ekologi på hemorten, skadligt arbete;
 • minskat immunförsvar av kroppen;
 • långvarig användning av hormonella läkemedel, inklusive preventivmedel;
 • störningar i det endokrina systemet;
 • fetma;
 • långvarig avhållsamhet från samlag;
 • överdriven fysisk ansträngning på kroppen.

Tillväxten av fibroider kan utlösas av: brist på graviditet och amning upp till 30 år, otidig pubertet, metaboliska störningar, dåliga vanor.

Huvudsakliga symtom

Den kliniska bilden av sjukdomen beror på plats, storlek och antal myomatösa lesioner. Oftast manifesterar sig små tumörer som växer på livmoderns yta mot bukhålan inte på något sätt förrän de når kritiska storlekar. Men multinodulärt livmodermyom av stora storlekar stör arbetet i angränsande organ och kännetecknas av allvarliga symtom (problem med urinering, avföring).

Tillväxten av en neoplasma i livmodern åtföljs av följande symtom:

 • menstruationsblödning blir riklig och långvarig, åtföljd av trånga smärtsamma upplevelser;
 • okarakteristisk vaginal urladdning visas;
 • under perioden mellan menstruationen är acyklisk blödning (metrorragi) oroande;
 • det finns obehag, en känsla av en främmande kropp i nedre del av buken;
 • magen ökar i volym utan någon uppenbar anledning (graviditet, överätande).

Stor blodförlust leder till anemi, som åtföljs av svaghet, blekhet, yrsel, svimning, försämring av kvinnans allmänna tillstånd. Stora fibroider kan pressa inferior vena cava, vilket orsakar andnöd, hjärtklappning.

Hur man identifierar en sjukdom

Med multipel livmodermyom är en viktig faktor visualisering och bestämning av arten av tumörens inre struktur. Förutom en gynekologisk undersökning föreskrivs blodprov för hormoner och en studie av vaginal urladdning.

För en noggrann diagnos är det nödvändigt att utföra följande åtgärder: hysteroskopi, röntgen, MRI med kontrast, laparoskopi, dopplerometri, skraphistologi, ultraljud, metrosalpingografi, biopsi.

Vilka typer finns

Flera livmoderfibrer klassificeras baserat på storlek och plats. Om det finns en ansamling av myomatiska noder, vars storlek överstiger 6 cm, anses sådana tumörer vara stora. De mellersta formationerna är 3-4,5 centimeter och små - upp till två.

Myomatiska noder växer ojämnt under en lång period. Oftast avslöjar undersökningen formationer i olika utvecklingsstadier. Den övergripande kliniska bilden består av individuella tecken som är karakteristiska för varje tumör.

Myom förekommer i muskelskiktet i ett organ som ett resultat av en obalans av kvinnliga könshormoner. Flera celler i myometrium växer snabbt patologiskt, vilket leder till uppkomsten av en liten nod och efter en kapsel av en framtida neoplasma.

Under förutsättning att antalet östrogen inte reduceras till normalt kommer fibroider att fortsätta utvecklas tills det når kritiska storlekar. I medicinsk praxis registrerades ett fall när en godartad tumör vägde över 60 kg.

Det finns en annan uppdelning av myomatiska formationer, baserat på var den kommer från och i vilken riktning. Den subserösa noden har sitt ursprung i den yttre delen av livmodern, växer in i bäckenhålet. Tumören pressar på närliggande organ och orsakar obehag. Gör inte stora förändringar i menstruationscykeln..

Interstitiell eller intramural - bildas och utvecklas i tjockleken på livmoderns muskelskikt. Förenklad kallas det intermuskulärt. Denna typ av tumör orsakar en enhetlig ökning av det drabbade organet, svår cyklisk blödning, kompression. Om neoplasmen växer för snabbt, svullnad eller tecken på nekros uppstår, är kvinnan orolig för svår smärta.

Submuköst eller submuköst myom utvecklas i kroppshåligheten under det tunna slemskiktet som fodrar dess inre yta. I detta fall förvärras symtomen på sjukdomen. Cervical - är ganska sällsynt (5%), lokaliserad i muskelskiktet i den smala livmoderhalskanalen. Om tumören är stor är lumen helt blockerad, vilket inte tillåter kvinnan att bli gravid, åtföljd av olika patologier och svår smärta.

Intramuskulär eller intramural myom har sitt ursprung i det mellersta muskelskiktet. Det leder till uterus tillväxt, menstruationscykeln, svårigheter i bäckenområdet. En kvinna kan visa noder av samma art, flera samtidigt eller i kombination med andra patologiska förändringar (cystiska formationer, endometrios).

Submukösa livmoderfibroider

Den submukösa formationen står för mer än 30% av alla detekterade fibroider. Kvinnor i reproduktiv ålder från 20 till 40 år gamla ansiktspatologi. Det förekommer sällan under postmenopausal period, och befintliga tumörer försämras vanligtvis. Det fanns inga fall av upptäckt av fibroider hos flickor före menarche (första menstruationen).

Multinodulära submukosala fibroider växer ganska snabbt. Det åtföljs av uttalade symtom, som gör att du kan diagnostisera och starta behandlingen i tid. Enligt statistik kan varje femte kvinna med myom inte bli gravid och det enda skälet är tumörliknande noder.

Interstitiella och interstitiella subserösa fibroider

Den intramurala noden utvecklas i livmoderns muskelskikt och lämnar ofta inte myometrium. I sällsynta fall sticker tumören ut eller ut i organets hålighet. En sådan utbildning diagnostiseras oftast - i 95% av fallen.

Mycket mindre vanligt är interstitiellt subseröst myom, som har sitt ursprung i livmoderns muskelmassa, varefter det växer i riktning mot organets yttervägg. I slutändan blir tumören subserös, belägen utanför. En sådan myom under lång tid känner sig inte och upptäcks av en slump (planerad ultraljud, gynekologisk undersökning). Lokaliserad i ektopisk kavitet stör noderna inte befruktningen och den normala menstruationscykeln.

Hur är graviditeten med multipel myom

Om en kvinna vet om förekomsten av en patologi i könsorganet, rekommenderas det att du först genomgår en behandlingskurs och sedan planerar att lägga till familjen. Trots att myom är en godartad tumör orsakar det ofta missfall och avvikelser i barnets utveckling. Dessutom blir flera livmoderfibroider av stora storlekar ett allvarligt hinder för befruktningen.

Under graviditeten förändras den kvinnliga kroppens hormonella bakgrund, vilket ger gynnsam mark för tillväxt och utveckling av myomatösa noder. Under de första tre månaderna kan tumören öka i volym upp till två gånger. En sådan neoplasma kommer att orsaka komprimering av organ och blodkärl, frigöring av moderkakan, livmodern, negativt påverka utvecklingen av barnet och efterfödande.

Möjliga komplikationer

En otidig upptäckt sjukdom kan orsaka allvarliga komplikationer som ett resultat av att en kvinna står inför fullständig förlust av livmodern och infertiliteten. Kraftig blödning orsakar anemi, som åtföljs av yrsel, svaghet, medvetenhetsförlust.

Stora myomatösa noder stör den normala funktionen hos angränsande organ, vilket orsakar en kränkning av urinering, tarmrörelser och kardiovaskulära patologier. Flera fibroider hotar gravida kvinnor: för tidigt arbete, fetal hypoxi, missfall, svår blödning.

Livshotande är processen för dödsfall och sönderdelning av tumörvävnad (nekros). Det åtföljs av feber, smärta i nedre del av buken, takykardi, munntorrhet, illamående, kräkningar och andra tecken på förgiftning. Brist på terapi kommer att leda till inflammation i bukhinnan (bukhinneinflammation).

Hur man blir av

Läkaren beslutar om behandlingstaktik baserat på resultaten av studien. I detta fall måste man ta hänsyn till patientens ålder, hennes livsstil, förekomsten av dåliga vanor, tumörens storlek och karaktär, symtom, samtidiga sjukdomar, kontraindikationer för en av de typer av terapi, önskan att bli mamma i framtiden.

I varje enskilt fall närmar sig läkaren lösningen av problemet individuellt. Det finns flera sätt att bli av med flera fibroider: kirurgiska och konservativa. Som ett tillägg används traditionell medicin.

Konservativ behandling

För behandling av små myomatösa noder, som inte överstiger två centimeter, används mediciner. Kursens varaktighet är från 3 till 6 månader. Oftast föreskrivs följande läkemedel: GnRH, antiprogestiner, antiöstrogener, antigonadotropika, progestogener.

Också använde intrauterina enheter (Mirena) och vaginala eller rektala suppositorier (Tukofitomol, Propolis, Fitoraksin). Den största nackdelen med läkemedelsbehandling är att tumören kan återuppta tillväxten efter kursens upphörande. Dessutom orsakar hormonella läkemedel tvingad klimakterium, vilket åtföljs av ett spektrum av karakteristiska klimakteriet.

Kirurgiskt ingrepp

Medel- och stora myomatösa massor, samt fibroider som inte är mottagliga för konservativ behandling, rekommenderas att elimineras med kirurgi.

Beroende på indikationerna förskrivs kvinnan myomektomi, laparotomi, hysteroresektoskopi. Kirurgi kan orsaka infertilitet.

Minimalt invasiva metoder inkluderar FUS-ablation och livmoderartäremboli. Sådana procedurer gör att du kan rädda livmodern, öka chanserna för graviditet i framtiden, och den postoperativa perioden tar inte mycket tid..

Alternativ medicin

Inom folkmedicin används infusioner, avkok, douching baserat på medicinalväxter i stor utsträckning för att behandla flera livmoderfibroider. Linfrön som innehåller antiöstrogener hjälper bra. Buljong lindrar inflammation, återställer hormonbalansen, kämpar mot cancerframkallande ämnen.

Det rekommenderas att ta livmodern, kardan, moderveden, kelten, oregano, melilot. Örter används individuellt eller blandas i vissa proportioner..

Med multipel livmodermyom är självmedicinering oacceptabel. All terapi utförs på rekommendation och under tillsyn av en läkare. Om biverkningar uppstår, måste du omedelbart informera läkaren att ersätta eller justera behandlingsregimen.

Flera livmoderfibroider: orsaker, symtom, komplikationer, diagnos, behandling

Det är vanligtvis möjligt att märka bildandet av fibroider först när dess storlek når 5 cm eller mer. Samtidigt har kvinnan inte haft några symtom under flera år, särskilt om tumören växer från bukhålan. Men konsekvenserna av dess utveckling kan vara de mest oförutsägbara. Bildningen av flera uterusfibroider orsakar infertilitet eller graviditetskomplikationer. Behandlingsmetoden beror på nodernas storlek och placering. Läkarnas uppgift är att välja den mest skonsamma metoden för att upprätthålla reproduktionsfunktionen..

Vad är multipelt myom

Myomnoden utvecklas från en mutationscell i musklerna i livmoderväggen. Om 2 eller flera celler muteras, uppstår de så kallade multipla livmoderfibroiderna. Denna typ av tumör finns hos 80% av patienterna med denna godartade sjukdom..

Beroende på plats och tillväxtriktning delas noderna in i följande typer:

 • submukös - bildas i muskelfibrer belägna under slemhinnan som foder livmodern i huden;
 • subserös - bildas under det yttre (serösa) membranet och växer mot bukhålan;
 • interstitial - utvecklas inuti muskelskiktet.

I en multipel tumör kan noder i olika storlekar observeras samtidigt: upp till 2 cm i diameter (liten), från 2 till 6 cm (medium) och mer än 6 cm (stor). Ibland utvecklas ytterligare en myomatisk nod.

Det finns olika alternativ för att lokalisera flera noder. Alla kan till exempel bilda utanför livmodern, men deras samtidiga utseende i hålrummet är också möjligt. Flera tumörer i olika storlekar kan bara lokaliseras i livmodern eller endast i livmoderhalsen. Blandad lokalisering möjlig.

I muskelskiktet kan noder av flera fibroider spridas över hela volymen eller koncentrera sig på vilken plats som helst. Om de bildas i livmoderns bakvägg, kommer kvinnan alls inte att veta om deras existens förrän de stör andra organers arbete.

Denna sjukdom förekommer främst hos kvinnor i reproduktiv ålder efter 30 år..

Video: Vad är en multipel tumör, behandlingsmetoder

Komplikationer av flera fibroider

Med bildandet av flera submukösa fibroider, upplever en kvinna olika typer av menstruations oregelbundenheter. När tumörnoder visas från sidan av bukhålan, bildas vidhäftningar med angränsande organ, vilket leder till konstant smärta i buken, nedre delen av ryggen, störning av bäckenorganen.

Flera myomatösa noder har ofta ett tunt ben. Dess vridning leder till en kränkning av blodcirkulationen i tumörkroppen och vävnadsnekros. Detta tillstånd är mycket farligt, eftersom det orsakar svår inre blödning och peritonit..

En allvarlig komplikation som kräver omedelbar kirurgisk ingripande är den så kallade "födelsen av en myomatisk nod" - prolaps av en submukös tumör från livmoderhålan genom livmoderhalsen in i vagina. Detta inträffar när stjälken är för tunn och noden växer mot livmoderhalskanalen. Detta tillstånd leder till nekros i noden, allvarlig blödning.

Hos ungefär 5% av patienterna degenereras flera livmoderfibrer till en malig tumör.

Orsaker till sjukdomen

Mutation av celler sker som ett resultat av cirkulationsstörningar (på grund av en plötslig kramp i kärlet vid en viss punkt), en inflammatorisk process eller mekanisk skada på väggen under curettage. Emellertid anses den huvudsakliga predisponerande faktorn vara hormonell obalans i kroppen, onormala förändringar i förhållandet östrogen och progesteron.

Oftast förekommer multipel myom hos kvinnor med sjukdomar såsom endometritis, endometrial hyperplasi, endometrios. Följande faktorer bidrar till förekomsten av hormonella störningar och bildandet av en tumör:

 • sjukdomar i det endokrina systemet;
 • metabolisk störning som leder till fetma, diabetes;
 • brist på graviditet och förlossning, vägran att amma, sen början eller brist på sexuell aktivitet;
 • för tidigt eller sent pubertetsdebut;
 • abort;
 • felaktig installation och långvarig användning av den intrauterina enheten;
 • användning av terapeutiska och preventivmedel hormonella läkemedel.

Tillsats: En viktig roll spelas av en genetisk predisposition till onormal cellbildning, vilket säkerställer utvecklingen av flera fibroider.

Risken för fibroider ökar hos kvinnor som möter negativa miljöförhållanden och arbetar med skadliga ämnen. Fysisk överbelastning och långvarig emotionell stress, rökvanor bidrar också till förekomsten av patologi.

symtom

Symtom i närvaro av flera fibroider beror på dess typ, storlek och plats.

Bildningen av intraabdominala noder påverkar inte menstruationens natur. Menstruationen kommer regelbundet, varaktighet och intensitet är normala. Om tumörknutorna är belägna direkt under endometriet eller groddar i livmoderhålan, utvecklar kvinnan menorrhagia (tunga smärtsamma perioder som varar mer än 7 dagar), såväl som uterusblödning mellan perioder (metrorragi). Detta blir orsaken till järnbrist anemi, syre svält i celler i olika vävnader. Symtom som yrsel, svaghet, illamående, huvudvärk, svimning uppträder.

Symtomen på bildningen av submukösa multipla livmoderfibrer är utseendet hos en kvinna med rikliga gulaktiga vätskesekret. Vidareutbildning och tillväxt av noder åtföljs av konstant buksmärta. Stora subserösa och interstitiella noder pressar på tarmen, vilket leder till förstoppning. Trycket på urinblåsan orsakar en kränkning av urinering, förändringar i njurens struktur. Urinering blir ofta eller svårt, åtföljt av smärta.

Med en ökning av noder växer en kvinnas mage, som under graviditeten. Därför betecknas storleken på fibroider inte bara i centimeter, utan också under graviditetsveckorna, till vilken denna buksstorlek motsvarar. Till exempel motsvarar ett myom från 2 till 6 cm i storlek 10-11 veckor av graviditeten.

Det är viktigt att notera: En ökning i buken inträffar på grund av förändring i form, svullnad i livmodersväggar. I detta fall förändras inte patientens kroppsvikt. Dessutom kan tillväxten av noder vara ojämn, vilket leder till en asymmetrisk ökning i buken..

När vridning av benen på fibroiderna uppträder ett tillstånd av "akut buk" - skarp smärta, spänningar i hans muskler. "Födelsen" av den myomatösa noden åtföljs av krampaktig smärta i den nedre delen.

Diagnostik

Närvaron av flera fibroider kan bestämmas med hjälp av instrumentella metoder:

 1. Abdominal (extern) ultraljud i bäckenorganen samt transvaginal ultraljud med hjälp av en vaginal sensor. Dessa metoder låter dig ställa in antalet tumörnoder, klargöra deras placering och bestämma tumörstorleken.
 2. Dopplerometri - ultraljud av blodkärl. Det utförs för att bestämma hastigheten på blodflödet i noderna hos fibroider.
 3. Ultraljud av livmoderhålan och rören fyllda med en speciell färgad vätska (hysterosalpingoscopy) för att fastställa äggledarnas tålamod.
 4. Röntgenundersökning av ett hålrum och rör fyllda med ett kontrastmedium.
 5. Hysteroskopi (undersökning av livmoderhålan med en optisk anordning).
 6. Histologisk undersökning av skrapning från ytan av livmoderhåligheten för att upptäcka arten av förändringar i vävnader, samt en biopsi av innehållet i livmoderhålan för cytologisk undersökning i närvaro av submukosala och interstitiella multipla fibroider.
 7. Diagnostisk laparoskopi. Ledd för att studera stora noder som kommer in i bukhålan.
 8. MRI låter dig utvärdera om flera livmoderfibroider stör den normala platsen för andra organ, välja den lämpligaste behandlingsmetoden och övervaka livmoders tillstånd efter operationen.

Ett blodprov för hormoner krävs också..

Behandling

När man väljer en behandlingsmetod tar läkaren inte bara hänsyn till arten och platsen för de myomatösa noderna, utan också kvinnans ålder, hennes avsikt att få barn.

Konservativ behandling

Det används när storleken på noderna inte överstiger 2 cm, är orsaken till blödning och smärta i livmodern.

Behandlingen utförs inom 3-6 månader. Använda läkemedel baserade på GnRH (gonadotropinfrisättande hormoner i hypotalamus), som undertrycker funktionen hos äggstockarna (goserelin, buserelin). I detta fall löser tumörernas noder. Nackdelen är att de kan uppstå igen efter avslutad behandling. Dessutom uppträder tvingad klimakteriet med alla dess inneboende symtom..

För att återställa den hormonella bakgrunden (med beaktande av resultaten av ett blodprov) används antiöstrogener (tamoxifen), progestiner (dydrogesteron), progesteronantagonister (mifepriston).

Sådan behandling utförs också innan kirurgiskt avlägsnande av noder för att lindra patientens tillstånd under operationen..

Kirurgi

Operationer utförs om noderna är större än 2 cm, deras tillväxt fortsätter, det finns kraftiga blödningar i livmodern, anemi, svår smärta. Indikationer för operation är infertilitet eller missfall, tryck på angränsande organ, risken för att vrida benen eller "födelse" av noden.

Vid behandling av flera livmoderfibroider hos unga kvinnor, när bevarandet av det reproduktiva organet och dess funktioner är av stor betydelse, utförs myomektomi - avlägsnande av noder genom laparoskopi (genom hål i bukhinnen) eller laparotomi (genom ett snitt under naveln). För att ta bort submukösa noder används hysteroresektoskopi (avlägsnande av noder genom vagina med hjälp av en hysteroskopanordning).

Minimalt invasiva metoder som gör att du kan spara livmodern inkluderar metoden för embolisering av livmoderns artärer. Ett speciellt ämne introduceras genom lårbensartären, vilket blockerar tillgången till blod till kärlen i myomatösa noder. Som ett resultat dör deras celler och ersätts av friska celler..

Hos kvinnor som inte planerar en graviditet, såväl som under premenopausal period eller i närvaro av tecken på en kränkning av väggstrukturen, utseendet på maligna celler i tumören, tas livmoderkroppen delvis bort medan bihang och livmoderhalsen bevaras, eller livmodern är helt avlägsnad tillsammans med nacken och rören (hysterektomi).

Läkaren väljer individuell behandlingstaktik för den gravida patienten. Noder avlägsnas om deras storlek överstiger 6 cm, de ligger nära livmoderhalsen, deformerar livmoderhålan och påverkar utvecklingen av morkakan och fostret.

Flera livmoderfibroider och graviditet

Hur ett multipelt myom kommer att bete sig under graviditeten är omöjligt att förutsäga. I vissa fall leder de hormonella förändringarna som uppstår till upphörande av nodtillväxt och till och med en minskning av dess storlek. I andra fall provocerar tvärtom tvärtom påskyndad tumörutveckling.

Konsekvensen av tumörbildning kan vara infertilitet. En av orsakerna till detta är bristen på ägglossning när hormonella störningar uppstår. Strukturen i endometriumet förändras på grund av proliferation eller atrofi i slemhinnan, på grund av vilket fosterägget inte kan fixeras.

Graviditet förekommer inte, eftersom noderna som finns i hålrummet stör störningen av spermier, och yttre tumörer berövar ägget möjligheten att komma in i rören, där de bör befruktas.

Om graviditet inträffar, är det troligt att det avslutas på kort tid, eftersom på grund av bildandet och tillväxten av noder störs muskelvävnadens struktur, tonen ökar, vilket leder till spontan öppning av nacken och avstötning av embryot. Vid ett senare tillfälle kan för tidig födelse börja. Dessutom leder närvaron av myomatösa noder i kroppshåligheten till onormal bildning av morkaken, dess lösgöring. En stor nod påverkar fostrets normala tillväxt, orsakar uppkomsten av anatomiska avvikelser.

Födelse i närvaro av en kvinnas myomatösa noder utförs med kejsarsnitt, eftersom organet inte kan sammandras normalt förloras väggarnas elasticitet, vilket kan leda till tårar och svår blödning.

Vad är flera livmoderfibroider: typer och diagnos av sjukdomen under graviditeten

Flera livmoderfibrer finns hos cirka 50% av kvinnorna som konsulterar en gynekolog. Uterin fibroids kallas tumörformationer diagnostiserade i myometrium..

Livmoderfibroider kan vara antingen enkla eller multipla. I gynekologisk praxis är en pluralform vanligare. Neoplasmer med multipelt myom har ett annat antal, typ och form.

Patologi avser en godartad sjukdom, men prognosen beror på många faktorer. Volymen, lokaliseringen, tillväxthastigheten och olika noder är viktiga.

Den multipla formen, till exempel av en subserös variation, utvecklas ofta asymptomatiskt. Identifieringen av den kan vara oavsiktlig under profylaktisk ultraljud av bäckenorganen och att kontakta en specialist av en annan anledning. Flera livmoderfibrer, till exempel en submukös art, är föremål för obligatorisk behandling av olika skäl. Avsaknaden av snabb diagnos och behandling av den submukösa sorten kan orsaka en ökning av noder, vilket ofta leder till obehagliga konsekvenser.

Vad är multipelt myom

Moderna kvinnor möter alltmer olika tumörer i livmodern - ett ihåligt reproduktionsorgan för att bära ett barn. I de flesta fall bidrar onkologiska sjukdomar i reproduktionsorganen till hormonella förändringar i kroppen.

Livmodermyomatos är en av de vanliga godartade patologierna som påverkar organets mittmuskellager.

Könsorganet består av tre lager:

 1. Myometrium - medium (muskel);
 2. Livmoderns utmattning - inre (slemhinnor);
 3. Serös - extern (subperitoneal).

Multinodulärt myom påverkar myometrium, men kan växa till vilket lager av könsorganet som helst. Nyligen har åldern för patienter med liknande sjukdomar blivit yngre. Om ett dussin år sedan diagnostiserades myomatos främst före klimakteriet (vid fyrtio eller femtio år), då är de sjuka kvinnor i trettio år.

orsaker

De exakta orsakerna till flera livmoderfibroider förstås dåligt, men forskare kunde identifiera riskfaktorer. I de flesta fall utvecklas myomatos hos kvinnor med följande faktorer:

 • hormonell obalans med en ökning av östrogen och en minskning av progesteron som inträffar under avstötning av amning, sen första graviditeten, okontrollerat intag av hormonella läkemedel och COC, äggstocksjukdomar och hypofysen;
 • livmodertrauma under abort, curettage, kirurgiska ingrepp, komplicerad leverans;
 • förekomsten av livmodersjukdomar av inflammatorisk karaktär - adenomatos, endometrios, metroendometritis;
 • dysfunktion i sköldkörteln som leder till diabetes mellitus och fetma;
 • oregelbundet sexliv, missnöje med sex, liksom en stillasittande livsstil, vilket leder till stagnation av blod i bäckenet;
 • dåliga vanor, stress, genetisk disposition.

Om en kvinna har en eller flera predisponerande faktorer, bör hon besöka specialister i gynekologi mer än två gånger om året med obligatorisk passering av sådana diagnostiska metoder som ultraljud och kolposkopi. Detta gäller särskilt för patienter som ses av en endokrinolog..

Orsaker till en tumör i livmodern

Den exakta orsaken till livmoderfibrer är inte känd. Det finns två teorier:

 1. Cellfel under intrauterin utveckling av livmodern;
 2. Cellskada i ett moget organ.

Enligt obduktion finns myom hos 80% av kvinnorna, så den andra teorin anses vara mer trolig. Särskild uppmärksamhet ägnas åt hormonella förändringar som leder till okontrollerad tillväxt av muskelvävnad. Effekten av östrogener och deras överdrivna syntes mot bakgrund av relativ progesteronbrist studeras. För denna teori är det faktum att livmoderfibroider ofta upptäcks tillsammans med andra hormonberoende sjukdomar: endometrial hyperplasi, adenomyos och mastopati. Godartade livmodertumörer kan också kombineras med neoplasmer i äggstockarna..

Klassificering

Ursprungligen klassificeras flera fibroider efter storleken på noderna:

 1. Liten form - upp till två centimeter i diameter;
 2. Medium - från två till sex centimeter;
 3. Stor - sex centimeter och mer.

Rekommenderad läsbehandling av osteom och dess orsaker

Neoplasmer kan lokaliseras inte bara i livmodern utan också i livmoderhalskanalen. Flera livmoderhalsfibroider är dock inte vanliga i livmoderhalsen. På den exakta platsen händer det:

 • submukösa uterusfibroider - muskeltumörer är lokaliserade under endometrium;
 • fibroider med en subnerös nod - en tumör på benet på utsidan av organet;
 • interstitiell vy - noden bildas direkt i muskelskiktet;
 • intraligamentär typ - sammankopplad plats för neoplasmen.

Med multipel myom upptäcks två eller flera noder, och de kan lokaliseras samtidigt i dess olika lager.

terapier

Baserat på resultaten av undersökningen väljs det optimala behandlingsalternativet för multipel fibromyom. Vid förskrivning av behandlingen tar läkaren hänsyn till lokaliseringen av noderna, antalet patologiska fokuser, storlekar, former, operationell tillgänglighet, patientens framtida graviditetsplaner, ålder, samtidiga sjukdomar och andra faktorer..

Idag föredrar specialister organbevarande behandling.

Beroende på situationen väljer läkaren en av de fyra huvudsakliga metoderna för att behandla multipelt myom eller en kombination av alternativ:

 1. Radikal.
 2. Konservativ.
 3. Temporal regression.
 4. Stabil regression.

symtom

När neoplasmer ännu inte har nått stora storlekar är den kliniska bilden frånvarande. Senare tecken börjar dyka upp, vilket tvingar kvinnan att se en läkare. Symtomen beror ofta på typen av noder. Så med subserösa formationer störs inte menstruationen, de är regelbundna, med normal varaktighet och intensitet. Sådana noder med stora storlekar kan emellertid utöva tryck på angränsande organ, vilket kan leda till en kränkning av deras funktionalitet.

Med submukös lokalisering av noder (submukösa arter) utvecklas menorragier - menstruationen blir lång och smärtsam, liksom tung. Livmoderblödning mellan menstruationen börjar också. På grund av ofta blodförlust utvecklas anemi, vars symtom är blekhet i huden, svaghet, yrsel, svimning. Med denna typ av fibroid utvecklar patienten rikligt med vätskeavgivning som är gulfärgad. Aktivt växande myomatösa noder leder till konstant smärta i nedre del av buken.

Tillväxten av neoplasmer leder till svullnad i väggarna i livmodern och dess deformation, vilket gör att patientens buk ökar utan en ökning av kroppsvikt. På grund av ojämn tillväxt av noder kan buken ha ett asymmetriskt utseende. Det är mycket viktigt att ta tecken på sådana komplikationer som vridning av knutbenen, brott eller födelse. Med födelse menas en hängande tumör i slidan, åtföljd av kramp i nedre buken. Om benet vrids leder detta till nekros av neoplasma, vilket känner sig själv genom kraftig smärta, spänning i muskelvävnad och en ökning av kroppstemperaturen.

Detta är ett mycket farligt tillstånd som kräver omedelbar operation..

Med myom, under en signifikant minskning av östrogennivåer, till exempel under klimakteriet, kan tumörvävnaden utvecklas, vilket leder till dess regression. Men med en multipel form av sjukdomen är neoplasmas fullständiga försvinnande sällsynta. För att bli av med sjukdomen genomgår en kvinna hormonell och kirurgisk behandling..

Rekommenderad läsning Godartad sköldkörtel- och maligna tumörer, deras symptom och behandling

Vilka typer finns

Om myom inte är mer än 12-13 veckor, används hormonbehandling. Sådana läkemedel hämmar produktionen av östrogen och hastigheten för nodernas utveckling, samt minskar deras storlek.

EMA och laserborttagning föreskrivs också. Skonsamma metoder har flera fördelar:

 1. Inga stora ärr kvar, vanligtvis överskrider de inte en diameter på 2 centimeter.
 2. Fertilitet.
 3. Kort rehabilitering - upp till 14 dagar.
 4. Minimal risk för blödning och komplikationer.

Terapi är relevant för unga kvinnor som planerar en framtida graviditet. Hormoner används ofta, ibland efter operationen, för att förhindra återfall. Orala preventivmedel är effektiva vid infertilitet orsakade av myomatösa noder. Läkare använder Femoden, Novinet, etc. Läkemedlen innehåller progestogener som stoppar tillväxten av tumörer..

Gonadotropinfrisättande hormonantagonister är bra i storlekar från 10 mm till 30 mm. Zoladex, Lucrin Depot och andra utses. Terapiförloppet överstiger inte 6 månader, eftersom långvarig användning av sådana läkemedel orsakar klimakteriet.

aGnRH minskar tumörbildning med två gånger, graviditet kan planeras omedelbart efter behandlingen. Under behandlingen rapporterar vissa patienter överdriven svettning, humörsvängningar och värmevallningar..

Om fibroiden inte når 7 mm övervakas den. Avlägsnande eller annan behandling är inte lämpligt förrän sjukdomens progression saknas. Men i klimakteriet avlägsnas ibland små noder, till exempel cirka 9 mm.

embolisering

Om konservativ terapi inte ger önskade resultat föreskrivs en EMA. Dimensionerna på noderna får inte överstiga 3 centimeter. Tekniken hanterar patologi när som helst. I processen blockeras artärerna med ett speciellt ämne, som får tumören att dö, utan korrekt näring.

En kvinna upprätthåller reproduktionsfunktioner, eftersom livmodern inte lider. Förfarandet tar upp till 50 minuter, anestesi krävs inte. Efter operationen förblir patienten under observation till morgonen och går sedan hem. Med tiden är lätt smärta möjlig, vilket elimineras av smärtstillande medel..

Återställning sker efter sju dagar, förbättringar märks i nästa menstruationscykel. Obehag och riklig urladdning elimineras. Under den första veckan efter EMA är svaghet, feber och frossa möjlig. Snart försvinner de obehagliga symptomen.

Laserborttagning

Laserstrålar används för neoplasmer upp till 4 centimeter. Den doserade strålen faller på det drabbade området och bibehåller det optimala djupet. Emellertid lider inte angränsande vävnader och celler. Terapi har flera fördelar, bland dem:

 • Genomförandehastighet;
 • Brist på smärta, ärr, ärr och anestesi;
 • Fortplantningsfunktionen kvarstår;
 • Under interventionen slutar blödningen;
 • Öppenvårdsmöjlighet.

Den postoperativa perioden överstiger inte två dagar. Som ett resultat av en sådan behandling normaliseras menstruationen, hälsan förbättras och förmågan att föda barn återvänder. Nackdelar inkluderar en hög risk för återfall och oförmågan att ingripa med tumörer i stor skala..

Flera livmoderfibrer klassificeras baserat på storlek och plats. Om det finns en ansamling av myomatiska noder, vars storlek överstiger 6 cm, anses sådana tumörer vara stora. De mellersta formationerna är 3-4,5 centimeter och små - upp till två.

Myom förekommer i muskelskiktet i ett organ som ett resultat av en obalans av kvinnliga könshormoner. Flera celler i myometrium växer snabbt patologiskt, vilket leder till uppkomsten av en liten nod och efter en kapsel av en framtida neoplasma.

Under förutsättning att antalet östrogen inte reduceras till normalt kommer fibroider att fortsätta utvecklas tills det når kritiska storlekar. I medicinsk praxis registrerades ett fall när en godartad tumör vägde över 60 kg.

Det finns en annan uppdelning av myomatiska formationer, baserat på var den kommer från och i vilken riktning. Den subserösa noden har sitt ursprung i den yttre delen av livmodern, växer in i bäckenhålet. Tumören pressar på närliggande organ och orsakar obehag. Gör inte stora förändringar i menstruationscykeln..

Interstitiell eller intramural - bildas och utvecklas i tjockleken på livmoderns muskelskikt. Förenklad kallas det intermuskulärt. Denna typ av tumör orsakar en enhetlig ökning av det drabbade organet, svår cyklisk blödning, kompression. Om neoplasmen växer för snabbt, svullnad eller tecken på nekros uppstår, är kvinnan orolig för svår smärta.

Submuköst eller submuköst myom utvecklas i kroppshåligheten under det tunna slemskiktet som fodrar dess inre yta. I detta fall förvärras symtomen på sjukdomen. Cervical - är ganska sällsynt (5%), lokaliserad i muskelskiktet i den smala livmoderhalskanalen. Om tumören är stor är lumen helt blockerad, vilket inte tillåter kvinnan att bli gravid, åtföljd av olika patologier och svår smärta.

Intramuskulär eller intramural myom har sitt ursprung i det mellersta muskelskiktet. Det leder till uterus tillväxt, menstruationscykeln, svårigheter i bäckenområdet. En kvinna kan visa noder av samma art, flera samtidigt eller i kombination med andra patologiska förändringar (cystiska formationer, endometrios).

Den submukösa formationen står för mer än 30% av alla detekterade fibroider. Kvinnor i reproduktiv ålder från 20 till 40 år gamla ansiktspatologi. Det förekommer sällan under postmenopausal period, och befintliga tumörer försämras vanligtvis. Det fanns inga fall av upptäckt av fibroider hos flickor före menarche (första menstruationen).

Multinodulära submukosala fibroider växer ganska snabbt. Det åtföljs av uttalade symtom, som gör att du kan diagnostisera och starta behandlingen i tid. Enligt statistik kan varje femte kvinna med myom inte bli gravid och det enda skälet är tumörliknande noder.

Den intramurala noden utvecklas i livmoderns muskelskikt och lämnar ofta inte myometrium. I sällsynta fall sticker tumören ut eller ut i organets hålighet. En sådan utbildning diagnostiseras oftast - i 95% av fallen.

Mycket mindre vanligt är interstitiellt subseröst myom, som har sitt ursprung i livmoderns muskelmassa, varefter det växer i riktning mot organets yttervägg. I slutändan blir tumören subserös, belägen utanför. En sådan myom under lång tid känner sig inte och upptäcks av en slump (planerad ultraljud, gynekologisk undersökning). Lokaliserad i ektopisk kavitet stör noderna inte befruktningen och den normala menstruationscykeln.

Diagnostik

Flera fibroider diagnostiseras med hjälp av följande åtgärder:

 • undersökning på en gynekologisk stol med hjälp av speglar samt palpation;
 • ultraljudsundersökning med buk- och transvaginala sensorer;
 • Dopplerografi av livmoderkärlen och myomatösa noder;
 • hysterosalpingografi (ultraljud med introduktion av ett kontrastmedel, oftare Lugols lösning);
 • kontrastradiografi;
 • punktering eller riktad biopsi (den senare utförs genom laparoskopisk åtkomst);
 • histologisk och cytologisk undersökning av biopat;
 • dator eller magnetisk resonansavbildning.

Vid flera myomer krävs ett blodprov för hormonell status.

komplikationer

Komplikationer av stora livmoderfibrer förekommer oftare än med små multipla myom, och komplikationer från andra organ observeras ofta:

 • livmodersblödning, de är rikliga, eftersom en stor formation har god blodtillförsel;
 • njursjukdom på grund av stagnation av urin och infektion;
 • akut tarmhinder, på grund av brott mot matens passage genom tarmen, med dess kompression;
 • peritonit, uppstår på grund av vridning av benen och nekros i den myomatiska noden, blödning är också möjlig, på grund av förstörelse av väggen i tillförselkärlet.

Behandling

Terapeutiska åtgärder kan vara olika och beror på storleken på neoplasmerna, deras antal, kvinnans ålder och hennes reproduktionsplaner för framtiden. Behandling av små myomatösa noder utförs med konservativa metoder. Stora neoplasmer med multipel livmodermyom avlägsnas kirurgiskt. För de viktigaste terapeutiska åtgärderna kan patienten förskrivas behandling med traditionell medicin.

Konservativ behandling

För att bekämpa patologi med små myomatösa noder utförs hormonbehandling som syftar till att återställa balansen mellan östrogen och progesteron, samt att minska tumörstorleken.

Gör så här:

 • kombinerade orala antikonceptiva medel med låg dos;
 • intrauterin enhet "Mirena";
 • antigonadotropins;
 • antiöstrogener;
 • gestagener;
 • progesteronagonister.

Om en kvinna har svår blödning, infertilitet observeras, neoplasmen är stor och växer med en hastighet av minst två centimeter per år, föreskriver läkare operation.

Kirurgi

Indikationer för kirurgisk ingripande är:

 1. Spontan abort (missfall);
 2. Stark smärta, inte lätt att lindra av smärtstillande medel;
 3. Allvarlig form av järnbristanemi;
 4. Komprimering av urinblåsan och / eller ändtarmen;
 5. Patientens äldre ålder;
 6. Patientens motvilja mot att få barn i framtiden.

För att bevara reproduktiv funktion, unga kvinnor utövar avlägsnande av endast neoplasmer genom laparoskopi. Ibland tas noderna bort genom slidan. Embolisering, där livmoderartärerna som matar tumören är blockerade, har vunnit stor popularitet. Postmenopausala kvinnor, liksom de som inte planerar att få barn längre, har en livmodersresektion, där myomatösa noder avlägsnas med de underliggande vävnaderna. Om en kvinna, parallellt med multipel myom, diagnostiseras med adenomatos eller malignitet hos neoplasmer, måste livmoderkroppen amputeras längs gränsen till hennes hals eller ta bort livmodern tillsammans med nacken och vagina.

Rekommenderad läsning Vad är B-celllymfom, dess prognos, symtom och behandling

Behandling med folkrättsmedel

Terapi med alternativa metoder bör avtalas med den behandlande läkaren.

För att minska fibroider och bromsa tillväxten av noder används olika avkok, infusioner, örtteer. Patienten kan doucha eller tamponera. Potatis, läsk, en gyllene mustasch, en tallskog etc. används som läkemedel. Med sådan terapi är det nödvändigt att följa läkarnas recept och rekommendationer, eftersom självmedicinering är full av komplikationer och konsekvenser.

Tillvägagångssätt för behandling av multinodala livmoderfibroider

Kliniskt obetydliga tumörer kräver inte behandling. Dynamisk observation visas: regelbundna undersökningar av en gynekolog, ultraljud var sjätte månad. Om myomet inte växer, utgör det inte någon fara för kvinnan, inte stör barnets befruktning och graviditetsförloppet.

Indikationer för behandling av fibroider:

 • Infertilitet eller missfall;
 • Kronisk bäckensmärta
 • Livmoderblödning;
 • Tecken på komprimering av angränsande organ;
 • Progressiv tillväxt av fibroider.

Valet av behandlingsmetod beror på kvinnans reproduktionsstatus, antalet och storleken på noderna.

För att bli av med livmodervävlingar används olika metoder:

 • Tillfällig regressionsterapi (användning av hormonella medel för att minska tumörens storlek);
 • Stabil regressionsbehandling (EMA, uterus artär occlusion);
 • Organbevarande operationer;
 • Radikal behandling.

Alternativa behandlingsregimer, inklusive traditionell medicin, är inte effektiva i fall av livmoder fibroider. Det är omöjligt att bli av med en tumör som växer från muskelskiktet med örter, akupunktur eller terapeutiska övningar. Alla dessa metoder tar bara tid. Tumören växer, patientens tillstånd förvärras och risken för livmodersblödning och andra komplikationer ökar. I sällsynta fall är malign degeneration av tumören möjlig och prognosen blir mycket ogynnsam.

Myom och graviditet

Flera fibroider kan påverka både barnets befruktning och uppfödning:

 • stora tumörer pressar äggledarna och förhindrar att ägget kommer in i livmodern;
 • neoplasmer belägna nära livmoderhalsen gör befruktningen svår;
 • förändringar i slemhinnan förhindrar att ägget implanteras.

När graviditet inträffar finns följande risker:

 • ökad livmodern och hotar spontan abort i första trimestern;
 • placeringen av noder nära morkakan leder till dess tidiga åldrande, frigöring, undernäring av fostret;
 • ökad kontraktion av myometrium kan leda till för tidig födsel och plötslig blödning;
 • bristen på utrymme i livmoderhålet i närvaro av stora noder blir orsaken till fosterundernäring och utvecklingen av olika missbildningar.

Om komplikationer av fibroider upptäcks under graviditeten, utför läkare en operation och försöker rädda barnets liv. Om det är omöjligt att ta bort noderna, observeras kvinnan före förlossningen och själva födelsen utförs med kejsarsnitt. Om patologin diagnostiserades före graviditeten, kan du efter operationen planera befruktningen bara efter ett år.

Graviditet påverkan

Utöver de beskrivna symtomen bör du ta itu med effekten av flera fibroider på reproduktionsfunktionen. Men än en gång är inte allt så enkelt. Små nedsänkta noder har inte någon negativ inverkan på en kvinnas förmåga att bli gravid och fostra ett barn. Under graviditeten uppträder tumören också annorlunda: den kan minska, öka eller inte förändras i storlek..

Minskad reproduktionsfunktion uppstår ofta med submukosala eller intramurala fibroider. Hormonella störningar med anovulation, förändringar i endometrium och hinder i rörens mun kan bli ett hinder för befruktning och implantation. Sedan får en kvinna diagnosen infertilitet. Men om embryot fortfarande lyckades implanteras, är det oundvikliga problem i framtiden. Graviditet och flera livmoderfibroider är begrepp, även om de är kompatibla, men förknippade med olika obstetriska patologier:

 • Missfall (abort, för tidig födsel).
 • Avlägsnande eller placenta previa.
 • Fosterhypotrofi.
 • Svagt arbete.
 • Postpartum blödning.

Därför kräver graviditetshantering hos kvinnor med fibroider grundlig förberedelse och ökad uppmärksamhet. Det är möjligt att behandling inte bara krävs för den förväntade modern utan också för sitt barn.

Förutsägelse och förebyggande av sjukdomen

Som regel, med diagnosen multipel myom, är prognostiska data gynnsamma, men utan snabb behandling kan komplikationer uppstå.

Förebyggande åtgärder inkluderar:

 1. Kompetent intag av hormonella läkemedel;
 2. Användning av preventivmedel för att undvika oönskade graviditeter och aborter;
 3. Hormonell kontroll;
 4. Rätt behandling av sjukdomar i det reproduktiva systemet;
 5. Födelsen av det första barnet i en ålder av cirka tjugotvå;
 6. Amning i minst sex månader efter förlossningen.

Huvudregeln för att undvika flera fibroider eller att identifiera det i det första utvecklingsstadiet är ett regelbundet besök hos gynekologen.

Kliniska manifestationer

Som redan nämnts manifesteras inte alltid sjukdomen i de inledande stadierna. Men om symtom uppträder är det följande:

 • paroxysmal smärta, förvärrad under menstruationen;
 • en ökning i volym av buken;
 • störningar i tarmen och urinblåsan;
 • obehag och tyngd i nedre del av buken.

Om noderna är stora och trycker på den inferior vena cava, kan patienten drabbas av takykardi och andnöd.

Behandlingar av flera livmoderfibrer

Godartade formationer under lång tid visar inte tecken på sig själva, men om du inte behandlar dem uppstår oförutsägbara komplikationer. Flera livmoderfibroider manifesteras genom bildandet av två eller flera noder som växer från muskelvävnaden i könsorganet. Patologi kan misstänkas efter att formationen når 5 cm eller mer. Vad är det, hur man ska behandla och vilka sätt kommer vi att förstå i artikeln.

Vad det är

Multipel livmodermyom är en ansamling av godartade formationer som växer från myometrium. Noderna är lokaliserade på olika platser, har en liten eller stor storlek, har olika form. Vanligtvis hos kvinnor diagnostiseras sjukdomen i de sena stadierna, så behandling är endast möjlig kirurgiskt.

Multinodulära fibroider växer oftast i livmoderkroppen, men ibland observeras i livmoderhalsen, växer i bukhinnan, ligamentapparaten. En gynekologs huvuduppgift efter att ha upptäckt tumörer är att bevara reproduktionsförmågan och förmågan att föda barn. För detta finns det några skonsamma metoder eller läkemedel med ett outgivet stadium..

Statistik

Enligt statistik upptäcks multinodulära livmoderfibroider i 12-25% av fallen av diagnos av gynekologiska patologier. Högsta utvecklingen är den reproduktiva och premenopausala åldern. I dag är läkarna oroliga för att patologin i allt högre grad diagnostiseras hos unga kvinnor under 33 år. Flickor under 20 år upplever sällan sjukdomen, i ungefär 0,9-1,4% av fallen. Enligt nyligen genomförda studier har prevalensen av multinodulära formationer nått 85%.

Hur man klassificerar

Specialister skiljer dessa typer av patologi:

 1. Intraligamentärt myom är en sällsynt typ av nod där de växer från livmodern utåt, växer mellan ligament som håller de inre organen i det lilla bäckenet. Kirurgisk behandling.
 2. Submukos - lokaliserat i slemhinnan i slemhinnan, orsakar intensiv smärta, stark tillväxt av livmodern, försämrade tarmrörelser och urinering. Symtomatologin är ganska ljus, så det är inte svårt att identifiera problemet..
 3. Subserös - växer utanför livmodern och kan också förekomma i bäckenområdet. Arten är svår att diagnostisera, eftersom den är nästan asymptomatisk. Om det inte finns någon behandling visas smärta i korsryggen och nedre delen av magen. Detta beror på trycket i noderna på nervändarna..
 4. Intramural - myomatiska noder påverkar livmoderns muskel (mitt). Patologi åtföljs av en kränkning av cykeln, smärta i bäckenet, en betydande ökning av livmodern.

Neoplasmer kan visas var som helst, de är lokaliserade i livmodern, växer i livmoderhalsen eller finns på flera platser samtidigt..

Till storlek

Beroende på nodernas totala storlek är fibroider:

 • Små storlekar - upp till 20 millimeter;
 • Medium - upp till 60 millimeter;
 • Flera livmoderfibroider av stor storlek - från 60 millimeter.

När det blev tydligt kan formationerna ha olika storlekar och vara lokaliserade inom alla områden i reproduktions- och reproduktionsorganen.

orsaker

Mutation av cellerna sker med cirkulationsstörningar, livmoderskador, inflammation, men främst följande faktorer bidrar till bildandet av en tumör:

 1. Tar preventivmedel (oralt) eller andra läkemedel.
 2. Abort, placering av intrauterina enheter eller deras långvariga närvaro i livmodern.
 3. Eventuella störningar i sexuella livet och funktioner vid förlossning, amning.
 4. På grund av hormonella störningar.
 5. Metabolisk störning, diabetes, fetma.

För att förstå det verkliga skälet måste läkaren genomföra en serie studier.

Diagnostik

För att bestämma och bekräfta patologin används instrumentell avbildning. Oftast behöver en kvinna genomgå sådana studier:

 • Palpation, konversation med patienten;
 • Ultraljud - extern och intern;
 • Hysteroskopi med en optisk enhet;
 • MRI nödvändig för att bedöma svårighetsgraden av situationen;
 • Laparoskopi i buken;
 • Biopsi, histologisk undersökning;
 • Dopplerometry - är ett ultraljud av blodkärl.

Ett blodprov, en smetning tas också, hormonnivån bestäms etc..

symtom

Patologinsymtom skiljer sig beroende på typ av tumör, dess storlek och plats. Fibroids orsakar inte menstruations oregelbundenhet, men när de växer ut i livmodern uppträder tunga perioder, åtföljda av smärta eller blödning mellan menstruationen.

Andra tecken på flera livmoderfibroider är:

 1. Krampande smärta under någon period av menstruationscykeln.
 2. Magtillväxt.
 3. Svårighetsgrad, obehag.
 4. Problem med urinering och avrättning.
 5. När en tumör finns i muskelns vävnader störs blodtillförseln.
 6. Ibland finns det takykardi, andnöd, etc..
 7. Järnbristanemi orsakar illamående, huvudvärk, yrsel, svimning.

När benen är vridna märker en kvinna akut smärta, spänning och förekomsten av syndromet "akut buk. Enligt läkare är de mest pålitliga symtomen på patologi ekotecken som upptäcks med ultraljud.

Multipel fibroidbehandling

Innan behandlingen bestäms måste specialisten förstå tumörens egenskaper, dess effekt på förlossningen, den kliniska bilden. Av dessa skäl kräver fibroider ett individuellt tillvägagångssätt..

Drogterapi

Konservativ behandling utförs före operationen, men när scenen är inledande kan borttagning undvikas. Det är lämpligt att använda läkemedel medan tumören inte överstiger 2 centimeter. En kvinna föreskrivs mediciner baserade på de gonadotropinfrisättande hormonerna i hypotalamus, som undertrycker arbetet i äggstockarna - Buserelin, Goserelin.

Under användning upplöses formationen, men med negativa faktorer kan den växa igen. För att återställa den hormonella bakgrunden används progesteronantagonister och antiöstrogener. Behandlingen av multinodulära livmoderfibroider varar från 3 månader till sex månader.

Vilka operationer föreskrivs och när

Operationen föreskrivs i fall då tumören når lämplig storlek (mer än 2 cm). Dessutom är avlägsnande nödvändigt med aktiv tillväxt av noder, kraftig blödning, svår smärtsyndrom, anemi. Kirurgi är nödvändigt för infertilitet, missfall, organtryck, risk för vridning.

I praktiken är sådana borttagningsmetoder:

 • Myomektomi - utförs genom ett snitt i bukhinnen eller under naveln. Metoden bevarar reproduktion;
 • Hysteroresektoskopi genom slidan med en submukös kurs;
 • EMA - förstörelse av fibroider med ett läkemedel som stoppar deras näring;
 • Hysterektomi - indikerat för kvinnor som förlossar, ger delvis avlägsnande av livmodern.

Taktik väljs individuellt, bara läkaren bestämmer vad som behöver göras i denna situation. Kirurgi under graviditet indikeras för livmoder deformitet, stora noder, risken för normal fosterutveckling.

Folkterapi

Det används som en ytterligare behandling eller i de inledande stadierna utan aktiv utveckling. Terapi utan kirurgi innebär beredning av tinkturer och droppar.

 1. Tall livmodern - ta 5 msk råvaror, häll 0,5 vodka, lämna vätskan i 2-3 månader på ett mörkt ställe, skaka ibland.
 2. Linfrön - häll 4 tsk frön halv liter kokande vatten, koka på låg värme, ta 3-4 gånger om dagen i 2 veckor. När du använder buljongen kan du inte äta 30 minuter.
 3. Potatisjuice - douching-lösning är lätt att förbereda. Ta en lika stor mängd potatisjuice och selleri juice, kombinera, douche en gång om dagen.

Behandling med alternativa metoder är lång, därför måste du konsultera en läkare i avsaknad av effekt och komplikationer.

Flera livmoderfibroider och graviditet

Graviditet med flera livmoderfibroider är sällsynt, eftersom bildningen förhindrar spermvätskan att passera genom äggledarna. Små noder påverkar inte befruktningen. Om befruktning inträffar, kommer noden i kontakt med moderkakan eller växer aktivt, finns det risk för komplikationer.

Kvinnor frågar ofta läkaren om flera fibroider kan bli gravida med en diagnos. Svaret kommer att bero på scenen för patologi, progression och andra nyanser. Befruktning är möjlig, liksom risken för missfall.

Multipel myomatos och adenomyos

Livmoderfibroider i kombination med adenomyos och myomatos fortskrider hemligt. När båda patologierna utvecklas samtidigt blir behandlingen svårare. Vanligtvis är medicineringsmetoder maktlösa här, så den mest skonsamma operationen väljs. Specialistens huvudmål är ett radikalt botemedel mot sjukdomar med bevarande av reproduktion.

Med klimakteriet

Under klimatperioden kan fibroider inte bara minska utan också börja aktiv tillväxt. Efter klimakteriet känner en kvinna vanligtvis bättre. Om man observerar sekretion med blod, är det nödvändigt att kontakta en specialist.

Med klimakteriet verkar patologi på grund av det höga halten östrogen och gonadotropiner. Om läkemedelsbehandling misslyckas indikeras borttagningskirurgi (myomektomi).

Oncology

Trots riskerna är onkologi sällsynt, endast 1,5% -5 fall. Ibland utvecklas fibroider tillsammans med endometrial onkologi (2%). Förstadier förekommer på grund av ouppmärksamhet på människors hälsa och försummelse av godartade tumörer som utvecklas tillsammans med samtidiga sjukdomar..

Kontra

En kvinna med myomatösa noder måste följa några regler:

 • Lyft inte vikter, vägr inte att arbeta på benen;
 • Överarbeta inte;
 • Det är tillrådligt att vägra att dricka drycker före sänggåendet, detta gäller även vatten;
 • Undvik stress
 • Ta inte hormonella läkemedel och preventivmedel;
 • Har inte aborter, curettage etc..

Om du övervakar ditt eget tillstånd och besöker gynekologen i tid, kan du undvika många hälsoproblem.

Förebyggande

För förebyggande rekommenderar läkare att spendera mindre tid i den brännande solen, inte ha aborter, äta rätt, välja en sexpartner, kontrollera den hormonella bakgrunden, regelbundet kontrollera, överge dåliga vanor och använda muntliga preventivmedel. Förebyggande åtgärder är uteslutning av provocerande faktorer.

effekter

I närvaro av flera fibroider är det viktigt att genomföra korrekt behandling i tid, annars finns det risk för komplikationer, fram till avlägsnande av könsorganet och onkologi. Konstant blödning av livmodern orsakar anemi med viktiga hemoglobinantal. Stora formationer komprimerar angränsande organ, vilket bryter mot tarmarna och urinsystemets funktioner.

Olga, 34 år

För ett par år sedan avlägsnades myomas i storleken 8 veckor. EMA användes, jag var mycket orolig för komplikationer, men allt gick bra. Livmodern läker, det finns chanser för en efterföljande graviditet. I allmänhet är metoderna nu bra, du bör inte vara rädd för operationer.

Ksenia, 30 år

Jag födde inte, och här en sådan diagnos, sa kliniken att medan du kan prova konservativ behandling. Terapin varade i 4 månader, jag lyckades bota uterusfibroider med läkemedel.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Övningar som orsakar menstruation hemma

I de flesta fall går kvinnor till gynekolog på grund av ett menstruationscykelfel. Förutom alla typer av läkemedel använder kvinnor övningar som orsakar menstruation....

Kort menstruation: orsaker och diagnos

Menstruation följer en kvinna under större delen av hennes liv. Först började i tonåren, de fortsätter till klimakteriet. Långa pauser är möjliga på grund av graviditet och amning....

Kolpit under graviditeten: symtom, konsekvenser, hur man behandlar vaginit

Det finns bara ett litet antal kvinnor som stolt kan säga att de aldrig har haft kolpit, inte ens under graviditeten. Men det som kännetecknar denna sjukdom är att den ofta observeras hos väntande mödrar, och det verkar som om det är omöjligt att bli av med den....