Bröst under graviditeten... Colostrum

Intim

Förväntar sig att barnet ska födas, bryr sig mamma om många saker. Så att födelsen gick bra, så att Gud förhindrade att det inte fanns några komplikationer, barnet föddes friskt och i tid. Och också så att mamma har tillräckligt med mjölk. Varje normal gravid kvinna försöker fästa barnet i bröstet de första timmarna och dagarna efter födseln. Det finns ju ingenting bättre för honom än råmjölk.

Emellertid kan förekomsten av råmjölk redan före förlossningen, under graviditeten av barnet, mycket skrämma den förväntade modernen. Är det här normalt? Vad kunde det vara? När allt kommer omkring är det ännu inte tid att föda, men råmjölken står redan ut?

Kolostrum hos gravida kvinnor är normalt

Vi skyndar oss att försäkra dig: sekretionen av råmjölk under graviditeten är helt normal, precis som dess frånvaro. Vanligtvis börjar den produceras redan i andra trimestern av graviditeten, även om den inte följer. Bröstet börjar förbereda sig för den kommande utfodringen av den nyfödda. Till att börja med är råmjölken tjock, gul och klibbig, och närmare förlossningen blir den mer flytande och transparent..

I det här fallet kan du känna klåda eller klämma i bröstet, till och med "rörelse". Detta är också normen: muskler pressar råmelk mot bröstvårtan.

Återigen vill vi notera att om råmjölken inte sticker ut fram till själva födelsen är detta lika normalt. Isolering av råmelk före leverans är inte nödvändigt alls, det är ett av alternativen för en normal graviditet. Och om det inte sticker ut för dig, tror inte att dina bröst är "icke-mejeriprodukter" och att du kommer att få lite mjölk - det här är inte kopplat till varandra. Ofta börjar råmelk att sticka ut under förlossningen eller omedelbart efter dem. Det spelar ingen roll hur mycket råmjölk som utsöndras under och efter graviditeten - mängden är mycket individuell för varje kvinna.

Det finns också fall när råmjölk utsöndras i början av graviditeten. I detta fall kan detta vara ett av dess symtom tillsammans med bröstförstoring och svullnad i bröstet..

Oftast kan råmelk under graviditeten släppas under massage, sexuell stimulering av bröstet, som ett resultat av stress, under förhållanden med mycket hög lufttemperatur, på grund av vilken kanalerna expanderar.

Vad man ska göra om råmelk utsöndras?

Om råmjölk läcker starkt, måste du definitivt använda engångsbröstkuddar, som måste bytas ut i tid: kolostrum är ett idealiskt medium för reproduktion av bakterier. Glöm inte att tvätta bröstet med varmt vatten i detta avseende (men utan tvål).

Du får inte i något fall trycka på bröstet eller ännu värre - uttryck kolostrum. Eventuell stimulering av bröstet innebär frisättning av hormonet oxytocin, vilket orsakar livmoderns kontraktila aktivitet. Det är, som ni förstår, en missfall kan uppstå.

När råmjölk är en farlig harbinger

Kolostrum under graviditeten är dock inte alltid så säkert. Eftersom det utsöndras från bröstet, och dess stimulering är direkt relaterat till livmoderns tillstånd (när barnet suger, samlas livmodern), kan utsöndringen av råmjölken signalera hotet om abort. Om du är på bevarande och tillsammans med andra tecken på hotet om missfall (drabbningar i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, fläckar från slidan), svulmer bröstet brått och börjar flöda ut råmjölken - var noga med att berätta för läkaren om det! Och om du inte ligger på ett sjukhus, måste du läggas in på sjukhus.

Bröstavladdning under graviditeten

Förändringar i bröstet börjar inträffa från de första dagarna av graviditeten. Detta är ett av hennes tidigaste symtom. Mycket ofta blir bröstet smärtsamt och överkänsligt, det ökar märkbart i storlek, bröstvårtorna och areola kan ändra färg till en mörkare, och ett venöst nät visas ofta på bröstet. Förutom andra symtom som rör själva bröstet, är också utsläpp av råmelk från bröstvårtorna möjliga. Detta anses ganska naturligt..

Colostrum är den första "mjölken" från mödrarna. Det är en gulaktig vätska, vattnig i strukturen och söt i smak. Till att börja med är råmjölken tjock och gul, men närmare förlossningen tunnare och missfärgas..

Kolostrumproduktionen börjar vanligtvis i andra trimestern av graviditeten. Men vätska från bröstet kan frigöras tidigare. Detta observeras särskilt ofta under massage eller bröststimulering under sex. Någon har inget sådant under hela graviditeten. Men efter att barnet föddes kommer det säkert råmjölk - oroa dig inte. Allt är individuellt och anses vara normalt, både närvaron av utskrivning under barnets uppkomst och deras frånvaro.

Men det finns tillfällen att konsultera en mammolog inte kommer att vara överflödigt. Vid den sjätte-sjunde månaden av graviditeten kan en kvinna märka vattnig utflöde från bröstet med blodiga fläckar. Det var under denna period som hormonet prolaktin, som är ansvarigt för framtida amning, och hormonet oxytocin, som främjar flödet av mjölk till kanalerna, produceras intensivt i hennes kropp. Denna typ av utsläpp under denna period anses också vara normal, men det är bättre att spela det säkert för att utesluta förekomsten av bröstsjukdomar.

Du bör också kontakta en specialist i sådana fall:

 • du plågas av regelbundna värkande smärta i bröstet;
 • bröstet ökar ojämnt: knölar eller depressioner syns på det;
 • utflödet från bröstvårtorna är gult eller blodig.

Men att skrapa huden på bröstet är inte ett oroande symptom: körtlarna växer, förbereder sig för produktion av mjölk och sträckt hud kan klåda. I det här fallet ska du använda krämer mot stretchmärken.

Om ingenting stör dig och du inte observerar något oroande med bröstet, finns det ingen anledning till oro. Du bör dock vara medveten om att det inte är nödvändigt att uttrycka vätska som frigörs från bröstet. Det är också viktigt att observera brösthygien (tvätta två gånger om dagen i duschen och torka av bröstvårtorna). Och du måste också bära en bekväm behå som inte squash och inte begränsar mjölkkörtlarna.

I allmänhet är utflöde från bröstkörtlarna ett helt fysiologiskt fenomen, som inte bara kan observeras hos gravida kvinnor och inte bara kvinnor. Otroligt är sådana avvikelser också möjliga hos män. Dessutom, även hos nyfödda flickor, kan vätska utsöndras från bröstvårtorna (på grund av den ökade nivån av kvinnliga hormoner i moders blod under graviditeten). Vad kan vi säga om den framtida mamman! Så det viktigaste - oroa dig inte igen. Och om något "misstänkt" bara spela det säkert med ett besök hos en specialist.

När råmjölk visas hos gravida kvinnor och hur det ser ut?

Colostrum - mjölkens "harbinger" - den första maten till en nyfödd, som mammas mjölkkörtlar börjar producera under graviditeten.

Från artikeln kommer du att lära dig: när råmjölk visas hos gravida kvinnor; hur det ser ut i de tidiga stadierna, före förlossningen och efter det; vilka fördelar har barnet?.

Sammansättning och näringsvärde

Kolostrum skiljer sig från vanlig mjölk, inte bara i färg och konsistens, utan också i kemisk sammansättning.

Den innehåller lite vätska, vilket positivt påverkar arbetet med de omogna njurarna hos de nyfödda, som ännu inte är redo för överbelastning. Allt assimileras, hittills finns det ingenting.

Näringsämnets täthet är flera gånger högre, eftersom dess uppgift är det nyfödda immunförsvaret. Kalorier 100 gr. råmjölk den första dagen efter födseln är 150 kcal.

Den första dagen är proteinet i råmelk 6%, främst globulin och albumin - de passerar genom tarmväggarna och absorberas lätt. Aminosyras sammansättning är nästan densamma som i moderserum.

Vid den femte dagen för utfodring sjunker energivärdet gradvis till 70 kcal, "övergångsmjölk" (blandad med råmjölk) frigörs och sedan "mogen mjölk". Proteininnehållet minskade till 1-2%, och sedan är det i princip kasein - det absorberas svårare och krossas i magen.

Colostrum innehåller

 • t-lymfocyter (mer än i blodet); immunoglobulin A; neutrofiler;
 • naturliga antioxidanter (vitamin A, B, C, E, PP; betakaroten; selen; zink);
 • Mineral salt;
 • spårelement (kobolt, järn, koppar);
 • vatten;
 • enkla proteiner, fetter och kolhydrater (laktoferrin, laktos, etc.);
 • livsmedelsenzymer (proteas, amylas, lipas);
 • laktobaciller och bifidumbakterier.

Många av dessa komponenter är utformade för att stärka barnets immunitet. De flesta av dem (laktoferrin, immunoglobulin A) smälts inte, därför förblir de i magen, där de kan bekämpa allergener och andra skadliga ämnen.

Ett antal användbara egenskaper för barnet

 • Påverkan på utvecklingen av mikroflora i tunntarmen.
  Den fyller den med nödvändiga bifidobakterier och laktobaciller. En sådan flora främjar assimilering av mjölk och anpassade blandningar, påskyndar mognaden av epitelet och gör att du kan upprätta en fullständig avföring;
 • Acceleration av utsöndringen av de första avföringen (meconium), på grund av de laxerande egenskaperna för råmjölk.
  Efter borttagandet av den ursprungliga mörka avföringen från ändtarmen är barnets kropp redo för ankomsten av mogen modersmjölk;
 • Berikning av barnets kropp med vitaminer, mineraler och antioxidanter.
  Dessa gynnsamma ämnen är nödvändiga för bildning och utveckling av organ..
 • Mättnad av barnets kropp med immunceller.
  laktoferrin; lymfocyter; levande makrofag leukocyter, immunglobulin A; neutrofiler. De utsöndras från råmjölk, smälts inte och absorberas inte utan förblir i mag-tarmkanalen och skyddar smulans kropp från skadliga mikroorganismer i miljön. Ge den nyfödda passiv immunitet, eftersom han kommer att lära sig att utveckla sin egen först efter 6 månaders liv.
 • Tar bort överskott av bilirubin.
  Vad förhindrar utveckling av fysiologisk gulsot hos ett barn.
 • Skyddar mot syrestress på grund av dess höga innehåll av naturliga antioxidanter.
 • Ger antiviralt skydd och förhindrar vidhäftning av många bakterier.
  Antiviralt skydd beror på vita blodkroppar som producerar interferon. Oligosackarider och polysackarider tillåter inte bakterier att fästa till slemhinnorna.

Enligt officiella studier är det känt att colostrum (colostrum) är effektivt mot olika bakterier (E. coli, Salmonella, streptococcus, etc.). Colostrum bekämpar aktivt rotavirus eller polio- och herpesvirus.

Hur länge börjar råmjölk produceras?

När råmjölk uppträder hos gravida kvinnor kan man inte säga säkert. Hos vissa - det förekommer i de tidiga stadierna, i andra - under de senaste veckorna av graviditeten (30; 32; 35), nästan före förlossningen.

Varför händer detta, kan inte ens läkare säga. De hänvisar till det faktum att detta är rent individuellt och beror på egenskaperna hos kvinnans kropp.

Oftast märker gravida kvinnor råmjölksproduktion från ungefär andra trimestern. Under denna period kommer lite vätska "ut".

När råmjölk uppträder märker kvinnor omedelbart hur bröstet förstoras (sväller). Vid denna tidpunkt produceras en vätska som ser ut som en klibbig, gul eller nästan transparent.

Bli inte upprörd eller sök läkarhjälp om utsläpp från bröstvårtorna inte alls syns. Brist på vätska under graviditeten anses också vara normalt och beror på kroppens egenskaper. Som regel förekommer kolostrum efter förlossning och varar i flera dagar.

Vad bör vara råmelk (färg, smak, konsistens, mängd utsöndringar)

Hur kolostrum ser ut kan bedömas av olika foton och videor på Internet.

I de tidiga stadierna av graviditeten ser det ut som en ganska tjock konsistens av gul, gråaktig eller orange, beroende på de livsmedel som kvinnan åt dagen innan.

Det liknar mjölk i strukturen. Det smakar lite sött och klibbigt vid beröringen.

Ibland kan en blandning av blod märkas. Om bröstet inte skadar, fanns det mycket lite blod, och hemligheten har en neutral lukt - det finns ingen anledning att oroa sig. På grund av ökningen i lobulerna och expansionen av kanalerna kan en liten kapillär spricka i körtlarna. Men en gynekolog är bättre att berätta om detta.

Den kvinnliga kroppen producerar råmjölk när hormoner som oxytocin och prolaktin ökar i kroppen.

Under graviditeten expanderar kanalerna och tubuli, lobulerna ökar och hemligheten hos bröstkörteln kommer ut genom bröstvårtan.

Morsmjölk kommer att ersätta råmjölk. Konsistensen tunnas, förlorar sin bekanta färg och blir nästan transparent.

Behöver jag uttrycka råmjölk??

Vissa gravida kvinnor har för mycket råmjölk, särskilt före eller efter förlossningen. Ett visst obehag i form av vått linne, mild klåda eller obehag i bröstområdet orsakar detta tillstånd, men det finns inget behov av att uttrycka vätskan.

Under förlossningen är dekantering tillåtet, men endast i vissa situationer. Till exempel, om ett barn är svagt eller sjukt från födseln, har reflexerna ännu inte utvecklats och det är svårt för honom att få mjölk, då flaskmatning är helt enkelt nödvändigt.

Vad du ska göra om råmjölken visas: bröstvårdsregler

Om råmelk förekommer under graviditeten är det strängt förbjudet att massera bröstet. Varje stimulering av råmjölksproduktionen kommer att leda till produktion av hormoner som är ansvariga för livmodern. Detta hotar i sin tur en ökning av arbetskraftsaktiviteten eller spontan abort.

Om råmjölken börjar dyka upp, tvätta din brösthud regelbundet med rent vatten utan personlig hygien.

Om hemligheten lämnar fläckar på kläderna kan du använda speciella bröstkuddar som är utformade för att absorbera vätska, inklusive mjölkkörtlarnas hemlighet.

Sådana produkter har antiseptiska egenskaper. Med andra ord förhindrar deras användning infektion och bakterietillväxt..

Bröstavladdning som ett tecken på patologi

Det finns ett antal symtom genom vilka det kan fastställas att råmjölk är ett tecken på vissa sjukdomar eller komplikationer:

 • Smärta.
  Det indikerar utvecklingen av en inflammatorisk process i bröstet, till exempel purulent mastit. När utflöde från bröstvårtorna också åtföljs av smärta i nedre del av buken, i ryggen, indikerar detta en ökning av toner i livmodern Detta beror på överdriven produktion av hormoner som stimulerar arbetet. Otillbörlig behandling av sådana symtom ökar risken för för tidig födsel.
 • Blodblandning.
  Det kan vara inflammation i vissa organ. Uteslut inte uppkomsten av godartade eller maligna neoplasmer.
 • Dålig lukt.
  Det indikerar närvaron av en bakteriell infektion. Om det fortfarande finns smärta i bröstkörtlarna, kroppstemperaturen stiger och svagheten känns bör du omedelbart ringa en ambulans. Om en obehaglig lukt uppstår efter födseln är amning strängt förbjudet och ersättning av modersmjölk med en babyformel krävs.

Närvaron av minst ett av de nämnda tecknen betraktas redan som en avvikelse från normen. Det är möjligt att det för närvarande i kvinnans kropp finns några inflammatoriska processer som kan påverka det ofödda barnet negativt.

Vi fick reda på när råmjölken visas hos gravida kvinnor, hur det är, hur det ser ut och vad som är fördelaktigt för barnet.

Bröstutflöde under graviditet i tidiga och sena stadier

Om förändringen i storleken på bröst hos gravida kvinnor inte är läskig, är vätskan från bröstkörtlarna alarmerande. Särskilt oroliga är kvinnor i en tidig position. Läkare varnar omedelbart: transparent utflöde från bröstvårtorna under graviditeten är ett naturligt tillstånd som följer med den förväntade modernen fram till födseln.

Allmän information

När vätska släpps ut från bröstet indikerar detta fenomen ofta utvecklingen av en bröstsjukdom. Ett undantag är perioden för att bära barnet, då en sådan utflöde från bröstet kan uppstå under graviditeten. Så snart en icke-gravid kvinna börjar dyka upp under en lång tidsperiod, vit urladdning från bröstvårtorna eller vätska i någon annan färg, måste hon snarast genomgå en studie och så snart som möjligt genomföra den behandling som läkaren kommer att förskriva.

Ett sådant symptom bör varna representanter för det starkare könet. När allt kommer omkring kan det uppstå om inflammation i bröstkörteln hos män eller andra patologiska processer utvecklas. Därför är vätskan från bröstkörtlarna hos representanter för båda könen ett oroande tecken, som du omedelbart ska kontakta en specialist.

Personlig hygien för att förhindra patologier

Mycket ofta blir orsaken till patologisk urladdning från bröstkörtlarna felaktig personlig hygien. I själva verket skapas en utmärkt miljö för utveckling av bakterier i råmelk, därför måste brösten övervakas noggrant. Så snart en hälsosam utflöde dyker upp, bör en kvinna byta till en särskild ordning för egenvård.

 • Använd en bekväm, mjuk bh utan gropar och sömmar i bröstvårtan - underkläder får inte begränsa och komprimera bröstet, du måste välja en större modell, eftersom en vanlig bh inte längre passar.
 • Särskilda absorberande foder bör appliceras på nippelområdet - de förhindrar att sekreten sprids genom underkläderna, minskar risken för infektion och ändrar dem vid behov.
 • Så snart råmjölken börjar stå ut överförs brösten till en speciell vattenbehandling - de tvättas flera gånger om dagen utan tvål, du kan använda en mycket svag lösning av kaliumpermanganat, men du kan inte gnugga körtlarna.
 • Vid varmt väder måste du byta foder ofta, när kanalerna expanderar.
 • Innan du går till sängs måste bröstet behandlas med kräm från sprickor och stretchmärken..

Så att mängden sekret inte ökar är det förbjudet att dekantera det råmjölken som förekommer. Denna procedur skadar inte bara utan stimulerar också en ökning av vätska..

Bröstvård under graviditeten och omedelbart efter att barnet föddes är en mycket viktig process som minskar risken för mastit med 80% om en kvinna gör allt rätt.

Varför visas bröstavlastning??

Om råmjölk frigörs från bröstet medan du bär barnet - det är helt normalt, men om det inte finns där, bör du inte oroa dig.

Dess utseende är ett tecken på att den framtida moderns kropp förbereder sig för ett barns födelse och försöker ge barnet hälsosam kost i förväg.

Hur länge förekommer råmjölk under graviditeten? Tidpunkten för utseende är mycket individuell, oftast kan mjölkutsöndringar ses under andra halvan av graviditetsperioden, hos vissa kvinnor förefaller de bara några veckor eller dagar innan barnet föddes. Kolostrum observeras ofta i tidig graviditet.

 1. Under första trimestern. Nästan omedelbart börjar befruktningen av mjölkkörtlarna aktivt förbereda sig för amning - lobulerna och kanalernas diameter ökar. För närvarande skiljer sig råmelk i små mängder, du kanske inte ens märker det. Men i vissa fall är det utseendet på en stor mängd omogen mjölk som blir den första manifestationen av graviditeten.
 2. I andra trimestern syntetiseras råmelk mer aktivt, klibbiga fläckar kan märkas på linne. Mängden utsöndring av mjölk beror inte på tid på dygnet och näring, de visas inte nödvändigtvis varje dag.
 3. I tredje trimestern ökar mängden råmjölk, dess konsistens förändras. Efter födseln utsöndras den i ytterligare en vecka, varefter den ersätts med fullmodig bröstmjölk.

När råmjölk utsöndras, uppstår ofta obehag i bröstkörtlarna - stickningar, klåda, detta beror på att pectoralmusklerna dras åt för att pressa vätskan till bröstvårtan. Eftersom omogen mjölk är ganska tjock är obehaget ganska påtagligt.

Om det inte finns något råmelk, anses detta inte vara en patologi, du behöver inte sluta dig själv och tänka att du inte får mjölk efter förlossningen. Kolostrumutsöndring beror på olika fysiologiska skäl, därför är det ganska normalt om de första dropparna börjar släppas omedelbart efter att barnet föddes.

Eftersom kvinnor möter olika obehagliga sjukdomar är det ofta fallet med väntande mödrar hur råmjölken ser ut och om det kan förväxlas med farliga sekret.

 1. Levererar protein och antikroppar mot barnets kropp som stöder barnets immunitet under de första sex månaderna av livet.
 2. Skapar en frisk mikroflora i tarmen, främjar bättre absorption av mjölk, normaliserar avföringsprocessen, förhindrar tillväxt av patogena mikrober i matsmältningssystemet.
 3. Påskyndar processen att ta bort meconium, om den ursprungliga avföringen inte fungerar, kan inte spädbarns matsmältningskanal fungera normalt.
 4. Binder överskott av bilirubin, vilket minskar risken för nyfött gulsot.
 5. Förser barnet med alla nödvändiga mineraler och vitaminer som kroppen behöver för normal tillväxt och utveckling.
 6. Det levererar antioxidanter till blodet, vilket gör det möjligt för andningsorganen att anpassa sig till miljön snabbare.
 7. Minskar risken för kolik.

Ursprungligen kolostrumgult, nyanserna kan vara olika, har en tjock, klibbig konsistens, en uttalad mjölkig lukt, en sötaktig smak. När du närmar dig födelsen blir omogen mjölk mer flytande och transparent..

Ibland är råmelk rosa, eller med små orenheter i blod, då finns det heller ingen anledning att få panik om det inte finns några andra oroande symtom. Mot bakgrund av en stark utvidgning av kanalerna bryts kapillärer ibland, vilket blir orsaken till uppkomsten av blod i omogen mjölk.

I avsaknad av hotet om avbrott av graviditet, bör utseende av råmjölk inte stör dig.

Om urladdningen är väldigt riklig, använd de speciella absorberande flikarna för behån, de kan köpas på alla apotek.

Regler för vård av mjölkkörtlarna under råmjölksproduktion:

 1. Byt dina kuddar så ofta som möjligt, eftersom en fuktig, varm miljö i kombination med en näringsvätska är ett bra ställe att sprida olika patogener.
 2. Se till att tvätta bröstet med varmt vatten, torka med våta våtservetter.
 3. Använd hypoallergena fuktgivande krämer för bröstet, detta hjälper till att undvika uppkomsten av stretchmärken, bröstvårttsprickor i framtiden..
 4. Försök att äta rätt - minska mängden mat med snabba kolhydrater, 4-5 veckor före födseln, öka mängden fett i kosten.

Om råmjölk utsöndras från bröstet är det strängt förbjudet att dekantera, det är förbjudet att massera bröstkörtlarna - varje stimulering kan påverka graviditetsförloppet negativt. Kom ihåg att med aktiv produktion av omogen mjölk börjar livmodern att dras aktivt..

Om du redan aktivt producerar omogen mjölk, försök att skydda dig från att provocera faktorer..

Om råmjölk läcker starkt, måste du definitivt använda engångsbröstkuddar, som måste bytas ut i tid: kolostrum är ett idealiskt medium för reproduktion av bakterier. Glöm inte att tvätta bröstet med varmt vatten i detta avseende (men utan tvål).

Du får inte i något fall trycka på bröstet eller ännu värre - uttryck kolostrum. Eventuell stimulering av bröstet innebär frisättning av hormonet oxytocin, vilket orsakar livmoderns kontraktila aktivitet. Det är, som ni förstår, en missfall kan uppstå.

Varje gravid kvinna bör vara medveten om brösthygien. Den viktigaste regeln är en korrekt vald behå som inte krossar eller klämmer i bröstet. Engångsstrumpbyxor kommer att hålla råmjölk och förhindra att det fläckar tvätt. Kom ihåg att byta regelbundet dessa packningar. När råmjölk förekommer hos gravida kvinnor är det nödvändigt att tvätta bröstkörtlarna flera gånger om dagen med varmt vatten. Dessa åtgärder kommer att skydda mot tillväxt av bakterier för vilken varm råmelk är en gynnsam livsmiljö..

Du kan inte i något fall uttrycka det råmjölk som visas, eftersom det inte kommer att bli mindre, utan tvärtom kommer antalet att öka. Dessutom stimulerar bröstpumpning produktionen av oxytocin, vilket orsakar livmodersammandragningar, vilket kan leda till upphörande av graviditet eller otydliga sammandragningar.

Det finns många faktorer som väcker ett sådant symptom och de är olika. De huvudsakliga orsakerna till detta fenomen listas nedan:

 • Obalans mellan hormoner som leder till utveckling av galaktoré.
 • Milky kanal ektasia.
 • Ständigt klädd i hårt pressande underkläder.
 • Bröstinflammation.
 • Maligna processer i bröstkörteln.
 • Användning av orala preventivmedel.
 • Intraductal papilloma.
 • Bär ett foster.
 • Användning av ett antal droger - detta kan provocera användningen av amitriptylin etc..
 • mastopati.
 • Bröstskada.

Nedan talar vi om de vanligaste orsakerna till utvecklingen av detta tillstånd..

Galaktoré är ett tillstånd där mjölk eller råmjölk hos icke-gravida kvinnor upphör spontant. Detta tillstånd bestäms också när mjölk eller råmjölk flyter efter fem månader eller mer.

Orsakerna till galaktoré är förknippade med ett överskott av prolaktin, under vilken påverkan mjölk bildas. Hos män utvecklas galaktoré också, eftersom prolaktin också produceras i det starkare könet..

Utvecklingen av galaktoré sker i samband med påverkan av olika faktorer. Det kan vara en konsekvens av en hypofystumör (prolaktinom), formationer eller skador i hypotalamus, sjukdomar i sköldkörteln, äggstockar, binjurar. Galaktoré kan också vara en konsekvens av stress, lever- och njursvikt..

Idiopatisk galaktoré är ett tillstånd när det är omöjligt att fastställa orsaken till spontant utflöde av mjölk. Enligt medicinsk statistik är det i ungefär hälften av fallen inte möjligt att identifiera varför detta händer..

Det huvudsakliga tecknet på detta tillstånd är vit utflöde, som mjölk, från bröstkörtlarna. Kvinnor som lider av galaktoré utvecklar också hirsutism (överdriven hårväxt), en kränkning av den månatliga cykeln, minskad sexdrift, akne.

För att bota detta tillstånd är det nödvändigt att genomföra terapi av den underliggande sjukdomen. Om det är idiopatisk galaktoré föreskrivs patienten eller patienten användning av bromokriptin, vilket minskar produktionen av prolaktin.

Om en kvinna diagnostiseras med ektasi, vad det är och hur man kan övervinna detta tillstånd, kommer läkaren att berätta.

Ectasia eller duectasia är ett tillstånd som leder till en gradvis utvidgning av mjölkkanalerna. En inflammatorisk process uppstår gradvis, och mjölkkanalernas ektasi utvecklas. Detta tillstånd kännetecknas av uppkomsten av klibbiga, tjocka sekret, som vanligtvis är bruna.

Denna sjukdom manifesteras oftast hos kvinnor i premenopausal ålder..

Behandling innefattar användning av antiinflammatoriska läkemedel (t.ex. indometacin) och varma kompresser i bröstet. Ibland föreskriver en läkare antibiotika.

I särskilt svåra fall kan kirurgiskt avlägsnande av mjölkkanalen vara nödvändigt..

mastit

Mastit är en akut infektionssjukdom som främst utvecklas när en ung mamma ammar sitt barn. En akut kurs är karakteristisk för denna sjukdom. Bröstet blir mycket smärtsamt, sväller, temperaturen stiger kraftigt. Bröstkörteln är mycket öm när den pressas. Dessutom, med mastit, skadar inte bara bröstkörtlarna när de pressas, utan smärtan störs om bröstet inte berörs. Skinnkörtlarnas hud är hyperemisk. Grön urladdning från bröstkörtlarna tycks, eftersom pusföroreningar finns i dem.

Som regel utvecklas mastit på grund av felaktig uttryck av bröst, bröstvårttsprickor och utveckling av laktostas. Mastit kan bero på att en kvinna inte behandlar hygienfrågor korrekt.

Om mastit fortskrider, går den i en abscess form. I detta tillstånd känner kvinnan väldigt dåligt.

Terapi av denna sjukdom involverar avstötning av amning som drabbats av mastit. Avgiftningsbehandling utförs också, antibiotika ordineras till kvinnan.

Om en abscess utvecklas, öppnas abscessen i bröstkörteln kirurgiskt.

Om en kvinna har drabbats av en allvarlig bröstskada kan blodiga utflöden från bröstkörtlarna uppträda med tryck eller godtyckligt. När skadorna läker, uppträder brunt eller gult urladdning från bröstet när det trycks ned..

Varför utsöndras råmjölk under graviditeten

Colostrum kan frisläppas vid olika tidpunkter, från de första veckorna av graviditeten till de senaste månaderna. Förresten, utseendet på råmjölk kan inte förekomma, och detta är också normen. Många gravida kvinnor misstänker inte ens att de har utsöndring av bröstvårtan under graviditeten..

När du trycker på nippeln släpps några droppar av en transparent gulaktig vätska. I vissa fall framträder råmjölken mer rikligt, vilket orsakar besvär för den förväntade modern. Men de flesta kvinnor noterar emellertid hans utseende i graviditetens tredje trimester. Kolostrum kan åtföljas av stickningar i bröstet och klåda. Oroa dig inte för detta: sådana känslor orsakas av expansion av kanaler i bröstkörtlarna.

Utsöndring av råmjölk från bröstet under graviditet observeras oftast efter stimulering av bröstkörtlarna (massage eller sexuella smekningar) Dessutom kan hans frisläppande föregås av emotionella upplevelser och överhettning av en gravid kvinna.

Avsaknaden av patologiska tecken på råmjölk och objektiva uppgifter om någon sjukdom i födelseprocessen indikerar kvinnans kropps naturliga tillstånd när kroppen förbereder sig för den kommande födelsen. Utvecklingen av en hemlighet bestäms av fysiologi, och en kvinna måste ta på allvar villkoret och förändringarna i det reproduktiva systemet.

Taktik för en kvinna med råmjölksläckage:

 • Urvalet av bekväma linne tillverkade av naturliga fibrer, som inte komprimerar bröstet, men stöder det.
 • Användning av absorberande foder för att minska hudirritationen.
 • Tvätta dagligen med varmt vatten.
 • Torka endast med en mjuk handduk för att förhindra sprickor i bröstvårtorna.
 • Uteslutning av provocerande faktorer: en varm dusch, ett bad, en ökning av kroppstemperaturen, användning av varma drycker, bröstmassage, grovt sex, stress.
 • Smörjning av irriterade områden och sprickor med en kräm som innehåller panthenol, en fuktgivande och helande läkningskomponent.

Oavsett hur länge råmjölken börjar påverkar detta inte graviditeten. Men det finns situationer där du bör konsultera en läkare. Dessa inkluderar:

 • svår bröstsmärta;
 • föroreningar av blod, pus i råmjölk;
 • dess grönaktiga eller bruna färg, en obehaglig lukt;
 • uttalad asymmetri i bröstkörtlarna, bulor, sprickor, sälar, feber i kombination med smärta i nedre del av buken.

Med långvarig frånvaro av råmjölk kan dess produktion stimuleras. Detta kräver användning av speciella foder gjorda av grovt tyg, som placeras i en bh. Detta bör göras vid ett senare datum (vid 36-37 veckor), vid tidigare sådan stimulering kan leda till för tidig födsel.

Gynnsamma funktioner

Colostrum är en form av övergång från intrauterin till fetal näring, därför innehåller den lätt smältbara proteiner. Kaseininnehållet är minimalt i detta skede. Med utvecklingen av barnets kropp och en ökning av dess förmåga att assimilera komplex protein ökar innehållet av kasein.

Colostrum innehåller ett laxermedel som hjälper till att tömma barnets tarmar..

Spårelement som ingår i den optimala kompositionen:

 • järn transporterar syre till organ;
 • jod är nödvändig för att sköldkörteln fungerar korrekt, för att förebygga utveckling av avvikelser;
 • koppar stabiliserar lungorna;
 • zink är ansvarig för bildandet av immunitet.

Bristen på näringsämnen leder till:

 • anemi
 • hudpigmentering;
 • avvikelser i neurologiska reaktioner.

I detta skede är intaget av råmelk nödvändigt för spädbarnet, inte en enda konstgjord blandning kan jämföras med den i sammansättning. Vitaminerna A och E skyddar barnet mot syrestress. Fettinnehållet reduceras, vilket möjliggör snabbare upptag av mat.

Colostrum är en kalorifattig produkt, men den minskar med ett barns tillväxt. Enzymer bidrar till en snabb nedbrytning av maten, eftersom tarmarna hos barnet inte är mogna, han behöver hjälp.

Den naturliga mekanismen för bildning av råmelk anses vara idealisk eftersom den anpassar sig efter barnets behov över tid. Hemligheten börjar utföra samma funktioner som moderkakan under fosterutvecklingen, och det tros därför att sammansättningen av råmjölken är mer som mödrarblod än mjölk.

Högkalori hjälper barnen i viktökning.

Näringsämnen kompletteras med komponenter som är användbara för immunitet:

 • interferoner (de måste skydda barnets kropp från virus);
 • immunminnesmolekyler som hjälper till att bekämpa virus i framtiden;
 • faktorer som är ansvariga för tillväxten av barnets kropp;
 • endorfiner som skyddar mot stress.

Immunfaktorer är ansvariga för bildandet av passiv immunitet hos barn. Vetenskapliga analyser tyder på att råmjölk effektivt kan bekämpa colibacillus, streptokocker, rotavirus och dysenteripatogener.

Användningen av hormoner och lipider för de omogna barnens tarmar är att utveckla dess funktioner, detta är nödvändigt för vidareutveckling.

Om strukturen i mjölkkörtlarna

Kvinnlig bröstkörtel är ett parat organ vars uppgift är att säkerställa amning. Mjölk utsöndras från bröstkörteln för utfodring av avkommor. Oftast består bröstkörtlarna av parenkym - körtelvävnad. I varje bröst finns 15-20 lober separerade med bindvävssepta. Lobber består av lobuler och lobuler av alveoler. Mjölk utsöndras genom de mjölkiga kanalerna, som sträcker sig från varje lob mot bröstvårtan..

Under perioden när en kvinna bär ett barn uppstår en gradvis överväxt av körtelvävnad, eftersom bröstet förbereds för amning.

Lite lägre än mitten av bröstet är bröstvårtan som omger den mörka huden. Hos kvinnor som redan har fött är utrymmet nära bröstvårtan och bröstvårtan mörkbrunt, hos unga flickor är det rosa.

Huden på paralosal alveoler och bröstvårtor är mycket öm och sårbar, därför, under graviditet och särskilt amning, ökar risken för sprickor och infektioner.

Bröstkörtlarna består av alveoler - strukturellt utsöndrande enheter i körtlarna. Varje alveolus tillförs rikligt med blod. Alveoli kombinerar och bildar lober. Var och en av dem har sin egen mjölkkanal som öppnas på ytan av bröstvårtan. Under graviditeten ser bröstets utseende naturligt ut, men ökar något i storlek på grund av en ökning av mjölkkanalerna och ansamlingen av näringsämnen.

Under graviditeten genomgår strukturen i körtlarna, detta beror på förberedelserna för amning (mjölkets utseende). Blodtillförseln till körtlarna blir intensiv, under påverkan av hormoner sker spridning av både körtelvävnad och kanaler. Denna process börjar redan tre veckor efter befruktningen. Från den andra halvan av graviditeten avtar dessa processer, de ersätts av processen för ackumulering av proteinliknande ämnen av celler. I slutet av terminen fördubblas massan av körtlar.

Innan en kvinna som förlossar har mjölk genomgår mjölkkörtlarna en serie transformationer. De första symtomen på förändringar hos gravida kvinnor visas under den första månaden, när de noterar vikt och svullnad i bröstet. Måttlig ömhet varar till förlossning och försvinner inte efter några dagar, som under perioden med premenstruellt syndrom.

Strukturera

I råmelk finns ämnen som är nödvändiga för barnet i början av livet. Till skillnad från mogen mjölk innehåller den mindre fett, socker och vatten..

näringsämnenVolym
gr.mgmcg
ekorrar22
fetter25
kolhydrater57
Spårelement (järn, koppar, zink, kalium, fosfor, kalcium, selen)1240,5
Vitamin A1600
C-vitamin72
JodUpp till 450
Karatonids1370

Kolostrum ersätts med mjölk 3-7 dagar efter leveransen. Detta steg anses vara övergångsställe, varefter mjölk blir mogen, kan variera något beroende på den ammande dietens diet.

Kaloriinnehållet i råmjölk den första dagen för applicering på bröstet är 1500 kcal.

Tecken på onormalitet

Ibland kan råmelk vara farligt, men bara under förutsättning att du har ett antal negativa symtom - drabbningar i nedre del av buken, blodig utflöde från slidan. Sådana tecken utgörs av en missfall, och frisläppandet av omogen mjölk förvärrar bara situationen, eftersom livmodern träder ihop under råmjussyntesen..

Andra farliga symptom:

 • svår bröstsmärta är ett tecken på en inflammatorisk process, purulent mastit;
 • en stor mängd blod kan signalera inflammation, närvaron av neoplasmer i bröstkörtlarna;
 • råmelk har en obehaglig lukt i bakterieinfektioner, men i de tidiga stadierna kan detta fenomen orsakas av förändringar i hormonbalansen;
 • colostrum hos icke-gravida kvinnor är förknippat med en ökning av koncentrationen av prolaktin eller oxytocin i blodet, inflammatoriska processer och närvaron av tumörer.

Om du märker några symtom som detta, tala om för din läkare direkt.

Kolostrum före menstruation

Vilken typ av manifestation är det och är det normalt när många kvinnor är intresserade under de sista dagarna före början av menstruation. Svaret på frågan om råmjölk kan stå ut före menstruationen är positivt. Men bara om detta händer före menstruationen och 1-2 droppar genomskinlig utsöndring utsöndras från bröstet. Oroa dig inte om detta.

Men om en kvinna utsöndras aktivt råmelk utan graviditet, bör orsakerna till detta fenomen bestämmas av läkaren. När allt kommer omkring tycks ofta vätskan från bröstvårtorna före menstruationen på hormonell obalans och andra störningar.

mastit

En sådan akut bröstsjukdom är smittsam. Oftast förekommer det under amningen. Bröstkörtlarna sväller, det blir mycket smärtsamt vid beröring, som regel ökar kroppstemperaturen till 39 grader. En grönaktig vätska med purulent föroreningar frigörs från bröstet.

Mastit kan uppstå på grund av bristande efterlevnad av personlig hygien, infektion orsakad av infektion i sprickorna i bröstvårtan eller felaktig uttryck av mjölk. I ett sådant fall är det inte värt att skjuta upp ett besök hos en läkare.

Ropande populära kolostrummyter

Det finns många olika ord om råmjölk, de flesta är långt ifrån verkligheten..

 1. Utskillelse av råmelk indikerar tillvägagångssättet för förlossning - det finns inget samband mellan dessa processer, omogen mjölk kan visas omedelbart efter befruktningen eller inte visas alls.
 2. Mängden råmelk är relaterad till mängden bröstmjölk - volymen omogen mjölk påverkar inte kvaliteten, fettinnehållet och mängden mjölk.
 3. Om råmjölken plötsligt försvann, finns det ingen mjölk. Under graviditet visas omogen mjölk eller försvinner, detta är en normal process. Efter födseln kommer allt verkligen att visas, och råmjölk och mjölk.

Isolering av råmelk är en mycket individuell process, som varje graviditet, så du bör inte vara nervös om något går fel som de andra. Om något stör dig kan du alltid kontakta din gynekolog.

Bröstavladdning under graviditeten

De viktigaste sjukdomarna inkluderar:

 1. Mjölkkanalektasia;
 2. Intraductal papilloma;
 3. Bröstskada;
 4. Bröstabcess;
 5. Fibrocystisk mastopati;
 6. Pagets sjukdom (bröstvårtcancer).

Med ektasi sker en utvidgning av en eller flera av mjölkkanalerna, vilket leder till deras inflammation. Kliniskt manifesteras denna patologi av närvaron av tjock, klibbig grön eller brunsvart urladdning. Behandlingen utförs initialt på poliklinisk basis:

 1. Varma kompresser på bröstet;
 2. Intag av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (aspirin, ibuprofen):
 3. Antibiotikabehandling mot infektioner.

Med konservativ behandling ineffektivitet indikeras kirurgiska ingrepp.

Intraductal papilloma är en liten godartad tumör som utvecklas i mjölkkanalen nära bröstvårtan. Den exakta orsaken till papillom är okänd. Ett karakteristiskt symptom för denna sjukdom är ett tjockt utsläpp med blod, utsöndrat från en bröstvårta. Du kan vanligtvis palpera formationen under areolen.

Diagnosen bekräftas av ultraljud i bröstkörtlarna. Endast kirurgisk behandling (borttagning av kanal) med obligatorisk histologi av vävnader för att utesluta tumörmalignitet.

Skador på bröstkörteln förekommer oftast i vardagen: när man slås mot rattet, ett starkt fall, när man leker med små barn, etc. De viktigaste tecknen på skada är:

 1. Smärta och svullnad på platsen för blåmärken;
 2. Hematom (blåmärken) i olika storlekar;
 3. Nippelutladdning (klar, gul eller blodig).

Efter en bröstskada bör du konsultera en mammolog. I de flesta fall kräver blåmärken ingen speciell behandling, de föreskriver endast torr värme och gnider heparinsalva på hematomområdet för att påskynda dess resorption. Med svår smärta i området med blåmärken är det möjligt att mobilisera det skadade bröstet och fixa det med ett bandage. Vid omfattande hematomer rekommenderas utnämning av antibakteriella läkemedel för att förhindra infektion..

En abscess är en ansamling av pus i vävnaderna. Oftast förekommer abscesser hos ammande kvinnor i strid med reglerna för hygien i bröstkörtlarna och felaktig uttryck av bröstet. Under graviditet är abscesser huvudsakligen posttraumatiska och uppstår på grund av infektion och suppuration av hematom.

De viktigaste tecknen på en bröstabcess:

 1. En historia av bröstskada;
 2. Närvaron av ett hematom;
 3. Feber;
 4. En ökning av det drabbade bröstet i storlek;
 5. Hyperemia i huden i området med abscess;
 6. Smärta i bröstkörteln;
 7. Utsläpp från bröstvårtans bröstvårtor med en blandning av pus.

Viktigt När en abscess uppstår, är en kvinna inlagd på ett sjukhus på kirurgisk avdelning. Utför kirurgisk behandling (öppna en abscess) med obligatorisk utnämning av antibakteriella läkemedel under den postoperativa perioden.

Fibrocystisk mastopati är en dishormonal godartad sjukdom i bröstkörtlarna. De främsta orsakerna till dess förekomst är hormonell obalans (särskilt förändringar i könshormoner och sköldkörtelhormoner). Mastopati manifesteras av följande symtom:

 1. Transparent eller gulaktig urladdning från bröstvårtorna;
 2. Ömhet i brösten.

Under graviditeten utförs inte behandling av fibrocystisk mastopati, dessutom kan man under amning återställa den hormonella bakgrunden, vilket kommer att leda till en minskning eller fullständigt försvinnande av symtomen på denna sjukdom.

Pagets sjukdom är en speciell, sällsynt form av bröstcancer som bildas i bröstvårtan eller paranasalregionen..

De viktigaste tecknen på Pagets sjukdom:

 1. Blodig utflöde från bröstvårtan;
 2. Bröstvårtan dras in;
 3. Rödhet, skalning av huden i bröstvårtan och paranasalregionen;
 4. Brinnande, klåda i bröstvårtan.

Diagnosen bekräftas av areolabiopsi. För behandling är en kvinna akut inlagd på onkologiavdelningen för kirurgisk ingripande (avlägsnande av bröstkörteln). Under den postoperativa perioden utförs kemoterapi och strålningsexponering. Graviditet bidrar till utvecklingen av cancer, därför är dess avbrott nödvändigt, oavsett term.

Från de första dagarna efter befruktningen börjar förändringar i bröstkörtlarna. Bröstet förstoras, blir känsligt, ett venöst nätverk visas ofta på det.

Ofta har förväntade mödrar utsläpp från bröstet under graviditeten. I de flesta fall är det råmjölkgult. Ibland har utsläppet från bröstvårtorna under graviditeten en mjölkig nyans. Sådana tecken är mjölkskördare.

I den period då en kvinna bär ett barn är det faktiskt en aktiv ökning av volymen av mjölkkörtlarna på grund av tillväxten av körtelvävnad. Så fungerar hormonet prolaktin på bröstkörtlarna.

Oftast börjar råmjölk från bröstet under graviditeten att sticka ut i förväg för barnets födelse. Men ibland förekommer bröstavladdning under graviditeten tidigare - i andra trimestern, ungefär 23 veckor av graviditeten.

Först efter födelsen av ett barn, efter 2-3 dagar, ersätter råmelk mjölk. Men råmelk är ett ämne som är nödvändigt för barnet, eftersom det är mycket kalorifattigt och innehåller ett stort antal antikroppar, vilket är mycket viktigt för den nyfödda.

Om utsläpp från bröstkorgen förefaller redan innan barnet föddes, är det viktigt att strikt övervaka hygien och övervaka bröstvårtornas tillstånd. Bröst på morgonen och kvällen ska tvättas med kokt vatten och torka sedan försiktigt. Det rekommenderas också att göra luftbad för bröstvårtor - denna procedur är att förebygga sprickor efter förlossningen.

De som noterar att sekreten gör smutsiga kläder bör bära särskilda kuddar. Om priset på bröstkuddar för gravida kvinnor verkar högt, kan du använda sterila bomullsskydd som säljs på apotek för dessa ändamål.

Om en kvinna är orolig för vissa egenskaper hos detta symptom, skulle hon bättre berätta för gynekologen om detta..

Du bör också rådfråga en gravid läkare i följande fall:

 • med regelbundna värkande bröstsmärtor;
 • med en ojämn ökning av bröstkörtlarna;
 • om hålor eller bulor visas på bröstet;
 • om blodig utflöde visas från bröstet.

Det är viktigt att ha bekväma underkläder som inte kommer att begränsa bröstet.

Naturen tog hand om detta också, så kvinnor behöver praktiskt taget inte göra någonting för att förbereda sina bröst för att mata barnet.

Många rekommenderar att gnugga nipplarna under graviditeten. Jag vill notera att denna metod för bröstberedning har en tveksam effekt. Faktum är att när man gnuggar bröstvårtorna med en handduk kan det hända att mikrokrackor som är osynliga för vårt öga kan dyka upp, och detta är porten för infektion. Dessutom visas ett osynligt skyddande smörjmedel på bröstvårtornas kvinnor före förlossningen, vilket bör skydda bröstet från skador. Om du aktivt gnider bröstvårtorna kommer detta fett att skadas.

Resorption av bröstet med en konstig mun är en ohygienisk metod och också ineffektiv. Nyfödda har en sugande reflex, de fångar och suger bröstet på ett speciellt sätt. Därför är det inte möjligt att förbereda bröstet för utfodring med hjälp av resorption.

Användningen av olika krämer mot bröstmärken för bröstet är acceptabel, men inom rimliga gränser. Överdriv inte gnugga grädden i huden!

När man ska träffa en läkare

Bröstavladdning under graviditeten är ingen anledning att oroa sig. De själva är inte farliga..

Men urladdningen kan åtföljas av symtom, som borde vara en signal om att det är dags att konsultera en läkare:

 • frisättning av vätska från bröstkörtlarna åtföljs av värkande smärta;
 • vätskan utsöndras med blodfläckar;
 • förutom utsöndringar observeras en ojämn ökning i bröstkörtlarna;
 • märkbara knölar eller fördjupningar uppträder på bröstet;
 • urladdning från bröstet åtföljs av en ökning av kroppstemperaturen;
 • för gul urladdning;
 • kanelutsekret;
 • vätska frigörs uteslutande från ett bröst;
 • urladdning åtföljs av en obehaglig lukt;
 • den frisatta vätskan har en grönaktig nyans.

Dessa symtom bör vara anledning till oro. När de dyker upp, gå genast till läkaren. De kan inte försenas, eftersom dessa problem kan vara ett tecken på förekomsten av patologier. Om det inte finns sådana symtom behöver du inte oroa dig för utsöndringar från bröstkörtlarna. Det viktigaste är att ta bort den frigjorda vätskan i tid och noggrant övervaka ditt välbefinnande. Detta förhindrar infektioner och andra hälsoproblem..

rön

Därför bör varje kvinna förstå att utflöde från bröstet normalt uppträder i följande fall:

 • Några dagar före din period.
 • Med stark sexuell upphetsning, stimulering av bröstvårtorna och orgasm.
 • Under graviditet.

Om avdelningar dyker upp under andra omständigheter måste en kvinna träffa en läkare. För att bestämma orsakerna till detta fenomen utförs följande aktiviteter:

 • undersökning av bröstet och dess palpation;
 • palpation av lymfkörtlarna;
 • ultraljudsförfarande;
 • mammogram.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Ingen månad 3 månader

Kvinnans reproduktiva system genomgår starka förändringar med ålder, äggstocksfunktionen bleknar, de första symptomen på klimakteriet uppträder. Menopausen varar från 2 till 10 år tills menstruationen inte slutar alls....

Vilka faktorer som kan påverka det faktum att menstruationen började för tidigt

Funktioner av för tidig menstruationNormalt varar menstruationscykeln 27–28 dagar. Tillåtet fel i 5 dagar (i alla riktningar), eftersom varje organisme är individuell....

Vitaminer och vitaminkomplex som måste tas vid klimakteriet

Varje kvinnlig kropp är utformad så att den på tröskeln till 45-årsjubileum börjar förbereda sig för nästa övergångsperiod från reproduktiv ålder till äldre....