Menstruella oregelbundenheter, orsaker, behandlingsmetoder

Intim

Menstruella oregelbundenheter är ett tecken på patologiska förändringar i könsorganens normala funktion. Ofta, sällsynta, för rikliga eller mycket magra perioder bör orsaka misstank om sjukdomens närvaro.

För att upptäcka menstruations oregelbundenheter i tid bör en kvinna vara medveten om vilka perioder som kan anses vara normala. Normal menstruationsblödning varar cirka 3–7 dagar, och skillnaden mellan varje efterföljande cykel bör vara 21–35 dagar. Den stora skillnaden mellan menstruationscyklerna beror på de individuella egenskaperna hos varje enskild kvinnas kropp. Därför bör en kvinna vara uppmärksam på en försening på minst två veckor.

Orsaker till menstruations oregelbundenhet

Brott mot menstruationscykeln är sekundär, det vill säga att det bara är en följd av köns- och extragenital patologi, påverkan på reproduktionsfunktionen hos alla typer av negativa faktorer.

De viktigaste etiologiska faktorerna vid menstruations oregelbundenheter inkluderar:

störningar i omstruktureringen av hypothalam-hypofyssystemet, särskilt under puberteten;

sjukdomar i de kvinnliga könsorganen (purulent-inflammatorisk, regulatorisk, trauma, tumör, missbildningar);

extragenitala åkommor (endokrinopati, kronisk infektion, sjukdomar i blodbildning, hjärt-kärlsystem, mag-tarmkanalen och levern, tuberkulos, metabola störningar, neuropsykiatriska sjukdomar och stress);

miljöproblem och arbetsrisker (exponering för kemikalier, radioaktiv strålning, mikrovågsfält, en kraftig klimatförändring, förgiftning och andra);

brott mot regimet för arbete och näring (fetma, svält, fysiskt överarbete, hypovitaminos och andra);

Dessutom kan andra faktorer provocera en kränkning av menstruationscykeln:

 1. Hormonell obalans. En minskning av nivån av progesteron i kroppen är ofta den främsta orsaken till obalansen i hormoner i kroppen, vilket oundvikligen kommer att leda till störning av menstruationscykeln.
 2. Ofta stressande situationer. Om kränkning av menstruationscykeln orsakas av stress, åtföljs det ofta av huvudvärk, allmän svaghet, irritabilitet.
 3. Genetisk predisposition. Om din mormor eller mor led av problem av den här typen, är det helt möjligt att du ärvde denna störning.
 4. Brist i kroppen av mineraler, vitaminer, utmattning, smärtsam tunnhet.
 5. Dramatiska klimatförändringar.
 6. Regelbundet intag av medicinering kan ha en biverkning i form av menstruations oregelbundenhet..
 7. Infektionssjukdomar i könsorganet.
 8. Rökning alkoholmissbruk.

Det bör noteras att effekten av den etiologiska faktorn vid patientens besök hos läkaren kan försvinna, bara hans konsekvens kommer att kvarstå.

symtom

För magra eller omvänt onormalt rikliga perioder har sina egna karakteristiska symtom. Det är välkänt att alla kränkningar i människokroppen aldrig går obemärkt, och en funktionsfel i menstruationscykeln kan erkännas av följande tecken:

 1. brott mot regleringen av blödning;
 2. riklig urladdning med närvaro av koagler;
 3. betydande försening;
 4. mycket magra menstruationer;
 5. smärtanfall av annan karaktär;
 6. premenstruellt syndrom.

Vid en normal menstruationsförlopp känner en kvinna inte signifikanta tecken. I vissa fall kan en smärta i nedre del av buken förekomma, vilket inte särskilt kränker livets allmänna rytm. Om menstruationscykeln störs kan smärtsyndromet bli för starkt, smärta kan ges till låret och korsryggen.

Syndromets intensitet bestäms av följande indikatorer:

 1. förlust av prestanda - det är svårt att sitta, göra det vanliga arbetet, det finns en ständig önskan att ligga;
 2. antal smärtstillande medel tagna.
 3. hos ungdomar orsakas menstruations oregelbundenheter ofta av överdriven känslomässig stress som uppstår på grund av förväntningarna om fläckar.

Klassificering

Fel i menstruationscykeln är ganska vanligt till följd av stress och olika fysiska påfrestningar. Om du inte konsulterar en läkare i rätt tid kan det vara för fullt med utvecklingen av andra allvarliga hälsoproblem hos en kvinna.

I detta avseende härledde kliniker en klassificering av menstruations oregelbundenheter:

 1. Hyperpolymenorré är ett tillstånd där rikligt utsläpp observeras under menstruationen, men cykeln är oförändrad.
 2. Amenorré - frånvaron av menstruation i 6 månader eller mer. Det är indelat i primär och sekundär. Den första kan kännetecknas av en kränkning av cykeln sedan den första menstruationsblödningen, och den andra är en kränkning efter regelbunden menstruation. Det finns också fysiologisk amenoré, som kan observeras hos friska kvinnor under klimakteriet, graviditet och amning. I alla andra fall måste du besöka en läkare.
 3. Opsomenorrhea - knapp spotting, och menstruationen varar bara 1 eller 2 dagar.
 4. Oligomenorrhea - menstruation hos en kvinna inträffar en gång i flera månader (3-4), det vill säga mycket sällan. Detta är ett ganska allvarligt symptom som indikerar utvecklingen av polycystisk äggstock. Det är särskilt farligt om följande ytterligare tecken är närvarande: hirsutism (svår hårväxt på kroppen), infertilitet, förstorade äggstockar (finns under bimanuell undersökning).
 5. Dysmenorré. I detta fall kan en instabil menstruationscykel observeras, menstruationen kan antingen försenas eller komma före schemat. Vanligtvis observeras dysmenorré hos de kvinnor som ofta förändrar klimatet och tidszonerna (till exempel flygvärdinna). Aklimatisering kommer att återföra cykeln till det normala..
 6. Menorragi. Denna kränkning kännetecknas av en ganska lång och riklig menstruationsperiod - 10 dagar eller mer.
 7. Algodismenorea. Detta är ett av de vanligaste problemen som många flickor och kvinnor möter. Det huvudsakliga symptomet på denna störning är en funktionsfel i menstruationscykeln, som åtföljs av värkande smärta i nedre delen av ryggen, nedre delen av magen. I detta fall uppstår illamående, problem i tarmen fungerar, huvudvärk är störande. Ett sådant symptomkomplex kan observeras från 14 års ålder och stör patienten hela sitt liv. I vissa fall, men inte alltid, kan det försvinna efter att flickan börjar ha sex eller efter förlossningen.
 8. Proomenorré - menstruation förekommer tidigare än 21 dagar senare (den kortaste fysiologiska cykeln).
 9. Algomenorré är ett tillstånd som en tjej lider av mycket tung och smärtsam menstruation, som ett resultat förloras normal arbetsförmåga, eftersom hennes hälsa störs i allmänhet. Cykelns regelbundenhet bryts emellertid inte..
 10. Metrorrhagia - uppkomsten av fläckar både under menstruationen och mitt i menstruationscykeln.
Var och en av ovanstående villkor kräver samråd med en gynekolog, en grundlig undersökning, leverans av alla nödvändiga test för att klargöra diagnosen. Därför, om du hittar dessa symtom, skjut inte i något fall avtalet med en specialist.

Behandling

Behandlingen av menstruations oregelbundenheter måste överföras till varje kvinna som lider av en sådan sjukdom. Behandling ordineras till patienten beroende på tillstånd, diagnos av anomalin, samtidigt sjukdomar och symtom. Om patientens orsaker till störningar är förknippade med den inflammatoriska processen och infektionen, kommer fysioterapi och antibakteriella läkemedel att hjälpa till att eliminera patologin. Om kroppen försvagas, kommer en balanserad diet, vitaminkomplex och sport hjälpa till att tona upp..

Många kvinnor bestämmer sig för att hantera problemet med örtmedicin. Läkemedel som är baserade på naturliga ingredienser och örter har en mildare effekt på kroppen utan att framkalla olika komplikationer.

Om vi ​​talar om att eliminera menstruations oregelbundenheter med vitaminer, är deras användning obligatorisk. Om en kvinna har identifierat patologiska förändringar, rekommenderar läkare att följa följande terapiregler:

 1. minska mängden vätska som konsumeras;
 2. tillsätt mejeriprodukter till kosten;
 3. ät pumpa, surkål, tomater, nötköttlever, fjäderfä.

För att normalisera den månatliga cykeln föreskriver experter E-vitamin.

Om problem med menstruationscykeln provoceras av livmoderhalsen, får patienten en kardinalbehandling. Först kommer läkaren att utföra en fullständig diagnos och sedan kunna föreskriva följande kirurgiska metoder:

 1. laserkirurgi;
 2. cryodestruction;
 3. radiovågskirurgi.

Om avvikelsen har oregelbundna och magra manifestationer, föreskrivs lämplig behandling för att normalisera blodutflödet.

Komplikationer och konsekvenser

Bland de möjliga komplikationerna av menstruations oregelbundenheter kan följande särskiljas:

 1. Infertilitet (kan inte bli gravid i ett år).
 2. Bröstcancer.
 3. Anemi (anemi).
 4. Ovariell dysfunktion.
 5. Överväxt (hyperplasi) i endometrium.
 6. Endometrial polyp.
 7. Myom.
 8. Spontan abort.
 9. Betydande försämring av en kvinnas livskvalitet.
 10. Endometri (maligna tumörer i livmoderslimhinnan).
 11. Cancer i de kvinnliga könskörtlarna (äggstockarna).
 12. Mastopati (godartade förändringar i bröstvävnad).

Det bör betonas att en snabb upptäckt av sjukdomar som orsakade menstruations oregelbundenhet väsentligt ökar risken för att bli av med den. Du bör inte i något fall självmedicinera - detta är förfulgt med utvecklingen av andra lika farliga patologier. Endast en läkare ska förskriva medicinering, med tanke på både diagnosen och patientens historia.

Läkare på Maya Clinic kan hjälpa till att återställa din normala menstruationscykel på säkra och effektiva sätt. Maya Clinic-specialister i Kazan kommer att ge dig medicinsk vård av hög kvalitet och genomföra omfattande diagnostik av hela kroppen till överkomliga priser..

Se även:

Hörselnedsättning hos barn och vuxna

Störning av hörapparaten i medicin kallas vanligtvis hörselnedsättning. Det kan.

Sträckmärken efter graviditeten och hur man kan bli av med dem

Sträckmärken på buken efter förlossningen är små fördjupade ränder på huden som förekommer oftare..

Elektrokardiogram. EKG-indikationer och tolkning

Ett elektrokardiogram är en mycket enkel och informativ metod som låter dig studera arbetet..

Zonterapi. Ett antal sjukdomar där det används

Reflexoterapi är en metod för fysisk påverkan på kroppsytans punktområden (punkter.

Fetometri för fostret i Maya Clinics

I olika stadier av graviditeten utförs fetometri regelbundet - detta är bestämningen av fostrets storlek.

Nytt i bloggen:

Betald graviditet: är det värt att föda för pengar?

Vem är en allmänläkare?

Menstruella oregelbundenheter: orsaker, behandling

Fel i menstruationscykeln - orsaker och metoder för att korrigera oregelbundna perioder

Varje kvinna i sitt liv står inför en situation som brott mot tidpunkten för menstruationen. Det finns många faktorer som påverkar reproduktionssystemets funktion. Fel i själva menstruationscykeln, orsakerna till denna kränkning kan vara både fysiologiska och patologiska.

Kan en menstruationscykel misslyckas?

Ett fenomen som menstruationscykelfel, gynekologer tillskriver inte alltid patologiska störningar. Avvikelse från menstruationsperioderna från det vanliga kan vara en konsekvens av påverkan på kroppen av yttre faktorer och betraktas som en naturlig reaktion av kroppen. Innan man vidtar åtgärder, föreskriver behandling, utför specialister diagnostiska åtgärder för att fastställa den exakta orsaken. I enlighet med den utvecklas en terapeutisk interventionsplan.

Cykelstörningar - Orsaker

Enligt erfarna gynekologer, en kränkning av menstruationscykeln, kan orsakerna till detta fenomen vara av en annan karaktär. Dessutom är det faktum att den nästa menstruationsperioden misslyckades inte en patologi utan bara ett tecken på ett brott mot reproduktionssystemet. I de flesta fall är källan till denna typ av problem hormonell obalans. I detta fall orsakar inte en förändring i koncentrationen av könshormoner nödvändigtvis en tidsförskjutning nästa månad.

De skyldiga kan vara hormonerna i sköldkörteln, hypofysen och binjurarna. I allmänhet, bland orsakerna till hormonell misslyckande och, som ett resultat, menstruationsstörningar, skiljer läkare följande faktorer:

 • ofta stressande situationer;
 • sjukdomar i nervsystemet;
 • infektionssjukdomar i reproduktionssystemet och bäckenorganen;
 • inflammatorisk process i det reproduktiva systemet;
 • kroniska inflammatoriska processer i inre organ (njurar, lever, lungor, blod);
 • svåra infektionssjukdomar;
 • ärftlig faktor;
 • ta hormonella läkemedel;
 • en kraftig klimatförändring;
 • effekten av strålning på kroppen;
 • förgiftning med gifter;
 • snabb viktminskning eller tvärtom viktökning.

Fel i menstruationscykeln hos ungdomar

Den oregelbundna menstruationscykeln för en flicka 13-16 år är en variant av normen. Läkare förklarar detta fenomen genom bildandet av det hormonella systemet.

Inom 1,5-2 år från det ögonblick av den första menstruationen (menarche) kan en tjej uppleva olika manifestationer av menstruations oregelbundenhet:

 • oegentlighet;
 • förändring i urladdningsvolymen;
 • brist på varaktigheten av den månatliga ansvarsfriheten.

Om sådana fenomen inte åtföljs av tecken på infektion eller inflammation, finns det inget att oroa sig för. Men när bakgrunden till oregelbunden menstruation eller fullständig frånvaro upplever den unga flickan periodvis smärta i nedre del av magen, i nedre delen av ryggen eller i ljumsken, måste hon genomgå en undersökning. När oregelbundna perioder ofta fixas kan orsaken till deras utseende vara förknippade med den inflammatoriska processen, infektioner eller avvikelser i könsorganens utveckling.

Orsaker till menstruationsfel efter 30

Som observationerna från läkare visar har en kvinna i fertil ålder oftare en funktionsfel i menstruationscykeln: orsakerna vid 30 år till detta fenomen är förknippade med en gradvis minskning av aktiviteten i det reproduktiva systemet. Enligt fysiologer förekommer toppfunktionen hos det kvinnliga reproduktionssystemet under perioden 23-30 år. Denna tid anses vara idealisk för planering av graviditet och förlossning av barn..

Efter 30 i den kvinnliga kroppen noteras början på en gradvis utrotning av reproduktionsfunktionen. Menstruationscykler förlorar sin regelbundenhet, allt oftare möter en kvinna en funktionsfel i hennes period. Anledningen ligger i de pågående hormonella förändringarna: könskörtlarna producerar mindre östrogenhormoner.

Som ett resultat, en förändring i karaktären av menstruation:

 • överflödens minskning;
 • kränkning av periodicitet;
 • förkortad menstruation.

Menstruationscykelfel - orsakar efter 40

Kvinnor i Balzac ålder observerar ofta en funktionsfel i menstruationscykeln: orsakerna efter 40 år är förknippade med utrotningen av reproduktionssystemet. Vid den här tiden, i den kvinnliga kroppen, är omstruktureringen av den hormonella bakgrunden i full gång. Hos många kvinnor förekommer direkt före 40 års ålder. Denna term kallas vanligtvis perioden då könskörtlarna fortfarande fungerar, men själva menstruationens natur förändras dramatiskt: de är oregelbundna, rikliga eller omvänt knappast.

Mot bakgrund av förändringar i koncentrationen av könshormoner sker en omstrukturering av nästan alla organ och system. I detta avseende förekommer symtom som indikerar förändringar i den kvinnliga kroppen:

 • irritabilitet;
 • Trötthet;
 • humörsvängningar;
 • sömnlöshet;
 • ångest;
 • minskad libido;
 • tidvatten.

Fel i menstruationscykeln efter förlossningen

Oregelbundna perioder efter födseln under amningen är ett normalt alternativ. Detta fenomen är förknippat med en ökning av prolaktinkoncentrationen. Detta hormon ansvarar för syntesen av bröstmjölk. Dessutom påverkar det koncentrationen av könshormoner. Som ett resultat, hos kvinnor inom 4-6 månader från födelsedatumet med aktiv amning, är menstruationen helt frånvarande. Vissa mödrar kanske märker små blodiga fläckar.

Det är värt att notera att flera faktorer påverkar kroppen under postpartum:

 • funktioner hos den individuella hormonella bakgrunden;
 • ärftlig faktor;
 • arten av födelseprocessen;
 • livmoderutvinning.

Fel i menstruationscykeln efter att ha tagit preventivpiller

Hormonella preventivmedel påverkar aktivt ägglossningsprocesserna och undertrycker dem. Som ett resultat av sådana förändringar blir befruktningen omöjlig: ägget lämnar inte follikeln, menstruationen är frånvarande under hela tiden för att ta tabletterna. Men efter avslutningen av deras intag, återges reproduktionssystemet återigen i arbetet. De flesta kvinnor noterar emellertid ett fel i menstruationscykeln efter att ha tagit födelsekontroll.

Normalt, efter att ha tagit den sista pillen, bör menstruationen börja efter 4-5 dagar. Om det inte sker någon utskrivning efter 7-8 dagar är det nödvändigt att informera gynekologen om detta. Enligt statistik observeras en försening i menstruationen i 70–80%. Detta förklaras av att kroppen behöver tid för hormonell anpassning. I de flesta fall tar normaliseringen av cykeln, återkomsten av den tidigare menstruationsfrekvensen två månader.

Det är nödvändigt att överväga:

 • typ av medicinering;
 • kvinnans ålder;
 • användningen av preventivmedel.

Menstruationsfel efter antibiotika

Vissa kvinnor rapporterar en cykelstörning efter att ha tagit en antibiotikakurs. I de flesta fall är detta fenomen inte förknippat med läkemedlets effekt på kroppen, utan uppstår på grund av samtidiga tillstånd.

Bland de som skiljer:

 • påfrestning;
 • undernäring;
 • dysbios;
 • infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar.

Som observationer visar kan emellertid effekten av antibiotika på vaginal mikroflora inte uteslutas helt. I de flesta fall observeras dysbios när man tar dessa läkemedel. Ett liknande fenomen kan påverka cyklens natur..

Som ett resultat, efter långvarig antibiotikabehandling, märker en kvinna följande störningar:

 • försening av menstruation;
 • början på menstruationsflödet före schemat;
 • förtjockning av menstruationsblod;
 • spotting;
 • ökning av menstruationens varaktighet.

Fel i menstruationscykeln på grund av stress

I de flesta fall, när man fastställer orsakerna som orsakade en kränkning av menstruationscykeln, lägger läkarna i första hand stressande situationer. Adrenalinet som syntetiseras under stress orsakar en minskning av koncentrationen av könshormoner, vilket innebär ett misslyckande i menstruationscykeln, vars orsaker läkarna inte omedelbart fastställer. I själva verket varar sådana kränkningar inte längre än en månad, men kvarstående psykiska problem kan öka varaktigheten av amenoré.

Överträdelser av cykeln kan göra sådana överträdelser som:

 • periodisk psyko-emotionell överbelastning (konflikter på jobbet, problem i familjen, sömnstörningar);
 • allvarliga känslomässiga omvälvningar (tragiska fall med familj och vänner, utvecklingen av en obotlig sjukdom).

Oregelbundna perioder - vad man ska göra?

Ständigt förekommande oregelbundna perioder är för terapi. Permanenta kränkningar av cykeln sägs vara om fel inträffar oftare än två gånger om året. Enstaka förändringar i cykeln är inte en anledning till oro för en kvinna, särskilt om hon regelbundet genomgår förebyggande undersökningar av en gynekolog.

Kvinnor som står inför en uttalad kränkning av menstruationscykeln bör först konsultera en läkare. Endast en specialist kan fastställa den verkliga orsaken till överträdelsen och föreskriva nödvändig behandling. Självbehandling är full av olika komplikationer. Dessutom bör en kvinna undersökas under lång tid innan hon genomgår behandling. I vissa fall kan cyklisk vitaminterapi för menstruations oregelbundenheter lösa problemet.

Test av menstruationsfel

I fall där menstruationscykeln misslyckas, vilka hormoner som ska överföras till en kvinna för att avgöra orsaken till kränkningen, bestämmer läkaren. Det beror på den påstådda orsaken till menstruationsfel..

I avsaknad av ägglossning, problem med befruktningen, endometrios, vanligt missfall, föreskriver läkare en analys för:

 • LH (luteiniserande hormon);
 • progesteron;
 • östradiol;
 • prolaktin.
Vid utvärdering av resultaten, uppmärksamma dagen för menstruationscykeln, då studien genomfördes.

Menstruella oregelbundenheter - kliniska rekommendationer

När en kvinna diagnostiseras med menstruations oregelbundenheter, utfärdas kliniska rekommendationer för metoder för eliminering av dessa individuellt.

I detta fall är obligatoriskt ett komplex av diagnostiska undersökningar, som inkluderar följande studier:

 • hysteroskopi (med misstänkt hyperplasi, endometriala polyper, myomatösa noder);
 • diagnostisk curettage av livmoderkaviteten under kontroll av ett hysteroskop;
 • MRI på bäcken (med misstänkta livmoderfibroider, uterus missbildningar).

Vad man ska ta om menstruationscykeln misslyckas?

Alla receptbelagda mediciner bör göras uteslutande av en läkare. Läkare använder ofta piller för att orsaka menstruation: om cykeln är störd är detta ett effektivt sätt att normalisera menstruationen.

Beroende på de faktorer som utlöste menstruationscykelens misslyckande, med hänsyn till orsakerna till det hormonella systemets funktionsfel, föreskrivs följande läkemedel:

 • Divigel, Proginova, Estrofem - kompensera för bristen på östrogen;
 • Duphaston, Pregnin, Norkolut - steroidhormoner som återställer balansen mellan manliga och kvinnliga könshormoner hos kvinnor;
 • Klomifen, Menogon, Klostilbegit - läkemedel som låter dig etablera en cykel och ägglossning;
 • Remens, Klimadinon - homeopatiska medel som används för cykelproblem.

Vad är faran för en oregelbunden menstruationscykel?

Om oregelbundna perioder efter förlossning är normen och kan självläka, påverkar cykelstörningar orsakade av förekomsten av patologi i det reproduktiva systemet negativt en kvinnas hälsa. I de flesta fall är ett menstruationssvikt endast ett tecken på en störning i kroppen som kräver noggrann uppmärksamhet från läkare.

Fel i menstruationscykeln, orsakerna till dessa störningar kan vara en följd av följande sjukdomar:

 • endokrina patologier (sjukdomar i äggstockarna, sköldkörteln);
 • tumörer i reproduktionssystemet;
 • polycystisk äggstock;
 • Sexuellt överförbara sjukdomar;
 • diabetes;
 • lever- och njursjukdom.

Är det möjligt att bli gravid med ett menstruationscykelfel?

En av frågorna som intresserar kvinnor med menstruation: är det möjligt att bli gravid med en oregelbunden menstruationscykel? Läkarna svarar jakande. I de cyklerna när menstruation och ägglossning observeras kan en kvinna bli gravid. Det är dock svårt att förutsäga en sådan uppfattning. Dessutom kan befintliga hormonella obalanser påverka en graviditet negativt. För att eliminera komplikationer är det nödvändigt att först fastställa varför menstruationscykeln misslyckades, orsakerna till detta fenomen, och först sedan fortsätta med planeringen.

Orsaker till oregelbundna perioder och behandling av menstruations oregelbundenhet

Det är svårt att träffa en kvinna, speciellt nu, som minst en gång inte har haft en funktionsfel eller oregelbunden menstruation. Sådana förändringar i form av förseningar, både långa och korta, eller manifesteras genom att förkorta cykeln, är helt osäkra för den kvinnliga kroppen, eftersom regelbunden menstruation återspeglar en kvinnas mentala och fysiska tillstånd.

Menstruationscykeln (många kvinnor kallar det på sitt sätt, eftersom "menstruationscykeln") spelar rollen som kroppens biologiska klocka och eventuella oegentligheter är den första klockan i en okänd sjukdom. Varför det finns en kränkning av menstruationscykeln - frågan är av intresse inte bara för det rättvisare könet, utan också för läkare.

Lite om menstruation och menstruationscykeln

Den första menstruationen eller menarchen inträffar hos flickor ungefär 12-14 år gamla, och ju längre söder barnet bor, desto tidigare börjar hennes period. Menstruationen slutar cirka 45 - 55 år (denna period kallas premenopausal).

Menstruation är avstötning eller desquamation av det funktionella skiktet i livmoderslimhinnan som svar på en minskning av progesteronproduktionen. Det är därför gynekologer vill upprepa att menstruationen är blodiga tårar i livmodern efter en oväntad graviditet. För att hantera denna definition är det värt att erinra om fysiologin i menstruationscykeln. Som du vet är en kvinnas månatliga cykel uppdelad i tre faser:

 • I den första follikulära fasen produceras östrogener, vars verkan bestämmer mognaden hos folliklarna. Från dessa folliklar utsöndras den huvudsakliga eller dominerande follikeln, varefter ett moget ägg kommer ut.
 • Den andra fasen är den kortaste (ungefär en dag), det är under denna period som huvudsäcken brister, och det mogna ägget går "fritt", redo att möta "boskapen" och befruktningen.
 • I den tredje fasen börjar luteal, progesteronsyntes med corpus luteum, som uppstod på platsen för den brustna follikeln. Det är progesteron som bestämmer beredningen av endometriet för implantering av ett befruktat ägg. I händelse av att befruktningen inte inträffade, dör corpus luteum långsamt (regresser), progesteronproduktion minskar och avslag på endometri börjar, det vill säga menstruation.
 • Därefter ökar östrogenproduktionen igen och cykeln upprepas..

Av det föregående framgår det att menstruationscykeln avser cykliska förändringar som inträffar i kroppen efter en strikt definierad tid.

 • Den normala varaktigheten för månadscykeln anses vara 21 - 35 dagar. Avvikelse från den vanliga rytmen i en eller annan riktning i 3-5 dagar är inte en patologi, och längre skift bör varna kvinnan.
 • Månadsperioder pågår normalt från tre dagar till en vecka och orsakar inte en kvinna allvarligt obehag.
 • Mängden förlorat blod under menstruationen överstiger inte 100 - 140 ml.

Reglering av menstruationscykeln utförs på 5 nivåer:

 • Den första är hjärnbarken, det vill säga att alla känslomässiga upplevelser kan leda till oregelbundna perioder. Till exempel är det känt att kvinnor under krigstid inte hade några perioder, vilket har sitt eget namn - "krigstid amenorré".
 • Den andra nivån av reglering är hypotalamus, som syntetiserar frisläppande faktorer som påverkar nästa.
 • Den tredje nivån är hypofysen. I det senare produceras hormoner: follikelstimulerande och luteiniserande eller gonadotropa hormoner.
 • Under deras inflytande i äggstockarna börjar den fjärde nivån att syntetisera östrogener eller progesteron (beroende på cykelfasen).
 • Den femte regleringsnivån är livmodern, äggledarna och slidan. Endometriala förändringar inträffar i livmodern, äggledarna peristaltiserar, vilket hjälper till att möta ägget och spermierna, epitelet uppdateras i slidan.

Vad som gör att menstruationscykeln störs?

Orsakerna till menstruations oregelbundenheter är mycket många och varierande. Konventionellt kan de definieras i tre grupper.

Den första inkluderar externa faktorer, det vill säga en fysiologisk effekt på cykeln. I det här fallet talar vi om påverkan av etiologiska faktorer på den första nivån av reglering av menstruationscykeln - hjärnbarken:

 • klimatförändring
 • nervös utmattning
 • konstant och långvarig stress
 • karaktär lager
 • förändring i diet och andra.

Den andra inkluderar olika patologiska tillstånd, inte bara inom reproduktionssystemets sfär, utan också i hela kvinnan som helhet.

Den tredje gruppen inkluderar effekten av läkemedel, både när du tar dem och när de avbryts. Dessa kan vara hormonella preventivpiller (se skador på preventivpillerar), glukokortikoider, antikoagulantia och blodplättar, antikonvulsiva medel och antidepressiva, och andra..

Faktorer på grund av patologiska tillstånd:

 • På grund av äggstockspatologi

Dessa inkluderar en trasig koppling mellan äggstockarna och hypofysen, stimulering av ägglossning med mediciner, äggstockscancer, andra fasens insufficiens, arbetsrisker (vibration, strålning, kemisk exponering), äggstocksoperation (borttagning av de flesta av äggstocksvävnaderna), könsskador och bildningen fistlar och grejer.

 • Brott mot interaktionen mellan hypotalamus och främre hypofysen

Otillräcklig eller överdriven frisättning av frisläppande faktorer och gonadotropa hormoner, hypofystumörer, hypofysblödning eller nekros, hjärntumörer som komprimerar hypofysen / hypotalamus.

Genital eller extragenital endometrios spelar ingen roll, i vilket fall som helst sjukdomen är hormonell och leder till obalans mellan hormoner.

 • Bruten blodkoagulation (hemofili, genetiska patologier).
 • Leversjukdom och gallblåsasjukdom.
 • Curettage av livmoderhålan - konstgjord avslutning av graviditet eller behandling och diagnostisk curettage bidrar till skador på endometrium, vilket stör sin tillväxt eller kan kompliceras av uterusinflammation och bilagor.
 • Hormonberoende tumörer - bröstcancer, livmodern, binjurarna, sköldkörteln.
 • Sjukdomar i binjurarna (tumörer, skador etc.).
 • Uttarmslemhinnapolypper.
 • Kronisk endometrit - en fullständig endometrium bildas inte.
 • Snabba viktförändringar - att gå ner i vikt eller fetma leder till en felaktig funktion i menstruationscykeln, eftersom fettvävnad producerar östrogen.
 • Anomalier i livmodern - sexuell infantilism, en septum i livmodern, en dubbel livmoder och andra.
 • Infektioner - både infektioner i barndomen (rubella, vattkoppor) och sexuellt överförda infektioner kan påverka äggstockarna negativt.
 • Livmoderpatologi - detta objekt inkluderar livmodertumörer och endometrial patologi (hyperplasi).
 • Psykisk sjukdom (schizofreni, epilepsi, alkoholisk psykos).
 • Endokrin patologi.
 • Kromosomavvikelser (till exempel 46XU-karyotypen i kvinnlig fenotyp).
 • Arteriell hypertoni (se läkemedel för högt blodtryck).
 • Dåliga vanor (rökning, alkoholmissbruk).
 • Hypovitaminos och vitaminbrist.

Hur är kränkning av menstruationscykeln?

Olika skift under månadscykeln definieras som en överträdelse. Månadscykeln kan variera både i varaktighet och i karaktären av menstruationsblödning:

 • Med amenorré är menstruationen frånvarande i sex månader eller mer (primär amenoré kännetecknas när en cykelstörning började från det ögonblick menstruationen inträffade, och sekundär amenoré - en störd cykel dök upp efter en period av dess normala gång);
 • Oligomenorrhea - om menstruation inträffar en gång var 3-4 månad;
 • Opsomenorrhea - korta och extremt knappa perioder (högst 1-2 dagar);
 • Hyperpolymenorrhea - mycket riklig menstruation, men cykelns varaktighet förändras inte;
 • Menorrhagia är en lång och tung menstruation (varar mer än 10 dagar);
 • Metrorrhagia - oregelbunden fläckning som kan visas i mitten av månadscykeln;
 • Proyomenorrhea - menstruationscykelns varaktighet är mindre än tre veckor (det vill säga ofta);
 • Algomenorré - extremt smärtsam menstruation, vilket leder till funktionsnedsättning (även uppdelat i primär och sekundär);
 • Dysmenorré - eventuella menstruations oregelbundenheter åtföljda av smärta under menstruation och autonoma störningar: huvudvärk, känslomässig labilitet, överdriven svettning, illamående / kräkningar).

Oregelbundna perioder i tonåren

Hos tonåriga flickor är menstruations oregelbundenheter vanliga. Detta beror på fysiologiska skäl. Det vill säga den hormonella bakgrunden har ännu inte fastställts och varaktigheten för både själva cykeln och menstruationen kan vara olika varje gång. Normen är att cykeln bildas under 1 - 2 år.

Patologiska faktorer, orsaker till oregelbundna perioder kan inkludera:

 • traumatiska hjärnskador
 • infektiösa lesioner i hjärnan och dess membran
 • mottaglighet för förkylning
 • vegetativ-vaskulär dystoni
 • fetma
 • sklerocystiska äggstockar och infektioner i könsorganen.

Av stor betydelse är manen för flickor med dieter, vilket leder inte bara till betydande viktminskning, utan också till hypovitaminos och menstruations oregelbundenhet. Dessutom påverkar flickans natur också menstruationscykelns regelbundenhet (för känslomässig, impulsiv eller aggressiv).

I kränkning av cykeln spelar också en roll:

 • tidigt och oberäknat samlag
 • dåliga vanor
 • missbildningar av reproduktionssystemet

En oregelbunden menstruationscykel hos flickor kan resultera i en komplikation som blödning av juvenil livmoder. I detta fall varar menstruationen mer än en vecka och är rikligt, vilket leder till anemi hos barnet (se järnpreparat för anemi). Vanligtvis utlöses juvenilblödning av antingen en smittsam process eller en nervstam.

Premenopausal cykelstörning

Med klimakteriet, som, som nämnts ovan, inträffar i området 45 - 55 år, utöver oegentligheter i menstruationscykeln, förekommer vegetativa-vaskulära störningar, funktionsfel i metaboliska processer och ett psyko-emotionellt tillstånd (värmevallningar, emotionell labilitet, osteoporos).

Störningar i menstruationscykeln i premenopaus är förknippade med utrotning av fertilfunktion, det vill säga att produktionen av gonadotropiner är upprörd vid hypofysen, vilket leder till en försämrad process av mognad av folliklar i gonaderna, luteal insufficiens mot bakgrund av hyperestrogenia.

Detta orsakar en patologisk omorganisering av endometriet i båda faserna av cykeln, acyklisk och cyklisk blödning, när endometrial hyperplasi utvecklas. Om en menstruationscykelsjukdom av den typ av sällsynta och oregelbundna månatliga eller acykliska blödningar inträffar efter 40 år, indikerar detta troligtvis för tidig utmattning av äggstockarna (tidig menopaus) och kräver hormonersättningsterapi.

Störning av cykeln mot bakgrund av hormoner

Ofta, medan man tar p-piller (kombination av preventivmedel eller långverkande gestagenläkemedel, som Depo-Provera), inträffar intermenstruell blödning under de första 3 månaderna av hormonanvändning (se kontraindikationer för orala preventivmedel).

Detta anses som normen, eftersom kroppen måste konfigurera om till hormoner från utsidan och undertrycka sin egen produktion. Om acyklisk blödning varar längre än den angivna perioden beror detta på felaktig val av läkemedlet (för hög eller låg dos av hormoner) eller felaktig användning av tabletter.

Samma situation kan orsaka utveckling av algomenorré. Det finns en stor sannolikhet för massiv blödning av livmodern när du använder tabletter för akut preventivmedel, vilket är förknippat med "elefant" -hormoninnehållet i sådana läkemedel (därför rekommenderar gynekologer att man inte använder brandpreventionen mer än 1 gång per år, se Postinor - biverkningar).

Amenorré orsakas ofta av användning av gestagenläkemedel eller injektioner av förlängningsverkande progestiner. Som ett resultat ges progestiner vanligtvis till kvinnor i premenopausal ålder eller de som lider av endometrios (när konstgjord menopaus är nödvändig).

Vid menstruations oregelbundenhet väljs behandling beroende på orsaken, vilket ledde till fel i cykeln, kvinnans / flickans ålder, kliniska manifestationer och närvaron av samtidig patologi.

Behandling av en oregelbunden menstruationscykel i tonåren

Brott mot cykeln, som är komplicerad av juvenilblödning, är föremål för tvåstegsbehandling.

 • I det första steget utförs hemostas med hormonella läkemedel och hemostatisk (dicinon, vicasol, aminokapronsyra).
 • Om patientens blödning är långvarig och allvarlig och åtföljs av symtom som svaghet, yrsel, låg hemoglobin (70 g / l eller mindre), måste flickan skrotas ut. För att förhindra att hymen brister, flisas den senare med 0,25% novokain. Skrapning skickas för histologisk undersökning. Om hemoglobin ligger i intervallet 80 - 100 g / l, förskrivs hormonpiller (kombinationskonceptiva medel med låg dos: Marvelon, Mercilon, Novinet m.fl.).
 • Parallellt med kirurgisk och hormonell hemostas utförs antianemisk terapi (blodtransfusion, röda blodkroppsmassa, reopoliglyukin, infucol och järnberedningar indikeras också: sorbifer-duruler, tardiferon och andra).
 • Hormonbehandling varar i minst tre månader, och anemi terapi tills hemoglobinnivåerna stiger till normalt antal (detta är det andra steget av behandlingen).
 • I okomplicerade fall av menstruationsstörningar hos flickor (med bildande av menstruationsfunktion) förskrivs cyklisk vitaminbehandling. Vitaminer vid överträdelse tas enligt schemat (för att stimulera produktionen av sina egna hormoner i äggstockarna):
  i den första fasen vitaminerna B1 och B6 eller ett komplex av B-vitaminer (Pentovit), medan i den andra fasen vitamin A, E ("aevit"), askorbinsyra och folsyra.

Fallstudie: En 11-årig flicka med juvenilblödning skickades till gynekologisk avdelning. Diagnos vid inträde: För tidig sexuell utveckling. Menstruella oregelbundenheter. Juvenil blödning. Lyckligtvis var patientens blodutflöde inte rikligt, utan varade mer än 10 dagar. Hemoglobin reducerades till 110 g / l. Min kollega och jag, naturligtvis, dispenserade av curettage och började stoppa blödningen med symptomatisk hemostas. Behandlingen hade ingen effekt, så det beslutades att byta till hormonell hemostas. Mot bakgrund av Novints intag försvann flickans urladdning nästan i slutet av den första dagen (terapi genomfördes enligt schemat: första 4 tabletter under dagen, sedan 3 tabletter, sedan 2 och sedan en vardera tills paketet är klart). Flickan tog Novinet i ytterligare tre månader, ingen blödning observerades varken under behandlingen eller efter drogen. Hittills är den tidigare patienten 15 år gammal, menstruationscykeln har upprättats, det har inte förekommit återfall av blödning.

Behandling av bruten cykel hos kvinnor i fertil ålder

Behandling är i princip likadan som terapi hos ungdomar. I händelse av blödning, oavsett allvarlighetsgrad, genomgår sådana patienter diagnostisk curettage för både terapeutiska ändamål (kirurgisk hemostas) och diagnostisk.

Efter en histologisk slutsats föreskrivs hormonterapi:

 • Det kan kombineras orala preventivmedel enligt det allmänt accepterade schemat.
 • I fallet med en underlägsen luteal (andra) fas föreskrivs Dufaston eller Utrozhestan-analoger av progesteron under andra halvan av cykeln eller 17-OPK eller Norkolut.
 • Var noga med att fylla på mängden cirkulerande blod (kolloidala lösningar), anti-anemisk behandling (se järnpreparat för anemi) och symptomatisk hemostas.
 • Om curettage av livmoderhålan inte ger resultat, löses frågan om ablation (bränning) av endometrium eller hysterektomi.
 • Behandlingen av samtidiga sjukdomar som ledde till störningen i cykeln visas också (hypertoni - begränsning av salt och vätska, användning av antihypertensiva läkemedel, leverpatologi - anslutning till terapeutisk näring, ta hepatoprotektorer och andra).
 • Fel i menstruationscykeln kan orsaka infertilitet, så med syftet på graviditet föreskrivs pergonal och choriogonin (stimulerar utvecklingen av aktiva folliklar) och klomifen (stimulering av ägglossning).

Menopausal blödning

Om blödningar uppträdde i klimakteriet, är kvinnan skyldig att genomgå curettage i livmoderhålan, eftersom sådana blödningar kan vara tecken på endometrialt adenokarcinom eller atypisk hyperplasi. I detta fall löses frågan om hysterektomi (se indikationer för att ta bort livmodern). Efter resultaten av en histologisk undersökning:

gestagens utses: 17-OPK, duphaston, Depot-checker. Det är också möjligt att förskriva antiöstrogenläkemedel, såsom danazol, 17a-etinyltestosteron, gestrinon i ett kontinuerligt läge.

Det spelar ingen roll i vilken ålder menstruationscykeln inträffade, denna patologi är bara en följd av någon underliggande sjukdom, därför är det nödvändigt att identifiera och behandla den underliggande patologin, för först efter att eliminera orsaken är det möjligt att återställa den normala cykeln. Och naturligtvis måste du komma ihåg att normalisera regimet för dagen och vila, god näring och minimera stress. Med fetma räcker det ofta att bara normalisera vikten för att återställa menstruationscykeln. Detsamma gäller för undernärda kvinnor (i detta fall anges en kalorifattig diet).

Menstruationscykel

Det finns en hel del patologier i det kvinnliga reproduktionssystemet, vars huvudtecken är en kränkning av menstruationen. En sådan patologi bör beröra alla kvinnor, särskilt en som planerar en graviditet. Den här artikeln kommer att beskriva alla grundläggande fakta du behöver veta om menstruation.

Brott mot kvinnors menstruationscykel: vad det betyder, vad det hotar och vilka konsekvenser det kan ha?

Innan man pratar om kränkningen av menstruationen är det nödvändigt att beröra begreppet norm. En normal menstruationscykel anses vara regelbunden menstruationsblödning, som inträffar med mellan 24 och 28 dagar. En förkortad cykel som är lika med 21 dagar eller en förlängd cykel på 33–35 dagar betraktas som en variant av normen. Men samtidigt, varje nästa månad, bör menstruationen komma med samma intervall - antingen normalt, långsträckt eller förkortat. I genomsnitt varar menstruationen 3-5 dagar.

Följaktligen, om en kvinnas menstruation inte inträffar i rätt tid, kan detta indikera en kränkning av cykeln eller att graviditet har inträffat. I detta avseende är det första som varje kvinna i reproduktiv ålder ska göra i frånvaro av menstruation ett graviditetstest. Du måste göra det innan du går till gynekolog.

Brott mot cykeln kan uttryckas inte bara i frånvaro eller försening av menstruation, utan också i den atypiska karaktären av blodutsöndringar - alltför riklig eller knapp, kort eller lång.

Brott mot cykeln är inte fallet som borde ignoreras, eftersom bristen på behandling kan leda till negativa konsekvenser för kvinnors hälsa:

 • Trötthet upp till fullständigt funktionshinder.
 • Infertilitet (frånvaro av graviditet under året av det vanliga sexuella livet utan skydd, inklusive användning av avbrutet samlag).
 • Utvecklingen av inflammatoriska sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet.
 • Utvecklingen av endokrina störningar.

Hur manstrueras oregelbundenhet: de viktigaste tecknen och symtomen

De första tecknen på menstruations oregelbundenhet kan vara förseningar (möjligen mindre - 3-5 dagar), intermenstruell blödning, samt tunga, långvariga och smärtsamma perioder. Om sådana tecken inträffar, måste en kvinna snarast konsultera en gynekolog.

Menstruella oregelbundenheter kan manifestera sig på olika sätt:

 • Amenorré - frånvaro av menstruation från sex månader eller mer.
 • Menstruationens början en gång per år (oligomenorrhea).
 • Knapp menstruation, som inte varar mer än 1-2 dagar (opsomenorrhea).
 • Hyperpolymenorré - riklig blodutladdning under normala cykeltider.
 • Proomenorré - menstruationscykelns varaktighet är mindre än tre veckor (det vill säga för ofta perioder).
 • Menstruation, åtföljd av svår buksmärta, som till och med kan leda till funktionsnedsättning - algomenorré.

Allt ovanstående är inte en oberoende diagnos. Detta är symtom som kan indikera förekomsten av vissa sjukdomar..

Varför finns det fel i menstruationen och vad är de relaterade till: orsaker till brott mot den normala menstruationscykeln

Menstruella oregelbundenheter kan uppstå på grund av stress, på grund av hormonsvikt, snabb viktminskning eller viktökning, hormonella preventivmedel, på grund av kroniska sjukdomar i de inre organen (mage, lever, etc.), ökad fysisk aktivitet etc..

Det finns andra, mer allvarliga skäl till att cykeln misslyckades:

Ofta kan en cykelstörning observeras hos kvinnor efter en abort, under vilken en mekanisk curettage av livmodern genomfördes. Denna procedur påverkar de kvinnliga könsorganen negativt och först påverkar den menstruationscykeln..

Det är värt att notera att en cykelstörning i vissa fall inte betraktas som ett oroande symptom. Små förseningar i menstruationen kan uppstå hos kvinnor under återhämtningsperioden efter graviditet och amning. Även perioderna hos mycket unga flickor skiljer sig ofta inte i konstanthet - cykeln kan fastställas i 1-2 år.

Diagnos och behandling av menstruations oregelbundenheter: hur man behandlar och återställer cykeln och ägglossningen vid olika sjukdomar

Huvudfaktorn för en framgångsrik behandling av cykelstörningar är den snabba upptäckten av patologi. Det är därför varje kvinna rekommenderas att besöka en gynekolog minst en gång om året, och om det finns någon avvikelse från den vanliga cykeln, bör du inte vänta tills den inställda tiden mellan besök. Det är bäst att kontakta ett modernt specialiserat center där högt kvalificerade specialister i olika profiler arbetar. I St. Petersburg är detta Genesis-reproduktionscentret..

Vid menstruations oregelbundenheter kommer läkaren att förskriva några undersökningar för ytterligare korrekt behandling (ultraljud, kolposkopi, etc.), och också säga vilka hormoner som ska testas..

Behandling som syftar till att återställa cykeln kan vara annorlunda och beror på sjukdomens natur:

 • Intag av hormonella läkemedel - om ett hormonellt fel upptäcks.
 • Om den luteala fasen (eller corpus luteumfasen) i cykeln störs, föreskriver läkaren läkemedel som innehåller progesteron.
 • Om blödningen är för tung kan speciella saltlösningar förskrivas för att minimera effekten av blodförlust..
 • Om cykelfelet beror på anemi anges höga järnpreparat..
 • Det är möjligt att återställa menstruationen störd av felaktig diet genom att justera kosten.

I inga fall ska kvinnor självmedicinera - bara en läkare kan fastställa orsaken till patologin och förskriva rätt behandling. Från en kvinna krävs tålamod, efterlevnad av en normal sömn- och viloprogram, korrekt hälsosam kost, stabilt psyko-emotionellt tillstånd.

Menstruations oregelbundenhet och infertilitet: är graviditet möjligt med denna diagnos och hur påverkar frånvaron av menstruation befruktningen?

Eftersom menstruations oregelbundenheter är en av de första markörerna för patologin i det reproduktiva systemet, uppstår en relevant fråga för kvinnor: är det möjligt att bli gravid och hur, om perioderna kommer med en försening?

Om förseningarna i cykeln är episodiska till exempel, menstruation inträffade inte under en av månaderna, men nästa gick som förväntat, då graviditet är mycket möjligt (med förbehåll för regelbunden sexuell aktivitet och frånvaron av reproduktionssystem patologier i partner).

Om cykelstörningar har blivit permanent, är sannolikheten för graviditet liten. I sådana fall måste du återställa cykeln och hormonnivåerna innan du planerar ett barn.

Om menstruations oregelbundenheter är förknippade med en kvinnas undernäring, anorexi, är graviditet i princip möjligt, även om det finns ett stort "men" här. Det består i det faktum att eftersom kvinnans kropp saknar näringsämnen kommer fostret att ha exakt samma tillstånd, därför är dess utveckling troligtvis inte framgångsrik.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Betyg fytoöstrogener: välj det bästa

Betyg fytoöstrogener: välj det bästaOm du inte är redo att börja hormonterapi eller läkaren inte rekommenderar det, var uppmärksam på fytoöstrogener. De har inga kontraindikationer och hanterar symptomen på klimakteriet.....

Från vilken dag du tar Duphaston för att bli gravid

Duphaston är ett läkemedel som positivt påverkar graviditetsprocessen. I det här fallet måste kvinnan noggrant läsa bruksanvisningen för att kunna få ett positivt resultat....

Symtom på PMS eller graviditet, hur man kan skilja

Ibland händer det, i väntan på början av menstruationen, känner du ett visst obehag, men kritiska dagar kommer aldrig. Detta leder till tvivel om en graviditet har inträffat?...