Cyst i äggstockarna

Ansvarsfrihet

Kvinnor som diagnostiseras med cyster på äggstockarna måste vara mycket försiktiga. Det är känt att sjukdomen inte orsakar svår smärta, obehag, men ändå kan orsaka allvarliga komplikationer. Vissa typer av neoplasmer löser sig oberoende, kräver inte ingripande, andra ökar i storlek, brister.

Orsaker till brott i en ovariecyst hos kvinnor

Funktionella neoplasmer som har tunnare kapselväggar spricker oftare. Kvinnor själva kan provocera ett brott av en cysta i äggstockens corpus luteum, till exempel att lyfta vikter, utföra överdriven fysisk ansträngning. Komplikationer provoseras av stroke, skador i ljumsken, aktivitet i sex. Andra orsaker till brott i follikulär cysta och corpus luteum:

 • kirurgi;
 • hormonell obalans;
 • olika inflammationer i könsorganen;
 • torsion av benen i neoplasma;
 • blödarsjuka.

Symtom på cysturruptur

När en utbildning spricker kan symtomen hos flickor vara olika beroende på vilken typ av neoplasma brast, på vilken dag i menstruationscykeln det hände. Enligt observationer från läkare har patienterna värkande, tråkig smärta i nedre del av buken, före bristning, allvarligt obehag. Efter att bildningen brister uppträder omedelbart symptom på en kränkning av dess integritet. De viktigaste är:

 1. Svår, ofta skarp smärta i området med bristningen. Efter en tid upphör obehaget att lokaliseras på ett ställe och täcker hela magen.
 2. Hög temperatur som inte kan slås ner av piller.
 3. Tecken på berusning (kräkningar, avföringsstörningar, illamående).
 4. Vaginal urladdning, ibland med blod.
 5. Allmän sjukdom, svaghet.
 6. Blek hud i ansiktet.
 7. Sänk blodtrycket.
 8. uppblåsthet.
 9. Förlust av medvetande.

Vad man ska göra om en cysta på äggstocken spricker

Efter bristning av cystan kommer vätska in i bukhålan, vilket är mycket farligt för patienter. Om den är inaktiv kan peritonit och infektion utvecklas. Situationen är kritisk - så snart cystisk bildning av äggstocken brister, de första symtomen, blödning, är det nödvändigt att ringa en ambulans för att ge akuthjälp. Läkare kommer att genomföra en undersökning (laparoskopi, ultraljud) och, efter att ha fått en bekräftelse av diagnosen, kommer att genomföra en operation.

Vad består det av? Först görs ett snitt i bukhinnan för att sätta in medicinska instrument och en kamera. Därefter studerar läkaren utbildningen, fattar ett beslut om avlägsnande av follikeln eller skärning av en del av könsorganen (full, delvis). Patienten kan behöva en blodtransfusion, anti-chockterapi. Efter operationen förskrivs hon hormonella och antiinflammatoriska läkemedel, fysioterapi rekommenderas. Tyvärr finns det en risk för utbildningstillväxt även efter den kirurgiska metoden, därför är det nödvändigt med ständig övervakning av en gynekolog.

Kan en ovariecyst spricka under graviditeten

Neoplasmer kan förekomma före och under graviditeten. Som regel bildas en corpus luteumcyst under de första tre månaderna efter befruktning hos kvinnor, som regresserar oberoende utan några konsekvenser för fostret och den förväntade modernen. Hon behöver inte behandling. Under graviditeten växer neoplasmer till stora storlekar och brister i sällsynta fall. Om hålrummen i ovariecysten brister måste du omedelbart åka till sjukhuset, annars kan ett missfall uppstå.

effekter

Om sprängbildningen inte behandlas ordentligt kan den degenerera till en malig. Det finns få sådana konsekvenser, men de är inte uteslutna. Om sprängning negativt påverkade reproduktionssystemet, beslutar läkarna ibland att ta bort bildandet tillsammans med en del av könsorganen. Efter detta är befruktningen komplicerad. Att spränga en neoplasma kan orsaka utveckling av andra gynekologiska sjukdomar, eftersom könsorganen är mottagliga för infektioner.

På grund av den stora blodförlusten inträffar ibland anemi, och efter operationen utesluts inte utvecklingen av purulent peritonit. I det lilla bäckenet bildas vidhäftningar, orsakar en ektopisk graviditet, infertilitet. Om ovariecysten brister och flickan inte fick medicinsk hjälp i tid, är ett dödligt resultat möjligt. Slutsats - om en neoplasma diagnostiseras bör man vara mycket försiktig, uppmärksamma alla förändringar. Smärta med cystos är inte alltid, så du måste besöka en läkare oftare.

Video

Hittade ett misstag i texten?
Välj det, tryck på Ctrl + Enter så fixar vi det!

Tecken på brott av en ovariecyst

Vid vilka storlekar spricker cysten??

Du kan inte exakt namnge storleken på cysten vid vilken kapselns integritet störs. En stor tumör sägs vara när tumören når 10-12 cm i diameter. En sådan cysta kränker inte bara funktionen av äggstocken, utan sätter också press på nära belägna organ. Risken för brott i en sådan tumör är tillräckligt hög och inträffar oftast med trauma i buken, grov sexuell kontakt.

En follikulär cysta med en liten diameter kan sprängas - upp till 3 cm. Ju mindre volym av neoplasma, desto svagare blir tecken på apoplexy. Ruptur av en liten cysta kan göras med medicinering. Om skalet i en stor neoplasma skadas utan kirurgisk behandling kommer det inte att vara möjligt att normalisera patientens tillstånd.

Symtom hos kvinnor

Den asymptomatiska kursen med apoplexy förekommer praktiskt taget inte i medicinen, men detta tillstånd kan inte uteslutas. Oftast, hos kvinnor med ett brott i membranen i ovarietumören, uppstår en gradvis symtomökning.

 • Smärtsamma upplevelser. Kapselbrott åtföljs av irritation av nervändarna. Vanligtvis känner en kvinna plötsligt en skarp lokal smärta som gradvis sprids över magen.
 • Blödning. Ju större volym av follikulär cyste, desto starkare blir den inre blödningen. Det uppstår på grund av skador på de inre kärlen och kan åtföljas av ett utflöde av blod från könsorganen..
 • Feber. Den akuta inflammatoriska processen som utvecklas i bukhålan orsakar förgiftning av kroppen och hypertermi.
 • Yrsel och svaghet. Detta är konsekvenserna av en kränkning av blodkärlets integritet. Vid kraftig blodförlust kan svimning uppstå..
 • Cyanos i huden och försvagning av puls. Dessa symtom uppstår också på grund av blodförlust. Om du uppmärksammar kvinnans navel, kan du märka en blåaktig ring runt honom.
 • Dyspeptiska störningar. På grund av den ökade sammandragningen av muskelvävnad kan en kvinna ha diarré eller ofrivillig urinering. Illamående och kräkningar är ett symptom på berusning..

För att klargöra diagnosen utför gynekologen ett test med en punktering. Om det finns en ansamling av blod i den bakre vaginala fornixen, och en ultraljudssökning visar fri vätska i det intilliggande utrymmet, blir detta ett tydligt tecken på apoplexy.

Behandling

Behandlingstekniken väljs i enlighet med cystens typ och volym. Endast små funktionella cyster kan behandlas med medicinering. För att normalisera tillståndet förskrivs patienten antiinflammatorisk, absorberbar terapi. En kvinna behöver säng vila och absolut vila. Förkylning appliceras på platsen för tumören.

Icke-funktionella cyster av vilken storlek som helst kräver kirurgisk ingripande. Under operationen utförs en resektion av det patologiska området i den friska vävnaden. Under återhämtningsperioden utförs terapi med användning av antibakteriella, hormonella, smärtstillande och absorberbara läkemedel..

Brott i en ovariecyst är ett farligt tillstånd, som i avsaknad av snabb hjälp kan leda till komplikationer. Vid långvarig ignorering av symtom kan patologin vara dödlig..

Tecken på brott av en ovariecyst

Brott eller apoplexi av cystor i äggstockarna är en patologi som provoceras av sjukdomar eller yttre faktorer. Detta kan uppstå till följd av stark fysisk ansträngning efter samlag. Brott i ovariecysten åtföljs av symtom som manifesteras av svår smärta, vilket kan vara av kortvarig karaktär. I svåra fall förvärras patientens tillstånd avsevärt.

Hur man förstår att en ovariecyst har brast

Symtom på att en cyste i äggstocken sprängs upp direkt. Sensationens intensitet beror på typen av brott, riklig blödning och relaterade faktorer. I vissa fall finns det ingen blödning, men innehållet i den sprängande säcken, som faller in i bukregionen, kan provocera många komplikationer.

Smärta

Smärtan är akut, på vänster eller höger nedre del av magen, under de första sekunderna efter cystisk apoplexi. Detta tvingar ofta en kvinna att ta en böjd position och försöker instinktivt att minska obehag. Akut smärta är kortvarig - efter några minuter blir den mindre intensiv, men förlorar en tydlig lokalisering.

Klyftan i formationen provocerar penetration av dess innehåll i bukhålan, vilket sedan leder till smärta i hela buken. Patienten kan inte tydligt indikera smärtfokus. Därefter kan det spridas till skinkorna, nedre buken, sidorna av kroppen.

Ibland manifesteras smärta en dag eller flera timmar innan patologin börjar. I det här fallet är de värkande, drar i naturen, deras intensitet kan öka med tiden. Detta beror på den gradvisa tunnningen av formationsväggarna..

Om du finner värkande smärta på höger eller vänster nedre del av magen, bör du omedelbart rådfråga en läkare - om du följer hans rekommendationer och snabbt medicinskt ingripande kan brist på cyste undvikas..

Ändra urladdningens art

Med apoplexy ökar mängden vaginal urladdning. Men de orsakar inga obehag, normalt bör lukten vara frånvarande. Ofta i deras sammansättning finns det blodstråk, själva utsläppet kan färga i en brunaktig eller rödaktig färg. Detta indikerar en kränkning av integriteten i cysta vävnader eller möjlig blödning.

I utsöndringarna är innehållet i sprängbildningen närvarande, så att deras konsistens kan vara heterogen, har främmande föroreningar. Vid brist på corpus luteumcyst eller follikulär ovariecysta finns det inga symtom av denna typ.

Kroppens berusning

Detta tillstånd orsakas av inträde av formationsinnehållet och blod i bukhinnan. I svåra fall, med berusning, stiger kroppstemperaturen till 40 grader, det finns feber och frossa. Oftast är tecknen på en osturisk cystbrott mindre uppenbara - patienten känner sig svag, allmänt otillfredsställande tillstånd, illamående, kräkningar. Slemhinnorna i munnen torkar ut, vilket orsakar konstant törst. Kroppstemperaturen når 37-38 grader.

Blodtrycksförändring

Med apoplexy i cysten i höger eller vänster äggstock med blödning, blodtrycket sjunker, pulsen ökar. Huden blir blek, sällan - cyanotisk. Detta orsakas av en kraftig minskning av hemoglobin och svår smärta i det drabbade området. Med en betydande minskning av trycket finns det en risk att en kvinna tappar medvetande och hallucinationer.

Matsmältningsproblem

Störning av matsmältningsorganen uppstår på grund av uppblåsthet, vilket i avsaknad av övervikt märks under visuell inspektion. Vid palpation noterar läkaren spänningar i bukhinnan. Patienter på grund av överdriven uppblåsthet lider ibland av diarré, gas i tarmen.

Betydande försämring av kvinnans tillstånd i form av medvetenhetsförlust, hög kroppstemperatur, alltför lågt tryck och andra liknande symtom kräver omedelbar sjukhusvistelse.

Riskgrupp

I riskgruppen ingår kvinnor som har hälsoproblem eller andra faktorer som bidrar till störningen av könsorganen:

 • hormonell obalans;
 • oregelbunden menstruation;
 • fetma;
 • diabetes;
 • bäckensjukdomar;
 • abort och andra liknande gynekologiska manipulationer.

I dessa fall är risken för formationer på äggstockarna hög. Funktionella cyster hittas vanligtvis och utvecklas mot bakgrund av förändringar i hormonnivåer..

Orsaker till patologi

Apoplexy kan uppstå i närvaro av vilken typ av cyste som helst på äggstocken. Oftast uppstår ett gap i den andra fasen av cykeln - dess orsak är en kränkning av ägglossningen. Tillväxten av en dominerande follikel innehållande ett ägg kan utöva tryck på den nuvarande formationen. Detta är också troligt när ett corpus luteum inträffar, vilket är nödvändigt för produktionen av hormonet progesteron, vilket främjar framsteget av ägget genom äggledaren.

En hög predisposition för uppkomsten av apoplexy i den andra halvan av menstruationscykeln förklaras av det speciella med blodtillförsel till organ. Under denna period ökar den lokala blodtillförseln, vilket orsakar överdriven fyllning av blodkärlen. Som ett resultat ökar permeabiliteten hos de senare väggarna, vilket kan bidra till apoplexy.

Interna orsaker till brott i ovariecyster:

 • hormonella störningar;
 • frekvent stress, ökad ångest, psykisk sjukdom;
 • inflammation i könsorganen och angränsande organ;
 • oregelbunden menstruation;
 • vrida cystenens ben;
 • aborter
 • ta orala preventivmedel;
 • polycystisk äggstock;
 • läkemedelsstimulering av ägglossning;
 • kärlsjukdom;
 • stillastående processer i bäckenet;
 • genital vidhäftningar.

Den vanligaste diagnosen bristning av en cysta på höger äggstock är på grund av mer intensiv lokal cirkulation och hög aktivitet hos detta organ..

 • högt intra-abdominalt tryck - är resultatet av aktiva sporter, lyfta vikter, förstoppning och diarré;
 • lokala cirkulationsstörningar efter skador i bukhinnan och bäckenet;
 • aktivt samlag;
 • felaktiga gynekologiska förfaranden.

Överansträngning är särskilt farligt på ägglossningsdagarna - vid denna tidpunkt, på grund av ökad lokal blodförsörjning, en bristning av inte bara bildningen, utan också själva äggstocken.

Svårighetsgraden av patologin

Det finns tre grader av svårighetsgrad av en cysta:

 1. Lätt. Blodförlust - mindre än 150 ml.
 2. Medium. Upp till en halv liter förlorat blod.
 3. Tung. Stor blodförlust - över 500 ml.

Sjukdomstyper enligt symtom:

 1. Smärta apoplexy. Svår smärta i det skadade området i frånvaro av blodförlust.
 2. Anemisk (hemorragisk). Mycket blödning med mild smärta.
 3. Blandad. Kombinationen av de två föregående typerna.

Med en smärtsam form av patologi räcker det vanligtvis med en konservativ behandling. För att förhindra de negativa konsekvenserna av apoplexi av en blandad eller hemorragisk form av en cyste i vänster eller höger äggstock är en kirurgisk operation nödvändig, vars metod beror på den rikliga blödningen.

Kan en kvinna få en cystexplosion i äggstockarna

Brott i en ovariecyst kan uppstå när som helst. Sannolikheten för patologi under vissa förhållanden:

 • graviditet - risken för apoplexy kvarstår, det kan uppstå med överdrivet tryck av det växande fostret på livmodern eller på grund av en försämrad nivå av hormoner, därför, med en utbildningsstorlek på mer än 8 cm, krävs kirurgi;
 • menstruationsperiod - vid denna tidpunkt är cysten benägen att minska eller fullständigt försvinna, därför är sannolikheten för dess brott minimal i avsaknad av fysisk ansträngning och samlag;
 • sexuell kontakt - med intimitet ökar risken för apoplexy avsevärt på grund av intensiv mekanisk stress och en rusning av blod till könsorganen;
 • trauma i buken och bäckenet - vid skada på äggstockarna och organen i närheten är risken för patologi hög, särskilt med stora utbildningsstorlekar;
 • viktlyft och överdriven idrottsbelastning - bidra till en ökning av det intra-abdominala trycket, vilket med långvarigt underhåll av detta tillstånd leder till att cysten sprängs;
 • kränkning av den hormonella bakgrunden - provoserar ett menstruationscykelfel och brist på ägglossning, vilket är fylld med den snabba tillväxten av ett stort antal formationer som kan brista under yttre påverkan;
 • blödningsstörning - denna patologi är farlig när den brister i form av riklig blodförlust.

Oftast leder flera faktorer samtidigt till apoplexy av cyster på äggstockarna, därför, om en av dem är närvarande, bör försiktighet utövas vid fysisk ansträngning, besök regelbundet en gynekolog för att övervaka hälsotillståndet.

Typer av ovariecyster som är benägna att brista

Funktionella typer av cyster:

 1. Follikulär. Det går på egen hand på 2-3 månader, är asymptomatisk. Det inträffar på grund av en kränkning av menstruationscykeln. Ruptur av en follikulär ovariecyst åtföljs av symtom som kräkningar och skarpa smärta i nedre del av buken..
 2. Corpus luteum. Det upplöses oberoende, utvecklas i frånvaro av regression av själva corpus luteum. Med sin apoplexy minskar patientens blodtryck kraftigt, blekhet i huden noteras.

Icke-funktionella formationer är de farligaste, deras brott åtföljs av en livlig manifestation av symtom. Som ett resultat kan många negativa konsekvenser uppstå. Deras huvudtyper:

 1. Endometriodal. Det bildas under endometrios, består av en brun vätska, inklusive blodföroreningar.
 2. Mucinous. Det är mycket troligt att det utvecklas till en onkologisk sjukdom. Det består av många fack fyllda med slem. Flexibel, kan nå stora storlekar.
 3. Dermoid. Det bildas före födseln, är en konsekvens av kränkningar av utvecklingen av fostret i livmodern. Består av fett, kroppsvävnader, hår, naglar.
 4. Carcinom. Malig bildning anses vara den farligaste typen..

Mot bakgrund av en lång kurs av endometrios kan den endometriotiska ovariecysten spontant brista, vilket åtföljs av allvarliga smärtsymtom och en kraftig försämring.

Kirurgisk ingrepp krävs för att behandla cystor som inte fungerar..

Möjliga komplikationer och konsekvenser av patologi

Förekomsten av konsekvenser i händelse av att ovariecysten brister är valfritt. Med snabb medicinsk intervention kan följande tillstånd undvikas:

 • svår smärtchock;
 • svår anemi;
 • ooforektomi;
 • infertilitet;
 • utveckling av onkologiska processer;
 • vidhäftningar i bäckenet;
 • purulent peritonit - omfattande inflammation i bukregionen.

I de svåraste fallen är döden möjlig..

Diagnostiska åtgärder

Om du misstänker en patologi bör patienten genomgå flera typer av undersökningar:

 • fysisk undersökning - en studie av könsorganens tillstånd och arten av vaginal urladdning, palpation i bukhålan;
 • Ultraljud - undersökning av bäckenorganen, detektion av vätska i bukhålan;
 • punktering av bukhinnan genom vagina - bestämma arten av den utsöndrade vätskan;
 • diagnostisk laparoskopi - undersökning av organ med ofullständig kirurgisk ingripande, om nödvändigt, flyter in i behandling;
 • urin- och blodprover - en studie av kroppens allmänna tillstånd;
 • hormonell bestämning.

Behandling

När funktionella cyster brister, används behandling utan kirurgi - konservativ terapi. I detta fall föreskrivs patienten sängstöd, under vilken tid sexuellt samlag bör överges. Samtidigt är det nödvändigt att ta mediciner:

 • antispasmodics - lindra smärta;
 • hemostatiska läkemedel;
 • vitaminkomplex - normaliserar hemoglobinnivån och en kvinnors allmänna tillstånd.

I närvaro av blödning från bristning av en funktionell typ av ovariecyster krävs kirurgi.

Kirurgi är nödvändigt för apoplexy av någon form av icke-funktionell äggstocksbildning. Två huvudtyper av intervention:

 1. Laparoskopi. Det utförs under generell anestesi genom att införa ett laparoskop genom små snitt. Bilden av organen visas på skärmen från en speciell kamera, alla manipulationer utförs på 30-40 minuter. Under denna tid tas resterna av cysta och blod bort, skadade kärl sutureras och blödningen slutar. Patienten släpps ut från sjukhuset en vecka efter ingreppet..
 2. laparotomi Abdominal kirurgi utförs med otillräcklig effektivitet av laparoskopi. Det skiljer sig i möjligheten till en fullständig granskning av organ. Rehabiliteringens varaktighet är upp till två veckor.

I de flesta fall, när denna patologi inträffar, används laparoskopimetoden. Den andra typen av operation utförs under de svåraste förhållandena hos patienten eller i nödfall - detta är en åtgärd för att förhindra hemorragisk chock, akut peritonit och andra konsekvenser.

Kontraindikationer för operation

Abdominal kirurgi är kontraindicerat i följande fall:

 • hypertoni;
 • infektionssjukdomar i övre luftvägarna;
 • diabetes;
 • en historia av hjärtinfarkt;
 • onkologiska processer i andra organ;
 • hjärtsvikt.

Kontraindikationer för laparoskopi är alla ovanstående fall, liksom hög grad av fetma, purulenta lesioner i hudens buk, vidhäftningar i bukhålan, riklig blödning, stor utbildning.

Postoperativ återhämtning

Efter operationen förskrivs patienten antibiotika, antiinflammatoriska, smärtstillande medel, immunmodulatorer och vitaminkomplex. Du måste följa en diet - ta bara flytande soppor och spannmål, gelé, fruktdrycker, ångad frukt och grönsaker. I framtiden tas dessa begränsningar gradvis bort..

För att påskynda läkningen av suturer rekommenderas att bära ett speciellt bandage. Full återhämtning av kroppen sker 3-4 veckor efter interventionen. Under denna period bör all fysisk ansträngning, sexuell kontakt, viktlyft uteslutas. Den första veckan rekommenderas för att observera säng vila.

Förebyggande åtgärder

För att undvika patologi bör du regelbundet besöka en gynekolog. Detta förhindrar utvecklingen av många sjukdomar i könsområdet..

Andra förebyggande regler:

 • genomföra en fullständig undersökning vid planering av graviditet, vid behov - behandling av upptäckta sjukdomar;
 • snabb behandling av alla inflammatoriska processer i det genitourinary systemet;
 • överensstämmelse med försiktighetsåtgärder vid upptäckt av cystor i äggstockarna;
 • omedelbart avlägsnande av utbildning som anges av en läkare.

Vid behandling av formationer på äggstockarna är det nödvändigt att följa alla rekommendationerna från gynekologen - detta kommer att påskynda läkningsprocessen och förhindra förekomst av komplikationer.

Apoplexi av cyster på äggstockarna är en patologi, vars konsekvenser minimeras med snabb medicinsk intervention. För att förhindra förekomsten bör fysisk ansträngning och andra faktorer som bidrar till klyftan i utbildningen undvikas. Korrekt utvald behandling kan bevara en kvinnas reproduktionsfunktion.

Vad är farligt brott i en ovariecyst

En cyste är en godartad massa fylld med vätska. Cystor förekommer på äggstockarna i alla åldrar, men förekommer ofta hos unga kvinnor och unga flickor. Funktionella formationer är benägna att oberoende upplösning, medfödda formationer kräver kirurgisk ingripande. För att ta bort dem används moderna minimalt invasiva tekniker, varefter de flesta kvinnor inte har problem med reproduktionsfunktionen.

Brott i en ovariecyst är en formidabel komplikation, åtföljd av svår smärta, ofta medvetenhetsförlust och feber. Detta tillstånd kräver akut medicinsk vård på ett sjukhus. Utan kirurgi kan det leda till utveckling av peritonit och på sikt sepsis. Ju tidigare hjälp som ges, desto större är sannolikheten för att undvika oönskade hälsoeffekter och bibehålla fertilitet..

Varför spricker cystor i äggstockarna ibland

Om vi ​​analyserar den medicinska historien för patienter på den gynekologiska avdelningen, kan en intressant egenskap noteras: oftast genomgår funktionella cyster, follikulär och luteal. Det finns en enkel förklaring till detta: sådana formationer omges av en tunn kapsel som lätt kan spricka. Ibland spricker cysten sig själv, utan uppenbar anledning, men oftare händer det under vissa omständigheter. Sannolikheten för brott ökar i följande situationer:

 • Buksskador. Till och med ett obetydligt slag i styrka kan leda till att bildningen bryts och att dess innehåll frigörs i bukhålan med utvecklingen av peritonit;
 • Sex. En god natt i en älskas armar kan sluta i väntrummet på den gynekologiska avdelningen. Aktiva rörelser under intimitet leder till skada på membranen i cysten och dess bristning;
 • Utövar sport. Träning i gymmet, springa, yoga - varje intensiv övning provocerar utvecklingen av komplikationer;

Stark belastning på buken under idrott kan provocera en cystebrott hos en kvinna.

 • Otillräcklig belastning. Hårt fysiskt arbete leder ofta till att formationen spricker och det finns alla tecken på en akut buk;
 • Inflammation i bilagorna. Samtidig salpingoophorit leder till tunnare kapsel i cysta och dess bristning;
 • Kirurgi. Eventuella kirurgiska ingrepp i bukhålan och på bäckenorganen kan leda till att bildningen kommer att spricka och blödning i äggstocken kommer att inträffa;
 • Stimulering av ägglossning. Användningen av läkemedel för mognad av folliklar (som förberedelse för IVF) leder till uppkomsten av lutealcyster. Sådana formationer brister ofta, vilket åtföljs av svår smärta och blödning;
 • Förstoppning och efterföljande lavemang. En ökning av det intraabdominella trycket hotar en utbrott av utbildningen;
 • Torsion benen på cysten. I sällsynta fall leder denna komplikation till skador på kapselbildningen och dess brott.

När man vrider på benen på cysten, brister det ibland.

Follikulära cyster brister huvudsakligen under ägglossningen, bildandet av corpus luteum - i den andra fasen av menstruationscykeln.

 • Cystor i äggstockarna omgiven av en tjock kapsel (dermoid, endometrioid) bryts oberoende mindre ofta;
 • Gapet är mer mottagligt för stora formationer - från 5-6 cm;
 • Enligt statistik upptäcks cyster oftare på höger äggstock än på vänster. Det är logiskt att anta att klyftan i utbildning huvudsakligen inträffar på höger sida..

I ICD-10 tilldelas sjukdomen koden N83.0 (hemorragisk follikulär cyste) och N83.1 (hemorragisk corpus luteumcyste).

Ett foto av en farlig komplikation presenteras nedan. Med laparoskopi syns en skadad endometrioidcyst i vänster äggstock. Formationens natur kan gissas utifrån "choklad" -innehållet i kirurgiska sårets lumen. En noggrann diagnos kommer att ställas efter histologisk undersökning:

Äggstockarnas apoplexi och cyste brister - vad är skillnaden?

Apoplexy är en plötslig blödning i äggstocken utan att skada dess integritet. Den nationella guiden för gynekologer i synonymer för apoplexy listar ruptur av ovariecysten. I den internationella klassificeringen av sjukdomar omfattas dessa sjukdomar också av samma kod. Apoplexy står för upp till 17% av alla fall av akut buk i gynekologi (och upp till 2,5% av alla orsaker till intraabdominal blödning).

Brott i en ovariecyst är en av orsakerna till apoplexy, men inte den enda. Andra tillstånd kan leda till blödning (inflammatoriska processer i bäckenorganen, vidhäftningar, vaskulär kompression av en tumör etc.).

Sannolikheten för blödning i äggstocken ökar med antikoagulantia. Hos alla kvinnor som har tagit dessa läkemedel under lång tid, med symtom på en akut buk, måste apoplexy först uteslutas.

En kvinna med en ovariecyst bör ta blodförtunnare med försiktighet.

Den kliniska bilden av apoplexy är densamma med brist på cyste och andra faktorer som orsakade detta tillstånd. I de initiala stadierna av diagnosen är det omöjligt att ta reda på den exakta orsaken till blödningen. Det är därför sjukdomens historia först kan diagnostiseras med ovarial apoplexi, och först efter operationen läggs en cystebrott till den.

Symtom att känna igen en farlig komplikation

Hur förstår man att en ovariecyster brast? Det finns inga karakteristiska symtom som indikerar detta speciella tillstånd. Klyftan i utbildning liknar andra komplikationer i den kliniska bilden, och alla liknande symtom kallas "akut buk." Vid gynekologi ägnas särskild uppmärksamhet åt sådana tecken:

 • Plötslig svår smärta i nedre del av buken. Smärtsyndrom är lokaliserat på ena sidan, beroende på vilken äggstock som låg på bildningen. Smärta uppstår mitt i fullständigt välbefinnande eller direkt efter aktiv sport, fysisk aktivitet, intimitet;
 • Brott mot tarmens rörlighet. I de flesta fall utvecklas förstoppning, men diarré är också möjlig;
 • Svår urinering upp till akut urinretention;
 • Blodig vaginal urladdning (knapp eller måttlig);
 • Svår svaghet upp till förlust av medvetande;
 • Yrsel.

Smärta är det första tecknet på denna patologi. Enligt recensionerna av kvinnor som har upplevt detta tillstånd, liknar känslorna ett starkt slag med ett skarpt föremål. Gynekologernas patienter beskriver det på detta sätt: ”Inuti, som om något hade gått sönder, och då var det en skarp och outhärdlig smärta i nedre del av buken. Det gjorde så mycket att jag ville klättra på väggen. ” Obehagliga känslor ges i korsryggen och perineum, kan gå ner till låret. Som regel varar en attack från flera minuter till en halvtimme, varefter smärtan avtar något.

Det första symptom på en cystbrott är en kraftig smärta i nedre buken.

Smärta med brist på en ovariecyst inträffar nästan alltid plötsligt. Det är ytterst sällsynt för kvinnor att märka uppträdandet av svag ömhet i inguinalregionen eller nedre del av magen på dagen före en attack. Sådana symtom är förknippade med ett gradvis brott i bildningens kapsel och blödningens början.

Fläckning från slidan är ett viktigt tecken på äggstocksapoplexi som har uppstått mot en bruten cysta. Tilldelningar är nästan alltid små och måttliga - tunga blödningar är inte typiska för denna patologi. Blodförlusten minskar efter att smärtan avtar.

Att minska obehagliga symtom är inte en anledning att stanna hemma. Även om smärtan är borta, kontakta en läkare så snart som möjligt. Brott i en ovariecyst innebär utveckling av livshotande komplikationer.

Vid undersökning lockar följande symtom uppmärksamhet:

 • Blekhet i huden och synliga slemhinnor;
 • Kallsvett;
 • En liten ökning av kroppstemperaturen;
 • Cardiopalmus;
 • Sänka blodtrycket;
 • Uppblåsthet och ömhet i nedre del av buken.

Alla dessa tecken gör det möjligt att förstå att en patologisk process utvecklas i kroppen och att ringa en läkare. Vid den första undersökningen utvärderar gynekologen patientens tillstånd och föreslår äggstocksapoplexi. Ytterligare diagnos innebär användning av instrumentella metoder, inklusive ultraljud och laparoskopi.

Diagnostisk laparoskopi används för att klargöra och diagnostisera ovariell apoplexi och skilja den från andra patologier.

Brottet i ovariecysten går inte obemärkt och åtföljs alltid av karakteristiska symtom. Svårighetsgraden av patologiska tecken kan vara annorlunda och beror på intensiteten av intraabdominal blödning och en individuell tröskel för känslighet.

Upprepad smärta med en sprängande cyst i äggstockarna är sällsynt och indikerar utvecklingen av komplikationer.

Varför är detta tillstånd farligt?

Utan behandling leder en sprängbildning i bukhålan till uppkomsten av sådana komplikationer:

Abdominal blödning

Skada på kapseln i cysten leder till ansamling av en viss mängd blod i bukhålan. Det är viktigt att förstå att när en cyste brister kommer det alltid att blöda, men dess intensitet och varaktighet kan variera. Om blodförlusten fortsätter kommer kvinnans tillstånd naturligtvis att förvärras. I detta fall observeras följande symtom:

 • Progressiv minskning av blodtrycket;
 • Takykardi upp till 130-140 slag per minut;
 • Svår svaghet;
 • Yrsel och mörkare i ögonen;
 • Illamående och kräkningar;
 • Intensiv törst;
 • Förlust av medvetande eller motorisk upphetsning.

Om blödningar inom buken har inträffat och den fortsätter, inträffar en kraftig försämring i kvinnans tillstånd, inklusive medvetenhetsförlust.

Vid palpation är buken smärtsam, spänd. Tarmljuden är kraftigt försvagade eller hörs inte. Vid irritation av membranet med utspillt blod uppstår smärta under axelbladen och i skuldrorna. Kvinnan försöker att sitta ner, för i denna position minskar obehaget. Progressiv blödning kan vara dödlig..

Anemi

Anemi är en direkt följd av intra-abdominal blödning. Överflödig blodförlust leder till en minskning av antalet röda blodkroppar och hemoglobin, vilket upptäcks genom ett blodprov. Patienten känner allvarlig svaghet, klagar över ofta yrsel, huvudvärk. För behandling av anemi under rehabiliteringsperioden ordineras järnpreparat. Vid betydande blodförlust kan en blodtransfusion krävas..

Peritonit

Brott i en ovariecyst hotar att utveckla en farlig komplikation - inflammation i bukhinnan. Till förmån för peritonit indikerar följande symtom:

 • En kraftig ökning av buksmärta;
 • Utseendet av illamående och kräkningar, som inte ger lättnad;
 • En ökning av kroppstemperaturen till febernivå;
 • Betydande muskelspänning i bukväggen;
 • Utseendet på symtom på peritoneal irritation (bestäms av läkaren vid undersökning).

Med utvecklingen av komplikationer utvecklas flera organsvikt, hemodynamiska störningar bildas. Utan behandling hotar peritonit patientens död.

Infertilitet

Omedelbart söka medicinsk hjälp för brott i en ovariecysta eller en otillräckligt genomförd rehabiliteringsperiod hotar en kvinna med brott mot reproduktionsfunktionen. Efter operation bildas ofta vidhäftningar i bäckenhålan - bindvävssnören som hindrar organens normala funktion.

Vidhäftning i äggledarna skapar hinder för äggets framsteg och förhindrar att det möts med spermierna. Befruktning förekommer inte, och en kvinna kan inte bli gravid. Med fullständig hindring av äggledarna indikeras befruktning in vitro.

Vidhäftningar hotar kvinnans infertilitet.

Delvis hindring av rören är också ogynnsam för en kvinna. Det händer att ett befruktat ägg fastnar i röret längs vägen in i livmodern och implanteras utanför. En ektopisk graviditet utvecklas, som inte har någon chans till ett gynnsamt resultat. För att rädda en kvinnas liv måste läkare ofta ta bort äggledaren tillsammans med ett oundvikligt embryo. Efter att ha tagit bort båda rören blir barnets naturliga befruktning omöjlig och patienten skickas till IVF.

Vidhäftning är också farligt för äldre kvinnor som inte planerar ett barn. Bildningen av vidhäftningar leder till uppkomsten av kroniskt bäckensmärtsyndrom och stör störande livets vanliga liv.

Diagnostisk sökning: hur man inte missar en farlig patologi

För diagnos av brustna ovariecyster används följande metoder:

Gynekologisk undersökning

I en tvåårsstudie uppmärksammar läkaren på livmoders tillstånd och bilagor. Patologi åtföljs av skarp smärta, så ofta tillåter inte patienten läkaren att undersöka sig själv. Om läkaren fortfarande lyckas palpera bilagorna, märker han en liten ökning av dem. Det är viktigt att komma ihåg att en vaginal undersökning ensam kan provocera en bristning av cysta kapseln och leda till en försämring av tillståndet..

Ultraljudsförfarande

Ultraljud är den mest informativa metoden för primär diagnos av patologi. Den ekografiska bilden utvärderas med hänsyn till dagen för menstruationscykeln. Diagnos är i jämförelse med en intakt äggstock. Ultraljud låter dig identifiera cysten och ta reda på att den brister, genom närvaro av fri vätska i bäckenet.

Ultraljudundersökning är en av de mest informativa metoderna för att diagnostisera en sprängande cyst i äggstockarna.

Cultocentesis

Punktering av bukhålan genom bakre vaginal fornix hjälper till att bekräfta diagnosen. Närvaron av en klar vätska eller hemorragisk innehåll (blod) talar till förmån för ovarial apoplexi och indikerar indirekt en bruten cysta. Proceduren utförs under lokal eller generell anestesi. Manipuleringen är smärtsam, men informativ. Upptäckt av fri vätska i bukhålan - en anledning till akut operation.

Laboratorieforskning

Vid diagnos av en exploderande cyste och dess komplikationer är följande test viktiga:

 • Allmän blodanalys. En minskning av hemoglobin och röda blodkroppar, laboratorietecken på anemi, talar för blödning. Med en inflammatorisk process i bukhålan i blodet noteras en ökning av antalet leukocyter och en acceleration av ESR;
 • Indikatorerna för blodkoagulationssystemet i de första stadierna av sjukdomen förblir inom normala gränser. Kontroll av hemostas hjälper till att spåra utvecklingen av komplikationer mitt i progressiv blödning.

laparoskopi

En endoskopisk undersökning av bäckenhålan är mycket noggrann och i 98% av fallen är det möjligt att bestämma brottet i en ovariecyst.

 • Livmoderens normala storlek;
 • Uppsamling av blod i bäckenet (inklusive med blodproppar);
 • Äggstocksförstoring på grund av cyster;
 • Cyste med tecken på kapselbrott. Innehållet i utbildningen är bortom.

Identifiering av dessa tecken gör det möjligt att göra en noggrann diagnos och påbörja behandlingen..

Differentialdiagnos för bristning av en ovariecyst utförs med sådana sjukdomar:

 • Ektopisk graviditet - ett tillstånd där embryot ligger utanför livmodern;

Symtom på brott i en ovariecyst liknar symtom på en ektopisk graviditet..

 • Pyosalpinx - purulent inflammatorisk sjukdom i bilagorna;
 • Torsion av benen på ovariecysten;
 • Renal kolik;
 • Akut blindtarmsinflammation;
 • Intestinal hindring som ett resultat av bildandet av vidhäftningar, tumörer, helminthiasis;
 • Perforerat magsår.

Alla kvinnor som kommer in på kirurgisk avdelning måste undersökas av en gynekolog. Det är ganska svårt att särskilja en blindtarmsanfall från en osturisk cysturruptur. Den slutliga diagnosen ställs ofta först efter laparoskopi..

Patient M, 27 år gammal, inkom till kirurgiska avdelningen med klagomål på skarp smärta i höger iliac-region, illamående, kräkningar, urinretention. Laparoskopi avslöjade tecken på subakut blindtarmsinflammation. Den inflammerade bilagan togs bort, men ingen bäckenundersökning utfördes. Efter operationen förbättrades inte kvinnans tillstånd, smärtan ökade. En gemensam undersökning av kirurgen och gynekologen och upprepad laparoskopi avslöjade brott i ovariecysten och ansamling av blod i bukhålan. En adnexektomi, revision av det kirurgiska såret och dränering utfördes. Efter borttagandet av den drabbade äggstocken började kvinnan återhämta sig med cysten. I denna situation var läkarna därför tvungna att möta två farliga tillstånd på en gång - blindtarmsinflammation och brott i ovariecysten, och utan behandling skulle varje sjukdom kunna leda till peritonit.

Principer för kirurgisk behandling för brott i en ovariecyst

Om du misstänker en patologi i bilagorna, utseendet på tecken på en akut buk och blödning inom buken, är det nödvändigt:

 • Ge kvinnan fullständig fred;
 • Ring en ambulans;
 • Transportera patienten enbart på en burk.

Med en "akut buk" behöver en kvinna endast transporteras på en burk.

Konservativ terapi i kliniken på en akut buk utförs inte. En kvinna kommer in på akutmottagningen på ett gynekologisk sjukhus eller kirurgisk avdelning, där all nödvändig diagnostik och förberedelse för akutkirurgi utförs.

Kirurgisk ingripande för brott i en ovariecyst utförs genom laparoskopisk eller laparotomisk åtkomst. Valet av metod bestäms av klinikens kapacitet och patientens tillstånd. Laparoskopi prioriteras. Denna åtkomst gör att du kan utföra alla nödvändiga manipulationer med minimal skada på friska vävnader och gör det möjligt att snabbt återhämta sig efter operationen.

Operationsvolymen kommer att bero på förekomsten av den patologiska processen:

 • Om en kvinna frågade om hjälp i tid, är ett skonsamt ingripande möjligt: ​​skärning av en sprängande cysta med återställande av intagens integritet;
 • Ovarial resektion - skärning av en del av ett organ - utförs när intakta vävnader kvarstår efter att cysta bristit;
 • Med massiv blödning och nekros indikeras avlägsnande av äggstocken - adnexektomi.

Under laparoskopi utförs en obligatorisk undersökning av äggledarna och livmodern, den andra äggstocken, bilaga. Om en samtidig tarmpatologi identifieras indikeras konsultationen av kirurgen och utvidgningen av operationens volym..

Steg av laparoskopisk intervention:

 • Inspektion av bäckenorganen;
 • Stoppa blödning från en bruten cysta: koagulering eller suturering av vävnader;
 • Ta bort blodproppar från bukhålan;
 • Tvätta bukhålan med antiseptiska lösningar;
 • Översyn av äggstocken och bedömning av dess livskraft. Lösa frågan om omfattning av intervention;
 • Indikerad för äggstocksresektion eller adnexektomi.

Om ovariecysten brister, försenas inte operationen. I ett allvarligt tillstånd hos en kvinna utförs en preliminär beredning, infusionsterapi genomförs. Kanske intraoperativ blodtransfusion med kraftig blodförlust.

Under operation för allvarlig blodförlust kan blodtransfusion vara nödvändig..

Rehabilitering efter operation: hur man upprätthåller reproduktiv hälsa

Återställningsperioden efter kirurgisk behandling är av stor betydelse. En kvinnas förmåga att föda i framtiden beror till stor del på hur rehabiliteringen går..

För att förebygga komplikationer föreskrivs följande läkemedel:

 • Bredspektrumantibiotika för att förhindra infektion. Terapiförloppet är 5-7 dagar;
 • Läkemedel som förhindrar bildning av vidhäftningar (Longidaza, etc.);
 • Medel för att återställa den hormonella bakgrunden: kombinerade orala preventivmedel i 3 månader. Lågdosläkemedel prioriteras (Yarina, Lindinet 30, Regulon, etc.);
 • Fysioterapi: ultraljud, elektrisk stimulering av äggledarna, laserexponering, UHF. Fysioterapi förhindrar bildning av vidhäftningar i bäckenorganen.

Ett handikappark utfärdas 7 dagar efter laparoskopi och 12 dagar efter bukoperation. Sjukfrånvaron kan förlängas med komplikationer.

Efter operationen är förbjuden:

 • Led ett sexliv;
 • Lyftvikter (mer än 3 kg);
 • Besök bastun, poolen, sola dig på stranden och i solariet.

Under återhämtningsperioden efter operationen är termiska procedurer förbjudna, inklusive att besöka bastun.

Restriktioner införs i 3-4 veckor.

Alla kvinnor som har drabbats av en osturisk cyste bör observeras av en gynekolog på hemorten. En uppföljningsundersökning föreskrivs 1, 3 och 6 månader efter operationen. Graviditet kan planeras 3-6 månader efter operationen. Innan det blir barn blir det bra att göra en ultraljud i bäckenet.

Prognosen för bristning av en ovariecyst beror direkt på tiden för att kontakta en läkare. Ju tidigare en kvinna kommer in på akutmottagningen på gynekologisk avdelning, desto större chanser har hon att hålla sin hälsa och sitt liv. Med ett sent besök hos läkaren ökar sannolikheten för att utveckla farliga komplikationer, och det är inte alltid möjligt att rädda äggstocken i denna situation.

Cysturruptur och graviditet (och även om konsekvenserna för fostret)

Graviditet är en provocerande faktor för utvecklingen av en sådan komplikation. Det växande livmodern förskjuter bäckenorganen, och mot denna bakgrund kan en plötslig bristning av tumörbildning bildas. Tillståndet åtföljs av uppkomsten av skarp smärta i nedre del av buken och andra karakteristiska symtom. Bestämningen av denna patologi hos väntande mödrar är svår på grund av livmoderens speciella placering, så ofta kan diagnosen endast ställas med laparoskopi.

Cystur i äggstockarna kan uppstå under graviditeten.

Under graviditeten utförs kirurgi för bristning av cyste huvudsakligen genom laparoskopisk åtkomst. Efter manipulationen förskrivs läkemedel som minskar livmoderns ton och förbättrar blodcirkulationen i moderkakan. En operation kan provocera missfall eller för tidig födsel, men att vägra behandling är inte mindre farligt och kan kosta en kvinna hennes liv.

Förebyggande åtgärder

Att undvika brott i en ovariecyst är ganska svårt. Det finns inga tydliga rekommendationer för att se till att en kvinna befrias från en sådan farlig komplikation. Enkla regler bidrar till att minska risken för komplikationer:

 • Rätt behandling av cyster på äggstockarna. Vägran från operationen hotar tillväxten av utbildning, vilket ökar sannolikheten för att det brister;
 • Minskad fysisk aktivitet med en befintlig cysta;
 • Avslag på intimitet under ägglossning (relevant för follikulära cyster).

Enligt den ryska federationens huvudgynekolog, Adamyan L.V., måste alla kvinnor med cyster på äggstockarna ta COC: er för förebyggande syften. Orala preventivmedel bidrar till regression av utbildning och minskar risken för komplikationer. Terapiförloppet är 3 månader. Om cysten inte försvinner efter denna period indikeras kirurgisk behandling.

Vad är symtomen och vad man ska göra om en cysta i äggstockarna spricker

Symtom som indikerar att ovariecysten brister hos alla kvinnor verkar nästan samma och har uttalade tecken. Det första du ska göra om du misstänker en sådan överträdelse är att söka hjälp från specialister.

Vem diagnostiseras med denna sjukdom?

Äggstockarna är ett av de viktigaste organen i det kvinnliga reproduktionssystemet. Eftersom det är de som ansvarar för den generativa, vegetativa och hormonella funktionen. Därför bör deras hälsa övervakas under hela livet. En av de huvudsakliga farorna för äggstockarnas hälsa och funktion är cystor. De kan bildas av helt olika skäl och i vissa fall till och med degenerera till maligna formationer. Och eftersom inte alla kvinnor vet om huruvida en cysta i äggstocken kan spricka i vissa situationer kan denna situation leda till döden.

Under vissa omständigheter kan brott i en cysta vara dödlig.

Som praxis visar, löser i princip alla cyster, som av olika skäl kan bildas i en kvinnas kropp, över tiden och kräver inte kirurgiskt ingripande. Men detta är inte en regelbundenhet och i vissa fall kan sådana formationer inte bara öka i storlek, utan också orsaka utvecklingen av många patologier. I de flesta fall förekommer sådana situationer i följande situationer:

 • vid processen av en hormonell störning, som åtföljs av fel i menstruationscykeln;
 • med fetma;
 • diabetes
 • sjukdomar i bäckenorganen, som förekommer i samband med inflammatoriska processer;
 • efter abort eller curettage, oavsett syftet med proceduren.

Notera! Även de cyster, som genom sin struktur inte kan orsaka skada på kroppen och upplösa sig själva, kan av många skäl degenerera till maligna tumörer, så försena inte och du bör omedelbart söka medicinsk hjälp.

Orsaker till cystisk bristning

Förutom alla andra problem som cystiska formationer leder till, kan de också brista och därmed utöva en ganska negativ effekt på kroppen och leda till obehagliga och farliga konsekvenser för kroppen. Det finns många skäl till denna utveckling av händelser, men följande kan tillskrivas de viktigaste:

 • en funktionsfel i den hormonella bakgrunden;
 • tyngdlyftning;
 • ofta och aktivt sexliv;
 • inflammatoriska processer i de inre organen;
 • blödningsstörningar.

Aktivt sex kan orsaka cysturruptur

Eftersom cyster på äggstockarna kan bildas fullständigt i vilken kvinnlig kropp som helst, är det nödvändigt att inte bara veta orsakerna och symtomen till denna sjukdom, utan också att besöka en läkare systematiskt för att få diagnos i rätt tid..

Symtom på brott i en ovariecyst

I de kvinnliga kropparna bildas follikulära cyster och gula kroppsformationer, men i vissa fall bildas funktionella cyster under påverkan av vissa faktorer, som kanske inte visar sig under en lång tid.

Som praxis visar kan brott i en cysta inträffa oavsett sammansättning och orsak till bildning. Oftare diagnostiseras cyster hos kvinnor i rätt äggstock. För deras diagnos måste du först kontakta en medicinsk institution.

Vid processen med brott i ovariecysten, oavsett ursprung, främst hos en kvinna, observeras symtom som ganska uttalad smärta, samt blödning som leder till blodförlust.

De första symtomen, som nämnts ovan, börjar indikera en sprängande cyst i äggstockarna, uppkomsten av mycket svår smärta i buken, vilket också kan kännas i ländryggen. Dessutom kan smärta i de flesta fall åtföljas av kräkningar eller illamående samt hjärtklappning.

I vissa fall diagnostiseras kvinnor med anemi, där det finns svaghet, yrsel samt blekhet i huden.

En ökning av kroppstemperaturen i kombination med de beskrivna symptomen kan också indikera att cysten brast. Ett annat symptom är nedsatt tarmrörelse och urinproblem.

Måste undersökas

Om minst ett av ovanstående symtom eller tecken visas bör du omedelbart söka medicinsk hjälp. Under undersökningen kan läkaren bekräfta eller motbevisa diagnosen tack vare följande undersökningar:

 • laparoskopi;
 • Ultraljud
 • punktering av innehållet i bukhålan.

En överklagande till en medicinsk institution rekommenderas inte att försenas, eftersom ju tidigare sjukdomen identifieras och orsakerna identifieras, desto mer lämplig behandling kommer att förskrivas och desto bättre blir resultatet.

Egenskaper på smärta beroende på typen av cyster

Tecken på en sprängande cyst i äggstockarna manifesteras alltid av smärta i den del av buken där denna incident inträffade, men trots detta, beroende på bildningstyp, kan dessa känslor manifestera sig på olika sätt.

I händelse av att cystisk bildning diagnostiseras av corpus luteum, då när den går sönder, känner kvinnan en brinnande smärta i ordets fulla mening, och hon har också ökat svettningar och svimningstillstånd. I detta fall kommer hela innehållet i den sprängande ovariecysten in i en kvinnas kropp, vilket leder till förgiftning.

I händelse av att den follikulära ovariecysten brister, manifesteras indikatorerna för detta i en kraftig ökning av blodtrycket, liksom i förekomsten av akut smärta i buken och ländryggen. I detta fall kan patienten också diagnostiseras med cyanos.

Pre-synkope, högt blodtryck och huvudvärk kan indikera brist på cyste

Om bildningen är endometrioid, kännetecknas den i brottprocessen av svår smärta, oavbrutande kräkningar samt svaghet. Risken för brott i en sådan cysta är mycket stor. Dessutom är det just sådana cyster som ofta degenereras till maligna formationer i processen.

Dessutom, när en cyste brister, skiljer specialister följande typer av smärta:

 • den första typen kännetecknas av mild smärta och milda tecken på illamående;
 • medium typ - det finns tecken på blödning, som åtföljs av svår smärta;
 • svår typ - kännetecknas av akut och svår smärta, i vissa fall som kan leda till smärtchock, samt förlust av medvetande.

Hur man behandlar en cyst i äggstockarna

Efter att en kvinna har diagnostiserats med en ovariecyst, kan bara en läkare bestämma graden av hot och välja en omfattande behandling som utan tvekan hjälper till att bli av med inte bara utbildning, utan också förhindra oönskade konsekvenser.

I händelse av att cysten diagnostiseras redan i trasigt tillstånd, men då i varje enskilt fall föreskrivs antingen farmakoterapeutisk behandling eller operation. I grund och botten föredras naturligtvis användningen av droger, men det beror på svårighetsgraden och konsekvenserna.

I processen med att behandla cyster på äggstockarna med jämna droger, måste en kvinna ligga på ett sjukhus, där läkare ständigt kan övervaka hennes tillstånd. Patienten rekommenderas sängstöd och en sval komprimering. För att lindra inflammation måste antibiotika ordineras och orala preventivmedel för att normalisera hormonnivån. Under behandlingen är det kontinuerligt nödvändigt att övervaka och övervaka dynamiken i den ordinerade behandlingen.

Observation av en läkare och att ta mediciner hjälper patienten i de inledande stadierna

När det gäller kirurgi pågår för närvarande laparoskopisk eller laparotomisk kirurgi i sådana fall. Deras skillnad ligger i det faktum att med en laparoskopisk kvinnas buk görs flera skärningar och patologier och skadade områden tas bort med ett endoskop utrustat med en ficklampa. När det gäller laparotomioperationen görs i detta fall endast ett snitt och äggstocken avlägsnas fullständigt genom den, och innehållet i den sprängande cysten rengörs. Båda operationerna utförs endast under generell anestesi..

Komplikationer och konsekvenser av brott i en ovariecyst

Många kvinnor vet ännu inte vad som kommer att hända om cysten i äggstockarna spricker. Resultaten i detta fall kan vara farliga inte bara för hälsan utan också för en kvinnas liv. Alla komplikationer efter att du känner att cysten på äggstocksbrottet kan delas upp i tidigt och sent.

Utseendet på akut buksmärta

De tidiga är:

 • blodförlust;
 • uppkomsten av akut smärta;
 • temperaturökning;
 • frossa;
 • illamående
 • kräkas.

Alla dessa tecken kan därefter till och med leda till döden om du inte söker hjälp..

Sena komplikationer av en sprängande cyst i äggstockarna kan också vara en följd av felaktig behandling. Dessa inkluderar:

 • infertilitet;
 • vidhäftningsbildning;
 • utvecklingen av en ektopisk graviditet;
 • återbildning av cyster med deras luckor.

Skillnaden i dessa komplikationer ligger främst i det faktum att konsekvenserna i ett tidigt skede kan elimineras och förhindras, men då är det nästan omöjligt att återhämta sig från infertilitet eller förhindra utvecklingen av en ektopisk graviditet..

Slutsats

Brott i en ovariecysta är inte bara en skada på bildningens integritet, utan också en chock för hela organismen. På grund av blödningar som inträffar i detta ögonblick kan en sprängande cyst i äggstockarna dessutom orsaka ganska obehagliga konsekvenser som har en negativ effekt på hela kroppen. För att skydda inte bara din hälsa, utan också ditt liv, måste du systematiskt utföra förebyggande undersökningar och vid det första tecknet för att söka kvalificerad medicinsk hjälp.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför gör äggstockarna ont efter menstruation: orsaker och konsekvenser

KroppstrukturEtt organ är en bindemedelsfiber tätt sammanflätad med artärer, kapillärer och kärl. I genomsnitt är volymen på en äggstock 8 cm3, men under menstruationscykeln kan denna storlek variera....

Rosa och brun urladdning i mitten av cykeln: orsaker

Innehållet i artikeln Rosa och brun urladdning i mitten av cykeln: orsaker Brun urladdning hos kvinnor: orsaker Vita klumpar i slidan: vad man ska göra?...

Hur man stannar
ung och vacker
efter 40 år

Brinnande ögon, en smal figur, entusiasm för hans arbete och god hälsa - en kvinna borde vara så i alla åldrar. Naturen gav kvinnan styrka och energi att föda barn....