MR för menstruation, är det möjligt att göra

Intim

Magnetresonansundersökning innebär effekten av magnetiska vågor på människokroppen. Svarar kvinnor, är det möjligt att göra magnetisk diagnostik under menstruationen, kommer proceduren att vara effektiv om den görs under menstruationen, när MR-utförda med vaskulära stentar.

Den kvinnliga cykeln styrs av hormoner, med förbehåll för utsidan. Möjligheten för en effektiv studie under menstruationscykeln beror på diagnosområdet..

Påverkar MRI månadscykeln

Med implementeringen av MRI i bäckenområdet under menstruationen är diagnosen komplicerad.

MRI visar de inflammatoriska processerna hos organ som är ansvariga för sexuell reproduktion. Vi rekommenderar att skjuta upp studien under menarchen av flera skäl:

 • Blodansamling. En ökning av kärlkanalernas lumen, svullnad gör det svårt att visa en fullbild av reproduktionssystemet;
 • Analys av tillståndet i endometriet är svårt på grund av bristen på ett verkligt funktionellt skikt. Den föregående raderas, den nya skapas inte till slutet;
 • Diagnos av livmodern har lågt informationsinnehåll på grund av urladdning.

Obehag hos kvinnor och låg skanningseffektivitet tvingar förfarandet att skjutas upp till den andra veckan i cykeln. När patienter vill klarlägga tidpunkten för tomografi är de oroliga för möjliga biverkningar om du utför en session under menstruationen.

Många är rädda för att tillåta menstruations oregelbundenheter som kan skapa problem med befruktningen. Kvinnor oroar sig för att det kommer att bli en försening i menstruationen efter MR.

De negativa effekterna från tomografens arbete i hela historien för användning i medicin observerades inte. Gynekologer låter lugnt kvinnor få ett barn strax efter att ha genomgått MR-diagnostik. Det finns inga resteffekter efter proceduren. En begränsning kan vara MR för kronor, implantat tillverkade av metaller.

Den onormala utvecklingen av cykeln upptäckt efter undersökningen förklaras:

 • Förekomsten av sjukdomen, som har blivit en indikation för utnämningen av tomografi;
 • Negativ emotionell bakgrund på grund av forskning, förväntan på resultat.

Det är lämpligt att bekanta dig med orsakerna till regelbundna regelverk. Det kommer att finnas en förståelse för hormonell dysfunktion, effekterna av patologier i det reproduktiva systemet, möjligheten till befruktning, konsekvenserna av stressiga situationer.

Uppskjuten skanning är möjlig enbart på grund av en önskan att förhindra kroppen från överdriven stress. Under menstruationen observeras en hög belastning på grund av smärta, emotionell instabilitet och ett oförutsägbart immunitetstillstånd. Beslutet att inte göra en MRI under menstruationen bör motiveras enbart av medicinska indikationer. Objektiva orsaker till misslyckande är kända av den behandlande läkaren.

En egenskap hos MR-hjärnan under menstruationen är förhållandet mellan det övre bäckens arbete, den månatliga cykeln och huvudets funktion. Det finns inget behov att placera en kvinna djupt i apparaten för MR-skanning. Endast den nedre delen av kroppen påverkas av kraftfältet.

Längst ner på huvudet finns en cerebral bihang - det centrala organet i människokroppens endokrina system. Järn styr cykelns gång. Om det finns kränkningar av hypofysen, kommer fel att uppstå i de återstående organen i systemet: inte bara de cykliska perioderna, utan också de metabola processerna i det funktionella lagret kommer att drabbas.

Avsaknaden av den farliga effekten av magnetisk resonansdiagnostik på patientens liv är ett bekräftat faktum, men rädsla för att utveckla allvarliga sjukdomar som kan påverka vitala funktioner orsakar stor osäkerhet hos människor. Patienter som inte känner till principerna för de senaste installationerna är mycket oroliga.

Att göra en MRI med en intrauterin enhet är endast tillåten efter bestämning av produktens sammansättning.

Hjärnbiften deltar regelbundet i produktionen av hormoner, men många års övning i diagnostiska sessioner avslöjar inte risken för tomografi. Diagnos under menstruationen kan inte påverka de sexuella och endokrina systemen för MR, så frågan är om MR kan göras under menstruationen, det finns ingen.

Är det möjligt att göra MRI före och under menstruationen

Skannar MR för menstruation? Hypofysen deltar hela tiden i bildandet av hormoner. När studien påverkade processens normala förlopp, kan det uppstå fara i vilket skede som helst i cykeln. Det skulle vara orealistiskt att bestämma tidpunkten för diagnosen. Medicinska experter säger att MR-skanningar i huvudet under menstruationen är möjliga. Brister i funktionen av reproduktionssystemet och endokrina systemen inträffar inte.

MR av ryggraden under menstruationen innebär att man hittar patienten under proceduren inuti tomografkapseln. Förmodligen påverkan av vågprocesser på de organ som är ansvariga för sexuell reproduktion.

Därför en tomografisession under menstruationen, om nödvändigt, kontrollera ryggmärgen, strukturella element i ryggraden, benled, det verkar farligt.

Förfarandets kvalitet är fortfarande hög. Cykliska förändringar i reproduktionssystemets organ påverkar inte studiens effektivitet, det skannade områdets tillstånd.

Kontraindikationer för MRI i ryggraden med föreskrifter:

 1. Diagnosens varaktighet är ungefär en timme, att vara i enhetens hålighet i ett liggande tillstånd kan ge lite obehag. Problemet löses genom att använda en förtjockad dyna;
 2. Under menstruationen observeras vanligtvis en ogynnsam emotionell bakgrund, studien kan ske med komplikationer på grund av tillfälliga psykiska störningar hos patienten;
 3. Det är svårt för kvinnor att stanna i ett trångt utrymme under lång tid. Det finns inga andra svårigheter och begränsningar för MR av spinalzonen under reglering.

Effekten av magnetisk resonansavbildning på ägget

Under menstruationen föds ägget, det funktionella skiktet inuti organet som ansvarar för utvecklingen av embryot växer. I avsaknad av graviditet börjar avstötningsprocessen, avlägsnande av endometrium tillsammans med den kvinnliga gameten från livmodern. Helheten av de producerade hormonerna hos patienten påverkar menstruationens tidsperioder, många är oroliga över möjligheten till cykelstörning vid utförande av MR-avbildning.

Det finns praktiskt taget ingen information om kraftfältets effekt på ett befruktat ägg under de första utvecklingsstadierna. Att utföra en MRI av kroppen som ansvarar för att bära fostret efter den 12: e dagen av cykeln är oroväckande: ett moget ägg börjar lämna äggstocken, troligen befruktningen. En kvinna kanske inte är medveten om att ett embryo har inträffat.

Ring oss på 8 (812) 241-10-46 från 7:00 till 00:00 eller lämna en förfrågan på webbplatsen när som helst lämplig tidpunkt

Är det möjligt att göra MR och CT i menstruation och hur studien går

Menstruation är en normal fysiologisk process för att uppdatera det inre skiktet i livmodern (endometrium), som fortskrider under kontroll av hormonsystemet i en kvinnas kropp. Diagnostik med hjälp av magnetisk resonansavbildning och datortomografi har sina egna egenskaper beroende på den kvinnliga cykelns fas. Skannar MR för menstruation? Är undersökningen säker? Vi kommer att analysera i detalj i artikeln.

Finns det en koppling mellan en MR- eller CT-skanning och menstruation

Är det möjligt att göra en MRI under menstruationen? Det är definitivt möjligt om det finns ett objektivt hot mot hälsan eller förväntningar bidrar till försämringen av patientens tillstånd.

I alla andra fall beror möjligheten på diagnos av flera faktorer:

Forskningsområde, dvs. vilket organ eller organsystem som behöver skannas.

Syftet med studien: vilken patologi läkaren misstänker.

Personliga preferenser, när MR-diagnostik kan utföras, men välbefinnande predisponerar inte för en lång vistelse i en stationär position under tomografi.

Menstruation är emellertid inte en kontraindikation för magnetisk resonansavbildning..

MR-skanning utförs inte när:

närvaro i kroppen av implantat från ferromagneter (metaller som påverkas av ett magnetfält) eller elektroniska apparater;

graviditet i upp till 14 veckor;

varje sjukdom eller syndrom som inte tillåter patienten att förbli rörelsefri eller vara i ett trångt utrymme.

Kontraindikationer för CT är något olika, men menstruationen är inte ett hinder för denna studie. Datoromografi utförs inte:

gravida kvinnor när som helst;

barn under 5 år och vid en äldre ålder - i avsaknad av en remiss från en läkare.

Dessutom har dessa metoder tekniska begränsningar, så patienter som väger mer än 130 kg kommer inte att kunna göra en MRI, och mer än 150 kg - CT.

Om frågan om kontraindikationer för studien förblir olöst, kommer specialisterna från diagnostikcentret ”Medicine of the Northern Capital” att berätta om det är möjligt att göra en MR- eller CT-skanning. Om denna studie inte kan genomföras, kommer vår personal att rekommendera den bästa metoden som ett alternativ..

Du kan ta reda på all nödvändig information genom att ringa 8 (812) 317-70-73.

Effekten av MR-diagnostik och CT-diagnostik på menstruationen

Metoden för magnetisk resonansavbildning baseras på att registrera responsen från olika kroppsvävnader på en elektromagnetisk puls medan den befinner sig i ett magnetfält. Med en sådan studie visualiseras mjuka vävnader bättre, men mycket beror på läkaren och inställningarna för själva enheten..

Läkare med erfarenhet av minst sju år och kontinuerlig förbättring av sin kunskap utför diagnostik i vårt medicinska centrum. Kvaliteten på deras arbete ökar på grund av närvaron av en högfältstomograf av expertklassen från Siemens.

Varken magnetfältet eller pulserna har en negativ effekt på kroppen, och det spelar ingen roll vilka fysiologiska processer som äger rum just nu..

För proceduren för datortomografi används röntgenstrålning, och grunden för metoden är vävnadernas förmåga att absorbera den. Eftersom benvävnaden innehåller kalcium, som absorberar Rg-strålar väl, är CT den metod att välja vid diagnos av skelettsjukdomar.

Röntgenstrålningen påverkar kroppen, men tack vare modern teknik är den försumbar och elimineras snabbt av kroppen.

Vid genomförande av MR och CT med en månatlig patient bör flera enkla rekommendationer följas:

Innan studien måste du informera den medicinska personalen om menstruation. Detta är särskilt viktigt om diagnosen av patologin hos organ som ligger i bäckenhålet eller benstrukturerna i detta område utförs. Så du kan undvika överdiagnos eller felaktig tolkning av fysiologiska förändringar i reproduktionssystemet.

Smärta följer ofta kritiska dagar och kan vara ett test, särskilt om du behöver förbli rörelsefri under lång tid. Därför måste du ta en bedövning 30-40 minuter innan studien. Men för det förebyggande syftet (i frånvaro av smärta) bör smärtstillande medel inte tas..

Det är bättre att ta hand om känslomässig balans i förväg. På grund av påverkan av hormoner under denna period är en kvinna mer mottaglig för de negativa effekterna av stressande situationer, så att en enda användning av växtbaserade lugnande medel hjälper till att hantera spänning och lugnt överföra skanningen.

Glöm inte att varaktigheten av MR-skanningen kan uppgå till 60 minuter och detta bör inte tjäna som ett annat skäl till oro.

En vänlig attityd, lugn atmosfär och möjligheten att lyssna på din favoritmusik under en MR-enhet med hörlurar - i kliniken ”Northern Capital” tar de hand om patienterna. I vårt centrum utförs skanning inte bara under dagen utan också på natten, så du kan alltid välja den psykologiskt mest bekväma tiden för dig själv.

Funktioner hos MRI för menstruation

När man genomför en MRI under menstruationen sker inga förändringar i kvinnors reproduktionssystem. Även om fysiologisk blödning har blivit något mer överskådlig är orsaken till detta psykologisk överbelastning förknippad med studiens egenskaper eller förväntningar på ett resultat.

MR av hjärnan under menstruationen

När man genomför en tomografisk studie av hjärnan sträcker sig effekten av ett magnetfält till huvud och nacke.

En av strukturerna i hjärnan är hypofysen - den endokrina körteln som reglerar produktionen av nästan alla mänskliga hormoner. Denna lilla bilaga kallas det huvudsakliga organet i det endokrina systemet..

Ett magnetfält påverkar inte negativt dess prestanda eller produktionen av könshormonprekursorer. Det vill säga hjärnans MR under menstruation inte innebär några avvikelser från normen.

På vår webbplats kan du hitta viktig information om när du ska ha en MR-hjärna, och du kan registrera dig för en studie på flera sätt:

slå telefonnummer 8 (812) 317-70-73;

begär ett samtal tillbaka;

MR av ryggraden under menstruationen

Spinal MR under menstruation skiljer sig inte från en studie i någon annan period av menstruationscykeln.

Det måste emellertid komma ihåg att tomografins längd på hela ryggraden är ungefär 1 timme. Det enda skälet till att undersökningen kan vara svår är patientens välbefinnande och ljuga läge samtidigt som den bibehåller orörlighet under skanningen.

Men nästan alltid överförs tomografi enkelt:

magnetfältet påverkar inte menstruationsförloppet;

resultatet av studien beror inte på menstruationscykelens fas.

Bäcken MRT under kritiska dagar

Vid diagnos av bäckenorgan, oavsett metod för forskning, gynekologer håller med: med utvecklingen av akut patologi i reproduktionssystemet, skanning bör göras förr, desto bättre, under menstruation eller inte - det spelar ingen roll.

Om du får följande symtom bör du omedelbart rådfråga en läkare:

svår eller svår smärta;

planerad, men mycket tung eller långvarig blödning;

smärta i nedre del av buken, överdriven urladdning eller feber.

Du bör inte vänta tills menstruationen slutar, om det finns en kraftig smärta i nedre del av buken - det är bättre att omedelbart söka hjälp.

I vårt diagnoscenter kan du anmäla dig till en akut MRI. För att göra detta, ring bara oss på 8 (812) 317-70-73 eller lämna en online-applikation.

Om det är nödvändigt att diagnostisera en icke-akut patologi, registreras en kvinna på en tomografi av bäckenorganen ofta efter en läkarkonsultation och inledande undersökning. Detta innebär att MRT ofta utförs för att förtydliga patologins natur..

En indikation för en sådan studie kan vara:

långvarig värkande smärta i nedre del av buken;

obehag vid tömning av urinblåsan eller avföring;

förtydligande av lokaliseringen av ytterligare utbildning, dess storlek;

identifiering av förändrade lymfkörtlar;

förberedelse för operation på bäckenorganen;

kontroll efter kirurgisk behandling, kemoterapi eller strålning.

I detta fall rekommenderas det att skanna i en viss fas av cykeln. Så äggstockspatologin visualiseras bättre i den första fasen av cykeln, det vill säga upp till 14 dagar. Den mest gynnsamma perioden är 6-12 dagar.

För att upptäcka livmodersjukdomar är den optimala perioden för tomografi mitten av menstruationscykeln..

Personalen i callcenter berättar alltid för dig den bästa perioden för studien..

CT av bäckenorganen under menstruationen

Bild av magnetisk resonans anses vara den bästa metoden för att identifiera patologin hos organen i det kvinnliga reproduktionssystemet. Men med omöjligheten av MRI är ett värdigt alternativ datortomografi med intravenös administrering av ett kontrastmedel.

Till denna studie finns det ytterligare kontraindikationer som inte är förknippade med menstruationscykelfasen:

Varje njursjukdom som leder till en ökning av kreatinin i blodet, det vill säga med problem med deras utsöndringsfunktion.

Allvarlig sköldkörtel dysfunktion i riktning mot ökad hormonproduktion - tyrotoxikos.

Överkänslighet mot läkemedlets komponenter eller andra manifestationer av allergisk karaktär mot jod.

Om du regelbundet tar några mediciner, se till att du informerar din läkare eller radiolog innan tomografin.

Indikationer för datorskanning av bäckenet hos kvinnor kan vara:

misstänkt tumör;

diagnos av tillväxten av neoplasma;

bestämning av den exakta storleken på tumören;

identifiering av foci för spridningen av tumörprocessen.

För att lösa så viktiga frågor är menstruationen inte ett hinder. Det viktigaste är inte att slösa tid, utan att bedriva forskning så tidigt som möjligt.

Hur informativ gör MRT under menstruationen?

En av dessa frågor är relaterad till den cykliska karaktären hos den kvinnliga hormoncykeln: "Är det möjligt att göra en MR-procedur för menstruation?" För att svara på det måste du ta reda på hur tomografi påverkar patientens kropp och hur hennes tillstånd påverkar kvaliteten på resultaten när man undersöker olika system i människokroppen.

Tomografi för menstruation: inga kontraindikationer

Magnetomografi kan också utföras under menstruationen, om skanningen inte påverkar könsorganen. MR för menstruation är möjligt att genomföra en undersökning:

 • hjärnstrukturer;
 • ryggraden;
 • nacke
 • huvudet;
 • bröst
 • bukhålan.

Det finns en liten sannolikhet att hårstrålar verkar på hypofysen. Det är han som deltar i syntesen av många hormoner. Läkarna motbeviser emellertid den negativa effekten av studien. Ändå slutar patienterna inte ställa frågor: tomografi - är det möjligt att göra MRI med menstruation eller inte, och hur påverkar apparaten kvinnans reproduktiva och endokrina system? Ett stort antal patienter fruktar negativa konsekvenser om de utsätter sina kroppar för magnetiska plattor i hårdvara i en så viktig process som månatligt blodflöde.

Men inte allt är så farligt. Experter säger att kritiska dagar inte är en kontraindikation för magnetisk forskning - du kan göra en MRI under din period. Trots det faktum att den kvinnliga kroppen är helt nedsänkt i en tomografmaskin har menstruationsblödning ingen effekt på snedvridningen av resultatet. En tomograf påverkar inte månadscykeln.

Ett liknande uttalande har flera gånger bevisats av forskare. Särskilda studier genomfördes som bekräftade säkerheten för tomografiska studier under olika perioder. Månadscykeln är rent individuell. Olika störningar i den är förknippade med hormonella störningar i kroppen. Diagnostik för tomografi påverkar emellertid inte förändringar i hormonproduktionen.

Underlåtenhet att göra nödvändig forskning kan hämma diagnosen av sjukdomen. En oupptäckt patologi kommer intensivt att utvecklas ytterligare. I sådana fall är utvecklingen av komplikationer av sjukdomen möjlig, liksom den föreskrivna terapins låga effektivitet. Denna faktor måste beaktas av varje kvinna när hon funderar på att undersöka menstruation eller inte..

När MR används

MRI förskrivs till patienter när andra diagnostiska metoder har varit ineffektiva. Indikationer och mål för MRI listas i tabellen..

indikationerMR rekommenderas för patienter för: • undersökning av inre organ; • studie av hjärnans funktionalitet; • upptäckt av störningar i ryggraden, nämligen ryggmärgen; • bedömning av körtlarnas funktionalitet; • studie av kardiovaskulära systemets tillstånd.
målMRI ordineras vanligtvis för att klargöra en tvivelaktig diagnos eller om andra undersökningsmetoder inte har varit effektiva. Ibland har magnetisk resonansavbildning inga alternativa diagnostiska metoder. I detta fall är det det enda sättet att upptäcka någon patologisk process..

MR har ingen strålningsbelastning på kroppen. Det är dock värt att tänka på att diagnosen inte ingår i listan över obligatoriska årliga test. Endast en läkare kan rekommendera en undersökning efter en preliminär undersökning.

Detta är viktigt: Har MR och konsekvenserna av förfarandet.

Friska och sjuka celler reagerar annorlunda på ett magnetfält. Det är detta som gör det möjligt för metoden att ta högkvalitativa bilder där läkaren lätt känner igen den patologiska processen även vid kursens första steg.

Tack vare undersökningen kan du studera tillståndet:

 • hjärna;
 • genitalier;
 • bukorgan;
 • vaskulära systemet.

Under undersökningen kan patienten placeras i enheten helt eller bara på det sjuka huvudet.


Behovet av att utvärdera huvudets hjärnans aktivitet och funktioner är en av indikationerna för MR

I vilka fall är en undersökning av MR för menstruation?

Under en kritisk period är en brådskande undersökning med tomograf möjlig om patientens liv är i fara eller om det är nödvändigt med akut information om förändringar i organiska strukturer. I sådana situationer uppmärksammar de inte månadscykeln. Rätt diagnos spelar en viktig roll i patientens hälsa..

De viktigaste indikationerna för MR med menstruation:

 • bestämning av diagnosen;
 • förvärring av symtomen på sjukdomen;
 • svår smärta i nedre del av buken.

Under senare år har många studier genomförts för att identifiera om det är omöjligt att ställa en diagnos. Vissa kvinnor tvivlar starkt på om de kommer att kunna hålla sig rörliga i samma position i apparaten i en halvtimme med riklig blodutflöde. Men bland de olika forskningsmetoderna är det bara tomografen som har det högsta informationsinnehållet. Diagnos utförs även under graviditet i veckor, förfarandet har inte någon negativ effekt på kroppen. Förfarandet utförs på kvinnans begäran varje dag (månadscykel).

Om det inte finns något behov av att fördjupa patienten i medicinsk sömn, utförs MRI utan problem. Månadscykeln beror inte på strålningsexponeringen för enheten. För att utföra en avsökning är människokroppen nedsänkt i en speciell kapsel i apparaten.

Vilka områden kan skannas av MR för menstruationsblödning? Det finns inga kontraindikationer för proceduren om skanningen berör huvud, nacke, rygg, bukhålan, bröstet. Oroa dig inte om du måste studera huvudet. Apparatens strålar påverkar inte negativt hypofysen under den kritiska perioden - kan det göras under månatlig MRI? Läkarna ger ett bekräftande svar..

Men om månadscykeln knappt har börjat, och blodflödet är rikligt, bör du avstå från att undersöka de inre reproduktionsstrukturerna. Att bestämma livmoderfibroider, endometrios, en cyste eller en neoplasma i äggstocken kommer att vara ganska svårt. Vasodilatation med menstruationsblödning provocerar ett diagnostiskt fel.

MR av bäckenorganen under menstruationen

Läkare föreskriver ofta tomografi för att undersöka bäckenorganen. Genom att skanna bukhålan och bäckenet kan du noggrant bestämma patologin och morfologiska patologier i organiska strukturer. MRT förstör inte celler, till skillnad från röntgenstrålar. Detta faktum som forskarna har kontrollerat bör ägna särskild uppmärksamhet åt de damer som är rädda för diagnostikproceduren..

Kan det påverka utvecklingen av menstruationscykeln och datumet för den månatliga MRI? Läkarna säger att diagnosen inte påverkar hormonproduktionen och inte kan ändra månadscykeln.

De viktigaste indikationerna på MR för menstruation:

 • överdriven blödning;
 • trasig månadscykel;
 • mörk tät urladdning;
 • blod i avföringen eller urinen;
 • värkande buksmärta.

När det är mycket starkt utflöde, fortsätter menstruationen mycket, men det finns ingen misstank om livmodern eller inre blödningar, då med en diagnos kan du vänta ett par dagar. Är det möjligt att göra magnetisk resonansbehandling av MR i bäckenet under menstruationen, berättar specialist. Hans svar beror på kritiken i den situation där en MR-diagnostisk procedur rekommenderas. I princip utförs bäckenundersökningar utan förbud.

Förhållandet mellan undersökningen och olika delar av kroppen

Avbildning av magnetisk resonans är effektiv vid diagnos av patologier i hjärnan och ryggmärgen, ryggraden, organen i lever- och gallvägs-, urin- och reproduktionssystemen. Tyvärr bevaras inte effekten av MR med menstruation för alla listade områden.

Hjärna

Under undersökningen verkar elektromagnetiska vågor endast på huvudområdet. Således fångas hypofysen, i vilken hypofysen finns, fångad. Hypofysen är involverad i produktionen av hormoner som reglerar reproduktionssystemet. Men en MRI i hjärnan påverkar inte dess funktion, så den kan utföras när som helst under cykeln, detta orsakar inte hormonellt fel.

Diagnosens informationsinnehåll under menstruationen minskar inte, huvudet MR på denna tidpunkt är fortfarande ofarligt, men en nyans bör beaktas. Eftersom undersökningens varaktighet är cirka 30-40 minuter, och du måste ligga på ryggen under lång tid, bör du ta hand om hygienprodukter i förväg.

Ryggrad

MR av ryggraden under menstruationen påverkar inte pålitligheten hos data och kroppens hälsa. Skanning av denna zon involverar fullständigt nedsänkning av patienten i kapseln, därför påverkar magnetpulser de kvinnliga organen. Men de orsakar inte skada och är mycket säkrare än joniserande strålning av röntgendiagnostiska former..

Förfarandet varar i ungefär en timme, vilket orsakar obehag på grund av oförmågan att ändra ställningen. Det är viktigt att använda en packning avsedd för mer urladdning. I vissa fall framkallar en obekväm statisk position en ökning av menstruationskramper av spastisk natur.

Gallblåsa

Att utföra både dator- och magnetresonansavbildning av gallblåsan innebär att reglerna för beredning följs. Några timmar innan undersökningen ska inte äta. Några tabletter aktivt kol eller Polysorb rekommenderas för att minska graden av gasbildning..

Menstruation påverkar inte undersökningsresultatet, trots gallblåsans närhet till "epicentret" av händelser. Förfarandet utförs genom nedsänkning i en kapsel i full tillväxt. Du måste ljuga länge, det är viktigt att ta hand om lämpliga hygienartiklar.

Bäckenområdet

Undersökning av bäckenområdet under menstruationen görs sällan, eftersom informationsinnehållet i diagnosen är lågt. De fysiologiska processerna som inträffar under menstruationen ”oskärpa” den verkliga bilden, sannolikheten för att ställa en felaktig diagnos är hög på grund av komplexiteten hos differentierande patologier. Rusa av blod till organ, svullnad, hyperemi, närvaron av sekretioner och koagler - allt detta är störande faktorer.

Det finns exceptionella fall när MR av bäckenet ordineras oavsett menstruationsfasen. Detta gäller symptom som kräver akutdiagnos:

 • förekomsten av blodföroreningar i avföring eller urin;
 • intern blödning;
 • snabb viktminskning;
 • intensiv smärta i nedre del av buken.

MR av hjärnan under menstruationen

För att undersöka hjärnans strukturer är människokroppen delvis nedsänkt i apparatens kapsel. En sådan åtgärd är utformad för att minska stress och minska rädsla för proceduren. Magnetisk strålning är helt säker och skadar inte hjärnan och ryggraden. Är det möjligt att göra en MRI under en månads blödning? Att skanna hjärnan under menstruationen utgör inte något hot mot hälsan. Magnetisk exponering varar 30 minuter. Under denna tid sker inga negativa förändringar i hypofysen och produktionen av hormoner. Den undersökta kvinnans månatliga cykel förblir oförändrad efter proceduren. Om det, utöver huvudet, är nödvändigt att skanna områdena i ryggraden under menstruationen, i sällsynta fall kan mindre smärta uppstå under passage av vågor. Annars är MR en helt säker procedur för hjärnan och andra delar av kroppen..

Ibland räcker det inte bara med magnetisk resonansavbildning för diagnos av patologier. Andra diagnostiska procedurer föreskrivs. Sällan, vilka moderna diagnostiska metoder som utförs under menstruationen kan orsaka förändringar i reproduktionssystemet. En kvinna med en omfattande undersökning bör inte oroa sig för sin månadscykel.

Vad är en MRI?

Tomografi är en effektiv diagnostisk metod. Med MRI är undersökning möjlig på grund av strålning av magnetfält. Som ett resultat av studien får läkaren en bild med hög precision. Metoden gör det möjligt att upptäcka patologiska processer i tidiga utvecklingsstadier.

MR-bild erhålls på grund av förmågan att mäta väteimpulser som avger all levande vävnad.

Diagnostik utförs tack vare en speciell apparat - en tomograf. Enheten svarar på cellimpulser..

Enheten har en cylindrisk form. Patienten placeras i en kapsel. Alla indikatorer läses av speciell programvara, som sedan bildar en högkvalitativ bild av det studerade området.

Detaljer om vad MRI är och hur diagnostik utförs kan hittas i videon:

Specifikationerna för att genomföra MR under menstruation

Att besvara frågan - är det möjligt att göra en MRI under menstruationen, är det nödvändigt att ta hänsyn till vissa aspekter och regler för diagnos. Om det finns svår smärta i livmodern, blodproppar är för stora och utsöndras rikligt, kan läkaren rekommendera att vänta på det ögonblick då den månatliga cykeln stabiliseras och blödningen avtar.

När enheten är påslagen ska kvinnan alltid vara stillastående. Om det månatliga blodflödet är för rikligt, bör kuddar och svampar med stor absorption användas. Menstruation är inte ett hinder för magnetisk diagnostik. Apparatens vågor påverkar inte hypofysens funktion och hormonproduktionen. Genom att använda en kvinnas hygienprodukter kan du genomgå en diagnos utan psykotomisk fördelning.

Effekten av undersökningen på kroppen

Ett säkert förfarande påverkar inte kvinnans kropp och stör inte arbetet i organen i det reproduktiva systemet. Efter studien kan cykelfel störas på grund av:

 • Hormonell obalans orsakad av underliggande sjukdom.
 • Stress efter en studie med ökad nervositet.

I de allra flesta fall har patienterna dock en stabil menstruationscykel efter proceduren.

När patienterna genomgår CT under menstruationen möter försökspersonerna samma problem som med MR-diagnostik. Med datortomografi av bäckenorganen måste du också komma till proceduren med en full blåsan för bättre visualisering, vilket kan vara svårt under menstruationen.

Om du behöver genomgå en planerad CT-undersökning av reproduktionsorganen, för mer exakta resultat, rekommenderar läkare att vänta på slutet av menstruationen. Tomografi av andra organ under denna period är inte kontraindicerat och orsakar inga svårigheter.

När det är oönskat att utföra proceduren under menstruationen

När blodflödet varje månad utvecklas är en förstorad regional lymfkörtel en kontraindikation för proceduren. I detta fall utförs inte MR under menstruation (menstruation), en resonans tomograf används inte.

Diagnosera inte heller könsdelar. Ökat blodflöde varje månad provoserar svullnad av organiska strukturer. I vagina är det svårt att upptäcka neoplasmer, cyster och tumörer. Diagnos av reproduktionsorgan organiseras efter det månatliga blodflödet upphör.

Studien utförs inte med tunga blodproppar under menstruationen. I den resulterande bilden är de svåra att skilja från cyster. Dessutom utförs ingen undersökning av äggstockarna, eftersom äggmognad inträffar. Diagnostik kan förvirra dem med neoplasmer.

Skanning av livmoderns endometrium visar inte heller ett tillförlitligt resultat. Månatligt blodflöde bidrar till att avvisa det gamla skiktet i livmodern. Det nya epitelet är fortfarande otillräckligt utformat..

Under menstruationen skannas inte livmodern, slidan och äggstockarna. Blodutflöde som följer med det månatliga blodflödet, snedvrider diagnosbilden och tillåter inte att fastställa en korrekt diagnos.

I andra fall, oavsett månadscykel, kan du säkert diagnostisera med tomograf. Om den undersökta kvinnan inte känner obehag under proceduren, kan du inte avstå från forskning. Med snabb upptäckt patologi kan du starta behandling som förhindrar komplikationer.

Hur utförs MR-proceduren?

Med MR kan du bestämma hur aktiva cellerna i organ är exakt under påverkan av ett elektromagnetiskt fält som deras arbete ökar. Med magnetiska vibrationer uppvisar friska och sjuka celler olika aktiviteter, vilket återspeglas i bilden som apparaten reproducerar. Efter manipulation med resultaten av magnetisk resonansavbildning (tredimensionell bild eller skivor med olika projektioner) börjar en radiolog arbeta, som dekrypterar bilden och diagnostiserar sjukdomen.

Med hjälp av magnetoterapi är det lätt att identifiera sådana patologier eller sjukdomar i kroppen:

 • sjukdomar i ryggmärgen, hjärnan (både fysiskt tillstånd och nedsatt funktion),
 • benvävnad, leder, muskler, brosk,
 • problem med cirkulationssystemet, blodflödet,
 • störningar i flödet av lymf, cerebrospinalvätska,
 • patologi i bäckenorganen, matsmältningskanalen, luftvägarna.


Se den här videon på YouTube

Innan förfarandet, om det sammanföll med månatligen, är det absolut nödvändigt att ta reda på hur man förbereder sig för en MRT. Tamponger, som ofta används av kvinnor under menstruationen, är förbjudna att använda, särskilt när man undersöker bäckenorganen, kan läckage förhindras av kuddar. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till irritation och smärta som uppstår under kritiska dagar - det är mycket möjligt att du kommer att behöva ta smärtstillande medel eller lugnande medel som lindrar tillståndet.

Finns det en koppling mellan en MR- eller CT-skanning och menstruation

Är det möjligt att göra en MRI under menstruationen? Det är definitivt möjligt om det finns ett objektivt hot mot hälsan eller förväntningar bidrar till försämringen av patientens tillstånd.

I alla andra fall beror möjligheten på diagnos av flera faktorer:

Forskningsområde, dvs. vilket organ eller organsystem som behöver skannas.

Syftet med studien: vilken patologi läkaren misstänker.

Personliga preferenser, när MR-diagnostik kan utföras, men välbefinnande predisponerar inte för en lång vistelse i en stationär position under tomografi.

Menstruation är emellertid inte en kontraindikation för magnetisk resonansavbildning..

MR-skanning utförs inte när:

närvaro i kroppen av implantat från ferromagneter (metaller som påverkas av ett magnetfält) eller elektroniska apparater;

graviditet i upp till 14 veckor;

varje sjukdom eller syndrom som inte tillåter patienten att förbli rörelsefri eller vara i ett trångt utrymme.

Kontraindikationer för CT är något olika, men menstruationen är inte ett hinder för denna studie. Datoromografi utförs inte:

gravida kvinnor när som helst;

barn under 5 år och vid en äldre ålder - i avsaknad av en remiss från en läkare.

Dessutom har dessa metoder tekniska begränsningar, så patienter som väger mer än 130 kg kommer inte att kunna göra en MRI, och mer än 150 kg - CT.

Om frågan om kontraindikationer för studien förblir olöst, kommer specialisterna från diagnostikcentret ”Medicine of the Northern Capital” att berätta om det är möjligt att göra en MR- eller CT-skanning. Om denna studie inte kan genomföras, kommer vår personal att rekommendera den bästa metoden som ett alternativ..

Du kan ta reda på all nödvändig information genom att ringa 8 (812) 317-70-73.

Effekten av MR-diagnostik och CT-diagnostik på menstruationen

Metoden för magnetisk resonansavbildning baseras på att registrera responsen från olika kroppsvävnader på en elektromagnetisk puls medan den befinner sig i ett magnetfält. Med en sådan studie visualiseras mjuka vävnader bättre, men mycket beror på läkaren och inställningarna för själva enheten..

Läkare med erfarenhet av minst sju år och kontinuerlig förbättring av sin kunskap utför diagnostik i vårt medicinska centrum. Kvaliteten på deras arbete ökar på grund av närvaron av en högfältstomograf av expertklassen från Siemens.

Varken magnetfältet eller pulserna har en negativ effekt på kroppen, och det spelar ingen roll vilka fysiologiska processer som äger rum just nu..

För proceduren för datortomografi används röntgenstrålning, och grunden för metoden är vävnadernas förmåga att absorbera den. Eftersom benvävnaden innehåller kalcium, som absorberar Rg-strålar väl, är CT den metod att välja vid diagnos av skelettsjukdomar.

Röntgenstrålningen påverkar kroppen, men tack vare modern teknik är den försumbar och elimineras snabbt av kroppen.

Vid genomförande av MR och CT med en månatlig patient bör flera enkla rekommendationer följas:

Innan studien måste du informera den medicinska personalen om menstruation. Detta är särskilt viktigt om diagnosen av patologin hos organ som ligger i bäckenhålet eller benstrukturerna i detta område utförs. Så du kan undvika överdiagnos eller felaktig tolkning av fysiologiska förändringar i reproduktionssystemet.

Smärta följer ofta kritiska dagar och kan vara ett test, särskilt om du behöver förbli rörelsefri under lång tid. Därför måste du ta en bedövning 30-40 minuter innan studien. Men för det förebyggande syftet (i frånvaro av smärta) bör smärtstillande medel inte tas..

Det är bättre att ta hand om känslomässig balans i förväg. På grund av påverkan av hormoner under denna period är en kvinna mer mottaglig för de negativa effekterna av stressande situationer, så att en enda användning av växtbaserade lugnande medel hjälper till att hantera spänning och lugnt överföra skanningen.

Glöm inte att varaktigheten av MR-skanningen kan uppgå till 60 minuter och detta bör inte tjäna som ett annat skäl till oro.

En vänlig attityd, en avslappnad atmosfär och möjligheten att lyssna på din favoritmusik under en MR-film med hörlurar - i kliniken ”Medicine of the Northern Capital” tar hand om patienternas komfort. I vårt centrum utförs skanning inte bara under dagen utan också på natten, så du kan alltid välja den psykologiskt mest bekväma tiden för dig själv.

Bäcken MRT

Det finns ett fall då det fortfarande inte rekommenderas att utföra en MR-skanning för menstruation - detta är en detaljerad genomsökning i organen relaterade till bäckenet, om ett kontrastmedel injiceras. I vissa brådskande fall föreskrivs fortfarande en undersökning, även med hänsyn till menstruation. Anledningen till den brådskande diagnosen kan vara en av följande faktorer:

 1. Blod spill eller blödningar i organ;
 2. Det finns koagulerade blodproppar i avföringen, samma gäller urin;
 3. Om en kvinnas kropp går ner i vikt;
 4. Kontinuerlig, skarp, värkande smärta i buken.

Har kvinnor som har menstruation en MRI??

MR-proceduren har använts för inte så länge sedan, men har redan erkänts som en av de mest effektiva metoderna för att diagnostisera kroppen. I vissa fall är genomförandet mycket viktigt eftersom det gör det möjligt att identifiera allvarliga sjukdomar i det inledande skedet och följaktligen påbörja behandlingen i tid. Kan jag göra en MRI med menstruation? Hur säkert och lämpligt är det??

MR: vad är proceduren?

Bild av magnetisk resonans är en av de säkraste, men samtidigt informativa och exakta typer av medicinska undersökningar. Med sin hjälp är det möjligt att bestämma mer detaljerat funktionerna hos celler och system, organ. I detta fall krävs ingen kirurgisk eller intern ingripande. Både läkare och patienter belyser de positiva aspekterna av denna procedur: förmågan att få exakta bilder av det nödvändiga organet eller systemet, medan bilden av benvävnad kommer att presenteras i tre projektioner. Under proceduren skadas inte patienten, han behöver inte ta ett kontrastmedel för undersökning.

Under proceduren påverkas kroppen av magnetiska vågor. Detta är nödvändigt för att erhålla en svarsimpuls av celler och för att identifiera möjliga dolda sjukdomar. Läkarna säger att denna metod för undersökning är den mest informativa och inte påverkar kroppen negativt..

Oftast används metoden när andra studier inte har gett något resultat..

Enheten i sig är en kapsel, liknande en cylinder, i vilken patienten ska placeras. När ett magnetfält visas i tomografen, provoseras en omvänd cellimpuls. Detta resultat läses lätt av systemet, vilket gör att man tar en stillbild av den del av kroppen som studeras..

I de flesta fall föreskrivs en sådan undersökning för:

 • vaskulär forskning;
 • bedömning av körtlarnas funktion;
 • bestämma avvikelser i ryggraden;
 • undersökning av hjärnan eller inre organ.

MR under menstruation: om proceduren kan skada?

Säkerheten vid MR-undersökningar förklaras av det faktum att strålningsexponering på människokroppen inte förekommer. Kvinnor som förskrivs tomografi under menstruationen är alltid försiktiga med detta, eftersom det har uppstått en stereotyp som kan påverka kroppens arbete negativt. Forskare försäkrar att alla förändringar som inträffar under menstruationsperioden inte kan påverka starka förändringar i cellens struktur, därför blir resultatet tillförlitligt. Visst bör du inte oroa dig om en undersökning av organ som inte är relaterade till reproduktionssystemet genomförs.

I de flesta fall störs inte menstruationen efter en MR-procedur. Misslyckande är endast möjligt om orsaken till problemet är sjukdomen eller patologin som undersöks, om kvinnan upplevde stark rädsla och stress under proceduren och innan hon fick resultaten av studien.

Funktioner av MR när man undersöker olika organ

När man utför en MRI under menstruationen finns det några nyanser beroende på vilket organ eller system som undersöks.

Bekkenundersökning

Om det inte finns några allvarliga avvikelser i funktionen av bäckenorganen kan menstruation inte bli en kontraindikation för MR under denna period. Innan proceduren genomförs måste läkaren bedöma patientens tillstånd, samla in en anamnesis.

Läkare utesluter inte en studie av bäcken eller bukorgan under menstruationen, men oftare är proceduren planerad till 13-15 dagar av cykeln.

Vad kan förhindra att man får ett MRI-resultat av hög kvalitet under menstruationen?

 • Livmoderns endometrium har en lös struktur, slemhinneavstötning inträffar.
 • I samband med blodtryck märks svullnad i hängorna och livmoderhålet.
 • Utsläpp passerar med slem och stora blodproppar, vilket kan bli ett hinder för undersökningen av vävnader.
 • Betydligt förstorade lymfkörtlar.
 • På grund av follikulär mognad har en ökning av äggstockarna inträffat..
 • En kvinna känner allvarligt obehag under menstruationen och proceduren.

Även om menstruationen inte är en 100% kontraindikation för MR, kommer läkare, om det inte finns något brådskande behov, att förskriva proceduren nästa dag.

Situationer där MR kan förskrivas för menstruation:

 • Märkbar viktminskning på några dagar (ingen anledning).
 • Ofta outhärdlig buksmärta.
 • Under menstruationen, svår smärta och kraftig blödning.
 • Blod utsöndras i avföring och urin.

Hjärnforskning

Kvinnor kan tänka att en hjärnscanning med MRI kan påverka reproduktionssystemet på grund av att det är i hjärnan som hypotalamus finns, som är ansvarig för produktionen av hormoner och funktionen av reproduktionssystemet. Det är inte värt att oroa sig för detta, eftersom det inte har rapporterats ett enda liknande fall under alla år av forskning. Dessutom kommer endast huvudet att placeras i kapseln för bilden, och området för bäckenorganen kommer inte att utsättas för magnetisk strålning.

Innan proceduren är det bättre för kvinnor att inte applicera eller skölja bort makeupen, eftersom det kan orsaka dålig bildkvalitet.

Ryggradsundersökning

Det verkar för vissa att magnetiska vågor kommer att påverka könsorganen. Men ett antal studier har visat att de inte påverkar reproduktionsfunktionen och på inget sätt kan påverka mängden sekret och reproduktionssystemets funktion..

Den enda obehagliga faktorn kan vara att en kvinna ska ligga i en timme i kapseln och kan känna allvarligt obehag.

MRI av gallblåsan under menstruationen

Liksom när det gäller studier av ryggraden är kvinnan nedsänkt i en speciell kapsel, magnetfältet appliceras på området nära reproduktionsorganen och matsmältningssystemet. Obehag för MR-proceduren under menstruationen kan manifestera sig i form av psykologiskt obehag och luftväxt.

Innan en MRI i gallblåsan bör varje patient förbereda sig för det: ta inte mat 5 timmar innan proceduren, aktivt kol kan tas på rekommendation av en läkare.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att när man undersöker gallblåsan är det värt att fylla urinblåsan i förväg. Vid undersökning av andra organ krävs detta inte.

Funktioner hos MR under menstruation

MR på kritiska dagar har sina egna detaljer. Det måste beaktas av dem som beslutade om ett sådant förfarande:

 • Alla rörelser (till och med minimala) i tomografen är förbjudna. Därför, om en kvinna på speciella dagar upplever irritabilitet, osäkerhet i sitt psyko-emotionella tillstånd, är det bättre att inte utföra proceduren.
 • Kvinnor kan göra en MR-procedur för menstruation, men de måste ta hand om medel (kuddar, tamponger) som tar upp en stor mängd blodutsöndringar.
 • Under de första dagarna av en månatlig studie kanske de inte är informativa. En upprepad MR-procedur kan vara nödvändig på grund av det faktum att det under denna period finns mycket blod i slidan och livmodern, vilket kan påverka undersökningen och upptäckten av cyster, tumörer och alla andra avvikelser. Det faktum att livmodern förstoras under denna period uppfattas ofta som patologi.
 • Blodproppar under menstruationen i bilden kan uppfattas som neoplasmer.
 • Under menstruationen är det mycket svårare att avgöra om urinvägarna fungerar korrekt..
 • Före menstruation och under de första dagarna kan lymfkörtlarna öka något, vilket kan uppfattas på en MR-typ som närvaron av en patologi eller sjukdom.

Allmänna kontraindikationer för MR

Eftersom magnetoterapi är en av de säkraste förfarandena för att studera människokroppen, är antalet kontraindikationer för det minimal.

 • Det finns vissa typer av implantat i huvudet.
 • Närvaro av en pacemaker.
 • Det genomfördes operationer på transplantation av inre organ.
 • Det finns klämmor och häftklamrar på fartygen.
 • Den första och början av graviditetens andra trimester. Om MR-undersökningen inte är brådskande, skjuts den upp och genomförs efter barnets födelse.
 • Kroppen har metallplattor och andra föremål som är gjorda av metall.
 • Patienten är i koma.
 • Patienten har allvarliga psykiska störningar.
 • Patienten har kroppspiercing eller metalliska tatueringar.
 • När det gäller menstruation är de enda kontraindikationerna obehag under denna period och den kvinnliga psykologiska oförberedskapen.
 • Det rekommenderas inte att göra en MRI om patientens vikt överstiger 115 kg.

Kvalitativa resultat kommer inte att erhållas under proceduren hos patienter med klaustrofobi, eftersom deras lugna orörliga beteende i kapseln kvarstår i fråga.

Om en kvinna uppförde sig lugnt och säkert under proceduren, kommer hon inte att uppleva några biverkningar.

Om MRI görs för barn, kan anestesi eller artificiell tillfällig undertryckande av medvetande användas..

Var inte rädd för att göra en MRI-procedur, störa din cykel eller få funktionsfel i reproduktionssystemet. Läkarna har inte registrerat ett enda fall av den negativa inverkan av forskning under menstruationen på den kvinnliga kroppens funktion. Läkarna hävdar att förfarandet är så säkert att det inom en snar framtid även kan planeras graviditet. Om en kvinna tvivlar på sin psykologiska komfort och känner sig osäker i dag, kan hon inte göra en MR-behandling under menstruationen. Testa inte kroppen, det är bättre att vänta några dagar.

Artikeln kontrollerades av expertpraktiserande husläkare Krizhanovskaya Elizaveta Anatolyevna.

Är det möjligt att göra MRI under menstruationen?

Rekommendationer för kvinnor som genomgår MR under menstruation. Hur man förbereder sig och vad man ska ta med sig.

MRT är en specifik, men ganska vanlig diagnostisk metod, som har mycket få begränsningar, men som samtidigt är helt säker. Dessutom är undersökningen mycket exakt. Därför förskrivs tomografi i de situationer då det är omöjligt att bestämma sjukdomen på andra sätt (till exempel med hjälp av röntgen eller ultraljud).

Men det händer ibland att den dag då en kvinna undersöks sammanfaller med en av dagarna i hennes menstruationscykel. Därför undrar många om MR kan göras under menstruationen..

Är det möjligt att göra MRI under menstruationen?

Det finns inget enda svar på den frågan, eftersom det beror på det enskilda fallet. Ändå bör patienten vägra MRI om han känner kraftig smärta orsakad av menstruation: i detta tillstånd kommer det att vara ganska svårt att upprätthålla den orörlighet som proceduren kräver. I genomsnitt måste du vara i tomografen i 30 till 60 minuter, och konstant smärta eller kramp som orsakas av kritiska dagar kan få dig att känna dig obekväm.

Men det händer också att läkaren själv försöker ordinera och göra studien så snabbt som möjligt, trots den kritiska tiden för en kvinna. Särskilda indikationer för ett sådant beslut är:

 • förekomsten av blodig utflöde i avföring eller urin;
 • överdriven viktminskning med en normal diet för patienten;
 • smärta av vilken natur som helst i bäckenområdet;
 • för mycket blod under menstruationen.

Eftersom ovanstående symtom kan vara en allvarlig sjukdom är det i detta fall möjligt och till och med indikerat att göra MRT med menstruation. Om detta inte är nödvändigt är det bättre att skjuta upp undersökningen till 7-9 dagar av cykeln, då resultatet är så exakt som möjligt..

Ibland händer det att efter testning klagar patienten på en försening. Detta är möjligt, men detta beror inte på magnetfält i tomografen, utan på den spänning som en kvinna kan uppleva innan diagnosen. Om förseningen inträffade före MR, är det bättre att skjuta upp undersökningen och ta reda på dess karaktär: cykelskiftet kan förklaras av graviditet, där tomografi är oönskad.

Om din känslomässiga bakgrund är instabil under kritiska dagar eller om du är benägen att anfalla av klaustrofobi, bör du ta ett milt lugnande medel innan ingreppet.

Om du är osäker, konsultera en specialist och låt honom bestämma om du kan göra MRI med din period..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Kan menstruationen pågå i 12 dagar eller mer?

Nej. Det här blödar. Se till att konsultera en läkare.
Regelbunden menstruation som varar 3-7 dagar kan betraktas som normen. Den etablerade cykeln är i detta fall vanligtvis 21-35 dagar....

Mastopati under klimakteriet: symptom och behandling, recensioner

Mastopati är en patologi som uppträder under klimakteriet, åtföljd av strukturella förändringar i bröstkörteln (mamma), smärtsamma känslor och atypisk utsöndring....

Stora livmoderfibrer

Uterin fibroids - en godartad tumör som består av celler i bindväv och muskelvävnad. En neoplasma kan vara singel eller multipel. Även fibroider skiljer sig från varandra i form och storlek....