Kroppen efter förlossningen

Harmonier

Vanligtvis blir ett meddelande om en ny graviditet, bokstavligen några månader efter förlossningen, en riktig chock för en kvinna. Som regel är en upprepad graviditet nästan omedelbart efter den föregående inte planerad; unga mödrar är ofta helt säkra på att detta alternativ för "utveckling av händelser" helt enkelt utesluts. Dessutom trodde man under lång tid att en ny graviditet på kort sikt efter förlossningen är omöjlig om mamman ammar barnet och hon därför inte har några perioder. Detta är delvis sant, dessutom tyder nya studier från moderna forskare på att befruktningen kan inträffa bokstavligen 3-4 veckor efter leveransen, även mot bakgrund av brist på menstruation och under ammeperioden. Därför måste unga föräldrar ta ett mycket ansvarsfullt förhållningssätt till återupptagandet av sexlivet - efter att ha fött en kvinna behöver bara återhämta sig, och det nyfödda barnet behöver nu vård och uppmärksamhet så mycket som möjligt, vilket innebär att det är bättre att skjuta upp nästa graviditet till tidsfristen.

När kan jag bli gravid efter förlossningen??

Svaret är häpnadsväckande - på mindre än en månad: läkare förklarar officiellt att en ny graviditet kan väl köra en "nytillverkad" kvinna i förlossning redan 3-4 veckor efter att barnet föddes. I genomsnitt fortsätter kvinnans vaginala utflöde efter födseln de första två veckorna efter födseln: livmodern städar sig själv. Och under denna period, och under en tid efter avslutningen av utskrivningen, rekommenderar experter generellt att avstå från sexuellt samlag - en kvinnas kropp behöver återhämtning: nu är reproduktionssystemet för kvinnan i arbetet mycket sårbart för infektioner. Efter avslutad utskrivning och vid tankar om återupptagandet av sexuellt liv, rekommenderas läkare att först undersökas av en gynekolog - läkaren kommer att utvärdera graden av återhämtning av reproduktionssystemet och ge råd om den lämpligaste metoden för preventivmedel.

Uppfattningen att en ny graviditet är omöjlig på grund av frånvaron av menstruation är fel: den första ägglossningen efter förlossningen kan inträffa långt före menstruationens början. Således blir re-graviditet en verklighet, dessutom kanske en kvinna inte ens vet om hennes början under en tid på grund av avsaknaden av "klassiska" graviditetssymtom.

En sådan "alternativ" metod för skydd som amning garanterar inte heller. Från många unga damer kan man höra åsikten att amningstiden och tillhörande amenoré (frånvaro av menstruation) är ett hinder för en ny befruktning. Detta är delvis sant, men bara delvis. Faktum är att metoden för "ammande amenorré" bara fungerar om modern matar barnet enligt ett visst schema och inte ger barnet extra mat. Denna metod fungerar bara om kvinnan i förlossningen sätter barnet i bröstet regelbundet och varje utfodring - en gång var tredje timme och en gång på natten, med en paus mellan middagstid och nattlig matning högst 6 timmar. Effektiviteten av metoden för "ammande amenorré" uppskattas till cirka 97% - och endast om alla nödvändiga villkor är uppfyllda. Annars till och med en ammande mamma, om hon ger barnet tillskott och matar honom enligt schemat, och inte på begäran, utan ytterligare preventivmedel riskerar även att bli gravid igen under amningen..

När man ska planera en ny graviditet?

Enligt läkarnas rekommendationer bör avbrottet mellan föregående och efterföljande graviditet vara minst 1,5-2 år. Även efter 6-8 månader, och till och med ett år efter födseln, utgör en ny graviditet en viss fara. Under graviditeten hos barnet upplevde kroppen en enorm stress, och om graviditeten inträffar strax efter förlossningen, ökar risken för missfall, utvecklingen av olika sjukdomar hos en kvinna och risken för för tidig födsel avsevärt. Om förlossningen utfördes av kejsarsnittet, är intervallet mellan graviditeter ännu längre - nästa barn ska planeras tidigast efter 2-2,5 år: ärret i livmodern måste helas helt och den kvinnliga kroppen måste återhämta sig helt.

Vissa kvinnor kan amma ett barn under tillräckligt lång tid - även om de är ett år eller mer. Du bör inte rusa in i graviditeten medan amningsprocessen pågår: mot bakgrund av befruktningen försvinner mjölken vanligtvis antingen eller så minskar mängden avsevärt. Ett annat alternativ är möjligt - bröstmjölk under påverkan av hormonella förändringar förknippade med graviditet, så ändrar dess smak att barnet helt enkelt vägrar att amma. Men om graviditeten ändå inträffade under ammeperioden vägrar barnet inte amma, läkarna rekommenderar fortfarande att avvänna honom från bröstet. Och eftersom en ny graviditet är förknippad med nya belastningar på kroppen, och i samband med produktionen av hormonet oxytocin när det utsätts för bröstvårtan, vilket orsakar livmodersammandragningar och ökar risken för abort.

Ny graviditet - bättre att inte rusa

Den lilla bebisen under det första leveåret är i stort behov av mammas smärta, föräldraomsorg och vård. Efter barnets födelse upprättas en stark bindning mellan babyen och mamman, ett visst interaktionssystem "moder-barn" utvecklas. En ny graviditet redan på kort tid omedelbart efter förlossningen är inte bara en otrolig börda för den fortfarande inte starka kvinnliga kroppen, utan också den faktorn som kan störa det optimala systemet för interaktion mellan mor och barn. Nu behöver han full vård och varje minuts uppmärksamhet, och hans mamma behöver tid för återhämtning och full medvetenhet om moderskap och relaterat ansvar.

Det är inte förgäves som folket säger: "Den som skyndar sig - han får människor att skratta." Och i fallet med upprepad graviditet nästan omedelbart efter förlossningen är detta skratt troligtvis inte glädjande alls, men bittert. Försök därför inte råd från specialister, och efter avslutad postpartum-utskrivning, i förväg till återupptagandet av det intima livet, är det bättre att besöka en läkare. Tillsammans med en gynekolog kan en kvinna välja det bästa alternativet för preventivmedel, vilket förhindrar oönskad graviditet i detta skede och gör att hon kan återvända till sin "omfamning". Lyckligtvis är valet av preventivmedel som kan användas efter födseln mycket stort: ​​från "traditionella" kondomer till livmoderspiralen.

Hur många månader efter födseln kan jag bli gravid igen?

Till och med mycket omhändertagna kvinnor som är vana vid att planera så viktiga händelser som att bli gravid ett barn kan falla i "fällan" i sin egen kropp och bli oväntade gravid efter en tid. Upprepad graviditet är inte alltid önskvärd och acceptabel, och därför kan makar möta ett svårt moraliskt val. I den här artikeln kommer vi att överväga hur lång tid en reproducerad hälsa hos en nyligen myntad mor återställs och hur man planerar en ny graviditet efter förlossningen.

Är det möjligt att bli gravid omedelbart efter att ett barn föddes?

Det är svårt att säga varför, men den populära uppfattningen är att en kvinna efter förlossningen förblir steril under en tid, det vill säga att hon inte kan bli gravid. Detta är en farlig missuppfattning som mer än hundra unga mödrar förde till gynekologernas kontor strax efter att de föder en abort. På frågan om det är möjligt att bli gravid efter förlossningen finns det inget definitivt svar. Graviditet i frånvaro av preventivmedel kommer nödvändigtvis att inträffa hos en frisk kvinna så snart hennes reproduktiva system återfår sina funktioner - äggstockarna börjar arbeta i full styrka, äggen mognar, ägglossningen kommer att inträffa.

Villkoren är individuella. Hos vissa kvinnor återställs cykeln inom en månad, medan i andra - efter sex månader eller mer, finns det de som tar mer än ett år för denna process. Men ett stort misstag är ett försök att räkna återhämtningen från det ögonblick av den första menstruationen. Menstruation avslutar den kvinnliga cykeln, men startar inte den, endometriet avvisas med blodutsöndringar när mognad av ägget redan har inträffat och befruktning inte har inträffat. Det vill säga, ett par veckor innan den första menstruationen är en kvinna redan bördig och enligt naturlagarna kan det bli tänkt för ett nytt liv.

Problemet är att ingen vet exakt när den allra första menstruationen kommer. Processen för att återställa menstruationscykeln efter förlossningen sker under en tidsperiod, många faktorer påverkar den:

 • leveransmetod - kejsarsnitt eller naturlig födelse;
 • funktioner för postpartum-perioden, närvaron eller frånvaron av komplikationer;
 • amning eller brist på det;
 • individuella egenskaper hos kvinnans kropp;
 • ålder och hälsa.

Efter kejsarsnitt kan återställningen av cykeln ta lite längre tid än efter fysiologisk födelse genom det naturliga könsorganet. Om postpartumperioden visade sig vara komplicerad, kan återställningen av den kvinnliga cykeln också försenas. Vid amning, förutsatt att det inte finns några hormonella störningar, återställs cykeln bara några månader efter födseln, och vid ung ålder får mödrar fertilitet snabbare än "äldre" mogna kvinnor.

Funktioner i återhämtningscykel och fertilitet

Omedelbart efter förlossningen, oavsett hur de inträffade, frigörs riklig blodig utflöde med blodproppar. Dessa är inte varje månad, och dessa tilldelningar kan inte tas som en referenspunkt. Tilldelningar efter förlossning kallas lochia. Så processen för rening av livmoderhålan från blod, partiklar i membranen och moderkakan äger rum. Vid födelsen föds morkakan av sig själv eller separeras manuellt. Med kejsarsnitt avlägsnas "barnets plats" av kirurgen. I vilket fall som helst bryts blodkärlets integritet, som under de långa nio månaderna lyckades växa tillsammans och förvandlas till ett enda cirkulerande system - "moder-placenta-fostret".

Således, efter förlossningen, finns ett ganska omfattande placenta sår i livmodern. Det är hon som blöder när livmodern minskar till dess tidigare storlek. Lochia kan pågå under hela återhämtningsperioden, det vill säga upp till 6-8 veckor efter förlossningen. Efter fysiologisk födelse slutar de vanligtvis ett par veckor tidigare än efter kirurgiska.

Under perioden med isolering av lochia efter födseln är sexliv kontraindicerat, eftersom livmodern är försvarslös mot infektioner som kan tränga igenom genom sexuell kontakt.

Om makarna är förnuftiga och ansvarsfulla människor, om de värderar kvinnors hälsa, bryter de inte detta förbud och det är inte värt att prata om sannolikheten för att bli gravid under denna period. Överträdare måste vara vaksamma - graviditet är möjligt.

När livmoderhålet är helt rensat blir urladdningen normal. I detta ögonblick är den hormonella bakgrunden också ordentligt omordnad. I teorin, från och med nu, är det kvinnliga reproduktiva organet redo att ta fostret igen. Men detta är bara teoretiskt. I praktiken behöver en kvinna mer tid för att återställa nerv- och endokrina system, så att organen i det reproduktiva systemet återgår till sin normala funktion.

Vid en viss tidpunkt kommer hormonbalansen till rätt förhållande och i äggstockarna, som inte fungerade som avsett under graviditeten, börjar äggmognadsprocessen igen, som går på dagen för ägglossningen. Om befruktningen inte inträffar börjar menstruationen om två veckor.

Det är nästan omöjligt att förväxla den första menstruationen efter förlossning eller kejsarsnitt med något annat. Det är inte nödvändigt att tro att menstruationen kommer att "komma" igen de dagar som "kom" före befruktningen av barnet, eftersom cykeln nu förändras. Av denna anledning, efter avslutad lochia, när en kvinna återupptar sexuellt liv, är det viktigt att använda barriär preventivmedel (kondomer) även före den första menstruationen, eftersom det nästan är omöjligt att bestämma ägglossning före den första menstruationen.

Den första menstruationen är en signal om att det kvinnliga reproduktionssystemet har återgått till sin vanliga rytm. Den första menstruationen kan vara något kortare än tidigare, och mager, men efter 2-3 månader återgår cykeln till det normala.

Tidpunkten för återställande av fertilitet efter förlossning påverkas av det unga mammas psykologiska tillstånd - med postpartumdepression är återhämtningen betydligt långsam. En viktig faktor är livsstilen för en ung mamma - om hon ser ut som en zombie på grund av konstant brist på sömn och nattlig utfodring, är det för tidigt att prata om att återställa sexuell funktion. Det spelar också en roll om hon ammar eller om barnet ammar..

Hur påverkar amning?

En kvinna som av någon anledning inte ammar kan teoretiskt återhämta sig och återfå fertiliteten igen inom en och en halv månad efter att hon föds. Denna faktor måste beaktas vid förnyelse av sexuella förhållanden med en partner efter födelsen av ett barn.

Amning innebär förmågan att åter tänka sina egna korrigeringar. Produktionen av bröstmjölk är en komplex hormonell process. Hypofysen hos en kvinna under födelseperioden producerar en stor mängd prolaktin. Detta hormon är en del av bröstmjölken och reglerar amning i allmänhet. Och här är det inte längre någon stor skillnad - kvinnan födde sig själv eller så hade hon kejsarsnitt. Amning hos båda fortsätter enligt en hormonell lag..

Prolactin hämmar produktionen av progesteron och blockerar delvis produktionen av östrogen. På grund av det kan inte könskörtlarna fungera normalt och äggmognad förekommer vanligtvis inte. Inget ägg - ingen ägglossning, ingen menstruation.

Men utfodring är annorlunda. En kvinna matar sitt barn varannan timme och använder bara sin mors mjölk, inte matar sitt barn med konstgjorda blandningar, en annan bröstmjölk kombineras med en anpassad blandning. I det första kommer menstruationen inte längre, eftersom prolaktin, när den appliceras ofta på bröstet, ger mer. Men den andra modern kan mycket väl bli ett "offer" för en plötslig och oväntad graviditet, även under amning. Faktum är att låg prolaktinproduktion ger progesteron en chans att utvecklas, och processen för att återställa äggstocksfunktionen kan väl starta, medan kvinnan inte kommer att känna något ovanligt.

Vanligtvis under de första sex månaderna av barnets liv rekommenderar barnläkare bara amning, och först då rekommenderas de att gradvis införa kompletterande livsmedel. Från detta ögonblick börjar barnet att konsumera lite mindre mjölk, vilket igen ökar sannolikheten för en spontan återhämtning av cykeln på grund av en minskning av prolaktinnivåerna och graviditetens början.

Månadsperioder efter införandet av kompletterande livsmedel till barnets kost förekommer oftast inom en och en halv månad till två månader, men fertiliteten återgår tidigare med minst 2-2,5 veckor. Och detta måste komma ihåg, särskilt om en ny graviditet ännu inte ingår i familjeplanerna..

Riskerna

Den kvinnliga kroppen behöver tid att återhämta sig, för att bära ett barn är ett allvarligt jobb och mycket arbete. Efter förlossning, särskilt om det var svårt, med en lång återhämtningsperiod, komplikationer, är det bättre att ta en paus för att göra det möjligt för alla organ och system att återgå till sin vanliga arbetsrytm.

En graviditet som inträffar även under året efter en fysiologisk födelse är inte så farlig som en graviditet som är för tidigt efter kejsarsnitt.

Efter kirurgiskt arbete måste det beaktas att bildandet av ett inre ärr i livmodern kräver en separat tid. Det tar normalt cirka 2 år. Denna period anses vara det minsta avbrottet mellan en tidigare graviditet och början av en ny. Ett insolvent ärr kan i hög grad komplicera förloppet med ett nytt lager - det finns en risk för dess avvikelse, brott i livmodern under graviditet och förlossning. Det finns en sannolikhet för att utveckla placentainsufficiens, avvikelser i utvecklingen av moderkakan, kronisk syresvälte hos barnet, en försening i dess utveckling.

Oavsett metod för föregående födelse, skapar en hastig efterföljande graviditet ökade risker för tidig missfall, ett utarmat inre funktionellt lager i livmodern, som också tar tid att återhämta sig, kan påverka bildningen av morkakan, vilket kan leda till intrauterin död av barnet, till födelsen av liten vikt smulor.

Sannolikheten för förlossning ökar med mer än 2,5 gånger, även om första trimestern, som är full av faror och rädsla, kan lyckas övervinnas.

Detta betyder inte att en kvinna inte kommer att kunna lämna graviditet och föda ett barn, eftersom vädret inte är så sällsynt, särskilt efter den fysiologiska första födelsen. Det är bara att riskerna blir högre och graviditeten kanske inte är lika lätt som läkare och framtida föräldrar skulle vilja.

Hur man undviker graviditet?

Med tanke på att sanningen är hård, och det är till skillnad från myter om graviditet efter förlossningen, och att veta att graviditet kan uppstå med oskyddat samlag även under amning några månader efter det att barnet föddes, måste ett par definitivt diskutera preventivmedel. Även om nästa barn önskas och makarna vill ha väderbarn, måste kvinnan ta hand om sin hälsa, eftersom hon har lite att bära och föda - barnen behöver en frisk och fyllig mamma som kan uppfostra och utbilda dem.

Under den första månaden efter födseln, även om de har gått utan komplikationer, bör du avstå från sexuellt samlag. När lochiaen är klar kan du återvända till sexuella relationer, men med en kondom. Det är detta preventivmedel som anses vara det bästa, i alla fall fram till perioden för fullständig menstruation.

Efter den andra eller tredje menstruationen rekommenderas en kvinna att besöka en gynekolog för att utesluta sena komplikationer och diskutera preventivmedel som skulle passa båda parterna, eftersom en enkel och pålitlig kondom inte alltid välkomnas av par.

Hur du skyddar dig själv är en retorisk fråga. Endast makarna själva och läkaren som övervakar kvinnans hälsa kan svara på det. I avsaknad av komplikationer rekommenderas inte åter graviditet i det ofödda barns intresse efter fysiologisk födelse på minst ett och ett halvt år. Efter kejsarsnitt är perioden längre - från 2 år.

En ny graviditet som inträffar för tidigt efter den föregående kan kräva att en kvinna utelämnar barnet. När man stimulerar bröstvårtornas bröstvårtor produceras en viss mängd oxytocin, vilket ökar sannolikheten för ett missfall. Vissa spädbarn, efter att ha känt att den bekanta och infödda smaken av modersmjölk har förändrats (på en hormonell bakgrund med en ny graviditet), vägrar själva bröstet.

Det är också viktigt att komma ihåg psykologisk och emotionell utmattning. Barnet kräver mycket ansträngning och uppmärksamhet, och en ny graviditet kan betydligt komplicera kommunikationen av modern med barnet, eftersom sjukhusvistelse kan krävas av medicinska skäl, ett litet barn som beror på sin mamma i allt kommer att förbli i vård av släktingar, och detta under barnets första år - inte riktigt vad han behöver.

Valet av metoder och sätt att undvika en oönskad graviditet idag är stort. Dessa är orala preventivmedel och den intrauterina enheten och injicerbar långsiktig preventivmedel. Vilket sätt du ska välja måste du bestämma med gynekologen. Om en kvinna planerar att bli mamma igen, är det viktigt för henne att inte "gå för långt" med hormonella preventivmedel och att också utesluta alla möjligheter till intrauterin manipulation - curettage, abort. Därför bör metoden vara pålitlig, säker och mild, kvinnan ska inte ha kontraindikationer för det. Endast en kvalificerad läkare kan välja detta med hänsyn till alla individuella egenskaper.

För mer information om hur många månader efter födelsen du kan bli gravid igen, se nästa video.

7 oväntade förändringar som väntar på en kvinnas kropp efter förlossningen

Killar, vi lägger vår själ på Bright Side. Tack för,
att du upptäcker denna skönhet. Tack för inspiration och gåsbockar..
Gå med på Facebook och VK

Efter ett barns födelse förändras en kvinnas liv fullständigt: nu måste hon inte bara ansvara för sig själv utan också för sin son eller dotter. Allvarliga förändringar sker i kroppen av en ung mamma - forskare säger att hon blir en chimera, eftersom cellerna hos den nyfödda förblir för evigt hos henne.

Bright Side studerade för dig hur en kvinnas kropp förändras efter att den visade en ny person..

1. Röstförändringar

Hos en kvinna som har fött ett barn förändras hennes röst - den blir lägre och monoton. Denna slutsats gjordes av forskare vid University of Sussex. Ett år efter födseln återgår rösten till sin tidigare frekvens..

Forskare föreslår att förändringarna orsakas av hormonella förändringar. Faktum är att efter förlossningen sjunker nivån för de viktigaste könshormonerna kraftigt, och detta kan påverka stämbanden. Enligt forskare faller den maximala tonhöjden för en kvinna som födde med 44 Hz, eller 2,2 halvtoner - det motsvarar ungefär två pianotecknen.

Denna förändring har dock en annan förklaring. Experter tror att personer med låga röster i allmänhet anses vara mer kompetenta och mogna. Därför kan kvinnor omedvetet ändra sin klänning för att anpassa sig till moderns nya roll.

2. Ångesten stiger

Unga mödrar får höra att de ska vara lugna och fredliga, men sanningen är att detta är omöjligt. Vanligtvis är en kvinna som nyligen har fött ett barn rädd för allt: barnet gråter, barnet gråter inte, barnet sover för mycket, barnet sover för lite osv. Och det är normalt. Det är inte hon så nötig, det är hormonet oxytocin som ständigt höjer hennes ångestnivå.

Oxytocin börjar utsöndras snabbt efter förlossningen. Det hjälper till att dra ut livmodern, som är sträckt under graviditeten, och inkluderar moderinstinkt. Progesteron, som hjälper till att slappna av nervsystemet, kan hjälpa, men omedelbart efter förlossningen är det rekordlågt, så unga mödrar måste acceptera att de en stund kommer att bli galna av ångest.

Men det finns en ljus sida: oxytocin kallas också kärlekshormonet, det är han som tillåter en kvinna att uppleva vansinnig ömhet i förhållande till en nyfödd, och denna känsla är värd alla bekymmer.

3. Hjärnan fungerar bättre

Efter förlossningen blir kvinnor smartare - forskare har fått reda på det. Hjärnan växer i volym för att tillgodose inte bara sin älskarinna utan också hennes barn. Det är därför unga mödrar är ännu bättre anställda än sina kolleger som inte ger. ”Att vara mer effektiv i beslutsfattandet, att vara känslomässigt stabil, att tänka igenom olika strategier för att lösa ett problem. Det låter som en bra ledares egenskaper! ”Säger forskaren Kelly Lambert, som studerar kvinnans hjärna under och efter graviditeten.

Neurobiologist Craig Kinsley konstaterar att födelsen av ett barn inte bara är en händelse i en kvinnas liv, utan en hel etapp i hennes mentala utveckling, samma som till exempel övergångsålder.

4. Kroppen är i kampberedskap för en ny graviditet

Under graviditeten reduceras en kvinnas immunitet avsevärt - detta är nödvändigt så att kroppen inte avvisar främmande celler i fostret och inte orsakar missfall. För att barnet ska överleva i livmodern och inte bli ett offer för mammans immunsystem, är det reglerande T-celler som ansvarar för att förhindra att embryot avvisas. Forskare har funnit att dessa celler efter förlossningen förblir i mammans kropp i ytterligare 4-5 år - under denna tid är de redo att mobilisera kroppen så snabbt som möjligt i händelse av en ny graviditet.

Därför erkänner kvinnor ofta att det var lättare för dem att få ett andra barn - de skulle göra det, eftersom deras immunitet är helt redo för detta, medan han för första gången måste göra mycket arbete.

5. Bildad anslutning med barnet på fysisk nivå

Efter ett barns födelse avbryts inte hans fysiska samband med sin mor. I en kvinnas kropp kan cellerna till en son eller dotter förbli och fungera, fann forskare från University of Alberta i Kanada. De analyserade hjärnorna hos kvinnor som födde pojkar, och i 63% av fallen fann manliga celler i den..

Forskarna drog slutsatsen att barnets celler kan tränga igenom placentabarriären i moderns kropp och fortsätta att fungera där. Förresten, manliga celler i en kvinnas hjärna minskar sannolikheten för att utveckla Alzheimers.

6. Kroppen håller på att uppdateras

Det handlar om blodet från ett barn som föds - det startar förnyelseprocesserna i moderns kropp. Embryonceller hjälper en gravid kvinna att läka sår och kan till och med bota allvarliga sjukdomar. Till exempel visade en leverbiopsi av en gravid kvinna med hepatit C som avbröt behandlingen en förbättring. Forskare fann att fosterceller var källan till hennes leverceller.

Dessutom kan graviditeten till och med förlänga livet, dock främst om det är sent. Forskare har funnit att samiska kvinnor som fick barn vid en senare ålder bodde längre än resten. Samtidigt var åldern för den första graviditeten och fertiliteten inte förknippad med kvinnors livslängd. Liknande resultat erhölls från en studie av Amish-gemenskapen i Pennsylvania..

7. Risken för onkologi reduceras

Efter förlossningen aktiverar en kvinnas kropp skyddsmekanismer mot vissa typer av cancer. Till exempel minskar mödrar som föder ett barn i tid risken för äggstockscancer och endometrial cancer. Med varje ny graviditet på heltid är dessutom denna risk lägre. Flickor som blir mödrar under 25 och ammar är mindre benägna att få bröstcancer..

Hälsa "Still stretch":
Vad händer med sex efter förlossningen

Mythbusters är tillbaka i branschen

Text: Anastasia Pivovarova

Det är allmänt accepterat att en kvinna efter förlossningen glömmer sig själv och helt koncentrerar sig på barnet - och även om detta inte är fallet behöver barnet fortfarande mer uppmärksamhet, och modern "kommer att räkna ut det själv" med sina egna problem. Denna giftiga ställning leder till att kvinnor ofta inte vet vad de kan förvänta sig efter att ha återvänt från sjukhuset när det gäller välbefinnande och förändringar i kroppen, och frågor som rör sexuellt liv är dåligt täckta. Även om det faktiskt inte finns något speciellt med dem: sex efter graviditet existerar.

När kan jag börja?

Den viktigaste rekommendationen från gynekologer när det gäller sex med penetration är en: rusa inte. När förlossningen slutar med separering av morkaken kvarstår ett väsentligen öppet sår på livmoderens inre yta, som borde läka. Livmodern, livmoderhalsen och vagina i sig behöver tid att dras samman och ta på sig normala storlekar, och en kvinna behöver en paus för att återhämta sig och i allmänhet vill ha sex. Den genomsnittliga tiden för att starta vaginal sex är sex veckor. Ungefär denna tid hanterar kroppen de viktigaste konsekvenserna av förlossningen. En gynekolog, som i alla fall måste besökas på samma sex veckor, kan helt bekräfta beredskapen för sexuell aktivitet.

Lika mycket behov av att avstå från analsex, speciellt om minnet av förlossning kvarstår av tårar eller snitt. Sexuell aktivitet kan leda till att dessa suturer kommer att separera eller bara skada. Dessutom kan hemorrojder, en vanlig komplikation efter naturlig födsel och försök, störa analkontakter. Men sexuell aktivitet i allmänhet (oralsex och småning, till exempel) är inte kontraindicerat: många kvinnor utövar det redan 3-4 veckor efter födseln och detta försvårar inte kroppen.

Svårigheter efter kejsarsnitt

Det verkar som om det är lättare att återgå till sexuellt liv efter en kejsarsnitt än efter en naturlig födsel, eftersom slidan inte skadas under operationen. Kvinnor rapporterar emellertid olika problem inom tre månader efter födseln, oavsett hur de gick. Det händer att ett kejsarsnitt utförs brådskande när svårigheter uppstår redan under förlossningen - och detta innebär att det föregås av sammandragningar och öppningen av livmoderhalsen. Av säkerhetsskäl med penetrerande sex är det därför bättre att inte rusa förrän kroppen återgår till sitt normala tillstånd. Det tar från fyra till sex veckor, under vilka kvinnor som har haft kejsarsnitt också har blodig utflöde - de kan sluta förr än i fallet med naturlig förlossning. I vilket fall som helst är en kejsarsnitt en bukoperation, och du måste vänta tills suturerna på de inre organen är helade..

Hur tårar och nedskärningar påverkar sex

Vid förlossning används ibland episiotomi, det vill säga perineum dissekeras. Detta är nödvändigt av många skäl, till exempel när du vill påskynda förlossningen eller barnet är i fel presentation. Grenen skärs för att förhindra vävnadsrevor - särskilt om det finns risk för allvarliga tårar i tredje eller fjärde graden. Det vill säga, såret skulle ha varit i alla fall, men skillnaden mellan en snörning, med muskelskada och ett snyggt kirurgiskt snitt som inte påverkar viktiga organ är betydande. Dessutom, efter dissektion, är det lättare att applicera jämna suturer, och såret läker snabbare. Det är riktigt, nu finns det mer och mer bevis för att ljuset tårar (på nivå med endast slemhinnan) läker väl själva och episiotomin visas endast för enskilda patienter med svårt arbete.

Suturer måste ibland appliceras inte bara på perineum utan också på livmoderhalsen och på väggarna i slidan - beroende på hur allvarliga skadorna var under förlossningen. I vilket fall som helst, när lochia (postpartumutsläpp) slutar, är suturerna redan i ordning och såren läkt. Obehagliga känslor kan förekomma under könsorganen under könsorganet, även flera månader efter födseln. Ibland beror detta på hur luckorna har läkt: smärta kan uppstå under en tid på grund av skador på nervändarna. Som regel kan obehagliga känslor elimineras utan särskild behandling, och om tårarna eller dissektionerna var väl sömda och redan läkt, räcker det bara med normal förberedelse för sex: bli väckt, använd fett och rusa inte någonstans.

Hur du skyddar dig själv
efter förlossningen

Amningsterminoré - frånvaron av menstruation under amning - anses vanligtvis försummas som en preventivmetod: nästan varje person har en berättelse om en "flickvän som ammade och blev gravid." I det tidiga stadiet av amningen sker ägglossningen inte riktigt (det vill säga ägget mognar inte), och graviditet kan inte uppstå, men bara om de fyra villkoren strikt följs.

För det första bör amning vara den enda näringen för barnet. För det andra spelar frekvensen av utfodring en viktig roll för att upprätthålla en hormonell bakgrund som inte tillåter ägglossning: barnet ska få bröstmjölk minst var fjärde timme (det vill säga minst sex gånger om dagen). Det tredje tillståndet - högst sex månader efter förlossningen bör passera, och det fjärde - frånvaron av menstruation. En viktig nackdel med amning av amning som preventivmetod är att det är omöjligt att förutsäga när det första ägget kommer att mogna - det är möjligt att bli gravid under denna period. Och eftersom det ännu inte har funnits några perioder kommer det inte att bli någon försening, ett av de viktigaste tecknen på graviditet. En kvinna kanske inte uppmärksammar andra förändringar, eftersom bröstet till en ammande mamma hälls hela tiden, och kroppen inte uppför sig som vanligt.

I stort sett har den korta tiden som ammande amenorré har gett oss av naturen för att återhämta, navigera och börja använda effektiva metoder för preventivmedel - det kan vara kondomer eller icke-hormonella intrauterina apparater eller vissa typer av hormonella preventivmedel. Under amning förskrivs läkemedel som endast innehåller en progestinkomponent: vissa tabletter (den så kallade minipillen), hormonimplantat och intrauterina system. Kombinerade orala preventivmedel som innehåller östrogen kan försvaga amning (men inte alla studier bekräftar detta), vilket är oönskat om en kvinna vill fortsätta amma. Därför rekommenderas kombinerade preventivmedel att endast användas efter amning och inte tidigare än sex veckor efter förlossningen. Dessutom finns det en teoretisk risk för att de hormoner som modern tar kan påverka barnets hälsa (för barn på grund av leverens och njurarnas omogenhet är det svårt att bearbeta de hormoner som kommer in i mjölken). Det finns dock inga bevis på skada (liksom fullständig säkerhet).

Varför vill inte ha sex efter förlossningen?

Inte för alla kvinnor, sex veckors avhållsamhet efter förlossning blir svårt. Vissa tvärtom vill inte tänka på sex under en god tid. Undersökningar visar att under de första åtta månaderna efter ett barns födelse minskas kvaliteten på sex och tillfredsställelsen med det intima livet markant. Här påverkar flera faktorer: föräldrarna till ett litet barn lider ofta av brist på sömn och trötthet, vilket inte på något sätt bidrar till önskan. Hormonförändringar efter graviditet och förlossning leder till vaginal torrhet, suturer och skador. I slutändan förändrar graviditet, förlossning och tillhörande trötthet kroppen. Frågan handlar inte ens om idén om skönhet - du behöver bara vänja dig själv, för många nya upplevelser ges av ett barns födelse. Så du vill inte alltid ha sex, och detta är helt normalt. Även om de föreskrivna sex veckorna är långt bakom och du inte är redo ännu, betyder det att du inte är redo, oavsett vad gynekologen säger.

Är vagina sant
efter förlossningen har sträckts

Tja, vi får inte glömma den huvudsakliga skräckhistorien efter födseln - en utökad vagina, där det finns för mycket utrymme och lite glädje. I själva verket expanderar slidan för att sakna barnet. Men detta beror inte bara på mekanisk sträckning - hormoner hjälper vävnader. Efter förlossningen återgår deras nivå till det normala, och alla organ träder gradvis samman och får nästan samma utseende som före graviditeten. Musklerna på bäckenbotten kan bli något svagare - och gynekologen kommer att kunna skilja kvinnan som föder upp från nollbenen. Men utan undersökning på en gynekologisk stol är den omöjlig och inte så viktig. Ja, under en tid kan vaginal sex vara ovanligt, inte detsamma som du brukade, men senare kommer allt att återgå till det normala; För att påskynda denna process kan du alltid utföra övningar för att träna musklerna i bäckenbotten och sedan kommer de vanliga känslorna att återkomma snabbare. Glöm inte att en kvinnas huvudvän i orgasm är klitoris.

Efter förlossningen - från de första timmarna till de första veckorna

Komova Olga Alexandrovna
Planering och hantering av en enkel och komplicerad graviditet

Registrera dig för en tid hos läkaren

En av de vanligaste illusionerna hos en framtida mamma är att graviditeten, som varade i nio månader, slutar helt och hållet, och kvinnokroppen omedelbart kommer att återgå till sitt ursprungliga läge. Det som kommer att återvända är utan tvekan, men det omedelbart efter förlossningen är en illusion som behöver en detaljerad analys och "exponering". Faktum är att efter att ett barn föds och växer upp varje dag, för sin mor börjar en nedräkning - en gradvis återgång till "pre-gravid" tillstånd, genom att övervinna obehagliga upplevelser som man måste förbereda. Beväpnad med kunskap kommer det att bli mycket lättare att övervinna denna svåra period..

Postpartum-perioden börjar från moderkortets födelse och fortsätter till tiden för slutet av involutionen (omvänd utveckling, dvs restaurering) av alla organ och system som genomgick förändringar i samband med graviditet och förlossning.

Så låt oss se hur händelser utvecklas - från de första timmarna till de första veckorna.

De första 2 timmarna efter födseln (innan de överfördes till förlossningsavdelningen)

Under de första timmarna efter förlossningen kvarstår kvinnan under övervakning av medicinsk personal i födelseshallen, eftersom under denna tid olika komplikationer är möjliga, till exempel blödning, feber, förändringar i blodtrycket.

I vilket fall som helst är det första steget för återhämtning efter förlossning associerat med följande manipulationer.

Först och främst studerar de livmodern: omedelbart efter födseln bör livmodern vara tät. Om hon är avslappnad gör barnmorskan en yttre massage, vars syfte är att ta bort blodproppar som samlats i livmodern och återställa samverkan i livmoderns muskler. Massera genom den främre bukväggen.

Omedelbart efter födseln appliceras en isblåsan på nedre del av buken och perineum. Detta görs för att aktivt minska små blodkärl och stoppa blödningen. Håll isen inte mer än 20 minuter.

Töm urinblåsan så snart som möjligt efter förlossningen. Detta görs för att förhindra urologiska infektioner, nedsatt muskelton i urinblåsan som ett resultat av överdriven utsträckning och blödning på grund av att en förstorad urinblåsan stör den normala sammandragningen av livmodern efter förlossningen. För detta placeras en kvinna en kateter omedelbart efter födseln.

Det är vanligt att observera säng vila på modersjukhus under de första 6-8 timmarna efter förlossningen. Du ska inte stå upp och gå tidigare än den här perioden, även om det verkar som om du mår bra. För det första har den kvinnliga kroppen genomgått mycket stress och behöver vila, och för det andra förknippas yrsel och till och med svimning ofta under en period av en kraftig minskning av blodtrycket, vilket kan leda till fall och allvarlig skada. Sjukhuset kanske inte ens får gå på toaletten - istället måste du använda ett fartyg. Och om du fortfarande får gå på toaletten, ska du inte åka dit ensam.

Kejsarsnitt är ett speciellt fall. Under de första dagarna efter operationen befinner sig den unga modern i en speciell avdelning (eller intensivvårdsavdelning) under ständig övervakning: hon korrigeras för blodförlust, antibiotikabehandling påbörjas för att förhindra postoperativa infektiösa komplikationer och tarmen stimuleras.

De viktigaste symtomen som uppträder under de första timmarna efter förlossningen

 • Frossa, hunger och törst.
 • Lite värme omedelbart efter födseln - möjligen på grund av uttorkning.
 • Svår trötthet, särskilt om födelsen var lång eller svår.
 • Smärta på platsen för suturen och sedan domningar i detta område om du har haft kejsarsnitt (särskilt om det var den första) eller efter en episiotomi.

De första dagarna efter förlossningen (postpartumavdelningen)

Oftast är den första blicken i spegeln inte behaglig - efter att hon födde ser en ung mamma ofta ut som om hon hade varit i en kamp, ​​- röda ögon, i ansiktet - många bruna prickar som ser ut som mullvadar. Försök under det svåra andra stadiet av förlossningen kan leda till brott i blodkärlen i ögonen och runt dem, på grund av vilka ögonen blir röda, och blåmärken kan till och med uppträda runt dem. Detta är troligtvis om kvinnan håller andan och när hennes ansträngning når sitt blodtryck i huvudets kärl stiger kraftigt. Vad man ska göra med en sådan "skönhet"?

Kalla komprimeringar på ögonen (10 minuter vardera), som görs flera gånger om dagen, kommer att ha en lugnande effekt och påskynda återhämtningen, som kommer att komma på maximalt 6-10 dagar. Om ungefär en vecka kommer det också att bli blödningar i ansiktet..

Naturligtvis är konsekvensen av förlossning lochia - fördelningen av restblod, slem och vävnad från livmodern. De tre första dagarna efter födseln är de vanligtvis lika rikliga (och ibland mer rikliga) som under menstruationen - deras totala volym kan vara cirka 300 ml. De första dagarna efter förlossningen är huvudkomponenten i lochia blod från blodkärl som har rivits på platsen för infästningen av morkaken, så att urladdningen är intensivt röd. Ökade sekret när du står upp och andra rörelser är normala.

Efter födseln kan en kvinna också besväras av muskelsmärta i olika delar av kroppen. Vilka speciella muskler som skadar mest beror på vilken grupp du ansträngt dig mest under förlossningen: smärtan kan koncentreras i bröstet, ryggen, benen och även axlarna. Om smärtan verkligen har en muskelkaraktär, bör den gradvis försvinna under de närmaste dagarna. För att minska obehag kan de rekommendera värme (i form av heta bad eller värmepolster) eller förskriva smärtstillande medel.

Krampande buksmärta, förvärrad av amning, orsakas av normala sammandragningar av livmodern, vilket är upptaget med viktigt arbete: det komprimerar blodkärlen som har rivits under separationen av morkaken och återgår till den storlek som den hade före graviditeten. Smärtsamma sammandragningar efter födseln upplevs främst av de kvinnor i vilka musklerna i livmodern sträcktes avsevärt, vilket är mer typiskt för upprepad födelse och tvillingar. Många mödrar som föder sitt första barn märker inte ens sådana smärtor. Smärtsamma sammandragningar märks särskilt vid amning, för vid sugande frigörs hormonet oxytocin, vilket stimulerar samverkan i livmodern. Först hjälper ett smärtstillande medel, smärtan försvinner vanligtvis inom två till sju dagar. Om detta inte händer eller om smärtstillande medel inte hjälper, meddela din läkare.

Smärta i perineum och obehag som är förknippade med det är också normalt, eftersom det är orealistiskt att förvänta sig att ett 3–3,5-kilos barn går igenom perineum utan några konsekvenser. Även om du undvikte att riva under förlossningen och du inte hade en episiotomi (perineal snitt) var detta område fortfarande sträckt, pressat, dvs blev skadad. Smärtan kommer att försvinna om några dagar.

I fallet med en episiotomi kan smärtan öka, särskilt med skratt, hosta, nysningar och tarmrörelser. Liksom alla sår läkar episiotomisidan inte omedelbart - det tar vanligtvis 7 till 10 dagar. För närvarande är kvinnan förbjuden att sitta så att sömmarna inte öppnas. Samtidigt får de sitta på toaletten och sitta på en hårt stol den femte dagen på den skinkan där det inte finns någon söm.

När du är på föräldraavdelningen kommer en sjuksköterska regelbundet att kontrollera dina suturer för inflammation eller andra tecken på infektion. Förekomsten av infektion i enlighet med hygienreglerna är emellertid osannolikt. Av hygienreglerna bör följande följas strikt: efter varje besök på toaletten är det nödvändigt att tvätta perineum med varmt vatten, utan tvål. 2 gånger om dagen bör ta en dusch.

Första gången efter förlossningen släpps endast råmjölk från bröstet - en tjock gulaktig vätska, och mjölk visas på den 2: a-3: e dagen. Under perioden från början av amning blir mammakörtlarna överkänsliga, ibland finns det en bristande smärta i bröstet, det "stelnar". Med betydande bröstupplevelse kan läkaren rekommendera att begränsa mängden vätska som konsumeras, med överskottsmjölk och betydande bröstförlust, pumpning kan behövas. För att förebygga sprickor i bröstvårtan och när de dyker upp är BEPANTEN-salva användbart för dig.

Under de första dagarna efter förlossningen har många kvinnor svårt att urinera. Vissa har helt enkelt inte lust att urinera; andra känner behov, men kan inte tömma urinblåsan. Någon annan kan urinera, men samtidigt uppleva smärta och brännande känsla - det är tecken på inflammation i urinröret, som du definitivt bör informera läkaren om. Trots alla svårigheter är det nödvändigt att urinblåsan är tom de första 6-8 timmarna efter förlossningen. Detta görs så att en förstorad urinblåsan inte stör den normala sammandragningen av livmodern efter förlossningen. I extrema fall, om det inte är möjligt att tömma urinblåsan inom 4 timmar efter födseln, kan en kvinna få en kateter. Efter förlossning, oavsett önskan, måste du urinera minst en gång var 4: e timme. Blåsfunktionen normaliseras efter 3-7 dagar.

Orsaker till avföringsproblem kan orsakas av flera faktorer, både fysiska och psykologiska. För det första sträckte sig magmusklerna som deltar i tarmrörelser under förlossningen och började arbeta mindre effektivt. För det andra upplevde ändtarmen, precis som urinblåsan, trycket från ett framstegande foster och kunde inte omedelbart normalisera. Dessutom är den relativt tom på grund av ökad aktivitet i början av arbetet, minskat matintag och eventuellt minskad aptit i början av postpartumperioden, associerad med agitation eller trötthet. Den vanligaste barriären för tarmens rörelser är rädslan för att sömmarna öppnas. Det är sällan enkelt och snabbt att fastställa tarmens arbete, det kommer att ta flera dagar. Inkludera mer fiber i din dagliga diet: kli bröd, färsk frukt och grönsaker, torkad frukt och nötter, kokta katrinplommon - och öka ditt vätskeintag. Detta kommer att mjuka avföringen, men se till att det inte finns några allergener bland frukt och grönsaker: kom ihåg att du inte bör dricka mycket vätska innan mjölken anländer och amning fastställs. Försök flytta mer om villkoret tillåter det. Och oroa dig inte för att dina sömmar kommer att öppna - detta kommer inte att hända. Eftersom en kvinna ofta ges ett renande lavemang innan hon förlossar, finns det som regel de första 2-3 dagarna av avföringen.

För att undvika yrsel, gå upp ur sängen försiktigt, lugnt, efter förlossningen, inte stiga kraftigt. Speciellt denna rekommendation bör tas av kvinnor med lågt blodtryck, de som har tappat mycket vätska under förlossningen, som känner sig mycket svaga. Att sova och ligga efter förlossningen är bättre på magen: i denna position dras livmodern snabbare.

Efter förlossningen tar magen inte omedelbart sin ursprungliga form, eftersom musklerna och huden behöver tid att dra sig samman, liksom musklerna i livmodern. För att snabbt återgå till sin tidigare form, omedelbart efter födseln, efter den första undersökningen av läkaren, kan du använda ett speciellt förlossningsbandage samt andningsövningar (traditionell gymnastik kan utföras endast 6-8 veckor efter förlossningen). Andningsövningar andas i magen: när du andas in, blåsa upp magen medan du andas ut - blåsa ut den. Upprepa 10-20 gånger, 4-5 gånger om dagen.

Kejsarsnitt: dricka bara vatten med citronsaft under den första dagen efter operationen. Men redan den andra dagen flyttas mamman till avdelningen efter födseln, där hon omedelbart börjar leva en aktiv livsstil - står upp och går, matar sitt barn.

De viktigaste symtomen som kan uppstå den första dagen efter födseln:

 • Fläckar från vagina.
 • Smärtsamma sammandragningar av livmodern efter förlossningen, även efter en dag.
 • Obehag eller smärta i perineum (särskilt om du har suturer).
 • Obehag när du går, om du har sömmar.
 • Muskelsmärta i hela kroppen.
 • Kapillärbrott (i ögon, i ansikte).
 • Svårighet att urinera.
 • Svåra och obekväma tarmrörelser de första dagarna; förstoppning.

Första veckan efter förlossningen

Vaginal urladdning fortsätter: inom 1--2 veckor efter förlossningen blir urladdningen gradvis vattnig rosa, sedan brun och slutligen gulvit. Under denna period ska du använda sanitetsdynor (snarare än tamponger: de kan provocera inflammatoriska sjukdomar i livmodern och bihang). Tilldelningarna kan sluta efter två veckor och kan vara upp till 6-8: e, och ibland visas en liten blandning av blod i dem. När du återupptar spotting måste du rådfråga en läkare. Om du efter den första veckan har något mer allvarligt än en minskande fläckning, till exempel kraftig fläckning eller utsläpp med en obehaglig lukt eller feber, bör du konsultera en läkare - kanske finns en bit morkaka kvar på livmoderns vägg. I detta fall kommer sjukhusvistelse och eventuellt curettage av livmodern att behövas för att avlägsna morkrester. Du bör också rådfråga en läkare om brunaktig eller gulaktig lochia fortsätter att stå ut i mer än 6 veckor, eftersom detta kan vara resultatet av infektion, särskilt om de åtföljs av feber eller smärta, samt ökad känslighet i buken.

De sömmar som lämnas efter episiotomin måste hållas torra och rena. Troligtvis kommer de att behöva bearbetas även efter utskrivning från sjukhuset, och när du duschar, se till att vatten inte kommer in i slidan. Du kan tvätta yttre könsorgan och perineum med en avkok av kamomill, kalendula, eukalyptus. De första tre månaderna efter födseln måste du gå ur sängen noggrant efter att du tidigare har vänt dig på sidan och kringgå sittställningen (detta kommer att minska trycket på muskeln i perineum) och mata barnet som ligger på sidan eller halvsittande; det går inte att lyfta vikter.

Ett barns födelse är en mycket viktig händelse för en kvinna, inte bara fysiskt utan också psykologiskt. För det första tappar förlossningen i sig en ung mamma och för det andra under och efter förlossningen av hormonproduktionen. Därför är det naturligt att vid denna tidpunkt en period av mental instabilitet går in. Den mest typiska känslan under de första dagarna efter förlossningen är högt humör, men under de följande dagarna och ibland veckor blir vissa kvinnor ledsna, tråkiga, självupptagna och apatiska; ofta lider de av skuldkänslor som de inte känner mycket entusiasm för förlossningen. Det är värt att notera att detta är känslor som är normala under postpartum-perioden, associerade med normalisering av den hormonella bakgrunden. Råd - mer att gå, koppla av, fokusera inte på negativa utan på positiva känslor.

Inom sju dagar efter ett kejsarsnitt (innan suturerna tas bort) bearbetar sjuksköterskan dagligen den postoperativa suturen med antiseptiska lösningar (till exempel jod, "grön") och ändrar förbandet. Ett hudärm bildas runt den sjunde dagen efter operationen; bara en vecka efter kejsarsnitt kan du duscha helt. Gnid bara inte sömmen med en tvättduk - det kan göras om en vecka. Avlägsnas från modersjukhuset i frånvaro av några komplikationer den 7-10: e dagen efter kirurgisk förlossning. Eftersom ömhet i ärret kan pågå i flera veckor kan det vara svårt för en kvinna att böja sig, så det är lättare att sitta ner och böja benen i knä- och höftleden. Vid utfodring är det rationellt att använda ställningar där barnet inte ligger på magen (inte trycker på ärret), till exempel när barnet ligger under armhålan.

De viktigaste symtomen under den första veckan efter förlossningen

 • Obehag och svullnad i bröstkörtlarna mellan den andra och femte dagen efter förlossningen (ibland senare).
 • Smärtsamma bröstvårtor.
 • Pågående urladdning.
 • Agitation eller depression.
 • Känsla av hjälplöshet och rädsla när du tänker på din roll som mamma, om amning (om du ammar).

Observera att tidsintervallet för återhämtning efter förlossningen är ungefär 6-8 veckor. Under den första veckan efter födseln kan du vid en eller annan tid uppleva alla fysiska och känslomässiga konsekvenser som beskrivs ovan och du kan bara märka några av dem. Du kan också ha andra, inte så vanliga symtom. Rapportera alla ovanliga eller mycket allvarliga symtom till sjuksköterskor eller din sjukvårdspersonal..

Så att efter utskrivning från sjukhuset är din återhämtning i full gång, glöm inte att konsultera med läkarna på sjukhuset och få den information du behöver om följande frågor: hur du hanterar perineum, hur du ska uppträda efter operationen (inklusive behandlingen av suturen, om du hade kejsarsnitt), hur göra enkla fysiska övningar efter förlossningen, hur man ammar och tar hand om bröstvårtorna (vid amning), hur man tar hand om barnet.

Utnämning till specialister per telefon till ett enda callcenter: +7 (495) 636-29-46 (tunnelbana Schukinskaya och 1905 Goda Ulitsa). Du kan också boka tid med en läkare på vår webbplats, vi kommer att ringa dig tillbaka!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Smärtsamma perioder

Smärta under menstruationen kan vara både en typ av norm och ett symptom på gynekologiska patologier. Det är ganska svårt att bestämma själv vilket alternativ det handlar om. Därför, om du har mycket smärtsamma perioder, konsultera din läkare....

Användning av hemostatiska örter i traditionell medicin

Om du genomför ett experiment och frågar de första människorna som stöter på om de vet om förekomsten av medicinalväxter som slutar blöda, kommer de flesta av dem att svara bekräftande och kommer att namnge plantain och kanske ett par örter till....

Blödar efter ett eskapell

Relaterade och rekommenderade frågor2 svarSidsökVad ska jag göra om jag har en liknande men annorlunda fråga?Om du inte hittade den information du behöver bland svaren på den här frågan, eller om problemet är något annorlunda än det som presenterades, kan du försöka fråga läkaren en ytterligare fråga på samma sida om han är ämnet för huvudfrågan....