Yrsel i klimakteriet. Yrselbehandling

Ansvarsfrihet

Kvinnliga könshormoner spelar en mycket större roll i kroppen än man vanligt tror. Utöver dess huvudsakliga syfte - att hjälpa till att bli gravid och fostra ett barn, påverkar östrogener också de flesta system, inklusive hjärt- och kärlsystemen i centrala och perifera nervsystemet. Det är därför, med östrogenbrist, obehagliga symptom kan utvecklas: värmevallningar, känsla av feber, obehag, yrsel i klimakteriet och cerebrovaskulär olycka.

Ambardaryan Anahit Genrikovna

Orsaker till yrsel vid klimakteriet

Mot bakgrund av en minskning av östrogennivåer störs vaskulär ton, trycket varierar och ett jämnt konstant blodflöde till hjärnan störs. Blodbrist som bildas under aktiv hjärnaktivitet kan leda till hypoxi (syrebrist), som bildar yrselattacker med klimakteriet, som visar sig i form av kramper. Det kan förekomma avsnitt när föremål och människor cirklar runt kroppen mot bakgrund av utseendet på mörka fläckar och ljusblinkar, förändringar i bilder av världen.

Mot bakgrund av sådana attacker och kan bildas:

 • nedsatt samordning,
 • rörelsestörningar,
 • problem med att röra sig i rymden på grund av flytande föremål eller marken under dina fötter.

Vid sådana anfall av yrsel vid klimakteriet krävs stopp för att vänta på attacken. Det kan vara svimningsförhållanden mot bakgrund av en känsla av rotation av föremål, obehag, hjärtrytmstörningar och illamående. Förändringar i position kan förvärra obehag, upp till svimning.

Undersökning av en neurolog

Förutom yrsel kan du uppleva:

 • känslor av lätthet,
 • värmevallningar,
 • rodnad i ansiktet och halsen,
 • huvudvärk och illamående,
 • tryck- och pulsökningar.

Liknande symtom och alla andra sjukdomar som uppträder under klimakteriet blir orsaken till att gå till läkaren.

För att identifiera orsakerna till yrsel och eliminering av dem är en neurologundersökning av en läkare nödvändig för att utesluta alla möjliga orsaker till neurologiska störningar. Allt detta beror på att klimakteriet kan leda till en förvärring av vissa patologier som funnits tidigare, men gick obemärkt. Det kan vara neurit i kraniella nerver, osteokondros i livmoderhalsen, Menières sjukdom eller hypertoni, endokrina störningar, neoplasmer (tumörer).

Ofta förvärrar yrselattacker, konstant stress, belastning och dåliga vanor, dålig näring.

En fullständig undersökning av en neurolog låter dig identifiera alla faktorer och bestämma exakt varför du känner dig yr. Specialisten kan förskriva vissa studier och instrumentell diagnostik, samt rekommendera en konsultation med en ENT-läkare, ögonläkare eller kardiolog för att utesluta kombinerade patologier.

Baserat på alla resultat, hormonell data och patientklagomål under undersökningen, neurolog en diagnos ställs, behandlingsmetoder och metoder för att förhindra yrsel bestäms.

Behandling av yrsel i klimakteriet

Med uteslutning av alla andra orsaker och förtroende för att attackerna av lättthet är förknippade exakt med klimakterieförändringar, då är tillvägagångssättet för behandling av yrsel med klimakteriet måste vara omfattande. Alla läkemedel och icke-farmakologiska behandlingsmetoder måste väljas individuellt med en läkare, beroende på ytterligare manifestationer och graden av brott mot det allmänna tillståndet. Så om symtomen är allvarliga och beror på en skarp brist på könshormoner, kan substitutionsbehandling med östrogenpreparat i strikt utvalda doser och under kontroll av tolerans indikeras. Icke-hormonella läkemedel som förbättrar det allmänna tillståndet, läkemedel med lugnande medel, lugnande effekt och skydd mot stress kan också användas vid behandling av yrsel i klimakteriet. En kurs av multivitaminer med mineraler visar sig fylla kroppens reserver, för att förhindra anemi och osteoporos.

Dessutom innebär behandling av yrsel med klimakteriet användningen av örtmedicin - lugnande, återställande örtte (med mynta, valerian, fänkål eller salvia), samt icke-farmakologiska åtgärder som ökar kroppens allmänna ton och normaliserar blodcirkulationen, inklusive i hjärnområdet.

Patienter förstår inte alltid att alla dessa obehagliga fenomen är tillfälliga och indikerar inte allvarliga patologier, men är förknippade med fluktuationer i hormonell bakgrund och kommer gradvis att elimineras när hormonnivån stabiliseras på en ny basnivå.

Behöver du hjälp av en läkare, kan du bestämma genom att klara ett enkelt online-test:
Grön skala (menopausala symtom)

Hur man kan hjälpa till med yrsel i klimakteriet

Förutom alla läkemedel som kommer att förskrivas av läkaren, är det också viktigt att ompröva din inställning till vardagen, överge dåliga vanor, effekterna av stress och fysiskt överarbete.

Icke-farmakologiska åtgärder, om de utförs i ett komplex, avsevärt hjälper till att lindra yrsel, kan klimakteriet fortsätta mer bekvämt. Kontrastvattensförfaranden, doserade fysiska övningar och revidering av näring till förmån för en mejeri- och grönsaksdiet med en högkvalitativ proteinsubvention bidrar till att hålla kärlen i god form, vara mer vaken och aktiv, hålla trycket under kontroll..

Det är viktigt att kontrollera vikt och saltintag för att undvika onödig belastning på blodkärlen och öka trycket som leder till yrsel i klimakteriet.

Fysioterapiprocedurer som normaliserar tonen i det autonoma nervsystemet och lindrar obehagliga manifestationer kan indikeras. Fysioterapiövningar, en uppsättning övningar för korrigering av vikt och upprätthållande av muskelton visas också. Det är viktigt att övervaka dagen på dagen - konstant sömnbrist, kronisk trötthet leder till ökade manifestationer av yrsel i klimakteriet. Det är nödvändigt att stanna mer och mer ofta i frisk luft för att leda en aktiv livsstil.

Läkare på TN Clinic är författare till många vetenskapliga artiklar och artiklar om klimakteriet. Under sina många år med träning hjälpte de tusentals kvinnor att ta bort obehagliga manifestationer. Under behandlingen använder man framgångsrikt både traditionella terapeutiska metoder - hormonterapi, vitaminterapi, homeopati, dietetik etc., såväl som sina egna egna metoder..

I mer än 20 års arbete har läkare på TN Clinic hjälpt tiotusentals kvinnor att återgå till det normala. De kommer att hitta den verkliga orsaken till yrsel och kommer att utveckla ett individuellt behandlingsprogram för dig, kommer att välja alternativa metoder för terapi, om av någon anledning traditionella metoder inte hjälper..

Frågor kvar

Du kan alltid boka tid och få detaljerad information från specialisterna på vår konsultationsavdelning per telefon:

Nazarova Natalya Alexandrovna

Gynekolog-endokrinolog, kandidat för medicinska vetenskaper.

Sizova Lada Vitalievna

Gynekolog-endokrinolog, kandidat i medicinska vetenskaper, läkare i högsta kategorin. Medlem i Society of Gynecologists-Endokrinologer.

Ambardaryan Anahit Genrikovna

Neurolog, högsta kategori. Arbetslivserfarenhet 37 år.

* Mottagning av en gynekolog-endokrinolog, kandidat i medicinska vetenskaper

* - Kostnaderna för att få läkare-gynekolog, endokrinolog Ph.D. - Nazarova N.A. - 3300 rubel.; gynekolog, mammolog - Titova E.I. - 3300 gnugga.

Yrsel i klimakteriet

Climax är en naturlig fysiologisk process som börjar hos kvinnor i åldern 45-50. Hos vissa kvinnor förekommer klimakteriet tidigare på grund av påverkan av yttre faktorer (kirurgiska ingrepp, frekventa stimulanser, sjukdomar).

Under klimakteriet reduceras mängden östrogen som frigörs avsevärt. Detta hormon är involverat i många processer i den kvinnliga kroppen, och dess minskning leder till en kränkning av dessa. När klimakteriet börjar kan en kvinna uppleva nya känslor som uttrycks av obehagliga symtom. En av dem är yrsel..

orsaker

Om du vänder dig till gynekologen med en fråga om huvudet kan vara yr av klimakteriet får du ett bekräftande svar.

Kroppen för varje representant för det svagare könet vänjer sig till cykliska förändringar under hela livet. Överraskande är östrogen involverad i mer än 400 processer och reaktioner. Hans plötsliga brist påverkar negativt en kvinnas välbefinnande och bildar symtom.

I klimakteriet är yrsel ett vanligt fenomen. Varje andra kvinna efter 50 år upplever det dagligen. Det kan inte uppriktigt sagt sägas att yrsel är en förväxlare av klimakteriet. Snarare blir detta symptom en konsekvens av hormonella förändringar i kroppen..

Varför med klimakteriet är yr, är det nödvändigt att ta reda på det tillsammans med läkaren. Gynekologen kommer att genomföra en undersökning under mottagningen, baserad på vilken han kan dra de första slutsatserna om orsakerna till det obehagliga tillståndet.

Beroende på hur våldsamt och ofta stormar kvinnan utförs ytterligare diagnostiska manipulationer. Att fastställa orsaken till problemet är halva vägen till att lösa det. Faktorer som väcker svaghet och besvimning kan vara fysiologiska eller patologiska..

Fysiologisk

Om en kvinna regelbundet upplever yrsel, kan klimakteriet bli huvudorsaken. Hormonell omstrukturering åtföljs av processer och manifestationer som orsakar ett stormtillstånd. Bland de fysiologiska orsakerna kan identifieras:

 • värmevallningar - ett kortvarigt fenomen som belastar blodkärlen och hjärnan, uppstår upp till 50 gånger under dagen (ett snabbt blodflöde till huvudet skapar en känsla av värme, vilket lämnar en känsla av utmattning och svaghet);
 • högt blodtryck - inträffar som en följd av en minskning av kärlväggens elasticitet, en ökning av kolesterol, en minskning av kollagen och en ökning i blodviskositet (hjärnan får inte längre den tidigare volymen syre, vilket åtföljs av en känsla av svaghet i dåsighet och yrsel);
 • neuros - en störning av funktionerna i centrala nervsystemet, åtföljd av psykologisk stress, minskad stressmotstånd, frekvent irritation (det psyko-emotionella tillståndet påverkar funktionen i blodkärlen, och de bildar i sin tur funktionshindringen i den vestibulära apparaten);
 • huvudvärk - ett tillstånd där pulsering, tryck eller tyngd inträffar i nacken, pannan och tinningarna (spasm i hjärnkärlen - grundorsaken till yrsel);
 • sömnlöshet - kränkning av sömnprocessen, brist på ordentlig natt vila (kronisk trötthet leder till störningar i vestibulären, varifrån kvinnan är yr).

Patologisk

Storm under klimakteriet en kvinna kan på grund av olika sjukdomar förvärvade under livet. Det händer att patienten inte misstänker förekomsten av sådan.

Utgångspunkten för deras förvärring är just hormonell omstrukturering. Om orsaken till tillståndet inte var naturliga förändringar, utan sjukdomar, är det nödvändigt att starta behandlingen i tid. Patologiska skäl inkluderar:

 • kohvestibulär störning som involverar det inre örat i processen - endokrina störningar och en minskning av syre som kommer in i hjärnan väcker obehagliga symtom;
 • vestibulär neurit - yrsel börjar plötsligt, orsaken till dess förekomst är en skarp rörelse, stiga upp;
 • osteokondros i livmoderhalsen ryggraden - en skarp svängning av huvudet orsakar tryck på kärlen som matar hjärnan, vilket resulterar i lokal smärta och förlust i rymden;
 • hjärntumörer (godartade eller maligna) - tillväxten av en neoplasma ökar tendensen att pressa delar av hjärnan, vilket manifesteras av visuell rörelse av föremål, nedsatt syn och hörsel;
 • stroke - akut cirkulationsstörning i hjärnan, manifesterad av smärta med yrsel, följt av medvetenhetsförlust och efterföljande förlamning;
 • perilymphatic fistula - ett tillstånd där en ovanlig öppning bildas i öratavdelningarna, som manifesteras av huvudvärk, dubbelvision och lokal klickning.

Känslan av att du känner dig yr kan följa olika sjukdomar, inklusive vegetovaskulär dystoni. Orsaken till svaghet och flugor före ögonen blir en diet, en begränsning i maten. Ofta är det under klimakteriet att kvinnor börjar förneka sig mat och vill förhindra början fullhet.

symtom

Patienten, som har konsulterat en läkare med problemet med frekvent yrsel, genomgår en detaljerad undersökning. Resultaten hjälper till att differentiera typen av symptom..

 • Vertigo - manifesteras av känslan av att objekt snurrar runt eller att en kvinna själv snurrar i sin bana. Dessutom har patienten svaghet i händerna, och hennes ben verkar kattiga. Illamående kan förekomma..
 • Brist på balans - patienten klagar över att hon inte kan gå. I vissa fall kan en kvinna inte ens stå, och försöker ta sittande på grund av rädsla för att falla.
 • Pre-syncope - visas med en kraftig uppkomst av svindel och illamående. Patientens koordination av rörelser störs, takykardi och andnöd börjar. Snabb rörelse ökar sannolikheten för att svimma.

Primär diagnos innefattar bedömning av ytterligare manifestationer: utflöde från örat, synskärpa, hudkänslighet, reaktion på irritation av nervändar och andra..

Behandling

För att välja läkemedelsbehandling som syftar till att förbättra välbefinnandet måste du kontakta en gynekolog. Kvinnor som har allvarliga symtom på klimakteriet föreskrivs hormonbehandling. Det handlar om användning av östrogeninnehållande läkemedel: Divigel, Proginova, Klimara, Dermestril.

Dosen av läkemedel väljs individuellt och självadministrering kan framkalla en försämring av välbefinnandet. Vid behov föreskriver läkaren ytterligare medel som reglerar det vestibulära apparats arbete: Betaserk, Vestibo, Vazobral, Tagista.

Homeopatiska medel är mycket populära. Du kan använda sådana läkemedel på egen hand, men före användning måste du läsa instruktionerna noga. Tsi-Klim, Remens, Klimadinon, Klimaksan - säljs på apotek utan recept.

rekommendationer

Det finns åtgärder för att hjälpa kvinnor att hantera de obehagliga manifestationerna av klimakteriet. För varje representant för det svagare könet är en annan metod lämplig. Du kan välja den metod som syftar till att eliminera yrsel från följande:

 • kraftigt drickande - uttorkning förvärrar huvudvärk och tecken på klimakteriet, och konsumtion av 1,5-2 liter vatten under dagen hjälper till att tunna blodet och förbättrar metaboliska processer;
 • bra näring - du behöver kroppen för att ta emot näringsämnen dagligen, kalcium, kalium, magnesium, E-vitamin är särskilt viktiga;
 • yoga - aktiva övningar hjälper till att kontrollera nivån på nervspänningar, och kommer också att lära sig att upprätthålla balans;
 • fysisk träning - aeroba övningar (måttligt promenader, löpning, simning och cykling) kommer att förbättra blodcirkulationen i hjärnan och är ett utmärkt förebyggande av övervikt.

Det finns många kända sätt att eliminera flimmer innan ögonen och svagheten med hjälp av folkläkemedel. Innan du använder någon av dem bör du se till att det inte finns några kontraindikationer. Det måste komma ihåg att under klimakteriet blir kroppen mer känslig och mottaglig. Här är vad alternativ medicin erbjuder:

 • lavendelolja hjälper till att snabbt eliminera besvämningstillståndet, du måste fukta en näsduk eller svamp med det och lukta det vid behov;
 • för att normalisera blodcirkulationen är det nödvändigt att ta en vattenhaltig blandning av peppar, salt, vinäger och senap (i lika stora andelar) 2-3 droppar tre gånger om dagen;
 • återställa vaskulär funktion och etablera vestibulär funktion med äppelcidervinäger blandad med honung.

Om du känner dig yr kan du göra en massage. Fingerens kuddar behöver sträcka huden under håret, vilket kommer att förbättra blodcirkulationen. Professionell massage kommer att gynna kvinnor, särskilt med osteokondros. Men inte alla kan göra det. Innan du går till massören bör du rådfråga din läkare.

Illamående

Under klimakteriet förekommer illamående hos nästan alla patienter. Det kan förknippas med en förändring av den hormonella bakgrunden eller visas på grund av sjukdomar i matsmältningskanalen. Yrsel tillsammans med illamående bör varna kvinnan, eftersom de i vissa fall kan bli symtom på graviditet.

När klimakteriet börjar förlorar reproduktionsorganens funktion. Under de första åren är dock sannolikheten för genombruten ägglossning hög. Om i detta ögonblick oskyddad sexuell kontakt äger rum, har en kvinna alla chanser att bli gravid. I detta fall skrämmer inte frånvaron av menstruation patienten, eftersom cykeln länge har brutits. Om du känner dig sjuk på morgonen finns det periodiska kräkningar, det finns en reaktion på lukter och huvudet snurrar - du måste göra ett graviditetstest.

Ta inte yrsel som ett naturligt symptom på klimakteriet och lära dig att leva med det. Modern medicin har länge kunnat bli av med de obehagliga manifestationerna av klimakteriet. Du behöver bara träffa en läkare och ta reda på vilken behandling som är bäst för dig.

Varför yr i menopausen

När klimakteriet inträffar, känns ofta yrsel. Det finns ingen fred med dem, och från dem visas bara obehag. För att förhindra deras attacker och övervinna dem måste du identifiera grundorsaken till varför de visas.

Det finns tre typer av yrsel: besvämning, svindel och störd balans. Med svindel finns det en känsla av roterande föremål eller kropp. Med en störd balans kan en person inte stå länge och med en svag position känns en svag.

Varför yrsel uppstår under klimakteriet?

Många faktorer kan orsaka dem, särskilt förändringar i blodtrycket, en minskning av blodsockret och virusinfektioner..

När klimakteriet inträffar kan en kvinna känna ångest, huvudvärk, hyperventilation och panik - de orsakar yrsel. Många kvinnor är rädda för att gå ut så att de inte svimmar eller tappar balansen.

Just nu förlorar den kvinnliga kroppen hormonerna av östrogen och progesteron, så efter att ha analyserat nivån på dessa hormoner måste du börja kontrollera om det finns anspråk på yrsel. Östrogen kan påverka hjärnans funktion, med brist på det, hjärnprocesserna försvagas och yrsel uppstår. Progesteron kan syntetiseras i hjärnan, och om dess nivå sjunker uppstår en känslomässig störning..

Vissa kvinnor har en strikt diet eftersom de är rädda för att bli bättre. De äter lite, så yrsel uppstår ofta och styrkan minskar. Detta gäller också för otillräckligt vattenintag..

Vad man ska göra om yr?

Naturligtvis kan du övervinna vissa tecken på yrsel om du förändrar något i din livsrytm. Till exempel, om ditt kärlsystem försvagas på grund av hormonomvandlingar, och du känner dig yr av en kraftig ökning, bör du stå långsamt och försiktigt.

Effektiva sätt att bekämpa sjukdomen:

 • Du bör dricka mer vatten. Eftersom huvudvärk, yrsel och förlust av styrka framgår av uttorkning i kroppen. Om du dricker 8 koppar vatten per dag, kommer din kropp att kunna övervinna tecken på hormonell transformation.
 • Yoga är det bästa sättet att förbättra balansfunktionen. Tack vare avkoppling och andning kan du oroa dig mindre. Om du kan koppla av med dessa metoder kan du kontrollera kroppen och försvaga utseendet på vissa symptom på klimakteriet.
 • Eftersom den främsta orsaken till yrsel under klimakteriet är hormonfluktuationer, kan du övervinna dem så mycket som möjligt om du uppnår en hormonbalans. Ibland, om du tillämpar hormonersättningsterapi, kan du bli av med yrsel.
 • Mat anses vara den viktigaste aspekten i kampen mot yrsel. Din kropp måste få alla nödvändiga vitaminer, mineraler och näringsämnen för att bli av med faktorerna för hormonella fluktuationer under klimakteriet. Ät mat som innehåller mycket kalcium, magnesium och vitamin E: gröna grönsaker och nötter.
 • Du kan stärka din egen kropp och den vestibulära apparaten om du tränar. Gör aerobics hela tiden, planera jogging, cykling och simning. Innan du går i säng är det bättre att inte träna, eftersom kroppen kommer att värmas upp och svettas.

Hembehandlingar

Ett naturligt alternativ att bli av med yrsel under klimakteriet är lavendelolja, blöta en näsduk i den och snifta ut den vid behov. Lavendelolja har använts i många århundraden när svimning inträffar. Den har också en behaglig lukt..

Om du blandar peppar, salt, vinäger och senap i samma proportioner och använder den med vatten kan du förbättra blodcirkulationen och balansera. Om du kombinerar citronsaft, lite salt och svartpeppar med vatten och dryck, kan du bli av med yrsel.

Ta 3 stora matskedar mjöl, 10 mandlar och pumpafrön. Blanda dem och blötlägg hela natten, på morgonen måste du slipa dem till en pasta. Tillsätt sedan lite kryddnejlikor och koka massan i mjölk. Tillsätt socker för smak. Om du använder detta verktyg regelbundet får du ett fantastiskt resultat..

Gör en massage med lavendelolja, det hjälper dig att övervinna spänningar och stress och förbättra blodcirkulationen..

Om du gör stora förändringar i din diet och din egen livsrytm, kommer du att kunna övervinna yrsel och andra indirekta resultat av hormonbalans. Det bör inte glömmas att denna sjukdom anses vara ett vanligt tecken på klimakteriet, och om de uppstår ständigt är detta ett symptom på allvarliga problem. Du behöver inte ignorera dessa problem; kontakta din läkare.

Tecken och orsaker till yrsel i klimakteriet

Vid omkring 50 års ålder förändras varje kvinnas liv dramatiskt när klimakteriet kommer. Trots att vissa kvinnor har detta tillstånd lite tidigare, medan andra lite senare, kommer det säkert att hända. Och för att klimakteriet inte ska bli en obehaglig överraskning, bör du i förväg veta om de möjliga förändringarna i den kvinnliga kroppen som är förknippade med klimakteriet och leder till förlust av reproduktionsfunktionen.

Många kvinnor är medvetna om ett sådant tecken på kommande klimakterium som oregelbunden menstruation, vilket är förknippat med hormonella förändringar i kroppen under denna period. Och detta tecken orsakar inte larm hos någon, eftersom alla vet om det. Men ett annat specifikt symptom på hormonell obalans är yrsel i klimakteriet.

Intressant nog förvirrar detta tillstånd många kvinnor, eftersom få människor känner till det. Det är därför det är värt att lära sig mer om yrsel kan uppstå under klimakteriet och varför detta händer..

Varför kan män känna sig yr i menopausen

Trots det faktum att klimakteriet inträffar i absolut alla kvinnor, manifesteras hennes symptom individuellt. Dessa tecken är:

 • nedsatt funktion av den vestibulära apparaten, vilket leder till yrsel;
 • blodkärl förlorar sin elasticitet;
 • illamående med klimakteriet;
 • kräkningar
 • brus i öronen;
 • hörselnedsättning.

Dessa tecken under början av klimakteriet orsakas av hormonella förändringar, i vilka utrotningen av reproduktionsfunktionens funktion och en minskning av vävnadselasticitet inträffar.

Tidigare följde hormonella förändringar varje speciell regelbundenhet, men under klimakteriet blir de kaotiska - som ett resultat måste kroppen lära sig att anpassa sig till denna rytm. Detta kan förklara orsakerna till yrsel i klimakteriet, som först börjar dyka upp även i premenopausen.

Men i detta skede är det få kvinnor som uppmärksammar lite svimmelhet (svindel), vars utseende förklaras endast av överarbet.

Gradvis intensifieras yrsel och illamående och andra symtom på hopp i hormoner ansluter sig till det. När de dyker upp, tror en kvinna att hon har hälsoproblem, men kopplar dem inte i början av klimakteriet.

I detta fall kan flera fysiologiska faktorer orsaka yrsel under klimakteriet:

 1. Tryckökningar som orsakas av en försämring av blodkärlets elasticitet och uppkomsten av kolesterolplack på väggarna. Alla dessa förändringar sker på grund av en minskning av östrogenproduktionen, vilket bidrar till problem med blodtrycket..
 2. Tidvattenpartier - ett kraftigt tillströmning av blod till överkroppen, vilket åtföljs av ökad funktion av svettkörtlarna. När detta symptom uppstår, upplever den kvinnliga personen en stark värmekänsla. Trots att detta är ett tillfälligt symptom, orsakar det en stark belastning på blodkärlen, så efter värmevallningar klagar en kvinna på allvarlig svaghet. Man bör komma ihåg att vissa kvinnor har upp till 50 tidvatten per dag, så det blir tydligt hur starka hormonhopp förekommer i hennes kropp. Ofta åtföljs värmevallningar av illamående, brist på luft, huvudvärk och yrsel.
 3. Psyko-emotionell instabilitet orsakad av ofta humörsvängningar.

Allt detta påverkar det autonoma systemets funktion negativt och orsakar problem med den vestibulära apparaten.

Vad som orsakar yrsel

Eftersom många är intresserade av om yrsel uppstår vid klimakteriet, måste du veta att olika sjukdomar anses vara orsakerna till detta:

 1. Osteokondros som påverkar nacken - en muskelkramp uppstår, varför nerverna och blodkärlen komprimeras, vilket leder till hjärnan.
 2. Akut vestibulär neuronit - en asymmetrisk förändring i den vestibulära nerven observeras under utvecklingen av premenopaus.
 3. Vestibulär neurit - utvecklas i premenopaus, efter nyligen botad infektioner av den infektiösa typen, vilket orsakade en försvagning av immuniteten.
 4. Inflammation av labyrinten och öronartären - orsakar en kraftig förvärring av blodcirkulationen i hjärnan, vilket bidrar till uppkomsten av svår yrsel.
 5. Miniers sjukdom är en dysfunktion i den inre delen av örat, vilket bidrar till att vätskan uppträder i dess hålighet och därmed förbättrar klimakteriet.
 6. Neoplasmer i hjärnan - en växande tumör orsakar komprimering i närheten av vävnader i närheten, sätter tryck på hjärnan och klämmer på den vestibulära nerven, vilket orsakar yrsel.
 7. Epilepsi - förutom förvärring av den vestibulära apparaten stör samordningen.
 8. Hjärnblödning - en förträngning av blodkärlen observeras, vilket orsakar brist på syre i dess celler, och därför leder till yrsel.
 9. Otitis i någon form.
 10. Multipel skleros - denna sjukdom åtföljs av verklig yrsel..

Ofta observeras början av en attack med en kraftig förändring av kroppspositionen.

Oftast har yrsel vid början av klimakteriet inte någon negativ inverkan på den kvinnliga kroppen. Men även om en plötslig förändring av humöret orsakar problem och orsakar yrsel, bör du definitivt rådfråga en läkare.

Hur man behandlar yrsel i klimakteriet

I ett allvarligt tillstånd under klimakteriet orsakat av en överträdelse av den vestibulära apparaten är det vettigt att behandla yrsel med läkemedel med fytoöstrogener, såsom Chi-Klim, Klimaksan, Remens, Klimadinon. Men inte självmedicinera och ta läkemedel utan en läkares rekommendation.

Läkemedel som innehåller östrogen i deras sammansättning hjälper till att jämna ut den hormonella obalansen i kroppen, tack vare vilken det kommer att bli möjligt att bli av med vestibulära störningar. Sådana hormonella läkemedel inkluderar:

I vissa fall kan läkaren förskriva läkemedel som påverkar den vestibulära apparaten - Tagista, Vestibo, Vazobral, Betaserk, som också bidrar till att eliminera yrsel.

Vi behandlar folkrättsmedel

Om yrsel är det enda obehagliga symptom som stör en kvinna under klimakteriet och det inte är ett tecken på någon sjukdom, kan du ta bort det på egen hand. För att eliminera yrsel i klimakteriet bör behandlingen inkludera:

 1. Avslag från strikta dieter och användning av salt och fet mat, samt rökt kött. I en kvinnas diet måste det finnas mejeriprodukter, grönsaker och juice. Vitamin- och mineralkomplex hjälper till att fylla kroppen med vitaminer och användbara ämnen. Lika viktigt är en riklig drink - upp till 2 liter vatten per dag.
 2. Rörelse hjälper också till att bli av med detta symptom, men en kraftig förändring i kroppspositionen bör undvikas. Sport som simning, dans, vatten aerobics, yoga, cykling och så vidare är bäst lämpad..

Folkläkemedel mot yrsel har också god effekt, till exempel:

 • dricksvatten, i vilket du bör lägga till citronsaft, salt och malt svartpeppar;
 • ett avkok baserat på rosa höfter, mynta, oregano och plantain - 2 matskedar av en blandning av växter och häll 200 ml kokande vatten;
 • infusion baserad på persiljefrö - häll 10 g frön i 200 ml vatten och låt stå i 10 timmar för att infusera;
 • juice från granatäpple, rödbetor eller morötter.

Med yrsel under klimakteriet bör du inte vänta på att dessa symtom försvinner på egen hand. Det är nödvändigt att vidta alla möjliga åtgärder för att eliminera detta obehagliga tillstånd, och då kommer livet att glitra med nya färger.

Yrsel i klimakteriet: tecken och symtom

Kan vara yr av klimakteriet?

I klimakteriet kan yrsel uppstå. Detta kan vara ett oberoende tecken på början av klimakteriet.

Climax är ett naturligt tillstånd i den kvinnliga kroppen, som kännetecknas av en förändring i hormonbalansen. Det förekommer som ett resultat av en minskning av syntesen av det kvinnliga steroidkönshormonet östrogen. Detta ämne ansvarar för ett stort antal fysiologiska processer och kemiska reaktioner. Bristen leder till följande konsekvenser:

 • Ändra menstruationscykeln. Deras frekvens ökar, utsöndringsintensiteten minskar (även om det motsatta också är möjligt).
 • Utseendet på karakteristiska symtom: värmevallningar, VVD, slapp hud, rynkor, försämring av hår och naglar.
 • Viktökning, fett på sidorna och magen.
 • Utseendet på gynekologiska sjukdomar, torra slemhinnor, obehag under sex.

Varför med yrsel i menopausen

Östrogen håller den kvinnliga kroppen normal under många år. Som ett resultat av kärlförändringar som inträffar under påverkan av en låg mängd av detta hormon, finns det en brist på syre för att mata hjärnan, fysisk och emotionell utmattning visas.

För yrsel i klimakteriet är tecken och symtom manifestationer som beror på den specifika typen av detta tillstånd:

 • Vertigo. Det kännetecknas av känslan av att de omgivande föremålen rör sig eller snurrar av kvinnan själv. Det kan också vara en förvrängning i storleken på föremål, visuellt felaktigt kände avståndet till dem. Dessutom är krusningar framför ögonen, torrhet, irritation från starkt ljus möjliga. I vissa fall åtföljt av svaghet i lemmarna, illamående, kräkningar.
 • Obalans. Koordinationen av rörelser är svår, en kvinna kan inte gå, i allvarliga former till och med att sitta är svårt.
 • Besvämningstillstånd. I själva verket är detta en svår form av svindel, som förvärras av mörkare i ögonen. Ofta händer detta med en kraftig förändring av kroppspositionen, till exempel från sittande till stående.

Svimmelhet med klimakteriet kan orsakas av hormonell obalans och indikerar också allvarliga hälsoproblem.

Naturliga orsaker till yrsel i klimakteriet

När klimakteriet kommer, kan yr av helt naturliga skäl. Dessa inkluderar:

 • Tidvattnet. Detta är en skarp känsla av värme, som åtföljs av rodnad i ansikte, nacke, bröst, händer. Även temperaturer upp till 37,5 °, yrsel, brist på luft, illamående kan förekomma. Attacker börjar plötsligt och varar bara några minuter. Beroende på svårighetsgraden av klimakteriet kan de vara upp till 50 per dag.
 • Ökning i tryck. En otillräcklig östrogenkoncentration leder till ansamling av kolesterol på väggarna i blodkärlen, vilket minskar deras elasticitet. Som ett resultat blir blodet mer visköst, kärlets diameter - mindre. Otillräckligt med syre kommer in i hjärnan och hjärtat.
 • Migrän. Vid svåra smärtanfall uppstår yrsel, illamående och kräkningar.
 • Sömnstörning. Nattvatten, ofta urinering, psyko-emotionell instabilitet innebär sömnlöshet. Den kvinnliga kroppen är utmattad, den saknar energi.
 • Depressiva tillstånd. De är förknippade med att man avvisar sin egen kropp, förändringar i den och med den. En kvinna blir irritabel, hennes humör förändras ofta. Och det påverkar hälsotillståndet negativt.

Symtomatisk yrsel: orsaker hos kvinnor med klimakteriet

Yrsel är också ett symptom på andra sjukdomar. Därför måste du också vara uppmärksam på andra manifestationer, till exempel smärta, deras natur, feber, tryck, närvaron av utflöde från aurikeln. De hjälper till att bestämma vad man ska göra med att minska symtomen..

Möjliga sjukdomar med klimakteriet, under vilka svindel och dess allvarligare former förekommer, inkluderar:

 • Perifer kohvestibular störning. Denna sjukdom påverkar det inre örat. Det kan förekomma tidigare, men under klimakteriet inträffar en förvärring på grund av otillräckligt syre för att tillhandahålla det inre örat helt..
 • Vestibulär neurit. Yrsel uppstår när huvudet vrids i någon riktning, det stiger upp. Detta beror på en inflammerad nerv.
 • Cervikal osteokondros. Det leder till nypning av nervändarna och blodkärlen som förser hjärnan med syre. Dessutom åtföljt av smärta under huvudrotation, värkande smärta i axelområdet.
 • Hjärnneoplasmer. Varje tumör, även godartad, pressar på olika vävnader, vilket minskar syretillförseln.
 • Synskada. Snabb byte av bilder, starkt ljus, långa belastningar (läsning, arbete vid en dator, titta på TV) kan orsaka illamående och huvudet snurrar.
 • Ménières sjukdom. Det uppstår som ett resultat av ett trauma, sjukdom, kirurgiskt ingripande. Manifesteras genom ansamling av vätska i öronkaviteten.

Det finns också ett stort antal andra sjukdomar under vilka ett huvud kan snurra. Om detta tillstånd inträffar med jämna mellanrum måste du rådfråga en läkare för att snabbt kunna diagnostisera avvikelser. Du kan boka tid med vilken specialist som helst, få en gratis konsultation här http: //45plus.rf/registration/.

Yrsel i klimakteriet: behandling

Om ditt huvud snurrar på grund av hormonella förändringar måste du kombinera tre komponenter:

 • Rätt näring. Stränga dieter är strängt förbjudna, för fettiga, rökt, kryddig mat bör uteslutas från kosten. Alla mineraler och vitaminer måste intas.
 • Utövar sport. Det är viktigt att välja den typ som inte innebär en kraftig förändring av positionen. Det bästa alternativet kan vara yoga. Detta gör att du kan öka mängden syre som kommer in i kroppen, förbättra blodcirkulationen.
 • Tar hormonella läkemedel. Endast de kan lösa problemet och eliminera inte dess konsekvenser utan roten.

Svimmelhet under klimakteriet minskar livskvaliteten avsevärt, därför kräver en snabb behandling.

Diagnostik

Innan läkemedlet ordineras kommer läkaren att genomföra en omfattande undersökning, anordna ett samråd med relevanta specialister. Bland dem, en otolaryngolog, neuropatolog, optometrist.

För detta används analyser, inklusive hormonnivåer, diagnostiska metoder för hårdvara. Resultaten hjälper till att bestämma rätt terapi..

Varför yr i menopausen och hur man kan bli av med yrsel?

Termen "yrsel" kan användas för att beskriva en mängd olika sensationer. Det kan vara en känsla av instabilitet i rymden, eller det verkar som om kroppen snurrar eller att världen snurrar. Eller det kan finnas en känsla av illamående, som åtföljs av illamående eller kräkningar.

Det finns minst 80 olika sjukdomar som kan upptäckas med yrsel. Alla typer är indelade i systemiska (sanna) och icke-systemiska (svaghet, mörkare i ögonen - "det blir dåligt", känslan av att "det kommer att förlora medvetandet").

Systemisk yrsel uppstår på grund av störningar i det vestibulära systemet. Den vanligaste systemiska yrselen är perifera paroxysmal godartad svimmel. Attacker inträffar när huvudets position förändras och ofta finns hos äldre, inklusive metaboliska störningar och hormonell obalans..

Icke-systemiska påminner mer om svimningsförhållandena, patienter klagar inte över ”rotation”, men indikerar en känsla av ”lättare”. Differentialdiagnos av arten ligger helt och hållet i en neurologers kompetens.

Allvarliga hormonella förändringar inträffar under puberteten, graviditeten, postpartum (inklusive amning) och klimakteriet, som ibland kan orsaka yrsel. Lyckligtvis finns det många saker en kvinna kan göra för att minska effekterna av yrsel på hennes liv..

Människor som upplever täta anfall vet hur svårt det är att hantera denna obehagliga känsla. Även om yrsel i sig vanligtvis inte är livshotande, kan det vara ett symptom på en annan störning i kroppen. Känslor av svaghet, illamående, ångest och förlust av balans åtföljer ofta allt detta..

Det är viktigt att lyssna på kroppen och sluta, eftersom detta tillstånd kan leda till fall eller besvimning. Symtomen varierar från person till person, allt från slumpmässiga, milda uppmaningar till allvarliga och täta episoder. Yrsel är ett vanligt symptom i vissa reproduktionsstadier i en kvinnas liv, till exempel under puberteten, graviditet, postpartum, inklusive amning och klimakteriet.

Svimlande attacker drabbar människor på olika sätt, vissa av dem kommer att kunna återhämta sig, medan andra kommer att behöva mer tid för att återhämta sig eller, i extrema fall, helt avbryta sina dagliga aktiviteter.

Typer av yrsel

Yrsel är ett subjektivt begrepp, eftersom det kan betyda olika känslor för olika människor, och det är svårt att mäta. Beroende på hur patienter karakteriserar det kan det delas in i tre separata kategorier:

 • svindel - faktiskt känslan av rotation;
 • instabilitet i rymden;
 • presynkopiskt (svimning) tillstånd.

Varför uppstår ofta yrsel hos kvinnor efter 40 år?

De vanligaste orsakerna till klimakteriet

Yrsel är vanligtvis ett symptom på hormonell obalans. En direkt undersökning av patienter visade att 48% upplevde sina första avsnitt av svindel efter klimakteriet. Av alla livstider är åldern 49-50 år den mest typiska för svindel manifestationer. Hos åldrande kvinnor händer detta två gånger oftare än hos män.

Hos kvinnor bör östrogen och progesteron minska före klimakteriet och förblir lågt efter klimakteriet, medan follikelstimulerande hormon (FSH) stiger och förblir högt. Perimenopausala fluktuationer i östrogennivåer, och inte bara låga östrogennivåer, kan förklara den ökade tendensen hos kvinnor 40 till 50 år gamla.

Med konstgjord menopaus, när en kraftig förändring av hormoner inträffar, kränker alla manifestationer av patologin livskvaliteten mer.

Även om hormonella obalanser är en viktig orsak till yrsel i klimakteriet, kan andra problem, såsom rörelsesjuka eller lågt blodsocker, också påverka detta..

Andra typiska orsaker inkluderar:

 • anemi;
 • inre blödning;
 • en sjukdom (t.ex. en förkylning eller influensa);
 • ta vissa mediciner;
 • ångest / panikstörning;
 • obalanserad näring;
 • fysisk inaktivitet;
 • försvagad vestibularapparat;
 • sjukdomar i huvudet och nacken (ryggraden);
 • åldersrelaterade förändringar i cerebrala fartyg (särskilt hos rökare och patienter med diabetes);
 • hypertonisk sjukdom;
 • hypotonisk sjukdom;
 • fobier (rädsla);
 • graviditet (i ett tidigt stadium av graviditet i klimakteriet är möjligt);
 • microstroke;
 • väderkänslighet;

Som redan nämnts kan yrsel ibland orsakas av hormonella förändringar. Läs vidare för att ta reda på den hormonella orsaken till yrsel..

Hormonella orsaker till yrsel

Hormoner är kemiska budbärare som ansvarar för att reglera fysiska vätskor, tillväxt, hjärnfunktion och sexuell reproduktion. En förskjutning i balansen hos vissa hormoner kan orsaka biverkningar, inklusive yrsel..

Östrogen. Under puberteten, graviditeten, postpartum och klimakteriet, fluktuationer i östrogennivåer förekommer i kroppen, vilket ibland orsakar yrsel.

Progesteron. Överdriven progesteron i kroppen är känd för att orsaka svår yrsel och svaghet..

Livsstilsförändringar eller tillskott kan behövas för att minska symtomen orsakade av hormonell obalans. Innan sådana förändringar görs är det oerhört viktigt att ta reda på orsaken till yrsel..

Hormonell obalans är en av de främsta orsakerna under hela kvinnans reproduktiva liv, även om fluktuationer i hormonnivåer varierar i varje steg. Till exempel, skälet under klimakteriet skiljer sig från skälet under graviditeten..

Det finns också specifika hormonella orsaker till störningen, som varierar i varje stadium av kvinnans reproduktiva liv. Dessa hormonella orsaker och andra faktorer kan påverka yrkesupplevelsen hos en kvinna, som manifesterar sig under puberteten, graviditeten, postpartum och menopaus..

Hormonella orsaker i olika stadier i en kvinnas liv

Puberteten är det stadium då flickans kropp börjar producera reproduktionshormoner; dessa och andra faktorer, såsom dålig näring och alkoholkonsumtion, kan orsaka yrsel vid denna tidpunkt..

Graviditet leder till extrema förändringar i produktionen av reproduktionshormoner, som tillsammans med andra faktorer, såsom trötthet eller fysiska förändringar, kan leda till yrsel..

Postpartum-perioden och amning är ett annat steg när de reproduktiva hormonerna är obalanserade, vilket leder till yrsel. Dessutom finns det även postpartumdepression, som också kan manifestera sig på detta sätt..

Menopaus är ett steg i en kvinnas liv när produktionen av reproduktionshormoner minskar naturligt, vilket betyder att kvinnans fruktbarhet upphör. Förutom hormonella orsaker finns det andra faktorer i humörsvängningar under klimakteriet..

Även om hormonell obalans är den vanligaste orsaken till anfall hos kvinnor, kan detta tillstånd också orsakas av något annat..

Andra mindre vanliga orsaker

Andra orsaker till yrsel som inte är relaterade till hormonell obalans inkluderar: virala infektioner, Menières sjukdom, lågt blodtryck, artrit i ryggraden eller nacken, hyperventilering och alkohol- eller drogmissbruk.

Detta tillstånd kan också uppstå som ett resultat av hormonell obalans vid vissa punkter i en kvinnas liv, men det kan också indikera ett allvarligare tillstånd.

Fortsätt läsa för att ta reda på när du ska söka professionell hjälp i fall av yrsel i samband med hjärtattack, stroke, kolmonoxidförgiftning och kramper..

Triggers (Triggers)

Riskfaktorer

Vissa kvinnor är mer benägna att yrsel än andra av olika psykologiska, beteendemässiga och medicinska skäl..

Faktorer för hälsorisker. I allmänhet är kvinnor med dålig hälsa mer benägna för detta tillstånd än friska. Som ett resultat, under klimakteriet med någon av de kroniska sjukdomarna, kan du uppleva yrsel..

Diabetes. Personer med diabetes kan inte naturligt producera hormonet insulin. Insulin hjälper till att reglera blodsockernivåerna. Därför kan diabetiker känna sig yr när deras glukosnivåer är för höga eller låga..

Mediciner, särskilt de som används för att kontrollera blodtrycket, kan orsaka yrsel. Det är viktigt för kvinnor att prata med sin läkare om de potentiella biverkningarna av mediciner innan de tar dem, och de bör definitivt diskutera ytterligare mediciner som de tar för att säkerställa läkemedelskompatibilitet.

Andra medicinska tillstånd. Extrem trötthet, kronisk smärta, oregelbunden hjärtrytm (arytmi), Meniers sjukdom och matförgiftning - allt detta är också möjliga orsaker.

Psykologiska riskfaktorer

Ytterligare forskning antyder att det finns psykologiska tillstånd som också är potentiella orsaker till yrsel..

Ångest. Kvinnor med ökad ångest tillbringar ofta en oproportionerlig mängd tid oroande. Ångestattacker - panikattacker som orsakar hyperventilation kan leda till episoder av yrsel.

Påfrestning. Kvinnor som upplever kronisk stress utsätts också för hyperventilering, vilket orsakar yrsel..

Andra orsaker till yrsel

Förutom långvariga riskfaktorer kan yrsel under klimakteriet orsakas av olika vanor och miljö. Alkohol, rökning, långvarig exponering för solen, arbete på natten etc. ökar chansen att uppleva detta obehagliga symptom..

Tecken och symtom

Det finns olika medicinska symtom och syndrom där en kvinna säger att hon är "yr". Vanliga symtom på yrsel:

 • känsla av instabilitet eller rotation;
 • blekhet;
 • förlust av balans;
 • illamående;
 • kräkningar
 • förvirring i huvudet.

Objektiva tecken. Förutom de subjektiva symtomen på yrsel finns det också medicinska indikatorer - objektiva symptom som inte alltid är uppenbara, men som kan utvärderas av en läkare eller sjuksköterska. Till exempel högt eller lågt blodtryck, blodsocker, röda blodkroppar och hemoglobin, etc..

Östrogennivåer. Hopp i östrogen under klimakteriet kan också orsaka yrsel..

Tid och varaktighet av symptomen. Det kan vara bra att spåra och registrera yrselattacker, inklusive när det händer, hur ofta det händer, och matintag och stressnivåer den dagen. Detta kan hjälpa till att skapa en triggerfaktor (trigger)..

Om yrsel är okontrollerbar eller kan orsakas av något annat än hormoner, rekommenderar vi att du konsulterar en läkare som kommer att kunna utföra tester och korrekt behandla ett specifikt fall. Läkaren kommer att utföra tre procedurer för att diagnostisera och upptäcka yrsel: han kommer att granska patientens sjukdomshistoria, genomföra en fysisk undersökning och ge en psykologisk bedömning. Ytterligare tester utförs vid behov..

komplikationer

Oftast hotar anfallen inte livet, men i sällsynta fall kan detta vara ett tecken på en allvarlig sjukdom. Yrsel kan orsaka kräkningar, illamående, oförmåga att tänka klart och olika andra komplikationer..

Första hjälpen eller till och med behandling kan behövas för att hålla kramper under kontroll. Kvinnor bör vara särskilt uppmärksamma på det fysiska utrymmet runt dem på grund av möjligheten att falla eller svimma, och får inte köra bil eller använda tunga maskiner om det finns en risk att ett angrepp inträffar.

Milda fall av detta tillstånd kan vara en del av de hormonella förändringarna i samband med klimakteriet. Emellertid kan okontrollerad yrsel allvarligt påverka en kvinnas livskvalitet. Vissa varningsskyltar måste följas. Oklart tänkande, trötthet, förlust av balans, migrän, dumhet i ansiktet, ögonsmärta, ring i öron och bröstsmärta kan vara tecken på allvarligare tillstånd än "bara klimakteriet"..

Förebyggande och hantering av anfall

Yrsel förebyggande

Du kan göra några förändringar i vardagen för att förhindra eller hantera det. Kosthold, användning av biologiskt aktiva tillsatser (kosttillskott), förändrade vanor och fysiska övningar - allt detta är till gagn!

Yrselhantering

Oavsett var kvinnan är när hon är yr, finns det effektiva sätt hon kan dra nytta av. Att göra förändringar i vardagen och förebygga triggers kan göra en stor skillnad för ditt tillstånd..

Behandling

Det finns tre behandlingsmetoder:

 • livsstilsförändringar;
 • alternativ medicin;
 • läkemedel.

Kvinnor uppmuntras att börja med den första strategin, med livsstilsförändringar. Detta är förknippat med minsta risk. Livsstilsförändringar kan vara av stor betydelse för att lindra yrsel, men det påverkar inte rotorsaken, hormonell obalans. Lyckligtvis, i kombination med alternativ medicin, kan livsstilsförändringar vara ganska effektiva..

Livsstilsförändringar mot yrsel

Livsstilsförändringar är vanligtvis den billigaste och invasiva behandlingsformen, men är ofta förknippade med självdisciplin. En hälsosam kost, regelbunden träning och hälsosamma vanor kan göra en skillnad..

Fört dagbok för att spåra attacker och kontrollera trender. Ange följande data: tid, varaktighet, aktivitet före yrsel och andra relevanta detaljer.

Om livsstilsförändringar inte minskar förekomsten, svårighetsgraden eller intensiteten av yrsel kan det vara bra att inkludera alternativa behandlingar i vardagen..

Alternativ medicin

Alternativ medicin har också en liten risk och kan bota roten till problemet - hormonell obalans. Det finns två olika typer av alternativ medicin: örter och kosttillskott med fytoöstrogener.

Fytoöstrogena växtbaserade kosttillskott

Många medicinalväxter och livsmedel innehåller växtöstrogener - fytoöstrogener, vilket kan hjälpa till att lindra yrsel orsakad av en minskning av äggstocksfunktionen och en minskning av kroppens eget östrogen hos kvinnor i klimakteriet. De mest studerade är isoflavoner, som vanligtvis finns i soja och rödklöver, vetekim, linfrö och humle..

Dessa växter rekommenderas inte för långvarig användning eftersom de kan minska kroppens förmåga att producera östrogen naturligt. Dessutom är de kontraindicerade för de som har livmoderfibroider, endometrios, endometrial hyperplasi, mastopati och andra hormonberoende gynekologiska störningar.

Hormonreglerande växtbaserade kosttillskott

Hormonala kosttillskott (t.ex. Familywell) är bra naturliga kosttillskott som kan användas under en längre tid eftersom de doseras..

Dessa kosttillskott kan betraktas som det säkraste och mest naturliga sättet att behandla hormonell obalans, och de kan tas vid olika perioder av en kvinnas liv..

Om livsstilsförändringar och alternativa behandlingar är ineffektiva för att lindra yrsel, kan du behöva ta mediciner för att behandla yrsel..

Drogbehandling

Behandling på tredje nivå är förknippad med de högsta riskerna, och ofta med de högsta kostnaderna. Farmaceutiska behandlingar bör endast användas om livsstilsförändringar i kombination med alternativ medicin inte minskar yrsel och bör alltid användas under övervakning av en läkare. Beroende på orsaken till yrsel kommer olika läkemedel att erbjudas för varje person..

Svimmelhet, illamående och antihistaminer används ofta. Kombinationen av livsstilsförändringar, alternativ behandling och medicinering är den mest effektiva lösningen för extrema fall.

Biverkningar kan uppstå som ett resultat av att du tar något läkemedel, oavsett om de är utdelade på apoteket som föreskrivs av en läkare eller utan recept. Det rekommenderas att alla läkemedel tas under medicinsk övervakning..

Dessa tre metoder är inte ömsesidigt exklusiva. En kvinna kan använda olika tillvägagångssätt vid olika tidpunkter eller vilken kombination som helst av dem, beroende på symptomens varaktighet och svårighetsgrad. Idag upptäcker kvinnor i allt högre grad att behandling av menopausala symptom bäst uppnås genom att kombinera en hälsosam livsstil och alternativa behandlingar..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Anledningar till frånvaron av annan menstruation än graviditet

Varför det inte finns några perioder - andra skäl än graviditetFrånvaron (försening) av menstruation är inte alltid ett tecken på graviditet....

Symtom på östrogenbrist hos kvinnor i klimakteriet och unga flickor

Östrogenens fördelaktiga egenskaperI den kvinnliga kroppen produceras tre typer av östrogen:Deras föregångare är manliga könshormoner - androgener....

Symtom på klimakteriet hos kvinnor

Menopaus hos kvinnor förekommer oftast efter 45 år. Det anses med rätta vara en av de svåraste stadierna i livet. Symtomen på klimakteriet hos kvinnor kan vara olika. Oftast är detta fel i menstruationscykeln, värmevallningar, viktökning och hjärtfrekvens, sömnlöshet....