Försenad menstruation på våren

Blödning

Försenad menstruation är en kränkning av menstruationsfunktionen, som kännetecknas av avsaknad av blödning i mer än 35 dagar. En förändring i början av menstruationscykeln med 5 dagar eller mer är en tillräcklig anledning att konsultera en läkare. Fysiologiska orsaker och funktionsstörningar kan framkalla en försening i menstruationen. Naturligtvis kan hon i olika perioder av en kvinnas liv uppleva en menstruationscykelstörning. Dessa inkluderar bildandet av cykeln efter den första menstruationen, reproduktionsperioden och premenopaus. Under andra perioder kan en försening i menstruationen indikera ett problem som endast kan lösas genom att konsultera en läkare.

Menstruationscykel: egenskaper och faser

Menstruationscykeln betyder cykliska förändringar i en kvinnas kropp (som är i hennes reproduktiva ålder) som syftar till möjligheten till befruktning. I detta fall är blödning det sista stadiet av menstruationen, vilket indikerar att ägget inte befruktades under menstruationsperioden och graviditeten inträffade inte. Cykellängden beräknas individuellt för varje kvinna, men normalt är den 28 dagar. Beroende på olika faktorer kan avvikelsen från normen vara plus eller minus 7 dagar. Läkarna säger att den första dagen av menstruationen är början av cykeln.

Den första menstruationscykeln, som inträffar mellan 12 och 14 år, är en viktig händelse under en kvinnas sexuella utveckling. Detta beror på det faktum att det indikerar kroppens förmåga att reproducera. I sin tur faller upphörandet av menstruationen i åldern 40 till 58 år, då reproduktionsfunktionen bleknar under klimakteriet. Under menstruationscykeln inträffar processer associerade med olika förändringar i äggstockarna och endometrium i kvinnans kropp. Beroende på dessa förändringar skiljer sig flera faser..

Den första menstruationsdagen faller på follikelfasen i äggstocken eller livmoderns menstruationsfas, under vilken den dominerande follikeln mognar. Efter 7 dagars menstruation mognar den dominerande follikeln och utsöndrar den erforderliga mängden östradiol. Utvecklingen av denna follikel slutar under ägglossningen, som kännetecknas av frisättningen av luteiniserande hormon. Alla dessa processer är nödvändiga för att spricka follikelväggen och frigöra det mogna ägget. Tidsintervallet mellan slutet av ägglossningsfasen, som varar cirka 3 dagar, och uppkomsten av follikelfasen kallas lutealfasen, vars varaktighet är 13-14 dagar.

En sprängande follikel bildar ett corpus luteum under denna fas, som aktivt producerar progesteron. Tillsammans med estragon förbereder progesteron livmodern för implantering av ägget, eftersom det finns en förtjockning av livmoderslimhinnan. Om befruktning utförs under menstruationscykeln finns det en naturlig försening av menstruationen. Menstruationens försening fortsätter fram till förlossningen. I fallet när ägget inte har befruktats producerar corpus luteum inte längre progesteron, minskar sedan, varefter livmoderslimhinnan avvisas. Exfoliering av slem leder till skador på blodkärlen, vilket är orsaken till blödning.

Försenad menstruation under graviditeten

Den mest troliga orsaken till försenad menstruation är graviditetens början. Förseningen i menstruationen kan fortsätta inte bara under graviditeten, utan också efter den. Anledningen till förseningen i menstruationen efter förlossningen kan vara en ökning av halten av hormonet prolaktin, som ansvarar för amning. Men om en kvinna inte ammar, är menstruationens förseningsperiod minimal. Tvärtom, om en kvinna ammar, kommer förseningen i menstruationen att pågå tills amningstiden är slut. Det bör komma ihåg att hos vissa kvinnor, inte ens när de ammar en nyfödd, är förseningen i menstruationen inte längre än 1,5-2 månader.

Försenad menstruation är ett av de viktigaste tecknen på graviditet. Om en kvinna inte börjar blöda vid den bestämda tiden och under föregående månad hade hon oskyddat samlag, är det möjligt att avgöra om graviditet är grunden för att försena menstruationen med hjälp av ett speciellt test. Syftet med graviditetstester är att bestämma nivån på hormonet i urinen, vars produktion aktiveras 7 dagar efter befruktningen av ägget. Men ett tillförlitligt resultat kan uppnås tidigast 12-14 dagar efter befruktningen. Om en kvinna är sexuellt aktiv är risken för att bli gravid ganska hög, även om hon använder preventivmedel. Därför är det nödvändigt att noggrant övervaka menstruationscykelns gång.

Vad är faran för regelbundna menstruationsförseningar?

En störning som försenad menstruation, vars orsaker kan vara mycket olika, är i sig inte ett farligt tillstånd. Var uppmärksam på förseningen av menstruationen är först och främst eftersom det kan vara ett symptom på en farlig sjukdom. De flesta sjukdomar, varav ett av symtomen är menstruations oregelbundenhet, måste diagnostiseras i de tidiga stadierna. Många kvinnor undrar om det kan vara en fördröjning i menstruationen med livmoderfibroider. Faktum är att försenad menstruation är ett av symptomen på denna tumör. Emellertid kännetecknas livmoderfibroser i allmänhet av ett hälsotillstånd när menstruationen blir oregelbunden, eftersom förseningar i menstruationen alternerar med blödning.

Du bör också rådfråga en läkare om orsaken till förseningar i blödningen är inflammation i könsorganen, endokrin eller gynekologisk sjukdom. Till exempel under inflammation i äggstockarna störs hormonsyntes i dem, vilket orsakar en försening av menstruationen. Dessutom är det värt att notera att det är mycket bekvämare för en kvinna att ha en regelbunden menstruationscykel. I det här fallet kommer det att vara lätt för henne att diagnostisera graviditet i ett tidigt skede. Försenad menstruation är en signal som kan indikera både befruktning och olika sjukdomar och dålig hälsa. Därför är det oerhört viktigt att inte missa denna signal och svara på den i tid. För att göra detta räcker det att gå för granskning flera gånger om året.

Orsaker till försenad menstruation utöver graviditeten

Även om graviditet är den vanligaste orsaken till försenad menstruation, är den inte alls den enda. Om det finns en försening i menstruationen - testet är negativt kan orsaken till detta problem döljas i olika sjukdomar i könsorganen eller störningarna. Dessa kan inkludera psykisk sjukdom och chock, fetma, vitaminbrist, genetiska sjukdomar, urogenitala skador med mera. Till att börja med är det värt att notera att flickorna nästan aldrig har regelbundna perioder under de första två åren efter menstruationens början. Därför är förseningen i menstruation och menstruationsdysfunktion under dessa år ett naturligt tillstånd i kroppen, vilket orsakas av instabilitet i den hormonella bakgrunden.

Många kvinnor är intresserade av varför menstruationen är försenad, med undantag för graviditetens början. En av de vanligaste orsakerna till menstruationshämning är stress och nervstress. Förutom stress kan försenad menstruation också orsakas av brist på sömn och överarbetande. Förekomsten av problem med menstruationsfunktionen kan också vara en konsekvens av en extrem diet. Vill kvinnor bli av med extra kilo, torterar deras kropp med dieter. Lång svält, vilket leder till en kraftig minskning av vikten, uppfattas av kvinnans kropp som ett extremt tillstånd, så i detta fall är inte bara en försening i menstruationen möjlig, utan även deras fullständiga upphörande.

Det är också värt att notera att en kvinna i vissa situationer kan uppleva en förskjutning i sin period flera gånger om året. En sådan förändring, som kan hända en eller flera gånger under ett år, är ett tillfälle att kontakta en gynekolog. Förgiftning av kroppen, som är en konsekvens av användningen av alkohol, droger, rökning eller långvarigt arbete i den kemiska industrin, kan också provocera en försening i menstruationen. Förekomsten av en försening i menstruationen kan också underlättas genom användning av olika mediciner, bland vilka de vanligaste är antidepressiva medel, anabola, diuretika, anti-tuberkulos..

Det naturliga skälet till förseningen och upphörandet av menstruationen är klimakteriet. Men det är värt att komma ihåg att risken för uppkomsten av en oönskad befruktning är särskilt stor under denna period eftersom menstruationsfunktionen inte fungerar och menstruationen blir oregelbunden. I detta avseende är det tillrådligt att undersökas av en läkare minst två gånger om året..

Många kvinnor upplever också en försening i sina perioder på våren, varför orsakerna är uppenbara: en akut brist på vitaminer på våren påverkar negativt immunitet och metaboliska processer. Mot denna bakgrund fungerar även hormonsystemet, så förseningen i menstruationen på våren är ett vanligt problem.

Gynekologiska orsaker till försenad menstruation

 1. Polycystisk äggstock. En av de mest troliga gynekologiska sjukdomarna i könsorganen, vilket negativt påverkar menstruationscykeln, är polycystisk äggstock. Det är värt att notera att denna sjukdom kan uppstå när det finns en kränkning av funktionerna i hypofysen, hypotalamus, sköldkörteln, binjurarna och äggstockarna. Förutom menstruationsproblem är symtomen på störningen också seborré, övervikt, överdriven hårväxt.
 2. En cysta i äggstockens corpus luteum. Efter ägglossning bildas ett corpus luteum. Om en hormonell funktionsfel uppstår omedelbart efter det, uppstår en menstruationscykelfel. För att återställa det och lösa corpus luteum föreskriver läkaren vanligtvis en terapikurs.
 3. Könsinflammation. Inflammation av de inre könsorganen leder ofta till störningar i processerna för follikulär mognad, ägglossning och funktionen av corpus luteum. I detta fall kan orsaken till förseningen i menstruationen vara könstumörer, endometrios, uterusinflammation. Alla dessa tillstånd kräver akut behandling, eftersom de kan orsaka infertilitet. Det är därför experter rekommenderar kvinnor att genomgå en förebyggande undersökning flera gånger per år..
 4. Abort. Förseningen i menstruationen efter en abort inträffar på grund av en felaktig funktion i den hormonella bakgrunden. Dessutom avlägsnas en stor mängd vävnad som ett resultat av livmodersnäring. Inklusive den delen av livmodern som växer under menstruationen och frigörs under blödningen är skadad. Vävnadsrestaurering kan ta mer än 40 dagar. I alla fall bör du definitivt konsultera en läkare som diagnostiserar närvaron eller frånvaron av problem med menstruationsfunktionen.
 5. Mottagande av hormonella preventivmedel. Eftersom dessa läkemedel innehåller hormoner i deras sammansättning kan de reglera menstruationscykeln. Dessutom börjar menstruationsfunktionen över tid följa schemat för att ta piller. Därför, om en kvinna slutar ta piller, kan hon inom några månader uppleva en menstruationscykel. Detta beror främst på en förändring av den hormonella bakgrunden.

Diagnos av menstruationsfördröjning

Om du har en försening i din period bör du definitivt göra ett graviditetstest i hemmet. Observera att testet ger ett falskt negativt resultat oftare än ett falskt positivt. Om testet är negativt kan förseningen i menstruationen orsakas av någon sjukdom. Därför bör du i alla fall konsultera en läkare. På kliniken kommer läkaren att utföra en ultraljuddiagnos av bäckenorganen för att bestämma graviditetens början, livmoders tumör eller andra orsaker som har orsakat en försening i menstruationen och dålig hälsa. Dessutom kommer det att vara nödvändigt att bestämma nivån av hCG i blodet, liksom nivån på hormoner i äggstockarna, hypofysen och andra körtlar. För att utesluta tumörer i äggstockarna eller hypofysen bör en MR- och CT-skanning av hjärnan utföras..

Beroende på resultaten av diagnosen föreskrivs samråd med andra läkare - en nutritionist, endokrinolog, psykoterapeut. Försenad menstruation är sällan en naturlig process. Ofta signalerar en försening i menstruationen början av graviditet eller en sjukdom, så det är lämpligt att diagnostisera orsakerna så snart som möjligt. Efter att en kvinna märkte en försening i menstruationen, bör hon omedelbart rådfråga en läkare som kan avgöra orsakerna till detta problem. Du kan ta reda på från läkaren varför testet är negativt, förseningen i menstruationen orsakades av graviditet eller är ett symptom på sjukdomen.

Brott mot menstruationscykeln hos kvinnor, som ett symptom på gynekologiska problem

Menstruationscykeln, som börjar regelbundet och inte medför mycket obehag, är den viktigaste indikatorn på det kvinnliga reproduktionssystemets hälsa från tonåren till klimakteriet. Menstruationens början indikerar att en kvinna har gått in i fertil ålder och är redo att bli gravid och fostra ett barn.

Men menstruationen pågår inte alltid, som timmar och ibland inträffar avvikelser, både i frekvensen av menstruation och i utsläppets varaktighet eller art. I detta fall diagnostiseras menstruations oregelbundenheter..

Detta skrämmer många människor och tvingar dem att söka professionell hjälp hos en gynekolog. Och detta är korrekt, eftersom orsakerna till sådana förändringar kan vara olika: från en oskadlig reaktion av kroppen till en klimatförändring till allvarliga sjukdomar. Diagnos i de tidiga stadierna hjälper till att identifiera orsaken och justera cykeln..

Varför åtföljs den månatliga cykeln av blödning?

Menstruationscykeln består av flera faser och slutar med menstruation eller på annat sätt menstruationsblödning.

Kvinnans fysiologiska reproduktionssystem går igenom tre stadier av cykeln under en månad:

 1. I det första follikulära stadiet i kroppen produceras hormonet "östrogen", vilket hjälper folliklarna att mogna. Och senare, i den största follikeln, som kallas dominerande, mognar ägget.
 2. I ägglossningsstadiet lämnar ägget den dominerande follikeln i flera dagar. Hon är redan helt mogen och redo att möta spermier och befruktning..
 3. Under det tredje luteala steget i den kvinnliga kroppen, syntetiseras hormonet progesteron av corpus luteum, som förbereder endometriet för att "implantera" ett befruktat ägg i det. Om befruktning har inträffat och ägget har lyckats fästa sig vid endometriumväggarna, kan en kvinna observera några droppar blod. Denna process kallas "implantationsblödning." Och om befruktningen och implantationen inte ägde rum, förstörs corpus luteum gradvis, progesteronnivån sjunker kraftigt och processen för rening av endometriumet börjar. Detta är menstruationsblödning.

Menstruella oregelbundenheter - vad är det?

Ojämnheter i menstruationscykeln åtföljs av förändringar i den normala och bekanta rytmen och arten av den månatliga menstruationen. Oregelbunden menstruation kan uppstå i långa förseningar eller, omvänt, inträffa med ofta frekvens.

Menstruella oregelbundenheter beaktas:

 • Förändring i menstruationens varaktighet
 • Förändringar i blodförlust (minskning eller ökning av utflödet)
 • Konstant blödning mellan perioder, mitt i cykeln
 • Blödning efter klimakteriet
 • Frånvaron av menstruation under fertil ålder

En normal situation med avseende på fysiologi anses vara en kränkning av den månatliga cykeln hos en flicka under graviditeten och under en viss tid efter födseln av ett barn med amning. En fullständig frånvaro av menstruation kan observeras inom 10-12 månader från befruktningen och detta är inte en patologi.

Månadscykeln betraktas som en kvinnlig biologisk klocka, och en kränkning i deras arbete indikerar direkt kränkningar i en kvinnas fysiologiska eller psykologiska tillstånd. Om en kvinna inte bryr sig om något, och hon obehindrat kan bli gravid och få ett barn, finns det inga kränkningar och du bör inte oroa dig.

Svårighetsgraden av problemet med menstruations oregelbundenheter ligger i dess direkta samband med den kvinnliga kroppens reproduktionsfunktion. Menstruationsfunktion leder ofta till infertilitet. De som är uppmärksamma på sin hälsa kommer lätt att märka även små avvikelser från normen..

Naturligtvis är varje organism individuell och varje representant för det kända könet har sin egen norm för menstruationscykeln, men på ett eller annat sätt borde det vara nära allmänt accepterade medicinska indikatorer.

Cykeln är normal

Den första menstruationscykeln börjar hos flickor mellan 12 och 14 år och indikerar kroppens normala utveckling. Vid åldern 50-55 år slutar menstruationsperioden, och senare menopaus (menopaus) går in, och äggstockarna slutar producera könshormoner.

Den normala menstruationscykeln hos en frisk kvinna är menstruationens början med en frekvens av 21 till 37 dagar med ett urladdning av 3 dagar till en vecka. Enligt studier varar cykeln i de flesta kvinnor (mer än 60%) cirka 28 dagar. Volymen blod som tas bort bör inte överstiga 150 ml. Det är svårt för en kvinna att bestämma sin blodförlust i milliliter, därför anses det att om inte mer än 4-5 dynor används per dag, så är menstruationsflödet normalt.

Klassificering efter urladdningens art kan också vara annorlunda, men motsvarar under tiden normen:

 • Normala månatliga perioder är urladdningar där en byte av packning sker en gång var fjärde timme. Den första dagen är menstruationen inte rikligt, och på den andra och den tredje ökar överflödet. De följande dagarna inträffar lågkonjunkturen och menstruationen slutar.
 • Knapp menstruation är en liten fördelning av blod av en mörk färg med en brun nyans. Som regel varar en liten period ett par dagar.
 • Överflödiga perioder bestäms av ofta byte av dynor var tredje timme. Kvinnor klagar över att dra och krampa smärta i nedre del av buken. Överflöd menstruation kan pågå i upp till en vecka.

Oregelbundna perioder, som ett symptom på sjukdomar

Om menstruationen varar mer än 7 eller mindre än 3 dagar, åtföljt av smärta av olika natur och obehag, indikerar detta onormalitet och störningar i den kvinnliga kroppen.

Oregelbunden menstruation kan vara en oberoende patologi eller ett symptom på ett antal sjukdomar:

 • Livmoders patologi
 • Patologi av äggstockarna
 • Myom
 • endometrit
 • endometrios
 • Polypov
 • Cystiska formationer
 • Genetiska sjukdomar
 • Sjukdomar orsakade av urogenitala skador eller konsekvenserna av operation
 • Hormonella störningar i kroppen
 • Cancerösa tumörer
 • Blodsjukdomar
 • Ektopisk graviditet
 • Problem och störningar vid livmoders graviditet
 • Missfall eller konsekvenser av abort
 • Psykologiska och neurologiska problem
 • Och andra patologier i kroppen.

Orsaker till menstruationscykelfel

Det finns tre huvudgrupper av orsaker som leder till störning av den normala utvecklingen av menstruationscykeln:

 1. Externa skäl. Detta inkluderar en förändring i klimatförhållanden och säsong (övergången från sommar till höst), upplevda påfrestningar och upplevelser, förändringar i kost och sömn och många andra. Alla kan påverka kroppens inre processer. För att återställa den normala cykeln är det nödvändigt att eliminera externa negativa faktorer.
 2. Störningar orsakade av användning av läkemedel. Oftast leder hormonella läkemedel, antidepressiva medel och läkemedel som påverkar nervsystemet till cykelstörningar. Cykeln kan brytas både i början av att man tar ett nytt läkemedel och när den avbryts. Naturligtvis förskrivs mediciner för att eliminera en viss sjukdom, när fördelen med att ta dem överstiger biverkningar. Men om en allvarlig kränkning av reproduktionssystemet uppstår på grund av läkemedlet, bör du rådfråga en läkare (gynekolog, endokrinolog), ta tester och byta medicin.
 3. Interna orsaker är patologiska tillstånd och sjukdomar som får en menstruationscykel att misslyckas. Överträdelser i detta fall kan varieras från frånvaron av menstruation till livmodersblödning. Detta är den farligaste gruppen av faktorer som ofta kräver allvarlig medicinsk intervention..

Vad kan vara menstruations oregelbundenheter??

Varje orsak till misslyckande på sitt sätt påverkar den kvinnliga kroppen, och dysfunktion kan manifestera sig i form av:

 • Brott mot menstruationens frekvens:
  • Polymenorré kännetecknas av en cykel på högst 20 dagar. Hon kännetecknas av en kränkning av ägglossningen, en svag corpus luteum och som ett resultat problem med befruktningen.
  • Oligomenorrhea, däremot, indikerar en mycket lång cykel, som varar från 45 till 90 dagar. Denna typ av kränkningar är mycket vanliga. Orsaken är polycystiskt äggstocksyndrom, i vilket många folliklar produceras i äggstockarna, men inte en växer till ett dominerande tillstånd. I denna situation, före menstruationen, uppträder knappt utflöd med blod.
  • Amenorré indikerar en långvarig frånvaro av menstruation. Menstruationen visas en gång på flera månader eller mindre. Skälen till detta är de mest varierande, som måste åtgärdas omedelbart, eftersom problemet uppmärksammades..
 • Brott mot menstruationens karaktär:
  • Lut menstruationsflöde, ingen smärta.
  • Stark och långvarig blödning åtföljd av smärta.
  • Blödning före menstruation, manifesteras som en knapp brun utflöde.
  • Blodutladdning i mitten av menstruationscykeln varar vanligtvis flera dagar. Förväxla dem inte med ägglossande blödning, som kan uppstå vid brott i follikeln och frigörandet av ägget. Äggstocksblödningar manifesteras av ett par droppar mörkt blod.
  • Blödning efter menstruation. De är inte rikliga och slutar gradvis. Detta är ett symptom på kronisk endometrit..

Vilka är farorna med en cykel??

I alla åldrar kan avvikelser från den normala menstruationsförloppet leda till hälsoproblem och patologier.

De allvarligaste konsekvenserna av sådana avvikelser är:

 • Anemi, med andra ord, anemi - en stark minskning av hemoglobin i blodet och en minskning av antalet röda blodkroppar. Riklig långvarig menstruation och livmodern och ofta blödning leder till anemi. Denna sjukdom utgör ett allvarligt hot mot människokroppen..
 • Hematometern visar sig i koncentrationen av blodproppar i livmodern. Blod kan i detta fall inte gå utanför, och istället för normal menstruation, uppträder fläcken. Blod är ett idealiskt medium för patogena bakterier och dess stora ansamling i livmodern leder till utveckling av akuta infektionssjukdomar. Obligatorisk medicinsk intervention krävs för att eliminera patologin..

Det finns en annan typ av komplikation - infertilitet, även om det inte är en direkt följd av menstruations oregelbundenheter, men det händer att otidig sökning av medicinsk hjälp på grund av oregelbundna perioder leder till sorgliga konsekvenser. En kvinnas kropp genom cykelproblem kan signalera problem i det endokrina eller könsorganen.

Patologier där menstruations oregelbundenheter uppstår

Patologi av äggstockarna

Ovariell dysfunktion är en allvarlig patologi och leder oundvikligen till störningar i menstruationscykeln och en funktionsfunktion i det kvinnliga reproduktiva systemet.

Patienter med äggstockarna kan orsakas av:

 • Oorganisering av äggstockarna och en kränkning av deras förbindelser med hypofysen, vilket leder till att metabolismen misslyckas.
 • Onkologi (lågkvalitets äggstumörer)
 • Med potenta mediciner för att stimulera ägglossning som förändrar hormoner.
 • Brist på hormonnivåer i den andra fasen av cykeln.
 • Konsekvenserna av negativa yttre påverkan: arbete i farliga industrier, strålning, strålning, kemikalier.
 • Könsskada på kön.
 • Operationer på äggstockarna eller kirurgiska ingrepp i kroppens reproduktionssystem.

Typer av äggstockspatologier:

 • Hyperfunktion av äggstockarna indikerar att flera ägglossningar mognar i äggstocken under en cykel. I de flesta fall är en tendens till multipel graviditet en genetisk funktion, men det händer också att det är en hormonell förändring i kroppen på grund av den långvariga användningen av preventivmedel. Ovariell hyperfunktion åtföljs av en oregelbunden menstruationscykel och en långvarig ökning av östrogenhormonet, vilket upptäcks i laboratoriestudier.
 • Ovariell atrofi kan vara en följd av långvarig fasta och dieter, när kroppen inte har fått nödvändiga vitaminer och mineraler på länge.
 • Äggstocksinflammation orsakar infektioner som faller i äggledarna. De vanligaste inflammatoriska processerna är salpingoophorit och adnexit..

Endometriala polyper

Polyper är godartade formationer i livmoderkaviteten som växer från lagarna i endometrium. De kan vara medfödda eller förvärvade och lokaliserade i olika delar av kroppen. Kvinnor märker inte små polyper innan en gynekologisk undersökning, eftersom inga symtom.

När polyppen växer misslyckas menstruationen, vilket är det främsta symptom på sjukdomen. Polypper väcker smärta i buken, som blir starkare under samlag.

Orsakerna till deras utseende kan vara:

 • Obalans i hormonbalansen. Det finns en stark ökning av hormonet östrogen och brist på progesteron.
 • Skada på livmodern på grund av kirurgisk curettage, abort och användning av en spiral för att skydda.
 • Uppsamling av blod inuti livmodern och morkrester efter abort, missfall eller förlossning. Med tiden bildas bindväv i dessa delar och en polypp visas..
 • Endokrina störningar.
 • Extragenitala patologier (hypertoni, viktminskning).

Kroniska livmodersjukdomar

Olika inflammationer kan leda till kroniska sjukdomar i reproduktionssystemet (livmodern och bilagorna) om behandling i tid inte genomförs.

Typer av uterusinflammation:

 • Endometrit. Med sjukdomen blir livmodern och dess slemhinnor inflammerade.
 • Cervicit - en sjukdom i livmoderhalsen.

Urinvägsinfektioner, livmoderskador och sexuell kontakt under menstruationsblödning kan leda till inflammation är en stor riskfaktor för penetrering av mikrober.

endometrios

Endometriose kännetecknas av att livmoderslemhinnan spirar till andra organ, vilket bidrar till att hormonbalansen i hela organismen misslyckas..

Orsakerna till patologi är:

 • Medfödd närvaro av endometrieceller på olämpliga platser för dem.
 • Kasta endometrieceller till andra avdelningar under menstruationsflödet.
 • Hormonella störningar och ökade nivåer av hormonet östrogen.

Symtom på endometrios är:

 • smärta i nedre buken,
 • i ljumsken och korsryggen,
 • smärta under samlag och gynekologisk undersökning,
 • långa perioder med kraftig urladdning med svår smärta.

Oncology

I cancertumörer förändras menstruationscykeln kraftigt på grund av att negativa förändringar i den hormonella bakgrunden och tillståndet i kroppen som helhet inträffar. Speciellt förändringar i menstruationen märks om tumörformationer finns på äggstockarna eller livmodern och dess delar.

Med onkologi inträffar förändringar i menstruationscykeln av två skäl:

 • Organtumörer bromsar de processer som är ansvariga för hormonproduktionen. Organarbetet försämras och kroppen spenderar energi på celldelning och producerar inte nödvändiga ämnen för kroppens normala funktion.
 • Stark förgiftning av kroppen på grund av de element som produceras av sjuka celler. Och utan dem är en normal menstruationscykel inte möjlig.

Cancerös skada på livmodern orsakar en funktionsfel i menstruationscykeln i de tidiga stadierna. Menstruationen blir knapp, då mer intensiv, blodutflöde visas i mitten av cykeln med en skarp obehaglig lukt. Menstruationsflödet åtföljs av skarp smärta och en förändring i färg till brun eller svart. Muterade celler med purulent vätska utsöndras..

En ovarietumör leder till en lång försening i menstruationen på grund av hormonbrist. Med en tumör i äggstockarna uppträder menstruation med smärta i sidan av buken, där det skadade organet är beläget.

Abort

Abort är en stress för den kvinnliga kroppen och leder alltid till förändringar i den vanliga menstruationen. Arten av smärta under början av menstruationen, tid och regelbunden hos deras debut kan förändras.

Orsakerna till menstruations oregelbundenheter efter abort kan delas in i två typer:

 • Mekaniska orsaker när skador på livmodern och slemhinnan inträffade med gynekologiska instrument. På grund av kränkning av skikt i endometrium kan amenorré och frånvaro av menstruation uppstå upp till sex månader.
 • Funktionella skäl när abort orsakade inre störningar i reproduktionssystemets funktion och hormonell obalans.

Leversjukdom

Levern deltar i de flesta kemiska reaktioner som äger rum i kroppen, filtrerar och producerar nödvändiga ämnen. Leverens arbete är förknippat med reproduktionssystemet vid produktion av hormoner, och funktionsfel i dess arbete påverkar direkt menstruationscykeln.

Leversjukdomar kan inte bara leda till menstruations oregelbundenhet, utan också provocera utvecklingen av dysfunktioner i äggstockarna och hela kvinnors reproduktionssystem..

Sjukdomar i levern som leder till menstruations oregelbundenhet:

 • Fet degeneration av levern, när fettvävnad ersätter leverns vävnader
 • Levercirrhos, när levervävnaden ersätts av bindväv och organets struktur och normala funktioner störs.
 • Hepatit - en infektionssjukdom i levern.

Dysfunktionell blödning i livmodern

Dysfunktionell livmodersblödning blödar från livmodern som uppstår till följd av hormonella störningar i kroppen, liksom från negativa förändringar i funktionen av könsorganen och blodproppsstörningar. Sådana blödningar kan uppstå när som helst på cykeln; kvinnor äldre än 45 år är mest mottagliga för dem..

Misslyckande med den normala menstruationscykeln är det huvudsakliga symptom på denna patologi. Långa perioder med brist på menstruation, upp till 3 månader, som följs av kraftiga blödningar och utveckling av anemi, kan observeras.

Under behandlingen är det först nödvändigt att stoppa blödning i livmodern. Applicera hormonella läkemedel och läkemedel som hjälper till att minska livmodern. Om medicinerna inte ger den önskade effekten och problemet kvarstår, utförs livmoderkuretteringen. Järnpreparat föreskrivs för behandling av anemi, och i kritiska fall utförs en blodtransfusion.

Alla, till och med mindre fel i kroppens arbete, såväl som externa faktorer kan leda till en kränkning av menstruationscykeln:

 • stress och instabilt nervsystemets tillstånd,
 • sjukdom i inre organ (njurar, lungor, blodkärl),
 • infektioner,
 • ärftliga faktorer,
 • klimatförändringar eller flytt till ett annat land,
 • tar medicin,
 • förgiftning eller undernäring,
 • avitaminosis.

Diagnos av menstruations oregelbundenheter

Innan du börjar behandlingen och börjar återställa menstruationscykeln är det nödvändigt att utföra en fullständig diagnos av problem och förstå orsaken till kränkningar.

Omfattande diagnostik inkluderar:

 • Insamling av all information om sjukdomen, klagomål, symtom. Läkaren måste prata om problemen som föregick patologin med menstruation, abort och förlossning och mediciner som kan påverka menstruationscykelns normala gång..
 • Visuell undersökning och undersökning på en gynekologisk stol
 • Smet för infektionstester
 • Gynekologisk ultraljud
 • Bloddonation (allmänna och hormonella tester)
 • Hysteroskopi - en studie av endometrium för närvaro av polyper
 • Histologi - detektion av maligna celler
 • Ytterligare studier förskrivna av din läkare

Beroende på resultaten av diagnosen föreskrivs behandling som kommer att vara effektiv i båda fallen. Du kan behöva konsultera andra läkare, utöver gynekologen: onkolog eller endokrinolog.

Behandling av menstruations oregelbundenheter

Vid behandling av menstruations oregelbundenheter är det viktigt inte bara att fastställa regelbundenhet i cykeln utan att bota orsakerna till misslyckande.

Det finns två behandlingsanvisningar:

 1. Konservativ terapi är en metod som involverar behandling med mediciner, tabletter. Uppgiften är att medicinskt reglera hormonell bakgrund och minimera blodförlust. Med denna behandling förskrivs orala preventivmedel, hormonella och hemostatiska läkemedel. Du kan använda traditionell medicin, avkok av örter.
 2. Kirurgisk ingrepp föreskrivs ofta inte bara för att eliminera orsakerna till menstruations oregelbundenhet, utan också de negativa konsekvenserna av patologi. Operationer utförs under generell anestesi, varefter rehabiliteringsrehabilitering föreskrivs på ett sjukhus.

Metoder för att utföra operationer inom gynekologi:

 • Curettage av livmodern
 • Endometrial laserförbränning
 • Avlägsnande av livmodern
 • Övrig

För att förebygga sjukdomar i reproduktionssystemet är fysioterapiövningar nödvändiga, en sund sömn, korrekt näring och användning av folsyra, vitaminbehandling är nödvändig.

komplikationer

Vid behandling av menstruations oregelbundenheter kan det uppstå svårigheter, särskilt om patienten i förtid konsulterade en läkare och patologin fick ett försummat tillstånd.

I vissa fall är brådskande kirurgiskt ingripande av läkare nödvändigt, och det händer att efter den första operationen, på grund av komplikationer, krävs upprepad intervention.

recensioner

Recensioner av kvinnor om menstruations oregelbundenheter:

En regelbunden menstruationscykel är nyckeln till kvinnors hälsa, ett viktigt skick för graviditet och framgångsrikt barn. Om menstruationen är oregelbunden eller åtföljs av smärta, bör du vara uppmärksam på detta och inte skjuta upp besöket hos läkaren.

Varför menstruationen ofta försenas på våren

varför försenad menstruation ofta är orsaker

10 på våren på grund av vad det kan vara en försening

Fördröjning. Försenad menstruation, förseningar orsaker till att det finns förseningar i menstruation och menstruations oregelbundenhet

Försenad menstruation är därför det händer. Kvinnors hälsa.

En lång försening kan uppstå på grund av:

Månadsfördröjning på 10 dagar. Varför händer det? så - ba

2. Preventionspiller. data Accept av läkemedel, under användning och flera månader efter användning, förseningar, instabilitet i en viss cykel eller fullständig frånvaro kan inträffa.

det finns en försening i menstruationen: hur man kan föra hälsa :: menstruation och medicin närmare. hur lätt att göra varför

3. Ovariecyst (funktionell). I 5-10% av normala cykler förekommer endokrina syndrom, som åtföljs av funktioner av ovariella störningar. Ett exempel på en sådan överträdelse. LUF-syndrom (eller follikulär cyste i nyovulerad eller), follikel, corpus luteumcyst.

Varför menstruationen är försenad - Super-Why Online Magazine

4. PCA eller äggstocks polycystic. Sjukdomar som kännetecknas av nedsatt polycystisk produktion. äggstockshormon hämmar ägglossningen.

Försena varför - menstruation det händer?

8. Betydande och snabb viktminskning. Läkarna bevisade att viktminskning på mycket kort tid hotar långvariga störningar av kvinnor i alla kroppsprocesser.

9. Vitaminbrist och metaboliska störningar. Försenade cykler kan också uppstå till följd av brist, resultera i eller felaktig näring.

10. Ofta fysiskt exempel. att ladda, spela sport eller lyfta kan också förändra den normala cykeln med flera bördor.

Fördröjning. Försenad menstruation, orsaker till, förseningar, det finns förseningar i menstruation och menstruations oregelbundenhet

De främsta orsakerna till cykelfördröjning är interna: menstruationsfel i äggstocken själv (medfödd och dock) som förvärvats ibland är smärtan akut, den sprider sig i magen, ger den till korsryggen. När ovariell dysfunktion ofta är allvarlig.

Menstruationsförsening - varför det händer. Kvinnlig rådgivning.

kvinnors hälsa, en barnläkare-gynekolog stöter ofta på ett klagomål om en försening i menstruationen. Detta är patientens fall. Månadsfördröjning på 10 dagar. Varför händer det? så - Ba I det första fallet, när förseningen på 10 dagar, kan du prata om. Flera gånger och resultaten är falska positiva. Varför det finns en försening: föra den närmare menstruationen :: Hälsa och medicin. hur man gör bara allt Varför finns det en försening. Belkina Irina författare KakProsto Tips lagt till 9 2 Varför decemberperioder är försenade. Varför ont i magen under menstruationen? Hur man närmar menstruationen. händer Varför menstruationen är försenad - Superfood onlinejournal Varför kan menstruationen försenas? plötsligt kan stressförändring i vikt orsaka en menstruationsfrånvaro. Ofta inträffar en försening i menstruationen vid försening. menstruationsidrottare - varför händer detta? menstruationsfördröjning varför händer detta? När man konsulterar en läkare står en kvinnlig förlossningsgynekolog ofta inför en försening i klagomålet om menstruation. I detta fall har patienten också legitima frågor: Är allt okej? uppstår Varför är det en försening i menstruationen? Varför är det en månatlig försening. Det händer det. Så jag lider. försena varför.

Lista över uppenbara orsaker till försenad menstruation

Menstruationscykel

Menstruationscykeln är ett komplex av förändringar i en kvinnas kropp, syftar till förmågan att bli gravid. Regleringen utförs med hjälp av en komplex hormonell mekanism.

Den genomsnittliga menstruationscykeln är 28 dagar. Emellertid kan dess längd hos friska kvinnor förkortas till 21 dagar eller förlängas till 35 dagar.

Ägglossning är processen för kvinnliga genitalceller som lämnar äggstocken till det fria bukhålan. Denna händelse motsvarar mitten av menstruationscykeln - 12-16 dagar. Under ägglossningen och 1-2 dagar efter det är den kvinnliga kroppen redo att bli gravid.

Menarche - den första menstruationscykeln i en flickas liv, det är början på den kvinnliga kroppens reproduktiva aktivitet. Vanligtvis inträffar denna händelse mellan åldrarna 11 och 14 år, men perioden 9 till 16 år anses vara normen. Menarche-tid beror på många skäl - genetik, kroppsbyggnad, matvanor, allmän hälsa.

Menopaus eller klimakteriet är den sista menstruationscykeln i livet. Denna diagnos fastställs efter faktum, efter 12 månaders brist på blödning. Det normala området för klimakteriet anses vara från 42 till 61 år, i genomsnitt - 47-56 år. Starten beror på antalet graviditeter, lager av ägg, orala preventivmedel, livsstil.

Menstruation eller menstruation - en del av den kvinnliga cykeln, kännetecknad av utveckling av livmodersblödning. Normalt är dess varaktighet från 3 till 7 dagar, i genomsnitt - 4-5 dagar. Menstruation är ett avslag på livmoderns livmodern - dess inre slemlager.

På grund av menstruation uppdateras livmoderns endometrium. Denna process är nödvändig för att förbereda organväggen för nästa cykel, där befruktningen är möjlig.

Menstruationsförseningen anses vara dess frånvaro längre än 6-7 dagar i en normal cykel. En kortare period anses inte vara en patologi. Normalt är cykelväxlingar på 2-3 dagar möjliga. Menstruationsförsening kan förekomma hos kvinnor och flickor i alla åldrar på grund av naturliga (fysiologiska) och patologiska skäl.

Anledningar till försenad menstruation

Påfrestning

Reglering av menstruationscykeln är en komplex process, beroende på många faktorer i kroppens inre miljö. Det hormonella systemet är mycket mottagligt för stress och emotionell omvälvning. Denna funktion är resultatet av en nära interaktion mellan de endokrina körtlarna och hjärnan..

Psykologiska och emotionella påfrestningar är en ogynnsam miljö för graviditet. Det är därför hjärnan ger en signal till det endokrina systemet att befruktningen inte bör inträffa. Som svar på detta ändrar de hormonella körtlarna sitt arbetssätt och förhindrar början av ägglossning.

Anledningen till förseningen i menstruationen kan vara olika påfrestningar. Vissa kvinnor tål lugnt svåra chocker (en nära död, diagnos av sjukdomen, uppsägning från jobbet etc.). Hos vissa patienter kan frånvaron av menstruation förknippas med mindre upplevelser..

Möjliga orsaker till försenad menstruation inkluderar också svår sömnbrist och överarbete. För att återställa cykeln bör en kvinna utesluta effekten av en provocerande faktor. Om detta inte är möjligt, rekommenderas patienten att konsultera en specialist. Vanligtvis överstiger inte menstruationens fördröjning under stress 6-8 dagar, men i allvarliga fall är dess långvariga frånvaro möjlig - 2 veckor eller mer.

Tung fysisk ansträngning

Av naturen är den kvinnliga kroppen inte anpassad till stark fysisk ansträngning. Överdriven stress kan orsaka funktionsfel i menstruationscykeln. Sådana störningar i reproduktionssystemet observeras ofta hos professionella idrottare.

Anledningen till förseningen i menstruationen vid kraftig fysisk ansträngning är produktionen av en ökad mängd testosteron - det manliga könshormonet. Tack vare honom kan muskelvävnad växa som svar på dess spänning. Normalt har den kvinnliga kroppen en liten mängd testosteron, men dess ökning leder till fel i menstruationscykeln.

Höga nivåer av testosteron påverkar komplexa mekanismer mellan hypofysen och äggstockarna, vilket stör deras interaktion. Detta leder till brist på ägglossning och försening av menstruationsblödning..

Om det finns fel i menstruationscykeln, bör en kvinna utesluta styrketräning. De kan ersättas med aeroba övningar - dans, löpning, yoga.

Av vilka skäl det finns en försening i menstruationen?

Klimatförändring

Ibland är människokroppen svår att anpassa sig till nya levnadsvillkor. En kraftig klimatförändring kan orsaka menstruations oregelbundenheter. Oftast observeras denna funktion när du reser till heta och fuktiga länder..

Förändrade miljöförhållanden är en signal om behovet av att förhindra befruktning. Denna mekanism liknar förseningen av menstruationen vid emotionell stress och chock. Hjärnan skickar en signal till äggstockarna om behovet av att blockera ägglossningen.

En annan orsak till förseningen i menstruationen med ett negativt graviditetstest är en lång exponering för solen. Ultravioletta strålar påverkar äggstockarnas funktion negativt. Förseningar kan uppstå vid missbruk av ett solarium.

Typiskt överstiger inte längden på försenad menstruationsblödning under resan 10 dagar. Med en längre frånvaro bör en kvinna konsultera en specialist.

Hormonjustering

Hos tonåriga flickor är hopp i cykeln möjliga under de första 2-3 åren efter menarchen. Denna funktion är ett normalt fenomen förknippat med regleringen av äggstocksaktiviteten. Vanligtvis är cykeln inställd på 14-17 år, om förseningen av menstruationen fortsätter efter 17-19 år bör flickan rådfråga en specialist.

Anledningen till förseningen i menstruationen efter 40 år är början av klimakteriet, kännetecknad av utrotningen av reproduktionsfunktionen. Vanligtvis varar menopauseperioden i 5-10 år, i vilken det gradvis ökar perioden mellan blödning. Ganska ofta åtföljs av klimakteriet av andra symtom - en känsla av feber, svettningar, nervositet, hopp i blodtryck.

En lång försening i menstruationen är också en naturlig reaktion av kroppen efter graviditeten. Under amning produceras ett speciellt hormon, prolaktin, i hypofysen. Det orsakar blockering av ägglossning och frånvaro av menstruationsblödning. Denna reaktion är tänkt av naturen, eftersom den kvinnliga kroppen måste återhämta sig efter förlossningen.

Om en kvinna inte ammar omedelbart efter födseln återställs hennes normala cykel efter cirka 2 månader. Om en ung mamma börjar amning kommer menstruationen efter att den slutar. Den totala varaktigheten för försenad blödning får inte överstiga ett år.

Naturliga hormonförändringar inträffar efter avskaffandet av orala preventivmedel. Under intaget upphör äggstockarna att fungera, så de behöver 1-3 månader för att återhämta sig. Denna reaktion av kroppen anses vara helt normal, den kräver inte medicinsk justering.

En annan orsak till förseningen i menstruationen under en vecka eller mer är användningen av nödprevention (Postinor, Escapel). Dessa läkemedel innehåller artificiella hormoner som blockerar deras syntes. På grund av denna effekt blockeras ägglossningen och menstruationscykeln förskjuts..

Undervikt och undernäring

Den endokrina metabolismen i den kvinnliga kroppen involverar inte bara de endokrina körtlarna, utan också fettvävnad. Andelen kroppsvikt bör inte vara lägre än 15-17%. Fettvävnad är involverat i syntesen av östrogen - kvinnliga könshormoner.

Underernäring är orsaken till allvarlig viktminskning, vilket leder till amenorré - brist på menstruation. Med en allvarlig brist på massa kan cyklisk blödning inte observeras under en lång tid. Denna funktion är anpassningsbar - hjärnan skickar signaler om att en kvinna inte kommer att kunna fostra ett barn.

Permanenta menstruationsförseningar kan vara förknippade med otillräckligt intag av fleromättade fettsyror och vitamin E. Dessa ämnen deltar i äggstockarnas endokrina funktion, vilket orsakar normal uppdelning av kvinnliga könsceller..

För att återställa cykeln, bör en kvinna få de saknade punden och se över sin kost. Den bör inkludera havsfisk, rött kött, nötter, vegetabilisk olja. Om det är nödvändigt är det möjligt att använda preparat av vitamin E.

Fetma

En ökning av kroppsvikt kan framkalla en kränkning av menstruationscykeln. Mekanismen för reproduktionsfunktionens patologi är förknippad med blockering av ägglossning på grund av överdriven ansamling av östrogener i fettvävnad.

Mot bakgrund av fetma uppstår också insulinresistens - ett tillstånd där cellerna i människokroppen blir mindre känsliga för insulin. Som svar på detta börjar bukspottkörteln att syntetisera en ökande mängd hormon. En stadig ökning av insulin i blodet höjer testosteronnivåerna.

En ökad mängd manliga könshormoner stör den normala menstruationscykeln. Det är därför kvinnor rekommenderas att övervaka sin vikt och förebygga fetma..

Smittande process

Varje inflammatorisk process stör den normala förloppet för kvinnlig cykel. Kroppen uppfattar det som en negativ bakgrund för början av befruktningen, därför blockerar den eller förflyttar ägglossningen.

En av de vanligaste orsakerna till försenad menstruation är förkylning och andra sjukdomar i övre luftvägarna. Typiskt, med sådana patologier, rör sig cykeln inte mer än 7-8 dagar.

Specifika sjukdomar i könsorganen (cystit, trast, vaginos) kan orsaka en långvarig frånvaro av menstruation på grund av en felaktig funktion i de inre organen. Om en kvinna gör ont eller drar i nedre del av magen, observeras patologisk urladdning från könsorganen, hennes kroppstemperatur stiger, smärta uppstår under samlag, hon bör konsultera en specialist.

Polycystiskt ovariesyndrom

Denna patologi kännetecknas av flera förändringar i den hormonella bakgrunden, vilket orsakar blockering av ägglossning och en förskjutning i menstruationscykeln. Med polycystiskt äggstocksyndrom störs hypofysens endokrona funktion. Detta leder till mognad av flera folliklar, men ingen av dem blir dominerande.

Med polycystiskt äggstocksyndrom observeras en ökad mängd manliga könshormoner i en kvinnas blod. De förvärrar sjukdomsförloppet och förhindrar ytterligare ägglossning. Ganska ofta, mot bakgrund av patologi, observeras insulinresistens, vilket ökar utsöndringen av testosteron.

För att diagnostisera sjukdomen är en ultraljudssökning nödvändig. Vid ultraljud är förstorade äggstockar synliga med många folliklar. Med patologi i blodet observeras en ökning av androgener (manliga könshormoner) och deras derivat. Ganska ofta åtföljs polycystiskt äggstocksyndrom av yttre symtom - hårväxt av manlig typ, akne, seborré, låg röst timbre.

Behandling av patologi inkluderar användning av hormonella preventivmedel med antiandrogena effekter. Vid planering av graviditeten hos den blivande modernen kan stimulering av ägglossning med hjälp av läkemedel visas.

Hypotyreos

Hypotyreos är en sjukdom som kännetecknas av en minskning av sköldkörtelfunktionen. Det finns många faktorer som orsakar detta tillstånd - jodbrist, hypofysepologi, trauma, autoimmunskada.

Sköldkörtelhormoner är ansvariga för alla metaboliska processer i människokroppen. Med sin brist observeras en minskning av reproduktionsfunktionen på grund av blockering av ägglossning. Det är därför med hypotyreoidism ofta observeras långa förseningar i menstruationen tills dess frånvaro.

För att diagnostisera sköldkörtelpatologier används dess ultraljudsundersökning och räknar mängden hormoner i blodet. Behandlingen är baserad på typen av sjukdom, den kan inkludera jodintag, ersättningsterapi, kirurgi.

hyperprolaktinemi

Denna sjukdom kännetecknas av ökad syntes av hypofyshormonet - prolaktin. Dess överdrivna mängd blockerar ägglossningen och stör menstruationscykeln. Hyperprolaktinemi uppstår på grund av trauma, hypofystumörer, mediciner eller hormonstörningar.

Diagnos av patologin inkluderar leverans av ett blodprov för hormoner, samt MR eller CT i hjärnan. För att behandla denna sjukdom används mediciner - dopaminagonister.

Hyperprolaktinemi: huvudmekanismen för utveckling av PMS

Graviditet

Försenad menstruation anses vara ett av de allra första tecknen på graviditet. För att bekräfta befruktningen kan den förväntade modern använda testremsor som bestämmer nivån på hCG i urinen. Den mest moderna av dem kan bestämma graviditet innan förseningen av menstruationen.

Förutom graviditet kan mer sällsynta patologier och sjukdomar orsaka menstruationsförseningar:

  • Itsenko-Cushings sjukdom (hyperproduktion av hormoner i binjurebarken);
  • Addisons sjukdom (hypoproduktion av binjurebarken);
  • skada på livmoderns endometrium (som ett resultat av operation, rengöring, abort);
  • resistent äggstocksyndrom (autoimmun sjukdom);
  • ovariellt utmattningssyndrom (för tidig menopaus);
 • ovariellt hypertrofisyndrom (mot bakgrund av långvarig användning av oral preventivmedel, strålningsexponering).

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Läkarna bör vara medvetna om att endometrios kan uppstå efter klimakteriet.

Trots den stora sällsyntheten kan endometrios uppstå för första gången eller igen efter klimakteriet. Och läkare bör ha detta i åtanke, särskilt om det finns klagomål på bäckensmärta eller kraftiga blödningar....

Orsaker till svår blödning under menstruation, behandling, vad man ska göra

Tung menstruation är normen för vissa kvinnor. Svår blödning anses vara en funktion i fysiologin, anordningen i könsorganen och blodkärlen....

Alla typer av utsläpp innan menstruationen börjar - vad är normen och vad är patologi

Beroende på fasen i menstruationscykeln ändrar slemutsöndring från slidan periodiskt dess struktur och färg. Enligt dessa indikatorer är det lätt att bestämma utvecklingen av patologiska processer i kroppen i de inledande stadierna, när allmänna symtom fortfarande är frånvarande....