Borttagning av polypen i livmodern - hysteroskopi och dess konsekvenser

Klimax

Tillväxten av en polypp från epitelet i livmoderkaviteten är ett vanligt fenomen hos kvinnor, oavsett ålder.

Vanligtvis är den godartad i naturen, men med tillväxten och hyperplasin i slemhinnan i livmodern kan det mycket väl bli malig. Detta ökar risken för att utveckla onkologi, endometrial cancer eller infertilitet.

Hysteroskopi är en ny modern procedur som gör att du kan skanna livmoderkaviteten i sin helhet, i rätt tid upptäcka polypösa vävnadssektioner, ta bort dem i det inledande skedet för att undvika utvecklingen av tumören och helt obehagliga konsekvenser mot bakgrunden av det i framtiden.

Vad är polypper i livmodern?

En polypp är en liten process i form av en vorta upp till 3 cm lång. Under påverkan av ett antal provocerande faktorer börjar det växa från slemhinnan i endometrium i livmoderhålet och har initialt en godartad kurs. Gradvis förhindrar skapandet av gynnsamma förhållanden inte degeneration till cancer.

Polyp lokalisering är möjlig både inuti och på ytan av livmoderhalsen.

Neoplasma avlägsnas genom kirurgi, även om det i det inledande skedet och enligt vittnesbörden om resultaten av diagnosen är det möjligt att utrota polypen med läkemedel och alternativa metoder.

Orsaker till polyper

Följande provocerande faktorer kan bli en drivkraft för tillväxten av en tillväxt på slemhinnan i livmodern i livmodern:

 • hormonell obalans, när mängden östrogen börjar råda över alla andra hormoner, och därigenom stimulerar tillväxten av patologiska celler från det epiteliala livmoderskiktet;
 • gynekologiska sjukdomar: hyperplasi, endometrit, adenomyos, mastopati, polycystisk äggstock;
 • sjukdomar orsakade av inflammation: adnexit, kolpit, vaginit;
 • ofta aborter;
 • installation av en intrauterin enhet;
 • curettage mot bakgrund av överdriven mekanisk skada på den delikata slemhinnan i slemhinnorna.

Kvinnor i riskzonen inkluderar särskilt:

 • diabetes mellitus;
 • hypertoni
 • Fetma
 • sköldkörtelproblem;
 • sjukdomar i det nervösa, endokrina systemet.

Orsaken till polypos kan mycket väl vara konstant stress, svält, trånga dieter.

Typer av polypper i livmodern

En polyp på livmoderhalsen visas både i en enda kopia och i en liten grupp. Den har en porös struktur och liknar en mörk lila tillväxt av cylindrisk form.

Beroende på tillväxtens orsak och art skiljer man sig tre typer av polypper:

 • adenomatös som den farligaste tillväxten med förmågan att utvecklas och degenereras till en malig tumör;
 • körtel med tillväxt av livmoderjärnvävnad, oftare upptäcks hos unga kvinnor (upp till 25 år);
 • fibrös, vars orsak kan vara spridning eller hyperplasi av livmoders bindväv mot bakgrund av lokaliseringen av en annan typ av neoplasma.

Symtom på polyper

Med tillkomsten av en liten enda polypp är symtomen praktiskt taget frånvarande. Endast ett slumpmässigt planerat besök hos gynekologen kan identifiera problemet i ett tidigt skede..

Oftast går kvinnor till läkare, den inflammatoriska kursen i livmoderkaviteten går för långt, blir kronisk långvarig i naturen och naturligtvis är alla tecken på polypos uppenbara:

 • rita smärta i nedre del av magen med intensifiering före menstruationens början;
 • obehag under intimitet;
 • passering av vita blodproppar, flingor från slidan eller blod (brun) urladdning, inte relaterad till menstruation;
 • uppträdandet av knappt upptäckt menstruation eller långa perioder med periodisk förekomst av blödning i livmodern.

Symtomen försämras bara med även lätt kontakt eller mekanisk påverkan:

 • Livmoderslimhinnan blir hyperemisk, irriterad.
 • Gradvis börjar polyppen att växa, vilket blockerar ingången till livmoderhålets livmoderhalskanal. Kvinnor har långvarig menstruation.
 • Med tiden kommer degenerationen av epitelskiktet till patologisk vävnad att börja. Som ett resultat kommer processen att bli malig, bildandet av patogena cancerceller. Ett sådant tillstånd kan provocera missfall hos kvinnor om du fortfarande lyckats bli gravid. Eller så kommer graviditeten att ske med komplikationer, och polyppen när den växer kommer så småningom att leda till sänkning av morkaken, bristande isthmus och livmoderhalsen.

Riskgruppen inkluderar åldersrelaterade kvinnor under klimakteriet, när kraftiga blödningar eller fläckar inträffar. Sådana tecken kan inte längre ignoreras och du måste se en läkare

Är det nödvändigt att ta bort polypper i livmodern?

Polyper i livmodern utgör en viss fara för kvinnors hälsa, eftersom sannolikheten för att utveckla onkologi är hög, därför måste naturligtvis tillväxter tas bort nödvändigt och så snart som möjligt.

Dessutom leder polypos till riklig blödning av livmodern, oförmåga att bli gravid eller komplikationer under graviditeten.

För att undvika sådana komplikationer betyder det att läkare utrotar polyper omedelbart efter upptäckten, oavsett utvecklingsstadium.

De viktigaste indikationerna för operationen bör beaktas:

 • uppnående av polypper i storlekar över 10 mm;
 • åldersgruppen för kvinnor efter 42 år, när den hormonella bakgrunden blir extremt instabil.

Speciellt farligt är den adenomatösa formen av polypper, som är benägna att malignitet och degeneration till malign cancer när som helst..

Behandlingsmetoder

Behandlingen av polypper i livmodern är komplex.

I det första steget, för att undvika kirurgi, som dock en grov ingripande, har mediciner redan förskrivits i det skadade livmoderhålet:

 • kramplösande medel för allvarliga dragvärk (Diclofenac, Ibuprofen, Paracetamol, Analgin);
 • lokala antiseptika för douching (Septoderm, kaliumpermanganat) för att undertrycka foci av sjukdomen, urlakning av infektion.

Hittills är effektivare metoder för att avlägsna tillväxter i livmoderhålan:

 • skrapning;
 • cryodestruction;
 • laserkoagulation;
 • polypektomi;
 • curettage som en akutåtgärd vid riklig blödning på bakgrund av polypos, som läkare vänder sig till om det är omöjligt att ta bort tillväxten på ett annat sätt.

Men hormonterapi kan inte fullständigt lindra neoplasma, men det kan stoppa den polypösa processen och tillväxten av neoplasma i storlek..

Om det är meningsfullt, föreskrivs hormoner av läkare för långa kurser vid behov för att uppnå en stabil remission.

Även kirurgiska metoder garanterar inte fullständigt avlägsnande av den fokalpåverkade vävnaden.

Ibland måste läkare förskriva kemikalier efter operation till kvinnor, d.v.s. erbjuds att genomgå kemoterapi.

skrapning

Tidigare genomfördes nästan varje kvinna curettage av livmodern för att avlägsna polyper för att undvika utvecklingen av återfall..

Men idag är det en ineffektiv och traumatisk metod. Proceduren utförs blindt, vilket innebär att det inte finns någon garanti för borttagning, separering av polypbenet i sin helhet.

Det finns en stor sannolikhet för att partiklar av den drabbade vävnaden blir kvar i livmodern, som sedan kan börja deras återfödelse och leda till återfall..

Idag erkänns skrapning av många läkare som ett absolut värdelöst förfarande, även om det ofta utförs i samband med en nyare och effektivare teknik - hysteroskopi..

Detta gör att du kan manipulera mer effektivt. På grund av det introducerade hysteroskopet kan läkaren visuellt inspektera och utvärdera kavitetens tillstånd i sin helhet. Därefter rivs polyppen av med benet och cauteriseras.

Eller en curett används som ett verktyg infört för att utöka livmoderhalsen, sedan görs en metallögla, polypen slits från livmoderväggen och tas ut.

Prover av den tagna vävnaden överfördes till laboratoriet för ytterligare studier..

hysteroskopi

Hysteroskopi är en av de moderna metoderna som gör att du helt kan ta bort polyppen och därmed undvika eventuella komplikationer efter operationen.

Kärnan i tekniken vid användning av ett hysteroskop är ett tunt, flexibelt rör med en miniatyrvideokamera i slutet.

Genom introduktionen i livmoderhålan gör det möjligt för läkare att fullt ut visualisera tillväxter från alla sidor för att bedöma deras storlek, form, distributionsgrad.

Proceduren tar högst 30 minuter..

Dessutom gör anordningen det möjligt att omedelbart utföra proceduren för att ta bort polyppen, d.v.s. skruva bort benen, visualisera alla manipulationer på datorskärmen, sedan - neutralisera det drabbade området, cauterisering med antiseptika.

Fördelarna med förfarandet

Hysteroskopi har fått erkännande bland läkare och används ofta i praktiken för att ta bort polypper hos kvinnor.

Viktiga fördelar:

 • möjligheten att genomföra utan anestesi;
 • låga skador i livmoderhalsen och livmoderhalskanalen;
 • grundlig diagnos av livmoderhålan;
 • identifiering av nästan vilken gynekologisk patologi som helst, oavsett lesionsgrad eller stadium;
 • tidig eliminering av endometrial hyperplasi, livmodern parenkym;
 • genomföra förfarandet på 30-40 minuter och patienter behöver inte patientbehandling;
 • snabb rehabilitering efter operation;
 • minskning av sannolikheten för komplikationer, återfall i efterhand.

Detta är en skonsam och effektiv teknik som gör att du kan skikta genom livmoderhålet, smärtfritt genomföra proceduren, minimera möjliga blödningar och förkorta återhämtningsperioden..

Det är ett hysteroskop genom att införa i livmoderkaviteten som gör det möjligt att upptäcka tillväxter av även de minsta storlekarna när kvinnors symtom praktiskt taget är frånvarande.

Även glandular-fibrösa polypper fyllda med utvecklingen av cancer, vilket därmed undertrycker den infektiösa lesionen i tid genom att försiktigt skruva av polypbenet med speciella pincett och leda ut det, minskar risken för att utveckla onkologi.

Alla åtgärder återspeglas på monitorn, så manipulationerna av läkaren utförs smidigt och snabbt, vilket ger jämnare väggar i livmoderhålet.

Borttagningsmetod

Tekniken utförs på poliklinisk basis och behöver inte förberedas, utan användning av andra terapeutiska tekniker.

Kärnan i förfarandet:

 • patienten sitter på en gynekologisk stol;
 • anestesi administreras, som varar 1,5 timmar genom att administrera lösningen intravenöst;
 • livmoderhalsens kanal expanderar verktyg
 • ett hysteroskoprör införs med en videokamera i slutet och en bakgrundsbelysning för att visualisera livmoderhalskanalen och rörmunnorna, nämligen en liten mängd gas för att helt öppna hålrummet och räta väggarna i slemhinnan;
 • en utstryk tas för efterföljande undersökning, också en drabbad vävnad för efterföljande undersökning;
 • en curettage introduceras, polypbenet skruvas av; kirurgiska saxar;
 • skrapning utförs;
 • patologisk vätska pumpas ut ur livmoderhålan.

Förberedelse för operation

Innan han förbereder sig för en hysteroskopi kommer läkaren att ge en diagnostisk konversation med patienter.

Det är viktigt att identifiera förekomsten av kontraindikationer, befintliga symtom, individuell intolerans mot den introducerade honung. läkemedel.

I synnerhet tilldelas det:

 • blodprov för syfilis, AIDS, Rh-faktor;
 • ta ett smet för att upptäcka infektion eller bestämma graden av renhet i slidan och ta material på antikroppar, hepatit med hjälp av markörer;
 • allmän analys av blod och urin för att motbevisa eller registrera utvecklingen av den inflammatoriska kursen.

Dessutom måste en kvinna passera:

 • fluorografi;
 • Ultraljud
 • samråd med en terapeut som gör en slutsats om behovet av hysteroskopi.

Före operationen genomförs inga förberedande förfaranden. Tillräckligt dagen före:

 • Ät inte överät;
 • begränsa intaget av vätska och vatten för att undvika negativa symtom efter anestesi;
 • undvika samlag i 4-5 dagar;
 • tvättas inte i sju dagar, lägg inte vaginala suppositorier och ta piller dagen innan.

Rekommendationer efter terapi

Curettage är en tuff procedur och går naturligtvis inte utan spår. Operationen liknar en minabort, när det är möjligt att smärta i nedre del av buken lämnar blod ur vagina.

Som rekommendationer bör kvinnor rådas om obehagliga tecken uppstår:

 • ta anestesi antispasmodic (no-shpa);
 • douching i 3-4 dagar, tills utflödet av blod slutar, och livmoderhalsen leder inte till dess normala ton

Till genomförandet av hormonterapi i händelse av obalans bland läkare finns det en mycket blandad åsikt. Det viktigaste är att förstå hur effektiv och lämplig deras tillämpning är. Å ena sidan måste naturligtvis endometriet återställas.

Därför föreskrivs oftast hormonbehandling vid avlägsnande av glandulär adenomatös polypos eller endometrial hyperplasi, d.v.s. i svåra avancerade fall.

Läkare råder vissa kvinnor att installera en intrauterin enhet med Levonorgestrel, som kan återställa endometrial funktion, förbättra hormonnivåerna och till och med bidra till befruktningen.

Laserpolyp borttagning

Laserborttagning av polypos har länge varit mycket populärt..

Det är lasern som en mild metod som inte leder till ärrvävnad och bevarar reproduktionsfunktioner, vilket är viktigt för kvinnor som planerar förlossning.

Metoden förhindrar återfall och gör att kvinnor inte kan genomgå behandling på sjukhus. Förfarandet tar högst 3 timmar.

Men som ett resultat - snabb eliminering av polyper, tätningskärl, frånvaron av ärrbildning i livmoderhålet, vilket naturligtvis ökar risken för befruktning i framtiden avsevärt.

Konsekvenserna av att ta bort polyper

Specialeffekter efter laserterapi eller hysteroskopi har inte identifierats. Men allt beror på skickliga händer och manipulationer av läkaren under operationer.

I vissa fall kan det vara:

 • spotting från vagina;
 • smärta i nedre buken;
 • en förändring i menstruationscykeln och urladdningens natur;
 • en liten temperaturökning vid infektion av endometrium;
 • uppkomsten av obehag och smärta efter sexuell kontakt;
 • lång frånvaro av menstruation upp till 3-4 månader;
 • utseendet på livmodersperforering på bakgrund av blind curettage eller hysteroskopi;
 • ansamling av blodproppar i livmoderkroppen.

Sällan, men med ofullständigt avlägsnande av tillväxten, är adenomatös tillväxt möjlig igen, som en prekancerös process.

I själva verket, om det polypösa fokuset började återkomma, komplikationer och obehagliga tecken dök upp, var sannolikheten för spridning av polypper igen.

Med rätt teknik och en väl genomförd operation elimineras negativa konsekvenser. Processen för regenerering av skadade celler och vävnader kommer att fortsätta snabbt..

Om obehagliga symtom uppstår bör du inte ignorera t.ex.

 • utsläpp av serös, purulent urladdning från livmodern med en obehaglig lukt;
 • en ökning av temperaturen som inte sjunker under tre dagar;
 • förekomsten av akut, brännande smärta i nedre del av buken;
 • uppkomsten av riklig blödning, vilket kan indikera en manipulation av dålig kvalitet av en läkare.

I dessa fall är det möjligt att förskriva en behandlingskurs med antibiotika, krampläkemedel, antiseptika, antiinflammatoriska läkemedel.

Postoperativ period

En viktig roll ges för att följa medicinska rekommendationer efter operationen.

Det är viktigt att observera personlig hygien, att hålla livmoderhålan ren och att inte utsätta första gången för skador, mekanisk påfrestning, friktion.

Observation

Gynekologbesök efter operationen bör vara regelbundna.

Första en gång på 2 veckor, sedan en gång på 3-4 månader.

Du kan behöva justera kursen för återhämtning..

Det kommer att vara nödvändigt att dricka droger för att slappna av musklerna eller lindra spasm i livmoderhalsen.

Ta också en antiinflammatorisk kurs vid behov.

Hormonbehandling

Hormonterapi föreskrivs efter avlägsnande av polypen i den körtliga fibrösa formen, också för att korrigera den hormonella bakgrunden, som vanligtvis fungerar och försvagas efter kirurgiska ingrepp..

Det är viktigt att återställa hormonstatus, normalisera menstruationscykeln.

Lämpliga gestageniska, hormonella läkemedel oralt:

Kvinnor efter 35 år uppmanas att sätta spiralen "Mirena" upp till 5 år, vilket inte leder till biverkningar och som ett helt effektivt hormonellt läkemedel.

Ingripande påverkar inte livmoderhålan på bästa sätt, därför är det viktigt för kvinnor att följa alla rekommendationer och instruktioner från läkaren.

När du utför hormonbehandling upp till 6 månader är det viktigt att gå igenom den slutliga undersökningen och ta tester.

Antibakteriell behandling

Antibiotikabehandling utförs oftare för att förhindra, för att förhindra eventuella infektiösa komplikationer efter operationen för att ta bort polyper.

Antibiotika förskrivs på kurser på upp till 10 dagar. Men terapi utförs endast enligt indikationerna i ett antal kliniska fall, när utvecklingen av den inflammatoriska processen, infektion i könsorganen observeras.

Det händer att curettage och otillbörlig manipulering av en läkare leder till att utvecklingen av ett inflammatoriskt fokus börjar, när man ska lindra inflammation är det nödvändigt att dricka mediciner för att undvika att förhindra återfall i framtiden..

Möjliga komplikationer efter operationen

Komplikationer är mer troligt att inträffa efter curettage, dvs. blind polyp borttagning. Inte avlägsnade partiklar av den drabbade vävnaden börjar återföds från livmodslemhinnan.

Hos kvinnor finns det:

 • leucorrhoea;
 • smärta och tyngd i nedre del av buken;
 • hög temperatur.

Urogenital kanalinfektion kan leda till:

 • perforation av livmodern;
 • ansamling av blodproppar i livmoderkroppen;
 • ärrbildning av vävnader;
 • utseendet på vidhäftningar efter curettage

Den farligaste komplikationen kan vara en återkommande kurs av polypos, som kan degenerera till en malign form och till en cancerform..

Naturligtvis är detta sällsynt i medicinsk praxis och mycket beror på kvinnorna själva, efterlevnad av alla rekommendationer efter operationen.

Om svåra smärta, kramper i livmoderhalsens kanal dök upp, måste du träffa en gynekolog igen. Detta kan bara säga att det är nödvändigt att genomföra upprepade curettage, kauterize livmoderhålan med en laser.

Kan jag bli gravid efter att ha tagit polypparna?

Besväret av endometrium förhindrar naturligtvis implantation av fosterägget. Men läkarna säger äggbefruktning är möjlig.

Men under 0,6 månader, medan patienten kommer att behandlas efter operationen för att ta bort polypnoden, rekommenderas det dock att använda preventivmedel barriärläkemedel för att låta livmodern återhämta sig fullständigt, för att återställa reproduktionsförmågan.

Graviditet bör planeras inte tidigare än inom 3-4 månader och endast efter fullständig återställande av den hormonella bakgrunden, läkning av alla drabbade foci i livmoderhålet och normalisering av tjockleken på endometrium.

Vad som inte rekommenderas att göras efter operationen?

Det är viktigt för kvinnor under den postoperativa perioden att övervaka deras hälsa och inte försumma läkarnas rekommendationer.

För att återställningsperioden ska gå snabbt och tyst behöver du:

 • vägrar att besöka ett varmt bad, bad, bastu i 3-4 dagar;
 • douch inte och administrera tamponger;
 • eliminera en stund (upp till en vecka) sexuella kontakter och grov ingripande i livmodern;
 • ta inte mediciner som kan tunna blodet och leda till blödning i en vecka;
 • vägra fysisk förbättrad träning;
 • justera dieten och sova.

recensioner

Recensioner av kvinnor efter hysteroskopi:

speciella instruktioner

Hysteroskopi är en minimalt invasiv kirurgisk teknik som gör att du kan eliminera endometrial hyperplasi så snabbt som möjligt och utan smärta, undertrycka de drabbade fokuserna och ta bort polyperna i sin helhet. Återfall hos kvinnor är extremt sällsynta..

Men ignorera inte observationerna efter operationen, vägra att behandla andra sjukdomar i livmoderhålet i rätt tid. Den första menstruationen bör förväntas närmare 8 veckor efter avlägsnande av polyppen.

Även om det är värt att förstå att kirurgisk ingripande kan påverka kvinnans välbefinnande och hormonella bakgrund på olika sätt.

De första perioderna kan börja med ökat obehag och smärta, gå på ett speciellt sätt och inte som vanligt.

Det viktigaste är att förhindra negativa konsekvenser. När obehagliga symtom uppträder, bör du se en läkare och konsultera vad du ska göra nästa.

Hur är avlägsnandet av endometrial polyp

En endometrial polyp är en tillväxt av överskjutande vävnad inuti livmoderhålet. Polyppen bildas på grund av överdriven tillväxt av endometrieceller. Det kan finnas flera eller en av sådana tillväxter, medan storleken på polypper kan vara ett par millimeter eller flera centimeter.

Neoplasmer i livmoderslimhinnan är inte mottagliga för standardbehandling, och främst används kirurgiska ingrepp för att avlägsna polyppen. Modern medicin gör det möjligt att utföra sådana operationer med hög effektivitet. Med hjälp av hysteroskopi som diagnostisk metod kan du visualisera livmoderhålan och ta reda på den exakta platsen för polypen under operationen.

Avlägsnande av endometrial polyp är en mini-operation för att eliminera neoplasmer (polypper) på väggarna i livmodern eller dess hals.

En endometrial polyp diagnostiseras av en slump, under en rutinundersökning, ultraljud eller i processen att identifiera orsakerna till infertilitet. Sjukdomen är nästan asymptomatisk eller manifestationer kan indikera andra sjukdomar. En endometrial polyp kan orsaka följande symtom:

 • mindre fläckar under perioden före eller efter menstruationen;
 • blödning mellan menstruation;
 • ökat urladdning under menstruationen;
 • utsläpp med blodproppar före eller efter klimakteriet;
 • infertilitet och misslyckande med befruktningen genom IVF.

Svaghet, slöhet och svimning kan också utvecklas. När en stor polypp bildas kan den sätta press på angränsande organ, vilket kan orsaka obehag och kramp. Smärta i nedre del av buken manifesteras systematiskt, dagligt utflöde (leukocé) får en tjockare konsistens och mörk färg. Polyp under graviditet kan påverka fostrets utveckling negativt. Och kvinnor i fertil ålder riskerar att förbli infertila om endometrial polyp från livmodern och livmoderhalsen inte elimineras i tid. Sådana neoplasmer är farliga eftersom dessa symtom är karakteristiska för andra sjukdomar, och kvinnor konsulterar inte alltid en läkare i tid för att återställa sin hälsa.

hysteroskopi

Detta är en teknik där en polypp tas bort med hjälp av en speciell apparat - ett hysteroskop. I processen med hysteroskopi görs först en diagnos och sedan börjar de ta bort alla upptäckta neoplasmer.

Polypavlägsningsprocessen sker under allmän anestesi. En gynekolog introducerar en apparat i livmoderhålan. Minitång och sax används, polyppen tas bort under visuell övervakning av en gynekolog. Denna metod för att avlägsna endometrial polyp är mycket noggrann och minst traumatisk för livmoderslimhinnan. Det viktigaste är att helt separera polyppen och benet från livmoderns väggar, annars kan endometrialpolyppen växa igen.

Kontraindikationer för förfarandet kan vara inflammatoriska processer i en kvinnas kropp, särskilt med lokalisering inom området för inre och yttre könsorgan. Därför, före operationen för att avlägsna endometrial polyp, utförs en fullständig undersökning för att utesluta kontraindikationer. Dessutom är det inte tillåtet att utföra hysteroskopi i närvaro av tromboflebit, infektioner och sjukdomar i inre organ i den akuta kursen.

Curettage curettage

Curettage av livmoderhålan för att ta bort polyper utförs med ett speciellt verktyg - en curett. Denna metod är ganska traumatisk för slemhinnan, eftersom läkaren kan arbeta utan visuell kontakt kan skada livmoderens väggar. På grund av operationen för att avlägsna endometriala polyper kan sjukdomen återkomma, eftersom läkaren inte ser platsen för polypbenet för dess exakta borttagning.

Tack vare modern utrustning utförs sådana operationer i kombination med hysteroskopi, med vilken läkaren utför en diagnostisk undersökning för att bestämma polypens exakta placering i livmodern. Efter avlägsnande av tillväxten i endometriumet undersöker läkaren livmoderhålan med hjälp av ett hysteroskop. Under hela tiden tar hela operationstiden högst 40 minuter.

Innan du går till curettage måste du förbereda dig.

 • Förfarandet för avlägsnande av endometrial polyp utförs 3 eller 4 dagar före menstruationens början. På detta sätt kan blodförlust under den postoperativa perioden minskas och livmodersammandragningar accelereras..
 • Det är viktigt att du klarar alla tester som föreskrivs av din läkare (UAC, koagulogram, utstryk och tester för infektionssjukdomar osv.).
 • Två veckor före den planerade operationen för att eliminera bildningen av polyppen stoppas medicinen och livsmedelstillsatserna. Vid akut behov av att genomföra läkemedelsbehandling är det nödvändigt att informera läkaren om detta.
 • Full sexuell vila före operation under två dagar. Det rekommenderas inte att duka, använda personliga hygienprodukter som intima skum, geler eller tvål.
 • Innan du tar bort polyper med curettage, ta inte mat och vatten på 10-12 timmar.

Efter rekommendationerna kommer operationen att bli en stor framgång..

Laserpolyp borttagning

Denna teknik involverar fullständigt avlägsnande av endometrial polypp med hjälp av en holmlaser under obligatorisk övervakning av ett hysteroskop. Denna metod erkänns som mild och effektiv. Ett kännetecken för laseravlägsnande av polyper är den exakta bestämningen av lokaliseringen av neoplasmen, den minimala invasiviteten hos vävnader (endast 0,4 mm penetration). På grund av den pulserade principen för laseroperationen på slemhinnan finns det inga brännskador, ärr och polypbenet avlägsnas helt, vilket eliminerar utvecklingen av återfall.

Laseravlägsnande av endometriala polyper har ett antal funktioner:

 • Praktiskt taget ingen effekt på chansen att bli gravid på grund av minimala effekter på slemhinnan;
 • Kort återhämtningsperiod;
 • Diagnos i kombination med behandling tar högst en timme, kräver inte långvarig vistelse på sjukhuset. Efter operationen kan en kvinna omedelbart lämna kliniken.

Laseravlägsnande av endometrialpolyp i livmoderkaviteten och på halsen är en av de mest populära och moderna metoderna.

Postoperativ period vid avlägsnande av endometrial polyp

Efter avlägsnande av polyperna bör histologisk diagnos av de borttagna endometriala vävnaderna utföras..

Efter operationen måste du besöka en gynekolog inom en vecka för en undersökning. Detta eliminerar möjligheten till återutveckling av polyper. Sådana undersökningar i framtiden måste genomföras systematiskt, trots hälsotillståndet och välbefinnandet..

Efter curettage av endometrial polyp från livmoderkaviteten varar återhämtningsperioden cirka sex månader och vid denna tid kan vissa komplikationer efter operationen uppstå. Under de första månaderna måste en kvinna ta hormonella preparat, vitamin- och järnkomplex.

Sex månader senare, efter att avlägsnandet av endometrial polyp utfördes, kan du börja planera en graviditet. Det är under denna period som den kvinnliga kroppen återställs helt. Den första menstruationen inträffar 30-40 dagar efter operationen, men i vissa fall är det möjligt senare.

Begreppet sexuell och fysisk vila föreskrivs av läkaren individuellt, beroende på komplexiteten i operationen för att avlägsna endometrial polyp, ålder och kroppens egenskaper. Vanligtvis varar denna period upp till en månad.

Video: Avlägsnande av endometrial polyp (hysteroresektoskopi).

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast för informationssyften och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ett substitut för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Endometrial polyp avlägsnande

Artiklar om medicinsk expertis

Idag är det vanligaste problemet i gynekologisk praxis polyper. Avlägsnande av endometrial polyp är ett obligatoriskt förfarande, eftersom det är omöjligt att bli av med dem på ett annat sätt. Dessutom måste de tas bort så snabbt som möjligt eftersom de växer till en tumör.

Polyper är godartade och påverkar de inre väggarna och livmoderhålan (endometrium). Av dem själva är de en följd av spridningen av endometriet som bildas av livmoderhinnan. I de flesta fall är de fästade på livmodern i livmodern med ett speciellt ben. Med hjälp av modern utrustning kan polypper tas bort snabbt, utan konsekvenser och risken för återväxt.

Hur brådskande du behöver ta bort endometrial polypp?

Den endometriala polyppen bör avlägsnas så snabbt som möjligt, eftersom den tenderar att växa och genomgå transformering till en ondartad tumör. Varje kirurgisk behandling kan vara effektiv endast i ett tidigt stadium av patologidetektion..

Träning

Det är viktigt att inte leva sexuellt en vecka innan operationen, eller i extrema fall måste du använda kondom. Det rekommenderas inte att använda några medel, särskilt antibakteriella medel, som gör det möjligt att bibehålla mikroflorans naturliga tillstånd. Det är också bättre att inte använda några mediciner eller kosmetika.

En vecka före operationen är det bättre att hålla sig till en diet. Ät inte stekt, kryddig, rökt mat. Det är bättre att föredra kokta och ångfat med ett minimalt innehåll eller fullständig frånvaro av kryddor, kryddor.

Vilka tester som krävs för hysteroskopi av endometrial polypp?

Som förberedelse för proceduren för att ta bort polypper är det nödvändigt att klara ett antal tester och genomgå en undersökning. Baserat på dessa studier kommer ett beslut att fattas om det är lämpligt att ta bort polyppen. Läkaren kommer att kunna välja den bästa metoden för borttagning, och anestesilegen kommer att bestämma det mest lämpliga alternativet för anestesi.

Under en gynekologisk undersökning undersöks livmoderhalsen i speglarna. Detta är viktigt, eftersom under operationen är det genom kanalen som instrumenten kommer att introduceras och alla nödvändiga manipulationer kommer att utföras.

Obligatorisk bakteriekultur genomförs, för att eliminera risken för infektion i livmodern, en cytologisk undersökning. Ett elektrokardiogram behövs, som kommer att bedöma hjärtats tillstånd och läge. Detta gör att du kan utvärdera hur belastningen kommer att påverka under operationen på hjärtat, samt att välja optimal bedövning.

Av instrumentella studier utförs nödvändigtvis en transvaginal ultraljud, vilket gör det möjligt att undersöka livmodern. Från laboratorietester måste en klinisk analys av blod och urin, en studie för latenta infektioner, göras. En förutsättning är också närvaron av resultaten av fluorografi och konsultation av terapeuten.

På vilken cykeldag tas endometriala polyper bort?

Operationsdagen föreskrivs av läkaren, oftast under den första veckan efter slutet av menstruationen.

Bedövning vid avlägsnande av endometrial polyp

Ofta lämnas patienter för inpatientbehandling. Sjukhusperiodens längd är vanligtvis liten, men anestesi krävs. Han väljs av en läkare utifrån ålder och närvaro av samtidiga sjukdomar. Läkemedel måste uppfylla de grundläggande kraven - vara säkra och bedöva pålitligt. Den vanligaste intravenösa metoden för anestesi.

Endometrial polyp avlägsnande under anestesi

Det avlägsnas under anestesi. Valet av anestesimetod bestäms och väljs individuellt av anestesilegen. Med relativt god hälsa och kort manipuleringsvaraktighet rekommenderas att ersätta generell anestesi med ryggravsanestesi. Endotrakeal anestesi används också..

Tekniken för att ta bort endometrial polyp

Just nu är de villkorat uppdelade i tre typer. Kirurger använder den traditionella, hysteroskopiska, laparoskopiska metoden för borttagning.

Enligt den traditionella metoden för borttagning menar de den vanliga bukoperationen, där livmodern skärs, och polyppen tas bort med hjälp av standardkirurgiska instrument. Men denna metod används ytterst sällan, eftersom den länge har betraktats som föråldrad. Dessutom har det visat sig att det är farligt och medför många risker. Så, återhämtning tar lång tid, risken för blödning ökar. Operationen är ganska komplicerad, den varar mycket länge. Den huvudsakliga svårigheten är att du måste klippa ihop alla överliggande lager, såväl som livmodern, utföra nödvändiga manipulationer för att ta bort polyppen, sy alla lagren.

En säkrare metod är hysteroskopi: den används allmänt i praktiken. Denna metod anses vara mindre traumatisk, golvet görs lätt bedövning, som bara varar 15-20 minuter. Kärnan i metoden är att polyppen tas bort utan att göra några skärningar. Alla nödvändiga manipulationer utförs naturligt genom livmoderhalsen med specialverktyg (hysteroskop). När man använder denna metod sker återhämtning tillräckligt snabbt, redan på samma dag kan en kvinna få gå hem.

En av underarten för hysteroskopi är curettage, som utförs under kontroll av ett hysteroskop. Men denna metod är också föråldrad och används praktiskt taget för närvarande inte, eftersom den är mycket traumatisk och ofta leder till allvarliga kränkningar av livmoderns struktur och funktion. Konsekvensen av denna metod är ofta infertilitet..

En annan populär modern metod är laparoskopiskt borttagning, som utförs med ett speciellt verktyg - ett laparoskop. För att ta bort polypen laparoskopiskt är det nödvändigt att göra en liten laparoskopisk åtkomst.

Faktum är att flera punkteringar görs på den ventrala sidan i nedre del av buken. Genom denna punktering introduceras först ett laparoskop - ett instrument som är utrustat med en kamera i slutet. Det låter dig undersöka det opererade hålrummet, utveckla operationens taktik. Sedan introduceras kirurgisk utrustning genom ett annat snitt, med vilken jag tar bort polyppen. Återställning sker mycket snabbt eftersom den omgivande vävnaden praktiskt taget inte skadas. Det finns praktiskt taget inga ärr, postoperativa smärta plågar praktiskt taget inte.

Hur man tar bort endometrial polyp i livmodern?

Det finns inte ett sätt att ta bort endometrial polypp. Var och en av dem har både sina nackdelar och sina fördelar. Nedan följer en beskrivning av varje metod, dess funktioner beaktas samt fördelar och nackdelar.

Den mest föråldrade metoden, som används mindre och mindre, är borttagning med en öppen bukoperation. Denna teknik kräver inte specifik utrustning, därför används den i stor utsträckning i medicinska institutioner som inte har tillräckligt med medel för inköp av högteknologisk utrustning, vilket krävs för andra, modernare metoder. Ändå fortsätter hon med säkerhet att rädda hälsan och till och med livet för många patienter.

Under denna operation görs ett fullständigt snitt av bukväggen, alla muskellager, själva livmodern, varefter polyppen tas bort. Sedan sutureras alla lager. Naturligtvis är denna metod mycket traumatisk. Under operationen skadas alla lager, vävnader. Det tar lång tid för deras fullständiga återhämtning. Risken för komplikationer ökar många gånger: långvarig blödning, skadad vävnad. Mot bakgrund av en kränkning av membranens integritet kan en smittsam process utvecklas.

Inte mindre farligt är curettage, där livmoderhålet är blint skrapat och skär av polyperna. Oftast används vid bildning av flera polypper. En allvarlig nackdel är att denna metod ofta åtföljs av återfall. Polyper tenderar att bildas igen om ett ben eller en del av vävnaden kvarstår. Och denna sannolikhet är mycket hög eftersom läkaren kanske inte märker en del av polyppen under operationen.

Om det kvarstår, kommer aktiv restaurering att äga rum och efter ett tag bildas den igen. Det finns en risk att den skadade cellen kommer att genomgå malignitet, vilket kommer att skapa grunden för vidare bildandet av en cancerös tumör. Idag används denna metod fortfarande, men de försöker utföra den under kontroll av ett hysteroskop, som gör att du kan se hela hålrummet och väggarna i livmodern, bilden visualiseras på skärmen. Med den här operationen kommer den att vara mindre traumatisk.

Mindre farligt är metoden för laparoskopi. Med denna metod görs inget snitt i hålrummet. Hudpunkter görs på de platser där polyppen är belägen. Genom dem introduceras specialutrustning - ett laparoskop. Först undersöks hålrummet med en liten videokamera som sätts in genom röret. Detta ger läkaren möjlighet att bedöma endometriumtillståndet, undersöka polyppen och utvärdera operationens omfattning. Sedan introduceras kirurgiska instrument genom ett annat rör, vilket gör det möjligt att exakt ta bort polypen, samtidigt som man kontrollerar processen med en videokamera. Denna metod är mindre smärtsam, allvarlig vävnadsskada observeras inte, därför återhämtning sker snabbt, komplikationer är sällsynta.

Metoden för hysteroskopi anses vara den säkraste. Operationen utförs genom öppningen av livmoderhalsen med hjälp av speciella dilatatorer med hjälp av ett hysteroskop. I slutet av denna anordning finns en kamera med vilken läkaren undersöker hela livmoderhålan och bestämmer den fortsatta operationen. Efter att ha märkt polypen tar läkaren bort den med hjälp av en elektrisk slinga, vilket gör det möjligt att klippa den helt under benet. Avskärningsstället cauteriseras med flytande kväve, eller 5% jodtinktur, vilket hjälper till att förhindra återfall och är också ett pålitligt förebyggande av infektion och inflammatorisk process..

Operationen är smärtfri, snabb (tar i genomsnitt 15-20 minuter). Det kan utföras inte bara under allmän anestesi, utan också under lokalbedövning. Metoden väljs av anestesiläkaren utifrån många parametrar, inklusive patientens tillstånd, sjukdomens svårighetsgrad, operationens mängd. Denna procedur rekommenderas att utföras 2-3 dagar efter menstruationens slut, eftersom det är under denna period som livmoderslimhinnan blir så tunn som möjligt och polyppen stiger över ytan. Det är lätt att ta bort just nu..

I många kliniker avlägsnas polypper även med en laser. Detta är en metod som gör det möjligt att noggrant och exakt ta bort en polypp utan att skada omgivande vävnad. Detta är en skonsam metod som praktiskt taget inte skadar livmodern, lämnar inga ärr. Därför kan det användas även av icke-kvinnliga kvinnor som fortfarande planerar att få barn. Lasern gör det möjligt att ta bort polyppen i lager. Läkaren kan tydligt kontrollera djupet vid vilket laserstrålen tränger igenom. På grund av avlägsnandet av strålen påverkas inte möjligheten till befruktning av ägget.

Hur länge tar borttagningen av endometrial polypp?

I genomsnitt tar manipulation cirka 30 minuter.

Avlägsnande av den körteliga polypen i endometrium

En körtelpolyp är en formation som bildas av körtelceller. De tenderar att växa om de inte behandlas. Hysteroskopimetoden används oftast för borttagning, eftersom sådana polyper snabbt tas bort så snart de plockas upp under benet. Dessutom gör denna metod det möjligt att visualisera polypen väl och förhindra sannolikheten för ett återfall genom att helt ta bort polyppen, inklusive kärlen som matar den.

Hysteroskopi och hysteroresektoskopi av endometrial polyp

De är baserade på användning av specifik utrustning och minivideokameror. Med hjälp av dessa verktyg kan du exakt upptäcka, undersöka polyppen och ta bort den. Denna operation är ganska enkel, kräver inte snabb åtkomst, eftersom åtkomst till polyppen utförs naturligt - genom livmoderhalskanalen.

Kirurgiska instrument införs genom hysteroskopets rör. Polypen under kontroll av kameran tas bort med special sax och pincett. Avlägsnande utförs exakt och exakt genom att separera benen på polyppen från livmoderväggen. Det är viktigt att ta bort benet helt, för om det inte avlägsnas helt kommer polyppen att växa igen.

Metoden har också sina fördelar, eftersom det gör det möjligt att visualisera befintliga patologier genom att visa bilden på skärmen. Bilden förbättras genom införandet av ett kontrastmedium.

En annan fördel är att det praktiskt taget inte finns någon risk för skador, kortvarig anestesi används. Denna typ av kirurgisk ingripande är minimalt invasiv, eftersom risken för skador, blödningar praktiskt taget är frånvarande. På grund av frånvaron av abdominal dissektion accelereras återhämtningsprocessen avsevärt. En sådan operation innebär inte obligatorisk sjukhusvård. Om allt gick bra och utan komplikationer släpps kvinnan hem samma dag. Det är viktigt att det inte finns något ärr i livmodern, så operationen påverkar inte kvinnans förmåga att bära och föda ett friskt barn.

På grund av frånvaron av peritoneala snitt och en låg grad av skada på omgivande vävnader tolereras operationen väl och kommer också att utföras efter abort, förlossning och andra gynekologiska ingrepp. Används ofta för att ta bort resterna av ägg, morkaka.

Resektoskopi av endometrial polyp

Metoden har vissa likheter med hysteroskopimetoden. Skillnaden är att borttagningen utförs med ett resektoskop, som är en speciell slinga för borttagning.

Förfarandet ser ut så här: patienten injiceras i anestesi, sedan utförs antiseptisk behandling. Expandrar införs i livmoderhalskanalen. De låter dig expandera kanalen och introducera ett hysteroskop. För att räta ut livmoderns väggar införs en speciell vätska i kaviteten. Genom hysteroskopets rör släpps en resektoskopslinga in. Hysteroskopet låter dig styra operationens framsteg, eftersom den innehåller en kamera, med vilken hela det opererade området visualiseras..

Curettage av endometrial polyp

Detta är en föråldrad metod där livmoderhålan skrapas med ett speciellt skarpt instrument (curett).

Förberedelse för curettage av endometrial polyp. Idag genomförs curettage efter diagnostisk hysteroskopi, vilket gör det möjligt för läkaren att undersöka och komma ihåg polypens placering och strukturella egenskaper.

Laseravlägsnande av endometrial polyp

Lasern är en av de säkraste metoderna för att ta bort den så exakt som möjligt. Detta är en riktad metod, där omgivande vävnader inte skadas, det är praktiskt taget omöjligt att bli skadad. Fördelen är att lasern inte lämnar ärr i nacken, varför metoden inte påverkar en kvinnas reproduktionsfunktion. Följaktligen kan den tillämpas på kvinnor som fortfarande planerar att få barn, vilket är viktigt inom gynekologi.

Det finns inga ärr eller spår kvar, risken för komplikationer, infektion, blödning elimineras. Att ta bort polypper med en laser anses vara det mest effektiva och säkra sättet. Det gör det möjligt att ta bort polyppen i lager.

Det är också viktigt att laseravlägsnande inte kräver ytterligare sjukhusinläggning av patienten. Proceduren varar i genomsnitt inte mer än 2-3 timmar, varefter kvinnan ska vara under en läkares övervakning under en tid, och med tillfredsställande välbefinnande kan hon omedelbart åka hem. Återhämtningen är mycket snabb, en kvinna kanske inte ens tar sjukskrivning. Du måste dock delta i schemalagda undersökningar..

Avlägsnande av endometrial polyp med radiovågmetoden för surgitron

Grunden för påverkan är användningen av radiovågstrålning. I detta fall används högenergi-radiovågor som har en återställande effekt på kroppen. Förfarandet är tillräckligt snabbt, smärtfritt. Återfall återkommer inte eftersom ytterligare värmebehandling av det opererade området används. I detta fall elimineras praktiskt taget sannolikheten för att få en elektrisk brännskada..

Under alla års praktik har ett sådant fall inte registrerats. Metoden är bra eftersom den inte lämnar ärr, inte skadar slemhinnan. Återställning efter operationen sker under en period av tre veckor till flera månader. Indikationer för användning är alla polypper om de är godartade. Efter proceduren utförs obligatorisk koagulering. Det är värt att notera att förfarandet är så smärtfritt att det utförs utan bedövning..

Kauterisering av endometrial polyp

Omedelbart efter operationen är polypavlägsningsstället cauteriserat, vilket undviker upprepad tillväxt av polyppen, förhindrar blödning. I vissa fall, om polypperna är tillräckligt små, kan de cauteriseras utan att ta bort dem. För kauterisering använd flytande kväve eller en alkoholhaltig jodlösning.

Kontra

Med inflammation i bilagorna, orsakade av både en yttre infektion och inre autoflora. I närvaro av en latent infektion, sexuellt överförda sjukdomar, måste du först bli av med infektionen. I synnerhet är klamydial infektion en direkt kontraindikation..

Operationen är också kontraindicerad i närvaro av vaginal dysbios, candidiasis, närvaron av kraftiga blödningar från könsorganen, särskilt om det orsakas av endometrios, hyperplasi, svullnad i vävnaderna. Vid blödning försenas operationen tills blödningen slutar. Under graviditet avlägsnas inte heller polypper..

En operation kan inte utföras i närvaro av patologiska fenomen i livmoderhalsområdet, speciellt om de hindrar hysteroskopets normala passage in i livmoderkaviteten (det kan vara neoplasmer, cancerformiga tumörer, ärr i livmodern, det återstående arbetsfältet eller operationer). Kirurgi är också kontraindicerat i närvaro av allvarliga samtidigt patologier..

Eftervård

Beroende på operationens teknik varar återhämtningen efter avlägsnande av endometrial polyp från 5 till 90 dagar. Under perioden efter operationen observeras fysiologiska urladdningar i 2-5 dagar. Detta är konsekvenserna av en skada som oundvikligen inträffar, även med det mest försiktiga borttagandet..

Under den postoperativa perioden genomförs ofta rehabiliteringsterapi för att förhindra återväxt. Detta beror på det faktum att oavsett vilken metod operationen utfördes finns det alltid en risk att polyppen växer igen. Anledningen är resten av cellerna som inte kunde skrotas ut under operationen. Till och med en cell kan provocera polypens återväxt. Speciellt stor risk vid utförande av en curettoperation.

Antiinflammatoriska läkemedel används. Detta beror på det faktum att varje manipulering medför vävnadsskada, en kränkning av den naturliga mikrobiocenosen, vilket resulterar i att sannolikheten för att utveckla inflammation, infektionsförening reduceras avsevärt.

I händelse av en infektiös process, såväl som vid curettage, föreskrivs en bakteriologisk studie för att identifiera patogenen och vidare välja ett antibakteriellt medel som visar maximal aktivitet mot den. Inflammation stoppas på kort tid för att inte provocera polypens upprepade tillväxt. Med dysbios kan probiotiska preparat förskrivas..

Den borttagna polyppen undersöks alltid med histologiska metoder för att bestämma om tumören är godartad eller malign. Om en malign tumör upptäcks kan ytterligare antitumorbehandling krävas. Med hormonell obalans utförs hormonbehandling..

Vad som är omöjligt efter avlägsnande av endometrial polyp?

Efter operationen kan du inte äta tung mat, utsätta dig för stress, belastning, överarbetning. Du kan inte gå länge, vara kallt. Men att ta ett varmt bad, besöka bastur och bad är också omöjligt. Det kan orsaka blödning. Endast dusch.

Inom en månad kan du inte delta i sport, fysisk aktivitet. Du bör avstå från sexuell aktivitet under samma period. Under en månad kan du inte göra douching, ta mediciner som bidrar till blodförtunnning, inklusive analgin, aspirin.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till att känna sig illa under menstruationen

InnehållUnder menstruationen kan många kvinnor uppleva smärta, illamående, feber, svaghet och andra obehagliga symtom.Varför detta händer och vad som inte behöver göras under menstruationen för att inte provocera en försämring av egen hälsa?...

Ultraljudsövervakning av ägglossning - Follikulometri (+ dekryptering!)

Ultraljudsövervakning eller follikulometri är det mest pålitliga, nästan 100% sättet att bestämma ägglossning. Detta kräver ett besök i ultraljudskåpet flera gånger under cykeln....

Menstruationsblödning i mitten av cykeln

Utsläpp eller blödning i mitten av menstruationscykeln är en ganska vanlig förekomst som många kvinnor känner till; nästan alla kvinnor på en eller annan punkt i livet märkte oväntade blödningar i mitten av cykeln....