Rapporteringsperiod (yoga under menstruation)

Intim

På tal om menstruation sänker vi vanligtvis vår röst. Och detta är förståeligt - trots allt är ämnet ganska intimt. Dessa dagar kallas "kritisk." Men i verkligheten händer inget kritiskt under denna period: menstruationen indikerar att kvinnan är i fertil ålder. Förresten, med menstruationsflödet, elimineras en hel del toxiner från kroppen, och kvinnor lever längre, och därför.

I dag är det allmänt accepterat att menstruationen inte bör påverka vardagen: använd bara en vattpinne för att fortsätta spela sport, åka cykel, bära tunga väskor, arbeta aktivt, göra reparationer - ja någonting.

Emellertid råder en annan uppfattning i östlig kultur, särskilt indisk. Under menstruationen tappar en kvinna energi, blir av med gifter och till och med kommer i kontakt med den andra världen. Under denna period utför hon inte ritualer, får inte tillaga rituella rätter, går inte till templet och kyrkogården. I vardagen föreskrivs en kvinna att tala tyst, inte att göra plötsliga eller aktiva rörelser och att uppfatta dessa få dagar som en period av rening och fred.

den förbjudna frukten

Under menstruationen bör yogaövningen också justeras. Jag rekommenderar att alla deltar i ett speciellt program - även om du inte känner några förändringar i ditt välbefinnande. Asanas-komplexet kan vara annorlunda beroende på praktiknivå, ålder och hälsa.

Detta tillvägagångssätt är ibland överraskande för nybörjare - vi pratar ju inte om några begränsningar i gymnastikklubben. Saken är att asanas har en mycket djupare effekt på fysiologin och funktionen hos inre organ än enkla fysiska övningar. Det är därför som vissa poser är förbjudna att göra (till exempel inverterade), medan andra utförs i olika varianter.

Förbudet mot inverterade asanas beror på kvinnans fysiologi. Faktum är att när du lyfter upp benen stoppar ditt menstruationsflöde reflexivt. Av denna anledning bör inte bara Shirshasana, Sarvangasana, Halasana och Viparita Karani inte göras, utan också sådana poser som Urdhva Prazarita Ekapadasana och Urdhva Prazarita Padasana. Till och med Supta Padangushthasana I är bättre. Om du under menstruationen någonsin har utfört, till exempel Sarvangasana, har du antagligen märkt att urladdningen stoppade under en tid och återupptogs efter några timmar eller nästa dag. Det finns inget bra i detta stopp, eftersom den naturliga processen för att eliminera toxiner störs. Om denna praxis sker regelbundet kommer det förr eller senare att vara hälsoproblem.

Under menstruationen gör de inte bukställningar, som Navasana, handbalanser och stängda vändningar (dessa inkluderar till exempel Marichiasana III). I dessa asanas är magmusklerna involverade i arbetet och bäckenområdet komprimeras och utsätts för starkt inflytande. De utesluter också bakåtböjningar utan stöd, som Shalabhasana, Dhanurasana, Urdhva Dhanurasana och Urdhva Mukha Shvanasana. I ögonblicket för att komma in i dessa poser uppstår spänning och dragkraft hålls av fysisk ansträngning. I detta skiljer de sig från passiva avböjningar med stöd (på bultar eller en speciell bänk), där avslöjande inte kräver fysisk styrka. Naturligtvis är det inte alltid möjligt att helt undvika stress idag - att inte ligga på soffan hela dagen. Men du måste förstå varför du anstränger dig och vad som händer. Om du anstränger dig för att uppfostra en son eller en dotter är det en sak. Om, till exempel, Dhanurasana, är det helt annorlunda. I det första fallet ingår de biologiska mekanismerna för interaktion mellan honan och ungen. I ett ögonblick av fara kan en kvinna plocka upp sitt redan vuxna barn, bära sitt nödvändiga avstånd och till och med springa utan att skada hans hälsa. Men vilken biologisk mekanism som motiverar din insats på yogamattan, när kroppen är inställd på vila?

antidepressiv

Ibland känner en kvinna fysiskt och emotionellt obehag 10-12 dagar före menstruationens början. Det finns ingen önskan att göra yoga - och verkligen göra något. Men det är praxis som hjälper till att hantera manifestationerna av premenstruellt syndrom, inklusive depression. Inverterade ställningar, böjningar tillbaka och asanas, där bröstkorgen öppnas, är särskilt användbara. Men att luta dig framåt kan förbättra det deprimerade tillståndet, så du bör inte luta dig djupt, det är bättre att sträcka sig upp. En av de mest gynnsamma ställningarna under denna period är Janu Shirshasana och hennes variation av Parivritt till Janu Shirshasana. De har en djup effekt på bäckenområdet och hjälper kroppen att hantera hormonella förändringar, vilket leder till en känsla av obehag.

Välbefinnande under denna period visar om allt var i ordning i ditt liv den senaste månaden. Om du är mycket spänd eller nervös, det vill säga har upplevt felaktiga belastningar för dig själv, kan alla manifestationer av PMS intensifieras. Om livet fortsatte lugnt och jämnt - börjar menstruationen nästan omöjligt och fortsätter lätt.

I en första tillnärmning

Med utseendet på karakteristiska sensationer som indikerar menstruationens överhängande inställning, utesluter man från övningen alla ställningar som orsakar spänning. Gör allt som inte är svårt, inklusive inverterade poser. Vid behov kan de utföras med stöd, till exempel Sarvangasana med en stol.

Så fort det första valet visas fortsätter du till specialprogrammet. Hos olika kvinnor varar perioden för menstruationens början från flera timmar till två dagar. För närvarande bör du bara böja dig framåt med stöd under huvudet.

Under menstruationen från ett speciellt komplex kan du välja de mest bekväma poser som ger lättnad. Till exempel, med smärtsamma upplevelser, hjälper Baddha Konasana, Upavishtha Konasan, Supta Baddha Konasana, Supta Virasana (om det ges enkelt), Jan Shirshasana (du kan göra det utan att böja dig djupt).

Mot slutet av din period kan du förkorta din tid att luta dig framåt och koncentrera dig på liggande ställningar med stöd, såsom Supta Virasana, Supta Baddha Konasana, Viparita Dundasana och Setu Bandha Sarvangasana.

Utför hela det beskrivna komplexet eller välj något i 20-30 minuter. Shavasana görs bäst med en liten stativ under ryggen, och pranayama ligger ner. Olika alternativ för Ujaya Pranayama är lämpliga, särskilt med betoning på utandning: de hjälper till att rensa.

Tillbaka till striden

Så snart menstruationen är över, det vill säga all urladdning har stoppats, fortsätt med de inverterade poserna. Som en förberedelse för dem är versionen av Adho Mukha Svanasana med fötter mot väggen högre än handflatorna, till exempel på tegel, lämplig. Den första dagen efter menstruationen bör du inte omedelbart börja engagera dig intensivt: undvik hoppning och buksställningar. Övergången till aktiv övning krävs gradvis. På den andra dagen, utför de viktigaste stående poser (helst mot väggen) och inverterade asanas, det är möjligt med variationer.

Och nedan - full fart framåt! Nästa vecka är bara den period då du kan göra alla poser.

1. Luta framåt från Vajrasana

Thunderbolt Poses
Sitt i Vajrasana, knän och fötter tillsammans. Sprid sedan knäna till bäckenets bredd och luta dig framåt, lägg magen och bröstet på en bult och pannan på en vikta filt. Ta tag i armbågarna. I detta läge bör skinkorna pressas till hälarna. Om bäcken ändå kommer av, använd ett stöd högre. Koppla av huvudet och armarna helt. Du bör känna dragkraft i korsbenet och i laterala delar av bäckenet. Håll posisen i 1-2 minuter.

2. Luta till sidan av Vajrasana

Sitter i Vajrasan, vrid åt höger. Böj sedan som om du vill placera vänster hypokondrium på höger knä, det vill säga, sträcka dig framåt och till höger. Sätt huvudet på ett stöd - en tegel, bult eller till och med en stol. Försök att inte riva den vänstra skinkan från vänster häl, motstå vänster lår. Skapa en lätt vridning genom att mata vänster sida av buken till höger. Du bör känna förlängningen på vänster sida av bäcken och korsbenet. Håll detta läge i 1-2 minuter och luta åt vänster.

3. Baddha Konasana

Kopplad vinkel posera
Sitt i Dandasana, böj sedan knäna, anslut sulorna och föra fötterna närmare bäckenet. Om dina höfter inte faller ner på golvet, sitta på en vikta filt. Stativets höjd bör vara sådan att knäna faller till bäckenets nivå. Koppla av dina fötter, du kan till och med sprida dina klackar och vrida dina fotsulor till taket. Placera händerna på golvet eller tegelstenarna för att förlänga kroppen och öppna bröstet. Håll posisen i 1-2 minuter. Denna variant av asana har en djup effekt, och hjälper även med svår smärta under menstruationen.

4. Upavishtha Konasana

Sittande pose med benen breda från varandra
Sitt i Dundasana och sprid benen cirka 90 grader eller bredare om du kan hålla ryggen rakt. Om bäckenet faller över korsbenet, sitta på stativet. Placera händerna på båda sidorna av bäckenet, och skjut av dem, lyft upp kroppen och öppna bröstet. Tryck på klackarna mot golvet och dra upp knäna. Övre delen av låret, mitten av knäet och tårna bör vara i linje och titta upp. Det är nödvändigt att sitta så att centrum av grenen är vänd mot golvet: vattna inte bakåt eller framåt. Håll posisen i 1-2 minuter.

5. Supta Baddha Konasana

Bound Angle Pose
Sätt dig på golvet i Baddha Konasana, ligg sedan på ryggen, på bågen. Lägg ett vikt filt under huvudet. För att förhindra att fötterna rör sig från bäckenet kan du fixa benen med remmar, men om höftleden är tillräckligt rörliga är detta inte nödvändigt. Om insidan av höfterna är öm, placera ett stöd under knäna. Du ska känna en trevlig öppning i bäcken och bröst. Håll dig i pose i 5 minuter.

6. Supta Virasana

Hero Pose
Sitt i Virasana. Bäckenet bör falla exakt mellan fötterna. Skjut tillbaka, och hjälpa dig själv med dina händer, lägg dig ner på fästet. Lägg ett vikt filt under huvudet. Om du känner spänning i korsryggen, peka skinkorna och svansbenet på knäna. I detta fall kommer lårets främre yta att sträckas. Om känslan av obehag i korsryggen inte försvinner, behöver du högre stöd. Om fotleden är mycket öm i det här läget, är benen inte redo för en ställning. Om du stannar i asana bör du känna att bäcken och höfter förlängs och bröstet öppnar sig. Håll dig i pose i 5 minuter.

7. Pashchimottanasana

Bakre kropps stretch stretch
Sitt på stativet och sträck ut benen. Sprid fötterna till bäckens bredd - på detta sätt slappnar magen bättre. Sträck upp och böj, vila huvudet på ett stöd. Dess höjd bör vara sådan att bröstet inte krymper och kroppens främre yta sträcker sig. Dra in höfterna inåt, skjut klackarna mot golvet och dra upp knäna. Gå framåt, du kan behöva flytta supporten lite längre efter en tid. Håll posisen i 2-3 minuter.

8. Janu Shirshasana

Gå till knäet
Sitt på ett lågt stöd, böj vänster ben och ta knäet åt sidan och placera vänster lår i vinklar till höger. Vänd kroppen och bäckenet åt höger, sträck upp. Lyft upp din vänstra hand och tag i höger fot med den. Sträck ryggraden framåt och uppåt, medan du andas in, riktar du vänster hypokondrium åt höger. Vridningen ska vara mjuk och känd i området med vänstra revben och vänster sida av bäckenet. Sträck sedan framåt och sänk huvudet till stödet. Sträck ditt högra ben; låt inte ditt vänstra knä gå framåt. Upprepa 2-3 gånger varje sätt.

9. Böj framåt från Upavishtha Konasana

Sitt i Upavishtha Konasana, sträck framåt och sänk huvudet i dina händer eller stöd - en tegel, bult eller stol. Sträck benen och förhindra att de faller framåt. Rikta in hypochondrium och bröstet så att magen inte krymper. Flexibla kvinnor måste pressa höfterna hårdare mot golvet så att kroppsvikt inte rör sig på huvudet. Om kroppen är styv och det är svårt för dig att luta dig framåt, sitta på ett litet stativ och använd ett högre stöd under huvudet. Du bör känna att de laterala delarna av bäckenet och sakrum sträcker sig ut. Håll posisen i 2-3 minuter.

10. Viparita Dundasana

Inverterad personal utgör
Lägg de två bultarna tvärs och lägg på dem så att fötterna och huvudet ligger på golvet. Sprid dina ben till bredden på bäckenet, linda in höfterna inåt. Om du känner en stark rusning av blod till huvudet, lägg en filt över den. Ibland finns det en känsla av obehag i ländryggen i en posision. I det här fallet kan du placera dina fötter lite högre, och även använda en speciell bar, placera den under svansbenet. Du ska känna en trevlig förlängning längs hela ryggraden och öppningen i området med membranet. Efter 5 minuter, dra försiktigt bort stödet mot huvudet.

11. Setu Bandha Sarvangasana

Bridge Pose
Ligg på bult, axlar, armar och huvud - på golvet. Placera tegelstenar eller annan bult under fötterna och placera den vinkelrätt mot den första. Så att benen inte vänder utåt kan du sätta bältet på fötterna och sprida dem till bäckens bredd. Denna asana kommer att verka mer bekväm för de som i föregående utgör känsla av spänning i korsryggen - särskilt om du sträcker benen och använder en speciell bar. Koppla av axlar, nacke, huvud och armar. Känn hur bröstet öppnar och sinnet lugnar sig. Efter 5 minuter, dra försiktigt bort stödet mot huvudet.

Yoga i månadscykeln

Från auktoritativ välkänd litteratur verkar det mest omfattande ämnet med månatlig praxis avslöjas i den berömda boken för kvinnor ”Nava Yogini Tantra”, som beskriver praxis i traditionen för yoga i Bihar. Vad som är viktigt, boken är skriven av en kvinna. Jag bjöd in våra vackra och kloka rådgivare - lärare och erfarna utövare - att utvärdera och kommentera ett kapitel från det som handlar specifikt om yoga i månadscykeln. Vi inbjuder dig också att kommentera detta material och dela din erfarenhet om det skiljer sig..

När det gäller utövandet av hada-yoga under menstruationen föreslår jag att kvinnor är mer anpassade till sensationerna i sin egen kropp. Den vet vad som är bäst för honom. Om en kvinna har regelbunden övning av hada yoga under en lång tid (1-2 år) och fritt gör komplexa asanas och inverterade asanas, föreslår jag att inte avbryta övningen även under menstruationen.

Det kanske är värt att överge de inverterade asanorna, till exempel försöker jag inte göra dem själv på de mest intensiva dagar av menstruationen, även om min erfarenhet av regelbunden övning redan har överskridit tio år. Om en kvinna just har börjat öva eller känner sig svårt att utföra vissa asanas, så rekommenderar jag först att överge dessa asanas under menstruationsperioden och bara utföra dem som är bekväma och trevliga för henne.

Jag rekommenderar att man helt och hållet överger praktiken med hata yoga under menstruationen för de kvinnor som upplever smärta och allvarlig obehag vid denna tidpunkt, samt svår blödning. Istället föreslår jag att du gör lätta andningsövningar och förseningar. Detta kan vara en avslappnad andning med magen, sedan en liten fördröjning i utandning med upphöjning av membranet, vilket hjälper till att slappna av buken och lindra smärta, eller det kan helt eliminera dem. Men innan du utför dessa övningar måste du först ta reda på hur du gör dem korrekt från en erfaren utövare, och inte göra det själv "som jag förstod" från böckerna..

Med ytterligare övning av yoga försvinner smärta och obehag vanligtvis och då kan du inte avbryta övningen även under menstruationen. Det viktigaste är att i de övningar som en kvinna väljer själv, sker inte muskelspänningen i buken. Med andra ord rekommenderar jag att man undantar kraftasanas för denna period såväl som inverterade. Jag märkte också att området på höfterna och buken under menstruationen förändras både i sensationer och i volym, så jag skulle också rekommendera att det vrids till ljusa svängar av böjda ben till höger och vänster, liggande på ryggen. I allmänhet kallar jag menstruationsperioden för en ”magisk period” för en kvinna, för närvarande en av de djupaste meditationerna i tystnad och det aktuella bönestillståndet. Du kanske borde ägna mer tid åt att vara ensam med dig själv, detta hjälper till att känna din kropp och känna dig själv bättre. Med kärlek, Maria Vybornova (Lakshmi).

Lilya Sulkhanyan, certifierad lärare i Open Yoga, Moskva (undervisar vid Open World Center på Tula):

Kan kvinnor göra yoga under menstruationen? Särskilt omvända poser? Mycket prat om detta ämne nyligen. Olika källor säger olika saker. Och jag kan dela mina observationer och personliga erfarenheter. Jag har utövat yoga i cirka 15 år och har undervisat i nästan 8 år. Ärligt talat beror min personliga praxis inte på månadscykeln utan på välbefinnande. Om du är sjuk och inte mår bra, oavsett om det är förkylt eller på grund av din period, skulle det vara naturligt att koppla av eller göra ett mycket, mycket mjukt komplex. Men om du mår bra under din period, varför inte träna?

Att göra eller inte göra inverterade poser? Om du utövar yoga och hör din kropp, måste du lyssna på upplevelserna. Personligen ser jag inga hinder, och jag övar själv inverterade poser på samma sätt under cykeln. Det kan inte vara nödvändigt att göra Sarvangasana eller Viparita Karani i 2 timmar kontinuerligt under menstruationen, men de 2-5 minuter som ges under klasserna i gruppen kommer troligtvis inte att skada. Om vi ​​pratar om energiflödena (eller pranorna) som aktiveras under inverterade poser, och detta är anledningen till att inte göra dem - igen, de få minuterna som en vanlig kvinna övar under klasserna är osannolikt att skapa så kraftfulla och därför farliga interna flöden.

När jag kommunicerade om detta ämne med kollegor, hörde jag inte heller några argument mot praxis under menstruationen. Men du måste förstå att du för det första kan ha några problem med gynekologi, och det är just för dig att det är kontraindicerat att göra inverterade poser under denna period. I denna fråga är det bättre att konsultera en läkare. Kära kvinnor, yogalärare är inte läkare, och därför, om du är i tvivel, oroar för det här problemet, konsultera en specialist.

Inna Zakharchenko, en erfaren yogalärare:

Människokroppen är en otroligt klok och harmonisk mekanism. Det är komplext i sig, men många externa faktorer påverkar dess arbete. I naturen är nästan alla processer cykliska. Den kvinnliga kroppen är inget undantag. Eftersom, medan vi utövar yoga, vi lär oss att höra och lyssna på vår kropp, är det rimligt att bygga en personlig övning med hänsyn till naturliga rytmer, cykliska förändringar i kroppen och yttre faktorer. Vad påverkar vår kropp, mentala och emotionella tillstånd? Ja, nästan allt! För det första den hormonella bakgrunden, som ständigt förändras under menstruationscykeln. Och sedan kan du lista oändligt: ​​månens faser, mat, väder, relationer, trötthet och stress, och så vidare. Kvinnors praxis kan bli mer harmonisk och effektivare om dessa externa och interna faktorer realiseras och beaktas. Naturligtvis är vi så olika att det nästan är omöjligt att få en universell formel, så varje kvinna som lyssnar känsligt på hennes tillstånd och utforskar hennes inre kosmos kan skapa ett unikt träningsprogram.

Men det finns allmänna mönster. Exempelvis faller toppen av aktivitet, styrka och energi på ägglossningsperioden, det vill säga ungefär mitten av månadscykeln. För tillfället ges energisk, kraft, dynamisk övning av asanas lätt. Mot början av menstruationen upplever vissa kvinnor irritabilitet, harsel, obehagliga kroppsliga känslor - kort sagt PMS. Det är uppenbart att det under denna period är bättre att göra övningen mjukare för att inte blåsa upp ett redan rastlöst sinne och en spänd kropp. Meditation och lugnande pranayama, djup avkoppling kommer att vara fördelaktigt. Under menstruationen blir övningen av asanas lugn eller slutar i flera dagar. Efter menstruationens slut återvinner kroppen styrka och når toppen av sin kapacitet för nästa ägglossning.

Intressant nog, med regelbunden övning, synkroniserar en frisk kropp ofta menstruationscykeln med faserna i måncykeln. Så på en växande måne ackumulerar en kvinnas kropp energi och ägglossningen sker på fullmånen. Då förbereder reproduktionssystemet sig för att avvisa det ofördelade ägget, och menstruationen sätter in på nymånen. Föreställ dig: en kvinna förändras precis som oceanerna! Är det inte fantastiskt?

Hur öva och öva alls under menstruationen? David Swenson, lärare i Ashtanga-Vinyasa Yoga med 40 års erfarenhet och världsberömmelse, frågade sina kvinnliga kollegor hur de gör yoga på kritiska dagar. Den första svarade: "Jag tar en paus i praktiken i flera dagar." Den andra sa att hon utförde hela serien med asanas, med undantag för inverterade. Det tredje svaret var: "Under mina perioder övar jag som vanligt och jag känner mig bra!" Som ni kan se - hur många människor, så många åsikter.

Om menstruationen är smärtfri kan du utföra det vanliga komplexet, med undantag för inverterade poser, Uddiyana- och Mula-bandha (energilås). För närvarande aktiveras ett nedåtflöde av energi - Apana - och allt som kroppen tar fram bör gå ut obehindrat. Aktiv pranayama (Bhastrika, Kapalabhati), bukmanipulationer (Agnisara-dhauti och Nauli-kriya), abs-övningar och djup sagging utförs också med försiktighet. Om blödningen inte slutar på länge rekommenderar Gita Iyengar att börja göra Sarvangasana och Shirsanasa den femte och sjätte dagen.

Naturligtvis är meditation bra när som helst på cykeln. Mina djupaste meditationer händer under menstruationen. Detta kan förklaras av det faktum att en "hormonell vagga" uppstår i kroppen, så sinnet är relativt lugnt. När jag delade denna observation med min vän utbrast hon: ”Vilken meditation ?! Jag kan bara tänka på smärta i dag! ” Så allt är väldigt individuellt.

Med smärtsamma perioder hjälper djup avslappning att lindra obehagliga symtom. Lindra spänningar och kramper kan djupt andas med magen med visualisering av inkommande och utgående luftflöden, eller "chakraandning".

Lyssna på din kropp, njut av en subtil dialog med den, var känslig - och den kommer att besvara alla frågor och hjälpa dig att gå djupare in i yogapraxis..

För att bli harmonisk och full måste en man anstränga sig, och en kvinna - slappna av. Harmonier av dig, kära yoginis!

Ekaterina, lärar-psykolog, tränareyogabarn (Schelkovo):

För det första är menstruationen alltid en energibalans och hormonell obalans (så fungerar det kvinnliga reproduktionssystemet). Därför måste en kvinna vila de första dagarna av menstruationens början! Andra dagen. Men! Många m passerar med smärtsyndrom (spasmer av livmodersammandragningar), och för att lindra dem finns det tre huvudsakliga asanas och pranayama:

 • shavasana;
 • Viloma pranayama;
 • Supta Badha Konasana.

Allt görs med rullar och kuddar för maximal komfort. Efter den första andra dagen gör alla vanligtvis sin övning i lättare versioner eller mer bekväm. Inverterade poser - nej. Shirshasan och Sarvagasan bör utföras i slutet av menstruationen av helt logiska skäl. Det verkar för mig att betoning som Dundasana inte heller är mycket, och i allmänhet allt som är väldigt irriterande.

Zilya, en erfaren yogautövare:
Enligt min mening är allt väldigt subjektivt, inte bara för varje kvinna, utan också för samma kvinna i olika perioder av livet, beroende på omständigheter och välbefinnande. Välbefinnande i dag beror naturligtvis på det allmänna sättet att leva och det allmänna känslomässiga tillståndet. För mig är nyckeln avslappning. Ju mer kroppen är avslappnad före cykeln, desto mer omöjligt kommer den att passera. Detta avser block och klämmor och konstant muskelspänning.

Jag håller med om passagen på många sätt. Jag gillar asanas som de ger som rekommendationer för kvinnor. Jag märkte också att diet verkligen påverkar välbefinnandet under denna period. Kött, fet mat och mycket mat leder alltid till att det försämras, med lätt mat eller till och med lite fasta är mycket lättare. Ibland händer det, det finns en konstant känsla av hunger, då äter jag lite och ofta. När det gäller den negativa inställningen, jag är ingen expert, jag kan inte bedöma, men jag tror att det definitivt finns ett samband mellan svår smärta och olika undermedvetna attityder, jag hörde detta från några vänner. Enligt min mening är behovet av vila och en liten minskning av mental och fysisk aktivitet normalt, och smärta talar om försämrad hälsa. Det verkar för mig att orsakerna för närvarande fortfarande är i hälsotillstånd och stress än i ett tabu.

Personligen har jag sällan obehag. Men under de första dagarna går jag aldrig till gruppklasser. Det är svårt att reglera träningens tid och intensitet. Om det finns en önskan att göra yoga gör jag mjuk träning hemma med undantag för inverterade asanas. Med tecken på svaghet minskar jag tiden och utesluter alla komplexa (för mig) asanas som kräver spänning och lämnar de som bidrar till avkoppling, koncentration och ett meditativt sinnestillstånd. För mig är detta Virabhadrasana II (pose of a warrior 2), Matsyasana (pose of a fish), Vrikshasana (pose of a tree), etc. Koncentration (inte intensifierad) hjälper mig att stoppa något negativt, vilket intensifieras när jag känner mig okänd. Asanas som nämns i passagen (Vajrasana, Shashankasana, Marjari asana) är i allmänhet idealiska. Detta är om det är riktigt dåligt. Yoga nidra hjälper också mycket. Surya-Namaskar gör alltid. Lugna andetag är också bra. I allmänhet följer jag alltid mina inre känslor.

Shanti Devika, erfaren utövare:

Jag kom ihåg orden från Nagina (min yogatichera) - att du vid en sådan tid inte kan göra upp och ned poser, det är farligt. Och de gjorde resten, hon uppmärksammade inte på det. Jag förvärrade det inte mer exakt och jagade mig till fullo!)) Och efter en kraftfull yoga på dessa dagar kände jag mig mycket bättre, smärtan försvann, även om jag inte förväntade mig detta. Det verkar för mig att jag har varit för avvecklande av dessa problem för mig själv, allt är mycket lättare i själva verket, om du inte gör ett problem ur detta och inte uppfinner smärta.

Är det möjligt att göra yoga under menstruationen?

Yoga kallas den religiös-filosofiska läran från det indiska folket, som utvecklade en speciell idé och metod för att känna sig själva, deras fysiska och psykologiska tillstånd genom en uppsättning fysiska övningar. Tack vare detta yrke förbättras inte bara kroppens fysiska tillstånd, utan också det känslomässiga. Det är på grund av de positiva resultaten som dyker upp efter en sådan aktivitet, många flickor vill dagligen utföra sådana avkopplande och lugnande övningar.

Men vi vet alla att varje kvinnlig representant har en månads menstruationscykel under fertil ålder. Denna fysiologiska process består i det faktum att endometriet, som växer inom en månad, slits bort från livmodern och utsöndras från kvinnans kropp genom blödning från vaginalhålan. Därför måste de nybörjade yogierna förstå den vanliga frågan som oroar var och en av dem: "Är det möjligt att göra yoga under menstruationen, eftersom många fysiska aktiviteter är förbjudna under denna period?"

Yttrandet från kvalificerade läkare

Enligt många undersökningar av flickor som har uppnått puberteten blev det klart att hos 90% av dem den första dagen av menstruationen är förknippad med dåligt humör, smärta i nedre del av magen och en allmän känsla av obehag. Tror inte att sådana symtom betyder att du måste ligga i sängen hela tiden på kritiska dagar. Efter de många rekommendationerna från din gynekolog kan du ha en bra dag med menstruation.

Naturligtvis bör mycket tung fysisk ansträngning uteslutas för att inte skada din hälsa och inte utsätta den för möjliga komplikationer, men yoga under menstruationen, snarare tvärtom, normaliserar fullständigt ditt fysiska och emotionella tillstånd. Därför försäkrar erfarna specialister att dessa manipulationer är helt säkra och till och med mycket användbara i ögonblicken av "dessa" dagar, det viktigaste är att välja ett antal lämpliga övningar som inte kommer att skada din kropp.

Tillåtna övningar

I händelse av att de första dagarna av din menstruation är mycket svåra, smärtsamma och med intensiv urladdning, vänta ett tag med övningarna de första två dagarna av din period.

Nästa månad, om du regelbundet utför asanas, kommer du inte längre att observera ett sådant problem och du kan börja klasser när som helst. Om det inte finns några problem med tillståndet, svagheten, smärtan och obehag, kan du börja utföra fysiska och andliga åtgärder när som helst du behöver. Långsamma och stretchande yogaövningar på kritiska dagar anses vara mycket användbara, och sittande och stående handlingar anses också vara ganska vänliga asanas. På grund av det faktum att yoga har samlat en mängd olika manipulationer och åtgärder med hjälp av din kropp, är många av dem bra för att utföra på menstruationsdagar..

En uppsättning rekommenderade övningar för intensiv fläckning:

 • ardha chandrasana (halvmåne position);
 • Utthita Hasta Padangushthasanu (med hjälp av en utsträckt hand fångar de tummen på nedre extremiteten);
 • Marichiasana 1 (kroppen är i ett avslappnat tillstånd och antar vismannen Marichis ställning).

I händelse av att en ganska liten mängd blod släpps, kommer sådana åtgärder att rädda:

 • uttanasana (stark sträckning med en stol och en vägg);
 • Upavishtha Konasana (i sittande läge, luta i en viss vinkel);
 • Viparita Dundasana (inverterad personal).

För att minska smärta i nedre del av buken används ett antal sådana asanas:

En mycket användbar övning i yoga är att hålla andan, det är viktigt att normalisera ditt tillstånd, och om du gör det korrekt kan du märka en positiv känsla av avkoppling.

Var uppmärksam på förändringar i kroppen när du utför vissa åtgärder, om du märker någon känsla av obehag eller manifestation av smärtsyndrom - stoppa omedelbart sådana manipulationer. Detta innebär sannolikt att din kropp meddelar dig att du inte observerar den nödvändiga korrektheten för rörelser. För att lära dig att perfekt utföra sådana övningar, be om hjälp i videolektioner som finns på Internet eller i speciella cirklar riktade till yoga.

Förbjudna åtgärder

Inte alla yogaövningar under menstruationen är användbara, det finns också manipulationer som kan förvärra din hälsa. Det är mycket viktigt att försöka utesluta asanas som kräver en stor belastning på buken..

Den farligaste sådana övningen anses vara Jathara Parivartanasana, vars översättning låter som "vrida livmoder", utförandet av sådana rörelser påverkar en kvinnas hälsa mycket dåligt och ibland provocerar utvecklingen av allvarliga konsekvenser.

Under menstruationen är det också nödvändigt att utesluta övningar som består i att vända sin egen kropp. Om du använder sådana åtgärder när du gör yoga riskerar du mycket att provocera utvecklingen av en sådan gynekologisk sjukdom som endometrios, cystbildning, förekomsten av fibroider och i värsta situation tjäna onkologi av reproduktionsorgan.

Därför, för att skydda dig från de sorgliga konsekvenserna och bara dra nytta av att göra yoga, be erfarna specialister som är kända i sådana övningar för rekommendationer och be dem göra en lista med övningar som är säkra att utföra under en så "intim" tidsperiod för dig.

Yoga under menstruation: bästa poser, förbjudna asanas, video

Kan jag bli av med smärta under menstruationen? Och hur kan man lindra smärta på kritiska dagar? Är det möjligt att göra yoga under menstruationen? Vilka asanas kan göras på kritiska dagar?

Naturen belönade oss kvinnor med en ovärderlig gåva: att ge ett nytt liv! Och många tycker att vi under kritiska dagar "betalar" för det))

Men faktiskt kan menstruationen vara bekväm! Det finns många naturliga sätt att överleva kritiska dagar med glädje och ett minimum av obehag. Och yoga är en av de viktigaste och första hjälparna.

Menstruationsaktiviteter

Under en tid har det förekommit en fördom att det inte är önskvärt för kvinnor att utöva yoga på speciella dagar. En liknande praxis hos en vanlig person skapar en associering med de mest komplicerade inverterade poseringarna, orealistiska vändningar.

En person tror att yogis är knutna och systematiskt står på huvudet. Under klasser på speciella kvinnodagar bör träning göras noggrant, och det är inte önskvärt. Det finns många asanas..

I vissa poser kan smärtsamma perioder intensifieras, i andra kan menstruationen upphöra för tidigt. Om detta sker ofta utesluts inte början av en tidig klimakterium.

När en person tvärtom behöver menstruationer för att stoppa snabbare kan du använda den här metoden. Men om en kvinna inte vill ha menstruations oregelbundenhet, måste du veta vilka asanas som inte kan göras under menstruationen.

Läkarnas åsikt

Vid Stanford University genomfördes ett antal studier om kvinnlig fysiologi och sportens effekt på kroppen under menstruationen. Som ett resultat gjordes en nyfiken upptäckt: under de kritiska dagarna är den kvinnliga kroppen jämförbar i uthållighet med den manliga. Saken är att under denna period förändras den hormonella bakgrunden: nivån av kvinnliga hormoner minskar betydligt, uthålligheten ökar på grund av accelerationen av ämnesomsättningen.

Därför är tillräcklig utbildning inte bara kontraindicerad utan snarare välkommen. Under fysisk aktivitet producerar kroppen dessutom endorfiner i stora mängder, känd som lyckohormonet.

Den motsatta åsikten uttrycks av barnläkare-gynekolog E.P. Berezovskaya. Hon hävdar att under menstruation är fysisk aktivitet kontraindicerat, eftersom det kan leda till ännu mer blödning. Elena Petrovna hävdar att på grund av ökat tryck på buken, är endometrial peeling möjlig, så ju mindre aktivitet, ju friskare kvinnan.

De flesta läkare bestrider inte möjligheten att göra idrott i allmänhet och yoga i synnerhet under menstruationen, men insisterar på förhandskonsult med en gynekolog.

Visste du att USA har utvecklat ett yogasystem för... hundar. Veterinärinstruktörer hjälper husdjur att lära sig tekniker för att förbättra smidighet och uthållighet.

Tillåtna poser

Kvinnor är intresserade av om det är möjligt att göra yoga under menstruationen.

Under kritiska dagar måste yoga göras noggrant och inte i alla ställningar. Du måste veta vilka övningar som är tillåtna och vilka som är oönskade.

På förbjudna dagar i månaden är följande asanas tillåtna:

 • Baddha Konasana. Pososen påverkar perfekt nerver och muskler och slappnar av dem. Med menstruation försvinner smärta och stress. Även när flickan inte vill göra yoga kan du öva på posisen. Padmasana och Sukhasana är också bra..
 • Dundasana. Hjälper till att slappna av, hjärnan vilar. Och dragsmärtorna i magen försvinner. Du kan också prova marichiasana, jana shirshasana.
 • Ujaya andas. Lugna pranayama slappnar av kroppen, det hjälper till att göra allt så att yoga bara ger fördelar. Deep Yoga Andning rekommenderas.
 • Ardha Chandrasana. Tack vare henne kontrollerar kvinnor framgångsrikt rikligt urladdning. Ryggsmärtor försvinner.
 • Shoshankasana är avkopplande. Det hjälper till med överdriven nervöshet och tyngd i bröstet. Du kan prova adho mukha sukhasana och savanasa.

Ett komplex av yoga-asanas under menstruationen

Baby Pose (Balasana)

Denna asana är en idealisk ställning för avkoppling. Det är effektivt att använda det för avkoppling, inte bara under intensiv yogapraxis, men också under menstruation och till och med under arbetsvärk (hon räddade mig två gånger redan)).

Barnets ställning ger inte bara lättnad från menstruationssmärta, utan också lindrar stress och känslomässig stress (och det händer ofta på våra speciella dagar, är det inte flickor?)).

För att koppla av ännu mer rekommenderar jag att du använder en tjock (tillräckligt stor) kudde eller ett par vikta filtar.

Så här gör du: ● Om du använder filtar eller kudde lägger du dem längs mattan. Sitt vid kudden på kudden så att knäna rör vid kanten, eller om det är bekvämare för dig: sprida knäna isär (hur behaglig du är) och lägg en kudde mellan dem.

● Från sittande läge på dina klackar ska du sakta sänka dig ner tills pannan berör golvet (eller stödet). Du kan lägga knäna isär (så långt du är bekväm).

● Lägg dina händer fritt längs överkroppen med handflatorna uppåt eller sträcka framåt. Och slappna av dem. Om du använder en kudde kan du krama den och vrida huvudet på sidan och vidröra kudden med kinden.

● Svansbenet går direkt mot golvet och försök att sträcka hela ryggraden mot huvudet.

● Koppla av alla muskler och håll dig i detta bekväma läge i minst en minut (du kan till och med 5, och till och med hur mycket du tycker om))).

● Andas långsamt och djupt, med varje andetag avslappnande mer och rikta uppmärksamhet mot bäckenområdet.

● För att ta dig ur inspirationen genom att dra ner svansbenet, resa långsamt (du kan använda händerna). Det är viktigt att inte anställa ljumsken och magen just nu.

För nybörjare: denna asana är så enkel och bekväm att även nybörjare enkelt kan göra det. Du kan helt enkelt sätta ett stöd under pannan om det inte rör vid golvet.

Yogi-tips: försök att föreställa dig hur varje andetag bokstavligen fyller dig från insidan med varm och ljus energi, vilket förlänger hela ryggraden. Och med en utandning försvinner all smärta och negativitet.

Böja sig till benen medan du sitter (Pashchimottanasana)

Denna till synes enkla asana är mycket användbar i princip för kvinnors hälsa, men även under kritiska dagar: ● Eliminerar obehagliga symtom under menstruation och klimakteriet ● Normaliserar det endokrina systemet ● Hjälper till med att bli av med infertilitet och ökar chansen att bli gravid ● Minskar aptiten och förbättrar aptit matsmältningsprocesser ● Åtar åt musklerna i skinkorna och höfterna, samt tar bort överflödigt fettavsättningar i magen ● Förbättrar hållningen och eliminerar krökningen i ryggraden ● Lugnar hjärnan och nervsystemet, eliminerar depression

Du kan använda en tät stor kudde eller vikta 2-3 filtar (om du är så bekvämare). Kanske är en stol till och med användbar - prova olika alternativ och välj vilken du gillar bäst.

Så här gör du: ● Sitt på golvet med ryggen rakt, benen raka fram. Om du ska använda en stol, placera den över knä och vrister och lägg en kudde på kanten av stolen. Eller bara lägga kudden på dina fötter.

● Rikta dina fötter mot dig själv..

● Luta dig lite framåt och dra skinkorna uppåt och utåt (du kan till och med hjälpa med händerna) för att föra grenen så nära golvet som möjligt..

● När du andas in, lyft upp armarna och sträck ut sidorna och ryggraden.

● När du andas ut ska du sakta sänka kroppen ned, som om du gradvis sprider ryggraden från coccyx till kronan. Var uppmärksam på att INTE sänka dig utan att sträcka ryggraden så mycket som möjligt.

● Sänk pannan på knäna (antingen en kudde eller en stol med en kudde). Runda inte ryggen! Om ditt huvud inte faller på knäna, ska du inte sänka!

● Lägg händerna i låset bakom dina fötter (antingen på en kudde eller på en stol). Och slappna av dem. Försök inte trycka ned kroppen på grund av händernas styrka - det kan leda till skador på ryggen..

● axlarna är avslappnade och når inte öronen..

● Benen är raka och spända, knäspännarna dras åt.

● Håll dig i pose i 5-7 andetag.

● Andas långsamt och djupt, med varje andetag avslappnande mer och rikta uppmärksamhet mot bäckenområdet.

● För att lämna posisen, lyft långsamt (ryggraden bakom ryggraden, från korsryggen - och till kronan). Det är viktigt att inte anställa ljumsken och magen just nu.

Till att börja med: Om du inte kan sänka kroppen till benen, raka helt enkelt ryggen framåt och uppåt och koncentrera dig på att sträcka ryggraden i denna riktning.

Du kan sätta en rem på dina fötter och dra korsryggen framåt, men bocka inte i något fall ryggen! Och lyft inte upp axlarna!

Yogitips: arbeta aktivt med benen (de är spända och rätade), vilket gör det möjligt att gå in i en djupare sluttning. Armar och axlar, tvärtom, måste vara avslappnade..

Camel Pose (Ushtrasana)

Denna asana lindrar inte bara många menstruationssymtom som: ryggsmärta, magkramper, trötthet och ångest, utan påverkar också aktivt hela kroppen.

Camel pose - en av asanorna, som kraftfullt tonar hela kroppen och ger mycket energi.

Ushtrasana stärker hela kroppen: axlar, rygg, bröst, armar, abs och höfter. Dessutom gör den ryggraden flexibel och hållningen rak och vacker..

Kamelns position bidrar till normaliseringen av hormonsystemet, eftersom det förbättrar funktionen av sköldkörteln och könsorganen. Det förbättrar också blodcirkulationen och renar blodet..

Så här gör du: ● Gå på knäna med bäckenet brett och händerna fria ner längs höfterna.

● När du andas in sträcker du huvudet upp, som om du sträcker upp sidorna och lutar dig tillbaka och lägger handflatorna på dina klackar (eller om det är svårt, lägg handflatorna under korsryggen och stöd den).

● När du andas ut ska du böja dig i bröstområdet och flytta huvudet tillbaka.

● Håll kroppen med de mest spända benen: särskilt i skinkorna och höfterna. Vila INTE på dina händer!

● Luta inte huvudet, dra bara tillbaka det.

● Vrid inte i ryggen, utan försök att sträcka hela ryggraden, avslöja bröstområdet och dra åt magen.

● Håll in asana i 5-7 andetag, medan du andas ut, luta kroppen till höger fot, sänka händerna och placera vänster fot på fingrarna.

● När du andas ut, höj ditt vänstra knä och återgå till hunden med ansiktet nedåt.

● Upprepa till andra sidan.

För nybörjare: du kan lägga fötterna på tårna för att höja nivån på stödet för händerna eller lägga handflatorna på korsryggen.

Yogitips: Kläm inte i halsen eller dra axlarna mot öronen. Böj kroppen mot höfterna, inte tårna. Kom ihåg - hela hållningen hålls på bekostnad av benstyrkan. Du kan fördjupa asanaen genom att hålla handflatorna från vristens insida.

Pose of the head on the kne (Janu Shirshasana)

Detta är en utmärkt lugnande ställning med den extra fördelen att minska ångest och irritabilitet (och vem har inte dem under menstruationen?)).

Denna inställning, som alla enkla framåtsträckningar, normaliserar inte bara urladdningen, utan ger också hjärnan en vila och ett lugnande nervsystem (tack vare stödet för huvudet).

Och naturligtvis lugnar det buksmärta och kramper.

Vi använder igen våra kuddar och filtar (om du är bekvämare). Kanske är en stol till och med användbar - prova olika alternativ och välj vad du gillar bäst.

Om du känner dig obekväm i dina hamstrings kan du lägga en vikta filt under knäna, bara höja inte höfterna för mycket)).

Obs! Under svår blödning är det bättre att avstå från denna inställning..

Så här gör du: ● Sitt på golvet med ryggen rakt, benen raka fram. Om du ska använda en stol, placera den över knä och vrister och lägg en kudde på kanten av stolen. Eller bara förbereda en kudde bredvid oss ​​(vi kommer att använda den lite senare).

● Luta dig lite framåt och dra skinkorna uppåt och utåt (du kan till och med hjälpa med händerna) för att föra grenen så nära golvet som möjligt..

● Böj vänster ben vid knäet och dra foten på det böjda benet till grenen. Foten på det vänstra benet ska vila mot högerbenets lår, och hälen bör vara några centimeter från grenen. Den räta (höger) benets tå är riktad mot sig själv.

● Placera din vänstra hand på vänster lår och vrid kroppen något mot höger fot, lyft lite skinkan och föra grenen ännu närmare golvet.

● Om du använder en kudde, placera den nu på vristen på ett rakt ben.

● När du andas in, lyft upp armarna och sträck ut sidorna och ryggraden.

● När du andas ut ska du sakta sänka kroppen medan du fortsätter att sträcka ryggraden. Var uppmärksam på att INTE sänka dig utan att sträcka ryggraden så mycket som möjligt.

● Sänk pannan på knäet på ditt raka ben (antingen en kudde eller en stol med en kudde). Runda inte ryggen! Om huvudet inte faller på knäet, sänk inte ned! Om du drar under knäet och baksidan av det högra raka benet, kan du böja det och lägga en kudde under det också.

● Se till att ryggen inte böjs på ena sidan, axlarna ska vara parallella med golvet (och inte luta sig mot det raka benet).

● Lägg händerna i låset bakom foten på ett rakt ben (antingen på en kudde eller på en stol).

● Koppla av musklerna i ryggen, armarna, axlarna och håll dig i pose i 5-7 andetag.

● Andas långsamt och djupt, med varje andetag avslappnande mer och rikta uppmärksamhet mot bäckenområdet.

● Lyft kroppen långsamt för att lämna posisen. Det är viktigt att inte anställa ljumsken och magen just nu.

● Upprepa på andra sidan (luta till det andra benet).

För nybörjare: Om knäet på det böjda benet inte faller på golvet kan du lägga filtar under handfat.

Om du inte kan sänka kroppen till benet, raka helt enkelt ryggen framåt och uppåt och koncentrera dig på att sträcka ryggraden i denna riktning.

Yogitips: försök aktivt arbeta med benen (de verkar stöta från stödet), vilket gör det möjligt att gå in i en djupare sluttning.

Ett knänat ben ska helst pressas mot golvet. Buken och bröstet ska ligga på låret på ett rakt ben..

Se till att ryggen inte böjs på ena sidan, axlarna ska vara parallella med golvet (och inte luta sig mot det raka benet). Det är bäst att börja med att luta den till höger fot och sedan till vänster - tarmarna masseras korrekt.

Fish Pose (Matsiasana)

Denna utgång är idealisk för kritiska dagar, eftersom den mycket väl lindrar trötthet, menstruationsvärk, ångest, etc..

Men det viktigaste i henne är att hon ger oss kvinnor en naturlig utstrålning, eftersom hon:

● Stimulerar funktionen hos det endokrina systemet, vilket innebär att det stärker immunförsvaret (OBSERVERA: om du har hyperfunktion i sköldkörteln, bör denna asana inte göras!) ● Det normaliserar reproduktionssystemet (det vill säga det främjar graviditet). vitalitet och föryngrar den (men du behöver naturligtvis regelbundenhet))

Det sträcker också musklerna i rygg, nacke, bröst och ben, vilket ger oss omedelbar lättnad från muskelsmärta och smärta i samband med menstruation.

Den här posen hjälper till att stimulera bukorganens arbete, vilket innebär att det hjälper till att bekämpa dyspepsi, gas, förstoppning och denna obehagliga känsla av uppblåsthet, som ofta händer under kritiska dagar (för mig är detta ett av de mest obehagliga symtomen - och vad är ditt? - skriv till kommentarer))).

I den fullständiga versionen utförs denna asana från lotusläget, men jag föreslår ett enklare alternativ - med raka ben..

Så här gör du: ● Om du använder filtar (eller en kudde) lägger du dem över mattan. Sitt på ett matta med benen sträckta framåt (kudden ska vara 10-15 cm från coccyxen).

● När du andas in långsamt, böjer ryggen och alltid lutar på armbågarna börjar du luta kroppen tillbaka. Lyft upp bröstet, lut huvudet och lägg kronen på golvet (armbågarna kan flyttas något för att hitta ett bekvämt läge). Korrigera huvudets position för att maximera avböjningen i ryggen. Om du använder en kudde bör den ligga under bröstet.

● När huvudet är i ett stabilt läge kan du flytta händerna: antingen rakt bakom huvudet, eller lägg händerna med handflatorna under skinkorna, eller på höfterna, eller låt ligga på golvet (i detta fall, försök bara att föra armbågarna så nära varandra som möjligt).

● Koppla av hela kroppen. Stödet bör vara på huvudet, skinkorna och benen.

● Stanna i denna position i 2-3 andetag (med tiden kan du gradvis öka varaktigheten på denna asana till 5 minuter).

● Andas långsamt och djupt, med varje andetag avslappnande mer och rikta uppmärksamhet mot bäckenområdet.

● För att lämna hållningen, luta dig på armbågarna och medan du andas ut, lyft långsamt kroppen till sittande position.

För nybörjare: alternativet ovan är lämpligt för nybörjare.

Yogi-tips: håll munnen stängd.

Förbjudna asanas

De som utövar yoga under menstruationen, du måste veta att inte alla asanas får göras under de "röda dagarna". Vissa kan orsaka mindre hälsoskador. Det är förbjudet att öva följande asanas under menstruationen:

 • Sarvangasana. Denna pose liknar den vanliga "björken". Hon måste tas bort från klasserna på speciella dagar. Inverterade och inverterade ställningar, eftersom de försenar blödningen. Överskottsvätska lämnar inte kroppen, och detta kan vara orsaken till uppkomsten av endometrios, fibroider, cyster och undermåliga tumörer.
 • Navasana. Asanas vid vilka pressspänning uppträder är också oönskade. Det här är nästan all kraftposition. Lolasana, mayurasana och bakasana är förbjudna.
 • Kapotasana. Klasser under menstruationen bör inte innehålla märkbara avböjningar tillbaka. Allt detta leder till ökad spänning i buken. Uteslutna ushtrasana och ardha chakrasana.
 • Mula Bandha. Och för stark andning av bhastrika eller uddiyana bandha kan uppröra standardprocessen i kroppen. Förbud mot Maha Mudra och Kapalabhati.
 • Yoga Nidrasana. Under dessa klasser måste du utelämna asanas, inklusive starka vändningar, tryck på buken. Oönskade jathara, parivritanasana, eka pada shirshasana och jathara parivritanasana.

Menstrual Yoga

Varje kvinna vet att fysisk aktivitet på kroppen under menstruationen bör vara minimal. Är det värt att överge yogakurser alls eller kan de vara användbara på något sätt - låt oss förstå.

Fördel

Övning ger asanas, enkla att utföra, men med uppenbara gynnsamma effekter på kroppen, särskilt med regelbundna övningar.

Fördelarna med att utföra sådana asanas:

 • minskning av smärta;
 • eliminering av spasmer;
 • eliminering av huvudvärk;
 • minskning av smärta i bröstet;
 • minskning i överflöd av sekret;
 • minskning av irritabilitet och lugnande nervsystemet;
 • hormonell normalisering.

Under menstruationen kommer en liten belastning att öka blodcirkulationen i bäckenorganen, vilket hjälper till att minska smärta och kramper.

Visste du? I Latinamerika har arkeologer upptäckt plack med bilder på poser som mycket påminner om vissa yoga-asanas. Artefakter går tillbaka 5000 år tillbaka.

Skador från klasser är möjliga vid användning förbjudet under denna period pos. Dessa inkluderar inverterade asanas och de som åtföljs av en stark belastning på bukregionen.

Varför sådana övningar inte kan utföras, förklarar Ayurveda: dessa asanas stör den naturliga rensningen av den kvinnliga kroppen, stänger chakraerna (psyko-energiska centra) och förhindrar ansamling av negativ energi, vilket skapar en allmän disharmoni.

Små knep

Om en kvinna har beslutat att göra yoga under menstruationscykeln, kan hon använda råd och rekommendationer från specialister. På grund av detta kan du undvika stark stress och lugna dig.

Tips för att göra yoga under din period:

 • Innan adho mukho utförs måste shavnasana böja sig tillbaka, vilket hjälper till att lossa magmusklerna och ta bort kramper.
 • Om en ny pose övas, men fortfarande är svår att utföra, är det tillrådligt att använda tillgängliga medel i närheten. När du utför jana shirshasana kan du kasta ett bälte genom foten.
 • Om en person som utövar yoga vill inkludera intensiv pranayama under de "röda dagarna" måste du se till att övningen inte varar mer än 10-15 minuter.

En kvinna måste vara noga med att inte anstränga sig under träning. Sedan korrekt valda asanas under menstruationen ger konkreta fördelar..

Rekommenderade övningar

Påverkar en korrekt vald uppsättning övningar den gynnsamma menstruationsförloppet? Ja det gör det! Här är en lista över poser som är tillåtna och till och med rekommenderas att öva..

 • Uttanasana. Du kan använda lite-alternativet. Placera händerna på väggen eller baksidan av din stol. Ryggen och benen bör bilda en rätt vinkel. Det rekommenderas att slappna av ryggen och magen.
 • Vrikshasana. Det måste utföras, lutad mot väggen.
 • Shavasana. Det är nödvändigt att lägga sig, rätade ben för att sprida isär, att raka ut armarna också och lägga längre från höfterna. Låt dig ligga så att du är bekväm, eftersom detta är en pose för avkoppling.
 • Utthita Triconasana. Asana bör utföras mot väggen med en hand på en ben eller tegel.
 • Baddha Konasana. För större bekvämlighet och för att undvika obehag i magen, sitta på en tegel eller liten bänk.
 • Supta Baddha Konasana. Denna asana är perfekt för avkoppling och befriar dig från smärta. Om du är obekväm kan du lägga rullar under knäna.
 • Marjariasana. Denna övning bör utföras med en avslappnad mage, den ska ansträngas först efter slutet av menstruationen.
 • Balasana Behöver sträcka ryggen, slappna av magen.
 • Janu Shirshasana. Underbar hållning för kramp. Det kan göras mot väggen. Ryggen är rak. Om du inte kan nå dina fötter så kan du använda ett bälte.

Kom ihåg att oavsett vilken träning du väljer ska du vara bekväm och kroppen ska glädjas och ha kul. Yoga är inte våld mot kroppen, utan att uppnå en intern och extern harmoni med din kropp.

Med hjälp av yoga kan vi inte bara lindra smärta utan också normalisera vårt psykologiska tillstånd. Yoga hjälper dig att hitta harmoni i de dagar då du inte ens vill gå ur sängen, för att inte nämna andra saker..

Om artikeln väckte ditt intresse kan du dela med dina vänner och lämna kommentarer. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar någonting. Vi ses i nya artiklar.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Postpartum blödning: orsaker till postpartum blödning, hur man lämnar, vilken urladdning anses vara normal

Livmoderblödning efter förlossning - detta "term" puerperas hänvisar till eventuella fläckar från könsorganen efter förlossningen....

Hur länge håller klimakteriet hos kvinnor??

Menopaus är en naturlig vissnande funktion hos äggstockarna. Hos varje patient går menopausen annorlunda. I dag finns det inom medicinsk praxis vissa normer som hjälper till att skilja den normala förloppet av menostas från ett patologiskt tillstånd....

Terzhinan eller Neo Penotran: vilket är bättre, jämförelse, skillnader

TerzhinanIntegrerat läkemedel, som inkluderar:Tack vare dessa komponenter eliminerar Terzhinan inte bara svampar i släktet Candida som orsakar trast, utan behandlar även andra samtidiga infektioner....