Upptäckt av endometrios vid ultraljud: är det möjligt att se på vilken cykeldag det är bättre att göra

Ansvarsfrihet

Ekaterina Gogina, barnläkare-gynekolog i högsta kategorin: endometriotiska cyster kan påverka organ i närheten. Även små cyster kan förhindra graviditet. Till att börja med är det viktigt att snabbt diagnostisera och börja behandlingen..

För närvarande är de flesta sjukdomar mycket yngre och sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet är inget undantag. Tack vare moderna diagnostiska metoder, såsom ultraljud, har möjligheten att föridentifiera sjukdomen och helt bli av med den blivit tillgänglig. Studien med ultraljud är informativ, medan den är smärtfri och har inga kontraindikationer, men endometrios på ultraljud är svårt att identifiera. För att exakt identifiera patologier använder de sig till laparoskopi och hysteroskopi.

Orsaken till endometrios hittills har läkare inte fastställts. Möjliga alternativ kan inkludera kronisk inflammation, hormonella störningar, kirurgiska ingripanden (inklusive abort), en ohälsosam livsstil och regelbundna stressiga situationer..

Symtom på endometrios

Endometrios kan uppstå hos varje kvinna på olika sätt. Inledningsvis kan det vara helt smärtfritt och detektering i de tidiga stadierna är endast möjligt med regelbundna sonografiska undersökningar. Det är värt att notera att det finns symtom som pålitligt kan indikera förekomsten av denna sjukdom:

 • infertilitet hos 20-40% av kvinnor med endometrios;
 • bäckensmärta hos 15-25% av patienterna. Smärtan kan koncentreras endast på ett ställe och kan påverka hela bäckenområdet;
 • posthemorragisk anemi. Det uppstår på grund av en stor blodförlust under menstruationen. Svaghet uppträder, huden blir blek eller gul i färg, trötthet, ofta yrsel;
 • smärtsam menstruation (dysmenorrhea) manifesteras hos 40-60% av patienterna. Ömhet noteras under de första tre dagarna;
 • smärta under samlag, obehag;
 • lång och ganska rik menstruation;
 • smärta under urinering;
 • känslomässiga utbrott;
 • temperaturökning.

Djup bäckenendometrios eller DIE (djup infiltrerande endometrios)

Typer av endometrios

Enligt statistik lider varje tredje patient i reproduktiv ålder av endometrios av ett eller annat slag. Väggarna i livmodern består av 3 lager. Det första inre skiktet (endometrium), det andra mitten (myometrium), det tredje yttre, det är det tunnaste (perimetri).

Endometrios är en ökning av endometrium, som sträcker sig utöver livmodern, är en vanlig gynekologisk sjukdom hos kvinnor i reproduktiv ålder..

Sjukdomen har två typer - yttre extragenitala och inre könsorgan.

Endometrial cysta (foto)

Det inre utseendet är annorlunda genom att det endast ökar i livmoderhalsen, kanalen och livmoderhålet. Det penetrerar inte andra organ. En sådan patologi är indelad i 3 grader:

 1. Meometriskiktet påverkas av 1,5-3 mm.
 2. Det påverkar halva livmodern i livmodern.
 3. Vävnadsfördelning till det serösa membranet.

I sin tur delas tillväxten av endometrios också upp i flera typer, som bestäms av deras plats. Variationer av endometrios:

 • rectovaginal;
 • på livmoderkroppen;
 • peritoneal;
 • på äggstockarna;
 • vaginal;
 • på andra organ (postoperativt ärr, tarmar, urinblåsan). En sådan endometrios är extremt sällsynt..

Indikationer för ultraljud

Sjukdomen i sjukdomen är att den kan vara helt asymptomatisk. Därför rekommenderar experter att alla kvinnor genomgår en regelbunden undersökning 1-2 gånger per år med ultraljudsundersökning, de kan också förskriva laparoskopi.

Det finns ett antal indikationer på vilka läkaren ska skicka patienten för ultraljudundersökning:

Detektion av endometrios genom ultraljud

vanligt urladdning blir mörkare och ibland till och med brunt;

 • menstruation blir smärtsam (om förr var de asymptomatiska);
 • regelbundna smärta i nedre del av buken, uppträder några dagar före menstruationen och försvinner efter några dagar efter deras slut;
 • det finns utsläpp, smutsar naturen några dagar före menstruationen och efter flera dagar efter deras slut;
 • under intimitet och på toaletten visas ett smärtsymtom;
 • blodvolym under menstruationen ökar avsevärt;
 • möjliga funktionsfel i menstruationscykeln;
 • som profylax efter abort, förlossning och missfall;
 • under graviditet;
 • utöver de angivna indikationerna kan infertilitet också läggas till (om kvinnan planerar en graviditet).
 • Under graviditeten bör en kvinna göra en ultraljud tre gånger: vid 11-12 veckor (för att utesluta Downs syndrom, ektopisk graviditet och andra patologier), vid 22-23 veckor (för att utesluta allvarliga patologier och undersökning av barnets utveckling), vid 30-32 veckor (till bestämma barnets position, studien av moderkakan). Om det inte fanns några avvikelser för alla tre undersökningarna, räcker dessa undersökningar. Om det finns några identifierade problem kan läkaren förskriva ytterligare undersökningar med ultraljuddiagnos.

  Observera att ultraljuddiagnostik i sin helhet inte kan vara en effektiv metod för att studera endometrios, eftersom inte alla noder kan visualiseras. Endometrios upptäcks genom laparoskopi, som är standarden för att upptäcka en sjukdom..

  På videon: ekon av rheterocervical endometrioid infiltrat, retrocervical endometrios.

  På vilken cykeldag är det bäst att göra en ultraljud?

  Laparoskopi är en kirurgisk operation på inre organ genom små hål upp till 1,5 cm. Det är en modern metod med låg invasivitet..

  För att upptäcka endometrios utförs transvaginal ultraljud. När patienten är oskuld utförs en echografi genom anus (transrektal metod). Det rekommenderas inte att göra genom bukhålan, eftersom denna metod är informativ i detta fall.

  Diagnos av bäckenorgan för kvinnor måste nödvändigtvis utföras under de fastställda dagarna av cykeln. Vilken dag du ska välja beror på sjukdomen som finns. För detektion av endometrios är den bästa perioden den andra halvan av cykeln..

  Strukturen i endometriumet transformeras en gång i några dagar, och det är möjligt att se förekomsten av inkonsekvenser i slutet av den andra perioden. Förändringar i endometriumstrukturen anges i tabellen nedan..

  CykelperiodEndometrialtillståndNormer för tjocklek, i mm
  1 period5-7 dagar, tidig spridningEkotecken låg, enhetlig struktur3-7
  8-10 dagar, medium spridningIndikationerna är desamma som under föregående period7-10
  11-14 dagar, sen spridningEkotecken är genomsnittliga, slemhinnan växer8-15
  2 period15-18 dag, tidig sekretorTillväxten minskar något, ekogeniciteten stiger från kant till centrum11-17
  19-23 dag, sekretionsgenomsnittEkogeniciteten ökar, slemhinnan blir tjockare, strukturen är heterogen14
  24-27 dagar, sen sekretionIndikatorer som under föregående period, men tjockleken minskar11-17
  MenstruationDet finns hyperekoiska områden. Endometriet är extremt tuntÅtergår till de ursprungliga indikatorerna

  Det rekommenderas att utföra en ultraljud i slutet av cykeln, av anledningen att det är under denna period som områden med avvikelser växer, cyster och knutar i endometrium ökar. Men det är värt att överväga cykelns varaktighet. Om cykeln är ungefär 30 dagar är det bättre att spela in på ett ultraljud under 25-28 dagar.

  Sonografiförberedelse

  Förberedelse för ultraljud av endometrios innebär inga krav för en kvinna. Det är bara nödvändigt att dricka cirka 0,5 liter rent vatten innan du går till diagnostikrummet för ultraljud, det vill säga att urinblåsan ska vara full.

  Echos av endometrios på ultraljud

  Vid undersökning av en ultraljud kan följande förändringar upptäckas:

  • olika neoplasmer (cystor, polyper, noduler);
  • ökade ekon av myometrium;
  • på grund av uterintryck kan deformation av urinblåsan uppstå;
  • endometrial hyperplasi;
  • överdriven expansion av vener och blodkärl;
  • böjning av livmodern;
  • kronisk endometrit kan noteras.

  Ju fler förändringar en sonolog finner under en ultraljudsskanning, desto mer exakt kommer diagnosen att ställas..

  Ultraljuddiagnos för endometrios

  Abdominal endometrios

  Enligt forskningsresultat kan ektopisk endometrial vävnad hittas på olika atypiska platser utanför bäckenhålan, till exempel i bröstkaviteten. Magväggen är en favorit lokalisering av extra bäcken endometrios, dess skador är vanligtvis förknippade med kejsarsnitt.

  Vid ultraljud visualiseras en fast hypoekoisk bildning i bukväggen, där det inre blodflödet ofta upptäcks under energidopplerografi. Dessa ultraljudstecken är inte specifika, varför ett brett spektrum av sjukdomar måste inkluderas i den diagnostiska serien, inklusive.

  tumörart (sarkom, desmoid tumör, metastaser) och icke-tumörskador (suturgranulom, hernia, hematom eller abscess). Ändå måste abdominal endometrios först antas hos patienter med volumetriska formationer av denna lokalisering nära suturen efter kejsarsnitt.

  CT- och MR-tecken på endometrios i bukväggen är inte specifika: både CT och MR-bildning visar en fast bildning i bukväggen som ackumulerar kontrast.

  Endometriosis av den främre bukväggen: MR-foto. Lesionsfokus har en signalintensitet som är jämförbar med muskler, den innehåller också små hyperintensiva foci som visar expanderade endometrialkörtlar.

  ANDRA YTTRANDE FÖR ENDOMETRIOS

  I de fall resultaten av en MR-bildning av bäckenet ger ett tvetydigt eller motsägelsefulla resultat kan en andra åsikt vara användbar. Upprepad tolkning av MR av bäckenet med endometrios gör att vi kan lösa ett antal problem:

  1. Expertutvärdering av studien, exakt bekräftelse av diagnosen och uteslutning av cancer
  2. Detaljerad beskrivning av de identifierade fokuserna för endometrios
  3. Utarbeta ett detaljerat yttrande om moderna höga standarder som ger korrekt information till den behandlande läkaren
  4. Deltagande i att lösa ytterligare examensfrågor

  Vasily Vishnyakov, radiolog

  Träning

  Beroende på typ av studie för endometrios upprättas vissa träningsramar och regler. Först och främst väljer läkaren cykeldagen då skanningen ska utföras.

  Nästa steg i beredningen inkluderar hygienprocedurer.

  • Innan transvaginal skanning måste en kvinna göra en toalett av de yttre könsorganen.
  • När man väljer en forskningsmetod på ett transabdominalt sätt behöver inga åtgärder vidtas. I vissa fall ber sonologen för att förbättra visualiseringen av livmodern att dricka 2 glas vatten 10-15 minuter före diagnosen och att inte urinera efter det. Denna rekommendation är individuell, utan ytterligare krav är det inte nödvändigt att fylla urinblåsan.
  • En transrektal undersökning innebär att en sensor införs i ändtarmen. För att visualisera det var inte svårt, det är nödvändigt att tömma matsmältningskanalen. Förberedelse för ultraljud ålägger patienten att utesluta en tätt middag på kvällen för undersökningen. På diagnosdagen bör du inte äta för att inte orsaka ökad gasbildning. Transrektal ultraljud föreskrivs vanligtvis under första hälften av dagen, så det bör inte finnas några svårigheter med avhållsamhet från mat..

  Omedelbart före manipulation bör en kvinna exponera nedre buken (med transabdominal diagnos) eller klä av sig under midjan (med transvaginal och transrektal metod). Studien genomförs i en horisontell position och tar i genomsnitt 10-30 minuter.

  resultat

  Grovhet och fuzzy kontur i livmodern indikerar förekomsten av en patologisk process. En frisk kvinna har normala livmoderparametrar enligt följande:

  • längd - 7 cm;
  • bredd - 6 cm;
  • tjocklek - 42 mm.

  Avvikelser från dessa parametrar indikerar förekomsten av en patologisk process. Med endometrios är ojämn förtjockning av livmoderväggarna tydligt synlig. Hur de patologiska fokusen ser ut och livmoderns förändrade struktur, se fotot.

  Normalt har ekogeniciteten hos endometriumet en enhetlig enhetlig karaktär, och livmoderkaviteten bör ha en enhetlig struktur och släta kanter. Upptäckt av hyperechoic ultraljudstrukturer indikerar närvaron av endometrios. Ändringar i livmoderhalskanalens struktur och livmoderhalsen, som normalt har en längd på 4 cm och en homogen ekostruktur, kan också indikera sjukdomens närvaro. Genom ultraljud kan du se alla avvikelser från normen.

  Använda ultraljud för att bestämma lokalisering av patologiska foci. Den vanligaste formen är endometrios i äggstockarna. Ultraljud kan identifiera polypper och cyster av endometrioid ursprung, bestämma deras struktur och storlek

  Detta är viktigt i fall där differentiell diagnos utförs. På grund av den strukturella likheten hos endometrioida neoplasmer med luteala och hemorragiska cyster är det ofta svårt att ställa en noggrann diagnos

  Det bör noteras att trots den höga effektiviteten för ultraljuddiagnostisk metod, är endometrios på ultraljud inte alltid möjligt att identifiera, särskilt om det finns små fokuser som finns i de djupa skikten i organets muskelvävnad. Därför är resultaten av ultraljudstudier inte en absolut bekräftelse på frånvaron av patologi.

  För att klargöra diagnosen måste en kvinna genomgå en omfattande undersökning med hjälp av instrument- och laboratoriediagnostik. Patienter med diagnos av endometrios under behandlingen bör systematiskt undersökas för ultraljud, vilket gör att vi kan bedöma terapiens effektivitet. För att förhindra varje kvinna rekommenderas det att regelbundet besöka en födelseklinik.

  Under begreppet endometrios ligger en patologi där du kan se utblåsningen av endometrium på platser som inte är karakteristiska för det - det vill säga utanför livmoderhålet.
  Det finns flera sorter av denna sjukdom.

  Extragenital endometrios är utseendet på endometrialplatser i alla organ, med undantag av reproduktionssystemet. Det kan vara levern, lungorna, njurarna, urinblåsan.

  Den andra sorten är genital endometrios. I detta tillstånd inträffar endometriell screening inom reproduktionssystemets organ - endometrios i slidan, rören, äggstockarna. Två alternativ sticker ut här: interna och externa.
  Endometrios är en vanlig sjukdom i det kvinnliga reproduktionssystemet. I nästan hundra procent av fallen leder det till infertilitet. De flesta fall av patologi är genital endometrios..

  Vad menas med intern endometrios

  Inre livmodern endometrios eller adenomyos är en variant av genital endometrios. I detta fall finns delar av slemhinnan i tjockleken på muskelmembranet - i myometrium.

  Beroende på förekomsten av screeningar och deras placering skiljer man tre typer av patologi:
  Diffus form - när delar av endometriumet finns i alla områden och lager i muskelmembranet;

  Fokalform - musklerna i musklerna finns i separata fokus;
  Nodulär form - endometriet växer och bildar noder.
  Externt blir livmodern i livmodern tjockare. I patologiska foci finns ofta cystiska hålrum med blod inuti.

  Enligt graden av skada på muskelmembranet skiljer man fyra typer av inre livmoderns endometrios:

  1. Intern endometrios av 1: a graden - endast submukosskiktet påverkas, myometriumet påverkas inte;
  2. Intern endometrios av andra graden kännetecknas av skada på myometrium till mitten;
  3. Den tredje graden är skada på myometrium på hela tjockleken;
  4. Den fjärde graden observeras när endometrium lämnar livmoderkroppen och äggledarna och angränsande organ skadas.

  Videon visar hur endometrios ser ut.

  När är bättre att göra

  För att identifiera patologin mest troligt är det viktigt att bestämma den lämpligaste tiden för studien. För att göra detta måste du förstå hur endometrial transformationer inträffar under menstruationscykeln

  I själva verket är endometrios dess små spridda fokus.

  I början av cykeln sker avstötning av de övre skikten i endometrium. Under denna period är dess tjocklek minimal, vanligtvis en millimeter eller mindre, i sådana fall säger de - linjära. Endometrial tillväxt inträffar varje dag och i slutet av cykeln når den ett maximivärde på 15-25 mm i genomsnitt.

  Om ultraljudet är i början av cykeln

  En ultraljudsundersökning av bäckenorganen hos kvinnor på 5-7: e dagen anses klassiskt vara informativ. Det är också möjligt att upptäcka endometrios vid detta tillfälle, men detta gäller endast dess speciella lokaliseringar och vanliga former. Till exempel med placering av foci på äggstockarna samt med svår adenomyos. Genom att utföra en studie i början av cykeln kan läkaren föreslå endometrios genom indirekta tecken, till exempel genom närvaron av endometrial hyperplasi, genom livmoderens sfäriska form och andra..

  Om ultraljudet är i slutet av cykeln

  Den mest tillförlitliga informationen och en livlig bild av patologin kan erhållas genom att utföra en ultraljudsundersökning före menstruationen i 23 - 25 dagar. Vid denna tidpunkt är endometrios den största, dess symtom kommer att vara mest uttalade.

  Med den dynamiska observationen av endometrios under behandlingen är det tillrådligt att utföra en ultraljudscanning på samma (eller liknande) enheter, med en specifik läkare, och ungefär samma dag i cykeln. Så det mest pålitliga sättet att bedöma terapiens effektivitet.

  På vilken dag det är bättre att göra en ultraljud med endometrios, bör den behandlande läkaren besluta på grundval av den kliniska bilden av klagomålen och den påstådda diagnosen. Detta är det enda sättet att bekräfta eller förneka patologi med stor sannolikhet, utan att ta till andra forskningsmetoder, och även att fastställa sjukdomens prevalens, om nödvändigt.

  Moderna diagnostiska metoder

  Diagnos av endometrios är baserad på en patientundersökning: klagomål, sjukdomshistoria (endometrios i närmaste familj, förlossning, abort, användning av en IUD, inflammatoriska sjukdomar i könsorganen).

  Laboratorie- och instrumentmetoder för diagnos av endometrios

  • Hormonell forskning.
  • Ultraljudsförfarande.
  • kolposkopi.
  • Hysterosalpinography.
  • laparoskopi.
  • Magnetisk resonansavbildning och datortomografi.

  Hormonell forskning

  : bestämning av dynamiken i koncentrationen av FSH, LH, progesteron, östradiol.

  Manifestationer av livmodern endometrios med ultraljudsundersökning:

  eko-negativa rörformade strukturer som går från endometrium till myometrium, ojämnhet i basometerskiktet i endometriumet, små ovala eller rundade hypoekoiska strukturer i basalskiktet, asymmetri av livmoderväggens tjocklek, ökning av dess storlek, utseendet på områden med ökad ekogenicitet i myometrium och andra tecken

  Ultraljudstecken på ovariell endometrios:

  liten punkt intern struktur, avrundad form av utbildning med en dubbel kontur, placeringen av formationen på sidan och baksidan av livmodern, en ekotät cysta kapsel, frånvaron av förändringar i eko strukturen under undersökning i dynamik vid olika perioder av menstruationscykeln.

  Kolposkopisk undersökning för cervikal endometrios innefattar:

  pseudo-erosion med hemorragiskt innehåll, endometriotiska foci i olika former och storlekar, polypoid foci i cervical kanal.

  Hysterosalpinography

  hölls 5-7: e dagen av cykeln. Tecken på inre endometrios: livmoderhålighet med oregelbunden triangulär form.

  Laparoskopisk bild av endometrios

  bestäms av graden av spridning av det patologiska fokuset och varaktigheten av dess existens. Modern optisk teknologi låter dig diagnostisera fokus för endometrios i de tidiga stadierna.

  MR och CT

  gör det möjligt att bestämma platsen och arten av endometrios. I myometriumet finns det formationer utan tydliga konturer, inuti de patologiska fokuserna - högintensitetssignaler. Med ovarial endometrios bestäms en tät kapsel med ojämna konturer.

  När man ska göra en ultraljud med endometrios

  Ultraljud för endometrios föreskrivs till patienter i syfte att övervaka slemhinnens beteende och undersöka närliggande organ. Om patienten redan har bekräftat diagnosen, ordineras sonologiska undersökningar för att bedöma effektiviteten av behandlingen med ett intervall på tre månader. I remission var sjätte månad.

  De diagnostiserar också med misstänkt endometrios med sådana klagomål:

  • fläckning är närvarande under veckan före menstruation och två efter dem;
  • långa perioder med en brun eller mättad vinröd nyans;
  • instabil cykel;
  • frånvaron av graviditet under sexuell aktivitet utan preventivmedel i 6 månader;
  • smärta i bäckenområdet, korsryggen;
  • obehag under sexuellt samlag.

  Det är viktigt att tänka på att inte alla kvinnor har samma varaktighet under denna period:

  • med en cykel på 21 dagar görs ultraljud 18-20 dagar;
  • med en cykel på 35 dagar utförs studien på 30-34 dagar;
  • med en cykel på 28 dagar utförs skanning i 25-30 dagar.

  Ju närmare studien är menstruationen, desto mer troligt är det att få ett effektivt svar. Omedelbart efter menstruationen är tjockleken på endometrium minimal. Därför kommer svaret på frågan om det är möjligt att se endometrios före ägglossning (när ultraljud vanligtvis utförs) vara negativt.

  Patienter under klimakteriet, en ultraljud för att bestämma endometrios gör på vilken dag som helst. Frånvaron av hormonella förändringar under månaden ger anledning att tro att patologiska områden inte genomgår förändringar och alltid förblir i samma tillstånd.

  Ultraljud för endometrios görs bäst den 12-15: e dagen (från början av menstruationen) av cykeln med en varaktighet av cirka 30 dagar. Det vill säga redan på 5-7: e dagen efter slutet av menstruationen kommer studien att ge den mest exakta informationen om placering och struktur för endometriotiska fokus.

  Visualisering av fokuser för endometrios på ultraljud och informationsinnehållet i hela studien är direkt relaterade till menstruationsperioden. Med början från ägglossningsögonblicket, det vill säga från mitten av cykeln, svulmer slemhinnan i livmodern under verkan av hormoner som är nödvändiga för befruktningen.

  Begreppet endometrios

  I gynekologi är endometrios en kronisk sjukdom som orsakar godartad spridning av det intrauterina membranet på olika atypiska platser i kvinnlig kropp.

  Denna sjukdom rankas som andra bland orsakerna till kvinnlig infertilitet..

  Den här sjukdomen är lumsk på grund av att den inte visar sig på många år. Och många former av endometrios och varianter av dess manifestationer komplicerar allvarligt diagnosen av denna patologi.

  Exakt vad som kan vara orsaken till endometrios har ännu inte klargjorts helt. Det tros att den underliggande sjukdomen är immun- och endokrina störningar i kroppen. Men den främsta drivkraften för dess utveckling är de olika konsekvenserna av endometrial trauma av skäl:

  • skrapning;
  • abort;
  • användning av intrauterin preventivmedel.

  Alla ovanstående faktorer påverkar allvarligt den kvinnliga hormonella bakgrunden och dess cykliska karaktär..

  Med endometrios avvisas fokuserna för spridning av endometrium periodiskt (i enlighet med faserna i kvinnans menstruationscykel). I början av cykeln växer endometriumet och når sin maximala tjocklek i slutet av cykeln och avvisas under menstruationen.

  Det är med det cykliska beteendet hos endometriotiska foci som tidpunkten för ultraljud vid denna sjukdom är associerad.

  Cervical endometriosis på ultraljud

  Cervikal endometrios är sällsynt och ger inte uttalade manifestationer. De enda klagomålen kan vara blodkoagulation före och efter menstruationen.

  Vid ultraljud i livmoderhalsen i livmoderhalsen bestäms cyster eller livmoderhalsens område förtjockas i jämförelse med intakta sektioner. Den yttre konturen på denna plats är klar, jämn eller vågig. Ekogeniciteten hos cystfri myometrium förändras inte. Konfigurationen av halsen är klubbformad, päronformad eller spindelformad. Cystor är runda i form, den hyperekoiska väggen är tunn, effekten av förstärkning är bakom, innehållet är homogent eller finfördelat, storlek 4-15 mm. Särskilt synlig med en TV-sensor.

  I livmoderhalsen är Nabotov-cysterna mycket vanligare än endometroid. Med länge existerande körtelformig pseudoerosion överlappar det skiktade skivepitelet i den vaginala delen av halsen munkörtlarnas mun, vilket leder till bildandet av tunnväggiga håligheter. Nabotov-cyster är asymptomatiska, ökar mycket långsamt i storlek till 15-20 mm och töms sedan; innehållet är färglös, steril, acellulär vätska. Vid ultraljud är Nabotov-cyster placerade ytligt utan att tjocka väggen och deformera konturen; långa befintliga cyster är nedsänkta i myometrium.

  Sacro-uterine ligament

  Hälsosamma livmodersband (USL) är inte synliga på ultraljudsbilder. Du kan upptäcka djupa fokus på endometrios genom att undersöka livmodern i mitten av sagittalsektionen. Det bästa av allt är att sådana områden visualiseras av en vaginal sond, flyttas från den bakre vaginala fornixen längs mittlinjen över (sagittal) och sedan till livmoderhalsen.

  De drabbade ligamenterna ser ut som hypoekoisk förtjockning. Gränserna kan vara tydliga eller suddiga. Fokus kan vara lokalt eller kan komma in i en stor skada som påverkar flera organ samtidigt.

  Fokusens tjocklek mäts i tvärplanet. I vissa fall involverar djup endometrios sjukdomar i livmodern. I detta fall är förtjockningen synlig i det retrocervikala området. Dimensionerna för noderna i detta fall är fixerade i tre ortogonala plan.

  Diagnos av endometrios

  Endometrios kan antas genom den kliniska bilden och ibland bekräftas genom en gynekologisk undersökning (till exempel om livmoderhalsen eller vagina påverkas). I de flesta fall är det emellertid ultraljud som är den nödvändiga proceduren för att göra en noggrann diagnos..

  Ultraljud för endometrios visar resultaten av en ganska hög noggrannhet (mer än 90%) och kräver att vissa detaljer beaktas. I synnerhet måste du övervaka kosten hela dagen innan proceduren för att utesluta ökad gasbildning.

  Och det är också värt att uppmärksamma följande nyans: ultraljud i buken kräver en full urinblåsa, för vilken du måste fylla den med hela ditt hjärta innan proceduren, för transvaginal ultraljud, tvärtom, du behöver en tom urinblåsa, så du bör besöka toaletten innan proceduren. Och det är inte allt

  Det är också viktigt på vilken cykeldag man ska gå för undersökning. Oftast rekommenderas det att göra en ultraljud i intervallet från den 25 till den 29: e dagen, vilket förklaras av variationen i endometriumstrukturen. Tjockleken varierar under cykeldagarna under påverkan av hormoner, och under den angivna perioden sker ökningen av patologiska områden, om någon, och det blir lätt att upptäcka dem

  Och det är inte allt. Det är också viktigt på vilken cykeldag man ska gå för undersökning. Oftast rekommenderas det att göra en ultraljud i intervallet från den 25 till den 29: e dagen, vilket förklaras av variationen i endometriumstrukturen. Tjockleken varierar under cykeldagarna under påverkan av hormoner, och under den angivna perioden sker ökningen av patologiska områden, om någon, och det blir lätt att upptäcka dem.

  Hur manifesterar sig endometrios i en ultraljudssökning? Läkaren kommer definitivt att uppmärksamma följande funktioner:

  • livmodern är förstorad eller har en atypisk form;
  • livmoderns väggar är ojämna i tjocklek, asymmetriska;
  • endometriala vävnader är fuzzy;
  • förekomsten av områden med ökad ekogenicitet (densitet);
  • närvaron av knölar.

  Metoder för ultraljuddiagnostik för detektion av endometrios

  Din läkare kan överväga följande metoder.

  • transvaginal visualisering (mest informativ);
  • transrektal;
  • färg Doppler-läge;
  • transvaginal med vattenkontrast;
  • sonovaginography;
  • tredimensionell transvaginal ultraljud (3D-ultraljud);
  • transvaginal elastografi.

  Endometrios, särskilt dess djupt infiltrativa form, kräver noggrann bestämning av platsen och graden av alla foci före den planerade operationen. Det är nödvändigt att informera patienten i detalj om omfattningen av operationen, risken för komplikationer och naturligtvis att få medgivande för proceduren.

  Vem är i riskzonen

  Endometrios är en polyetiologisk sjukdom. Det finns flera teorier om ursprunget till foci för endometrios, huvudsakligen är transport och embryon.

  Baserat på dessa teorier kan vi skilja huvudoorsakerna till endometrios

  Implantation och tillväxt av endometrieceller utanför livmoderslimhinnan sker mot bakgrund av hormonella och immundysfunktioner.

  De viktigaste riskfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen framhävs.

  • Ärftlighet (endometrios hos mamma, hos syster).
  • Immun- och hormonell obalans.
  • Försenat sexliv.
  • Könsinflammation.
  • Olika manipulationer på livmodern.
  • Långvarig användning av IUD.
  • Sen menstruation.

  Andra ultraljudstekniker

  Färgdoppler

  Denna teknik är effektiv för att identifiera och utvärdera endometriomparametrar. Dessutom är färgdoppler nödvändig för att differentiera penetrerande endometrios i tarmen och kolorektal cancer. I andra fall är undersökning med denna metod för detektion av DIE ekvivalent eller mindre informativ än 2-3 D-ultraljud, därför betraktas det som en ytterligare teknik.

  Definition av smärta under ultraljud

  Det är nödvändigt att varna patienten om behovet av att rapportera all smärta som uppträder under det transvaginala testet.

  Rektal-vatten-kontrast TVUZI

  Tekniken involverar införandet av saltlösning i rektum, varefter en vaginal ultraljud utförs för att bedöma graden av tarmstenos.

  Sonovaginografi med salter eller gel

  Kontrast ultraljud är en vaginal ultraljud som utförs efter att 40 ml införts i slidan. saltlösning. För att utföra proceduren behöver du ett speciellt hydraulmunstycke.

  På grund av vätskans verkan bildas ett akustiskt utrymme mellan sensorn och organen intill vagina. Dessutom torkar salt väggarna, vilket gör att munstycket kan pressas hårdare.

  Den andra metoden innebär användning av inte en lösning utan 50 ml. gel för ultraljud, administreras före undersökning med en konventionell plastspruta

  Det är viktigt att se till att ingen luft kommer in i gelén. Det andra villkoret - gelén måste falla i bakbågen

  3D TVUSI

  Tekniken är effektiv vid diagnos av djupa skador på uterus och livmoders bakre fornix med en opåverkad tarm. Men den vaginala tredimensionella sensorn ger inte en exakt bedömning av rörelsen hos bäckenorganen.

  Kavitet 3D Ultraljud

  Det finns inga bevis för att en tredimensionell undersökning är överlägsen den klassiska 2D-ultraljudssökningen. Men det är redan känt att denna metod är effektiv för diagnos av endometrioida foci i rektovaginal septum..

  Transvaginal elastografi

  Fördelarna med denna metod vid diagnos av penetrerande endometrios är ännu inte tillgängliga. Det indikeras endast att fokuserna i elastografi uppvisar hög styvhet.

  Typer av patologi

  Endometrios är en sjukdom hos kvinnor i reproduktiv ålder (från 15 till 50 år gamla, men förekommer oftast hos kvinnor från 20 till 40 år), i vilka vävnaderna som foder inuti ytan av livmodern (endometrium) växer. Överväxt kan vara både (när den inte sträcker sig bortom livmodern) och yttre (när andra organ drabbas). Med yttre endometrios kan alla närliggande områden drabbas av:

  Dessutom kan endometrios vara diffus, fokal och nodulär. Med den diffusa formen av sjukdomen växer endometriumet jämnt, utan att bilda foci, med den fokala formen - tvärtom, lokala skador är närvarande. Med en nodulär form observeras noder med olika diametrar, oftast flera.

  Och endometrios varierar i steg:

  • det första steget är sjukdomens början, spiringen av endometrium är inte djup, processerna är lätt reversibla genom kompetent läkemedelsbehandling;
  • det andra steget - groddningen fördjupas, nya zoner kan påverkas parallellt. I detta skede kan läkemedelsbehandling fortfarande vara effektiv;
  • det tredje steget - lesionsområdet ökar ännu mer, endometriet växer djupt. Sannolikheten för ett botemedel med läkemedel är redan extremt liten, det mest troliga läkarnas beslut är;
  • det fjärde steget är det svåraste, endometrios täcker angränsande organ och påverkar vävnaderna helt. Kirurgi kan inte längre undvikas och framgång är tyvärr inte garanterad.

  Behandling och förebyggande

  Behandling av endometrios innebär två alternativ: hormonbehandling eller kirurgi följt av hormonbehandling.

  Hormonterapi beror ofta på användning av orala preventivmedel, eftersom detta gör att du kan döda två fåglar med en sten: undertrycka tillväxten av endometrium och förhindra en möjlig graviditet. Men läkemedel kan förskrivas och andra grupper, av vilka det finns många. Det är extremt svårt att förstå dem själv, så en gynekologkonsultation är nödvändig.

  Med hänsyn till den kliniska bilden, resultaten av ultraljud såväl som de individuella egenskaperna hos patienten (vikt, ålder, närvaro av barn) kommer gynekologen med hög sannolikhet att välja exakt ett sådant läkemedel som effektivt kommer att påverka sjukdomen och inte kommer att orsaka biverkningar. Som regel beräknas hormonterapi i månader och ofta i år.

  Hos många kvinnor återupptar endometrios som tidigare.

  Som regel beräknas hormonterapi i månader och ofta i år. Hos många kvinnor återupptar endometrios som tidigare..

  Kirurgisk behandling utförs i fall där hormonterapi inte fungerar (detta händer också) eller om sjukdomen redan har gått för långt. Det är som det kan, men även efter en framgångsrik operation kan hormoner inte tas bort. Detta är nödvändigt för att undvika ett tidigt återfall av sjukdomen. Vid vanlig endometrios hos kvinnor nära klimakteriet, kan avlägsnande av livmodern och bihang rekommenderas..

  Betydelsen av en förebyggande undersökning sägs mycket och överallt är den undermedvetet känd för alla. Dessa enheter observeras emellertid.

  När allt kommer omkring är det mycket lättare att övertyga dig själv om att ett cykelfel är resultatet av stress på senare tid och smärtsamma perioder är en individuell funktion.

  I förgrunden, i stället för hälsa, finns det alla slags saker som inte har något slut, och som om och om igen driver resan till läkaren till slutet av linjen. Sådana kvinnor är ett enkelt mål för alla typer av sjukdomar, som i hemlighet utvecklas till den punkt där läkemedelsbehandling blir ineffektiv..

  Endometrios är en godartad spridning av endometriumet utöver dess adekvata lokalisering (livmoders slemhinnor). Genital endometrios är en av de vanligaste könssjukdomarna hos kvinnor, tillsammans med livmodermyom och inflammatoriska sjukdomar i bilagorna.

  Är det möjligt att se endometrios på ultraljud

  En undersökning föreskrivs för att bekräfta eller motbevisa diagnosen endometrios, karcinom och andra former av cancer. Symtom på sådana sjukdomar förekommer ofta i ett sent skede av sin utveckling, därför används den här tekniken för att diagnostisera patologier i bäckenorganen hos kvinnor.

  Patienter i förlossningskliniker undrar ofta hur ofta de behöver genomgå en ultraljud av endometrium. Kvinnor i åldrarna 25 till 40 år måste göra ultraljudsundersökningar 1-2 gånger per år och efter 40 år - 1 gång per år. En sådan profylaktisk diagnos av endometrios hjälper till att förhindra utvecklingen av sjukdomen. Det finns ett antal yttre tecken som gör att läkaren skickar sin patient för ultraljud; endometrios är synlig på den, men noggrannheten är inte 100%. Bland de viktigaste externa manifestationerna av patologin kan det vara följande tecken:

  1. Förändring i färg på menstruationsflödet till brunt och mörkrött.
  2. Inom några dagar efter menstruationens slut kan utsläpp uppstå. De kan förekomma flera dagar innan menstruationen börjar.
  3. Smärta av regelbunden karaktär, som kan vara några dagar före menstruationen och försvinna efter att de är slut.
  4. Tung menstruation.
  5. Menstruationscykeln misslyckas.
  6. Det finns smärta under samlag, tarmrörelser och urinering.
  7. Tecken på endometriecancer kan inkludera hormonstörningar, missfall, oförmåga att bli gravid under lång tid.

  Du kan se en specifik patologi för endometrium vid en ultraljud med en av följande typer av studier:

  1. Transvaginal, d.v.s. intern ultraljud.
  2. Transrektal om en kvinna inte lever sexuellt.
  3. Transabdominal eller extern ultraljud.

  Du kan tydligt se endometrial cancer på en ultraljudssökning om du använder den interna undersökningsmetoden..

  Endometriosis i bukhågen i bukhåret

  Det ektopiska endometriet är oftast lokaliserat i gropen i bukhinnan i bäckenområdet. Endometrioidinfiltrering upptäcks lätt genom laparoskopisk undersökning, eftersom det orsakar hinder i Douglasfickan, delvis också provocerad av vidhäftningar från rektumens främre vägg.

  På grund av detta fenomen skapas ett falskt intryck av den extraperitoneala lokaliseringen av denna patologi. Därför kan intrycket av lokaliseringen av endometrios i rektal-vaginal septum vara felaktigt, eftersom det är caudalt till den bakre fornixen i slidan och, i enlighet med normal anatomi, inte kan vara den primära zonen i vilken endometrios utvecklas.

  Ultraljud är den bästa diagnostiska metoden för endometrios.

  Endometrios avser allvarliga gynekologiska sjukdomar som avsevärt kan minska livskvaliteten för en kvinna och förhindra att hon blir mamma. Tack vare ultraljud kan denna sjukdom diagnostiseras i ett tidigt skede och behandlingen kan påbörjas i rätt tid och undvika dödliga komplikationer. Den här artikeln ägnas åt funktionerna i ultraljud med endometrios, som den mest effektiva diagnostiska metoden..

  Begreppet endometrios

  I gynekologi är endometrios en kronisk sjukdom som orsakar godartad spridning av det intrauterina membranet på olika atypiska platser i kvinnlig kropp.

  Denna sjukdom rankas som andra bland orsakerna till kvinnlig infertilitet..

  Den här sjukdomen är lumsk på grund av att den inte visar sig på många år. Och många former av endometrios och varianter av dess manifestationer komplicerar allvarligt diagnosen av denna patologi.

  Exakt vad som kan vara orsaken till endometrios har ännu inte klargjorts helt. Det tros att den underliggande sjukdomen är immun- och endokrina störningar i kroppen. Men den främsta drivkraften för dess utveckling är de olika konsekvenserna av endometrial trauma av skäl:

  • skrapning;
  • abort;
  • användning av intrauterin preventivmedel.

  Alla ovanstående faktorer påverkar allvarligt den kvinnliga hormonella bakgrunden och dess cykliska karaktär..

  Med endometrios avvisas fokuserna för spridning av endometrium periodiskt (i enlighet med faserna i kvinnans menstruationscykel). I början av cykeln växer endometriumet och når sin maximala tjocklek i slutet av cykeln och avvisas under menstruationen.

  Det är med det cykliska beteendet hos endometriotiska foci som tidpunkten för ultraljud vid denna sjukdom är associerad.

  Huvudformerna och symtomen på endometrios

  Endometrios påverkar vanligtvis kvinnor i reproduktiv ålder. Ofta avslöjas denna sjukdom i dem oväntat, till exempel under en rutinundersökning.

  Det är transvaginal ultraljud som anses vara den huvudsakliga metoden för att identifiera denna patologi.

  Från platsen för fokuseringar på vävnadstillväxt och särskilja typerna av denna sjukdom:

  • adenomyos;
  • perineal, cervikal och vaginal;
  • rör
  • ovarian.

  Kvinnor med endometrios är troligtvis besvärade av följande obehagliga symtom:

  • menstruationens varaktighet och deras ömhet;
  • uppkomsten av blodproppar under menstruationen;
  • kronisk smärta i nedre del av buken, från mitten av cykeln;
  • smetad brun urladdning utanför menstruationscykeln (i mitten, flera dagar och efter cykeln);
  • smärta med sexuell intimitet, urination, tarmrörelser, ansträngning;
  • infertilitet av okända skäl.

  När är det nödvändigt att ha en ultraljud?

  Med endometrios är den tidigaste möjliga detektionen av denna patologi extremt viktig. Emellertid leder den asymptomatiska karaktären av denna sjukdom eller dess mindre manifestationer till att diagnosen diagnostiseras i ett redan avancerat stadium..

  Diagnosen endometrios är inte lätt att känna igen: den ställs ofta med ett gap på 10-12 år.

  Därför finns det ett antal symptom där man bör misstänka att något var fel och få en remiss för ultraljud:

  • menstruationens varaktighet, överflöd och ömhet;
  • cykelstörningar;
  • ofta brun urladdning;
  • smärta vid urinering;
  • överdriven känslomässighet;
  • feber;
  • uppträdandet av anemi vid analys av blod eller dess tecken (svaghet, blekhet, hudens gulhet, trötthet, yrsel).

  Test för diagnos av endometrios

  Diagnos av endetrios är inte en enkel fråga.

  Komplexiteten i förloppet av denna patologi leder ofta till svårigheter att identifiera den med ultraljuddiagnostik. I detta fall förskrivs patienter med oklara symptom andra ytterligare forskningsmetoder..

  Om vilka typer av tester som ska förskrivas med denna sjukdom kan endast bestämmas av en specialist. I vissa fall kan endast den laparoskopiska metoden (lågtraumatisk kirurgisk metod) fastställa en slutlig slutsats..

  Diagnostiska metoder för att upptäcka endometrios

  • Cytologisk undersökning: används för screeningdiagnostik av många livmoders patologier, men denna metod kan inte avslöja hela bilden av sjukdomen.
  • Forskning om cancermarkörer: med endometrios är vägledande eftersom antalet ökas. I det här fallet är det möjligt att bedöma svårighetsgraden av sjukdomen och effekten av terapin. Vanligtvis används denna metod parallellt med hormontestning (progesteron, prolaktin, testosteron).
  • Colposcopy: ett colposcope införs genom slidan med speciallösningar (ättiksyra, jod, Lugols lösning). Metoden har emellertid kontraindikationer (inte tidigare än en månad efter abort och 2 månader efter födseln eller operation i livmodern, intolerans mot de använda läkemedlen).
  • Biopsi: en bit vävnad tas för studien. Det används omedelbart efter menstruationen. Han behöver högt kvalificerade specialister: kirurg och patomorfolog. Annars kan sjukdomen hoppas över. Efter lokalbedövning införs ett rör med en kolv för att samla vävnad. Efter 10-14 dagar är resultatet klart. Med denna metod är diagnostisk noggrannhet cirka 98%.
  • Datortomografi: låter dig bestämma patologin, dess typ och förhållande till andra kvinnliga organ.
  • Bild av magnetisk resonans: har en hög upplösning och diagnostisk noggrannhet på upp till 96%. I detta fall används kärnmagnetisk resonans. Denna metod är förknippad med att upprätthålla patientens immobilitet, så den är kontraindicerad i klaustrofobi, patienter med pacemaker och hörapparater och allvarligt sjuka patienter. Detta är en smärtfri metod, det åtföljs endast av buller.
  • Laparoskopi: diagnoser med hög noggrannhet - upp till 96%. Endometrios diagnostiseras i livmodern och utanför den. Genom en liten punktering i bukväggen införs ett laparoskop med en flexibel kabel och linser anslutna till videokameran. Enheten distribuerar patologiernas fokus efter färg och form och bestämmer deras storlek och mognad. Detta är en progressiv lågtraumatisk metod utan komplikationer i form av ärr eller någon ömhet. Återställning av patienter efter det att det är snabbt: laparoskopi anses vara ”guldstandarden” bland alla typer av undersökningar..
  • Hysteroskopi: med denna metod införs ett hysteroskop genom livmoderhalsen. Det används också för att behandla patologi. Förfarandet kräver anestesi (lokalt eller allmänt). Tidigare, för att livmodern ska expanderas, injiceras koldioxid eller vätska (saltlösning eller fysiologisk lösning) i den. Denna studie utförs på åtta till 10: e dagen av cykeln. Hysteroskopi har flera "fördelar": frånvaron av vidhäftningar på grund av lågt trauma, utmärkt syn på livmodersväggar, ett minimum av komplikationer.

  Ingen av undersökningsmetoderna ger emellertid 100% bekräftelse av diagnosen endometrios. En viktig faktor för varje metod är läkarnas professionalism och kvalifikation.

  De viktigaste formerna av sjukdomen

  Intern endometrios kan vara av tre grader, beroende på djupet på skador på livmoderskikten:

  • skada på det övre lagret med 2-3 mm (1 grad);
  • skada på livmoderväggen till halva tjockleken (2 grader);
  • fullständig skada på endometriumet (till det serösa membranet).

  Ultraljud kan vanligtvis upptäcka en sjukdom i steg 2 och 3..

  När är det bättre att genomföra en ultraljud med endometrios

  Svaret på frågan "när man ska göra ultraljud med endometrios" är associerad med de särdragen hos de fysiologiska processerna hos de kvinnliga organen i olika faser av menstruationscykeln. Det är bäst att titta på de kvinnliga organen och identifiera denna sjukdom på den 23-25: e dagen av menstruationscykeln. I den första fasen av cykeln (från 1 till 11 dagar) och under ägglossningen är det extremt svårt att diagnostisera endometrios med tillräcklig noggrannhet. Detta beror på ojämn ekogenitet hos livmoderns endometrium, som kan tolkas falskt genom manifestationen av andra plågor (endometrit, etc.)

  Men cykelens sekretionsfas (från 16 till 28 dagar) kännetecknas av maximal ekogenicitet.

  Samtidigt raderas slemlinjen för slemlövade blad, vilket gör att ultraljud kan identifiera många patologier i livmoderskiktet i livmodern.

  Manifestationen av endometrios på ultraljud

  Vad kan en ultraljudstudie visa med endometrios?

  Ultraljuddiagnostik kan visa olika resultat beroende på typen av sjukdom. Följande former av endometrios är kända:

  • nodal;
  • fokal;
  • diffus (intern vy).

  Ultraljud diffus endometrios visar sig:

  • strukturell metamorfos i livmoderväggen (oval eller rund);
  • outlineless struktur;
  • cystiska områden (upp till 30 mm);
  • mellanliggande noder (utan att gå längre än orgelet).

  Fokal form av endometrios på ultraljud kan uppstå:

  • olika tjocklek på livmoderväggarna;
  • cystisk hålighet (från 2 till 16 mm);
  • ökad ekogenicitet av livmoderns muskelvägg med jämna, tydliga konturer.

  Med livmodersendometrios upptäcks följande:

  • fuzzy och ojämn endometrial vävnad;
  • nodala strukturer;
  • livmodervasymmetri.

  Ovarial endometrios visar sig ofta:

  • fuzziness av vävnader med en heterogen struktur;
  • rundade neoplasmer (livmoderens sida eller baksida);
  • inblandade fokuser av olika former, strukturer och storlekar.

  Noggrannheten för ultraljuddiagnostik för endometrios är cirka 80%. Under normal kvinnors hälsa hänvisar gynekologer vanligtvis patienten till en ultraljudssökning minst en gång per år. Med bekräftad endometrios föreskrivs vanligtvis en ultraljudundersökning en gång var sjätte månad. Det är särskilt viktigt att kontakta en gynekolog för kvinnor med en ”förvärrad” gynekologisk historia (svåra födelser, infektioner, aborter, missfall osv.) Att upprätthålla sin egen kvinnliga hälsa beror till stor del på kvinnan själv.

  Hur ser endometrios ut på ultraljud och är det möjligt att identifiera patologi i de tidiga stadierna

  ≡ Hem → Endometrium → Endometriosis →

  Diagnos av endometrios är en svår uppgift i praktiken av en gynekolog. Sjukdomen har inga specifika symtom, och ofta går en kvinna inte till läkaren i flera år. Enligt International Association of Endometriosis upptäcks patologi i genomsnitt 7 år efter de första tecknen. Av denna anledning är ultraljud av särskild betydelse - en metod som gör att du snabbt och smärtfritt kan ställa en diagnos. Ofta upptäcks en patologi av misstag under en förebyggande undersökning eller när man söker efter en helt annan sjukdom.

  Endometrios på ultraljud har sina egna karakteristiska tecken, men detta utesluter inte möjligheten till ett diagnostiskt fel. Andra metoder hjälper läkaren - MRT, radiopaqueundersökning, laparoskopi. Ett integrerat tillvägagångssätt låter dig upptäcka endometrioida foci i tid, bedöma svårighetsgraden av sjukdomen och bestämma behandlingstaktik.

  Låt oss överväga mer detaljerat hur endometrios visar sig under ultraljud, vad läkaren ser på skärmen och vilka ekotecken som hjälper honom att ställa en diagnos.

  Abdominal endometrios

  Enligt forskningsresultat kan ektopisk endometrial vävnad hittas på olika atypiska platser utanför bäckenhålan, till exempel i bröstkaviteten. Magväggen är en favorit lokalisering av extra bäcken endometrios, dess skador är vanligtvis förknippade med kejsarsnitt.

  Vid ultraljud visualiseras en fast hypoekoisk bildning i bukväggen, där det inre blodflödet ofta upptäcks under energidopplerografi. Dessa ultraljudstecken är inte specifika, varför ett brett spektrum av sjukdomar måste inkluderas i den diagnostiska serien, inklusive.

  tumörart (sarkom, desmoid tumör, metastaser) och icke-tumörskador (suturgranulom, hernia, hematom eller abscess). Ändå måste abdominal endometrios först antas hos patienter med volumetriska formationer av denna lokalisering nära suturen efter kejsarsnitt.

  CT- och MR-tecken på endometrios i bukväggen är inte specifika: både CT och MR-bildning visar en fast bildning i bukväggen som ackumulerar kontrast.

  Endometriosis av den främre bukväggen: MR-foto. Lesionsfokus har en signalintensitet som är jämförbar med muskler, den innehåller också små hyperintensiva foci som visar expanderade endometrialkörtlar.

  ANDRA YTTRANDE FÖR ENDOMETRIOS

  I de fall resultaten av en MR-bildning av bäckenet ger ett tvetydigt eller motsägelsefulla resultat kan en andra åsikt vara användbar. Upprepad tolkning av MR av bäckenet med endometrios gör att vi kan lösa ett antal problem:

  1. Expertutvärdering av studien, exakt bekräftelse av diagnosen och uteslutning av cancer
  2. Detaljerad beskrivning av de identifierade fokuserna för endometrios
  3. Utarbeta ett detaljerat yttrande om moderna höga standarder som ger korrekt information till den behandlande läkaren
  4. Deltagande i att lösa ytterligare examensfrågor

  Vasily Vishnyakov, radiolog

  Hur diagnostiseras endometrios?

  Diagnos av endometrios hos kvinnor innebär flera steg.

  Det första steget i diagnos av sjukdomen är att samla in en sjukhistoria och fysisk undersökning. Anamnese och kliniska tecken på endometrios kan vara ospecifika, men i vissa fall är det möjligt att upptäcka en nodulär volymbildning i bäckenhålan, smärtsam vid palpation, vilket återspeglar endometrioidinfiltrering och fibrotiska förändringar i Douglasfickan. En ökning i blodmarkören CA-125 kan också observeras..

  Med en klinisk misstanke om sjukdomen används strålningsdiagnostiska metoder. Vanligtvis är den första studien som föreskrivs för misstänkt endometrios en bäcken-ultraljud. MRI visar endometrios inte värre än ultraljud, och låter dig specificera patologiska förändringar, för att klargöra storleken och platsen för focierna.

  Guldstandarden för diagnos av endometrios är laparoskopisk undersökning - detta är den mest känsliga metoden som gör att du kan upptäcka ytliga lesioner i bukhinnan. Emellertid är laparoskopisk kirurgi ett invasivt förfarande som begränsar användningen..

  Träning

  Beroende på typ av studie för endometrios upprättas vissa träningsramar och regler. Först och främst väljer läkaren cykeldagen då skanningen ska utföras.

  Nästa steg i beredningen inkluderar hygienprocedurer.

  • Innan transvaginal skanning måste en kvinna göra en toalett av de yttre könsorganen.
  • När man väljer en forskningsmetod på ett transabdominalt sätt behöver inga åtgärder vidtas. I vissa fall ber sonologen för att förbättra visualiseringen av livmodern att dricka 2 glas vatten 10-15 minuter före diagnosen och att inte urinera efter det. Denna rekommendation är individuell, utan ytterligare krav är det inte nödvändigt att fylla urinblåsan.
  • En transrektal undersökning innebär att en sensor införs i ändtarmen. För att visualisera det var inte svårt, det är nödvändigt att tömma matsmältningskanalen. Förberedelse för ultraljud ålägger patienten att utesluta en tätt middag på kvällen för undersökningen. På diagnosdagen bör du inte äta för att inte orsaka ökad gasbildning. Transrektal ultraljud föreskrivs vanligtvis under första hälften av dagen, så det bör inte finnas några svårigheter med avhållsamhet från mat..

  Omedelbart före manipulation bör en kvinna exponera nedre buken (med transabdominal diagnos) eller klä av sig under midjan (med transvaginal och transrektal metod). Studien genomförs i en horisontell position och tar i genomsnitt 10-30 minuter.

  Typer av ultraljud i gynekologi: funktioner och beredning

  I gynekologisk praxis används tre alternativ för ultraljud. Var och en av dem kan bestämma endometrios. Valet beror på den föreslagna lokaliseringen av processen och andra faktorer. Jämförande egenskaper hos metoderna presenteras i tabellen:

  MetodikindikationerTaktikfördelarnackdelar
  Transvaginal ultraljudAdenomyos, yttre endometrios med ovarieskada, extragenitala former (endometrios i urinblåsan)Sensorn sätts in i slidanStudiens höga informationsinnehåll, ingen preliminär förberedelse krävsMindre obehag under proceduren, utförs inte i jungfruor
  Transabdominal ultraljudAdenomyos, yttre endometrios med ovarieskada, extragenitala former (endometrios i urinblåsan)Sensorn är belägen på främre väggen i bukenStudiens höga informationsinnehåll, bekväma förhållanden för att leda, kan utföras i jungfruligaFörberedande förberedelse behövs
  Transrektal ultraljudRetrocervical endometrios, tarmskadaSonden sätts in i ändtarmen.Hög informationsinnehåll i studien vid vissa lokaliseringar av endometrios, tillgängligt för jungfruerFörberedande förberedelse behövs, det finns obehag under proceduren

  Förberedelserna beror på studietypen. Innan en transabdominal ultraljud genomförs, 48 ​​timmar före diagnosen, bör gasbildande produkter (kål, druvor, vitt bröd, mjölk, baljväxter, rå frukt och grönsaker) uteslutas från kosten. Uppsamlingen av gaser i tarmen gör det svårt att visualisera bäckenorganen.


  2 dagar före ultraljudet måste du sluta äta mat som kan orsaka uppblåsthet.

  En timme före studien måste du dricka 1-1,5 liter vatten för att fylla urinblåsan.

  Transrektal ultraljud kräver också beredning. Det är nödvändigt 3 dagar före studien att utesluta gasbildande produkter. Inför proceduren, lägg ett lavemang på en timme - fyll blåsan.

  Särskild förberedelse för transvaginal ultraljud krävs inte. Omedelbart före studien, töm urinblåsan för att minska obehag..

  Kostnaden för ultraljud beror inte på studietypen. Diagnosens noggrannhet bestäms av lokaliseringen av processen, utrustningsnivån och läkarnas kvalifikationer.

  resultat

  Grovhet och fuzzy kontur i livmodern indikerar förekomsten av en patologisk process. En frisk kvinna har normala livmoderparametrar enligt följande:

  • längd - 7 cm;
  • bredd - 6 cm;
  • tjocklek - 42 mm.

  Avvikelser från dessa parametrar indikerar förekomsten av en patologisk process. Med endometrios är ojämn förtjockning av livmoderväggarna tydligt synlig. Hur de patologiska fokusen ser ut och livmoderns förändrade struktur, se fotot.

  Normalt har ekogeniciteten hos endometriumet en enhetlig enhetlig karaktär, och livmoderkaviteten bör ha en enhetlig struktur och släta kanter. Upptäckt av hyperechoic ultraljudstrukturer indikerar närvaron av endometrios. Ändringar i livmoderhalskanalens struktur och livmoderhalsen, som normalt har en längd på 4 cm och en homogen ekostruktur, kan också indikera sjukdomens närvaro. Genom ultraljud kan du se alla avvikelser från normen.

  Använda ultraljud för att bestämma lokalisering av patologiska foci. Den vanligaste formen är endometrios i äggstockarna. Ultraljud kan identifiera polypper och cyster av endometrioid ursprung, bestämma deras struktur och storlek

  Detta är viktigt i fall där differentiell diagnos utförs. På grund av den strukturella likheten hos endometrioida neoplasmer med luteala och hemorragiska cyster är det ofta svårt att ställa en noggrann diagnos

  Det bör noteras att trots den höga effektiviteten för ultraljuddiagnostisk metod, är endometrios på ultraljud inte alltid möjligt att identifiera, särskilt om det finns små fokuser som finns i de djupa skikten i organets muskelvävnad. Därför är resultaten av ultraljudstudier inte en absolut bekräftelse på frånvaron av patologi.

  För att klargöra diagnosen måste en kvinna genomgå en omfattande undersökning med hjälp av instrument- och laboratoriediagnostik. Patienter med diagnos av endometrios under behandlingen bör systematiskt undersökas för ultraljud, vilket gör att vi kan bedöma terapiens effektivitet. För att förhindra varje kvinna rekommenderas det att regelbundet besöka en födelseklinik.

  Under begreppet endometrios ligger en patologi där du kan se utblåsningen av endometrium på platser som inte är speciella för det - det vill säga utanför livmoderhålet. Det finns flera sorter av denna sjukdom.

  Extragenital endometrios är utseendet på endometrialplatser i alla organ, med undantag av reproduktionssystemet. Det kan vara levern, lungorna, njurarna, urinblåsan.

  Den andra sorten är genital endometrios. I detta tillstånd inträffar endometriell screening inom reproduktionssystemets organ - endometrios i slidan, rören, äggstockarna. Här skiljer man två alternativ: interna och externa. Endometrios är en vanlig sjukdom i det kvinnliga reproduktionssystemet. I nästan hundra procent av fallen leder det till infertilitet. De flesta fall av patologi är genital endometrios..

  Vad menas med intern endometrios

  Inre livmodern endometrios eller adenomyos är en variant av genital endometrios. I detta fall finns delar av slemhinnan i tjockleken på muskelmembranet - i myometrium.

  Beroende på utbredningen av screeningar och deras placering, skiljer man tre typer av patologi: diffus form - när bitar av endometrium finns i alla områden och lager i muskelmembranet;

  Fokalform - musklerna i musklerna finns i separata fokus; Nodulär form - endometriet växer och bildar noder. Externt blir livmodern i livmodern tjockare. I patologiska foci finns ofta cystiska hålrum med blod inuti.

  Enligt graden av skada på muskelmembranet skiljer man fyra typer av inre livmoderns endometrios:

  1. Intern endometrios av 1: a graden - endast submukosskiktet påverkas, myometriumet påverkas inte;
  2. Intern endometrios av andra graden kännetecknas av skada på myometrium till mitten;
  3. Den tredje graden är skada på myometrium på hela tjockleken;
  4. Den fjärde graden observeras när endometrium lämnar livmoderkroppen och äggledarna och angränsande organ skadas.

  Videon visar hur endometrios ser ut.

  Vad kommer att visa

  Under en ultraljud med endometrios (misstänkt för det) kan patienten ha andra patologier, till exempel endometrit eller hyperplasi. Med endometrit utvecklas inflammation i slemhinnan i könsorganet. Detta åtföljs av en ojämn förtjockning. Hyperplasi kännetecknas av överdriven spridning av celler i slemskiktet i könsorganet.

  Under en ultraljud kan följande tillstånd indikera endometrios:

  • hypoekoiska inneslutningar i myometrium;
  • multikameral neoplasma på äggstocken;
  • deformation och ökning av livmodervolym, motsvarande graviditet per vecka (från 5 till 7);
  • onaturlig placering av bäckenorganen, vilket indikerar en progressiv vidhäftningsprocess.

  Om det finns ekon av endometrios, innan det börjar behandlingen, är det nödvändigt att göra en differentiell diagnos. I vissa fall har de upptäckta formationerna ett annat ursprung och kräver därför en annan behandling. En liknande klinisk bild har: myoma, polyp, funktionell eller dermoid ovariecyst, malign neoplasma i bäckenorganen.

  När är bättre att göra

  För att identifiera patologin mest troligt är det viktigt att bestämma den lämpligaste tiden för studien. För att göra detta måste du förstå hur endometrial transformationer inträffar under menstruationscykeln

  I själva verket är endometrios dess små spridda fokus.

  I början av cykeln sker avstötning av de övre skikten i endometrium. Under denna period är dess tjocklek minimal, vanligtvis en millimeter eller mindre, i sådana fall säger de - linjära. Endometrial tillväxt inträffar varje dag och i slutet av cykeln når den ett maximivärde på 15-25 mm i genomsnitt.

  Om ultraljudet är i början av cykeln

  En ultraljudsundersökning av bäckenorganen hos kvinnor på 5-7: e dagen anses klassiskt vara informativ. Det är också möjligt att upptäcka endometrios vid detta tillfälle, men detta gäller endast dess speciella lokaliseringar och vanliga former. Till exempel med placering av foci på äggstockarna samt med svår adenomyos. Genom att utföra en studie i början av cykeln kan läkaren föreslå endometrios genom indirekta tecken, till exempel genom närvaron av endometrial hyperplasi, genom livmoderens sfäriska form och andra..

  Om ultraljudet är i slutet av cykeln

  Den mest tillförlitliga informationen och en livlig bild av patologin kan erhållas genom att utföra en ultraljudsundersökning före menstruationen i 23 - 25 dagar. Vid denna tidpunkt är endometrios den största, dess symtom kommer att vara mest uttalade.

  Med den dynamiska observationen av endometrios under behandlingen är det tillrådligt att utföra en ultraljudscanning på samma (eller liknande) enheter, med en specifik läkare, och ungefär samma dag i cykeln. Så det mest pålitliga sättet att bedöma terapiens effektivitet.

  På vilken dag det är bättre att göra en ultraljud med endometrios, bör den behandlande läkaren besluta på grundval av den kliniska bilden av klagomålen och den påstådda diagnosen. Detta är det enda sättet att bekräfta eller förneka patologi med stor sannolikhet, utan att ta till andra forskningsmetoder, och även att fastställa sjukdomens prevalens, om nödvändigt.

  Typer av forskning

  Det finns tre metoder för att upptäcka endometrios på en ultraljudsskanning:

  1. transvaginal - det mest pålitliga sättet innebär införandet av en sensor i slidan, följt av skanning av bäckenorganen och livmoderhålet;
  2. transabdominal - en mindre indikativ diagnostisk metod som involverar skanning genom bukväggen;
  3. transrektal - sensorn sätts in genom anus och visar en liknande informativ bild med en transvaginal undersökning (för unga flickor som inte har sex är det bättre att göra en ultraljud på detta sätt).

  Det finns mer pålitliga metoder för att identifiera endometrios..

  Diagnos av en hormonberoende sjukdom involverar följande manipulationer:

  • colposcopy - bestämmer endometrios i livmoderhalsen;
  • hysteroskopi - avslöjar foci i könsorganets kavitet, i muskelskiktet och rörens munning;
  • laparoskopi - upptäcker endometrios i bukhålan, äggstockarna, tarmen och andra organ;
  • MR, CT - gör det möjligt att fastställa lokaliseringen av foci, cyster och utvecklingsstadiet av sjukdomen.

  Moderna diagnostiska metoder

  Diagnos av endometrios är baserad på en patientundersökning: klagomål, sjukdomshistoria (endometrios i närmaste familj, förlossning, abort, användning av en IUD, inflammatoriska sjukdomar i könsorganen).

  Laboratorie- och instrumentmetoder för diagnos av endometrios

  • Hormonell forskning.
  • Ultraljudsförfarande.
  • kolposkopi.
  • Hysterosalpinography.
  • laparoskopi.
  • Magnetisk resonansavbildning och datortomografi.

  : bestämning av dynamiken i koncentrationen av FSH, LH, progesteron, östradiol.

  Manifestationer av livmodern endometrios med ultraljudsundersökning:

  eko-negativa rörformade strukturer som går från endometrium till myometrium, ojämnhet i basometerskiktet i endometriumet, små ovala eller rundade hypoekoiska strukturer i basalskiktet, asymmetri av livmoderväggens tjocklek, ökning av dess storlek, utseendet på områden med ökad ekogenicitet i myometrium och andra tecken

  Ultraljudstecken på ovariell endometrios:

  liten punkt intern struktur, avrundad form av utbildning med en dubbel kontur, placeringen av formationen på sidan och baksidan av livmodern, en ekotät cysta kapsel, frånvaron av förändringar i eko strukturen under undersökning i dynamik vid olika perioder av menstruationscykeln.

  Kolposkopisk undersökning för cervikal endometrios innefattar:

  pseudo-erosion med hemorragiskt innehåll, endometriotiska foci i olika former och storlekar, polypoid foci i cervical kanal.

  hölls 5-7: e dagen av cykeln. Tecken på inre endometrios: livmoderhålighet med oregelbunden triangulär form.

  Laparoskopisk bild av endometrios

  bestäms av graden av spridning av det patologiska fokuset och varaktigheten av dess existens. Modern optisk teknologi låter dig diagnostisera fokus för endometrios i de tidiga stadierna.

  gör det möjligt att bestämma platsen och arten av endometrios. I myometriumet finns det formationer utan tydliga konturer, inuti de patologiska fokuserna - högintensitetssignaler. Med ovarial endometrios bestäms en tät kapsel med ojämna konturer.

  Sonografiska tecken på patologi

  Den ekografiska bilden beror på processens lokalisering. Låt oss betrakta mera detaljerade tecken på olika former av endometrios..

  adenomyos

  Adenomyos - intern endometrios med skador i livmodern - visualiseras väl med ultraljud. Med denna metod kan du bestämma formen för patologi och fastställa utvecklingsstadiet för processen. Du kan klargöra diagnosen med MR och hysteroskopi..

  Om man misstänker adenomyos, uppmärksammar läkaren på tillståndet i basskiktet i livmoderslimhinnan. Studien utförs med en transvaginal sond före och efter menstruation.

  Ekokardiografi av en diffus form av adenomyos:

  • Jag examen. Tjockleken på livmodersväggar ligger inom normala gränser. Den ojämna tjockleken hos endometriumens basskikt, dess indragning eller serration noteras. Lokala defekter i livmoderslimhinnan, hypo- och anekogena inneslutningar upp till 2 mm i storlek, anekogena rörformade strukturer (upp till 1 mm), som går mot muskelskiktet är synliga. I myometrium bestämmes enskilda sektioner med hög ekogenitet på upp till 3 mm;
  • II grad. Väggarna i livmodern förtjockas ojämnt hos 50% av patienterna. En livmodervägg kan vara 0,5 cm eller mer tjockare än den andra. I myometrium, intill livmoderns slemskikt, är zoner med heterogen ekogenitet synliga. I dessa zoner bestäms anekogena massor upp till 5 mm. Det kan finnas blod inuti dem. Ekon av endometrios av den första graden bevaras;
  • III grad. Väggarna i livmodern är tjockare hos nästan alla patienter. Det mesta av myometriet upptas av zoner med ökad ekogenicitet. Anekogena inneslutningar av storlek 2-6 mm, hålrum fyllda med vätska bestäms. Tjockleken på endometriet minskas även i den andra fasen av cykeln. Tecken på stadium I och II bevaras.

  Det är också användbart att läsa: Det hormonella läkemedlet Silhouette with endometriosis

  Vid adenomyos i steg IV går processen till angränsande organ. Laparoskopi indikeras..

  Bilden nedan visar diffus adenomyos av II-graden. Du kan se en förtjockning av livmoderens bakre vägg, en suddig kant av endometrium, zoner med heterogen ekogenitet i myometrium:

  Tecken på nodulär adenomyos:

  • Livmoderns tjocklek kan ökas eller inte ändras. Det beror på utbildningsmängden;
  • I livmoderns väggar är zoner med ökad ekogenitet av en rund eller oval form synliga;
  • Anekogena inneslutningar och cyster upp till 6 mm i storlek bestäms;
  • Med en submucosal placering av noden deformeras M-ekot - skuggan av endometrium.

  Vid utförande av en ultraljud upptäcks oftast adenomyos i II-III-graden. Tecken på det första stadiet i utvecklingen av sjukdomen är inte alltid väl definierade.

  Äggstocksdometrios

  Endometrioida ovariecyster är en av de vanligaste manifestationerna av patologi. Vid ultraljud kan de detekteras med följande kriterier:

  • Formationens storlek överstiger vanligtvis inte 7 cm;
  • Cysten har tjocka väggar - upp till 0,5 cm;
  • Cystens innehåll är vanligtvis homogent - en fin suspension av medium och ökad ekogenicitet;
  • Formationen ligger bakom och på livmodersidan;
  • Dubbel cystkontur synlig.

  Om endometriomen är liten (upp till 1,5 cm) bestäms suspensionen inuti dåligt av ultraljud. Denna formation förväxlas lätt med en verklig tumör..

  Enligt statistik upptäcks cyster i 80% av fallen på båda sidor. Oftast detekteras en kavitet, mindre ofta två eller tre. Flera endometrioida ovariecyster förekommer nästan aldrig.

  Bilden visar en enda endometrioid cysta på äggstockarna:

  Retrocervical endometrios

  Endometriotiska foci finns i vävnaden bakom livmoderhalsen. Det kan vara en enda nod upp till 5 cm i storlek eller flera små foci.

  Tecken på ultraljud:

  • Utbildning kan ha olika ekogenicitet. Hos 60-70% av kvinnorna upptäcks hypoekoiska inneslutningar. Hyperekoiska formationer ses mindre vanligt;
  • Utbildning har ojämna konturer med fuzzy gränser;
  • Spirning av heterotopia i rektum är möjlig. Ultraljud bestämmer den ekonegativa zonen för månformen.

  Den kliniska bilden av retrocervikal endometrios liknar tecken på skador på sacro-uterine ligament. Men det sista alternativet med ultraljud fastställs inte alltid, diagnosen ställs genom uteslutning. Om det finns klagomål om skarp smärta i korsbenet, perineum, vagina, förvärrad i sittande läge, och det inte finns några tecken på skador på det retrocervikala utrymmet genom ultraljud, bör du tänka på endometrios i sacro-uterine ligament. Till förmån för det senare säger också smärta med införandet av vaginal sensor.

  Bilden visar retrocervical endometrios:

  När man ska göra en ultraljud med endometrios

  Ultraljud för endometrios föreskrivs till patienter i syfte att övervaka slemhinnens beteende och undersöka närliggande organ. Om patienten redan har bekräftat diagnosen, ordineras sonologiska undersökningar för att bedöma effektiviteten av behandlingen med ett intervall på tre månader. I remission var sjätte månad.

  De diagnostiserar också med misstänkt endometrios med sådana klagomål:

  • fläckning är närvarande under veckan före menstruation och två efter dem;
  • långa perioder med en brun eller mättad vinröd nyans;
  • instabil cykel;
  • frånvaron av graviditet under sexuell aktivitet utan preventivmedel i 6 månader;
  • smärta i bäckenområdet, korsryggen;
  • obehag under sexuellt samlag.

  Det är viktigt att tänka på att inte alla kvinnor har samma varaktighet under denna period:

  • med en cykel på 21 dagar görs ultraljud 18-20 dagar;
  • med en cykel på 35 dagar utförs studien på 30-34 dagar;
  • med en cykel på 28 dagar utförs skanning i 25-30 dagar.

  Ju närmare studien är menstruationen, desto mer troligt är det att få ett effektivt svar. Omedelbart efter menstruationen är tjockleken på endometrium minimal. Därför kommer svaret på frågan om det är möjligt att se endometrios före ägglossning (när ultraljud vanligtvis utförs) vara negativt.

  Patienter under klimakteriet, en ultraljud för att bestämma endometrios gör på vilken dag som helst. Frånvaron av hormonella förändringar under månaden ger anledning att tro att patologiska områden inte genomgår förändringar och alltid förblir i samma tillstånd.

  Ultraljud för endometrios görs bäst den 12-15: e dagen (från början av menstruationen) av cykeln med en varaktighet av cirka 30 dagar. Det vill säga redan på 5-7: e dagen efter slutet av menstruationen kommer studien att ge den mest exakta informationen om placering och struktur för endometriotiska fokus.

  Visualisering av fokuser för endometrios på ultraljud och informationsinnehållet i hela studien är direkt relaterade till menstruationsperioden. Med början från ägglossningsögonblicket, det vill säga från mitten av cykeln, svulmer slemhinnan i livmodern under verkan av hormoner som är nödvändiga för befruktningen.

  Strukturella förändringar i buken

  Vid förskrivning av en ultraljud för endometrios, väljer läkaren den optimala tiden för skanningen. Diagnosresultatet beror på korrekt inställning av parametern. För att förstå vilken cykeldag man ska göra bäcken-ultraljud måste du veta vilka strukturella förändringar som inträffar i slemhinnan i könsorganet under menstruationen..

  1. Spredning - fortsätter från de sista blödningsdagarna och slutar några dagar före ägglossningen. Strukturen i endometriumet förändras, cellerna delar sig gradvis, slemhinnans tjocklek ökar. I detta skede kan ultraljudsprotokollet notera patologier såsom polyper och cancer (på grund av det faktum att endometrium är tunn, och neoplasmen förblir i sin tidigare storlek). Endometrios är svårt att upptäcka i spridningsstadiet..
  2. Utsöndring - börjar omedelbart efter ägglossningen och varar 10-14 dagar. Under denna period kan du upptäcka fler tecken på endometrios genom ultraljud, om sjukdomen är det. Det funktionella lagret i ett ihåligt organ under verkan av hormoner som produceras av den endokrina körtlarna (corpus luteum), växer, blir löst och får fördjupning.
  3. Ischemic - inträffar i slutfasen av den föregående fasen. Den strukturella förändringen i endometriumet beror på att spiralartärerna dras samman, skadas och blod frigörs från dem. Med denna metod börjar en ny menstruationscykel som öppnar menstruationsfasen.

  Begreppet endometrios

  I gynekologi är endometrios en kronisk sjukdom som orsakar godartad spridning av det intrauterina membranet på olika atypiska platser i kvinnlig kropp.

  Denna sjukdom rankas som andra bland orsakerna till kvinnlig infertilitet..

  Den här sjukdomen är lumsk på grund av att den inte visar sig på många år. Och många former av endometrios och varianter av dess manifestationer komplicerar allvarligt diagnosen av denna patologi.

  Exakt vad som kan vara orsaken till endometrios har ännu inte klargjorts helt. Det tros att den underliggande sjukdomen är immun- och endokrina störningar i kroppen. Men den främsta drivkraften för dess utveckling är de olika konsekvenserna av endometrial trauma av skäl:

  • skrapning;
  • abort;
  • användning av intrauterin preventivmedel.

  Alla ovanstående faktorer påverkar allvarligt den kvinnliga hormonella bakgrunden och dess cykliska karaktär..

  Med endometrios avvisas fokuserna för spridning av endometrium periodiskt (i enlighet med faserna i kvinnans menstruationscykel). I början av cykeln växer endometriumet och når sin maximala tjocklek i slutet av cykeln och avvisas under menstruationen.

  Det är med det cykliska beteendet hos endometriotiska foci som tidpunkten för ultraljud vid denna sjukdom är associerad.

  Orsaker till endometrios

  Inom medicin finns det ingen enhetlig teori om orsakerna till utvecklingen av endometrios. Det finns flera orsaker, varav det vanligaste är retrograd menstruation (betyder det omvända flödet av menstruationsblod). Hon förklarar ursprunget till endometrios genom involvering av endometripartiklar med menstruationsblod i äggledarna och bukhålan under retrograd menstruation.
  När ett antal villkor kombineras fixeras endometrioidceller på olika organ och återupptar förmågan att cykliskt fungera. Under menstruationen orsakar närvaron av en endometrium lokaliserad på okarakteristiska organ mikroblödning och inflammation.

  Således kan de kvinnor som har retrograd menstruation utveckla endometrios, men inte i alla situationer. Sannolikheten för att utveckla patologi ökar på grund av följande funktioner:

  • ärftlig predisposition;
  • störningar i immunsystemet;
  • kirurgiska ingrepp;
  • miljöfaktorer (livsmiljöegenskaper som påverkar din kropp).

  Utvecklingen av endometrios är också möjlig med kirurgiska ingrepp i livmodern. Av denna anledning är det viktigt att se en läkare för en snabb diagnos av möjliga patologier efter någon operation..

  Det finns också ett antal andra teorier om orsakerna till endometrios, vars spektrum inkluderar:

  • teori om genmutationer;
  • avvikelser i interaktionen mellan receptormolekyler och hormoner;
  • nedsatt funktionalitet hos cellenzymer;
  • fosterteori.

  Det finns flera huvudgrupper av kvinnor som är disponerade för utvecklingen av endometrios:

  • kvinnor med en förkortad menstruationscykel;
  • kvinnor med metaboliska störningar (fetma);
  • använda intrauterina preventivmedel;
  • ålder över 30-35 år;
  • kvinnor med onormalt höga östrogennivåer;
  • kvinnor med patologier som undertrycker immunförsvaret;
  • genomgå operation i livmodern;
  • röka kvinnor.

  Det exakta svaret på frågan "vad är livmodern endometrios" bestäms av den patologiska processens lokalisering och prevalens. Av denna anledning har en klassificering av patologi enligt plats utvecklats..

  När det gäller en könsform av patologi, finns heterotopia-platser på könsorganen, och i fallet med extragenitala, utanför reproduktionsorganen. Könsformen av sjukdomen är indelad i flera tillstånd:

  • peritoneal form av endometrios - involvering i den patologiska processen i bäcken i bukhinnen, äggstockarna och äggledarna;
  • extraperitoneal form av endometrios - foci av ektopi är lokaliserade i den nedre delen av kvinnans reproduktiva system (livmoderhals, vagina, yttre könsorgan);
  • den inre formen av endometrios (livmodern endometrios eller adenomyos) kan utvecklas i myometrium.

  I avsaknad av korrekt behandling blandas den patologiska processen.

  När det gäller extragenital lokalisering inkluderar fokus i endometrium tarmarna, lungorna, njurarna, postoperativa ärr.

  Baserat på utbredningen och djupet av det patologiska fokuset, skiljer sig 4 huvudgrader av utveckling av endometrios:

  • Först: enstaka foci är lokaliserade på ytan.
  • För det andra: ett större antal djupa fokus.
  • Tredje: flera djupa foci, närvaron av endometrioida ovariecyster, vidhäftningar.
  • Fjärde: ett stort antal djupa patologiska fokuser, stora endometrioida cyster, allvarliga vidhäftningar, endometriet växer till tjocktarmen på ändtarmen och vagina.

  Följande grader av intern endometrios utmärks i enlighet med graden av engagemang i den patologiska processen i livmoderns muskelskikt:

  • Först: början av myometrial skada.
  • För det andra: patologins fokus spirar i halva myometrium.
  • Tredje: skada på hela tjockleken på organets muskelskikt.
  • Fjärde: skada på organets väggar, spridningen av den patologiska processen på bukvävnaden.

  Endometrioidfocier skiljer sig från varandra i form och storlek: de kan vara medelstora runda eller formlösa och vanliga upp till flera centimeter i diameter.

  Oftast kännetecknas de av en mörk körsbärsfärg och avgränsning från intilliggande vävnader med vitaktiga ärr. Som ett resultat av cyklisk mognad är endometriotiska foci mer synliga omedelbart före menstruationens början.

  Cervical endometriosis på ultraljud

  Cervikal endometrios är sällsynt och ger inte uttalade manifestationer. De enda klagomålen kan vara blodkoagulation före och efter menstruationen.

  Vid ultraljud i livmoderhalsen i livmoderhalsen bestäms cyster eller livmoderhalsens område förtjockas i jämförelse med intakta sektioner. Den yttre konturen på denna plats är klar, jämn eller vågig. Ekogeniciteten hos cystfri myometrium förändras inte. Konfigurationen av halsen är klubbformad, päronformad eller spindelformad. Cystor är runda i form, den hyperekoiska väggen är tunn, effekten av förstärkning är bakom, innehållet är homogent eller finfördelat, storlek 4-15 mm. Särskilt synlig med en TV-sensor.

  I livmoderhalsen är Nabotov-cysterna mycket vanligare än endometroid. Med länge existerande körtelformig pseudoerosion överlappar det skiktade skivepitelet i den vaginala delen av halsen munkörtlarnas mun, vilket leder till bildandet av tunnväggiga håligheter. Nabotov-cyster är asymptomatiska, ökar mycket långsamt i storlek till 15-20 mm och töms sedan; innehållet är färglös, steril, acellulär vätska. Vid ultraljud är Nabotov-cyster placerade ytligt utan att tjocka väggen och deformera konturen; långa befintliga cyster är nedsänkta i myometrium.

  Vad ultraljud visar

  När en sjukdom upptäcks i livmodern kan först en ultraljudssökning visa följande:

  • grovhet och fuzziness i endometrium;
  • närvaron av nodstrukturer;
  • brott mot symmetri på livmodersväggar.

  Ovarial endometrios har följande symtom:

  • bildningen av en rund form observeras, lokaliserad på sidorna eller bakom livmodern;
  • strukturen på tyget är heterogen, liten punkt;
  • också fokalformationer som har en annan form, typ och storlek.

  Sacro-uterine ligament

  Hälsosamma livmodersband (USL) är inte synliga på ultraljudsbilder. Du kan upptäcka djupa fokus på endometrios genom att undersöka livmodern i mitten av sagittalsektionen. Det bästa av allt är att sådana områden visualiseras av en vaginal sond, flyttas från den bakre vaginala fornixen längs mittlinjen över (sagittal) och sedan till livmoderhalsen.

  De drabbade ligamenterna ser ut som hypoekoisk förtjockning. Gränserna kan vara tydliga eller suddiga. Fokus kan vara lokalt eller kan komma in i en stor skada som påverkar flera organ samtidigt.

  Fokusens tjocklek mäts i tvärplanet. I vissa fall involverar djup endometrios sjukdomar i livmodern. I detta fall är förtjockningen synlig i det retrocervikala området. Dimensionerna för noderna i detta fall är fixerade i tre ortogonala plan.

  Endometrios iscensättning

  Sjukdomsstadiet beror på svårighetsgraden av lesionen och förekomsten av komplikationer. Klassificeringen av endometrios, utvecklad av American Community for Reproductive Medicine, möjliggör uppdelning av lesioner i flera kategorier i enlighet med lokaliseringen och invasionens djup samt tillsammans med graden av utplåning av Douglasfickan och svårighetsgraden av vidhäftningar.
  Enligt de förändringar som upptäckts genom laparoskopi skiljs fyra steg ut från lungan (steg 1) och slutar med det allvarliga (steg 4). I detta fall korrelerar scenen med möjligheten till graviditet, men inte med svårighetsgraden av smärtsymtom.

  Diagnos av endometrios

  Endometrios kan antas genom den kliniska bilden och ibland bekräftas genom en gynekologisk undersökning (till exempel om livmoderhalsen eller vagina påverkas). I de flesta fall är det emellertid ultraljud som är den nödvändiga proceduren för att göra en noggrann diagnos..

  Ultraljud för endometrios visar resultaten av en ganska hög noggrannhet (mer än 90%) och kräver att vissa detaljer beaktas. I synnerhet måste du övervaka kosten hela dagen innan proceduren för att utesluta ökad gasbildning.

  Och det är också värt att uppmärksamma följande nyans: ultraljud i buken kräver en full urinblåsa, för vilken du måste fylla den med hela ditt hjärta innan proceduren, för transvaginal ultraljud, tvärtom, du behöver en tom urinblåsa, så du bör besöka toaletten innan proceduren. Och det är inte allt

  Det är också viktigt på vilken cykeldag man ska gå för undersökning. Oftast rekommenderas det att göra en ultraljud i intervallet från den 25 till den 29: e dagen, vilket förklaras av variationen i endometriumstrukturen. Tjockleken varierar under cykeldagarna under påverkan av hormoner, och under den angivna perioden sker ökningen av patologiska områden, om någon, och det blir lätt att upptäcka dem

  Och det är inte allt. Det är också viktigt på vilken cykeldag man ska gå för undersökning. Oftast rekommenderas det att göra en ultraljud i intervallet från den 25 till den 29: e dagen, vilket förklaras av variationen i endometriumstrukturen. Tjockleken varierar under cykeldagarna under påverkan av hormoner, och under den angivna perioden sker ökningen av patologiska områden, om någon, och det blir lätt att upptäcka dem.

  Hur manifesterar sig endometrios i en ultraljudssökning? Läkaren kommer definitivt att uppmärksamma följande funktioner:

  • livmodern är förstorad eller har en atypisk form;
  • livmoderns väggar är ojämna i tjocklek, asymmetriska;
  • endometriala vävnader är fuzzy;
  • förekomsten av områden med ökad ekogenicitet (densitet);
  • närvaron av knölar.

  Tecken på endometrios vid ultraljud: de viktigaste formerna och symtomen, tester, diagnos och behandling

  Endometrios avser allvarliga gynekologiska sjukdomar som avsevärt kan minska en kvinnas livskvalitet och förhindra att hon blir mamma.

  Tack vare ultraljud kan denna sjukdom diagnostiseras i ett tidigt skede och behandlingen kan startas i rätt tid, vilket undviker dödliga komplikationer.

  Den här artikeln ägnas åt funktionerna i ultraljud med endometrios, som den mest effektiva diagnostiska metoden..

  Tillståndets klinik kan varieras beroende på lokalisering av den patologiska processen och dess svårighetsgrad. Det är möjligt att snabbt upptäcka sjukdomen med ett regelbundet besök hos gynekologen i syfte att förebygga.

  Ett spektrum av symtom som kännetecknar utvecklingen av endometrios utmärks:

  • Smärta i bäckenområdet. Smärta kan antingen spillas eller lokaliseras. Smärtan kan vara konstant eller förvärras under menstruationen. Ömhet utlöses ofta av den inflammatoriska processen som följer med endometrios.
  • Dysmenorré. Menstruella oregelbundenheter.
  • Dyspareunia eller smärta i samlag.
  • Smärta under urinering och tarmrörelser.
  • Menorrhagia - ökad överflöd och varaktighet av menstruationsblödning.
  • Postmorragisk anemi. Tillståndet provoseras av den kroniska karaktären av blodförlust. Det manifesterar sig i form av ökande svaghet, gulhet eller blekhet i huden, trötthet, dåsighet, yrsel.
  • Infertilitet. Det utvecklas hos 25-40% av patienterna med endometrios. I det här fallet talar vi om en låg sannolikhet för graviditet och inte om dess fullständiga omöjlighet.

  Platsen för heteropi bör skilja mellan genital och extragenital sjukdomstyp.

  I det andra fallet upptäcks foci på tarmsytan och till och med i naveln. Könstypen påverkar livmodern, äggstockarna och äggledarna, såväl som bukhinnens bukhinne som foder hela bäckenhålan.

  De huvudsakliga formerna för könsdelar endometrios är:

  1. Extern endometrios. En form av sjukdomen där heterotopia påverkar reproduktionsorganen utanför livmodern. Först och främst pratar vi om äggstockarna, även skadorna sträcker sig till bäckenbenet, retrocervical region.
  2. Intern eller adenomyos. I det här fallet växer endometriumets fokus inuti livmodern till muskelskiktet och i allvarliga fall till och med i serosa. Det kallas också ofta endometrioidpassager. Adenomyos, i sin tur, delas upp i 4 grader beroende på nivån på skador på livmoderväggen.
  1. Spotting blodutflöde före och efter menstruation. Som regel klagar kvinnor över att deras perioder inte verkar ta slut. Själva utsöndringarna är mörkbruna, och som regel är de knappa.
  2. Smärtsam menstruation. Svårighetsgraden av smärtsyndromet är annorlunda, men det beror alltid på platsen för focierna och graden av groddning. Så den retrocervikala formen orsakar outhärdlig smärta hos kvinnor, som är svåra att ta bort med mediciner. Patienter förändras psykologiskt, de är rädda för nästa menstruation.
  3. Smärta under samlag (dyspareunia). Detta är ett mycket vanligt klagomål mot extragenital heteropi..
  4. Infertilitet. Yttre och interna sjukdomar står för mer än 20 procent av fallen av långvarig infertilitet..

  Metoder för ultraljuddiagnostik för detektion av endometrios

  Din läkare kan överväga följande metoder.

  • transvaginal visualisering (mest informativ);
  • transrektal;
  • färg Doppler-läge;
  • transvaginal med vattenkontrast;
  • sonovaginography;
  • tredimensionell transvaginal ultraljud (3D-ultraljud);
  • transvaginal elastografi.

  Endometrios, särskilt dess djupt infiltrativa form, kräver noggrann bestämning av platsen och graden av alla foci före den planerade operationen. Det är nödvändigt att informera patienten i detalj om omfattningen av operationen, risken för komplikationer och naturligtvis att få medgivande för proceduren.

  Ytlig endometrios

  Med ytlig endometrios, även kallad Sampsons syndrom, är ytligt belägna plack spridda över bukhinnan, äggstockarna och livmodernsband. Patienter med denna form av sjukdomen har en tendens till minimala symtom i kombination med mindre uttalade strukturella förändringar i bäckenet.

  Laparoskopi för endometrios: synlig yt ytometrisk plack på buken i buken

  På MR är dessa foci ofta inte synliga eftersom de är tunna och plana, varför de inte kan upptäckas. Varken MR eller transvaginal ultraljud har tillräcklig känslighet för att visualisera sådana förändringar..

  Och bara när de når en storlek på 5 mm eller har formen av en hemorragisk cyste med en hyperintensiv signal på T1 och en hypointensiv signal på T2-viktade bilder blir det möjligt att upptäcka dem.

  Endometriosis på MR: foto i T2-lägen (vänster) och T1 (höger). Ytlig fokusering av endometrios i den serösa fodret i bäckenorganen

  Vem är i riskzonen

  Endometrios är en polyetiologisk sjukdom. Det finns flera teorier om ursprunget till foci för endometrios, huvudsakligen är transport och embryon.

  Baserat på dessa teorier kan vi skilja huvudoorsakerna till endometrios

  Implantation och tillväxt av endometrieceller utanför livmoderslimhinnan sker mot bakgrund av hormonella och immundysfunktioner.

  De viktigaste riskfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen framhävs.

  • Ärftlighet (endometrios hos mamma, hos syster).
  • Immun- och hormonell obalans.
  • Försenat sexliv.
  • Könsinflammation.
  • Olika manipulationer på livmodern.
  • Långvarig användning av IUD.
  • Sen menstruation.

  Retrocervical endometrios

  Fästplatserna för sacro-uterine ligament och den bakre bågen är de mest typiska platserna för lokalisering av förändringar i endometrios. Kliniskt har dessa patienter ofta klagomål om smärtsamt samlag.

  Retrocervical endometrios: symtom på MRI. I T2-läge, på MR-tomogram, bestäms affären av de sacro-uterine ligamentfästplatserna

  Typisk MR-bild med endometrios. På T2-viktade MR-skanningar bestäms lesionen av det vänstra sacro-uterine ligamentet

  Andra ultraljudstekniker

  Färgdoppler

  Denna teknik är effektiv för att identifiera och utvärdera endometriomparametrar. Dessutom är färgdoppler nödvändig för att differentiera penetrerande endometrios i tarmen och kolorektal cancer. I andra fall är undersökning med denna metod för detektion av DIE ekvivalent eller mindre informativ än 2-3 D-ultraljud, därför betraktas det som en ytterligare teknik.

  Definition av smärta under ultraljud

  Det är nödvändigt att varna patienten om behovet av att rapportera all smärta som uppträder under det transvaginala testet.

  Rektal-vatten-kontrast TVUZI

  Tekniken involverar införandet av saltlösning i rektum, varefter en vaginal ultraljud utförs för att bedöma graden av tarmstenos.

  Sonovaginografi med salter eller gel

  Kontrast ultraljud är en vaginal ultraljud som utförs efter att 40 ml införts i slidan. saltlösning. För att utföra proceduren behöver du ett speciellt hydraulmunstycke.

  På grund av vätskans verkan bildas ett akustiskt utrymme mellan sensorn och organen intill vagina. Dessutom torkar salt väggarna, vilket gör att munstycket kan pressas hårdare.

  Den andra metoden innebär användning av inte en lösning utan 50 ml. gel för ultraljud, administreras före undersökning med en konventionell plastspruta

  Det är viktigt att se till att ingen luft kommer in i gelén. Det andra villkoret - gelén måste falla i bakbågen

  3D TVUSI

  Tekniken är effektiv vid diagnos av djupa skador på uterus och livmoders bakre fornix med en opåverkad tarm. Men den vaginala tredimensionella sensorn ger inte en exakt bedömning av rörelsen hos bäckenorganen.

  Kavitet 3D Ultraljud

  Det finns inga bevis för att en tredimensionell undersökning är överlägsen den klassiska 2D-ultraljudssökningen. Men det är redan känt att denna metod är effektiv för diagnos av endometrioida foci i rektovaginal septum..

  Transvaginal elastografi

  Fördelarna med denna metod vid diagnos av penetrerande endometrios är ännu inte tillgängliga. Det indikeras endast att fokuserna i elastografi uppvisar hög styvhet.

  Djup bäckenendometrios

  Med djup bäckenendometrios, även kallad Cullen-syndrom, infiltrerar endometriet vävnader belägna djupt i bukhinnan - subperitonealt. I detta fall är symtomen mer uttalade och korrelerar med lokalisering och invasionens djup..

  MRI används för att diagnostisera djupa infiltrativa lesioner, samt för att bedöma sjukdomens prevalens. Kartläggning av foci av sjukdomen före operationen är en viktig punkt i att lösa tillgängligheten av indikationer för kirurgisk behandling och, om någon, planera en intervention.

  Det är därför en noggrann och detaljerad beskrivning av MRT av bäckenet med endometrios är extremt viktig: det är en vägledning för kirurgen: han måste veta var han ska leta efter den drabbade vävnaden innan operationen. Om du inte har fått en tillräcklig beskrivning efter att ha genomgått en MR-bild av bäckenet, kan du få en andra åsikt från en radiolog som är specialiserad på detta nummer.

  På sagittala T2-viktade tomogram bestäms endometrioidinfiltrering av ändtarmen och urinblåsan

  Typer av patologi

  Endometrios är en sjukdom hos kvinnor i reproduktiv ålder (från 15 till 50 år gamla, men förekommer oftast hos kvinnor från 20 till 40 år), i vilka vävnaderna som foder inuti ytan av livmodern (endometrium) växer. Överväxt kan vara både (när den inte sträcker sig bortom livmodern) och yttre (när andra organ drabbas). Med yttre endometrios kan alla närliggande områden drabbas av:

  Dessutom kan endometrios vara diffus, fokal och nodulär. Med den diffusa formen av sjukdomen växer endometriumet jämnt, utan att bilda foci, med den fokala formen - tvärtom, lokala skador är närvarande. Med en nodulär form observeras noder med olika diametrar, oftast flera.

  Och endometrios varierar i steg:

  • det första steget är sjukdomens början, spiringen av endometrium är inte djup, processerna är lätt reversibla genom kompetent läkemedelsbehandling;
  • det andra steget - groddningen fördjupas, nya zoner kan påverkas parallellt. I detta skede kan läkemedelsbehandling fortfarande vara effektiv;
  • det tredje steget - lesionsområdet ökar ännu mer, endometriet växer djupt. Sannolikheten för ett botemedel med läkemedel är redan extremt liten, det mest troliga läkarnas beslut är;
  • det fjärde steget är det svåraste, endometrios täcker angränsande organ och påverkar vävnaderna helt. Kirurgi kan inte längre undvikas och framgång är tyvärr inte garanterad.

  Eko av endometrios

  För att bestämma typen av patologi är det tidigt att utnyttja en ultraljud extremt viktigt. Det finns extern endometrios och patologi av den interna typen. Dessutom är sjukdomen uppdelad i fokala, nodala och diffusa former. Den senare diagnostiseras med en intern version. Den diffusa typen indikeras av sådana tecken på endometrios vid ultraljud:

  • förtjockar vävnaden som täcker livmoderens innerväggar, ofta ryggen;
  • livmoderkroppen har en oval eller rundad form;
  • livmodermyometrium kännetecknas av ökad ekogenitet, har en oklar ojämn kontur;
  • olika inneslutningar upp till 0,05 mm i diameter kan visualiseras - polyper, myom, endometriosfocier, kalciumavlagringar, maligna tumörer i det initiala tillväxtstadiet.

  Med en nodal form av patologi under undersökningen kommer sådana förändringar att vara synliga:

  • kränkning av livmoderväggens struktur;
  • interstitiär endometrioidnod (inom livmoderkaviteten).

  Det är möjligt att upptäcka neoplasmer som liknar cyster, med en diameter på upp till 3 cm maximalt, utan tydliga konturer.

  Fokal endometrios bestäms av följande tecken:

  • ökad ekogenicitet hos vissa delar av myometrium i frånvaro av jämna tydliga konturer;
  • cystiska formationer upp till 1,6 cm i diameter;
  • ojämn förtjockning av väggarna i livmodern.

  I allmänhet indikerar följande resultat patologi: alla nodstrukturer, fuzzy ojämna konturer i endometrium, felaktig symmetri av livmoderväggarna.

  Den svåraste att diagnostisera nod- och fokaltyper av endometrios. Symtom och ekon på dessa sjukdomar diagnostiseras sällan individuellt, oftare åtföljer de livmoder fibroider och vissa andra patologier..

  Behandling och förebyggande

  Behandling av endometrios innebär två alternativ: hormonbehandling eller kirurgi följt av hormonbehandling.

  Hormonterapi beror ofta på användning av orala preventivmedel, eftersom detta gör att du kan döda två fåglar med en sten: undertrycka tillväxten av endometrium och förhindra en möjlig graviditet. Men läkemedel kan förskrivas och andra grupper, av vilka det finns många. Det är extremt svårt att förstå dem själv, så en gynekologkonsultation är nödvändig.

  Med hänsyn till den kliniska bilden, resultaten av ultraljud såväl som de individuella egenskaperna hos patienten (vikt, ålder, närvaro av barn) kommer gynekologen med hög sannolikhet att välja exakt ett sådant läkemedel som effektivt kommer att påverka sjukdomen och inte kommer att orsaka biverkningar. Som regel beräknas hormonterapi i månader och ofta i år.

  Hos många kvinnor återupptar endometrios som tidigare.

  Som regel beräknas hormonterapi i månader och ofta i år. Hos många kvinnor återupptar endometrios som tidigare..

  Kirurgisk behandling utförs i fall där hormonterapi inte fungerar (detta händer också) eller om sjukdomen redan har gått för långt. Det är som det kan, men även efter en framgångsrik operation kan hormoner inte tas bort. Detta är nödvändigt för att undvika ett tidigt återfall av sjukdomen. Vid vanlig endometrios hos kvinnor nära klimakteriet, kan avlägsnande av livmodern och bihang rekommenderas..

  Betydelsen av en förebyggande undersökning sägs mycket och överallt är den undermedvetet känd för alla. Dessa enheter observeras emellertid.

  När allt kommer omkring är det mycket lättare att övertyga dig själv om att ett cykelfel är resultatet av stress på senare tid och smärtsamma perioder är en individuell funktion.

  I förgrunden, i stället för hälsa, finns det alla slags saker som inte har något slut, och som om och om igen driver resan till läkaren till slutet av linjen. Sådana kvinnor är ett enkelt mål för alla typer av sjukdomar, som i hemlighet utvecklas till den punkt där läkemedelsbehandling blir ineffektiv..

  Endometrios är en godartad spridning av endometriumet utöver dess adekvata lokalisering (livmoders slemhinnor). Genital endometrios är en av de vanligaste könssjukdomarna hos kvinnor, tillsammans med livmodermyom och inflammatoriska sjukdomar i bilagorna.

  Tecken på endometritis under ultraljud

  Endometritis är en typ av bäckensjukdom som kan upptäckas under studien av endometrios. De bör inte förväxlas, eftersom de är olika patologier.

  Endometritis bör förstås som den inflammatoriska processen i livmoderslimhinnan. Orsakerna till sjukdomen kan vara mekaniska skador, till exempel under en abort eller felaktig installation av en intrauterin enhet. Sexuellt överförda sjukdomar eller olika virus blir den andra orsaken till sjukdomen..

  Ofta kan förekomsten av endometrit redan föreslås av patientens berättelser. Därefter bör specialisten genomföra en serie förfaranden för att fastställa en korrekt diagnos:

  • för det första utförs en gynekologisk standardundersökning;
  • då är det nödvändigt att ta utstryk för att upprätta ett möjligt orsakande medel för sjukdomen;
  • och det sista viktiga steget är studien på en ultraljudsmaskin.

  Det bör noteras att endometritis finns i akut och kronisk form. Den akuta formen kännetecknas av feber, smärta i nedre del av buken och frisättning av purulentblodig vätska, som inte är relaterat till menstruation. ultraljud rekommenderas under behandlingen för att övervaka terapeutisk effekt.

  Den kroniska formen av sjukdomen fortsätter nästan omöjligt, symptomen är inte uttalade, därför kan du oftast bestämma sjukdomen efter en ultraljuddiagnos. Symtom på kronisk endometrit kan inkludera följande avvikelser:

  • det finns en signifikant förlust av tjockleken hos livmoderslimhinnan;
  • ibland på grund av det inflammatoriska fokuset kan den omvända reaktionen vara en betydande förtjockning av slemhinnan;
  • med ultraljud kan livmoderkroppen ökas;
  • uterusförskjutning i valfri riktning (anatomisk förändring av plats);
  • flera vidhäftningar.

  Även om ultraljud är den initiala metoden och den mest använda metoden för att identifiera bäckensjukdomar, bör det endast anses vara vägledande. Om några patologier, avvikelser hittades, är en ytterligare studie obligatorisk, hysteroskopi, vilket gör att du kan se livmodern fullt ut. Därefter kan läkaren förskriva en biopsi.

  Är det möjligt att se endometrios på ultraljud

  En undersökning föreskrivs för att bekräfta eller motbevisa diagnosen endometrios, karcinom och andra former av cancer. Symtom på sådana sjukdomar förekommer ofta i ett sent skede av sin utveckling, därför används den här tekniken för att diagnostisera patologier i bäckenorganen hos kvinnor.

  Patienter i förlossningskliniker undrar ofta hur ofta de behöver genomgå en ultraljud av endometrium. Kvinnor i åldrarna 25 till 40 år måste göra ultraljudsundersökningar 1-2 gånger per år och efter 40 år - 1 gång per år. En sådan profylaktisk diagnos av endometrios hjälper till att förhindra utvecklingen av sjukdomen. Det finns ett antal yttre tecken som gör att läkaren skickar sin patient för ultraljud; endometrios är synlig på den, men noggrannheten är inte 100%. Bland de viktigaste externa manifestationerna av patologin kan det vara följande tecken:

  1. Förändring i färg på menstruationsflödet till brunt och mörkrött.
  2. Inom några dagar efter menstruationens slut kan utsläpp uppstå. De kan förekomma flera dagar innan menstruationen börjar.
  3. Smärta av regelbunden karaktär, som kan vara några dagar före menstruationen och försvinna efter att de är slut.
  4. Tung menstruation.
  5. Menstruationscykeln misslyckas.
  6. Det finns smärta under samlag, tarmrörelser och urinering.
  7. Tecken på endometriecancer kan inkludera hormonstörningar, missfall, oförmåga att bli gravid under lång tid.

  Du kan se en specifik patologi för endometrium vid en ultraljud med en av följande typer av studier:

  1. Transvaginal, d.v.s. intern ultraljud.
  2. Transrektal om en kvinna inte lever sexuellt.
  3. Transabdominal eller extern ultraljud.

  Du kan tydligt se endometrial cancer på en ultraljudssökning om du använder den interna undersökningsmetoden..

  Indikationer för ultraljudsundersökning

  Ultraljud föreskrivs för sådana tillstånd:

  • Misstänkt endometrios. En preliminär diagnos ställs på grundval av klagomål och undersökningsdata. Med intern endometrios, riklig, lång och smärtsam menstruation, noteras perimenstrual urladdning. Med en extern form av patologi kan det enda symptomet vara smärta som uppstår före och under menstruationen;
  • Infertilitet eller missfall. Progressiv endometrios förhindrar befruktningen av ett barn, leder till missfall och för tidig födsel;
  • Kontroll av tidigare identifierad patologi. Det rekommenderas att göra en ultraljud minst en gång om året.


  För att övervaka utvecklingen av endometrios, måste en kvinna göra en ultraljudsundersökning var sjätte månad.

  Alla kvinnor bör besöka gynekologen varje år och göra en ultraljud i bäckenet, även i avsaknad av klagomål och bevarad reproduktionsfunktion. Detta är det enda sättet att märka tidiga tecken på endometrios och annan patologi i tid..

  Endometriosis i bukhågen i bukhåret

  Det ektopiska endometriet är oftast lokaliserat i gropen i bukhinnan i bäckenområdet. Endometrioidinfiltrering upptäcks lätt genom laparoskopisk undersökning, eftersom det orsakar hinder i Douglasfickan, delvis också provocerad av vidhäftningar från rektumens främre vägg.

  På grund av detta fenomen skapas ett falskt intryck av den extraperitoneala lokaliseringen av denna patologi. Därför kan intrycket av lokaliseringen av endometrios i rektal-vaginal septum vara felaktigt, eftersom det är caudalt till den bakre fornixen i slidan och, i enlighet med normal anatomi, inte kan vara den primära zonen i vilken endometrios utvecklas.

  ANVÄNDIG INFORMATION: Orsaker till misslyckad IVF. Efter misslyckad IVF när du kan försöka igen

  Möjliga komplikationer av endometrios

  På grund av blödning och ärrbildning i endometrios, provoseras en vidhäftningsprocess i bukorganen och små bäcken. Ganska ofta, som ett resultat av patologi, bildas cyster på äggstockarna, som är fyllda med menstruationsblod. Både vidhäftningar och endometrioida cyster kan orsaka infertilitet.

  Med endometrios kan också komprimering av nervstammarna observeras, vilket leder till utveckling av neurologiska symtom. På grund av betydande blodförlust provoceras sådana manifestationer som:

  • anemization;
  • irritabilitet;
  • konstant svaghet.

  Foci av endometrios genomgår i vissa fall malignitet (malignitet).

  Follikulogenesövervakning

  Alla stadier i äggets utveckling, från follikeln till det ögonblick som frigörandet av det mogna ägget (ägglossning) kallas folliculogenesis. Med hjälp av ultraljud kan du övervaka utvecklingen av follikeln och fastställa närvaron och kvalitet på ägglossningen. Förutom att övervaka äggets tillväxt görs en allmän bedömning av förändringar i kvinnors reproduktionsorgan och deras efterlevnad i alla faser i cykeln.

  För övervakning bör ultraljud göras minst fyra gånger under en cykel och upprepa proceduren för minst 2 cykler i rad. Så den första studien genomförs på en 7-10 dag (med en 28-dagars cykel). Om menstruationen inte är regelbunden, är nedräkningen från den första dagen av menstruationen, utför diagnostik 3 dagar efter deras slut.

  Ytterligare sessioner utförs med ett intervall på 2-3 dagar fram till graviditeten eller den slutliga bildningen av corpus luteum. Samtidigt med ultraljudsundersökningen är det nödvändigt att ta ett blodprov för hormoner, medan läkaren analyserar korrespondensen mellan nivån på hormoner som erhålls med hjälp av ultraljudsdata.


  Användningen av transvaginal ultraljud låter dig diagnostisera en ektopisk graviditet i de tidiga stadierna

  Behandling med enddometrios

  Förskriv läkemedelsbehandling och kirurgi. Långvarig läkemedelsbehandling; innefattar utnämning av analoger av gonadotropinfrisättande hormon (Goserelin), progesteron, manliga könshormoner, orala preventivmedel, aromatashämmare (Letrozol), kramplösande medel (No-shpa), smärtstillande medel (Analgin, Nimesulide).

  Kirurgisk ingripande involverar avlägsnande av foci för spridning av endometrioidvävnad; i avancerade fall (12%) - radikalt avlägsnande av livmodern och äggstockarna. Metoder för kirurgisk behandling: resektion, elektrokoagulering, laserförångning. Kirurgisk behandling beror på sjukdomens stadium, patientens ålder etc..

  Tillämpa elektrofores från fysioterapi.

  Cykliska förändringar i livmodern och bilagorna

  Alla processer som orsakar förändringar i livmodern beror på fasförändringar som äger rum i äggstockarna under menstruationscykeln.

  Menstruationsfas

  Alla stadier av fysiologiska förändringar i livmodern och bilagorna syftar till att skapa optimala förhållanden för bildning och vidareutveckling av graviditet och regleras av flera hormoner:

  • östradiol;
  • luteiniserande hormon;
  • progesteron och andra.

  Samtidigt har hormoner en stimulerande effekt, inte bara på äggets tillväxt, utan också på endometrium - en speciell typ av epitelceller som täcker livmoders inneryta och är mycket känsliga för hormonella förändringar. Om under bildningen och utvecklingen av follikeln (1-10 dagar av menstruationscykeln) är endometriumet i relativ vila, och dess tjocklek är inte mer än 4-9 mm, börjar efter ägglossning förberedelseprocessen för utseendet på embryot, det vill säga ett befruktat ägg..

  Under denna period börjar slemhinnan att tjockna, omogna celler växer aktivt, fler körtlar bildas och blodtillförseln ökar. Särskilt intensivt inträffar processen under bildandet av corpus luteum och når en topp strax före början av menstruationen.

  Hela processen för bildning av det mogna endometriumet stöds av hormoner som produceras av follikeln i corpus luteumfasen. Om befruktning inte har inträffat kollapsar corpus luteum (ägget dör) och hela funktionsskiktet i endometrium avvisas och tas bort under menstruationsblödning. Samtidigt börjar basskiktet i slemhinnan att bilda nya celler och en ny cykel börjar.

  Viktig! Tjockleken på endometrialskiktet är en av de ledande faktorerna som bestämmer tidpunkten för studien, eftersom dess förtjockning i vissa fall kan slöja tecken på patologi, och i vissa, tvärtom, det hjälper till att identifiera den.

  Ultraljudscreening

  Som regel görs en planerad ultraljud för att i tid upptäcka eventuella patologiska förändringar i en kvinnas urogenitala system, i det skede då sjukdomen kan ses synligt, men symptomen är inte uttryckta eller frånvarande. Den optimala tiden för screening av ultraljud är början av menstruationscykeln, det vill säga 4-7 dagar från början av menstruationen.

  Under denna period har livmoderns endometrialager den minsta tjockleken, vilket gör det möjligt att diagnostisera även små tumörer (polypper, cyster eller tumörer) med hög noggrannhet. Dessutom har läkaren vid denna tid möjlighet inte bara att identifiera närvaron av patologiska processer, utan också att göra en ganska noggrann differentiering, vilken typ av patologi som detekteras, till exempel att skilja endometrioidcyst från corpus luteumcyst beroende på graden av ekogenicitet..

  Det är helt acceptabelt att genomföra en planerad studie någon annan dag i cykeln, men det är viktigt att berätta för läkaren exakt datum för den sista menstruationen, så under undersökningen kommer alla resultat att analyseras med hänsyn till förändringar som inträffar i motsvarande menstruationsfas.

  Tabell: Förändring av endometriumtjockleken med ultraljud i enlighet med dagarna i menstruationscykeln.

  DagEndometrialskikts tjocklek, mm
  1-31-5
  4-63-6
  7-105-9
  11-137-14
  14-1710-17
  18-2312-20
  24-2812-16

  Viktig! Ultraljud ska inte göras direkt på menstruationsdagen, eftersom avvisning av endometriumfunktionella skiktet, som uppstår av lager eller flingor, kan leda till en förvrängning av data.

  Orsaker till endometrial cancer

  Vad som orsakar omvandlingen av endometrieceller till cancer studeras fortfarande. Funktioner i slemskiktets struktur och utveckling, vars tillväxt beror på nivån av könshormoner i blodet, tyder på att huvudfaktorn är ett överskott av östrogen och brist på progesteron i en kvinnas kropp. Detta tillstånd uppstår normalt under klimakteriet, men kan förekomma under reproduktionsperioden..

  Detta betyder inte att det bildas atypiska cancerceller hos varje kvinna under klimakteriet, men risken för deras utveckling hos äldre ökar markant. Dessutom noteras att en predisponerande faktor för förekomsten av cancer är:

  • endokrina patologier som förändrar kroppens hormonella bakgrund, särskilt diabetes mellitus, fetma;
  • brist på födelseshistoria, på grund av en kvinnas ovilja att föda barn eller på grund av infertilitet;
  • sen klimakterie.

  En riskfaktor är också övervikt, eftersom östrogener, om än i små mängder, också produceras i kroppens fettvävnad.

  Diagnos av sjukdomen

  Nödvändiga procedurer för diagnos av sjukdomen: Den första proceduren är undersökning av patienten av en gynekolog för interna avvikelser. Specialmetoder för att diagnostisera endometrios: 1. Undersökning av vagina 2. Intern undersökning 3. Ultraljud 4. Rektovaginal undersökning 5. Laparoskopi 6. Hysteroskopi 7. Biopsi

  I grund och botten inträffar en förändring i livmoderns patienter med endometrios: hos 70% av patienterna med adenomyos och 30% av patienterna med yttre endometrios. Oftast en liten ökning av livmodern.

  Efter en omfattande studie av patienter ställer gynekologen en noggrann diagnos och föreskriver behandling.

  Om du misstänker att denna typ av ovariecyster måste följande villkor uteslutas:

  • Funktionella hemorragiska cyster
  • Fibrotekoma
  • Moget cystiskt teratom
  • Cystisk neoplasma i äggstockarna
  • Äggstocksabcess

  Intestinal endometrios

  Tarmskador observeras hos 4-37% av kvinnor med denna sjukdom. Den första forskningsmetoden för misstänkt tarminvolvering är transvaginal ultraljud. Dessutom kan MRI användas för att bestämma invandardjupet i tarmsväggen, lesionsomfanget och avståndet till anus..

  Kommer MR att visa endometrios? På T2-viktade sagittal MRT-tomogram visualiseras två patologiska fläktformade områden som ger en hypointensiv signal (röda pilar). Dessa förändringar är typiska för endometrios med tarmväggsinfiltrering..

  Endometriosis på MR av bäckenet. Vid cirkulär lesion kan endometrioidinfiltrering leda till en minskning av tarmlumen. I detta fall kan patienter ändra formen på avföring (de blir smala i form av en "penna") eller förstoppning.

  Vilken typ av patologi är det här?

  Livmodern har flera lager.
  Det inre är endometriet, mitten är myometrium och det serösa membranet, som är beläget så ytligt som möjligt. Endometrios är en överväxt av endometrium utanför livmoderhålet. Sjukdomen är godartad, men det betyder inte att den inte behöver behandlas. Tvärtom, ofta är orsaken till kvinnlig infertilitet endometrios.

  Endometriet kan växa in i livmodern, livmoderhalsen, äggstockarna, vagina, bukhinnan och andra organ som ligger i närheten av livmodern. Ett annat problem som ultraljud ska utföras även i frånvaro av symtom är en dold kurs. Endometrios är en av dessa sjukdomar som långsamt och hemligt utvecklas, men konsekvenserna av detta kan vara mycket allvarliga.

  Hur utförs denna diagnos??

  Det finns många ställen där ultraljud i bäckenet kan utföras för att upptäcka endometrios. Detta är för det första många regeringskliniker där diagnostik kan utföras helt gratis. Om patienten föredrar privata medicinska institutioner bör det inte vara några problem.

  När en kvinna väljer en ultraljudsplats måste hon ta hänsyn till kvalificeringsnivån för specialister och den senaste tekniken. Optimalt är platser där läkare som är gynekologer eller har erfarenhet inom detta område bedriver diagnostik. I vissa fall kan den behandlande läkaren göra diagnosen alls, vilket är det bästa alternativet, men kanske är det långt ifrån alltid.

  Priset för en sådan studie är inte stort och prisvärt för nästan alla patienter, och det finns enheter i många medicinska institutioner. Ett stort plus är närvaron av många enheter som är ganska mobila, och du kan ta dem med var som helst.

  När och på vilken dag i cykeln gör bäcken ultraljud hos kvinnor

  En ultraljudsundersökning av bäckenorganen ordineras till kvinnor för tidig diagnos av sjukdomar, samt för utvärdering av behandlingsresultat. Detta är en säker procedur som låter dig diagnostisera patologiska förändringar och processer i tid. Manipulation av den behandlande läkaren föreskrivs om patienten har klagomål och symtom.

  Beroende på den preliminära diagnosen är det nödvändigt att veta på vilken cykeldag ultraljud av bäckenet hos kvinnor gör. Gynekologer rekommenderar en undersökning mellan 5 och 7 dagar av menstruationscykeln.

  Under denna period är strukturen i livmodern och äggstockarna tydligast synlig, vilket underlättar diagnosen och gör att du kan bestämma den exakta storleken på patologiska neoplasmer och skador, samt föreskriva en produktiv behandling.

  Om du gör en undersökning efter ägglossningen ökar risken för ett fel och en felaktig diagnos. Faktum är att under denna tidsperiod blir livmoderhålan lös, gränserna verkar suddiga. Det är extremt svårt att märka en neoplasma i detta fall..

  För att uppnå ett exakt resultat rekommenderas det därför att göra en ultraljudsundersökning i 5-7 dagar. Om en ultraljud utförs för ägglossning, försenas perioden och undersökningen utförs på 8-13 dagar. Corpus luteum under menstruation genom ultraljud indikerar att ägglossning redan har inträffat. Med en försening i menstruationen är studien möjlig vilken dag som helst.

  Om det under proceduren är nödvändigt att inte bara fastställa det yttre tillståndet och storleken på äggstockarna och livmodern, utan också tjockleken på endometriet, spelar i detta fall valet av rätt dag en viktig roll. På vissa dagar av cykeln genomgår livmoderslimhinnan betydande förändringar:

  • början av cykeln (de två första dagarna av menstruationen) - vid denna tidpunkt är endometriumtjockleken 5 mm. Den har en tät och heterogen struktur i samband med vilken det är svårt att märka patologiska formationer. Därför är svaret på frågan huruvida det är möjligt att göra ultraljud av bäckenorganen under menstruationen, i de flesta fall negativ;
  • 5-7 dagar av cykeln (efter menstruation) - vid denna tid stoppar blödningen, endometriumet ökar i tjocklek till 6-9 mm, och densiteten minskar. Detta är en bra tid att studera organets tillstånd, eftersom vävnadsskador blir mest märkbara. Om ultraljudet inte visade en patologi under denna period, utnämn sedan antingen i slutet av den aktuella cykeln eller till nästa cykel;
  • 7-10 dagar - under denna tidsperiod blir endometriumens struktur tätare igen, och tjockleken når sitt maximala värde och är cirka 1 cm. Detta tillstånd kvarstår tills cykelns slut. Vid behov genomförs studien under denna period;
  • 20-27 dagar - tjockleken på endometrium når maximalt och är 1,2-1,3 cm. Samtidigt är det svårt att bestämma de tydliga gränserna för lesionerna och förstå vad enheten visar.

  En viktig roll är valet av en lämplig cykeldag med misstänkt endometrios och adenomyos. I detta fall är det nödvändigt att utvärdera både storleken på patologin och det allmänna tillståndet för livmoderns inre struktur. På 5-7: e dagen av cykeln får läkaren möjlighet att undersöka endometriala knölar, förstå hur organets väggar ser ut och bestämma det exakta stadiet av sjukdomen.

  Om en kvinna diagnostiseras med detta, finns det behov av en andra undersökning dag 20-27. I vilket fall som helst kommer den behandlande läkaren att berätta för dig vilken månad i månaden du ska göra ett ultraljud och hur du ordentligt förbereder dig för proceduren.

  När du vet hur många dagar efter menstruationens början kan få ett tillförlitligt resultat blir du av med risken för en felaktig diagnos.

  transabdomial bäcken ultraljud

  För att studera bäckenorganen och identifiera patologier föreskrivs följande typer av ultraljud:

  Transabdominal undersökning utförs genom bukväggen. I detta fall appliceras en speciell gel på huden, och läkaren undersöker de organ som krävs med hjälp av en sensor.

  Under proceduren kan läkaren ställa en noggrann diagnos på kort tid, märka patologiska förändringar och förstå hur behandlingen går.

  Med transabdominal ultraljud är det bäst om urinblåsan är full, så du måste dricka lite rent vatten innan proceduren. Metoden gör det möjligt att bestämma äggstockarnas struktur, livmoderns storlek, närvaron av cyster och neoplasmer.

  För att få en fullständig bild kan läkaren rekommendera en kombinerad ultraljud. I detta fall utförs först en transabdominal undersökning med en fylld urinblåsan, och efter tömning passerar de till en transaginal.

  Det finns ett annat sätt att genomföra en ultraljud - transrektal. Tilldelade mycket mindre än tidigare.

  Exempelvis är införing av en sensor genom ändtarmen möjlig om det finns allvarliga skador på en kvinnas buk, och vaginalinsättning av anordningen är omöjlig av andra skäl..

  När du besöker en gynekolog kommer läkaren att berätta hur du gör denna eller den typen av ultraljud, och när du behöver närma dig proceduren.

  Ultraljud är ett obligatoriskt förfarande för kvinnor i fertil ålder. Det är bättre att genomgå förebyggande undersökningar 1-2 gånger per år. Detta eliminerar risken för att utveckla allvarliga sjukdomar och förhindra problem i början. Dessutom finns det en kategori av patienter för vilka förfarandet föreskrivs av medicinska skäl. Denna grupp inkluderar:

  • kvinnor med en instabil månadscykel och med mastopati;
  • patienter som lider av kraftig blödning samt klagar över frisläppandet av ett stort antal koagler;
  • kvinnor med misstänkt graviditet;
  • patienter som klagar över smärta i livmodern och äggstockarna.

  Med hjälp av tekniken kan sjukdomar som:

  • myom;
  • adenomyos;
  • endometrios;
  • polycystisk;
  • godartade och maligna neoplasmer.

  För att göra en noggrann diagnos och få ett högkvalitativt resultat är det viktigt att inte bara välja en bra läkare, utan också att veta rätt tidpunkt för proceduren. Om du inte vet när det är bättre att genomföra en ultraljud ska du kontakta gynekologen. Läkaren kommer att förklara i detalj varför ultraljud i bäcken görs den femte sjunde dagen i cykeln..

  Patientfrågor - svar från läkare från Botkin.pro:

  Endometrios: när den första injektionen av Zoladex ska göras

  God kväll! Min diagnos är endometrios. Efter operation (laparoskopi) ordinerades tre injektioner av Zoladex. Berätta när det är nödvändigt att göra den första injektionen? Finns det en slingbindning? Tack så mycket på förhand!

  Gnilorybov Andrey Mikhailovich terapeut

  Registrera dig för en videokonsultation

  Tidpunkten för administration av Zoladex för endometrios bestäms av dagen för menstruationscykeln (vanligtvis den 3-4: e dagen av cykeln), och inte när laparoskopin utfördes. För närvarande istället för Zoladex, Diferelin eller Lucrin Depot används alltmer, bör du dock bättre konsultera en specialist - en gynekolog, via videokonferens på Botkin.pro. Krya på dig!.

  endometrios

  Hej! Förra året genomgick hon appendektomi. Ett år senare var det värkande smärta i nedre högra buken, och sedan mild blodig uterus (jag är 56 år, 2 år har gått sedan den senaste menstruationen, ett år efter den sista ultraljuden, där det fanns en norm med endometrium). Efter ett besök hos gynekologen och avslutandet av en ultraljud ställdes diagnosen endometrios (med ultraljud är endometriumets tjocklek 8,5-10 mm, med en norm upp till 5). Är det nödvändigt att göra hysteroskopi i detta fall, rengöring? Vad är nästa behandling och hur kan man avgöra om andra organ i bäcken och kropp är involverade i endometrios? Tack för svaret
  Petrova Galina Andreevna obstetriker-gynekolog (gynekolog)

  Registrera dig för en videokonsultation

  I din situation måste curettage göras. Som ett alternativ - en pipelbiopsi. Och endometrios har ingenting att göra med det. Han har länge förlorat sin aktivitet. Här är det nödvändigt att utesluta den maligna processen. Uppskjut inte ett besök hos gynekologen under lång tid.

  Endometrium 13 mm per dag före ägglossning - detta är endometrios?

  Hej! Jag är 21 år gammal. Jag har levt sexuellt i 3 år. Idag var jag vid gynekologens möte och klagade över utsläpp och obehaglig lukt efter behandling av förkylning med antibiotika. Ibland i mitten av cykeln finns det blodstreck i slemet under ägglossningen. Vid undersökning detekterades livmoderhalserosion, läkaren föreskrev Depantol 10 dagar. Men framför dem finns suppositorier från candidiasis i tre dagar och en tablett fluconazol. Och gör senare kalposkopi. Sedan tittade de på ultraljudet att jag hade en endometrialtjocklek på 13 mm... De sa så mycket. Äggstockarna är normala, follikeln har mognat. Det är på väg att ägglossning. Det var en 11-dagars cykel. Jag har en cykel på bara 23 dagar. Månatlig överflöd, ibland kommer blodproppar ut, lite smärtsamt på den första eller andra dagen av menstruationen, jag drack nästan aldrig smärtpiller. Cykeln är inte trasig. Att känna ägglossning är alltid den 11-12: e dagen av cykeln. Diagnostiserad med endometrial hyperplasi. De sa att de skulle komma på en ultraljud före menstruationen och omedelbart efter. Berätta, är 13 mm verkligen väldigt allvarligt? Behandlas det utan rengöring? Tack på förhand.
  Kasatkina Tatyana Alexandrovna obstetriker-gynekolog (gynekolog)

  Registrera dig för en videokonsultation

  God eftermiddag, 13 mm endometrium är inte kritiskt, du bör upprepa ultraljudet omedelbart efter menstruationen från den 4: e till den 6: e dagen av cykeln mot bakgrund av spotting spotting med den transvaginala metoden för att utesluta livmodernspolyp. Mot bakgrund av polypen är riklig menstruation och endometrial hyperplasi möjlig.

  Endometrios - tar hormoner efter operationen

  Berätta, snälla, efter laparascapia med endometrios i vänster äggstock, måste du dricka harmonier. de kommer inte att skada hälsan, om möjligt snälla berätta vad ?? LÄKAREN VILL FRÅN MIG “FÅR DU DRIKA ELLER NEJ”, Jag VET INTE VAD SOM SVAR OCH HUR MYCKET TILL DRIKKE DEM?
  Medvedchuk Elina Leonidovna obstetriker-gynekolog (gynekolog)

  Registrera dig för en videokonsultation

  Troligtvis måste du ta ett hormonellt läkemedel. Och under lång tid. Även om din läkare naturligtvis känner din situation bättre. Det kommer definitivt ingen skada. Endast till återhämtning.

  Bogdanova Natalia Vladimirovna obstetriker-gynekolog (gynekolog)

  Registrera dig för en videokonsultation

  God dag. Jag stöder Dr. Medvedchuk E.L. En av orsakerna till endometrios är hormonell obalans, d.v.s. i din kropp finns det redan hormonella problem som löses genom att ta andra hormonella läkemedel (antagonister). Följ din läkare, det kommer verkligen ingen skada

  Definition av direkta och indirekta funktioner

  Är det möjligt att se endometrit på ultraljud? Metoden hjälper till att upptäcka direkta symtom på akut endometrit hos 30-40% av patienterna. Indirekta manifestationer hittas oftare. Men de uppstår med andra sjukdomar i könsorganet. En entydig slutsats kan inte dras av dem..

  Kostnaden för behandling av endometrit

  Förfaranden och operationer
  Inledande samråd med en gynekologfrån 2300 gnuggaVälj ett pris

  Vi väljer det mest fördelaktiga erbjudandet för dig och tillhandahåller det omedelbart till dig

  Ultraljudsgynekologisk expertfrån 2800 gnuggaVälj ett pris

  Vi väljer det mest fördelaktiga erbjudandet för dig och tillhandahåller det omedelbart till dig

  Endometrial biopsifrån 3500 gnuggaVälj ett pris

  Vi väljer det mest fördelaktiga erbjudandet för dig och tillhandahåller det omedelbart till dig

  Livmoderhysteroskopifrån 20500 gnuggaVälj ett pris

  Vi väljer det mest fördelaktiga erbjudandet för dig och tillhandahåller det omedelbart till dig

  Hysterosalpingoscopyfrån 7000 gnuggaVälj ett pris

  Vi väljer det mest fördelaktiga erbjudandet för dig och tillhandahåller det omedelbart till dig

  Cytologinsprutfrån 800 gnuggaVälj ett pris

  Vi väljer det mest fördelaktiga erbjudandet för dig och tillhandahåller det omedelbart till dig

  Ureaplasma parvum (PCR)från 450 gnuggaVälj ett pris

  Vi väljer det mest fördelaktiga erbjudandet för dig och tillhandahåller det omedelbart till dig

  Ureaplasma spp (PCR)från 450 gnuggaVälj ett pris

  Vi väljer det mest fördelaktiga erbjudandet för dig och tillhandahåller det omedelbart till dig

  För att klargöra diagnosen används ytterligare undersökningsmetoder. De tillåter en omfattande bedömning av patientens tillstånd. Parametrar erhållna genom ultraljud och testresultat räcker för att göra en pålitlig diagnos.

  Diagnos av akut endometrit baseras på bestämning av symtomen på en infektionsinflammatorisk process. De i kombination med sjukdomens klinik och riskfaktorer hjälper till att dra rätt slutsats..

  Dr. Matthew Lukis säger att endometritis avser inflammation eller infektion i endometriet. Endometritis kan vara akut eller kronisk och kan uppstå efter obstetriska och gynekologiska manipulationer, till exempel efter förlossning eller missfall, eller under icke-sterila tillstånd genom inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen.

  Ultraljudsundersökning avslöjar inte själva inflammation, men de konsekvenser som uppstod mot dess bakgrund. På fotot av en ultraljud av endometriten visas strukturella och anatomiska transformationer av könsorganet. Vid diagnos måste riskfaktorer klargöras. Ekotecken skiljer sig åt dem..

  Graviditet och endometrios

  Det finns två alternativ för problemet: graviditet med endometrios och en sjukdom som identifierats efter graviditeten.

  Enligt statistiken är orsaken till 40% av fallen av kvinnlig infertilitet just denna sjukdom, och om den hittas är det inte värt att planera en graviditet innan behandlingsslutet.

  Å andra sidan händer det att endometrios upptäcks hos en gravid kvinna. I det här fallet, var inte rädd för komplikationer och gör en abort utan en läkares rekommendation..

  De initiala stadierna av denna patologi behandlas väl av graviditeten i sig på grund av hormonella förändringar i kroppen.

  Man bör komma ihåg att placeringen av focierna i livmoderhalskanalen kan orsaka missfall. Därför bör frågan om möjligheten att bära fostret och förlossningen avgöras med en gynekolog, efter att ha godkänt en särskild undersökning.

  Vad är endometrios?

  Endometrios är en gynekologisk sjukdom orsakad av spridning av livmodersceller i livmoderns inre lager.
  Det har den 3: e platsen i förekomst bland gynekologisk patologi. Mer vanlig hos kvinnor i fertil ålder (20-45 år).

  Livmodern är fodrad med en speciell vävnad inuti - endometrium, som är föremål för regelbundna (cykliska) förändringar. Normalt täcker endometrium endast livmoderhålan. Innan menstruationen börjar ökar vävnaden i storlek; under menstruationen avvisas endometriet och tas bort från livmodern med blod. Med andra ord, livscykeln för endometriet inkluderar tre perioder: spridning, sekretion och desquamation.

  Specialister skiljer mellan genital och extragenital endometrios. I det första fallet påverkas livmoderhalsen, livmodern, äggstockarna, äggledarna. Under påverkan av patologiska faktorer, i synnerhet när menstruationsblod kastas, kommer endometriala celler in i könsorganen och växer. Med extragenital form finns områdena av endometrial tillväxt i nära belägna organ: urinblåsan, tarmen, njurarna.

  I 45-50% av fallen (vanligtvis utan behandling) leder endometrios till infertilitet, provocerar också en ektopisk graviditet, livmoders polypos, komplicerar graviditetsförloppet.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  När du ska oroa dig för en ljusbrun urladdning hos en kvinna

  Med ljusbrun urladdning kan allt hända i en kvinnas kropp, från smittsam inflammation till ett nytt liv. Det är verkligt att skilja från varandra om du känner till en fullständig klinisk bild av de möjliga orsakerna till ett universellt symptom....

  Bröstsmärtor under menstruationen

  Vissa flickor och kvinnor märker att deras bröstkorg gör ont under menstruationen. Perioden med regelbunden blödning är förknippad med olika obehag. Vissa upplever psyko-emotionell instabilitet och irritabilitet, medan andra lider av smärta i nedre buken och huvudet....

  Månadlig utfodring

  Amning och menstruationscykeln är två processer som väcker hundratals frågor hos unga mödrar. Alla vet att menstruation under amning vanligtvis börjar senare, men ingen läkare kan bestämma den exakta perioden under vilken menstruationscykeln ska återställas, eftersom denna process, som många andra, är rent individ....