Återställande av en kvinnas reproduktionsfunktion: menstruationscykel, hormonobalans, ovariell dysfunktion

Harmonier

I den här artikeln kommer vi att överväga ett schema för att återställa den kvinnliga kroppens reproduktionsfunktion. Vi fortsätter ämnet för menstruationscykeln (läs början här och här). Vi talar också om hormonobalans, ovariell dysfunktion och vad du kan göra idag med dessa diagnoser.

Oregelbunden menstruationscykel

Jag har läst din tidning med stort intresse det senaste halvannet året. Mycket relevanta frågor. Tack så mycket för ditt arbete. Jag fick mycket intressant och viktig information för mig själv..

Jag har ett problem. Jag är 23 år, födde inte, gjorde inte aborter. emellertid, på rekommendation av sin gynekolog, tog hon preventivpillerar i flera år. Såg annorlunda, med början från Trizistona och slutade med Triregol. Läkaren sa inte till mig att vid långvarig användning av piller är det nödvändigt att ta en paus. Jag drack dem i cirka 5 år, nästan utan avbrott. På sommaren bestämde jag mig för att sluta. Problem började med cykeln. Jag gick till gynekologen, jag fick progesteroninjektioner, och sedan dricker jag Chloe i ytterligare 3 månader. Hon gjorde allt. Efter att ha avslutat Chloes behandling startade emellertid cykelproblemen igen. Ersatte läkaren, här började de återigen erbjuda födelsekontroll till Diana, men jag vägrade. Sedan fick jag ordinerat Progesteron och elektrofores med zink igen. Hittills har nästan alla procedurer genomförts, men menstruationen har inte påbörjats. Jag tog också hormontester. I min kropp finns det ökat testosteron, läkaren berättade för mig att med min sjukdom - underutveckling av livmodern (enligt min åsikt lägger de till och med en andra grad), jag måste akut få ett barn. Tyvärr har jag inte en sådan möjlighet nu, men jag vill verkligen ha barn och jag är väldigt rädd att min sjukdom kommer att leda till extrema konsekvenser. Irina, berätta vad jag ska göra? Hur normaliserar jag hormonell obalans i kroppen? Hur blir man mamma i framtiden? Jag vill verkligen ha det här. Jag är mycket tacksam för ditt svar..

Hälsningar, Daria.

Det första du kan göra är att stämma läkaren som föreskrev hormoner till den 18-åriga flickan. I denna ålder är hela vårt subtila hormonsystem ännu inte moget, och att börja undertrycka det i ett sådant ögonblick är ett misstag.

Men jag ber dig, Daria, att inte förtvivla. Det är nödvändigt att kämpa för din hälsa och nedan ska jag berätta hur.

Ovariell dysfunktion

Ovarian apoplexy

Mitt namn är Maria. Jag är 24 år gammal. Jag planerar inte graviditet ännu, även om jag har en ung man som jag ska gifta sig med, så om Gud ger ett barn, blir vi bara lyckliga. Problemet är att jag har problem i den kvinnliga delen (i februari sätter de en mild form av ovarial apoplexy). Läkarna säger att om apoplexy inträffade en gång så kan det hända igen och rekommenderas att ta p-piller som det enda sättet att hantera detta problem. Jag gick till olika läkare, professorer, kandidater, till de som arbetar i distriktskliniken och i mitten av barn och barn, men jag kan inte hitta en läkare som skulle råda mig att lösa mitt problem utan piller.

Jag vill verkligen föda ett friskt barn och jag vill inte dricka piller. Kanske hittar du kontakter med läkare som skulle vara min likasinnade människor och som inte skulle införa användning av preventivmedel. Jag har redan slagit ner, jag kan inte hitta en sådan läkare.

Tack så mycket på förhand!

Vad tror du är orsaken till din sjukdom? Apoplexy är ett äggstocksbrott, ofta inträffar det vid ägglossningen när ett moget ägg måste lämna äggstocken. Normalt lämnar ett moget ägg också äggstocken genom brott i äggstocken, men om äggstocksvävnaden är normal, åtföljs det inte av smärta och blödning, som med apoplexy.

Det kan finnas flera skäl till apoplexy:

 • inflammatoriska processer i bäckenorganen;
 • hormonella statusstörningar;
 • dysfunktioner i de högre delarna av nervsystemet till följd av stress, psykoterapi, exponering för miljöfaktorer.

Den traditionella metoden för "behandling" är avslutande av ägglossning. Ingen ägglossning - ingen apoplexy :( Och de undertrycker ägglossningen, som du förstår, med hormoner. Jag säger inte att det inte finns någon plats för den här metoden för behandling, du kan också använda den. Du kan också klippa äggstockarna: inga äggstockar - inga problem. Men det svårare sättet är återställa din kvinnliga hälsa. Det här är en svårare väg utan garanterad framgång och apoplexy kan uppstå igen under behandlingen.

Cystor på äggstockarna

Jag har läst ditt nyhetsbrev i nästan två år nu och tackar dig så mycket för att du berättade om viktiga kvinnor.

Irina, jag hittade en ovariecysta för ungefär en månad sedan. Berätta vad jag ska göra eftersom jag inte kunde få ett klart samråd med lokala läkare.

Situationen är som följer: cysta i höger äggstock 70 * 52 mm. Läkare på kliniken föreskrev en kurs med antiinflammatorisk behandling (ofloxacin, metronidazol, flukostat, Ca-glukonat, diklofenak, vitaminer B1-B6, dikotol / metyluracil suppositorier). De tog inte några utstryk eller andra tester från mig, men de föreskrev bara en sådan behandling ”från allt”. Efter denna antiinflammatoriska terapi är det nödvändigt att göra en kontroll-ultraljud och fatta ett beslut om operationen. Jag förstår inte varför det är nödvändigt att dricka en sådan mängd antibiotika om läkarna säger att cysten inte kommer att gå någonstans ändå? En läkare förklarade för mig att de alltid förskrivar mediciner först för att leta efter en cysta..

Jag är väldigt rädd för operation. Särskilt konsekvenserna. Jag läste böckerna från V. Sinelnikov och håller med om att operationen är långt ifrån det bästa sättet att lösa problemet, att sjukdomens rötter ligger i mina tankar, olösta problem i förhållandet till män och med mig själv. Jag arbetar med mig själv, leder en hälsosam livsstil, men tydligen var mina ansträngningar långt ifrån tillräckliga, eftersom en cysta dök upp. Ändå är problemet ganska allvarligt och det måste lösas nu. Jag vill inte heller dricka antibiotika i en sådan volym. För två år sedan upptäckte de erosion och klamydia och föreskrev också ett stort antal piller och injektioner (inklusive flera antibiotika). Då läste jag inte ditt nyhetsbrev och lydde blindt läkarna. Efter behandlingen upptäcktes naturligtvis varken klamydia eller trast, men i flera månader efter det slutade jag inte allergier (inte ens till strumpbyxor, sol och havsvatten).

Och vad händer? Antibiotika och kirurgi? Finns det verkligen inget annat alternativ? Jag förstår att jag fortfarande har mycket att ändra i mitt tänkande och attityd till livet, men vad ska jag göra nu? Hur man underhåller, inte förvärrar, åtminstone den hälsa som är?

Jag ska berätta mer om mig själv: Jag är 26 år, jag är inte gift ännu, jag har inte heller barn. Jag bor i Belgorod.

Jag hoppas verkligen på ditt svar.

Jag önskar er hälsa, kärlek och många, många framgångar!

Och igen, låt oss tänka på orsakerna till cysten:

 • äggmognadsstörning,
 • hormonell obalans,
 • Hypotyreos,
 • endokrina störningar,
 • aborter tidigare,
 • hormonella störningar.

Tror du att det är möjligt att eliminera sådana orsaker med antibiotika och kirurgi? Du kan klippa cysten, men störningarna i kroppen kommer att kvarstå. Därför går vi vidare till det utlovade systemet.

Reproduktionsåterhämtning

Tack till alla flickor för deras personliga exempel publicerade i brev. Du kan se, det kan vara många problem, men behandlingsprincipen kommer att vara en. Eftersom orsaken till alla dessa och andra (menstruations oregelbundenheter, svårigheter att bli gravid, fibromyomer, endometrios, etc.) finns det en sjukdom i den kvinnliga reproduktiva sfären - ett brott mot den fina regleringen av hormonproduktionen.

Till att börja med vill jag klargöra att jag inte är emot traditionell medicinsk behandling, men jag hävdar att det är nödvändigt att ta till det endast i akutfall. När ditt liv är i fara kan du "skära av" och ta hormoner och antibiotika. Och om du fortfarande lever :), gå, tänk, då måste du börja med att återställa funktionen för dina organ och inte helt undertrycka dem.

Behandlingsregim:

 1. Det är nödvändigt att hitta läkare som kommer att behandla hela kroppen som helhet och inte separat ”äggstockar”. Detta är en klassisk homeopat, en bra läkare som utövar kinesisk medicin, Ayurveda.
 2. Utför daglig gymnastik, eftersom många sjukdomar orsakas av en stillasittande livsstil och cirkulationsstörningar i bäckenet.
 3. Massage av krage, nedre rygg, svansben och korsben. Massera om möjligt hela kroppen. Mycket användbar thailändsk professionell massage..
 4. Örter. Vi måste ta itu med örter. Helst måste du hitta en örtläkare som väljer örter till dig. Men om det är svårt kommer jag att ge standardplaner.
 5. Kosttillskott.
 6. Näring.

Dessa åtgärder syftar till harmonisering, återställande av hormonreglering av reproduktionsorgan. De viktigaste punkterna: 1, 2, 3 och 6. De måste genomföras ihop nödvändigtvis, resten - om det behövs.

Detaljer för varje artikel

Det är nödvändigt att hitta läkare som kommer att behandla hela kroppen som helhet och inte separat ”äggstockar”. Detta är en klassisk homeopat, osteopat, en bra läkare, som utövar kinesisk medicin eller Ayurveda. Den största svårigheten här är att hitta en bra specialist..

Jag rekommenderar att du börjar med en klassisk homeopat (han föreskriver att du tar ett läkemedel som passar dig 1 gång på 1-3 månader) och sedan besöker en osteopat - det är 4-8 mottagningar (1 mottagning 1 gång per vecka). Och leta efter en kinesisk eller tibetansk läkare i din stad (”naran” -kliniken är mycket berömd på http://naran.ru/, den presenteras i fem städer i Ryssland, men jag har ingen personlig erfarenhet av att besöka dem).

Utför daglig gymnastik. Ett ungefärligt enkelt komplex för att förbättra blodcirkulationen i bäckenet.

Liggande övningar:

 • Ligg på ryggen, händerna under huvudet, benen böjda vid knäna. Flytta bäckenet från vänster till höger, gnugga svansbenet. Nödvändigt på något hårt.
 • Ligg på ryggen, armarna längs överkroppen, vänster ben böjd vid knäet, foten på golvet. Det högra benet placeras på vänster knä. Lyft upp bäckenet så långt som möjligt. Fotbyte.
 • Snake Pose (yogaövning)
 • Motion "Björk"
 • Plogövning
 • Träna "gräshoppa" liggande med ansiktet nedåt, arm längs kroppen, handflatorna mot golvet. Du kan lägga handflatorna under höfterna. Ta ett kort andetag och hålla andan tills poseringen är klar. Dra åt kroppen och riv benen från golvet, lyft dem med 4-6 cm och håll huvudet i sitt ursprungliga läge, det vill säga utan att lyfta hakan från golvet. Fötter och tår är utsträckta, rivna från golvet, inte bara underbenet, utan också knäet, höfterna och till och med bäckenet. Håll dig i denna position i 5-7 sekunder. Sänk långsamt ner benen och ta långsamt andetag. (ja, bara ett andetag, sedan fri andning). Upprepa övningen 3-6 gånger. Om du inte kan riva två ben från golvet på samma gång, lyft bara ett. En sådan lätt vikt kallas "Half-Grasshopper".

Sittövningar på golvet:

 • Kropp rakt, anslut fotsulorna. Ta tag i tårna med händerna så att tummen är på stora tår. Försök nu att lägga knäna på golvet. Denna övning kallas en fjäril..
 • Kroppen är rak, det vänstra benet är utsträckt, det högra benet böjt vid knäet och foten ligger på vänster benets knä. Försök att nå golvet med knäet. Fötter förändring. Denna övning är en "halvfjäril".
 • Kroppen är rak, ta växelvis foten vid foten och försök att trycka fotensula mot magen.

Stående övningar:

 • Lutar åt sidorna, framåt, bakåt.
 • Rotation medurs och moturs.

Massage av krage, nedre rygg, svansben och korsben. Massera om möjligt hela kroppen. Mycket användbar thailändsk professionell massage..

Örter. Vi måste ta itu med örter. Helst måste du hitta en örtläkare som väljer örter till dig. Men om det är komplicerat, här är standard scheman. Observera att dessa örter kan drickas om cykeln är tvåfasigt, och om det inte finns någon menstruation under lång tid, polycystiska äggstockar, är ett individuellt urval av örter nödvändigt.

Jag rekommenderar att du dricker 3 månader, sedan en paus på 2 månader, då kan du upprepa eller byta örter:

Sage de första 11 dagarna efter menstruationen.

Sporysh - ständigt.

Livmoderbor och röd pensel - ständigt.

Sage har länge ansett vara användbart vid kvinnlig infertilitet. Under vår tid har det visat sig att salvia innehåller ett stort antal växthormoner, som i deras egenskaper liknar kvinnliga könshormoner - östrogen. Användningen av salvia förbättrar äggstocksfunktionen, påverkar tillväxthastigheten i follikeln. Glöm dock inte att en överdos av ett avkok av denna ört är extremt oönskat, eftersom det kan leda till dålig hälsa och förgiftning. För att förbereda infusionen, ta 1 tsk salvia blad, häll den med ett glas kokande vatten och låt det brygga i 15 minuter. Sikt sedan och ta 1/3 kopp 3 gånger om dagen, 30 minuter före måltider under 11 dagar, efter menstruation. Du kan använda denna behandlingsplan i tre månader, sedan måste du ta en paus i två månader. Upprepa behandlingen vid behov. Effekten kan förbättras genom att brygga salvia tillsammans med lind, som också innehåller en stor mängd fytohormoner. För behandling av infertilitet används också färsk salgsaft, som tas en efterrättsked 2 gånger om dagen - på morgonen och på kvällen. Behandling med salvia juice bör också påbörjas efter upphörandet av menstruationen.

För att stimulera äggstockarna och behandla infertilitet, används ofta knögräsgräs. Ta 3-4 msk. matskedar gräs och häll 0,5 liter kokande vatten. Insistera 4 timmar, sil sedan och ta ½ kopp 4 gånger om dagen, en halvtimme före måltiderna.

Ett recept för växtbaserade tinkturer, som mycket väl återställer den hormonella bakgrunden, föryngrar cellerna i organen och generellt rensar kroppen, behandlar många kvinnliga sår såsom mastopati, erosion, fibroider, endometrios, bröst- och livmodertumörer, infertilitet, etc..


Två örter som du vill ta tillsammans är en tallskog och en röd pensel!
Recept:
det är nödvändigt att insistera 25 g av tall livmodern och röd pensel på 0,5 l vodka, insistera 2 veckor och sedan dricka 1 tesked av denna tinktur med vatten, 3 gånger om dagen före måltiderna.
Glöm inte att skaka när han insisterar.
Gör allt med recept, som detta läkemedel.

Kosttillskott. Det är bättre om de föreskrivs av en läkare, men om det är svårt att hitta en, kan du dricka Evening Primrose Oil 2 kapslar 3 gånger om dagen i 3-6 månader. Jag rekommenderar också att uppmärksamma kosttillskott från NSP-företag. I deras kontor finns det ofta gynekologer som hjälper dig att välja nödvändiga kosttillskott åt dig.

Näring: Det är viktigt att det finns tillräckligt med animaliska produkter i kosten - smör, gräddfil, keso, mjölk, ägg, kött, fisk. Mycket tunna kvinnor lider ofta av reproduktiv dysfunktion, och överviktiga kvinnor är mindre benägna att drabbas. Djurfetter innehåller ämnen från vilka könshormoner är syntetiserade. Det är också viktigt att äta mycket grönsaker och nötter, sallader, såser, mumier, honung, propolis, pollen. Olivolja, linfrö, pumpa.

Jag önskar dig framgång i din återhämtning.

PS: Naturligtvis är det viktigt att förstå att när jag säger att orsaken till alla kränkningar är hormonell obalans, detta inte är en orsak, utan en konsekvens. Se därför till att studera din livsstil - vad är orsaken till din hormonella obalans.

Följande alternativ kommer till mig:

Den första och möjligen huvudsakliga orsaken är sexuell intimitet med män före äktenskap. Detta är roten till inflammatoriska sjukdomar (vaginit, sexuellt överförda sjukdomar, erosion, inflammation i äggstockarna), på grundval av vilka hormonella störningar utvecklas. En man borde ha en kvinna - en man.

Från närheten till äktenskapet uppstår ett annat problem - rädslan för en oväntad graviditet. Vissa kvinnor är så rädda att det deprimerar deras reproduktionsfunktion..

Den andra orsaken - stress, stor fysisk och mental stress, brist på ordentlig natt vila.

Den tredje är övervikt eller undervikt. Om flickan har en brist på kroppsvikt, stänger kroppen avsiktligt av reproduktionsfunktionen (menstruationscykeln kränks). Om en kvinna är överviktig leder detta till hormonell obalans.

Fjärde - (det är svårt att tro på det) - manlig livsstil. Herrsporter, rökning, alkohol, vanan att svära och så vidare.

Femte - dålig hälsa, en ärftlig benägenhet för sjukdomar i detta område.

Slutsats: eliminera om möjligt orsaken och arbeta för att stärka din hälsa.

Hans hälsa bör samlas bit för bit, oberoende, under strikt ledning av en bra professionell systemläkare. Det vill säga en som behandlar kroppen fullständigt.

Äggstocksfunktion återhämtning och graviditet hos 358 patienter med för tidig ovariesvikt

Bidet M, Bachelot A, Bissauge E, et al. Återupptagande av ovariefunktion och graviditeter hos 358 patienter med för tidig äggstocksfel. J Clin Endocrinol Metab 2011; 96 (12): 3864-3872. DOI: https://doi.org/10.1210/jc.2011-1038

Sammanfattning

Sammanhang:

Återställning av äggstocksfunktionen och början av spontana graviditeter har beskrivits hos patienter med för tidigt ovariesvikt (PNE), men det finns fortfarande inga data om prevalens och förutsägbara faktorer för dessa fenomen.

Ändamål:

Syftet med studien var att bestämma prevalensen och prediktiva faktorer för spontan återhämtning av ovariefunktionen hos patienter med POE.

Studera design:

En blandad retrospektiv och prospektiv studie genomfördes i ett referens- och informationscenter för reproduktiv endokrinologi.

patienter:

Totalt rekryterade centrumet 358 patienter med PNA från 1997 till 2010.

De viktigaste kriterierna:

Den kumulativa frekvensen för restaurering av ovariefunktionen bestämdes och prediktiva faktorer identifierades med användning av envägs- och flerfaktoranalys.

Resultat:

Av 358 patienter med idiopatisk PNA visade 86 (24%) kvinnor tecken som tyder på återställande av äggstocksfunktionen, och i 77 fall (88%) inom 1 år från diagnosmomentet. 15 patienter (4,4%) hade 21 spontana graviditeter (16 födelser, fem spontana aborter). En multivariat analys av data med hjälp av Cox-modeller visade att en okänd familjehistoria med PNE, sekundär amenoré, närvaron av folliklar i äggstockarna enligt ultraljud, nivåerna av inhibin B och östradiol var signifikanta förutsägare för återställande av äggstocksfunktionen (P2)..

Morfologisk analys av ovariebiopsiprover hos patienter med stubbar

Varje patient som genomgick en laparoskopisk äggstocksbiopsi, med hennes samtycke, togs ett 3-5 mm vävnadsprov från varje äggstock, i vilket antalet vilande och växande folliklar beräknades sedan.

Statistisk analys

Beskrivande statistisk analys använde siffror (procent) för kvalitativa variabler och medelvärden för standardavvikelse ± SD för kvantitativa variabler.

Med användning av speciella statistiska metoder bestämdes den kumulativa frekvensen för återställande av ovariefunktionen och prediktiva faktorer identifierades med hjälp av envägs- och flerfaktoranalys

Alla test var tvåsidiga med en signifikant felnivå på P = 0,05. Statistisk analys utfördes med användning av programvarupaketet SAS 9.2 (SAS Institute Inc., Cary, NC).

resultat

Patientkaraktärisering

Medelåldern för diagnos hos 358 patienter med PNA var 26,6 ± 7,9 år. De flesta patienter (n = 281, 78,5%) hade sekundär amenoré och endast 77 (21,5%) hade primär amenoré och partiell eller normal sexuell utveckling. Som förväntat var medelnivåerna för FSH och LH höga (77,0 ± 40,6 och 31,8 ± 18,7 IE / L). Inhibin B-värden utvärderades hos 290 patienter och 67 kvinnor (18%) hade påvisbara nivåer av detta hormon. AMH-nivåer i serum mättes hos 180 patienter och 39 kvinnor (21,7%) hade påvisbara AMH-nivåer. En ultraljudsundersökning av bäckenområdet utfördes hos 325 patienter; närvaron av folliklar med en diameter av minst 2 mm bestämdes hos 50% av patienterna. Det genomsnittliga ovarieområdet hos 233 patienter var 2 ± 1,5 cm 2.

Den genomsnittliga uppföljningen var 58,8 ± 57 månader (från 1 till 423 månader) hos 358 patienter, medan 286 patienter (79,9%) observerades under minst ett år, 233 (65,4%) i minst 2 år, 197 (55,3%) under minst 3 år och 167 (46,6%) under minst 4 år. Kliniska, hormonella och ultraljudstudier utfördes under 26,73 ± 45,26 månader (0-360) efter diagnosen PNE. Totalt 209 patienter (58,7%) undersöktes inom 1 år efter diagnosen PNE.

Under observationen detekterades periodisk äggstocksaktivitet hos 86 (24%) patienter med POF. Den genomsnittliga uppföljningsperioden var 45,96 ± 39,47 månader (från 1 till 145,71) för 86 patienter med återställande av äggstocksfunktionen och 62,66 ± 63,28 (från 1 till 423) för 272 kvinnor utan återhämtning (fel P var försumbar). Medeltiden från detektering av PNA till bedömningen var 18,23 ± 22,35 (0-120) månader respektive 29,41 ± 50,11 (0-360) månader för patienter med eller utan spontan äggstocksaktivitet (P är inte signifikant). Medelåldern för dessa 86 patienter vid diagnostiden var 29,6 ± 7,0 år. Den genomsnittliga FSH-nivån i bedömningen var 81,9 ± 56,8 IE / L. Endast 38% av dessa 86 patienter med POE hade detekterbara inhibin B-värden och 27% hade detekterbara AMH-nivåer. Det genomsnittliga ovarieområdet hos patienter med PNA var 2,8 ± 1,95 cm 2.

Patienter med POF med återställande av ovariefunktionen

Av 86 patienter med spontan äggstocksaktivitet visade 78 återställande av menstruationscykler, 45 visade en minskning i FSH-nivåer under normalområdet och spontan graviditet inträffade hos 15 kvinnor. Som förväntat var återställningen av menstruationscykler vanligtvis det första märkbara tecknet på spontan återställande av äggstocksaktiviteten (79%). Hos 50% av patienterna observerades ett tecken på spontan äggstocksaktivitet, hos 39,5% - två tecken, i 10,5% - tre tecken. Sjuttiosex (88%) patienter visade tecken på spontan äggstocksaktivitet under det första året efter diagnos, och endast tre efter fyra år.

Den kumulativa frekvensen för återhämtning av ovariefunktionen hos patienter med PNA var 25 ± 2% (SE) efter 48 månader och 22,5 ± 2% (SE) efter 12 månader (fig 1). Den ackumulerade graviditetsgraden efter 48 månader var 4,3 ± 3%.

Kumulativ återhämtningsgrad%

Kumulativ frekvens av återställande av ovariefunktion hos patienter med PUF med spontan äggstocksaktivitet 48 månader efter diagnos.

Totalt 15 kvinnor hade 21 graviditeter. Resultatet av dessa graviditeter var 16 födelser (i ett fall tvillingar), 4 missfall och 1 artificiell avbrott av graviditeten. Den första graviditeten (vilket innebär att ett antal kvinnor hade flera graviditeter) uppstod efter i genomsnitt 16 ± 20 månader [från 1 till 69 månader) efter diagnosen PNE. Före den första graviditeten hade 9 av dessa 15 patienter (60%) andra tecken på spontan äggstocksaktivitet: tre hade FSH-nivåer på Е15 IE / L och sex hade återställd menstruationscykler. Endast 7 graviditeter (35% av alla graviditeter och 50% av fullbordade graviditeter eller födslar) inträffade utan hormonbehandling. Under graviditeten hade två patienter graviditetsdiabetes, en hade hypotyreos. Endast 12 av de 13 första födslarna inträffade i tid och tio barn ammades. Två gravida patienter karakteriserades tidigare som bärare av FMR1-genmutationen.

Envägsanalys

Alla resultat från envägsanalys presenteras i tabell 1.

Bord 1. Universell analys av kliniska och hormonella parametrar hos kvinnor med POA som förutspår återhämtning av ovariefunktioner

Hur man kan bli av med ovariell dysfunktion

Lästid: min.

Vid den första manifestationen av avvikelser i äggstocksarbetet (förändring av menstruationscykeln) tar många kvinnor inte detta problem på allvar, och inser inte graden av dess omfattning och möjliga allvarliga konsekvenser. Vissa av dem är säkra på att tidsförseningarna för menstruation, ökningen av cykeln eller dess oregelbundenhet endast är enskilda egenskaper hos den kvinnliga kroppen av en tillfällig art. I själva verket kan alla förändringar i menstruationen leda till både patologi och fullständig infertilitet hos kvinnan såväl som dödsfall. Sådana förseningar med episoder av blödning kan också tala om ett problem som menopausal menopausal dysfunktion hos kvinnor.

Symtom på ovariell dysfunktion

Följande tydliga parametrar finns, som gör att vi med säkerhet kan säga att en kvinna inte har ovariell dysfunktion och att det inte är nödvändigt att orsaka menstruation:

 • menstruation varar varje månad strikt från 3 till 7 dagar;
 • tidsintervallet mellan perioderna är från 21 till 35 dagar;
 • mängden blodförlust under menstruationen inte överstiger 100 ml, men kan inte vara mindre än 50 ml.

Varför uppstår ovariell dysfunktion?

Patologin i könsorganet kan orsakas av olika typer av avvikelser i en kvinnas äggstockar:

 • defekter av den inre typen i äggstockarna med medfödd eller förvärvad natur;
 • förekomsten av endokrina avvikelser (problem i binjurarna och sköldkörteln). Endokrina sjukdomar ärvs, är medfödda eller förvärvade;
 • inflammation i de inre organen i det reproduktiva systemet;
 • ovariell dysfunktion och försenad menstruation som ett resultat;
 • stressande tillstånd hos en kvinna, depression, deprimerad humör;
 • ökad fysisk aktivitet;
 • ta hormonella läkemedel;
 • kroniska sjukdomar i kvinnliga organ;
 • förändringar på platsen för den intrauterina enheten, vilket orsakar blodförlust, smärta och inflammation i de inre könsorganen;
 • påverkan på kroppen av fysiska och naturliga faktorer (en kraftig förändring i klimatförhållanden, en lång vistelse i direkt solljus, strålningsexponering);
 • genomgår behandling med ett antal läkemedel som påverkar menstruationscykeln.
 • menopausal dysfunktion med klimakteriet

Vid fel i äggstockarna (med ovariell dysfunktion) uppvisar kvinnor ofta premenstruellt syndrom, vilket innebär slöhet och apati, eller irritabilitet och överdriven tårsamhet. Detta syndrom manifesterar sig antingen som en försening i menstruationen under 35 dagar. Kvinnor har blödningar med ovariell dysfunktion som varar mer än 7. Med kraftiga blödningar under menstruationen åtföljs ovariell dysfunktion av anemi. I dessa fall minskar halten av hemoglobin och erytrocyter, patologisk blekhet i slemhinnan och huden observeras, hjärtslaget accelereras, det finns konstant huvudvärk och yrsel och aptiten försvinner. Menstruation med ovariell dysfunktion börjar komma slumpmässigt och oftare än efter 21 dagar. Överskott av östrogen leder till brist på ägglossning, stora förseningar i menstruationen. En möjlig konsekvens av ovariell dysfunktion är amenoré..

Ovariell dysfunktion: vad som får den att se ut?

Störning av äggstockarna kan orsakas av en mängd miljöfaktorer, samt samtidig sjukdomar eller sjukdomskomplikationer. Bland de välkända orsakerna till uppkomsten av denna patologi eller dess förvärring är:

 • stressiga situationer hemma / på jobbet;
 • dysfunktion av äggstockarna efter kemoterapi;
 • efter att ha tagit orala preventivmedel;
 • inte helt botade inflammatoriska sjukdomar i de kvinnliga könsorganen;
 • förekomsten av sjukdomar i det endokrina systemet: diabetes mellitus, sköldkörtelsjukdom.

Varför ovariell dysfunktion efter rengöring?

Under undersökningen eller behandlingen av gynekologiska sjukdomar genomgår vissa kvinnor diagnostisk curettage. Indikationer för denna procedur är:

 • rengöring av livmodern efter en abort;
 • endometrios;
 • livmodersblödning;
 • avlägsnande av placentapartiklar efter normal fysiologisk födelse;
 • spontan missfall, etc..

Varje mindre kirurgisk ingripande i organen i det kvinnliga reproduktionssystemet orsakar en funktionsfel i dessa organ, vilket kan orsaka dysfunktion i äggstockarna. Efter en abort eller spontan missfall, endokrina störningar, funktionsstörningar i hypotalamus, hypofys och äggstockar, får kroppen en stark "hormonell stress", varefter den inte alltid återhämtar sig. I bästa fall, under rehabiliteringsperioden, återgår kvinnans menstruationscykel till det normala, och ägglossningen sker i mitten av dess gång. Om detta inte hände eller menstruation inte inträffade alls är detta det första tecknet på vad som orsakar ovariell dysfunktion. Är det möjligt att bota ovariell dysfunktion som uppstår efter att en skadlig faktor har påverkat en kvinnas kropp? Naturligtvis är detta tillstånd mottagligt för korrigering, det är bara nödvändigt att ta reda på den exakta orsaken som leder till detta tillstånd.

Stress Ovariell dysfunktion

Yttre faktorer påverkar i hög grad kvinnans unga kropp. Stress, irritabilitet, kronisk sömnbrist följer varje tredje representant för det klara könet. Etiologin för dessa faktorer är ganska enkel: när hon flyttar till ett nytt jobb, flyttar eller har problem i familjen, eller kvinnan just fick reda på de dåliga nyheterna, med allt detta samlas ofta mental stress, som utvecklas till depression. På var och en av dessa negativa signaler reagerar kvinnans kropp med frisläppandet av vissa hormoner, vilket precis kan leda till ett fel i äggstockarna, vilket manifesteras av en försening i menstruationen. Hur kan man orsaka menstruation med ovariell dysfunktion? Frånvaron av menstruation betyder frånvaro av ägglossning, störning av follikulära apparater. Dysfunktion är generativ till sin natur. Det vill säga, bakterieceller kan inte utvecklas och mogna. Det finns bara ett sätt att "orsaka" menstruation under sådana tillstånd - att påverka orsaken till sjukdomen.

Vissa kvinnor uppmärksammar inte vad som kan orsaka dysfunktion i äggstocken, även under normala hälsotillstånd, inte räknar stressiga situationer - en viktig del av denna sjukdom, medan det psyko-emotionella tillståndet - är en av de främsta orsakerna till att garantera 100% befruktning och normal graviditet.

OK ovariell dysfunktion

Hur botar man ovariell dysfunktion? I modern medicin används olika grupper av kombinerade orala preventivmedel för att förhindra oönskad graviditet. Detta läkemedel rekommenderas för kvinnor mellan 18 och 35 år, efter en noggrann undersökning, blodprover för hormoner och ett individuellt urval av mediciner av din läkare. Effekten av denna typ av preventivmedel är ganska hög med rätt val av läkemedlet. Självadministrering av orala preventivmedel kan leda till allvarlig hormonell obalans. Vad föreskrivs för ovariell dysfunktion från COC: er? Oftast beror valet av oralt preventivmedel på kvinnans ålder, på samtidig patologi.

Det händer emellertid också att efter upphörande av orala preventivmedel kan konsekvenser uppstå, från vilka det finns ovariell dysfunktion. OK: s huvudsakliga uppgift är att blockera ägglossningen, varför graviditet helt enkelt inte inträffar, men regelbunden, långvarig användning av OK leder till att istället för att mogna folliklar i äggstockarna bildas tomma vesiklar med olika diametrar, fyllda med vätska. Detta patologiska tillstånd kallas - polycystisk äggstock, som kräver omedelbar behandling, både konservativ och kirurgisk i vissa mycket allvarliga fall..

Ovariell dysfunktion efter kemoterapi

Cancer, idag anses vara en av de vanligaste sjukdomarna i världen, och tyvärr ökar antalet patienter som utsätts för denna fruktansvärda patologi varje år. Vad ska man göra med ovariell dysfunktion efter kemoterapi? Ofta upptäcks diagnosen ”onkologi” i de senare stadierna, när läkemedelsbehandling inte är helt effektiv. Det komplexa behandlingssystemet för tidig upptäckt av onkologi inkluderar följande behandlingsmetoder:

 • kemoterapi: innebär behandling genom införandet av olika grupper av cytostatika, som bromsar utvecklingen av nya formationer och minskar storleken på befintliga formationer;.
 • strålterapi: med hjälp av specialutrustning har de en bestrålande effekt på tumören, varefter tillväxten och storleken minskar;.
 • kirurgiskt avlägsnande av metastaser, drabbade organ eller neoplasmer.

Vad som orsakar ovariell dysfunktion?

I ett eller annat fall påverkar förekomsten av kemoterapi i cancerbehandlingsregimen också negativt kvinnors reproduktiva hälsa. En av huvudeffekterna av olika cytostatiska och kemoterapeutiska läkemedel på en kvinnas kropp är en kränkning av äggstocksfunktionen. Läkemedel skadar mogna folliklar eller stör deras fulla mognad. Med en långvarig kurs av kemoterapi uppstår infertilitet. Om graviditet inträffar finns det risk för missfall i de tidiga stadierna. Menstruationsdysfunktion orsakas också av de toxiska effekterna av kemoterapeutiska läkemedel. Menstruationen är antingen delvis återställd eller frånvarande helt.

Ovariell dysfunktion kan manifestera sig med ett antal andra symtom som kan hänföras till karakteristiska symtom vid andra sjukdomar, särskilt gynekologisk: feber, lokal smärta (akut, tråkig, värkande), vaginal urladdning, akne, etc..

Ovariell dysfunktion: hur manifesteras det?

Det huvudsakliga symptomen på ovariell dysfunktion är en kränkning av menstruationscykeln, frånvaron av ägglossning eller menstruation i allmänhet. Uteslut inte att kvinnans allmänna tillstånd försämras: illamående som leder till kräkningar, yrsel, trötthet och humörsvängningar. Men det finns specifika symtom som hjälper till att förstå hur ovariell dysfunktion manifesterar sig:

  Ovariell dysfunktion: temperatur.

Den mänskliga kroppstemperaturen informerar om kroppens termiska tillstånd, vilket visar förhållandet mellan organ och vävnader, samt värmeutbytet mellan dem och den yttre miljön. Stabil människokroppstemperatur är mellan 36,5 - 37,2 grader Celsius. En ökning av temperaturen antyder att det finns en inflammatorisk process i kroppen, att immunitet bekämpar orsaken till denna patologi.

Hög feber, frossa och sjukdom följer många akuta gynekologiska sjukdomar och syndrom som bidrar till nedsatt äggstocksfunktion. Dessa inkluderar en ektopisk graviditet, olika cyster, endometrit, salpingoophoritis, pelvioperitonit, parametritis, inflammatoriska sjukdomar i de yttre könsorganen etc..

Ovariell dysfunktion: Smärta.

Smärta är en specifik reaktion från kroppen på en yttre stimulans. Detta är en av människans skyddande reaktioner. Detta symptom är också en av de tidigaste indikatorerna på ovariesvikt. Oftast kan smärta i nedre del av magen, beroende på platsen för den gynekologiska sjukdomen, uppstå på höger eller vänster sida, ge underrymden eller perineum. Det finns klagomål på akut, tråkig, förtryckande, paroxysmal, dragande eller bältesmärta. I vissa sjukdomar, såsom vidhäftningar, eller cystor på äggstockarna på smärtbenet inträffar efter betydande fysisk ansträngning. Med en brist på äggledaren - det finns en akut, plötslig "dolk" smärta.

Utsläpp med ovariell dysfunktion.

Normalt har en kvinna slemhinnor med en genomskinlig färg, inte riklig, vilket inte orsakar obehag och inte har en obehaglig lukt. Detta är resultatet av sekretionsfunktionen hos de körtelformade strukturerna, som mestadels finns i slidan, och utför den skyddande funktionen för organen i det kvinnliga reproduktionssystemet..

Arten och frekvensen av utsläpp kan påverkas av flera faktorer: långvarig användning av antibiotika, allergiska reaktioner, graviditet, orala preventivmedel, bristande efterlevnad av personliga hygiennormer, sexuell upphetsning.

Närvaron av blodigt utflöde av olika nyanser indikerar ett fel i en av avdelningarna för reglering av menstruationscykeln, inflammatorisk sjukdom, närvaron av neoplasmer eller en sexuellt överförd sjukdom. Om du inte uppmärksammar förändringar i sekreten eller deras frånvaro i förväg, inträffar det ofta ovariell dysfunktion.

Ovariell dysfunktion och akne

Akne är en inflammatorisk sjukdom i huden som kan orsakas av olika förändringar i strukturen i hårsäcken och sebaceous körtlar. Dessa förändringar är olika sjukdomar - metabola störningar, sjukdomar i lever och gallvägar, endokrina störningar och enkel att inte personlig hygien följs. De flesta fall av akne förekommer hos ungdomar under puberteten, och hos kvinnor den premenopausala perioden, när den hormonella bakgrunden inte är stabil. En av de viktigaste faktorerna för infertilitet är en kränkning av den hormonella regleringen av menstruationscykeln. Förekomsten av akne hos en kvinna åtföljer ofta denna patologi, som redan kan leda till slutsatser om hur man fastställer ovariell dysfunktion.

Men om förekomsten av akne, smärta och en allmän försämring av hälsan kan bestämmas genom extern undersökning, avslöjas orsakerna till många andra symtom på ovariell dysfunktion endast genom intern gynekologisk undersökning med speglar eller en ultraljuddiagnostisk apparat.

Test av äggstocksdysfunktion

En av de främsta orsakerna till ovariell dysfunktion är den inflammatoriska processen i äggstockarna. Inflammation, i sin tur, inträffar på grund av att patienten inte tillräckligt följer reglerna för personlig hygien och dessutom leder ett oberäknat sexliv.

I de flesta fall blir inflammation kronisk, vilket är svårt att bli av med..

Symtom på sjukdomen

Patienten bör vara uppmärksam på vissa saker som inte har noterats tidigare:

 • Menstruationscykeln blir för lång eller vice versa kort.
 • Premenstruellt syndrom observeras och innan det inte var där. Kvinnan känns väldigt trött, apati.
 • Menstruation förekommer inte på 5-6 månader.
 • Som ett resultat av blodförlust finns det en minskning av aktiviteten, huden blir blek.

Diagnostik

För första gången kan förekomsten av en sjukdom misstänks av en gynekolog vid en rutinundersökning. Läkaren bör helt utesluta förekomsten av kirurgiska patologier, såsom en ektopisk graviditet och en tumör. Då är det nödvändigt att skicka patienten för undersökning till en endokrinolog, inklusive en analys av ovariell dysfunktion i form av en "palett" av hormoner.

Vid det första mötet kommer läkaren att fråga dig noggrant om alla klagomål. Kanske kommer specialist att fråga om förekomsten av andra sjukdomar som kan ha besvärat sedan barndomen. Det är definitivt värt att prata om huruvida det någonsin har gjorts några kirurgiska ingrepp, i så fall försök att tillhandahålla extrakt från tidigare sjukdomar.

Berätta om den så kallade gynekologiska statusen, när menstruationen först kom, hur många år började sexuell aktivitet. En sådan förhör kan tyckas konstig för många, men det är viktigt, eftersom det gör det möjligt för läkaren att samla in en komplett sjukhistoria. Den mottagna informationen, undersökning på stolen, kommer att vara en bra assistent för läkaren för att fastställa en korrekt diagnos.

Obligatorisk sådd från slidan till tillväxten av bakteriefloraen. Denna analys gör det möjligt för specialist att utesluta faktorn för befintlig lokal inflammation. Sådd undersöks under mikroskop..

Vid ankomsten till laboratoriet måste en kvinna testas för att upptäcka könsinfektioner. Om det finns en sexpartner testas han också..

Den dyraste, men ändå informativa analysen är innehållet i könshormoner i urin och blod. Du måste ta hormontester vid en viss tidpunkt i menstruationscykeln, så det är meningslöst att åka till sjukhuset för deras oberoende leverans. Din gynekolog kommer att förklara exakt vilken dag i cykeln du behöver för att gå till sjukhuset, liksom vilken typ av hormon som ska testas..

Hjärnelektroencefalografi - en studie genomförs för att utesluta en kränkning i patensen för elektriska vibrationer längs en neuronbana. Trots att förfarandet låter så skrämmande är det faktiskt helt smärtfritt. En viss mängd elektroder kommer att fästas till patientens hårbotten med en gel.

Många läkare bedriver forskning med ett hysteroskop. Livmoderväggarna undersöks, en liten bit tas från livmoderhalsen för att ytterligare studera den på cellnivå.

En individuell undersökningsplan väljs för varje patient, och det är inte alls nödvändigt att du behöver gå igenom alla studier och klara alla tester som beskrivs ovan. Det beror på hur allvarliga symtomen på sjukdomen är..

analyser

Om vi ​​generaliserar diagnostiken till en enda helhet kan vi skilja en hel lista över procedurer, studier och analyser som kan skickas till patienten.

Vid ovariell dysfunktion ges de tester som föreskrivs av den behandlande läkaren. De viktigaste procedurerna som patienten måste genomföra inkluderar följande:

 • Gynekologisk analys, bestämning av livmoderns storlek, bilagans rörlighet, deras smärta.
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen.
 • Blodhormonnivåer.
 • Curettage av livmoderhålan för vidare histologisk undersökning.
 • laparoskopi.
 • Datortomografi, ultraljudsundersökning av skallen. Denna studie genomförs för att utesluta skador på hypofysen..
 • Läkaren analyserar menstruationsfunktionen. Det är viktigt att ta reda på i vilken ålder de första perioderna kom, hur länge cykeln varar, om den är regelbunden.
 • Allmän analys av urin och blod.

Graviditet och ovariell dysfunktion

Om en flicka vill födda ett barn inom en snar framtid, men hon har fått diagnosen en obehaglig diagnos som ovariell dysfunktion, måste hon genomgå en lång behandling, som kan uppgå till ett halvt år.

Först av allt är det nödvändigt att återställa menstruationscykeln, samt stimulera ägglossningen. En hormonterapikurs föreskrivs för varje patient..

Efter ultraljudet kan läkaren bestämma den exakta termen för follikulär mognad. När du är hemma måste du kontrollera bastemperaturen.

Hur man botar en sjukdom

I de flesta fall utförs behandling på sjukhus. Saken är att den första orsaken till ovariell dysfunktion är långvarig blödning, vilket elimineras genom curettage. Sedan ordineras mediciner som behandlar inflammation och också återställer hormonella nivåer..

Folkrättsmedel

Denna metod för behandling är inte traditionell, men ändå är den mycket populär bland patienter. Innan du tar drastiska åtgärder kan du försöka dra nytta av enkla tips som kom till våra mormor.

Många kombinerar traditionell behandling och traditionell medicin, men naturligtvis, i båda fallen, måste du först rådgöra med din läkare.

Lakritstinktur.

För att förbereda tinkturen kan du använda receptet nedan:

 • Finhacka lakritsroten, häll en halv liter vodka i en liten behållare. Sätt på ett mörkt ställe i exakt en månad, sedan ansträng;
 • under veckan måste du ta 35 droppar tinktur, två gånger om dagen.

Ett annat bra sätt att behandla ovariefunktion, du kan laga det från en vintergrön:

 • 50 blad vintervete placeras i en behållare;
 • fyll golvet med en liter vodka;
 • sätta på den i två veckor, ta sedan 30 droppar före varje måltid.

Blåbärsbuljong

 • finhacka blåbärsblad;
 • Häll dem med ett glas kokande vatten;
 • Häll blandningen i en termos och lägg på i en halvtimme.

Den färdiga produkten måste filtreras och sedan dricka 125 ml tre gånger om dagen.

Douche Tincture

I lika delar, ta följande medicinalväxter - malör, klöver, kamomill, veronica. Blanda allt och fyll med en liter kokande vatten ovanpå, inställt på att infunderas i 30 minuter. Den resulterande produkten måste filtreras och sedan douchas med den varje dag före sänggåendet.

Förebyggande

Det främsta förebyggandet är en årlig undersökning av en gynekolog. Alla uppkommande sjukdomar måste behandlas i tid, särskilt om de är förknippade med inflammation i könsorganen. Det är nödvändigt att utesluta aborter, oönskad graviditet, i något fall inte kyla benen.

Om alla rekommendationer från den behandlande läkaren följs, kommer kvinnan att kunna bli gravid, och viktigast av allt föder ett friskt barn.

Ultraljud, ovariell dysfunktion

I modern medicin används den diagnostiska metoden för undersökning av ultraljudsapparaten i stor utsträckning. Den största fördelen med ultraljud är att den, till skillnad från andra metoder för instrumentell diagnostik, inte orsakar någon mekanisk skada, inte använder skadlig strålning för människokroppen och är mycket informativ när det gäller att ställa en sådan diagnos som ovariell dysfunktion.

Ovariell dysfunktion - hur man bestämmer med ultraljud?

Vid diagnos undersöks bäckenorganen på en ultraljudsmaskin: äggledare, livmoder, äggstockar, bukhålan och vissa inre sekretionsorgan (binjurarna, sköldkörteln).

Det finns två forskningsmetoder: extern (bukmetod) eller intern (transvaginal metod) med hjälp av en speciell vaginal sensor.

En läkare - en ultraljudspecialist uppmärksammar alltid parametrar som: det inre slemskiktet i livmodern (endometrium), dess totala storlek, äggstocksvolym, närvaron av en mognande follikel i dem (beroende på fas i menstruationscykeln), tillståndet i urinblåsan, vagina och äggledarens patency.

För eventuella avvikelser eller inflammatoriska sjukdomar i ett specifikt bäckenorgan kan följande symtom avslöja: tumörliknande neoplasmer, uterus missbildningar, en ökning av endometriumtjockleken, en ökning av äggstockarna, närvaron av ett stort antal cyster i dem, etc..

Ovariell dysfunktion i ultraljud kan också uppstå endast på ena sidan, till exempel, med flera studier, ägglossning sker endast i en äggstock, eller motsatt av storlek, dålig blodtillförsel till en av äggstockarna, defekter i äggledaren till höger eller vänster, eller tumörliknande formationer på en sida endast.

Med några mindre förändringar från det kvinnliga reproduktionssystemet, rekommenderar experter att börja med att balansera din livsstil, eliminera stressande faktorer som påverkar en kvinnas hälsa, bantning och fysisk aktivitet.

Ovariell dysfunktion - kost

En av de huvudsakliga sjukdomarna som bidrar till infertilitet är ovariesvikt. Komplex medicinering är av stor betydelse som hormonterapi, men det är också viktigt att upprätthålla korrekt näring med en sådan patologi.

En lista över vilka livsmedel som hjälper till att återhämta sig och återhämta sig? Vad är bättre att utesluta från kosten, och tvärtom att öka flera gånger?

Störning av äggstockarna orsakar ett antal obekväma upplevelser av premenstruellt syndrom. En viss diet hjälper till att eliminera akut smärta, förhindra svullnad och förbättra humöret..

Kosten för ovariell dysfunktion är ganska tydlig och enkel att använda, du måste bara följa några regler nedan:

 • måltiden ska reduceras till 3 fulla,
 • utesluter feta, kryddiga rätter från kosten, liksom alkohol;
 • inkludera proteinanrikade livsmedel i kosten: fisk, kött med låg fetthalt, mejeriprodukter och ägg, andra slaktbiprodukter;
 • dricka färskpressade juice: grönsaker och frukt;
 • berika dieten med fiber: fullkorn, kli bröd, färsk frukt och grönsaker.

Under återhämtningsperioden efter sjukdomen, och förbereda kroppen för graviditet, rekommenderas att du följer en diet med hjälp av homeopatisk behandling som har en positiv effekt på det kvinnliga reproduktiva systemet och främjar en snabb återhämtning!

Homeopati: Ovariell dysfunktion

Idag finns det allmänt kända metoder för att behandla alternativ medicin, som miljoner människor i vår värld tillgriper. Homeopati är en av de populära behandlingarna. Tekniken består i att förmodligen behandla sjukdomen med liknande symtom som orsakas av olika extrakt från mycket utspädda läkemedel (främst på växtbaserad basis).

Ovariell dysfunktion, homeopati - vad som är vanligt?

Som sådan kan homeopati inte bota ovariell dysfunktionssyndrom, men det finns många formuleringar för speciella ändamål som syftar till att eliminera många symtom som leder till störande av den normala funktionen av äggstockarna och sjukdomarna i det kvinnliga reproduktiva systemet som helhet. De mest kända drogerna:

 • Lachesis: läkemedlet förskrivs ofta för inflammatoriska sjukdomar, baserat på extrakt från ormgiften;
 • Gormel - används för att återställa menstruationsfunktionen, stimulera funktionen i bäckenorganen;
 • Pulsatilla - normaliserar hormonstörningar, stärker immunförsvaret.

Homeopati med ovariell dysfunktion orsakar nästan alltid biverkningar, men det är värt att komma ihåg flera viktiga regler innan behandlingen påbörjas:

 • startar inte i något fall en behandlingskurs utan att förskriva och konsultera en speciell läkare - en homeopat;
 • ta läkemedel tydligt i rätt tid, i rätt dosering, följa lämplig diet under behandlingsperioden;
 • ge upp alkohol, eftersom det negativt påverkar egenskaperna hos homeopatiska läkemedel;
 • behandling bör utföras i en viss fas av menstruationscykeln, och hela tiden övervaka hormonnivån i blodet.

Vid första anblicken är homeopatisk behandling helt ofarlig och effektiv, som en separat behandlingsmetod, men även här finns det ett antal speciella kontraindikationer där det inte är värt att söka hjälp för denna speciella typ av behandling.

Ovariell dysfunktion: Kontraindikationer

Hos kvinnor som är känsliga för olika växtgrupper av läkemedel kan allergiska reaktioner uppstå med användning av en ökad dosering av homeopatiska preparat, så att ta sådana läkemedel är kontraindicerat.

Homeopatiska preparat bör tas med stor försiktighet av kvinnor som ofta och i stora mängder gillar att dricka kaffe och koffeinhaltiga drycker, så det är bättre att överge dem under hela behandlingsperioden. Om du inte kan ge upp koffein bör du dricka kaffe med tillsats av mjölk

Allmänna kontraindikationer för ovariell dysfunktion

Omfattande behandling av ovariell dysfunktion inkluderar en mängd olika behandlingsmetoder - från konservativ till kirurgisk ingripande. Och många grupper av läkemedel som ordinerats till patienter har vanliga kontraindikationer för användning, såsom individuell intolerans mot läkemedlet, allergisk predisposition, förekomsten av samtidiga sjukdomar, särskilt kroniska, där användning av vissa läkemedel inte kan kombineras med hormonbehandling..

Ovariell dysfunktion, behandling, droger

För en detaljerad studie av egenskaperna hos olika läkemedel finns det inom medicinen en separat struktur - recept. I detta avsnitt av farmakologi inom medicin beskrivs också reglerna för tillverkning av doseringsformer. Det är mycket viktigt, vid ovariell dysfunktion, att exakt välja en grupp läkemedel (hormonella och inte bara) som kommer att ha maximal terapeutisk effekt och inte orsaka allvarliga komplikationer under administrering.

Läkemedel är ett farmakologiskt medel i en viss dosform - tabletter, kapslar, injektioner, sirap, tinkturer, pulver, etc., erhållna genom en kombination av syntetiska eller biologiska (naturliga) ämnen.

Material för beredning av läkemedel är:

 • växtämnen (örter, frukt, frön);
 • hartser, eteriska oljor, juice;
 • organ och ämnen av animaliskt ursprung: lever, fett, körtlar och organ från olika djur;
 • fossiler från olika etiologier: kemiska produkter. industrier, mineralstenar, metaller, olja, kol etc..

Särskild uppmärksamhet vid en sjukdom såsom ovariell dysfunktion, läkemedel för behandling väljs huvudsakligen från grupper av hormonella läkemedel, vars grund är hormonekstrakter av endokrina körtlar hos stora djur (adrenalin, insulin), eller genom att erhålla en syntetisk förening av olika kem. ämnen.

Hur man behandlar ovariell dysfunktion: läkemedel

Efter diagnosen förskrivs infertilitet, som underlättas av precis samma ovariesvikt av en gynekolog och en endokrinolog, ett behandlingsschema för patienten, i de flesta fall, hormonterapimetoder, men utöver huvudterapin föreskrivs ett antal andra terapier och grupper av läkemedel, såsom:

  Vitaminterapi inkluderar intag av både olika multivitaminkomplex och enskilda vitamingrupper för snabb återställning av äggstocksfunktionen:

• C-vitamin. Det används i stora doser, både i form av injektioner och i tabletter;

• E-vitamin (tokoferolacetat). Tilldela flera mottagningar per dag för en kapsel;

• Folsyra. Den normaliserade dosen är 5 mg i en eller två doser;

• Vitamin A (retinolacetat). Tilldela 10-20 droppar av lösningen en gång om dagen;

• Kombinerade preparat av vitamin A och E (aevit). Den dagliga dosen är en tablett flera gånger om dagen;

• B-vitaminer, det är bäst att använda kombinationsläkemedel.

Elevit Pronatal - ett välkänt läkemedel mot ovariell dysfunktion, är ett multivitaminkomplex av vitaminer, som i stadium av graviditetsplaneringen utför förebyggande och behandling av hypovitaminos.

 • Homeopati - homeopatiska preparat och preparat har visat sig väl vid behandling av inflammatoriska sjukdomar i de kvinnliga könsorganen som föregår ovariell dysfunktion, även om de inte är officiellt erkända behandlingsmetoder i många länder. Kvalificeringsspecialister inom detta område - homeopater som inte är svåra att hitta i någon stad, efter preliminär diagnos, föreskriver en kurs med homeopatiska läkemedel i form av extrakt från olika medicinalväxter, utspädda från 1:10 till 1: 50,000.
 • Hormonala läkemedel mot ovariell dysfunktion är basen för en omfattande behandling av ovariesvikt, beroende på bristande hormon, funktionsfel i de inre sekretionsorganen, specialister väljer läkemedel som syftar till att återställa den hormonella bakgrunden eller med en ersättningsfunktion eller stimulera produktionen av sina egna hormoner av äggstockarna och normalisera menstruationen cykel totalt.
 • Behandling av ovariell dysfunktion: läkemedel

  • Folliculin, Sinestrol - läkemedel för behandling av ovariesvikt, tillhör gruppen av östrogeninnehållande, som representerar ett naturligt ovariehormon - follikulärt hormon, tillsammans med östrogener som är direkt involverade i utvecklingen av könsorganen, spridning av det inre skiktet i livmodern.
  • Klostilbegit, Klomifen,, Klomid, Serofen, - läkemedel mot ovariell dysfunktion, med anti-östrogen effekt, används ofta för att undertrycka östrogensyntes, vilket förhindrar tillväxt och utveckling av en sjukdom, såsom endometrios, och olika onkologiska sjukdomar i livmoderskiktet.
  • Utrozhestan, Mirena, climonorm - progesteronläkemedel, ovariell dysfunktion kombineras ofta med brist på progesteron hos kvinnor. Läkemedlet är effektivt vid normalisering av menstruationscykeln, blödning, missfall eller infertilitet. Vid höga doser kan det bromsa syntesen av hormoner som orsakar ägglossning, så det används ofta i preventivmedel, som ett läkemedel som undertrycker ägglossning.

  Kunskap om alla grupper av hormonella läkemedel, deras effekt på en kvinnas kropp säger fortfarande inget. Självval av läkemedlet utan att först konsultera en läkare kan leda till allvarliga komplikationer.!

  En av tillskotten till omfattande behandling av ovariell dysfunktion kan vara behandling av alternativ medicin. Läkemedel baserade på örter som kamomill, kalendula, mor och styvmor, havtorn, celandine har en gynnsam effekt och eliminerar symptomen på inflammatoriska sjukdomar i de kvinnliga könsorganen, lindrar smärta och återställer den normala floran i slidan.

  Alternativa läkemedel - ovariell dysfunktion

  I närvaro av några mindre symtom är det inte alls nödvändigt att omedelbart använda hjälp av mediciner med hög dos. Örter, kryddor och produkter som finns i alla hem har många medicinska egenskaper. Vid ovariell dysfunktion uppstår ofta obehagliga smärta i nedre del av buken, generell sjukdom, illamående och andra symtom som kan avlägsnas med hjälp av traditionell medicin. De naturliga komponenterna i recepten som föreslås nedan är mycket mer användbara än konstgjorda läkemedel, du behöver bara se till att du inte har allergiska reaktioner på en viss produkt.

  Alternativa läkemedel mot ovariell dysfunktion.

  Det finns flera sätt att förbereda läkemedel mot gynekologiska sjukdomar - varm och kall beredning. Allt är mycket enkelt, i det första fallet används varmt kokt vatten, eller örterna samlas i ett vattenbad, eller den färdiga infusionen infunderas i en termos, i det andra - kallt vatten används, infusionerna lagras på ett mörkt, svalt ställe.

  Ovariell dysfunktion: traditionell medicin.

  Infusion av kalendulablommor är mycket effektiv för kolpit och erosion i livmoderhalsen. Läkemedlet används för douching, som ett antiinflammatoriskt, antiseptiskt medel. För matlagning måste du ta två matskedar kalendulablommor, hälla ett glas kokande vatten och låt stå i 1-2 timmar, använd varmt.

  Vid adnexit används ofta tamponger baserade på honung och propolis. Smält dessa ingredienser i ett vattenbad, kyl till en acceptabel temperatur och applicera blandningen på en tampong, inför i slidan över natten. Procedurens varaktighet är minst 10.

  Om de medföljande symtomen på ovariell dysfunktion inte slutar plåga en kvinna, ska du omedelbart kontakta en kvalificerad specialist som kommer att förskriva en behandlingskurs i tablettform för att ta bort alla tecken på sjukdomen.

  tabletter

  Att ta reda på vilka piller för ovariell dysfunktion som är nödvändiga för kvinnor är mycket enkelt. Det räcker med att bara ta blodprover för hormoner, gå igenom flera studier och den behandlande läkaren, baserat på resultaten av undersökningen, kommer att välja rätt medicin.

  Äggstocksdysfunktionspiller

  Några läkemedel som oftast används för ovariell dysfunktion:

  • med en låg nivå av progesteron - Utrozhestan, Levonorgistrel;
  • med otillräcklig produktion av östrogener - Proginova, Estriol, Estron;
  • för att undertrycka östrogensyntes - Clomiphen, Clomid.

  Varje dag expanderar mängden av hormonella läkemedelsgrupper. Om i de inledande stadierna av sökningen efter metoder för att behandla ovariell dysfunktion var det begränsat till valet av hormonella tabletter, men nu användningen av samma läkemedel, eventuellt i form av injektioner. De är kända för snabbhet och användarvänlighet..

  Vad är "injektioner från ovariell dysfunktion"?

  Injektioner kallas ofta injektioner. Detta är ett sätt att administrera läkemedel med en spruta. Huvudmålet med injektioner är att tillhandahålla en begränsad verkan av ett medicinskt ämne, i olika doser, på ett organ eller område i huden, bensystemet etc., vilket tablettformen av läkemedel inte kan göra.

  Injektioner för ovariell dysfunktion kan vara olika. Den komplexa behandlingen inkluderar intramuskulära, intravenösa, subkutana injektioner:

  • vissa typer av preventivmedel administreras subkutant; i närvaro av diabetes mellitus administreras insulinpreparat företrädesvis subkutant;
  • antibiotika och hormonella läkemedel administreras oftast intramuskulärt;
  • olika grupper av vitaminer och multivitaminkomplex administreras också intramuskulärt, men om manipulationen utförs oberoende hemma, är det värt att ta reda på från den behandlande läkaren reglerna för att kombinera och administrera vitaminer, eftersom vissa företrädare för vitaminer orsakar ett antal patologiska reaktioner vid samtidig administrering.

  Vitaminer för ovariell dysfunktion

  Det är ingen hemlighet att vitaminer är en av källorna till vår energi, hjälper till att upprätthålla kroppens vitala funktioner och helt enkelt bidrar till förbättring av välbefinnande i allmänhet. Vid menstruations oregelbundenhet är vitaminer i grupp A, E., B, C, D mycket viktiga att ta under behandlingen. Var och en av dem bidrar till förbättring av sådana processer i kroppen:

  • immunitet;
  • blodbildning;
  • normal funktion av nervsystemet;
  • mänsklig tillväxt och utveckling;
  • syn;
  • sexuell funktion.

  Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt vitamin E för ovariell dysfunktion, eftersom det är han som är ansvarig för normaliseringen av det kvinnliga reproduktionssystemets funktion. Den erforderliga dagliga dosen av detta vitamin är 10 mg, vilket kan erhållas från produkter som fullkornsbröd, kli bröd, sallad, ägg och spannmål, med tanke på att det praktiskt taget inte går förlorat under matlagning.

  E-vitamin är en del av fettlösliga vitaminer (tokoferoler) och har ett antal positiva egenskaper: förbättrar absorptionen av proteiner och fetter, bromsar åldrandet, ökar chansen att bli gravid och återställer reproduktionsfunktionen i allmänhet, främjar produktionen av hemoglobin

  Med ovariell dysfunktion kan vitaminer E erhållas i form av kapslar, en oljelösning eller som en del av ett multivitaminkomplex, som kan köpas på apoteket, först efter att ha konsulterat en läkare, och eliminera sannolikheten för allergiska reaktioner.

  Många biologiskt aktiva ämnen kommer in i kroppen med olika livsmedelsprodukter, eller med läkemedel som stimulerar organens arbete på deras egna aktiva substanser. Med ovariell dysfunktion finns det en brist på ett eller annat hormon, som lätt kan korrigeras med hjälp av analoger av naturliga biologiska komponenter, detta inkluderar vitaminer och huvudhormoner, vilket misslyckande leder till menstruations oregelbundenheter - östrogen, progesteron.

  Duphaston-äggstocksfunktion. Vad vanligt?

  Duphaston är ett läkemedel med en liknande effekt av naturligt progesteron. För alla strukturella kompositioner och farmakologiska egenskaper är det nära naturligt progesteron och indikeras i alla fall av bristande hormon. Det finns i form av runda, vita tabletter, som innehåller 10 mg av den aktiva substansen - didrogesteron, vardera. I förpackningen - blåsor för 14 eller 20 tabletter.

  Den huvudsakliga indikationen för användning är progesteronbrist, som förekommer vid sjukdomar som infertilitet, endometrios, livmodersblödning, amenoré som varar mer än sex månader, funktionsfel i menstruationscykeln, hotet om abort och ovariell dysfunktion - Duphaston är populärt bland sådana sjukdomar. På grund av dess praktiskt frånvarande biverkningar i jämförelse med andra hormonella läkemedel, som ofta orsakar sådana biverkningar: dåsighet, viktökning, androgena förändringar, ödem, blödning.

  Ovariell dysfunktion - Dufaston-behandling

  Behandlingsförloppet beror på svårighetsgraden av ovariell dysfunktion och kan sträcka sig från sex månader till ett år. Dosen av läkemedlet väljs individuellt av den behandlande läkaren tills menstruationscykeln har stabiliserats.

  Behandling av ovariell dysfunktion med duphaston sker under perioden från 16 till 25 dagar av menstruationscykeln, en kvinna tar från 5-20 mg av den aktiva substansen, i 2-3 doser per dag, vanligtvis 7 dagar efter kursstart, menstruation inträffar, vilket anses vara nedräkningen för den första dagen på nästa dag menstruationscykel. Därefter förskrivs ett preventivmedel med kombinerad verkan för dess efterföljande korrigering och återhämtning.

  Patienter med mindre nedsatt leverfunktion, diabetes mellitus, epilepsi, njure och hjärt-kärlsjukdomar bör vara noga med att ta duphaston med ovariell dysfunktion, och se till att informera gynekologen om förekomsten av dessa patologier.

  Bland de många läkemedel vars aktiva substans är Didrogesterone finns det ett antal inte mindre välkända läkemedel som har en liknande effekt på menstruationscykeln. Men du får inte i något fall byta ut ett läkemedel mot ett annat, baserat på deras allmänna effekt på kroppen, eftersom en detaljerad undersökning av läkemedlet avslöjar förekomsten av en aktiv substans i kombination med andra hormonella komponenter, vars effekt kan orsaka olika biverkningar. Ett av dessa läkemedel är Femoston, som kombinerar två aktiva substanser - Estradiol (Estradiol), Dydrogesteron (Dydrogesteron).

  Med ovariell dysfunktion - Femoston!

  Femoston är ett kombinerat läkemedel som används som ersättningsterapi för att kompensera för det saknade kvinnliga hormonet - östrogen. Detta är huvudkomponenten i läkemedlet - östradiol och dydrogesteron, som liknar biologiska och kemiska egenskaper som naturliga könshormoner - östrogen och progesteron.

  På grund av dessa två huvudkomponenter används läkemedlet i stor utsträckning i gynekologi i fall av sekundär amenoré eller under klimakteriet, för en rationell återställande av den hormonella bakgrunden hos kvinnor i klimakteriet..

  Med ovariell dysfunktion, särskilt hos unga kvinnor, kan läkemedlet återställa bristen på nödvändiga kvinnliga könshormoner, vilket gör att du kan återställa menstruationscykeln och äggstocksfunktionen.

  Femoston för ovariell dysfunktion föreskrivs i olika doser beroende på varaktigheten av klimakteriet hos kvinnor. Läkemedlet Femoston 1/5 används om intervallet för sekundär amenoré varar mer än ett år - en tablett, en gång om dagen. Om menstruationsfunktionen bevaras kan läkemedlet startas med början av den första dagen av menstruationen.

  Men populariteten för detta läkemedel är inte en absolut indikator på att det kan tas av alla kvinnor med liknande störningar. Ibland kan andra läkemedel också vara en kombinationsterapi för ovariell dysfunktion..

  HCG med ovariell dysfunktion

  Human chorionic gonadotropin är ett hormon som produceras av könsorganen hos kvinnor och män, men det kallas ofta kvinnliga hormoner, eftersom dess stora mängd i en kvinnas blod och urin indikerar närvaron av graviditet. HCG är ett av de första och mest informativa tecknen på graviditet.

  Med en normal menstruationscykel ger det också en optimal övergång av cykeln till lutealfasen, med en låg nivå av hCG, folliklarna mognar helt enkelt inte, vilket kan leda till en av orsakerna till infertilitet.

  Rosacea och ovariell dysfunktion

  Det finns många sekundära sjukdomar i system och organ som är okända för oss och härrör från ovariell dysfunktion. Rosacea eller "kelternas förbannelse" är inget undantag. Detta är en kronisk ansiktshudsjukdom som kännetecknas av förekomsten av rodnad, papler eller pustler, med utvidgningen av små kärl i ansiktshuden, förekommer främst hos medelålders kvinnor och har inte en tydlig etiologi.

  Regulon för ovariell dysfunktion

  Ett syntetiskt läkemedel som innehåller samma mängd av två aktiva komponenter - etinylöstradiol och desogestrel, och tillhör gruppen av preventivmedel, men det används som ett läkemedel mot gynekologiska sjukdomar, och i synnerhet - ovariell dysfunktion. Regulons huvudegenskap är återställande av menstruationscykeln, undertryckande av ägglossning (som ett preventivmedel), har en gynnsam effekt på huden, särskilt i närvaro av akne, förhindrar förekomst av cancer i de kvinnliga könsorganen..

  Norkolut för ovariell dysfunktion

  Ett hormonellt läkemedel vars aktiva ingrediens är Norethisterone. Det orsakar förändringar i livmoderslimhinnan från spridningsfasen till sekretionsfasen, och när graviditeten är gynnsam skapar det förutsättningar för optimal utveckling av ägget. Det används ofta vid sjukdomar som endometrios, endometrial hyperplasi, livmoderfibrer, dysmenorré (med en minskning av sekretionsfasen).

  Progesteron, ovariefunktion

  Om menstruationscykeln misslyckas inträffar ofta en kränkning av östrogen och progesteron i blodet, eller snarare, deras produktion, i sådana fall överstiger mängden östrogen normen, och tvärtom minskar progesteron. Om det finns en lång kränkning av menstruationscykeln inträffar ovariell dysfunktion. Progesteron- och progesteronpreparat används i olika dosformer:

  1. Tabletter och kapslar - Utrozhestan, Duphaston;
  2. Injektioner - Oxyprogesteron, Ingesta;
  3. Geler för vaginal användning - Creon och extern användning - Progestogel;
  4. Vaginala suppositorier - Duphaston, Utrozhestan.

  Suppositorier för ovariell dysfunktion

  Suppositorier, eller suppositorier är kända doseringsformer som upprätthåller en fast form vid rumstemperatur och sönderfaller vid en persons kroppstemperatur, vilket innebär att deras huvudsakliga användning är för administration till kroppen. Det finns vaginala och rektala suppositorier.

  Vid gynekologiska sjukdomar och under graviditet är suppositorier en bekväm form av ett läkemedel för internt bruk, som har en farmakologisk effekt direkt på bäckenorganen. Beroende på sjukdomen används suppositorier med antiinflammatoriska, antimikrobiella, antibakteriella eller hormonella effekter..

  Modern medicin "steg framåt" för att lösa problemet med infertilitet i olika stadier, utvecklade olika typer av läkemedel som effektivt kan återställa arbetet i varje organ i det kvinnliga reproduktiva systemet, liksom för att förhindra uppträdande av störningar i äggstockarnas och andra organ i regleringen av menstruationscykeln. Vid avslag på en snabb rationell behandling av sådana störningar kan oönskade konsekvenser som leder till infertilitet utvecklas ganska snabbt.

  Ovariell dysfunktion?

  I det skede av sen upptäckt av sjukdomen, med en historia av inflammatoriska sjukdomar i de kvinnliga könsorganen, samtidiga sjukdomar i det endokrina systemet, ignorerande av de uppenbara symtomen på dysfunktion eller den nödvändiga behandlingen för ovariell dysfunktion utfördes felaktigt - alla dessa tillstånd kan leda till ett antal komplikationer eller, som ett resultat, förvärv av en ny sjukdomar. Att ignorera och olämplig behandling av ovariell dysfunktion leder till ihållande infertilitet.

  Ovariell dysfunktion?

  Vi listar några sjukdomar och fall där ovariell dysfunktion manifesteras:

  • I händelse av funktionsfel i menstruationscykeln kan tillstånd som amenorré (frånvaro av menstruation under lång tid), oligomenorrhea (liten i fråga om karaktären av menstruationsflödet) uppstå, vilket resulterar i att ägglossningsfunktionen försämras, och möjligheten att bli gravid minskar eller försvinner helt;
  • Efter avslutad graviditet - graden av hormoner, deras syntes och reglering störs, eftersom abort är den mest stressande för kroppen. Ett stort antal medicinska aborter kan påverka en kvinna negativt, vilket minskar sannolikheten för att få en annan graviditet;
  • Inflammatoriska sjukdomar i de kvinnliga könsorganen, hämmar avsevärt produktionen av hormoner under den normala menstruationscykeln, särskilt när sjukdomen tar till sig en kronisk sjukdomsförlopp eller en försummelse av en kvinna under behandlingen (inte helt botad sjukdom);
  • Itsenko-Cushings syndrom (sjukdom), Skiens syndrom, gigantism - allt detta är en konsekvens av ett fel i hypofysen och hypotalamus, ganska allvarliga patologiska tillstånd som kräver en lång och rationell behandling;
  • Onkologiska sjukdomar i bäckenorganen, nämligen kemoterapi och strålbehandling som hjälper till att besegra dessa sjukdomar, vilket leder till allvarlig förgiftning av kroppen, en minskning av kroppens allmänna reaktiva krafter och hormonell brist;
  • Adrenogenitalt syndrom - den främsta orsaken till detta är medfödd hyperplasi i binjurebarken, vilket leder till amenoré och infertilitet.

  Baserat på den information som lämnats är det inte svårt att förstå vad ovariell dysfunktion kan leda till. Varje kvinna i den här världen vill bli en lycklig mamma till minst ett barn, att känna alla ögonblicken av en gynnsam graviditet. I sådana fall kräver förberedelse av pregravid särskild uppmärksamhet. Det tar 6 till 10 månader innan den planerade befruktningen och är indicerad för kvinnor som tidigare har haft kirurgiska operationer, missfall, missfall, fosters missbildningar tidigare, kroniska sjukdomar, inflammatoriska sjukdomar i kvinnliga könsorgan. Förbehandling till en gynekolog kommer att säkerställa en kvinnas livslängd och efterlängtad moderskap.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Den första menstruationsperioden efter kejsarsnitt

  Födelse med kejsarsnitt är främst en normal bukoperation, med alla följder som följd, under vilket ett snitt görs i vävnader, blodkärl.Blodförlust är tre gånger mer än vid konventionella födslar....

  Varför magra menstruationer är bruna, normala och patologiska

  Menstruella oregelbundenheter som förekommer hos kvinnor förekommer ibland av ett antal naturliga skäl. Men de är ofta tecken på utveckling av gynekologiska sjukdomar eller andra patologier....

  Fortune telling för kvinnor

  VI HAR ALLA! LISTA MED BÄSTA ONLINE-LÄSNINGAR HÄR:Spådom genom menstruationVid alla tidpunkter var förmögenhetsberättelsen en kvinnlig svaghet, så att säga, andra naturen, baserad på evig kvinnlig nyfikenhet....