När de lägger en spiral före menstruation eller efter

Klimax

Modern gynekologi erbjuder en imponerande lista över metoder och preventivmedel. En intrauterin enhet är det mest effektiva sättet att förhindra oplanerad befruktning. Avsaknaden av biverkningar och konsekvenser beror till stor del på vilken dag menstruationen tas på..

Effekten av IUD: er på menstruationscykeln

Arten av spiralens påverkan på cykeln beror på typen av produkt. Moderna preventivmedel är tillverkade av plast och metall i form av bokstäverna "T", "S". Skyddseffekten uppnås på grund av följande faktorer:

 • förtjockning av sekretionen av livmoderhalskanalen, vilket komplicerar spermiens utveckling,
 • förebyggande av endometrial proliferation och implantation av en befruktad kvinnlig groddcell,
 • ökad kontraktil aktivitet av rören, vilket säkerställer passagen av ett omoget fosterägg.

Spiralen påverkar direkt reproduktionssystemets organ. Produktens effekt på cykeln är individuell. Många kvinnor noterar en minskning i intensiteten av fläckar under menstruationen. Under anpassningsperioden kan acyklisk fläckning visas.

På vilken dag i cykeln sätter de spiralen

Innan apparaten sätts ut utnämns gynekologen kvinnan de nödvändiga studierna för att utesluta:

 • graviditet,
 • infektioner och inflammationer.

Ofta är patienter intresserade av när det är att föredra att få en spiral. Produkten måste placeras i livmoderhålet genom införandet i livmoderhalskanalen. Detta område är anatomiskt smalt. Ibland efter introduktionen av spiralen observeras utflödet som en period, vilket kan vara ett symptom på skada.

Skada på slemhinnan i livmoderhalsen kan vara farlig av utvecklingen av den inflammatoriska processen och förekomsten av erosion. Det är känt att trauma mot livmoderhalsen kan komplicera förloppet för efterföljande förlossning.

Det rekommenderas att lägga en spiral under menstruationen på grund av följande skäl:

 • livmoderhalsöppning,
 • mjukvävnadskonsistens,
 • installationsnoggrannhet och smärtfrihet.

Om du lägger en spiral i menstruationsperioden kännetecknas anpassningen av en mild kurs. Det är tillrådligt att installera produkten i slutet av menstruationsperioden på grund av icke-intensiv fläckning och en liten förträngning av livmoderhalskanalen.

Är det möjligt att sätta en spiral utan menstruation

Du kan sätta en spiral utan menstruation med undantag för graviditet. En läkare kan sätta ett preventivmedel utan en period efter förlossningen. Om spiralen har en hormonell effekt måste den ställas in på den 7: e dagen av cykeln. Hos de flesta kvinnor upphör menstruationen vid denna tid, vilket kan orsaka smärta under proceduren. Narkosmedel används för att eliminera smärta under installationen av IUD..

Uppmärksamhet! Proceduren varar upp till 5 minuter.

Varje månad efter installation av spiralen

Menstruation efter installationen av den intrauterina enheten börjar vanligtvis vid rätt tidpunkt. Möjligheten till en försening i menstruationen kan emellertid inte uteslutas..

Den första perioden efter installationen av spiralen

Den första menstruationen mot bakgrund av anpassningsperioden kan variera i början, intensitet och varaktighet. Periodens art beror på patientens individuella egenskaper.

Hur mycket är perioderna efter installation av spiralen

Det är möjligt att ändra cykelns varaktighet i riktning mot dess ökning. Det är känt att varaktigheten för kritiska dagar normalt är upp till 7 dagar. Under de första cyklerna efter installationen av spiralen pågår menstruationen ibland under lång tid. I det här fallet bör det inte ske några uttalade förändringar i kvinnans allmänna tillstånd.

För smärta av måttlig intensitet kan du ta antispasmodika och smärtstillande medel. Krampande smärta och ökad sekretion under menstruationen kan indikera utvecklingen av den inflammatoriska processen, avstötning av produkten och trauma i livmodervävnaden. Dessa symtom kräver omedelbart avlägsnande av IUD..

Uppmärksamhet! Innan spiralen placeras varnar läkaren för eventuella komplikationer som uppstår vid användning av tamponger under menstruationen.

Dessa hygienprodukter ökar risken för infektion och förhindrar normal anpassning till intrauterin preventivmedel.

Efter spiralen, riklig menstruation

Ofta är de första perioderna efter introduktionen av IUD rikligt. Detta beror på den irriterande effekten av produkten på det inre skiktet i livmodern och en förändring av egenskaperna för utsöndring av livmoderhalskanalen.

Viktig! Rikliga perioder när du använder en spiral på grund av en instabil hormonell bakgrund.

Om svår smärta eller svaghet uppstår, kontakta läkare..

Tilldelningar för IUD mellan menstruation

Spotting acykliska sekretioner kan uppstå inom 3 cykler efter introduktionen av IUD. Tilldelningar mellan cykler inträffar på grund av anpassning av reproduktionssystemets organ till en främmande kropp. Frånvaron av smärta är avgörande.

IUD-försening

En liten försening i menstruation med en spiral hos vissa kvinnor beror på följande skäl:

 • påfrestning,
 • anpassning till en främmande kropp i livmodern,
 • möjliga hormonella förändringar.

Viktig! Förseningen inträffar ibland på grund av brist på nödvändiga ämnen i kroppen såväl som på grund av installationen av produkten utanför varje månad.

Borttagning av den intrauterina enheten: hur lång tid tar proceduren och möjliga komplikationer

Den intrauterina anordningen är överlägset en av de mest pålitliga preventivmetoderna. Men oavsett hur behaglig spiralen du kan inte bära den för länge. Förr eller senare kommer tiden att du måste ta bort den. Det främsta skälet för att ta bort spiralen är slitperiodens utgång. I genomsnitt fungerar marinen 3-5 år, men det finns sorter som kan utföra sin funktion upp till 10 år.

Allmän information om marinen

När det gäller att installera eller ta bort en IUD, har varje kvinna omedelbart en miljon frågor - är det smärtsamt, hur bekvämt är att leva med en sådan sak inuti, vilka konsekvenser kan du ha sex efter installationen.

Därför är det omedelbart nödvändigt att klargöra det faktum att om IUD levererades av en kvalificerad gynekolog och patienten noggrant övervakade hennes hälsa under hela användningsperioden, kommer att ta bort spiralen helt smärtfritt.

Det viktigaste är att inte fuska dig själv och inte vänta på något fruktansvärt från detta elementära förfarande.

För att säkerställa att installation och borttagning av IUD verkligen inte är smärtsamt måste du åtminstone ha en liten uppfattning om vad det är och vad är principen för dess drift.

Efter att ha installerat ett intrauterint preventivmedel i flera veckor, rekommenderas det att vara mer uppmärksam på din kropp - livmodern kommer att "vänja sig" till en främmande kropp under en tid, och det kan uppstå smärta i nedre del av magen och smutsavlopp. Som regel passerar alla dessa sensationer under cykeln. Om smärta och obehag är allvarliga, kanske denna typ av spiral inte passar dig och då måste du ta bort den och ersätta den med en annan typ.

Nyanser att tänka på när man tar bort en spiral

 1. En av huvudpunkterna när du tar bort den intrauterina enheten: graviditet kan inträffa omedelbart efter proceduren. Om du tänker på att spermier kan leva i en kvinnas vagina i upp till 7 dagar, bör ytterligare preventivmedel tas om en månad innan den planerade extraktionen.
 2. Du får inte i något fall försöka dra ut spiralen själv - detta hotar inte bara infektioner utan också skador på livmoderns inre väggar och blödning. Endast en läkare kan ta bort spiralen med sterila instrument.
 3. Du kan bara ta ut spiralen själv om den har fallit ut, men du kan fortfarande inte dra eller dra i dess antenner. Det är bäst att hålla sig ner, dra åt musklerna i slidan tills den kommer ut. Efter proceduren måste du definitivt träffa en läkare, eftersom en av orsakerna till förlusten kan vara en graviditet.
 4. Det är bäst att ta bort spiralen på dagen för den mest tunga menstruationen. Livmoderhalsen under denna period blir mjukare och sträcker sig väl, vilket gör preventivmedel lättare att ta bort.
 5. Menstruation efter borttagning av spiralen kan inträffa med en försening, men detta är inte en anledning att oroa sig. Anledningen till detta kan vara ovariell dysfunktion eller hormonsvikt. En försening på upp till 2 månader anses vara normal, men om du inte utesluter möjligheten till befruktning är det bättre att konsultera en läkare.
 6. Om blödning inträffar efter att spiralen har tagits bort, indikerar detta skada på slemhinnan i slemhinnan under extraktionen. Om blödningen är rik och långvarig bör du kontakta en läkare.
 7. Om orsaken till att spiralen avlägsnas är graviditetsplanering, bör det komma ihåg att när hormonell IUD används, blir endometrialskiktet tunnare och det fungerar inte att bli gravid omedelbart efter att spiralen har tagits bort. Vi måste vänta tills endometriet når en tillräcklig tjocklek för att fixera och mata embryot.

Att ställa in och bära någon form av intrauterin enhet är den längsta, enklaste och billigaste preventivmetoden som används. Under flera år behöver du inte köpa dyra piller varje månad och övervaka deras regelbundna intag, och tillförlitligheten för denna metod är 98%.

Användningen av en IUD kräver att dess ägare genomgår regelbundna gynekologiska undersökningar och ultraljud för att övervaka spiralens position i livmodern och för att utesluta möjligheten till inflammatoriska processer..

Experter rekommenderar starkt att inte bära spiralen mer än den föreskrivna perioden, eftersom som ett resultat av detta kan elementen i IUD växa in i livmoderns väggar, och sedan kan det bara tas bort kirurgiskt.

Förutom inväxt är fall av oxidation av metalldelar i en spiral med en "förfallen" hållbarhet inte ovanliga.

Förfarandet för att ta bort den intrauterina anordningen består i en preliminär undersökning av patienten för att säkerställa att anordningen inte har förskjutits, och dess antenner har tillräcklig längd så att de kan dras med pincett.

 • Efter extern undersökning placeras en speciell dilator i vagina, som gör att du kan se livmoderhalsen och antennerna i spiralen, varefter nacken och vagina behandlas med ett antiseptiskt.
 • Om antennen är tillräckligt långa, tar gynekologen helt enkelt tag i tråden och drar i den, och själva spiralen viks snyggt inuti livmodern och går ut genom livmoderhalskanalen. I detta fall måste patienten slappna av helt så att de spända musklerna inte stör störningen av spiralen.
 • Om tråden bryts under proceduren utförs ytterligare extraktion med en speciell krok under kontroll av ultraljud.
 • Trots den uppenbara enkelheten i denna procedur är det ibland lite svårare att ta bort spiralen. I grund och botten uppstår alla svårigheter på grund av marinens blandning, vilket gör antennens ändar för korta och omöjliga att få dem med pincett. I detta fall tar de sig till hysteroskopiproceduren - ta bort spiralen med ett särskilt långt rör med en kamera och verktyg i slutet. Det utförs under lokalbedövning så att ingen smärta uppstår.

Vanligtvis tjänar spiralen 3-5 år, men det finns fall då borttagandet av den intrauterina enheten sker tidigare än förfallodagen.

Orsaker till för tidig spiralborttagning

 • Den vanligaste orsaken till för tidig borttagning av spiralen är kvinnans önskan att bli gravid. För flera år sedan trodde man att efter borttagande av IUD var det nödvändigt att låta kroppen återställa endometrialskiktet, men moderna intrauterina skyddsanordningar möjliggör graviditet omedelbart efter att de har tagits bort, och om detta händer före ägglossningen ökar sannolikheten för graviditet.
 • Inflammatoriska sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet, och dessa inflammationer kan bildas efter installationen av spiralen som en reaktion från kroppen på införandet av ett främmande föremål. Sannolikheten för inflammatoriska sjukdomar ökar på grund av den ofta förändrade sexpartnern, eftersom det inte skyddar en kvinna från sexuellt överförda infektioner.
 • Livmoderfibroider, om den är liten och inte orsakar livmoder deformitet, kan spiralen inte tas bort, men om tillväxt eller utseende av nya formationer observeras efter installationen, är borttagning obligatoriskt.
 • Ektopisk graviditet - även om spiralen skyddar mot oplanerad befruktning, kvarstår risken för en ektopisk graviditet. Så om det finns en försening i menstruationen och det finns misstank för graviditet är det bättre att se en gynekolog för att utesluta en sådan sannolikhet och möjliga konsekvenser.
 • Misstank om graviditetens början (vi talar om normal livmodersgraviditet), spiralen, även om den anses vara den mest pålitliga preventivmetoden, det finns fortfarande fall av befruktning med en spiral inuti. I detta fall räddar det preventivmedel som tas bort i tid barnet.
 • Perforering av livmoderväggen är en mycket sällsynt orsak till att spiralen avlägsnas, men samtidigt den svåraste. Som regel beror detta på felaktig placering av enheten, medan borttagningen av IUD endast utförs kirurgiskt.

Det är bättre att anförtro installationen av den intrauterina enheten och dess borttagning till en kvalificerad specialist som inte bara exakt och smärtfritt kan ta bort det installerade preventivmedlet, men också råda patienten om när det är bättre att dra ut det, vilka konsekvenser kan vara efter extraktion, genomföra en professionell undersökning för att utesluta inflammation och möjligt infektioner.

Att installera en IUD eller använda andra preventivmedel är en personlig fråga för alla..

Den moderna utvecklingsnivån för medicin erbjuder en enorm mängd av dessa verktyg och i varje persons makt att planera sitt liv på ett sådant sätt som han anser nödvändigt.

Så om födelsen av ett barn inte ingår i dina omedelbara planer, bör du inte ignorera kroppens barnsförmåga och på ett ansvarsfullt sätt ta itu med frågor om tillförlitlig preventivmedel.

6 viktiga fakta om borttagandet av IUD och konsekvenserna av att ta bort spiralen

Trots de uppenbara fördelarna med IUD (bekvämlighet, kostnadseffektivitet, effektivitet, långvarig användning) finns det fortfarande ett behov av att ta bort den. Och ju närmare dagen för den föreskrivna proceduren, desto mer rädsla och spänning upplever en kvinna: gör det ont, hur händer det, finns det komplikationer?

Anledningar till att ta bort spiralen

I princip är den operativa perioden för den intrauterina anordningen från 3 till 5 till 10 och till och med 15 år. Det beror på spiralens typ och sammansättning: kopparhaltiga IUD: er är mindre användbara (3–5 år), spiraler som innehåller silver och hormoner är lämpliga i 5–7 år, och preventivmedel med guld får användas under 10–15 år om det inte finns några kontraindikationer..

Borttagning av IUD: indikationer

Borttagning av den intrauterina anordningen utförs enligt följande indikationer:

 1. Användningens utgång. I slutet av dess livslängd minskar produktens preventivmedel och den tas bort..
 2. På begäran av en kvinna. Detta kan bero på att kvinnan bestämde sig för att bli gravid och föda ett barn, eller denna metod för preventivmedel passar inte henne ("passade inte").
 3. Det fanns en förskjutning av IUD i livmoderkaviteten eller dess partiella förlust (utvisning). I det här fallet kan kvinnan känna obehag, en stickande känsla eller märka att spiralens antenner har blivit något längre. I en sådan situation finns det ingen garanti för ett effektivt preventivmedel. Därför bör den spetsiga spiralen tas bort och en ny installeras..
 4. Graviditet på grund av användning av intrauterint preventivmedel. Tyvärr inträffar sådana situationer. Dessutom förekommer ektopiska graviditeter oftare. Avlägsnande av spiralen är nödvändig utan att misslyckas både i livmodern och ektopisk graviditet.
 5. Med klimakteriet. Ett år efter den sista menstruationen tas spiralen bort som onödig med klimakteriet.
 6. Av medicinska skäl. Om du upplever smärta, blödning, utveckling av inflammation i livmodern och bihang, samt utveckling eller tillväxt av en godartad tumör i livmodern (fibroider) med användning av ett preventivmedel, är det nödvändigt att ta bort den så snart som möjligt.

Det bör noteras att små livmoderfibroider enbart inte är en kontraindikation för installation av en IUD. I detta fall kommer läkaren att rekommendera en spiral med gestagen..

Men om livmoderfibroider först dök upp på bakgrund av IUD eller började växa, bör preventivmedel tas bort så snart som möjligt.

Av vem och hur man tar bort

Som regel avlägsnas spiralen från livmodern under förhållandena i en liten operativ klinik eller ett gynekologisk sjukhus. Förfarandet utförs av en kvalificerad läkare - gynekolog i enlighet med alla regler för asepsis och antiseptika.

Hur man tar bort spiralen hos kvinnor?

Innan manipulationen påbörjas gör läkaren en gynekologisk undersökning av patienten. Efter en vaginal undersökning exponeras livmoderhalsen med speciella speglar och behandlas med någon antiseptisk lösning. Därefter fångas kontrolltrådarna på preventivmedlet av ett medicinskt instrument - pincett eller pincett, och långsamt sippas, dras spiralen ut ur livmodern.

Om en kvinna inte hade några komplikationer eller en inflammatorisk process när hon bär en IUD, finns det inga problem med extraktion. Förfarandet är enkelt och smärtfritt..

Vid tidpunkten för borttagning kan rivning av spiraltrådarna uppstå. I detta fall drar läkaren ut spiralen med en speciell krok. Bättre om detta händer under övervakning av en ultraljudsskanning..

Det finns situationer när ett intrauterint preventivmedel växer in i livmoderns vägg (vanligtvis händer detta när livstiden missas) och det är inte möjligt att ta bort det på vanligt sätt.

Därefter utförs avlägsnandet av IUD på ett gynekologisk sjukhus under intravenös anestesi med hjälp av diagnostisk curettage av livmoderhålan eller med en medicinsk optisk anordning - ett hysteroskop.

Om det är omöjligt att ta bort IUD genom livmoderhalskanalen (detta händer när det är atresi eller övervuxen), ta till att dra spiralen genom bukhålan med hjälp av laparoskopiska metoder under allmän anestesi.

Efter operation för att avlägsna IUD föreskrivs en kurs med antibakteriell och antiinflammatorisk behandling, en ultraljud av bäckenorganen utförs.

Hur lång tid tar proceduren? Behöver jag anestesi??

Det bör noteras att införandet av spiralprocessen är mer smärtsam och tidskrävande än att den tas bort.

I avsaknad av komplikationer är korrekt placering av IUD i livmoderkaviteten, närvaron av kontrolltrådar, proceduren tar flera minuter, enkel och nästan smärtfri.

Smärttröskeln för varje person är individuell. Och om en kvinna har panikskräck för det kommande förfarandet, kan hon ta ett bedövningsmedel (analgin, ketorol, men shpu). En läkare med låg smärtgräns kan använda lokalbedövning i form av en lidokainspray.

Vilka undersökningar är nödvändiga innan förfarandet för borttagning

Innan proceduren krävs samma tester och en liknande undersökning som vid installation av VC: en allmän analys av blod och urin, en smet på vaginal mikroflora. Det är lämpligt att genomgå en ultraljud av livmodern och kolposkopi.

När IUD tas bort

Experter rekommenderar att man tar bort spiralen under menstruationen, eftersom livmoderhalsens yttre svalg är under denna period och extraktionen är mer skonsam och smärtfri. De mest gynnsamma dagarna för manipulering anses vara den första och sista dagen i menstruationen, då urladdningen inte är så riklig. Att följa detta villkor är emellertid inte obligatoriskt och vid behov kan du ta bort spiralen varje dag i menstruationscykeln, inklusive före och efter menstruationen.

Om en kvinna är frisk och inte har några kontraindikationer, kan en ny spiral införas omedelbart efter extraktionen av den föregående. Ingen vilopaus krävs.

Graviditet efter en spiral

Intrauterint preventivmedel påverkar inte efterföljande graviditet. Om en kvinna bestämde sig för att föda ett barn och inte har hälsoproblem, inträffar graviditet nästan omedelbart efter att spiralen har tagits bort.

I sällsynta fall, om komplikationer (till exempel endometrit) utvecklas mot bakgrund av ett stående preventivmedel, kommer gynekologen att råda dig att avstå från befruktningen tills inflammationen botas.

Efter återhämtning kan du säkert bli gravid.

Men ändå är det bättre att skjuta upp graviditetsplanering i 2 till 3 månader. Denna tid är nödvändig för fullständig återställande av livmoderslimhinnan, där ett fosterägg kommer att implanteras efter befruktningen. Det är lämpligt att bli gravid och ta vitaminpreparat.

Möjliga komplikationer

De vanligaste komplikationerna:

 • kronisk endometrit;
 • inflammation i livmodern;
 • blödning.

Acceptabla och kortvariga symtom efter avlägsnande av ett intrauterint preventivmedel kan vara:

 • muskelkramper i buken;
 • måttlig ömhet i bäckenområdet;
 • mindre spotting;
 • värkande (som vid menstruation) smärta i nedre del av buken.

Dessa symtom är inte patologiska, kräver inte ett läkarbesök och specialbehandling.

Vilka regler bör följas efter borttagning

Det finns inga specifika specifika rekommendationer, men ett antal enkla regler, efter att ha tagit bort VK inom en vecka, måste fortfarande följas:

 • sexuell vila;
 • begränsa tung fysisk ansträngning;
 • observera intim hygien;
 • vägrar att besöka bastun eller badet;
 • använd inte tamponger;
 • applicera inte douching.

Det måste komma ihåg att förekomsten av en främmande kropp i livmoderhålet och dess långvariga bärning är mycket värre och farligare än proceduren för extraktion. Den kvinnliga kroppen är mycket ömtålig och tolererar inte grov behandling. Därför, om förekomsten av en spiral orsakar obehag och besvär, behöver du inte vänta till slutet av dess liv. Det är bättre att konsultera en läkare för att få råd så snart som möjligt..

Borttagning av en intrauterin enhet. Vad du behöver veta?

En IUD eller en intrauterin enhet är ett mycket effektivt skydd mot oönskad graviditet. Sådana enheter kan fungera pålitligt under en lång men begränsad tid. Och även vid en tidpunkt då IUD fortfarande ger en preventiv effekt, kan en kvinna be en läkare att ta bort spiralen om hon vill föda ett barn.

Vanligtvis tas spiraler bort från livmodern i två fall - när de inte längre är användbara eller om de inte längre behövs.

IUD är en liten T-formad enhet som en läkare sätter in i livmodern med en enkel procedur. Intrauterina enheter kallas också ibland intrauterina enheter..

IUD: er förhindrar graviditet genom att utsöndra koppar eller artificiella hormoner i det kvinnliga reproduktiva området.

Så snart spiralen är i livmodern börjar den skydda kvinnan från en oönskad graviditet. Spiraler ger födelsekontroll i tre till tio år, beroende på deras typ. Tillförlitlighetsindikatorn för sådana fonder överstiger 99%. Det är i genomsnitt färre än en kvinna av hundra hundra som blir gravid under den årliga användningen av denna preventivmetod.

När spiralens liv slutar måste det ändras. Om en kvinna inte gör detta i tid, kan hon öka risken för att utveckla infektioner och en oönskad graviditet.

1. När du behöver ta bort IUD?
2. Vad man kan förvänta sig av spiralborttagning?
3. Hur spiralen tas bort?
4. Vad händer därefter?
5. Risker och försiktighetsåtgärder
6. När du kan ha sex före och efter att du har tagit bort spiralen?
7. Navytyper
8. Annan födelsekontroll

När får jag en IUD?

IUD är en liten enhet som används för att förhindra oönskad graviditet.

En kvinna kan be sin behandlande läkare när som helst ta bort en IUD från livmodern. På grund av att spiralen är ett medel för födelsekontroll bör den tas bort när det finns en önskan att få ett barn.

Dessutom har IUD: er en begränsad användningstid. Moderna kopparspolar kan förhindra graviditet upp till 12 år. Efter denna tid bör spiralen tas bort från livmodern.

Hormonala IUD: er har olika utgångsdatum, beroende på spiralmärket. Vissa tillverkare indikerar att deras enheter ger en preventiv effekt på upp till tre år, medan andra kräver en sex års hållbarhet..

 • När den rekommenderade användningsperioden för spiralen tar slut måste en kvinna kontakta en läkare och be honom ta bort IUD.
 • Läkaren kan också insistera på att ta bort spiralen om en kvinna står inför följande problem:
 • Ibland rekommenderar läkaren att ta bort spiralen om allvarliga biverkningar uppstår eller när en kvinna upplever betydande obehag när man använder spiralen.

Vad du kan förvänta dig av spiralavlägsnande?

För att ta bort IUD, kommer läkaren att dra plasttrådarna

 1. Läkaren kan ta bort IUD på sitt kontor.
 2. Extraktionsproceduren kan utföras när som helst, men det är lättare att göra detta under menstruationen, när livmoderhalsen är mjukare.
 3. Att ta bort den intrauterina enheten är en relativt snabb och enkel process som vanligtvis inte är förknippad med några komplikationer..

Hur spiralen tas bort?

När du tar bort spiralen från livmodern tas följande steg:

 • en kvinna ligger med ryggen på undersökningsbordet, sprider benen eller placerar dem på specialstativ;
 • läkaren sätter in en speciell dilator i vagina för att späda ut organets väggar och bestämma placeringen av IUD;
 • med hjälp av pincett drar läkaren försiktigt i de plasttrådar som är fästa vid spiralen;
 • axlarna på den T-formade anordningen viks upp när läkaren långsamt börjar ta bort spiralen från livmodern;
 • när spiralen är helt avlägsnad tar läkaren bort expander från vagina.

Under proceduren eller omedelbart efter avslutad kan en kvinna uppleva lätt blödning eller kramper.

Läkarna erbjuder ibland sina patienter smärtstillande medel innan spiralekstraktionsförfarandet. Detta undviker obehag..

Vad händer sen?

Om behovet av att ta bort en IUD beror på infektion kan din läkare förskriva antibiotika eller förskriva en annan behandling..

Om spolen har tagits bort på grund av utgång kan den ersättas med ett nytt hormon eller kopparspole. Läkaren gör detta vanligtvis omedelbart efter borttagning av den gamla IUD.

Risker och försiktighetsåtgärder

I vissa fall uppstår komplikationer vid borttagning av helix..

Ofullständig borttagning

Det finns en liten chans att spiralen inte kommer att tas bort helt. Detta kan hända om läkaren inte kunde hitta trådarna i IUD på grund av det faktum att den senare var för kort..

Din läkare kan använda ultraljud (ultraljud) för att söka efter trådar. Dessutom kan han använda andra medicinska hjälpinstrument för att ta bort enheten från livmodern. Sådana verktyg inkluderar till exempel en cytobrush, såväl som en extraktor eller krok för att ta bort spiralen.

Navy Migration

I mycket sällsynta fall passerar spiralerna genom livmoderns vägg. Om detta händer kan en kvinna behöva kirurgi. Det är troligtvis en hysteroskopi, som vanligtvis utförs under anestesi..

Ett annat alternativ är att använda ultraljud för att kontrollera spiraluttagsprocessen. 2015 genomförde amerikanska forskare en studie som visade att denna metod är mindre invasiv och mer ekonomisk än kirurgi.

Oplanerad graviditet

Ett annat problem som kan uppstå efter avlägsnande av IUD är en oplanerad graviditet till följd av sex som kvinnan hade innan extraktionsförfarandet.

För att förhindra detta bör kvinnor diskutera med läkaren möjligheten att använda alternativa preventivmedel innan spiralen tas bort.

När man ska ha sex före och efter att spiralen har tagits bort?

Läkaren kan hämta en ny spiral eller ge rekommendationer om användning av andra preventivmedel

Några dagar innan spiralen tas bort och inom några dagar efter ingreppet kan kvinnor ha sex. De bör dock komma ihåg följande:

 • kvinnans förmåga att få barn återställs omedelbart efter att spiralen har tagits bort;
 • spermier kan leva i det kvinnliga reproduktiva området upp till fem dagar efter sexuell aktivitet.

Detta innebär att graviditet kan uppstå om sexuell kontakt inträffade flera dagar innan spiralen avlägsnades eller några dagar efter ingreppet. I en sådan situation kommer allt att bero på vilken dag kvinnan ägglossade.

Om en kvinna inte vill bli gravid bör hon:

 • Ha inte sex minst en vecka innan spiralen avlägsnas;
 • använd annan födelsekontroll.

Om en kvinna efter att ha tagit bort spiralen vill byta till användning av preventivpiller ska hon använda säkerhetsmetoder för preventivmedel, till exempel kondomer, inom sju dagar efter extraktionsförfarandet. Denna tidsperiod måste upprätthållas så att orala preventivmedel börjar ha en preventiv effekt..

IUD-typer

För närvarande finns det två huvudtyper av intrauterina enheter. Den första typen innehåller koppar, den andra - det kvinnliga könshormonet progestin.

Kopparspiral - en plastanordning med en kopparspole lindad runt spiralen och axlarna. Denna enhet släpper hela tiden koppar i livmodern för att utlösa en inflammatorisk reaktion som har en toxisk effekt på spermierna.

Plastiska IUD: er är hormonella enheter som utsöndrar hormonet progestin. Det förtjockar livmoderhalsslemet och förhindrar att spermier befruktar ägget.

Progestin kan också tunna ut livmodern och detta förhindrar implantering av ett befruktat ägg i livmoderväggen..

Annan födelsekontroll

Förutom IUD kan oönskad graviditet förhindras med andra metoder..

Mekanisk eller barriär

Barriär preventivmedel hindrar inte mekaniskt spermier från att nå ägget. Den hittills mest populära barriären är manliga kondomer, som också skyddar människor från vissa vanliga sexuellt överförda infektioner..

Barriärmetoder för preventivmedel kan användas i kombination med spermicider, som kemiskt dödar spermier.

Utöver de manliga kondomerna, är följande bland barriärpreventiva medel:

 • kvinnliga kondomer;
 • preventivmedelssvampar;
 • preventivmembran;
 • livmoderhalscaps.

Hormonella preventivmedel

Hormonella preventivmedel utsöndrar syntetiska hormoner östrogen och progestin.

Dessa inkluderar följande:

 • vaginalringar;
 • implantat
 • tabletter;
 • injektioner;
 • plåster.

Sterilisering

Sterilisering är en irreversibel eller svår form av skydd mot oönskad graviditet..

För att implementera denna metod hos kvinnor, skär eller klämmer kirurgen äggledarna.

När det gäller män stör kirurgen tålamodet på de kanaler som sperma rör sig genom. Denna procedur i medicinsk praxis kallas en vasektomi..

I vissa fall lyckas läkarna återställa fertiliteten hos personer som har genomgått sterilisering, men ingen kan garantera att efter detta förfarande kommer förmågan att bli gravid någonsin att återvända till en man eller kvinna.

Hur är avlägsnandet av den intrauterina enheten

IUD-extraktion utförs i följande fall:

 • Slutet av den rekommenderade användningsperioden för IUD (intrauterina enheter kan användas i 5-10 år);
 • Förekomsten av okontrollerad fläckning från livmoderhålet, vilket beror på införandet av IUD;
 • Graviditet, som inträffade mot bakgrund av den etablerade marinen;
 • Förändring i tillväxtaktiviteten för en godartad tumör i livmoderkaviteten efter införandet av en intrauterin anordning (fibromyomer, fibroider);
 • Identifiering av maligna tumörprocesser i bäckenorganen;
 • Utvisning av IUD - förskjutning av ett intrauterint preventivmedel i förhållande till dess korrekta initialposition;
 • Framväxten av en stigande infektiös process (gonorré);
 • Förekomsten av akuta inflammatoriska patologier i bäckenorganen.

Förbereder för utvinning av marinen

Innan proceduren för att ta bort ett intrauterint preventivmedel måste patienten rådfråga en gynekolog.

Läkaren kommer att genomföra en grundlig gynekologisk undersökning och utvärdera läget för IUD, antennens längd och typen av intrauterint preventivmedel.

Dessutom kommer läkaren att utföra en ultraljudsundersökning av bäckenorganen, som kommer att bedöma arten och lokaliseringen av möjliga patologiska processer, och även ta en smet på mikrofloraen från vaginalhålan och livmoderhalskanalen.

IUD-extraktion - avlägsnande av en intrauterin enhet från livmoderhålet efter utgången av dess användning.

Om borttagandet av IUD kommer att utföras med en instrumentell metod, bör ett kliniskt och biokemiskt blodprov först utföras, liksom ett blodprov för hepatit, HIV, RW.

Ytterligare instrumentella och laboratorieundersökningsmetoder (kolposkopi, urinalys, bakteriologisk kultur från slidan) kan utföras beroende på patientens medicinska indikationer, individuella egenskaper och hälsostatus..

I närvaro av aktiv inflammation, förutom den diagnostiska diagnosalgoritmen, förskrivs patienten antibakteriell och antiinflammatorisk terapi.

Metoder och metoder för att ta bort IUD

Oftast utförs IUD-extraktion på poliklinisk basis i mitten av en menstruationscykel. Förfarandet för standardavlägsnande av den intrauterina enheten behöver inte anestesi.

Avlägsnande av IUD utförs genom att dra med pincett (ett speciellt kirurgiskt instrument) eller pincett för antennerna, som normalt borde hänga från livmoderhalskanalen.

Denna metod för att ta bort den intrauterina enheten är den enklaste, säkraste och lägsta kostnaden.

Om antennarna i IUD är frånvarande kan det intrauterina preventivmedlet tas bort instrumentellt under hysteroskopi eller med hjälp av en extraktor. Instrumentell IUD-borttagning utförs under lokal eller intravenös analgesi.

Efter mekanisk expansion av livmoderhalskanalen sätts ett hysteroskop in i livmoderhålet. Om den intrauterina anordningen ligger fritt i livmoderhålet, fångas den med speciella pincett, varefter den dras ut.

I svåra fall kan den instrumentella metoden för att ta bort IUD åtföljas av skador på väggarna i kanalen, livmodern och blödningen.

Om orsaken till avlägsnandet av det intrauterina preventivmedlet är närvaron av inflammatoriska, smittsamma eller tumörprocesser i livmoderkaviteten, efter avlägsnande av IUD, tas utstryk i form av utskrifter från det för ytterligare histologisk undersökning.

Ofta under en preliminär gynekologisk undersökning kan en läkare identifiera en IUD som har vuxit in i livmoderväggarna.

I ett sådant fall utförs avlägsnandet av ett intrauterint preventivmedel genom att begränsa livmoderkaviteten med efterföljande histologisk diagnos av det erhållna biomaterialet.

Om en del av IUD är belägen nära stora kärl, urinledaren och urinblåsan eller har vuxit in i bukhålan, tas spiralen bort genom laparotomi eller laparoskopi.

I något av fallen bör avlägsnandet av IUD endast utföras av en kvalificerad gynekolog. Det är kontraindicerat att ta bort en intrauterin enhet oberoende hemma.

Sådana åtgärder kan orsaka mekanisk skada på slemhinnorna i könsorganen och deras infektion..

Vid avlägsnande av en IUD kan läkaren fastställa de möjliga konsekvenserna av att använda en spiral och vid behov utveckla en individuell terapeutisk effekt.

Återställningsperiod efter borttagning av IUD

Under 5-6 dagar efter borttagande av IUD bör en kvinna avstå från intimitet, användning av vaginala tamponger och suppositorier (suppositorier).

Det rekommenderas inte att duka, besöka en bastu och ett bad, göra tung fysisk aktivitet och sport, ta ett varmt bad och läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra.

Hos vissa kvinnor kan man observera dragningar, värkande smärta i nedre del av buken, liksom utseendet på mindre blödningar eller fläckig fläckning. Utseendet på sådana patologiska tillstånd anses vara normen..

De behöver inte behandling, för efter några dagar bör de försvinna på egen hand. Följande perioder kan börja med en liten fördröjning, vilket också anses vara normen. Om en hormonell IUD infördes kan det ta lite längre tid att återställa menstruationscykeln..

Efter avlägsnande av ett intrauterint preventivmedel hos 30% av patienterna inträffar graviditet under den första månaden, i 60% under de första tre månaderna. Inom ett år efter borttagandet av IUD förekommer graviditet hos 90-95% av kvinnorna, förutsatt att de vid den tidpunkten inte använder andra preventivmedel.

Intrauterin enhet insättning och borttagning

Intrauterina enheter (IUD) är populära enheter för att förhindra graviditet. På universitetssjukhuset kan du installera en modell som innehåller silver, koppar eller hormoner, som inte bara har ett preventivmedel, utan också en läkande effekt..

Det är viktigt att proceduren utförs korrekt. Brott mot teknik leder till förskjutning av enheten, vilket hotar början av graviditet, förekomsten av inflammatoriska processer och skador på livmoderväggen. Därför behöver bara erfarna läkare lita på sin kvinnliga hälsa.

Hur fungerar IUD och hur ofta behöver den ändras

Den intrauterina anordningen förhindrar befruktning genom att ändra egenskaperna hos slemet som ligger i livmoderhalsens kanal. Slemproppen blir mer viskös och tillåter inte spermier att passera igenom.

Egenskaperna hos det inre slemhinneskiktet (endometrium), som blir olämpligt för implantering av embryot, förändras. Det finns också hormoninnehållande modeller som hämmar ägglossning, som fungerar som p-piller..

P-pillerens tillförlitlighet når 90%. Till skillnad från hormonella läkemedel och andra metoder, fungerar IUD hela tiden, beror inte på kvinnornas handlingar och är kompatibel med några mediciner.

Den preventivmedel fungerar, beroende på modell, från 3 till 7 år eller mer, varefter den måste tas bort och ersätt den med en ny om så önskas.

Kontraindikationer för införandet av en spiral

 • Patolog i livmoderhalsen. Installering av en IUD mot bakgrund av ektopi (erosion) eller dysplasi kan leda till utveckling av cancer. Därför måste du bota dessa sjukdomar före införandet av ett preventivmedel. Du kan göra det här på universitetssjukhuset med en laser och en radiokniv.
 • Inflammatoriska processer i slidan och livmodern. I detta fall kan en förvärring av patologin och bildandet av en stigande infektion uppstå, vilket kommer att spridas till äggledarna och äggstockarna. Införandet av en preventivmedel är endast möjlig efter behandling.
 • Tumörer i livmodern eller livmoderhalsen. Ett preventivmedel kan inte installeras inte bara för maligna neoplasmer, utan också för ett antal godartade.
 • Hypermenorré - lång och tung menstruation. Eftersom enheten i sig förbättrar menstruationsblödningen kan dess introduktion mot bakgrund av hypermenorré leda till allvarlig blodförlust. I det här fallet är marinen "Mirena" lämplig, innehållande hormonet levonorgestrel, som hjälper till under tunga perioder.
 • Modeller som innehåller koppar och andra metallkomponenter administreras inte till kvinnor som är allergiska mot metall. Produkter med silver, guld eller tillverkad av ren plast rekommenderas för dem..

Förbereder införandet av en intrauterin enhet

Innan ett preventivmedel införs undersöks en kvinna av en gynekolog som tar utstryk från henne på floran från könsorganen och livmoderhalskanalen..

För undersökning av livmoderhalsen används colposcopy - undersökning med hjälp av en colposcope-enhet utrustad med ett optiskt system och en ljuskälla. Med det är läkaren övertygad om frånvaron av livmoderhalsen.

En ultraljudsundersökning av bäckenet utförs för att identifiera inflammatoriska processer, som också hänför sig till kontraindikationer för installation av ett preventivmedel..

Hur är införandet av preventivmedel

Förfarandet utförs under de senaste dagarna av menstruationen eller omedelbart efter det att det har avslutats. Under denna period är enheten lättare att införa genom livmoderhalsen, och kvinnan är definitivt inte gravid. Förfarandet är smärtfritt och kräver därför inte anestesi.

Först väljs ett intrauterint preventivmedel som kan ha olika former och storlekar. Med en tendens till inflammation används IUD: er som innehåller silver och koppar. Med gynekologiska patologier sätts ”Mirena”, som inte bara har preventivmedel, utan också terapeutisk effekt.

Innan ingreppet utför läkaren en tvåårig undersökning av patienten på en gynekologisk stol, varvid livmoderns placering bestäms. Detta gör att läkaren kan bestämma taktiken för proceduren..

En gynekologisk spegel förs in i könsorganen, och vagina och livmoderhalsen behandlas med ett antiseptiskt medel. Därefter införs en sond i livmoderhalskanalen som förbinder livmodern och könsorganen, med vilken läkaren mäter livmoderns djup.

P-preventivmedlet, tillsammans med styranordningen, sätts in genom livmoderhalskanalen tills det kommer i kontakt med livmoderns botten. Förfarandet utförs mycket långsamt och försiktigt för att inte skada vävnad.

Därefter skjuts IUD ut ur ledaren in i livmoderkaviteten, där den rätar ut och tar önskad form. Explorer tas bort.

Vid den installerade spiralen skärs "antennerna", som inte borde hänga för mycket från livmoderhalskanalen. Om så önskas kan kvinnor därefter minskas något. Emellertid kommer avsevärd förkortning av trådarna att orsaka problem med efterföljande borttagning av preventivmedlet.

Efter 7-9 dagar krävs en andra möte där läkaren ser för att se om preventivmedlet har förskjutits. För en mer exakt diagnos föreskrivs en ultraljud av livmodern.

Mottagning (undersökning, konsultation) av en gynekolog med högsta kvalifikationskategori.1400 gnugga.
Ultraljudsundersökning av livmodern och bilagorna.1100 gnugga.
Gynekologisk smet.350 gnugga.
Insättning eller borttagning av en intrauterin enhet.1500 gnugga.

Ett etablerat preventivmedel kräver uppmärksamhet

En kvinna som är skyddad med hjälp av en intrauterin enhet måste besöka en läkare minst var sjätte månad som kommer att övervaka enhetens position. Det är viktigt att övervaka regelbundenheten för kritiska dagar, eftersom ingen skyddsmetod, inklusive IUD, ger 100% garanti mot graviditet.

Efter varje menstruation måste du använda fingret för att kontrollera om trådarna från preventivmedlet finns i könsorganen. Om de är frånvarande måste du snarast konsultera en läkare.

Orsaker till borttagande av den intrauterina enheten

 • Tjänstens utgång. I detta fall ersätts en preventivmedel omedelbart av en annan. Du behöver inte ta pauser.
 • Patientens önskan som bestämde sig för att få ett barn eller använda en annan skyddsmetod.
 • Graviditetens början. I detta fall avlägsnas produkten så att den inte påverkar fostrets utveckling..
 • Utseendet på inflammatoriska processer i livmodern, äggstockarna, rören och perinatal utrymme. I detta fall kan du efter behandling installera ett nytt preventivmedel.
 • En betydande ökning i blodvolymen som frisätts under menstruationen. Ibland är menstruationen så förstärkt att IUD måste tas bort.

Hur är avlägsnandet av den intrauterina enheten

Extraktion av IUD utförs under menstruationen, då ett preventivmedel kan avlägsnas utan smärta och obehag. Innan proceduren införs en gynekologisk spegel i könsorganen. Läkaren drar försiktigt antennen och tar ut spiralen. Om avlägsnande är svårt placeras en expander i livmoderhalsen.

Ibland går trådarna, för vilka spiralen vanligtvis tas ut, långt in i livmoderhalskanalen. I detta fall plockas de upp med smala vinklade alligatortänger.

När trådarna är trasiga tas enheten bort med hysteroskopi - en procedur under vilken ett hysteroskop sätts in i livmodern, utrustad med en glödlampa och ett optiskt system.

Ibland bär patienten en IUD för länge, som införs i livmodervävnaden. I detta fall måste du ta dig till curettage.

På universitetssjukhuset kan du installera alla slags spiraler. Förfarandet kommer att genomföras av erfarna gynekologer som är flytande i denna teknik. På vårt medicinska center kan du förbereda införandet av ett preventivmedel - för att bota livmoderhalscancer, inflammatoriska processer och andra sjukdomar som stör användningen av IUD.

IUD-borttagning och kroppseffekter

 • Användning av marinstyrkor. Oftast kan detta preventivmedel bäras i 3-5 år, och vissa typer är utformade även för en tioårsoperation. Termen för den normativa användningen av en viss intrauterin enhet anges vanligtvis i anteckningen, annars är den 5 år som standard. Vid slutet av användningen måste den intrauterina enheten tas bort, annars är det möjligt att utveckla inflammatoriska processer.
 • Utvisning Navy. Om den efter installationen har förskjutits kan den inte helt utföra preventivfunktionen. I detta fall inträffar ofta en oberoende ”förlust” av preventivmedlet. Då måste marinen ersättas av en annan. Om utvisningen upprepas är denna preventivmetod inte lämplig för en kvinna.
 • Graviditetens början. Ingen av de preventivmetoder som är kända idag är helt tillförlitliga och intrauterina anordningar för skydd var inte ett lyckligt undantag. Även om graden av skydd för denna metod är ganska hög - uppskattar gynekologer effektiviteten för IUD till 98%. Men det finns alltid en viss chans för graviditet, inklusive ektopisk. Därför måste du omedelbart besöka en gynekolog för misstankar om detta tillstånd.
 • Graviditetsplanering. Tills nyligen insisterade läkare på behovet av ett visst avbrott mellan ögonblicket för borttagande av IUD och planerad graviditet för att tillåta endometrium att återhämta sig. I dag är det bevisat att om användningen av intrauterin preventivmedel inte har orsakat några hälsoproblem, kan en kvinna planera ett barn direkt efter hennes borttagning.
 • Utvecklingen av livmoderfibrer. När avlägsnas spiralen med myom? Om livmodern inte deformeras är närvaron av en liten fibroid inte ett hinder för att installera en IUD. Det är önskvärt att detta var ett hormonellt medel - med gestagen. Om emellertid, efter införandet av preventivmedel, en ny myom dök upp eller en befintlig börjar växa, bör den omedelbart tas bort från livmoderhålet.
 • Sjukdomar i bäckenorganen. När tas den intrauterina enheten bort i detta fall? Om det finns några sjukdomar i bäckenområdet rekommenderas att ta bort det. En förutsättning för detta är antibiotikabehandling.

Innan proceduren för att ta bort ett intrauterint preventivmedel måste patienten rådfråga en gynekolog.

Läkaren kommer att genomföra en grundlig gynekologisk undersökning, bedöma läget för IUD, antennens längd och typen av intrauterint preventivmedel. Dessutom kommer läkaren att utföra en ultraljudsundersökning av bäckenorganen, som kommer att bedöma arten och lokaliseringen av möjliga patologiska processer, och även ta en smet på mikrofloraen från vaginalhålan och livmoderhalskanalen.

IUD-extraktion - avlägsnande av en intrauterin enhet från livmoderhålet efter utgången av dess användning.

Om borttagandet av IUD kommer att utföras med en instrumentell metod, bör ett kliniskt och biokemiskt blodprov först utföras, liksom ett blodprov för hepatit, HIV, RW.

Ytterligare instrumentella och laboratorieundersökningsmetoder (kolposkopi, urinalys, bakteriologisk kultur från slidan) kan utföras beroende på patientens medicinska indikationer, individuella egenskaper och hälsostatus..

I närvaro av aktiv inflammation, förutom den diagnostiska diagnosalgoritmen, förskrivs patienten antibakteriell och antiinflammatorisk terapi.

Kan en spiral växa?

Många kvinnor är intresserade av frågan - kan en spiral växa in i livmodern? Ja, utvecklingen av en sådan komplikation är möjlig om en kvinna använder intrauterin preventivmedel längre än föreskriven tid. I strid med installationstekniken för IUD kan penetration av medlet in i muskelväggen också inträffa. Om spiralen har vuxit in i livmodern kan den på vanligt sätt inte tas bort.

Symtom på en inåtväxt spiral

 • Ibland gör en kvinna inga klagomål. Och vid nästa ultraljudsundersökning eller försök att ta bort IUD, visar det sig att preventivmedlet har vuxit in i livmoderväggen.
 • Detta tillstånd kan åtföljas av svåra symtom - smärta med varierande intensitet, som inte bara kan vara lokala (nedre buken) utan också sprida sig till nedre delen av ryggen, bäckenområdet och urinblåsan.
 • Uppkomsten av symtom som svår svaghet, yrsel, hjärtklappning och blekhet kan indikera en formidabel komplikation såsom punktering av livmodern och inre blödningar. I detta fall krävs akutsjukhusinläggning. Det är värt att notera att detta tillstånd är ett sällsynt fenomen som förekommer hos en kvinna av 5000.

Men om du, i närvaro av en IUD, har blodig utflöde och ömhet, inte försena ett besök hos gynekologen.

Anledningar till att ta bort spiralen

I princip är den operativa perioden för den intrauterina anordningen från 3 till 5 till 10 och till och med 15 år. Det beror på spiralens typ och sammansättning: kopparhaltiga IUD: er är mindre användbara (3–5 år), spiraler som innehåller silver och hormoner är lämpliga i 5–7 år, och preventivmedel med guld får användas under 10–15 år om det inte finns några kontraindikationer..

Borttagning av IUD: indikationer

Borttagning av den intrauterina anordningen utförs enligt följande indikationer:

 1. Användningens utgång. I slutet av dess livslängd minskar produktens preventivmedel och den tas bort..
 2. På begäran av en kvinna. Detta kan bero på att kvinnan bestämde sig för att bli gravid och föda ett barn, eller denna metod för preventivmedel passar inte henne ("passade inte").
 3. Det fanns en förskjutning av IUD i livmoderkaviteten eller dess partiella förlust (utvisning). I det här fallet kan kvinnan känna obehag, en stickande känsla eller märka att spiralens antenner har blivit något längre. I en sådan situation finns det ingen garanti för ett effektivt preventivmedel. Därför bör den spetsiga spiralen tas bort och en ny installeras..
 4. Graviditet på grund av användning av intrauterint preventivmedel. Tyvärr inträffar sådana situationer. Dessutom förekommer ektopiska graviditeter oftare. Avlägsnande av spiralen är nödvändig utan att misslyckas både i livmodern och ektopisk graviditet.
 5. Med klimakteriet. Ett år efter den sista menstruationen tas spiralen bort som onödig med klimakteriet.
 6. Av medicinska skäl. Om du upplever smärta, blödning, utveckling av inflammation i livmodern och bihang, samt utveckling eller tillväxt av en godartad tumör i livmodern (fibroider) med användning av ett preventivmedel, är det nödvändigt att ta bort den så snart som möjligt.

Det bör noteras att små livmoderfibroider enbart inte är en kontraindikation för installation av en IUD. I detta fall kommer läkaren att rekommendera en spiral med gestagen..

Men om livmoderfibroider först dök upp på bakgrund av IUD eller började växa, bör preventivmedel tas bort så snart som möjligt.

Av vem och hur man tar bort

Uppmärksamhet! Att ta bort IUD är en mindre medicinsk operation! Om spiralen avlägsnas oberoende finns det risk för skada på livmoderslimhinnan, infektion i livmoderhålet och utveckling av inflammation. Dessutom kan spiralens antenner lossna, det kommer att fastna i livmoderhalskanalen och orsaka smärta.

Som regel avlägsnas spiralen från livmodern under förhållandena i en liten operativ klinik eller ett gynekologisk sjukhus. Förfarandet utförs av en kvalificerad läkare - gynekolog i enlighet med alla regler för asepsis och antiseptika.

Hur man tar bort spiralen hos kvinnor?

Innan manipulationen påbörjas gör läkaren en gynekologisk undersökning av patienten. Efter en vaginal undersökning exponeras livmoderhalsen med speciella speglar och behandlas med någon antiseptisk lösning. Därefter fångas kontrolltrådarna på preventivmedlet av ett medicinskt instrument - pincett eller pincett, och långsamt sippas, dras spiralen ut ur livmodern.

Om en kvinna inte hade några komplikationer eller en inflammatorisk process när hon bär en IUD, finns det inga problem med extraktion. Förfarandet är enkelt och smärtfritt..

Vid tidpunkten för borttagning kan rivning av spiraltrådarna uppstå. I detta fall drar läkaren ut spiralen med en speciell krok. Bättre om detta händer under övervakning av en ultraljudsskanning..

Ibland inträffar en situation när ett intrauterint preventivmedel växer in i livmoderväggen (vanligtvis händer det när livslängden missas) och det inte går att ta bort det på vanligt sätt.

Sedan avlägsnandet av IUD utförs på ett gynekologiskt sjukhus under intravenös anestesi med hjälp av diagnostisk curettage i livmoderhålan eller med hjälp av en medicinsk optisk anordning - ett hysteroskop.

Om det är omöjligt att ta bort IUD genom livmoderhalskanalen (detta händer när det är atresi eller övervuxen) tar de sig till att dra spiralen genom bukhålan med hjälp av laparoskopiska metoder under allmän anestesi.

Efter operation för att avlägsna IUD föreskrivs en kurs med antibakteriell och antiinflammatorisk behandling, en ultraljud av bäckenorganen utförs.

Hur lång tid tar proceduren? Behöver jag anestesi??

Det bör noteras att införandet av spiralprocessen är mer smärtsam och tidskrävande än att den tas bort.

I avsaknad av komplikationer är korrekt placering av IUD i livmoderkaviteten, närvaron av kontrolltrådar, proceduren tar flera minuter, enkel och nästan smärtfri.

Smärttröskeln för varje person är individuell. Och om en kvinna har panikskräck för det kommande förfarandet, kan hon ta ett bedövningsmedel (analgin, ketorol, men shpu). En läkare med låg smärtgräns kan använda lokalbedövning i form av en lidokainspray.

Vilka undersökningar är nödvändiga innan förfarandet för borttagning

Innan proceduren krävs samma tester och en liknande undersökning som vid installation av VC: en allmän analys av blod och urin, en smet på vaginal mikroflora. Det är lämpligt att genomgå en ultraljud av livmodern och kolposkopi.

När IUD tas bort

Det finns inga tydligt fastställda tidsfrister för att ta bort ett preventivmedel. Du kan ta bort den när som helst under en kvinnas liv som hon anser nödvändig..

Experter rekommenderar att man tar bort spiralen under menstruationen, för närvarande är livmoderhalsen i livmoderhalsen lätt öppnad och extraktionen är mer skonsam och smärtfri.

De mest gynnsamma dagarna för manipulation betraktas antingen som den första eller den sista menstruationsdagen, när urladdningen inte är så riklig.

Att följa detta villkor är emellertid inte obligatoriskt och vid behov kan du ta bort spiralen varje dag i menstruationscykeln, inklusive före och efter menstruationen.

Om en kvinna är frisk och inte har några kontraindikationer, kan en ny spiral införas omedelbart efter extraktionen av den föregående. Ingen vilopaus krävs.

Graviditet efter en spiral

Intrauterint preventivmedel påverkar inte efterföljande graviditet. Om en kvinna bestämde sig för att föda ett barn och inte har hälsoproblem, inträffar graviditet nästan omedelbart efter att spiralen har tagits bort.

I sällsynta fall, om komplikationer (till exempel endometrit) utvecklas mot bakgrund av ett stående preventivmedel, kommer gynekologen att råda dig att avstå från befruktningen tills inflammationen botas.

Efter återhämtning kan du säkert bli gravid.

Men ändå är det bättre att skjuta upp graviditetsplanering i 2 till 3 månader. Denna tid är nödvändig för fullständig återställande av livmoderslimhinnan, där ett fosterägg kommer att implanteras efter befruktningen. Det är lämpligt att bli gravid och ta vitaminpreparat.

Möjliga komplikationer

De vanligaste komplikationerna:

 • kronisk endometrit;
 • inflammation i livmodern;
 • blödning.

Acceptabla och kortvariga symtom efter avlägsnande av ett intrauterint preventivmedel kan vara:

 • muskelkramper i buken;
 • måttlig ömhet i bäckenområdet;
 • mindre spotting;
 • värkande (som vid menstruation) smärta i nedre del av buken.

Dessa symtom är inte patologiska, kräver inte ett läkarbesök och specialbehandling.

Viktig! Om purulent eller brunt utsläpp med en obehaglig lukt, feber, försämring av allmän hälsa dök upp efter avlägsnande av spiralen, är det brådskande att konsultera en gynekolog. Endast en läkare kan utvärdera konsekvenserna och bestämma behandlingen.

Vilka regler bör följas efter borttagning

Det finns inga specifika specifika rekommendationer, men ett antal enkla regler, efter att ha tagit bort VK inom en vecka, måste fortfarande följas:

 • sexuell vila;
 • begränsa tung fysisk ansträngning;
 • observera intim hygien;
 • vägrar att besöka bastun eller badet;
 • använd inte tamponger;
 • applicera inte douching.

Det måste komma ihåg att förekomsten av en främmande kropp i livmoderhålet och dess långvariga bärning är mycket värre och farligare än proceduren för extraktion. Den kvinnliga kroppen är mycket ömtålig och tolererar inte grov behandling. Därför, om förekomsten av en spiral orsakar obehag och besvär, behöver du inte vänta till slutet av dess liv. Det är bättre att konsultera en läkare för att få råd så snart som möjligt..

Beskrivning

En intrauterin enhet (IUD) är en av metoderna för preventivmedel för kvinnor. Den hormoninnehållande IUD kan också användas för andra ändamål. Spiralen sätts in genom slidan i livmoderkaviteten av en läkare. Under graviditeten är fostret i livmodern.

En kvinna med en IUD installerad kan behöva ta bort henne. Att ta bort IUD görs av läkaren. Du bör aldrig ta bort IUD själv.

Orsaker till borttagning av IUD

Det finns två typer av IUD:

 • Hormoninnehållande IUD;
 • Koppar marin.

En hormoninnehållande IUD kan förbli i kroppen i fem år. Copper Navy kan vara kvar i tio år. Efter denna period måste den intrauterina enheten tas bort eller bytas ut..

Andra skäl för att ta bort en IUD kan inkludera:

 • Infektion med en sexuellt överförd infektion;
 • Biverkningar (t.ex. blödning, smärta);
 • Svår och / eller långvarig menstruationsblödning;
 • Graviditet, trots närvaron av en intrauterin enhet;
 • Du vill använda en annan preventivmetod;
 • Du vill bli gravid;
 • Menstruationen slutade i samband med början av klimakteriet;
 • Du behöver en behandling som kräver att en IUD tas bort.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsakerna till förseningen av menstruationen i 3, 5 och 10 dagar med smärta i bröstet och buken

Smärta i bröstet, som uppträder med en försening, försvinner ofta från den första menstruationsdagen. Om förseningen har inträffat på grund av graviditet, kommer bröstkänsligheten att minska efter några veckor, när de svullna brösten vänjer sig till de hormonella förändringarna som har inträffat i kroppen....

Hur man upptäcker graviditetens början under menstruationen?

Graviditet under menstruationen är ett sällsynt fenomen, men det kan hända. Inte all blödning under denna period kan betraktas som menstruation....

Vad är orsaken till uppkomsten av hypertoni med klimakteriet

Menopaus åtföljs ofta av symtom som högt blodtryck och svettning under sömnen. Även om dessa tecken initialt kan ha lite gemensamt, men när de observeras under klimakteriet, är hormonella fluktuationer orsaken.....