10 saker som en vuxen borde veta om menstruation

Intim

Enligt naturlagstiftningen föregås perioden för mognad av det kvinnliga ägget av menstruationsblödning. Men befruktning av ett ägg går inte utan en manlig spermier. Så före mognad är zygotema hos kvinnor menstruation, och hos män händer också något liknande. För många verkar frasen "menstruationsperiod" löjlig, men om du tittar mer i detalj verkar det inte så absurd.

Fysiologisk faktor

Det ofödda barns kön bildas under utvecklingen av fostret. Efter befruktningen har embryot inga sexuella egenskaper, men efter den 15 - 18 veckan av graviditeten bestäms det kön som är mer utvecklat. Detta förklarar det faktum att den manliga och kvinnliga kroppen, trots alla yttre skillnader, är mycket lika..

Manliga könsdelar dupliceras på ett eller annat sätt hos kvinnor, och vice versa:

 1. Till exempel är det huvudsakliga manliga organet penis, och dess motsvarighet i den kvinnliga kroppen är klitoris.
 2. För bildning och mognad av zygoter har män testiklar och kvinnor har äggstockar.
 3. Nästan samma funktioner som den kvinnliga livmodern hos kvinnor utför utförs av modern som ligger nära prostatakörteln i den manliga kroppen.

Alla dessa likheter indikerar att cyklerna som förekommer i kroppen av den svaga halvan av mänskligheten också kan förekomma hos män, men dock på en embryonisk nivå.

Kvinnlig menstruation är frisläppandet av ett ägg som inte har befruktats. Hela processen åtföljs av ett rikligt utsläpp av blod från de kvinnliga könsorganen, vilket inträffar på grund av att folliklarna spricker, frigör ett ägg och slemskiktet i livmodern separeras. Baserat på detta blir det uppenbart att menstruation hos män inte passerar i vanlig mening för alla.

Psykologiska komponenter

Den främsta orsaken till menstruationens början hos det svagare könet är hormonella förändringar. Därför, med tanke på att killarna har samma organ som flickorna (vägen är till och med på embryonisk nivå), och de är också involverade i produktion av hormoner, är själva processen, kallad "menstruation" möjlig för killar.

Men detta betyder inte att blod släpps från penis under denna period. Detta är mer som kvinnligt premenstruellt syndrom. Menstruation hos män sker fullständigt på nivån av psykosomatik, känslor.

Samtidigt är denna process inneboende i absolut alla starka representanter för mänskligheten, men för allt manifesterar den sig på olika sätt. För vissa går menstruationen obemärkt, medan andra upplever alla läckerheter med PMS.

Symtom på menstruation

I den kvinnliga menstruationscykeln föreskrivs en viss periodicitet tydligt, vilket syftar till att skapa gynnsamma reproduktionsförhållanden i kvinnans kropp. Samma processcykel observeras hos män, bara den behövs för spermmognad. Under denna period kan en man observera följande symtom:

 • aggression utan något väsentligt skäl;
 • otrolighet till andra, upp till tvångstankar som alla runt vill lura;
 • brist på uppmärksamhet och koncentration;
 • konstant trötthet;
 • dåsighet;
 • brist på sexlyst och sexuell lust.

Detta är inte hela listan över möjliga symptom. I dag kan en man känna alla symtom på PMS. Vissa känner till och med smärta i nedre del av magen och allmän svaghet i kroppen..

Under menstruationen är den manliga kroppen mest mottagliga för virala och infektionssjukdomar.

När cykeln är slut upplever män (såväl som kvinnor) ett otroligt upplopp av ny styrka och är glada att ta på sig gamla saker. Detta beror på det faktum att under en menstruationsperiod uppstår en bra nervös urladdning, men till skillnad från kvinnor som har en stor process för att läka kroppen under denna period påverkar inte menstruationen den manliga kroppen.

Det enklaste sättet att märka menstruation hos pojkar som just har gått in i pubertetsvägen. Detta kan förklaras av att det fortfarande är svårt för dem att kontrollera sina känslomässiga tillstånd, särskilt att de inte har någon specifik anledning. Under menstruationen kan en tonåring visa överdriven aggression mot vänner, släktingar och till och med djur. Apati, övergivande av vanliga aktiviteter och distraktion kan också observeras. Om dessa symtom är regelbundna, är detta inget annat än menstruation.

Alla dessa symtom hos män i reproduktiv ålder beror på en förändring i den hormonella bakgrunden i kroppen, fastställd av naturen i reproduktionssystemet för alla levande saker. Och det starkare könet är inget undantag.

Cykelfunktioner

Som beskrivits ovan har män perioder, men till skillnad från kvinnor har de en något annorlunda period. I stället för de vanliga 5-7 dagarna för kvinnor, varar mäns kritiska dagar bara från 2 till 4 dagar med en frekvens på upp till en och en halv månad. Men det är värt att uppmärksamma att om denna period varar längre eller oftare, kan detta indikera allvarliga hormonella problem och är ett allvarligt skäl för ett läkarbesök.

De flesta killar misstänker inte att den månatliga förlusten av styrka och depression i medicinen kallas varje månad, och de som vet - på alla sätt förnekar detta. Därför är manliga kritiska dagar mycket svårare att bära och orsaka fler problem. Att acceptera detta faktum hjälper mycket lättare att överföra menstruationsperioden..

Det är viktigt att komma ihåg att manlig menstruation inte innebär någon okarakteristisk urladdning. Om en man en gång såg blod i sperma eller på underkläderna, har detta inget att göra med menstruation. Ett sådant symptom kan indikera någon form av skada eller blåmärken, och med det är det värt att se en läkare för att inte starta behandlingen.

Hur man hjälper en man

Kvinnor, som ingen borde förstå komplexiteten i flödet av menstruation, så att de kan hjälpa starka representanter för mänskligheten att hantera detta problem. Här är några tips som hjälper dig att övervinna din menstruation:

 1. Huvudregeln är att lämna killen ensam.
 2. Det är inte värt att starta nytt företag under denna period, leta efter arbete osv..
 3. Försök att undvika konfliktsituationer. Om makan själv provocerar en skandal (vilket händer mycket ofta) är det bättre att försöka jämföra situationen på något sätt.
 4. Ladda inte upp hushållssysslor. När perioderna går kommer han att göra allt mycket snabbare och flera gånger mer produktivt..

Dessa tips hjälper inte bara att hantera obegripliga symtom, utan också för att bevara en hälsosam atmosfär i familjen. Men eftersom yttre menstruation inte förekommer hos män på något sätt, bör en kvinna känna sin man väl för att märka regelbundenhet i humörsvängningar och förstå att det här är menstruation, och inte bara problem på jobbet och andra problem som inte är relaterade till fysiologi.

Månadsvis: vad är kritiken?

Deras ankomst bryter mot den vanliga rutinen. Deras försening är oroande. Och det är inte vanligt att prata om deras faktum: historiska, poetiska eller metaforer tagna från barnens språk har praktiskt taget eliminerat användningen av ordet "menstruation". För bara trettio år sedan utbröt en skandal i Spanien när ordet - regla först användes öppet i en reklamkampanj, och idag absorberar sanitetshanddukar i tv-reklam bara en ljusblå vätska.

Ren och oren

Menstruation är tabu, eftersom det är förknippat med blod, och därför med ett sår, lidande. Under en lång tid förklarade olika religioner denna vätska oren och krävde att kvinnor skulle genomföra särskilda rensningsritualer. I gamla tider ansåg läkare menstruationsblod som giftigt. Fram till mitten av XIX-talet fick gravida kvinnor blodutsläpp: man trodde att eftersom "skadligt" blod inte längre flödade ut, betyder det att det kan förgifta ett ofött barn.

Vidskepelse speglar myten om orenhet hos kvinnor: under menstruationen kan man inte närma sig bikuporna, annars blir honung sur; häll vin i flaskor, annars blir det till vinäger. I den jodo-kristna traditionen förbjuds en kvinna att komma in i templet under menstruationen; enligt den muslimska traditionen föreskrivs att undvika hennes man.

Blått blod

”Flickan känner igen och igen samma avsky och känner denna vulgära stillastående lukt som härstammar från sig själv - lukten av ett träsk, lukten av vissna violer. "- skrev 1949 Simone de Beauvoir i boken" Det andra könet ". Trots framstegen inom medicin och information har synen på kvinnors ”angelägenheter” praktiskt taget inte förändrats. Många kvinnor medger fortfarande att det inte är lätt för dem att prata om detta ens med en läkare. Som önskar att "bryta tystnaden som omger kvinnans kropp", valde en grupp amerikanska feminister sina perioder som sin symbol - de kallar sig för blodsisters, "blodsystrar".

”Kvinnors inställning till deras menstruation beror på hur de upplever dem,” säger gynekolog Elena Egorova. "Om de inte är för rikliga, ganska regelbundna och smärtfri, finns det inga speciella problem." Även... i de flesta kvinnor kommer cykeln någonsin att gå fel och nervös spänning uppstår. Det känsliga uttrycket "kritiska dagar" återspeglar också menstruationens etablerade dåliga rykte, liksom stämpeln "hon är inte i andan, det betyder att hon har PMS".

"Det finns ett rationellt säd i det," förklarar Elena Egorova. "Under PMS förändras den hormonella bakgrunden i kroppen: en minskning av progesteronnivåerna påverkar humör, sexuell lust och orsakar obehag i buken och bröstet.".

Gestaltterapeut Olga Dolgopolova tror att ”menstruation orsakar obehagliga känslor eller till och med smärta om en kvinna inte accepterar sin kvinnliga natur, om hon inte kan känna sig älskad och önskad. På en medvetslös nivå kan allt detta påverka kroppens grundläggande processer. " Enligt olika studier klagar ungefär hälften av ryska kvinnor som besöker en gynekolog över PMS.

Varför är det nödvändigt

När ägget mognar fylls livmodern med blod, och vävnaden som foder i dess hålighet växer för att acceptera denna cell om den befruktas. Så här byggs det kompletta "livsstödssystemet" för det framtida fostret. Om inte sju dagar efter befruktning inträffar förstörs ägget. Vävnaderna i väggarna i livmodern exfolierar och utsöndras med blodflödet.

Bara inte idag.

Det är mycket vanligt bland män att detta syndrom bara är en ursäkt för att vägra kön. Men allt är inte så tydligt. 32-åriga Marianna avstår från sex under sin period: ”Först av allt av praktiska skäl, för att du måste sträva efter att inte bli smutsig runt. Och då, själva tanken på att du kan se mitt blod på en man stoppar mig ”.

Och 29-åriga Elena medger att hon får mer glädje än vanliga dagar: "Och jag har inte träffat män som det på något sätt skulle genera". "Ur fysiologisk synvinkel", förklarar Elena Yegorova, "observeras den maximala attraktionskraften under ägglossningen. Rusningen av sexuell lust under menstruationen förklaras mer av känslor. Du kan äntligen tillåta dig sex utan rädsla för att bli gravid - det frigör dig. ”.

"Problemet är faktiskt hos män," säger 30-åriga Sofia. - Frasen "Jag har min period" uppfattar de som "Rör inte mig." Innan min man har jag inte träffat en enda man som skulle vilja älska mig vid en sådan tidpunkt ".

Kravet i många religioner att avstå från sexuell aktivitet under en period då en kvinna är ”oren” skyddar inte i själva verket ”manens renhet” utan en kvinnas hälsa. Så här kommenterar gynekolog Marina Ostroumova: ”Det är inte kontraindicerat att ha sexuellt samlag under menstruationen, men det finns fortfarande en hälsorisk: livmoderns yta blir mycket sårbar, risken för infektioner ökar för en kvinna. Till exempel ökar sannolikheten för att få AIDS cirka fem gånger. ".

"En mans inställning till menstruation är en projicering av hans förhållande till en kvinna i allmänhet," säger Olga Dolgopolova, en gestaltterapeut. - Om en man accepterar en kvinna som naturen har skapat henne, ökar alla manifestationer av kvinnlighet hennes attraktivitet. Men i vårt samhälle är kvinnlig energi och alla dess manifestationer hittills mindre accepterade än manlig energi. Detta introducerar ofta osynlighet i ett parförhållande: till exempel när en kvinna låtsas ha en orgasm eftersom hon är rädd för att han "kommer att falla ur kärlek" med henne. Om en man inte accepterar aktivt allt som är relaterat till menstruation, kommer kvinnan förmodligen att tvingas ljuga för honom också i andra fall ”.

I närvaro av frånvaro

Menstruationen har kommit, så det finns ingen graviditet. Lättnad. Eller besvikelse. ”Jag har alltid haft en oregelbunden cykel, och det passade mig,” säger den 36-åriga Marina. - Problem uppstod när jag bestämde mig för att få ett barn. På den medicinska linjen var allt bra och jag började med en psykoterapikurs. Sex månader senare återgick cykeln till det normala! ”

Men frånvaron av menstruation kan vara ett tecken på ohälsa, till exempel när en kvinna lider av anorexi eller dramatiskt och väsentligt går ner i vikt. Men upphörandet av menstruationen under intensiv idrottsutbildning är bekant för många ganska friska idrottare.

"Rädsla orsakar något som faktiskt är helt logiskt när det gäller fysiologi," säger 26-åriga Inna, en världsklassmästare i idrott i gymnastik. - När jag förbereder mig för tävlingen måste jag träna i hårt läge. Mängden fett reduceras i sådan utsträckning att den smarta kroppen anser att det är otillräckligt för att ägglossning och befruktning blir möjlig. Följaktligen finns det ingen menstruation. Men jag känner mig inte mindre feminin och vet att jag är frisk. Och till och med tacksam för hennes kropp för att jag inte lägger energi på menstruationen under denna avgörande period. Med återgång till normal drift återställs cykeln. ”.

Plocka upp och avbryt?

I genomsnitt kan ett moget ägg vara användbart för en kvinna bara några gånger i hela sitt liv - när hon håller på att få barn. Resten av tiden komplicerar menstruationen bara hennes existens. Varför då inte avskaffa dem alls?

"Menstruationen verkar helt meningslös för mig", säger 38-åriga Anna, en fotograf. - Under menstruationen försöker jag bete mig som om de inte är där: Jag ändrar inte min dagliga rutin, jag använder tamponger som gör att jag kan bära kläder. Om jag kunde vara säker på att det var helt ofarligt skulle jag gärna bli av med dem med hjälp av mediciner ”.

I Europa har kvinnor över fyrtio år i mer än tio år erbjudits piller för att eliminera menstruationen. Och de som är yngre kan använda p-piller fortlöpande..

Medicinens roll är att ta hänsyn till alla kvinnors behov och att ge var och en möjlighet att leva mer bekvämt.

"Detta är möjligt", förklarar gynekolog Marina Ostroumova. - Men en kvinna måste komma ihåg att om du tar hormoner kontinuerligt i fem eller fler år finns det risk för hämning av äggstockarna - kanske efter det blir det svårare för henne att bli gravid. En annan negativ faktor är effekten av hormonella preventivmedel på blodkoagulation. Detta bör tas med i beräkningen för dem som har en benägenhet för åderbråck. ".

Att lindra stress och obehag är en kvinnas helt naturliga önskan. Det spelar ingen roll om denna stress är förknippad med närvaron av menstruation eller deras frånvaro, med deras försening eller omvänt med deras nedslående regelbundenhet, det vill säga oförmågan att bli gravid. "Medicinens roll är," Marina Ostroumova övertygad, "att ta hänsyn till alla kvinnors behov och ge var och en möjlighet att leva mer bekvämt".

Ord till män

”En gång var jag närvarande vid en konversation mellan två flickor som diskuterade sina perioder, tamponger och allt annat. Detta är äckligt. Killen ska inte höra sådant prat. I alla fall hoppas jag att flickan aldrig kommer att be mig att älska henne när hon har dessa saker. ”.

”Det finns inget att oroa sig för utom förseningar - det är verkligen ett mycket oroande ögonblick. Jag ser inga hinder för att ha sex, om en kvinna vill ha det! Bara ett krångel - att lägga en handduk... "

Vadim, 30 år, programmerare

"Vad tycker jag om menstruation?" Varför ska jag tänka på det? Jag är en man. Jag tror att det inte finns något behov av en kvinna att ägna en man till några detaljer relaterade till hennes intima sfär. Och sann femininitet, enligt min mening, ligger i förmågan att göra allt så att en man inte märker sådana saker alls. ”.

Alexander, 39 år, avdelningschef

”Jag insåg nyligen att min inställning till denna fråga bildades av min mor. Mor hävdade att hennes menstruation blev outhärdlig precis efter min födelse. Hon älskade att prata om sin smärta och åkommor och krävde särskild uppmärksamhet åt sig själv. Jag tog det för givet - tills år senare fick jag reda på att inte alla kvinnor är lika i detta avseende. Men den allvarliga skuldkänslan inför alla världens kvinnor har inte kunnat bli av med... "

Endometrios, fibroids, inflammation: hur och varför "kvinnliga" sjukdomar utvecklas

Kinesiska medicinska experter tror att allt är sammankopplat i kroppen: sjukdomar är direkt relaterade till det känslomässiga tillståndet. I synnerhet har rent ”kvinnliga” sjukdomar både strukturella och emotionella orsaker. Om du agerar på två fronter på en gång: normaliserar både blodtillförseln och den känslomässiga bakgrunden, kommer du att kunna hantera problem inom gynekologin mycket snabbare och mer effektivt.

Funktioner i Generation Y That May Kill It

Generation Y, de är samma generation NÄSTA eller millennials födda från 1984 till 2003 - skaparna av deras liv. Dessa ambitiösa workaholics skapar sin verklighet. Men under dragning av framgång och lycka finns det en rädsla för fattigdom och oförmågan att leva livet på ett livligt sätt. En historia av föräldrar som tyst odlar pioner i landet. I drömmar - de rika och berömda, som är värda att följa. Karriärmarknadsförare Jeanne Lurie framhöll funktionerna i generation Y som kan skada honom.

"Dessa dagar" eller ett irriterat mans syndrom: "Hej killar, har du PMS?"

Vi ställer ofta frågor: "Har du dessa dagar igen?", "PMS eller något?" eller "Det är allt hormoner, eller hur?" Men nu har vi vårt eget ess i ärmen, vilket gör att vi kan vinna spelet mot kopior som försvagar vår intelligens. Män har också perioder.

Menstruation hos män ?! Vad är du!

När jag sa att "män också har perioder" menade jag inte blodförlusten som sådan. Män har en hormonell cykel som varar cirka en månad. Vetenskap har visat att hormonnivåerna sjunker och stiger under flera dagar, veckor och månader hos både män och kvinnor. Enligt studier varierar testosteronnivåerna beroende på årstid. Psykoterapeut Jed Diamond kallade detta fenomen irriterad mansyndrom (CPM).

Faktorer som leder till hormonella svängningar inkluderar bland annat stressnivån som kroppen upplever, ålder, sömnkvalitet, ätstörning etc. Enligt sexolog Janet Brito kan dessa egenskaper i sin tur påverka en persons psykologiska välbefinnande.

Symtom på "dessa fall" hos män liknar symtom på premenstruellt syndrom (PMS). Till exempel: ilska, nedsatt självkänsla, ångest, depression, trötthet och humörsvängningar. Anledningen till allt ovanstående kan vara testosteronbrist. Dessutom är denna hormonella cykel tillräckligt regelbunden för att kallas "manliga perioder." Båda könen genomgår samma biologiska process. Men om vi bara överväger detta genom fysiologiens prisma (närvaron av endometrium, äggstockar, ägg och livmodern), så är åsikter olika. Så, till exempel, människor som har en livmoder och äggstock varje månad lider av smärta i nedre del av buken och blodförlust, medan människor med en annan könsstruktur har passerat.

Hos medelålders människor minskar testosteronnivåerna vanligtvis. I analogi med klimakteriet kallas detta tillstånd också "andropause", populärt benämnt "manlig menopause"..

Irriterat manligt syndrom (CPM) är inte ett erkänt medicinskt tillstånd. 2002 publicerade en endokrinolog, Peter Celeck, från Comenius universitet en studie som visade att testosteronnivåer hos män och kvinnor är baserade på måncykeln. Hos män inträffar ett hopp i testosteron den artonde dagen i trettio dagars cykeln. Men forskarnas slutsatser accepterades inte av det vetenskapliga samfundet. Celeck tror att om kvinnor inte hade blödningar skulle de också vara skeptiska till sina månatliga cykler. Således syftar behandlingen av CPM till att mildra och anpassa - fysisk träning, hälsosamt ätande, att ge upp alkohol och hitta sätt att lindra stress.

Var och en av oss har dåliga dagar och allt runt är irriterande. Men en ständig förändring av humör är inte normen och kan vara ett tecken på en möjlig sjukdom, varför du bör konsultera en läkare vid behov.

Det huvudsakliga problemet hos män som söker hjälp eller helt enkelt tar upp ämnet CPM är förnekandet av att deras kroppsarbete liknar det som en kvinnlig kropp. Män har lärt sig att betrakta sig som överlägsna och fysiskt starka. De får höra att han "borde vara" mer rationell och mindre benägen för känslor, från kategorin "män gråter inte." Patriarki är kulturellt våld. Det har skapat fysiologiska skillnader baserade på toxisk maskulinitet som är skadligt för oss alla. Det syftar till att stärka strikta könsstandarder. Men det finns icke-binära människor, och könslikviditet är redan en allmänt accepterad term. Att vara man betyder inte att man har en viss könsdel. Vi är alla människor som är inneboende i vissa biologiska funktioner, men dessa funktioner bör inte lyfta fram en viss identitet, tjäna som ett motiv för diskriminering eller fastställa överlägsenhet för en över den andra.

Patriarkin innehåller idén om aggression. Män lär sig att bekämpa "känslomässig slaveri", vilket inte tillåter dem att uttrycka sina känslor alls. Men homo sapiens är en art som uttrycker känslor. Vi har utvecklats för att bättre förmedla våra känslor, och utvecklingen av språk och konst bevisar bara detta. Patriarki får människor att gå emot det som är naturligt för dem. Det tros att våldshandlingar, såsom massdrab, är resultatet av en sådan inverkan. Att undertrycka sin natur leder till psykiska hälsoproblem som kulminerar med självmord. Om vi ​​ersätter giftig maskulinitet med kulturell öppenhet och acceptans, kan något bra komma ut av det..

19 november 2019 var Internationella herrdagen. Naturligtvis är det prisvärt att många öppet tackade män från livet för deras fortsatta stöd. Men med den här artikeln vill jag bidra till att stödja män själva. Grattis dina män, men kom också ihåg deras mentala hälsa. Detta är inte en skyldighet som dikteras av din könsstereotyp, utan bara en mänsklig instinkt.

Sugandha är en Master of Philosophy från Lady Sri Ram College of Women. Hennes huvudområden är feminism, konst och estetik. Hon älskar historisk science fiction - när hon inte tar en stund att läsa drömmer hon säkert om det! Du kan hitta henne på LinkedIn.

Vad du behöver veta om menstruation om du är en man

Skaparna av applikationen Clue, som hjälper till att spåra den kvinnliga menstruationscykeln, gjorde en månadsvis guide för män, och vi gjorde en kort sammanfattning.

Cirka hälften av hela jordens befolkning tillbringar cirka 40 år med menstruationscykeln - varje kvinna har ungefär 450 menstruationer per liv. Vad vet män om menstruation? Produktchef och grundare av den populära appen Clue Women's, Mike LaVigne, på medium.com, sa att män borde veta om menstruation.

Enligt statistik har ungefär en av sju kvinnor som du möter nu menstruation

Den genomsnittliga längden på menstruationscykeln är 29 dagar, och menstruationen varar i genomsnitt fyra dagar. Det betyder att cirka 14% av kvinnans totala livslängd menstruerar.

Menstruation är en viktig del av det reproduktiva systemet.

Menstruationscykeln är inte bara menstruation. Detta är hur den kvinnliga kroppen förbereder sig för graviditet. Varje cykel, blod och vävnad läggs till livmoderhöljet (endometrium), och äggstocken utsöndrar ett ägg för ägglossning. Det inre skiktet i livmodern är den plats där det befruktade ägget kan fästa och växa. Om det inte finns något befruktat ägg (dvs kvinnan är inte gravid) tas extra blod och vävnad bort från kroppen. Detta är perioden.

Det finns över hundra premenstruella symtom. De flesta av dem är obehagliga

Premenstruellt syndrom uppträder varje månad och varar i flera dagar innan menstruationen. PMS är inte bara plötsliga humörsvängningar och önskan att äta godis.

- Upp till 88% av kvinnorna upplever magsmärta varje gång.
- 60% har akne.
- 70% har bröstsmärtor.
- 60% svälla.
- 25% har diarré.

De känslomässiga symtomen och deras intensitet är unika för varje kvinna. PMS kan påverka relationer eller arbete negativt. Allvarliga fall av PMS kallas premenstrual dysforisk störning och kräver medicinsk behandling..

Den vanliga cykeln varar 23–35 dagar

Varje kvinna har sin egen cykel. Detta innebär att den första dagen i din period kan vara oväntad. Startdatum för menstruationen kan variera med 8 dagar i en eller annan riktning..

Menstruationscykler som inte passar in i denna ram anses vara oregelbundna - precis som för långa, tunga eller smärtsamma perioder. Dessa symtom kan indikera någon form av sjukdom. Om din kvinna har en oregelbunden cykel, låt henne prata med en läkare och ta reda på orsaken..

Mäns hälsa. Tidskrift

Blod, tårar, tillfällig celibacy. Tror du att det är bättre att inte tänka på det? Tja, förgäves. Den ovillkorliga rätten att inte veta något om vad som händer i en kvinna är endast förbehållen en man som bor med en annan man. Och ignoramuses av heteroseksuell orientering riskerar inte bara en partners placering utan också sina egna nerver / sexliv. Naturligtvis kan du fiska utan att oroa dig för vem som fångas på din favoritplats, vad denna "vem" pirker på och vilken tid på dagen du ska kasta en krok. Men klag inte senare att din kukan har förblivit torr. Allt, på detta är vi bundna till metaforer och går vidare till teorin.

Faktum är den första av dem som du behöver veta: inte allt i din kommunikation beror på dig - mycket beror på de mörka naturkrafterna, som i allmänhet kallas progesteron och östrogen (vi kommer att förklara senare). Det är nästan omöjligt att kontrollera dem, men till en början, var bara rädd och kom ihåg dessa namn. Det andra faktumet: den grundläggande skillnaden mellan män och kvinnor är, oavsett hur vanligt, i antalet bakterieceller. Du ger ut cirka 300 miljoner spermier varje dag. Den kvinnliga kroppen under hela månaden bildar ett enda ägg. Det är inte förvånande att ett antal fysiologiska processer syftar till att säkerställa de mest gynnsamma förhållandena för denna exklusiva juvel (och för ett potentiellt embryo!). Och så långt detta motsvarar en modern kvinnas och hennes partner intressen, från det evolutionsperspektivet, det tionde fallet.

Kort sagt, menstruationscykeln ser ut så här. Under hela den första halvan av månaden mognar ägget. Samtidigt bygger livmodern upp ett nytt epitel (slemhinnor) så att embryot kan bosätta sig i det. I mitten av cykeln inträffar ägglossning - ägget går in i stridspositionen. Hela nästa vecka stannar kroppen i målvaktens position: han måste fånga och fixa graviditeten på ett tillförlitligt sätt. Slutligen, under den sista veckan av cykeln, blir det tydligt att det den här gången inte kommer att finnas något barn, och kroppen är besviken över att förbereda sig för att skicka onödiga rekvisita till skrotet (det här handlar om samma epitel). Dagen då fragmenten av dessa dekorationer föds, och det är den första dagen från vilken början av nästa cykel räknas. Missa inte detta ögonblick (hur du gör det är redan din oro)! När allt kommer omkring är det med honom som vår specialrapport från din kvinnas inre värld börjar.

Dag 1-7

Vad händer med henne

Musklerna i livmodern samverkar för att effektivt exfoliera epitelet. Tre fjärdedelar av kvinnor upplever vid denna tid smärta i nedre del av buken och är helt varken benägna att röra sig, inte arbeta eller njuta av livet. Många tvingas ta smärtmedicin. Lyckligtvis försvinner smärtan vanligtvis på en dag eller två, stämningen förbättras parallellt (jämfört med den senaste veckan i cykeln, se nedan), och den tredje eller fjärde dagen är kvinnan glad och glad.

Vad gör du

Var sympatisk, vänta tills den går. Om smärtan allvarligt stör livet eller varar mer än tre dagar är det värt att övertyga din älskade att rådfråga en gynekolog. Det är troligt att läkaren kommer att erbjuda preventivpiller: de minskar hormonstormar och därmed intensiteten i menstruationen och svårighetsgraden av smärta. Har du hört att läkare inte rekommenderar att ha sex under menstruationen? I själva verket är det enda evidensbaserade påståendet den ökade sannolikheten för överföring av infektioner. Om du, som passar ett idealt par, i början av ett förhållande besökte en venereolog tillsammans, kan du ha sex (om du vill spela det säkert, använd kondom). För många kvinnor är det under menstruationen lättare att uppnå en vaginal orgasm än vanligt - orsaken är den ökade blodtillförseln till bäckenet. Men orgasm är inte bara nöje, utan också ett bra botemedel mot smärta!

Många säger att kvinnor, som underminerat, börjar göra tvättstädning denna vecka. ”Faktum är att bara damer med en oroande karaktär visar en ökad önskan att organisera ett utrymme runt sig själva. Och även om hon inte slutar röra sig på vanliga dagar, så kommer det under menstruationen att bli en mani, ”psykiatriken Brig Sudarsanan från Rockland Hospital (New Delhi, Indien) avlägsnar myten. Erbjud henne en vårstädning i lägenheten, i alla fall kommer du att ha ett plus: antingen blir det renare, eller så visar det sig att din partner har en stabil psyk som du inte kan vakna med något damm.

Och om hon är på piller?

Orala preventivmedel innehåller kemiska analoger av progesteron och östrogen och bedrar därmed det endokrina systemet. Det verkar för kroppen att allt som behövs redan finns där, och det stimulerar inte produktionen av sina egna hormoner. På grund av detta är de flesta cykliska förändringar hos en kvinna som tar piller mycket mindre uttalade. En studie som till exempel jämför antalet tips för strippare i olika faser av cykeln visade: en dansare tjänar 100 dollar mindre från tabletter under ägglossning än utan.

Men ingen har ännu upphävt lagen om menighet - bra saker på grund av preventivmedel verkligen blir mindre uttalade, men vår älskade PMS, tvärtom, blir bara värre för vissa fattiga människor (trots allt, minskningen av progesteronnivåerna i slutet av cykeln inträffar mer skarpt). Men tabletter förhindrar tillväxten av epitel i livmodern, vilket innebär att menstruationen slutar snabbare. Prova här, välj vilket alternativ som är bättre.

Dag 8-14

Vad händer med henne

Allt perfekt. Nivån av kvinnliga könshormoner - östrogen - växer, och varje dag känns din flicka mer attraktiv och full av styrka. Under denna period förbättras hennes verbala förmågor, så att hon lätt formulerar sina tankar och till och med kan lyssna på dig noggrant. Å andra sidan sjunker nivån för rumsligt tänkande (även om det verkar mycket lägre?). Det är värdelöst att bli arg när hon dumt vänder kartan i ett försök att förstå om det var nödvändigt att svänga höger för sju växlar sedan.

Men hon blir mer och mer sexuell varje dag (både externt och beteende). Saken är att ungefär den 14: e dagen av cykeln inträffar ägglossning - tillgång till det operativa utrymmet för ett moget ägg, ivrigt att träffa sin älskade spermier. Dagarna närmast ägglossningen (före och efter denna händelse, som du kanske inte ens märker) är toppen av en kvinnas fertilitet. Det vill säga, det är just nu som hon är redo och vill ta kontakt med hanen och bära från honom.

Ägglossningseffekten visades tydligast av Shnobel-prisvinnaren Jeffrey Miller: han bevisade att professionella strippare som dansar på kundens varv får dubbelt så många tips vid toppen av cykeln än under menstruationen. Dessutom fann han att förändringar i spetsnivån under månaden exakt sammanfaller med schemat för östrogenfluktuationer under menstruationscykeln.

Vad gör du

I princip allt du vill: hon är skadlig och skarp på tungan, men tolerant. Studier som analyserar förändringen i sexuella preferenser under cykeln visar att en kvinna i mitten av månaden gillar grov macho. Var inte blyg i dagsljuset för att kasta henne på ryggen och dra henne i en våningssäng - troligtvis är hon nöjd, även om hon vanligtvis föredrar en mer artig behandling. Och naturligtvis, använd kondomer (eller omvänt kasta dem bort - beror på uppgiften).

Dag 15-21

Vad händer med henne

Kroppen lyssnar med intresse för sig själv: har befruktning inträffat? Under denna period stiger nivån av progesteron - detta hormon kan behövas för att upprätthålla graviditet. Och samtidigt har progesteron en anti-ångesteffekt. Kvinnan är lugn, avslappnad, bakar pajer och hand vid kattungarnas syn. Nivån av östrogen i hennes kropp för närvarande sjunker. Därför förvärras verbala förmågor och rumsligt tänkande blir tvärtom bättre än före ägglossningen.

Vad gör du

Njut av de tysta filistinska glädjen. Ligger med henne i en omfamning i soffan och tittar på en film. Be att laga något komplicerat. Du kan ge henne en råtta. Försök få maximal glädje av att leva tillsammans den här veckan och ha tålamod - nästa vecka kommer du att behöva det!

Dag 22–28

Vad händer med henne

Inget bra! Under hela förra veckan hade hennes kropp mycket, mycket progesteron. Produkterna från dess bearbetning, som svenska forskare bevisade 2011, har en kraftfull anti-ångesteffekt på hjärnan - de binder till samma receptorer som bensodiazepin lugnande medel (hört talas om Valium?). Och nu, före menstruationen, sjunker nivån av progesteron, och kvinnan känner bokstavligen som om hon plötsligt hade tagits bort från lugnande droger. På grund av detta är hon väldigt, mycket, väldigt (en av författarna till texten är en tjej. Förlåt henne för det extra drama, okej? - MH) hon är rädd och orolig, även om hon förstår vad det är. Tyvärr är premenstruellt syndrom inte uppfinningen av hysteriska unga damer, utan en erkänd sjukdom. Det slår bokstavligen ner 2-10% av kvinnorna (andelen beror på ålder), och ytterligare 80% av de drabbade har några av dess symtom. Vanligtvis är de mest allvarliga problemen just kopplade till humörsvängningar, och toppen av känslor kan uppstå hos olika kvinnor vid olika tidpunkter: för någon - en vecka före menstruationen, för någon - den sista dagen framför dem.

Vad gör du

Ta ett djupt andetag. Räkna till tio. Öppna din mun. Säg: ”älskling, jag älskar dig. I hög grad. Du är min enda. Jag kommer aldrig lämna dig. Här tog jag med dig ett armband och korv. ” Upprepa tills resultatet är ordentligt fixerat. Håller med alla bestridelser och be om förlåtelse. Avvika försiktigt från hushållsredskap som hon kastar. Sprid jod på ditt repade ansikte. Försök att distrahera sex. Ha tålamod. Om du kan överleva detta, kommer hon att skämmas senast på en vecka och hon kommer att trösta dig, suga upp och gå med på allt, inklusive att köpa en ny motorcykel. Vänta.

Se upp för "säkra dagar"!

Kanske studerade du sannolikhetsteori vid institutet? Jag studerade dock inte, och sannolikheten för att bli gravid i mitten av cykeln är i alla fall högre än i början eller i slutet.

Enligt det amerikanska hälsoministeriet kan sex på dagen för ägglossning göra dig till en lycklig far med en sannolikhet på 33%, och om du räknar bara för fyra dagar sedan sjunker denna siffra redan till 10%, och så vidare. Det är just meningen med religiösa regler (till exempel i judendomen) som förbjuder sex under menstruation och flera dagar efter - det finns inget att göra meningslösa dumma saker, du behöver få barn. Ändå föddes många av oss just på grund av våra förälders tro på säkra dagar..

Perl-indexet, som utvärderar effektiviteten hos preventivmetoden, för kalendermetoden är 20–40. Detta innebär att minst 20 av 100 kvinnor som skyddas av räkningsdagar kommer att uppleva en oplanerad graviditet under det kommande året..

Skäl: för det första för många kvinnor skiljer varaktigheten på en eller annan fas av cykeln från genomsnittet och du kan lätt missa; för det andra, din stolta spermier överlever i en kvinnas kropp i upp till 5 dagar - en gång inom en säker dag kan han väl vänta på att ägget kommer ut. Var försiktig.

Allt om menstruation: 25 svar på dumma och skamliga frågor

Visst tänkte du på det, men var generad att fråga.

1. Är det möjligt att bli gravid under menstruationen?

Ja. Oftast inträffar fertilitetsfönstret (den så kallade perioden då befruktning troligen är) de 10-14 dagarna av cykeln. Men ibland - även med en vanlig cykel - kan det oförutsägbart förskjutas. Tidpunkten för det "bördiga fönstret" i menstruationscykeln: dagspecifika uppskattningar från en prospektiv studie. Detta innebär att det fortfarande finns en risk att bli gravid även under menstruationen.

2. Om magen gör ont - detta är normalt?

Nej. Menstruation kan vara obekväm, men detta obehag påverkar ofta inte livskvaliteten. Dessutom kan smärta reduceras.

Men om kramper och kraftiga blödningar blir riktigt utmattande är detta en alarmerande signal. Orsaken är kanske Menorrhagia Varför är min period så tung? - så kallade menstruationsstörningar, som åtföljs av överdrivna sekretioner.

Om du märker att det finns mer blod än vanligt och kramperna blir mer smärtsamma, se till att du konsulterar en gynekolog för att utesluta hormonsvikt, uterus fibroids, cirkulationsstörningar och andra möjliga sjukdomar.

3. Är det möjligt att träna under menstruationen?

Det är möjligt och till och med nödvändigt. Enligt vissa uppgifter kan träningens roll i behandlingen av menstruationsstörningar: bevisen, fysiska övningar - särskilt aerob (promenader, löpning, simning, zumba, Pilates, yoga) och stretching - minska smärta orsakad av kramper i livmodern.

Vi noterar dock att det är viktigt att lyssna på kroppens behov. Om du känner svaghet och smärta som avskräcker alla önskningar att arbeta hårt, är det bättre att ge upp träningen, överföra det hårda arbetet och istället gå till en gynekolog för en konsultation.

4. Är det möjligt att simma under menstruationen i öppna dammar och pooler? Tänk om något kommer dit??

Om du använder tamponger är riskerna minimala. Simma till hälsan.

Denna rekommendation gäller även i fall där hajar finns i din favoritbehållare. Life hacker skrev redan: det finns inte ett enda bekräftat fall när ett rovdjur skulle attackera en simmare under menstruationen.

I allmänhet föredrar hajar av någon anledning att jaga män.

5. Stämmer det att menstruationen slutar i vatten?

Nej. Och när du simmar och när du kopplar av i badet dras livmodern fortfarande ihop och menstruationen fortsätter.

Den enda nyansen är att vatten blockerar blodflödet. På grund av detta verkar det som om mindre blod släpps under vattenprocedurer. Men så fort du går till (villkorligt) stranden kommer allt blod som samlas under resan rusar till utgången och menstruationen kommer att fortsätta som vanligt.

6. Hur länge kan jag ha en vattpinne??

Läkare rekommenderar Toxic Shock Syndrome swab var 4–8 timmar.

Men det finns en extremt sällsynt, men mycket farlig komplikation förknippad med långvarig användning av hygienprodukter. Detta är en giftig chock. Det orsakas av bakterier som normalt lever på huden. Ibland tränger de in i fibrerna i vattpinnen och börjar föröka sig snabbt där, samtidigt som de avger en enorm mängd gifter. Konsekvensen av detta är svår rus, ibland till och med dödlig.

Om du inte kommer ihåg exakt när vattpinnen byttes, men du börjar känna dig som i de första dagarna av influensan (feber, frossa, svaghet, huvudvärk, illamående), ring snabbt en ambulans.

7. Kan en tampong gå vilse inuti? Falla till exempel i livmodern?

Uteslutet. Vagina är inte så djup som den kan verka: dess längd, även i upphetsad tillstånd, överstiger inte 17–18 cm. När något kommer in i den vilar den på något sätt mot ett extremt smalt område - livmoderhalsen.

Livmoderhalsen är en skyddande barriär som inte tillåter något överflödigt: varken främmande bakterier eller några mekaniska partiklar. Inklusive, naturligtvis, en tampong. Han har bara ingenstans att falla igenom.

8. Hur mycket blod som ska släppas under menstruationen?

I genomsnitt Perioder - 30–70 ml (2–5 msk) under hela menstruationsperioden - det spelar ingen roll om det varar tre dagar eller en vecka.

9. Jag tappar mer blod! Det är väldigt farligt?

Det beror på vad “mer” betyder. Om detta ord betyder en volym på drygt fyra matskedar är det i allmänhet normalt. Faktum är att menstruationsvätska inte bara är blod. Det innehåller hur mycket blod du tappar på din period? också partiklar i livmoderslimhinnan.

Begreppet "normal menstruationsvätskevolym" varierar över ett ganska brett intervall. Dessutom är varje menstruation individuell: ibland är det mindre urladdning, ibland mer. Därför, om du inte upplever smärtsamma kramper, illamående, svår svaghet eller andra ovanliga symtom, är det troligt att du har det bra.

Verkligen farlig blodförlust är sällsynt. Men var beredd att konsultera en gynekolog så snart som möjligt om:

 • Blod suger en eller flera kuddar (tamponger) per timme i flera timmar.
 • För att förhindra läckage måste du använda dubbelt skydd: både vattpinnen och dynan samtidigt.
 • Blödningen varar mer än sju dagar.
 • Menstruationen är så smärtsam att på grund av dem måste du ändra planer.
 • Menstruationen åtföljs av svår svaghet, trötthet, yrsel och andra tecken på blodförlust..

10. Är det normalt att klumpar sticker ut?

Ja. Blodproppar är partiklar i livmoderslimhinnan som avvisas under menstruationen. Om deras diameter inte är mer än 2–2,5 cm, kan du inte oroa dig.

Om det finns fler blodproppar, se till att kontakta en gynekolog. Sådan urladdning inträffar ofta med cyster, polyper, livmoderfibroider. Det är nödvändigt att fastställa deras orsak och, enligt resultaten, genomgå behandling.

11. Om testet visade graviditet och sedan blodet gick - detta är ett missfall?

 • Två ränder var ett misstag. Detta händer om du till exempel bryter mot instruktionerna och tillät testet att stanna i urinen längre än rekommenderat. Eller testet har gått ut.
 • Du har ökade nivåer av korionisk gonadotropin (det kallas HCG eller hCG). Som regel ökar halten av detta hormon under graviditeten, och det är det som fastställs med standardtest, som visar en andra remsa. I vissa fall kan hCG dock öka av icke-graviditetsskäl. Till exempel på grund av att man tar mediciner mot infertilitet. Eller på grund av hälsoproblem: ofta växer hCG med cystor och äggstockscancer, vissa njursjukdomar, urinvägsinfektioner och så vidare.
 • Du hade verkligen en tidig missfall. Oftast händer detta när det finns kromosomavvikelser i det befruktade ägget och livmodern avvisar fosterägget kort efter implantation. Enligt statistik från missfallet från American Association of Gravida kvinnor hänför sig 50–75% av alla missfall till denna tidiga art.

Det är som det kan, om testet visade två remsor och menstruationen snart började, är det nödvändigt att se en gynekolog. Endast en läkare kan avgöra varför detta hände och utesluta eventuella farliga kränkningar.

12. Om menstruationen inte har inträffat är det graviditet?

I de flesta fall, om du är frisk och sexuellt aktiv, ja. Menstruation som inte kommer i tid är ett tydligt skäl att köpa ett test och konsultera en gynekolog.

Men ibland att hoppa över menstruation har inget att göra med graviditet. Anledningen till förseningen kan vara olika faktorer: från hormonstörningar till förändrade tidszoner, brist på näringsämnen eller stress. Ändå är det värt att rådfråga med en gynekolog.

13. Och om menstruationen har kommit är det definitivt inte graviditet?

Nästan säkert. Om du har börjat avge den vanliga volymen, är du inte gravid. Är jag gravid? Vanliga frågor om tidig graviditet.

Det är viktigt att notera att cirka 25-30% av kvinnorna i tidig graviditet observerar fläckar. Deras orsaker kan vara mycket olika: från helt normal blödning av implantation till en infektion som utvecklas.

Men att förvirra dem med verklig menstruation är nästan omöjligt: ​​de är för magra och kortlivade.

14. Hur ska menstruationen lukta?

Normal - ingenting. Mer exakt bör du inte känna någon speciell aroma förrän du börjar sniffa speciellt. Och när du börjar känner du bara den metalliska lukten av blod med en liten blandning av vaginal bärnsten.

Stark, skarp, påtaglig lukt Varför luktar min period? ofta talar han om infektion. Försök därför inte helt enkelt dölja det - se till att konsultera en gynekolog!

Och du måste definitivt gå till läkaren om du förutom den ovanligt starka lukten:

 • Markera gult eller grönt.
 • Menstruation är mer smärtsam än vanligt..
 • Smärta och obehag i magen och / eller bäckenet.
 • Temperaturökning.

Sådana symptom indikerar tydligt att inflammation utvecklas någonstans inuti..

15. Det är normalt att menstruationen hosta och andnöd?

Snarare är detta ett av alternativen för normen. Menstruationen åtföljs av en minskning av nivån för det kvinnliga hormonet östrogen, och en brist påverkar lungfunktionen i lungfunktionsförändringarna i förhållande till menstruationscykeln hos kvinnor med cystisk fibros. Som ett resultat kan hosta och lätt andnöd uppstå, som passerar tillsammans med menstruationen.

16. Menstruationens början kan bestämmas med röst?

En studie från 2011 hittade Ger kvinnors röster ledtrådar om sannolikheten för ägglossning? Betydelsen av provtagningsregime, att vid menstruation hos kvinnor observeras betydande förändringar i röstens egenskaper. I allmänna termer: före ägglossningen blir kvinnliga "sång" högre och mer melodiska, talhastigheten ökar, och när klockan och tempot minskar. Vissa unga damer har en sådan omfattning att det blir uppenbart även för oinitierade öron..

17. Stämmer det att med PMS blir kvinnor nervösa och oförutsägbara?

Snarare mer impulsiv. Till exempel har det konstaterats att kvinnors utgiftsbeteende är menstruationscykelkänsligt, att kvinnor före menstruationen spenderar mer pengar och gör skräpköp. Detta beror på att de unga kvinnorna upplever fysiskt obehag och letar efter sätt att må bättre. Överdriven impulsiv shopping - en av dem.

18. Under menstruationen blir de dumma?

Hormonfluktuationer kan verkligen försämra minnet och koncentrationen hos åtminstone vissa nej, periodhjärnan är egentligen inte en sak kvinnor. Fysiskt obehag spelar också en roll: upplever obehagliga känslor i livmodern, kvinnor blir distraherade, tröttnar snabbare, blir mindre fokuserade. Men att prata om en minskning av mentala förmågor i detta fall är detsamma som att man antar att människor blir stumma under en förkylning.

19. Är det möjligt att färga hår under menstruationen?

Det finns en idé om att hormonella fluktuationer under menstruationen på något sätt förändrar hårets egenskaper, på grund av att färgen inte går bra. Men professionella frisörer bekräftar inte detta med The Truth About 6 Hair-Color Myths. Resultatet av färgning beror inte på cykeldagen, så ta med skönhet när du vill.

20. Och ögonfransförlängningar?

Kan. Menstruationen förändrar inte hårets egenskaper, så proceduren för limning av "förlängningar" på cilia kommer att vara exakt densamma som på någon annan dag i cykeln.

21. De säger att du inte behöver gå till tandläkaren eller för depilering under din period, eftersom det kommer att vara mer smärtsamt. Det är sant?

Ja, men bara delvis. Faktum är att smärttröskeln förändrar smärtuppfattningen i menstruationscykelfaserna hos kvinnor med kronisk smärta. beroende på cykelns fas. En vecka före menstruationen minskar det. Detta innebär att tandbehandling eller, till exempel, shugaring, kommer att verka mer obehaglig för dig än vanligt.

Men efter menstruationens slut och fram till ägglossning, växer tvärtom smärttröskeln. Så det är värt att förskriva alla smärtsamma förfaranden för dessa perioder.

22. Är det möjligt att ta tester under menstruationen?

Mycket beror på vilken typ av analys vi pratar om..

Till exempel sjunker hemoglobinnivån under blodförlust naturligtvis, så att mäta den under menstruationen kommer att vara ett misstag. Däremot är kolesterolnivåerna högre under menstruationen än menstruationscykeln påverkar kolesterolnivån än före och efter. Om du tar smärtmedicin kan de också påverka dina testresultat..

Därför, om möjligt, skjuta upp blod- och urintest tills menstruationen är klar. Om analysen är brådskande, se till att du konsulterar din läkare så att han dekrypterar resultaten och gör justeringar för fasen i din cykel.

23. Är det möjligt att sätta vaginala suppositorier under menstruationen?

Du kan satsa. Men man måste komma ihåg att blödning kan tvätta bort drogen innan den ens fungerar. Detta innebär att effektiviteten i behandlingen minskar. Denna situation föreskrivs vanligtvis i instruktionerna för specifika suppositorier..

Ljus förskrivs i de flesta fall av en kurs som inte bör avbrytas. Därför finns det två lösningar på problemet:

 • Starta kursen på ett sådant sätt att den slutförs innan menstruationen börjar. Till exempel, om dina ljus är utformade för 10 dagars applikation, bör du börja kursen senast 11-13 dagar före den planerade starten av din period.
 • Använd spolresistenta ljus. Sådana suppositorier är ganska sällsynta och kostar mer än deras tvättbara "kollegor". Fråga din gynekolog om vilka du vill föredra..

24. Är det möjligt att ringa perioden till rätt tid?

I allmänhet, ja. Det mest effektiva sättet är att börja ta p-piller i en cykel som föregår önskat datum. I detta fall börjar menstruationen om en dag eller två efter att du har avbrutit p-piller.

Andra sätt att orsaka menstruation inkluderar en mängd fysiska metoder. Till exempel kan du ta ett varmt bad eller ha sex. Effektiviteten hos sådana metoder är emellertid mycket lägre. Och i alla fall kan de absolut inte användas om du misstänker en graviditet.

25. Vad du ska dricka eller äta för att försena din period?

Varken mat eller dryck påverkar menstruationsperioden. Om du vill skjuta upp din period hjälper bara hormonella läkemedel, i synnerhet preventivpiller. Menstruationen kommer inte förrän du slutar ta.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Försening efter att jess har avbrutits

Användningen av p-piller blir allt populärare med denna metod för att förebygga en oönskad graviditet. Kombinerade orala preventivmedel är mycket praktiska att använda....

Hur man upptäcker graviditetens början under menstruationen?

Graviditet under menstruationen är ett sällsynt fenomen, men det kan hända. Inte all blödning under denna period kan betraktas som menstruation....

Menstruation med klimakteriet

Menopaus är en naturlig period i en kvinnas liv där produktionen av kvinnliga könshormoner av äggstockarna minskar. De flesta kvinnor möter obehagliga manifestationer av klimakteriet: menstruations oregelbundenhet, värmevallningar, humörsvängningar, viktökning....