Ultraljudsövervakning av ägglossning - Follikulometri (+ dekryptering!)

Klimax

Ultraljudsövervakning eller follikulometri är det mest pålitliga, nästan 100% sättet att bestämma ägglossning. Detta kräver ett besök i ultraljudskåpet flera gånger under cykeln.

Den första övervakningen utses efter menstruationens slut, ungefär en vecka före den förväntade ägglossningen, och upprepas sedan var tredje dag. Intervallet beror på folliklarnas individuella tillväxthastighet (ungefärligt datum för ägglossning bestäms av deras storlek). Efter att en gul kropp visas på platsen för den dominerande follikeln, såväl som vätska i det lilla bäckenet, säger läkaren att ägglossning har inträffat.

Hur ultraljud beräknar dagen för ägglossning

Detta är hans största fördel. Men det finns nackdelar med det: de höga kostnaderna och behovet av att besöka ultraljudsrummet. Faktum är att innan det fastställer att follikeln är redo för ägglossning kan det ta mer än en dag, och för varje screening måste du betala.

Med en stabil 28-dagars cykel börjar ultraljudsövervakning från dag 8-9 av cykeln. För närvarande kan du redan se den dominerande follikeln. Följande procedurer var 2-3: e dag bekräftar dess tillväxt och mognad och indikerar direkt ägglossningens strategi. När den dominerande follikeln når 18-24 mm spricker den och frigör ett ägg (ägglossning). Om processen utvecklas normalt bekräftar ultraljud den 15-16: e dagen av cykeln att den börjar.

Om menstruationscykeln är stabil, men dess varaktighet är kortare eller längre än 28 dagar, genomförs den första sessionen med ultraljudsövervakning 6 dagar före det uppskattade ägglossningsdatumet. Om menstruationen är oregelbunden föreskrivs follikulometri den fjärde dagen efter att de slutar. I vilket fall som helst fortsätter ultraljudsövervakning varannan 2-3 dag tills faktumet av ägglossning har bekräftats (corpus luteum och fri vätska i det lilla bäckenet).

Vilka parametrar har äggstockarna och folliklarna före ägglossningen

När follikeln mognar växer den gula kroppen och bleknar bort, äggstockarnas storlek förändras med jämna mellanrum. Inom det normala intervallet:

 • volym 4-10 cm 3;
 • längd 20-37 mm;
 • bredd 18-37 mm;
 • tjocklek är 16-22 mm.

Det borde inte vara förvånande om en ultraljudssökning visar olika storlekar på vänster och höger äggstock. Detta är en normal förekomst. De närmar sig lika parametrar efter klimakteriet..

Huvudpåverkan på äggstockens parametrar före ägglossningen har tillväxt av folliklar. I början av varje cykel börjar 7-8 folliklar att öka, då bland dem en dominerande (mindre ofta, två) sticker ut. Det fortsätter sin tillväxt och resten återgår till sitt ursprungliga tillstånd. Den ungefärliga storleken på den dominerande follikeln i ett tidigt skede (5-7 dagar av cykeln) är 6 mm. Närmare mitten (dag 10) når dess diameter 15 mm och ökar sedan dagligen med en och en halv till två millimeter per dag. Follikelstorlek under ägglossningen - 18-24 mm.

En betydande ökning av äggstockarna (med 1,5 cm 3 eller mer), samt en minskning av parametrarna, är en anledning till ytterligare undersökning. I det första fallet kan cystor eller tumörer vara närvarande. En minskning i volym kan indikera en minskning av ovariefunktionen..

Vilka är tecken på ägglossning som ses vid ultraljud

Den huvudsakliga föregångaren för att närma sig ägglossningen, som kan ses väl med ultraljudsskanning, är en dominerande follikel med en diameter på 17 mm eller mer. Den naturliga inkubatorn i ett moget ägg är en heterogen cirkulär formation. Dess dubbla kontur med en förtjockning på insidan är tydligt synlig.

Med en follikelstorlek den 12-14: e dagen av cykeln (cykel - 28 dagar) kanske mindre än 15 mm ägglossning inte är.

Livmodern under ägglossningen har en treskiktsstruktur i endometrium (intern slemhinna). Tjockleken når 8-12 mm. Efter ägglossningen förvandlas slemhinnan till en sekretor.

Tillståndet i livmoderns endometrium avgör kroppens beredskap för ägglossning

Ett tunnare lager av endometrium indikerar att livmodern inte är redo att acceptera ett befruktat ägg.

Ägglossning med PCOS - vad är en ultraljud för?

PCOS (polycystiskt äggstocksyndrom) är en hormonell störning där ägget inte mognar helt inuti den dominerande follikeln och inte lämnar den. Detta är en vanlig orsak till brist på ägglossning. Många folliklar med omogna ägglossningar degenererar till godartade neoplasmer - cyster.

Ultraljudsövervakning används nödvändigtvis för att stimulera ägglossning (en av de viktigaste metoderna för befruktning i PCOS), liksom i en cykel med ART - intrauterin insemination.

PCOS vid ultraljud - det finns ingen dominerande follikel

Var inte rädd för laparoskopi. Denna känsliga procedur hjälper inte bara till att identifiera problemet i det reproduktiva systemet utan också eliminera det på plats. Så till exempel diatermopunktur - förbränning av äggstocksmembranet i PCOS, bidrar till början av ägglossning och graviditet under de kommande 6 månaderna.

Follikulometri efter ägglossning

Förfarandet utförs under perioden från 2-3 dagar efter den förväntade frisättningen av ett moget ägg.

Om allt gick bra på skärmen kan du se:

  Corpus luteum (en rundad formation med ojämna konturer) i stället för en mogen follikel. Storleken på corpus luteum efter ägglossningen (15: e dagen av cykeln) är 15-20 mm. Den växer aktivt och når den 20: e dagen av en cykel med en diameter på 2,5-2,7 cm. Inom en vecka efter ägglossningen bleknar corpus luteum i äggstocken och försvinner vid tidpunkten för nästa menstruation, eller tvärtom - det ökar ännu mer aktivt (om befruktningen har inträffat).

Corpus luteum är en tillfällig körtel som bildas på platsen för den dominerande follikeln efter ägglossningen

 • Flytande ämne i douglasutrymmet bakom livmodern (vätska i bäckenet). Detta är innehållet i den dominerande follikeln som inträffar efter frisättningen av ett moget ägg, och en liten del av utsöndringen av äggledarna.
 • Ultraljudfoto - follikulometri efter ägglossning. Det finns en corpus luteum och fri vätska

  Om ägglossningen har ägt rum, ackumuleras vätskan i det intilliggande utrymmet i en obetydlig volym. Normalt är dess vertikala nivå mindre än 10 mm, men om den överstiger 50 mm kan detta vara en konsekvens av olika patologiska processer i de inre könsorganen.

  När du planerar ett barn är den bästa tiden för intimitet den dagen follikeln brister och 1-2 dagar före den.

  Efter ägglossningen måste du vänta cirka 7-10 dagar (så att embryot implanteras i livmodern). Tecken på implantation och andra tidiga symptom på graviditet vid 8-14 DPO: er beskrivs i en mycket detaljerad artikel med exempel. Om det finns sådana tecken, kan ett ultrasensitivt graviditetstest göras. Om inte, vänta tills förseningen börjar (15 dagar efter ägglossningen) och gör sedan testet.

  Folliklar i äggstockarna. Normen är en mängd på 30-40-50 år, under graviditet, klimakteriet, storlekar

  En kvinnas förmåga att bli gravid bestäms av folliklarna i äggstockarna, deras antal och mognad. Kännedom om normerna för fysiologiska processer som äger rum i det inre organet i det kvinnliga reproduktionssystemet gör att du kan fixa möjliga avvikelser i tid och få läkarhjälp i tid.

  Vad är folliklar, deras roll i kroppen

  Folliculus är en flerskiktsformad ihålig formation, runt vilken är epitel och bindväv. De skyddar den plats där oocyten mognar före ägglossningen och påverkar också östrogensyntes.

  Folliklar i äggstockarna, vars norm uppgår till cirka 500 tusen, läggs vid födseln. De börjar sin tillväxt under pubertetsflickorna och genomgår vissa utvecklingscykler. Detta är en kontinuerlig process som slutar under klimakteriet. De flesta prover dör i en viss cykel till följd av atresi. Resten går igenom alla utvecklingsstadier.

  Det finns tre tillväxtstadier:

  Varje element har en kvinnlig reproduktionscell och follikulära celler..

  Follikel-typer

  I enlighet med utvecklingsstadiet är elementen indelade i vissa typer:

  UrsprungligDenna typ inkluderar omogna element som finns i de ytliga delarna av äggstocken. Ha en platt form.

  De finns i stort antal, men de minsta storlekarna.

  Primär eller preantralDenna typ inkluderar uppvaknade element som har gått in i mogningsfasen. De är större än tidigare folliklar, har en kubisk form.
  Sekundär eller antrumFolliculus har i detta skede en mogenare form. De är flerskiktade och hålrum fyllda med flytande form mellan skikten. Det finns ett extra tecalt membran som visas före hålrummen och är avgörande för att identifiera detta element.
  Tertiär eller preovulatorisk eller mogenElement av denna art uppnår maximal utveckling, därför har den största storleken. Deras hålrum är vätskefyllda och omgiven av tecaskalet.

  Utvecklingsstadier per dagscykel

  Mognad av element sker kontinuerligt. I tillväxtstadierna sker deras aktiva bildning..

  Folliklar i äggstockarna, som är normala för antalet hos flickor uppgår till cirka 6 miljoner, beror direkt på mognad och hälsa hos föräldrarnas kropp. Reproduktion av element sker under perioden med fostrets utveckling. Under livets gång tillbringas de i samma mängd som de tidigare bildades..

  Det finns tre utvecklingsstadier. I det första förstadiet består folliklarna av en kärna och epitelceller. Innan detta är de i vila. Under puberteten går flickor till småstadier.

  Element täcks gradvis med nya lager och en mikroskopisk hög. De blir flerskiktade och börjar utsöndra det kvinnliga hormonet östrogen. I detta skede bildas kapillärer, bindväv. Mängden vätska i håligheterna börjar öka..

  Under denna period kan olika sjukdomar i barndomsperioden, stress, oroligheter påverka mängden folliculus.

  Vissa element dör och andra flyttar till ett annat skede - av stor tillväxt. Vid denna tidpunkt ackumuleras ägget näringsämnen, och en hålighet med en follikulär vätska bildas också. Celler börjar producera stora mängder östrogen.

  Den tredje etappen är den kortaste. Follikeln börjar mogna 12 timmar före ägglossningen och försvinner 2 dagar efter befruktningen. Med en framgångsrik process fortsätter celldelningen och mognadssteget slutar med bildandet av en haploid uppsättning av kromosomer.

  Den dominerande follikelns roll

  Valet av den dominerande follikeln sker i den tredje utvecklingscykeln. Elementets storlek är ungefär 20 mm. Det utvecklas normalt om kroppen är frisk, det finns inga patologier.

  I vätskan som fyller follikulära antrum ökar östrogeninnehållet kraftigt. Att höja nivån orsakar frisättning av luteiniserande hormon och ägglossning. När det finns ett brott i väggen i den dominerande follikeln och frigörandet av ägget återställs processen för reduktionsdelning.

  Normen för antalet folliklar i bihang efter ålder

  Folliklar i äggstockarna, vars norm tjänar till att bestämma de morfologiska kriterierna för ålder, beror på kroppens hormonella aktivitet. Ett viktigt argument som utvärderar reproduktionssystemet är ålder. De viktigaste mönstren för follikulär utveckling beror på hormonell reglering av kroppsfunktioner.

  Från tonåren, under påverkan av hormoner i den främre hypofysen, inträffar cykliska förändringar hos flickor i äggstockarna. Det endokrina systemet styr varje folliculus.

  Det genetiskt lagrade follikulärt lager efter ålder är:

  • vid födseln finns det 2 miljoner omogna element;
  • 11 tusen bitar går förlorade varje månad;
  • vid puberteten förblir 300 - 400 tusen stycken;
  • före början av åldersrelaterad klimakteriet förloras 1000 stycken. en gång i månaden;
  • vid en ålder av 47-50 år äggstocksreserven tappas.

  Som ett resultat, vid en ålder av 45, har en kvinna en låg sannolikhet för befruktning, trots att menstruationscykler och hormonell aktivitet i äggstockarna kvarstår.

  Normen för antalet folliklar under graviditeten

  Folliklarna i äggstockarna har sin egen norm, vilket är en uppskattning av den kommande superovulationen under befruktningen.

  Deras antal tolkas på följande sätt:

  • mindre än 5 - infertilitet;
  • 5-7 - en liten sannolikhet för fertilitet;
  • 8-15 - graviditet är möjligt;
  • 16-30 - normen;
  • mer än 30 - polyendokrin syndrom, åtföljt av nedsatt äggstocksfunktion.

  Under graviditeten frisätts inte den kvinnliga kroppen helt från folliculus. Endast de som väcks med en dominerande follikel förstörs. Resten är i vila och vaknar efter barnets födelse.

  Normen för antalet folliklar med klimakteriet, klimakteriet

  Med början av klimakteriet, förändringar i könsorganens funktion, hormonell misslyckande inträffar. Folliklar i äggstockarna, vars norm är begränsade, under klimakteriet förändras dramatiskt och sammandras. Det är deras frånvaro som bestämmer minskningen av östrogennivåer. När antalet menstruationer minskar, minskar folliculus.

  Normen för follikeln i äggstockarna med klimakteriet ändras tillsammans med hormonnivån

  Med klimakteriet komplicerar elementen avsevärt loppet av den sista oberoende menstruationen. Under denna period minskar äggstockarna i storlek och utsätts för olika sjukdomar. Om de började öka, orsakas det kanske av utvecklingen av en cysta, polycystisk, malig tumör.

  Det är viktigt under denna period att besöka gynekologen var sjätte månad för att diagnostisera sjukdomen i tid.

  Hur follikelstorlekarna normalt förändras under cykeln

  I början av varje menstruationscykel, under påverkan av follikelstimulerande hormon, börjar ny folliculus utvecklas i äggstockarna.

  Processen för follikulogenes med en standardcykel på 28 dagar sker enligt följande:

  • vid 5 dagars ålder är storleken på de antrala folliklarna upp till 5 mm;
  • på dag 7 ökar de med en hastighet av 1 mm per dag;
  • på dag 8 väljs den dominerande. Den fortsätter att växa med en hastighet av 2 mm per dag och når storlekar upp till 15 mm. De återstående follikulus regresserar och försvinner;
  • den 14: e dagen finns en ägglossningsfas. Den dominerande follikeln når en storlek på 24 mm, sedan spricker den och ett ägg lämnar det.

  Den genomsnittliga livslängden för en oocyt är från 12 till 24 timmar.

  Vad är follikulometri, vad är det för?

  Tekniken styr tillväxten och utvecklingen av folliculus i äggstockarna och hjälper till att bestämma möjligheten till befruktning. En ultraljudsskanning rekommenderas från åttonde till tionde dagen i menstruationscykeln. På åttonde dagen kommer en dominerande follikel att vara synlig.

  En ultraljudssökning utförs för att erhålla följande information:

  • bedömning av tillståndet i livmodern och äggstockarna, deras fas i cykeln;
  • studie av äggstockarnas funktion;
  • få bekräftelse av ägglossning;
  • bestämning av tiden när oocyten lämnar follikeln;
  • identifiering av orsakerna till menstruations oregelbundenhet och ovariell dysfunktion;
  • belysning av faktorer som påverkar frånvaron av ägglossning under menstruationen;
  • bedömning av cykliska förändringar i endometrium och identifiering av möjliga patologier;
  • fastställa användbarheten av den luteala fasen i menstruationscykeln, baserat på den information som erhållits om corpus luteum;
  • kontroll över äggmognadsprocessen under hormonterapi.

  Upprepad follikulometri utförs under förutsättning att det finns en ultraljud av bäckenorganen som passeras senast 6 månader sedan.

  Upprepade serier av ultraljudsundersökningar för att:

  • fastställa faktum av ägglossning;
  • bestämma faserna i menstruationscykeln;
  • ta reda på dagen ägget släpps;
  • utföra in vitro-befruktning;
  • diagnostisera infertilitet;
  • kontrollera effekten av hormoner på äggstockarna.

  Vid utförande av follikulometri uppmärksammas follikulär mognad och endometrium.

  Överträdelser med felaktig utveckling av den dominerande follikeln

  Om utvecklingen av den dominerande follikulusen försämras inträffar inte ägglossning, eftersom oocyten inte kan gå utanför. I sådana fall utförs observation och ultraljud. Från och med den 10: e dagen av cykeln övervakas tillväxten av den dominerande follikulus. Om det långsamt mognar, kan ägget från äggstocken inte gå ut. I detta fall föreskriva behandling. Observera resultatet under nästa cykel.

  Överträdelser i utvecklingen av ett dominerande element kan uppstå av olika skäl:

  • tidig början av klimakteriet på grund av operation eller det naturliga sättet;
  • patologi för äggstocksfunktionen;
  • problem med ägglossning;
  • östrogenbrist;
  • endokrina körtelstörningar;
  • kvinnliga könsinfektioner;
  • hypofyseadenom.

  Patologi vid mognad av den dominerande orsakas av depression, stress, nervös belastning.

  Möjliga avvikelser

  Folliklar i äggstockarna, vars norm kan överskridas eller underskattas, kan sluta växa eller utvecklas till önskad storlek. I det här fallet har kvinnan inte ägglossning. Anledningen till avvikelserna upptäcks med hjälp av ultraljud och bestämmer nivån på könshormoner hos en kvinna.

  Uthållighet

  Patologi orsakas av obalans i hormoner, vilket är nödvändigt för reglering av menstruationscykeln.

  Persistens kan erkännas av följande symtom:

  • underskattad progesteronnivå i blodet;
  • ökade östrogennivåer;
  • dominerande follikel existerar under lång tid;
  • det finns ingen luteal fas i menstruationscykeln;
  • det finns ingen corpus luteum och vätska i det intilliggande utrymmet.

  Terapi syftar till att normalisera den hormonella bakgrunden. Läkare föreskriver läkemedel som sänker östrogennivåerna i follikelfasen och ökar progesteronnivåerna i lutealfasen i menstruationscykeln.

  Överskottsstorlek

  Överdriven överdimensionering av follikeln kan indikera en cysta. Bildningen är en hålighet fylld med vätska, ibland med blod eller pus. I detta fall överstiger follikulusens diameter normalen och blir mer än 30 mm. I detta fall är det nödvändigt att punktera och suga folliklarna.

  Patologi orsakar funktionsfel i menstruationscykeln och smärtsamma symtom i nedre del av buken.

  Brist på

  Den tillfälliga frånvaron av folliculus förknippas huvudsakligen med kvinnans psykologiska tillstånd. Så snart kroppen återställs, bildas elementen igen.

  Fel kan orsaka följande faktorer:

  • felaktigt utvalda preventivmedel;
  • endokrina sjukdomar;
  • en kraftig förändring i vikt upp eller ner.

  Försvinnandet av folliculus över 45 år är en naturlig process, eftersom klimakteriet går in.

  Reglering av follikulär mognad

  Det huvudsakliga målet med terapi är att återställa den normala menstruationscykeln och befria kvinnan från infertilitet. Du kan uppnå resultatet genom att stimulera ägglossning, minska eller öka antalet antrala folliklar.

  Stimulering av ägglossning

  Stimulering av ägglossningen utförs efter att ha genomgått en omfattande diagnos som syftar till att identifiera orsakerna till patologier i menstruationscykeln. Anti-östrogenläkemedel föreskrivs för att stimulera östradiolproduktion och follikulär tillväxt.

  Cystyprofylax utförs med injektioner av hormonpreparaten Praegninum eller Gonacor. Stimulera inte med äggstocksutarmning under klimakteriet och med hinder i äggledarna.

  Minska antalet antrala folliklar

  Med ett ökat innehåll av follikulus terapi riktas till normalisering av hormonfonden. Det är möjligt att reglera produktionen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner, östrogener, prolaktin och progesteron med hjälp av kombinerade orala preventivmedel.

  Beroende på patologi förskrivs läkemedel:

  Kombinerade hormonella läkemedel används för att behandla menstruations oregelbundenheter, minska eller eliminera ägglossnings syndrom.

  Är det möjligt och hur man kan öka antalet folliklar

  Produktionen av antimuller hormon påverkar mängden folliculus. Med hjälp av vitaminkomplexet, liksom preparat som innehåller biologiskt aktiva ämnen, är det möjligt att öka stimuleringen av äggstocksfunktioner, öka chansen för framgångsrik äggmognad.

  Men det är omöjligt att öka hormonproduktionen med mediciner, eftersom mängden folliculus beror på kroppens genetiska egenskaper och kvinnans ålder.

  Oocyten utvecklas inuti folliklarna i äggstockarna. En förändring av den hormonella bakgrunden, möjligheten till befruktning beror på normen för deras kvantitet. Med avvikelser från normen är risken för olika patologier möjlig. Det kan finnas flera skäl till kränkningar, därför är det viktigt att genomgå en kvalificerad undersökning för att undvika infertilitet.

  Artikel design: Mila Fridan

  Follikelutveckling: tillväxt per cykeldag

  Mognad av folliklar och den efterföljande utvecklingen av den dominerande är grunden för ägglossningsprocessen och möjligheten till naturlig befruktning av ägget med spermier. Nedsatt utveckling av dessa celler kan leda till infertilitet. På olika dagar varierar storleken på follikeln per cykeldag. När de mognar ökar de i storlek och innan ägglossningen spricker det och släpper ett ägg.

  .gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/image_novyj-razmer.jpg "alt =" follikelutveckling efter dagar "bredd = "660" höjd = "351" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/image_novyj-razmer.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2018/02 / image_novyj-razmer-300x160.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

  Vad är follikel och follikulogenes?

  Folliklar läggs i bilagorna till flickan även när hon är i livmodern. Ursprungligen finns det cirka 30 tusen, men innan puberteten börjar kommer ungefär hälften av dem att dö - detta är ett naturligt val. Follikeln hänvisar till de "embryonala" groddcellerna, vars huvudfunktion är att skydda ägget under dess utveckling från yttre faktorer som hotar dess livskraft. Skydd ges av flera lager av epidermal vävnad.

  Inom medicin kallas processen för utveckling och tillväxt av en vesikel med ett ägg follikulogenes, som inkluderar tre steg:

  1. Transformation av premordiala celler till preantrala celler. Denna fas kännetecknas av accelererad utveckling av 10-15 folliklar.
  2. Bildningen av den antrala follikeln. I en, mindre ofta i två, bildas ett hålrum och utvecklingen fortsätter. Medan andra hamnar i avstängd animering, regenerera.
  3. Graaf-bubblans utseende. I detta skede är det en ökning i vätskevolymen inuti cellen, vilket provocerar dess brott och frigöring av ägget.

  Follikulär fas

  Menstruationscykeln är indelad i två faser: follikulär och luteal. Det är under den första fasen som den "embryonala" cellen mognar, från vilken i framtiden, vid befruktning, fostret kommer att utvecklas.

  Follikelfasen börjar den första dagen av den nya menstruationen och slutar med ägglossning. Varaktigheten för denna fas är ungefär ½ av hela menstruationscykeln. Speciella celler i denna fas producerar könshormoner östrogen.

  Under hela follikelfasen överskrider rektal temperatur inte 37 ° C. 2-3 dagar före ägglossningen stiger temperaturen med 1-1,2 ° C, och på ägglossningsdagen sjunker den kraftigt. Att mäta bastemperaturen är ett sätt att bestämma den bördiga fasen - den bästa tiden att bli gravid..

  Efter follikelfasen inträffar luteal. I detta skede bildas corpus luteum inuti vesikeln på platsen för ägglossningen, som upprätthåller en balans mellan hormonerna östrogen och progesteron, som utsöndras av corpus luteum för att förbereda kroppen för en möjlig graviditet.

  .gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/pic1.png "alt =" fas i menstruationscykeln "bredd =" 660 " height = "542" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/pic1.png 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads /2018/02/pic1-300x246.png 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

  Dominant follikel

  Varje månad, i bilagorna till en kvinna, börjar 7-9 embryonceller utvecklas snabbare i förhållande till sina "bröder". Därefter avbryts deras utveckling, och kroppen "koncentrerar" sig på en sak - den dominerande follikeln. Storleken på denna epitelkokong ökar ständigt..

  Samtidigt börjar ägget inifrån att mogna: det passerar genom flera på varandra följande avdelningar, vilket åtföljs av en ansamling av näringsämnen och utseendet på de yttre skalen, varav endast 3.

  Follikulometri - ett sätt att bestämma follikelstorlek och ägglossning

  Det är inte möjligt att bestämma storleken själv. För sådana ändamål finns det en speciell procedur som kallas follikulometri. Detta är en ultraljudssökning, under vilken det är möjligt att bestämma storleken, antalet och tillväxtdynamiken hos embryonala celler.

  • exakt datum för ägglossning;
  • felaktig funktion av bilagorna;
  • terapiens effektivitet.

  Follikulometri gör det möjligt att upptäcka förekomsten av patologiska sjukdomar:

  • follikulär cyste - en neoplasma i epididymis, som är en äggcell som inte gick ut efter bristning av epidermal kokong i äggledaren;
  • atresia - patologisk underutveckling av DF;
  • uthållighet - förekomsten av viruset i vävnaderna i bihang, vilket förhindrar äggens fulla utveckling;
  • luteinisering - en kränkning av utvecklingen av "bubblan" när corpus luteum börjar utvecklas i en omogen cell.

  Följderna av follikulometri är följande:

  1. Under den första proceduren bestämmer läkaren de antrala folliklarna, varav en därefter kommer att bli dominerande.
  2. Efter 3 dagar utförs ytterligare en ultraljud, under vilken närvaron eller frånvaron av DF bestäms.
  3. Och under det tredje förfarandet bestämmer läkaren det maximala värdet på DF, vilket indikerar tillvägagångssättet för ägglossning.

  Follikelstorlek efter cykeldag

  Varje dag växer det, växer. Det finns speciella tabeller där data erhölls på basis av follikulometri, vilket indikerar utvecklingshastigheten.

  Normal storlek på olika dagar i cykeln:

  1. 1-4 dagar - bildningen av antrala embryonala celler, som var och en inte överstiger 4 mm i diameter. De kan visas och utvecklas i båda bilagorna samtidigt eller växelvis i var och en av dem..
  2. 5-6 dagar - celler ökar snabbt i storlek upp till 6 mm.
  3. En vecka efter början av menstruationscykeln bestäms DF, dess diametriska storlek når ett märke på 10 mm. I detta skede stoppar utvecklingen av andra antralceller.
  4. 8 dagar - storleken på den dominerande bubblan kan redan vara 12 mm.
  5. Dag 9 - DF ökar i storlek med 2 mm, det vill säga dess storlek i normen kan redan vara 14 mm.
  6. På den 10: e dagen - DF når en diameter på 16 mm fortsätter resten att minska.
  7. 11 dagar - storleken på den huvudsakliga follikulära kokongen kan nå 18 mm.
  8. 12 dagar - vid detta skede av DF-cykeln växer till 20 mm.
  9. 13 dagar - Graaf-bubblans storlek når 22 mm, och stigma syns på en av dess poler.
  10. 14-16 dagar - brott i follikulära vävnader, utbytet av ett moget ägg. I detta skede är DF-värdet som regel inte mer än 24 mm.

  Starka avvikelser från dessa standarder i riktning till reduktion kan indikera förekomsten av patologi.

  .gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/tsts.jpg "alt =" ägglossning "bredd =" 660 "höjd = "427" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/tsts.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018 /02/tsts-300x194.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

  Sammanfatta alla ovanstående, låt oss sammanfatta ett litet resultat:

  1. Follikeln är en bubbla där utvecklingen av ägget inträffar och dess skydd mot yttre faktorer som i en eller annan grad kan påverka dess fulla utveckling.
  2. Hur många folliklar växer? Början på utvecklingen av denna cell sammanfaller med den första dagen av menstruationscykeln. Det vill säga den första dagen av menstruationen startar en ny cykel och sedan börjar utvecklingen av en grupp embryonala celler, varav en senare blir dominerande. Follikulär vävnadstillväxt varar tills ägglossningen, under vilken den brister och frigör ägget klart för befruktning. Det vill säga varaktigheten för mognadsfasen är 14-16 dagar.
  3. Det finns normativa indikatorer för storleken på utvecklingen av DF, avvikelse från vilken oftast är förknippad med utvecklingen av patologier hos olika etiologier.

  Har du någonsin undrat vilka specifika funktioner follikulär utveckling kännetecknas av? Kanske har du eller dina vänner redan genomgått follikulometri? Dela intressanta fakta och personliga upplevelser med oss ​​och våra läsare och lämna dina kommentarer i slutet av publikationen.

  Follikulometri: på vilken cykeldag som ska gå, vad kommer resultaten att säga?

  Follikulometri har nyligen blivit ett mycket populärt förfarande. Det hjälper mest exakt att beräkna ägglossning, vilket vanligtvis är nödvändigt i närvaro av vissa problem med befruktningen. Genomförandet av det är enkelt: i processen med ultraljudsundersökning av bäckenorganen utförs follikulometri separat, på vilken dag av cykeln (2, 7, 8, 14 eller andra) väljs proceduren av grundläggande betydelse. Hur man förbereder och sedan dechiffrerar resultaten korrekt?

  Läs den här artikeln

  Varför follikulometri behövs

  Med den här metoden kan du övervaka hur follikeln växer och mognar. Normalt sker detta varje månad hos kvinnor, och om det inte finns några kränkningar inträffar graviditet "enligt plan". Så follikulometri avslöjar följande:

  • Vad är strukturen för äggstockarna hos den här kvinnan, finns det cystor, förkortade folliklar.
  • Vilken del upptar den fungerande vävnaden och vad är ungefär "leveransen" av ägg. Med en grundlig ultraljudsundersökning av äggstockarna kan en specialist, i procenttal, indikera andelen folliklar som ännu inte har vuxit. Detta är särskilt viktigt för kvinnor under perimenopausal period, när de fortfarande vill bli gravida. Vid menopausen har äggstockarna en speciell struktur där follikulära apparater inte längre skiljer sig.
  • Vad är follikelns tillväxtdynamik under hela cykeln: dess maximala storlek sker ägglossning.
  • Bildar corpus luteum, vilken dag, dess storlek. För att göra detta utförs follikulometri den 21: e dagen av cykeln med en genomsnittlig varaktighet av 28-30 dagar.

  En annan viktig punkt är att läkaren kan mäta folliklar, deras omvandling och, parallellt, dynamiken i endometrial mognad. När allt kommer omkring finns det situationer där ägglossning inträffar och sedan befruktning, men fosterägget har ingenstans att fästa, eftersom det inre skiktet i livmodern är mycket tunt och inte genomgår de nödvändiga cykliska förändringarna.

  Vi rekommenderar att du läser artikeln om ultraljud i bäckenet för menstruation. Från det kommer du att lära dig den optimala tiden för varje typ av undersökning, orsakerna till att ultraljud inte kan skjutas upp.

  Alla dessa uppgifter är nödvändiga för läkare i många fall. Så oftast utförs follikulometri för följande ändamål:

  • För att ta reda på orsakerna till misslyckade försök att bli gravida. Det spelar ingen roll om kvinnan har en regelbunden cykel eller inte. Ibland räcker det för att lösa ett problem bara för att avgöra på vilken dag av cykeln ägglossningen inträffar. Faktum är att majoriteten anser att med 14, men i själva verket är det bara i 50% av fallen, i 30% - med 19-21, i 20% - på andra dagar. Genom att peka paret på de mest gynnsamma dagarna kan du bidra betydligt till befruktningen om det inte finns andra problem.
  • Om det under behandlingen är nödvändigt att ta reda på om stimulering av ägglossning är nödvändig eller follikeln går genom alla mogna stadier helt oberoende.
  • När en kvinna förbereder sig för befruktning in vitro, artificiell insemination eller andra liknande interventioner.
  • För att avgöra orsakerna till en oregelbunden cykel.
  • För att kontrollera behandlingen av olika gynekologiska patologier, till exempel hormonella störningar, etc..

  Follikelmognad och äggutbyte

  Vad är metodens komplexitet

  Follikulometri är en enkel procedur, den kräver endast speciell kunskap inom ett specifikt område av gynekologi och ultraljud. Men i de flesta fall måste du göra det var 3 till 5 dagar, ibland ännu oftare, vilket orsakar besvär för kvinnor, till exempel när det gäller en plats långt borta från centrum.

  Trots det faktum att en enda ultraljudundersökning inte är särskilt dyr, är 10-15 stycken på en månad i slutändan ganska dyra.

  Se videon om proceduren:

  När man ska spendera

  I varje speciell situation bestämmer läkaren individuellt vilken dag av cyklens follikulometri som ska göras. Men oftast är detta minst 4 - 5 studier per cykel, och ibland mer. I genomsnitt kan en graf se ut så här:

  • Den första studien görs bäst omedelbart efter menstruationens slut, ungefär den femte eller sjunde dagen. Detta kommer att ge läkaren en allmän uppfattning om strukturen och möjliga störningar i reproduktionssystemet. För närvarande kan det redan finnas en ”misstank” om en eller flera folliklar redo för tillväxt.
  • Den andra studien måste genomföras efter 3 till 5 dagar från den första (8 till 10 dagar), allt beror på vad resultatet av den föregående. På dagarna 8-10 i cykeln blir det helt klart om ägglossning kommer att inträffa denna månad. Den dominerande follikeln når redan 10 - 12 mm, vilket tydligt skiljer den från den totala massan av ovarievävnad. Om läkaren inte hittar detta i dag kan studien genomföras under denna cykel. Undantaget är situationer då en tjej har mycket stora pauser mellan menstruationen, då kan en ultraljudssökning utföras var 5 till 7 dagar före de kritiska dagarna.
  • Den tredje studien bör falla vid ägglossning eller den kortaste tiden före / efter den - 12-16 dagar av menstruationscykeln. Specialtest hjälper läkare och kvinnor i denna fråga. Genom att göra dem regelbundet kan du välja den lämpligaste dagen. Ägglossningstester är enkla att utföra, de är tillgängliga för alla. Enligt resultaten av ultraljud vid denna tidpunkt gör läkaren rekommendationer, till exempel för att ta ägg till IVF eller bara för aktivt sex.
  • Den fjärde studien tilldelas baserat på tidigare data. Detta kan vara antingen nästa eller en dag eller tre efter föregående ultraljud, vanligtvis på 14-21 dagar i menstruationscykeln. Detta är nödvändigt för att spåra ägglossningen, om den inte har inträffat tidigare, eller för att utvärdera bildandet av corpus luteum.
  • Den sista studien måste göras på 21 - 26 dagar. Senare utförs det i fallet när en kvinna har en lång cykel. Till exempel utförs follikulometri med en cykel på 45 dagar på 36 - 39 dagar. Ungefär denna tid sker implantation av fosterägget i endometriet, så det är viktigt att utvärdera alla parametrar för detta inre skikt i livmodern. En corpus luteumregion undersöks också och indikatorer jämförs..

  Examensförberedelse

  Speciell förberedelse för att utföra follikulometri, den nionde dagen av cykeln är denna eller någon annan, det är inte nödvändigt, det räcker att följa de allmänna rekommendationerna med standard gynekologisk ultraljud.

  Det enda som behöver göras är att om möjligt utesluta gasbildande produkter från kosten. Annars kan uppblåsta tarmslingor allvarligt störa översikten över bäckenorganen. Så det är bättre att överge alla typer av baljväxter (ärtor, linser, etc.), spannmål (inklusive bröd), vissa frukter och grönsaker (kål, bananer, äpplen, etc.).

  Du bör också undersöka din läkare om transabdominal (genom den främre bukväggen) eller transvaginal (genom vagina) kommer att vara ultraljud. I det första fallet är en förutsättning den maximala fyllningen av urinblåsan, annars är det helt enkelt inte möjligt att se alla små detaljer. För att göra detta, om 2 - 3 timmar måste du dricka 1,5 - 2 liter vätska. Vid transvaginal ultraljud är det motsatta: du måste urinera i förväg för studien så att hela blåsan inte stör.

  Metodik

  Det finns två huvudsakliga sätt att spåra follikulär tillväxt och mognad. De är som följer:

  • Med användning av transabdominal ultraljud, medan sensorerna är installerade i nedre del av buken, ligger kvinnan på ryggen. Denna metod är mindre exakt, mätfelet är ganska högt. Därför används denna typ av ultraljud i gynekologi när det av någon anledning inte är möjligt att se genom slidan..
  • Med användning av transvaginal ultraljud sätts en speciell sensor in i slidan, direkt till livmoderhalsen och vaginalbågarna. Kvinnan ligger liggande med böjda knän och benen isär. I detta fall är den resulterande bildens ultraljudkvalitet och noggrannhet högre. I dag används i 95% av fallen denna metod.

  Studera datum

  Utnämningen av follikulometri på cykeldagarna utförs av läkaren, baserat på vittnesbörd om studien, kvinnans klagomål och den kliniska situationen.

  Avkryptera resultatet

  Uppgifterna erhållna genom follikulometri är mycket olika och ger antaganden om den verkliga orsaken till patologi hos kvinnor. Följande grundalternativ är möjliga:

  • Normal bild. I detta fall växer follikeln till 15 - 25 mm och spricker sedan (detta indikeras av spår av vätska i bukhålan). En gul kropp bildas på denna plats. Om detta observeras mot bakgrund av infertilitet är problemet annorlunda (hinder för äggledarna, individuell oförenlighet etc.).
  • Atresia i follikeln observeras om tillväxten först inträffade, men sedan av någon anledning började den minska i storlek. Den försvinner antingen helt eller förblir på äggstocken några millimeter.
  • Hållbarheten hos follikeln upptäcks när den har fullmognat till önskad storlek, men ägglossningen har inte inträffat, medan storleken fortfarande är stora. Som ett resultat har en kvinna ofta en försening i sin period mot en sådan bakgrund. Om storleken på den persistenta follikeln överstiger 25 mm är det vanligt att prata om en follikulär ovariecyst. Inom 2 till 3 cykler, och särskilt mot bakgrund av behandlingen, passerar sådana formationer.
  • Luteinisering av follikeln fastställs om mognad inträffade och sedan bildades en gul kropp utan ägglossning. I sådana situationer finns det ingen fri vätska i bukhålan, och testerna är negativa eller svagt positiva. Detta tillstånd kan ofta förväxlas med normen..
  • Det finns generellt ingen utveckling av folliklar. Detta inträffar med polycystic, under permenopausal period och under vissa andra tillstånd. Vid vilken tidpunkt en ultraljudssökning inte skulle utföras, är follikulometri-mönstret på dag 11 i cykeln, 15, 21 och andra detsamma utan den minsta dynamiken.

  Läkares beslut efter follikulometri

  Efter follikulometri bestäms normen av läkaren på cykeldagarna, den kan variera avsevärt beroende på dess varaktighet.

  I vilket fall som helst ger denna studie ett "tryck" för ytterligare undersökning eller fullständigt fastställer orsaken till patologin. Enligt follikulometri-data blir det till exempel tydligt hur och med vilket schema man ska förskriva stimulering till en kvinna, och i allmänhet är det nödvändigt. När persistenta folliklar identifieras förskrivs gestagener för att återställa den andra fasen. Om en kvinna utförde follikulometri för IVF, bestäms de mest optimala dagarna för äggsamling. I varje fall, sin egen strategi och efterföljande utnämningar.

  Vi rekommenderar att du läser en artikel om hur du bestämmer dagen för ägglossning. Från det kommer du att lära dig om metoderna för att beräkna dagen för äggproduktion, effektiviteten av att använda tester, mäta basal temperatur, genomföra ultraljud.

  Follikulometri är en ofta och ganska informativ studie i gynekologisk praxis. Det handlar om att spåra dynamiken för tillväxt och mognad av folliklar, baserat på vilken läkaren försöker fastställa orsaken till sjukdomen hos en kvinna. Tidpunkten för början och den totala varaktigheten för sådana studier bestäms individuellt av specialisten. Till exempel follikulometri-data med en lång cykel och en kort kommer att variera avsevärt, så det är svårt att bestämma det själv.

  Miniräknare "Follikelstorlekar efter cykeldagar"

  Tidpunkten för follikulometri beror på varaktigheten av menstruationscykeln.

  I den tidiga follikelfasen börjar flera folliklar vanligtvis utvecklas samtidigt. Snart är bara en av dem (mycket sällan - två eller flera) framför de andra i utveckling - detta är en "dominerande" follikel. För närvarande överskrider dess dimensioner 15 mm, och alla övriga genomgår omvänd utveckling (atresia, regression). Den dominerande follikeln fortsätter att öka med i genomsnitt 2-3 mm per dag och vid ägglossningen når dess diameter 18-24 mm.

  Med en "idealisk" 28-dagars cykel kan den första ultraljuden göras på åtta till 10: e dagen av cykeln eller omedelbart efter slutet av menstruationen (med en längre cykel, senare). Vidare utförs ultraljud var 1-2: e dag. Beroende på resultaten från nästa studie kan en ultraljudspecialist planera nästa undersökning förr eller senare. Fram till den dagen, tills faktumet av ägglossningen som har inträffat har fastställts, eller tills menstruationen börjar, om ägglossningen av någon anledning inte har inträffat.

  DF - dominerande follikel

  DF - dominerande follikel

  En speciell kalkylator hjälper dig att beräkna från vilken dag du ska göra follikulometri med hänsyn till längden på din cykel.

  Follikulometri - granskning

  Allt du behöver veta om OVULATION! Follikulometri, tester, basal temperatur, bloddonation - vilket är bättre för att bekräfta ägglossning? Varför är LATE OVULATION så dåligt?

  Hej alla! Genom vad bara flickor som planerar en graviditet inte går igenom! Och jag är tyvärr inget undantag. I två års planering översatte jag inte bara ett stort antal tester, donerade blod för hormoner, mätte basaltemperatur, utan kontrollerade också äpplen hos äggledarna, gjorde operationen - laparoskopi. Och naturligtvis var Folliculometry inte utan.

  Vad är follikulometri?

  Detta är en övervakning av äggstocksaktiviteten i dynamik med hjälp av ultraljud. Ultraljuddiagnostik av äggstockarna utförs en gång några dagar under fortsättningen av den kvinnliga cykeln, och vid behov flera cykler. Syftet med studien är att välja rätt ögonblick för befruktning eller bekräfta ägglossning.

  Det är under follikulometri som tillväxten av folliklar (potentiella ägg) i äggstocken övervakas. Först när en av dem dominerar (blir större än de andra), växer i storlek och sedan spricker - ägglossning.

  Vad är ägglossning och när inträffar det??

  Ägglossning är det ögonblick som ägget lämnar äggstocken för ett efterföljande möte med spermierna.

  Det förekommer vanligtvis på dagarna 13-14 i cykeln. Men det finns tidiga och sena ägglossningar (bara mitt fall).

  När utförs follikulometri??

  Vanligtvis krävs 3-4 besök:

  1 - 5-6 dagar före den förväntade ägglossningen.

  2 - 1-2 dagar före den förväntade ägglossningen (datumet tilldelas av läkaren).

  3 - 2 dagar efter ägglossningen.

  Ett annat besök kan vara mellan första och andra gången för att se hur follikeln växer..

  Utgivningspris:

  Jag genomgick follikulometri tillsammans med bäcken-ultraljud, så priset var 950 rubel. Vanligtvis kostar follikulometri 500-600 rubel.

  Vad att ta med sig?

  2. Våtservetter eller vanliga för att torka bort överskottsgel.

  Kanske i en bra klinik kommer de att ge dig allt detta, men i fallet, ta det med dig.

  Hur är follikulometri?

  Du lägger blöjan på soffan, ligger på ryggen. Böj dina knän. Läkaren sätter en kondom på den transvaginala sensorn, smörjer den med gel och injicerar den intravaginalt. För närvarande är lätt obehag möjligt, som vid möten med en gynekolog.

  Läkaren tittar på äggstockarna, räknar antalet folliklar, letar efter en dominerande follikel, mäter dess storlek, liksom tjockleken på endometrium.

  Endometriet är det inre slemhinnan i livmodern, som foder dess kavitet och är rikligt utrustad med blodkärl. Det spelar en viktig roll i menstruationscykeln, men dess huvudsakliga uppgift är att skapa förhållanden som är gynnsamma för implantering av ett fosterägg, det vill säga för en framgångsrik graviditet.

  Som ett resultat får du en ögonblicksbild av den dominerande follikeln, en beskrivning av storleken på äggstockarna, antalet folliklar, tjockleken på endometrium.

  För mig, en person utan medicinsk utbildning, är det naturligtvis svårt att förstå något i dessa bilder. Beskrivningen är viktigare för mig, nämligen läkarnas dekrypteringstext, som jag kommer att ge lite nedan.

  2 av mina follikulometriupplevelser:

  Jag beskrev redan en erfarenhet i en översyn när jag jämförde tester, bastemperatur och bara Uzi-övervakning av ägglossning. Vid den tiden inträffade ägglossningen den 18: e dagen av cykeln.

  Mer än ett år har gått sedan dess, mycket har förändrats i kroppen och efter operationen för att ta bort vidhäftningarna i äggledarna gick jag igen till follikulometri efter insats av läkaren.

  Den 11: e dagen av cykeln var den dominerande follikeln i höger äggstock och storleken var 13 mm.

  Den 17: e dagen av cykeln växte den dominerande follikeln till 16 mm, vilket är mycket litet.

  För framgångsrik ägglossning måste follikeln nå en storlek på 20-23 mm.

  Läkaren sa att ägglossningen skulle vara sen och bad att komma den 23: e dagen av cykeln. Hon frågade om DUFASTON togs under den senaste cykeln? Och jag tog just på mig en läkares anvisningar tillsammans med INOFERT. Jag vet inte om detta kan ha någon effekt. Men ägglossningen har förskjutits. En ägg mognar under lång tid, vilket inte är särskilt bra..

  Jag läste en hel del artiklar om detta ämne, men det är bara tydligt att sen ägglossning är en avvikelse. Och det är nödvändigt att återföra denna avvikelse till det normala, för med sen ägglossning är ägget redan "trött" och "gammalt".

  De vanligaste orsakerna till sen ägglossning:

  1. Ökad fysisk och psykologisk stress. Det är lämpligt att undvika dem under graviditetsplanering.
  2. Infektionssjukdomar i fortplantningsorganen.
  3. Hormonella förändringar i kroppen.
  4. Tidigare preventivmissbruk.
  5. Brist på kroppsvikt hos kvinnor. Brist på fettvävnad påverkar negativt produktionen av östrogen, vilket framkallar sen ägglossning.
  6. Ökad styrka, sport i kombination med steroider.
  7. Spontana och medicinska aborter, nyfödda.

  Den 23: e dagen kom jag tillbaka till ultraljudet igen. Som ett resultat blåste den dominerande follikeln bort och blev igen 13 mm stor. Anovulatorisk cykel. Det är, ägglossning i denna cykel kommer inte att vara.

  Den anovulatoriska cykeln observeras vanligtvis under övergångsperioderna för utvecklingen av den kvinnliga kroppen, när det reproduktiva systemet omstrukturerar sitt arbete på ett nytt sätt. Denna anovulation kallas fysiologisk.

  När anovulatoriska cykler regelbundet förekommer hos kvinnor i reproduktiv ålder, är detta en patologi som verkligen åtföljs av nedsatt fertilitet. Förresten, oförmågan att bli gravid är ofta den enda oroande signalen om den anovulatoriska cykeln. Denna form av den anovulatoriska cykeln kallas patologisk.

  Vad är bättre för att bekräfta ägglossning?

  För närvarande är den mest exakta metoden follikulometri.

  Ägglossningstester är inte alltid pålitliga. Kan visa falskt positivt och falskt negativt.

  Metoden för att bestämma bastemperaturen är obekväm. Varje dag på samma gång måste du mäta rektaltemperaturen och du måste göra detta i minst 3 månader och sedan jämföra graferna.

  Ett blodprov för Progesteron ger inte heller 100% bekräftelse av ägglossningen. Progesteron är ett hormon som produceras när ett corpus luteum har bildats i äggstocken efter ägglossningen. Men när man tar hormonella läkemedel är detta opålitligt.

  När det gäller mig kommer jag att övervaka ägglossningen i nästa cykel för att se till att den är tillgänglig. Kanske, efter operationen, justerar äggstockarna fortfarande sitt arbete, annars krävs stimulering av ägglossningen.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Hur man minskar blödningen med tunga perioder med blodproppar hemma

  medicinerStrömningen av livmoderhålan kommer helt att stoppa riklig menstruation på kortast möjliga tid. Denna procedur på grund av den höga risken för skador är mycket sällsynt och endast i speciella fall....

  Hur vitaminer hjälper till att återställa din menstruationscykel

  Alla vet att människokroppen måste få den nödvändiga dosen vitaminer, mineraler. Det enklaste sättet att göra detta är genom att konsumera mat, köpa färdiga komplex på apotek....

  Månadsperioderna har slutat och har börjat igen: vilka är problemen

  När menstruationen slutade och började igen - detta är en icke-standardiserad och ovanlig situation som orsakar många kvinnor oro. Varje representant för det svagare könet vet när, hur många och hur många dagar menstruationen ska gå....