Follikelstorlekar efter cykeldag

Blödning

Folliklar är en del av en kvinnas gonader, det vill säga deras integrerade komponent. Dessa är speciella formationer där omogna groddceller är under tillförlitligt skydd. Follikelns uppgift är att skydda oocyterna, och när det är dags, att säkerställa äggets säkerhet under mognad och utgång på ägglossningsdagen.

Hur sker tillväxt??

Folliklar ges till en kvinna vid födseln. Nyfödda flickor har i äggstockarna från 500 tusen till en miljon primulära folliklar, av vilka storleken är försumbar. När puberteten börjar startar flickan den månatliga kontinuerliga follikulogenesprocessen, som kommer att pågå under hela hennes reproduktiva liv och endast slutar med början av klimakteriet..

För en kvinnas hela liv tilldelas cirka 500 groddceller, de mognar en i varje menstruationscykel, och på ägglossningsdagen lämnar tillflyktbubblan, som har nått sin maximala storlek. Efter ägglossning inom 24-36 timmar är befruktning möjlig. För att bli gravid behöver du bara en follikel och ett ägg.

När puberteten börjar börjar flickan producera ett hormon som ansvarar för follikulär tillväxt. Det kallas FSH - follikelstimulerande hormon. Det produceras av den främre hypofysen. Under dess påverkan börjar primodiella vesiklar att växa, och redan under nästa ägglossning blir några av dem först preantral, och sedan antrum, inuti det finns ett hålrum fyllt med vätska.

Antrala folliklar i början av den kvinnliga cykeln kan vara från 5 till 25. Deras antal gör det möjligt för läkare att förutsäga hur kapabel en kvinna är av självuppfattning, om graviditet är möjligt utan stimulering och läkares hjälp. Normen är från 9 till 25 bubblor. Om en kvinna visar sig ha mindre än 5 folliklar av antrumtypen, fastställs diagnosen infertilitet, där IVF med givarägg visas.

Antrala folliklar växer i ungefär samma takt, med samma hastighet, men snart börjar en ledare att bildas och växer snabbare än andra - denna bubbla kallas dominerande. Resten bromsar ner och genomgår omvänd utveckling. Och den dominerande fortsätter att växa, i den håligheten med vätskan i vilken ägget mognar expanderar.

I mitten av cykeln når follikeln stora storlekar (från 20 till 24 mm), med dem spricker den vanligtvis under påverkan av hormonet LH. Ägget blir tillgängligt för befruktning de närmaste 24-36 timmarna.

 • Menstruation
 • Ägglossning
 • Stor sannolikhet för befruktning

Ägglossning sker 14 dagar före menstruationscykeln (med en 28-dagars cykel - den 14: e dagen). Avvikelse från medelvärdet är ofta därför beräkningen är ungefärlig.

Tillsammans med kalendermetoden kan du mäta basaltemperatur, undersöka livmoderhalsslemet, använda specialtest eller minimikroskop, ta tester för FSH, LH, östrogen och progesteron.

Otvetydigt fastställa dagen för ägglossning kan göras genom follikulometri (ultraljud).

 1. Losos, Jonathan B.; Raven, Peter H.; Johnson, George B.; Singer, Susan R. Biology. New York: McGraw-Hill. pp. 1207-1209.
 2. Campbell N. A., Reece J. B., Urry L. A. e. a. Biologi. 9: e upplagan - Benjamin Cummings, 2011.-- s. 1263
 3. Tkachenko B. I., Brin V. B., Zakharov Yu. M., Nedospasov V. O., Pyatin V. F. Mänsklig fysiologi. Compendium / Ed. B. I. Tkachenko. - M.: GEOTAR-Media, 2009.-- 496 s.
 4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Ovulation

Den tidigare follikeln, eller snarare resterna av dess membran, grupperas i en ny formation - corpus luteum, som producerar progesteron. Om befruktningen inte har inträffat, dör corpus luteum efter 10-12 dagar och progesteronproduktionen minskar kraftigt före menstruationen. Under graviditeten fortsätter corpus luteum att fungera till slutet av första trimestern.

I avsaknad av graviditet följer ett nytt stadium av follikulogenes samma mönster från den första dagen av cykeln, det vill säga från början av nästa menstruation. Om en kvinnas kropp fungerar bra, det finns inga problem med den hormonella bakgrunden, då ägglossning sker varje månad. Giltiga är 1-2 anovulatoriska cykler per år. Med åldern ökar antalet cykler utan follikulär mognad och ägglossning till 5-6 per år, men detta är normalt, eftersom kvinnans genetiska material åldras och follikulärreserven är uttömd.

Det är omöjligt att fylla på det - naturen gav inte en sådan möjlighet, och därför är det viktigt att övervaka din hälsa och ta hand om ägglossningsreserven.

Resize

Det är svårt att säga vilka storlekar follikeln normalt ska ha i ett eller annat stadium av dess utveckling. Uppgifterna som finns i tabellerna är endast ungefärliga, de tar inte hänsyn till en viss kvinnas individualitet. Med varje dag i cykeln förändras vesiklarnas storlek, eftersom follikulogenesprocessen är kontinuerlig och konstant.

I början av cykeln överstiger follikelstorlekarna inte 2-4 mm. Men med tillväxt blir diametern för de antrala folliklarna större och antalet folliklar själva minskar. Efter 8 dagar från början av cykeln utsöndras vanligtvis en dominerande follikel, och sedan fixeras endast dess storlek tills ägglossningen.

Follikelstorlekstabell efter dag.

Cykeldag

Follikelstorlek

Ändringar

Det är möjligt att bestämma antalet antrala folliklar.

Antalet antralblåsor börjar minska..

Den dominerande follikeln sticker ut.

Det finns en tillväxt av en dominerande follikel

Inuti den dominerande follikeln är det möjligt att bestämma håligheten med oocyten.

Kaviteten inuti follikeln expanderar.

En tuberkel bildas på follikelns yta, follikeln själv närmar sig äggstocksmembranet så nära som möjligt.

Bestämmer stigma på ytan av follikeln.

21-22 mm (giltigt 23-24 mm)

Follikeln är redo för ägglossning.

Det är inte alls nödvändigt att cykelns 10–11 dag i ett särskilt fall är tillväxten av den dominerande vesikeln 11–18 mm, eftersom allt är ganska individuellt, men follikelstorleken används fortfarande för att förutsäga ägglossningsperioden. Till exempel kommer en kvinna med en follikelstorlek på 16 mm fortfarande att erbjudas att vänta på ägglossning, eftersom storleken på bubblan inte antyder att brottet kommer att inträffa mycket snart.

Och det är också viktigt att överskrida storleksnormerna: om follikeln är större än 25 mm (26-27, 30-34 mm och så vidare) den 7: e 9: e dagen av cykeln eller under någon annan period före ägglossningen, kommer läkaren sannolikt att föreslå cystik utbildning än normal ägglossningscykel.

Viktig! Dessa standarder är relevanta för kvinnor som inte får hormonbehandling. Med stimulering av ägglossning kan storlekarna variera.

Hur man kontrollerar?

Det är naturligtvis omöjligt att självständigt mäta folliklar. Det enda sättet att göra detta är att besöka en läkare och göra follikulometri. Detta är en typ av ultraljudundersökning (ultraljud), där tillståndet hos en kvinnas äggstockar observeras i dynamik. Den första ultraljuden görs vanligtvis omedelbart efter menstruationens slut, vanligtvis på den 7-8: e dagen av cykeln finns det alla möjligheter att uppskatta antalet antral vesiklar. Sedan görs en ultraljudsskanning flera gånger med regelbundenhet i 2-3 dagar, för att inte kunna missa ägglossningsdagen.

En ultraljudsläkare, baserat på genomsnittsstorleken på follikeln, kommer att berätta när det är bättre att stimulera ägglossningen, när det är bättre att förskriva proceduren för borttagning av ägg genom äggstockning i IVF-protokollet, och även med förtroende kommer att kunna säga om det var ägglossning i allmänhet under den aktuella cykeln.

Follikulometri krävs för att fastställa karaktären och orsakerna till infertilitet, samt för att bestämma huruvida stimuleringen är lämplig..

Vid den första proceduren kan en kvinna bli förvånad över att höra att en hel del folliklar mognar i äggstockarna. För antral - detta är helt normalt. En oroande situation är när sådana bubblor antingen är för många eller för få. Om det är 26 eller fler misstänker läkaren polycystiskt äggstocksyndrom, där befruktning är omöjlig utan föregående behandling.

Om det finns mindre än 5 antralblåsor (enkel follikel, 2, 3, 4 folliklar), betyder det att kvinnan är infertil, därför växer folliklar inte ens med stimulering - IVF och stimulering av ovariefunktionen utförs inte i detta fall. Acceptabel IVF med en givarococyt.

Den optimala mängden för befruktning utan problem anses vara 11-25 folliklar. Det är denna mängd som indikerar en normal follikelförsörjning och fertilitetsnivå. Med en mängd av 6-10 talar de om en reducerad follikulär reserv, en kvinna kan stimuleras.

Orsaker till follikulogenesstörningar

Förfarandena för follikulogenes fortsätter under ledning av hormonell bakgrund och beror på koncentrationen och förhållandet mellan hormonerna FSH, östradiol, luteiniserande hormon, progesteron, testosteron, prolaktin. Och därför kan varje avvikelse i den endokrina åtföljande orsaka en kränkning av folliklarnas mogna process, vilket kommer att leda till att mognaden går antingen för långsamt eller snabbt. I det första fallet är sen ägglossning möjlig, i det andra - tidigt. Någon av dem är inte för gynnsam för en normal befruktning.

Brott mot follikulogenes är olika. Till exempel, med uthållighet finns det ingen bristning av follikulärmembranet. Detta fenomen är vanligtvis förknippat med otillräckliga nivåer av hormonet LH. I detta fall mognar ägget, dör och follikeln fortsätter att finnas på ytan av gonaden i några veckor till. Detta orsakar ett fel i menstruationscykeln, befruktning under denna period är omöjlig.

Med luteinisering av follikeln börjar corpus luteum utvecklas tidigare än brott inträffar, så ägglossningen inte heller inträffar. Och om follikeln inte mognar till önskad storlek och plötsligt stoppar dess utveckling, talar de om folliklarnas atresi. I alla fall är ägglossningsprocessen nedsatt - en kvinna kan inte bli gravid ett barn.

Skälen till att follikelutvecklingen försämras är många. Det finns tillfälliga faktorer, efter eliminering av vilken cykeln återställs, och en kvinna kan bli en mamma utan hjälp av läkare.

Det finns mer allvarliga skäl som kräver obligatorisk behandling, hjälp av reproduktologer, embryologer och andra specialister som kan ge en kvinna lyckan med moderskap även i helt till synes hopplösa fall..

Tillfälliga kränkningar kan orsaka:

 • överdriven fysisk aktivitet, professionell sport;
 • hobby för mono-dieter, kraftig viktminskning eller gå upp mycket vikt på en kort tidsperiod;
 • kronisk stress, emotionell instabilitet, känslor;
 • arbeta på ett företag med hög arbetsnivå (med färger, lack, nitrater, på en nattskift, under starka vibrationer och förstärkt elektromagnetisk strålning);
 • resor och flyg, om de är förknippade med en förändring av klimat och tidszoner;
 • tillbakadragande av orala preventivmedel;
 • överförs under de nuvarande månaderna av sjukdomen med feber.

Ofta märker kvinnor inte någon kränkning av follikulär mognad alls, eftersom vi inte alltid lägger vikt vid försenad menstruation eller mer riklig utflöde.

Bland de patologiska orsakerna till nedsatt follikulär mognad kan olika sjukdomar och tillstånd där den endokrina bakgrunden störs noteras:

 • patologi i hypofysen, hypothalamus;
 • dysfunktion i äggstockarna;
 • inflammatoriska och infektionssjukdomar i könsorganen och bäckenorganen;
 • skador på äggstocksvävnaden, konsekvenserna av kirurgi;
 • kränkning av sköldkörteln, binjurebarken.

Hormonfel föregås ofta av förlossning och abort, dåliga vanor, långvarig användning av antibiotika, antidepressiva medel, antikoagulantia.

Vad ska man göra?

Vid nedsatt follikulär tillväxt och ägglossning används vanligtvis hormonbehandling. Hemläkemedel, traditionell medicin (bor livmodern, salvia och andra) kan inte lösa problemet som finns på metabolisk nivå, öka utbudet av folliklar eller bygga upp endometrium, hjälpa till att växa folliklar.

För att påskynda deras tillväxt och uppnå en mogen follikel och full ägglossning hjälper läkemedel med innehållet av FSH. De förskrivs av en läkare i en strikt individuell dos (”Klostilbegit”, ”Klomifen” och andra). Vid vilken hastighet folliklar växer per dag kontrollerar follikulometri. När tillväxten når de önskade parametrarna administreras en injektion av hCG 10000, varefter ägglossningen börjar efter 24-36 timmar.

Läkemedel som stimulerar follikelväxt kan inte förskrivas på egen hand och tas okontrollerat. Detta kan leda till mycket sorgliga konsekvenser..

Om tillväxt inte inträffar ens med den rekommenderade hormonbehandlingen, rekommenderas IVF med givareocyter, eftersom det inte finns något annat sätt att få mogna ägg, hur man stimulerar hyperaktivitet i äggstockarna.

medicinsk observatör, specialist i psykosomatik, mor till 4 barn

Vad indikerar detekteringen av en dominerande follikel på ultraljud??

En ultraljudsundersökning av kvinnor med infertilitet görs för att avgöra om ägget mognar och ägglossningen inträffar. Huvudtecknet på ägglossning är den dominerande follikeln före ägglossningen och dess frånvaro efter den.

Även i fosterkroppen, när organ läggs i äggstockarna, bildas cirka 500 tusen folliklar, några av dem regresserar och cirka 200 tusen kvar i puberteten hos kvinnor. Av dessa mognar bara en liten fraktion och kan delta i befruktningen. Därför kan de data som erhålls genom ultraljud hjälpa till att ta reda på orsaken till infertilitet och starta behandlingen i tid.

Varför behövs det?

Varje månad i en kvinnas kropp börjar 7–8 folliklar att öka i storlek, då slutar deras utveckling och bara en sällan två fortsätter att växa - det här är den dominerande follikeln, resten regresserar, genomgår atresi. Under dagen ökar dess storlek med 2-3 mm. Före ägglossningen når den 18–20 mm, och ett ägg släpps från det, vilket kan befruktas.

Om en dominerande follikel inte bildas eller dess patologiska utveckling observeras, mognar ägget inte och kan inte befruktas. Därför föreskriver en gynekolog, när man undersöker kvinnor med infertilitet, en ultraljudsundersökning (ultraljud) för att se om det finns en utvecklingspatologi.

Utvecklingsstadier

I fostret är äggstockarna fyllda med premordiala folliklar, dessa är omogna oocyter omgiven av bindväv. Under menstruationscykeln täcks de med ett bindvävsmembran och börjar producera östrogener. De kallas preantral. Den 8–9: e dagen från början av cykeln fylls de med vätska och deras storlek är 10–15 mm, det här är antrala folliklar. En av dem fortsätter att växa och blir dominerande eller dominerande. Resten är atresia.

När follikeln spricker och ett moget ägg börjar röra sig genom rören till livmodern, bildas en gul kropp på sin plats. De hormoner som produceras i den förbereder livmoderslimhinnan för graviditet. Om graviditet inte inträffar börjar menstruationen.

Vad ultraljud kan visa?

Den dominerande follikeln på ultraljud kan normalt ses 5-8 dagar av cykeln. Redan vid den här tiden överträffar han sina bröder i storlek. Tillväxten beror på verkan av follikelstimulerande hormon. Att sänka det i blodet kan orsaka en situation när det inte når en normal storlek och omvänd utveckling sker. Ägglossning kanske inte inträffar vid skleros i äggstocksmembranet, sedan fortsätter det att utvecklas och kan förvandlas till en cysta. Efter ägglossningen försvinner den och på sin plats i äggstocken kan du se corpus luteum. Överdrivna folliklar hittas ibland, deras storlek är 21–23 mm, det vill säga ägglossning har inte inträffat.

Det är intressant! Det har observerats att den dominerande follikeln är vanligare i höger äggstock. Detta bevisas av den ofta upptäckten av corpus luteum i höger äggstock och ektopisk graviditet med ett brott i röret till höger. Vad som är orsaken till detta är fortfarande okänt, även om det finns en hypotes om att till höger de bildas oftare hos högerhänta på grund av ökad nervstimulering från nervsystemet.

Ultraljud hjälper till att hitta orsaken till infertilitet. Denna metod kallas follikulometri. Patienten genomgår en ultraljudundersökning under flera dagar under den påstådda ägglossningen. Du kan upptäcka frånvaron av en dominerande follikel eller patologi för dess utveckling.

Utvecklingspatologier

Injektion av ett ägg hos kvinnor är inte möjligt i frånvaro av en dominerande follikel. Detta händer med hormonell obalans och olika sjukdomar:

 1. det bildas inte med en minskning av follikelstimulerande hormon eller en ökning av luteiniserande hormon i blodet;
 2. regression eller atresi inträffar med hormonella störningar, inklusive en ökning av insulin i blodet;
 3. en ihållande follikel observeras vid ultraljud, om ägglossning inte inträffar. Det regresseras inte, har normala storlekar eller är förstorat något (övermått). Ibland hos kvinnor finns dominerande och ihållande folliklar i olika äggstockar;
 4. follikulär cyste bildas av en dominerande follikel, som fortsätter att växa. Vätska ackumuleras inuti, storleken på cysten på en ultraljudsundersökning är mer än 25 mm, om det finns många av dem, kallas detta tillstånd polycystisk;
 5. luteinisering. I stället för den dominerande follikeln utan ägglossning bildas en corpus luteum.

Viktig! Med hårets hårdhet kan dess membran brista och ägget kommer in i bukhålan. I detta fall kan graviditet inte uppstå på grund av äggets underlägsenhet.

Alla dessa patologier kräver studie och ytterligare undersökning. Det är nödvändigt att kontrollera hormonnivån i kvinnans blod, hitta orsaken till dess förändring. Det kan vara endokrina sjukdomar, hypofysens patologi, äggstocksavvikelser.

Vad ska man göra?

Ultraljudsundersökning utförs som profylax vid sjukdomar i reproduktionssystemet. På den kan du inte bara utvärdera äggstockarnas tillstånd, utan också livmodern. Så, ett tecken på ägglossning är närvaron av fri vätska i bukhålan. Beroende på ultraljudsbilden bestämmer läkaren vad man ska göra:

 • vid en rutinundersökning är detekteringen av en dominerande follikel normen, det beror på tiden för ultraljudssökningen. Om det finns klagomål om oförmågan att bli gravid måste du genomföra det redan i mitten av menstruationscykeln;
 • när det inte finns någon dominerande follikel måste follikulometri göras. Det hjälper till att förstå vad som händer, särskilt eftersom dess frånvaro också inträffar med normal utveckling efter ägglossningen. Det är också nödvändigt att studera nivån på blodhormoner i olika stadier av menstruationscykeln, det kommer att vara annorlunda i olika faser;
 • om det finns två eller flera dominerande folliklar kan orsaken vara äggstocksstimulering med läkemedel, ärftlighet (tvillingar föds ofta i släktet) eller sjukdomar med vilka en differentiell diagnos (multifollikulärt äggstocksyndrom, polycystic) är nödvändig;
 • om patologier för utveckling upptäcks (luteinisering, uthållighet), måste du fortsätta undersökningen för att ta reda på orsaken. Sådana patologier kan observeras samtidigt med den normala utvecklingen av den dominerande follikeln. Till exempel finns en utvecklande follikel i en äggstock och en ihållande en i den andra.

Annullering av orala preventivmedel kan också leda till flera graviditeter. Detta beror på de kraftiga förändringarna i hormonbalansen hos kvinnor som inträffar efter läkemedelsavbrott.

Detta är viktigt att veta! Orala preventivmedel kan påverka hormonerna i en kvinnas blod. De förhindrar inte bara graviditet, utan normaliserar också menstruationscykeln, därför föreskrivs de ofta under den första perioden av infertilitetsbehandling i samband med en kränkning av menstruationscykeln.

Om en kvinna har en ultraljudsundersökning av 2-3 dominerande folliklar, och detta observeras ofta under stimulering av äggstockarna, som förberedelse för in vitro-befruktning (IVF), är det ärftligt, och under gynnsamma förhållanden kan de både befruktas och leda till flera graviditeter. I sådana fall föds tvillingar eller tvillingar.

Ingen dominerande follikel

Hon tog examen från kliniskt hemvist i obstetrik och gynekologi vid Federal State Budgetary Institution Scientific Center of Obstetrics, Gynecology and Perinatology uppkallad efter V.I. Kulakov från Rysslands hälsovårdsministerium. Klarat avancerade kurser och tematiska förbättringar.

Deltagare i den II-ryska tvärvetenskapliga kongressen "Komplicerad graviditet och för tidig födelse: från vetenskap till praktik, FSBI" Scientific Center for Hygiene and Nuclear Medicine uppkallad efter V.I. Kulakov "Ministeriet för Ryssland," Principer för klinisk farmakologi "FSBI" Scientific Center for Hygiene and Nuclear Medicine uppkallat efter V.I. Kulakov "Ministry of Health Av Ryssland.

Professionella intressen:

 • Graviditetsförberedelse och planering.
 • Graviditetshantering.
 • Observation efter födseln.
 • Klinisk observation av kvinnor i reproduktiv och postmenopausal period.
 • Hantering av patienter med menstruationsdysfunktion.
 • Hantering av patienter med vanligt missfall och misslyckade IVF-försök.
 • Rådgivning infertila par.
 • Undersökning och behandling av patienter med sexuellt överförda sjukdomar.
 • Hantering av patienter med godartade tumörer i de kvinnliga könsorganen.
 • Råd om att välja en preventivmetod.

Ingen dominerande follikel

Relaterade och rekommenderade frågor

42 svar

Jag har fortfarande en försening, så de sa att det kan vara en graviditet. Nu ordinerade duphaston att dricka 10 dagar

Sidsök

Vad ska jag göra om jag har en liknande men annorlunda fråga?

Om du inte hittade den information du behöver bland svaren på den här frågan, eller om problemet är något annorlunda än det som presenterades, kan du försöka fråga läkaren en ytterligare fråga på samma sida om han är ämnet för huvudfrågan. Du kan också ställa en ny fråga, och efter ett tag kommer våra läkare att svara på det. Det är gratis. Du kan också söka efter relevant information om liknande problem på den här sidan eller via webbplatsens söksida. Vi kommer att vara mycket tacksam om du rekommenderar oss till dina vänner på sociala nätverk.

Medicinsk portal 03online.com tillhandahåller medicinska konsultationer i korrespondens med läkare på webbplatsen. Här får du svar från riktiga utövare inom ditt område. För närvarande ger webbplatsen råd inom 50 områden: allergist, anestesiolog, resuscitator, venereolog, gastroenterolog, hematolog, genetiker, gynekolog, homeopat, hudläkare, pediatrisk gynekolog, pediatrisk neurolog, pediatrisk kirurg, barnkirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, specialist på infektionssjukdomar, kardiolog, kosmetolog, taleterapeut, ENT-specialist, mammolog, medicinsk advokat, narkolog, neurolog, neurokirurg, nefolog, nutritionist, onkolog, onkolog, ortopedisk traumekirurg, ögonläkare, barnläkare, plastikkirurg, psykolog, prokolog, prokolog, prokolog, prokolog,, radiolog, androlog, tandläkare, trikolog, urolog, farmaceut, fytoterapeut, flebolog, kirurg, endokrinolog.

Vi svarar på 96,69% ​​av frågorna..

Det finns ingen dominerande ultraljudsfollikel på den 11: e, 14: e dagen av cykeln: vad betyder det, vad man ska göra

Den kvinnliga kroppen är mycket mer komplex än den kan verka vid första anblicken. Många processer i den styrs uteslutande av hormoner, och hur välkoordinerade de kommer att vara, avgör till exempel om en kvinna kommer att kunna bli gravid och fostra ett barn, och hur länge hennes reproduktiva hälsa kvarstår. En av sådana komplexa osynliga processer är bildandet av en dominerande follikel i äggstockarna..

Follikeln är en del av kvinnans gonader. Folliklar bildas även när flickan utvecklas i moders livmoder. Vid födelsetiden har nyfödda flickor det rikaste lager av groddceller - från en halv miljon till en miljon. Varje omoget ägg finns i flera membran, som tillsammans bildar en slags bubbla eller säck, och det kallas en follikel..

Så snart flickan påbörjar pubertetsprocessen, börjar produktionen av hormonet FSH i hennes kropp - han är ansvarig för tillväxten av folliklar, och follikulogenesen börjar - en kontinuerlig och konstant process för mognad och död av folliklar. Detta fortsätter tills klimakteriet, tills äggstocksreservatet tar slut.

Folliklar är olika. De med vilka naturen generöst presenterar flickan från födseln är mycket små, de kan inte ses med blotta ögat. De kallas primordiala. Under påverkan av FSH börjar de växa och bli preantral, och sedan kommer en del av dem att vara avsedda att bli antral, det vill säga ha ett hålrum med flytande innehåll inuti.

Antrala folliklar bildas redan i början av menstruationscykeln, efter menstruation är det redan möjligt att upptäcka dem i ultraljud och räkna. Men ingen av dessa typer av folliklar gör en kvinna bördig.

För att graviditeten ska vara trolig behöver du ett moget och fullskaligt ägg, och bara en typ av follikel kan ge det - dominerande eller dominerande.

Antrala folliklar i början av cykeln växer i båda äggstockarna. Men efter den 7–8: e dagen av cykeln blir en av dem mer synlig, den växer och utvecklas snabbare än dess antral motsvarigheter.

Detta är den dominerande, bubblan som ger ägglossning under den nuvarande menstruationscykeln.

När det är bestämt kastar kvinnans kropp all sin styrka i hans tillväxt, och utvecklingen av de återstående folliklarna hämmas.

Detta är mycket viktigt för att rädda äggstocken, eftersom antalet folliklar som givits en kvinna av naturen under hela sitt liv inte fylls på.

Den dominerande follikeln kan vara belägen i höger eller vänster äggstock.

Ibland (ganska sällan) uppstår ett fenomen som dubbel ägglossning, i det här fallet finns det två sådana folliklar och de finns antingen i en eller i olika äggstockar.

Inuti den dominerande vesikeln expanderar en kavitet fylld med vätska varje dag och ett ägg växer i den. Ett äggbärande knöl bildas på ytan av "säck".

I mitten av cykeln, när follikeln når sin maximala storlek, under påverkan av hormonet LH och östrogen, blir dess membran tunnare, den spricker och frigör den kvinnliga reproduktionscellen.

Ägget börjar existera oberoende i äggledaren och kan befruktas inom 24-36 timmar.

Om detta inte händer, dör groddcellen, och sannolikheten för graviditet blir verklig nu bara i nästa menstruationscykel, efter att nästa dominerande follikel har gått sönder.

Processen för brott i follikulär membran och frigörande av groddcellen - detta är ägglossning.

Restarna av follikulära membranen efter ägglossningen grupperas och börjar bilda corpus luteum - en tillfällig körtel utformad för att producera progesteron. Om graviditet inte inträffar, försvinner corpus luteum efter 10-12 dagar, och efter 2 dagar börjar menstruationen med en minskning av progesteronnivåerna. Allt upprepas först.

Således, utan en dominerande follikel, är befruktning omöjlig, och eventuella kränkningar i stadierna av follikulogenes som inte leder till utvecklingen av en dominerande orsak en kränkning av dess brott, kan orsaka infertilitet.

Naturen beordrade att cirka 450-500 groddceller skulle tilldelas en kvinna för livet. Detta innebär att från början av puberteten till klimat av denna reserv bör vara tillräckligt för att säkerställa månatlig menstruation och befruktning av avkommor.

Därför mognar 1 dominerande follikel i en majoritet av fallen, i en cykel hos en kvinna som inte tar hormoner. Om två sådana "vesiklar" finns i samma äggstock eller olika, finns det chanser att flera graviditeter.

Det finns situationer då en dominerande follikel inte räcker. Dessa inkluderar stödjande reproduktionstekniker, såsom IVF. För att läkarna ska kunna utföra befruktning på laboratoriet och göra överföring av embryon till livmoderhålet krävs mer än ett ägg.

Därför genomförs i IVF-protokollet hormonstimulering av äggstockarna. Efter att ha tagit vissa droger i en kvinna i follikelfasen hittas 3, 4, 5 och mer dominerande folliklar. Ju mer de lyckas bli, desto högre är chansen att bli gravid med hjälp av reproduktologer.

Måtten på den dominerande bubblan spelar en stor roll. Om för antrala folliklar, som utvärderas med ultraljud i början av cykeln, är en sådan indikator som kvantitet viktigare, då för en dominerande follikel är kvalitet också viktig.

Den dominerande vesikeln börjar bestämmas i genomsnitt den sjunde dagen i menstruationscykeln (om den räknas från den första menstruationsdagen).

Dessutom kan dess dimensioner vara ganska individuella, men det finns också genomsnittliga statistiska normer genom vilka du kan spåra utvecklingsdynamiken efter cykeldagarna:

Diameterbord "dominerande"

Naturligtvis beror mycket på de individuella egenskaperna hos den kvinnliga kroppen, men follikulometri (en typ av ovarial ultraljud) kommer att hjälpa till att svara på huvudfrågan, är det värt att vänta på ägglossning i denna cykel. Dimensioner är också viktiga för att övervaka effektiviteten i hormonbehandling om en kvinna genomgår det..

Därför betraktas tillväxten av follikeln mer som svaret på äggstockarna på stimulering, som en indikator på att de interna processerna i den kvinnliga kroppen är normala. Endast av storleken på follikeln att dra slutsatser om när man ska vänta på ägglossning är inte värt det.

Enligt en statistik på 15 mm kommer ägglossning att ske först efter 4-5 dagar, men i praktiken är allt möjligt, eftersom bubblans tillväxthastighet kan bromsa ner, accelerera, och den kan till och med sluta utvecklas på vilken dag av cykeln som helst..

Dagliga tillväxthastigheter presenteras för kvinnor som inte får hormonbehandling, med en vanlig standardcykel på 28 till 30 dagar..

Hos kvinnor med en cykel på mer än 30 dagar sker ägglossning senare än den 14-15: e dagen, och hos kvinnor med en cykel på mindre än 28 dagar - tidigare (den 12-13: e dagen). Därför är det nödvändigt att genomgå den första follikulometri omedelbart efter menstruationens slut, och då kommer den behandlande läkaren att förskriva mätfrekvensen.

En liten follikel kan orsaka stora problem för en kvinna, eftersom kvinnor i patologiska förhållanden inte bara kan bli gravid ett barn, utan också uppleva olika besvär på grund av kränkningar av hennes menstruationscykel.

Här är de vanligaste problemen..

 • Persistens - den dominerande bubblan visas i tid, är väl definierad, växer normalt. Men på dagen för den påstådda ägglossningen brister det inte. Om follikeln inte spricker, dör oocyten inuti efter några dagar. Befruktning är omöjlig. Skälen för att den dominerande follikeln inte spricker kan vara olika, men de är vanligtvis baserade på en otillräcklig nivå av LH-hormonet. Follikeln fortsätter att bestämmas på äggstocken på höger eller vänster, och före nästa menstruation försenas den. Ofta bildas en cysta från en ihållande follikel.
 • Cystisk bildning - en vätskekavitet bildas vanligtvis till följd av hormonell misslyckande, efter en abort, användning av akut hormonell preventivmedel efter hjärnan, samt i fall av cirkulationsstörningar i äggstocksvävnaderna. Follikulära cyster är godartade; rusning för hjälp från en kirurg krävs inte. I 95% av fallen löser de vanligtvis på egen hand, utan hjälp av läkare och utan behandling under flera menstruationscykler. Komplikationer av cyster kan vara farliga - tårar och vridning av benen. I detta fall uppstår akut kirurgisk smärta, blödning från könsorganen, en kvinna kan behöva hjälp av en kirurg. Med en follikulär cysta kan dimensionerna hos den dominerande vesikeln vara högre än normalt - 26, 27, 29 eller mer millimeter. Fall av cyster med en diameter på cirka 80 mm är kända..
 • Luteinisering är en situation där corpus luteum börjar bildas innan brottet i själva follikulära membranet inträffar, det vill säga tills ägglossningens ögonblick. I detta fall börjar progesteronsekretion inuti den dominerande, ytterligare mognad av follikeln blir omöjlig, ägglossning inträffar inte, befruktning är omöjlig. Behandlingen är hormonell.
 • Atresia är en störning av follikulogenes där den dominerande follikeln, som har nått ett visst stadium, inte växer, processen för mognad av oocyten stannar inuti den (ägget mognar inte). Det betyder också att en kvinna inte kan bli gravid ett barn i denna cykel. Om atresia blir kronisk pratar de om ihållande infertilitet. Frågan om det är lämpligt att stimulera ägglossning med hormonella läkemedel eller om IVF.

Frånvaron av en dominerande follikel bör inte alltid betraktas som en patologi. Normalt har varje kvinna cykler utan ägglossning, där ingen av de antrala folliklarna blir dominerande.

Om ägglossningen inte är oftare än 1-2 gånger per år vid 20-30 års ålder, anses detta vara normalt.

Med åldern ökar frekvensen av anovulatoriska cykler, och efter 35 år kan en kvinna redan observera upp till 5-6 sådana cykler normalt.

Detta fenomen kallas "tom follikelsyndrom" eller SPF. Inom de dominerande folliklarna med normal tillväxt finns inga ägg alls.

Enligt statistik misslyckas upp till 7% av in vitro-befruktningsprotokoll av denna anledning - i follikelvätskan som tas under follikelstickningen, finns inte ett enda ägg lämpligt för befruktning.

Faktum är att många specialister inom reproduktivologi är skeptiska till SPF, eftersom de tror att orsaken till bristen på ägg bör hittas i själva protokollet, felaktiga utvalda doser av läkemedel samt banala fel vid punktering. Efter byte av läkemedel, deras doseringar, en god vila mellan protokollen, är situationen vanligtvis korrigerad, och upprepade SPF läggs endast i 1% av fallen.

Denna 1% är ett ämne för speciell diskussion. Vanligtvis är den verkliga frånvaron av oocyter ett genetiskt problem förknippat med en kränkning i X-kromosomen. Behandling finns inte.

Men även med en sådan diagnos kan du bli mamma - IVF med ett givarägg hjälper. Idag är en sådan tjänst mycket populär och inte bara för att kvinnor lider av genetiska avvikelser. Många bygger en karriär och missar en gynnsam ålder och möter sedan utarmningen av äggstocksreserven och SPF.

Det finns ingen dominerande follikel i äggstockarna: varför den inte växer och mognar

Befruktning uppstår på grund av ägglossning. Den tillhandahålls av en ledande follikel, i tarmen som ägget mognar. Om det inte finns någon dominerande follikel under flera cykler indikerar detta infertilitet.

Hur utvecklas den "dominerande", varför den i vissa fall inte existerar, läs i vår artikel.

Follikulär mognad: hur det ska vara

I äggstockarna hos varje flicka, även under perioden med fosterutveckling, läggs ett visst antal ägg. Före puberteten är de i ett "sovande" tillstånd, och med början av menstruationscykeln börjar de fungera..

Tillväxten och döden av folliklar där ägget utvecklas inträffar varje månad. Dessutom genomgår follikulär utveckling flera steg.

I början av cykeln börjar tillväxten av flera folliklar som har samma storlek. Men ungefär den nionde dagen i cykeln börjar en ledare stå ut bland dem: follikeln, som är betydligt större än de andra i storlek (den kallas också graffbubblan). Dess diameter kan nå 15 mm. Från ögonblicket av dominerande isolering börjar de återstående folliklarna regressera, det vill säga minska i storlek och dö gradvis.

På ungefär den 14: e dagen av cykeln når dominerande sin maximala storlek (från 18 till 24 mm) och bryts, "frigör" ett moget ägg. Ägglossningen kommer.

I stället för en sprängande dominerande follikel börjar en corpus luteum att bildas. Dess uppgift är att förse kvinnans kropp med det hormon som är nödvändigt för graviditet, progesteron, vid framgångsrik befruktning.

En dominerande kan utvecklas på varje äggstock. Även om det oftast observeras på höger sida. Det finns ofta fall av utveckling av en dominerande follikel i båda äggstockarna.

Detta inträffar främst efter stimulering av ägglossning eller in vitro-befruktning. I detta fall är chansen att bli gravid eller tvillingar stora.

Om en ultraljudsundersökning avslöjade att kvinnans äggstockar inte har en dominerande follikel, kan ägglossning och därför befruktning inte inträffa.

Ytterligare undersökningar

Anovulatoriska cykler, när den dominerande inte utvecklas, inträffar flera gånger per år hos varje frisk kvinna. Detta fenomen är inte patologiskt. Under dessa perioder vilar äggstockarna.

Dessutom efter 30 år observeras en långsam men stadig ökning av anovulatoriska cykler. Den tidiga klimakteriet, som har kommit före 45 år, garanterar också ofta anovulatoriska cykler. Trots att kvinnor i denna ålder sällan planerar en graviditet, tror gynekologer att dessa avvikelser inte bör ignoreras och föreskriver lämplig hormonbehandling.

 • Om sådana kränkningar registreras hos unga kvinnor i fertil ålder varje månad, indikerar detta patologiska förändringar som kräver obligatorisk behandling.
 • Varför follikeln inte växer eller inte kan "släppa" ett moget ägg vid ägglossningen, är det bara den behandlande läkaren som kan svara efter en serie studier:
 • Undersökning på en gynekologisk stol;
 • Ett blodprov för att identifiera nivån av viktiga hormoner i olika stadier av menstruationscykeln;
 • Follikulometri - en ultraljuddiagnostisk procedur, under vilken hela processen av äggstockarna under menstruationscykeln övervakas varje månad.

Oftast är frånvaron av en dominerande förknippad med en hormonell obalans. Processen för korrekt utveckling av folliklar påverkas av flera hormoner: luteotropisk, follikelstimulerande, östrogen och progesteron. Var och en av dessa hormoner är viktiga i ett visst stadium av äggmognad. Deras otillräcklig eller felaktig fördelning leder till problem med mognaden hos den dominerande.

Hur uppför sig follikeln

Det finns flera skäl till varför det inte finns någon dominerande follikel eller dess utveckling förändras patologiskt. Men i alla fall, med dessa kränkningar, ägglossning inte inträffar. Tänk på hur "fel" follikeln kan bete sig.

Uthållighet

Om en kvinna har brist på LH eller progesteron, utvecklas en ihållande follikel istället för en dominerande.

Utvecklingen av follikeln når den storlek som är nödvändig för ägglossningen, men den kan inte rivas genom att frigöra ägget. Därför blir hon kvar i hans kropp.

Ett karakteristiskt kännetecken för uthållighet är den dominerande förmågan att stanna kvar på äggstocken under hela menstruationsperioden. Dessutom fixas det ofta även efter slutet av menstruationen.

Tecken på utveckling av en bestående follikel:

 • Corpus luteum är frånvarande;
 • Mängden östrogen ökar;
 • Mängden progesteron reduceras;
 • Brist på vätska bakom livmoderhålan.

Sovande äggstockar

Folliklar mognar inte, de växer inte alls, så ägglossningen kan inte vara.

Follikelväxtstörning

I det här fallet mognar de dåligt och när de stannar vid en viss utvecklingsfas börjar de regressera. Eller den dominerande utvecklas framgångsrikt, men når inte önskad storlek för ägglossningsfasen. Ett blodprov för hormoner kommer att vara normalt.

Cystor på äggstockarna

Om den dominerande follikeln fortsätter att växa utan att släppa ut ett ägg genererar den en follikulär cysta. Denna godartade massa visas om ägglossningen saknas. Orsaken till denna patologiska förändring är hormonsvikt, som oftast uppstår på grund av dysfunktion i hjärnbarken. Följande faktorer påverkar också utseendet på en follikulär cysta:

 • Undernäring;
 • Kroniska sjukdomar;
 • Oregelbundna intima relationer;
 • Mentala störningar;
 • Ofta aborter;
 • Genkirurgi.

Follikulär cysta kan påverka menstruationscyklens regelbundenhet och varaktighet.

I de flesta fall kräver inte sådana cystiska förändringar särskild behandling. De försvinner på egen hand efter 2-3 cykler, och i fallet med befruktningen, i början av andra trimestern.

Vilken behandling föreskrivs om det inte finns någon dominerande

Problemen med att sakna dominerande folliklar gäller oftast kvinnor som har diagnosen inflammatoriska sjukdomar i könssjukdomar. Långvarig stress och depression, abort leder också till försämrad mognad av den dominerande follikeln.

Vad man ska göra för att återställa korrekt funktion av äggstockarna, kommer gynekologen att berätta efter en omfattande diagnos, som vi talade om ovan. Den vanligaste hormonterapi.

Gynekologer föreskriver ofta clostilbegit när man planerar graviditet. Detta läkemedel är populärt i Ryssland, men det måste användas med stor försiktighet och endast under övervakning av den behandlande läkaren: ett läkemedel har många kontraindikationer. Dessutom är vissa patienter strängt förbjudna att använda den..

Det bör komma ihåg att potentiella hormonella läkemedel med okontrollerat intag kan skada hälsan snarare än hjälp. Därför är självmedicinering i detta fall oacceptabelt.

För att upprätthålla reproduktionssystemet föreskrivs också folsyra och multivitaminer. I detta fall väljs valet av läkemedel och dosering individuellt, beroende på kvinnans ålder och allmänna hälsa.

Vid samråd med en gynekolog

Patienternas frågor besvaras av barnläkare-gynekolog Elena Artemyeva.

- Jag är 24 år gammal. Jag har aldrig varit gravid. Menstruation knapp, cykel på 20 dagar. Jag drack cyklodinon (ordinerat av läkare) i fyra månader, cykeln blev längre. Men nu i slutet av cykeln känner jag en stark malaise. Ultraljud av äggstockarna såg inte dominerande folliklar. Hur bota det? Är det obligatoriskt att dricka hormoner? Jag är rädd för att bli fet på bakgrund av hormonbehandling.

- Vi måste genomgå en djupgående undersökning. Du måste donera blod för hormoner två gånger: den femte-sjunde och tjugotju tredje dagen i cykeln. För vilka specifika hormoner du ska ta tester kommer din gynekolog att berätta. Se till att besöka en endokrinolog, genomgå en undersökning för att utesluta patologi i sköldkörteln och hypofysen. Du kan behöva göra en MRI i hjärnan.

Beroende på resultaten kommer behandling att förskrivas. Det kan vara nödvändigt att stimulera med hormonella läkemedel för tillväxt av dominerande folliklar och ägglossning. I de flesta fall orsakar de inte en kraftig ökning i vikt, oroa dig inte.

- Jag drack Regulon i fyra år, avbruten för sex månader sedan. Graviditet förekommer inte. Cykeln är 34-36 dagar. Ultraljud såg inte en dominerande follikel och corpus luteum. Jag kan bli gravid?

- Normalt efter orala preventivmedel återställs ägglossningen inom 2-4 månader. Ditt fall är inte normen.

Du måste gå till endokrinolog eller bättre till gynekolog-endokrinolog och studera hormonprofilen, i synnerhet behöver du test för insulin, prolaktin, TSH samt "kvinnliga" hormoner. Efter undersökningen får du ordinerad behandling.

Kan du bli gravid? Varför inte, om ägglossningen och den normala cykeln återställs? I de flesta fall kan hormonella störningar korrigeras..

- Två år kan jag inte bli gravid. Kan det vara så att follikeln först växte till 8 mm (den 7: e dagen av cykeln), och sedan, den 11: e dagen av cykeln, blev den mindre - 6 mm. Detta är resultatet av min follikulometri...

- Detta är ett tecken på ovariefunktion. Ta hormonprover (könsorgan, sköldkörtel, insulin, prolaktin). Beroende på resultaten får du ordinerad behandling. Det är också viktigt för mannen att undersökas (i allmänhet börjar undersökningen av ett par alltid med bekräftelse av mannens fertilitet). Låt honom göra ett spermogram.

När det inte finns någon dominerande follikel: varför och vad man ska göra

Om det inte finns någon dominerande follikel kommer det inte att bli någon befruktning. Om befruktningen inte inträffar i mer än ett år med regelbundna försök, är det helt rätt att prata om infertilitet.

Infertilitet är frånvaron av en ledande follikel, inom vilken ägget ska mogna, under flera cykler..

Varför utvecklas inte den "dominerande", hur ska den kvinnliga kroppen fungera ordentligt och hur man kan bli av med detta problem? Det finns många frågor. Men först saker först.

Bilden visar den dominerande follikeln. Det händer att det helt enkelt inte finns och att det inte produceras från cykel till cykel.

Follikelns utvecklingsstadier

Till och med i moders livmoder läggs ett visst antal ägg. Innan menstruationen börjar är de inaktiva. Sedan börjar folliklarna att växa och dö varje månad. Deras utveckling sker stegvis.

Stadier av follikulär mognad:

 1. Den första fasen (början av cykeln). Vid denna tidpunkt utvecklas flera identiska follikelstorlekar..
 2. Den andra fasen är uppkomsten av en "ledare". Detta inträffar på cirka 8-10 dagar av cykeln. En av de strukturella komponenterna i äggstocken blir större än resten. Han är ledaren. De återstående folliklarna minskar och deras död börjar.
 3. Uppkomsten av ägglossning (12-14 dagar). "Dominant" blir den maximala storleken. Det finns ett gap, ett moget ägg visas av det. I stället för den ledande follikeln bildas ett corpus luteum som förser kvinnokroppen vid befruktningen hormonet progesteron, viktigt för att upprätthålla graviditet.

Utseendet på en ledande follikel är möjlig på alla och till och med båda äggstockarna samtidigt. Men han mognar vanligtvis till höger.

Utseendet på en "dominerande" på båda äggstockarna förekommer ofta när ägglossningen ytterligare stimuleras, liksom med IVF eller artificiell insemination.

Förresten, om en dominerande follikel bildades i båda äggstockarna, har flickan en chans att bli gravid och födda tvillingar eller till och med tripletter. Men om en kvinna som "dominerar" inte utvecklas, ägglossning och befruktning inträffar inte.

Problemet med utseendet på en dominerande follikel kan identifieras med hjälp av ultraljuddiagnostik..

Vilken undersökning föreskrivs

Avsaknaden av en "dominerande" är inte alltid ett tecken på sjukdom. Alla friska representanter för det svagare könet har perioder då follikeln inte bildas. Anovulatoriska cykler 3-4 gånger per år anses vara normala. Äggstockar, som det var, "åka på semester".

Hos kvinnor efter 30 års ålder finns det fler sådana perioder varje år. I början av klimakteriet, som inträffade före 45 år, "somnar äggen" oftare. Även om de flesta kvinnor i denna ålder inte planerar att bli gravida, rekommenderar experter att förändringar i kroppen inte ignoreras. Gynekologer föreslår ofta att patienter blir av med problemet med hormonterapi..

Om en kvinna i fertil ålder har dessa avvikelser, indikerar detta en patologi. I detta fall är behandling nödvändig. Läkaren kommer att kunna berätta om orsakerna till den outvecklade dominerande follikeln först efter forskning.

Undersökningen består av:

 • undersökning av en gynekolog;
 • hormonella blodprover. Det hjälper till att ta reda på nivån på hormoner som är nödvändiga för att den kvinnliga kroppen ska fungera i olika stadier av cykeln.
 • Ultraljuddiagnostik. Förfarandet för att spåra follikelfunktion kallas follikulometri. Diagnosen övervakar äggstocksprocessen under hela menstruationscykeln. Proceduren upprepas under ett antal cykler..

Det är viktigt för gynekologen att veta längden på cykeln. Om det är för långt eller omvänt för kort, kan detta indikera ett fel i äggstockarna. Frånvaron av en "dominerande" är ofta förknippad med en förändring i hormonnivån i en kvinnas kropp. Rätt utveckling av folliklar kräver en viss nivå av flera hormoner.

Nämligen:

 • Luteotropic.
 • Follikelstimulerande.
 • Östrogen.
 • progesteron.

Alla är viktiga i vissa stadier av äggmognad. När dessa hormoner inte räcker i kroppen, eller de distribueras fel, utvecklas inte den "dominerande".

För att identifiera orsakerna till frånvaron av en dominerande follikel är det nödvändigt att donera blod för att bestämma mängden hormoner.

Follikelbeteende vid störningar i kroppen

Det finns flera orsaker till frånvaron eller felaktig utveckling av den "dominerande". Det finns dock bara ett resultat - ägglossning inträffar inte. En patologisk förändring i kroppen kan leda till att follikeln kommer att bete sig "felaktigt". Om vad som kan hända om hans beteende är onormalt - mer.

Framväxten av en bestående follikel

Brist på luteiniserande hormon eller progesteron kan leda till utvecklingen av en bestående follikel, inte en dominerande. Dess tillväxt observeras.

Men när den når den maximala storleken bryts den "dominerande" inte vid rätt tidpunkt. Ägget förblir inuti follikeln.

Ett av tecken på uthållighet - den "dominerande" ses i diagnosen under hela menstruationsperioden, och ibland även efter det.

Andra karakteristiska kännetecken för uthållighet:

 • ingen corpus luteum;
 • förhöjda östrogennivåer i kroppen;
 • Progesteron, tvärtom, reduceras;
 • brist på vätska bakom livmoderhålan.

Det finns också ett annat alternativ för beteende hos folliklar - avsaknaden av deras tillväxt i allmänhet. Denna period kallas "sova" för äggstockarna..

Follikulär tillväxtregression

En annan typ av avvikelse från normen är långsam mognad och stoppa tillväxten av folliklar vid en viss utvecklingspunkt. Sedan börjar de "försämras." En annan variant av onormalt beteende - den dominerande follikeln utvecklas, men växer inte till önskad storlek för ägglossning. I detta fall visar inte ett hormonellt blodprov avvikelser.

Follikulär cystebildning

Bilden visar follikulär cyste i vänster äggstock.

En follikulär cysta uppstår om den "dominerande" fortsätter att växa, inte släpper ut ett ägg respektive ägglossningen inte inträffar. Anledningen till uppkomsten av en godartad utbildning är oftast förändringen i mängden hormoner i den kvinnliga kroppen.

Men det finns andra faktorer som påverkar utseendet på en cysta.

Här är några av dem:

 • Förekomsten av kroniska sjukdomar;
 • Brist på regelbundet sexliv;
 • Ofta aborter eller missfall;
 • Psykiska störningar hos en kvinna.

En kirurgisk operation som utförs på organen i könsorganet kan också påverka uppkomsten av en patologisk förändring. Närvaron av en follikulär cyste påverkar menstruationscyklens regelbundenhet och varaktighet.

En cyst kan bildas på corpus luteum. Detta händer om för mycket vätska har bildats efter brott i follikeln (den bildas alltid, men inte i stora mängder) eller om den innehåller blod.

Om du hittar en follikulär cyste, oroa dig inte - specialbehandling krävs inte. Utbildning försvinner på egen hand efter flera cykler, och om graviditet inträffar - efter första trimestern.

Behandling i frånvaro av en dominerande follikel

En icke-växande dominerande follikel observeras hos patienter med inflammatoriska sjukdomar i könsorganet.

Ständiga påfrestningar, depressioner, aborter - allt detta kan också orsaka funktionsfel eller frånvaro av ”dominerande” alls..

Läkaren föreskriver läkemedel för att återställa den normala funktionen av äggstockarna, först efter en omfattande diagnos. Ofta löses problemet med hjälp av hormonterapi.

Clostilbegit är ett läkemedel som ofta föreskrivs av gynekologer till kvinnor som planerar att få ett barn. Verktyget är mycket populärt i Ryssland, men det bör tas strikt enligt instruktion av den behandlande läkaren..

Klostilbegit har många kontraindikationer och passar inte alla flickor. Men alla hormonella läkemedel som tas okontrollerat kan skada den kvinnliga kroppen och inte stärka den.

Du får inte i något fall ta hormonella läkemedel utan recept!

För att förbättra reproduktionssystemet tas folsyra och multivitaminer också. Läkemedlen väljs individuellt såväl som dosering. Läkaren tar hänsyn till patientens ålder och hennes allmänna hälsa.

Frågor till en specialist

Frågorna besvaras av den praktiserande barnläkare-gynekologen Natalya Yuryevna.

 1. Jag drack en cyklodinoncykel för att reglera för kort menstruationscykel. Det har blivit längre, men nu efter menstruationen känner jag en stark malaise. Diagnos av tillväxten av den dominerande follikeln visade inte. Vad borde göras? Svar: En djup undersökning är nödvändig, inklusive hormonella blodprover på vissa dagar av cykeln. Endokrinologkonsultation krävs också.
 2. Efter fyra år av att ha tagit Regulon kan jag inte bli gravid, även om jag slutade dricka drogen för mer än 6 månader sedan. Den dominerande follikeln utvecklas inte, cykeln är för lång. Hur man är Svar: Det är nödvändigt att konsultera en gynekolog-endokrinolog och ta tester för hormoner. Efter studien kommer läkaren att förskriva behandling för att återställa äggstockarna.
 3. Är graviditet möjlig om follikeln växer och närmare ägglossningen minskar i storlek? Svar: Detta är ett tecken på ovariell dysfunktion. Du och din partner måste screenas. Du - mängden hormoner i blodet (prolaktin, insulin, könsorgan och sköldkörteln), ett spermogram för din partner. Baserat på resultaten kommer läkaren att förskriva behandling.
 4. Kan ta Utrozhestan från 16 till 25 dagar av cykeln orsaka bildning av en follikulär cysta? Ett liknande problem uppstod tidigare, och utbildningen försvann inte utan behandling. Svar: Mot bakgrund av att man tar läkemedlet i den andra fasen av cykeln, bör inte ovariecysten bildas. I närvaro av cyster är varje stimulering av äggstockarna förbjuden. Rådfråga din vårdgivare för behandling. Observation av en patologisk förändring är nödvändig..

Utnämningen av potenta läkemedel i frånvaro av en dominerande follikel är inte alltid berättigad. Det bör komma ihåg att ju effektivare åtgärden är, desto högre är risken för biverkningar.

Därför måste först en kvinna med ett sådant problem hitta en kvalificerad läkare som kan motivera utnämningen av vissa läkemedel. Nyckeln till framgång är en adekvat bestämning av orsaken till ägglossningsstörningar.

De flesta patienter visade en positiv trend efter att ha tagit vitaminer och folsyra.

Kort sammanfattning

Vad vittnar detekteringen av en dominerande follikel på ultraljud??

En ultraljudsundersökning av kvinnor med infertilitet görs för att avgöra om ägget mognar och ägglossningen inträffar. Huvudtecknet på ägglossning är den dominerande follikeln före ägglossningen och dess frånvaro efter den.

Även i fosterkroppen, när organ läggs i äggstockarna, bildas cirka 500 tusen folliklar, några av dem regresserar och cirka 200 tusen kvar i puberteten hos kvinnor. Av dessa mognar bara en liten fraktion och kan delta i befruktningen. Därför kan de data som erhålls genom ultraljud hjälpa till att ta reda på orsaken till infertilitet och starta behandlingen i tid.

Varför behövs det?

Varje månad i en kvinnas kropp börjar 7–8 folliklar att öka i storlek, då slutar deras utveckling och bara en sällan två fortsätter att växa - det här är den dominerande follikeln, resten regresserar, genomgår atresi. Under dagen ökar dess storlek med 2-3 mm. Före ägglossningen når den 18–20 mm, och ett ägg släpps från det, vilket kan befruktas.

Om en dominerande follikel inte bildas eller dess patologiska utveckling observeras, mognar ägget inte och kan inte befruktas. Därför föreskriver en gynekolog, när man undersöker kvinnor med infertilitet, en ultraljudsundersökning (ultraljud) för att se om det finns en utvecklingspatologi.

Utvecklingsstadier

I fostret är äggstockarna fyllda med premordiala folliklar, dessa är omogna oocyter omgiven av bindväv. Under menstruationscykeln täcks de med ett bindvävsmembran och börjar producera östrogen.

De kallas preantral. Den 8–9: e dagen från början av cykeln fylls de med vätska och deras storlek är 10–15 mm, det här är antrala folliklar. En av dem fortsätter att växa och blir dominerande eller dominerande..

Resten är atresia.

När follikeln spricker och ett moget ägg börjar röra sig genom rören till livmodern, bildas en gul kropp på sin plats. De hormoner som produceras i den förbereder livmoderslimhinnan för graviditet. Om graviditet inte inträffar börjar menstruationen.

Vad ultraljud kan visa?

Den dominerande follikeln på ultraljud kan normalt ses 5-8 dagar av cykeln. Redan vid den här tiden överträffar han sina bröder i storlek. Tillväxt på grund av follikelstimulerande hormon.

Att sänka det i blodet kan orsaka en situation när det inte når en normal storlek och omvänd utveckling sker. Ägglossning kanske inte inträffar med skleros i äggstocksmembranet, sedan fortsätter det att utvecklas och kan förvandlas till en cysta.

Efter ägglossningen försvinner den och på sin plats i äggstocken kan du se corpus luteum. Överdrivna folliklar hittas ibland, deras storlek är 21–23 mm, det vill säga ägglossning har inte inträffat.

Det är intressant! Det har observerats att den dominerande follikeln är vanligare i höger äggstock. Detta bevisas av den ofta upptäckten av corpus luteum i höger äggstock och ektopisk graviditet med ett brott i röret till höger. Vad som är orsaken till detta är fortfarande okänt, även om det finns en hypotes om att till höger de bildas oftare hos högerhänta på grund av ökad nervstimulering från nervsystemet.

Ultraljud hjälper till att hitta orsaken till infertilitet. Denna metod kallas follikulometri. Patienten genomgår en ultraljudundersökning under flera dagar under den påstådda ägglossningen. Du kan upptäcka frånvaron av en dominerande follikel eller patologi för dess utveckling.

Utvecklingspatologier

Injektion av ett ägg hos kvinnor är inte möjligt i frånvaro av en dominerande follikel. Detta händer med hormonell obalans och olika sjukdomar:

 1. det bildas inte med en minskning av follikelstimulerande hormon eller en ökning av luteiniserande hormon i blodet;
 2. regression eller atresi inträffar med hormonella störningar, inklusive en ökning av insulin i blodet;
 3. en ihållande follikel observeras vid ultraljud, om ägglossning inte inträffar. Det regresseras inte, har normala storlekar eller är förstorat något (övermått). Ibland hos kvinnor finns dominerande och ihållande folliklar i olika äggstockar;
 4. follikulär cyste bildas av en dominerande follikel, som fortsätter att växa. Vätska ackumuleras inuti, storleken på cysten på en ultraljudsundersökning är mer än 25 mm, om det finns många av dem, kallas detta tillstånd polycystisk;
 5. luteinisering. I stället för den dominerande follikeln utan ägglossning bildas en corpus luteum.

Viktig! Med hårets hårdhet kan dess membran brista och ägget kommer in i bukhålan. I detta fall kan graviditet inte uppstå på grund av äggets underlägsenhet.

Alla dessa patologier kräver studie och ytterligare undersökning. Det är nödvändigt att kontrollera hormonnivån i kvinnans blod, hitta orsaken till dess förändring. Det kan vara endokrina sjukdomar, hypofysens patologi, äggstocksavvikelser.

Vad ska man göra?

Ultraljudsundersökning utförs som profylax vid sjukdomar i reproduktionssystemet. På den kan du inte bara utvärdera äggstockarnas tillstånd, utan också livmodern. Så, ett tecken på ägglossning är närvaron av fri vätska i bukhålan. Beroende på ultraljudsbilden bestämmer läkaren vad man ska göra:

 • vid en rutinundersökning är detekteringen av en dominerande follikel normen, det beror på tiden för ultraljudssökningen. Om det finns klagomål om oförmågan att bli gravid måste du genomföra det redan i mitten av menstruationscykeln;
 • när det inte finns någon dominerande follikel måste follikulometri göras. Det hjälper till att förstå vad som händer, särskilt eftersom dess frånvaro också inträffar med normal utveckling efter ägglossningen. Det är också nödvändigt att studera nivån på blodhormoner i olika stadier av menstruationscykeln, det kommer att vara annorlunda i olika faser;
 • om det finns två eller flera dominerande folliklar kan orsaken vara äggstocksstimulering med läkemedel, ärftlighet (tvillingar föds ofta i släktet) eller sjukdomar med vilka en differentiell diagnos (multifollikulärt äggstocksyndrom, polycystic) är nödvändig;
 • om patologier för utveckling upptäcks (luteinisering, uthållighet), måste du fortsätta undersökningen för att ta reda på orsaken. Sådana patologier kan observeras samtidigt med den normala utvecklingen av den dominerande follikeln. Till exempel finns en utvecklande follikel i en äggstock och en ihållande en i den andra.

Annullering av orala preventivmedel kan också leda till flera graviditeter. Detta beror på de kraftiga förändringarna i hormonbalansen hos kvinnor som inträffar efter läkemedelsavbrott.

Detta är viktigt att veta! Orala preventivmedel kan påverka hormonerna i en kvinnas blod. De förhindrar inte bara graviditet, utan normaliserar också menstruationscykeln, därför föreskrivs de ofta under den första perioden av infertilitetsbehandling i samband med en kränkning av menstruationscykeln.

Om en kvinna har en ultraljudsundersökning av 2-3 dominerande folliklar, och detta observeras ofta under stimulering av äggstockarna, som förberedelse för in vitro-befruktning (IVF), är det ärftligt, och under gynnsamma förhållanden kan de både befruktas och leda till flera graviditeter. I sådana fall föds tvillingar eller tvillingar.

Det finns ingen dominerande follikel: vad man ska göra och varför den är frånvarande, vad den betyder när den inte är bestämd och inte mognar, vilka orsaker och vilken behandling

En follikel är ett ägg som är inneslutet i ett lager epitelceller och två lager bestående av bindväv. Dess uppgift är att skapa de nödvändiga förutsättningarna för mognad av ett ägg klart för befruktning. Om follikeln inte lämnar äggstocken kommer befruktningen inte att ske.

Utvecklingsprocess

Den kvinnliga kroppen är utformad på ett sådant sätt att det redan finns vid flickorna i äggstockarna många folliklar. Vissa av dem absorberas även i livmodern under påverkan av moders hormonella system. En annan del av dem dör när en flicka fyller 7 till 10 år.

De återstående folliklarna mognar under ägglossningen under hela kvinnliga reproduktionsperioden, med början från puberteten.

Mognadsprocessen börjar i den första fasen av menstruationscykeln: en kvinnas hormonsystem skapar ett speciellt hormon som utlöser folliklarnas tillväxt (FSH). Under de första dagarna finns det cirka 10 av dem, det händer lite mindre: 7-8.

De börjar växa samtidigt, öka i storlek, men sedan slutar deras utveckling - detta är den så kallade atresien. Faktum är att en av folliklarna i detta skede överträffar alla andra i tillväxt och producerar mer östrogen. Och när mängden av detta hormon växer stannar FSH-produktionen och andra folliklar börjar regressera.

Således är det bara en som når slutfasen. Tillväxten ökar dagligen med 2 mm, i det sista steget kommer storleken att vara 21-22mm.

Vad betyder det?

Den dominerande follikeln är den enda mogna follikeln från alla som började utvecklas i den första fasen av menstruationscykeln, i vissa mognar den nästan dag 10.

Det växer dagligen, och i vävnaden i äggstocken bildas ett hålrum, inuti det finns en vätska. Detta är en graafbubbla, i den växer en dominerande follikel och flyter innan ägglossningen börjar. Bubbeldiametern når upp till 2 cm.

Den dominerande i utvecklingsprocessen producerar mer och mer östrogen, som ett resultat, dess höga koncentration orsakar ett svar från kvinnans kropp - det finns en kraftig frisättning av luteotropin. Och follikeln spricker, och ägget som växte i det går in i äggledaren, redo för befruktning.

Efter brottet blir den dominerande corpus luteum - körteln, som är involverad i den aktiva produktionen av progesteron. Och detta hormon förbereder i sin tur livmoderns livmodern så att ett embryo implanteras i det.

Varför är frånvarande?

När den dominerande inte uppträder ägglossar kvinnan inte och graviditet är omöjligt. Orsakerna till denna patologi är följande:

 • uthållighet
 • cystor på äggstockarna;
 • "Sova" äggstockar;
 • störningar i utvecklingen av en dominerande.

Uthållighet

När det inte finns tillräckligt med progesteron och luteotropin i kroppen kan follikeln, som har tagit rätt storlek, inte spricka och släppa ut ägget. I det här fallet kallas det persistent och patologi kallas persistens. Hennes tecken är följande:

 • det finns ingen vätska bakom livmoderhålan;
 • mängden östrogen är mycket hög;
 • och mängden progesteron är för låg;
 • corpus luteum utvecklas inte.

UPPMÄRKSAMHET! Med uthållighet förblir den dominerande på äggstocken under hela menstruationscykeln, och ibland kan den fixas även efter cykelns slut. Således verkar kroppen vara redo för ägglossning, men den förekommer inte.

När follikeln inte kan spricka och släppa ägget utan istället fortsätter att växa, förvandlas det till en cysta på äggstocken. Denna cyste är en godartad lesion som uppstår på grund av hormonell misslyckande..

Risken för dess förekomst ökas också av sådana faktorer som:

 • kroniska sjukdomar i bäckenorganen;
 • ofta aborter;
 • könskirurgi;
 • fel kost.

En sådan kränkning påverkar en kvinnas menstruationscykel, vilket påverkar dess varaktighet och regelbundenhet. Således förhindrar cysten skapandet av en ny dominerande follikel. Men hon behöver sällan behandling och försvinner vanligtvis inom två, ibland tre, cykler..

Sovande äggstockar

I det här fallet talar vi om ovariell dysfunktion, där det helt enkelt inte finns några folliklar, nej. De växer inte alls. Och ägglossningen kommer aldrig.

Mogen inte av andra skäl

Utvecklingsstörningar är en patologi där folliklarna slutar i ett utvecklingsstadium och plötsligt börjar regressera. En dominerande kan bildas i detta fall, men den når inte den erforderliga storleken vid tidpunkten för ägglossningsfasen.

VIKTIG! Vid utvecklingsstörningar visar hormonell analys inga patologier, helt uppfyller normen.

Om det finns en misstanke om att den dominerande saknas måste du kontakta en läkare och genomgå en serie undersökningar. Därefter kommer orsaken till patologin att fastställas och den nödvändiga behandlingen föreskrivs. Delta inte i självmedicinering för att inte förvärra tillståndet.

På sjukhuset kommer läkaren att undersöka på en gynekologisk stol. Och eftersom det vanligaste skälet till frånvaron av en dominerande är hormonsvikt, kommer ett blodprov för hormoner att förskrivas.

Vid olika stadier av cykeln krävs dessutom olika mängder hormoner för bildandet av en dominerande i varje fas. Och läkaren behöver veta i vilket skede och vilka hormoner som inte räcker.

Follikulometri föreskrivs också - en procedur som inkluderar ultraljuddiagnostik under hela cykeln. Detta gör att du kan spåra äggstockarnas arbete i varje fas..

Dessutom kommer läkaren att uppmärksamma cykelns varaktighet, för om den är längre eller kortare än normalt är detta ett tecken på ägglossning.

UPPMÄRKSAMHET! Cykeln, när den dominerande inte bildas, sker flera gånger per år hos absolut friska kvinnor. Detta är normalt och innebär att kroppen är som om den vilar.

Förebyggande åtgärder syftar till att stödja processen att skapa folliklar och förebygga störningar i äggstockarna..

 • sluta röka, alkohol, droger;
 • fullt sexliv med regelbundet samlag;
 • aktiv livsstil, en komplett diet;
 • när det är möjligt, undvika stress och överdriven fysisk ansträngning;
 • antagande av skyddsåtgärder mot könssjukdomar.
 • uteslutning av abort;
 • övervaka hormoner i blodet.

Och det är obligatoriskt att regelbundet genomgå en rutinundersökning i en födelseklinik.

Vilken behandling föreskrivs?

Eftersom oftast orsaken till bristen på en dominerande follikel vid hormonell misslyckande föreskrivs behandling med hormonella läkemedel. Schemat för deras inträde görs av läkaren, beroende på hur mättat östrogenet är i en kvinnas kropp.

En vecka före menstruation kan progesteron förskrivas som en 1% injektion, injektion. För att stimulera äggstockarna att växa och utveckla folliklar rekommenderar läkare östrogena läkemedel som Estradiol eller Hexestrol. Hormonbehandling kan emellertid inte påbörjas på egen hand - detta kommer att öka hormonsvikt ytterligare.

Dessutom kan läkaren vid behov föreskriva behandling av inflammatoriska sjukdomar i könssjukdomarna.

Sammanfattningsvis kan vi lägga till att en hälsosam livsstil är det bästa förebyggandet av ägglossningsproblem. Och om frånvaron av en dominerande follikel redan har diagnostiserats, förtvivla inte: modern medicin kan hjälpa till i återhämtningen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Postinor: menstruation efter läkemedlet

Doseringsform för frisättning - tabletter med 2 stycken per förpackning. En drink omedelbart, och den andra efter det. Det är viktigt att kvinnan inte kräker 3 timmar efter att ha tagit den, annars måste du dricka en annan för säkerhet....

Från vilken dag du tar Duphaston för att bli gravid

Duphaston är ett läkemedel som positivt påverkar graviditetsprocessen. I det här fallet måste kvinnan noggrant läsa bruksanvisningen för att kunna få ett positivt resultat....

Månadsvis plot: hur man förtrollar en kille eller man

Kärlek kan vara annorlunda: ömsesidig och obesvarad. När två personer har känslor för varandra på samma gång, är det en dröm som går i uppfyllelse. Men kärleken bryter ofta ut å ena sidan och en person förblir "med ingenting." Här är det värt att släppa situationen, byta till ett mer lämpligt objekt för suck....