Regler för att förbereda för ett mammogram

Ansvarsfrihet

Mammografi används oftast som en screeningsmetod för tidig diagnos av bröstcancer. Studien ger möjlighet att upptäcka patologiska förändringar i vävnader i alla stadier av deras utveckling, inklusive det asymptomatiska stadiet. Korrekt förberedelse för mammografi möjliggör minimering av sannolikheten för fel i diagnosen..

Vad är en teknik

Mammografi är en icke-invasiv studie av bröstvävnad, baserad på användning av röntgenstrålar. Proceduren innefattar att ta bilder i två till tre prognoser, vilket gör att du kan fastställa den exakta platsen för tumören, om den upptäcks. Båda bröstkörtlarna undersöks. Vanligtvis varar proceduren inte mer än 10 minuter.

Denna diagnostiska metod anses vara en av de mest informativa. De minsta neoplasmerna visualiseras på de erhållna bilderna, som ännu inte kännas under en fysisk undersökning. Tack vare mammografi kan läkare förskriva behandling i rätt tid till sina patienter utan operation.

Studiefrekvens

Eftersom risken för bröstcancer ökar hos kvinnor efter 40 år, med början från denna ålder, bör du testas regelbundet. Många patienter har en fråga: "Hur många gånger per år kan ett mammogram göras efter 40 år för att inte skada kroppen?" Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att kvinnor i åldrarna 40-50 år undersöks 1 gång på 2 år.

Efter att ha fyllt 50 år måste du besöka diagnosrummet ofta. Detta beror på det faktum att med åldern finns en betydande försvagning av kroppens immunsystem och en förändring av den hormonella bakgrunden, och därför ökar risken för att utveckla cancer. Experter som svarar på hur ofta man ska göra mammogram efter 50 år säger att den optimala frekvensen för proceduren är 1 gång per år. Om patienten har en historia av bröstcancer rekommenderas det att undersökas minst två gånger per år.

Med mammografi får kroppen en strålningsdos på 0,4 mSv (millisievert). Med förbehåll för studiens rekommenderade periodicitet kan sådan bestrålning inte leda till nedsatt funktion av olika organ och deras system.

Ofta kan man skada patienten (till exempel mer än 1 gång på 30 dagar eller 1 gång flera månader i rad).

Läkare, som svarar på frågan om hur ofta du kan göra mammogram efter 60 år, talar om frekvensen som rekommenderas för 50-åriga kvinnor. I närvaro av oroande symtom (kränkning av konturerna i bröstkörtlarna, bröstsmärta, täthet i vävnaderna, förändringar i formen av bröstvårtorna och utseendet av utsöndringar från dem), förskrivs en mammografi oavsett patientens ålder.

På vilken dag i menstruationscykeln är det bättre att få diagnosen

En av de vanligaste frågorna rör när det är bäst att göra mammogram - före eller omedelbart efter menstruationen. I början av menstruationscykeln (före ägglossning - utgången från äggstocken i ett moget ägg) är den kvinnliga kroppen under påverkan av östrogen - en grupp kvinnliga steroidhormoner. Tack vare dem blir mjölkkörtlarna mjukare, avslappnade och mindre känsliga. Därför blir resultatet av en studie som genomfördes från den femte till den 12: e dagen av menstruationscykeln mer exakt, och proceduren kommer att orsaka ett minimum av obehag för patienten. Detta är svaret på frågan på vilken cykeldag mammogram gör.

På dagarna 14-16 (under ägglossning) ökar mängden östrogen i den kvinnliga kroppen och når ett maximivärde. Som ett resultat ökar massan av körtelformade element, ofta sammanslagna med varandra till cyster, i bröstet.

Inom de 17-28: e dagarna råder steroidhormonet progesteron i den kvinnliga kroppen. Under dess påverkan finns det en ökning av blodflödet i bröstkörtlarna och en ökning av deras svullnad. Om ett mammogram utförs under denna period kan vävnadstäthet som inte är patologisk orsaka ett falskt positivt testresultat..

Dessutom upplever många kvinnor vid denna tid smärta i bröstet, varför det är omöjligt att fixa den korrekt mellan mammografens plattor för att få en bild av hög kvalitet. För att svara på frågan om det är möjligt att göra mammogram före menstruation bör det sägas att förfarandet under denna period inte rekommenderas.

Vid nödsituationer kan undersökningen utföras på den sista menstruationsdagen, men inte tidigare, annars blir bilden helt informativ och tillåter inte den behandlande läkaren att ställa rätt diagnos.

Under klimakteriet (fullständig upphörande av menstruationen och utrotningen av den kvinnliga kroppens reproduktionsfunktion) spelar det ingen roll när man ska genomgå mammogram. Du kan ta bilder på valfri dag för patienten.

Regler för att förbereda förfarandet

Innan ett mammogram måste en kvinna följa några rekommendationer:

 1. 3-4 dagar före undersökningen, utesluter choklad, alkohol, kaffe, starkt te från kosten, eftersom de kan leda till en ökning av mjölkkörtlarnas känslighet och uppträdande av smärta under deras fixering mellan diagnostikapparatens plattor.
 2. Ett annat viktigt villkor, som är svaret på frågan hur man ska förbereda sig för mammografi, är vägran att använda deodoranter och lotioner i armhålorna. Talk i kosmetika kan komma på bröstet och orsaka skuggor på bilderna, som kommer att betraktas som tecken på patologi.
 3. Omedelbart före proceduren måste du ta bort nacksmycken och kläder i midjan.

Om patienten har bilder som erhållits tidigare måste de tas för den kommande undersökningen med dig. Detta gör att läkaren kan studera dynamiken i förändringar i bröstkörtlarnas tillstånd. Det är allt du behöver för ett mammogram..

Alternativa diagnostiska metoder

Läkare, i syfte att visualisera neoplasmer, som ett alternativ till mammografi, tilldelar patienter en ultraljudsundersökning (ultraljud) och magnetisk resonansavbildning (MRI).

Om förändringar i vävnaderna i bröstkörtlarna är tydligt synliga på röntgenstrålen gör den bild som erhölls under ultraljudssökningen det också möjligt att utvärdera tillståndet för regionala (intilliggande) lymfkörtlar. Ultraljuddiagnos ger en möjlighet att förutskilja en godartad tumör från en ondartad, samt undersöka patologins fokus på de platser som inte är synliga på mammogrammet (till exempel om de är nära bröstet).

MRI låter dig få volymlagrade bilder, som visualiserar även de minsta förändringarna i mjuka vävnader. I detta avseende ger denna diagnostiska metod för många falska positiva resultat, varför patienter därefter onödigt utsätts för många obehagliga tester, inklusive biopsier.

Dessutom är undersökningen på en magnetisk resonansbildare lång (mer än 30 minuter) och dyr. Därför rekommenderas det att det utförs efter mammografi, om kvinnan har oroande symtom, men läkaren kan inte ställa en diagnos baserad på de mottagna röntgenstrålarna.

Som svar på frågan om det är smärtsamt att utföra mammogram av mjölkkörtlarna, ska det sägas att det allt beror på patientens individuella känslighet och hennes smärttröskel. Kvinnor kan känna obehag när de klämmer upp bröstet mellan röntgenmaskinens plattor, men endast 15% av patienterna upplever tydlig smärta.

Som praxis visar uppträder smärta hos de kvinnor vars bröstkörtlar är mycket elastiska. I isolerade fall kvarstår smärtan i flera timmar efter undersökningen. Mycket sällan, efter diagnos, kvarstår små hematomer på bröstytan hos patienter. Därför finns det ingen anledning att vara rädd för undersökningen.

När man ska göra ett mammogram, på vilken dag av cykeln?

Bröstsjukdomar blir yngre varje år. Godartade tumörer i detta område kan förekomma även hos flickor, och efter 35 år bör alla vara försiktiga med maligna neoplasmer. I syfte att tidig diagnos av onkopatologi föreskriver läkare ofta ett mammogram. Vad är den här metoden och när är det bäst att genomföra?

Mammografi

Mammografi är en röntgenmetod för undersökning av bröstkörtlar. Det används under lång tid och låter dig identifiera patologiska formationer i bröstet i de tidiga stadierna.

Mammografi avser icke-invasiva undersökningsmetoder. Tidigare hade hon inga konkurrenter. För närvarande kan diagnosen bröstsjukdomar utföras med hjälp av:

 • Ultraljudsundersökning.
 • Datortomografi.
 • MRI.
 • Färgdopplerografi.
 • biopsier.
 • Elektrisk impedans tomografi.
 • Termografi.

Det är dock mammografi som är den första diagnostiska metoden som en läkare föreskriver. Det används för screening av cancer och andra sjukdomar i bröstkörtlarna..

För denna metod är tiden mycket viktig, studien kan utföras långt från varje dag i cykeln.

För att förstå vilken period som är optimal för mammografi, är det nödvändigt att presentera funktionerna i denna procedur.

Metod

För att få en högkvalitativ bild av mjölkkörtornas strukturer placeras den i en mammograf och pressas lite. Detta gör att du kan visualisera även djupt belägna formationer. Ju mjukare bröstet vid studietiden, desto lättare är det att ta en bild. Och kompressionen av organet orsakar inte patienten obehagliga känslor.

På grund av bröstens hårda kompression reduceras de:

 • Rörelseoskärpa.
 • Bildfel förknippade med avståndet från studieobjektet till filmen.
 • Absorberad dos, eftersom mjölkkörtlarna plattas ut.

Dessutom, med tillräcklig komprimering av bröstet, är bilden enhetlig, och skillnaderna mellan frisk vävnad och neoplasma är tydligt synliga.

Om läkaren har ordinerat ett mammogram - på vilken cykeldag gör du denna studie?

Mammografi och menstruationscykeln

Strukturen i bröstkörtlarna beror på dagen för menstruationscykeln. Det mest täta och smärtsamma bröstet blir före menstruationen. Under denna period kan det även vara obehagligt att röra vid det. Denna svullnad i körtlarna kallas premenstruellt syndrom..

Mammografi rekommenderas inte just nu, eftersom studien inte bara är smärtsam, utan också informativ.

Ett tätt, svullet bröst kommer inte att möjliggöra tillräcklig komprimering, och därför kommer sannolikheten för bildförvrängning eller fel att vara för stor.

Den mjukaste bröstkörteln blir från 5 till 12 dagar av menstruationscykeln. Detta är intervallet mellan slutet av menstruation och ägglossning, varefter bröstet igen börjar svälla och kondensera under påverkan av hormonet progesteron.

Mammografi för menstruation

Kan ett mammogram göras under menstruationen? Eftersom det officiellt rekommenderas att mammogram utförs från den femte till den tolfte dagen i cykeln, har vissa patienter en fråga: "Är det möjligt att undersöka bröstet under menstruationen?" Trots allt varar inte all menstruation 3-4 dagar. Blödning kan mycket väl pågå en vecka eller mer..

Det finns inga tydliga rekommendationer inom gynekologi angående denna fråga. Menstruation är inte en kontraindikation för mammografi. Sådana funktioner i cykeln kan emellertid påverka strukturen i bröstkörtlarna. Och även dag 6–7 kan bröstet förbli tätt och smärtsamt.

Det är därför gynekologer i denna situation rekommenderas att utföra studien senare - den 8-12: e dagen av cykeln för att utjämna eventuella fel.

Åldersbegränsningar

Vid vilken ålder kan ett mammogram utföras? En röntgenundersökning av bröstkörtlarna kan utföras vid valfri ålder om det indikeras. Dessa inkluderar:

 1. Påtaglig klump i bröstet.
 2. Isolering av blod från bröstvårtan.
 3. Tillbakadragning, utflata av bröstvårtan.
 4. Ändra körtelens hud efter typ av citronskal.

Trots det faktum att forskningsmetoden involverar strålningsexponering, är dess diagnostiska värde och dess fördelar ovärderliga med eventuell skada.

Men om vi talar om mammografi som en screeningsmetod för att upptäcka onkopatologi, utvecklas en annan situation i detta avseende.

Till skillnad från ultraljud är mammografi inte så säker, och dess årliga undersökning i ung ålder rekommenderas inte. Olika länder har sina egna rekommendationer för att använda det som en screening..

Som regel används mammogram regelbundet i åldern 35–40 år, beroende på kvinnans tillhörande patologi och riskfaktorer för utveckling av neoplasmer, och särskilt bröstcancer.

Gynekologer rekommenderar att denna undersökning utförs minst en gång vartannat år. Det indikeras för vissa patienter årligen. Upp till 35–40 år anses ultraljud av körtlar vara mer informativt och säkert..

Om en kvinna har nått klimakteriet kan hon utföra ett mammogram varje månad i månaden. Bröströntgen är möjlig även med implantat.

implantat

Nackdelen med implantat är att de allvarligt kan komplicera diagnosen av maligna neoplasmer i bröstområdet..

Det är möjligt att göra en röntgenundersökning i en sådan situation. Vanligtvis involverar metoden undersökning av vävnaderna i körtlarna i två projektioner, eftersom anatomin hos detta organ är sådan att även med den mest täta kompressionen är en bild inte tillräcklig för att visualisera alla formationer. Vid behov tillämpas också en ytterligare undersökning..

Om patienten har bröstimplantat gör det svårt att avbilda dem. Och i detta fall är läkarna inte begränsade till två standardprognoser. Radiologisten använder speciella - ytterligare - projektioner som kallas Eklund. Vad är essensen i denna studie?

Det syntetiska implantatet förflyttas i denna situation mot bröstet, och enhetens plattor komprimerar vävnaderna som ligger framför. Således är det bröstvävnaden som fångas och röntgen tas..

Man bör dock komma ihåg att bröstimplantat kan orsaka dålig diagnos av cancer. Liksom med vanliga bröst rekommenderas studien att genomföras dag 5-12 i menstruationscykeln.

Typer av forskning

Modern mammografi är av två typer - film och digital. Film har sitt ursprung från tjugotalet av förra seklet. Detta är en vanlig och ganska effektiv diagnostisk metod, men inte utan brister. Dessa inkluderar:

 • Diagnostiska svårigheter i formationer av liten storlek eller dåligt kontrasterande.
 • Oförmåga att ändra några egenskaper hos en röntgen efter exponering har utförts.
 • Tekniskt tidskrävande och komplex bildbehandling.
 • Nödvändiga lokaler och utrustning för lagring, skapande av ett speciellt arkiv.
 • Det är inte möjligt att överföra data digitalt för samråd.

Och även om filmmammografi har använts under lång tid och bevisat sig, kräver modern medicin en mer informativ metod för forskning.

Digital forskning

Idag är en värdig analog med filmmammografi den digitala forskningsmetoden. Det saknar sin föregångares brister. Dessutom har metoden ytterligare fördelar. De viktigaste bland dem är följande:

Tyvärr finns digitala enheter för närvarande inte tillgängliga i alla medicinska institutioner, men med tiden kommer de så småningom att ersätta filmanaloger. För diagnostik på en modern enhet är det också nödvändigt att ta hänsyn till cykeldagen. Trots det större informationsinnehållet och bättre visualisering av bröstformationer, förblir metodens princip densamma. En tät kompression av organet behövs för att förbättra bildkvaliteten, en detaljerad undersökning av alla strukturer och minska strålningsexponering för körtlarna.

Därför förblir samma period optimal - 5-12 dagar av patientens menstruationscykel.

Mammografi: hur man förbereder sig för proceduren?

Modern ekologi och snabbt liv lämnar inte en person en chans att upprätthålla en hälsosam existens. Undantaget är människor som lyckades komma undan från civilisationen, men de som är kvar i megaciteter är ofta sjuka och lider av påverkan från stora städer.

Vår tids gissling är ondartade tumörer från vilka inte en enda person är säker. Bröstcancer är vanligt, men det är operabelt och med snabb behandling kommer kvinnan att leva ett långt och friskt liv. En röntgenstråle i bröstet hjälper till att upptäcka en tumör, men inte alla vet vilken cykeldag man ska göra ett mammogram. Vi kommer att behandla reglerna i förfarandet.

Vad är det och varför är det nödvändigt?

Kvinnor vet att du varje månad måste känna dina bröst för misstänkta sälar. Även om något palpaterades betyder det inte att damen har bröstcancer. Men i sådana frågor, aldrig vara säker utan ytterligare analyser. Mammografi är proceduren som bekräftar eller motbevisar misstanken om en godartad eller malig tumör i bröstkörteln. Du måste kontakta en mammolog och när allt är bra utvecklas bröstcancer i blixtnedslag och är lättare att förutsäga än att behandla.

Till skillnad från en biopsi, där en vävnad plockas bort och undersöks, med en mammografi, kommer allt att förbli på plats. Kärnan i proceduren är att utsätta bröstet för röntgenstrålar. Onkologibild visar mörka områden - tumörställen.

Under det medicinska ingreppet ligger bröstet i mammografen, det plattas och en bild tas. Det är viktigt att bysten är mjuk och att kvinnan inte känner smärta när den pressas. Ju smidigare bröstet när du skjuter, desto tydligare kommer möjliga tätningar och misstänkta områden i mjölkkörtlarna att vara synliga. Om en flicka är orolig för att hon får för mycket strålning, var inte rädd. Tack vare att klämma på brösten, absorberar kroppsvävnader mindre skadliga strålar..

Bröstet är fixerat, men när du utför mammografi kan du fortfarande inte röra sig och andas. Innan fotograferingen påbörjas kommer läkaren att be dig att andas djupt och inte andas in några sekunder. Om du rycker, kommer projektionen att vara otydlig.

Vem kan och vem kan inte?

Mammografi av bröstkörtlar på vissa dagar i månadscykeln är nödvändig för kvinnor som har:

 • vid palpation känns palpationer;
 • det är utsläpp från bröstvårtorna, men det finns ingen amning;
 • bysten har ökat och smärta känns när man trycker på;
 • ett bröst blev större än det andra, synlig asymmetri är synlig.

Efter 40 år växer sannolikheten för bröstcancer exponentiellt. De måste besöka en läkare en gång per år eller ett par år och undersökas med en mammograf. Om en flicka är benägen att cystor och godartade neoplasmer, måste hon kontinuerligt observeras av en mammolog.

Trots mammografins relativa ofarlighet kan inte alla kvinnor klara det. Undersökningen kan inte genomföras i följande kategorier:

 • Till gravida patienter. Denna regel gäller diagnostik med röntgenstrålning. Om det finns misstankar om att en kvinna förväntar sig ett barn, bör du hitta ett alternativt sätt att studera bröstpatologi..
 • Amning. En mammolog kan förskriva strålning under amning endast om det är absolut nödvändigt. Funktioner i proceduren diskuteras individuellt med läkaren..
 • Flickor under 35 år. Vid denna ålder är kroppen mottaglig för de skadliga effekterna av röntgenstrålar, så läkare försöker ersätta mammografi med ultraljud av bröstkörtlarna.

Förberedelser och uppförande

När du tar en dusch på morgonen, måste du komma ihåg att användning av talkpulver, deodoranter av vilken typ som helst, fuktighetskräm är förbjudet. De kan färga mammogrammet och påverka resultatet av bröstundersökningen. I röntgenrummet måste du ta bort alla smycken och klä av sig i midjan. Läkaren placerar patientens bröst mellan två plattor som komprimerar bröstkörteln. Om en kvinna inte har ett känsligt bröst kommer det inte att finnas någon smärta eller obehag under mammografi.

För en fullständig undersökning behöver du korrekt gjort bilder i en direkt och sned projicering. För att göra detta placeras varje bröst först på horisontella plattor och placeras sedan i en vinkel på 45 grader. Hela mammogrammetoden varar från 10 till 20 minuter.

Om det råder tvivel i att få alla önskade resultat föreskriver mammologen en ytterligare diagnos.

Mammografi och implantat

Om en kvinna har genomgått en bröstförstoringskirurgi måste du varna läkaren om detta. Implantat stör den normala undersökningen, de passerar inte röntgenstrålar och kan snedvrida mammogram. Som ett resultat kanske du inte märker utvecklingen av cancer. Du måste välja pålitliga läkare som har behandlat liknande fall..

En enkel mammogram av bröstet räcker inte, ultraljud och MRI hjälper till att komplettera bilden..

Om det finns fara?

Kvinnor lyssnar ofta på skräckhistorier från vänner och släktingar om farorna med exponering, vilket är vad läkaren berättas om och vägrar att ha mammogram. Men strålningsdosen är minimal, och även med flera radiologiska förfaranden per månad kan strålningssjuka och liknande patologier inte erhållas. Modern utrustning använder strålar som är så nära jordens normala strålningsbakgrund, kroppen kommer normalt att uppfatta en sådan ingripande.

Bästa datum

Det finns misstankar om patologi, det finns en riktning för undersökning, men hur vet du på vilken cykeldag det är bättre att göra mammogram? Det är omöjligt att ange den exakta dagen; månadscykeln för varje kvinna är individuell. Få menstruationer börjar exakt efter 28 dagar, fluktuationer på 2-3 dagar är möjliga.

Det rättvisa könet kan delas in i tre stora kategorier:

 • med en kort menstruationscykel;
 • med cykelns genomsnittliga varaktighet;
 • lång cykel.

Beroende på denna faktor diskuteras tidpunkten för diagnosen individuellt med en specialist. Läkaren måste exakt berätta startdatum för den sista menstruationen och cykelns varaktighet, och han kommer att bestämma när han ska utse ett mammogram.

Kort cykel

Om en kvinna börjar blödning varje månad efter 21-23 dagar, rekommenderar läkare att komma till undersökningen från 3 till 5 dagar av cykeln. Under denna period gör bröstet inte längre ont efter menstruationen och kan komprimeras. En mammogramundersökning omedelbart efter menstruationens slut beror också på det faktum att i mitten av cykeln främjar en ökning av östrogen bildandet av cyster som löser sig utan spår. Att göra en undersökning under denna period är inte bara smärtsamt, utan också informativt.

Standardcykel

Den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln är 28 dagar. Om en kvinnas perioder börjar efter en sådan tidsperiod (plus eller minus ett par dagar), bör diagnosen ställas från 6 till 12 dagar av cykeln. För närvarande har ägglossningen ännu inte börjat, och östrogen påverkar bröstet något. Resultatet på mammogrammet kommer att vara tillförlitligt och korrekt..

Lång cykel

Hos vissa företrädare för det svagare könet överstiger menstruationscykelns varaktighet 35 dagar. Om en sådan tidsperiod alltid går mellan menstruationen är detta normalt. Uppmärksamhet bör uppmärksammas om cykeln till en början varar i 35 dagar, sedan 26 och sedan 30. Under tonåren är sådana fluktuationer en normal variant, men i framtiden kan de prata om patologiska processer.

För kvinnor med en väletablerad lång cykel förändras tidpunkten för undersökningen, du måste gå till läkaren när det kommer 10 dagar efter början av menstruationen. Tidsfristen är den 18: e dagen i månadscykeln..

Om tidsfristerna redan har gått, men konstig utflöde från bröstvårtorna eller klumparna har dykt upp, kan du göra ett mammogram varje dag, men du måste förbereda dig för att förfarandet kan vara smärtsamt och inte faktumet om det är möjligt att korrekt fastställa förekomsten eller frånvaron av patologi.

Mammografi och klimakteriet

Det har redan beskrivits ovan hur den hormonella bakgrunden varje månad påverkar det kvinnliga bröstet, men vad händer om menstruationen slutar och klimakteriet inträffar? Om en kvinna är femtio år gammal, är hon nära början av klimakteriet - perioden för förberedelserna för klimakteriet. Menstruationen upphör, hormonella nivåer upphör att passa den vanliga berg-och dalbanan och stabiliseras.

Vilken dag ska man göra mammogram i avsaknad av menstruation? Efter början av 45-50 år upplever kvinnor ofta att fluktuationer i den hormonella bakgrunden kommer att snedvrida resultatet. Läkarna säger att efter början av klimakteriet kan du komma till undersökningen av mjölkkörtlarna varje dag, mammogram kommer korrekt att visa bröstets tillstånd.

Graviditet och amning

Även om det är absolut nödvändigt, under dessa perioder som är viktiga för en kvinna, är det nödvändigt att vägra att genomföra en undersökning. Mammografi ersätts framgångsrikt med ultraljud. Det är bättre att vänta tills barnet vägrar bröstmjölk och perioden börjar gå igen

Ultraljud kan göras när som helst och det nödvändiga antalet gånger kommer det inte att skada varken det ofödda barnet eller bröstmjölken.

Till sist

Sammanfattande av artikeln måste vi än en gång besvara viktiga frågor:

 1. Varför undersöka mjölkkörtlarna? För snabb upptäckt av godartade och maligna tumörer.
 2. Vid vilken ålder gör mammogram? Från det ögonblick som kommande ålder måste kvinnor över 40 år genomgå förfarandet.
 3. Testas flickor med implantat? Ja, men för ett tillförlitligt resultat krävs ytterligare undersökningar.
 4. När kommer jag till diagnosen? Damer med en kort cykel från 3 till 5 dagar, med en standard från 6 till 12, med en lång från 10 till 18. Efter klimakteriet kan ett mammogram göras när som helst.
 5. Är det möjligt för gravida och ammande mödrar? Nej, det är bättre att ersätta med ultraljud.

Oavsett anledning till att gå till mammolog, det viktigaste är aktualitet. Upptäckten av tumörer i de tidiga stadierna leder i de flesta fall till deras fullständiga botemedel. Se upp för välbefinnande och vara frisk!

Mammografi av mjölkkörtlarna: regler och funktioner i förfarandet

Vad är mammografi?

Mammografi är en icke-invasiv bröstundersökningsteknik som ofta baseras på radiografi. Den huvudsakliga uppgiften för den diagnostiska proceduren är att identifiera cyster, godartade och maligna neoplasmer i vävnaderna i bröstkörtlarna. Metoden låter dig också bestämma storleken och platsen för patogena områden.

Det finns flera diagnostiska alternativ, var och en baserad på användning av ultraljud, magnetisk resonansavbildning och användning av mikrovågor. Men enligt experter och statistik realiseras det vanligaste alternativet genom radiografi.

Indikationer för

Mammografiproceduren är möjlig både på ett planerat sätt för förebyggande och enligt medicinska indikationer. Undersökning rekommenderas i ett antal av följande fall:

 1. Smärtsamma känslor i bröstområdet som uppstår vid palpation, rörelse eller i lugnt tillstånd.
 2. Patologiska formationer, tätningar i vävnaden i bröstkörtlarna.
 3. Olika i intensitet och typ av utsläpp från bröstvårtorna.
 4. Ändra storlek eller konturer på bröstet.

Förfarandet utförs inte bara för diagnosändamålet utan också för observation. Till exempel, om en patologisk neoplasma, oavsett dess art, redan har upptäckts, kommer en studie att krävas upprepade gånger under en kort tid.

Behovet av ett systematiskt förfarande mot bakgrund av den befintliga utbildningen beror på vikten av att övervaka förändringarna och effektiviteten i behandlingen.

Kontra

Mammografi har vissa kontraindikationer. Förfarandet rekommenderas inte under graviditet och amning. Att utföra den under de angivna perioderna är endast möjlig mot bakgrund av motiverade skäl, som inkluderar utseendet på neoplasmer.

Det är viktigt att veta vid vilken åldersforskning som krävs regelbundet. Specialister anger ett åldersmärke på 35 år. Innan den angivna perioden rekommenderas att du väljer andra alternativ för diagnostiska procedurer, till exempel ultraljud.

Hos kvinnor vars ålder är mindre än 35 år är bröstvävnaden tätare, vilket kan snedvrida resultaten av diagnostikproceduren. Ultraljudsundersökning är i detta fall mer informativ..

Vilken fas i cykeln som ska undersökas

För att få de mest exakta diagnostiska uppgifterna rekommenderas det att undersökas i enlighet med menstruationscykelns varaktighet och frekvens. På vilken cykeldag det är bättre att genomföra en undersökning beror på kroppens individuella egenskaper. Ett av de avgörande kriterierna är cykelns varaktighet. Enligt det skiljer man tre huvudtyper:

 1. Kort. Cykelns varaktighet är inte mer än 28 dagar, minsta period i detta fall är 21 dagar. Det rekommenderas att utföra en diagnostisk procedur från 3 till 7 dagar av menstruationscykeln.
 2. Mitten. Cykelns varaktighet i detta fall är från 28 till 35 dagar. För att få tillförlitliga resultat rekommenderas det att undersökas från 5 till 12 dagar.
 3. Hållbar. En lång cykel kallas vars längd är mer än 35 dagar. Diagnos rekommenderas mellan 12 och 18 dagar.

Om menstruationen inträffar felaktigt rekommenderas det att undersökas omedelbart efter upphörandet av menstruationen. Kvinnor som har gått in i klimakteriet kan ha mammogram när som helst..

Behöver jag ha mammogram regelbundet?

Är regelbundna förebyggande undersökningar tillåtna? Hur ofta utförs förfarandet? Det är viktigt att veta att maligna neoplasmer i bröstet är de vanligaste inom området onkologi. Tumörliknande formationer upptäcks hos varje tolfte kvinna, vars ålder är mindre än 40 år. Vidare ökar denna siffra.

För att utesluta utvecklingen av sjukdomen och öka chansen för en fullständig återhämtning rekommenderas att diagnostisera minst en gång om året. Detta är dock endast relevant om kvinnan inte visar några klagomål. Alla störande symtom, inklusive ömhet eller asymmetri i bröstkörtlarna, bör betraktas som en orsak till en oplanerad procedur.

Kvinnor efter 45 år, vars ärftlighet är belastad med cancer, rekommenderas att genomgå en studie minst en gång inom 6-8 månader.

Mammografiförberedelse

För att få tillförlitliga uppgifter är det viktigt att veta hur man förbereder sig för proceduren. Viktiga rekommendationer:

 1. Om du upplever obehag eller ömhet i bröstet är det viktigt att informera den specialist som kommer att utföra proceduren. Sådana symtom är inte en variant av normen och kan förvrida forskningsdata..
 2. Omedelbart före förfarandet krävs att alla smycken tas bort, vars sammansättning innehåller metall.
 3. På dagen för förfarandet är det viktigt att överge användningen av personliga hygienprodukter som innehåller talk. Detta ämne kan orsaka specifika skuggor som kan tas av en specialist för neoplasmer..
 4. Om ett mammogram utfördes tidigare rekommenderas det att ge specialisten tidigare erhållna bilder..
 5. Om det finns några tätningar i bröstet bör du informera din läkare. Under studien kommer det drabbade området att studeras särskilt noggrant..

Avkryptering tar flera timmar. Vid upptäckt av neoplasmer uppmanas patienten att genomgå ytterligare diagnostiska procedurer som kommer att bestämma deras art, storlek, funktioner.

Hur är proceduren

En mammograms varaktighet är högst femton minuter. Förfarandet är smärtfritt. Att genomföra det tar tre huvudstadier:

 1. En tid före undersökningen rekommenderas patienten att ta en dusch, varefter det är omöjligt att använda medel som undertrycker svettkörtlarnas aktivitet. Direkt på specialistkontoret måste en kvinna klä av sig i midjan, ta bort smycken och också samla hår om de kan störa.
 2. Därefter måste patienten gå till enheten och ta den position som rekommenderas av läkaren. Under studien klämmas kvinnans bröst av två metallplattor, vilket kan vara något obekvämt, men smärtfritt.
 3. Efter avslutad ovanstående manipulationer slutar proceduren. Avkodningen sammanställs av en specialist lite senare.

Ett stort antal kvinnor undviker att besöka läkare på grund av att förfarandet är något obehagligt och kan orsaka smärta. Du bör vara medveten om att om patienten följer alla regler för förberedelserna för studien minimeras obehag.

För närvarande är det övervägande alternativet för studier av mjölkkörtlarna det mest informativa, vilket gör det möjligt att identifiera tumörer i de tidiga stadierna av förekomsten. Av denna anledning bör mammografi inte undvikas, särskilt om det finns medicinska indikationer för det.

Undersökningsresultat

Efter ingreppet tar mammologen upp en karta över patienten som återspeglar hennes nuvarande tillstånd. I avsaknad av patologier och sjukdomar har kvinnans bröst en enhetlig struktur, det finns inga främmande inklusioner och formationer. Så vad visar studien? Det finns flera alternativ:

 1. Kategori 0. I detta fall krävs omprövning, eftersom de erhållna resultaten är opålitliga eller tveksamma..
 2. Kategori 1. Norm, det vill säga, det finns inga tumörer.
 3. Kategori 2. Upptäckt av en neoplasma av godartad natur, som är av liten storlek.
 4. Kategori 3. Upptäckt av en godartad neoplasma, vilket kräver ständig övervakning. Till exempel kräver konstant övervakning mastopati..
 5. Kategori 4. Identifiering av sälar, bestämningen av vilken typ som kräver en biopsi.
 6. Kategori 5. Hög risk för att upptäcka en tumör av malign natur. Ytterligare forskning krävs.
 7. Kategori 6. Malign tumör bekräftad genom biopsi.

Maligna neoplasmer har ett antal funktioner, inklusive en snabb ökning av hudskador, infiltration av omgivande vävnader och ett visst utseende. Om misstänkta tumörer identifieras i transkriptet skickas kvinnan omedelbart för en biopsi, vilket kommer att avslöja formningen och bestämma ytterligare medicinsk taktik.

Studien i fråga är ett diagnostiskt alternativ som krävs regelbundet. Till exempel är fluorografi liknande, vilket möjliggör en snabb upptäckt av luftvägssjukdomar. För att förhindra uppkomst och snabb utveckling av cancer rekommenderas varje kvinna som är 30 till 35 år gammal att genomgå ett mammogram regelbundet.

Mammografi. Indikationer för undersökning, kontraindikationer, avkodning

Vanliga frågor

Mammografi är ett av de mycket effektiva sätten att diagnostisera bröstsjukdomar hos kvinnor. Beroende på metod för genomförande kan mammografi vara projektion, film och digital, beroende på vilken typ av strålar som används - röntgen och ultraljud. Dessutom kan magnetisk resonansavbildning användas för att studera bröstvävnad..

(mammografiteknik)

(normalt bilateralt mammogram)

Varför förskrivs ett mammogram??

Med hjälp av mammografi är det möjligt långt innan de första externa symtomen upptäcks att upptäcka förekomsten av neoplasmer i bröstkörteln, inklusive maligna tumörer. På mammogrammet är vissa typer av tumörer, cyster och förkalkningar tydligt synliga. Under kontroll av röntgenstrålar kan några ytterligare studier utföras, till exempel en punkteringsbiopsi (ta cysta eller tumörmaterial genom en punktering) av en misstänkt formation följt av ett laboratorietest.

(punkteringsbiopsi i bröstkörteln under röntgenkontroll).

Indikationer för mammografi

 • närvaro av tätningar i bröstvävnad
 • klagomål på att sjunka eller svälla i någon del av körtlarna
 • utsläpp från bröstvårtan, en förändring i sin form
 • bröst ömhet, svullnad, storlek

Som en förebyggande undersökningsmetod förskrivs mammografi till alla kvinnor i åldern 40 år eller äldre eller till utsatta kvinnor.
 • godartade brösttumörer (särskilt fibroadenom)
 • inflammatoriska processer (mastit)
 • mastopati
 • könstumörer
 • sjukdomar i endokrina körtlar (sköldkörtel, bukspottkörtel)
 • infertilitet
 • fetma
 • historia av bröstkirurgi

Kontraindikationer för tentamen

Absoluta kontraindikationer - graviditet och amning (amning). Dessutom anses det olämpligt att göra en studie på kvinnor under 35 år om den inte faller in i riskgruppen, eftersom informationsinnehållet i denna studie är lägre på grund av den högre tätheten av bröstkörtelvävnad. I det här fallet är det mycket effektivare och säkrare att använda ultraljud.

Hur ofta kan ett mammogram göras??

För förebyggande syften bör mammogram göras till alla friska kvinnor efter 40 års ålder och börjar från 50 års ålder - ännu oftare (en gång var sjätte månad). För diagnostiska ändamål kan mammogram utföras 2, 3 och till och med 5 gånger i månaden, till exempel - inget dåligt kommer att hända, eftersom strålningsexponering är extremt liten, och den biologiska effekten av röntgenstrålar på kroppen som helhet är försumbar.

Tecken på en godartad tumör på ett mammogram


 • rätt form av dimning (rund, ovoid)
 • tydliga kanter
 • brist på reaktion av den omgivande vävnaden
 • långsam icke-infiltrativ tillväxt i dynamik (växer genom att trycka intilliggande vävnader).

Tillväxthastigheten för en godartad tumör är extremt låg. Tillväxthastigheten bestäms genom att jämföra bildningens diameter på bilderna tagna med ett intervall på veckor, månader, år. Så till exempel fördubblar en malig tumör dess diameter på ett år, en godartad tumör lägger till 5-10% eller förblir oförändrad (eller till och med minskar i storlek).

Tecken på en malig tumör på mammogram

Bröstcancer kan vara infiltrativ, diffus, nodulär, edematous, edematous-infiltrative.

Tänk på de allmänna radiologiska tecknen på cancer på ett mammogram:

 • oftast oregelbunden form (långsträckt, platt, med sammandragningar, stjärnformad, amöbformad)
 • fuzzy konturer, trasiga kanter, tung struktur
 • det kan finnas en "väg" från tumören till bröstvårtan
 • förekomsten av små förkalkningar i väggarna i mjölkiga kanaler (kalsinat - tumörceller avgränsade av kroppen från omgivande friska vävnader, bakterier, främmande kroppar inneslutna i en kalkhaltig "kapsel")
 • runt tumören - kanten till mindre intensiv dimning på grund av processerna för infiltration (impregnering) av körtelvävnaden med cellelement, hypervaskularisering (överväxt av blodkärl); skleros och fibros (bindvävsersättning)
 • förtjockning av huden över tumören
 • slapp eller utbuktande nippel.

På vilken dag i menstruationscykeln görs ett mammogram? Är det möjligt att göra mammogram under menstruationen?

Den mest exakta och smärtlösa undersökningen av bröstet kommer att utföras från den 7: e till den 12: e dagen efter menstruationens början.

Före och under menstruationen sväller bröstet normalt, dragande smärta och en känsla av fullhet är möjlig. Smärta i bröstkörteln före menstruation kännas av de flesta av det rättvisa könet i alla åldrar. Detta beror främst på den normala hormonella bakgrunden i menstruationscykeln. Tillsammans med hormoner, äggstockar och endometrium genomgår bröstkörtlarna olika förändringar och förbereder sig när som helst för amning (produktion av bröstmjölk).

Förändringar i bröstkörteln, beroende på menstruationscykeln

1. 1 - 13: e dagen av menstruationscykeln eller follikelfasen i äggstockarna - äggets mognadstid. Under denna period råder hormoner östrogen. Med ökande nivåer av östrogen i bröstkörteln ökar antalet körtlar och bindväv gradvis..
2. 14 - den 16: e dagen av menstruationscykeln eller ägglossningen - äggets utgång från äggstocken. Under denna period bör befruktningen inträffa. Vid tidpunkten för ägglossningen observeras en maximal östrogennivå. En ökad mängd kirtelelement i bröstkörteln leder till det faktum att de kan smälta samman med varandra och bilda cyster (varför vissa kvinnor känner smärta i bröstet under mitten av cykeln).
3. 17 - 28: e dagen av menstruationscykeln eller luteiniseringsfasen - mognadstiden för corpus luteum. Under denna period dominerar hormonet progesteron eller graviditetshormonet, livmodern är redo att acceptera ett befruktat ägg. Progesteron hjälper till att öka blodcirkulationen i bröstkörteln, som ett resultat - en gradvis ökning av ödem i den. Genom menstruation observeras den maximala svullnaden i bröstkörtlarna, så kvinnan känner också en känsla av smärta och brister i denna period, en ökning av körtlarna i storlek. Dessa förändringar kvarstår och de första dagarna av menstruationen.

Som ni kan se kan menstruationsperioden direkt påverka resultaten av mammografi. Under perioden från den 7: e till den 12: e dagen av cykeln finns det inget normalt bröstödem, därför är denna tid optimal för sin studie. Dessutom kräver mammografiproceduren viss komprimering av bröstkörtlarna mellan de speciella plattorna, och i närvaro av ödem i den kan denna manipulation bli smärtsam.

Om det inte finns tid och möjlighet att vänta på en lämplig period, bör läkarmammologen ta hänsyn till eventuella förändringar i körtlarna, beroende på cykeln. Men även detta kan inte 100% garantera noggrannheten för diagnosen..

Tja, om en kvinna inte redan har menstruation, det vill säga hon är i klimakteriet, kan mammografi göras när som helst.

Förbereder för ett mammogram. Hur utförs proceduren och är mammografi skadligt?


Hur utförs mammografi??

 • Proceduren utförs i ett speciellt utrustat mammografirum;
 • en kvinna står eller sitter;
 • patientens mage är täckt med ett blyförkläde för att skydda könsorganen;
 • teknik: bröstkörteln placeras på en speciell platta, under vilken det finns en röntgenstrålare, och på toppen av bröstet pressas med en annan platta, detta är nödvändigt för att öka området för det undersökta planet för körtlarna;
 • bilden av körtelvävnaden visas på en röntgenfilm, detta är röntgenmammografi;
 • en sådan procedur utförs separat för varje körtlar och vid behov i flera plan (utsprången): rak, lateral och sned;
 • proceduren tar högst 20 minuter, möjligheten att få en mammografislut omedelbart efter studien.

Proceduren i sig är endast ett litet obehag i samband med att man pressar mjölkkörtlarna mellan plattorna. För unga kvinnor under 40 år och patienter under menstruationen är en sådan undersökning särskilt obehaglig och smärtsam.

Ibland måste du upprepa ett mammogram. Det finns inget behov av att få panik om läkaren beställde en ytterligare undersökning för dig, det är nödvändigt inte bara att klargöra den avslöjade patologin, utan också när den första undersökningen inte fick en bra, dvs. läsbar bild.

Tillvägagångssättet för en mammografisk studie av bröstet med implantat är annorlunda, denna studie bör utföras av en specialist som har erfarenhet av att arbeta med konstgjorda utvidgade mjölkkörtlar.

Är mammografi skadligt??

Med tanke på användningen av röntgenstrålar finns det naturligtvis skada från röntgenmammografi, men strålningsdosen i mammografi är låg. En sådan studie hotar inte strålningssjuka. Och risken för att utveckla bröstcancer påverkas inte avsevärt, och denna typ av forskning genomförs i de flesta fall för kvinnor över 40 år. För yngre kvinnor har röntgenstrålar större risk för bröstcancer.

Strålningsdosen för röntgenmammografi är högst 0,4 mSv. Som jämförelse ger ett panorama-röntgenfoto av lungorna samma strålningsdos från 0,1 till 0,8 mSv och fluorografi - cirka 0,8 mSv. Den årliga exponeringen för joniserande strålning från naturen omkring oss är cirka 4 mSv, och strålning som är oförenlig med människoliv är 150 mSv.

Så i princip medför mammografi inte stora risker för patienten, men en patologi som inte upptäcks i tid kan leda inte bara till dålig hälsa, utan också till patientens död, till exempel från bröstcancer.

Röntgen mammografi eller ultraljud, vilken av dessa metoder är bättre och mer informativ?

Många tror att det inte finns någon skillnad mellan mammografi och bröstens ultraljud. Men det är helt olika typer av forskning som har sina fördelar och nackdelar. Endast en läkare bestämmer vilken metod som är lämplig för en viss patient. Ofta används dessa två metoder i kombination för diagnos och differentiell diagnos av bröstpatologi.

Fördelar och nackdelar med röntgenmammografi och bröstens ultraljud.

parametrarBröst ultraljudRöntgen mammografi
Vad bygger metoden på??Undersökning av körtlarna med ultraljudvågor.Bröstkörtlarna är röntgenstrålade.
Till vem?Ultraljud rekommenderas för kvinnor i alla åldrar, men är att föredra för patienter under 40 år med misstänkt patologi i bröstkörteln (palpation av formationen, ihållande smärta, tillbakadragande av bröstvårtan, "apelsinskal", etc.).För en förebyggande undersökning utförs mammografi för alla kvinnor över 40 år 1 gång på 1-2 år.
InformationsinnehållDetektering av patologi - 85-90%.
Falskt positiva resultat för cancertumörer på cirka 66% (histologisk bekräftelse), det vill säga ultraljud främjar överdiagnos.
Upptäckt av patologi - 90-95%.
Felaktiga resultat erhålls i 25% av fallen (enligt den histologiska undersökningen av biopsipröven).
Metodfördelar
 • identifiering av alla formationer även i de minsta storlekarna;
 • förmågan att bedöma körtlarnas tillstånd från en annan vinkel;
 • bedömning av lymfkörtlarna i vilka det kan förekomma metastaser;
 • Dopplerografi kan användas, det vill säga för att kontrollera blodflödet i körtlarna och i den påstådda formationen;
 • förmågan att undersöka mjölkkörtlarna i alla storlekar (både små och magnifika);
 • en mer exakt metod för att kontrollera punkteringen (jämfört med mammografi);
 • helt säkert och smärtfritt;
 • lämplig för undersökning av unga kvinnor under 40 år med tätare (hällda) mjölkkörtlar;
 • rekommenderas under graviditet och amning;
 • om nödvändigt är den bästa metoden för att undersöka körtlar hos män.
 • används som en screeningmetod (för rutinundersökningar);
 • låter dig utvärdera tillståndet hos mjölkkörtlarna i detalj;
 • den optimala metoden för att effektivt bedöma tillståndet hos kanalerna i bröstkörtlarna;
 • mer informativ metod för att detektera cystiska formationer;
 • förkalkningarna i bröstkörteln är väl visualiserade;
 • effektiv och mer exakt identifiering av täta formationer, även mycket små (du kan se deras storlek, densitet och plats).
Nackdelar med metoder
 • mindre effektiva för att upptäcka cyster, förkalkningar och mjölkkanalernas tillstånd;
 • ultraljudsnoggrannhet och informationsinnehåll är två gånger lägre än mammografi.
 • Röntgenrisk
 • obehag under proceduren;
 • oinformativ metod för kvinnor under 40 år, samt under graviditet och amning;
 • det är tekniskt omöjligt att genomföra ett mammogram för kvinnor med mycket små och mycket stora bröstkörtlar.
Studiepris1200 - 1600 rubel (i privata kliniker).Upp till 500 rubel finns möjlighet till en kostnadsfri undersökning om en läkare hänvisas (på hemorten).

Vid första anblicken, som väger alla fördelar och nackdelar, kan det tyckas att ultraljud är mycket bättre och säkrare, men ändå för kvinnor över 40 år är mammografi den föredragna metoden, och för vissa patologier är röntgenmetoden också mer informativ än ultraljud. Så vid förskrivning av en viss typ av studie kommer läkaren att vara individuellt lämplig, med hänsyn till ålder, anatomiska egenskaper, samtidigt patologier, den påstådda diagnosen och andra faktorer.

Digital mammografi och mammografi med tomosyntes, vilka är fördelar och nackdelar?

Medicin står inte stilla och med utvecklingen av datorteknologi har många typer av röntgenstudier blivit digitala.

Principen för digital mammografi är densamma som för filmmammografi, i denna typ av studier används också röntgenstrålar, men bilden överförs inte till en röntgenfilm, utan till en datorskärm. Tack vare datorprogram och teknik har digital mammografi sina fördelar jämfört med film mammografi.
Fördelarna med digital mammografi jämfört med film:
1. Mindre strålningsexponering. På grund av det faktum att den mottagna bilden inte återspeglas från röntgenfilmen utan överförs i form av digital information till en dator reduceras strålningsdosen med en fjärdedel.
2. Stora möjligheter att utvärdera resultat. Bilden som tas emot på en dator med specialprogram kan konverteras, förstoras, zoomas in, ändras kontrast, bildkvalitet, tydlighet och så vidare. Det finns program som analyserar resultaten och lämnar ett preliminärt yttrande. Detta förbättrar metodens informationsinnehåll och ökar andelen detektering av bröstpatologi..
3. Arkivering och dataöverföring. All digital forskning lagras på elektroniska medier, denna information kan lagras på obestämd tid och överföras var som helst i världen för ytterligare konsultationer via Internet. Detta är viktigt för att jämföra mammografiresultat med tidigare förebyggande studier eller övervakning under och efter behandlingen..
4. Lämplig för årlig bröstscreening.

Nackdelar med digital mammografi:

 • kostnaden för studien är 4-5 gånger mer än den radiologiska - 1400-2800 rubel (i privata kliniker);
 • otillgänglighet för små städer;
 • digitalt portabelt för tillfället är inte ett officiellt dokument i olika tvister, bekräftelse av funktionshinder och så vidare, medan röntgenfilm är ett obestridligt dokument.

Indikationer och kontraindikationer för digital mammografi är desamma som för konventionell filmmammografi, och förfarandet är också identiskt.

Men digital mammografi är inte gränsen för de senaste funktionerna i avancerad medicin. Världen började använda metoden för digital mammografi med tomosyntes.

Tomosyntes är också en röntgenundersökning, som i dess väsentlighet mycket liknar datortomografi, där sektioner (tomogram) erhålls med röntgenstrålar. Tack vare dessa skivor och speciella datorprogram erhålls en tredimensionell bild av mjölkkörtlarna.

Digital mammografi med tomosyntes ger en tvådimensionell, liksom med röntgenmammografi, och en tredimensionell bild som liknar datortomografi. Detta gör att du kan studera varje millimeter bröstvävnad och ge ett resultat med en tillförlitlighet på nästan 100%.

En indikation för denna typ av diagnos är en misstänkt patologi för bröstkörtlarna. Som en screeningsmetod används för närvarande inte denna typ av forskning på grund av dess kostnad och otillgänglighet.

Mammografi med tomosyntes utförs enligt samma teknik som med konventionell mammografi, det vill säga, körtlarna är fastklämda mellan två plattor i en speciell apparat.

Fördelarna med digital mammografi med Tomosyntes:

 • hög noggrannhet och informationsinnehåll, låg andel falska positiva resultat;
 • förmågan att identifiera de tidigaste stadierna av cancer;
 • komfort under diagnostik på grund av "smart" och automatiserad utrustning, proceduren är mindre smärtsam än konventionell mammografi;
 • andra fördelar med digital mammografi.

Nackdelar med digital mammografi med tomosyntes:
 • strålningsexponering som i två mammografiprocedurer;
 • hög diagnostisk kostnad - cirka 5000 rubel.

Elektroimpedans mammografi, magnetisk resonansavbildning (MRI), vad som gör dessa senaste diagnostiska metoder bra?

Elektroimpedans mammografi

Elektroimpedans mammografi är en ganska ny metod för att undersöka bröstkörteln, baserad på studien av bröstvävnads resistens mot elektriska impulser. Denna typ av diagnos uppfanns nyligen i Ryssland.

Med denna forskningsmetod utsätts järnet för växelström, men kraften hos denna ström är liten och inte alls märkbar för patienter. En speciell sensor appliceras på körteln fuktad med vatten i 30-35 sekunder, den här enheten upptäcker och visar motståndet hos bröstvävnad. Bilden erhålls både tredimensionell och skiktad, som med tomografi. Med hjälp av ett speciellt program kan du rekonstruera bilden och bestämma vilken del som är fettvävnad, vätska, bindväv, muskelvävnad och så vidare..

Hela studien tar 10-15 minuter, det är smärtfritt och ger inte obehag, du kan få en slutsats omedelbart efter manipulationen.

Indikationer för mammografi med elektrisk impedans:

 • kan användas för rutininspektion (som screening);
 • bedömning av bröstkörtlarnas tillstånd under graviditeten, samt bestämning av laktationsnivån;
 • misstänkt mastopati hos unga flickor;
 • dynamikkontroll under behandlingen av bröstsjukdomar;
 • metoden har bevisat sig i diagnosen av mastopati, liksom för att bestämma bröstkörtlarnas reaktion på hormonella läkemedel, inklusive p-piller.

Magnetic Resonance Mammography (MRI)

MR-metoden är baserad på verkan av ett magnetfält och radiovågor och detektering av väteatomer i celler och kroppsvätskor. Denna metod är inte röntgen och joniserande, därför är den inte farlig för patienten.

MR av mjölkkörtlarna föreskrivs för differentiell diagnos och förtydligande av diagnosen för att identifiera misstänkta skador på ett mammogram eller ultraljud av bröstkörtlarna.

Under studien placeras patienten i en speciell kammare i en magnetisk resonansbildare, under proceduren ligger kvinnan på magen och mjölkkörtlarna hänger i speciella öppningar i bordet. Förfarandet, även om det är smärtfritt, är problematiskt för personer med en instabil psyk, psykiatriska diagnoser och klaustrofobi.

Bilden tas emot på en datorskärm i form av tomografiska sektioner, vilket gör att du kan studera i detalj hela orgelet och identifiera även de minsta förändringarna.

Fördelarna med bröst MRI:

 • hög noggrannhet, specificitet och informationsinnehåll;
 • avancerad förmåga att utvärdera resultat;
 • säkerhet.

Nackdelarna med MRI i mjölkkörtlarna:
 • förekomsten av kontraindikationer: artificiell stimulator av hjärtrytmen, närvaron av metallanordningar, proteser och föremål i patientens kropp;
 • dyr metod - cirka 3000-3500 rubel.

Kan mammografi och fluorografi göras samma dag??

Möjligt men inte nödvändigt.
Även om mammografi och fluorografi är obligatoriska undersökningar för en rutinundersökning av en kvinna, är de radiologiska. När två radiologiska metoder utförs på samma dag och på ett annat område fördubblas strålningsbelastningen på bröstkörtlarna, vilket ökar risken för att utveckla cancerpatologier. Naturligtvis, om det finns misstankar om en allvarlig patologi (till exempel bröstcancer med lungmetastaser), ser de inte på strålningsbelastningen, eftersom riskerna för att hoppa över patologin är mycket högre än från strålning.

Som du vet kan du skydda dig mot exponering med bly, dosminskning och tid. Därför är det bättre att genomföra två planerade förebyggande radiologiska studier med ett intervall på två veckor eller till och med flera månader. Och under forskning är det nödvändigt att skydda könsorganen så mycket som möjligt med en blyskärm, ett förkläde, en kjol och andra personliga skyddsmetoder.

På röntgenundersökningsdagen är det bra att dricka ett glas mjölk och torrt rött vin, det finns mycket fiber (grönsaker, frukt, spannmål, spannmål) och du kan ta adsorbenter (aktivt kol, Atoxil, Enterosgel och andra).

Ett foto av hur mammografi ser ut vid bröstsjukdomar?

Mastopati är en sjukdom förknippad med en obalans av könshormoner, nämligen en ökad östrogennivå.

Tecken på mastopati på ett mammogram:

 • tunga skuggor indikerar fibrotiska tillväxter;
 • ökad mängd körtelvävnad;
 • närvaron av cyster.

Förkalkningar i bröstkörteln - ansamling av kalciumsalter på platsen för skadad bröstvävnad.

Orsaker till förkalkning i bröstkörteln:

 • återstående förändringar på grund av stagnation av mjölk under amning;
 • brott mot kalciummetabolismen;
 • godartade formationer, medan kalciumskuggan har formen av en halvmåne eller en skål, är sådana förkalkningar enstaka och stora;
 • en cancertumör kan ha kalciuminföringar, medan konturerna av förkalkningar inte har en klart definierad struktur, eller de är multipla, punkt.

Ju större och mindre storleken på förkalkningar, desto mer troligt är diagnosen av en cancerös tumör. Ofta kräver identifiering av sådana förkalkningar en punkteringsbiopsi..

Foto: Bröstcancer på mammogram.

I den här bilden syns flera formationer av höger bröst med hög intensitet med kalciuminföringar. Förkalkningar upptäcks också i vänster bröstkörtlar. Förstorade, intensiva axillära lymfkörtlar är också synliga. Den här bilden är typisk för bröstcancer med metastaser till regionala lymfkörtlar i en annan bröstkörtel..

Foto: Fibroadenom i det högra bröstet.

Den högra körteln är nästan dubbelt så stor. Till höger avslöjas en stor formation, från vilken flera fibrösa trådar avgår.

Foto: Fat Involution of the mammary körtlar.

På mammogrammet för en sådan körtel finns ingen klar separering av strukturella enheter, eftersom körtelvävnaden ersätts av fett och bindväv. Normalt inträffar fet involvering av bröstkörteln efter klimakteriet (irreversibel process) och under perioden efter amning (tillfälliga förändringar). Om en sådan inblandning inträffade i ung ålder hos en nulliparös kvinna, tyder detta på en obalans av könshormoner, nämligen en låg nivå av östrogen. I detta fall är det nödvändigt att genomgå en studie av hormoner och förskriva behandling, sådana hormonella störningar leder till infertilitet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Få vikt före de "kritiska dagarna": är det normalt?

Denna grymma, grymma värld. Som om vi hade få andra problem under PMS och menstruation läggs ibland till allt det extra kilot. Är det här normalt? Varför det händer?...

Varför anus gör ont under menstruationen

Varje smärta är en skyddande reaktion av kroppen, en signal om att det uppstår en slags problem. Om det är smärta i anus under menstruation hos kvinnor, är detta ett tillfälle att kontakta en gynekolog....

Hur man orsakar menstruation med en försening hemma i 1 dag?

Hur kan man orsaka menstruation med en försening hemma i 1 dag? Störningar i menstruationscykeln förekommer ofta hos kvinnor. Deras orsak kan vara stress, viktminskning, graviditet....